Leiud juuli ajakirjandusest

noni mahl

895 Replies to “Leiud juuli ajakirjandusest”

  1. K_V ütles:

    Öelda nähtamatule sõbrale, et visaku viiekas, muidu hakkan endale teist sõpra ette kujutama, on ikka väga imelik.

    ei tea, võibolla. aga miks mitte proovida? jumal võib ju ikkagi vabalt olemas olla, aga muidugi – mingi viieka eest ma küll temasse uskuma ei hakkaks. alghind võiks ikka paar milli olla.

  2. Mart K. ütles:

    Arusaadav.

    Mehhiko lahe naftakatastroof on andnud alust uutele vandenõuteooriatele, kirjutab AlterNetis Sara Robinson.

    Sain lõpuks mahti artikkel täies mahus läbi lugeda ja tuleb välja, et seda Obama ja Mehhiko lahe puurtorni teooriat puudutatakse seal vaid riivamisi; ülejäänud jutt on sellest, miks inimesed imelikke asju usuvad.

    Silma jäi viimane jaotis, kus laidetakse USA haridussüsteemi, eriti selle “teaching to the test“-metoodikat. Meil ei ole ju koolides selliseid tüüpkontrolltöid, kus vastused tuleks lihtsalt linnukesega märkida. Ometi usuvad eestlased varmalt kõikvõimalikku jama, ka USAs sündinud jaburaid vandenõuteooriaid.

    Tõsi, loogikatunnid jäid meie koolis pentsikuks ajaraiskamisviisiks keskkooli ühe semestri jooksul kord nädalas, ning kriitilist mõtlemist või demagoogia tuvastamise tööriistade tutvustust eraldi ainetena ei õpetatudki. Aga ikkagi; ma tean mitmeid tehnilise või reaalteaduste kõrgharidusega inimest, kes vähemalt üht vandenõuteooriat ikka usuvad. Äkki haridus pole selliste asjade juures üldse oluline?

    Tõlgin igaks juhuks küsimusaluse lõigu:

    Kriitilise mõtlemise kriis

    Ameeriklased usuvad vandenõuteooriatesse samadel põhjustel, miks me kipume nii kiiresti leppima parempoolse pseudoteaduse ja rekonstrueeritud ajalooga: me lihtsalt ei õpeta enam suuremale osale lastest elementaarseid kriitilise mõtlemise oskuseid.

    Siia on meid toonud 25 aastat standardiseeritud kontrolltööde põhist õpet. Me ei tea, keda uskuda, millal uskuda ega miks uskuda. Me ei oska hinnata ajalooliste ega teaduslike väidete tõeväärtust ega saa hakkama elementaarsemagi ajalise järgnevusgraafiku korrektse koostamisega. Me ei oska mõeldavat ja tõenäolist eristada mõeldamatust ja ebatõenäolisest. Me ei suuda hinnata eri ekspertide suhtelist usaldusväärsust ega taibata, milliseid huve nad oma väiteid esitades teenivad. Oleme pigem valmis Rush Limbaugh’ selgitusi pühaks tõeks pidama kui kulutama 0,062 sekundit Google-otsingule, mis annaks meile arvessevõtmiseks alternatiivseid andmeid, kuna siis oleksime me sunnitud nende andmete väärtust omal käel kaaluma.

    Ja siis imestame me, mis pagana pärast usuvad nii paljud meist sedavõrd ilmvõimatuid, külluslikult ilustatud ja vildakaid asju, ent ei saa lihtsatele tõdedele pihta ka siis, kui need nende nina all puust ette teha ja punaseks võõbata.

  3. Äkki haridus pole selliste asjade juures üldse oluline?

    Kui inimene ise tahab uskuda, siis allikakriitika ei aita. Kui näiteks kroonilist ja ravimatut haigust põdev inimene tahab uskuda, et mingi umbluuravim teda aitab, siis ta surub ise kõiki kahtlusi aktiivselt alla. Kui inimene tahab uskuda, et horoskoobid tema kaootilises elus toimuvat selgitavad ja seletavad, siis ta endas sellise usu ka kasvatab.

    Ma olen üsna pessimistlik selliste inimeste aitamise osas. Kardetavasti saab eelkõige jamabarjääri tõsta – kui tahavad uskuda, siis ärgu vähemalt uskugu täiesti ilmselgeid mõttetusi. Mida vähem haridust, seda selgemalt jaburaid asju usutakse.

  4. Jason ütles:

    aga miks mitte proovida?

    Minu teada on kõik teretulnud proovima.
    Nähtamatul sõbral on siiski oma eelised ja puudused. Ta ise ei saa teile laenata, aga ta ise ei hakka ka võlgu küsima. Kui keegi ütleb, et nähtamatu sõber palus raha laenata, lubas pärast tagasi maksta, on see ikka teine inimene.

  5. Jason ütles:

    tõsine värk ja seotud väga suure vastutusega sest kõik need, kes seni vales suunas palvetasid ja vahepeal ära surid, läksid ju otsejoones põrgusse.

    AFAIU on mullade seas välja kujunenud konsensus, et palvetamise suund ei ole kriitilise tähtsusega, kui moslem heas usus ühe konkreetse suuna välja valinud on, aga logistiliselt on otstarbekam, kui koos palvetavad inimesed samas suunas põlvitavad.

  6. Mart K. ütles:

    Äkki haridus pole selliste asjade juures üldse oluline?

    Michael Shermer kirjutas kunagi raamatu Why People Believe Weird Things. Selles on peatükk pealkirjaga Why Smart People Believe Weird Things. dig soovitab nii raamatut kui selle peatükke.

  7. Mart K. ütles:

    Oleme pigem valmis Rush Limbaugh’ selgitusi pühaks tõeks pidama kui kulutama 0,062 sekundit Google-otsingule, mis annaks meile arvessevõtmiseks alternatiivseid andmeid, kuna siis oleksime me sunnitud nende andmete väärtust omal käel kaaluma.

    Igaüks teab, et kuna isand Limbaugh’d ei ole enne eetrisse minekut hoiatatud, et kõike mida ta ütleb, võidakse googeldada ja faktiga võrrelda, oleks äärmiselt poliitiliselt ebakorrektne niisuguseid hulle tempe ette võtta.

  8. Mart K. ütles:

    parempoolse pseudoteaduse

    Panin guuglisse “parempoolne pseudoteadus”, aga ei leidnud midagi mõistlikku, väga muidugi ei otsinud ka.
    Kuskohas selle teadusega lähemalt tutvuda saaks?

  9. dig ütles:

    Mart K. ütles:

    Äkki haridus pole selliste asjade juures üldse oluline?

    Michael Shermer kirjutas kunagi raamatu Why People Believe Weird Things. Selles on peatükk pealkirjaga Why Smart People Believe Weird Things. dig soovitab nii raamatut kui selle peatükke.

    mina soovitan kah ja kui maj.olud paranevad, siis hakkan vahest isegi lausa peale käima, et “ostke ära!”ehkki ma kardan, et sellel pole eestis vist piisavalt turgu.

  10. Pseudoteadust ja konspiratsiooniteooriaid pritsitakse mõlemalt tiivalt, ainult et konkreetse artikli autorit torgivad hetkel parempoolsed rohkem. Tundub ka, et autor pole enda jaoks päris hästi läbi mõelnud, mida ta selle sõna all silmas peab. Ei tasu selle pärast väga erutuda, sest see ongi tegelikult väga komplitseeritud.

    Natse näiteks nimetatakse nõukogude ja sõjajärgsete sotside propaganda tuules tavaliselt parempoolseteks, kuigi tegemist oli ühe sotsialistliku liikumisega teiste seas. Samas piisab vaid “Tahte triumfis” esitatud kõnede kuulamisest, et see pilt murenema hakkaks. Ein Folk, ein Deutschland tähendab Hitleri esituses klassivahedeta rahvust ja Saksamaad, lavastuses väga oluline koht on labidate jm. tööriistadega defileerivatel tööliste kolonnidel jne. See vaikitakse üldjuhul maha.

  11. Kriku ütles:

    Natse näiteks nimetatakse nõukogude ja sõjajärgsete sotside propaganda tuules tavaliselt parempoolseteks, kuigi tegemist oli ühe sotsialistliku liikumisega teiste seas.

    Et tu, Krikus …

  12. Robinson kirjutab juba üsna alguses:

    Unfortunately, the right wing doesn’t hold the franchise on conspiracy theories — a lot of progressives are quite ready to believe all manner of sordid things about the Bush regime, for example. But as Dr. Robert Altemeyer observed, there are distinctively conservative habits of mind (suspicion, fear of strangers, fear of change, faith in strong leaders, paranoia) that do seem to lend themselves to conspiracy thinking. It’s no surprise we’re seeing it out of them — but we also need to be more acutely aware that we’re hardly immune to the siren song of crazy paranoia, either.

    Ma saan aru, et ta väidab siinkohal, et konservatiivsus on liberaalsusest parem kasvulava vandenõuteooriatele, aga see iseenesest ei välista vasakmeelsete vandenõuteooriausklikkust. Mõned kuud tagasi siinsamas saidil viitas keegi seoses terminiga “crank magnetism” ka vandenõuteooria-usulisele ühisosale parem- ja vasemäärmuslaste seas, aga ma ei mäleta, kuidas seda nimetati.

    “Parempoolse pseudoteadus” on algses tekstis “right wing’s faux science“, mis samuti ei anna rohkem kui ühe google-vaste.

    Muide, AlterNeti lugude juures on konservatiivsest sordiinist üldiselt kasu, sest vasak kalle on neil artiklitel küljes küll. Mis jällegi ei välista nende informatiivsust, leian ma.

    Pealegi loen ma WorldNetDailyt ka.

  13. But as Dr. Robert Altemeyer observed, there are distinctively conservative habits of mind (suspicion, fear of strangers, fear of change, faith in strong leaders, paranoia) that do seem to lend themselves to conspiracy thinking.

    Väga kahtlane. Revolutsioonilist terrorit toidavad samuti konspiratsiooniteooriad – oma võimalust ootava sisevaenlase või välismaiste interventide kohta näiteks. Täpselt sama käib tugevate liidrite austamise kohta.

    Aga kogu see arutelu näitab veelkord lihtsalt vasak-parem jaotuse viletsust. Liberaalne ei pea olema vasakpoolne. Konservatiivne ei pea olema parempoolne. Roheline ei pea olema vasakpoolne. Rahvuslik ei pea olema parempoolne. Internatsionalistlik ei pea olema vasakpoolne (kuigi mul hetkel ei tule ühtegi vastupidist näidet pähe). Mõõtmeid on palju ja neid ei anna ühele teljele projitseerida.

    Vasak-parem jaotus töötab eelkõige majanduspoliitilises kontekstis, kuigi ka seal on tegelikult mitu mõõdet: eraomandi kaitstus ja vabakaubandus näiteks.

  14. Kriku ütles:

    …see arutelu näitab veelkord lihtsalt vasak-parem jaotuse viletsust. Liberaalne ei pea olema vasakpoolne. Konservatiivne ei pea olema parempoolne. Roheline ei pea olema vasakpoolne. Rahvuslik ei pea olema parempoolne. Internatsionalistlik ei pea olema vasakpoolne. Mõõtmeid on palju ja neid ei anna ühele teljele projitseerida.

    See paistab olevat vähemalt üks asi, milles on võimalik osaliselt ühel nõul olla Sul, mul ja “Illuminatuse!” autoritel.

    “Meil pole mingit pistmist parempoolsuse, vasakpoolsuse ega ühegi teise pooletoobise poliitilise kategooriaga. Süsteemi sees töötades jõuad peagi üheni kas-see-või-teine-tüüpi küsimustest, mis on süsteemi algusest peale sisse konstrueeritud. Sa kõneled nagu keskaegne pärisori, kes küsis esimeselt agnostikult, kas too teenib Jumalat või Saatanat. Me oleme väljaspool süsteemi kategooriaid. Sa ei saa meie mängule kunagi pihta, kui jätkad mõtlemist lapiku maailma parem- ja vasakpoolsetes, heades ja halbades, ülemistes ja alumistes kujundites. Kui pead meie rühma kuidagi ühiselt nimetama, siis me oleme poliitilised mitte-Eukledistid. Aga isegi see pole tõsi. Lase mind või põhja, aga mitte keegi selles tündris ei nõustu üheski küsimuses kellegi teisega, kui ehk välja arvata see, mida sarviline vennas ütles pilvepealsele vanamehele: Non serviam.”

    — “Illuminatus!, esimene osa (“Silm püramiidis”), teine reis (“Chokmah”).

  15. EPL: venelased tahavad kaheksajalg Pauli ära osta

    Vene kihlveokontor soovib tänavu jalgpalli MM-i kõik mängud õigesti ennustanud kaheksajala omistada 100 000 euro eest. /…/

    Oberhauseni veekeskus lükkas venelaste esitatud pakkumise tagasi. /…/

    Kaheksajala vastu tunneb huvi ka Madridi veekeskus, väites, et on valmis igat merelooma eest pakutavat hinnapakkumist ületama. Hetkel käivad vajalikud ettevalmistused Pauli Hispaaniasse toimetamiseks.

    Saksamaa veekeskuse töötajaskonna sõnul on Paul jalgpallimängude ennustamise lõpetanud.

  16. Juhuks, kui mõni siinne skeptik peaks olema skeptiline klassikalise rassismi olemasolu suhtes tänases maailmas, on uudisteagentuur nola.com üllitanud uudisnupu hiljuti New Orleans’is esitatud süüdistustest vihkamisest motiveeritud vägivalla- ja mõrvategude asjus:

    A former New Orleans resident was charged Thursday with federal hate crimes for his alleged role in a racially motivated shooting of three black men in the days after Hurricane Katrina.

    Roland J. Bourgeois Jr., 47, is accused of plotting to defend his Algiers Point neighborhood “from outsiders” including African-Americans, constructing barricades on public streets and using racial epithets to describe black people, according to the five-count indictment.

    At one point, Bourgeois allegedly said, “Anything coming up this street darker than a paper bag is getting shot.”

    The indictment, filed Thursday, charges Bourgeois with conspiracy to commit a hate crime, committing a hate crime with a deadly weapon and with intent to kill, making false statements and obstruction of justice. He faces a possible sentence of life in prison if convicted.

    Vandenõuga on tegemist sellepärast, et Bourgeois ei paista olevat tegutsenud üksi. Kokku olevat tulnud seltskond tegelinskeid (mõista, mõista, missugune on nende nahavärv[1] ja missuguseks nad seda ise peavad[2]), kes tundnud rasketel orkaanijärgsetel aegadel tungivat vajadust suli ja võmmi mängida ning näidanud üles teatavat loomingulisuse puudumist prospektiivsete sulide äratundmise alal.

    The hurricane prompted more than a dozen residents in the neighborhood, most of whom are white, to take up arms, barricade streets with downed trees and debris, and coordinate vigilante patrols of the area.

    “My neighbor was jumping up and down, hooting and hollering like he was big-game hunting and he got the big one,” she said earlier this year. “All of his friends were rallying him on, and they were cheering.”

    Üldiselt on Meerikas kombeks, et mõrvaasju menetlevad osariigid ise. Miks seekord föderaalvalitsus asjasse segatud sai?

    Herrington said no police officers interviewed him while he was at the hospital, though officers were present during his stay. He was later shuttled to a Baton Rouge medical facility.

    When Herrington returned to New Orleans he said he visited the 4th District police station, but officers there didn’t file a report on the shooting.

    After the police failed to investigate, Herrington said he felt “nobody cared.”

    Vastused mõistatustele:

    [1] Roosa.
    [2] Valgeks.

  17. Mobile Press-Register paljastab halastamatult vaese väikese rikka suure naftakompanii BP järjekordse kurikavala plaani:

    For the last few weeks, BP has been offering signing bonuses and lucrative pay to prominent scientists from public universities around the Gulf Coast to aid its defense against spill litigation.

    BP PLC attempted to hire the entire marine sciences department at one Alabama university, according to scientists involved in discussions with the company’s lawyers. The university declined because of confidentiality restrictions that the company sought on any research.

    With its payments, BP buys more than the scientists’ services, according to Wiygul. It also buys silence, he said, thanks to confidentiality clauses in the contracts.

    “It makes me feel like they were more interested in making sure we couldn’t testify against them than in having us testify for them,” said George Crozier, head of the Dauphin Island Sea Lab, who was approached by BP.

    Richard Shaw, associate dean of LSU’s School of the Coast and Environment, said that the BP contracts are already hindering the scientific community’s ability to monitor the affects of the Gulf spill.

  18. Kui mõnel lugejal peaks olema tahtmine pead vastu seina taguda, kuid selget põhjust nagu ei ole, siis aitab minut:

    Sarnast seaduspärasust on oletanud ka teised teadlased, tuues ühe võimaliku põhjusena Päikese tumeda naabri “Nemesise”, kelle naabrusesse meie päike satub korra 27 miljoni aasta järgi. Sellel ajahetkel jõuab päikesesüsteem Oorti pilve, mis toob kaasa planeete ründavad komeedisajud.

    Teadupärast on Oorti pilv ehk Öpik-Oorti pilv komeediparv, mis on postuleeritud asuma Päikesesüsteemi äärealadel. Kuna too pilv on gravitatsiooniliselt Päikesesüsteemi osa, siis on igasugune jutt teemal “jõuab päikesesüsteem Oorti pilve” päevselge jama. Sama kaliibri jama nagu “sõidab-sõidab auto mööda tänavat ja siis korraga jõuab ta omaenda keresse”. (Mida neljanda klassi õpilased sellest värgendusest teada võiksid, seda kirjutab Miksike.)

    Mida originaalallikas El Reg tegelikult kirjutas?

    One theory which seemed to fit the facts was the “Nemesis”, the idea that a huge, dark companion body orbits the Sun so far out that it comes near only on a 27-million-year cycle. At that point it ploughs into the Oort Cloud – the zone beyond the planets where comets spend most of their time – and causes a shower of comets to rain into the inner solar system, smashing up life on Earth.

    Näedsasiis — hoopis mõistlikum hüpotees: postuleeritud massiivne, kuid raskestinähtav väline objekt külastab regulaarselt Päikesesüsteemi ja hälvitab tiirlevaid komeete, suurendades tõenäosust, et need ebastabiilsetele orbiitidele satuvad ning aja möödudes mõne planeediga kokku põrkavad. Säärased regulaarsused on astrofüüsikas tavalised, ka potentsiaalsest külalisekandidaadist teatakse üht-teist — allikas küll seda ei maini, aga hulka spekulatsioone keskendub hüpoteesile, et Nemesis, kui ta eksisteerib, võib olla pruun kääbus.

    dig ajab selle, et minut enam niisuguseid pisiasjugi korralikult tõlkima ei vaevu, KaptenTrummi kummardajate kultuse kaela.

  19. Asi on lihtsalt kodanikus varjunimega doc, kes ei oska ei eesti ega inglise keelt ja kelle harimatus on võrreldav kõige õnnetumate “Postimehe” tibinatega.

  20. Huvitav, kas väikelapse kisast võib kurdiks jääda?

    USA-st Austraaliasse lennanud eakas daam väidab, et võib ja et tema jäi, ning nõuab nüüd hüvitust lennufirmalt, vahendab Iltalehtit Delfi.

    67-aastase Jean Barnardi jaoks kujunes unistuste reisist Austraaliasse õudusunenägu, sest ta kaotas lennukis karjunud lapse tõttu kuulmise.

    Barnardi kõrval ema süles istunud kolmeaastane poiss karjus ja röökis nii kõvasti, et Barnardi kõrva trummikile purunes ja tema kõrvast hakkas verd jooksma.

    Naine nõuab kompensatsiooni nii füüsiliste kui vaimsete kannatuste eest, haiglaarvete eest ning sissetuleku kaotamise eest.

    Lennufirma leiab, et ei ole kohustatud kompensatsiooni maksma. Qantase väitel oli naisel kuulmisprobleeme juba enne lennureisi.

  21. Telegraph vahendab huvitavat pretsedenti kelmust puudutavate seaduste arengust Iisraelis:

    A Palestinian man has been convicted of rape after having consensual sex with an Israeli woman who believed he was Jewish because he introduced himself as “Daniel”.

    Although conceding that the sex was consensual, district court judge Tzvi Segal concluded that the law had a duty to protect women from “smooth-tongued criminals who can deceive innocent victims at an unbearable price”

    “If she hadn’t thought the accused was a Jewish bachelor interested in a serious romantic relationship, she would not have co-operated,” Mrs Segal said as she delivered her verdict.

    A conviction for rape by deception on the grounds of racial misrepresentation is believed to be internationally unprecedented, according to British legal experts.

    The charge is rarely used in the West. In 2007, a Syrian pilot walked free from a court in Swansea after being accused of tricking a woman into intercourse by saying it could cure her of a sexually transmitted disease.

    “In the context of Israeli society, you can see that some women would feel very strongly that they had been violated by someone who says he is Jewish but is not,” said a former senior justice ministry official.

    “The question is whether the state should punish somebody in that situation. It puts the law in the position of what could loosely be described as discrimination. I would feel intuitively uncomfortable about prosecuting someone for something like that.”

    Gideon Levy, a leading liberal commentator, said: “I would like to raise only one question with the judge. What if this guy had been a Jew who pretended to be a Muslim and had sex with a Muslim woman. Would he have been convicted of rape? The answer is: of course not.”

  22. Kas keegi asjatundlik inimene on lugenud viimasest Horisondist keemik Hergi Kariku artiklit “Vesi. Vedelik, mis teoreetiliselt peaks olema gaas“? Kuulsin, et see flirtivat kõvasti “vee struktuuri” ja “vee mälu” jutlustavate müstikute jamateadusega, aga ma ise pole a) lugenud ega b) piisavalt pädev, et kuumadel kahekümnendatel sündinud teadlased nagu prof Karik ja Erna Sepp ja nende struktureeritud vesi omaenda tarkusest täies mõõdus ogaraks kuulutada. Seega küsin reaalharidusega inimeste arvamust — on need asjad seostatavad, või räägib prof Karik tegelikult teaduslikku juttu?

    Ning kas Horisont on alla käinud või endiselt tasemel?

  23. Jah, ma märkasin ka, aga ainuüksi kaaneteksti järgi ei oska öelda, kas on jama või lihtsalt natuke põnevamaks paisutatud aimekirjanduspromojutt.

  24. Kriku on aeg-ajalt kurtnud, et siin piisavalt inimeste peedistamisest ei räägita.

    PZ Myers kuulutab, et Pharyngula streigib, kuna kohalik platvorm scienceblogs.com on teda ja kogu teadusblogijate suguseltsi koledasti peedistanud (või palinaadina väljendades: pepsistanud). Üks hilisemaid torkeid, mis mõned scienceblogs.com’i asukad ka lahkuma sundinud on, kannabki Pepsigate’i austavat nimetust — rahahädas Seed Media Group, kes scienceblogs.com’i üleval peab, olevat lubanud PepsiCo’l avada teadusblogi tervislikust toitumisest. Teadlased olla selle üle kaunis õnnetuks läinud.

    Kirjutab professor Myers:

    The key problem is one of communication. The bloggers here are almost entirely in the dark about what’s going on behind the scenes, and we get news indirectly and by rumor. We’ve had almost no technical support for over a year; when we do hear what changes are being made, it’s almost always trivial tweaks to support advertising. We report bugs, we get back silence. We see the ads that appear on site getting cheesier and cheesier. We don’t know what’s happening, and there is no mechanism and no effort made to enlighten us.

    The problems go the other way, too. SMG doesn’t know much about what we’re thinking. The PepsiCo issue would have never happened if there’d been any discussion with the bloggers — we’d have pointed out that it was blurring the line between content and ads, and responsible changes would have been made before it went online. I can tell you that a lot of the bloggers here are very concerned about the departure of colleagues, and there has been much rightful concern about the future of this network, especially since Bora left. Yet management doesn’t seem at all worried, or at least is not telling us about their concerns, or is completely oblivious to the fact that many of their bloggers are talking about leaving for less fretful spaces. We have no idea what’s going on, and that makes the situation worse.

  25. Kriku on aeg-ajalt kurtnud, et siin piisavalt inimeste peedistamisest ei räägita.

    Kriku on kurtnud, et dig teeb seda valikuliselt oma poliitilistest sümpaatiatest lähtudes.

  26. dig ütles:

    Senati välissuhete komitee kavatseb New Jersey demokraadist senaatori Frank Lautenbergi ettepanekul hakata uurima, kas BP võis aidata kaasa Abdel Basset al-Megrahi vabastamisele Šoti võimude poolt möödunud aastal.

    AOL News raporteerib, et BP võttis süü omaks:

    LONDON (July 15) — Amid a new U.S. furor over trading a terrorist for commercial considerations, BP confirmed today that it had lobbied the British government in late 2007 over a prisoner transfer agreement with Libya prior to the release of Lockerbie bomber Abdel Baset al-Megrahi.

    The London-based petroleum giant said it had voiced concerns that the slow pace of negotiations risked impeding an offshore drilling deal with Moammar Gadhafi’s North African country.

    Igavene häda nende pahade õuntega, igale poole nad ka ronivad. Aga New Zealand Herald News raporteerib juba, et käimas olevat vandenõu pahast õunast lahti saamiseks:

    Embattled BP chief executive Tony Hayward is reportedly planning to step down within a matter of weeks.

    London-based newspaper The Times reported Hayward was preparing to announce his departure in late August or September, according to sources close to the company.

  27. Nüüdseks juba mitu kuud kestnud projekt, mille käigus BP nimetab kõik need rumalad tembud, mida nad tavaliselt PRivad, ja Tähtsad Ninad köhatavad õige koha peal, sai jälle täiendust, vestab Washington Post. BP, kes juba pikemat aega mängib kriisiga tegelemist, laskis seekord välja joonistatud fotod kriisiga tegelemise juhtimisest:

    Apparently BP is no more adept at doctoring photos than it is at plugging deep-sea oil leaks.

    Apparently BP is no more adept at doctoring photos than it is at plugging deep-sea oil leaks.

    Kas pole tore, et mõned skeptilised inimesed õige koha peal köhatavad?

  28. Saksa poliitikud tahavad ülekaalulistelt suuremaid makse

    Ka terviseökonomist Jürgen Wasem pooldab ülekaalulistelt kõrgemate maksude nõudmist.

    «Ebatervislikele toodetele peaks nagu tubakalegi aktsiisid peale panema ning seejärel saadud raha tervishoiusüsteemi suunama. Selle all mõtlen ma nii alkoholi, šokolaadi kui ka näiteks ekstreemspordialasid nagu purilendamine,» ütles Wasem.

    Miks küll peaks šokolaadi ebatervislikuks pidama…?

  29. Kriku ütles:

    Miks küll peaks šokolaadi ebatervislikuks pidama…?

    Šokolaadi näol on ju tegemist on sõltuvusttekitavaid mõnuaineid ja stimulante sisaldava tootega. Keskmise piimašokolaaditahvli koostises on sokolaadi aga suhteliselt vähe, ning ülejäänud koostis — peamiselt rasv ja suhkur — pole eriti tervislik, eriti kui liiale minna.

    Igatahes on sõltuvusainete nagu šokolaadi või “õndsuspunkti” mudivate rasvaste toitude täiendav maksustamine mõistlikum meede kui vanglakaristuse ähvardusel kasutamise keelamine.

  30. “Keskmise piimašokolaaditahvli” kohta ei oska ma midagi öelda, kuna ma seda toodet ei osta. Kui probleemiks on tarbijate eksitamine kahtlaste toodete “šokolaadiks” nimetamisega, siis on ilmselge lahendus sätestada näiteks minimaalne kakaosisaldus.

    Erinevalt alkoholist ja tubakatoodetest ei saa aga šokolaadi kohta väita, et iga annus on liiast. Mistõttu on šokolaadi kui toote ebatervislikuks kuulutamine IMHO jama.

  31. Kriku ütles:

    Kui probleemiks on tarbijate eksitamine kahtlaste toodete “šokolaadiks” nimetamisega, siis on ilmselge lahendus sätestada näiteks minimaalne kakaosisaldus.

    Ma ei usu, et lahja šokolaadi šokolaadiks nimetamine iseenesest probleem oleks. Küll aga tunnen inimest, kellel on konkreetne sõltuvusprobleem šokolaadiga; tema pruugib ainult eriti kangeid sorte, kui tarvitama hakkab. Mind you, ma ei leia, et sellepärast, et osal elanikkonnast tekitavad kakao mõjuained tugevat sõltuvust, tuleks šokolaad keelustada. Küll aga võiks pakendi varustada hoiatusega, nagu suitsupakid.

    Erinevalt alkoholist ja tubakatoodetest ei saa aga šokolaadi kohta väita, et iga annus on liiast.

    Ma nii kategooriline ei oleks. On erijuhte:

    http://en.wikipedia.org/wiki/E....._poisoning

    http://en.wikipedia.org/wiki/N.....eutic_uses

  32. Akadeemik Raukas hirmutab:

    Põhjamaade turul, kust me vabaturu tingimustes peaksime elektrit ostma hakkama, oli selle aasta jaanuarikuu suure külma ajal elektri hind mõnes ajalõigus 1400–1500 eurot megavatt-tund ja kui nii on ka järgmisel aastal, siis ei sõida Tallinnas talvel küll enam ükski tramm ega troll.

    (EPL: Eurost ei sõltu suurt midagi)

  33. Küll aga võiks pakendi varustada hoiatusega, nagu suitsupakid.

    Jama. Suits tapab.

    On erijuhte

    Igal toiduainel on “erijuhte”, mille korral väikegi annus võib kaasa tuua tõsise terviserikke. Allergiaks nimetatakse.

  34. Kriku ütles:

    Küll aga võiks pakendi varustada hoiatusega, nagu suitsupakid.

    Jama. Suits tapab.

    Ei vaidle vastu, et tapab, aga ei saa ka loogikast aru — miks peaks tõik, et mõni aine on ohtlikum, olema hea põhjendus tarbijate mitteteavitamiseks vähem ohtlike ainetega seonduvatest ohtudest.

    Igal toiduainel on “erijuhte”, mille korral väikegi annus võib kaasa tuua tõsise terviserikke. Allergiaks nimetatakse.

    Sellepärast ongi kõikide šokolaadide pakendil kirjas, et võib sisaldada sarapuu- ja/või maapähklijääke, isegi kui pähkleid koostises pole — see on pähkliallergikuile oluline teave. Samamoodi nagu teave sõltuvusohu kohta võib olla oluline näiteks nõrga tahtejõuga või mõne diagnoositud sõltuvushäirega inimestele.

    Kuidas see kõik aga etanooli ja nikotiini terapeutiliste mõjude olemasoluga seondub, ei mõista hoobilt.

  35. miks peaks tõik, et mõni aine on ohtlikum, olema hea põhjendus tarbijate mitteteavitamiseks vähem ohtlike ainetega seonduvatest ohtudest.

    Sellepärast, et absoluutselt ja mistahes koguses ohutuid aineid pole olemas. Nagu dig on korduvalt viidatud, on ka H2O ehk puhas vesi mingis koguses manustatuna ohtlik, keedusoolast rääkimata. Kuhugi tuleb tõmmata piir, millest edasi ei ole “teavitamine” enam mõistlik. Ja shokolaad näib asuvat üsna kaugel selle piiri taga.

    Kuidas see kõik aga etanooli ja nikotiini terapeutiliste mõjude olemasoluga seondub, ei mõista hoobilt.

    Täpselt nii, nagu peaaegu iga aine võib olla allergeen, võivad väga paljud ained mingitel eritingimustel olla terapeutiliselt kasulikud. See ei tähenda, et neid ei peaks väljaspool eritingimusi käsitlema ohtlikena. Ei võimalik allergeensus ega võimalik terapeutiline kasutus ole antud kontekstis argumendid.

    Lisaks ei saa tõmmata võrdusmärki suitsetamise ja muude tubakatoodete tarvitamise ning nikotiini manustamise vahele. Tubakatooted sisaldavad suurt hulka kahjulikke ühendeid ja tubakatoodete tarvitamise kahjulikku mõju on uuringutega põhjalikult tõendatud.

  36. Kriku ütles:

    Kuhugi tuleb tõmmata piir, millest edasi ei ole “teavitamine” enam mõistlik. Ja shokolaad näib asuvat üsna kaugel selle piiri taga.

    Šokolaadi sõltuvusttekitavuse kontekstis on vast, jah.

    Aga kui palju inimesi aastas peab mõnu pärast rämpstoiduga tervist rikkuma, meditsiinisüsteemi ummistama ja keskeas südame rasvumisse surema, et teatud rasva- ja/või suhkrusisaldusega toodete varustamine hoiatusega mõistlik oleks?

    Ise küsimus on muidugi veel, kas selline hoiatamine mõikab. Suitsetamist need hoiatused vist palju kahandanud pole, või ma eksin?

    Nagu peaaegu iga aine võib olla allergeen, võivad väga paljud ained mingitel eritingimustel olla terapeutiliselt kasulikud. See ei tähenda, et neid ei peaks väljaspool eritingimusi käsitlema ohtlikena.

    Pole väitnudki. Ja küsimus pole üldse sisuline; ma lihtsalt leian, et kategooriline suhtumine “iga doos on liiast” võib olla moraalselt õigustatud, aga mitte alati õige: metanoolimürgitusega patsiendile vastumürgi — etanooli — andmist ei ole vaja taunida.

    Lisaks ei saa tõmmata võrdusmärki suitsetamise ja muude tubakatoodete tarvitamise ning nikotiini manustamise vahele.

    Täiesti nõus. Tervishoiusüsteemi kurnavad eelkõige sigaretisuitsetajad, mitte Nicorette’i-plaastrisõltlased.

  37. Aga kui palju inimesi aastas peab mõnu pärast rämpstoiduga tervist rikkuma, meditsiinisüsteemi ummistama ja keskeas südame rasvumisse surema, et teatud rasva- ja/või suhkrusisaldusega toodete varustamine hoiatusega mõistlik oleks?

    Kuigi kindlasti on maailmas inimesi, kes suurema osa oma energiavajadusest saavad shokolaadist, ei usu ma, et neid leiduks märkimisväärselgi hulgal võrrelduna nendega, kes saavad suurema osa päevas kulutatavast energiast burger‘itest või hot dog‘idest või ka alkoholist.

    ma lihtsalt leian, et kategooriline suhtumine “iga doos on liiast” võib olla moraalselt õigustatud, aga mitte alati õige

    Iga niisuguse tõdemuse peale võib öelda, et “mitte alati õige”. Mitte alati pole õige ka see, et vastu hambaid saamine on liiast. Olgu, sinu rõõmuks ütleme siis nii: iga doos alkoholi on liiast ilma arsti ettekirjutuseta. Tubaka kohta ei kehti ka see reservatsioon. Shokolaadi puhul aga pole mingiks selliseks väiteks alust. Iga ruuduke shokolaadi (või iga tass kakaod) ei ole liiast.

  38. Kriku ütles:

    Vähi uimastamist enne tapmist kujutan ma ainult suurte raskustega ette.

    Kuna vähi käest niikuinii ei küsita, võib selle ülesande loomakaitsjate jaoks edukalt täita niisugune lahendus, et vähki ei keedeta vees vaid veinis või rummis.

  39. Kriku ütles:

    Nagu dig on korduvalt viidatud, on ka H2O ehk puhas vesi mingis koguses manustatuna ohtlik, keedusoolast rääkimata.

    Keedusool on umbes sama ohtlik, nagu koledasti kardetud mononaatriumglutamaat.

    Aga tegelikult tahtsin ma osutada, et küttepuude põlemise tagajärjel on lugemata hulgal inimesi surnud. Selleks, et niisugusest probleemist tervise- ja matusesüsteemile tekkivat tarbetut koormust leevendada, tuleks edaspidi küttepuudele rakendada kütuseaktsiisi. Põllumajanduslikuks otstarbeks võiks muidugi erilise tõendi alusel kasutada ka punaseks värvitud aktsiisivabu halgusid.

  40. Postimees vahendab väidetavalt Financial Times’ist pärinevat nuttu och hala, mille kohaselt Lõuna-Aafrika Vabariigi majandust olevat tabanud ränk kriis seoses ootamatu katastroofiga. Nimelt olevat sealmail jalgpallipidustused äkki — täiesti ilma igasuguse eelhoiatuseta — läbi saanud:

    Alles 10 päeva tagasi müüs Mary Muthui Johannesburgis Rosebank Mallis salle, mütse ja vuvuzela’sid nii mis mühises. Nüüd ei taheta suurt midagi.

    Vastakaid tundeid tekitanud pinisevate pasunate juunikuisest hinnast on alles vaevalt neljandik ehk närused 30 randi, mis teeb 4 dollarit.

    «Äri läheb väga väga visalt,» kurdab 28-aastane Mary. «Pärast finaali on vuvuzela’sid vaevalt viiskümmend kaubaks läinud.»

  41. Eesti Päevaleht: Milline käepigistus on perfektne? Briti teadlased koostasid lausa valemi

    . Beattie sõnul peaksid nii naised kui ka mehed kasutama käepigistuseks paremat kätt, aga pigistada ei tohi liiga kõvasti ega liiga kaua, kogu soorituse jooksul peab vastaspoolele silma vaatama, naeratama ja ka midagi sobilikku ütlema.

    Töörühm koostas suisa valemi, mida järgides saadakse hakkama perfektse käepigistusega. Sellesse tuleks küllap vist huumoriga suhtuda, aga nii lihtne see ongi: PK = √(s² + vt²) (na²) + (hu + kk)² + n{(4 2) (4 2)}² + (ta + te + ps)² + {(4 2) (4 2)}².

  42. salvey tsiteeris:

    Töörühm koostas suisa valemi, mida järgides saadakse hakkama perfektse käepigistusega.

    Siinkohal kasutab ajaleht sõnu mõneti ebatavalises tähenduses. Kõige olulisem on vast see, et sõnaga ‘valem’ tähistavad nad mõistet ‘maagiline vormel, millel mingisugust tähendust olema ei pea’.

  43. Madratsiräkit! — ehk AlterNeti jutt sellest, kuidas umbluujutuga madratsihindu kunstlikult lakke pumbatakse. Olles ise ühe “dermatoloogiliselt testitud” ja seljavaludele kiiret lõppu lubanud liigkalli jamatoote õnge läinud, tunnen kohustust hoiatust levitada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.