Võitluskunstid ja müstiline qi (video)

skeptik.ee foorumis tuli jutuks idamaiste võitluskunstide võimalik seos müstilise qi-ga.

Ideomotoorse efekti loo juures arenes vestlus, kus vice versa teab öelda:

Hiina filosoofia, meditsiin ja võitluskunstid ei saa ei üle ega ümber chi mõistest.

Mille peale ütles Riho sedasi:

Igasugu chi energy pallidega vastase ründamine ning enda maa külge kinni kasvatamine on ammuilma praktikas oma mõttetuse tõestanud.

kormoran võtab teema kokku sellisel moel:

Reaalsus tuleb aga kohe koju, kui kas kergemalt või raskemalt satutakse tõelise sportlase otsa, kes chi’st midagi ei tea ning usaldab jab’i ja paremsirget.

Nüüd aga vaataks videot, kus meister trennis oma õpilastega igsuguseid imeasju korda saadab ja seda ilma otsese füüsilise kontaktita. Lausa hämmastav!

Järgmises stseenis on meister oma võimete ja enesekindluse kinnituseks mängu pannud 5000 dollarit ja esitanud avaliku väljakutse. Kas leidub vapraid, kes sellise qi väe vastu julgevad astuda?

Viimane võitlus teise nurga alt:

58 Replies to “Võitluskunstid ja müstiline qi (video)”

  1. olens eda näinud jah. päris tore. sissejuhatuses paistab, et vanamees võiks soovi korral ka kogu pealtvaatajaskonna kerge keeleliigutusega ukses välja veeretada aga kui tõelisteks mehetegudeks läks, ei suutnud ta isegi ÜHTKI lööki sooritada. rääkimata vastase VÄHIMALGI määral mõjutamisest.

    millised on siis võimalikud seletsued?

    1) esimese klipi alguses nähtud demoshow oli kõigi osapoolte teadmisel lavastatud “eriefekt”, mille eesmärk teenida kuulsust ja hirmutada potentsiaalseid väljakutsele vastajaid eemale hoidma
    2) selline qi-chi-misiganes “töötab.” ainult, et sellise “tühise” mööndusega, et vastane ise peab siiralt sellesse uskuma. nii, et põhimõttelsielt oleks tegu teatud sorti hüpnoosi või massipsühhoosiga.

    kokkuvõtteks: olen oma varasema elu jooksul, kui samuti uljalt ja usinalt jalgadega vehkisin, küll ja küll kuulnud igasugu imemeistritest ja mõnda ka oma silmaga näinud. mitte ükski neist ei jõudnud aga kunagi otsese demoni. juttu tuli see-eest rohkem, kui sota eest. sealjuures muinakaid lausa sinnamaani, kuidas ta kodus, kuskil hiina mägikülas palja käega terveid mägesid põrmustab. reaalselt ei näinud keegi isegi ainsa tellise poolitamist, ehkki peaaegu iga kord oli klassikaline tellisevirn üles seatud. kord juhtus, et “loeng” sai läbi ja meister lahkus kuid kuan tellis jäi terveks, lõi üks karateka selle möödaminnes tükkideks ja kehitas õlgu. mu endaga aga juhtus selline piinlik lugu, mis on nii delikaatne, et lausa häbi rääkida: juhtusin kutse peale osalema ka ühe “hiina meistri” wu-shu treeningus. suhtusin trenni külmalt ja ehk ülbeltki sest ei meeldinud mulle see hiina ime. seepärast tiirles ka “meister” minu ümber ning püüdis oma värkide demomisel mind kujuteldava vastasena kasutada. muidu oli tore onu, paindus nagu vihmauss ja oli ka muus osas osav aga mind hakkas ära tüütama, et minu poole pidevalt äkilisi liigutusi tegi. nii juhtuski, et ükskord tegi ta oma liigutuse veidi ootamatust suunast veidi ootamatumalt ja veidi lähemale, kui ma tolereerinud oleks ning suur hiina wu-shu meister sai vastu vahtimist – esimene tuts jalaga ja kiire, kainestav tsuki käega järele – minu jaoks kuidagi mehaaniline liigutus, mis juba verre oli kasvanud. toimus suuresti endalegi tedmata. ega ta sellest muidugi numbrit ei teinud. tõusis püsti, naeratas ja jätkas trenni. aga mina sinna muidugi enam teist korda ei läinud ja igasugu meistritessegi suhtusin edaspidi teatava põlgusega. hiljem selgus muide, et ta oli hiinas oma ala kuues mees…

  2. Mõlemat moodi. Esimene etteaste oli ilmselgelt koreograafiaetendus. Aga teatud tingimustel ja teatud määral aitab kõigi asjaosaliste vankumatu usk ka kaasa.

    Mis chi’sse võitluskunstides puutub, siis plastiliin ja ehitusklotsid on pedagoogilise vahendina samamoodi abiks. Aga inimest, kes üritaks tõsise näoga väita, et päris maju tuleks ehitada päris ehitusklotsidest, vaadataks üsna imeliku pilguga. Ja õigusega.

  3. Ninjad neh…Jasoni mainitud 6 mees oli ilmselt too laadatola 15 aastat tagasi sealt Mainori keldrist, kes kodus ehituse peale ei kõlvanud ja lootis siin jutumehena läbi lüüa. Selliseid kloune oli meil tol ajal rohkem kui too, Kaspirovski ilmselt kõige kuulsam.

    Aga nüüd asjast. Nood chi,d ja muud tulevad sellest, et asjaosalised ( tegijad mitte lobamokad) ei tea erialatermineid. Mina ka ei tea, aga üritan seletada. Vennikesed on kursis inimese organismiga, psühhiloogiaga , hüpnoosiga jne.

    Ja töötavad samal põhimõttel nagu mustkunstnikud või maotaltsutajad. Nõidust pole mingisugust, ainult põhjalik väljaõpe ja vastase hea tundmine. Harry Houdini treenis oma keha äärmuseni, maotaltsutaja tunneb oma kodulooma käitumist läbi ja lõhki, sõrmkübaramängijad ja mustkunstnikud teavad, kuidas publiku tähelepanu hajutada, tavaline löömamees teab, et E= mc2, seega mitte kõvasti virutada vaid kiiresti jne. Pange see kõik kokku ja liitke paarkümmend aastat trenni otsa. Ning kui selline tegelane demo teeb, siis võib võhikul küll karbi lahti võtta. Ma ei tea kuidas selliseid oskusi ühe sõnaga nimetada aga kui keegi arvab, et on chi, siis las olla.

    Meil trennis juhtus kunagi, et mingi tegelinski rebestas jalalihase või kõõluse või mida iganes, aga jalg oli tumesinine , vend oli pikali ja lõugas. Treener käskis kiirabi kutsuda, teistel poissi kinni hoida ja hakkas kätega ringlevaid liigutusi tegema, u 30cm jalast. Kui arstid tulid, siis sell oli mingisuguses transis ja ei karjunud vaid lihtsalt vahtis. Kiirabiautos tuli põrguvalu tagasi. Aga tubli 15 minutit valus ei olnud. Meie muidugi küsisime, ja vastuseks oli korea vene segakeeles midagi inimeste heast tundmisest, hüpnoosist ja üleüldse segane jutt, et inimest tuleb tema välimuse ja käitumise järgi hinnata, ja kui ta allub hüpnoosile, siis tal mingi nipiga klemm kokku ajada. Kosmilistest jõududest ei sõnagi.

    Selliseid tegelasi ei ole ainult võitluskunstides. Olev Remsu oma raamatus ” Moskva Memuaarid” tutvustab ühte tegelast, kes näitas metroos 5 kopikalist kuukaardi kassas. Ja pärast seletas, et tüdinud kontrolli aju teeb jägmised tehted,
    1 mulle tuleb sõitu lubavat asja näidata
    2 sõit maksab 5 kopikat
    ja ei mõtle selle peale, et näidatakse kuukaarti aga 5kopikat tuleb visata automaati.
    Vene psühholoog Vladimir Levi oma raamatus “Enesemuutmise Kunst ” õpetab pättidega hakkama saama ja seletab täpselt sedasama, et on mingi peksmisstenaarium ja kui sa lolli küsimusega kaabakate mõistuse kokku jooksutad, siis on tõenäoline kamba käest terve nahaga pääseda.
    Ja massimõrvar Tšikatilo uurijad ei jõudnud ära imestada, kuidas noored kenad tüdrukud sellise lõustaga kaasa läksid.

    Nood chivennad on kahesugused, enamus on aferistid, aga mõni tegelane on oma tavalised maapealsed võimed täiuslikkuseni arendanud. Ja nende käest 5000USD,i küsima minna ei ole kõige parem mõte. See, et nad oma oskuste kompleksile paremat nime ei oska anda on teema omaette.

    Mina ka enne selle portaali tekkimist ei teadnud, et igasugu aferistide mitteuskujaid skeptikuteks nimetatakse. Ma kasutasin termineid nagu “terve mõistus” vms. Nüüd olen targem, aga mingit nähtust tuleb kuidagi nimetada, nii et vanasti oli skeptik minu chi. Igasugu petiseid ja aferiste tuleb tuuseldada aga oma ala proffe nendega ühte patta pista ei ole hea mõte. Hüpnoosist, psühholoogiast, anatoomiast ja füüsikast nad rääkida ei oska aga korraliku kolaka anda võivad küll.

  4. ei, see onu ei olnud tegelikult laadatola. oma asja ta tegelikult valdas. ma nii palju ehk ikka suudan vahet teha :-) asi oli pigem selles, et ta kas oli end lõdvaks lasknud või…või ongi nende tase selline.

    tjah, nagu ennegi ütlesin: kogu see hiina nõiavärk taandubki hüpnoosi jmt kombinatsiooniks. see aga tähendab, et see ei mõju kaugeltki kõigile. pealegi vajab see ideaalseks toimimiseks kõva eeltööd “reklaami” vallas. siia juurde naljakas juhtum kaugest lapsepõlvest: detailideni laskuda ei viitsi aga lühidalt tekkis teatud põhjustel vajadus ühele laiahaardelisele, meist mõni aasta vanemale ülburile koht kätte näidata. kellelgi meist temast jaks üle ei käinud – seega tuli teha kavalam trikk. rääkisime siis augu pähe ühele eemal elavale tüübile, keda ta ei teadnud ja kelle ainsaks “trumbiks” oli ta suhteliselt kirves kivinägu. muidu oli tegu täieliku tussuga, keda isegi pisemad võisid klobida aga ei klobinud sest ta oli kojanarri staatuses – tegu kliuni, näitles ja oli muidu lahe semu.

    niisiis tehti talle selgeks, et tema asi on nüüd õppida selgeks mitu aastat puiatu erikoolis olnud kaabaka ja tänavagängsteri roll, sellesse sisse elada ja vajadusel veenvalt esitada.

    järgmiseks hakati eelmainitud ülbarile, kel muide oli ka judos oranž vöö (s.t. ta polnud lihtsalt tavaline tagapõhjata ülbar vaid üht-teist ikka oskas) rääkima Gunnist, kes varsti “puidust” välja saab ja linna peal korra majja lüüa kavatseb (kes on olnud 13-14 aastane jõnglane, saab mõttest aru küll). sedasi töödeldi ülbarit mitu nädalat. jutuke siit, teine sealt. ja ühel päeval tuligi teade, et Gunn ongi väljas. näitleja astus õigel hetkel esile ja etendas sellise oskariväärilise šõu, et vana kõva ülbar konkreetselt kuses püksid täis. ilma, et teda keegi näpuotsagagi puutunud oleks.

    vot sulle siis “chi’d”

  5. No kysimus pole paremas nimes. Qi on ysna konkreetne filosoofiline mõiste, ehkki eri koolkondades muidugi eri tähendusega kasutusel. Aga nii, nagu Aristoteles ei teadnud aimatagi, et kunagi tuleb Wilhelm Reich, kes temalt entelehhia mõiste laenab, ei puutu tänapäevased Hiina päritolu soolapuhujad kah kuidagi Zhu Xisse. Ja isegi meditsiiniliselt on kõik kõige rangemas mõtteski korras, kuni qi’st räägitakse kontekstis, mida võib tõlkida näiteks “harjutused tervise ja elujõu säilitamiseks ka vanemas eas”.

  6. Chi’s pole midagi müstilist. Chi (qi) on mõiste, millel on kümneid
    vasteid alates kliimanähtustest nagu õhk ja udu, aga ka hingejõud, võimsus jne.
    See, mida nimetatakse chi’ks võitluskunstides, on treenitav mitmesugusel moel spetsharjutuste ja mõistuse (mõtte, kujutluspiltide) abil. Tähtis on õige sooritus, mitte mõiste ümber jutu puhumine ja sellepärast ei räägita sellest ka Shaolini kooli õpilastele. Treenitakse saavutamaks eriline seisund, millega on ka tavainimene kokku puutunud. Aga neil on see avaldunud vaid piirsituatsioonides, väga suures hädas. Teisisõnu, see jõud ja võimsus on potentsiaalselt meis kõigis olemas, aga vallandub vaid spontaanselt. Hiinlased oskavad seda esile tuua siis, kui ise soovivad tänu treenimisele.

    suur hiina wu-shu meister sai vastu vahtimist

    Hiinas on see tavaline olnud, et erinevate koolkondade esindajad üksteist klobivad. Võtavad mõõtu ja siis kummardavad austades tugevamat. Üleoleku demostreerimist ei peeta heaks tooniks.

  7. kuule, müstilist pole küll jah aga ole pai ja seleta, mida selle chi abil siis konkreetselt teha saab ja millega su vanaema hakkama saaks? või…mis vanaema…räägi parem “omenda kogemustest” chiga. et mida sa toime suudad panna ja millal me seda vaadata saame?

  8. ahjaa, lisaks räägid ehk, miks koletu chi-meister ülaltoodud videos realistliku rusikamehe suunas ühtki lööki sooritada ei suutnud ja miks ta chist mitte kõige grammiväärsematki abi polnud? kas sel päeval olid üle maailma tšakrad kinni ja chi lihstalt ei töötand juhuslikult? mingi vabanduse suudad ikka välja mõelda :-) ja kui ei suuda, siis seleta meile, mis kasu sellest chi-powerist antud valguses üleüledse on? no oled kõva chikasutaja ja valdad seda nii, et lennutad laiali terve karja oma õpilasi aga…esimene vastutulev võõras lööb sulle kontsaga pähe ja…chi my ass…

  9. Võistlus oli ilus vaadata ja võitis tugevam meister. Aga miks sa kangekaelselt chid müstifitseerid, sellest ma aru ei saa.
    Sul on chist oma arusaam ja sa nõuad et ma tõestaks just sinu arusaama.
    Mina saan edasi anda omapoolset nägemust, jagada oma teadmisi.

  10. Paljude hiinlaste (ja jaapanlaste jne,) jaoks on chi täiesti enesestmõistetavalt olemas. Et seda moodsa teaduse keeles seletatud pole, ei tee teda ka olematuks. Selliseid nähtusi on ju veel.
    Olen näinud dokfilmi, kus soojuskaameraga on püütud chi asukohta ja liikumist kehas fikseerida ja midagi ka leitud. Kui tõene see on, pole võimalik otsustada – on ju dokfilme ja “dokfilme”:-) Milline on sellise “asja” mõju võitluskunstides, ei oska öelda.
    Petiseid leidub igal alal, kuid üldiselt tundub, et tõelised traditsioonilised võitluskunstid toimivad, on seal siis chi kaasatud või mitte. Lähemal vaatlusel pole seal kuigi palju nn nõiavärki, küll aga hulgaliselt nüansse. Seepärast soovitan tegeleda selliste kunstidega, mille allikas on selgelt tuvastatav – iga pilusilm pole veel meister.

    Hoopis rappa jõuame, kui hakkame netist leitud video põhjal arutlema vana ja sügava kultuuritaustaga nähtuse üle.

  11. Too dokfilmi chi on moodsa teaduse keeles ammuilma ära seletatud. Natuke suudab tavainimene ka selliseid nippe teha.

    Seisa püsti, üks käsi tõsta üles ( mitte pooleldi nagu Hitleril aga täitsa üles). Teine käsi on kõrval. Kui minut – paar niimoodi olla, siis ülestõstetud käsi on tunduvalt külmem. Ja ilmselt näitab soojuskaamera seda ka.

    Mõned sellid oskavad kogu oma kehaga selliseid asju teha, autosugestsiooni ja lihaste pingutamisega. Nagu nad suudavad spagaati visata või muud teha, mida tavasurelik ei suuda.

    Tolle chi nimi on autosugestsioon ja trenn. See on põhjus, miks valedetektorit kohtutes ei aktsepteerita. Mõni kivinägu suudab oma emotsioone isegi füsioloogilisel tasandil kontrollida. Ja pääseb testist läbi. Teine paanikatekitaja jälle , kes on endale sisendanud, et niikuinii mind ei usuta , saab isegi sulatõe puhul negatiivse vastuse.

    Inimese organismil on mõned omadused, mida spetsialistid on tähele pannud ja kontrollima õppinud. Igapäevaelus neid vaja pole ja tavakodanikule , kelle kõige ekstreemsemad elamused piirduvad inkassost saadetud kirjade ning parkimistrahvidega võib mõni demo küll müstilise jõuna näida. Aga võitluskunstiga kasvõi põgusalt kokkupuutunud tegelane paneb varem või hiljem tähele , et kriisiolukorras kipuvad hirmu ja valutunne vähenema. Eesti keeles, sigatsev vastane ja erapoolik kohtunik ajavad nii närvi, et ei pane vastase lööke tähelegi. Kodus, kui maha rahuned , siis on oioi ja aiai. Ja piisava kujutlusvõimega või hea instruktoriga on võimalik neid ja palju muid organismi võimalusi autosugestsiooniga käivitama või välja lülitama õppida.

    Nii et mitte mingi müstika, tavaline väljaõpe ja trenn. Ja too chi on lihtsalt termin mis hõlmab kultuuritausta , elustiili , väljaõpet ja üleüldse kogu idamaade maailmavaadet.

    Meie ei suuda aru saada mis on chi ja buda mungad ei suuda aru saada meie rapsimisest liisinguautode ja pildistavate telefonide ja küprokonnide pärast. Palju kasulikum oleks ju reinkarnatsiooniks valmistuda.

  12. Ah Jason! Ilmselt oled noor veel:-)
    Skeptitsism ja arrogantsus on kaks eri asja. Kui indialase jaoks on Kali olemas – las olla! Mis sul indialastega jagada on. Religioon ei peaks üldse skeptitsismi kriitika alla käima, sarnaselt, kui rahvariideid ei tohi moe seisukohalt kritiseerida.
    Viitasin, et VÕIMALIK on chi, kui füüsikalise nähtuse olemasolu. Kinnitada seda ei saa. Ei tea ka, kas keegi skeptikutest seda uurinud on või taandub kõik “seal pole midagi, sest ma ei saa aru sellest”
    Kui oled näinud ühte videot, kus keegi sharlatan vastu molli saab, teed sellest kohe kaugeleulatuvad järeldused.

    Loe seda :
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoskepticism

  13. ei julge end just nooreks pidada aga eks vanus ole muidugi suhteline. vähemalt ei pea end nii nooreks, et keegi võiks mind “veel nooreks” tituleerida.

    chi’d iseseisva nähtusena pole. kui üldse midagi on, on tegu kõigile teada-tuntud ja läbi uuritud nähtuste kombineerimisega. ent olgu mis ta on – kui sellest pole reaalses seisus kasu, siis sellest pole kasu ja võib minu poolest unustada.

  14. Jüri, soojuskaamera näitas, et soojus LIIKUS altpoolt ülestõstetud käe poole. Kordan veel – ma ei võta vastutust filmi tõele vastavuse eest.

    Võitluskunstidega kokupuutunud isikuna võin öelda, et seal on suht vähe igasugu psühojama ja autosugestsiooni. Harjutamine ja praktiline võitlus (sparring) teevad hea võitleja.

    Seal videos polnud ju ka võitja erakordselt elegantse tehnikaga:-)
    See iseenesest ei tähenda muidugi midagi – näiteks toudi võib jätta suht robustse mulje neile, kes shotokani on praktiseerinud:-)

    Arvan, et tihti võib segadust tekitada see, et toortõlge ei anna alati edasi asja mõtet teises kultuurikontekstis olevale.

  15. Jason – kas chi-d pole, sest oled täpselt järgi uurinud või on keegi teine uurinud või sa lihtsalt ei usu:-)
    Ja mida täpselt tähendab, et seda pole?
    Vaata ikka seda linki ka!
    Ei saa teha järeldusi netist leitud juhusliku video järgi.
    Muide, olen skeptiline “no contact cnock-out’i” suhtes ja ei väidagi, et chi on olemas selles mõttes, mida too “meister” silmas pidas.
    Lihtsalt siinne arutluse tase on pigem pseudoskeptiline.

    Mis vanusesse puutub – saan ju seda vaid su teksti kaudu otsustada!

  16. ega sa omet tõesti arva, et ma järeldan seda ühe video põhjal? päris tõsiselt, ma olen nooruses aktiivselt nende kamadega tegelenud ja ehkki mu sümpaatia kuulus ja kuulub jäägitult jaapani päritolu kraamile, sai huvi pärast ka hiinad ja muid piilutud. ütlen otse: mulje jäi, nagu oleks tegu millegi religiooni taolisega, kus kõik osalised teavad, et midagi on, et mõned on sellega “lähemates suhetes” ja kõik räägivad omavahel, kuidas ka neil “hakkab sujuma.” reaalselt seda muidugi millestki välja ei paista aga sektisisese “ringkaitse” tõttu keegi kaaslaste “kogemustes” avalikult kahelda kah ei tihka. sedasi siis kõigil see chi ja qi ja muud asjad aina “arenevad” omasoodu ja muutuvad üha
    “tugevamaks.” kuni üksteise järel tüdinetakse sellest teesklemisest ja suundutakse tasapisi üle praktilisematele aladele, kus efektiivsust saab hinnata otse – lugedes üle vastase põrandale kukkunud hambaid. mõned muidugi jäävad chiga tegelema, kasvatavad pikad habemed ja tunnevad end imehästi. umbes nagu mungad kloostris. sisemuses võivad nad muidugi koletugeva hingega olla aga kui neid reaalses elus veidi kõvemini müksata, kukuvad nad lihstalt ümber. seega ongi see chi jmt reaalselt nagu religioon. toimib see vaid omataoliste seas ja omab mõningast toimet ka mõnede nõrganärvilisemate autsaiderite hulgas, kes kipuvad nagunii juba tühipalja chi “varju” ees värisema.

    ehk on sinu otsus mu vanuse suhtes samuti pseudoskeptiline? otsustad sa ju tühipaljalt mingi netikommentaari põhjal :)

  17. Tähendab, mitte, et tahaks väga norida, aga Jüri, su jutus on selline repliik:

    tavaline löömamees teab, et E= mc2, seega mitte kõvasti virutada vaid kiiresti jne.

    Mis ta kavatseb annihileerida oma vastaseid või ? Rääkimata selles, et kuidas on löögikiirus antud valemiga seotud ?

  18. Vaatasin videot, sain naerda. Siis lugesin kommentaarid läbi. Sain jälle naerda. Õnneks leidus keegi, kes E=mc2 asjas veidigi sõna võttis (ma juba kardsin, et isegi skeptik.ee lehel on niiii rumalad valemitega ringikäimised hoomamatuks jäävad…)

    selgituseks siis Jürkale: E=mv2/2. see on kineetilise energia valem “tavakiiruste” ja “tavasuuruste” juures ning tõepoolest indikeerib justkui, et kiire löök omab ruudus rohkem energiat. siiski ei ole see üheselt sellise valemi järgi arvutatav ning kuna arutelu läheks pikaks, keeruliseks ning ka igavaks jätan selle jutu nüüd katki.

    Aga tore oli lugeda!

  19. Jüri:

    Natuke suudab tavainimene ka selliseid nippe teha.

    Tavainimene suudab paljut, kui tehnikat on õppinud.

    Jason:

    mu sümpaatia kuulus ja kuulub jäägitult jaapani päritolu kraamile

    Võitluskunstid on Jaapanisse toodud otse Hiinast. Hiina võitluskunstis välja töötatud tehnikad jälgivad ja järgivad chi (Jaapanis mõiste „ki”) toime põhimõtteid

    sisemuses võivad nad muidugi koletugeva hingega olla aga kui neid reaalses elus veidi kõvemini müksata, kukuvad nad lihstalt ümber. seega ongi see chi jmt reaalselt nagu religioon.

    Sa ikka püüad veel kõik (eelkõige aga iseennast) veenda, et chi on midagi sellist, mille abil iga veidi sellega tegelenu saab liigutada asju füüsilises maailmas. Ei saa. Miks hoiad selles muinasjutust kinni kui buldog? Ma arvan et selleks, et oleks põhjust väita, et chi ei toimi. Lood ise omale muinasjutu ja siis võitled sellega kangelaslikult. Narr.

  20. just-just. jaapani nänni algpäritolu on kahtlemata hiinas. vahe ongi siis selles, et japsid üsna ratsionaalsete inimestena noppisid igasuguse “maagia” välja ja keskendusid asjadele, mis ka tegelikkuses ilma eranditeta toimivad.

    ka jaapani modifitseeritud alad sisalsavad esmapilgul müstilisevõitu asju. telliste palja käega purustamine pole just igapäevane nähtus. nagu ka see, kuidas on võimalik, et üks inimene talub 2-3 treenitud mehe löökidejada kõhtu ja rindkerre silmagi pilgutamata. kunst seisneb selles, et müstiline chi asendati ilmaliku lihaste kontsentreerimisega.

    Kui chi ka tegelikkus sama asja kujutab, on kõik ok ja mul polegi selle üle rohkem midagi vaielda. kahjuks on sellest aga oluliselt müstilisem mulje jäetud. altustades otseselt sellest, mia siintoodud videost näha oli (inimeste distantsilt loopimine) ja lõpetades sellega, kuidas samamoodi distantsilt vastane mingi imeliigutusega tapetakse vmt. Sellised asjad üldjuhul võimalikud ei ole. väljaarvatud juhul, kui vastasel on tohutu sisemine hirm ja austus “chi” suhtes. aga ka sel juhul pole tegu millegi müstilisega vaid tavalise autosugestiooniga

  21. vice versa ütles nii:

    Sa ikka püüad veel kõik (eelkõige aga iseennast) veenda, et chi on midagi sellist, mille abil iga veidi sellega tegelenu saab liigutada asju füüsilises maailmas. Ei saa.

    Aga mida siis selle müstilise chi-ga teha saab? Minu isiklik kogemus hiina võitluskunstidest on selline, et töötab ikkagi ainult praktika. Bruce Lee tehnikad (jet kune do) töötavad füüsisel ning reaktsioonikiirusel. Shaolini mungad on punahiinlaste tsirkusegrupp, ei enamat. Wing tsun on vanade müütidega vürtsitatud kommertsäri. Tai chi on (valdavas osas) võimlemine, seejuures kindlasti mitte halvem kui jooga või Pilates.
    Ükski chi ei aita aga vabaneda jalalukust või taluda crossfacei. Inimese kui liigi anatoomia on samasugune, olgu siis Hiinas, Brasiilias või Prantsusmaal. Baruto võistleb üdini jaapani reeglite järgi bulgaarlaste ja mongolite vastu. Ilma igasuguste “iidsete” muinasjuttudeta.

  22. Tollest E= mc2 / 2 natuke pikemalt.

    Lopsu mõju sõltub käe kaalust ja löögikiirusest. See tähendab, et kui ma kahekordistan jõusaalis oma käe ( ja kogu keha ) kaalu, siis energia suureneb 2 korda. Keskmise inimese 70 kilogrammi 140 peale pumbata nõuab aastaid pidevat trenni ja tihtipeale ei ole üldse võimalik.

    Suvalise inimese löögikiirus on u. 5-6 m/s, harjutanud tegelastel 10m/s ringis ja proffidel 15m/s ringis.- Need numbrid on “harju keskmised” nagu inimese pikkuseks võetakse 180cm.

    Lilliputid ei ole ja NBA profid ka pole aga mingi nr. on parem kui mitte midagi.

    Ja teooria on imelihtne ning ilmselt enamusele teada, mitte muskleid pole vaja pumbata vaid kiiret lööki harjutada ja paar m/s saab küllalt kerge vaeva ja paari kuuga, kui treener veidigi asja jagab.
    Seda juttu räägitakse igal pool, sellepärast ütlesingi, et iga löömamees teab. Fokusseerimine ja vastase energia ( kineetilise, nii et vennike ise rusika otsa jookseb) on juba eraldi teema aga baseeruvad samal põhimõttel. Jõudu muidugi on ka vaja aga põhiline on kiirus.

  23. Jüri sattus hoogu :)

    Tollest E= mc2 / 2 natuke pikemalt.

    Täpsuse huvides tuleks parandada:
    * E=mc2 – massi ja energiat siduv Einsteini valem, milles c tähistab valguse kiirust vaakumis
    * E=mv2 / 2 – punktmassi kineetilist energiat tähistav valem Newtoni mehaanikas

  24. Aitäh Riho, muidugi mv, ma ise kohe ei taibanud, kuidas ühest lausest selline poleemika tekkis. Einsteini ja valguse kiirusega pole maapealsetel löömameestel midagi pistmist. Hea näide sellest kuidas üks keelevääratus võib terve jutu absurdiks muuta :D

  25. “kuidas on võimalik, et üks inimene talub 2-3 treenitud mehe löökidejada kõhtu ja rindkerre silmagi pilgutamata. kunst seisneb selles, et müstiline chi asendati ilmaliku lihaste kontsentreerimisega”
    ************************
    Jep täpselt õige! Käisin kunagi nooruses ka poksitrennis ning võin julgelt öelda et esimene kuu oli nina verine pea iga trenn. Hiljem kui sain kindaga lõuga siis ei tundnudki enam eriti midagi. Lihtsalt inimene kohaneb tingimustega.

    Aga mis chi-sse puutub siis selle olemasolu puhul peaks saama ju meetrine mees ka nbas kossu taguda üle 2m meestega koos. Chi kasutusalasid oleks niipalju et kõiki ei jõuaks üles lugedagi. Näiteks ehitusmees lööks käeviipega 5tonnise paneeli seina.

  26. Meie kultuuriruumi inimese viga on see, et ta arvab kõike saavat kohe ja raha eest.
    Tõsi küll, müstilist chi’d võib ise tunda saama õppida üpris kiiresti. Mõnel kulub nädal, mõnel kuu ja Shaolini munki pole mõtet maha teha. See, mida nad demonstreerivad, seda nimetatakse Xiao shu- väike kunst ja seda on võimalik omandada kolm kuud kaks korda õige mehe juures trennis käies.
    Kui aga tahad paneelidega žongleerida või inimesi kui kaltsunukke loopida neid puudutamata, pead omandama da või tai shu taseme. Need, kes seda valdavad, reeglina tsirkuses enam ei esine.

  27. Jason:

    chi’d iseseisva nähtusena pole.

    See ei olegi nähtus. Kui sa iga hullupealt (nt. see video), kes väidab et on suurmeister ja chi’d täis, hakkad seda kohe südamesse võtma ja chi’d maha tegema, siis on sul varsti süda tuksis ja pead “alternatiivnikute” juurde südamemassazile minema :D

    ükskord tegi ta oma liigutuse veidi ootamatust suunast veidi ootamatumalt ja veidi lähemale, kui ma tolereerinud oleks ning suur hiina wu-shu meister sai vastu vahtimist …

    na vat … sul oli tol hetkel parem chi (noh kuna saa jaapani mees oled siis ehk ki). Chi (Ki) ongi tunnetuse küsimus. Mitte selles mõttes et “mina tunnen aga sa ei tunne chi’d) vaid sellesama sinu enda näitevaralise tunnetuse küsimus. Kah mul meister kes õpilase juurde vehkima läheb ja enda tunnetuse oma üleolekutundega ära nullib.

    Ja mis vahe siis sellel hiina chi’l ja jaapani ki’l on? mitte midagi … hiina meister kamandab õpilast ühtmoodi ja jaapani meister teist moodi aga tulemus on ju üks – see sama tunnetuse küsimus. see et hiinas seda imevõime mula seal juures märksa rohkem on, see on ju kultuuri küsimus, ega siis hiinlasel sitem chi ei ole kui jaapanlasel – meetod on lihtsalt teine. Eesti võrkpallurite mängu poola vastu nägite? Oli ju meite omadel hea chi või ki või oli see tunnetus … vaevalt, et nad selle peale mõtlesidki …

    Hiina või jaapani või ma ei tea kelle lugu pajatab järgmist: et elanud kord suur (mingisuguse võitluskunsti)meister …(siia vahele muidugi natuke bla bla bla) … ja tal oli väga hea chi (või ki või tunnetus või pole vahet), see oli tal nii hea et kui tema lahtiselt peopesalt tahtis lind lendu minna, siis ei saanud ta seda teha sest ta ei suutnud ennast peopesalt lahti hüpata … – vahet pole kas see on nüüd kunagi sündinud või kellega see juhtus või on see lihtsalt rahvapärimus, see annab ehk mingilmääral selle asja olemuse edasi.

    kuule, müstilist pole küll jah aga ole pai ja seleta, mida selle chi abil siis konkreetselt teha saab ja millega su vanaema hakkama saaks?

    Chi üksi ei ole midagi, chi on igasugu muude jamadega kaasas.
    Minu vanaema küpsetab väga häid pirukaid ja seda pärmitaignast, ja tead, et pärmitaigent tuleb kolm korda kergitada ja nende kordade vahepeal kaks korda või tükk peos taigent sõtkuda? Vat seda teebki minu vanaema oma chi’ga.

    PS! Muidu tore teema aga arvestades selle blogi paduskeptitsismi siis on selle loo mõned kommentaarid kuidagi “ära pöördunud”, liiga sügavale sinna, kuhu see lugu ei vii – paistab kohati isegi nagu mingi skeptikultus oleks siia lahti lastud – et kõige lihtsam on öelda EI SEDA POLE OLEMAS. Armunud on keegi olnud kunagi – na vat, seda kah pole olemas.

  28. Speyactilus ütles:

    PS! Muidu tore teema aga arvestades selle blogi paduskeptitsismi siis on selle loo mõned kommentaarid kuidagi “ära pöördunud”, liiga sügavale sinna, kuhu see lugu ei vii – paistab kohati isegi nagu mingi skeptikultus oleks siia lahti lastud – et kõige lihtsam on öelda EI SEDA POLE OLEMAS.

    Kogu sinu jutu peale küsiks siis, et millest sa üldse räägid? Kõigepealt Hiina wu-shu meistrist, siis linnust, kes käe pealt minema ei saa lennata, siis Eesti võrkpalluritest Poolas, siis enda vanaemast. Mis see chi siis sinu jutu järgi on, ja mida see mõiste su jutule juurde annab, võrreldes olukorraga, kui me eeldame, et seda pole olemas?
    Hiina wu-shu meister lihtsalt teab, et ta on oma õpilastest tehniliselt ja kehaliselt nii palju üle, et keegi tema vastu niikuinii ei saa, ja siis ajab neile mingit pläma müstilisest chi’st, et oma treeningut ägedamaks muuta, ja paneb oma naiivsed õpilased uskuma, et ehk suudavad nemad ka ühel päeval ilma füüsilise kontaktita asju mõjutada.
    Eesti võrkpallurid Poolas lihtsalt mängisid tol päeval paremini ja õnn (juhus) soosis neid ehk samuti rohkem. Sinu vanaema sõtkub taigent mitte chi’ga, vaid kätega, võitükk peos.

    Milline osa sellest jutust nüüd chi’d välja jättes kaduma läks? Peale müstifitseerimise ja luulelisuse loomulikult?

  29. Mis see chi siis sinu jutu järgi on, ja mida see mõiste su jutule juurde annab, võrreldes olukorraga, kui me eeldame, et seda pole olemas?

    Jah, seda pole tõesti iseenesest olemas, võib öelda.
    Chi praktika peamine kontseptsioon on-feelings going true-mitte millestki saada midagi.
    Algul mõjutatakse keha mentaalselt, mõtte abil, see muutub keemiliseks protsessiks, mõjutades füsioloogilisi protsesse. Sellist tehnikat kasutatakse põhiliselt ravis. Võitluskunstides on esimesel kohal keha löökidele(valule) tundetuks muutmine.

  30. See papi üleval videos paistis küll arvavat, et tema chi on üsnagi olemas, ja ta suudab ilma kehalise kontaktita inimesi lennutada..

  31. See papi üleval videos paistis küll arvavat

    Ma või siia ka omalt poolt igatemasti videosid üles riputada. Vaevalt, et need teid milleski veenaks. Järgneksid hoopis kommentaarid stiilis: kokkumäng, pettus jne.

  32. Ma või siia ka omalt poolt igatemasti videosid üles riputada. Vaevalt, et need teid milleski veenaks. Järgneksid hoopis kommentaarid stiilis: kokkumäng, pettus jne.

    Justnimelt. Nii nagu sellest videost välja tuli, oligi tegu lollusega, mis kokkumängu võimaluse ära langemisel kohe läbi kukkus.
    Ja pealegi, sina paistsid ka ju väitvat, et sellist värki pole olemas.

  33. ina paistsid ka ju väitvat, et sellist värki pole olemas

    Kuni oma silmaga pole näinud, ei tea. Olen kuulnud ainult legende meistritest kes veeretavad poolemeetrise läbimõõduga kive qi abil. Muidugi, youtube on täis klippe, kus üks või teine lükkab tellise maha, aga see pole see.
    Mul oli kuskil mõnus klipp ühest trikist, kui üles leian, riputan üles.

  34. Kuni oma silmaga pole näinud, ei tea. Olen kuulnud ainult legende meistritest kes veeretavad poolemeetrise läbimõõduga kive qi abil. Muidugi, youtube on täis klippe, kus üks või teine lükkab tellise maha, aga see pole see.
    Mul oli kuskil mõnus klipp ühest trikist, kui üles leian, riputan üles.

    Hollywoodi filmidest võib ka väga palju huvitavaid klippe välja lõigata, aga see ei ole mitte mingil moel tõestuseks ei qi ega millegi muu paranormaalse olemasolust. Samuti pole tõestuseks “olen kuulnud legende”.

    Seda kuni oma silmaga nägemise asja illustreerib väga ilusti Russelli teepott, mis kuulu järgi kuskil kosmoses hõljub.

  35. Rehkendame siis natuke.

    Kivi tihedus on ligikaudu võrdne alumiiniumi omaga, ~2700 kg / m^3.
    Kera, mille läbimõõt, on pool meetrit, raadius on 0,25 m, ruumala 4/3 * π * (0,25 m)^3 ~ 0,065 kuupmeetrit, mass seega ~175 kilogrammi. Säherduse kera otse üles liigutamiseks vajalik jõud on kõigest 1750 njuutonit.

    Kera veeretamise situatsioonis rakendatakse tavaliselt tolle kera diameetrit kangina, mis tähendab, et tegelikult rakendatava jõu saame hinnanguliselt siis, kui kaldpinna, mida mööda kera üles veeretatakse, kaldenurga siinuse korrutame poolega kera kaalust njuutonites — antud juhul 875 njuutoniga. Nii näiteks, kui meil oleks 30-kraadise nurga all kaldpind — teena *väga* järsk — oleks sihukese kera veeretamiseks vajalik jõud sin(π/6) * 875 N ~ 440 N.

    440 N on jõud, mis vastab 44-kilose raskuse tõstmisele normaalgravitatsioonis. Iga tänapäeva linnainimene ehk seda hõlpsalt ei tõsta, aga vähegi treeninud inimesele pole see mingi probleem.

    Niipalju siis mustkunstist.

  36. Arvestades, et kogu mustkunst on rajatud intuitiivsele vääritimõistmisele, on ohtlik niisugust intuitiivset arusaamist liiga puhta kullana võtta.

    Ehk siis, mina peaksin tõenäolisemaks, et tegelane veeretab palli ja seletab ise juurde, kuidas chi ikka voolab, voolab.

    Aga üleval videos ei ole pallid, vaid inimesed. Kes paistavad Uskuvat(tm).

  37. võib ka väga palju huvitavaid klippe välja lõigata, aga see ei ole mitte mingil moel tõestuseks ei qi ega millegi muu paranormaalse olemasolust.

    Ma arvan, et tõestamine ei ole siin õige sõna. Paranormaalseid nähtusi tänapäeval teaduse käsutuses olevate vahenditega tõestada ei saa. Tunnistada nende olemasolu või mitte, on aga maitse küsimus, nagu su väitest, et videoklipid ja isiklik kogemus ei kõlba, järeldub.

    Üks klipike kah.
    http://www.youtube.com/watch?v=T6UTGkC73GE

  38. vv:

    Üks klipike kah.

    No kuule, keda sa lollitada püüad?! Jääd ainult ise rumalaks. Nagu lasteaed, jestas küll!

    Selliste mustkunstitrikkidega skeptiku blogis üritada mingeid paravõimeid olevaks unistada on nõrk, väga nõrk.

    Kui sinus vähegi uudishimu ambitsiooni oleks, siis teaksid sa juba ammu vajalikke keemilisi reaktsioone, kuidas sellist termoefekti tekitada.

  39. ma siin mõtlesin kah, et kui nüüd ÜKSKORD ja LÕPUKS OMETI on KEEGI, kes kaamerate ees oma imevõimeid näitab ega ohigi, et “sellised võimed pole tsirkuse tegemiseks jne,” võiks ta siis ju ka Randi-onu juurest läbi hüpata…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga