Vaktsiinivastaste töövõit: 10 surnud last Kalifornias ja lisa on tulemas

Ema mõõtis 5-nädalasel Carteril väikse palaviku, laps oli ebatavaliselt rahutu, kuid muid silmnähtavaid sümptomeid tal ei olnud. Ema helistas igaks juhuks pere lastearstile, kes ütles, et tõenäoliselt pole tegu millegi tõsisega, kuid palus sellegipoolest samal päeval läbi astuda. Polikliinikus muutus arst lapse kiiret hingamist nähes murelikuks ja kutsus kiirabi, mis lapse haiglasse viis.

Haiglas läksid asjad paari päevaga hullemaks, laps muutus nõrgaks, ei söönud midagi, süda lõi küll väga kiiresti, aga vererõhk jäi madalaks. Seejärel algas köhimine. Ema kirjeldas köhimist kui suitsetajast mehe läkastamist. Köhimine oli nii tugev, et lapse jalad tõusid õhku, köhimine tegi haiget ja pani ta nutma, mis omakorda suurendas köhimist.

Ühel hetkel ei saanud laps köhimise vahelt enam hinge tõmmata ja hakkas siniseks muutuma. Ta viidi kiiresti lasteintensiivi ja talle manustati hapnikku. Kuigi analüüsi tulemused polnud veel saabunud, kahtlustasid arstid läkaköha (pertussis) ja määrasid antibiootikumid ning rahustid, aga ravi ei teinud lapse olukorda paremaks.

Peale paari päeva muutus Carteri seisund aina hullemaks ja talle pandi hingamisaparaat. Kui selgus, et selleski pole palju abi, ühendati laps kehavälise hapnikurikastajaga (ECMO — extracorporeal membrane oxygenation), mis asendab kopsude ja südame tööd. Voolikud, mis ühendasid lapse vereringe voodikõrvase aparaadiga, turritasid välja lapse kaelast.

10 päeva peale 37,8 palaviku algust Carter suri.

5-nädalane laps on läkaköha vastu vaktsineerimiseks liiga väike. Teda peaks kaitsma rahvastiku üldvaktsineeritus. Nüüd tegeleb Carteri ema muu hulgas ka täiskasvanute läkaköha vastu revaktsineerimise alase teavitustööga.

Allikas: CNN Blogs: A tiny life lost to whooping cough

Kalifornias on läkaköhasse surnud 10 last ja lisa on oodata ka muudes osariikides, kuna vaktsineerituse tase on aastate jooksul langenud.

Paljud lapsevanemad ei lase oma lapsi vaktsineerida, kuna tunnevad muret varases lapseeas saadavate vaktsiinide hulga üle, neile on vaktsiinivastaste poolt sisestatud kahtlus, et vaktsiinid pole ohutud ja vaktsiinid on kasutud, veel oli vahepeal üleval tänaseks teadlaste poolt täielikult kummutatud kartus, et vaktsineerimine võiks autismi põhjustada. Lisaks arvavad paljud, et nende lapsed on niigi terved ja usuvad, et pole vaktsiinidega ennetatavate haiguste poolt ohustatud.

Tõsiasi on aga see, et vaktsiinid on olnud niivõrd tõhusad, et paljud lapsevanemad lihtsalt ei tea enam, kuidas paljud haigused välja näevad. Sedasi arvatakse, et neid haigusi polegi olemas ja ei ohusta kedagi ning milleks siis asjatult lapsi torkida.

Kuid nagu näha, pole need haigused kuhugi kadunud ja tulevad kiirelt tagasi lapsi tapma, kui selleks vaid võimalus antakse ehk kui vaktsineerituse tase langeb alla teatud taseme.

Veel: CNN: Where vaccine doubt persists

Läkaköhast eesti keeles inimene.ee lehel.

Esinemine Eestis
Enne vaktsineerimise alustamist oli haigestumine läkaköhasse Eestis üle 100 juhu 100 000 elaniku kohta aastas, mis langes 3,8 haigusjuhuni aastatel 1972.-1981.; viimane surmajuht registreeriti Eestis 1964.aastal. Viimastel aastatel on jälle suurenenud läkaköhasse haigestumine, 2008. aastal registreeriti 36,2 juhtu ja 2009.aaastal 46,9 juhtu 100 000 elaniku kohta. Üle 15aastaste ja täiskasvanute osakaal haigestunute hulgas on suurenenud 40%ni.

Vaktsineerimisest skeptik.ee lehel:

74 Replies to “Vaktsiinivastaste töövõit: 10 surnud last Kalifornias ja lisa on tulemas”

  1. Ja sind on sinu heatahtlikkus kõige ümberitseva suhtes kaitsnud teetanusse või lastehalvatusse nakatumise eest? Või oled sa juhuslikult ikkagi nende haiguste vastu vaktsineeritud ka…?

  2. Artikkel ise küll ei tohiks ühtegi skeptikut pimesi panna uskuma neid lugusid. CNN blogs, suvaline nimi keegi Carter, lihtsalt haigla ja kohe varsti sureb pool linna maha. Mulle see lugu jätab küll hämara ja mitteusutava mulje. Ennemini tegemist tavapärase hirmu jülvava vaktsiinireklaamiga.

  3. Joe ütles:

    suvaline nimi keegi Carter,

    Noh, nagu CNN’i blogist lugeda võib, oli sellel beebil ka perekonnanimi, milleks tema vanemad, keegi Daryl Dube ja Felicia Dube, olid täiesti suvaliselt pannud Dube. Lugu on saadaval ka täiesti usaldusväärse rebaseuudiste kanali Fox Charlotte vahendusel: Local Family & Jeff Gordon Raise Awareness for Pertussis Vaccine

    CHARLOTTE, NC – A highly contagious disease that many of us thought was gone is actually on the rise. Pertussis, also known as Whooping Cough, is a potentially fatal illness that poses the most danger to infants.
    Daryl and Felicia Dube from Lancaster, South Carolina, are sharing the story of their son Carter with the hope more people will get vaccinated against the illness.

  4. Läkaköha on tõsine probleem ka Eestis.

    Tuttav põdes suvel seda, praegu on teine läkaköhas (ametlikult arsti poolt dokumenteeritud-testitud). Pealtnäha pole midagi erilist, aga muidugi köhib palju ja juba mitu nädalat. Mõlemad isikud on lapsena vaktsineeritud, seetõttu haiguse kulg kergem, kuid vaktsineerimisest kümneid aastaid möödas ja nakatumine võimalik. Mõlemad liikusid haiguse ajal avalikes kohtades.

    Ma väga loodan, et ükski vaktsineerimata imik pole neile haiguse ajal lähedusse sattunud. Mulle tundub selline võimalus väga tõsise motiivina alla 3 kuuse tite torkimiseks.

    Minu esimene kommentaar siin, tervist skeptikutele!

  5. Martin Vällik ütles:

    @sofie: (…)
    Lühidalt tahan öelda, et püüd kiilu lüüa stiilis “tema selgitab rahumeelselt, aga vaata, kui halvast teised käituvad” on kontraproduktiivne. Inimesed ja stiilid on erinevad ja erinevus rikastab.

    pädev ehk küll, aga kindlasti mitte eesmärgipärane, kui eesmärgiks on lollust elimineerida.

  6. Postimees vahendab ka:
    Californias möllav läkaköha on nõudnud kümne väikelapse elu

    Haiguspuhangu üheks põhjuseks on see, et osariigis on vaktsineerimisest suhteliselt lihtne keelduda. Osad lapsevanemaid on hirmutatud ära juttudega, nagu oleks vaktsineerimine ja autism omavahel seotud.

    Mõningates piirkondades Californias on 13 protsenti vanematest keeldunud lapsi vaktsineerimast.

    Haigestunud beebidest osa on olnud vähem kui kaks kuud vanad ja vaktsiin pole neid kaitsnud. Ametnike väitel on nad saanud nakkuse vanematelt või õdedelt-vendadelt.

  7. rahandussüsteem rikub kõik siin maailmas, ainult papp ruulib, neerud väljuvad arstide abil patsientiude kehadest kuna üüri vaja maksta. Usaldada neid ei saa, parem mitte lasta “vakstsineerida” kuna motiivid pole puhtad. Oksele ajavad kõik need väljamõeldud (või ise loodud) ja “õudsad” linnu-sea-lehma-kalmaari-merisea-millimallika-jaanalinnu-vihmaussikese”gripid”. 2010 stoori – “WHO gripieksperdid töötasid ravimifirmade heaks”. Ravimimaffia, ei ole neil vaja sind “tervendada” vaid “konksu otsa saada”.

    http://www.tarbija24.ee/?id=273003

  8. nimivõihüüdnimi(vajalik) ütles:

    rahandussüsteem rikub kõik siin maailmas, ainult papp ruulib, neerud väljuvad arstide abil patsientiude kehadest kuna üüri vaja maksta. Usaldada neid ei saa, parem mitte lasta “vakstsineerida” kuna motiivid pole puhtad. Oksele ajavad kõik need väljamõeldud (või ise loodud) ja “õudsad” linnu-sea-lehma-kalmaari-merisea-millimallika-jaanalinnu-vihmaussikese”gripid”. 2010 stoori – “WHO gripieksperdid töötasid ravimifirmade heaks”. Ravimimaffia, ei ole neil vaja sind “tervendada” vaid “konksu otsa saada”.

    http://www.tarbija24.ee/?id=273003

    Kas eelistad kommunismi? ;-)

    Tõsiasjad on aga Su teooriaga vastuolus. Ka kommunismile pürginud/pürgivates riikides vaktsineeritakse lapsi tõsiste nakkushaiguste vastu ning turumajandusega riikides ei ole laste tavaliste kalendervaktsiinide tootmine just eriti kasumlik tegevus.

    Vt. nt: Why are pharmaceutical companies gradually abandoning vaccines?

  9. tõnu ütles:

    ikka ja jälle tuuakse näiteid keskaegsest ühiskonnast, kus vaktsiinid tegid imesid sõna otseses mõttes

    Kes saksa keelt mõistab, see leiab keskaegse hügieeni (jpm) kohta huvitavaid asjalikke artikleid kogumikust „Mensch und Umwelt im Mittelalter”. Olmeajaloolane Otto Borst on pisut põhjalikumas ülevaates „Alltagsleben im Mittelalter” muu hulgas käsitlenud tervelt neljal leheküljel küsimust, kas ja kuidas haises keskaegne linn.

  10. Läkaköhasse haigestumine kasvab ka Eestis:
    Eestis haigestutakse läkaköhasse üha rohkem

    Kutsari sõnul on läkaköha vastu vaktsineerimata lapse saatmine lastekollektiivi seotud suure riskiga. «Esmalt lapse enese jaoks, sest ta on nakkusele avatud, teisalt kujutab vaktsineerimata laps haiguse potentsiaalse levitajana ohtu ka ülejäänud lastele,» möönis epidemioloogianõunik.

    Haigustekitajate leviku ennetamiseks peaksid koos lastega laskma end vaktsineerida ka lapsevanemad. Lapsi vaktsineeritakse riikliku immuniseerimiskava raames tasuta, pere täiskasvanud liikmetel tuleb vaktsineerimiseks pöörduda oma perearsti poole. Täiskasvanutele on läkaköha vaktsineerimine tasuline.

    Oskab keegi öelda, kui palju täiskasvanu vaktsineerimine maksab?

  11. Samal teemal ERR: http://uudised.err.ee/index.php?06219338S

    Täpset hinda ei oska ütelda, enamasti jääb see 200 ja 400 vahele. Tundub, et olen selle asja paari aasta eest läbi põdenud, aga igal juhul lähen perearstiga konsulteerima. Lapsed mul küll vaktsineeritud, aga tuttavatel kõigil ei pruugi olla. Siis oleks hea kindel olla, et ise ei levita. Lisaks on tulemas jõulupidude aeg, kus palju beebisid koos.

    Siia veel lisaks niipalju, et minu emal õnnestus 70 aasta vanuses hiljuti põdeda mumpsi. Vaktsineeritud pole teda selle suhtes kunagi, kuna Siberis sellist luksust ei olnud. Ja kuna perearst ei osanud haigust diagnoosida ning käskis vaid valuvaigisteid võtta (ja kui ei mõju, võtke kaks – kui paistetus alla läheb, siis uurime, mis teil viga on), siis viidi ta üliraskete komplikatsioonidega (sepsis) haiglasse, kus arst lõpuks diagnoosi pani ja kus ta ka õiget ravi sai. Tagasi tulemas on haigused, mida aastakümneid pole nähtud (mina nt olen mumpsi näinud – üks kooliõde põdes) ja mida perearstid ära tundagi ei pruugi osata. Vihje täiendkoolituseks?

  12. @nimivõihüüdnimi(vajalik):
    Ooo, ma ei teadnudki, et arstid saavad tulemuspalka – 3 neeru teeb siis 3 tonni? Ja 5 teeb 15? See kõlab sarnaselt tolle jutuga, mida kuulsin oma sugulase suust, et hambaarstid on vandenõus, et lagundada inimeste hambaid, siis nad saavad aina parandada ja parandada…

    Kummaline loogika – arst, kes kõigepealt õpib 7 aastat, siis inernatuur ja residentuur ja peale seda igapäevane vastutusrikas töö, kus sa sõna otseses mõttes vastutad inimeste elude eest, kas ta peaks oma tööd ilma palgata tegema või? Tasuta? Muide, neeru- ja muudest operatsioonidest, kui inimene oma taskust maksab, laekub see raha mitte arsti, vaid haigla pangaarvele, kust seda kasutatakse kütte, elektri, koristamise, toitlustamise, ravimite ja aparatuuri ja personali palkade katteks. Kui tahad kindel olla, et sinu raha otse avitaja tasku jõuab ja sellest miskit kaduma ei lähe, mine imearsti elik sensitiivi juurde (oi kadedust…).

    Kui ma oma vinge tõlketöö valmis saan, siis… heh-heh :) see vastab kõikide vandenõuteoreetikute unistustele. Ma olen sellega poole peal, Dig ;)

  13. KatrinV ütles:

    …kõlab sarnaselt tolle jutuga, mida kuulsin oma sugulase suust, et hambaarstid on vandenõus, et lagundada inimeste hambaid, siis nad saavad aina parandada ja parandada…

    Ega me sugulased pole? Mina nimelt olen sellise vandenõuteooria “läbi põdenud” — u. kümne aasta eest rääkis mulle üks hambaarst, et hambaravi ja hambapasta on dentaalmeditsiinitööstuse vandenõud. Kõiges olla olnud süüdi JFK, kes olla kunagi andnud (ei mäleta, kellele) mõtlematu valimislubaduse, et kui tema pukki saab, koolitatakse nii-ja-nii palju (s.t liiga palju, täpseid arve ei mäleta) hambaravitsejaid. Ja oligi presidendiks saades sundseisus ning mahitas hambaarstide koolituse eelisarendamist, kuni kogu USA kubises hambaarstidest, kellel aga polnud tööd, sest kõigil olid hambad korras. Nii oligi vajalik tekitada hambaid rikkuva hambapasta tööstus, et hambaarstidel oleks alati tööd (võimalik, et joogivee kloorimine oli ka osa sellest nõust). Hambaarstide rohkust N. Liidus põhjendas ta Liidu soovimatusega USA-st haridus- ja meditsiinivõidujooksus maha jääda.

    Praegu tundub naljakas, aga kui ta väitis, et hammaste puhastamine ilma pastata on suuhügieeni ja hammaste tervise seisukohalt jätkusuutlikum lahendus kui pastaga nühkimine, siis ma jätsin pasta kasutamise paariks aastaks järele.

    Tagajärgi lapivad kuldsete kätega spetsialistid siiamaani.

  14. Mart K. ütles:

    Mina nimelt olen sellise vandenõuteooria “läbi põdenud” — u. kümne aasta eest rääkis mulle üks hambaarst, et hambaravi ja hambapasta on dentaalmeditsiinitööstuse vandenõud.

    kuni 27. eluaastani polnud mul olnud mingit vajadust hambaarste külastada. siis läksin parandama ühte füüsilise tegevuse käigus murdunud hammast. üle vaadati ka muud hambad ja kinnitati, et kõik korras. sellele järgneva poole aastaga lagunes mul täiesti ootamatult kaks teist hammast. õnneks pole järgmise 6 astaga enam midagi juhtunud. ka mitmed teised tuttavad on märganud, et kui muidu terve klahvistikuga mingit pisiasja hambaarstile näitma minna, siis sellele järgneb paari kuu jooksul mõne hoopis teise hamba päris tugev lagunemine.

    muidugi ei saa öelda, et on põhjuslik seos aga ma ei imesta mitte üks raas, miks inimesed sellist vandenõud kahtlustama hakkavad.

  15. Kardan, et statistika tegemiseks on 2 juhust pisut lahja tulemus. Ma arvan, et hambaarstidel ei ole mingit vajadust oma patsientide hambaid kuidagi kunstlikult lagundada, selle töö teeb meie praegune elustiil ja eelkõige süsivesikuterikas dieet ise ära.

  16. muide, esimene neist kahest hambast kujutas mul sellist tõsisemat juhtumit, kus põletik oli juure all ja vajalik oli hamba suretamine. selleks suretati juur, juur “lahustati” mingi juurekanalisse süstitava ainega ja puhastati enne lõplikku plommimist välja. seesama hammas hakkas aga 3-4 kuud hiljem uuesti valutama. kuna leidsin odavama arsti, läksin selle juurde. selgus, et eelmine, väidetavalt väga kvaliteetne arst oli unustanud (?) umbes millimeetrise juuretüki välja puhastamata ja see läks edasi mädanema. küsisin arstilt, kuidas see võimalik saab olla ja kas ma ei peaks sellelt soss-sepalt osa raha tagasi nõudma? vastati, et noh, võib ikka kui lugu ära dokumenteerida jne aga põhjusena mainiti inimliku ekituse kõrval ära ka see, et “mõni ebaaus arst võivat meelega sellist asja teha, et klient ikka garanteeritult tagasi pöörduks.” et seda juhtuvat…

  17. KatrinV ütles:

    Siia veel lisaks niipalju, et minu emal õnnestus 70 aasta vanuses hiljuti põdeda mumpsi. Vaktsineeritud pole teda selle suhtes kunagi, kuna Siberis sellist luksust ei olnud. Ja kuna perearst ei osanud haigust diagnoosida ning käskis vaid valuvaigisteid võtta (ja kui ei mõju, võtke kaks – kui paistetus alla läheb, siis uurime, mis teil viga on), siis viidi ta üliraskete komplikatsioonidega (sepsis) haiglasse, kus arst lõpuks diagnoosi pani ja kus ta ka õiget ravi sai.

    Väga kahju, et su ema raskelt haige oli ja kannatama pidi aga antud andmete põhjal ei saa kuidagi väita, et perearst oleks teda valesti ravinud. Mumps nimelt ongi viirushaigus, mille vastu ei ole spetsiifilist ravi. See muuseas ongi üks põhjusi, miks mumpsi vastu vaktsineerimine vajalik on. Mumpsi sümptomeid ravitaksegi valuvaigistitega nii, et mainitud perearstile ei saa selles osas midagi ette heita. Sepsis on mumpsi puhul suhteliselt harva ette tulev aga tõepoolest üliraske komplikatsioon, mida ei saa ette näha ega ära hoida.

    Kogu lugu tõestab lihtsalt veelkord, kuigi vaid üksiknäite põhjal, miks on vaktsineerimine vajalik.

  18. @Jason:

    Mul 30 aastane sõbranna, kes peseb oma hambaid ainult hommikuti ja on seda nii terve elu teinud. Tal ei ole kunagi olnud hammastega ühtegi probleemi. Tal on ka vanaema kes on 90 aastane ning kellel ei ole ühtegi hambaauku (tema hambapesemise harjumusi ma kahjuks ei tea). Järeldus: ilmselt lihtsalt head geenid, seetõttu ei jäta mina küll õhtuti veel hambaid pesemata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga