Kuidas vältida valeteavet rinnavähi kohta

Rinnavähi rakk ja rinnavähi info sümbol - roosa lint.Interneti ajastul on informatsiooni peaaegu ülekülluses ja aina olulisemaks muutub oskus infot sõeluda. Teave, mis varem oli vaid kitsa ringi spetsialistide kasutada, rändab netiavarustes vabalt ringi ja nii võib jääda mulje, et igaüks võib end spetsialistiks tudeerida.

Tegelikkus on vast keerulisem kui esmapilgul paistab ja mingeid mõistlikke kriteeriume võiks info hankimisel ja kvaliteedi hindamisel siiski silmas pidada. Eriti teemade puhul, mis puudutavad tervist, ja eriti nende haiguste korral, mis adekvaatselt ravimata jätmise puhul surmavad on. Näiteks mitut sorti vähktõved.

Ameerika vähiteadlased uurisid, millist teavet on internetist rinnavähi kohta leida ja kuidas oleks võimalik hinnata selle teabe usaldusväärsust. Usaldusväärsuse hindamise kriteeriume on püütud varemgi kehtestada, kuid nende tõhusust pole uuritud. Nüüd prooviti, kas olemasolevate juhiste järgi õnnestub tuvastada internetis leiduvat ebaõiget teavet rinnavähi kohta.

Selleks identifitseeriti 343 internetilehekülge, mis sisaldasid teavet rinnavähi kohta, hinnati neid 15 kvaliteedikriteeriumi ja kolme kodulehe omaduse järgi, samuti võeti arvesse seda, kas koduleht oli kellegi poolt sponsoreeritud. Seejärel tegid autorid kindlaks, kas need tunnused on seotud väärate seisukohtade esitamisega sellel kodulehel.

Kokku leiti 41 valeväidet (5,2%) 18 kodulehel. Ükski kvaliteedikriteerium ega kodulehte iseloomustav tunnus ei üksikult ega kombineerituna ei tuvastanud usaldusväärsel moel ebaõiget teavet, küll aga leidus märkimisväärselt enam ebatäpsusi neil kodulehtedel, mis sisaldasid teavet komplementaarse ja alternatiivmeditsiini (CAM) kohta, võrreldes nendega, mis CAM teavet ei sisaldanud.

Autorid järeldavad, et
* enamus teabest, mida internetis rinnavähi kohta leida võib, on täpne;
* praegu laiemalt kasutatavad kvaliteedikriteeriumid ei suuda ebaõiget teavet välja sõeluda;
* kodulehed, mis sisaldavad teavet alternatiivmeditsiini kohta, sisaldavad suhteliselt rohkem ebatäpseid väiteid;
* tarbijad, kes otsivad internetist tervisealast nõu, peaksid enne tegudele asumist ikka arstiga nõu pidama.

Allikas: Commonly cited website quality criteria are not effective at identifying inaccurate online information about breast cancer.

Eestikeelne teave rinnavähi kohta: TÜ Kliinikum;
Ravimifirma AstraZeneca poolt hallatav koduleht rinnavahk.ee.

One Reply to “Kuidas vältida valeteavet rinnavähi kohta”

  1. Kusjuures tahaks teada, mis see valeinfo siis oli. Üks asi on teada, et see ja see ja see on õige, aga teinekord ei oskagi reageerida, kui kuskilt midagi juurde loed – kas on õige või mitte. Aga kõikide haiguste kohta levib ikka meeletult valeinformatsiooni, AIDS ja HIV on muidugi selles osas esirinnas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga