Briti homöopaadid püüavad vuu-duuga parlamenti mõjutada

Homöopaatide vuu-duuSuurbritannias, kus homöopaatiat kasutavad kuningliku perekonna liikmed, on kokku kutsutud parlamendi komitee, et kaaluda teaduslikke andmeid homöopaatia tõhususe kohta. Komitee järeldustest võib sõltuda, kas jätkatakse homöopaatia rahastamist sealse haigekassa (NHS) poolt või tuleks see raha suunata tõhusamatele tegevustele, nt meditsiiniõdede juurdepalkamisele.

Homöopaatia on Suurbritannias juba mõnda aega langusteel — rahastamist on vähendatud, homöopaatilisi haiglaid on suletud või ümber korraldatud, ilmunud on artikleid ja raamatuid, mis homöopaatia suhtes kriitilised. Ja nüüd siis parlamendi komitee, kus käis tunnistusi andmas ja küsimustele vastamas ka meie hea tuttav Ben Goldacre.

Ilmselt saavad mõned sealsed homöopaadidki aru, et asi on tõsine ja peab hakkama uut tööd otsima, aga üks korralik vuu-duu filmi Saladused võtmes ei tee ju kunagi paha ja nii levis homöopaatide seas üleskutse:

PALUN AIDAKE, KUI SAATE. See sisaldab 15-minutilist keskendunud, meditatiivset positiivse kavatsuse tekitamist, et toetada homöopaatiat ja eksitada meie vaenlasi. See tehnika on teistes olukordades osutunud väga võimsaks.

  1. Vali koht eemal elektroonilistest häirijatest, mobiiltelefonidest, telefonidest, televiisoritest jne. Kasuta taime, meditatiivset muusikat või mida iganes, mis aitab just sinul meditatiivsesse seisu jõuda.
  2. Istu sirgelt toolil või ristatud jalgadega või kuidagi
  3. Esimesed 5 minutit: aeglusta oma hingamist… nina kaudu sisse, suu kaudu välja, 15 sekundit igal minutil, siis
  4. 9:05 – 9:15 keskendu selgelt omale sobival moel allpool olevale avaldusele, näe komiteed vastu võtmas otsust, et homöopaatia töötab, või näe inimesi kasutamas homöopaatilisi teenuseid NHS toel, tunne end positiivselt ja rõõmsalt, näe, kuule, haista, tunne (misiganes moel sa kujustad/visualiseerid) kõige selle reaalsust.

“Me tekitame kavatsuse, et tõendite kontroll homöopaatia tõhususe üle oleks täiesti ja üleni homöopaatiat toetav. Me tekitame kavatsuse, et nähtaks, kuuldaks ja märgataks neid valdavaid ja põhjalikke teaduslikke andmeid, mis toetavad homöopaatia tõhusust kui kehtivad, kindlad ja teaduslikud. See on nii ja see on tehtud.”

See “me tekitame kavatsuse” on kohmakas püüe vahendada “we intend” maagilist vormelit. Kui olete Saladuse filmi näinud, siis see peaks tähendama ajust lähtuvat mõttelainet, mis universumi kaubamajja teele saadetakse. Kui armas ühe professiooni poolt, mis on siiani oma tegevuses kasutanud maksumaksja raha.

Ka Eesti riik tunnustab homöopaatia-nimelist nõiakunsti korraliku ja ausa ametina. Kutsekoda, mis riigi ülesandel korraldab kutsete süsteemi, on registreerinud ka homöopaadi kutse. Selle teo eest pälvis Kutsekoda skeptikute Umbluu preemia.

108 Replies to “Briti homöopaadid püüavad vuu-duuga parlamenti mõjutada”

  1. siis teadustekste lugev ja kirjutav rahvas saab loogikat ennast ka uurida.

    ja vastavaid teadusuurimusi kirjutada, kaitsmaks teaduskraade.
    uurimuste objektideks sobivad ka loogika uurijad ning miks mitte ka nende uuringud. tulemusena on inimlik tasand suhtlemisel tõepoolest seebiooperi-rahva iseärasusteks taandatav – kas jälle miski “kvaliteet”, mida (üleolevalt) uurida?

  2. Martin, kas ma saan õigesti aru, et väidad, et koertele mõjus miski muu, mis jäi omanikel tähelepanuta? Kas oskad pakkuda, mis see või need võiks olla, kui omanike kinnitusel toidus või elustiilis ei olnud muudatusi?
    On huvitav, dig, et nüüd tuleb äkki mängu “tont”? Et kui “tera” ei saanud toimida, siis sai toimida tont… väga teaduslik muidugi. Ikkagi parem kui jumal, eks ju ;)
    Ülalpool mainitud klemmid kellegi homöpaadist meesterahvaga seoses ei tohiks homöopaatia juurde kuuluda. Mul on kahtlus, et homöopaatideks nimetatakse (või nimetavad end) ka need, kel sellega mingit pistmist pole – skeptikute jaoks ilmselt pole vahet, üks umbluujatajate kamp puha, tegelikkus on ilmselgelt mitmekülgsem.

  3. Ariel üldistas:

    tegelikkus on ilmselgelt mitmekülgsem.

    Mhmhh. Vudistan ka veel veidi. “Kvantfüüsika ebatäpsus avastati alles 1920. aastal saksa teadlase Werner Heisenbergi poolt, kes oli siis vaid 26. aastane. 1927. aastal väitis ta:
    “Me ei saa põhimõtteliselt tunda olevikku kogu selle peensustes.””
    (Mary ja John Gribbin Kaos ja määramatus, Koolibri 2004: 33)

    Niipalju kui mina aru saan, on höpaatilised vudistid jõudnud(? või pigem olnud?) peensustesse, mida ligi 80 aastat deklareeriti kuulsa määramatusprintsiibiga põhimõtteliselt mittetuntavaks, “laenates” kaasaegselt teaduselt vibreerivaid peenmateriaalseid kvantastilisi termineid, mida iga höpaatiline vudist endale meelepärase lisatähendusega varustab. Suures mitmekülgsuses on küljed kogemata imeliseks munalaadseks koorikuks vormunud – ei ellips ega ovaal, ja pisut kanasitane. Kena ja kaunis koorik, aga kahjuks tühi, sisutühi, isegi mitte mäda. Selle eest on külgi, mitmeid, olen nõus.

    Soovmõtlemise ja meelevaldsusega on võimalik ennast erakordselt mitmekülgse mitmekülgsusega varustada, inimlikul lollusel ei ole piire. Probleemid algavad seal, kus vedeliku vms seest läbi jalutanud nanokvantosake on unustanud vastava keskkonna pühendada tema mäletamise vibratsioonilistesse saladustesse ning heauskne höpaat varustab selle mälunõrkuses vaevleva keskkonnaga veel heausksemat patsienti, kes väga heas usus siit ilmast nanofitseeruvasse vibratsiooni siirdub. Probleem seisneb selles, et pakutud mälunõtra höpaatilist ravimit manustatakse mitte siit ilmast lahkumiseks, vaid lootuses siin kauem vastu pidada.

    Operatsioonil patsiendi sisikonda unustatud võõrkehad ja muud üksikjuhtumid vastuargumentidena ei lähe arvesse. Edulugude valitud teoste väljaandmiseks jätkub materjali kuhjaga igale soovijale. “Lausvalet ja tavalist sõnamulinat on vahel raske eristada”, on Hannu Lauerma öelnud, ja õigus ka, kuid ma täiendaksin, et mitte päris võimatu.

  4. The Daily Smash: Ten in ten homeopathic prescriptions contain mistakes

    Sample prescriptions found medicines such as ‘shavings of Hogsfoot bark’ and ‘two drops of that blue stuff in the fancy jar’ being recommended, with 30% throwing in a reference to ‘temporal chakras’ or praying to the river god Bento while wearing a hat made of ivy.

    […]

    The General Medical Council has called for a standardisation of homeopathic prescriptions to avoid confusion, with all slips carrying the message ‘you may as well eat this piece of paper’.

  5. Olles lugenud neid lõputuid homöopaatia teemalisi vaidlusi ja arutelusid ei ole mina ikka ühest asjast aru saanud. Nimelt väidetavalt kui mul pea valutab, peaksin ma sisse võtma homöopaatilise tera, mis tegelikult sisaldab olematus koguses ainet, mis pea valutama paneb. Kui sellel olematul ainel saab olla positiivne mõju peavalu vastu, siis miks ei võiks tal olla kahjulikku mõju organismile kuna tegemist on ju ikkagi olematu ainega mis tekitab peavalu. Homöopaatia austajad, vähemalt mõned minu tuttavad väidavad, et homöopaatilised terad jms. ei saa mõjuda organismile kahjulikult kuna neis igasugu pahad mõjuained puuduvad. Mis puudutab tava ravimeid n. Ibumax, siis me kõik teame, et peavalu kaob kuid mõju n, maksale ei pruugi olla hea. Kuna mina ei ole kunagi pärast tabletti võtmist tundnud, et mul mingi maksahäda kallale tuleks ei saa ma veel väita, et see tablett pikas perspektiivis midagi paha ei teeks. Samas ma tean, et selle tabletti mõju vähemalt uuritakse, katsetatakse ja ka hoiatatakse kahjuliku mõju eest teatud olukordades. Millest, siis ikka tuleb see homöopaatide meeletu tavameditsiini mahategemine ja tundmatu ja uurimata homöopaatia austamine kiitmine jne. Äkki keegi oskab mind minu mures aidata!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga