September ajakirjandusmaastikul

Vana aja aura; pilt: Good Adventures Publishing ja Anni & Carsten Sennov

Kooliskäimise taaskäivitamine võtab ikka oma aja ja “energia”, et ma pole õigemal ajal olnud võimeline uut ajakohasemat teemat avama. Aga jätkakem septembri leidudega siin teemas, kuigi paljud on koha leidnud juba augusti all.

  • Miks inimesed oma auraga läbi ei saa?
    Kristiina Kruuse, Tartu Postimees

    Aeg on uus. Aura vana. Asemele tuleb uus, kristallaura. Seetõttu ongi maailm täis masenduses ja iseendaga tülis inimesi, usuvad auratransformaatorid ja aitavad inimestel oma aurat uuema vastu vahetada.
    […]
    Sel stardipaugul on ka korralik hind – auratransformatsiooni eest tuleb välja käia olenevalt tegijast 2000–4500 krooni.
    […]
    Litsentsiga auratransformaatoreid on Eestis paarikümne ringis.

    Tartu Postimees tegeleb siis räkiti promomisega. Ja tulevikus saame näha, et auratransformaator ilmub Kutsekoja poolt tunnustatud ametite nimistusse kõrvuti homöopaatia ja refleksoloogiaga.

  • Laser kergendab suitsetamisest loobumist
    Iira Igasta, tegevtoimetaja, Pärnu Postimees

    Protseduur vältab [Katri] Õispuu sõnade kohaselt 40 minutit: laseriga mõjutatakse nii kõrva kui käe punkte. Kõrvadel ja kätel on kõik organismi toimimispunktid, kaasa arvatud kopsu- ja hingamisteid parandavad punktid, selgitab Õispuu.

    Skeptikuna uurin terapeudilt, kuidas saab suitsetamisest laseri abiga nii uskumatult kergesti loobuda. „Tavaliselt on kõrvalnähud põhjus, miks inimesed, kes omal käel on proovinud suitsetamisest loobuda, taas suitsetama hakkavad. Olgu siis närvilisus või suitsu asendamine söömisega või harjumuse jõud,” selgitab Õispuu, kes peale laserteraapia kursuste on läbinud aurikuloteraapia ehk kõrva refleksoteraapia kursused.
    […]
    Maailmas on laserteraapiaga tegeldud üle 20 aasta ja sõltuvusraviga, mis baseerub vanadel Hiina meditsiini põhimõtetel, üle kümne aasta.

    Juba vanad hiinlased kasutasid lasereid kõrvapunktide refleksoloogiliseks mõjutamiseks… Tegelikult mõeldi kõrvapunktide värk ühe prantslase poolt välja alles 1950. aastatel, laser on umbes sama vana.

  • Alternatiivterapeut tegeleb aju ja uskumustega
    Silja Joon, kultuuritoimetuse juht, Pärnu Postimees

    Lea Tõnts seletab, et kinesioloogia on inimese kehas toimuva väljaselgitamine lihastestide abil. Keha räägib alati tõtt. Lihastestide abil saab liikuma panna kehas kinni jäänud energiavoolu. Metameditsiin on ürglooduse toimemehhanisme järgiv teadus: kui võtta vastutus oma tervise eest, pole ravimatuid haigusi.
    […]
    Tänapäeva teadus on uurinud inimese aju ja jõudnud ajupiltide kaudu selgusele, et inimene suudab kõik tervenemiseks vajalikud jõud ise aktiveerida

    Kuidas tekib põiepõletik:

    “Alati vaadake, kes on tunginud teie territooriumile. Väga tihti on naistel sissesõitjaks sõbranna. Tuleb siis külla, kui tahab, ei helista ette. Aitab kahest sellisest käigust, kui põiepõletik end tunda annab,” meenutab Tõnts juhtumeid oma praktikast.

    Veel pärlikesi abieluõnne teemadel:

    Metameditsiinis on teaduslikult tõestatud, et kui naine kasutab rasestumisvastaseid vahendeid (hormonaalseid), on ta hormonaalstaatuselt mees. Kui tegu on abielunaisega, kel kodus mehelik mees, on sel juhul kodus tegelikult kaks meest. Sellest annavad tunnistust lõputud tülid, korrast ära seksuaalelu ja haiged lapsed.

    Ma saan aru, et Lea Tõnts tahab inimesi aidata, see on väga loomulik soov, küll aga saavad temasugused head soovivad inimesed petta igat masti libaterapeutidelt ja teraapiasüsteemide müügigurudelt ja nii saavad ka headest inimestest petuskeemide esindajad. Kahjuks.

  • Argo Ader: Paastumine on kahjulik!
    Naistemaailm.ee

    Aju peamiseks energiaallikaks on glükoos, mille varusid jätkub inimese organismis vähem kui ööpäevaks ja kui varud on otsas, hakkab organism sünteesima glükoosi aminohapetest, lagundades skeletilihaste, maksa ja teiste organite valkusid. Teisisõnu hakkab keha nälgimise ajal energiaallikana kasutama oma kudesid. Paastu lõpptulemus on see, et lisaks väiksele kogusele rasvale on paastuja kaotanud ka oma lihased, mille ehitamise nimel on aastaid vaeva nähtud.

  • 20 levinuimat müüti toitumisest ja dieedist
    Naistemaailm.ee

    4. Mõningaid toiduaineid ei tohi samaaegselt süüa, näiteks tärkliserikkaid toiduaineid koos valkudega.
    Vastus: See seisukoht pole teaduslikult põhjendatud. Inimene on sadu tuhandeid aastaid söönud segatoitu, tema seedesüsteem on sellega hästi kohanenud. Toiduvalik on piiratud vaid teatud haiguste korral (diabeet, laktoositalumatus, allergia jt).

    6. Talvel tuleb süüa antioksüdante (rohelise tee või mustikaekstrakti, beetakaroteeni, küüslauku jms) sisaldavaid toidulisandeid.
    Vastus: Ilus muinasjutt, nagu kaitseksid antioksüdante sisaldavad toidulisandid haiguste eest, on osutunud valeks. Antioksüdandid toimivad vaid n-ö looduslikul kujul, koos puu- ja köögiviljadega, mitte kapslina söödult. Veelgi enam: üha rohkem avaldatakse andmeid selliste toidulisandite kahjuliku toime kohta.

    9. Aeg-ajalt tuleb oma organismi spetsiaalsete detox-segude või köögiviljamahladega puhastada, ilma selleta jääkainetest lahti ei saa.
    Vastus: Hämmastav, kuidas selline igivana väärarusaam endiselt nii menukas on! Tänapäeva meditsiin teab väga palju inimese seedeelunditest, soolestik kaasa arvatud, ja “šlakiteooriale” pole mitte mingit teaduslikku põhjendust.

  • Paavst hoiatas britte ateismi eest
    Paavst ajas oma külaskäigul muidugi suuremat jama kui tolles artiklikeses näidatud. Näiteks olla natsism Saksamaal olnud sekulaarne ettevõtmine ja et jumala väljajätmine ühiskondlikest asjadest viib selliste õudusteni, mida me 20. sajandil nägime. Sellest on eri Briti ajalehtedes palju juttu, olgu üheks lähtekohaks BBC artikkel.
  • Lõpetuseks ka üks inglisekeelne uudis BBC vahendusel:
    Supplements for osteoarthritis ‘do not work’
    Lugu siis sellest, et ka meil tuntud inimese häälega reklaamitav glükosamiin ei aita liigestehädade puhul ja arstid peaksid hoiduma selliste vahendite soovitamisest patsientidele.

    Artikkel täispikkuses ajakirjas British Medical Journal:
    Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis

    Conclusions Compared with placebo, glucosamine, chondroitin, and their combination do not reduce joint pain or have an impact on narrowing of joint space. Health authorities and health insurers should not cover the costs of these preparations, and new prescriptions to patients who have not received treatment should be discouraged.

Jätkake nüüd ise…

326 Replies to “September ajakirjandusmaastikul”

  1. Kai Kimmel: originaal- ja koopiaravimitel on vahe

    Kimmel märkis, et kuigi kõik räägivad, et toimeaines pole vahet, siis keegi ei räägi, et kõrvaltoimetes on vahe. «Meile tuuakse vahel tagasi geneeriline ravim, et jalad on nüüd paistes, varem ei olnud,» kirjeldas ta olukorda.

    Kimmel saab aru, et kui inimestel raha ei ole, siis tuleb osta geneeriline ravim, kuid tema isiklikult usub originaali, kuna selle taga on ulatuslikumad ravimiuuringud.

  2. dig ütles:

    Texases arutab osariigi haridusamet eelnõud, mille kohaselt õpikukirjastajatele tuleks väljastada hoiatus, et nood ei tohi oma ajalooõpikutes islamit liiga positiivselt ega kristlust liiga negatiivselt paista lasta.

    WingNutDaily kilkab, et resolutsioon olla vastu võetud.

    State board adopts resolution calling for fairness regarding world’s religions

    The resolution, introduced by former Texas school board member Randy Rives, states: “Resolved, That the SBOE will look to reject future prejudicial social studies submissions that continue to offend Texas law with respect to treatment of the world’s major religious groups by significant inequalities of coverage space-wise and/or by demonizing or lionizing one or more of them over others.”

    The resolution, adopted on a 7-6 vote, declares that “pro-Islamic/anti-Christian half-truths, selective disinformation, and false editorial stereotypes still roil some social studies textbooks nationwide,” including some “politically correct whitewashes of Islamic culture and stigmas on Christian civilization.”

  3. Mart K. ütles:

    miks peaks e-lugemisseadme omanik lugema arvutiekraanilt? Või raamatu välja printima?

    Sellepärast, et Lauri Vahtre teab: e-raamatu ostmine ja lugemisseadme ostmine on kaks täiesti iseseisvat asja. Y’know, nagu piimakarja soetamine ja lauda ehitamine. Mõni inimene ostab endale sada lehma, aga lauta ei ehitagi. Lehmad elavad tal siis vannitoas ja söövad linnapargist kõik lilled ära. Kahju rahvamajandusele missugune!

    Üks huvitav asjaolu, mis võib ehk e-raamatute kõrgemat käibemaksumäära põhjendada, on kulustruktuuri erinevus võrreldes paberist raamatuga. Paberraamatu paljundamine on kallim; madalam käibemaks leevendab seda asjaolu hinna alandamise teel, see aga julgustab kirjastajaid suuremaid tiraaže trükkima, mis omakorda raamatulugemist soodustab. Kuna e-raamatute tiraažid ei sõltu tükihinnast, on vastavalt vähem põhjust neile käibemaksusoodustust rakendada.

  4. Kaja Koovit PM Tarbija24-st teeb head tööd ja süstib skepsist ühe investeerimisvõimaluse suhtes:
    Kiiret tulu lubav firma meelitab kergeusklikke

    «See on ainukordne võimalus teenida üha laienevalt suhtlusvõrgustikult, tavaliselt selliste ettevõtmiste aktsionäriks saada ei ole võimalik,» räägib ettevõtmist tutvustav Ivar Birk.

    Väidetavalt Facebookis üha populaarsust koguva Spinglo keskkonna omanikfirma Synkronice osanike ringi pääsemiseks peaks loovutama kas 575 eurot (9000 krooni) või 1725 eurot (27 000 krooni), saades raha eest vastavalt kas 1000 või 4000 nn SPSi ehk optsioone, mis lubatakse tulevikus ettevõtte aktsiate vastu vahetada.

  5. Selles artiklis mainitud Towah Banking’u usaldusväärsust kinnitab ka tõsiasi, et tema domeeni towahbanking.com omanikuks on keegi Towah Entertainment aadressiga Lineveien 7, Sellebakk, Ostfold 1655, Norra. (Norra registriametis on millegipärast teine aadress: Agentgaten 1, 1607 Fredrikstad. Ettevõtmine on Norras registreeritud kui välisfirma filiaal (registrert utenlandsk foretak).) Asjasse näib olevat segatud ka keegi Towah Group Ltd., mis on Ühendkuningriigi Firmakojas registreeritud aadressil 7th floor, 52–54 Gracechurch Street, London EC3V 0EH ja kelle nimi oli aastani 2004 Tower Entertainment Ltd., seejärel aastani 2008 Towah Entertainment Ltd.

    Kes nende sihtgrupp on, kirjutavad nad ise:

    Towah™ was founded in 2004 and started their live testing in 2006 with the goal to provide payment and information services to the Network Marketing industry, also known as Multi- Level Marketing (“MLM”).

    Tõepoolest, raha liigutamine on niiii keeruline ja mitte ükski pärispank ei paku säärast teenust. Hinnakiri on ka uhke.

  6. Isegi kui arvutiekraanilt lugemine kujutab tervisele ja ühiskonnale ohte (milliseid???), siis miks peaks e-lugemisseadme omanik lugema arvutiekraanilt? Või raamatu välja printima?

    Ehh, tasub nüüd siis Vahtret väga taunida selle eest, et ta mingi e-seadme kuvarit “arvutiekraaniks” nimetab…? Tehnoloogiliselt on ju tegu sama asjaga (jah, ma olen kursis, et mitte kõigil arvutitel ei ole sama tööpõhimõttega kuvarid jne). St. see on IMHO niisugune keskmise arvutikasutaja tasemel lapsus linguae. Vahtre on ajanud palju hullemat jama.

  7. «Kahe-kolme aasta pärast tahame olla suurim ettevõte,» lubab Birk, kelle sõnul teeniks firma oma kliendibaasi müügist ettevõtetele. Praegu on Spinglol Facebookis 789 fänni.

    Issanda vibupüss ja trummipulgad, nagu üks legendaarne TÜ õppejõud ütleb. Täiesti avalikult kuulutatakse, et peamine äriidee on kasutajate andmete mahamüümine?

  8. Priit Pullerits: kaitseta mehed

    Mõni kohe ei saa ilma, kui peab vana plaati keerutama. Näiteks Euroopa õigusvolinik Viviane Reding, kes tuli sel nädalal välja jutuga sookvootidest.

    Sellist juttu saab ajada ainult see, kes on kas tegelikust elust võõrdunud või tahab mängida elu suunamisel jumalat. Sest elu teeb otstarbekad korrektiivid meeste ja naiste vahel niigi, ilma et ülemakstud bürokraadid sinna lisapingeid külvama peaks.

    Samal ajal kui Reding oma eurokontorist kulunud plaadi taaskeerutamisega oma eksistentsi õigustada püüdis, läks konservatiivses Šveitsis seitsmest ministrikohast juba neljas naisele. Soomeski on ministrite hulgas naisi rohkem kui mehi – ja ilma Redingi jumaliku käe abita.

    Redingi-sugune õigushull võiks rohkem kuulata mõistlikke teadlasi kui oma kinnis­ideedest juhinduda. Üle-eelmisel nädalal esines Tallinnas Euroopa hinnatumaid majandusasjatundjaid rootslane Kjell A. Nordström, kes kuuest kapitalismi tulevikku määravast trendist nimetas kõige otsustavamaks seda, et kõrgharidus kogu maailmas feminiseerub. See viib tema väitel iseenesest tulemuseni, et jäme ots elu kujundamisel läheb naiste kätte.

    Selles mõttes on Pulleritsul vististi õigus, et riikides, kus sookvootide kehtestamine on reaalne, on soolise võrdõiguslikkuse probleem suurel määral niigi lahenenud või lahenemas. Riikides, kus see probleem on terav, ei läheks aga läbi ka kvoodid.

  9. Andrus Kivirähk: Lõokesed öökullide küüsis

    Paljud vähemused on viimasel ajal kapist välja tulnud. Homodest ei maksa üldse rääkida, aga ka näiteks öökullid ehk siis sedasorti inimesed, kelle aktiivsus suureneb hilistel õhtutundidel, nõuavad oma õigusi üha häälekamalt.

    Miks peavad nad varahommikul üles ärkama? Miks kihutatakse nad alles uniste ja lõtvadena kooli või tööle, kus nad siis uimaselt konutavad, padjajäljed näos? Miks ei võiks nad asuda ametisse alles siis, kui kätte on jõudnud kesköötund ja koolnud hauas liigutavad luid?

    Need on õiglased ja vajalikud küsimused, aga loomulikult pole öökullid ainsad, kellele ülekohut tehakse. Tegelikult on ka vastaspoole ehk lõokeste elus probleeme küll ja küll.

    Söögikohad on kinni, kauplused suletud. Kui oled veel juhtumisi võõras linnas, võidki jääda külma tuule kätte värisema ega leia kusagil sõbralikku paigakest, kust saada üks varahommikune saiake või munaroog või kohvitilk. Raske on ka külas, sest kui su sõbrad osutuvad öökullideks, põõnavad nad jumal teab kui kaua, sina aga hiilid võõras korteris ringi nagu vaim. Suvel maal on küll vähemalt võimalus õue minna. Siis kondad seal, käid jalutamas, ujumas, päevitad pisut, kui viimaks pood avatakse, käid õlle järel. Lõpuks jood end igavusest vinti ja kui pererahvas viimaks suvatseb ärgata, kobid sina end välja magama.

    Selline on meie, lõokeste elu. Palun seaduseandjatel midagi ette võtta, et kaoks see kisendav ebaõiglus ja ülekohus. Meiegi väärime inimlikku kohtlemist!

  10. Kriku ütles:

    tasub nüüd siis Vahtret väga taunida selle eest, et ta mingi e-seadme kuvarit “arvutiekraaniks” nimetab…? Tehnoloogiliselt on ju tegu sama asjaga

    Ma eeldan, et Vahtre nimetab arvutiekraaniks arvutiekraani. E-lugemisseadmed töötavad valdavalt teisel põhimõttel; e-tint/e-paber ei hõlma taustvalgust ega saa seega põhjustada samasuguseid tervisehädasid nagu mõnede väitel põhjustab arvutiekraan (mõned vist kurdavad, et pikaajaline lugemine ajab pea valutama; ma ise loen juba ammu ja päris palju eri tüüpi arvutikuvareilt ja seni pole märganud, et see kuidagi kahjulikult mõjuks).

    Ma ei vaidle vastu, et Vahtre on jamamat jama ajanud, aga see lihtsalt jäi hiljuti silma ning kuna e-raamatute ja -lugemisseadmete teema on olnud mõnda aega õhus, siis kihvatas. Ilmselgelt ei tea ta, millest ta räägib, ja võtab väiteid lihtsalt laest — jonnib ja valetab.

    Lugemisseadmetele käibemaksusoodustus? Mõte on ehk väärt arutamist ja arvutamist; kui see tõstaks e-teoste läbimüüki ja soodustaks eesti keeles e-avaldamist, siis oleksin poolt.

  11. Kriku ütles:

    Issanda vibupüss ja trummipulgad, nagu üks legendaarne TÜ õppejõud ütleb. Täiesti avalikult kuulutatakse, et peamine äriidee on kasutajate andmete mahamüümine?

    See ei hammusta neid. Nad eeldavad, et kasutaja kujutab end osanikuna, mitte müüdava hingena. Ja nende veebisait näitab niikuinii oluliselt teistsugust (kuigi sama vaimuvaest) klientide ahnitsemise mudelit.

  12. Kriku ütles:

    Muide, kas ei oleks loogiline koos e-raamatutega anda käibemaksusoodustus ka nende lugemise seadmetele?

    Teadupärast on ravimitel käibemaksusoodustus. Kas ei oleks loogiline koos tablettidega anda käibemaksusoodustus ka klaasidele, millest vee joomise teel neid tablette sisse võetakse?

  13. Mart K. ütles:

    Lugemisseadmetele käibemaksusoodustus? Mõte on ehk väärt arutamist ja arvutamist; kui see tõstaks e-teoste läbimüüki ja soodustaks eesti keeles e-avaldamist, siis oleksin poolt.

    Sellel on see vastik probleem, et teksti lugemiseks on palju erinevaid sorte seadmeid. Kas too käibemaksusoodustus peaks laienema ka telefonidele, millest raamatut lugeda saab? Kuna telefonide käive ületab tänapäeval paljukordselt e-lugerite käibe, tähendaks see oluliselt teistsugust küsimust oluliselt teistsuguste otsustamiskriteeriumitega. Kui telefonid ilma käibemaksusoodustuseta peavad läbi ajama, tuleb välja nii, et seadus tõmbab mingisuguse meelevaldse piiri e-lugerite ja telefonide vahele ja riistvaratootjad peaksid siis teoreetiliselt hakkama seda piiri maksusoodustuste nimel kuidagimoodi järgima.

  14. Teadupärast on ravimitel käibemaksusoodustus. Kas ei oleks loogiline koos tablettidega anda käibemaksusoodustus ka klaasidele, millest vee joomise teel neid tablette sisse võetakse?

    Ei ole, kuna ravimi võtmiseks pole klaasi vaja.

  15. Paul Krugman kirjutab New York Times’is allanirisemismajandusteooriaks nimetatava umbluu kurvast saatusest:

    These days, however, tax-cutters are hardly even trying to make the trickle-down case. Yes, Republicans are pushing the line that raising taxes at the top would hurt small businesses, but their hearts don’t really seem in it. Instead, it has become common to hear vehement denials that people making $400,000 or $500,000 a year are rich. I mean, look at the expenses of people in that income class — the property taxes they have to pay on their expensive houses, the cost of sending their kids to elite private schools, and so on. Why, they can barely make ends meet.

  16. Kriku ütles:

    Ei ole, kuna ravimi võtmiseks pole klaasi vaja.

    Tõepoolest, ka tass, kruus või isegi ämber ajaks asja ära. Samamoodi võib ka e-raamatut lugeda terve hulga erinevate seadmetega kuni GameBoy või CD-mängijani välja. Võib ka teenusena paberile trükkida lasta. Kas tollel teenusel peaks ka käibemaksusoodustus olema?

  17. Ravimi võtmiseks pole ühtegi topsikut vaja. E-raamat ilma lugejata on aga kasutamiskõlbmatu. Kui meil nüüd on hulk seadmeid, mille muud kasutusvaldkonnad peale e-raamatute lugemise on marginaalsed, siis ma ei näe erilist probleemi ka neile KM-soodustuse andmises. Muidugi ei käi selle määratluse alla taskutelefonid, sülearvutid jpt. tooted.

  18. ABC News kirjutab Austraalia esimese pühaku tülist katoliku kirikuga:

    Mary MacKillop, the nun who will soon be Australia’s first saint, was excommunicated by the Catholic Church because she discovered children were being abused by a priest and went public, the ABC’s Compass program can reveal.

    In 1871, after only four years as a nun, she was excommunicated from the Roman Catholic Church and turned out onto the street with no money and nowhere to go.

  19. Lugenud mitukümmend raamatut läbi pleieris või telefonis, olen vist Digiga nõus: käibemaksusoodustus ühes või teises vormingus teostele on märksa põhjendatum kui soodustus lugemisseadmetele.

  20. Selles Spinlo artiklis oli lahe lõik:

    «Kui sellega ka ei riski, siis ei olegi millegagi põhjust riskida,» kinnitab juba pikemalt turundusvõrgustikega tegelnud pensionär Alar, kes on ettevõtmisse 27 000 krooni paigutanud.

    Loodetavasti mäletab ta seda lauset ka veel siis kui talle järgmine võrgustik ette sattub.

  21. Associated Press kirjutab Hempsteadi linnakese, mis asub Long Island’il New Yorgis, uutest tervisekaitseabinõudest, mis seisnevad kurjadele telefonimastidele säru tegemises.

    Despite a 1996 federal law prohibiting municipalities from considering health issues in approving locations for cell antennas, a group of mothers concerned about what they consider risky cell towers outside their children’s schools successfully lobbied the town of Hempstead.

    “Our position is we want to be more proactive,” said Jody Turk-Goldberg, co-founder of a civic group called “Moms of Merrick,” which discounts pronouncements by groups like the American Cancer Society that conclude there is scant evidence that cell towers are a health hazard.

    The ordinance passed unanimously this week by the Hempstead town board prohibits wireless companies from installing equipment closer than 1,500 feet to homes, day care centers, schools and houses of worship, unless they submit compelling evidence that there is an absolute need. Hempstead, home to America’s first suburban community – Levittown – is a densely populated township just east of New York City.

    While the town board adhered to FCC regulations to not consider possible health effects, officials instead described the vote as a quality of life issue.

    Õnneks on islamiteadlased juba ammuilma leiutanud palju nägusamad ja täiesti raadiovabad traadita suhtlemise tornid, nimelt minaretid.

  22. Lugenud mitukümmend raamatut läbi pleieris või telefonis, olen vist Digiga nõus: käibemaksusoodustus ühes või teises vormingus teostele on märksa põhjendatum kui soodustus lugemisseadmetele.

    Näed siis, sina kuuludki siis sellesse riskigruppi, kelle silmade tervise pärast Lauri Vahtre muret tundis.

  23. Tõnu Lehtsaar: Relativismi HIV

    Väidan, et Õhtumaa on raskelt haigestunud immuunsüsteemi tõppe, mille nimi on moraalne relativism. See nakatumine on jõudnud AIDSi staadiumisse, kultuuritõppe, mille sümptomid muutuvad üha ilmekamateks ja raskemini ravitavateks.

    Geni lood moraalist

    Ärge uskuge, kui keegi räägib teile püsivatest traditsioonilistest pereväärtustest ning sellest, kuidas 21. sajand on kaasa toonud moraalse allakäigu.

    Elu 17.-18. sajandi Liivimaal oli värvikam kui Mehhiko seriaalis.
    Kujutaksite ette end abiellumas näiteks vanaisa õetütre pojaga?

  24. Kriku ütles:

    Mis selles imelikku on?

    vanaisa õetütre poeg on teisiti öelduna vanatädi lapselaps. Kõige lähem sugulus muidugi pole, aga parema meelega ikkagi mitte.

  25. Kriku ütles:

    Nõbudega abiellumine on ka igati legaalne tegevus.

    Sellegi poolest, kujutan ette, praegu vähemalt Eestis mitte just kuigi laialdaselt praktiseeritav.

  26. Kriku ütles:

    Näed siis, sina kuuludki siis sellesse riskigruppi, kelle silmade tervise pärast Lauri Vahtre muret tundis.

    Ei, ma ei ole kunagi lugenud ühtegi e-raamatut. Tegu oli valdavalt autoriõigumistähtaja ületanud, tekstifailideks teisendatud võõrkeelsete teostega.

  27. dig ütles:

    Õnneks on islamiteadlased juba ammuilma leiutanud palju nägusamad ja täiesti raadiovabad traadita suhtlemise tornid…

    Eelpoolkirjeldatud lobistamistele sarnaste ettevõtmiste ennetamiseks on rakendatud ka mastide maskeerimist. Neljanda punkti all siin loos on neist juttu ja piltegi.

  28. Mart K. ütles:

    Eelpoolkirjeldatud lobistamistele sarnaste ettevõtmiste ennetamiseks on rakendatud ka mastide maskeerimist.

    Artikkel mainib selle võimaluse ära:

    Among other municipalities taking action on cell towers, the city of Bend, Ore., is considering restrictions on the size and location of cell phone towers that may keep them out of residential areas and off historic buildings. A proposed city ordinance would ban poles and towers that soar above building tops and tree lines in low and standard density residential areas.

    There would also be restrictions on camouflaged towers, like the ones designed to mimic trees, to make sure they don’t stick out in their surroundings.

  29. Hardo Pajula: teraapilise riigi patoloogilised kõrvalnähud

    Majandusteooria puudutab vaid majandust ja on vaid teooria; või siis Max Frischi sõnadega: «Me kutsusime tööjõudu, kuid tulid inimesed.»

    Teise kandi pealt vaadates: kui jooksvalt rahastatav pensionisüsteem rahvastiku vananemise tõttu kinni jooksma kipub, siis mis oleks loomulikum, kui importida riiki noori töökäsi.

    Ent pensionisüsteem ei olnud esmajoones mitte matemaatiline dünaamilise optimeerimise probleem, vaid sõjajärgse ühiskondliku leppe võtme­element, mille põhieesmärk oli riigisisese solidaarsuse edendamine. Massiline sisseränne tõi sellesse probleemi uue muutuja, millega süsteemi loojad kunagi arvestanud ei olnud.

    Tulemus on see, et Saksamaa eeslinnades elab omaette paralleel­ühiskond, mis on oma asukohariigiga seotud peamiselt läbi sotsiaalametitest saadavate toetuste. Olukorras, kus säärase autonoomse, šariaadi järgi elada sooviva vähemuse olemasolu teeb avalikkusele järjest suuremat muret, kipub aga harmoonia kujutelmadest kramplikult kinni hoidev poliitiline klass pigem tavakodanikku ennast võõravihas süüdistama ning reageerib väga valuliselt kriitikale, mis ei tule selleks eraldatud kohtadest poliitilise maastiku äärealadel.

    Ühest küljest on teraapilise hariduse peal üles kasvanud rahvajuhid kängitsetud poliitilise korrektsuse hullusärki, mis teeb teatud teemade käsitluse nende jaoks sisuliselt võimatuks.

    Teisest küljest on hariduse liigne keskendumine ajakajalisele – «iga räppmuusika või mustanahaliste feminismi kursus tuleb Shakespeare’i ja ladina keele arvelt,» kirjutab Hanson – ja lõpmatutel rõhumiskursustel sisendatav süütunne lõhkumas kultuuri enesekaitsemehhanismi, mis seisneb suutlikkuses olla uhked oma eelkäijate saavutuste üle ja võimet oma väärtusi võõra kultuuri eest kaitsta.

    Kui enamik professionaalsetest kapitalismikirujatest eelistab elada läänemaailmas ning saada osa selle majanduslikust hüveolust ja poliitilistest vabadustest, siis kas ei ole ikkagi võimalik, et millalgi minevikus on isegi valged heteroseksuaalsed mehed midagi õigesti teinud, küsib Hanson. Minu arvates on see küsimus õigustatud.

    Kui jätta kõrvale immigratsiooniteema majanduslikud aspektid ja lõimumisprobleemid – mille osas Pajulal ilmselt õigus on – siis haridussüsteemi osas ei ole oma kultuuri kapseldumine IMHO ka mingisugune voorus. Teiselt poolt, kõik kultuurisaavutused ei ole kindlasti mitte võrdsed esteetiliste ja professionaalsete kriteeriumite põhjal. “Vennaskond” võib küll olla lahe, aga on fakt, et Tõnu Trubetskist halvemini laulda ja kitarri mängida oskavad Eestis vähesed. Väga väheste poptähtede kõriaparaat suudab teha samasuguseid trikke nagu ooperilauljate oma. Purki roojamine võib olla küll kunstiteos, aga sellega saab ka vastsündinu hakkama, kui keegi purki all hoiab. Selles mõttes ma jagan Hansoni & Pajula muret, et iga räppmuusika või mustanahaliste feminismi kursus tuleb Shakespeare’i ja ladina keele arvelt. Samuti saab õppekava, mille eesmärgiks on tutvustada kogu maailma kultuuripärandit, olla ainult väga pealiskaudne. Mida annab õppekava, mille läbimisel inimene teab igast asjast natuke – oletatavasti vähem kui iga üksiku käsitletud maa keskkooliõpilased? Kui niisugune lahjendamine toimub mingisuguse multikulti ideoloogia mõjul, siis on kuri karjas küll.

  30. ValleyWag vahendab MSNBC uudist sellest, kuidas San Luis Obispo maakonna šerif lapsevanemaid ohtliku pedokaru eest hoiatab:

    The Pedo Bear began as an online Japanese cartoon character, and is known for his “lecherous nature” towards prepubescent children.

    Recently, pedophiles have adopted the bear as a mascot.

    Although there have been no reported sightings of the image on the Central Coast, individuals dressed in the bear costume and car decals have been seen in Southern California.

    Ja kohustuslik ühiskonnakriitiline kommentaar ka:

    The news report includes one of these Southern California “sightings”: A guy in a Pedobear costume next to a man holding a baby. The baby’s father is just blithely standing next to a dangerous pedophile! Actually, no. That picture was taken at Comic Con. The person inside the costume—and anyone spotted with pedobear paraphernalia—is a nerd who spends too much time on the Internet.

    MSNBC uudis on vahepeal maha võetud ja Google Cache’is ka enam ei ole. Saadaval on aga bulletään ise: esikülg ja tagakülg. Sarnane uudis on välja tulnud ka Tulsa kohta Oklahomas: NewsOn6.com’i uudis ja bulletään PDF’ina.

  31. Inseneride kuukiri IEEE Spectrum uurib oma podcastis terrorismiküsimusi:

    With terrorism back in the news, so, too, is a curious footnote: Of the hundreds of individuals involved in political violence, nearly half of those with degrees have been engineers. This finding, first published in 2008, has been substantiated by two years of additional research by Oxford sociologist Diego Gambetta and political scientist Steffen Hertog, of the London School of Economics. Host Steven Cherry talks with Hertog about why terrorists seem to have a knack for engineering.

  32. CNNkirjutab, kuidas Pentagon riikliku julgeoleku nimel raamatuid põletab:

    In a statement to CNN, Cunningham said defense officials observed the September 20 destruction of about 9,500 copies of Army Reserve Lt. Col. Anthony Shaffer’s new memoir “Operation Dark Heart.”

    “The whole premise smacks of retaliation,” Shaffer told CNN on Saturday. “Someone buying 10,000 books to suppress a story in this digital age is ludicrous.”

    Shaffer’s publisher, St. Martin’s Press, released a second printing of the book that it said had incorporated some changes the government had sought “while redacting other text he (Shaffer) was told was classified.”

    From single words and names to entire paragraphs, blacked out lines appear throughout the book’s 299 pages.

    Mida konkureerivate riikide spioonid nüüd küll peale hakkavad?

    At least one seller on the online auction site eBay claiming to have a first-edition printing is selling it for an asking price of nearly $2,000. The listed retail price for the second printing is $25.99.

  33. Bill Maher käib välja uue põneva reegli homoseksofoobsete pühameeste kohta:

    New Rule: Never let your children take an overnight trip with a holy man who wears more than two pieces of jewelry. Atlanta’s gay-bashing Bishop Eddie Long has been accused of buying cars for teenage boys, then inviting them to New Zealand and molesting them, in what authorities are calling “the worst Oprah surprise of all time.” Which leads me to: New Rule: If your minister says being gay is bad, or a sin, or an evil temptation, or has any opinion on it stronger than “who gives a shit,” your minister is gay.

  34. Ja igaüks, kes 10 käsku tsiteerib, on ise varas, abielurikkuja, mõrtsukas, ei pühitse pühapäeva ja nii edasi. Väga loogiline.

  35. Ai-ai, Kriku demagoogivõimed on maha käinud. Terav vastulause oleks analoogia põhjal järeldanud, et ilmselt on homoseksofoobiat kritiseerivad inimesed tegelikult ise salaja homofoobid. Ja populaarpsühholoogilisele Wikipedia artiklile Jungi varjudest võinuks ka viidata, et niimoodi ennetada mitut põnevat võimalikku vastu-vastuväidet.

  36. Terav vastulause oleks analoogia põhjal järeldanud, et ilmselt on homoseksofoobiat kritiseerivad inimesed tegelikult ise salaja homofoobid.

    Sama terav kui arvata, et kõik, kes kardavad hiiri, on ise hiired.

  37. Sociological Images vahendab Massachusettsi sotsioloogiaprofessori Amy Schalet’i uurimust Hollandi ja USA teismeliste seksuaalkäitumisest.

    Among other fascinating findings, she has shown that, American parents approach their children’s sexual initiation with fear and loathing; while Dutch parents treat sexuality like any other realm of life that a child must learn to manage. Accordingly, most American teenagers hide their virginity loss from their parents, furtively popping the cherry in risky situations, often without protection against pregnancy or sexually transmitted infections (STIs). In contrast, most Dutch teenagers lose their virginity in their own bedrooms with their parents approval… and condoms.

    Muuhulgas väärib märkimist teismeealiste tehisabortide sageduse erinevus:

  38. «Aga kui sinu õde armub oma sõbrannasse?»

    Täna hommikust võivad Eesti suuremate linnade elanikud märgata mitmeid reklaame, mis kutsuvad üles mõtlema homoseksuaalsuse ja rassismi teemadel. Plakatitel kõnetatakse möödujaid küsimustega nagu «Aga kui sinu õde armub oma sõbrannasse?» ja «Aga kui sinu sinu vennanaine on mustanahaline?»

    Õhku visatakse näiteks ka küsimused «Aga kui sinu töökaaslaseks on moslem?» ja «Aga kui sinu poeg tahab abielluda mehega?»

  39. «Soov on algatada arutelu ning ärgitada inimesi kaasa mõtlema.»

    Kui tore. Ega meil ju varem polnud mingit selleteemalist arutelu.

  40. Afgaani põgenikud võivad asuda kimbutama ka Eestit

    Eelmisel aastal muutsid mitmed Põhjamaad pagulaste vastuvõtmise reegleid senisest märksa karmimaks ning selle aastas esimeses kvartalis väheneski seni afgaanide seas populaarseimatesse sihtriikidesse liikunud põgenike arv kolm korda. „Põgenikud leiavad endale uue lemmiksihtkoha. Praegu on nad avastanud eelkõige Taani ja Saksamaa,” rääkis Valdaru. Tema sõnul on Eesti suurema osa põgenike jaoks siiani siiski eelkõige transiitriik ning varjupaigataotlus esitatakse enamasti vaid juhul, kui Eestit läbides politseile vahele jäädakse. „Mida kiiremini kasvab riigis heaolu, seda rohkem avastavad meid ka põgenikud. Peame selleks valmis olema,” ütles ta.

  41. Forte peab vajalikuks vahendada Briti sopalehe kõmu.

    USA erusõjaväelased: UFO-d jälgivad meid!

    USA tipp-lennuväelased süüdistavad õhujõude kinnimätsimises ja väidavad, et UFO-d on tuumarakette kahjutuks teinud alates 1948. aastast.

    Ehkki see võib kõlada nagu mõne Spielbergi filmi stsenaarium, pole teeneliste USA lennuväelaste kinnitusel sugugi tegu ulmega. Juba alates 1948. aastast, väidavad nad, on tulnukad hõljunud Ühendkuningriigi ja USA tuumaraketibaaside kohal ja relvi kahjutuks teinud. Korra olevat nad isegi ühes Briti baasis maandunud, vahendab The Daily Mail.

    Peale selle vaikivad vastavate riikide valitsused sellised juhtumid lihtsalt maha, hoiatavad erusõjaväelased,

  42. Postimees: Talunik süüdistab ponide surmas lennukilt pillutud marutaudivaktsiini

    Pärnumaa talunik Andrus Teemant kahtlustab, et lennukilt alla visatud marutaudivastast vaktsiini sisaldanud palad tapsid talle kuuluvas ponikarjas kuus looma, põhjustades 160 000 krooni eest kahju.

    Veterinaarameti esindaja Maarja Kristian kinnitas, et vaktsiinipalade külvamist teostava lennuki kõik lennutrajektoorid on GPSi abil dokumenteeritud ega näita kõnealusest koplist üle lendamist.

    Marutaudivastane palake sisaldab antibiootikum tetratsükliini, mida hobuste peal ei ole lubatud kasutada ning Teemant arvab, et just see loomad tappiski, kuna veterinaar leidis lahkamisel ponide piimast antibakteriaalseid aineid.

    Loomulikult ajab talumees jama. Tetratsükliini hobustele andmisest hoidumiseks on põhjuseid küll — nagu Mercki veterinaarkäsiraamat kirjutab, eeskätt see, et antibiootikumid kipuvad hobuse seedetraktis elavat mikrofloorat tapma –, aga kährikkoera või rebase suuruse looma jaoks mõeldud marutaudivaktsiinipalast hobuseannust kindlasti ei leia. Ja muidugi ei tapa ajutine vitamiinipuudus ega kõhulahtisus ühtki tervet hobust päevapealt.

    Mõni uudishimulikum tegelane võiks nüüd küsida, millega talumees oma ponisid toidab, et roiskuva kala lõhn neis isu äratama peaks? Lihasööjate loomade meelitamiseks pakendatakse marutaudivaktsiini kapslid teadupärast kalajahust peibutussöötade sisse. (Veterinaar- ja Toiduameti uudis ülemöödunud aastast.)

  43. Mart K. tsiteeris:

    USA tipp-lennuväelased süüdistavad õhujõude kinnimätsimises ja väidavad, et UFO-d on tuumarakette kahjutuks teinud alates 1948. aastast.

    Kuna Nõukogudemaalt sääraseid juhtumeid teada ei ole, on uhvonaudid ilmselgelt kommunistid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga