Oktoober saagu! Ja oktoober sai.

Käesoleva aasta oktoobris on 5 reedet, 5 laupäeva ja 5 pühapäeva. Keegi tarkpea algatas seepeale kettkirja, milles väidetakse:

Seda juhtub kord 823 aasta jooksul. Sellist kuud loetakse Feng Shui õpetuse järgi rahatoovaks. Saada see sõnum 8 heale inimesele ja 4 päeva pärast on oodata suuremat rahasummat. Kui sõnumit edasi saadad, siis sa võimendad teadlikult oma reaalsust.

Iga lause on vale või isegi mitte vale, kuna sisaldab verifitseerimatuid ja falsifitseerimatuid väiteid. Vaatame neid ükshaaval.

Seda juhtub kord 823 aasta jooksul.
Otsene vale. Viimati oli 5 reede, laupäeva ja pühapäevaga oktoober meil 2004. aastal. Enne seda 1993., 1982., 1971. 1965. jne aastatel. Kes veel ei tea, siis kalendrid korduvad. 2004. aastat pole seal seetõttu, et see on liigaasta ja terve kalender ei kordu 2010. omaga.

Sellist kuud loetakse Feng Shui õpetuse järgi rahatoovaks.
Feng Shui on Vana-Hiina õpetus. Vanas Hiinas oli nädal 10-päevane. Sellise pikkusega nädal ei võimalda ühes kalendrikuus viit reedet, laupäeva ja pühapäeva. Tänapäevane Gregoriuse kalender kuulutati välja aastal 1582; isegi Euroopas ei hakanud see korraga kehtima; Hiinas võeti see üle alles 20. sajandi esimestel kümnenditel. Seega jutt Feng Shuist seoses Gregoriuse kalendriga on lihtsalt seosetu jama.

Saada see sõnum 8 heale inimesele ja 4 päeva pärast on oodata suuremat rahasummat.
Mul on homme avansipäev. Kas see ka loeb?

Kui sõnumit edasi saadad, siis sa võimendad teadlikult oma reaalsust.
Mida see küll tähendama peaks?

Aga tegelikut on siinne lugu algatatud oktoobrikuiste ajakirjandusleidude ja kommentaaride tarbeks. Tõstan osad septembri alt siia üle.

177 Replies to “Oktoober saagu! Ja oktoober sai.”

  1. dig ütles:

    Kui suur suhtarv Mensa liikmetest on multimiljonärid?

    Pole õrna aimugi. Tõenäoliselt vähesed, sest oma iku imetlemine toob miljoneid sama edukalt nagu poe taga troinoi limpsimine. üraallikaid on ju lugematuid, aga ma eeldaks siiski, et tark pea pakub võimalusi kauka täitmiseks, mida igaühel pole, ja seega võiks olla oluline positiivne korrelatsioon intelligentsuse ja jõukuse vahel. Ja vanemate ja laste intelligentsuse vahel. A’ jutt jutuks, oled Sa kohanud mõnd uurimust, mis selle muarust loomuliku oletuse vastu käiks (mitte, et peaks olema, aga Su eelmisest repliigist jäi selline mulje, nagu oleksid)?

  2. Ingmar ütles:

    dig ütles:
    üraallikaid on ju lugematuid, aga ma eeldaks siiski, et tark pea pakub võimalusi kauka täitmiseks, mida igaühel pole,

    Natuke pakub, aga mitte sedasorti “peaaegu lineaarse” resultaadiga nagu ülaltoodud kõverast võiks arvata.

    ja seega võiks olla oluline positiivne korrelatsioon intelligentsuse ja jõukuse vahel. Ja vanemate ja laste intelligentsuse vahel. A’ jutt jutuks, oled Sa kohanud mõnd uurimust, mis selle muarust loomuliku oletuse vastu käiks (mitte, et peaks olema, aga Su eelmisest repliigist jäi selline mulje, nagu oleksid)?

    Noh, kuidas oleks näiteks selle Princetoni ülevaatega: Schooling, Intelligence, and Income in America: Cracks in the Bell Curve

    One of the best documented relationships in economics is the link between education and income: higher educated people have higher incomes. Advocates argue that education provides skills, or human capital, that raises an individual’s productivity. Critics argue that the documented relationship is not causal. Education does not generate higher incomes; instead, individuals with higher ability receive more education and more income. This essay reviews the evidence on the relationship between education and income. We focus on recent studies that have attempted to determine the casual effect of education on income by either comparing income and education differences within families or using exogenous determinants of schooling in what are sometimes called “natural experiments.” In addition, we assess the potential for education to reduce income disparities by presenting evidence on the return to education for people of differing family backgrounds and measured ability.

    The results of all these studies are surprisingly consistent: they indicate that the return to schooling is not caused by an omitted correlation between ability and schooling. Moreover, we find no evidence that the return to schooling differs significantly by family background or by the measured ability of the student.”

    Too viimane klausel sõltub olulisel määral ühiskonnast, näiteks on Rootsi Tööturupoliitika Hindamise Instituut 2002. aastal leidnud olulisi erinevusi immigrantide ja kohalike vahel.

  3. Kas see, kui alaealine varastatud sigaretti suitsetab, peabki kaks korda odavam süütegu olema, kui see, kui ta õiguspäraselt omandatud sigaretti suitsetab?

    Küsimus sisaldab meelevaldset eeldust sigaretivargusest.

  4. Erik Puura: ideid jätkub, aga teiste ideed ei meeldi kellelegi

    Kunagi, kui inimesel ei olnud kasutada üldse mingeid tehnoloogiaid ja ajas nuiaga loomi taga, siis poleks saanud öelda, et see inimene oli väga rõõmus. Ta tahtis areneda kuhugi poole ja hakkaski arenema, mõtles vibu välja ja nii edasi. Aga kui nüüd on kõik olemas ja võib-olla liigagi palju, siis ega inimene pole ikkagi rõõmus. Innovatsiooni võib tõlgendada kui pidevat rahulolematust ning jätkuvate vajaduste rahuldamist, mis ongi liikumapanev tegur

  5. momendil käib Terevisiooni kordus ETV-s ja seal on juba päris mitu korda rõõmsalt korratud seda 823 aasta juttu täna hommikul. Külas on ka Taimi Uuesoo.

  6. @dig: “…ajakirja Üks oktoobri/novembrinumbris.”

    Ma ei tea selle ajakirja muude numbrite kohta, aga antud number võiks küll kanda alapealkirja “üldlevinud umbluude kogutud väljaanne”. Õnneks kannab ajakiri alapealkirja “terviseajakiri tervetele”, ehk siis on lootust, et keegi selle sopa õnge langedes oma tervisest päris ilma ei jää. Üsna kohutav segu kvant- ja niisamamüstikast, kehvapoolsest igamehepsühholoogiast jms. kraamist, sekka mulje jätmiseks täiesti adekvaatseid nupukesi (näiteks ujumisprillide valikust).

    Disclaimer: Jane Treppi pildid ei lähe umbluu alla. See oli ka põhjus, miks ma sellise üllitise üldse ostsin. :-P

  7. Hirm tehnoloogia ees võib olla kaasasündinud

    Juba emaüsas viibimise ajal võivad hormoonid kujundada inimese ajus suhtumist uutesse tehnoloogiatesse, väidavad Bathi ülikooli uurijad. Teadlaste kinnitusel mõjutab sünnieelne kokkupuude testosterooniga inimese aju arengut, muutes tehnoloogia mõistmise hilisemas elus kas raskemaks või hõlpsamaks, vahendab The Daily Telegraph.

    Töörühm analüüsis lisaks veel 119 tudengit muudelt erialadelt kui arvutiõpe ja leidis, et nimetissõrmega võrreldes lühem sõrmusesõrm seondus suurema ärevusega tehnoloogia kasutamise suhtes.

  8. Kesse muu kui Postimees kirjutab: Urmas Sisask korraldab Tuhala nõiakaevu kaitseks riituse:

    Urmas Sisaski teatel kuulutab ta Eesti rahva nimel Tuhala ja Nabala karstialad rahvusvahelise tähtsusega looduskaitsealadeks.

    […]

    Ottmaa [Sisaski esindaja] sõnul võtab Sisask endale õiguse kogu rahva eest rääkida, sest inimesed on seda soovinud ning kinnitanud seda enam kui 62 000 allkirjaga.

    Mul on tõsine mure armastatud helilooja vaimse tervise pärast. Tõsiselt, ilma naljata.

  9. salvey ütles:

    Hirm tehnoloogia ees võib olla kaasasündinud

    Töörühm analüüsis lisaks veel 119 tudengit muudelt erialadelt kui arvutiõpe ja leidis, et nimetissõrmega võrreldes lühem sõrmusesõrm seondus suurema ärevusega tehnoloogia kasutamise suhtes.

    Ja kui nimetis- ja nimeta sõrm olnuks ühepikkused pool tuhat aastat tagasi, siis oleks samalaadne uuring järeldanud küllap, et selliste sõrmede omanikud sobivad suurepäraselt kasutama tollast tipptehnikat – pikkvibu! :) (Pikkvibu nööri hoiti nimetis-, keskmise ja nimeta sõrmega, nende kolme sõrme sama pikkus oli ametis kahtlemata eelis.)

  10. Ma ka lugesin seda ja mõtlesin, et huvitav, kuidas nad seda sõrmepikkuste vahet mõõtsid. Ma ei saa enda sõrmedest küll sotti — ühe nurga alt vaadates ja kätt ühtmoodi hoides on nimetissõrm sõrmusesõrmest pikem, teisalt jälle lühem.

  11. Andres Valdre ütles:

    Mul on tõsine mure armastatud helilooja vaimse tervise pärast.

    Rahu!

    «Igaüks mõistab Miki Hiirt. Vähesed mõistavad Hermann Hesset. Peaaegu keegi ei mõista Albert Einsteini. Ja üldse mitte keegi ei mõista Keiser Nortonit.»

    — Malaclypse Noorem

    (Kes ei tea, siis üksikud ümberkaudsed olla olnud mures ka Tema Imperaatorliku Kõrguse Norton I, Ühendriikide keisri ja Mehhiko protektori vaimse tervise pärast, aga ometi oli ta USA ajaloo esimene ja viimane kroonitud pea, kes väljastas omal käel kehtivat raha, ja kui teda hullumajja taheti toppida, astus San Francisco rahvas üksmeelselt tema eest välja. Sisask on kahtlemata Norton Esimese avataara.)

  12. The Globe and Mail kirjutab Kanada föderaalteadlaste uutest võtetest poliitiliste piirangute vältimiseks:

    The union that represents federal government scientists has created a website – PublicScience.ca – to give a voice to the work of its members.

    The move comes weeks after it was revealed that new restrictive rules have been placed on scientists at the Natural Resources department requiring them to clear a number of hoops, including approval from the minister’s director of communications, before they may speak with the press about their work.

  13. CTV annab teada Ontario lapsevanemate uusimast kampaaniast tagamaks laste ohutust Internetiga suhtlemisel:

    “We want wired internet. It’s safe. Parents think [Wi-Fi] is cutting edge technology and it’s not.”

    As Noble and other organizations try to get the message out to parents and officials, a public school in Meaford, Ontario has become the first in Canada to shut down wireless internet.

    Parent of students at St. Vincent Euphrasia elementary school voted “overwhelmingly” to cut off Wi-Fi, according to a statement released by the school’s parent council on Monday.

    Opponents point to research on electromagnetic radiation by Dr. Magda Havas of Trent University, who is asking health officers in each province to issue a warning about the use of Wi-Fi in a school environment.

    While Health Canada says there is no “scientific evidence” that Wi-Fi in the classroom is dangerous to children, Havas says the federal guidelines need to be questioned because “the evidence so strongly indicates this form of radiation is harmful.”

    Havas on pika töökogemusega bioloog, kes esiti mürkide ja pH toimet vee-elukatele uuris, aga uuel aastatuhandel ära pööras ja räpasest elektrist kirjutama asus:

    Dirty electricity is a ubiquitous pollutant. It flows along wires and radiates from them and involves both extremely low frequency electromagnetic fields and radio frequency radiation. Until recently, dirty electricity has been largely ignored by the scientific community. Recent inventions of metering and filter equipment provide scientists with the tools to measure and reduce dirty electricity on electrical wires. Several case studies and anecdotal reports are presented. Graham/Stetzer (GS) filters have been installed in schools with sick building syndrome and both staff and students reported improved health and more energy. The number of students needing inhalers for asthma was reduced in one school and student behavior associated with ADD/ADHD improved in another school. Blood sugar levels for some diabetics respond to the amount of dirty electricity in their environment.
    Type 1 diabetics require less insulin and Type 2 diabetics have lower blood sugar levels in an electromagnetically clean environment. Individuals diagnosed with multiple sclerosis have better balance and fewer tremors. Those requiring a cane
    walked unassisted within a few days to weeks after GS filters were installed in their home. Several disorders, including asthma, ADD/ADHD, diabetes, multiple sclerosis, chronic fatigue, fibromyalgia, are increasing at an alarming rate, as is electromagnetic pollution in the form of dirty electricity, ground current, and radio frequency radiation from wireless devices. The connection between electromagnetic pollution and these disorders needs to be investigated and the percentage of people sensitive to this form of energy needs to be determined.

  14. Postimees promob kohaliku celebrity abiga narkootilise aine kasutamist “meditsiiniliseks” otstarbeks:

    Urve: Setod ravivad grippi vanarahvatarkusega. Nimelt on neil käepärast üks kaval vedelik, mis pannakse pitsi, millel puudub vars. Kui seda kavalat vedelikku sinna sisse pannakse, siis läheb pits lendu. Mis seguga tegu, seda ma öelda ei saa. Arvake ise…

  15. Postimees kirjutab seostest majandusolukorra ja tervise vahel:

    Majanduslanguse ajal on kasvanud psüühikahäiretega inimeste hulk, kes vajavad eluga toimetulekuks ja ühiskonnaelus osalemiseks tuge.

    Professor Voldemar Kolga sõnul määrab vaimsete probleemidega inimese elu ja käekäigu suures osas tema enda ja kõigi temaga kokku puutuvate inimeste suhtumine.

    Kellegi sildistamisel vaimuhaigeks on rängad sotsiaalsed tagajärjed. «Haigusega kaasnev silt ja selle mõju on sageli raskemini talutav kui haigus ise ja viib tõrjutuseni,» hoiatas Kolga. Selline hulluks tembeldatud ja teiste poolt tõrjutud inimene sulgub enamasti oma maailma ega ole suurt millekski võimeline.

    Kui Euroopas tervikuna käib tööl 20–30 protsenti skisofreeniahaigetest, siis Ida-Euroopa riikides on töös osalejate hulk palju väiksem. Skisofreeniadiagnoosi puhul määravadki tohtrid tavaliselt töövõime kaotuseks 80 protsenti.

    Artikli kommentaariumis toimub poliitiline nääklemine, ainsa sisulise kommentaari on postitanud keegi Kalev Jaigiks sildistatud meditsiinispetsialist:

    13.10.2010 10:14 Kalev Jaik:

    Tallinna vaimse tervise keskuse direktori Triin Vana sõnul paraneb kolmandik psüühikahäiretega inimesi ravi tulemusel täielikult,

    See jutt on suuresti demagoogiline. Esiteks ei toimu mingist haigusest paranemine ainult ravi tulemusel, vaid võib toimuda ka iseeneslikult. Haigusest paranemine on bioloogilise regeneratsiooni tulemus, ning ravi võib luua regeneratsiooni jaoks vaid soodsamad tingimused, teatud juhtudel üldse tingimused. Nii et paranemisi ei saa panna 100%-liselt ravimise arvele. Teiseks võivad inimesed täielikult paraneda küll psüühikahäiretest, kuid see ei tähenda seda, et kolmandik skisofreenaahaigetest paraneb täielikult. Sest skisofreenial on teatud bioloogiline-konstitutsiooniline alus teatud eelsoodumuste ja eripäradena, ning see miski ei allu ei paranemisele ega ravile. Nii et täielikult paraneda võib küll näiteks dileeriumist, mitte aga skisofreeniast.

    Küllap on oodata raamatut meditsiini uutest alternatiividest.

  16. Tuntud ekspert iga teaduse alal Priit Pullerits kirjutab Postimehes uutest võtetest põlvekedra paistetuse vastu:

    Kui Eesti parim kesk- ja pikamaajooksja Tiidrek Nurme naasis kevadel Ameerikast treeninglaagrist, tundis ta, et parem põlv on saanud ülekoormust. See valutas. Ta pani elastse kinesioteibi peale – ja valu jäigi vähemaks.

    Suvel tekkis aga ühtäkki valu vasakusse põlve. Diagnoos: põlvekedra kinnituse ülekoormus. Taas läks haigele kohale tume kinesioteip peale. Paraku sedapuhku abi polnud. Võrreldes parema põlvega oli vasakusse põlve löönud häda tõsisem.

    Rohkem kui kolm kümnendit tagasi jaapanlase Kenzo Kase leiutatud veniv kinesioteip aitabki ennekõike valu ja pingeid leevendada ning treeningust tursunud liigeseid-lihaseid lõõgastada, nendib Lauri Rannama, Eesti suusakoondise füsioterapeut. Oma hoolealustele on ta seda peale pannud juba aastat viis ning kõigile on see tema kinnitusel hästi mõjunud.

    Nii mõnigi Ailti patsient on kõigest paar minutit pärast teibi pealepanekut öelnud, et tunneb
    end juba palju paremini. Ent on ka neid, olgugi vähe, kes erilist tolku pole asjast leidnud. «Poolenisti on tegu platseebo efektiga,» pakub Ailt. «Inimesel peab endal ka asjasse usku olema.»

    Artikli juures ei puudu ka link tutvustatud toote maaletooja veebilehele.

    Digile tuleb meelde kaheksa aastat vana juhtum ühe teise ajakirjaniku ja ühe teise kahtlase väärtusega meditsiinitootega. Õhtuleht kirjutas:

    Tasuta koju kantavas ajakirjakeses Sinu Tervis kiidab ETV “Aktuaalse kaamera” saatejuht Marite Kallasma taevani üht energiat andvat toidulisandit. “Tõesõna,… on lausa energialaeng,” kinnitab Kallasma. Reklaam on vastukarva uudistejuhile Andres Kuusele. “Selle kuu lõpuni Marite “AK-s” ei esine,” teatab ta karistuse.

    “Hea ajakirjandustava järgi ei tohiks uudisajakirjanikud kasutada oma nime ega nägu reklaamides,” ütleb Ajalehtede Liidu tegevdirektor Tarmu Tammerk reklaamartiklit kommenteerides.
    “Olen artiklit lugenud,” ohkab ETV uudistejuht Andres Kuusk. “Esialgne hinnang on üllatav. See on selge, et sellistes artiklites ei tohi ajakirjanik esineda.”

  17. Muutub/ ei muutu :-)

    Igatahes sai eelmisel nädalal kliimasoojenemise skeptikutel meel jälle rõõmsamaks :-). Natures avaldatud lühiartikkel teatas, et me ei tea päiksese mõjust kliimale mitte mõhkugi:
    Originaal:
    http://www.nature.com/nature/j.....09426.html

    Uudis:
    http://www.realclimate.org/ind.....#more-5140

    They took some ‘hot off the presses’ satellite data from the SORCE mission (which has been in operation since 2003) and ran it through a relatively complex chemistry/radiation model. These data are measurements of how the solar output varies as a function of wavelength from an instrument called “SIM” (the Spectral Irradiance Monitor).

    What are the implications of such a phenomena? Well, since the UV portion of the solar input is mostly absorbed in stratosphere, it is the visible and near-IR portions of the irradiance change that directly influence the lower atmosphere. Bigger changes in the UV also imply bigger changes in stratospheric ozone and temperature, and this influences the tropospheric radiative forcing too. Indeed, according to Haigh’s calculations, the combination of the two effects means that the net radiative forcing at the tropopause is opposite in sign to the total solar irradiance change. So during a solar minimum you would expect a warmer surface!

    Tegelikult on see vaid lühke mõõtmisterida ning tõde peaks selguma mõne aasta pärast kui päikese aktiivsus jälle muutub. Siis saab selgeks kas oli tegemist aparaadi mõõtmisveaga või ei tea me tõesti tuhkagi päikese mõjust ilmale :-)

  18. New York Times kirjutab geneetiliselt modifitseeritud vee kasutamisest eriotstarbelise mäluseadmena :

    It was just about that time that local police officers were offering something totally different that they hoped would stem a rising tide of robberies that occur mainly in the immigrant neighborhoods of this rough-and-tumble port city. The new system involved an employee-activated device that sprays a fine, barely visible mist laced with synthetic DNA to cover anyone in its path, including criminals, and simultaneously alerts the police to a crime in progress.

    The mist — visible only under ultraviolet light — carries DNA markers particular to the location, enabling the police to match the burglar with the place burgled. Now, a sign on the front door of the McDonald’s prominently warns potential thieves of the spray’s presence: “You Steal, You’re Marked.”

    Uudne riistapuu paistab töötavat, kuid seni pole välistatud, et ainult nii hästi kui platseebo:

    The police acknowledge that they have yet to make an arrest based on the DNA mist, which was developed in Britain by two brothers, one a policeman and the other a chemist. But they credit its presence — and signs posted prominently warning of its use — for what they call a precipitous decline in crime rates (though they could not provide actual figures to back that up).

    But the goal is not so much capturing crooks as scaring them away. “The whole thing is prevention, not about recovering stolen goods or capturing criminals,” said Donald van der Laan, whose company, the Rhine Group, distributes the spray. As far as the DNA is concerned, “the material is identical” to human DNA, he said, “though there is a different sequence of components.” Much of the spray’s effectiveness, he said, comes from the mystique surrounding DNA.

    “No one really knows what it is,” he said. “No one really knows how it works.

    Kole lugu küll, et Holland immigrantidele keskkoolis tänapäeva bioloogia elementaarsuseid õpetada ei suuda.

  19. @dig:
    Dig, kas ma saan õigesti aru, et sinu kaks üksteisega seotud väidet on:

    1) vaimset andekust ei määra märkimisväärselt geneetiline komponent;

    2) sünnipärane andekus ei kajastu sissetulekutes pärast kooli lõpetamist?

  20. Isik eesnimega Sisemise Tarkuse ja perekonnanimega Päevad kuulutab oma feisspukilehel [et see link viib feisspukki ning võib-olla neile ei paista, keda seal ei ole, siis ka link ühingu kodulehele: link], et Tallinna Sikupilli Keskkoolis on tulemas sisemise tarkuse päevad. Eeskava on järgmine:

    * Loeng – Kuidas hoida ja tõsta oma eluvibratsioonitaset
    * Loeng – Ravimtaimedest, ksenobiootikutest ning organismi puhastamise vajalikkusest (Mis on ksenobiootikumid? loe http://www.siseminetarkus.ee “Esinejad” alt)
    * Loeng “Inimene kui energeetiline olend maailmaruumis”
    * Karuneshi Südamemeditatsioon
    * loeng pH toitumisest
    * Reiki loeng
    * Kristalliteraapia loeng
    * Loeng enda ja ruumide energeetilise puhastuse meetoditest
    * Loeng armastuse energiatest
    * Loeng elu ülesannetest
    * Hiina iidse harjutuste kompleksi FALUN GONGi tutvustamine ja õpetamine Hiina õpetajate käe all
    * Loeng rannakivide tervendavast väest
    * Loeng ja praktika inimese elektrovälja tasakaalustamise tehnikast (e. EMF)
    * Loeng laste ja lastevanemate vahelistest energeetilistest sidemetest
    * Loeng – Naised loovad armastuse enda ümber
    * Loeng – Kaaniravi kui iidne ja tõhus abi looduselt inimesele
    * Loeng – Alatedvus – kuidas seda mõjutada?
    * Hingemandala töötuba
    * Käte- ja jalgade tsooniteraapia, Skin Yoga näo- ja peamassaaž
    * Maagilise maatriksi töötubaFitline’i töötuba: “Elu on energia. Kuidas saavutada head enesetunnet?”
    * Töötuba teemal “Haiguste ravi naturaalsete õlidega”
    * Reiki seansid
    * Laste Loovustuba
    * Aurafoto tegemise võimalus
    * Margus Aru olemuslike armastuslaulude kontsert – laupäeva õhtul

  21. 2000. aasta 24. juunil ilmutas Schlock Mercenary meile järgmise prohvetliku pildirea:

    Singularity Hub vahendab uudist Jaapanis tegutsevast holograafilisest diivast:

    Case in point: Hatsune Miku. She’s a Japanese pop diva who’s just started to play massive stadium concerts to sold out crowds. Her hair is blue, she dresses like Sailor Moon, and she’ll only appear in concerts via a 3D ‘hologram’. Oh, and did I forget to mention that she’s completely fictional? Created by Crypton Future Media, Hatsune Miku is a virtual singing avatar that you can purchase for your PC and program to play any song you create. She and her virtual colleagues have gone on limited tours in Japan and virtual avatar song writing is a growing trend all over the world. Surprising? Perhaps, but the thing that really blows me away is that I actually like her songs. Check out Hatsune Miku’s performance of Stargazer in the video below. Not bad for JPop.

    Watching Miku sing live is pretty amazing. The 3D ‘hologram’ isn’t that impressive, it looks to be a modern version of the pepper’s ghost illusion we’ve seen before, but the crowd reaction is intense. I’ve been to concerts where the band’s fan base was considerably less enthusiastic. How must it feel to be a musician and see this virtual character getting way more love than you? Hatsune Miku and her ‘friends’ may only have played a few tours, but there’s little doubt that these guys are rock stars:

    Saadaval on ka jupp videot.

  22. Motherboard.TV vahendab eksperimenti loomingulise anakronismi alalt: kas kiviaegsed inimesed, kes varustatud vastavate teadmistega kuid ainult metsast leitava kraamiga, saaksid hakkama elektrilise telegraafi kokkupanemisega? Sündikaatis Slashdot.

    Umbluulased tavatsevad väita, et kiviaegsed skeptikud oleksid kiviaegse telegraafi olemasolu eitanud niikaua, kuni keegi selle tööpõhimõtte ära seletanuks. Loomulikult on see jama — töökõlbuliku telegraafi olemasolu ja töökõlbulikkust saab väga lihtsa eksperimendiga tõendada.

  23. Izvestija kirjutab pealkirja Aitäh ei öelnud keegi all Moskvas peetud konverentsist õpetajatele, kus tutvustatakse värskelt töödeldud fakte N. okupatsiooni mõjust Balti ja Kesk-Aasia riikidele. Mainimist leiab ka müüt Baltikumi arenenud majandusest ja kõrgest elatustasemest 1940. aastal.

    Прибалтика как “дотационный регион” СССР

    Авторы доклада пишут, что историография балтийских стран создала миф о высокоразвитой рыночной экономике независимых Латвии, Литвы, Эстонии в 1920-1930 годах. Но на деле в период независимости промышленность Латвии и Эстонии деградировала. Уровня промышленного производства 1913 года Эстония и Латвия за весь период их независимого существования так и не достигли. В Латвии, например, машиностроительная продукция составила в 1940 году всего 40% от уровня 1913 года. Оказавшись в отрыве от российского рынка, Эстония, Латвия и Литва развивались как типично аграрные государства. При этом промышленный потенциал, накопленный в дореволюционное время, либо простаивал, либо перенацеливался на обслуживание сельского и лесного хозяйства. Вот и вся “высокоразвитая рыночная экономика”.

    Далее, авторы доклада цитируют школьные учебники балтийских стран, которые уверяют учеников, будто в СССР народы Балтии подвергались эксплуатации со стороны “тоталитарной империи” посредством вывоза в другие республики продуктов труда. Однако анализ показывает, что от межреспубликанского обмена Прибалтийские республики как раз выигрывали.

    Чего это стоило РСФСР

    Если холодно и внимательно подойти к фактам, пишут авторы доклада, то все это было хорошо известно в СССР. Ежегодно депутаты Совета Национальностей и Совета Союза принимали законы о государственном бюджете, узаконивающие еще один вид дотаций: различные отчисления от общесоюзных налогов и доходов в бюджеты союзных республик. Так, если Российская Федерация могла оставить себе в среднем в 70-х и 80-х годах не более 40% собранного на ее территории налога с оборота, а Украина чуть больше, то Прибалтийские республики 45-50%, а республики Средней Азии – почти 100%. Темпы капитальных вложений в экономику союзных республик в 2-4 раза превышали аналогичные показатели для России.

    Seni ei ole veel välja kuulutatud, millal Venemaa säherdust suurt ja ajaloolist võlga sisse nõudma kavatseb hakata.

  24. Religion Dispatches edastab uusi trende ameeriklaste ettekujutuses perekonna ulatusest:

    The study, “Counted Out: Same-Sex Relations and Americans’ Definition of Family” looks at the changing definition of family since 2003. The study’s lead author is Indiana University sociologist Brian Powell, who was interviewed by the Associated Press:

    Only about one-third of those surveyed said they considered same-sex couples without children to be a family. And in 2006, when asked if gay couples and pets count as family, 30 percent said pets count but not gay couples.
    “The sheer idea that gay couples are given less status than pets should give us pause,” Powell said in an interview.

  25. Science Daily vahendab huvitavat tähelepanekut sellest, kuidas naiste arv töörühmas mõjutab keeruliste ülesannete lahendamise edukust:

    A new study co-authored by MIT, Carnegie Mellon University, and Union College researchers documents the existence of collective intelligence among groups of people who cooperate well, showing that such intelligence extends beyond the cognitive abilities of the groups’ individual members, and that the tendency to cooperate effectively is linked to the number of women in a group.

    To arrive at their conclusions, the researchers conducted studies at MIT’s Center for Collective Intelligence and Carnegie Mellon, in which 699 people were placed in groups of two to five. The groups worked together on tasks that ranged from visual puzzles to negotiations, brainstorming, games and complex rule-based design assignments. The researchers concluded that a group’s collective intelligence accounted for about 40 percent of the variation in performance on this wide range of tasks.

  26. Уровня промышленного производства 1913 года Эстония и Латвия за весь период их независимого существования так и не достигли.

    Esiteks ei ole see siiski õige (kui ma õigesti mäletan, siis 1930-ndate teises pooles jõuti sõjaeelse toodanguni), teiseks aga andsid 1913. aastal väga märkimisväärse osa Eesti tööstustoodangust ka Vene impeerumi mõistes hiiglaslikud sõjatehased, mis olid Tallinnas just valmis saanud ja millega hiljem polnud EV-s muidugi suurt midagi peale hakata. See ongi see “masinaehitus”.

    Оказавшись в отрыве от российского рынка, Эстония, Латвия и Литва развивались как типично аграрные государства.

    Sellega võib teatud määral isegi nõustuda, aga mis siis? Majandus != rasketööstus. See on stalinistlik luul. Väidetavalt olid Eesti ja Taani majandused enne II ms. üsna sarnase struktuuriga ja Eesti põllumajanduse tööviljakus Saksamaa omast isegi veidi kõrgem. Taani on praegu üks maailma kõrgema elatustasemega riike ja pole ühtegi põhjust, miks ei võinuks Eesti sama teed käia.

  27. Kriku ütles:

    teiseks aga andsid 1913. aastal väga märkimisväärse osa Eesti tööstustoodangust ka Vene impeerumi mõistes hiiglaslikud sõjatehased, mis olid Tallinnas just valmis saanud ja millega hiljem polnud EV-s muidugi suurt midagi peale hakata. See ongi see “masinaehitus”.

    See on ainult tolle hoolikalt valitud ajavahemiku üks ots. Teine ots on 1940. aasta, kui enamlased vabrikute sisustust siit juba Leningradi “evakueerisid”. Ratsionaalne võrdlusaasta oleks muidugi 1939. aasta, mil sõda alles lõuna pool tegutses — aga too ei läheks hoolikalt ette valmistatud narratiiviga pooltki nii hõlpsasti kokku.

  28. Kriku ütles:

    Väidetavalt olid Eesti ja Taani majandused enne II ms. üsna sarnase struktuuriga ja Eesti põllumajanduse tööviljakus Saksamaa omast isegi veidi kõrgem.

    Viita allikatele ka, et saaks LoBH’ile artikli kirjutada.

  29. Teine ots on 1940. aasta, kui enamlased vabrikute sisustust siit juba Leningradi “evakueerisid”.

    Suuremal osal 1940. aastast ei evakueeritud veel midagi.

    Väidetavalt olid Eesti ja Taani majandused enne II ms. üsna sarnase struktuuriga ja Eesti põllumajanduse tööviljakus Saksamaa omast isegi veidi kõrgem.

    Viita allikatele ka, et saaks LoBH’ile artikli kirjutada.

    Taani kohta näiteks ka see:

    Structural development during the 1920s, surprisingly for a rich nation at this stage, was in favor of agriculture. The total labor force in Danish agriculture grew by 5 percent from 1920 to 1930. The number of employees in agriculture was stagnating whereas the number of self-employed farmers increased by a larger number. The development in relative incomes cannot account for this trend but part of the explanation must be found in a flawed Danish land policy, which actively supported a further parceling out of land into small holdings and restricted the consolidation into larger more viable farms. It took until the early 1960s before this policy began to be unwound.

    When the world depression hit Denmark with a minor time lag, agriculture still employed one-third of the total workforce while its contribution to total GDP was a bit less than one-fifth. Perhaps more importantly, agricultural goods still made up 80 percent of total exports.

    Denmark’s terms of trade, as a consequence, declined by 24 percent from 1930 to 1932. In 1933 and 1934 bilateral trade agreements were forced upon Denmark by Britain and Germany. In 1932 Denmark had adopted exchange control, a harsh measure even for its time, to stem the net flow of foreign exchange out of the country. By rationing imports exchange control also offered some protection of domestic industry. At the end of the decade manufacture’s GDP had surpassed that of agriculture. In spite of the protectionist policy, unemployment soared to 13-15 percent of the workforce.

    Eestis oli põllumajanduse osakaal tööjõus muidugi palju suurem (hiliste kolmekümnendateni kuni 2/3), aga ekspordi struktuuri osas peaks erinevused väiksemad olema, mistõttu mõlemad majandused kannatasid kõvasti Suure depressiooni ajal.

    Aga üldiselt ma ei ole majandusajaloolane ja ei tahaks sel teemal väga esineda.

  30. Wall Street Journal kirjutab edusammudest katseklaasitornaadode alal:

    The $40 million research center, set on 90 acres in Richburg, S.C., features a massive test chamber as tall as a six-story building that can hold nine 2,300-square-foot homes on a turntable. Those homes can be subjected to tornado-strength winds generated by 105 giant fans. Mix in water from the 750,000-gallon tanks, and researchers can simulate Category 3 hurricanes.

    Nüüd ei saa ükski teadlane eitada, et tornaadod on olemas!

  31. Jällekord võtab üks ametnik sõna seksuaalteemadel:

    Haridus- ja teadusministeeriumi jurist Indrek Kilk peab õpetaja intiimsuhet koolinoorega eetilisest vaatenurgast koleduseks, mille eest täiskasvanu peab vastutama, kuid õigusaktides puudub tema sõnul sellise olukorra kohta eriregulatsioon.

    Nimelt võib pedagoogi kriminaalkorras karistada vaid alla 14-aastase õpilasega intiimsuhte loomisel ning sel juhul vastutab õpetaja samadel alustel kui kõik teisedki. Üle 14-aastase õpilasega isikliku ja romantilise läbikäimise eest pedagoogi kriminaalkorras vastutusele võtta ei saa.

    Jurist selgitas, et kuigi õpilaste ja õpetajate suhete reguleerimine võib olla vajalik, kohtab seksuaaltasandil läbikäimist poolte puhul haruharva, mistõttu pole seadusesse sellekohaseid määruseid sisse viidud.

    Üldhariduskoolis toetatakse õpilase vaimset, füüsilist, kõlbelist, sotsiaalset ja emotsionaalset arengut. Nimetatud väärtus ei ole juristi sõnul tagatud pedagoogi ja õpilase vaheliste seksuaalsuhete korral.

    Samuti seisab määruses, et õpetaja peaks kujundama lapsele õppimiseks, vaimseks, kehaliseks, sotsiaalseks, emotsionaalseks ja kõlbeliseks arenguks soodsa koolikeskkonna ning olema õpilase usaldus- ja kontaktisikuks suhetes täiskasvanute maailmaga.

    Kilk märkis, et õpilasega romantilistes suhetes olev õpetaja ei ole päris kindlasti antud määruse kohaselt toiminud. Seksuaalse läbikäimise puhul lasub tema sõnul suurem vastutus õpetajal kui täiskasvanul.

    Loodetavasti järgneb niisugusele avaldusele liberaalsete ringkondade hukkamõist. On ju tegemist palju tugevama sõnumiga kui Lukase jutt homoabielu teema sobimatusest matemaatikaõpikusse.

  32. Kriku ütles:

    Üldhariduskoolis toetatakse õpilase vaimset, füüsilist, kõlbelist, sotsiaalset ja emotsionaalset arengut. Nimetatud väärtus ei ole juristi sõnul tagatud pedagoogi ja õpilase vaheliste seksuaalsuhete korral.

    “Ei ole kombeks tagada” ja “ei ole tagatud” ei tähenda päris sama. Riskides liberaalseks ringkonnaks tembeldamisega mõistan sellise kitsarinnalise avalduse hukka.

    Mis ei tähenda, et ma peaks õpilaste arendamist seksuaalvahekorra kaudu Eestis üldhariduskoolides praegu soovitavaks hariduslikuks meetmeks. See sobib tänapäevasesse kooli sama hästi kui jutt Lukase homoabielust matemaatikaõpikusse.

  33. @Mart O.:

    Need Lõuna-Korea “kultuuripäevad” on 100 protsenti sama mustriga kui Billy Grahami evangelisatsiooniüritus mõne aja eest. Asupaik on sama, jälle esineb Tõnis Mägi, täpselt samamoodi veetakse bussidega inimesed üle Eesti kohale, üritus keskendub ühele sõnumit kuulutavale vastuolulisele persoonile.
    Kõige kurvem on kodulehelt vaadata seda, et osa Tallinna linnaosavalitsusi, Maardu linnavalitsus, rahvusvähemuste ühendus “Lüüra” ja Tallinna Sotsiaaltöö Keskus toetavad seda usufestivali.

  34. ScienceNOW teatab uutest avastustest poliitiliselt korrektse grammatika alalt:

    So Matlock and psychologist Caitlin Fausey of Indiana University, Bloomington, asked 188 students to read some sentences about hypothetical politicians. The students, undergraduates at UC Merced, first read about fictional politician Mark Johnson’s infidelity and corruption. Half saw statements like, “Last year, Mark was having an affair with his assistant and was taking hush money from a prominent constituent.” The other half saw this: “Last year, Mark had an affair with his assistant and took hush money from a prominent constituent.” The difference is one of grammatical aspect: “was having” and “was taking” are known as the imperfect aspect, meaning an event may be continuing. But “had” and “took” are known as the perfect aspect, meaning the event is bounded in time.

    Although the differences may seem subtle, they had a strong impact on the readers. More than three-quarters of students who read the imperfect aspect phrases said they were confident that Johnson would not be reelected, whereas only about half who read the perfect aspect phrases felt this way.

    Grammar also skewed participants’ estimates of how big the bribes were. When Johnson “was taking hush money,” 58% of students guessed the bribe was larger than $100,000, but when he “took hush money,” only 37% did.

  35. Tööst naiskolleegiga keeldunud soome vaimulikule määrati karistus kommentaarid on päris paljuütlevad.

    Ei tea, millele need

    23.10.2010 13:10
    tänapäeva liberaalkristlased oma usus toetuvad? Uut Testamenti nad ehk kasutavad peldikus või savukeeramiseks, aga lugemiseks ja järgimiseks küll kindlasti mitte. Ometi on Paulus – kristluse maailmaviija ning esimene tõeline Jeesuse müügimees – selge sõnaga öelnud:

    Sest Jumal ei ole korratuse, vaid rahu Jumal. Nõnda
    nagu on kõigis pühade kogudustes:
    olgu naised koguduses vait, sest neil ei ole lubatud
    rääkida, vaid nad alistugu, nagu ka Seadus ütleb.
    Aga kui nad tahavad midagi õppida, siis küsigu kodus oma
    meeste käest. Sest naisele on häbiks koosolekul rääkida.
    (1.Kor.14.33-35)

    Ütle siis veel, et meil ei lähe vaja soolise võrdõiguslikkuse volinikku , nagu arvab Lauri Vahtre

  36. Kui formaalselt tegeleb ÕK kõigi põhiõiguste ja -vabadustega seotud küsimustega ja eraldab neile valdkonniti oma osakonnajuhatajaid, siis otsustab ÕK, mis valdkonnad on olulisemad. Kui riik loob valdkonniti eraldi tippametnike kohti, siis tähendab see riigi otsust, et mõni valdkond on eriti oluline.

    Soolise võrdõiguslikkuse voliniku koha loomine ei tähendanud, et enne nende probleemidega keegi ei tegelenud. Selle kaotamine ei tähendaks, et diskrimineerimisjuhtumitega tulevikus ei tegeleta. Selle ametikoha eesmärk on alla kriipsutada ja esile tõsta, et kõnealused probleemid on riigi jaoks esmajärguliselt olulised. L. Vahtre ilmselt arvab vastupidist. Eks see ole tema õigus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga