EAL: Ebateaduslike meetodite kasutamisest

Edastan Eesti Arstide Liidu pressiteate 3. novembrist 2015, milles antakse teada ka Riina Raudsiku väljaarvamisest liidu liikmete seast.

Eesti Arstide Liit tunneb jätkuvalt muret Eestis leviva tervist ohustava käitumise pärast, kus inimesed kasutavad tõendamata toimega, sageli mürgiseid aineid, mida usutakse parandavat tervist ja ravivat haigusi. Enamasti õhutavad seda tegema meditsiinihariduseta isikud, kelle eesmärk on „imeravimite“ müügist tulu saada.

Kahjuks levitavad väärinfot ja annavad teadusliku aluseta ravisoovitusi ka mõned arstid. Arstide liidu eetikakomitee taunib arstide tegevust, kes reklaamivad niinimetatud ravivõtteid ja -vahendeid, ilma et nende toime ja ohutus oleks tõendatud. Sügavalt ebaeetiline on arstide käitumine, kes oma avalikes esinemistes reklaamivad mõne ravimi või ravimeetodi ainulaadsust ja hädavajalikkust igas võimalikus situatsioonis.

Eetikakomitee peab Jüri tervisekeskuse perearsti Riina Raudsiku tegevust arstieetikat rikkuvaks. Eesti Arstide Liidu volikogu arvas Riina Raudsiku liidu liikmete hulgast välja põhikirjaliste kohustuste mittetäitmise tõttu, kuna ta ei järgi oma tegevuses ja käitumises Eesti arstieetika koodeksit.

Teeme ettepaneku seadustada kontrollivõimalus ilma erihariduseta inimeste tegevuste üle, mida väheinformeeritud abivajaja võib tõlgendada kui ravimist, ja kutsume järelevalveorganeid jälgima avalikkusele edastatavat alternatiivsete ravimeetodite reklaami.

Pöördume kõikide ajakirjanike ja meediaväljaannete omanike poole ja soovitame valida vastutustundlikult allikaid, mille põhjal avaldatakse inimeste tervist, haiguste ennetamist,
diagnoosimist ja ravimist käsitlevat teavet. Kui tegemist ei ole teaduspõhise infoga, siis tuleks sellele selgelt viidata ja võimalusel lisada vastava ala asjatundja kommentaar.

Eesti Arstide Liit

One Reply to “EAL: Ebateaduslike meetodite kasutamisest”

  1. Kommentaarid taastatud veebiarhiivist

    #1 salvey 05. november 2015 kell 10:15
    Postimees: Tiit Kändler: teadus muutub ühes maailmaga hägusamaks

    Katoliku kirik üritas kontrollida teadust, kuid ei saanud sellega hakkama. Protestantism, eriti kalvinism üritas kontrollida teadust, kuid ei saanud sellega hakkama. Eestis üritas teadust kontrollida Konstantin Päts. Raske öelda, kuidas ta sellega hakkama sai, sest eksperiment jäi pooleli. Stalin sai teaduse kontrollimisega hakkama, Hitler samuti. Esimene lõpetas kvantmehaanika ja relatiivsusteooria ning geneetika, teine matemaatika ja suuresti ka füüsika, kuna nood olid suuresti juutide tehtud. Stalini-järgne NL suutis kontrollida osa humanitaarteadusi nagu ajalugu ja sotsioloogia.

    Kuid ometi oli tolgi ajal laialt juttu, et filoloogidele teevad liiga füüsikud. Sellest lahknevusest kirjutas ka Charles Percy Snow möödunud sajandi keskel oma kuulsas raamatus «Kaks kultuuri». Lootus, et humanitaarid ja loodusteadlased koostööd tegema hakkavad, pole Eestis siiani täitunud. Võib-olla pole ka mujal, ei tea täpselt. Võib-olla polegi see võimalik.

    Jutt sellest, et nn Oki raporti puhul on tegu vaid ettepanekuga, tundub olevat vale. Kas see on tõepoolest «kasiinosõltlase maailm», nagu üks kommentaator nimetas? Kas on see tõepoolest vaid «tehnitsistlik nägemus», nagu mõned on kirjutanud? Ma arvan, et asi on tõsisem. Sest kuidas on juhtunud nii, et mingit otsust vastu võtmata, vaid ühe teaduskauge inimese idee peale on äkitselt tuua kolm tegelikkuseks saanud näidet. Eesti Keele Instituut, Ajaloo Instituut ja kunstiakadeemia, mille kohta on tehtud olulised otsused liitumises või siis elementaarsete töötingimuste loomisest loobumises. Enne nn diskussiooni algust.

    Neist kõigist on füüsikuharidusega minul kahju: ajalugu ei ole asi, mida saab teha ainult ühes paigas, ja keel vajab hoidmist. Kunstnikke muidugi kontrolli alla ei saada, nii nagu teadlasi on saadud: nad on vaigistatud, istuvad oma laborites, et mitte tulevastest toetusrahadest ilma jääda. Teadus vajab investeeringuid, vaba kunst muidugi mingil määral ka, aga mitte nii, et loovisik peaks ilmtingimata mõnda parteid kummardama.

    Teadus hägustub mitte ainult poliitika poole. Idufirmade, erafirmade ja riigiülikoolide segapudru pole mitte ainult Eesti mall, vaid läänele iseloomulik olukord, mille kohta jälle ei oska öelda, milleks see hea on, kuid selge, et lahti sellest ei saa.

    Kokkuvõtteks ei oska öelda muud, kui et maailm muutub ja teadus institutsioonina koos sellega. Küllap pole Eesti siin mingi erand. Alati leidub jõude, kes tahaksid teaduse tulemusi kas eirata või neid vähemasti mitte kuulda võtta ning sooviksid neile sisuliselt mõistetamatut teaduse rahastamist halli kardinalina suunata. Kui teisiti ei saa, las nad siis teevad. Kuid meie võime endale toimuvast aru anda. Tegelikult ja üldjoontes pole ju Eesti teadusel häda midagi, võib-olla tõesti on mõnes valdkonnas püramiidi alus liiga lai ja sein…

    Vasta | Tsiteeri
    #2 Klõbistaja 09. november 2015 kell 12:12
    See on tõesti kuritegelik, et mõned posijad püüavad halvustada päris otseselt kogu teaduspõhist meditsiini. Eriti hull lugu on vähihaigete raviskeemi vahelesekkumine – koguni haiglas. Loo täpsemaid asjaolusid veel ei tea, kuid seegi info on masendav.

    http://www.delfi.ee/news/paeva…..d=72902183

    Kes kaitseks patsienti imelist paranemist lubava tervendaja eest?

    “Arstide pingelise haiglatöö hulka on lisandunud vastuolud patsiente tohterdamas käivate tervendajatega, kes arstide töö ja eetika kahtluse alla seavad.

    On olnud ärevakstegevaid olukordi, kui tavameditsiini surmarelvaks, arste mõrtsukateks pidavad ja haigetele kiiret paranemist lubavad tervendajad tulevad haiglasse patsiente tohterdama. Koguni nii tõsiseid, et probleemi lahendamiseks ei ole arstidel muud üle jäänud, kui turvatöötajad appi kutsuda.

    Üks selline juhtum leidis hiljuti aset Põhja-Eesti regionaalhaiglas, kus end teenäitajast terapeudiks nimetav Ain läks onkoloogiaosakonda üht naispatsienti viimase enda soovil külastama ja võttis kaasa ka kaameramehe.

    “Soovisin salvestada tegelikkuse, mis haiglates toimub ja kuidas süsteem hirmutab ja mürgitab inimesi,” selgitab Ain.”

    Vasta | Tsiteeri
    #3 Klõbistaja 23. november 2015 kell 16:55
    Skeptik.ee “kodukas” on surnud? Midaiganes :) Selle lingi ma siiski lisan siia:
    http://www.uttv.ee/naita?id=22775

    “Sissejuhatuseks arutleb akadeemik Peeter Saari küsimuste üle, nagu miks isegi kõrgharitud inimeste seas leiavad järgimist mitte ainult tõenduspõhisele meditsiinile alternatiivsed ravimeetodid (kuumim näide — MMS), vaid ka vastandumine teaduspõhisele maailmakäsitlusele üleüldse. Edasi ta püstitab hüpoteesi, et siin on tegemist üsna sarnaste sotsiaal‐psühholoogiliste mehhanismidega, mis vasakpoolsetes protestiliikumistes ja klassivõitluseski.”

    Vasta | Tsiteeri
    #4 salvey 26. november 2015 kell 12:20
    Postimees: Eestis on raske asüüli saada

    Vaos, küll vabaduses, elab albaania pere, kes on asüüli taotlenud juba kolm aastat. Üks laps räägib puhast eesti keelt, teine on Eestis sündinud.

    See on eriline juhtum. Menetlus on läbi viidud, otsus tehtud. Otsus on kohtusse kaevatud ja kohus on leidnud, et PPA peab taotluse uuesti menetlusse võtma. Tuleb teha uus otsus.

    Mida kohus PPA-le ette heitis?

    Ma ei saa üksikasjadesse minna, sest menetlus ei ole avalik, aga kohtu hinnangul ei olnud kõik PPA seisukohad piisavalt tõendatud.

    Kui kohtulahingu vältel olukord drastiliselt muutub – õpitakse tõesti selgeks eesti keel, leitakse töökoht –, siis ongi ilmselt adekvaatne otsus uuesti üle vaadata?

    Kaitse andmise mõttes ei ole sel tähtsust, kui kaua on isik siin viibinud, kui hästi ta on kohanenud, kui väga talle siin meeldib. Kaitse andmisel tuleb meil hinnata, kas tema elu on päritoluriigis ohus. Rahvusvahelise kaitse andmine ei ole Eestis «humaansetel kaalutlustel» võimalik, nii et see, et inimesed on siin end sisse seadnud, ei mõjuta otsust.

    Kõlab üsna julmalt.

    See ei pruugi tähendada, et neil ei ole võimalik muul seaduslikul alusel riigis elada. Näiteks tulevad siia iga päev välismaalased tööle, õppima… Aga elamisloa saamiseks on väga spetsiifilised tingimused, näiteks kui inimene soovib siia tööle tulla, siis on kindlad nõuded töökohale ja ettevõttele. Igasuguse töö puhul ei ole võimalik taotleda elamisluba.

    See konkreetne perekond taotleb Eestist just rahvusvahelist kaitset ja küsimus on, kas kaitse andmine on põhjendatud, võttes arvesse perekonna olukorda Albaanias.

    No hüva, aga milleks sel juhul uus “Welcome to Estonia ” kampaania? Võiks parem siis ära jätta ja sellele mitte raha kulutada. Või siis võiks uus tunnuslause olla: “not everyone is not welcome to Estonia” Võtke heaks, võite mulle nüüd miljoni selle väljamõtlemise eest üle kanda :P

    Vasta | Tsiteeri
    #5 salvey 10. detsember 2015 kell 9:05
    Sattusin R Kioski ajakirja väljapanekut vaatama, värske “Kultuuri ja Elu” kaanel siis Jüri Lina täies ilus, lingile vadates ka näha: Jüri Lina: Inimesed, mõelge oma peaga! Rootsis elav kirjanik ja filmilooja tahab meie silmi avada ning meid illusioonide labürindist välja juhatada.
    Ka “Telegram” on nüüd paberkujul ja üsna mahukana välja antud, kaanel suurelt “Lameda Maa teooria”. Vandenõuteooriad ja lausrumalus tunduvad täiega ruulima. Ajamärgid? Või lihtsalt rahvalik meelelahutus ajast aega ja demokraatlikus ühiskonnas loomulik ja kättesaadav? Ju mõlemat ja midagi veel. Ise ostsin LR väljaande: Bolańo “Liuvälja”. Raha kulus 2 euri vähem, kui “telegrami” ja ca 50 senti vähem kui näites “Sensat” ostes oleks kulunud. Igale ühele oma.

    P.S. Võiks kusagile polli, küsitluse selle kohta, mitu % lugema trehvajatest juba uskuma on jäänud, et Maa on lame. Ei saaks muidugi kuidagiviisi komtrollida, kes tõsimeelne uskuja on ja kes niisama nö pulli pärast lamedat Maad usub. Eks endalgi tekiks kiusatus vajutada seda “on jah lame” nuppu :P

    Vasta | Tsiteeri
    #6 Arne 25. jaanuar 2016 kell 13:09
    Ah, et Martin poisil närvid päris läbi? Juba on kohutavalt suured raskused valget mustaks tegemisega? Kui Telegram vähemal püüab mingil määral oma väiteid põhjendada, siis pritsitakse lihtsalt tatti. Ja ega Telegram üksi ei räägi asjades, nagu nad on. Ei tea, kas ka ise usud midagi sellest, mille nimel oled siin valmis kas või oma lihase ema maha müüa? Lugedes siinseid paskville, vägisi meenuvad Keskerakonna luulud, kus leitakse, et kõik ümberringi on kaabakat (loomulikult, väljaarvatud ise), 100 viga, kuid mitte ühtegi lahendust. Aga siinseid ülitisi lugedes on ju kõik korras. Siiski edu sulle, ka Lenini suguseid on tarvis, aga maailm teab, millega lõppes Leenini lugu, seega suurt lootust sul pole. Võid ka kaitsta ametliku teadust kui „ainuõiget“, siiski see sinu eluea ei pikenda, kui ei hakka oma ajudega mõtlema. Vastamisega ära näe vaeva, pimedusega löödute kirjutiste lugemine ei ole minu huviala.

    Vasta | Tsiteeri
    #7 dig 04. veebruar 2016 kell 22:31
    Arne postitus oli spämmifiltrisse kinni jäänud. Ega ta miski suurem asi argument ju ei ole, aga suurest robotite vastu suunatud rassismist tõstsin ta sellegipoolest välja ilmainimestele vaatamiseks ja puurimiseks.

    Vasta | Tsiteeri
    #8 O cookievaba Kameelion 05. veebruar 2016 kell 16:28
    @ dig:

    Tänan et Te selle postituse nähtavaks tegite. Telegram tõese info allikas? Ma olen sõnatu. Gigairw.

    Vasta | Tsiteeri
    #9 O cookievaba Kameelion 05. veebruar 2016 kell 16:33
    @ Arne:

    Ah, et Martin poisil närvid päris läbi? Juba on kohutavalt suured raskused valget mustaks tegemisega?

    Igal normaalsel inimesel lähevad närvid läbi kui ta näeb, kuidas propageeritavad imeravimid inimeste tervist olulisel määral rikkuma kipuvad. Loomulikult ei tohiks keelata inimestel enesetappu sooritada, aga kindlasti on selleks pisut kergemaid, kiiremaid ja vähem kahjustavaid meetodeid. Megairw. Olete midagi kuulnud imelisest, kõigevastuaitavast ja kõikeravivast DDT? Ei ole??? Kurb. Inimkond võiks mineviku vigadest õppida.

    Wikipedia: DDT ehk diklorodifenüültrikloroetaan … Antud positiivsed kogemused viisid kiire DDT tootmise kasvule. Inimkonna silmis oli see ohutu ja tõhus vahend, mis tõi omakorda kaasa hooletuse ohutusstandardites ning kasutamises. DDT-d kasutati kõikjal, vaatamata kehtestatud nõuetele ja sanitaar-epidemioloogilistele standarditele. 1962. aastaks oli maailmas toodetud ligi 80 000 tonni DDT-d.

    Kui Telegram vähemal püüab mingil määral oma väiteid põhjendada, siis pritsitakse lihtsalt tatti. Ja ega Telegram üksi ei räägi asjades, nagu nad on.

    Telegram ja põhjendada? Põnevamatest teemadest reptiloidid? Sellist Zecharia Sitchini andunud fänni kiidulaulu ei ole keegi üritanudki ümber lükata. … Maailma loomine: mis on kirjas sumerite savitahvlitel? 1. Osa esmakordselt Esmaspäev, 8. aprill 2013 kell 15:16 Olen juba viidanud, et reptiloidide teooriale alusepanija Sitchin oli vabamüürlane. Zecharia Sitchin and Jordan Maxwell Masonic Handshake; Zecharia Sitchin: Inventing the Nibiru and Annunaki Lie on Behalf of the Illuminati Posted on 15/08/2011

    Veel üks sama jama propageeria: rationalskepticism.org Michael Tsarion …. who is this idiot? #1 by kennyc» Jul 04, 2014 12:12 pm Selle tüübi kohta põhjalikumalt http://web.archive.org/web/200…..chael.html

    Lugedes siinseid paskville, vägisi meenuvad Keskerakonna luulud, kus leitakse, et kõik ümberringi on kaabakat (loomulikult, väljaarvatud ise), 100 viga, kuid mitte ühtegi lahendust.

    Megagigairw. Kesk ja Ref on ühe alumise mõtlemisorgani 2 kannikat. Kuidas selle teise kannika luuludega on? Ka sealt ei paista mingeid lahendusi.

    Vastamisega ära näe vaeva, pimedusega löödute kirjutiste lugemine ei ole minu huviala.

    Martin ei vastanudki, kuid mina ei saanud kiusatusele kuidagi vastu panna ja nüüd on vastus valmis. See ei ole mitte Teile lugemiseks, vaid kõigile teadmistejänustele, kellel on au kuuluda lollide ja lumpeni hulka. Megairw.

    Vasta | Tsiteeri
    #10 Klõbistaja 06. veebruar 2016 kell 13:14
    @ O cookievaba Kameelion:
    “Telegram ja põhjendada? Põnevamatest teemadest reptiloidid?”

    Reptiloidid pole enam telegrami kõige vingem teema. Nüüd on selleks lame Maa. Alguses tundus, et SELLE jamaga tegid nad end lõplikult täis – enam ei võta neid keegi tõsiselt. Kuid fännide hulk ei vähenenud… Tegelikult polegi vaja eriti imestada, sest need u 47 000 on niikuinii de…, khm, ülivalgustatud. Aga internetiajastul levivad just rumalused eriti kiiresti… Veel u pool aastat tagasi naerdi igas kommentaariumis “lamemaalaste” üle päris üksmeelselt. Nüüd naerdakse ka, kuid tobeduse propageerijate/toetajate hulk on kasvanud. Loll jääb ikka lolliks – õpeta teda palju tahad?

    https://et.wikipedia.org/wiki/Lame_Maa

    “On arvatud, et Maa mittelameduse peale tulid kõigepealt meresõitjad. Alates Pythagorasest, kinnistus kerakujulise Maa idee. Eratosthenese mõõtis ka Maa ümbermõõdu ning tema ettekujutus kerakujulisest Maast oli põhimõtteliselt samasugune nagu tänapäeva geograafidel. Plinius Vanem (1. sajand eKr) ütleb juba, et kõik on nõus, et Maa on kerakujuline, ehkki vaieldakse, kuidas on võimalikud antipoodid ja kuidas veepind püsib kõverana…”

    Vasta | Tsiteeri
    #11 O cookievaba Kameelion 07. veebruar 2016 kell 12:42
    @ Klõbistaja:

    Reptiloidid pole enam telegrami kõige vingem teema.

    Vingem? Ei kindlasti mitte, kuid reptiloidide teema on tähtsam ja aastate jooksul poolharitlaste ajudesse kinnistunud teadmine. Selle tampimine on arusaadav – teadupoolest kuulub “maailma eliit” eriliste väljavalitute hulka, kelle esivanemate hulgas andsid tooni reptiloidid. Neile omistatakse võimeid, mille inimese anatoomia välistab (kujumuutmine), neid kujutatakse sõnaotseses mõttes üliinimestena. Ning kirsina tordi peale – nad suhtlevad oma UFO-nautidest sugulastega. Milleks seda vaja on? Et tavainimesed kardaksid ja alluksid eliidi tekitatud jamadele, vastasel juhul kasutab eliit nende vastu oma “imevõimeid” Megairw.

    Nüüd on selleks lame Maa. … Nüüd naerdakse ka, kuid tobeduse propageerijate/toetajate hulk on kasvanud.

    Ma ei ole veel pihta saanud, miks on vaja sellist jama propageerida. Kas mitte selleks, et tõestada teaduse mannetust? Et tekitada inimestes kahtlusi, et kui teadus eksib sellises lihtsas asjas, siis millised eksimused veel teaduses esinevad? Edasi tuleb piiks-piiks serbo-horvaadi keeles. Megairw.

    Loll jääb ikka lolliks – õpeta teda palju tahad?

    Koolipapa peab põhjuseks laiskust! Lauri Leesi: olen õnnelik, et inimene suudab unustada halva ja hoida head http://www.postimees.ee/357069…..hoida-head

    Meie koolis on üks karistusi näiteks see, et kui nädala sees oli suur prantsuse keele töö ja sa kukkusid oma teadmatuse tõttu läbi, siis tuleb sul laupäeval kooli tulla järeltööd tegema. Ning kui ka see ei aita – nagu näiteks siin on üks õpilane saanud ühe –, tuleb ta järgmine kord kontrolltööd tegema koos vanematega. Ei, ma ei küsi, miks on õppimata jäänud või kas oli raske. Keele sõnavara tuleb pähe tuupida! Või riikide pealinnad. Kuidas saab kirjutada, et Valgevene pealinn on Tirana ja Ukraina pealinn on Varssavi? See on puhas laiskus, muud midagi.

    Vasta | Tsiteeri
    #12 O cookievaba Kameelion 11. veebruar 2016 kell 0:37
    Skeptikud relvile, uus ajupesu umbluu-seriaal tuleb: The X-Files season 2. Neile, kes esimesest ajuloputusest midagi ei tea, siis siit saab vähe aimu, mida see endast kujutas. Kogu New Age jaburus põnevas kastmes. See paneb sügavalt ohkama … Irw.

    The X-Files: Inside The X-Files (Documentary) https://www.youtube.com/watch?v=_nhEIIFupr0

    Vasta | Tsiteeri
    #13 dig 12. veebruar 2016 kell 2:15
    Noh, X-Files tegi neid asju võrreldes mõnede hilisemate asjadega nagu Lost Girl või The Magicians ikka väegadi viisakalt.

    Vasta | Tsiteeri
    #14 O cookievaba Kameelion 12. veebruar 2016 kell 23:23
    @ dig:

    Eks igal põlvkonnal ole oma slogan. Hipidel oli see – sex, drugs and rock and roll; https://www.youtube.com/watch?v=kEUX9k0npgA, nende lastelastel sex, drugs and magic. Lost girl mahub ilusti nendesse raamidesse.

    The Magicians??? Harry Potter ülikoolis??? See peaks see õige oblast olema. Megairw.

    Vasta | Tsiteeri
    #15 O cookievaba Kameelion 14. veebruar 2016 kell 15:08
    Hääd sõbrapäeva! Lillekimbu võib igaüks endale ise valida … https://www.google.ee/search?q=lilled&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwitqvT1ovfKAhVsEJoKHTCsDr8QsAQISg&biw=1122&bih=569

    Vasta | Tsiteeri
    #16 O cookievaba Kameelion 03. märts 2016 kell 18:55
    Lilleoru ökokülast on uus hullustus pealetungile asunud ja selle fännideks on meie rikkad ja edukad, kes kiidavad seda taevani. Eesti joogaõpetaja teab, kuidas maailm murevabaks muuta. Pealtnägija Piret Järvis Eile 21:26 Rubriik: Elu http://menu.err.ee/v/uudised/e…..baks-muuta

    Lühidalt kokku võttes baseerub õpetus sellest samas kriya joogast pärit viie keha süsteemil, mille järgi pole inimesel mitte ainult see silmaga nähtav füüsiline keha, vaid täpselt sama olulised ja iseseisvad on ka inimese emotsionaalne ja mentaalne keha.

    TMK õpetuse väljatöötaja, täna 54-aastaseks saav Lilleoru ökoküla rajaja ja joogaõpetaja Ingvar Villido ütles, et kõik sai alguse sellest, kui ta kriya joogat õpetades mõistis, kuidas kohalik inimene ei saa päris lõpuni tollest kõige iidsemast Indias sündidnud joogasüsteemist aru. Oli tarvis välja mõelda ja jälile saada, mille taha jääb õpetuse täielik kohale jõudmine.

    “Ja siis uurisin neid põhjuseid, miks see juhtub. Ja siis leidsin väga lihtsa asja nagu inimeste emotsionaalsus, mis töötab täiesti automaatselt, inimese tahtest sõltumata suuremas osas. Inimese mõtted, kuidas need töötavad, kust need alguse saavad. Siis avastasin ka selle, et inimesed ei juhi enda mõtteid, see on siis täiesti vastukaaluks sellele, mida nad tavaliselt arvavad ja avastasin, et neil kõigil on ka teadlikkus olemas, mida nad tegelikult kasutavad oma teadlikus elus ülivähe. Ja et inimesed ei tea tegelikult, kes nad on. Mitte teoreetiliselt, aga praktiliselt. Ja kui need kõik asjad kokku võtta ja sünteesida siit mingisugune õpetus, mis on arusaadav inimesele tänavalt, siis see ongi teadliku muutuse kunst,” kirjeldas Villido.

    Kriya Yoga Wikipedia

    Yogananda attributes his description of Kriya Yoga to his lineage of gurus, Sri Yukteswar Giri, Lahiri Mahasaya, and Mahavatar Babaji (fl. 1860s). The latter is reported to have introduced the concept as essentially identical to the Raja Yoga of Patanjali and the concept of Yoga as described in the Bhagavad Gita.[5]

    Väidetavalt iidne õpetus??? Pigem on autoriks tavaline petis, kes oma sünniaastaks valetas !!! born 30 November 203 CE. Uskumatu, et selliste petiste õpetused levivad. Megairw.

    According to Sri M’s autobiography (Apprenticed to a Himalayan Master) Sri Guru Babaji, i.e., Mahavatar Babaji was Lord Shiva. In the second last chapter of his book, he mentions Sri Guru Babaji changing his form to Lord Shiva. All of these accounts, along with additional meetings with Mahavatar Babaji, are described in various biographies[5][6][7] of those mentioned by Yogananda.

    järgneb …

    Vasta | Tsiteeri
    #17 O cookievaba Kameelion 03. märts 2016 kell 19:23
    According to Govindan, Babaji was named Nagarajan (king of serpents) by his parents. V.T. Neelakantan and S.A.A. Ramaiah founded on 17 October 1952, (they claim – at the request of Babaji) a new organisation, “Kriya Babaji Sangah,” dedicated to the teaching of Babaji’s Kriya Yoga. They claim that in 1953 Mahavatar Babaji told them that he had been born on 30 November 203 CE in a small coastal village now known as Parangipettai, in Tamil Nadu, India.

    Patanjali Sutras tutvustati Raja Yogat, mis on tõesti iidne, aga tänapäeval seda ei õpetata, vähemalt mitte lääne inimestele mõeldud massitarbekaubana. Kasutatakse vaid nime, mis paljud ära petab. Megairw.

    Rāja yoga Wikipedia: Rāja yoga is sometimes branded as or referred to as “royal yoga”, “royal union”, “sahaj marg”, “classical yoga”, and “aṣṭānga yoga”. Many of these are different practices from each other and from the historical concept of Raja yoga.[1]

    Ma ei kuulnud poole sõnagagi uues õpetuses sisalduvast eetikast, mis peaks olema igasuguste õpetuste aluspõhjaks. Megairw. Yoga Sutras of Patanjali https://en.wikipedia.org/wiki/Yoga_Sutras_of_Patanjali

    Yamas are ethical rules in Hinduism and can be thought of as moral imperatives. The five yamas listed by Patañjali in Yogasūtra 2.30 are:[26]
    1. Ahiṃsā Nonviolence, non-harming other living beings[27]
    2. Satya truthfulness, non-falsehood[27][28]
    3. Asteya non-stealing[27]
    4. Brahmacārya chastity,[28] marital fidelity or sexual restraint[29]
    5. Aparigraha non-avarice,[27] non-possessiveness[28]

    Saates räägiti mingisugusest emotsioonide kehast, mida reaalses elus pole olemas??? Megairw. Emotsioonide kohta annab vastuse neuroloogia, mis on emotsioone piisavalt uurinud Affective neuroscience From Wikipedia,

    Affective neuroscience is the study of the neural mechanisms of emotion. This interdisciplinary field combines neuroscience with the psychological study of personality, emotion, and mood.[1]

    Vasta | Tsiteeri
    #18 O cookievaba Kameelion 03. märts 2016 kell 20:27
    FB Toomas Roosalu, Palun, skeptikud lükake ümber see umbluu!

    Lgp. Toomas Roosalu

    Ma loodan, et Te vaevute lugema minu tagasihoidlikke leide hauataguse elu kohta, Ameerika neurokirurg räägib täna Von Krahlis oma teispoolsuse kogemusest

    “Minu kogemus näitas mulle, et keha ja aju surm pole teadvuse lõpp, et inimkogemus jätkub ka haua taga. Ja mis veelgi olulisem – see jätkub Jumala pilgu all, …

    Neurokirurg peaks teadma, et kooma ei ole surm. Aju surm???? Irw.

    Seega, mis on surm ja selle staadiumid. http://tthkkesmaabi.weebly.com/surm.html

    Suremine ei ole momentaalne sündmus, vaid järk-järguline protsess, mis vältab teatud aja. Põhjuseks on südametegevuse ja hingamise lakkamine .

    Suremisprotsessis eristatakse erinevaid staadiume:
    • Agoonia
    • Kliiniline surm
    • Bioloogiline surm

    Agoonia – surmaeelne staadium, mille puhul elutähtsate organite talitlus veel jätkub, kuid on väga tugevasti häiritud ega suuda kindlustada elu säilitamiseks vajalikke tingimusi

    Kliiniline surm – kestab tavaliselt 3-5 minutit.

    Bioloogiline surm

    Organismis tekkinud taaspöördumatud muutused!
    • Igasugune raku elutegevuse katkemine
    o mahajahtumine
    o koolnilaigud (lillakaspunased laigud, kehaga kokkupuutuvatel kehaosadel)
    o koolnukangestus (algab mõni tund peale bioloogilise surma saabumist)
    o mädanemine (tavaliselt 2 ööpäeva peale bioloogilist surma)

    Eluprotsessid ei ole enam taastatavad (ajutegevus, vereringe, hingamine, organite töö).

    Pole teadvuse lõpp? Sellest kohe küsimus: mis on teadvus? Teadlased seda käesoleval ajal veel ei tea. Sissejuhatus: TSPL september 28, 2008 jaanaru

    Suur probleem?

    kuidas on võimalik, et aju füüsikaliste ja keemiliste protsessidega kaasneb subjektiivne ja kvalitatiivne kogemus? Ajju mikroskoobiga sisse vaadates näeme seal neuroneid, närvikiude, neurogliia rakke, virgatsaineid, vedelikke ja mõhnasid, kuid mitte mingit “pilti” ega pilti sellest, mida subjekt tajub või meenutab.

    Teadvuslik kogemus on vahetult seotud aju tegevusega. Mure seisneb selles, et pole selge, kuidas täpselt nad omavahel seotud on ja kuidas nad üldse kokku sobivad. Aju ja teadvuse vahel valitseb niiöelda “seletuslik lõhe”. Miks? Aju on midagi materiaalset – suur hulk neuroneid, mis suhtlevad omavahel füüsikaliste ja keemiliste seaduste kohaselt –, seevastu teadvus on midagi subjektiivset ja kogemuslik-kvalitatiivset.

    Elu jumala pilgu all???

    ?????

    Ülaltoodu valguses on väited surmajärgse eksistentsi kohta alusetud. Surmast saab rääkida vaid seoses ajusurmaga, kuid sellisest olukorrast pole veel keegi ellu ärganud. Kas ei ole neurokirurg otsustanud New Age hullustuse lainetel oma materiaalset olukorda kindlustama hakata? Tänapäeval võib sellise jama avaldamisega kiirelt ja vaevata miljoneid teenida, kuna…

    Vasta | Tsiteeri
    #19 O cookievaba Kameelion 10. märts 2016 kell 14:06
    Vandenõuteooriaid UFO-hulludele! Megairw. Loogiliselt võttes paistab, et tegu on USA poolt ehitatud käkerdisega, millel pole ufonautidega mingit pistmist. Hang on, is this an actual flying saucer being towed out of Area 51? http://metro.co.uk/2016/03/08/…..1-5741177/

    UFO Sightings Daily’s Scott C Waring says, ‘This could be some of the alien tech being moved out of Area S4, part of Area 51. It’s a well known fact that lots of new tech the USAF gets is tested there, especially the anti gravity types like the TR3B and some disks. This looks like one of those secret projects.

    Närvivapustuse vältimiseks natuke lõbusamat ka … lolle leidub igasuguseid. Irw. Man scares colleagues witless by dressing up as bear and chasing them around building site

    Vasta | Tsiteeri
    #20 Klõbistaja 14. märts 2016 kell 20:58
    “Soodameditsiin” on veidi imelik sõna. Kuid teema ise on täna Delfis palju kajastamist leidnud. Miks mõned selles mingit “nõiajahti” näevad? Pole ju tegemist mingi hirmsa mürgiga (mina kasutan seda julgelt – peamiselt lusikate/kahvlite puhastamiseks).
    Mittetoimivate meetodite soovitamise ohud on siiski reaalselt täitsa olemas.
    http://www.delfi.ee/news/paeva…..d=73941751

    TÜ kliinikumi lastearstid hoiatavad: dr Raudsiku soovitused võivad diagnoosi ja ravi viivitada

    “Tartu ülikooli kliinikumi lastearstid dr Tiia Voor ja dr Oivi Uibo ütlesid Eesti Päevalehele soodausku dr Riina Raudsiku raamatut kommenteerides, et mõne ses raamatus kõlanud soovituse tõttu võib õige diagnoos ja ravi viibida…”

    Vasta | Tsiteeri
    #21 Klõbistaja 18. märts 2016 kell 12:15
    Eks nüüd läheb Delfis jälle suureks sõnasõjaks. Aga kõige kompetentsemalt saavad arstide tööd/tegevust hinnata nende kolleegid…
    http://www.delfi.ee/news/paeva…..d=73963053

    “Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles Delfile Jüri tervisekeskuse arsti Riina Raudsiku käitumist kommenteerides, et igal inimesel on õigus oma tegevusala valida, aga posimisega tegelemiseks tuleks arstitööst loobuda.

    Perearst dr Riina Raudsik avaldas möödunud aastal raamatu “Energiakriis”, milles väidab, et soodavesi/söögisooda suudab ravida pea kõiki haigusi. Kuna ta kasutab seda teooriat ka oma patsientide peal, siis on võimalik, et mõni patsient on jäänud vajaliku ravita. Raudsiku teooria järgi põhjustab enam-vähem kõiki haigusi happelisus ja enam-vähem kõike ravib kas aluselise toidu söömine või lihtsalt söögisooda tarbimine.

    “Arstide käitumine, kes patsientide ravimisel kasutavad ja avalikes esinemistes, artiklites või raamatutes reklaamivad niinimetatud ravivõtteid ja vahendeid, mille toime ja ohutus ei ole tõendatud, on sügavalt ebaeetiline ja arstile sobimatu,” rõhutas arstide liidu peasekretär Rehemaa.

    Rehemaa lisas, et see põhimõte on kirjas arstide eetikakoodeksis ja selle rikkumise pärast arvas EALi volikogu Riina Raudsiku arstide liidust välja. “Veelgi hullem, kui niisuguseid ideid levitavate tasuliste loengute ja raamatute müügi eesmärk on isikliku kasu teenimine,” sõnas Rehemaa.

    “Vabas riigis on igal inimesel õigus oma tegevusala valida, aga kui arst soovib tegelda posimisega, siis peab ta arstitööst loobuma, mitte eksitama patsiente, kes arsti poole pöördudes eeldavad, et neid ravitakse tõenduspõhiste meetoditega,” lausus Rehemaa.

    Rehemaa lisas, et kahjuks ei ole Eestis arstide kutseliidul mingit võimalust otsustada, kes võib arstina töötada, kuigi paljudes riikides, näiteks Saksamaal, annab selle õiguse just arstide kutseorganisatsioon…”

    Vasta | Tsiteeri
    #22 Klõbistaja 29. märts 2016 kell 22:36
    See artikkel on maksumüüri taga (keegi võiks mõne päeva pärast siiski siin täisteksti avaldada).
    http://www.delfi.ee/news/paeva…..d=74067963

    HOMSES EKSPRESSIS: Miks visati perearstist menuautor Riina Raudsik arstide liidust välja?

    “SOODARAVI AINUS OHVER: Arstide Liit pööras perearst Riina Raudsikule (64) selja, kuid tema raamatul „Energiakriis“ läheb juba neljas trükk ning see on aasta enimmüüdud raamatute esikolmikus.
    Sel päeval, vaiksel neljapäeval ei ole Jüri tervisekeskuses perearst Riina Raudsiku vastuvõttu. Ta on haige.

    Samamoodi ei ole vastuvõttu ka sama tervisekeskuse perearstil Kaarel Tammel. Ka tema on haige. Doktor Tamm lahkub 1. aprillist töölt, ta annab oma nimistu üle teisele arstile.

    Nii Kaarel Tamm kui ka Riina Raudsik on õppinud Tartu ülikoolis kirurgideks, on kauaaegsed elukaaslased. Mõlemad kuuluvad Jüri Tervisekeskuse juhatusse…”

    Mulle ei meeldi artikli kommentaarium. Kas mõnikord võibki hakata piinlik, et kuulud inimkonna hulka? Aga siis tasub meenutada, et lolluseookeanis olid/on ka einsteinid ja beethovenid…

    Aprillis on mõistlik minna metsa – kasemahla laskma. Sisaldab vitamiine ja mineraalaineid – ja maitseb hästi. Äkki on kasemahlal mingid imelised raviomadused? Uuringud pole seda näidanud. Aga kas kasekäsnaleotis on vähiravim? Vanaema arvas, et on…

    Vasta | Tsiteeri

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga