Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)

  • Presidendi kantselei tellis Facebooki jälgimise teenuse

    Aprillis hakkab presidendi kantselei saama peale ajalehtede ülevaadet ka sellest, mida kirjutavad või säutsuvad inimesed president Toomas Hendrik Ilvese, proua Evelin Ilvese või presidendi kantselei kohta Facebookis, Twitteris ja blogides.

    Varsti peaks siis uuesti midagi Evelin Ilvese posijasõbralikkuse kohta kirjutama.

  • Aga anname kohe Suurele Vennale ainest:
    Puukborrelioos võttis Evelin Ilveselt viimasegi jõuvaru, Õhtuleht, algselt ja pikemalt ajakirjas Eesti Naine aprillinumber (esikaanel Krista Lensin).

    Tervislikult sööva ja sporti harrastava inimesena polevat Ilves enda sõnul kartagi osanud, et haigus ta nii võimsalt maha murrab.

    Jah, tervisliku eluviisi fänn võib omada väärkujutlust, et ta on kaitstud nakatajate eest. Evelin Ilves küll väidab, et ta on oma nakatumisest õppust võtnud, aga ei — see annab hoopis hea võimaluse mõningaid müüte üle korrata ja süvendada:

    Selgub, et sellest [tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus] on vähe. Toit peab olema võimalikult keemiavaba ja värske.

    Kui ma kuulen, et keegi ütleb “keemiavaba”, siis mõtlen, et mis veidrusi küll veel tulema hakkab või mismoel ta end sisse räägib.

    Pimedal ajal tuleb rohkem magada ja rõhku peab panema C-, D- ja B-vitamiinile.

    Ha! See oli siis lausa järgmine lause, kus ta juba kirjutaski keemiast, millele peaks rõhku panema (eeldan, et “rõhku panema” sisaldab ka nende nimetatud kemikaalide suukaudset manustamist ehk söömist). Mitte miski, mida me sööme, pole keemiavaba. Sõnapaar “keemiavaba toit” on mõttetus, sellist asja pole olemas. Küll aga annab “keemiaga” hirmutamine (sest “keemia” on mõnede meelest olemuslikul halb) teatud keemiafoobidele ja e-aine-põlguritele võimaluse end tähtsaks ja targaks teha. Evelin Ilves oli ka üks e-ainete vastu võitlejatest. Ja kellelt ammutas ta selleks puhuks teavet? Teadlastelt ja oma ala spetsialistidelt? Sugugi mitte. Tema meelest sobis inimesi keemiaga hirmutama lasta isehakanud interneti-tarkadelt, kes koguvad andmeid vandenõuteoreetikutelt ja libateaduste apostlitelt, inimestelt, kel puudub arusaam infoallikate usaldusväärsuse hindamisest, teadustöö spetsiifikast, ilmselt ka teaduslik lugemisoskus üleüldse. Sedasorti tegelased on pääsenud meie esileedi arvamusi kujundama.

    No olgu. Häid nõuandeid muidugi jagub tal ka ja loomulikult on oluline see, mida me sööme ja kuidas kehakultuuriga tegeleme, aga arvamine, et toidu, “õige mõtlemise”, liigutamisega on võimalik ära hoida nakkushaigusi, liigitub eluohtlikuks posijameelsuseks. Selle mõtteviisi kohaselt on haigestumises süüdi inimene ise, kuna ta sööb valesti, mõtleb valesti — vaatamata sellele, et inimene võib olla lausa eeskujulik nn tervislike eluviiside järgija. Ilmselt siis pole vaimne tase nii kõrgete vibratsioonide püüdmisele veel arenenud, et nakkushaigused külge ei hakkaks. See on vanaaegne ja inimest asjatult süüdistav mõtteviis, et haigus on karistus valesti mõtlemise, halva iseloomu, pahade tegude eest ja mis on inimese peale saadetud jumala, saatuse, vaimu, kvantteadvuse, karma või mingi muu üleloomuliku olluse poolt.

    Lisan veel juurde, et kuigi ta tunnistab artiklis, et tegi läbi perearsti poolt määratud antibiootikumikuuri, ei jätnud ta kasutamata võimalust lisada posijatele nii meeltmööda hinnangut ravimitele — “keemiline tapatöö”. Ja just seda “keemilist tapatööd” ehk “keemiakompleksi” seostab ta jõuetusega trenni teha, kuigi veel mõned lõigud tagasi möönis ta, et ainus sümptom, mida ta borrelioosi põdedes endal tähele pani, oli just seesama jõuetus.

    Vaatasin võrdluseks ka märtsikuises Eesti Naises ilmunud Evelin Ilvese püsikolumnit ja see vaid süvendab mu kahtlusi selles osas, kuhupoole kuulub tema sümpaatia teljel posimine-teaduslik meditsiin. Märtsikuus on juttu paastust, konkreetsemalt ühest paastuteenuse pakkujast, keda soojalt ja hellalt meenutatakse.

    On paastukuu. Too perenaine on paastude meister, aidates kurnatud või tõbistel ravipaastudega jälle järje peale saada. Kuid paastukuu pole vanarahva kalendris oma nime saanud sugugi nii äärmusliku nähtuse järgi, nagu seda üknes vee varal päevade või nädalate kaupa organismi puhastamine ju tegelikult on.

    Ei mingit “keemilist tapatööd”, vaid idamaine terviklik ihu-hing-ümbritsev, maksapuhastus, suhkru ja jahu üle kurjustamine (“Valge jahu ja suhkur olid luksuskaup ja tavainimese toidulaualt õnneks kaugel”), vanarahva tarkuse idealiseerimine ja võibolla ka eluolu vildak tõlgendamine:

    Vanarahvas teadis seda ning kui karm külm ja pimedus järele hakkasid andma, saabus aeg ka enese jaoks. Peamiselt loobuti valgust ja rasvast.

    Loobuti või polnud neid enam kusagilt võtta, kuniks see sesoonne puudujääk kinnistati rahvatraditsioonis? Ikka on ju sedasi olnud, et loodusest tingitud asjaoludele on inimene oma tähendusi ja lugusid juurde pookinud.

    Ja jälle jõudis jutt ühele alternatiivsele haiguste tekkimise ja parandamise teooria juurde:

    Koormusvaba toit, värske õhk ja päike, pikk uni ja kurjusest priid mõtted ongi need, mis meid kõige paremini taastavad. Ja õlitavad uuesti ära ka immuunsüsteemi ragisevad rattad, ilma milleta anname võitluseta alla üha arenevale viirus- ja muude haiguste armeele.

    Palun saage aru — nüansid on peened, ta jutus on nii mõnigi iva ja Evelin Ilves suudab kõigest hoolimata hoiduda kõige otsesemast posimisele takkakiitmisest, aga tema levitatav mõtteviis, millega ta idealiseerib mitteteduslikke raviviise, levitab haiguste alternatiivseid teooriaid ja tunnustab nende praktiseerijaid võrreldes teadusliku meditsiini esindajatega, kelle poole on ta nõus pöörduma viimases hädas ja ennast süüdistades, et ei suutnud seda õige mõtlemise ja toitumisega ennetada.

    Õite mõtlikuks tegi aga see soovitus:

    Mida siis teha, et olla taas iseenda särav peremees? […] Hoiduda halbadest inimestest ja kurjadest tunnetest.

    Eks ma mõtlesin sellega seoses ka iseenda peale ning hiljuti juhtunud intsidendile Facebookis, kus Epp Petrone ütles minu FB sõprusest lahti, kuna ma poetasin ühe tema Indias tehtud pildialbumis Sai Babat kritiseeriva märkuse, mille ta kustutas ja millise fakti ma oma seinal teatavaks tegin. Eemaldamise põhjus oli sarnane Evelin Ilvese poolt soovitatule — hoidu halbadest inimestest, kelleks antud juhul olin siis mina, ja kurjadest tunnetest, milleks oli siis halvasti arvamine tema praeguseks iidoliks oleva Sai Baba kohta. Ma ise muidugi ei arva, et ma halb inimene oleksin ja kuidas üldse otsustada teise inimese üle, et ta halb on? Kas umbes nagu Pendli-Veeliks kuulutab pildi ja pendlivõnke abil suvalisi inimesi energiavampiirideks?

    Mille alusel võtab meie esileedi või Pendli-Veeliks endale õiguse kedagi talle võõrast inimest halvaks pidada ja soovitada kaasinimestel suhteid katkestada? Miks kuulutab ta eskapismi, suure osa reaalsuse väljalülitamist, inimeste sildistamist ja halvustamist? Ja nagu kräpiskandaaliga nägime, ei piirdu ta sugugi ainult inimestega.

    Evelin Ilvesest varem skeptik.ee-s:
    Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis

  • Äratuskoosolek ravimifirma moodi (meeleolukas video Äripäevalt):
    Salavideo arstide ajupesust
    Lõpus kostab ka siras soovitus Kuu peale minna. Jõudu MSD ja Nuvaring!
  • Arstidele ajupesu teinud firmat võib oodata kopsakas trahv

    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius ütles, et amet alustas täna MSD suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahv 107 lg 2 alusel „Ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumine.“

    Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ulatuses.

    Võibolla toimib kergendava asjaoluna ürituse kuupäev — 1. aprill.

350 Replies to “Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)”

  1. Evelin Ilves: ärge ostke toitu suurtest poodidest!

    Presidendi abikaasa Evelin Ilves hoiatab, et suhkur hävitab meie tervist ning soovitab suurtest poodidest toitu mitte osta.

    Oma Facebooki lehel kirjutab esileedi, et raske on aktsepteerida, et suhkur otseselt haigusi põhjustab. Välismeedia kajastustele viidates toob ta välja, et teadlased saavad päev-päevalt enam teada, mida tööstuslik toit ja selle “maitsvaks” muutmise meetodid meie tervisega tegelikult teevad. “Hävitavad,” nendib Ilves.

    Ta tõdeb, et suhkur on enamikes valmis- ja kiirtoitudes, olgu nad siis magusad või soolased. “Sellest hoidumiseks on parem suurtest poodidest toidu ostmisest loobuda,” manitseb presidendi abikaasa ja lisab, et õnneks tekib turge üha juurde ja nad muutuvad aina paremaks.

  2. Liina ütles:

    Ekspertintervjuude abil on igati kohane seni muude meetoditega uurimata teemat lahata.

    Olgu nüüd ilmutatult välja öeldud, et see asi ei ole ju üldse katse meditsiiniohutust lahata. Esiteks ei ole meditsiiniohutus surnud, teiseks õppis emand Orgse mitte arsti- vaid sotsiaalteadusskonnas. Tema uurimus ei räägi, et ohutusega on kehvasti, see räägib hoopis, et mõned arvamusliidrid arvavad meditsiinipoliitikast teistmoodi kui Orgse. Ja Orgse ise on oma arvamust kujundanud kaunis kahtlase väärtusega viisil: anekdootide lugemise teel.

  3. salvey ütles:

    Presidendi abikaasa Evelin Ilves hoiatab, et suhkur hävitab meie tervist ning soovitab suurtest poodidest toitu mitte osta.

    Aga kui suurel poel on püramiidi kuju?

  4. dig ütles:

    Olgu nüüd ilmutatult välja öeldud, et see asi ei ole ju üldse katse meditsiiniohutust lahata. Esiteks ei ole meditsiiniohutus surnud, teiseks õppis emand Orgse mitte arsti- vaid sotsiaalteadusskonnas. Tema uurimus ei räägi, et ohutusega on kehvasti, see räägib hoopis, et mõned arvamusliidrid arvavad meditsiinipoliitikast teistmoodi kui Orgse. Ja Orgse ise on oma arvamust kujundanud kaunis kahtlase väärtusega viisil: anekdootide lugemise teel.

    Kas me peame nüüd järeldama, et sinu arvates on tegemist jamaga?

  5. Associated Press toob kooliuudiseid Californiast.

    SAN FRANCISCO (AP) — California conservatives were outraged in 1966 when the state Board of Education adopted a new junior high school history textbook. The book’s inclusive treatment of the civil rights movement and influential black Americans would indoctrinate students, undermine religious values and politicize the curriculum, they said.

    Forty-five years later, gay rights advocates say similar arguments are being advanced to defeat a bill that would make the state the first to require the teaching of gay history in public schools. The California Senate approved the landmark measure last week, but it needs to clear the Democrat-controlled Assembly and Gov. Jerry Brown’s desk.

    The legislation now under consideration in California would add lesbian, gay, bisexual and transgender people to the lengthy list of social and ethnic groups that schools must include in social studies lessons.

    It also would require as soon as the 2013-2014 school year the California Board of Education and local school districts to adopt textbooks and other teaching materials that cover the contributions and roles of sexual minorities.

    The measure further would prohibit the adoption of any materials that “reflect adversely” on gays or particular religions. School districts would have flexibility in deciding what to include in the lessons and at what grades students would receive them.
    Supporters contend that requiring instruction about gays in history would correct an obvious gap in the state’s existing social studies framework and curb anti-gay stereotypes that make gay youth vulnerable to bullying and suicide.

  6. Science Mag kuulutab, et eile toimuval Royal Astronomical Society kokkusaamisel hakkavad teadlased arutama, mis värvi võiksid olla mitme päikesega planeetidel kasvavad taimed.

    Plants that evolve on planets in a multisun solar system might look quite different from Earth’s mostly green foliage, researchers will report tomorrow at a meeting of the Royal Astronomical Society in Llandudno in the United Kingdom. To maximize energy absorption for photosynthesis, especially when the suns have vastly different colors or if at least one of the suns is dim, plants—or, more correctly, their extraterrestrial analogs—may use one or more types of light-absorbing pigments that absorb across a broad range of wavelengths, which would tend to make the plant appear black or gray (main image).

  7. Kriku ütles:

    Arusaam, et kõigi vähemuste kontributsioone tuleb eraldi käsitleda, on Kriku arust üleüldse veider.

    Mis parata, Ameerika koolisüsteem on nii mannetu, et ilma ei pane kohalikud koolilapsed tähele, et mõned kontribuutorid on vähemusgruppidesse kuulunud.

  8. Suure Venna kuu on juba läbi saamas, aga kaht vihaminutit ei ole veel alanud, vihanädalast rääkimata. (Okeaanias olevat Vihanädalat tähistatud 4.–10. aprillil.) Selle vea parandab ära WingNutDaily, kes propageerib kampaaniat väidetava propaganda vastu.

    Advertisers on the MTV program “DeGrassi” are being targeted by a campaign that enables viewers to register complaints about a story line that teaches children the concept of being “transgender.”

    “You would think by the number of episodes that MTV devotes to including the relationship between a female to male transgender high school student and a bisexual lesbian student that such relationships are common occurrence in America’s high schools,” said the Florida Family Association in its alert to constituents.

    Learn what a top shrink says is troubling leftists, in “The Liberal Mind: The Psychological Causes of Political Madness!”

    The family group has provided an email link for viewers to contact the show’s advertisers with their concerns.

    Tõenäosusteooriast huvituvate skeptikute ahvatlemiseks räägib kirjatükk ka tõenäosustest, kuigi väga kentsakas kontekstis.

    “The odds of this bizarre relationship occurring in high school are likely less than one in a million. Yet, MTV feeds this salacious and irresponsible propaganda to an audience made up almost exclusively of young teens and children as if it were commonplace,” the family association continued.

    Tõenäoliselt panid nad ainult ühe või kahe suurusjärguga mööda. Ei saa aga jätta märkimata, et tõenäosus ühes Ameerika keskkoolis inimsuurust parti, merineitsit või keiserlikku laamat kohata on märgatavalt väiksemad. Millegipärast ei ole Florida Family aga ametis analoogilise kampaaniaga vihjatud Disney filmide vihkamiseks — võib-olla on neil mingisugused muud motiivid ja tõenäosus on üksnes ettekäändeks? Vandenõuteooria, et nad on ametis muidu ebapiisavalt tuntud telesaate vaadatavuse tõstmisega kontravärsi punumise teel, on ju nii nunnu.

  9. New York Times vahendab Gary Taubes’i mõtteid Robert Lustig’i jutuvadast suhkru kui toksiini kohta.

    On May 26, 2009, Robert Lustig gave a lecture called “Sugar: The Bitter Truth,” which was posted on YouTube the following July. Since then, it has been viewed well over 800,000 times, gaining new viewers at a rate of about 50,000 per month, fairly remarkable numbers for a 90-minute discussion of the nuances of fructose biochemistry and human physiology.

    In Lustig’s view, sugar should be thought of, like cigarettes and alcohol, as something that’s killing us.

    This brings us to the salient question: Can sugar possibly be as bad as Lustig says it is?

    So let’s start by clarifying a few issues, beginning with Lustig’s use of the word “sugar” to mean both sucrose — beet and cane sugar, whether white or brown — and high-fructose corn syrup. This is a critical point, particularly because high-fructose corn syrup has indeed become “the flashpoint for everybody’s distrust of processed foods,” says Marion Nestle, a New York University nutritionist and the author of “Food Politics.”

  10. Tallinna Postimees kirjutab linnavalitsuse kavast volbriöö puhul viina taga kiusata.

    Tallinna linnavalitsus otsustas teha Harju maavanemale ettepaneku peatada alkohoolsete jookide müük Harju maakonna kauplustes ja välikohvikutes 30. aprillil kella 18-st.

    Alkohoolsete jookide jaemüügi piiramist 30. aprilli õhtul on alati toetanud ka Põhja prefektuur, kuna see vähendab õigusrikkumisi joobes isikute poolt.

    Miks tuleks purjus inimeste õigusrikkumistele eelistada kainete inimeste omi, ei ole kahjuks selge.

  11. Too NY Timesi loo autor Gary Taubs paistab ka üks huvitavate, kuid tugevate arvamustega aktivist, kes teeb mitte enda eriala teadust raamatu kirjutamise kaudu. Kus ta muu hulgas teeb selgeks, et kõik mida spetsialistid teavad või räägivad, on “big fat lie”. Küll aga toetavad teda alternatiivmeditsiini esindajad. Muuhulgas on tema wikipedialehel selline lause:

    Taubes’ hypothesis is that the medical community and the federal government of the United States of America have relied upon misinterpreted scientific data on nutrition to build the prevailing paradigm about what constitutes healthful eating. Taubes makes the case that — contrary to the conventional wisdom — it is refined carbohydrates that are responsible for heart disease, diabetes, obesity, cancer, and many other maladies of civilization
    ja (külalisena meile ammu tuntud woode sõbra Larry Kingi saates):
    Although Taubes has no formal training in nutrition or medicine, his book was praised as “raising interesting and valuable points” by Dr. Andrew Weil, a believer of alternative medicine, while Dr. Mehmet Oz and trainer Jillian Michaels who appeared on the same program disagreed with Taubes on many questions

    Nii et “meie” Evelinile igati sobiv allikas ;)

  12. Ühesõnaga – “meie” Evelin näeb väljamaa ajalehes kellegi talle tundmatu Taubsi väljamaakeelset artiklit, vaatab ehk ka ära lõbusa Lustigi video ja kuna see, mida ta näeb, meeldib talle (nagu jehoova vaatas enda kätetööd ja see meeldis talle, või, oot, kas tol ikka on käed? … Või ei ole? … Kurat seda teab…) käseb rahval koheselt Rimi asemel turule või Õigesse Eesti Nopri Tallu minna! Muidu tuleb surm haiguste ja suremise läbi!

    Ja nii veel 5 aastat?! Oi-jah… :(

  13. Tarvo Kruus ütles:

    Ühesõnaga – “meie” Evelin näeb väljamaa ajalehes kellegi talle tundmatu Taubsi väljamaakeelset artiklit,

    Mulle meeldib millegipärast tema Vaadete allikatena Simo “Aapeli” Puupponeni lasteraamatus kirjeldatud padjaklubi tüüpi struktuuri kujutelda. Ettekujutus, et ta loeb ajalehest, missugune umbluu täna moes on, oleks märksa masendavam. Kes kirjutab fad’idest ja fallacy’test ajalehes? Muidugi mõista Dogbert.

  14. Miljonivõlgnik Avo Viiol on edukas ettevõtja

    Viimane majandusaasta aruanne, mis on äriregistrist kättesaadav, on tehtud 2008. aasta kohta ning selle aasta lõpuks oli Viioli firma jaotamata kasum 258 000 krooni ja 95 senti, kuid mees ise on oma tegemistest rääkides tõrges, põhjendades seda asjaoluga, et temast kiputakse ajakirjanduses vaid halba kirjutama.

    Vaene väike.

  15. Kas sa usud võitu?

    On kaks vastakat vaateviisi maailmale ja inimese kohale selles. Kumbki ei saa hoobelda, et ta on „ratsionaalsem” kui teine. Peame nende vahel valima, ja kui valik on tehtud, sunnib see kasutama kriteeriume, mis õigustavad valikut tsirkulaarse loogikaga: kui Jumalat ei ole, siis peavad meie mõtlemist juhtima ainult empiirilised kriteeriumid, ja empiirilised kriteeriumid ei vii Jumalani; kui Jumal on olemas, siis annab ta meile märku, kuidas sündmustevoolus ära tunda tema kätt, ja tänu neile märguannetele me märkame Jumalat kõiges.

  16. Hinnatõus sunnib inimesi turult müügitähtaja ületanud toitu ostma

    Euroajal on inimesed hakanud kokku hoidma ka toidu pealt. Vaadatakse odavamat, et kas või mõni sent säästa.

    Kindlasti on kokkuhoidliku inimese paradiis suurte kaubakettide müügitähtaja ületanud või kohe ületava toidu letile paiskamine.

    Kuid sellist kaupa jagatakse järjest rohkem toidupanga kaudu.

    Kindlam on leida odavat müügitähtaja ületanud kraami turult.

    Ohtu ei nähta – ostja teab, et kommid, vaakumpakendis kaup või konservid ei ole seepärast veel riknenud, et tähtaeg paar päeva või mõnel juhul isegi paar nädalat üle on jooksnud.

    Keskturul võimalusi kümneid

    Tallinna ilmselt praegu veel suurimal, keskturul, on odavkauba pakkujaid kümmekond. Mõnel silt üleval, et kaup on tähtaja ületanud. Mõnel mitte. Aga hinnanumber reedab hoobilt, mis kraamiga tegemist.

  17. Postimees kirjutab, et lihavõtete puhul ei kasva rohi ega liigu raha, kuna arvutid tähistavad ülestõusmist.

    Esmaspäeval, 25. aprillil ei toimu pankadevahelisi ega rahvusvahelisi arveldusi eurodes, kuna ülestõusmispühade 2. püha tõttu on suletud üleeuroopaline arveldussüsteem TARGET2 ja selle arveldussüsteemi Eesti osa. Pangasiseseid makseid saab 25. aprillil teha vastavalt iga panga reeglitele.

  18. Death and Taxes kirjutab Arizonas asuva Maricopa maakonna šerifi uuest võimalike kurjategijate propageerimise kampaaniast.

    Arizona Sheriff Joe Arpaio recently instituted a “Mugshot of the Day” contest, asking the general public to vote online for which untried inmate has the best mugshot.

    This may not be a popular opinion, but I think Arpaio, who apparently holds the title of “America’s Toughest Sheriff,” may not have been loved enough as a child.

    Known for atypical, creative and often abusive practices against Maricopa County prisoners, at various points over his career, Arpaio has:

    * Dressed inmates in pink underwear.
    * Fed inmates green bologna.
    * Raided a suspected cock fight with a SWAT team, a bomb robot and Stephen Seagal.
    * Dispatched teams of deputies to Latino neighborhoods, directing them to arrest anyone who can’t prove citizenship.
    * Created a Tent City for convicted inmates, and when they complained of the sweltering heat was quoted saying, “It’s 120 degrees in Iraq and the soldiers are living in tents, have to wear full body armor, and they didn’t commit any crimes, so shut your mouths.”
    * Forced chain gangs to work as undertakers.

    The “mugshot of the day” contest would be funny if it were a random website, but coming from an actual sheriff, it’s unethical.

  19. PZ Myers kirjutab peakirurgist, kes usub meditsiinialternatiivi nimega palve.

    he American Journal of Surgery has published a transcript of a presidential address titled, “Can prayer help surgery?”, and my first thought was that that was absolutely brilliant — some guy was roped into giving a big speech at a convention, and he picked a topic where he could stand up, say “NO,” and sit back down again. If he wanted to wax eloquent, maybe he could add a “Don’t be silly” to his one word address.

    But a reader sent me a copy of this paper, and I was wrong. The author spent four pages saying “Yes”. It flies off to cloud cuckoo land in the very first sentence, which compares prayer to “chemotherapy and radiation as adjuvant therapies to surgery, working synergistically to cure cancers”, and then justifies it by pointing out that patients do internet searches for alternatives to surgery, and prayer is a popular result. So, right there in the first paragraph, we get the Argument from Extravagant Assertion and the Argument from Google. It’s not a good start.

    Juhtunut analüüsib Orac, kes päriselus juhtumisi kirurgiametit peab.

    There’s a huge difference between using chemotherapy and radiation therapy as adjuvant therapies after cancer surgery in order to reduce the risk of recurrence. We know what they are. Science can demonstrate that they work, how they work, and how effective they are for various clinical situations. This is in marked contrast to intercessory prayer, which has never been shown to work. Of course, I’d ask Dr. Schroder what his opinion of “alternative” therapies is. does he think science supports them? If so, how? And, if so, what science supports his assertion that prayer can help surgery? No, wait. Stop. I bet that he probably does, at least if the reasoning he uses to evaluate alternative medical therapies is anywhere near a sloppy as his reasoning in arguing for surgeons to use prayer as an adjunct to surgery.

    Do you realize how incredibly rare it is for a Cochrane review ever to conclude with a recommendation that no further studies be done? Seriously! Even in the Cochrane Review of homeopathy and laetrile, the authors recommend more studies. Yet in the case of intercessory prayer, the authors recommend exactly that, arguing in essence that it would be a waste of resources. And so it would be. Whether he realizes it or not, Dr. Schroder has said exactly the same thing, although he tries desperately to try to spin it otherwise, deemphasizing how many studies were negative and how few were positive. So instead of asking the right question (why were the vast majority of the studies negative?) and getting the right answer (because intercessory prayer doesn’t work), Dr. Schroder asks, “Why is it that not all studies demonstrate prayer benefit?” and gives a wildly off-base answer:

  20. Postimees vahendab tunnustatud spetsialisti hinnangut terrorismi põhjuste kohta.

    Valgevene autokraatliku riigipea Aleksandr Lukašenka hinnangul on möödunud nädala esmaspäeval Minski metroos toimunud terrorirünnak liigse demokraatia tulemus.

    «Me oleme selles (rünnakus – toim) ise süüdi,» lausus Lukašenka. «Me võtsime valimiste eel vastu nii palju demokraatiat, et me kõik – nii teie kui mina – hakkasime tundma end haigena,» selgitas 19. detsembri presidendivalimised ülekaalukalt võitnud ja 16 aastat riiki valitsenud Lukašenka, vahendas uudistevõrk AFP.

    Küllap hakkab Valgevene oma ülevoolavat demokraatiat nüüd kilokaupa odavalt välismaale müüma.

  21. Nagu Singularity Hub kirjutas, algas üleeile maailmalõpp ja täna läksid robotid laiali elusaid inimesi otsima, et neid surnud inimesteks konverteerida.

    Robotiuudiseid edastab ka Postimees, aga tema andmeil otsivad robotid hoopis surnud inimesi.

    Kaks USA-Jaapani meeskonna juhitud veealust robotit otsivad Jaapani põhjaosas ookeanist 11. märtsil toimunud maavärina ja järgnenud tsunami ohvreid.

    Mida robotid surnutega peale hakkavad, Postimees ei teata. Küllap on neil kurikaval plaan neid elavateks inimesteks või siis zombideks konverteerida. Maailmalõpp ei või ju ometi tulemata jääda.

    Küll aga teavitab Postimees meid robotite strateegilistest dimensioonidest:

    Kaugjuhitavad robotid on 40 cm kõrgused ja 66 cm laiused.

  22. Miks me valetame?

    Valetamine on keeruline psühholoogiline protsess, milles osaleb peaaegu kogu keha, ütleb psühholoogiaprofessor Talis Bachmann.

    Kui inimene valib täie teadmise juures valetamise, peab tõe rääkimine ikka väga ohtlik olema. Asi peab olema seda väärt, sest psühholoogilises plaanis on valetamine keeruline ja vaevarikas ülesanne. Inimese organismis, alates aju närvirakkudest ja lõpetades jalalabadega, käivitub hulganisti protsesse, mida korralik valetaja peab suutma kontrollida ja ohjata, sealjuures automaatsed emotsioonid. Vana hea valedetektor – polügraaf – suudab viidata võimalikule valetamisele vaid kaudselt, registreerides organismis toimuvaid füsioloogilisi protsesse, mis on seotud erutusega. Enamikul inimestest kaasneb valetamisega emotsioon. See väljendub kehalistes protsessides, mida saab objektiivselt mõõta.

    Valesid on raske mõõta

    “Muutused tekivad üheksal juhul kümnest. Enamik inimesi on ikkagi moraalsed olevused ja teavad, et valetamine on paha ja sellega kaasneb esiteks süümepiin, teiseks kartus. Kolmandaks: valetamise varjamine on keeruline tunnetuslik tegevus, keerulisem kui enamik igapäevaseid tavalisi mõtteid. Aktiveeruvad ka mehhanismid, mis teadlikku töömälu ja tähelepanu koormavad.”

  23. “Veidi valu ja olengi paradiisis!”

    Raskelt vigastatud 14aastane Fida Hussain vaagub haiglas elu ja surma vahel. Äärmusrühmitus Taliban värbas poisi suitsiiditerroristiks paradiisi ilust rääkides.

    Paraku plahvatas tema kere ümber olnud pomm vaid osaliselt ja ta jäi ellu. Nüüd kahetseb Fida Hussain oma tegu, vahendab Spiegel Online.

    Loode-Pakistanist pärit Fida Hussain ütles, et äärmusrühmitus Taliban värbas ta viis kuud tagasi. Ühel päeval ootas teda kooli juures mees, kes tutvustas end Talibani liikmena. Ta uuris Fidalt, kas ta soovib saada enesetaputerroristiks.

    “Ma vastasin, et kui ta tingimata inimesi tappa tahab, siis tehku seda ise ja ärgu küsigu teenet lastelt,” meenutab praegu haiglavoodis lebav Fida Hussain.

    Värbaja ei jätnud jonni. “Ta ütles, et ei ole midagi paradiisist ilusamat, ja ma pääsen sinna, kui tapan uskmatuid,” räägib poiss, valugrimass näol.

    Paradiis kui võluvits

    Lähitulevikus terendav paradiis osutus võluvitsaks ja Fida nõustus. Järgnes mitu kuud ajuloputust. “Nad lugesid alati koraani ja palvetasid. Seetõttu pidasin neid headeks inimesteks,” kahetseb poiss.

    Fida sõnul treenis Taliban koos temaga tapjateks palju teisi lapsi ja noori. 3. aprillil leidis Taliban, et Fida Hussain on ülesande täitmiseks valmis. Märtrisurma minekuga lubati poisile igavest elu paradiisis, kus tema eest on valmis hoolitsema 72 neitsit. Fidale ja veel kahele tema eakaaslasele pandi ümber pommivöö ja saadeti Dera Khazi Khani linna lähedale sufide mausoleumi juurde kogunenud rahvahulga sekka end õhku laskma. Talibanile on sufism vastuvõetamatu ja sufid võrdsustatakse uskmatutega.

  24. Ajurveedaarst soovitab: mis aitab vananemise vastu?

    Kasvuhormoon hoiab tohtri sõnul töökorras immuunsuse ja kasvajavastase toime, rakud paljunevad vigadeta, nahk on elastne, luud tugevad, liigesed paindlikud, aju töötab jõudsalt ning maks sünteesib selle hormooni toimel ka IGF-1, tänu millele puhastuvad rakud jääkainetest ja korrastavad seda, mis rikki läinud.

    «Neli asja, mis kõik tõstavad organismis nn noorusehormoonide – kasvuhormooni ja DHEA taset. Ehk siis prana-toit, mille osakaal päevases toiduratsioonis peaks olema 70 protsenti, õigel ajal söömine, üks kord nädalas paastumine või koormusevaba päev ning liikumine,» selgitab Vetrov.

    Koormusevabal päeval peaks jooma vett ja värskelt pressitud mahlu ning sööma puu- ja köögivilju, parim liikumine kasvuhormooni tõstmiseks on aga uuringute järgi sörkjooks.

    Pranat ehk elujõudu andvad toiduained (prana kahanemise järjekorras) on: mesi, seltitatud või ehk ghee, äsjanopitud puuviljad ja marjad, täisteravili, oad, pähklid, seemned, köögivili, naturaalsed piimatooted, millest esikohal värskeltlüpstud piim, munad.

    Õigel ajal söömine tähendab aga Vetrovi sõnul seda, et kuni tegeliku keskpäevani peaksime sööma ainult prana-toitu ning 30-40 minutit enne ja pärast keskpäeva ei tohiks üldse süüa, sest see on aeg, mil käivitub organismi nn antiviirusprogramm.

    Pärast keskpäeva ei pea väga range olema, sest keha omastab siis ainult kasulikku; pärast päikeseloojangut võib aga süüa piimatooteid, puuvilju, marju, seemneid, pähkleid, rafineerimata taimeõli, rohelist ja köögivilja, ent mitte kartulit, porgandit ega peeti.

    See tuletab meelde juba prohvet Muhamedi korraldust joovastavate jookide tarvitamise kohta.

  25. Kaua inimesed Maale ära mahuvad?

    «Inimkonna teatud arengu tingimustes kõrgel tasemel olnud suremus hakkab langema, sellega kaasneb mõne aja pärast sündimuse langemine – aga alles mõne aja pärast – seega toimub vahepealsel ajal demograafiline plahvatus, kus kõikides piirkondades rahvaarvud mitmekordistuvad,» rääkis Ainsaar statistikaseltsi konverentsil veel üht teooriat.

    «Täna ja praegu on 70 protsenti rahvastikust ikka veel kiire rahvastiku kasvu ehk ülemineku faasis – kui ka peaks toimuma mingi stabiliseerimine või kahanemine, ei toimu see kindlasti lähitulevikus,» arvas teadur.

    Kui praegu läheneb maailma rahvastiku arv 7 miljardi, siis halvimaks prognoosiks nimetas Ainsaar 2300. aastaks tehtut, mille järgi võiks siis maailmas elada 36 miljardit inimest – see tähendaks rahvastiku kasvu viis korda. See toimuks arengumaade arvelt. «See tähendab, et praegused piirkondade elanike suhtearvud muutuvad – Aafrika osatähtsus suureneb, oluliselt on kahanemas ka Aasia ja Euroopa,» sõnas Ainsaar, lisades, et enamasti nii kaugele demograafid siiski ei vaata.

    Suhteliselt usaldusväärsemaks pidas Ainsaar prognoose, mis pakub, et 40-50 aasta pärast on Euroopa osakaal maailma rahvastikust kahanemas, seevastu teatud piirkonnad jälle kasvamas.

  26. Juhtkiri: odav või tervislik

    Eesti elanikest umbes pooled peavad oluliseks, et toit, mida nad söövad, oleks eelkõige tervislik. Seega toitumisteadlastel on ühelt poolt küll põhjust rõõmu tunda – teadlikkus sellest, mis on tervislik toit, mida poes müüdavad toiduained või valmistoidud sisaldama ei peaks, ja oskus vajalik info üles leida on üsna suur.

    Ilmselt on paljud pered enda jaoks sobivama juba ka leidnud, kas või tuttava taluniku näol, kelle käest vajalik ostetakse, alternatiivina suurte ketipoodide anonüümsetele omatoodetele. Kuid mõni värske talukaubaga kauplev autokauplus mahub eestimaise mahetoidu turule veel kindlasti ära.

    Sest on näha, et vajadus tervisliku toidu järele on olemas, küsimus on vaid seni küsitud liiga kõrges hinnas, mis just eriti kahanenud sissetulekutega kõrvutades ostja kodumaisest mahekaubast eemale peletab.

    Kas ma olen ainuke, kellele see mahehala närvidele käib? Tervislik ei võrdu mahe. Rääkimata sellest, et kodumaine ei võrdu mahe… Mahe on ikkagi üks väike nišš, kahjuks või õnneks. Vähemalt mulle jäävad mõned mahetoodangule esitatavad nõudmised küll arusaamatuks.

    Teine tüütu hala on tervisliku toidu kalliduse hala. Mingu turule ja ostku kapsast. Isegi praegu, kevadel, kui hinnad on kõrged, on see üks odavamaid viise midagi potti saada. Veel üks võimalus odavalt ja tervislikult söönuks saada on osta poest kuivatatud põldube. Kilo peaks olema 80 sendi kanti ja kalorsuse poolest aitab sellest viieks päevaks. Iga kell etem kui makaron.

  27. Kriku ütles:

    Kas ma olen ainuke, kellele see mahehala närvidele käib?

    Arvatavasti mõtlevad nad selle maheda all Eestimaal kasvatatud toitu või vaevalt nad ise ka täpselt teavad…

    Kapsa kasvatamine ilma pestitsiidideta on mu meelest ikka tõeline kunsttükk, sest maakirbud üritavad taimi nahka panna, nii pea, kui need nina maa seest välja pistavad. (A`eelmisel aastal maakirpe miskipärast polnud, nii et ka mürgitada polnud vaja.) Ja ilma mineraalväetisteta ei õnnestu üldse korralikku pead saada.
    Seda, et mõni värske talukaubaga kauplev autokauuplus müüks mürgita ja mineraalväetiseta üleskasvatatud kapsast, on mul raske uskudagi.
    Teised köögiviljad on vähem nõudlikud, neid on õnnestunud küll kasvatada nii ilma pestitsiidide kui ka mineraal- väetisteta.

    Üldiselt vist öeldakse, et Eesti köögiviljad, marjad, õunad sisaldavad märksa enam vitamiine kui lõuna pool kasvanud?

    Tegelikult puudub mul muidugi aiandusharidus.

  28. salvey ütles:

    Raskelt vigastatud 14aastane Fida Hussain vaagub haiglas elu ja surma vahel. Äärmusrühmitus Taliban värbas poisi suitsiiditerroristiks paradiisi ilust rääkides.

    Siit ka huvitav moraalne küsimus: kas õigem oleks sihukesele tegelasele paradiisi kohta tõtt avaldada või peaks talle tegema parema pakkumise: kui terrori tegemata jätab, jõuab veel ilusamasse paradiisi.

    “Nad lugesid alati koraani ja palvetasid. Seetõttu pidasin neid headeks inimesteks,” kahetseb poiss.

    Tõepoolest, religiooni ohtlikkus ei olegi niivõrd religioonis endas kuivõrd tema levitatavas “usklikud on head inimesed” meemis.

  29. Kriku ütles:

    Pranat ehk elujõudu andvad toiduained (prana kahanemise järjekorras) on: mesi,

    Mee põhiline koostisosa on mäletatavasti monosahhariidne suhkur — peaaegu kolm viiendikku sellest on fruktoos ja veidi üle kahe viiendiku glükoos. Natuke on sahharoosi ka, too on disahhariid fruktoosist ja glükoosist.

    seltitatud või ehk ghee,

    Too on jälle rafineeritud rasv.

    Läänemaailmas ei ole tänu soola odavusele, külmutuskappide leiutamisele ja toidupoodide iga päev lahti olemisele tarvis või säilivuse kunstlikuks pikendamiseks temast muid piimas leidunud huvitavaid aineid — näiteks valke — niimoodi ärastada. Turgu mööda on sellel niisugune põnev tagajärg, et läänemaailma toidupoed enamasti gheed ei müü, aga sotsiaalselt võib see aidata kehtestada meemi, et ghee on midagi iseäraliselt pühalikku ja vaimset, mida profaansed suured poed pühadusehirmus väldivad.

  30. Kriku ütles:

    … pärast päikeseloojangut …

    Fun fact: Ekvaatorist vaid paarikümne kraadi kaugusel laiutavas Indias loojub päike iga päev enam-vähem samal ajal, aga Eestis on ta, sunnik, talvel laisavõitu ja suvel venitab loojumisega tundide kaupa. Kõrvatundras elaval Jõuluvanal jälle on neid keskpäevi na vähevõitu.

  31. salvey ütles:

    Arvatavasti mõtlevad nad selle maheda all Eestimaal kasvatatud toitu või vaevalt nad ise ka täpselt teavad…

    Kahtlane. Praktikas paistab mahedus enamasti olevat maagiline-müstiline omadus.

    Muide, Tartus on konservitehas Salvest. Neil oli kunagi toode “Mahe kurk”. Tänapäeval on selle nimi “Maitselt mahe kurk” ja ümbernimetamise järel olid mõnda aega müügil kurgipurgid, millel oli suur silt “Mahe kurk” ja selle peal väike kleeps “Maitselt”. Kurjad keeled rääkisid, et mingisugune riiklik maheduse järele valvamise asutus olevat Salvestile harja karanud, et nemad üritavad mittemahedaid konservkurke tarbijatele mahedate pähe müüa.

  32. Kriku ütles:

    See tuletab meelde juba prohvet Muhamedi korraldust joovastavate jookide tarvitamise kohta.

    Kardetavasti on tegemist vähese silmaringiga. Pigem võiks see pikk loetelu meelde tuletada prohvet Muhamedi paljusid korraldusi selle kohta, missugused toidud on halal ja missugused haram.

  33. Eestisse on oodata kõrgema klassi ennustajat.

    Tuleviku saadik Anne Jirsch: intuitsioon annab märku, millist valikut teha

    Londonis elav ja praktiseeriv Anne Jirsch on erakordse andega selgeltnägija, metafüüsik, mitme raamatu autor ning möödunud ja tulevase elu terapeut, kes andis eksklusiivintervjuu ajakirjale Üks Londoni ühes kõige meeldivama auraga linnaosas – Kensingtonis.

    Mis on muuseas rämedalt kallis.

    Intuitsiooni ja energia kasutamist on Anne teiste seas õpetanud ka sõjaväelastele, kes näevad erakordselt selgeid visioone ja suudavad ennustada praktiliselt kõike. Aprillis tuleb ta neid kasulikke oskusi õpetama ka Eestisse.

    Tulevase elu progressioonis võin avastada ääretult palju kasulikku infot. Olen mõistnud, et inimesed, kellel olen aidanud näha nende tulevast elu, on tulevikus rohkem arenenud. Võime pääseda ligi kõrgelt arenenud tulevikuenergiale, võime saada sealt vajalikku elutarkust oma tuleviku-minalt.

    Üks osa inimkonnast muutub primitiivsemaks, jämedakoelisemaks, isegi rumalamaks, toitub ebatervislikult. Ja samas paljud arenevad edasi, nende energiatase tõuseb, nad muutuvad vaimselt teadlikumaks, neil on parem ühendus infoväljaga. Inimkond jaguneb kaheks, kuid maailm ise on väga tark.

    Arenemiskiirus kasvab ja seda kinnitab ilmekalt asjaolu, et üha enam ettevõtteid kutsub minusuguseid õpetajaid oma töötajatele õpetama intuitsiooni ja energia kasutamist.

    Samamoodi kutsutakse õpetama sõjaväkke. Näiteks üks asi, mida sõjaväelastele seoses energiaga õpetatakse, on: kui vaenlane liigub sinu poole ja sa ise oled peidus, siis ära vaata teda, sest ta tunnetab vaatamisest tulenevat energiat.

    Sarnaselt toimuvad muudatused arstide hulgas, kes erinevalt varasemast saadavad oma patsiente tervendajate juurde, näiteks reiki seansile. Arenevad väga huvitavad teadusharud.

    Palju väikesi muudatusi on ka suhtlemises – järjest enam tuleb vaimsetest teemadest juttu lõunalauas. Aastaid tagasi peeti seda peaaegu tabuks, kuid nüüd jagatakse üksteisele oma kogemusi vabamalt.

    Näiteks 18.-19. sajandil oli see ka väga populaarne kõneaine.

  34. Kriku ütles:

    Intuitsiooni ja energia kasutamist on Anne teiste seas õpetanud ka sõjaväelastele,

    Sõjaväelased oskavad isegi energiat suurepäraselt kasutada. Mõnikord muundavad nad püssirohtu kätketud keemilist energiat soojusenergiaks, seda tinaplönni kineetiliseks energiaks ja lasevad tollel lõpuks eemal asuvat sihtmärki lagundavaks energialiikide kombinatsiooniks muunduda. Teinekord jälle moduleerivad akustilise energiaga elektromagnetlaineid, et nende energilised teated elektrienergia ning raadio abil kaugele jõuaksid. Nagu LA Times üksteist päeva tagasi kirjutas, on ette tulnud ka seda, et meresõjaväelased kontsentreerivad suure hulka valgusenergiat kimbuks kokku ja paistetavad seda mööda eemal asuva sihtmärgi pihta suures koguses soojusenergiat.

    Kriku ütles:

    Londonis elav ja praktiseeriv Anne Jirsch on erakordse andega selgeltnägija, metafüüsik, mitme raamatu autor ning möödunud ja tulevase elu terapeut, kes andis eksklusiivintervjuu ajakirjale Üks Londoni ühes kõige meeldivama auraga linnaosas – Kensingtonis.

    Mis on muuseas rämedalt kallis.

    Tõenäoliselt on see oluline eeltingimus. Mee ja gheega on samamoodi: mõlemad on Indias ajalooliselt üpris kallid olnud, kuni masstootmine ja rahvusvaheline kaubandus hindu alla tooma hakkasid.

  35. Kriku ütles:

    Näiteks üks asi, mida sõjaväelastele seoses energiaga õpetatakse, on: kui vaenlane liigub sinu poole ja sa ise oled peidus, siis ära vaata teda, sest ta tunnetab vaatamisest tulenevat energiat.

    Küllap kuulub see nende nõuannete hulka, mille mittetöötamise üle pole veel keegi nurisema tulnud.

  36. Arstide süül sureb Eestis aastas 1500 inimest?

    Kuigi ametliku statistika järgi suri Eestis viimase 13 aasta jooksul meditsiinilise vea tagajärjel 151 inimest, võib Euroopa statistikale tuginedes nentida, et meditsiinivead tapavad aastas 1500 inimest.

    Nii väidab Pärnu haigla kvaliteedijuht ja Eesti mitme tervishoiupoliitikadokumendi kaasautor Teele Orgse oma magistritöös, mida ta Tartu Ülikoolis mullu sügisel kaitses, kirjutas “Õhtuleht”.

    Perearstide seltsi juhatuse liikme, Järveotsa perearstikeskuse perearsti Diana Ingeraineni sõnul on varasemate aastate statistika kohaselt valediagnooside arv püsinud üheksa protsendi piires ning Eesti ei ole teistest riikidest erinev. «Ka on teada, et arstlik viga on tervishoiu lahutamatu osa, aga mitte üle ühe-kahe protsendi tegevusest. Kõlab nukralt, kuid vigadest õpitakse,» lausus Ingerainen…

    Eesti Arstide Liidu presidendi Andrus Mäesalu sõnul on magistritöös esitatud arvud ekstrapolatsioon teiste riikide andmetest, välja rebitud kontekstist ehk magistritöö hüpoteesist ega oma Eesti olukorraga reaalset seost.

  37. Siin ta siis ongi: USA õnnelikem inimene

    Ajaleht New York Times võttiski aluseks Gallupi andmed ja otsis üles statistilistelt näitajatelt kõige õnnelikuma Ameerika inimese, kelleks osutus Alvin Wong. Ta on 1,78 meetrit pikk, 69-aastane Hiina päritolu ameeriklane, kes on pöördunud juudi usku, on abielus ja laste isa, juhib oma firmat tervishoiu vallas, teenides enam kui 120 000 dollarit aastas, ja elab Honolulus. Wong kinnitaski, et ta on tõesti üks väga õnnelik inimene.

    Viis viisi õnnelikumaks eluks

    ••1••

    Ole tänulik. Ühes uuringus paluti osalistel kirjutada tänukirju inimestele, kes on neid mingil moel aidanud. Selgus, et tänajad olid pärast seda veel kaua aega õnnelikumad ja enamgi veel – kirju ei pruukinud isegi ära saata, õnn oli ikka õue peal.

  38. Texases on kuberner pika põua leevendamise nimel mööduva nädalalõpu Vihma Eest Palvetamise Päevadeks kuulutanud, teatab Texase kuberneri veebileht.

    WHEREAS, the state of Texas is in the midst of an exceptional drought, with some parts of the state receiving no significant rainfall for almost three months, matching rainfall deficit records dating back to the 1930s; and

    NOW, THEREFORE, I, RICK PERRY, Governor of Texas, under the authority vested in me by the Constitution and Statutes of the State of Texas, do hereby proclaim the three-day period from Friday, April 22, 2011, to Sunday, April 24, 2011, as Days of Prayer for Rain in the State of Texas. I urge Texans of all faiths and traditions to offer prayers on that day for the healing of our land, the rebuilding of our communities and the restoration of our normal way of life.

  39. Guardian informerib lugejat uudistootest:

    The Real Water website describes how the water we drink – from the water I have in my glass right now, to the water you made your cup of tea with this morning – has been “damaged”.

    According to the company “most of the water we drink is very acidic … many nutritionists believe that most diseases flourish and grow rapidly in an acidic environment.”

    The makers of Real Water claim that during its journey through various pipes, filters and other treatment systems normal water is “stripped of its electrons”, causing the molecules to “clump”, which prevents them from hydrating our cells. Even worse, the molecules are now “basically free radicals … [which] literally zap or pull away life force from the cell.”

    Kuna Guardian tegeleb päris ajakirjandusega, mitte lihtsalt poliitiliste väitluste vahendamisega, on saadaval ka kommentaarid kelleltki, kes teab, mida ta räägib.

    “The lowest possible pH of carbonated water is around 5,” says Professor Stephen Fletcher, a researcher in the department of chemistry at Loughborough University. “There is a thousand times more acidity in the vinegar you put on your chips. So the pH (acidity) of tap water is not dangerous at all.”

    Professor Fletcher says: “Water molecules do not act as free radicals, do not form permanent ‘clumps’, and are not damaged by pipes. Free radicals are very nasty and short-lived chemicals that contain what chemists call an ‘unpaired electron’. The acid component of water (called a hydrogen ion) emphatically does not have an unpaired electron. In fact, it has no electrons at all.”

    Professor Fletcher takes issue with the claim that the water was positively charged in the first place: “Water is always charge-balanced due to a scientific principle called ‘electroneutrality’. It follows that the E2 technology cannot add ‘hundreds of millions of free electrons’ to anything, no matter how it works.”

    Saadaval on ka hunnik skeptitsismi-propagandat.

    On the one hand this is an amusing read, leaving you astonished at the amount of tripe you can find online. On the other, this is a real company, making real sales at the expense of those who believe their outlandish claims. In an age when people are increasingly worried about their health, perhaps the most beneficial thing to take in large doses is scepticism.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga