Astroloog ja müügiagent seaduse silmis võrdsed

Suurbritannias kehtib alates selle aasta maikuust uus tarbijaid kaitsev seadus, mis reguleerib ausat äritegemist ning teiste hulgas peavad ka selgeltnägijad, astroloogid, spiritualistid, meediumid, ennustajad ja muud sarnased hakkama oma äri ausalt ajama.

Meediumitele ja astroloogidele tähendab see vaatlejate ning kommenteerijate sõnul seda, et nad peavad oma teenuste reklaamidele (sh internetikülgedele) lisama klausli (disclaimer), et nende teenused on ainult meelelahutuslikud või “kindlaid tulemusi mittetagavad teaduslikud eksperimendid” ja ei tohi väita, et nende teenused on katseliselt tõestatud.

Regulatsioon ise puudutab muidugi kogu äritegevust, kuid solvunud häält tegid kuuldavasti kõige enam just surnutega suhtlejad, kuna see andvat pahatahtlikele skeptikutele võimaluse nende peale seaduse jõuga kaevata.

Senimaani olid “ausad meediumid” kaitstud “Valelike meediumite aktiga” (Fraudulent Mediums Act), mille järgi pidi süüdistaja tõestama, et meedium on meelega pada ajanud. Nüüd peavad kõik meediumid ise tõendama, et nende teenustel on tõepõhi all ja nad ei kasutanud haavatava kliendi olukorda ära.

Mõned meediumid kasutavad oma kaitseks usuvabaduse põhimõtet ja väidavad, et kui nad peavad oma seanssi nimetama “teaduslikuks eksperimendiks, mille tulemused pole garantaaritud”, siis nad valetavad ja ei ole ustavad oma usule. Tõsi ta on – ükski teine religioon ei pea midagi sellist enda teenistuste kohta väitma.

Minumeelest võiks kirikute ustel olla hoiatav silt:
“Jumala olemasolu pole tõestatud, jumalateenistus on kindlat tulemust mittetagav teaduslik katse või meelelehutuslik etendus. Kui tunned end kergelt mõjutatavana, soovitame osalemata jätta.”
Sellise teate peaks pastor ette lugema ka enne jumalateenistust ning ka teenistuse lõppedes.

Inglismaal pole enam vahet särasilmsel ukselt-uksele müügimehel ja astroloogil. Müügiinimesed mõlemad. Seadus tugineb vastavale tarbijaid kaitsvale eurodirektiivile.

Uue seaduse kohaselt ei tohi oma tooteid ja teenuseid reklaamida agressiivselt, ei tohi enda pädevuse kohta esitada vääraid andmeid (nt salateaduste doktor). Samuti ei tohi oma reklaamides kasutada vääraid tunnistajate ütlusi, mida õnnelikud kasutajad toote kiitmiseks väidetavalt öelnud on. Toote müügil ei tohi kasutada süütunnet (“kui sa ei osta, jääb mu laps söömata”), hirmu (“saad needuse, kui ei osta”), alaväärsust (“kel seda asja pole, on moest maas”) tekitavaid väiteid. Samuti peab müügimees lahkuma ega tohi aknast sisse ronida, kui ta on ukselt tagasi saadetud.

Allikad:
The Guardian: Psychic crackdown on the cards
BBC: New rules for consumer protection
The Times: Fortune-tellers targetted in new Consumer Protection Regulations
Daily Mail: Mystics face checks in blitz on swindlers to protect public

114 Replies to “Astroloog ja müügiagent seaduse silmis võrdsed”

  1. andres. saa palun aru, ma pole janson. ära poogi mulle valesid nimesid, eksole.

    Astroloogia oli vanade aegadel kristliku õpetuse sees, aga keskajal loobus kristlik kirik sellest. Sama lugu oli ka taaskehastumise õpetusega.

    ootan väitele tõestust.

    Kirik ikkagi mõningaid ennstajaid austab, sest prohvet on ju ka ennustaja.

    piibel keelab ennustamise ja muud sellised tarkused, eeldusel, et ennustus ei tulene jumalikust ilmutusest. samuti ütleb piibel väga otseselt, et kõik, kelle prohvetikuulutused ei täitu, on valeprohvetid. seega oli kirikul jumalasõna näol täpne juhend, kuidas õigeid valedest eristada.

    Päikapikud on olemas, sest ka see, mis on mõttes olemas, on ka olemas.

    taga hullemaks läheb… nojah. oletame siis, et päkapikud on MÕTTES olemas. astroloogia toimib kah ainult sinu MÕTTES. ka sellega võõin nõustuda. tämbame nüüd sama paralleeli mittemõttemaailmaga: reaalses maailmas päkapikke pole. reaalses maailmas astroloogia ei toimi.

    Muuseas, kui Martin Luther vaidles asroloogidega, ei tähenda see seda, et ta astroloogiat eitaks.

    sul on õigus. ka mina ei eita astroloogiat. ma olen veendunud, et see on olemas. ka luther oli selle olemasolus arvatavasti täiesti kindel. sinu väide oli aga, et luther oli ISE astoloog. see on jama. ja sa tead seda kurat…aga mida sa selle peale teed? sa hakkad mingit täiesti aiaauguhäma ajama. ütle parem otse ära, et eksisid – et luther ei tegelenud astroloogiaga (vähemalt mitte rohkem, kui astroloogia kritiseerimisega, kuivõrd ka seda võib mõne loogika kohaselt astroloogiaga tegelemiseks nmetada). igatahes ära hakka tähelepanu hajutamise eesmärgil häma üles keerutama.

  2. Jason: Ma ei hakka Sinu pärast igasugseid raamatuid üles otsima. Aga küsida ma kuskilt võin. See fakt on kordunud erinevates loengutes. See pole ainult arvamus. Sellest oli kunagi juttu pastor Lepikuga.
    Kui prohveti oletatav ennustus ei täitu, ei pea ta olema valeprohvet. Sellest räägib ka Vanas Testamendis prohvet Joona lugu, kus ta hoiatas ja rahvas ning rahvas parandas meelt. Ja hädad jäid tulemata.
    Aga loomulikult on valeprohvereid palju. Võimalik, et vähemasti sama palju kui päris prohveteid. Ma arvan, et veel rohkem kui prohveteid, Valeprohvetiteks ei nimetata isikuid ainult ennustuste põhjal. Ebaeetiliselt käituvad ennustajaid võidakse ka valeprohvetiteks nimetada. Ja see on ju ka teada, et mõni ennustus võib ka juhuslikult täituda.
    Ma ei valeta. Ma otsin Aapo Reineti ülesse ja küsin , et missuguse raamatuga tegemist oli. Aga selleks ajaks , kui ta vastab, võib-olla on see jutt juba siin lõppenud. Aga ma hakkan teda otsima, kuigi ma tema aadressi ja telefoni praegu ei tea.
    Ma vastasin päkapikkudege seotud küsimustele. Ma ei sooviks enam astroloogia toimimise tõestamisega seotud teemat jätkata.
    Martin! Sa oled ainuke, kes selliseid järeldusi siin teeb. Mind huvitavad elulood ja vahel võib ju mainida, et kes millegagi on tegelenud, kui juba pealkirjas astroloogiast juttu on. Loomulikult pole paljud suurvaimud astroloogiat sallinud.

  3. Jason: Ma ei hakka Sinu pärast igasugseid raamatuid üles otsima. Aga küsida ma kuskilt võin. See fakt on kordunud erinevates loengutes. See pole ainult arvamus. Sellest oli kunagi juttu pastor Lepikuga.

    Imelik, et kõik ülejäänud skeptik.ee külastajad on alati valmis oma väiteid viidetega varustama, aga sina oled ainuke, kes sellest erinevatel kaalutlustel kõrvale hoidub. See aga loomulikult ei takista sind kõiksuguseid väiteid ja arvamusi loopimast ja nende tõesust hambad ristis vanduma.

  4. Taivo!
    Jälle Sa valetad. Teadsin vastata, aga ma ei taha mingisugust hämamise juttu kuulata.
    See mis on mõttes olemas, see on olemas.
    Aga ma ei arva, et oleks olemas mingit imenähtust, mis poleks kindlasti võimalik.
    Kui Jumalal, kõrgel vaimul või kolmandal on vaja imet teha, siis see ime sünnib, ükskõik, kas see vastab teie arvates füüsikaseadustele või mitte.
    Tõel ja valel on vahe, aga enamik nähtusi ja valdkondi ei ole üheselt ühel ega teisel poolel.
    Mõni näeb maailma must- valgena, teised kirjumana. Usufanaatilised sektandid näevad maailma must-valgena ja kiirustavad määratlemise ja hinnangu andmisega. Ma ei üle, et ei võiks midagi määratleda või hinnata, aga sageli sellega kiirustatakse.
    Kui mitmed siinsed tegelased kahtlustavad kaasarutlejaid pidevalt valetamises, ei tule arutelust midagi välja. Ja kui keegi arvab teistmoodi, kas siis peab kohe vaenulik olema?
    Paljud arvavad siin, et mõnele jutule peab koguaeg vastu vaidlema. Et kui Andres kirjutab, et praegu on sügis, siis peab kohe otsima tõestusi, et praegu sügis ei ole, sest koguaeg on ju vaja ära teha, tõestada vastupidist. Kirjutada saab ka ilma süüdistamiseta.

  5. Stjuuv! Et Luther tegeles astroloogiaga, pole eriti oluline fakt, mis midagi erilist tõestataks või astroloogia olemust selgitaks.
    See on umbes samasugune fakt, et Einstein ja Tammsaare mängisid viiulit.
    Või soovid, võin ma näiteid tuua ainult nedest raamatutest, mis on arvuti taga olemise ajal nina ees.
    Demagoogitsejana oled Sa järjekindel.

  6. No astroloogiat ei valeks ega 100%-liseks valeks pole vist keegi siin kuulutanud. Teaduse seisukohalt ongi astroloogia põhiprobleem just see, et ta pole kummutatav (ei saagi vale olla). Seega on näiteks astroloogia katsed reaalse maailma nähtusi seletada samal pulgal näiteks väitega, et kõik inimkonna hädad põhjustas naine, kes ühe teatud urni avas.

  7. See mis on mõttes olemas, see on olemas.

    Väga vaieldavalt filosoofilist seisukohta kaitsed sa minu meelest kohatu kategoorilisusega.

    Kui mitmed siinsed tegelased kahtlustavad kaasarutlejaid pidevalt valetamises

    Kõige sagedamini esitad siin valetamissüüdistust sina (muuseas sellessamaski postituses, mida praegu tsiteerin).

    Loomulikult ei pea sa vastama ega siin üldse kirjutama ega midagi :) Meil on vaba maa.

  8. Imelik, et kõik ülejäänud skeptik.ee külastajad on alati valmis oma väiteid viidetega varustama

    tegelikult pole see päris tõsi. imelik on hoopis see, et vaid teatud suunitlusega külastajad kalduvad oma väiteid vajadusel tõestama. üks teine suunitlus aga peaaegu eranditult eirab seda.

  9. See mis on mõttes olemas, see on olemas.

    Kui sa suudad vähemalt ühegi minu välja mõeldud asja olemasolu näidata siis loeme su väite tõeseks. Kui väljakutse vastu võtad, siis anna teada ja ma asun asju välja mõtlema.

  10. Andres kirjutas:

    Ma vastasin päkapikkudege seotud küsimustele. Ma ei sooviks enam astroloogia toimimise tõestamisega seotud teemat jätkata.

    Minule jääb küll tunne, et sa lihtsalt ei tea isegi täpselt, mis astroloogia on, mis on selle eesmärk ja mis objektidega see tegeleb. Ainuke asi milles sa kindel oled, et astroloogia on hea ja kõik kes seda ei usu on rumalad. Ja seda kõike aksiomaatiliselt, st ilma vajaduseta midagi tõestada. Mõni mu hea tuttav ütleks selle kohta, et see kahtlaselt sarnana luulule.

  11. Astroloogid ennustavad Obama võitu
    Üks Iiri (?) kihlveokontor on juba mõnda aega tagasi Obama peale panustajatele võidud välja maksnud, ja nüüd on viimaks ka tähed ennast vastavalt kohendanud :D

    «Obama on päikesemärgilt Lõvi. Ta on sajaprotsendiline Lõvi. Lõvid ei ole ainult sündinud juhid, vaid neil on ka väga palju isiklikku sarmi,» sõnas astroloog Bejan Daruwalla.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga