Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)

  • Presidendi kantselei tellis Facebooki jälgimise teenuse

    Aprillis hakkab presidendi kantselei saama peale ajalehtede ülevaadet ka sellest, mida kirjutavad või säutsuvad inimesed president Toomas Hendrik Ilvese, proua Evelin Ilvese või presidendi kantselei kohta Facebookis, Twitteris ja blogides.

    Varsti peaks siis uuesti midagi Evelin Ilvese posijasõbralikkuse kohta kirjutama.

  • Aga anname kohe Suurele Vennale ainest:
    Puukborrelioos võttis Evelin Ilveselt viimasegi jõuvaru, Õhtuleht, algselt ja pikemalt ajakirjas Eesti Naine aprillinumber (esikaanel Krista Lensin).

    Tervislikult sööva ja sporti harrastava inimesena polevat Ilves enda sõnul kartagi osanud, et haigus ta nii võimsalt maha murrab.

    Jah, tervisliku eluviisi fänn võib omada väärkujutlust, et ta on kaitstud nakatajate eest. Evelin Ilves küll väidab, et ta on oma nakatumisest õppust võtnud, aga ei — see annab hoopis hea võimaluse mõningaid müüte üle korrata ja süvendada:

    Selgub, et sellest [tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus] on vähe. Toit peab olema võimalikult keemiavaba ja värske.

    Kui ma kuulen, et keegi ütleb “keemiavaba”, siis mõtlen, et mis veidrusi küll veel tulema hakkab või mismoel ta end sisse räägib.

    Pimedal ajal tuleb rohkem magada ja rõhku peab panema C-, D- ja B-vitamiinile.

    Ha! See oli siis lausa järgmine lause, kus ta juba kirjutaski keemiast, millele peaks rõhku panema (eeldan, et “rõhku panema” sisaldab ka nende nimetatud kemikaalide suukaudset manustamist ehk söömist). Mitte miski, mida me sööme, pole keemiavaba. Sõnapaar “keemiavaba toit” on mõttetus, sellist asja pole olemas. Küll aga annab “keemiaga” hirmutamine (sest “keemia” on mõnede meelest olemuslikul halb) teatud keemiafoobidele ja e-aine-põlguritele võimaluse end tähtsaks ja targaks teha. Evelin Ilves oli ka üks e-ainete vastu võitlejatest. Ja kellelt ammutas ta selleks puhuks teavet? Teadlastelt ja oma ala spetsialistidelt? Sugugi mitte. Tema meelest sobis inimesi keemiaga hirmutama lasta isehakanud interneti-tarkadelt, kes koguvad andmeid vandenõuteoreetikutelt ja libateaduste apostlitelt, inimestelt, kel puudub arusaam infoallikate usaldusväärsuse hindamisest, teadustöö spetsiifikast, ilmselt ka teaduslik lugemisoskus üleüldse. Sedasorti tegelased on pääsenud meie esileedi arvamusi kujundama.

    No olgu. Häid nõuandeid muidugi jagub tal ka ja loomulikult on oluline see, mida me sööme ja kuidas kehakultuuriga tegeleme, aga arvamine, et toidu, “õige mõtlemise”, liigutamisega on võimalik ära hoida nakkushaigusi, liigitub eluohtlikuks posijameelsuseks. Selle mõtteviisi kohaselt on haigestumises süüdi inimene ise, kuna ta sööb valesti, mõtleb valesti — vaatamata sellele, et inimene võib olla lausa eeskujulik nn tervislike eluviiside järgija. Ilmselt siis pole vaimne tase nii kõrgete vibratsioonide püüdmisele veel arenenud, et nakkushaigused külge ei hakkaks. See on vanaaegne ja inimest asjatult süüdistav mõtteviis, et haigus on karistus valesti mõtlemise, halva iseloomu, pahade tegude eest ja mis on inimese peale saadetud jumala, saatuse, vaimu, kvantteadvuse, karma või mingi muu üleloomuliku olluse poolt.

    Lisan veel juurde, et kuigi ta tunnistab artiklis, et tegi läbi perearsti poolt määratud antibiootikumikuuri, ei jätnud ta kasutamata võimalust lisada posijatele nii meeltmööda hinnangut ravimitele — “keemiline tapatöö”. Ja just seda “keemilist tapatööd” ehk “keemiakompleksi” seostab ta jõuetusega trenni teha, kuigi veel mõned lõigud tagasi möönis ta, et ainus sümptom, mida ta borrelioosi põdedes endal tähele pani, oli just seesama jõuetus.

    Vaatasin võrdluseks ka märtsikuises Eesti Naises ilmunud Evelin Ilvese püsikolumnit ja see vaid süvendab mu kahtlusi selles osas, kuhupoole kuulub tema sümpaatia teljel posimine-teaduslik meditsiin. Märtsikuus on juttu paastust, konkreetsemalt ühest paastuteenuse pakkujast, keda soojalt ja hellalt meenutatakse.

    On paastukuu. Too perenaine on paastude meister, aidates kurnatud või tõbistel ravipaastudega jälle järje peale saada. Kuid paastukuu pole vanarahva kalendris oma nime saanud sugugi nii äärmusliku nähtuse järgi, nagu seda üknes vee varal päevade või nädalate kaupa organismi puhastamine ju tegelikult on.

    Ei mingit “keemilist tapatööd”, vaid idamaine terviklik ihu-hing-ümbritsev, maksapuhastus, suhkru ja jahu üle kurjustamine (“Valge jahu ja suhkur olid luksuskaup ja tavainimese toidulaualt õnneks kaugel”), vanarahva tarkuse idealiseerimine ja võibolla ka eluolu vildak tõlgendamine:

    Vanarahvas teadis seda ning kui karm külm ja pimedus järele hakkasid andma, saabus aeg ka enese jaoks. Peamiselt loobuti valgust ja rasvast.

    Loobuti või polnud neid enam kusagilt võtta, kuniks see sesoonne puudujääk kinnistati rahvatraditsioonis? Ikka on ju sedasi olnud, et loodusest tingitud asjaoludele on inimene oma tähendusi ja lugusid juurde pookinud.

    Ja jälle jõudis jutt ühele alternatiivsele haiguste tekkimise ja parandamise teooria juurde:

    Koormusvaba toit, värske õhk ja päike, pikk uni ja kurjusest priid mõtted ongi need, mis meid kõige paremini taastavad. Ja õlitavad uuesti ära ka immuunsüsteemi ragisevad rattad, ilma milleta anname võitluseta alla üha arenevale viirus- ja muude haiguste armeele.

    Palun saage aru — nüansid on peened, ta jutus on nii mõnigi iva ja Evelin Ilves suudab kõigest hoolimata hoiduda kõige otsesemast posimisele takkakiitmisest, aga tema levitatav mõtteviis, millega ta idealiseerib mitteteduslikke raviviise, levitab haiguste alternatiivseid teooriaid ja tunnustab nende praktiseerijaid võrreldes teadusliku meditsiini esindajatega, kelle poole on ta nõus pöörduma viimases hädas ja ennast süüdistades, et ei suutnud seda õige mõtlemise ja toitumisega ennetada.

    Õite mõtlikuks tegi aga see soovitus:

    Mida siis teha, et olla taas iseenda särav peremees? […] Hoiduda halbadest inimestest ja kurjadest tunnetest.

    Eks ma mõtlesin sellega seoses ka iseenda peale ning hiljuti juhtunud intsidendile Facebookis, kus Epp Petrone ütles minu FB sõprusest lahti, kuna ma poetasin ühe tema Indias tehtud pildialbumis Sai Babat kritiseeriva märkuse, mille ta kustutas ja millise fakti ma oma seinal teatavaks tegin. Eemaldamise põhjus oli sarnane Evelin Ilvese poolt soovitatule — hoidu halbadest inimestest, kelleks antud juhul olin siis mina, ja kurjadest tunnetest, milleks oli siis halvasti arvamine tema praeguseks iidoliks oleva Sai Baba kohta. Ma ise muidugi ei arva, et ma halb inimene oleksin ja kuidas üldse otsustada teise inimese üle, et ta halb on? Kas umbes nagu Pendli-Veeliks kuulutab pildi ja pendlivõnke abil suvalisi inimesi energiavampiirideks?

    Mille alusel võtab meie esileedi või Pendli-Veeliks endale õiguse kedagi talle võõrast inimest halvaks pidada ja soovitada kaasinimestel suhteid katkestada? Miks kuulutab ta eskapismi, suure osa reaalsuse väljalülitamist, inimeste sildistamist ja halvustamist? Ja nagu kräpiskandaaliga nägime, ei piirdu ta sugugi ainult inimestega.

    Evelin Ilvesest varem skeptik.ee-s:
    Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis

  • Äratuskoosolek ravimifirma moodi (meeleolukas video Äripäevalt):
    Salavideo arstide ajupesust
    Lõpus kostab ka siras soovitus Kuu peale minna. Jõudu MSD ja Nuvaring!
  • Arstidele ajupesu teinud firmat võib oodata kopsakas trahv

    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius ütles, et amet alustas täna MSD suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahv 107 lg 2 alusel „Ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumine.“

    Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ulatuses.

    Võibolla toimib kergendava asjaoluna ürituse kuupäev — 1. aprill.

350 Replies to “Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)”

  1. Kriku ütles:

    Nende kommentaaride peateema suhtes ongi sportlaste sooritusvõimet parandav veejoomine väär analoogia.

    Peateema on mäletatavasti Suur Vend, kes jälgib sportlasi, kui nad vett joovad ja jälgib siis ka, kui nad vett ei joo.

  2. Mõtete lugemine peidab endas lisaks kasule ka mitmeid ohte

    «Maailmatasemel on ajukuva valdkonnas näha järjest suuremat elavnemist ning tuleb tõdeda, et teadlased on nende seadmete edasiarendamise suhtes väga ambitsioonikad. Teiselt poolt jällegi hoiatatakse nende seadmete liiga kergekäelise kasutamise eest, kuna nende usaldusväärsus pole veel piisavalt kontrollitud,» rõhutas Reiman.

    «Konstruktiivne diskussioon sellel teemal aitaks loodetavasti vältida tulevikus tekkida võivaid probleeme ning kuritarvitusi. Vastavate seadmete tipptasemele arendamine ei ole tänaseks enam mitte põhimõtteline, vaid on üksnes aja ja vajaduse või huvi küsimus,» oli Kairi Reiman veendunud.

    Artikli koostamisel on kasutatud Kairi Reimani Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas kaitstud magistritööd «Kognitiivne privaatsus» (2009).

  3. dig ütles:

    Peateema on mäletatavasti Suur Vend, kes jälgib sportlasi, kui nad vett joovad ja jälgib siis ka, kui nad vett ei joo.

    Mu arust võiks siiski tippsportlastega toimuv võimalikult läbipaistev olla. Vastasel juhul võiks (tipp)spordi staatus üleüldse väga kahtlaseks muutuda ja kes siis oma lapsi tipptasemel sportima enam tahakski lubada?

  4. salvey ütles:

    …kes siis oma lapsi tipptasemel sportima enam tahakski lubada?

    Mul on juba praegu (dopinguteemat üldse arvesse võtmata) kujunenud tugev skepsis tippspordi kui valdkonna suhtes, samuti hoiaku suhtes, et lapsi tuleks sellega tegelema julgustada. Kehakultuur üldiselt on muidugi tore ja tervislik, aga väga palju on alasid, millega intensiivne ja ettevaatamatu tegelemine lõhub organismi — ning lapsed kipuvad olema loomult üle keskmise intensiivsed ja ettevaatamatud.

    dig ütles:

    Ankh-Morpokh Times’i toimetuses töötas keegi troll spordikorrespondendina ning kaebuste, peaeemaldamiste ja hobusepiitsutamiste osakonna toimetajana.

    Siinkohal oleks õigem tõlge vist “…hobusepiitsaga peksmise osakond”.

    Nõustun Krikuga, et “The Truth” on üks paremaid kettamaailma teoseid, ehkki skeptikule võiks nalja teha ka nt “Small Gods”. Väljaspool Ketast soovitan aga “Nationit”; stiilne ja Pratchetti kohta üllatavalt tume lugu muu hulgas kultuuride konfliktist ja religioonist ja teadusest, peamiselt aga inimene-olemisest.

  5. Ma ise olen ainult poole raamatust “Ürgsorts” läbi lugenud. A`üks mu lastest on küll üpriski suur Pratchetti fänn.

  6. @dig:

    Peateema on mäletatavasti Suur Vend, kes jälgib sportlasi, kui nad vett joovad ja jälgib siis ka, kui nad vett ei joo.

    Teeme nii, et järgmisel korral loed ikka läbi ka kommentaarid, millele vastad. Mingist suurest ega ka väiksest vennast pole ma neis sõnagi kirjutanud.

  7. Jällekord kobiseb paha KaPo toredate antifa noorte peale:

    Kapo: kümne Vene-aktivisti kohta tuleb enam kui viis organisatsiooni

    «Nendest, kes alustasid 2006. aastal pronkssõduri ümber pingete kruvimist nime all Öine Vahtkond, on tänaseks välja kasvanud erinevad rühmitused, muuhulgas Venemaa-põhise organisatsiooni Natsismita Maailm Eesti rakuke.»

    Tema sõnul moodustas samasse seltskonda kuuluv Andrei Zarenkov kunagi peaaegu ainuisikuliselt Eesti antifašistliku komitee, nüüd siis kuulub Natsismita Maailma juhtide sekka.

  8. @salvey:

    Väljendusvabadus, mis on tänaseni tähtsust omanud eelkõige n-ö väljaütlemiste kaitsmiseks, oleks aga sisutühi kui samas ei oleks kaitstud ka mitteväljendamine. Väljendamine peab olema isiku vaba tahte avaldus ning kui isik otsustab midagi jätta väljendamata, siis järelikult ta realiseeribki seeläbi passiivselt väljendusvabadust.

    Sel teemal kirjutas traagilise elukäiguga rootsi kirjanik Karin Boye juba 1940. aastal düstoopia “Kallokaiin”. Seal oli tegu küll tõeseerumiga, aga vahet pole.

  9. salvey ütles:

    Mu arust võiks siiski tippsportlastega toimuv võimalikult läbipaistev olla.

    Noh, ega ta vast palju paha ei tee. Mind häiris rohkem see kahtlase väärtusega hala, et “kõik on räpased”. Iseäranis kverulantseks läheb lugu siis, kui selle tõendamata väite toetuseks tuleb mängu tuua lugulaul sellest, et tänased taastumisvahendid on homme doping, sest tähendust kaotades astub ta siis Isegi Mitte Valede väidete hulka.

    Niisugune virisemine rikub ausa künismi maine ära.

  10. Mind häiris rohkem see kahtlase väärtusega hala, et “kõik on räpased”.

    Ei taha mina nüüd ka noore inimese idealismi ärasolkija olla…

  11. Kriku ütles:

    Teeme nii, et järgmisel korral loed ikka läbi ka kommentaarid, millele vastad. Mingist suurest ega ka väiksest vennast pole ma neis sõnagi kirjutanud.

    Mis annab Sulle aluse järeldada, et peateema aluseks on see, millest Sa kirjutad ja mitte näiteks teema pealkiri?

  12. Mis annab Sulle aluse järeldada, et Sa ei ole kaamel?

    Minu kommentaarid räägivad sellest, millest mina kirjutan. Kui Sa mulle vastad, siis palun vasta mulle, mitte mingitele oma fantaasiatele. Ma austan loomulikult kõiki, kes Tundmatuga monoloogi astuvad, aga äkki saaks seda ilma mind tsiteerimata teha?

  13. Kriku ütles:

    Mis annab Sulle aluse järeldada, et Sa ei ole kaamel?

    Mõnede kaamelile omaste tunnuste puudumine. Nii, nagu ikka definitsioone kasutatakse.

  14. Mis annab Sulle aluse järeldada, et Sa ei ole kaamel?

    Mõnede kaamelile omaste tunnuste puudumine. Nii, nagu ikka definitsioone kasutatakse.

    Ja palun siis lähtu minu kommentaaridele vastates ka sellest, mis sinna kirjutatud on. Me ei nimetaks ju sindki kaamliks ka siis, kui sa kaamlipuuri peaksid sattuma.

  15. Tõnis Matsin: normaalne füsioloogia ja tippsport

    Biokeemia spetsialist ja harrastussportlane Andres Valkna esitas Postimehes (13.04.2011) Andrus Veerpalu dopinguteemaga seoses laiemale spordihuviliste ringile huvipakkuva küsimuse: miks on Eesti suusakoondis pikaajaliselt (kui pikalt?) uurinud kasvuhormooni taset sportlaste veres?

    Miks siis ikkagi peaks kasvuhormooni, kortisooli ja testosterooni muutusi suusatajatel määrama?

    Kurnav vastupidavustest, milleks kontrolltreening kindlasti on, lubab hinnata sportlase organismis ülal loetletud ülitähtsate treeningefekti ja taastumist mõjustavate hormonaalsete faktorite dünaamika adekvaatsust. Kas selliseks hormonaalmuutuste hindamiseks tippsportlastel on olemas referentsid, piirarvud või soovitavad protsentuaalsed standardid?

    Kahjuks ei ole nendest olemas ühte, teist ega kolmandat. Hinnangut saab anda empiirilist uurimismaterjali iga aastaga juurde kogudes igale sportlasele individuaalses, isikupärases plaanis. Tehtud uuringute tulemusena on tekkinud igale suusakoondise liikmele oma isiklik andmebaas.

  16. Erkki Bahovski: vabaduse talumatu kergus

    Küsimus on laiem, seistes tegelikult terve läänemaailma ees: kuivõrd palju peab lääs, sh Euroopa, muutma oma ajaloolisi hoiakuid praeguste maailmas aset leidvate mullistuste valguses? Äkki tuleks siis terve läänemaailma ajalugu ümber kirjutada?

    Kui näiteks annaks justkui üleval pool toodud teemaarendus võimaluse tõlgendada pärisorjuse kaotamist Eestimaal 1816. ja Liivimaal 1819. aastal negatiivselt, siis saaks praeguste pingete taustal ümber vaadata terve renessansi ja valgustuse.

    Olen juba kirjutanud 2006. aasta Diplomaatias Taani karikatuuritüli valguses, et kui sõnavabadus tuuakse ohvriks n-ö usuliste tunnete riivamise ettekäändel, siis muutub tühjaks kogu renessansi ja valgustuse senine tõlgendus. Giordano Bruno, Jan Hus ja laiemalt valgustajad, teil ei olnud õigus – kirikut ei tuleks riigist lahutada ja peaks alustama uuesti keskajast.

  17. K_V ütles:

    Ükskõik mille tõeks arvamise väljendamine tähendab tänapäeva Euroopas sallimatust nende suhtes, kellel on teine arvamus.

    Ermöhh?

  18. Postimees kiidab loomahuvilistele terroristidele takka:

    Loomakaitsjad pidasid koeri vedanud veoauto kinni Pekingist itta jääval kiirteel, kirjutab news.com.au.

    Üks aktivistidest keeras oma masina veoautole ette ning teatas siis oma blogis, et ta on terve koormatäie koeri tabanud. Üsna pea saabusid sündmuspaika ta kolleegid.

    Loo moraal on otse loomulikult mustvalge.

    Autos olnud koerad olid varastatud nende omanikelt. Veomasin oli teel Kesk-Hiinast Henanist Kirde-Hiinasse Jilini.

    Loomakaitsegrupp maksis koeri vedanud firmale 115 000 jüaani kahjutasu.

  19. Puugioht kogub tuure

    Mullu registreeris tervisekaitseinspektsioon Eestis 201 puukentsefaliidi juhtu, kuid näiteks 2008. aastal oli see arv 90. «Sel aastal pole veel ühestki juhtumist kuulda olnud,» märkis Tartu Ülikooli kliinikumi nakkushaiguste arst Rita Pihlak.

    Puukentsefaliidist enam on levinud borrelioos, näiteks eelmisel aastal oli haigestunuid 1721.

    Kuidas ennast puukide eest kaitsta? Arst soovitab kanda metsas heledaid pikkade varrukatega rõivaid ja pika säärega jalanõusid, koju tulles tuleks alati oma rõivad läbi kloppida.

    Kui puuk on siiski hammustanud, ei pea kohe arsti juurde tormama, vaid putukas tuleks võimalikult kiiresti nahalt eemaldada. «Selleks tuleb puugist võtta pea lähedalt peenikeste pintsettidega kinni ja puuk ettevaatlikult välja sikutada.»

    Kui puuki ei õnnestu tervelt kätte saada, peab pisut ootama – puugi suised tulevad mõne aja pärast ise välja. Hammustuskohta tuleb pesta vee ja seebiga ning kindlasti ka desinfitseerida, rõhutab Pihlak. Meedikult tasub abi otsida, kui hammustuse juurde tekib punetus või enesetunne halveneb.

    Puugihammustuse vahendusel levib viirus, mis tekitab puukentsefaliiti – see on kesknärvisüsteemi haigus, ajupõletik. Puukentsefaliidiviirusega nakatunud inimesel ilmnevad ühe-kahe nädala jooksul pärast hammustust gripisarnased haigusnähud: väsimus ja kerge palavik koos pea- ja lihasevaludega. Ainult nende nähtude põhjal on küllaltki raske entsefaliiti diagnoosida, sest vaevused kestavad kuni nädala ja seejärel enamik inimesi terveneb, selgitab arst.

    «Laste vaktsineerimist soovitame alates neljandast eluaastast, kuigi lubatud on see juba aastavanuselt,» ütleb Pihlak. Vaktsineerida saab perearsti juures või haiglate-polikliinikute nakkuskabinettides. Vaktsiinide hinnad on tervishoiuasutustes erinevad: täiskasvanutele 18–32 eurot ja lastele 10–17 euro ringis.

    Küll aga ei ole veel loodud vaktsiini puukborrelioosi vastu, samuti ei anna borrelioosi põdemine selle haiguse suhtes immuunsust. Erinevalt puukentsefaliidist, mille puhul viirus antakse edasi hammustuse hetkel, kulub borrelianakkuse saamiseks enamasti kaks ööpäeva või rohkem, kuni naha külge kinnitunud puugi pisikud inimesele üle kanduvad.

    Puukborrelioosi põhjustab bakter, mida leidub puugi seedekanalis.

    Uuringud näitavad, et borreliabakterit kannab kuni 30 protsenti puukidest, kuid risk pärast puugihammustust haigestuda on siiski palju väiksem – ainult üks sajale.

    Kõige tavalisem borrelianakkuse sümptom on nahalööve, mis tekib hammustuskohal ühe kuni nelja nädala möödudes. Tüüpiline on paarisentimeetrise läbimõõduga punetav laik, mis hakkab suurenema. Arstid teavad aga ka juhtumeid, mil nahalöövet ei tekigi. Üsna harva tekivad borrelioosi haigusnähud närvisüsteemis, liigestes või mõnel juhul ka südames.

  20. salvey ütles:

    Küll aga ei ole veel loodud vaktsiini puukborrelioosi vastu

    See ei ole päris täpne. GlaxoSmithKline töötas möödunud sajandi lõpus välja Borrelia burgdorferi vastase vaktsiini Lymerix ja paar aastat oli see kasutusel ka. Aga nüansirikastel põhjustel, mille hulka kuulub (kahjuks ebapiisavalt uuritud) võimalus, et teatud haplotüübiga inimeste rakkude antigeenide sarnasuse tõttu borreliarakkude antigeenidega võis see vaktsiin geneetilise eelsoodumusega inimestes vallandada autoimmuunreaktsioone ja milles oma rolli mängis ka marutõbine vaktsiinivastasus, võttis GSK ta pärast mitut kohtuprotsessi tootmisest maha kui ebarentaabli. Nüüd uurivad teadlased võimalusi luua uus vaktsiin, mille tõhusus oleks suurem, kõrvalmõjude hulk väiksem, tootmiskulud madalamad ja mis genereeriks vaktsiinivastaste suu ümber vähem vahtu. Mõned nendest eesmärkidest on usutavasti saavutatavad, aga viimase osas tuleb lootus vististi maha matta.

  21. Salvey antud viitest Ene Mikelsaarelt: “Teadusringkondade, rääkimata ettevõtlusest, suhtumine EFSA-sse käesoleva kujul on aga väga negatiivne, sest puudub korralikult fikseeritud selgus selle kohta, mida EFSA nõuab.”
    Ma millegipärast arvan, et need negatiivselt suhtuvad teadusringkonnad on siiski need, kes tolle viidat ettevõtlusega lähedalt seotud on. Ja miks nad negatiivselt suhtuvad,k ei ole ka teps mitte keeruline arvata…
    Samas on hästi lahe jälgida, kuidas “meie” Eevelini stiilis tervisefriigid ja kommentaatorid EFSA-t kangelaseks pidasid, kui too Danoni libaterviseväited rajalt maha võttis. Pidada olema suurepärane tõestus, millised kurjad petised on rahvusvahelised suurfirmad (eesotsas muidugi Big Pharmaga). Nüüd, kui “meie oma” Hellus ja kaalulangetusjuust vahele jäid, on ühtäkki samade hindajate arvates tegemist mingi õudse ja anonüümse õela Euroopa moodustisega. Täpselt nagu kariloomade hinnang WADAle sõltuvalt sellest, kas vahele on jäänud norralaste või eestlaste kangelane…
    Ja hea põhjendus on ka artiklis – mis teeb selle bakteri nii eriliseks ja heaks? Nimelt see, et see bakter leiti “terve Eesti lapse soolest”! Mõelge! Terve, süüta, oma Eesti laps! Kui oma, kui tervislik! Kui oleks olnud soome või saksa lapse soolest, siis oleks halvem olnud? Või tähendab see, et see räägit hiilgav mõju on seega vaid eestlastele?

    PS. Need Mikelsaare toodud küsimused jätavad mulje, et tol teadlasel puudub vähimgi arusaam (topeltpimedatest)kliinilistest uuringutest?!

    PPS. Neid eesti teadlaste kavandamisel olevaid rahvusvaheliste kurjamite “ümberlükkamisi” hakkab juba palju saama…

  22. uups … sorry. Ikka muidugi Marika mitte Ene. Ei oskagi öelda, kust mul järsku selline lühiühendus tekkis. Kuidagi vist seot kirjanik Ene Mihkelsoniga…? Vaja vist üks väike õhtune regressiooniteraapia seanss teha!

  23. Politico vahendab, et USAs on lahendatud kriminaalsete nilbuste probleem.

    In a letter sent to Holder earlier this week, 42 senators encouraged Holder instruct prosecutors and FBI agents to counter what the lawmakers called “the growing scourge of obscenity in America.” Anti-pornography activists have noted with alarm that, under President Barack Obama, the Justice Department has not filed a single new obscenity case anywhere in the country.

    Skeptikute kõrvade tõeliselt nilbeks kikitamiseks on lisaks kummalistele poliitilistele Vaadetele saadaval ka kena veiseskatoloogiline kook.

    “We know more than ever how illegal adult obscenity contributes to violence against women, addiction, harm to children, and sex trafficking. This material harms individuals, families, and communities and the problems are only getting worse,” the senators added. (View the full letter here.)

    Marty Klein’i skeptilist ülevaadet sellest viimastel aastatel kristlike ekstremistide seas populaarsust kogunud sõltuvusjamast võib lugeda ajakirja Electronic Journal of Human Sexuality arhiivis.

  24. James Randi Educational Foundation on maha hõiganud selleaastased lennuka notsu auhinna saajad.

    The Scientist Pigasus Award goes to NASA Engineer Richard B. Hoover, who recently announced for the third time in 14 years that he had found evidence of microscopic life in meteorites. Along with the crackpot Journal of Cosmology—a now-defunct publication founded in 2009 to publish articles advancing the scientifically unsupported idea that life began before the first stars formed and was spread throughout the early universe on meteors—Hoover pitched his warmed-over ideas to Fox News, an outlet not known for their attention to facts. Predictably, Fox News ran with the story, convincing many people that NASA had discovered extraterrestrial life.

    Sel aastal puudutavad kaks preemiat saavutusi surnutega lobisemise vallas, kaks homöopaatiat ja esimest korda saab keegi Pigasuse teist aastat järjest. Esindatud on ka jaiklik luul “tegelikust riigist” ja selle käepikendustest.

  25. EPL: Meditsiin tegeleb raha, mitte inimesega

    Meditsiini vead tapavad Eestis 1500 inimest aastas – nii väidab Tartu ülikoolis mullu sügisel kaitstud magistritöö, mille autoriks on Pärnu haigla kvaliteedijuht, mitmete Eesti tervishoiupoliitika dokumentide kaasautor Teele Orgse.

    Uurimuse väitel kogeb igal aastal üle 12 000 inimese arstlike kokkupuudete tagajärjel kasu asemel kahju, olgu siis tegu ravivigadest, kommunikatsiooni- või süsteemihäiretest tulenevate tüsistuste või patsiendile osaks saanud hoolimatusega. /…/

    Patsient on selles masinavärgis mutrike, raha transportimise vahend, umbes nagu puuk, kes kannab edasi entsefaliiti.

    Päris tõsised süüdistused. Sellise jutu valguses pole imeks panna, et ollakse valmis raha pigem posijatele viima.

    Ise olen kroonilise tervisehäire tõttu vaat’ et eluaeg sagedasti arstidega kokku puutunud ja need kogemused on olnud alati meeldivad, arstid ise väga professionaalsed. Aga ühe inimese kogemuste põhjal ei saa muidugi midagi kaugeleulatuvat järeldada. Äkki mul on lihtsalt ropult vedanud, et veel pole ära mõrvatud.

  26. Mart K. tsiteeris:

    Uurimuse väitel kogeb igal aastal üle 12 000 inimese arstlike kokkupuudete tagajärjel kasu asemel kahju,

    Oletame, et patsiendil on kuri haigus X. Prognoos: aasta jooksul on ta surnud tõenäosusega 30%.

    Abstraktne patsient läheb arsti juurde. Arst kirjutab välja rohu Y. Rohu võtmise tagajärjel kahaneb patsiendi risk aasta jooksul haigusesse X surra 5%’ni. Rohu võtmisega kaasneb 1% risk aasta jooksul rohu Y kõrvalmõjudesse surra. Patsiendi risk aasta jooksul emma-kumma kätte ära surra on nüüd 5,95%. Kas patsient sai arsti juurde minekust kasu?

    Nüüd vaatleme konkreetset patsienti A sellises situatsioonis. Patsient läheb arsti juurde. Arst annab talle rohtu. Patsient võtab rohtu. Risk realiseerub ja patsient sureb aasta jooksul rohu kõrvalmõjudesse ära. Kas patsient sai arsti juurde minekust kasu? Ilmselgelt sai, aga intuitiivselt on inimestel kerge kontekst ära abstraheerida, ignoreerida suremisriski ilma rohu võtmiseta ja võtta jabur seisukoht “patsient suri mürgise rohu kätte, järelikult tõi arstilkäik talle kasu asemel kahju”. Sündmus on suhteliselt haruldane ka ja võib ajalehes uudisnupu teenida.

    Nüüd loeb samas situatsioonis konkreetne patsient B ajalehest uudisnuppu. Tõenäosuste hindamisel on ta kehv nagu enamik inimesi, arsti antud 30% on “nii väike, alla 1/3” ja ajalehest loetud 1% on “oi, see on üks kole ja mürgine rohi”. Patsient B jätab rohu võtmata ja läheb soolapuhuja juurde, kes annab talle nostrumit Z, millel ei ole ei ravitoimet ega kõrvalmõjusid. Patsiendi B risk aasta jooksul surra on seega nüüd 30%. Patsiendi B risk ravi kõrvaltoimetesse surra on ≈0%. Kas patsient sai soolapuhuja juurde minekust kasu? Ei saanud, aga ta suudab endale ja oma naabritele kergesti sisendada, et kuna ta on 1% riski eemale tõrjunud, on ta kasu saanud. 70% tõenäosusega elab ta pealegi aasta üle ka ja kui ta lollina piisavalt aktiivne on, võib siis hakata kuulutustööd tegema, et “haigusega X pole tarvis arsti juurde minna ega ohtlikku rohtu Y võtta, kuna mõned elavad ilmagi ilusasti”.

  27. Mart K. ütles:

    Ise olen kroonilise tervisehäire tõttu vaat’ et eluaeg sagedasti arstidega kokku puutunud ja need kogemused on olnud alati meeldivad, arstid ise väga professionaalsed.

    Siin on veel see nüanss, et paistab eksisteerivat inimtüüp, kes arstidega kergesti konflikti läheb. Miks, ei oska ma öelda, aga Juhan Smuuli kujutatud polkovniku lesk on reaalses maailmas täiesti olemas.

  28. dig ütles:

    Kuna draamat peab edasi saama, on Arizona senat nüüd vastu võtnud seaduseelnõu, mille järgi föderaalseks presidendiks kandideerida tahtev inimene peab esitama tõendi oma kodakondsuse kohta. Eelnõu järgi loetakse sääraseks tõendiks näiteks paberit kandidaadi eesnaha puudumise asjaolude kohta, kirjutab Phoenix NewTimes.

    Ilmselgelt draama ja muu huumori suhtes vaenulikult meelestatud kuberner on seaduse ära vetonud, kirjutab Tucson Citizen.

    “Jan Brewer vetoed the bills!”

    The bills Gallardo is referring to are the “birther” bill, the butt of many jokes nationwide, and the firearms omnibus bill, which would allow guns on universities and in public buildings.

  29. Washington Post teatab alandlikult ja palub luba ette kanda, et Liibüa sõjaväe valitud Zapp Brannigani taktikat on saatnud edu.

    Less than a month into the Libyan conflict, NATO is running short of precision bombs, highlighting the limitations of Britain, France and other European countries in sustaining even a relatively small military action over an extended period of time, according to senior NATO and U.S. officials.

    European arsenals of laser-guided bombs, the NATO weapon of choice in the Libyan campaign, have been quickly depleted, officials said. Although the United States has significant stockpiles, its munitions do not fit on the British- and French-made planes that have flown the bulk of the missions.

    Jah, probleem on tõsine. Euroopas ei ole mitte ühtki lennukit, mis jänkide laserpomme alla visata suudaks.

    Britain and France have each contributed about 20 strike aircraft to the campaign. Belgium, Norway, Denmark and Canada have each contributed six — all of them U.S.-manufactured and compatible with U.S. weaponry.

  30. dig ütles:

    Patsient läheb arsti juurde. Arst annab talle rohtu. Patsient võtab rohtu. Risk realiseerub ja patsient sureb aasta jooksul rohu kõrvalmõjudesse ära. Kas patsient sai arsti juurde minekust kasu? Ilmselgelt sai, aga intuitiivselt on inimestel kerge kontekst ära abstraheerida, ignoreerida suremisriski ilma rohu võtmiseta ja võtta jabur seisukoht “patsient suri mürgise rohu kätte, järelikult tõi arstilkäik talle kasu asemel kahju”.

    Kas Sa väidad, et Orgse on oma töös esitatud järeldusteni jõudnud sellisel intuitiivset abstraheerimist faktidele eelistaval meetodil?

  31. Mart K. ütles:

    Kas Sa väidad, et Orgse on oma töös esitatud järeldusteni jõudnud sellisel intuitiivset abstraheerimist faktidele eelistaval meetodil?

    Ei väida. Ma ei ole Orgse tööd veel korralikult lugenud, mu silmad omandasid lugemiseks ebasoodsa tõllaratta-suuruse ingliskeelses pealkirjas mainitud alaläviste probleemideni jõudes. Ja see idee, et meditsiiniohutuse uurimiseks tuleks arvamusliidritega intervjuusid teha, tundub mulle ka naljakas.

  32. Postimees: Audit: osa arste ravib hingamisteede haigusi liialt antibiootikumidega

    Haigekassa audit tõi välja, et ülemiste hingamisteede haiguste ja ka ägeda bronhiidiga patsientidele on teatud perearstikeskustes määratud antibakteriaalne ravi, mis vastavalt kehtivatele ravijuhenditele ei ole põhjendatud.

    Ülemiste hingamisteede haigused on tavaliselt köha ja nohu, mis on põhjustatud viirustest ega vaja üldjuhul antibiootikumiravi.

    «Antibiootikumiga ravimine on vale arstlik mõtlemine,» kommenteeris auditi tulemust perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik.

  33. Christian Science Monitor toob meieni uusi tuuli Lõuna-Carolina legitiimse penoloogia vallast:

    The US Justice Department is asking a federal judge in South Carolina to allow it to intervene in a lawsuit against a sheriff who allegedly forbids prisoners in his jail from receiving books, magazines, or printed materials other than copies of the King James version of the Bible.

    Berkeley County Sheriff H. Wayne DeWitt denies that restrictions imposed at the county lockup in Moncks Corner, S.C., rise to the level of a constitutional violation or violate US law.

    He maintains that any actions taken at the jail are justified to preserve health and safety, and to further the pursuit of “legitimate penological objectives.”

  34. Guardian annab teada, et märatsevate fundamentalistide hord on Avignonis kunstiteoseid lõhkunud.

    When New York artist Andres Serrano plunged a plastic crucifix into a glass of his own urine and photographed it in 1987 under the title Piss Christ, he said he was making a statement on the misuse of religion.

    Controversy has followed the work ever since, but reached an unprecedented peak on Palm Sunday when it was attacked with hammers and destroyed after an “anti-blasphemy” campaign by French Catholic fundamentalists in the southern city of Avignon.

    The violent slashing of the picture, and another Serrano photograph of a meditating nun, has plunged secular France into soul-searching about Christian fundamentalism and Nicolas Sarkozy’s use of religious populism in his bid for re-election next year.

    The photograph had been shown in France several times without incident. For four months, it has hung in the exhibition I Believe in Miracles, to mark 10 years of art-dealer Yvon Lambert’s personal collection in his 18th-century mansion gallery in Avignon. The show is due to end next month, but two weeks ago a concerted protest campaign began.

    Civitas, a lobby group that says it aims to re-Christianize France, launched an online petition and mobilised other fundamentalist groups. The staunchly conservative archbishop of Vaucluse, Jean-Pierre Cattenoz, called Piss Christ “odious” and said he wanted this “trash” taken off the gallery walls. Last week the gallery complained of “extremist harassment” by fundamentalist Christian groups who wanted the work banned in France.

  35. dig ütles:

    Ja see idee, et meditsiiniohutuse uurimiseks tuleks arvamusliidritega intervjuusid teha, tundub mulle ka naljakas.

    Ekspertintervjuude abil on igati kohane seni muude meetoditega uurimata teemat lahata.

  36. PALJU ÕNNE! Evelin Ilvesel on täna sünnipäev

    Presidendiproua Evelin Ilves sai täna 43 aastat vanaks.
    Esileedi “ametit” on Evelin nüüdseks pidanud juba pisut vähem kui viis aastat.

    Oma avaliku elu tegelase rolli on naine kasutanud tervislike eluviiside propageerimiseks, kohalike tootjate tutvustamiseks ning loomulikult heategevuse toetamiseks.

    Evelin sündis 20. aprillil 1968 Tallinnas. Toomas Hendrik Ilvesega on ta abielus 2004. aastast.

    Presidendi kõrval on abikaasa Evelin mitmete ühiskondlikult oluliste kampaaniate ja organisatsioonide patrooniks, mis enamjaolt on seotud laste, noorte ja puuetega inimeste aitamisega.

  37. Ilvi Jõe-Cannon: Äkki käitub kogu Eesti riik nagu Suusaliit Veerpalu asjas?

    Tasapisi on hakanud tekkima tunne, et Eestist on kujunemas riik, kus vabadust armastaval inimesel oleks ebameeldiv elada.

    1. Riigikogu valimised, mille tulemused tekitasid osades eestlastes kahtluse, et tegemist oli häälte varastamisega e-hääletamise süsteemis, mille suurimad edendajad on võimul olevad erakonnad.

    2. Riigi president andis oma allkirja eelnõule, mis annab võimudele suuremad õigused elanike telefonikõnede pealtkuulamiseks.

    3. Valitsuse toetusel ilmuvas väljaandes Diplomaatia avaldati kaitseminister Jaak Aaviksoo artikkel, milles ta õigustab petmist ja valetamist enesekaitse ja ellujäämise nimel: “Samamoodi tuleb meil leppida arusaamisega, et jumal või Darwin — jällegi sõltuvalt ilmavaatest — ei andnud meile eneseteadvust ja tarkust mitte selleks, et tõde teenida, mida mõned reformatsioonist ja valgustusajast hullutatud inimesed tänase päevani arvavad, vaid selleks, et ellu jääda.”

    Loen parasjagu Waltari “Sinuhet”. Autor laseb tegelastel korduvalt väljendada mõtet, et “tõde on kui haljas mõõk/nuga väike-lapse käes.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga