Kapivaktsiinivastase(?) minister Pevkuri kättemaks ja teisi lugusid veebruaris

Vaktsineerimise teema ebatäpne käsitlemine meedias on rõõmustanud vaktsiinivastaseid ja paranoilisi süsteemipõlgureid. Isegi minister Hanno Pevkur võttis pisikese revanši, kui peatas oma otsusega gripivaktsiini Pandemrix väljastamise Eestis. Mis sest, et seda niikuinii eriti ei kasutatud, mis sest, et narkolepsiasse haigestumise riski tõusu, mille üheks tõenäoliseks kaasteguriks peavad Soome uurijad vaktsineerimist vaktsiiniga Pandemrix, on täheldatud Soomes, Rootsis, Islandil, aga mitte Suurbritannias, Saksamaal, Kanadas ega mujal, kus on selle vaktsiiniga vaktsineerituid kordades rohkem.

Meenutus minevikust, mida minister Hanno Pevkur gripi ja vaktsiini kohta on arvanud: JUHTKIRI: Skeptik Pevkuri kuritegelik hoolimatus. Aga küllap ajendas praegust otsust tegema selgetele tõenditele põhinev arusaam, riskianalüüs ja muidugi hoolimine rahva tervise eest.

Veel kohalikke lugusid gripivaktsiini teemal:

Üks iseloomulik kommentaar Postimehe juurest:

Mnjah
01.02.2011 14:02
Mina teadsin seda juba pikka aega, aga noh suur osa lambaid muud meediat ei vaata peale Postimees, Eesti telekanalid ning muud ajalehed.

Kusjuures praegu üks tuntud arst leidis tõestuse, et autism on samuti suure riskiga ja peamine põhjus mis tekkis jsut peale H1N1 vaktsiini saamist lastel. Vanemad said aru, et midagi on paigast ära kui samal päeval või natuke hiljem tekkis osadel lastel krambid ning autism.

Seda üritatakse praegu Inglise meedias ja USA’s kinni mätsida. On üks juhtum kus lapsevanem sai piisavalt materjali oma lapse haigusloo kohta ning oli võimalik tõestada, et arstid olid teadlikud.

Igal juhul asi areneb, me ei räägi siin vaktsiinidest kui üldse, et miski pole kasulik vaid teatud hooaja ja paljude peale sündi korraga süstitavate vaktsiinide koosmõju võib halvasti lõppeda ja on ka nii läinud.

Teema täienduseks olgu viidatud ka Katrin Väljataga arvamus Eesti Päevalehes ja selle täiendatud versioon skeptik.ee-s.

Teised leiud veebruari meediast on siia kommentaaridesse lahkelt oodatud.

279 Replies to “Kapivaktsiinivastase(?) minister Pevkuri kättemaks ja teisi lugusid veebruaris”

  1. “puutenakkuseks” (ingl contagion) nimetatava kontseptsiooni olemusse. Tegemist on ebauskumusega, et füüsilise kontakti kaudu on võimalik objektidesse siirdada inimese immateriaalseid kvaliteete või põhiolemust.

    Kontaktmaagia on õige sõna.

    Aga ma ei ole päris nõus, et see ebausuteema on. See, et kuulus inimene on mingit asja kasutanud, eristab seda asja kõikidest teistest samasugustest asjadest, mida võib olla tohututes kogustes (tööstuslikult toodetud kingad, pastakad jne). Täpselt sama käib raamatute kohta – autograaf eristab seda muudest identsetest eksemplaridest. Väga paljud inimesed tahavad olla erilised ja sinna juurde kuulub ka soov, et nende asjad oleks erilised. Teine võimalik psühholoogiline liin, mida mööda kuulsuste asjade austajate mõte võib liikuda, on kollektsionääride oma.

  2. Tunnistan siinkohal üles, et mul on üsna hea meel oma K. E. Söödi kogutud luuletuste väljaande üle, milles on ka autograaf ja pühendus. Kahjuks küll mitte mulle, kuid asjaolusid arvestades oleks seda palju tahta.

  3. Kriku ütles:

    Aga ma ei ole päris nõus, et see ebausuteema on. See, et kuulus inimene on mingit asja kasutanud, eristab seda asja kõikidest teistest samasugustest asjadest…

    Aga reeglina mitte füüsilisel moel, või vähemalt pole see peamine. “Sentimentaalne väärtus” võib vabalt taanduda alateadlikule kontaktmaagia-usule.

  4. Katoliiklased pole ainsad usklikud, kes modernset tehnoloogiat jumalakummardamisega lõimivad. Wall Street Journal kirjeldab Hongkongi suurimas taoismitemplis Wong Tai Sinis toimunud ümberkorraldusi.

    For 100 million Hong Kong dollars (US$13 million), the 90-year-old temple created a underground prayer room — decked with gold and marble and equipped with LED lights and motion detectors — just in time for the Lunar New Year holiday, which started Feb. 3 and is expected to draw more than a million visitors to the temple over two weeks.

    The 10,000-square-feet chamber, which took three years to complete, features a vaulted echo-enhancing ceiling emblazoned with a planetarium-like digital replica of the Hong Kong sky that rotates in accordance with the seasons. Two HK$3 million floor-to-ceiling wall hangings, made of marble and rare gemstones, adorn the entranceway. Worshippers enter the hall and deposit a written prayer before one of 60 statues representing the gods of the Chinese zodiac, which responds with flashing lights and bursts of smoke.

    The modernization of the 2,500-year-old religion has inspired both awe and disapproval. Further adding to the controversy is the new prayer hall’s entrance fee (HK$100; HK$50 for seniors), which makes Wong Tai Sin the first prayer facility in Hong Kong to charge admittance. A prayer offering at the temple’s automated statues costs an extra HK$300. Sik Sik Yuen, the Taoist nonprofit organization that runs Wong Tai Sin, says the fees are required for the maintenance of the new hall. /…/

    The new electronic prayer hall is just the latest in a series of technological initiatives at Wong Tai Sin. The temple is perhaps best known for a fortune-telling ritual in which a worshipper shakes a vessel filled with 100 prayer sticks until one falls out. The numbered stick is then taken to one of many fortune-telling stalls where it is interpreted by a monk. Each vessel’s prayer sticks have to be counted after every use, to ensure that an official set of 100 is supplied to the next worshipper. Last year, the temple began using a radio frequency identification machine behind closed doors to streamline the flow of prayer sticks. A batch of 100 sticks can now be counted in less than three seconds.

    And in December 2008, just in time for the 2009 Lunar New Year, Wong Tai Sin introduced its groundbreaking digital initiative: e-praying. Worshipers too busy to visit the temple can send a free e-mail prayer to the temple’s monks via the Sik Sik Yuen website. Monks receive the prayers, filter out hoaxes and print the rest on prayer paper before burning them in the traditional Taoist ritual. Wong Tai Sin says it receives about 30,000 electronic prayers annually, roughly half from Hong Kong and half from abroad.

  5. “Sentimentaalne väärtus” võib vabalt taanduda alateadlikule kontaktmaagia-usule.

    Aga sellel võib olla ka hulk muid seletusi. Iga ebaratsionaalse soovi tagant maagiat otsida on ka veidi liig.

  6. Keegi Marion Pajumets teab kõige paremini, mis meil kõigil kõrvade vahel tegelikult toimub:

    Lõpetage see järjekordne kvooditeema, võivad mõned tülpinult ohata. Miks peaksime otsustama upitada kedagi ainuüksi ta soo pärast! Otsustama peavad ikka kompetentsed inimesed, vaatamata soole. Selle, nii mõistliku seisukoha peale väidaksin, et sookvoodid on juba olemas, on kaua olnud.

    Oleme senini hääletanud meeste poolt, sest meie peades on elutsenud varjatud meestekvoot – mitteteadlik meestele eelise andmine.

  7. Kriku ütles:

    Aga sellel võib olla ka hulk muid seletusi.

    Üsna selgelt ilmneb kirjeldatud katsetes katsealuste maagiline (irratsionaalne) suhtumine esemetesse, millega kuulsus on otse kokku puutunud. Paku, palun, antud tendentsile mõni muu seletus:

    Armastatud kuulsuse puhul kahandas steriliseerimine sviitriostusoovi, samas kui edasimüügikeelu mõju jäi minimaalseks. “Põlatud kuulsuste puhul oli mõju aga vastupidine,” osutavad autorid kokkuvõttes. “Otsekontakti kõrvaldamine ainult suurendas sviitri tajutud väärtust, samas kui edasimüümise keelamine kahandas märkimisväärselt katsealuste soovi sviitrit osta.”

  8. Mart K. ütles:

    Katoliiklased pole ainsad usklikud, kes modernset tehnoloogiat jumalakummardamisega lõimivad. Wall Street Journal kirjeldab Hongkongi suurimas taoismitemplis Wong Tai Sinis toimunud ümberkorraldusi.

    Need on ahvatlevad küll. Millal Wong Tai Sin’i IPO tuleb?

  9. Postimees kirjutab:

    Juba paar nädalat on linnavõimud oodanud, millal jõuab Tartusse esitlusele lumesulatusmasin, et saaks proovida alternatiivi lume äraveole. Lumi sulatatakse masina umbes 50 kraadini soojendatud veesärgi abil.

    Skeptikutele pakub sündmus huvi artiklis kirjeldatud jaikonoomilise majandusarvestuse tõttu:

    Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et masina tarnijate väitel peaks kuupmeetri lume sulatamise hinnaks kujunema umbes 70 kr/m2, see on samas suurusjärgus lume äraveo hinnaga. Iseasi, et kütust kulub sulatamiseks rohkem, vähemalt Tartu tingimustes.

    Kas kütusekulu on tolle 70 kr./m2 sisse arvestatud või mitte, ei saa artiklist teada ei lugejad ega ka ajakirjanik ise.

  10. Postimees kirjutab:

    Kulissidetagune koostööprojekt e-PINE Balti riikide, Põhjamaade ja Ameerika Ühendriikide vahel seadis üheks eesmärgiks kiilu löömise Venemaa liidrite – Dmitri Medvedevi ja Vladimir Putini vahele, selgub Wikileaksi dokumentidest.

    Venemaasuunalist poliitikat on riikide esindajad kogunenud arutama kaks korda aastas. Kohtumised on leidnud aset kord Washingtonis ja siis taas Euroopas, vahendab Dagens Nyheter.

    Säärane vandenõuteooria on kummaline ja selle Venemaa-kesksus pälvib tõsist tähelepanu. Senini levinud Cablegate’i lekked on tugevasti Ameerika-kesksed põhjustel, mis peaksid olema ilmsed.

    dig tuletab igaks juhuks meelde, et Dagens Nyheter ei kuulu Wikileaks’i ametlike koostööpartnerite hulka, teisest küljest jälle oli Dagens Nyheter kaudselt seotud Israel Shamir’i etüüdiga Russky Reporter’is. Asjaolu, et masslekitatud dokumentide autentsuse kontroll peaaegu võimatu on, on skeptilistel veergudel varemgi mõlgutamist leidnud,

  11. dig ütles: Postimees kirjutab

    Rootsi esindajad propageerisid 2008. aasta kohtumisel püüdu aidata Medvedevil tugevamat positsiooni saavutada…

    Eesti võimalikku rolli ette kujutada püüdes meenus ähmaselt muinasjutt, milles keegi puu otsas istuja puu all magavad hiiglased tülli ajas ja sellest pärast vist kasu lõikas.
    Putin ja Medvedjev pole küll miskid hiiglased, aga nemad istuvad hiiglase turjal. Kus see ässitaja peaks asuma…
    Eks targemad teavad.

  12. Pärnumaal liiguvad ufod nagu liinibussid

    Kahel viimasel nädalal on Pärnus ja Pärnumaal vaadeldud taevas kümmet objekti. Kõiki ühel lennutrajektooril – nagu liiguksid seal liiniufod peatusega Pärnu kohal.

    Viimased ufovaatlused tehti Tammsaare ja Kanali tänava nurgal. “Tulin laupäeval umbes pool tundi enne südaööd koju. Sõber tõi mind autoga ära. Ta oli koos naisega. Jätsid masina värava taha seisma ja tulid vaatama, kui suured lumehanged mul õues on. Sõber panigi esimesena lendavat objekti tähele ja küsis, mis see on. Tema esimene reaktsioon oli, et ufo. Mina ütlesin, et ah, mis ufo, lennuk hoopis. Teadsin, et sealt läheb lennukoridor. Hakkasime vaatama. Tuled ei plingi, on pidev valgus, häält ei ole kuulda ja objekti ennast, sellist kera või seest helendavat asja, polnud ka. Objekti kontuuri polnud näha, pigem oli ikkagi selline alla suunatud valgusvihk, umbes nagu tohutu suurel taskulambil võiks olla. Heledamat sorti apelsinikarva. Objekt tuli Kilingi-Nõmme poolt ja liikus Pärnu rannarajoonis propellerlennuki kiirusega mere suunas. Läks täiesti ühes joones ühtlase kiirusega, ei ta võbelenud ega seisatanud,” räägib eraettevõtja ja firmajuht Aleksander (55).

    Koos sõbra ja selle naisega uuris ta lendavat objekti umbes viis minutit. Siis sõitsid külalised ära ja Aleksander läks tuppa. Mõtles algul kolmanda korruse katuseaknast veel objekti jälgida, kuid teised toimetused tulid vahele.Et Aleksander teenis 35 aastat tagasi Nõukogude lennuväes ja tollal katsetati lennukilt pildistamise seadmeid, siis tuli talle esimese hooga pähe, et kummaline objekt on maad pildistav lennuk. Nüüd ta seda aga ei usu, sest imelik valgus liikus täiesti hääletult. Igaks juhuks helistas Aleksander ka lennuliiklusteenindusse ja sai teada, et Eesti õhuruumis lendas sel ajal kolm lennukit, kuid ükski neist ei asunud salapärase valguse piirkonnas.

    Õhupall või lendav hiina latern ei saanud nähtu tema arvates samuti olla, selleks liikus see liiga kiiresti ja ühtlaselt.

    Umbes samal ajal ja kõigest kilomeetri jagu Aleksandri vaatluskohast eemal Mai elurajoonis nägi haridustehnoloog Varje (47) koguni kümmet tundmatut objekti. Kummaline vaatepilt

    Need olid kollakasoranži värvi ja umbes Kuu suurused kolmnurkse kujuga asjad, mis ilmusid nähtavale ühesuguse intervalliga, ühest suunast ja ühte trajektoori mööda.

    “See oli müstiline ja kummaline vaatepilt,” ütles Varje nähtut meenutades. Teda täiendas poeg, kes objekte binokliga vaatles: need olnud kolmnurkse kujuga, kuid aeg-ajalt olevat kuju ja värvi muutnud.

    Varjegi välistab kahtluse, et tegemist võis olla hiina laternatega, sest need ei saaks iialgi liikuda nähtud objektide moodi ning kuju ja värvi muuta.

    Erkoranž viirg metsa kohal

    Kaks nädalat varem, 27. jaanuaril, puutus kummalise nähtusega kokku Kilingi-Nõmmel elav Sirje. Umbes pool tundi enne südaööd…

  13. sõitis ta autoga kodu poole ja Seljametsa teeristil nägi metsa kohal täielikus pimeduses erkoranži viirgu. Mida lähemale ta valgusele jõudis, seda eredamaks see muutus, nii et tekkis tulekahjukahtlus. Kuid kusagil ei põlenud midagi.

    Sirje nähtud kummalisel valgusel on seos ka Aleksandri vaatlusega – suund oli sama.

    Ufouurija Igor Volke kinnitusel on anomaalsuse tunnused kõigi juhtumite puhul olemas. Kuid midagi rohkemat nende kohta esialgu öelda ei saa, tuleb rohkem infot koguda.

    Teateid Eesti para-pealinnast siis :)

  14. “Keegi tuleb voodisse, nagu nöör oleks kõri ümber!”

    Sensitiiv tuli, võngutas oma pendlit. “Ütles, et õhk seisab, toas on surnud energia. Mul olevat kaks deemonit peal. Plaksutas käsi, tegi imelikke liigutusi,” kirjeldab Mari. Sensitiiv käskinud tal voodit pool meetrit akna poole nihutada. “Ise muudkui päris, kuidas õhk nüüd on. Mina ei saanud midagi aru.” Ja juba selsamal ööl olnud luupainaja uuesti platsis: “Hommikul oksendasin sisikonna pahempidi! Närvid.”

    17. jaanuaril käis Mari juures venelannast ekstrasenss. Ema Liia arvates pidi too olema eelmisest paar kraadi kangem. “Ma ei saa vene keelest päris hästi aru, tädike andis mulle mingisugused molitvad (palved – toim), aga ma ei suutnud neid aktsendita lugeda,” räägib noor naine edasistest sündmustest.

    Mari tegi, nagu teda õpetati: pani padja alla piibli ega pühkinud parketilt kriidist jälge, mille ta ekstrasensi soovitusel oli voodi ümber tõmmanud. Voodijalgade juurde pani soolakotikesed, madratsinurkadesse küüslauku. “Kas ma uskusin sellesse, ei tea. Mul oli selleks ajaks juba täiesti ükskõik,” tunnistab luupainaja ohver.

    24. jaanuaril jäi Mari haiguslehele ja sõitis apteegis ennast retseptiravimitega korralikult varustanult Läänemaale vanaema juurde närve ravima. Ta lootis, et seal saab üle mitme kuu ennast välja magada. “Kohe esimesel ööl oli painaja kohal. Mis valemiga, sellest ma aru ei saanud. Tähendab ta liigub minuga koos, ma olen nagu kiibistatud vang!”

    Sool ja küüslauk magamistoast välja!

    Kolm päeva hiljem kohtus Mari “Selgeltnägijate tuleproovist” endale nime teinud Kristiga. “Kristi peilis esimese korraga välja, kes mulle luupainajaks käib. Ma ei saanud kõigest küll aru, mida ta minu kodus tegi, kuid soola ja küüslaugu kohta ütles Kristi, et mingit erilist otstarvet nendel asjadel magamistoas pole, ega inimene soolakurk ole.” Piibli jättis Mari aga igaks juhuks siiski padja alla.

    Selgeltnägija sõnul on see täiesti võimalik, et vaimolend käib konkreetset inimest energeetiliselt piinamas, ajendiks peamiselt kadedus ja pime viha. “Luupainajad on reaalsuses olemas. Tegu ei ole uneapnoe (unelämbumistõve) ega südamepuudulikkusega. Kui inimesed oskaksid ennast luupainaja eest kaitsta ja sellest vabaneda, oleks kindlasti mõnigi äkksurnud andekas noor inimene ehk veel elus,” usub selgeltnägija

    õudusjutud on ikka vahvad lugeda.

  15. Inimese oletatavate eellaste säilmete tõlgendamise vallas on puhkenud midagi tormilaadset.

    Nature’i viimatises numbris ilmunud töö väidab, et hominiidide fossiile kiputakse liiga agaralt just inimese eellaste säilmeteks lahterdama, ehkki tihti võib olla tegu hoopis ahvidega.

    Science Daily vahendab:

    The paper, “The evolutionary context of the first hominins,” reconsiders the evolutionary relationships of fossils named Orrorin, Sahelanthropus and Ardipithecus, dating from four to seven million years ago, which have been claimed to be the earliest human ancestors. Ardipithecus, commonly known as “Ardi,” was discovered in Ethiopia and was found to be radically different from what many researchers had expected for an early human ancestor. Nonetheless, the scientists who made the discovery were adamant it is a human ancestor.

    “We are not saying that these fossils are definitively not early human ancestors,” said co-author Terry Harrison, a professor in NYU’s Department of Anthropology and director of its Center for the Study of Human Origins. “But their status has been presumed rather than adequately demonstrated, and there are a number of alternative interpretations that are possible. We believe that it is just as likely or more likely that they are fossil apes situated close to the ancestry of the living great ape and humans.”

    Bruce Bower (Science News) annab sõna ka kahtlejale:

    “With no new data, no new ideas, no new methods, no new hypothesis, no new experiments, no new fossils, not even a new classification, this paper will leave everybody wondering what’s happened to the peer review process at Nature,” says [anthropologist Tim White of the University of California, Berkeley].

  16. Euroopa Nõukogu hoiatas multikulturalism eest

    «Nagu me tänapäeval asjast aru saame, võimaldab multikulturalism paralleelsete ühiskondade teket riikide sees,» ütles Financial Timesile antud intervjuus Euroopa Nõukogu peasekretär Thorbjørn Jagland.

    «Sellele tuleb lõpp teha. Samuti on selge, kuivõrd ohtlike ja radikaalsete ideede kasvulavaks mõned paralleelühiskonnad on kujunenud. Terrorism ei ole meile vastuvõetav.»

    Jagland astus välja Saksa kantsleri Angela Merkeli, Briti peaministri David Cameroni ja Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy kaitseks, kes on kõik hiljuti hoiatanud, et erinevaid kultuure külg külje kõrvale elama julgustades on kahjustatud rahvuslikku identiteeti ning aidatud kaasa sisserännanud noorsoo radikaliseerumisele.

  17. Kummalistest uskudest filmide tegemine on juba vana traditsioon. Katoliiklastel on nende vägivallapornograafiline suurteos The Passion of the Christ, saientoloogidel pulpheroistlikku dualismi ülistav Battlefield Earth. Nüüd lubavad filmiga välja tulla objektivistid. Veebisait Atlas Shrugged Part I on juba olemas.

    Ask yourself: What would happen, if our producers disappear – Steve Jobs, Sergey Brin and other industrialists fall off the radar, their companies shuttered and their creative genius no longer powering America? The answer lies in Atlas Shrugged Part I.

    For the millions around the world who have read Rand’s books, for those curious about her controversial philosophy, and for the uninitiated, and skeptical – the film, which only covers the first third of the book, is an opportunity to a faithful adaptation.

  18. Kummalistest uskudest kirjutavad Postimehe arvamusloo peale ka kommentaatorid. On lihtne arvata, milline üksmeelsus ja mõttekaaslasile plusside ladumine pääses lahti, kui ajakirjanik julges väita nii:

    Eestlased peavad heaks mõtteks külmetushaiguste ja gripi vastu võidelda küüslauguga. Nii kinnitab läinud aastal terviseameti tehtud uuring ja ka osalt küüslaugust tühjaks ostetud poeletid. Küüslauku soovitavad koduse ravivahendina isegi apteekrid. Kas selline küüslauguusk ikka õigustab ennast?

  19. @Andres Valdre:
    Otse loomulikult pesitseb Postimehes tolle artikli kõrval artikkel jaanuari lõpust: Ravimtaimed aitavad pakasele edukamalt vastu panna

    Pakase ja gripilainetega kimbutav talv paneb proovile organismi vastupanuvõime, mille tugevdamiseks leiab hulganisti abimehi ravimtaimede seast.

    Ravimtaimi kasvatav Tiiu Väinsaar peab parimateks turgutajateks nõgest, raudrohtu, kibuvitsamarju, aasristikut, astelpaju ja sellerit. «Suur vastupanuvõime tõstja on ka küüslauk, nii et üks küüs õhtul on omal kohal,» lausub ta.

    Artikkel koosnebki ainult Väinsaare targutustest, päris-spetsialisti käest pole midagi küsitud. Kommentaarid millegipärast puuduvad, aga võib-olla ongi nad üleliigsed.

  20. Postimehel on mäletatavasti paha komme kõigile kommentaaridele kolme kuu pärast vesi peale tõmmata. Järgnev paar väärib pikemat hoidmist:

    18.02.2011 11:29
    moonika : ÄRGE OSTKE HIINA KÜÜSLAUKU,sest see on mürke täis.Tahtsin endale valmistada ravimit,kus küüslaugule tuli lisada piiritust või viina ja panna jahedasse ning pimedasse ruumi seisma.Paari päeva möödudes selgus,et see ravim oli muutunud võikalt vase karva sinakas roheliseks.See oli tõeliselt jube.Seejärel tegin sama katse kohaliku küüslauguga-tulemuseks ilus värvitu segu.Milles asi??????? Pöördusin esialgu tarbijakaitse ametisse,kust saadeti toiduametisse ja sealt veterinaarametisse,kus oleks võidud teha analüüs, sest neil on labor olemas, kuid pidavat olema nii kallis,et mina pole võimeline kinni maksma ja kuskilt ametlikku taotlust analüüsi tegemiseks keegi ei anna.Võibolla on keegi ka tähele pannud,et see küüslauk tõmbub liha sisse pikituna praeahjus ka roheliseks???
    Kuna abi ei saanud,saatsin ka kirja jaanuari kuu algul Tartu Ülikooli professor ALIDA KIISile`kes tegeleb niisuguste küsimustega,kuid sealt pole probleemi kohta huvitatust ega mingit vastust tulnud.
    Kas tõesti pole meie riik praegu huvitatud elanikkonna tervisest ega tehta mingeid analüüse meile sisse toodavate toiduainete kohta nagu seda oli vene ajal,kus kõike kontrolliti toiduainetetööstuse laboratooriumis asukohaga Mere puiesteel.Praegu vist too sisse, mida tahad ja müü, mida tahad.Tundub,et ega meid ei loe keegi ja elamegi liiga vanaks-pole kes pensioni maksma hakkab.
    -5 +17

    18.02.2011 11:41
    küüslauk :) : International Journal of Food Science & Technology, Identification of Two Novel Pigment Precursors and a Reddish-Purple Pigment Involved in the Blue-Green Discoloration of Onion and Garlic, written by Shinsuke Imai,* Kaori Akita, Muneaki Tomotake, and Hiroshi Sawada, Received for review August 12, 2005. Revised manuscript received December 5, 2005. Accepted December 10, 2005.

    Abstract:

    By using a model reaction system representing blue-green discoloration that occurs when purees of onion (Allium cepa L.) and garlic (Allium sativum L.) are mixed, we isolated two pigment precursors (PPs) and a reddish-purple pigment (PUR-1) and determined their chemical structures. PPs were isolated from a heat-treated solution containing color developer (CD) and either L-valine or L-alanine, and their structures were determined as 2-(3,4-dimethylpyrrolyl)-3-methylbutanoic acid (PP-Val), and 2-(3,4-dimethyl-1H-pyrrolyl) propanoic acid (PP-Ala), respectively. Next, PUR-1 was isolated from a heat-treated solution containing PP-Val and allicin, and its structure was determined as (1E)-1-(1-((1S)-1-carboxy-2-methylpropyl)-3,4-dimethyl-1H-pyrrol-2-yl)-prop-1-enylene-3-(1-((1S)-1-carboxy-2-methylpropyl)-3,4-dimethyl-1H-pyrrol-2-ylidenium). The structure of PUR-1 suggested that PP molecules containing a 3,4-dimethyl pyrrole ring had been cross-linked by an allyl group of allicin to form conjugated pigments. While PUR-1 is a dipyrrole compound exhibiting a reddish-purple color, a color shift toward blue to green can be expected as the cross-linking reaction continues to form, for example, tri- or tetrapyrrole compounds.

    What the above means:

    The discoloration is due to pigments that form between sulfur compounds in garlic and amino acids. When the garlic tissue is disrupted, as happens in processing, an enzyme is liberated and reacts with it to form thiosulfinates compounds that then react with the natural amino acids in the garlic to form blue pigments. The age of garlic determines how much isoalliin there is in the first place, and the nature of the processing determines how much enzyme is liberated.

    Maakeeli:

    * Küüslaugus sisalduvad väävelosakesed võivad reageerida imetillukeste vasekogustega, moodustades vasksulfaadi, mis on sinine või rohekas. Sellise reaktsiooni võib põhjustada ka nt vees leiduv imeväike vasekogus.

    Nimelt toores küüslauk sisaldab ensüümi, mis kuumutamisel deaktiveerub. Kui seda ei kuumutata (piisavalt), siis reageerib see ensüüm väävli (küüslaugus) ja vasega (vees või nõudes) ja moodustab sinaka/roheka vasksulfaadi.

    * Kui värske küüslauk on peenralt korjatud enne täielikku valmimist ja seda pole korralikult kuivatatud, siis võib see happega (nt sidrunimahl, äädikas) kokku puutudes siniseks või roheliseks värvuda (seda põhjustab mingi ‘allinin’ derivaat).

    * Küüslauk võib samuti minna roheliseks (= toodab klorofülli), kui toimuvad suured temperatuurimuutused või kui ta jääb päikesevalguse kätte.

    * Kui kasutasid tavalist lauasoola (= tihti sisaldab joodi) jämeda või koššer-soola asemel, siis võib küüslauk sellest värvuda. (Põhjuseks siis soola joodisisaldus).

    Küüslauku võib vaatamata kummalisele värvile endiselt süüa.

    -1 +15

  21. Uudiseid religioossetest figuuridest on veel. Nagu Gizmodo vahendab, on National Enquirer näinud Steve Jobs’i Stanfordi kliiniku onkoloogiakeskuse juures. National Enquireri tuntud kvaliteediga vähiarstid võtsid pildid ette, lahkasid neid põhjalikult ja järeldasid, et pildil kujutatud mees on vähi viimases staadiumis ja ei ela üle kuue nädala.

    The Enquirer followed him from breakfast to the Stanford Cancer Center. It says he has weeks to live, based on analysis of the photos by Dr. Gabe Mirkin and Dr. Samuel Jacobson. Neither are oncologists or have seen Steve in person. Mirkin, a radio talk show host, claims he has a “20-year track record of spotting breakthroughs and recommending effective treatments long before they become standard medical care” and makes his assessment of Steve based on the appearance of Steve’s butt in the photos. Yes, this doctor is making a butt-diagnosis, remotely.

    Fotograafilisel diagnostikal on pikk ja värvikas ajalugu. Lisaks Houdinistki vanematele soolapuhujatele mäletavad skeptikud kindlasti juhtumit, kus doktor Bill Frist diagnoosis kedagi Terri Schiavot. Uue konksuna pakub asjahuvilistele aga huvi tähelepanek, et nähtavasti on isand Jobsil vähivorm, mis põhjustab mitte ainult taguotsa vaid ka sõiduauto allavõtmist. Analüüsib Jalopnik:

    Jobs is famous for driving a silver Mercedes SL55 AMG with its license plate replaced by a bar code, a move that’s not really legal in California but was apparently OK because its Steve Jobs. The car in the Enquirer photo is clearly a late ’90s Honda Civic — you can see its velour door panel in one of the shots — and it’s not the typical choice for taking a billionaire out on the town.

  22. Eestlased peavad heaks mõtteks külmetushaiguste ja gripi vastu võidelda küüslauguga. Nii kinnitab läinud aastal terviseameti tehtud uuring ja ka osalt küüslaugust tühjaks ostetud poeletid. Küüslauku soovitavad koduse ravivahendina isegi apteekrid. Kas selline küüslauguusk ikka õigustab ennast?

    Mis võiks olla asendusaine küüslaugule? Tean, et hiljutiste uudiste valguses ei ole vastus ilmselt populaarne, kuid ikkagi – see on vaktsineerimine.

    Nende lõikude vahel on vastuolu. Ravimine ja ennetamine on kaks ise asja.

  23. Minu hea sõber autist

    Maailmas on näiteks trend, et puudega inimeste omaaegse nimetuse disabled (ingl võimetu, puudega) asemel öeldakse nüüd differently abled (ingl teistmoodi suutlik, võimekas). Nii rõhutatakse, et kui loodus midagi ühe käega võtab, siis teisega annab ta sama palju või topelt tagasi.

    Selline maailmavaade on küll väga nunnu ja puha, aga ülaltoodud väitesse kui üldreeglisse tasub väga skeptiliselt suhtuda.

  24. The Globe and Mail valgustab soojeneva gloobuse huvitavaid ja märgi tagajärgi.

    Extreme rainstorms and snowfalls have grown substantially stronger, two studies suggest, with scientists for the first time finding the telltale fingerprints of man-made global warming on downpours that often cause deadly flooding.

    Two studies in Wednesday’s issue of the journal Nature link heavy rains to increases in greenhouse gases more than ever before.

    One group of researchers looked at the strongest rain and snow events of each year from 1951 to 1999 in the Northern Hemisphere and found that the more recent storms were 7 per cent wetter. That may not sound like much, but it adds up to be a substantial increase, said the report from a team of researchers from Canada and Scotland.

  25. Kriku ütles:

    Selline maailmavaade on küll väga nunnu ja puha, aga ülaltoodud väitesse kui üldreeglisse tasub väga skeptiliselt suhtuda.

    Fenomen, mida inglise keeles “Political Correctness” hüütakse, on inglise keeles külge saanud eufemistliku nime “Political Correctness”. Tegelikult on tegemist iidse sõnamaagiaga, mis seisneb ebameeldivate nähtuste nimetamisest hoidumise nimel nende ümbernimetamises. Aga kuna ebameeldivus on mõistes ja mitte nimes, on varsti uut ümbernimetamist tarvis — ja selle ettekäändeks tekib uus legend nagu seesinane.

    Märksa tõepärasem eufemism tolle mõiste jaoks on 言葉狩り.

  26. Ahjaa, mis jahtimisse puutub, siis klassikaline näide puudutab rebast. Vanaprantsuse keeles olevat rebane olnud goupil. Aga nii, nagu metsakutsut või otti ei kõlba päris nimega hüüda, hakanud prantslased ajapikku prantsuse rahva ennemuistsete juttude mõjul kõiki rebaseid kutsuma reinuvaderiteks, Renard. Tänapäeval on pika saba ja punase karvaga elukate ametlik prantsusekeelne nimi renard ja goupil‘it loetakse arhailiseks.

  27. dig ütles:

    Märksa tõepärasem eufemism tolle mõiste jaoks on 言葉狩り.

    # rai (“leper”)
    # mekura (“blind”)
    # tsunbo (“deaf”)
    # oshi (“deaf-mute”)
    # kichigai (“insane”)
    # tosatsujou (“slaughter house”)
    # hakuchi (“moron/retard”)

    Huvitav on ka asjaolu, et siit saab kombineerida mitu head hevibändinime.

  28. Enn Kasak: “Inimkonna ainuvõimalik areng ja tulevik on ainult mitmel planeedil.”

    On terve hulk vihjeid, et maailm võib olla palju keerukam ja et meie ettekujutus maailmast on täiesti jabur. Umbes nagu bakteril, kes arvab, et teab maailmast kõike. Ometi teab ta vaid hallituslaigu suurust moosipurgikaanel.

    Viljaringid on üks väga paljudest fenomenidest, mille päritolu on ebaselge, mille kohta võib arendada eri teooriaid. See küsimus pole läbinud korralikku kriitilist uurimist, et saaks teaduslikult öelda, mis selle taga on. Jah, pole välistatud, et selle taga on tulnukad. Aga selle taga võib olla ka midagi hoopis põnevamat, kui õlleklaasist väljaimetud idee, et tulnukad tahavad meile viljaringide abil signaale saata. Ma tooks selle toreda Undo Uusi näite, et võib-olla meie enda mikrokosmosest, kuskilt lõpmata sügavast struktuurist tahab keegi meile sõnumit saata. See on palju põnevam. Ja ma lepin sellega, sest ma pean iga päev leppima asjadega, mida ma ei tea.

  29. Enn on hea näide, kuidas saab olla otsiva vaimuga inimene, samas laskumata Andrese moodi jaburdustesse. Viitab budistlikele tekstidele, rõhutab meie praeguste teadmiste piiratust, aga ei mineta selle juures tervet mõistust. Aga jah, eks ole nende eelnev tegevus ja hariduskäik ka hoopis erinevad.

  30. Kuna sääraseid ebatsensuurseid väljendeid paljudes jaapani keele sõnastikes ei ole, olgu nad siin välja spellitud.

    Oshi tähenduses ‘kurttumm’ kirjutatakse 「唖」. Kichigai tähenduses ‘hull’ või ‘hullumeelsus’ kirjutatakse 「気違い」. Mõlemad on nimisõnad. Tähelepanu väärib veel tähelepanek, et viimane koosneb kahest poolest: 「気」 ki tähendab vaimu või mõttemaailma (mitte segamini ajaga skeptikutele väga tuttava sõnaga ‘elujõud’, 「氣」 ki) ja 「違い」 chigai tähendab erinevat või ebanormaalset.

  31. P2PNet kirjutab, et tundmatud isikud, kes reageerivad nimele Anonymous, on väljastanud agressiivse pamfleti GodHatesFags.com’i aadressil.

    Being such aggressive proponents for the Freedom of Speech & Freedom of Information as we are, we have hitherto allowed you to continue preaching your benighted gospel of hatred and your theatrical exhibitions of, not only your fascist views, but your utter lack of Christ-like attributes. You have condemned the men and women who serve, fight, and perish in the armed forces of your nation; you have prayed for and celebrated the deaths of young children, who are without fault; you have stood outside the United States National Holocaust Museum, condemning the men, women, and children who, despite their innocence, were annihilated by a tyrannical embodiment of fascism and unsubstantiated repugnance. Rather than allowing the deceased some degree of peace and respect, you instead choose to torment, harass, and assault those who grieve.

    Millal Fred Phelps & Co anonüümsete inimeste matuseid piketeerima hakkab, ei ole veel teada.

  32. Kas lõpuks tõesti on Coca-Cola salaretsept paljastatud?

    Asjaolu, et Coca-Cola suudab ikka veel hoida elus ilmset müüti täiesti salajasest koostisosast, väärib vaat et sajandi turunduspreemiat. Nagu on öelnud mitmed eksperdid, suudetaks igas kõrgema taseme keemialaboris joogi koostis välja selgitada küll, kuid millegipärast on publik tänapäevalgi valmis uskuma lugu sellest, et salaretsepti teab korraga vaid kaks inimest, kes kunagi ei tohi turvakaalutlustel ühe lennukiga lennata jne.

  33. Veebruaris on uudiseid lisaks vedelatele ka tahkete toidusaladuste vallast. Vahendab Arizona Daily Star:

    Taco Bell fans have spent the past several weeks wondering what’s really in their meals, after a lawsuit claiming the popular fast-food chain’s meat contains a whole lot of mystery.
    Some consumers cringed at the term “taco meat filling,” which is how the lawsuit says Taco Bell should advertise its seasoned beef, alleging that the product contains mostly substances other than beef.

    In its public-relations rebuttal to the lawsuit, Taco Bell claimed its seasoned beef includes “ingredients you’d find in your home or in the supermarket aisle.” It goes on to name ingredients that sound reasonable: salt, chile pepper, onion powder, tomato powder, sugar, garlic powder, even cocoa powder.
    But there are also some seasoned-beef ingredients Taco Bell left out of its national ad campaign earlier this month to rebut allegations in the lawsuit – ingredients you might have a tough time finding in your home pantry or grocery store.
    They include soy lecithin, a byproduct of soybean processing, that is used as an emulsifier. Autolyzed yeast extract is made by breaking down yeast cells with salt; it’s a flavor-enhancing additive similar to monosodium glutamate (MSG). Maltodextrin is derived from starches, usually corn in the United States. It can be used as a sweetener and a thickener. Also, isolated oat product is a binder. Soybean oil and caramelized sugar give the mixture a consistent brown appearance, Brewer said.

    Kehvasti varustatud sahvrid siis.

  34. Poliitilise korrektsuse huvilistele võib huvi pakkuda faks, mille tundmatu isik saatis USA kongressitegelasele, nähtavasti seoses tolle tehtud ettepanekuga riigi raha säästmise nimel lõpetada Viisnurkse Ministeeriumi sponsorleping autode võidusõitu korraldava ettevõttega NASCAR. (Ettepanek lükati arutelu käigus tagasi.)

    Missugused faksis sisalduvad sõnad on autori arvates poliitiliselt ebakorrektsed? Ilmselt need, mida ta “maskeerida” üritas. Huvitav on aga see, et autori poliitiline korrektsus paistab peavoolu omast mõnevõrra erinevat. Praeguseks ei ole veel teada, missugune tähtsus on asjaolul, et ähvardava faksi autor loeb isand Mooni uudiseid.

  35. NPR räägib kiribatilastest, kelle usk on tugev, aga kes vees elada veel ei oska.

    The average height of the islands is approximately 6.5 feet. Already, land is scarce, and drinking water can be in short supply. There’s nowhere to retreat.

    So concerns about climate change are felt very acutely here. Though estimates are rough, scientists predict average sea levels could rise as much as 3 feet by the end of the century owing to global warming.

    But even in a place as vulnerable as Kiribati, there are skeptics.

    “I’m not easily taken by global scientists prophesizing the future,” says Teburoro Tito, the country’s former president and now a member of Parliament.

    Tito says he believes in the biblical account of Noah’s ark. In that story, after God devastates the world with a flood, he makes a covenant with Noah that he will never send another.

    More On Kiribati
    Brian Reed has been writing about Kiribati’s dilemma since November. See what else he has to say on NPR’s blog, The Two-Way.

    “Saying we’re going to be under the water, that I don’t believe,” Tito says. “Because people belong to God, and God is not so silly to allow people to perish just like that.”

  36. Tema Majesteedi Valitsuse nõuandja teadusküsimustes propageerib lokkava metaebatolerantsuse laiendamist teadusküsimustele, nagu kirjutab Research Research.

    Government Chief Scientific Adviser John Beddington is stepping up the war on pseudoscience with a call to his fellow government scientists to be “grossly intolerant” if science is being misused by religious or political groups.

    In closing remarks to an annual conference of around 300 scientific civil servants on 3 February, in London, Beddington said that selective use of science ought to be treated in the same way as racism and homophobia. “We are grossly intolerant, and properly so, of racism. We are grossly intolerant, and properly so, of people who [are] anti-homosexuality…We are not—and I genuinely think we should think about how we do this—grossly intolerant of pseudo-science, the building up of what purports to be science by the cherry-picking of the facts and the failure to use scientific evidence and the failure to use scientific method,” he said.

    ”I really would urge you to be grossly intolerant…We should not tolerate what is potentially something that can seriously undermine our ability to address important problems.

    “There are enough difficult and important problems out there without having to… deal with what is politically or morally or religiously motivated nonsense.”

    Beddington also had harsh words for journalists who treat the opinions of non-scientist commentators as being equivalent to the opinions of what he called “properly trained, properly assessed” scientists. “The media see the discussions about really important scientific events as if it’s a bloody football match. It is ridiculous.”

  37. Gripivaktsiini seos narkolepsiaga ei leidnud veel kinnitust

    Euroopa Ravimiameti juures tegutseva inimravimite komitee hinnangul ei ole praeguste andmete põhjal võimalik kinnitada, et seagripivaktsiin Pandemrix põhjustas Soomes lastel ja noorukitel narkolepsiat.

    «Komitee jõudis järeldusele, et ilmnenud andmed täiendavad varasemaid kahtlusi, aga olemasolevate andmete alusel ei ole siiski võimalik põhjuslikku seost Pandemrixi ning narkolepsia vahel kindlaks teha,» vahendas Eesti Ravimiamet Euroopa kolleegide hinnangut.

    Kuigi komitee arvates on Soomes tehtud vaatlusuuring igati kvaliteetne, ei saa siiski välistada, et narkolepsia juhtude suurenemise põhjustas mõni muu tegur, mida soomlased oma uuringus ei mõõtnud. Üks võimalik seletus on, et Pandemrixi tarvitamisel avaldub taoline kõrvaltoime koos mõne kohaliku keskkonna ja/või geneetilise teguriga.

    Lõplikku otsust võib komiteelt oodata selle aasta keskpaigas. Seni kogub komitee erinevatest riikidest täiendavat informatsiooni nii Pandemrix’i kui ka teiste seagripivaktsiinide kasutamise kohta.

  38. Narkosõjas on saavutatud uus tase — tänavu on kavas konfiskeerida rohkem kokaiini kui planeedil üldse leidub. Reason.com oletab, et puudujäävad uimastitonnid hõivatakse Marsil.

    Narcoleaks, a new website produced by Italian journalists and the drug trafficking researcher Sandro Donati, keeps track of cocaine seizure reports and compares them to official estimates of worldwide production. The most recent projection based on Donati’s calculations indicates that seizures, which totaled 47.1 metric tons from January 1 through yesterday, will hit 664 to 714 metric tons by the end of the year. According to the U.S. State Department’s production estimate, that means governments will succeed in confiscating all of Earth’s cocaine, plus another 19 metric tons or so (based on the middle of the projected range), possibly produced on Mars.

  39. Puudujääk, mille maht on 3% aastatoodangust, võib ju tulla möödunud aastate laovarudest. Erinevalt suhkrust ei maksusta kokaiini laovarusid isegi Euroopa Liit.

    Aeg-ajalt on ka seda juhtunud, et konfiskeeritud valge pulber on tagasi käibesse läinud, mis võimaldab seda teist (ja võib-olla isegi kolmandat) korda konfiskeerida. Kahjuks ei ole mul käepärast hinnanguid, kui suur säärase nähtuse osakaal on.

    Kolmandaks räägib uudisteagentuur Kurjad Keeled & Ko, et kokaiini turustamisel olla kombeks seda tugevasti lahjendada, näiteks suhkruga. Kasutatavat ka pesupulbrit. See aga tähendab, et tootmise ja konfiskeerimise vahel saab valge pulbri kogus kasvada ilma kokaiini juurde tootmata.

  40. @dig:
    Miks peaks keegi pesupulbrit lisama? Teistest limaskestale neutraalsematest pulbritsest saaks aru aga see lõhnaks tugevalt ja sisaldab valke, rasvasid ja teisi orgaanilisi aineid lagundavaid aineid, mis tekitavad isegi kätele saades kergesti nähtavat ärritust. Kui sagedasti on sellist asja leitud ja alustuseks küsiks kas korragi?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga