Huvitav ettepanek ja muud aprilli

Klõpsa pildile, näed suuremalt.

Ulmefilmi tegija Hando Tõnumaa võttis ühendust, et plaanib teha uue umbes kümneosalise filmisarja kõigest sellest, mis peale Ulmefilmi talle tänu skeptikute materjalidega tutvumist teatavaks on saanud. Plaan siis võtta ette oma eelmise teose dekonstruktsioon ning seni levitatud lugude skeptiline ja teaduspõhine analüüs, omamoodi detoksifikatsiooni kuur, et eelnevast eksiteest täielikult vabaks saada. Ta oli juba alkeemia.ee ja “Hallo, Kosmose!” Ingridiga ka asja arutanud ning varsti on oodata temaga uut saadet, kus ta oma kergeusklikkusele avalikult ja ametlikult lõpu teeb. Telegram.ee paneb ta ka kinni, kuna ei soovi enam isiklikult desinformatsiooni levitamisega panustada universumi entroopia suurendamisse. Lisaks kavatseb ta korraldada üle-Eestilise esinemistuuri kultuurimajades, kus otse rahvale vandenõuteooriate naeruväärsust paljastab – omamoodi palverännak pattude lunastamiseks.

Olgem talle siis raskel hetkel toeks, kuna see on üsna tavaline, et suurematsorti maailmavaate muutus võib anda tagasilööke depressiooni, elu mõtte kadumise ja muu sellise näol. Rääkige kasvõi siin kommentaarides oma isiklik lugu, kuidas meelitavast umbluusoost välja sai tuldud, millised raskused tabasid ning kuidas see siiski õnnelikult üle sai elatud. Mõni võib sellist meelemuutust võtta kui reetmist, allaandmist establišmendile, loobumist maailmaparanduslikest revolutsioonilistest ideedest; teisalt aga võib seda võtta kui küpsemist, leppimist maailma paratamatustega ning keskendumist sinna, kus reaalsus võimaldab end muuta.

Muid leide:

234 Replies to “Huvitav ettepanek ja muud aprilli”

  1. SA Archimedes ostis enamusosaluse Soome teaduskeskuses Heureka

    Igaks juhuks kopin kogu teksti, kuna teatud uudistel on komme teinekord ära kaduda.

    Pidevaid laienemisplaane pidav sihtasutus Archimedes astus suure sammu ja ostis 66,6% enamusosaluse Põhjamaade ühes suuremas teaduskeskuses Heureka.

    Soome on Eestile haridus- ja teadusvaldkonnas atraktiivne, kuna põhjanaabrit on peetud maailma parima haridussüsteemiga riigiks. Tehingu eesmärk on lähendada Eesti haridust ja teadust soomlastega veelgi enam. Haridus- ja Teadusministeeriumi info järgi on Soome teadus ja ettevõtlus tipptasemel, lisaks on maailma suurima rahvusvahelise õpilaste õpitulemuslikkuse uuringu PISA (Programme for International Student Assessement) järgi Soome üks maailma edukama koolisüsteemiga riike.

    „Tahame olla kompetentsile veelgi lähemal – kindlasti viime osaliselt uude Heureka kontorisse programmi DoRa, mille raames toetatakse üliõpilaste, õppejõudude ja teadlaste vahetust, ning tõenäoliselt ka haridusteaduse ja õpetajakoolituse edendamise programmi Eduko,“ rääkis sihtasutuse juhatuse esimees Rait Toompere. Oma esindajad saavad esialgsetel andmetel Helsingisse ka Eesti kõrghariduse rahvusvahelise turunduse büroo ja kõrghariduse kvaliteediagentuur.

    Heureka on maailma üks atraktiivsemaid kogupere teadus-ja ajaviitekeskusi, mida külastab aastas ligi 300 000 inimest. Enam kui pooled külastajatest on perekonnad, kooliõpilastest külastajad moodustavad tervikust veerandi.

    Sihtasutusele on laienemine investeering tulevikku, kuna juba praegu asub Archimedes kahes suuremas Eesti linnas ning kolmes eri hoones. „Lõppude lõpuks peame tagama selle, et oleksime oma kliendile lähedal. Kui hetkel on Eestis õppivatest välistudengitest suurim arv pärit just Soomest, siis on laienemine Helsingisse strateegilise tähtsusega samm,“ lisas Toompere.

    SA Archimedes ostis enamusosaluse Soome teaduskeskuses Heureka. Foto: Wikipedia

    „Loodame, et see sünergia uute partnerite vahel hakkab vilju lõikama juba lähiaastate jooksul. Üheskoos Soome kogemustepagasi ning Eesti e-lahendustega suudame haridust ja teadust veelgi jõulisemalt populariseerida. Kui asja veel huumoriga võtta, siis hüüatus „Heureka!“ tuleb just filosoofilt Archimedes,“ ütles Soome teaduse eestvedaja ja Heureka juht Per-Edvin Persson.

    Tehingu suurust haridus- ja teadusministeeriumi ning sihtasutuse Archimedes esindajad veel ei avalikusta. Vajalikud kapitalimuutused ja muutused omanikes peaksid saama viimistletud selle nädala lõpuks. Sihtasutuse juhatus ja nõukogu ning haridus- ja teadusministeeriumi esindajad tutvustavad Heureka plaane ja strateegiat lähinädalatel.

  2. Raili Uibo: avameelselt abielust

    Kui aga me tegelik eesmärk ei ole mitte privilegeeritute hulga laiendamine vaid kõigivaheline võrdsus, siis peaksime hoopistükki[s] abielu ja riigi täielikust lahutamisest rääkima.

    Kõrvaldagem abieluregister, lõpetagem abielus ja vallaliste inimeste vahel vahettegemine, kaotagem abielu kui riiklik kontrolli-ja sorteerimismehhanism. Oma suhte kinnitamiseks riigi poole pöördumine peaks olema sama tarbetu kui Facebooki profiilil suhtestaatuse uuendamine. Riigil ei tohi olla võimu inimeste suhteid legitiimseteks ja õigusetuteks jagada ning vastavalt suhtestaatusele teatud õigusi keelata. Seetõttu poleks väga suureks abiks ka partnerlusseaduse sisseviimine, mille Eesti LGBT-liikumine enda eesmärgiks seadnud on.

    Raili Uibo bakatöö Tallinna Ülikoolis:
    MASKULIINSUS(T)E KONSTRUEERIMINE ERINEVATE
    SEKSUAALSETE IDENTITEETIDEGA EESTI KAITSEVÄE
    AJATEENIJATE POOLT

  3. Postimees teeb aprilli:

    Bio-psühhostrukturaalne massaaž – kontoriinimesele kohustuslik?

    Massaaž algab organismi makrotasandilt ehk psühhoemotsionaalselt tasandilt. Erinevad pikad sünkroonsed ja mittesünkroonsed silitused tekitavad rahu ning heaolu seisundi. Rahustav massaažiosa vabastab vaimsed ja emotsionaalsed pinged ning aitab kaasa stressirohkest keskkonnast tingitud terviseprobleemide ennetamisele. Kasutatud antistress massaažitehnika on erakordselt meeldiv ning nauditav.

    Bio-psühhostrukturaalne massaaž on pärit Garcia koolkonnast. Eestisse on see tehnika jõudnud peamiselt Venemaalt, ühe parima kooli, Moskva ESTMASTER Massaažikooli kaudu, kelle õppejõududest füsioterapeudid on Garcia metoodikad omakorda kombineerinud vene arstide teadmiste ja kogemustega. Vene massaažikoolkond tugineb põhjalikele teadmistele meditsiinivallas ja seetõttu on ka nende tehnikad tõeliselt efektiivsed. Massaaži nautivale kliendile on see vahe koheselt tuntav. Garcia tehnika viljelejad on koguni sedastanud, et klient, kes kordki elus on Enrique Garcia meetodeid kasutava massööri pakutavat massaaži kogenud, ei unusta seda kogemust ega otsi enam kunagi teistsugust massaaži (ega massööri).

    Žanrilt on kirjutis kirjand (juunõu, Olime väsinud, kuid õnnelikud), autoriks keegi Helis Iida, Iluguru.

  4. Ei teagi, et millised uudised täna rohkem naerma ajavad…

    Teadusehuvilised muidugi oletavad maaväliste tsivilisatsioonide võimalust. Kuid mingeid märke nendest siiski senini pole olnud. Kuigi umbluutajad väidavad kaljukindlalt midagi muud.

  5. Postimehes alustati aprillinaljadega juba päev varem, kui Naine24 selle alkeemia.ee artikli edastas:

    Maandamine – tervendav energia maapinnast

    Mis on maandamine?

    Maandamine on midagi palju enamat kui tavaline transtsendentaalne rännak läbi tšakrate süsteemi. Tegelikult peavad paljud asjatundjad seda suhteliselt uut ideed meie ajastu üheks kõige tähtsamaks avastuseks tervise alal. Kuna selle positiivset mõju inimese üldisele tervisele toetab palju teaduslikke tõendeid, pole raske imestada, millest kogu see kära tuleb.

  6. Martin Vällik ütles:

    Postimehes alustati aprillinaljadega juba päev varem, kui Naine24 selle alkeemia.ee artikli edastas…

    Ma ei tahaks Postimehe Naisele lolluse eest klikke kinkida, seega küsin siin, et mida sellega müüakse. Ega ometi maandusvardaid?

  7. @Martin Vällik:

    Dialoogi vormid on muidugi erinevad (kurvad kogemused Andresega!), lootus ennast vastaspoolele arusaadavaks teha, juhul kui see teine on vallatud “ülimast teadmisest, mis lihtsurelikule mõistetamatu” on nullilähedane. Aga lootma peab! Ja oh imet …

    Paistab, et on leitud edu toov võimalus dialoogi pidada: VIDEO: Koer ja beebi ületavad keelebarjääri http://noortehaal.delfi.ee/arc.....d=65899808

    Ehk see lohutab Teid!

  8. Chemical & Engineering News kirjutab, et NASA teadlased on põhjalikult välja arvutanud, kui surmav tuumaenergia on. Tuleb välja, et tuumaenergiast põhjustatud surmade netoarv on negatiivne, maailma peale kokku siiani alla miinus miljoni. Tulevikus kahaneb tuumasurmajuhtumite arv veel.

    Using nuclear power in place of fossil-fuel energy sources, such as coal, has prevented some 1.8 million air pollution-related deaths globally and could save millions of more lives in coming decades, concludes a study. The researchers also find that nuclear energy prevents emissions of huge quantities of greenhouse gases. These estimates help make the case that policymakers should continue to rely on and expand nuclear power in place of fossil fuels to mitigate climate change, the authors say (Environ. Sci. Technol., DOI: 10.1021/es3051197).

  9. @dig:

    kõige paradoksaalsem on aga see, et täna kiidavad need teadlased head tuumaenergiat ja meditsiini ja paljusid muid asju, mis päästavad igal aastal miljoneid inimeslusid aga homme istuvad juba uue laua taga ja arutavad ülerahvastumisest tingitud probleeme ja selle vastu võitlemist.

  10. Guardian vahendab uusi sotsiaalseid eksperimente riigiga, kelle varalised vahendid on ära võetud ja rahvas süüdlast otsima jäetud.

    The international push follows successive polls that show Golden Dawn entrenching its position as Greece’s third, and fastest growing, political force. First catapulted into parliament with 18 MPs last year, the ultra-nationalists captured 11.5% support in a recent survey conducted by polling company Public Issue.

    The group – whose logo resembles the swastika and whose members are prone to give Nazi salutes – has gone from strength to strength, promoting itself as the only force willing to take on the “rotten establishment”. Amid rumours of backing from wealthy shipowners, it has succeeded in opening party offices across Greece.

  11. Aga see lause läheb ka edasi:
    dig ütles:

    … captured 11.5% support in a recent survey …

    Selle klassi nišiparteid jäävad tavaliselt 10–15 protsendi kanti püsima, nii et iseenesest ei pruugi veel tegemist probleemiga olla. Aga nagu artikkel mainis, paralleele Weimari situatsiooniga võib tõmmata küll ja see, kuidas eksperiment edasi kulgeb, on sotsioloogiahuvilisele skeptikule ilmselt vaatamist väärt. Kasvõi selleks, et näha, kuidas välismaalaste-vastane partei välismaiste välismaalaste-vastaste parteidega aktiivset koostööd teeb.

  12. Guardian jõllitab ammuli sui Lombi taha, kus Public Policy Polling on meeriklastelt küsinud, missugused vandenõuteooriad neile meeldivad.

    The study revealed that 13% of respondents thought Obama was “the antichrist”, while another 13% were “not sure” – and so were at least appeared to be open to the possibility that he might be. Some 73% of people were able to say outright that they did not think Obama was “the antichrist”.

    The survey also showed that 37% of Americans thought that global warming was a hoax, while 12% were not sure and a slim majority – 51% – agreed with the overwhelming majority view of the scientific establishment and thought that it was not. The survey also revealed that 28% of people believed in a sinister global New World Order conspiracy, aimed at ruling the whole world through authoritarian government. Another 25% were “not sure” and only a minority of American voters – 46% – thought such a conspiracy theory was not true.

    At least some of the insane theories suggested by the poll were dismissed by large majorities.

  13. @Jason:
    Ülerahvastumise vastu aitab rahestumisvastaste vahendite jagamine lühikeses, rahva elujärje parandamine keskmises perspektiivis ja odav planeetidevaheline transport pikavõitu perspektiivis. Esimene on pigem poliitikute ja metseenide kui teadlaste tegutsemisvaldkond, teises on teadlaste töö suuremalt jaolt tehtud kuivõrd tänapäevaste tsivilisatsioonihüvede rakendamine viib rahvastiku taastootmise mõistlikult madalale tasemele (ja kohati veel väiksemakski), kolmandaga on nii teadlased kui insenerid usinasti ametis.

  14. @dig:

    ükski neist lahendustest/stsenaariumidest pole aga jätkusuutlik. need kõik on kriitilise piiri edasilükkamised.

    isegi interplanetaarne reisimine ei lahenda probleemi, vaid lükkab paratamatut edasi, sest piisava “õnne” korral kannataks x aasta pärast iga vähegi elukõlbulik(uks muudetav) planeet ikkagi ülerahvastatuse all.

    elujärje parandamine pole samuti ülerahvasprobleemi lahendamine vaid sümptomite leevendamine. positiivse iibe jätkumisel oleks lihtsalt tulemuseks maakeratäis pururikkaid inimesi, elamas nagu silgud karbis.

    rasestumisvastased vahendid toimiks vaid juhul kui nende kasutamine oleks piisavalt kohustuslik, suutmaks hoida inimeste koguhulka muutumatuna ja erinevate vanusegruppide suhet tasakaalus. see aga eeldaks sellisel tasemel riiklikku kontrolli ja sekkumist, mis eriti kellelegi ei meeldiks.

  15. Jason ütles:

    ükski neist lahendustest/stsenaariumidest pole aga jätkusuutlik. need kõik on kriitilise piiri edasilükkamised.

    Vahe inseneri-asjanduse ja teoloogia vahel selles ongi, et insenerid teavad, et nende pakutavad lahendused ei ole universaalsed-absoluutsed-igavikulised vaid kujutavad endast mingis kontekstis mingit ülesannet lahendavaid kompromisse. Kui Sa teoloogilist lahendust tahad, pead ootama, kuni dig kapist paavstimütsi otsib ja ette loeb epistli Ijon Tichy raamatu kahekümne neljandamast peatükist, kus lahatakse kiiskavate ketaste ja esteetiliselt lummavate mustrite probleeme.

    elujärje parandamine pole samuti ülerahvasprobleemi lahendamine vaid sümptomite leevendamine. positiivse iibe jätkumisel oleks lihtsalt tulemuseks maakeratäis pururikkaid inimesi, elamas nagu silgud karbis.

    Rahvakirjade tundjad on tähele pannud, et paraneva elujärjega kaasneb iibe langus mõne põlvkonna jooksul. Seda nähtust hüütakse demograafiliseks siirdeks.

    Jason ütles:

    rasestumisvastased vahendid toimiks vaid juhul kui nende kasutamine oleks piisavalt kohustuslik,

    Siis on veel tähele pandud, et kui naisterahvaste sotsiaalne ja majanduslik staatus on piisavad, et rasestumisvastased vahendid saadaval ja vägistamised harvad oleksid, kalduvad inimesed neid vahendeid ka ilma sunnita täiesti piisavas koguses kasutama.

  16. UNC Science räägib, et Briti Kolumbia teadlased on termiitide kõhtu kiiganud ja sealt Cthulhu leidnud.

    The single-cell protists, Cthulhu macrofasciculumque and Cthylla microfasciculumque, help termites digest wood. The researchers decided to name them after monstrous cosmic entities featured in Lovecraft’s Cthulhu Mythos as an ode to the sometimes strange and fascinating world of the microbe.

    “When we first saw them under the microscope they had this unique motion, it looked almost like an octopus swimming,” says UBC researcher Erick James, lead author of the paper describing the new protists, published in the online journal PLoS ONE.

  17. MV kirjutas:

    leppimist maailma paratamatustega ning keskendumist sinna, kus reaalsus võimaldab end muuta.

    Õhtuleht kirjutab ka paratamatusest: NUTT TULEB PEALE: homseks on oodata jälle lumesadu
    Kommenteerijad kirjutavad ka paratamatusest ja reaalsuset. Kopeerin siinkohal need, mis minu südant enim liigutasid (ja veidi teemasse läheb ka, sest kommenteerija nr ühe mees on vbl langenud umbluu sohu)
    I kommenteerija kirjutab :

    Mulon muid põhjusi nutta, ilm on nagu on, seda muuta ei saa, aga kahjuks ei saa ma muuta ka oma vanust, töötust, hüljatust ja nukrust. Neli last ilusale Eestile toodud, kaks lapselast, olen vaid üks vana känd, kellel aeg ära surra. Ei aita siin antidepressandid, aitaks vaid keegi,kes mind armastaks ja lubaks mul oma aiamaale taimekesi istutada. Aga seda head haldjat ei ole, seega ronin sügavamale teki alla, võtan topeltkoguse tablette ja mõtlen, et peaks vist võtma kogu kuu annuse korraga. Kusjuures olen abielus, aga mehega magasime viimati kümme aastat tagasi, ta on nüüd hakanud pühakuks, mungaks, filosoofiks, idusööjaks jne. Mida teha?

    II vastab:

    Ära nukrutse , kallikene . KAS SUL OLEKS PAREM , KUI SINU MUNK OLEKS JOONUD , SIND PEKSNUD JA VARASTAKS KODUNT KÕIK ÄRA ? Nii , et võta asja rahulikult . Räägi lastega , lastelastega. Vaata telekat , kuula raadiot , kirjuta meile oma elust . Küll see kevad üks kord tuleb juunis. Ega need tabletid ei aita kedagi , kui ei suhtle kellegiga. Vanamees magagu , kus tahab , mis see sinu asi on. Kas sulle meeldiks , et ta sinu kõrval norskaks , peeru laseks ja köhiks ? Ole tubli ja kirjuta meile. Sina ei ole üksi , meie oleme sinuga.

    III kommenteerija :

    …..vanamees magab teises toas,norskab nii et,alumise korruse inimesd togivad harjavarrrega vastu lage,peeretab ka jubedalt,tekk on kõhugaasidest lennus peal,ega tikutulega sinna tuppa minna ei tohi,maja lendab õhku,ja ka ei nuta selle lume pärast,aprillis on pea alati lund ja lörtsi sadanud,päeval tibake soojakraade,teen akna lahti ja kuulan kuidas varesepere pesa kohendamise juures nõu peavad,eile kuulsin naljakat kulinat,mis lind see olla võis,õhtul kaamerast näidati,need olid nurmkanad ilmselt,kes mu kodu ümber kevade üle rõõmustasid.Ilusat kevadet kõigile,küll ta tuleb,või siis natuke hiljem!

    Loo moraal on mõistagi selles, et Internet on ikka üks tore leiutis, iseäranis kui ilm on paratamatu ja parasjagu suuremat ei rõõmusta. Aga Internet poleks mõistagi midagi väärt, kui puuduksid toredad inimesed, kes seal kirjutaks, joonistaks, laulaks, st tegeleks reaalsuse loomisega ja vahendamisega.

  18. dig ütles:

    Rahvakirjade tundjad on tähele pannud, et paraneva elujärjega kaasneb iibe langus mõne põlvkonna jooksul. Seda nähtust hüütakse demograafiliseks siirdeks.

    ja iibe langemisele alla nulli järgneb omakorda vaesumine. mis omakorda peaks jälle iivet tõstma, hehe. nii, et siis pendeldabki üles-alla?

  19. dig ütles:

    Siis on veel tähele pandud, et kui naisterahvaste sotsiaalne ja majanduslik staatus on piisavad, et rasestumisvastased vahendid saadaval ja vägistamised harvad oleksid, kalduvad inimesed neid vahendeid ka ilma sunnita täiesti piisavas koguses kasutama.

    noojah aga kuni iive on positiivne, on tulemuseks ikkagi ülerahvastatus. kui just vahepeal mõni suurem sõda ei käi.

  20. Postimees vahendab, et uute püramiidskeemide püramiidskeemideks kutsumine pole enam poliitiliselt korrektne.

    Viimasel ajal on päevakorrale tõusnud mitmed probleemid seoses püramiidskeemide ja nende ohvritega, kes on kaotanud palju raha ja saanud valusa kogemuse osaliseks. Sageli on nendesse lugudesse segatud ka võrkturundust kasutavad otsemüügifirmad, mida kiputakse automaatselt n-ö püramiidäri alla liigitama, kuid mis oma olemuselt seda tegelikult ei ole.

    Otsemüügiettevõtted ja püramiidärid erinevad üksteisest oluliselt. Kui püramiidskeemid teenivad raha inimeste arvelt ja võimalikult kiiresti, siis otsemüügifirmad teenivad raha toodete müügist, selleks inimesi kaasates. Oluline on mõista, et kuigi ka otsemüügiäriga liitujad võivad üles ehitada oma müügivõrgustiku ja seda laiendada, teenitakse tulu siiski reaalseid tooteid või teenuseid müües. Nii on võrkturunduse mudelit kasutavad otsemüügiettevõtted oma olemuselt legaalsed.

  21. EMBO Molecular Medicine kirjutab, kuidas kariloomade antibiootikumiresistentne stafülokokk inimeste kallale tulnud on.

    Several methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) lineages that carry a novel mecA homologue (mecC) have recently been described in livestock and humans. In Denmark, two independent human cases of mecC-MRSA infection have been linked to a livestock reservoir. We investigated the molecular epidemiology of the associated MRSA isolates using whole genome sequencing (WGS). Single nucleotide polymorphisms (SNP) were defined and compared to a reference genome to place the isolates into a phylogenetic context. Phylogenetic analysis revealed two distinct farm-specific clusters comprising isolates from the human case and their own livestock, whereas human and animal isolates from the same farm only differed by a small number of SNPs, which supports the likelihood of zoonotic transmission. Further analyses identified a number of genes and mutations that may be associated with host interaction and virulence. This study demonstrates that mecC-MRSA ST130 isolates are capable of transmission between animals and humans, and underscores the potential of WGS in epidemiological investigations and source tracking of bacterial infections.

  22. Breitbart.com räägib, et valgenahaliste ülimuslikkust kuulutav Aarialaste Vennaskond ei tapnud Texase prokuratuuritöötajaid ja nende pererahvast mitte rassilistel kaalutlustel vaid Mehhiko virgutikartellide käsul.

    Considering McLelland was part of a task force that investigated the Aryan Brotherhood, and in light of the recent killing of Colorado prison chief Tom Clements allegedly by a member of a white supremacist prison gang, this theory that the AB may have been involved in the murders clearly has some merit.

    Yet in that coverage, the mainstream media has gone to great lengths to label ad-infinitum the Aryan Brotherhood as a “white supremacist” group, implying a racial motivation. The AB, even if involved at all, however, may have been motivated not by a “white supremacist” philosophy, but rather by something more mundane. Evidence suggests that the Aryan Brotherhood has morphed into what is primarily a drug-trafficking gang, and there is a more frightening possibility: that the Aryan Brotherhood is acting as a conduit, doing the dirty work for a Mexican drug cartel criminal insurgency into the United States.

    Kindlasti, kindlasti.

  23. Postimees vahendab: Video: Einar Kuusk hirmutab ameeriklasi deemonliku eesti keelega
    skeptik peaks vist siinkohal kommentaariks ütlema:
    Einar Kuusk eksitab inimesi, selle asemel, et neile öelda eesti kui inglisekeeli: saatanat pole olemas, katsub ta neid vastupidises veenda. Sinise nokamütsiga mees jäigi uskuma ja räägib nüüd surmani lastelastele, kuidas ta ükskord keset tänavat ühest isikust saatana välja ajas. Lapselapsed saavad seda omakorda oma lastele rääkida ja nii see legend levib ja usk kinnitust saab?

    kristlane saaks vbl siinkohal öelda, et Einar Kuusk tegutseb seal Jumala ebateadliku tööriistana võis siis hoopis ongi saatanast vallatud või siis teeb lolli ja ebakohast nalja?

    neutraalsest seisukohast võetuna olid inimeste reageeringud IMHO päris huvitavad vaadata. (eriti, kuna ma ise Ameerikas pole käinud.)

  24. @salvey:
    Järgi mõeldes oleks võinud iga isiku nö peedistamisele järgneda ka see näpuga kaamera suunas näitamine, nagu harilikult “varjatud kaamera” saates on?
    Aga tegelt pole muidugi üldse kindel, kas nad kõik ikka naljast oleks aru saanud/oleks nalja hinnata osanud.

  25. Taslima Nasreen’i teatel on alanud bengali ateistide jahihooaeg.

    Four people were killed and more than 200 injured in Bangladesh yesterday as hundreds of Islamists clashed with police in Dhaka and other major cities demanding execution of “atheist bloggers” they accused of blasphemy.

    Rajib Haider, another atheist blogger was slaughtered just a few days ago, for saying state and religion should be separated, education system should be completely secular, and politics must not be based on religion.

    Väljas on ka fotod saagist.

  26. ABC News räägib, et New Yorgis on viimase kolme kuu jooksul juba kaks väikest poissi nakatunud herpesesse. Vektoriks oli ümberlõikamise rituaal.

    Two infants in the last three months in New York City’s ultra-Orthodox Jewish community have been infected with herpes following a ritual circumcision, according to the health department. The boys were not identified.

    In the most controversial part of this version of the Jewish ritual, known as metzitzah b’peh, the practitioner, or mohel, places his mouth around the baby’s penis to suck the blood to “cleanse” the wound.

    One of the two infected babies developed a fever and lesion on its scrotum seven days after the circumcision, and tests for HSV-1 were positive, according to the health department.

    Missugused võivad olla säärase äparduse tagajärjed?

    Since 2000, there have been 13 cases of herpes associated with the ritual, including two deaths and two other babies with brain damage.

    Neonatal herpes infections can cause death or disability among infants, according to the Centers for Disease Control and Prevention.

    Saadaval on ka tehnoloogiline lahendus.

    The modern Jewish community uses a sterile aspiration device or pipette to clean the wound in a circumcision.

  27. Nature teatel on kvantmehaanika ja relatiivsusteooria omavahel kaklema läinud. Tüliõuna rollis on must auk.

    In March 2012, Joseph Polchinski began to contemplate suicide — at least in mathematical form. A string theorist at the Kavli Institute for Theoretical Physics in Santa Barbara, California, Polchinski was pondering what would happen to an astronaut who dived into a black hole. Obviously, he would die. But how?

    According to the then-accepted account, he wouldn’t feel anything special at first, even when his fall took him through the black hole’s event horizon: the invisible boundary beyond which nothing can escape. But eventually — after hours, days or even weeks if the black hole was big enough — he would begin to notice that gravity was tugging at his feet more strongly than at his head. As his plunge carried him inexorably downwards, the difference in forces would quickly increase and rip him apart, before finally crushing his remnants into the black hole’s infinitely dense core.

    But Polchinski’s calculations, carried out with two of his students — Ahmed Almheiri and James Sully — and fellow string theorist Donald Marolf at the University of California, Santa Barbara (UCSB), were telling a different story1. In their account, quantum effects would turn the event horizon into a seething maelstrom of particles. Anyone who fell into it would hit a wall of fire and be burned to a crisp in an instant.

  28. Meditsiiniteadlased avastasid, et vähktõbede ründamiseks kasutatav keemiaravi mitte ei tapa vahetult ohtlikke rakke, nagu seni arvati, vaid hoopis hoogustab organismi immuunsüsteemi tööd, mis kasvajaga ise arved klaarib, vahendab Medical Xpress.

    It’s generally thought that anticancer chemotherapies work like antibiotics do, by directly killing off what’s harmful. But new research published online on April 4 in the Cell Press journal Immunity shows that effective chemotherapies actually work by mobilizing the body’s own immune cells to fight cancer. Researchers found that chemo-treated dying tumors secrete a factor that attracts certain immune cells, which then ingest tumor proteins and present them on their surfaces as alert signals that an invader is present. /—/

    “Successful chemotherapeutics convert the tumor into a therapeutic vaccine, hence mobilizing the host’s immune system against the cancer,” explains senior author Dr. Guido Kroemer, of the Institut Gustave Roussy, in France.

    Dr. Kroemer and his colleagues found that when chemotherapy kills and bursts open cancer cells, the cells release a factor called ATP. The factor recruits immune cells to the tumor site, where they are educated to acquire their function—namely, to ingest and present tumor proteins on their surfaces. The researchers found that when these trained immune cells are blocked, chemotherapy (specifically, anthracyclines) cannot efficiently reduce the growth of tumors in mice. Also, when these trained immune cells are injected into other mice, the mice can fight off cancer cells that are subsequently injected.

  29. Ebateaduslikud usupõhised arusaamad on juurdunud isegi nii igapäevases rakenduskeemia harus nagu toiduvalmistamine. Ajakirjas Food Biophysics ilmunud töö tõukas küll pikali levinud väärarusaama, et madalal temperatuuril (kuni 65 kraadi juures) muna keetes ei pea kella vaatama, ent kõikvõimalikke alusetuid uskumusi on veelgi. Phys.org-i vahendatud artikkel annab mõista, et kulinaarsete müütide olemuse uurimine võib aidata teadust elanikkonnale lähemale tuua.

    [S]ome professional cooks have taken a relatively new approach by cooking eggs in temperature-controlled water circulators. Using these devices, chefs cook eggs at relatively low temperatures (such as 60 degrees C, or 140 degrees F), for relatively long periods of time (at least 1 hour). And what Vega terms the “6X°C egg” is now ubiquitous on menus in chic restaurants. The “X” varies depending on the cook, but usually is from 0 to 5, such as the “65°C egg.” But chefs claim that temperature alone translates into the perfectly cooked egg, and cooking time—one hour or three hours—does not matter.

    “The idea that cooking time does not matter is nonsense,” Vega said, citing research he did and published in the peer-reviewed journal Food Biophysics that debunked the idea. It carefully documented that the texture of a cooked egg yolk depends on both temperature and time. The study gives chefs precise numbers of the time and temperature combinations needed to cook eggs to whatever firmness they want.

    Eggs certainly are not the only entry on the menu of scientific misconceptions in the kitchen. Vega pointed out that research published last year challenged time-honored ideas about the browning of sugar, known as caramelization. Everyone thought that sugar had to first melt before undergoing that mouth-watering transformation into caramel. The new research showed, however, that sugar can caramelize when heated while it’s still solid.

    “It’s dismaying to think that so many could be so wrong for so long about what actually happens to such basic ingredients like sugar or eggs during cooking,” Vega said. “But it also provides a rare opportunity to rethink the possibilities of the basic, and to communicate accurate information and the fun and excitement of science to the public.”

  30. @Jason:

    Et siis peaks pigem tervist kahjustavaid asju propageerima, et rahvaarvu kontrolli all hoida? Muidu inimloomad pole ainsad kes kivisöe-põlevkivi ahju ajamise pärast kannatavad-surevad.

  31. Washington Post’i teatel, satuvad krabid süsihapustatud vees elades austreid nähes segadusse ja ei söö neid nii palju kui tavaliselt.

    Under conditions with lower levels of carbon, two mud crabs polished off 20 oysters in six hours. But in the aquariums with higher levels of carbon, the mud crabs seemed confused.

    They went over to the oysters, but they didn’t eat as many — sometimes fewer than half of what other crabs ate under normal conditions. Dodd scratched his head. “Acidification may be confusing the crab,” he said. The situation, he concluded, “is more complicated than you’d be led to believe.”

    Science World Report lisab juurde, et gaseeritud vees kasvavad krabid SUUUUREKS.

    Increased CO2 in water causes it to become slightly acidic. This is bad news for creatures–like oysters and corals–with calcium carbonate shells. As the water becomes more acidic, these shelled creatures actually form their shells more slowly. This, in turn, makes them more vulnerable to predators.
    While other creatures grow more slowly, though, crabs seem to be thriving. They eat, grow and molt their shells, revealing soft, new ones which eventually harden. In fact, the increased carbon helps speed up this molting process so that the crabs have larger and possibly stronger shells which make them less vulnerable to predators.
    “Higher levels of carbon in the ocean are causing oysters to grow slower, and their predators–such as blue crabs–to grow faster,” said Justin Baker Ries, a marine geologist at the University of North Carolina, in an interview with The Washington Post.

  32. Õhtuleht: Itaalia arheoloog leidis Türgis põrguvärava

    Türgi edelaosas asuvas kunagise Früügia riigi linnas Hierapolises käivad väljakaevamised. Arheoloogid väidavad, et nad on leidnud Plutoniumi ehk Pluto värava, millest antiikautorid on kirjutanud kui pääsust allmaailma ehk Põrgusse.

    Türgis asuvast Plutoniumist on kirjutanud Rooma riigimees Cicero ning Kreeka geograaf Strabon. Palermo ülikooli ajaloolane Allister Filippini nimetas Hierapolise leidu erakordseks, öeldes, et see kinnitab ja selgitab antiikaja kirjandusest ja ajalooallikaist pärinevat teavet.

  33. EPL räägib surmajuhtumitest.

    Üheksast operatsioonist kolm tõid kaasa tüsistused ja üks patsiendi surma. Haigla põhjendab seda lihtsalt halva õnnega.
    „Viru ringkonnaprokuratuuri menetluses on kriminaalasjad, mille eesmärgiks on välja selgitada, kas patsiendi surm võib olla tervishoiutöötaja tehtud vea tagajärg ja kas arsti on alust süüdistada surma põhjustamises ettevaatamatusest,” ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Katri Krall.

    Menetluse alguspunkt on tegelikult möödunud aasta kevades, kui Ida-Viru keskhaigla teatas, et hakkab tegema bariaatrilisi operatsioone ehk maovähenduslõikusi. Operatsioone hakkas läbi viima doktor Jaak Lind — haigla kirurgiakliiniku juht ja kogenud arst, kes varem töötanud kümme aastat operatsiooniploki juhina nii Tallinna keskhaiglas kui ka Ida-Tallinna keskhaiglas. Esimesed operatsioonid sujusid probleemideta ning seejärel hakati lõikusi tegema kord nädalas.

  34. Delfi kirjutab, kuidas automaatika on maha saanud elektrivedeliku maha kallamisega.

    Ajaleht Pealinn kirjutas eile töövõimetust pensionärist Liidia Doilovast, kelle koju tuli Eesti Energialt ligi 500 euro suurune arve elektri eest, mida ta reaalselt tarbinud ei ole.
    Eesti Energia kontsernis võrguteenust pakkuv Elektrilevi põhjendas varasemast mitu korda suuremat arvet sellega, et rikke põhjustas kliendipoolne elektrivõrk, mille korrashoiu eest peab hoolitsema klient ise. “Kliendi kaabli rikke tõttu “lekkis“ elekter maapinda, mis tekitas tänase olukorra, kus arvel näidatud energiakogused on kulunud ja kliendile selle eest arve esitatud,” selgitas Elektrilevi esindaja Kaarel Kutti.

  35. Midagi hingele ka:
    http://www.youtube.com/watch?v=XMbvcp480Y4
    Kaunile muusikale on leitud imekaunid pildid. See on mu sõbra lemmikmuusika. Ei teadnudki, et ta on vandenõuteoreetik. Kuni üleeilseni, ei teadnud. Tema teooriad: inimesi on Maal liiga palju – kiibistame kõik ära – siis antakse käsk paekaldalt alla hüpata… Valitsusi ei juhi riigijuhid – seda teevad hoopis käputäis rikkureid…
    P.- Korea kriis on nimelt tekitatud… N. Liit oli ideaalne riik…
    Mu sõber on loll? Aga ta jääb ikkagi sõbraks…

  36. Saarte Hääl:

    Tondipüüdjad said telesse
    Neljapäeval alustab TV3-s uus kolmeosaline sari “Tondipüüdjad”, mille kolme erisaate keskmes on Eesti kõige õudsemad kummitusmajad. Maju külastasid Kuressaare ametikoolis kokaks õppinud poisid, kes on tuntud kui tondipüüdjad: Karl Pajussaar, Kaarel Kaing, Rene Traat, Marten Käär ja Ingvar Aasma.

  37. @Klõbistaja:

    ta on vandenõuteoreetik …. Tema teooriad: inimesi on Maal liiga palju – kiibistame kõik ära – siis antakse käsk paekaldalt alla hüpata…

    Selle teadmiseks ei pea olema vandenõuteoreetik: Georgia Guidestones http://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones Tõsi, seal ei ole seletavaid kivitahvlikesi, kuidas kavatsevad nad rahvastiku arvu nii järsult alandada. Irw, irw, irw.

    Valitsusi ei juhi riigijuhid – seda teevad hoopis käputäis rikkureid…

    2008. a. panganduskriisi tekitamise eest on pankurid juba vabandanud. Kas see pole siis piisav??
    Eurotsoon on varjusurmas, seda kuni Saksamaa sügisesed valimised mööda saavad. Valgusena tunneli lõpus näidatakse meile föderatsiooni. Kuidas see saavutatakse, pole teada. Võimalik, et kasutatakse ka jõudu.
    3 maailmasõda sütitatakse juba üle 10 aasta, ikka susiseb ja asja pole saanud.

    Kokkuvõtteks võib öelda, et see on poliitika, mitte vandenõuteooria!

    N. Liit oli ideaalne riik

    Paljud inimesed elasid sel ajal inimväärselt, kuna meil olid tootmisettevõtted, seega oli inimestel tööd, ja sellist vaesust, mis praegu maakohtades levib, siis ei olnud. EV algusaegadest kuni 2008. a. kriisini oli Eesti odava allhanke maa, seega ei saanudki meil mingit rikkust tekkida. Mis saab edasi, ei tea. Silmapiiril ei paista tulevikuplaane, kuhu ja kuidas Eesti peaks arenema.

  38. Kuumaks teemaks on kujunenud hr. Alliku väljaütlemine Vene ohu teemadel, kuid ajalugu on pisut keerulisem. Rahvaste Liit käitus 1943. a. arusaamatult, kuid edasi valgustab asja ajaloolane (uurimust ei leidnud, ainult lühitutvustuse):

    Vahur Made. Eesti ja Rahvasteliit http://rahvusarhiiv.ra.ee/publ.....1999_3.pdf

    Uurimuse üheksandas peatükis, mis kannab pealkirja .Eesti ja Rahvasteliit 1940.1946., vaadeldakse okupeeritud Balti riikide suhteid Rahvasteliiduga kuni selle organisatsiooni likvideerimiseni.

    Autor esitab huvipakkuvaid andmeid, et ühelt poolt peeti Eestit, Lätit ja Leedut endiselt kuuluvaks Rahvasteliidu koosseisu, kuid teiselt poolt oli Balti riikide esindajate tegevus takistatud. Näiteks 1943. aastal maksid Leedu, Läti ja Eesti esindajad ära Rahvasteliidu liikmemaksu, kuid raha tagastati maksjatele. Ka ei lubatud Balti riikide esindajaid 1946. aastal Rahvasteliidu viimasele täiskogule.

  39. Mida ma ise arvan väitest, et “N. Liit oli ideaalne riik”?
    Ta ju varises kokku. Objektiivsetel põhjustel. Utoopia ei toimi. Kuigi me tahaks ju seda. Aga ei toimi – on vastuolus reaalsusega.
    Aga mu sõbra teised väited? Ta on hull? Ja mina ei ole?

  40. 3 punkti – Respekt. Üks parimaid arvamusi Alliku väljaütlemiste teemal! Ma loodan, et selle arvamuse kujunemises mängis rolli ka Rahvakogu tsirkus, mida meile etendati. Eesti rahvast on tõesti kahju, aga mõistus ei ole oma teha. Miks peaks Venemaa ründama midagi, mis nagunii talle kuulub? Vene kapital on vaikselt Eesti majandust üle võtmas olnud juba pikemat aega. Selle vastu eestlased ei karjugi, huvitav miks? Kas nad pole sellest aru saanud? See ajab irvitama, ma ei saa midagi teha….

    Klaas: Alliku väited on jahmatavad ja solvavad http://www.postimees.ee/119621.....-solvavad/

    …13 tundi tagasi
    Keskmine eestlane on nii loll, et parem oleks talt üldse valimisõigus võtta. Hüsteeria asemel võiks kuulata, mida tegelikult öeldi ja püüda seda sisulisest küljest lahti mõtestada, aga kus sa sellega väikerahva alaväärsuskompleks ja isiklik vaimse võimekuse puudumine löövad peapeal kokku nii et kole.

  41. Tatipritsimise taustal on tähelepanuta jäänud üks tõsiselt rõõmustav uudis – ehk hakkavad asjad lähitulevikus õiges suunas liikuma: Guatemala tunnustas Palestiinat suveräänse riigina http://www.delfi.ee/archive/ar.....d=65946778

    Guatemala tunnustas Palestiinat iseseisva, suveräänse riigina, uskudes, et see aitab edendada rahu Lähis-Idas, teatas Guatemala presidendikantselei teisipäeval.

  42. Klõbistaja ütles:

    Tema teooriad: inimesi on Maal liiga palju – kiibistame kõik ära – siis antakse käsk paekaldalt alla hüpata…

    Kas ta teoretiseerib ilmutatult, et nahaaluste RFID-kiipidega saab inimese käitumist selle tahte vastaselt juhtida või on see eeldus vaikne?

    Valitsusi ei juhi riigijuhid

    Kas riigijuhi mõiste on mõeldud hõlmama peaministrit, presidenti, kuningat ja/või veel kedagi?

    seda teevad hoopis käputäis rikkureid…

    Aga mis värk on nende riigijuhtidega, kes on juba ise multimiljonärid?

    N. Liit oli ideaalne riik…

    Missuguseid tunnuseid ta riigi ideaalsuse jaoks oluliseks peab?

    Mu sõber on loll?

    Pole välistatud, aga seni esitatud andmete põhjal ei saa seda ei kinnitada ega ümber lükata. (Vt. ka Michael Shermer’i artiklit Smart People Believe Weird Things.)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga