Vestlusi Tuhalast koos Buratinoga

Buratino (kunstniku nägemus)

Buratino (kunstniku nägemus)

Siinsetel skeptilistel veergudel on juba mitu korda kajastatud Tuhala teemat. Hulka Interneti-tegelasi on selle kohta arvamust avaldanud, aga mõnede tegelaste arvamus on uskumatult viljakas. Rahva tungival nõudmisel on isand Buratino arvamused siinsesse teemasse kokku tõstetud.


Tähelepanu! Tarandikus võib leiduda trolle. Söötmine omal vastutusel.

126 Replies to “Vestlusi Tuhalast koos Buratinoga”

  1. Skeptikud kirjutavad: Kuidas pesta aju ja kontrollida teiste meelt. Selliseid tehnoloogiaid ei rakenda ainult sektid, vaid ka näiteks sõjavägi ning mõni riik on üritanud lausa kogu kodanikkonda niimoodi töödelda.

    Aga mida nad ise teevad, näiteks minuga, Buratinoga. Nad on haiged inimesed, kes soovivad teiste üle võimu saavutada, vahendeid valimata.

    Ma ei suuda taibata, kuidas saab inimeste mõistus nii kinni joosta, et peale raha ja materjalismi sinna enam midagi ei mahu.

    Skeptikud! Vaadake, et samal ajal kui te põõsastes kükitate ja möödujaid mõnitate, keegi teile pähe ei kuseks!

  2. Eesti rahva loomisvóime eitamine ja rahvuslik enesehal- vustamine nóudles prisket eluóigust veel riikliku iseseisvuse algusaastail isegi haritlaste ideoloogias, kosmopolitismi ja skolastiliste vóórasautoriteetide kummardamise, ahvikultuuri ja pastlakultuse näol. Rahvuslike pyhaduste hellatamine oli asendunud ulaka lóópimisega, rahvuskangelaste austamine mónitamisega, rahvusaadet pólustati kui “lääget idealismi”.

    Kas ajalugu kordub?

  3. Tekkis selline idee, alguses solgitakse kogu EEsti põhajvesi, siis saab hiljem vabalt uraani kaevandama hakata, sest maailmas valitseb uraani puudus.
    Mida tähendab selline tegevus Eesti riigile?
    See tähendab Eesti riigi lõppu.
    Kogu puhas magevesi, mille pärast võib tulevikus tekkida maailmasõda, on saastatud.
    Elanikud lahkuvad vabatahtlikult, kolm ärimeest, kes võibolla ka mingi kasumi saavad, suplevad rahas.
    Kas sellist Eestit me tahtsime?

  4. Tark professor kirjutab:
    //Ja Tuhala nõiakaev on Mahtra rabast allpool. Nemad aga usuvad, et vesi voolab alt üles, sest näevad seda, kui kaev üle ajab. See on usk, ja sellest tehti kultus.//

    Loll vastab:
    Karsti maaalusele veele on iseloomulik surve, kui seda survet alandada, mis peaks olema selge juba algkooli tõdedest, siis igasugused nõiakaevud kaovad ära ja esineda võib ka uute kasrstialangute teket kusjuures väga ebasobivatele aladele vt.KARST DISASTER.
    Maapind Eestis on väga omapärane, koosnedes settekivimitest, mitte graniidist. Karstiala on nagu käsn ja käsn tõmbab endasse vee igast suunast. Kuidas saab endine soo ja praegune raba olla kõrgemal kui heinamaa ja mets, see on üpris huvitav küsimus. Tundub, et Eestis on kõik võimalik.

    Tark professor kirjutab veel: //Pole ju mõtet vaielda inimestega, kes usuvad, et Jeesus Kristus toitis paari kala ja leivaga mitut tuhandet inimest. Samuti inimestaga, kes usuvad, et Tuhala kant toidab veega allmaajõgede kaudu Ülemistet.//

    Loll vastab: Ülejäänud maailmas v.a. Eestis on karstiala põhiline põhjavee toitebaas. Vesi liigub sellisel alal kiiresti põhjavee kihtidesse või allmaajõgedesse, mitte ei aurstu maapinnalt (jne ei kasutata taimede poolt). Kuna tegemist on ka laiaulatuslike märgaladega ja sooga, siis toimub justnimelt siit Eesti suurimalt karstialalt Ülemiste järve põhitoide.
    Selleks et sellest mitte aru saada, peab olema ikka väga loll, idioot või skeptik.

    Kuhu veel siis selline veehulk läheks, kas otse taevasse või?

    Kokkuvõtvalt võib öelda, et Eestis karstialal kaevandamise poolt sõnavõtvad teadlased peaksid oma koolihariduse uuesti üle vaatama või rohkem raha küsima, selle eest et usutavamaid valesid välja mõelda.

  5. Tark professor kirjutab:
    //Minu jutt kehtib siis, kui kompetentsed isikud on otsustanud, et on kaitseala. Ja kui nad (kompetentsed isikud) on otsustanud, et kaitseala ei tehta igaühe pisi-isikliku huvi kaitseks, vaid ikka ühiskonna tarbeks, siis, palun, ärge tehke kontekstist rebitud viiteid.//

    Loll vastab:
    Kompetentsed iskud kujutavad ette, et me elame graniidis, aga see kompetentne isik ei mõika, et artiklid mis ta on lugenud on kirjutatud Soomes või Rootsis ja ei kehti meie Eestimaa kohta. Maapind võib erinev olla!?
    Kaevandamine karstialal on ennekuulmatu tegu, kui tegemist on valgalaga, mis toidab Ülemiste järve, mis on Tallinnlaste põhiline joogivee varu. Kus kurat! on Tallinna vesi, kaua ta magab!!! Miks ta midagi ette ei võta, või ei valda seal keegi eesti keelt ja ei saa aru, mis toimub.

    Kes on nn pisi-isikud, kas nendel pisi-isikutel ei ole ette nähtud Eestimaa pinnal elada ja mõni paksu kõhuga ärikas on ainuke isik, kes moodustab Eestis ühiskonna.

    Nüüd oleme juba jõudnud nii kaugele, et meie riigi ühiskonna moodustavad umbes kümmekond paksu ärikat, kelle huve arvestatakse ja ülejäänud sadasi tuhandeid pisi-isikuid nimetatakse heidikuteks, kes ühiskonnast välja jäävad.

    Pehmelt öeldes, haiglane.

    ~57 000 nõiakaevu kaitseks allkirja andnud isikut on kõik pisi-isikud, kelle hääl ei ulatu kuhugi, sest nende hulgas ei ole ühiskonda (paksu kõhuga ärikaid).

  6. Trolli ei maksa toita, aga ehk tuleb mõnele teisele kasuks. Meie hüdrogeoloogid on kirjutanud mitmeid väga häid raamatuid põhjavee kohta, neid saab kusjuures tasuta nt Keskkonnaministeeriumist ja Keskkonnateabe Keskusest. Üks väga hea raamat on ka internetist saadaval – “Eesti põhjavee kasutamine”, AS Maves.

    Algab see raamat väga hea ülevaatega põhjaveest – mis on põhjavesi, kuidas põhjavesi moodustub, kuidas liigub jne. Toon raamatust mõned lõigud:

    “Põhjavee all mõistetakse maakoore ülaosa kivimite ja setete poorides ja lõhedes olevat vett, mis võib liikuda raskusjõu või rõhu toimel. Kui kaevata või puurida vett läbilaskvasse pinnasesse auk, siis täitub see teatud sügavuses veega. Seejärel kaevises stabiliseerunud surveta veetase on põhjaveetase ja sellest allpool pinnases olev vesi on põhjavesi.”

    “Minevikust pärineb arusaam, et vesi liigub pinnases mööda “veesooni”, millele tuleb rajada kaev. Sellist arusaama on võimalik veevarustuse praktikaga siduda veeküllastunud liivasoonte otsimisega moreenpinnases või lõhevööndite ja karstiõõnsustega lubjakivides. Enamik puurkaevudest rajatakse siiski lihtsalt veeküllastunud pooride või lõhedega pinnastesse, kus vesi liigub raskusjõu mõjul kogu kihi ulatuses.”

    Täiendavalt võib liikuda kKeskkonnaministeeriumi kodulehele ja otsida sealt üles alajaotus Põhjavesi, sealt saab ka lisalugemiseks materjale.

    Bertrand Russell mainis ühes oma essees, et paljud inimesed ei ole võimelised tunnistama ega aru saama, et teatud asjadest (nagu näiteks kvantfüüsika, mis essee kirjutamise ajal oli alles üpris uus) arusaamiseks puuduvad neil vajalikud alusteadmised. Ei tohiks häbeneda lisaks sügavalt teaduslikele tekstidele lugeda läbi ka mõned kooliõpikud ja oma ala tunnustatud spetsialistide poolt kirjutatud laiatarberaamatud. Üpris sageli nähtub fanaatilise kirega kirjutatud kommentaaridest, et on otsitud (ja ka leitud) internetist kõikvõimalikke artikleid ja artiklikesi, läbisegi teaduslikke ja pseudoteaduslikke, meelde jäetud hulk vahvaid fraase ja termineid ja numbreid, aga puudub arusaamine sellestki, mis nähtusest tegelikult jutt käib.

    Ja ühes oma essees (“Kas teadlaste tegevus on teaduslik?”) ütleb B. Russell nii: “Avalikkus ei või teada, kes teadlaste seast väärib usaldust, seetõttu on targem olla väga skeptiline, kui kuuldakse mõnda teadusemeest veendunult seisukohta võtmas mõnes niisuguses küsimuses, mille suhtes tal on eelarvamus. Teadlased ei ole üliinimesed ja on niisama altid eksima kui kõik ülejäänudki.” James Randi avaldas arvamust, et doktorite promoveerimisel ulatatav diplom on immutatud mingi mürgiga, mis läheb vereringesse ja muudab PhD-ks saanud inimest sel moel, et ta enam iial ei tunnista, et ta mõnda asja ei tea või et ta milleski eksis.

    Mina lihtsustaksin seda veelgi – kui keegi ikka väga kõvasti karjub, et tal on õigus ja tema on tõekuulutaja, siis tal väga suure tõenäosusega ei ole õigus. Mina küll ei häbene kätt riiulisse õpikute-käsiraamatute järele sirutamast, kui midagi arusaamatuks jääb või kahtlasena tundub. Ma teen seda pidevalt – eksin, otsin, loen ja õpin, ja eksin jälle. Aga tõesõna, maa all ei ole salapärast veesoonte võrgustikku, mida puuriga tabama peab, et vett kätte saada…

  7. Lp Katrin_V ,Kas ma olen nüüd täiesti loll või, ma ei taipa, mida te oma kirjatükiga öelda tahate?
    Kas Te otsustasite mind kaitsma hakata või mitte ei saa aru?

    Teie poolt antud materjalist võtsin välja lõigukese:

    //Karstialade ja allikate säilitamiseks tuleb nende ümbruses vältida: looduslike allikate ja karstilehtrite ümberkujundamist kaevetöödega; karstilehtrite täitmist; järelemõtlematut veekogude süvendamist või paisutamist; reostunud vee sattumist karstilehtrisse või allikasse; erinevaid põhjaveekihte ühendavate kaevude rajamist.// (AS MAVES)

    Milles siis üldse küsimus on?
    Täiesti nõus, et karstialal ei tohi üldse kaevetöid teha.

    KatrinV ütles:

    Aga tõesõna, maa all ei ole salapärast veesoonte võrgustikku, mida puuriga tabama peab, et vett kätte saada…

    Jah, maa all on täiesti tavalised veesooned ja karstialale täiesti tavalised maa-alused jõed. Väita, et karstiala on ettearvatav ja kergeid hüdrogeoloogilis lahendusi pakkuv süsteem, on aga täiesti vale.

    KatrinV ütles:

    Mina lihtsustaksin seda veelgi – kui keegi ikka väga kõvasti karjub, et tal on õigus ja tema on tõekuulutaja, siis tal väga suure tõenäosusega ei ole õigus.

    Täiesti nõus, mida need kaevandajad ja nende poolehoidjad karjuvad, kui nad mitte mõhkagi ei taipa.

    Peale kõige on Nabala piirkond täis veel seal elunevaid erinevat liiki nahkhiiri, kelle kaitsjad vaikivad kui haud, kui kopad vaeste nahkhiirte pesadesse lüüakse.

  8. Kuidagi väga ühemõtteliseks on läinud see Eestimaa elu.

    Money talks.

    Ma ei taipa, milleks on üldse vaja siin mingeid looduskaitsealasid jne. Säästaks parem raha ja kaotaks üldse ära Keskkonnaministeeriumi ja keskkonnakaitse õppe. Niikuinii kaevatakse ja sitatakse sinna kuhu süda lustib.

    Kui põhjavesi maa seest välja pumbatakse, siis võiks kanalistasiooni sinna asemele lasta. See aitaks säästa raha ja tekitada juurde uusi töökohti.

    …ning sellise säästliku arengukavaga kokku hoitud raha, eest saaksime korraldada kogu rahvale tasuta reisi püramiidide maale.

    Kui James Randi meile külla tuleb saaksime talle uut tüüpi pruunikat vett joogiks pakkuda ja hiljem näha, kuidas tekkinud bakteriaalne rünnak teda seestpoolt mõjutab.

  9. Idioodist Dig arvab: dig ütles:

    Artiklist leiab veel mitu raamatuautoritele omistatud lolli väidet:

    «See on investeering tervisesse. Praegu sööd puhtalt, siis tulevikus ei kulu vererõhurohtudele,» lisas Kaarina.

    Debiilne Dig, küsi kõigepealt mõnelt kraadiga loodusteadlaselt, kas tegemist on lolli väitega ja tule siis siia kiljuma.

  10. Nu, hakkame kaevama suurt auku maa sisse, sealt hakkab raha välja voolama!!!

    Nu, kas kakandame kõik täis või jätame midagi alles ka?
    Nu, mis me hiljem teeme, saadud rahaga?
    Mina küll ei oska seda kuhugi panna.
    Võiks selle hiljem põlema panna ja lõkke ümber tantsida.

  11. Piiratud ajudega inimesed nagu skeptikud siin ei suudagi midagi peale enda persekarvade näha.

  12. Raha, on see mis siin kõneleb. Oo materialismus ja raha, Teie olete ainujumalad.

    Raha eest saab osta kõike. Võin elada kompuutri looduskeskkonnas kui tahan.

    Olen kuulnud, et raha eest saab pisi-inimesed kotti ajada.

  13. Raha eest ei saa head tuju, siirast rõõmu ja rahu. Ka ei pea muid huvitavaid asju saama: tervist, arusaamist.
    Loomad elavad isikliku rahata. Huvitav on rahatut maailma ette kujutada. Eks seda ole tehtud ka.
    Sünnid ja sured ilma rahata.

  14. Nõus, milleks skeptikutele ja tema mõttekaaslastele hea tuju, siiras rõõm ja rahu. Sipelgu oma idioodi maailmas, mida suure hooga loovad. Ärgu kunagi silmi avagu ja nähku, et selle nn materiaalse maailma taga on olemas veel nähtamatau maailm, oma tohutute võimalustega.

  15. Mart K. ütles:

    Midagi sellist ma teinud ei ole. Kui näitad mulle põhjuseid, miks arutluskäik, et teistele inimestele (olgu enesepettuse või rahahimu tõukel) mittetoimiva teenuse pakkumine ei ole pettus ega lüpsmine, olen valmis sõnad tagasi võtma.

    Kulla Mart K. räägime parem sellest kui suur enesepettus ja rahahimu võiks olla karstikaevandajate mõtetes ja tegudes !?

  16. Norras hullavad ekskavaatrid pea kõikjal, et looduslikku keskkonda inimesele elamisväärseks kujunda. Nüüd hiljuti muudeti radooni lubatud norme rangemaks.

  17. Buratino (eks geoloog) ütles:

    Mart K. ütles:

    Midagi sellist ma teinud ei ole. Kui näitad mulle põhjuseid, miks arutluskäik, et teistele inimestele (olgu enesepettuse või rahahimu tõukel) mittetoimiva teenuse pakkumine ei ole pettus ega lüpsmine, olen valmis sõnad tagasi võtma.

    Kulla Mart K. räägime parem sellest kui suur enesepettus ja rahahimu võiks olla karstikaevandajate mõtetes ja tegudes !?

    Seda vastust lugedes tabasin, et Buratino kommentaari luges mu aju endale ette Savisaare häälega :-)

  18. valdek ütles:

    Norras hullavad ekskavaatrid pea kõikjal, et looduslikku keskkonda inimesele elamisväärseks kujunda. Nüüd hiljuti muudeti radooni lubatud norme rangemaks.

    Armas Valdek, Norras on kõik hästi ja ei ole lolle, kes karstiala kallal märtsema hakkaks…
    Tibladel ja nende sabarakkudel keskkonda reostama minna on tore… ja mille nimel….
    milleks… ei ole siiani aru saanud…

    Kas keegi teeks selgeks?

    Betoonist teed, teha või betoneerida kogu maa?

    Aga vesi, betoneerida selle sisse või alla?

    Spetsialistõ…

  19. Kuulasin ühte toredat arutelu:
    Tekkisid järgnevad ilusad mõttevälgatused:
    Kaevevälja, kus asuva?

    Kus suunas voolava vesi?

    Keskkonna ministeerium kaitseb, hoiab käe ees, et Nõiakaev jääks alles. Vesi voolab kuidagi imelikult meie minesteeriumi inimeste ees ja sees. Vesi voolab ühes suunas, kui ma ütlen või modelleerin. Tahaks seda ka uskuda…, imelik kui lolli juttu võib raha rääkida.

    Kaevaja ehitab karjääri ümber valli ja istutab puud.
    (Debiilne jutt, miks peaks keegi sellise lolli jutu õnge minema.)
    Lõpuks toob kaevaja surevate inimeste haudadele lilled, kes hiljem Harjumaal soditud põhjavee joomisest enneaegselt hauda lähevad.

    Kus ma ole, kas ole juhtimas v?

    Kas me oleme tahtnud turumajanduse keskkonda jõuda? Mina küll ei taha…

    Kaevandamise minister või keskkonna minister?

    Leevendavad meetmed?

    Keskkonna mõju hindame tehakse lihtsalt selleks, et anda veel mingi julgustav tõuge sitta edasi teha ja pärast võib juhtuda ainult see, et kellegilt tankistilt võetakse litsents ära kui sitt välja imbuma hakkab.

    Siin ei ole enam mingit normaalset arengut…

    Aga nahkhiirte elupaigad…

    Olavi Tammemäe lubab: Ainult rahva tahte kohaselt meie riigis midagi suurt ei ehita….

    See peaks kõik ütlema.

    Olavi Tammemäe, näe kus tubli inime!

    Üks asi jäi veel kummitama: emotsioonid, kas ilma oleks võimalik elada.

  20. Vällik kirjutab: //Lisasin küll sinna kommentaari osasse asjakohased viited ja täpsustava kommentaari, aga tänaseks päevaks on mu kommentaar sealt juba kõrvaldatud.

    See selleks, jäägu tõe ja allikate varjamise ja moonutamise patt kirjutaja ning moderaatori hingele,//

    Aga mida sa minuga siin tegid või teha lasid.
    Mis moodi sa minu kommentaare moonutasid jne.
    Aga mina näe elan. Tõde tõuseb vale vaob.

    Huvitav, miks sina ja sinu skeptikutest semud nii looduse ja keskkonna vastased on?
    Aaa.. tean küll…

    Mis sinul on Nõiakaevust ja selle päästmisest, mida tead sina füüsikast ja matemaatikast!

    Mida tead sina vee liikumisest maa all?

    Mida tead sina kaevandamise tagajärjel tekkivast ulatuslikust keskkonnareoatusest?

    Kui sul on ainult mündid silmade asemel ja oskad ainult karjuda, et ära ole emotsionaalne…

    Väga vilets on nii elada..

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga