Leiud juuli ajakirjandusest

noni mahl

895 Replies to “Leiud juuli ajakirjandusest”

  1. Puugid – suvine ohtlik nuhtlus

    Et puuk suudaks meid borrelioosi nakatada, peaks ta olema kaks ööpäeva me keha küljes, entsefaliidi võime aga saada kohe hammustuse hetkel, ütleb Merelahe perearstikeskuse perearst Riin Lanno.

    Mind kunagi borellioosi nakatanud puuk oli otse keset säärt. Ma keeldun uskumast, et ma teda seal kaks ööpäeva kandsin.

  2. Burkinit kandnud mosleminaised visati ujulast välja

    Prantsusmaa kuurordis visati kaks mosleminaist ujulast välja, kuna nad kandsid pealaest kuni jalgadeni ulatuvat ujumiskostüümi ehk burkinit.

    Naised hüppasid Port Leucate`is Rives de Corbieres spaas asuvasse basseini, kuid neile öeldi kohe, et nad peavad oma riietuse tõttu veest välja tulema ja lahkuma, kirjutab The Telegraph.

    Spaa esindaja sõnul rikkusid need kaks mosleminaist seal kehtestatud ujumisrõivaste reegleid, mille kohaselt tohivad naised ujudes kanda trikood või bikiine.

    Kriku arvates on igati asjakohane norm, et avalikes kohtades näokatteid ei kanta. Aga mispärast selline ujumisriietus kurjast on, ei saa ta küll aru. Hügineejutt tundub lobana.

  3. Kriku ütles:

    Kriku arvates on igati asjakohane norm, et avalikes kohtades näokatteid ei kanta.

    Selline väärtushinnang on ju absurdne! Just avalikus kohas tulebki näokatet kanda. Mis mõtet on kanda näokatet kohas, kus niikuinii kõik teavad, kes katte taga on?

  4. Selline väärtushinnang on ju absurdne!

    Ei ole.

    Mis mõtet on kanda näokatet kohas, kus niikuinii kõik teavad, kes katte taga on?

    Ei huvita.

  5. Ilmselt on tegemist täiesti ratsionaalse ühiselu normiga, mis põhineb asjaolul, et primaatide hulgas on näo ning miimika jälgimine üks olulisemaid vahendeid nii kommunikatsiooniks kui isikutuvastamiseks.

  6. See ei ole sugugi naturalistlik loogikaviga, seni kuni ühiskonnas hulk süsteeme nagu näiteks tagaotsitavuse või alaealisuse tuvastamine esmajärjekorras näo järgi käib.

  7. Erastaks õige Tartu ülikooli

    Selgub, et tasuta õppijad tulevad keskmiselt kõige jõukamatest peredest; need, kes maksavad kõrghariduse eest ise, tulevad juba vähem jõukatest,

    Pole kahtlust, et inimesed leiaksid vajaliku raha

    Pole nõus. Minu tasuta kohal õppival lapsel poleks (tõenäoliselt) võimalik raha eest õppida.

  8. Vaat, kus lugu — Eestis paistab kah olevat olnud homopreestri “skandaal”, kirjutab Varro Vooglaid:

    Olemuslikult sarnased probleemid (st homoseksuaalne käitumine preestriks (ja ka piiskopiks) pühitsetud isikute poolt) ei ole Kirikule sugugi uudsed, sest homoseksuaalset eluviisi praktiseerivate inimeste imbumine liberaalselt meelestatud seminaridesse (ja sealt edasi liberaalselt meelestatud piiskopkondadesse) võttis viimastel aastakümnetel väga suured mastaabid. Need probleemid ei ole Katoliku Kirikule vöörad ka Eestis, kuigi konkreetne preester, kellega seonduvalt seesugused probleemid ilmnesid, on juba mitme aasta eest pastoraalsest tegevusest taandatud.

    Kas keegi teab lähemalt?

    Hmm, katoliiklaste puhul muidugi ei tea kunagi, ega nad antud juhul homoseksuaalsust äkki päris kuritegudelt (üleilmne laste ahistamine ja selle kõrgeimal tasemel varjamine) tähelepanu kõrvale juhtimiseks ei kasuta.

    Kui aega ja viitsimist on, siis antud juhul võib muidugi mõtiskleda ka sõnakasutuse ja selle taga oleva mõtteskeemi üle. Päris hea harjutuse saab teha nt fraasiga ‘homoseksuaalset eluviisi praktiseeriv inimene’.

    VV vahendab:

    Rooma piiskopkond tegi aga avalduse, milles palus kõigil homoseksuaalset eluviisi viljelevatel preestritel “kapist välja tulla” ja preestriametist lahkuda.

    Jah, prioriteedid on selgelt paigas. Naiste preestriks pühitsemine on sama suur patt kui laste ahistamine, aga samas on lasteahistajatest preestrite ametist tagandamine toimunud väga suure vaevaga, pigem on jõupingutused olnud suunatud ohvrite suu kinnitoppimisele ja ahistajatele pehme maandumise tagamisele. Homod on muidugi tunduvalt lihtsam kontingent, kelles lahti saada ja kelle abil jätta muljet, et “vaat, kus ikka tegeletakse oluliste asjadega”.

  9. Kriku ütles:

    See ei ole sugugi naturalistlik loogikaviga, seni kuni ühiskonnas hulk süsteeme nagu näiteks tagaotsitavuse või alaealisuse tuvastamine esmajärjekorras näo järgi käib.

    Näe, nüüd teed naturalistliku loogikavea kaitsmiseks teise samasuguse otsa. Lihtsalt sellepärast, et mõned tegelinskid … ütleme, “identifitseerivad” ujulas kenasid neiusid või “otsivad neid taga”, ei tähenda, et ühiskonnas niimoodi käituda tulebki.

  10. Näe, nüüd oled unustanud, millest üleüldse jutt käis. Burkini – ujumisriietus – jätab näo nähtavale. Vaata pilti, kui ei usu.

    Muudes avalikes kohtades toimub nii isiku kui alaealisuse kui paljude muude ajade tuvastamine meie kultuuriruumis näo järgi ja seda oleks ebaproportsionaalselt kallis muuta. Dokumentidel on näopildid, tagaotsimiskuulutustel on näod ja nii edasi. Küsimus ei ole selles, kuidas asi “käima peaks”, vaid selles, kuidas asi käib ja kuidas asja on kõige odavam ja tõhusam korraldada.

    Lisaks, täielik “näotu” anonüümsus vähendab märkimisväärselt üldist turvalisust, kuna raskendab kurjategija hilisemat tabamist. Seetõttu on ka näiteks karistusseadustikus maski kasutamine raskendav asjaolu – näit §200 lg. 10.

  11. Kel augustis tsirkust vaja, leiab sobiva koha Spirituaalkunstide Festivalil:

    * Vabastava hingamise workshop
    * Sütelkõndimise rituaal ja tuletants
    * Naeruteraapia
    * Kundalini ja energeetilise jooga workshopid
    * Tai Nuad Bo-Rarn massaaži ja India peamassaaži workshopid
    * Mandala maalimise workshop ja dünaamiline meditatsioon
    * loeng alateadvuse teadliku kasutamise meetodist CRV
    * EMF Tasakaalustamise Tehnika seansid
    * Feng Shui loeng
    * Karuneshi Südamemeditatsioon
    * Reiki loeng ja seansid
    * Iegor Reznikoffi helitunnetuse meetodi ja “Hingelaulu” workshop
    * Värviteraapia loeng ja konsultatsioonid
    * loeng enda ja ruumide energeetilise puhastuse meetoditest
    * loeng kristallide iidsest tarkusest
    * loeng armastuse energiatest
    jpm
    * muusikat teevad Indigolapsed, Kirtana Rasa, Aarne Lauri jt.

    Üks esinejatest Tarmo Metsar lubab imesid:

    Kui süüa, juua õigesti, hingata puhast õhku, liikuda tervislikult, saada piisav füüsiline koormus, mõelda armastuse lainel, ehk vaid heast ja positiivsest ning teha bioenergeetilisi harjutusi pidevalt, mida pakuvad bioenergeetilised Radza-Buddhi jooga ja Chi Kung (Qi gong), siis me ei jää haigeks, või kui juhtuvad traumad jms., oskame enda haigusi ravida. Samuti oleme suutelised lahendama ekstreemsituatsioone (näit. uppumine jms. olukord).Kui meil energia liigub piiranguteta, siis meil ei ole kehas blokaade, ehk haiguste tekitajaid.Kui tulevad mingil põhjusel haigused (näit. traumadest tingitud, vales keskkonnas viibimine jms.), siis me oleme võimelised ka ravima nn. ravimatuid haigusi, näit. epilepsia, halvatused (ka selgroovigastustest tingitud halvatused), autism, sklerosis multipleks, kasvajad jms.Kui teha piisava usuga ja pidevalt mitu tundi päevas bioenergeetilisi harjutusi, mida pakuvad Radza-Buddhi jooga ja Chi Kung ning lisaks bioenergeetilisi idamaiseid massaaze ja vajadusel teatud 0,5 m nõelad selgroogu panna, siis on võimalik nn. eluaegsel halvatul tõusta kord ka ratastoolist…

    Huvitav, kuidas massöör on võimekam haiguste ravija kui kõik maailma arstid kokku.

  12. dig ütles:

    Aga see on juba naturalistlik loogikaviga. See, et mõned primaadid kokkuleppeid käepigistuse asemel sotsiaalse seksiga kinnitavad, ei tähenda ju ometi, et inimesed peaksid samamoodi tegema.

    Just. Sama dilemma on evolutsioonipsühholoogias: kui miski on evolutsiooniliselt mingil viisil kasulik (st seda toimub sagedusega, et see peab olema mingil viisil geenide levikule kasulik), ei pruugi selline loomulikkus tähendada, et see oleks nüüdisaegses inimühiskonnas tingimata õige ja hea.

  13. No kuulge nüüd, head inimesed. Inimestele ei ole loodus andnud nii head nina, et üksteist lõhna järgi identifitseerida ega nii häid kõrvu, et üksteist hääle järgi identifitseerida. Inimesele on loodus andnud silmad ja miimika ja inimesed identifitseerivadki üksteist näo järgi. Kas näo järgi identifitseerimise norm ei ole selle fakti valguses ratsionaalne? Või on teil mingisugune parem viis välja pakkuda? Või mida te üldse öelda tahate?

  14. Natuke aega tagasi, nii möödunud millenniumi lõpus, kirjutas GettingIt.com õigest sõduriks kasvamisest loodusest kaasa antud püha sperma kaasabil:

    Young boys must “accumulate” semen for several years, either by regularly receiving anal penetration, or by swallowing the ejaculations of older males they fellate. This ancient custom springs from a religious belief system that regards sperm as the essential conduit of masculine energy; puny boys, they believe, are only transformed into virile warriors if they ingest large quantities of sperm.

    “If you boys don’t drink semen, you won’t grow big,” a Sambian elder tells prepubescent initiates. “You should not be afraid of eating penises … it is just like the milk of your mother’s breast. You can ingest it all of the time and grow quickly. A boy must be … inseminated… If [he] doesn’t eat semen, he remains small and weak.”

    Ten to twenty percent of all tribes in Melanesia — an Oceania region stretching 3,000 miles from Irian Jaya to Fiji — have mandatory “boy-inseminating” practices, claims Herdt. Boys here are separated from their mothers when they are 7-14 years old, and installed in “bachelor’s houses.”

    GettingIt.com’i kasutatud allikas oli hiljuti California Ülikooli Pressilt välja tulnud raamat Ritualized Homosexuality in Melanesia, toimetajaks inimseksuaaluuringute professor ja antropoloogiadoktor Gilbert H. Herdt.

    dig kui üks ebaloomulik metslane avaldab lootust, et säärast loodusrahvalikku ja seega ilmselgelt täiesti loomulikku tava meie maanurgas niipea ellu rakendama ei asuta.

  15. Primaatide käitumisest ja suhtlemisest tänapäevases ühiskonnas kirjutab Eesti Ekspress:Kas sa arvad, et oledki nii ilus nagu feissbuki profiilifotol?

    Siiski, kas need olukorrad oleksid saanud nii traagilise lõpu, kui asjaosalised oleks suhelnud silmast silma? Kas Sten oleks lihtsalt läinud kaasa vastujalutava hispaania tüdrukuga (tegelikult ju mehega!) ja teinud hiljem kõike, mida temalt paluti? Kas Merit oleks kohanud nii palju halastamatust, kui anonüümsed kommentaatorid oleksid pidanud talle otsa vaatama?

  16. @dig:

    aga sul pole ilmselt varrukast võtta ühtki teaduslikku uuringut, mis kirjutises esitatud väiteid ümber lükkaks. nii, et seni kuni neid pole tehtud, lase aga hea maitsta ja kasva suuuuureks ;-)

  17. Šveitsis asutati loomapartei

    Šveitsis asutati partei, mis seisab loomade õiguste eest. Loomapartei plaanib osaleda järgmise aasta parlamendivalimistel, edastab AFP. Partei kolme asutaja sõnul vajavad loomad oma hääletoru nii poliitikas kui ka majanduses. Partei asutajateks on jurist, majandusteadlane ja Šveitsi taimetoitlaste liidu juht.

  18. Kriku ütles:

    Ja kuidas digi viimane näide asjasse puutub?

    Illustreerib printsipaalse “ühiskonnas X teevad kõik niimoodi, järelikult on nii õige” lähenemise absurdsust.

    Aga seda, et inimesed üksteist häälest ära ei tunne, kinnitab muidugi asjaolu, et kui Deutsche Reichspost 1936. aastal videotelefoniteenuse avas, täitus maailm kiiremas korras ekraaniga telefoniaparaatidega ning ainult häält edastavad riistapuud vajusid unustusse. Nagu ajaloost hästi teada on, ei paigaldatud pärast Ilmasõda ][ toimunud ülesehitustöö käigus enam ühtki telefoniaparaati, mis pilti näidata ei suutnud.

    Iseasi, kustkohast Kriku niisuguse kummalise ajaloo leidnud on; selles ajaloos, millega mina tuttav olen, on lugemata hulk firmasid videotelefoniteenust juurutada üritanud, aga kliendid ei ole sellega kunagi vaimustunult kaasa läinud. Ei tea, kas neil ei ole selle järele tungivat vajadust või mis?

  19. Antud juhul illustreerib see ainult digi demagoogiavalmidust, milles aga niigi erilist kahtlust ei ole.

    Inimeste võime hääle järgi öelda, kas keegi on täisealine või ühe korra kuuldud isikut teiste hulgast ära tunda on väga palju madalam kui võime teostada samu toiminguid visuaalse vaatluse alusel. Rääkimata asjaolust, et suure osa ajast ei häälitse inimesed tahtlikult, mistõttu peaks identifitseerimine toimuma hingetõmmete vms. järgi.

    Mis telefonidesse puutub, siis loodetavasti dig ikka teab, et suurem osa kommunikatsiooniakte ei toimu telefonide vahendusel.

  20. dig ütles:

    Illustreerib printsipaalse “ühiskonnas X teevad kõik niimoodi, järelikult on nii õige” lähenemise absurdsust.

    aga kas see ikka nii absurne ongi? kuuldavasti sisaldavat see kraam testosterooni ja selle manustamine võib lubatud moel mõjuda küll.

  21. Inna-Katrin möllab jälle:

    Väike grupp varajasi inimesi jäi ellu tänu «Eedeni aiale»

    USA Arizona ülikooli inimeste päritolu uuringute instituudi teadlaste sõnul oli Aafrika lõunarannikul niinimetatud Eedeni aed, tänu millele jääajal elanud varajased inimesed ellu jäid.

    See «Eedeni aed» võis 195 000 aastat tagasi olla ainus paik maailmas, mis ei olnud jääga kaetud ning kus inimasustus pidevalt säilis, kirjutab news.com.au.

    Nüüd tehtud uuringud näitasid, et kliimamuutuse tingimusest oli Aafrika selles piirkonnas rikkalik taimkate ning meres palju mereloomi, mis aitasid neil inimestel ellu jääda.

    Loomulikult ei sisalda originaallugu midagi nii tobedat, nagu peale ühe Lääne-Aafrika kohakese kogu maailma kattev jääkilp.

  22. Teismelisi tükeldanud vene satanistid saadeti vangi

    End satanistideks kuulutanud kuus noort venelast mõisteti täna Venemaal kuni 20 aastaks vangi nelja teismelise rituaalse tapmise ja tükeldamise eest.

    Kõik kuus süüdimõistetut olid veretöö sooritamise ajal 2008. aasta juunis teismelised, neli alaealised. Väidetavalt sõid nad Moskvast kirdesse jääva Jaroslavli lähedases metsas ka oma ohvrite kehaosi. Teismeliste tükeldatud laibad leiti metsa maetuna sama aasta augustis, vahendas AFP.

  23. Kaks prantsuse nunna on jooksus

    Kaks 80ndates eluaastates prantsuse nunna ei nõustunud abtissi sooviga minna elama vanadekodusse ning otsustasid selle asemel põgeneda.

    Nunnad õpetasid ühes Vahemere äärses Prantsuse koolis lapsi üle 30 aasta. Hiljuti tuli aga teade, et nad peavad minema 400 kilomeetri kaugusel asuvasse vanadekodusse, vahendab “The Independent”.

  24. HS: Johan Bäckman räägib Naši noortele «Eesti apartheidist»

    Venemaal Seligeri järve ääres toimuval Kremli-meelsete noorteorganisatsioonide suvelaagris on kohal ka Eesti-vaenulik dotsent Johan Bäckman, kes täna sadadele noortele ajaloo võltsimisest räägib, kirjutas eilne “Helsingin Sanomat”.

    Bäckmani sõnul maalib kirjanik oma raamatutes Nõukogude Liidu vangilaagrite kohta vale pildi. «Solženitsõn kirjutas «Gulagi arhipelaagi» Eestis, kuhu eesti revanšistid ta olid kutsunud. Tema abiga alustasid nad (eestlased – toim) juba tollal oma kampaaniat Venemaa vastu,» ütles Bäckman.

    Paras paar Gerd Honsikuga.

  25. Jason ütles:

    dig ütles:

    Illustreerib printsipaalse “ühiskonnas X teevad kõik niimoodi, järelikult on nii õige” lähenemise absurdsust.

    aga kas see ikka nii absurne ongi? kuuldavasti sisaldavat see kraam testosterooni ja selle manustamine võib lubatud moel mõjuda küll.

    Absurdne on lähenemine, mitte faktiväited. Faktiväited on ilma absurdsuseta lihtsalt valed.

    Jah, sperma sisaldab hulka testosterooni küll. Aga testosteroon laguneb seedetraktis väga kiiresti, mistõttu Herdti raamatus kirjeldatud melaneeslaste lähenemine sellele omistatud tagajärgi evida ei saa. Küllap on melaneeslased oma järeldustele jõudnud lihtsalt maagilise mõtlemise teel.

    Pärismeditsiinis manustatakse testosterooni tervel hulgal viisidel, aga peamiselt süstitakse testosterooniestreid lihasesse. (Lühiülevaade: Use of Androgens in Patients Who Have HIV/AIDS: Routes of Administration and Doses of Testosterone. Ülevaade käsitab ka populatsiooni tervikuna, mitte ainult HIV-positiivseid hüpogonaadseid patsiente, kuigi nondele pannakse erilist rõhku.)

    Kui me nüüd doseerimise juurde tagasi tuleme, siis terapeutilised testosteroonidoosid on suurusjärgus sadakond milligrammi nädalas ehk 15 milligrammi päevas. Testosterooni referentsvahemik vereplasmas on 350–1200ng/dl ehk 3,5–12µg/l. Selleks, et füsioloogilist viitteist milligrammi testosterooni vereplasmast saada, oleks tarvis 1250–4200 liitrit verd.

    Testosteroonikontsentratsiooni seemneplasmas on uurinud näiteks L. C. García töörühm, kes täheldas normaalse liikuvusega spermatosoididega meeste vereplasmas testosteroonitaset suurusjärgus 6 ng/ml ehk 6 µg/l (mis jääb kenasti ülalmainitud referentsvahemiku keskele) ning seemneplasmas suurusjärgus 0,5 ng/ml ehk 0,5 µg/l. Selleks, et füsioloogilist viitteist milligrammi testosterooni seemneplasmast saada, oleks tarvis umbes kolmekümmet tonni spermat, mis tuleks manustada iga päev. Kui seemneplasma tuleb vanematelt meestelt, kelle testosteroonitase on juba langenud, suureneb vastavalt ka vajalik doos.

    Kokkuvõttes võiksid homöopaadid spermat vaadelda testosteroonilahusena kanguses 9X. Sukussiooniküsimused jäävad siinkohal käsitamata.

  26. Postimees: Dermatoloog: päikeseallergia on müüt

    Lööve, mis tekib päevituse tagajärjel nahale, ei tähenda mitte allergiat päikese suhtes, vaid annab märku haigustest, mida päike aktiveerib, selgitas nahaarst Sergei Maltsev.

    «Haigusi, mis võivad põhjustada päevituse tagajärjel löövet, on palju. Üks neist on diabeet,» selgitas Maltsev ERRi venekeelsele uudisteportaalile, lisades, et mõiste «päikeseallergia» on müüt.

  27. Daily Mail paljastab David Kelly surma uusi asjaolusid. Seekord on leitud täiesti kindel allikas: endine KGB agent.

    A former Russian spy’s dossier which suggests that Government scientist David Kelly was ‘ exterminated’ in a planned assassination is being studied by the Attorney General.

    Boris Karpichkov, who fled to Britain after 15 years as a KGB agent, claims a London intelligence contractor linked to MI5 told him Dr Kelly’s death was not suicide.

    Mr Karpichkov has emailed his evidence to Attorney General Dominic Grieve – who has already said he is ‘concerned’ by questions raised by doctors who dispute the official suicide ruling over the Iraq expert’s death.

  28. 2TheAdvocate teavitab meid uutest arengutest loodusteaduste õpetamise vallast Louisiana osariigis:

    LIVINGSTON — The Livingston Parish School Board will begin exploring the possibility of incorporating the teaching of “creationism” in the public school system’s science classes.

    During the board’s meeting Thursday, several board members expressed an interest in the teaching of creationism, an alternative to the study of the theory of evolution, in Livingston Parish public school classrooms.

    Enne järgmise lõigu lugemist palun lahkesti kõik vedelikud eemale panna.

    Benton said that under provisions of the Science Education Act enacted last year by the Louisiana Legislature, schools can present what she termed “critical thinking and creationism” in science classes.

  29. Ma loen tavaliselt ainult eesti- ja venekeelset teksti. Inglise ja norrakeelsete tekstide lugemine on väsitav ning tulemus küsitav. Kardan, et sama käib paljude külastajate kohta.

  30. Kriku ütles:

    Bäckmani sõnul maalib kirjanik oma raamatutes Nõukogude Liidu vangilaagrite kohta vale pildi. «Solženitsõn kirjutas «Gulagi arhipelaagi» Eestis, kuhu eesti revanšistid ta olid kutsunud. Tema abiga alustasid nad (eestlased – toim) juba tollal oma kampaaniat Venemaa vastu,» ütles Bäckman.

    Huvitav, kust see tsitaat pärit on? Helsinkin Sanomaten algne artikkel mainib Bäckmani ainult kolme lausega:

    Nuorisoliikkeiden leirillä luennoi tänä vuonna myös suomalainen dosentti Johan Bäckman, joka puhuu “historian väärentämisen teknologioista”. Bäckmanin mukaan Suomessa on väärennetty talvisodan ja jatkosodan historiaa.

    Bäckman aikoo järjestää elokuussa Suomessa ensimmäisen venäjänkielisille nuorille suunnatun poliittisen leirin.

  31. Raivo J. Raave Eesti Ekspressis: Kas uus keskaeg tuleb?

    Suureneb kõige maagilise osatähtsus. Kultuur ei maksa enam midagi. Ratsionaalsus ei maksa ka enam midagi. Maksab ustavus. Siis saad suverääni soosingu.

    Kas siis uus keskaeg ikka on paha? Kas see on fantoom või simulaakrum? Milleski ta meenutab vana keskaega ja paljus ka mitte.

    Ilmselt on see uus võimalus inimkonnal ellu jääda. Üks vaimne ruum. Sotsiaalsed muudatused on vältimatud demograafiliste protsesside tõttu. Omad kaod on siis kindlasti: rahvusliku keskkonna kadumine, perekonna lõdvenemine. Paraku pole ka paljudel enam juurdepääsu heale haridusele ja tervishoiule.

    Võiks öelda, et see on moderni lõpp. Ja modern tõlgendub selles kui tupiktee, kui vale, kui illusioon, et inimene võib asuda Jumala kohale. See on inimjumala lõpp, aga paraku pole jumalinimese algus. Päris keskaegset jumalakartust enam ei ole. Sestap võiks uut keskaega nimetada ka post-keskajaks.

  32. Spordiuudiseid kah.

    Palvetamine ravis Tiidrek Nurme terveks

    …põlvekedra ülemine osa muutus väga valusaks juba neljapäeval ja “reedel oli kõik täiesti metsas,” kirjutab Õhtuleht.

    “Piiblit lugedes sattusin kohale, kus soovitati haiguste korral pöörduda koguduse juhi poole,” kommenteerib sügavalt usklik Nurme.

    “Päris nii ma ei teinud, kuid otsustasin koos tuttavatega palvetada,” lisas 24-aastane jooksumees, kelle sõnul oli järgmisel päeval vigastus läinud.

    Nurme tahab kõigevägevamale tänulik olla, kui tal Barcelonas hästi läheb: “Jumal ootab seda, et ma ei võtaks kogu au ja kiitust endale.”

  33. Arizona Daily Star paljastab jumala uusi musti tegusid. Seekord aetakse jumala kaela lennukirikked.

    If there’s a God who controls floods and earthquakes, does the deity also have a hand in an airline’s mechanical problems?
    Apparently so, according to Tucson’s most popular airline, which recently added “mechanical difficulties” to the list of acts of God and other events for which the carrier will not be liable if travel is delayed.

    Mechanical difficulties – what type is not defined – now appears on a list of events such as wars, riots, storms, earthquakes and other acts of God that are “outside of (Southwest’s) control.”

    Teiste teoloogiaspetsialistide arvamus läheb lennufirma omast lahku:

    Robert Mann, an airline industry analyst based in Port Washington, N.Y., called it “surprising” that Southwest, which has a reputation for stellar customer service, would make a change that puts passengers at a legal disadvantage if an aircraft breakdown delays their travel.
    Keeping a fleet mechanically sound “is certainly within the control of any airline,” Mann said. “Putting mechanical issues in the same category as an act of God – I don’t think that’s what God intended.”

  34. Juunikuine lugu sellest, mida koolides tegelikult õpetama peaks. Kuna leidsin selle alles praegu, lingin siia.

    Cracked: The 10 Most Important Things They Didn’t Teach You In School

    #10. Sex Ed (for Girls): How to Spot a Douchebag

    #9. Sex Ed (for Boys): Why Porn is Not a Good Way to Learn About Sex

    #8. Phys. Ed: Practical Self-Defense

    #7. Industrial Arts: Emergency Repairs

    #6. Business: Success = Meeting the Right People

    #5. Health: How to Stop Throwing Your Money Away on Snake Oil

    #4. Health: Why Losing Weight Requires Some Amount of Suffering

    #3. Home Economics: How to Cook Cheap Food That Won’t Kill You

    #2. Political Science: Why Talk Radio is a Terrible Source of Information

    #1. Social Studies: Life is Hard and You Will Die, Get Over It

    Skeptilisele lugejale võiks huvi pakkuda punkt nr 5, aga 4, 2 ja 1 panevad ka mõtlema. Nali naljaks, aga äkki koolisüsteem valmistabki meid ette elupõliseks pettumuseks?

  35. Perekond aheldas mehe kuueks aastaks voodi külge

    Saudi-Araabias võeti taas kasutusele keskaegsed meetodid, kui naine oma poja kuueks aastaks voodi külge aheldas. Nimelt arvas perekond, et 29-aastane noormees on kurjast vaimust vaevatud.

    Vanemad aheldasid kuus aastat tagasi oma 29-aastase poja Turki islamistlike õpetuste kohaselt voodi külge, kuna uskusid, et ta on nõiutud, vahendab “Spiegel-Online”.

    Noormehe isa ütles ajalehele Arab News, et ei arstid ega usuõpetlased ei ole seni tema pojale diagnoosi suutnud panna. Haigushoo ajal vappus kogu ta keha ning tema suust tuli naise häält. Mehe sõnul kannatas ta ise ka varem samasuguste hoogude all, aga šeik suutis ta terveks ravida.

  36. Milline oleks maailm ilma sääskedeta?

    Mis siis juhtuks, kui sääski üldse ei oleks? Kas keegi tunneks neist puudust? Ajakiri “Nature” esitas selle küsimuse teadlastele, kes uurivad sääskede bioloogiat ja ökoloogiat, ning sai üllatavaid vastuseid.

    Sääseliike on maailmas leitud umbes 3500, neist vaid paarsada tüütavad inimesi. Sääsed elavad pea kõigil mandritel ja kõikvõimalikes elupaikades ning täidavad mitmetes ökosüsteemides olulist rolli. Sääseliikide hävitamine võib jätta mitmed loomad toiduta ja mitmed taimed tolmeldajata.
    Paljudel juhtudel usuvad teadlased aga, et sääskede kadumisel tekkiv haav ökosüsteemis paraneks kiiresti, kui sama niši täidavad teised organismid. Elu läheks edasi nagu ennegi või veelgi paremini.

    Kokkuvõttes tundub sääskedel olevat vähe ülesandeid, mille täitmisega teised organismid hakkama ei saa – välja arvatud üks. Nad on surmavalt osavad vereimejad ning transpordivad nii haigustekitajaid ühelt organismilt teisele.

    Kahju, mida sääskede hävitamine ökosüsteemidele kaasa tooks, pole enamiku arvates märkimisväärne. Väide, et igal organismil peaks olema õigus elule, ei pruugi sääskede puhul ka piisavalt tugevaks osutuda. Ilma sääskedeta maailma peamiseks takistuseks pole seega mitte inimeste soovimatus seda saavutada, vaid oskamatus.

  37. TõnuP (arvatavasti Tõnu Ploompuu) kommentaar eelmisele jutule:

    Kõigepealt üks täpsustus – rääkida tasub ikkagi vaid pistesääskede (vereimejate) kadumisest-kaotmisest. Teiste sääskede kaotamine (eriti surusääsed) oleks veekogudele kindlasti katastroofiliste tagajärgedega.

    Sääskede kadumise mõju avalduks eelkõige kahte teed kaudu: veekogude toiduahel ja parasiitide toime. Maismaal pole nad niivõrd ainulaadsed, et nendest toitumisest väga palju sõltuks – maismaal sõltub eelkõige nende pui parasiidilaadsete organismide toime kaudu ja nende ülekantavate parasiitide kaudu.

    Veekogude toiduahelas ei ole sääsevastsete tähtsus mitte ainult kõdu lagundajatena (täpsemini – kõdul elavate organismide sööjatena, kuid nende toidus on ka suuremaid vabaltelavaid oprganisme, sõltuvalt liigist), vaid ka toiduobjektidena teistele loomadele ja konkurentidena teistele “kõdusööjatele”. Sääsevastsed kui hästisöödavad objektid (hea paljunemisvõime, neid on enamasti külaltki palju) kadumisel võib neid asendama hakata mõni halvastisöödav loomake, kes on praegu sääsevastsete konkurentsi tõttu kõrvale surutud. Sellise halvastisöödava loomakese vohamine väikestes veekogudes võib põhjustada nende invasiooni ka suurematesse veekogudesse, kus nad asuvad konkureerima sealse kalatoiduga – s.t. nende kadu võib põhjustada ka lähikonnas kalanduslikku kahju. Kuid samavõrd võivad muutunud ökosüsteemis praegu väheolulised ülekandevektorid massiliseks muutudes muutuda ka olulisteks uute haiguste ülekandjateks (ja need kui haigused, millega inimene pole kohanenud, võivad osutuda palju laastavamateks; vähemalt oma inimese peal esinemise esimestel esinemise sajnditel…).

    Lühihidalt – oluline pole ainult see, et keegi asuks veekogudes-mudas nende osa aineringes täitma, oluline on ka see, kes asub seda lünka täitma ja mida selle organismi arvukuse suurenemine tähendab, kuidas see toimib toiduobjektina, konkurendina ja kuidas see toimib parasiitide ülekandjana.

    Maismaal omavad pistesääsed eelkõige vereimeja (“parasiidi”) tähendust ja mikroparasiitide (viiruste, bakterite) ülekandja tähendust (ehk v.a juba artiklis mainitud (Lähis)Arktika). Inimene vaevleb mõlema toime käes, aga seda teevad ka teised loomad – peale põhjapõtrade ja antiloobi mõõdus loomade ka väiksemad – hiired, linnud (linnupojad). Kui neilt verd imetakse, siis see nõrgestab väikest looma tunduvalt enam kui inimese mõõtu tegelast.

  38. Kommentaari järg:

    On täiesti teadmata, kuivõrd oluline on sääskede imetava vere osa hiirte populatsiooni arvukuse reguleerijana. Kui sääsed enam hiirtelt verd ei ime, siis äkki muutuvad nende populatsioonid mõnel pool palju ebastabiilsemaks, palju enam kõikuvaks – nii et headel hiireaastatel söövad nad näljaga maa mustaks, sellele järgneksid aga väga hiirevaesed aastad. Sellises olukorras sureks välja palju taimeliike ja nendega kaasnevat elu, aga samuti muutuks palju raskemaks kiskjate ja röövlindude elu.

    Veelgi tõenäolisem, kui vereimemisest tingitud regulatoorne toime on aga sääskede ülekantavate haiguste toime teiste loomade arvukuse reguleerijana. Praegu on teada eelkõige nende haigustekitajate toime, kes ka inimest võivd nakatada. Aga need haigustekitajad, keda vahendavad sääsed vaid närilistele või putuktoidulistele või lindudele – mis tähtsus on neil nende väikeste loomade arvukuse reguleerijana? Kui palju mõjutab haigustekitaja poolt nõrgestamine nende väiksemate loomade elu? Kas on suurem tõenäosus, et malaariakandjast antiloop satub kergemini kiskja saagiks kui mittekandja (seda on ilmselt väga raske uurida, kuna /peaaegu/ kõik /teatavat liiki/ antiloobid on nakatunud malaariasse). Võimalik, et mittenakatunud loomad-loomakesed (mittehaiguskandjad) oleksid tunduvalt jõulisemad, jookseksid edukamalt kiskjate eest ära, paljuneksid palju kiiremini (omaksid rohkem järglasi pesakonnas) – mida tähendaks selline muutus aga tervele maismaakooslusele? Mitte ainult inimene ei saaks sääskede hädadest vabanedes suuremat majanduskasvu, vaid samaväärse tõenäosusega ka mõned teised maismaaloomad, kelle arvukuse tõus aga ei pruugi inimesele teps mitte meelejärgi olla, tekitada inimesele samaväärseid kulutusi praeguste haigustega. Eesti jahimehed süüdistavad marutaudi tõrjumist rebaste ja kährikute arvukuse tõstjana ja kaasnevalt väiksemate jahiloomade-lindude arvukuse langetajana.

    Lühidalt: sama vabanemine, mis kaasneks pistesääskede kadumise korral inimesele, võib toimuda ka inimesele ebameeldivatel loomakestel (nt. hiirtel-rottidel), tekitades niimoodi uuel tasemel praeguste sääskedega samaväärseid majanduslikke kulutusi.

  39. Kommentaari järg:

    Tunduvalt väiksema mõjuga loodusele kui pistesääskede hävitamine oleks puukide hävitamine. Nende osa teiste tegelaste toiduna on tõepoolest tühine, ka nende o´imetav vere hulk on üpris väike. Nemad on vaid haiguste ülekandjad. Nende puhul jääb küsimus – kas mingi teine loomake tunneb ka puukide haigustest vabanemisest samavõrd rõõmu kui inimene, kui olulised arvukuse mõjutajad on puukide haigused teistele loomadele (sisalikud, linnud, imetajad)?

    —————————————————————
    Vabandan tapeedi eest, aga mulle tundus, et see tapeet vääris ülesriputamist. Vahel väga harva kohtab “Postimehe” kommentaaride hulgas ka mõistlikku ja huvitavat juttu.

  40. Kitlivennad jändavad jälle küpsistega, juhatab sisse The Star ja vahendab järelnähte Telegraph.

    St. Peter’s Anglican Church has long been known as an open and inclusive place.

    So open, it seems, they won’t turn anyone away. Not even a dog.

    That’s how a blessed canine ended up receiving communion from interim priest Rev. Marguerite Rea during a morning service the last Sunday in June.

    According to those in attendance at the historical church at 188 Carlton St. in downtown Toronto, it was a spontaneous gesture, one intended to make both the dog and its owner – a first timer at the church — feel welcomed. But at least one parishioner saw the act as an affront to the rules and regulations of the Anglican Church. He filed a complaint with the reverend and with the Anglican Diocese of Toronto about the incident – and has since left the church.

    Kiriku peakorter pani koera kiiremas korras kirikuvande alla:

    “Ninety nine-point-nine per cent of the people in the church love Trapper and the kids play with him.” He said one member of the congregation was unhappy about the vicar giving the dog communion and complained to the archbishop, Colin Johnson.
    The dog has since been banned from receiving the sacrament.

    The Star vahendab ka kohaliku kirikutegelase teoloogilist kommentaari:

    “In his email, the man’s argument was that Christ wouldn’t have liked it,” said Needham. “But in my opinion, Christ would have thought it was neat. It was just being human. And it made everyone smile.”

  41. Mart K. ütles:

    Juunikuine lugu sellest, mida koolides tegelikult õpetama peaks.

    #5. Health: How to Stop Throwing Your Money Away on Snake Oil

    Kiire tõlge neile, kellel inglise keelega probleeme:

    Sisenege kohaliku selvekaupluse apteegiosakonda. Tablettide ja vitamiinide vahel laiutab röögatu riiulitäis taimseid toidulisandeid, mis lubavad kõike kaalualandamisest liigesevalude leevendamise ja aju töö parendamiseni.

    Ja see kõik on jama. Absoluutselt kõik.

    Mis veelgi hullem, see on jama, millele me kulutame aastas $34 miljardit dollarit — peaaegu kolmandiku rahast, mille kulutame retseptravimeile, millest ka mingisugust kasu on.

    Et asi ikka täiesti selge oleks: teadlased on kulutanud miljardeid dollareid valitsuse raha selle kraami tõhususe hoolikale proovilepanekule. Tulemused? Ei, päevakübar ei ravi külmetust. Hõlmikpuu ei parenda kuidagi teie ajutegevust, glükosamiin ja kondroitiin ei ravi teid artriidist terveks. Salendav hoodia ei aita teil alla võtta.

    Ärge saage meist valesti aru; me oleme täiesti teadlikud sellest, et paljud ravimid, mida me tänapäeval kasutame, sisaldusid omal ajal looduslikes taimedes, ning et kusagil võib veel leiduda mõni teaduse poolt seni avastamata leht, mis ravib teie suhkrutõbe. Kui nii ongi, siis pole selveapteegi tumbad kindlasti need, kes selle avastavad.

    Nemad on professionaalsed petturid.

    Nad on ise niivõrd veendunud selles, et nende lisandid mingeid tulemusi ei anna, et nad isegi ei teosta kvaliteedikontrolli, et näha, kui palju lisaainet igasse tabletti jõuab. Nad lihtsalt viskavad näpuotsatäie puru segu sisse ja kehitavad õlgu. Kas nad ei karda, et mõni klient kogemata üledoosi saab? Ei karda — nad ju teavad, et platseebot ei ole võimalik üleannustada.

    Nad ei tee muud kui “ravivad” hädasid, mis lähevad tegelikult ise üle (külmetused, liigesevalu), nii et te omistate parenemise alusetult toidulisandile, või siis väidavad, et ravivad selliseid seisundeid, mida on keeruline määratleda (võtke näiteks toidulisandid, mis “ergastavad” või “kahandavad stressi”). Ussiõli-müügimehed on selliste tehnikatega juba tuhandeid põlvkondi tüssanud.

    Kallid õpilased, loodetavasti õnnestub meil garanteerida, et meie põlvkond oleks nende hulgast viimane.

    Õppekava punktid:

    I. Ravimifirmad on mölakad, aga vähemalt rakendavad nad teadlaseid;
    II. Miks hipid ei ole kunagi avastanud ühtegi haiguste ravi;
    III. “Homöopaatia” on sünonüüm “vuuduu-jamale”;
    IV. Mine päris arsti juurde, va argpüks selline!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.