Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)

  • Presidendi kantselei tellis Facebooki jälgimise teenuse

    Aprillis hakkab presidendi kantselei saama peale ajalehtede ülevaadet ka sellest, mida kirjutavad või säutsuvad inimesed president Toomas Hendrik Ilvese, proua Evelin Ilvese või presidendi kantselei kohta Facebookis, Twitteris ja blogides.

    Varsti peaks siis uuesti midagi Evelin Ilvese posijasõbralikkuse kohta kirjutama.

  • Aga anname kohe Suurele Vennale ainest:
    Puukborrelioos võttis Evelin Ilveselt viimasegi jõuvaru, Õhtuleht, algselt ja pikemalt ajakirjas Eesti Naine aprillinumber (esikaanel Krista Lensin).

    Tervislikult sööva ja sporti harrastava inimesena polevat Ilves enda sõnul kartagi osanud, et haigus ta nii võimsalt maha murrab.

    Jah, tervisliku eluviisi fänn võib omada väärkujutlust, et ta on kaitstud nakatajate eest. Evelin Ilves küll väidab, et ta on oma nakatumisest õppust võtnud, aga ei — see annab hoopis hea võimaluse mõningaid müüte üle korrata ja süvendada:

    Selgub, et sellest [tervislik toitumine ja füüsiline aktiivsus] on vähe. Toit peab olema võimalikult keemiavaba ja värske.

    Kui ma kuulen, et keegi ütleb “keemiavaba”, siis mõtlen, et mis veidrusi küll veel tulema hakkab või mismoel ta end sisse räägib.

    Pimedal ajal tuleb rohkem magada ja rõhku peab panema C-, D- ja B-vitamiinile.

    Ha! See oli siis lausa järgmine lause, kus ta juba kirjutaski keemiast, millele peaks rõhku panema (eeldan, et “rõhku panema” sisaldab ka nende nimetatud kemikaalide suukaudset manustamist ehk söömist). Mitte miski, mida me sööme, pole keemiavaba. Sõnapaar “keemiavaba toit” on mõttetus, sellist asja pole olemas. Küll aga annab “keemiaga” hirmutamine (sest “keemia” on mõnede meelest olemuslikul halb) teatud keemiafoobidele ja e-aine-põlguritele võimaluse end tähtsaks ja targaks teha. Evelin Ilves oli ka üks e-ainete vastu võitlejatest. Ja kellelt ammutas ta selleks puhuks teavet? Teadlastelt ja oma ala spetsialistidelt? Sugugi mitte. Tema meelest sobis inimesi keemiaga hirmutama lasta isehakanud interneti-tarkadelt, kes koguvad andmeid vandenõuteoreetikutelt ja libateaduste apostlitelt, inimestelt, kel puudub arusaam infoallikate usaldusväärsuse hindamisest, teadustöö spetsiifikast, ilmselt ka teaduslik lugemisoskus üleüldse. Sedasorti tegelased on pääsenud meie esileedi arvamusi kujundama.

    No olgu. Häid nõuandeid muidugi jagub tal ka ja loomulikult on oluline see, mida me sööme ja kuidas kehakultuuriga tegeleme, aga arvamine, et toidu, “õige mõtlemise”, liigutamisega on võimalik ära hoida nakkushaigusi, liigitub eluohtlikuks posijameelsuseks. Selle mõtteviisi kohaselt on haigestumises süüdi inimene ise, kuna ta sööb valesti, mõtleb valesti — vaatamata sellele, et inimene võib olla lausa eeskujulik nn tervislike eluviiside järgija. Ilmselt siis pole vaimne tase nii kõrgete vibratsioonide püüdmisele veel arenenud, et nakkushaigused külge ei hakkaks. See on vanaaegne ja inimest asjatult süüdistav mõtteviis, et haigus on karistus valesti mõtlemise, halva iseloomu, pahade tegude eest ja mis on inimese peale saadetud jumala, saatuse, vaimu, kvantteadvuse, karma või mingi muu üleloomuliku olluse poolt.

    Lisan veel juurde, et kuigi ta tunnistab artiklis, et tegi läbi perearsti poolt määratud antibiootikumikuuri, ei jätnud ta kasutamata võimalust lisada posijatele nii meeltmööda hinnangut ravimitele — “keemiline tapatöö”. Ja just seda “keemilist tapatööd” ehk “keemiakompleksi” seostab ta jõuetusega trenni teha, kuigi veel mõned lõigud tagasi möönis ta, et ainus sümptom, mida ta borrelioosi põdedes endal tähele pani, oli just seesama jõuetus.

    Vaatasin võrdluseks ka märtsikuises Eesti Naises ilmunud Evelin Ilvese püsikolumnit ja see vaid süvendab mu kahtlusi selles osas, kuhupoole kuulub tema sümpaatia teljel posimine-teaduslik meditsiin. Märtsikuus on juttu paastust, konkreetsemalt ühest paastuteenuse pakkujast, keda soojalt ja hellalt meenutatakse.

    On paastukuu. Too perenaine on paastude meister, aidates kurnatud või tõbistel ravipaastudega jälle järje peale saada. Kuid paastukuu pole vanarahva kalendris oma nime saanud sugugi nii äärmusliku nähtuse järgi, nagu seda üknes vee varal päevade või nädalate kaupa organismi puhastamine ju tegelikult on.

    Ei mingit “keemilist tapatööd”, vaid idamaine terviklik ihu-hing-ümbritsev, maksapuhastus, suhkru ja jahu üle kurjustamine (“Valge jahu ja suhkur olid luksuskaup ja tavainimese toidulaualt õnneks kaugel”), vanarahva tarkuse idealiseerimine ja võibolla ka eluolu vildak tõlgendamine:

    Vanarahvas teadis seda ning kui karm külm ja pimedus järele hakkasid andma, saabus aeg ka enese jaoks. Peamiselt loobuti valgust ja rasvast.

    Loobuti või polnud neid enam kusagilt võtta, kuniks see sesoonne puudujääk kinnistati rahvatraditsioonis? Ikka on ju sedasi olnud, et loodusest tingitud asjaoludele on inimene oma tähendusi ja lugusid juurde pookinud.

    Ja jälle jõudis jutt ühele alternatiivsele haiguste tekkimise ja parandamise teooria juurde:

    Koormusvaba toit, värske õhk ja päike, pikk uni ja kurjusest priid mõtted ongi need, mis meid kõige paremini taastavad. Ja õlitavad uuesti ära ka immuunsüsteemi ragisevad rattad, ilma milleta anname võitluseta alla üha arenevale viirus- ja muude haiguste armeele.

    Palun saage aru — nüansid on peened, ta jutus on nii mõnigi iva ja Evelin Ilves suudab kõigest hoolimata hoiduda kõige otsesemast posimisele takkakiitmisest, aga tema levitatav mõtteviis, millega ta idealiseerib mitteteduslikke raviviise, levitab haiguste alternatiivseid teooriaid ja tunnustab nende praktiseerijaid võrreldes teadusliku meditsiini esindajatega, kelle poole on ta nõus pöörduma viimases hädas ja ennast süüdistades, et ei suutnud seda õige mõtlemise ja toitumisega ennetada.

    Õite mõtlikuks tegi aga see soovitus:

    Mida siis teha, et olla taas iseenda särav peremees? […] Hoiduda halbadest inimestest ja kurjadest tunnetest.

    Eks ma mõtlesin sellega seoses ka iseenda peale ning hiljuti juhtunud intsidendile Facebookis, kus Epp Petrone ütles minu FB sõprusest lahti, kuna ma poetasin ühe tema Indias tehtud pildialbumis Sai Babat kritiseeriva märkuse, mille ta kustutas ja millise fakti ma oma seinal teatavaks tegin. Eemaldamise põhjus oli sarnane Evelin Ilvese poolt soovitatule — hoidu halbadest inimestest, kelleks antud juhul olin siis mina, ja kurjadest tunnetest, milleks oli siis halvasti arvamine tema praeguseks iidoliks oleva Sai Baba kohta. Ma ise muidugi ei arva, et ma halb inimene oleksin ja kuidas üldse otsustada teise inimese üle, et ta halb on? Kas umbes nagu Pendli-Veeliks kuulutab pildi ja pendlivõnke abil suvalisi inimesi energiavampiirideks?

    Mille alusel võtab meie esileedi või Pendli-Veeliks endale õiguse kedagi talle võõrast inimest halvaks pidada ja soovitada kaasinimestel suhteid katkestada? Miks kuulutab ta eskapismi, suure osa reaalsuse väljalülitamist, inimeste sildistamist ja halvustamist? Ja nagu kräpiskandaaliga nägime, ei piirdu ta sugugi ainult inimestega.

    Evelin Ilvesest varem skeptik.ee-s:
    Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis

  • Äratuskoosolek ravimifirma moodi (meeleolukas video Äripäevalt):
    Salavideo arstide ajupesust
    Lõpus kostab ka siras soovitus Kuu peale minna. Jõudu MSD ja Nuvaring!
  • Arstidele ajupesu teinud firmat võib oodata kopsakas trahv

    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja asetäitja Ott Laius ütles, et amet alustas täna MSD suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahv 107 lg 2 alusel „Ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumine.“

    Selle teo eest võib juriidilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 32 000 euro ulatuses.

    Võibolla toimib kergendava asjaoluna ürituse kuupäev — 1. aprill.

350 Replies to “Suur Vend jälgib meid ja teisi lugusid aprilli ajakirjanduses (+video)”

  1. Mind paneb kõige rohkem imestama, et Liina kaitseb kirglikult väljendit, millest ta ka ise aru ei saanud.

    Ingmaril on õigus, et see “diskussioon” paari VV sõna üle võib tunduda kaunis mõttetu. Teisest küljest on siin aga siiski ka põhimõtteline küsimus olemas. Umbluuartiklid kubisevad sarnastest mittemidagiütlevatest ütlustest, mis esmapilgul tunduvad tähenduslikud, kuid tegelikult pole seda mitte. Ma arvan jätkuvalt, et neid kasutatakse meelega esiteks selleks, et taandumistee alati lahti oleks ja teiseks selleks, et neid annaks laiendada uutele juhtudele, mida algselt silmas ei peetud.

    Mõlemad kasutusviisid mahuvad “väravapostide nihutamisena” tuntud demagoogiavõtte alla. Küsimuse või väite selge formuleerimise asemel tehakse seda viisil, mis annab võimaluse seda hiljem ümber tõlgendada. Vt. ka Weasel Words.

    Selline väitlusviis on nii oponente kui foorumit sihilikult eksitav ja ei ole suunatud tõe väljaselgitamisele.

  2. Kriku ütles:
    Umbluuartiklid kubisevad sarnastest mittemidagiütlevatest ütlustest, mis esmapilgul tunduvad tähenduslikud, kuid tegelikult pole seda mitte. Ma arvan jätkuvalt, et neid kasutatakse meelega esiteks selleks, et taandumistee alati lahti oleks ja teiseks selleks, et neid annaks laiendada uutele juhtudele, mida algselt silmas ei peetud.

    Nõus, sellepärast ma soovitaksingi igaühel kaaluda, enne kui ta kasutab termineid, mis võimaldavad väga laia tõlgendust. Samas, lugedes algset kommentaari, mulle ei paistnud sealt “alati taganemistee” otsimine vaid lühendamispüüd: kirjutaja püüdis viidatata teatud väga üldistele põhimõtetele. Ja ma arvan, et kirjutaja enda jaoks “võimalikult naturaalne” on just kõnekeelne väljend. Ma pean ka absoluutselt õigeks ja oluliseks seda, et skeptilisel lehel juhitakse tähelepanu asjaolule, kui ebatäpne see väljend on ning et see on sisukas maksimaalselt ühes sotsiolektis, see aitab tõe väljaselgitamisele kaasa. Minule too kommentaar lihtsalt tundus konstruktiivne ja mitte “sihilikult foorumit eksitav”. Sihilike eksitajate, usukuulutajate ja trollide suhtes on muidugi mõistlik karm olla :D

    Aga mis puutub võimalikult naturaalsesse, siis ma soovitan ka siinsel lehel lugeda Michael Pollani raamatut “The Omnivore’s Dilemma”, kus ta otsis “võimalikult naturaalse” eri tähendusi ja seda, kuidas valmistati: industriaalne, mass-orgaaniline, väikefarm-orgaaniline-isekasvatatu ning jahitu. Sealsed faktid on huvitavad (kuigi, raamatu lõpp läheb käest ära, kuid industriaalse oma on väga hästi kirjutatud), ma ei ole alati kõigi järeldustega nõus, kuid – “võimalikult naturaalne” teatud sisu pärast seda omandab.

    Kuigi nõus, kui kellelgi tekib mingi terminiga probleem, siis võiks termini väljakäija seletada, mida ta selle all ikkagi silmas peab. Täpselt.

  3. Alkohol võib (teatud tüüpi) mälu parandada. (Forte)

    Kas alkohol võib parandada mälu? Uurimus näitab, et korduv kokkupuude alkoholiga parendab olulises ajupiirkonnas sünapside plastilusust.

    Alkoholipruukimine „krundib“ teatud ajupiirkondi sellisel moel, et need hakkavad teavet paremini meelde jätma ja meelde tuletama, selgus Austinis tegutseva Texase ülikooli J. Virgil Waggoneri nimelise alkoholi- ja sõltuvusuuringute keskuse värskest uuringust.

    Neurobioloog Hitoshi Morikawa rõhutab, et antud järeldus ei kummuta sugugi üldlevinud arusaama, mille kohaselt joomine õppimisvõimet ja mälu kahjustab, vaid tõstab lihtsalt esile alkoholi poolt inimajule avaldatava mõju üht aspekti.

  4. Liina ütles:

    Inimesed kasutavad oma toitumisvalikutes seda põhimõtet.

    Inimesed ei saa oma toitumisvalikutes kasutada väljendit, nad saavad kasutada eelistuste süsteemi, mida nad selle väljendiga silmas pidasid. vice versa määratlus on põhimõtteliselt kasutatav toitumiseelistuse kriteerium, kuigi minu arvates ei ole sellisel viisil endale põhjustatavad ebameeldivused kuidagi põhjendatud.

  5. Telegraph kirjutab täiesti mittenaturaalset värvi lammastest.

    John Heard decided desperate measures were needed to stop the raids that were decimating his flocks.

    The 48-year-old has put his flock of 250 blackface ewes through a harmless dip of orange dye making them so highly visible wary thieves are giving them a wide berth.

    Loomulikult on lisatud ka pilt.

    Mõnedel andmetel on sarnane efekt saadaval ka autode jaoks, aga apelsinikarva asemel soovitatakse nende puhul eelistada roosat värvi.

  6. dig ütles:

    Respectful Insolence annab teada, kuidas Orac kahest FB-sõbrast lahti sai.

    FB-sõpradega on probleeme ka Keskerakonnal, teavitab Postimees:

    Tallinna linnapea Edgar Savisaar andis täna Facebookis teada, et ta on mures, sest sõprade arv hakkab täis saama.

    «Kallid sõbrad! Olen natuke mures selle üle, et sõprade arv hakkab täis saama. Mulle kinnitati, et neid tohib olla kuni 5000 kontakti ja see pidi olema lõplik arv,» kirjutas ta. «Paraku tuleb igapäev juurde inimesi, kes tahavad sõbraks saada, nii ma peangi nimekirja teiselt poolt lühendama.»

  7. Eks ta jama ole ja praeguseks on ka menetlus algatatud. Samal ajal muidugi ei tea, kui palju ennast sellest ikka mõjutada lastakse. Ütlen ausalt, mina läheks ka kohale, paneks aga rõõmsalt kärakat ja ajaks kolleegidega juttu.

  8. Ma läheks kohale ja üritaks kärakat panna, aga vähemalt videosse pandud lõigud olid natuke õõvastavad küll; ilmselt laseks selliselt ürituselt kähku jalga ja katsuks kuskil kõrtsis šampooni ajukäärude vahelt välja loputada.

  9. Olev Remsu teab täpselt, mida toob tulevik, kui dopingu kasutamist otsekohe ei kriminaliseerita. (EPL)

    Kas te teate, kuhu selline asi viib, kui ei reageerita nõnda, nagu vaja? Teadus areneb edasi, varsti tulevad sohisportlastele appi geenimanipulaatorid ning hakatakse aretama viie meetri pikkusi korvpallureid, meetrise rusikajämedusega poksijaid ja kompuuterajudega maletajaid. Alati leidub neid, kes tõestavad, et kõike seda on teinud emake loodus. Nagu kasvuharmoonidegi puhul. Selline toetus viib spordivaenlaste võiduni.

  10. Tuntud katoliigalik paavst Bill Donahue vabandab vabandamatut:

    The refrain that child rape is a reality in the Church is twice wrong: let’s get it straight—they weren’t children and they weren’t raped. We know from the John Jay study that most of the victims have been adolescents, and that the most common abuse has been inappropriate touching (inexcusable though this is, it is not rape). The Boston Globe correctly said of the John Jay report that “more than three-quarters of the victims were post pubescent, meaning the abuse did not meet the clinical definition of pedophilia.” In other words, the issue is homosexuality, not pedophilia.

    Bioloog ja kogenud katoliku küpsise lahkaja PZ Myers kommenteerib:

    He really doesn’t get it. The problem here isn’t what specific sex act was performed, or the exact age of the victims: it is a violation of trust and an abuse of minors from a position of power. I know that kids of that age may think about sex and have desires that they indulge in with their peers…but that simply does not make it acceptable for older men to hide behind their piety in order to manipulate them into gratifying their desires.

    Missuguse võimu autoriteediaura ühele telefonile anda võib, sellest on varem kirjutanud näiteks The Courier-Journal:

    She was a high school senior who had just turned 18 — a churchgoing former Girl Scout who hadn’t received a single admonition in her four months working at the McDonald’s in Mount Washington.

    But when a man who called himself “Officer Scott” called the store on April 9, 2004, and said an employee had been accused of stealing a purse, Louise Ogborn became the suspect.

    “He gave me a description of the girl, and Louise was the one who fit it to the T,” assistant manager Donna Jean Summers said.

    Summers, 51, conceded later that she had never known Ogborn to do a thing dishonest. But she nonetheless led Ogborn to the restaurant’s small office, locked the door, and — following the caller’s instructions — ordered her to remove one item of clothing at a time, until she was naked.

    Teadlastest on seda fenomeni uurinud näiteks ahelkirjade ahelsaatja Stanley Milgram.

  11. New York Times kirjutab (link veab läbi Google’i), et Vatikanile on kurtide kooli kaasuses kohtust kuri kiri saadetud.

    The Vatican has been served with court papers stemming from decades-old accusations of sexual abuse against a now-dead priest at a Milwaukee-area school for the deaf, the State Department says. In a news release Tuesday, the plaintiff’s lawyer, Jeff Anderson, said the lawsuit was filed through official channels. An adviser with the State Department confirmed that the Vatican received the documents last week. The suit was filed nearly a year ago in federal court. It claims Pope Benedict XVI and two other top Vatican officials knew about accusations of sexual abuse at the school and called off internal punishment of the accused priest.

  12. dig ütles:

    Kumb toit aitab paremini ennetada tsüaniidimürgistust: naturaalne mõrumandel või kuumtöödeldud mõrumandel?

    Eesti Ekspress uurib, kas Eestis võivad müügil olla naturaalsed mahemõrumandlid.

    Ekspressi ajakirjanik oli üllatunud, kui avastas Piritalt ostetud Take1 ökomandlipakist mitu spetsiifilise mõrumandliaroomiga luuviljalist, mis täitsid kogu suu aromaatse ja kibeda maitsepilvega. Kirjade järgi oli tervislik mahekraam toodetud USAs.

    Take1 mandlite maaletooja Rhumveld Balticu juht Vello Väljaste ei välista, et üksikuid mõrumandleid võib tavaliste mandlite sekka lipsata, kuid rõhutab, et mõned mandlid ongi mõruma maitsega kui teised. “Ega siis mõrumandel ei tee inimesele midagi halba,” kinnitab Väljaste.

    Pärismaailmas võib teha küll, nagu Western Journal of Medicine avaldanud on.

    A 67-year-old woman weighing 60 kg (132 lb) was diagnosed as having carcinoma of the large bowel a year before the hospital admission described in this report. The tumor was judged to be resectable, but the patient refused either surgical therapy or consideration of chemotherapy. Eight months before admission to hospital, for a two-month period she self-administered injectable Laetrile purchased in Mexico. Subsequently, because of the expense of the injectable form, the patient switched to Laetrile tablets. The tablets were taken erratically but probably on an average of every other day over the next six months. Two weeks before the onset of her present illness, the patient was given a bag of bitter almonds by a friend, allegedly to help increase her “protein intake” and also for “medicinal purposes.” Initially she ground up four to five bitter almonds and mixed them with water. Approximately 30 to 45 minutes after ingestion of the mixture, she became light-headed, and had nausea and vomiting with crampy abdominal pains. The symptoms subsided over the course of the evening and she felt well the next morning. On the night of admission she again made a slurry of water with 12 bitter abdominal pain within 15 minutes after ingestion. The patient went into her bathroom and collapsed.

    Seejärel nägid arstid kümnete tundide kaupa kurja vaeva vaesekese akuutsest tsüaniidimürgitusest ravimisega.

    Los Angeles Times’i andmeil piisab täiskasvanud inimese teispoolsusse saatmiseks 10–70 toore mõrumandli manustamisest.

    Kulinaarses kasutuses töödeldakse mõrumandleid sinihappe ärastamiseks säärase köögitingimustes käepärase vahendiga nagu kuumus. Paljudes riikides on kuumutamata mõrumandlite jaemüük rahvatervise huvides keelatud.

  13. dig ütles:

    Eesti Ekspress uurib, kas Eestis võivad müügil olla naturaalsed mahemõrumandlid.

    Mõista, mõista, millest räägivad kommentaarid?

  14. TELEKINEESI praktiline seminar 9.-10. aprillil Tallinnas ja 16.-17. aprillil Tartus

    16.-17.aprillil 2011 Tartus
    Tunnetusteadmiste Seminari Majas, Küütri tn 14 I korrusel, Tartus
    Mõlemal päeval kell 11.00-18.00

    Esmakordselt Eestis toimuv praktiline seminar, mille läbijad omandavad võimed väikeste esemete mittekontaktseks liigutamiseks vahemaa tagant. Antud fenomen on kantud Guinessi Rekordite Raamatusse 2008. aastal.

    “Kõige suurem hulk inimesi, kes on kõige lühema ajaga õppinud selgeks telekineesi.”

    Maailmarekord on registreeritud augustis 2008 ja on avaldatud Rahvusvahelise Rekordite Agentuuri raamatus “Venemaa. Rekordid ja saavutused 2008”, valdkonnas “Teadus ja Tehnika”, alavaldkonnas nr.136. “Tehnoloogia ja Metoodika”.

    Rekordi sooritamisest võttis üheaegselt osa 250 inimest, kellest igaüht autasustati diplomiga. Nende hulk kasvab pidevalt. Käesoleval ajal toimub Instituudi kaudu seal telekineesi alal spetsialistiks või juhendajaks õppinud inimeste registreerimine rekordiomanikena ning igaüks neist saab vastava diplomi.

    Tekst Rekordite Raamatust:

    Vladimir Tonkovi õpilased võivad sisemiste psühhofüüsiliste ja biosensoorsete ressursside reguleerimise kaudu mittekontaktselt ümber paigutada esemeid nii kõvadel kui ka vedelikulistel tasapindadel, kallutada küünlaleeki, kutsuda esile esemete spontaanset hüppelist ümberpaiknemist, klaassilindrites rippuvate paberist esemete keerlemist, kutsuda esile lampide helendumist, mõjutada füüsilisi aparaate, juhtida kompassinoolte ja indikaatorinoolte liikumist, üksikutel juhtudel kutsuda esile leviteerimise efekti.

  15. Petrovs: jumal päästab mind pahandustest

    Tallinna Selveri võrkpalliklubi lätlasest sidemängija Deniss Petrovs soovitab halvale teele sattunud või nõutult teelahkmel paigal tammuvatel inimestel kõrgematelt jõududelt abi otsida.

    «Minu suhe jumalaga on tugevam Daugavpilsis olles, sest seal on palju katoliku kirikuid ja kodus olles on mul reeglina rohkem vaba aega,» räägib 24-aastane ja 187 cm pikkune Petrovs, kes oma perekonnast ainsana spordiga leiba teenib.

    Tallinnas viibides külastab Petrovs vanalinnas Vene tänaval asuvat rooma-katoliku kiriku Peeter-Pauli katedraali vabadel päevadel.

    «Kirikus valitseb rahulik atmosfäär ja seal käimine on mulle puhkuse eest,» kinnitab ta. «Saan oma mõtteid mõlgutada ja iseendaga olla. Mulle teeb olukorra soodsamaks, et Tallinnas peetakse missasid ka inglise ja vene keeles.»

    Katoliku usk seab teatud piirangud – näiteks ei tohi kindlatel päevadel liha süüa –, millest kinnipidamine ei käi kuidagi sportlase eluga kokku ja seetõttu vaatab Petrovs neile läbi sõrmede. «Olen aga kindel, et jumal on mind pahandustest päästnud. Jumalasse uskumine võib inimese elu paremaks muuta,» sõnab Petrovs.

  16. Beebibuumist Eestis on juba paarkümmend aastat möödas. Aja möödumisel säärasest demograafilisest sündmusest on ka kommertsiaalseid tagajärgi, nagu kirjutab Eesti Ekspress: Rate.ee sureb loomulikku surma

    Kui Rate.ee’l oli 2008. aasta veebruaris veel üle 424 000 külastaja nädalas, siis tänaseks on see number kahanenud enam kui poole võrra ehk 200 000 peale.

    Viimasel ajal rohkem Flirtic.me kohtingukeskkonda arendav Korobeinik lisab, et kaheksa aastaga, mil Rate on tegutsenud, on Eestis poole võrra vähenenud ka selle sihtgrupp ehk teismeliste arv.

  17. Hea näide sekulaarse religiooni olemusest.

    Maailmakuulus autismiuurija, üle 250 eelretsenseeritud töö autor, ja Borat,i ( Sachsa Baron Cochen,i ) vend Simon Baron Cochen avaldas raamatu “Zero Degrees of Empathy”, kus oma eluaegsele tööle psühhopatoloogina proovib jõuda kurjuse olemuseni, ehk siis “teaduslikult nimetades “empaatiavõime puudumiseni”

    New Scientist tegi temaga sel puhul intervjuu ja esimene küsimus oli, et miks üldse selline idee. Eluaeg meditsiini, tõendamiskohustuse jms.kokku puutunud teadlane deklareeris.

    What got you interested in the idea of understanding evil and cruelty?
    As a child growing up in a Jewish family, my father told me that the Nazis had turned Jews into lampshades, and about what had happened to the mother of one of his former girlfriends. When my father met Mrs Goldblatt he was shocked to see that her hands were reversed. The Nazis had severed her hands and reattached them so that if she put her hands out palm down, her thumbs were on the outside and her little fingers on the inside.

    http://www.newscientist.com/ar.....-evil.html?

    “vaksiinidpõhjustavadautismi” inimesed on selle juba üles noppinud ja ilmselt hakkavad lugupeetud autismiuurija uskumatut statementi oma huvides kasutama.

    Professorihärra holokaustareligioossed tõekspidamised lasid tal iseennast vabatahtlikult diskrediteerida, samamoodi trükkis NS teadusega pidevalt kokku puutuv kollektiiv selle jama ära ning ka keskmisest intelligentsem ja empaatia üle asjalikult arutlev kommentaarium ei söanda pr. Goldblatti kätega juhtunud koleda loo kohta kahtlusi avaldada.

    Mittereligioosne meditsiiniajalugu väidab meile, et esimese eduka käe tagasi õmblemise tegi 1962 aastal dr.Ronald Malt, kes rongi alla jäänud nooruki ära rebitud käe tagasi pani.

  18. New York Times kirjutab (link veab läbi Google’i), et USAs on föderaalne apellatsioonikohus ära muutnud madalama astme föderaalkohtu otsuse, mis Suure Üleriigilise Palvetamispäeva põhiseadusevastaseks tunnistas.

    A three-judge panel of the Seventh Circuit Court of Appeals ruled that the Freedom From Religion Foundation, based in Madison, did not have standing to sue because the president’s proclamation had not caused them any harm. “Hurt feelings differ from legal injury,” the court said. District Judge Barbara B. Crabb ruled in 2010 that the prayer day was unconstitutional, saying the government can no more enact laws supporting a day of prayer than it can encourage citizens to fast during Ramadan, attend a synagogue or practice magic.

    Nojah, vähemalt on ateistidel 364 Suurt Üleriigilist Mittepalvetamispäeva. Eks saa sedagi palvetamisfanaatikutele nina peale hõõruda.

  19. Tartu Postimees: Imemasinad aitavad haiged terveks
    Artikkel räägib pärismeditsiinist, aga serveerib seda kummalisel kombel:

    Lukmann rõhutab, et taastusravi on samasugune eriala kui kardioloogia või neuroloogia. Eripära vaid selles, et see on kompleksne eriala, mis eeldab meeskonnatööd ja mis parandab inimese kõiki funktsioone, nii füüsilist, emotsionaalset kui sotsiaalset võimekust.

  20. BBC kirjutab, et vähetuntud kolmanda maailma maa nimega Ühendkuningriik on lubanud oma inimeste peal katsetada järjekordset vaktsiini. Seekordsest loodetakse abi kõhunäärmevähi vastu.

    A trial has begun on a vaccine treating pancreatic cancer, which has the lowest survival rate of all common cancers.

    More than 1,000 patients with advanced pancreatic cancer have joined the TeloVac trial at 53 UK hospitals.

    Vaccines are usually associated with preventing infections, but this is part of a new approach to try to stimulate the immune system to fight cancer.

    The trial involves regular doses of vaccine together with chemotherapy and compares this with chemotherapy alone.

    Missugune suur ja ahne kommerts-farmaatsiafirma ravimikatsetuste eest maksab?

    The TeloVac trial is being funded by Cancer Research UK. The charity is supporting trials against a range of cancers, using vaccines or antibody treatments to stimulate the immune system.

    Cancer Research UK’l on eksperimendi kohta ka veebileht.

  21. Mees hammustab koera tähe all raporteerib BBC, et Belgian cleric ‘not paedophile’. Täpsemal uurimisel tuleb välja, et kõnealuse klerikaali mittepedofiilsus seisnes kahe poisi seksuaalses ärakasutamises.

    Former Belgian bishop Roger Vangheluwe has gone live on TV to talk about how he sexually abused two boys but does not see himself as a paedophile.

    Emerging from hiding, he revealed he had molested two of his nephews, and not one, as he confessed last year before resigning as bishop of Bruges.

    “It had nothing to do with sexuality,” he said, in comments that caused indignation among politicians.

    “I don’t have the impression at all that I am a paedophile,” he said. “It was really just a small relationship. I did not have the feeling that my nephew was against it, quite the contrary. It was not brutal sex.”

    Jah, kirju on see paavsti loomaaed.

  22. Leonid Iljitš on ammu surnud, aga tema kombeid panevad mõned Londonis ikka veel pahaks, kirjutab BBC.

    A man has told of how he was ordered to leave a central London pub after a staff member objected to him kissing a man he was on a date with.

    James Bull, 23, said he and Jonathan Williams, 26, were thrown out of the John Snow on Broadwick Street, Soho.

    “We were kissing and a guy who claimed to be the landlord came over and told us to stop. I don’t want to see that. It offends me,” he said.

  23. BBC kirjutab küürvaalade nakatavast laulust.

    Recordings of male humpback whales have shown that their haunting songs spread through the ocean to other whales.

    Researchers in Australia listened to hundreds of hours of recordings gathered over more than a decade.

    These revealed how a specific song pattern, which originated in Eastern Australia, had passed “like Chinese whispers” to whale populations up to 6,000km away in French Polynesia.

    “Within a population, all males sing the same song,” Ms Garland explained. “But that song is constantly changing. So we wanted to look at the dynamics of songs throughout an ocean basin.”

    To do this, she and her colleagues studied recordings of 775 humpback whale songs, taken by scientists from the South Pacific Whale Research Consortium.

    Using sound analysis software, Ms Garland and her colleagues discovered that four new songs that had emerged in a population in Eastern Australia gradually spread westwards.

    Within two years of this new song being invented, whales in French Polynesia were singing this same “version”.

  24. BBC kirjutab, et Venemaal toimuvas sõjas punaste ja valgete rebaste vahel on ülekaal punaste poolel.

    Russia’s Arctic foxes are under threat from an expanding population of red foxes, according to scientists.

    For the first time, a red fox has been observed intruding on an Arctic fox breeding den in Russia’s far north.

    The Arctic fox abandoned its den to the dominant intruder, leaving pups to fend for themselves.

    Researchers say this is evidence that red foxes are expelling Arctic foxes as a warming climate allows them to survive much further north.

  25. Mäletatavasti on Arizonas tegutsevad nativistid hiljuti näidanud üles usinust kodakondsuse- ja immigratsiooniteemaliste seaduste loomise alal. Üks dramaatilisemaid oli möödunudaastane ettepanek, et kohalikud ja munitsipaalsed politseiorganid võiksid igal võimalikul võimalusel kahtlastelt inimestelt kodakondsuse tõendamist nõuda (FactCheck kirjutab lähemalt). Kriitikud kurtsid muuhulgas, et praktikas võivad nimetatud organid mittekodakondsuse-kahtlust inimeste nahavärvi järgi hindama hakata. (Mäletatavasti on suur hulk Arizona illegaalsetest immigrantidest geograafilistel põhjustel pärit Kesk- ja Lõuna-Ameerikast. Samal ajal elab Arizonas ja naaberosariikides geograafilistel põhjustel suurel arvul legaalseid immigrante Kesk- ja Lõuna-Ameerikast.)

    Kuna draamat peab edasi saama, on Arizona senat nüüd vastu võtnud seaduseelnõu, mille järgi föderaalseks presidendiks kandideerida tahtev inimene peab esitama tõendi oma kodakondsuse kohta. Eelnõu järgi loetakse sääraseks tõendiks näiteks paberit kandidaadi eesnaha puudumise asjaolude kohta, kirjutab Phoenix NewTimes.

    The Arizona Senate formally passed the “Birther Bill” today, but not in its original version.

    Apparently, requiring presidential candidates to provide a long-form birth certificate before allowing their names on the ballot in Arizona — despite it already being a federal requirement to run for president — was a bit too much for a few GOP lawmakers. So they made some amendments: if you can’t find your birth certificate, and you have a penis, a document describing your lack of foreskin will suffice.

    A circumcision certificate — a document given to the parents of a male Jewish child after his foreskin is snipped off during a circumcision ceremony — is not a legal document (see an example of one here) but if you have one, under the amended bill, it’s apparently enough to prove you’re a U.S. citizen and your name can be permitted on the ballot in Arizona.

  26. dig ütles:

    (see an example of one here)

    Olgu igaks juhuks veel ära märgitud, et kuigi artikkel mainib juutide kommet ja blanketti serveeriva veebisaidi nime torahresource.com järgi võiks arvata, et see blankett on judaistlik, ei ole see päris nii. TorahResource.com esindab mitte-päris-ortodoksset messianistlikku judaismi. Oluliseks vihjeks selle asjaolu suunas on blanketi alumises servas figureeriv tsitaat Luuka evangeeliumist kellegi Yeshua ümberlõikamise kohta. Teadupärast tavapärasemad judaismivormid Uut Testamenti ega Yeshua jumalikkust (või isegi iseäralikku huvitavust) ei tunnista.

    Teisest küljest on mõnede Ameerika sootsiumite seas ümberlõikamine kaunis levinud ka iidsetest Lähis-Ida uskumutest sõltumatult, nähtavasti peaasjalikult ameerika stiilis hommikusöögi leiutamisega enesele nime teinud helveste isanda John H. Kellogg’i ideede mõjul. Tema meditsiinialternatiivset jama aastast 1881 saab lähemalt lugeda Gutenbergi projekti vahendusel: Plain Facts for Old and Young.

  27. The Age kirjutab moraalituse ja rassismi vastastest ravimitest.

    A pill to enhance moral behaviour; a treatment for racist thoughts; a therapy to increase your empathy for people in other countries – these may sound like the stuff of science fiction but, with medicine moving closer to altering our moral state, society should be preparing for the consequences, according to a book reviewing scientific developments in the field.

    Researchers have become interested in developing biomedical technologies capable of intervening in the biological processes that affect moral behaviour and moral thinking, says a Wellcome Trust research fellow at Oxford University’s Uehiro Centre, Dr Tom Douglas. He is a co-author of Enhancing Human Capacities, published this week.

    “Drugs that affect our moral thinking and behaviour already exist but we tend not to think of them in that way,” he says. “[Prozac] lowers aggression and bitterness against environment and so could be said to make people more agreeable. Or oxytocin, the so-called love hormone … increases feelings of social bonding and empathy while reducing anxiety. Scientists will develop more of these drugs and create new ways of taking drugs we already know about.”

    But would pharmacologically induced altruism, for example, amount to genuine moral behaviour? “We can change people’s emotional responses but quite whether that improves their moral behaviour is not something science can answer,” Kahane says.

  28. Inglismaa ja lugematute teiste (neid on viisteist) riikide kuninganna Elizabeth ][ pojapoeg on naist võtmas. Selle tähtsa sündmuse puhul on printsi väljavalitu ja tulevane printsess võtnud vaevaks suhkrukestas kummikommi peale ilmuda, kirjutab Telegraph.

    Wesley Hosie, 25, found the yellow and red sweet by chance as he and his girlfriend tucked into a 700g jar from The Jelly Bean Factory.

    The trainee accountant said the moment he opened the pot, he was struck by the red pattern on its surface, illustrating Prince William’s bride-to-be’s strong facial features, long hair and smile.

    Mr Hosie and girlfriend Jessica White, 24, from Taunton, Somerset, kept the mango-flavoured bean and now plan to sell it on eBay for £500.

  29. The Copenhagen Post kirjutab, et Georgias on kohtu alla antud taani teadlane Poul Thorsten, keda süüdistatakse traadi vahendusel sooritatud kelmustes ja rahapesus.

    American prosecutors are seeking to extradite a Danish scientist who a federal grand jury in Atlanta has charged with 13 counts of wire fraud and nine counts of money laundering. They allege that Poul Thorsen, 49, stole over $1 million from autism research funding between February 2004 and June 2008, and used the proceeds to buy a home in Atlanta, two cars and a Harley Davidson.

    Thorsen helped two Danish government agencies obtain research grants, which amounted to $11 million between 2000 and 2009, whilst he was working as a visiting scientist at the Atlanta-based Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in the 1990s. He returned to Denmark as the ‘principal investigator’ for the programme, which studied the relationship between autism and exposure to vaccines, allegedly putting him in charge of the administration of the funding.

    Muidu ei pruugiks see ju skeptikutele huvigi pakkuda, aga Thorsen on osalenud vaktsiinide ja autismi vaheliste seoste otsingutes, mistõttu poliitilist pullisitta juba usinasti ventilaatorisse laotatakse. Kirjutab Age of Autism, tuntud vaktsiinieiardite veebipesa:

    We have written several articles about Dr. Poul Thorsen (4th from the left in the back row with his CDC colleagues), whose research known as “The Danish Study” is quoted extensively to “debunk” the autism vaccine connection. The mainstream media was silent when he disappeared. Here are some of the posts we’ve run on the topic along with today’s article in the Atlanta Bizjournals below. Will they give Thorsen “the Wakefield treatment” now, or have they been given their marching orders to look the other way?

    Intsidenti kommenteerib Orac.

    In the wake of the commencement of an investigation of Poul Thorsen, not surprisingly the anti-vaccine movement struggled mightily to elevate him to being the prime mover and shaker of the Danish studies. The reason was obvious: They wanted to discredit “inconvenient” studies that did not support their belief that mercury in vaccines causes autism. I was an ad hominem attack, plain and simple, because the primary argument was not against the data or the studies, but against the man. It’s a form of poisoning the well or guilt by association. It’s the same thing as if I were to point to physicians who have defrauded Medicare or insurance companies and argue that all science-based medicine is thus somehow suspect. Unfortunately, this sort of tactic frequently works–which is why propagandists without moral qualms about smearing their opponents frequently use it.

  30. Konspraator ütles:

    As a child growing up in a Jewish family, my father told me that the Nazis had turned Jews into lampshades, and about what had happened to the mother of one of his former girlfriends. When my father met Mrs Goldblatt he was shocked to see that her hands were reversed. The Nazis had severed her hands and reattached them so that if she put her hands out palm down, her thumbs were on the outside and her little fingers on the inside.

    Jah, lastele vanadest aegadest uduste juttude rääkimise komme on vanematel ja vanavanematel juba aastatuhandeid olnud. See, et tulevane isand Baron-Cohen (passi kirjapilti peale) nendest lugudest nii inspireeritud sai, et ta tänapäeval professor Baron-Cohen on, on ju iseenesest tore. Aga karta on, et suureks kasvanuna saab ta kenasti aru, et loomad tegelikult eriti jutukad ei ole, et kriidi söömine hundist kastraatlauljat ei tee ja, et inimestest seebi või vorsti tegemise kohta võib küll laagrilõkke ääres õudseid jutte vesta, aga tõe pähe võtta ei ole neid eriti tark. Mis muidugi ei tähenda, et ta need jutud oma lastele rääkimata jätaks, kui aeg küps.

  31. Kriku ütles:

    Leonid Iljitš on ammu surnud, aga ikka veel kohtab ajakirjanduses tema aega meenutavaid uudiseid.

    Skeptikule pole siin suurt midagi, lihtsalt hämmastavalt mõttetu tekst.

    Selliseid asju nimetatakse human interest story‘ks (kahjuks ma ei tea sellele eestikeelset vastet) ja neid on avaldatud juba ajakirjanduse sünnist saati.

    Terry Pratchett on seda teemat kajastanud raamatus “The Truth”:

    “Because that’s in the, what was the other interesting term? Ah, yes… the public interest?” Lord Vetinari picked up a piece of type and inspected it carefully.
    “I think so, sir.”
    “These stories about man-eating goldfish and people’s husbands disappearing in big silver dishes?”
    “No, sir. That’s what the public is interested in. We do the other stuff, sir.”
    “Amusingly shaped vegetables?”
    “Well, a bit of that, sir. Sacharissa calls them human interest stories.”
    “About vegetables and animals?”
    “Yes, sir. But at least they’re real vegetables and animals.”
    “So… we have what the people are interested in, and human interest stories, which is what humans are interested in, and the public interest, which no one is interested in.”
    “Except the public, sir,” said William, trying to keep up.
    “Which isn’t the same as people and humans?”
    “I think it’s more complicated than that, sir.”
    “Obviously. Do you mean that the public is a different thing from the people you just see walking about the place? The public thinks big, sensible, measured thoughts while people run around doing silly things?”
    “I think so. I may have to work on that idea too, I admit.”
    “Hmm. Interesting. I have certainly noticed that groups of clever and intelligent people are capable of really stupid ideas,” said Lord Vetinari.

  32. Nostradamus kinnitab: lõpp tuleb poolteise aasta pärast

    Maailmalõpu lähenemisest rääkivat järgmised Nostradamuse nelikvärsid:

    “Pärast suuri hädasid inimkonnale valmistatakse ette veelgi suuremat häda.

    Universumi suur liigutaja toob taas kord vihma, vere, janu, nälja, terasrelvad ja haigused.

    Taevas nähakse tohutut tuld, mis veab enda taga sädemetest saba.”

    Džihaad, orkaan Katrina, Aafrika näljahäda, 11. septembri terroriakt, tsunami – kõiki neid on eelnevaist Nostradamuse ridadest välja loetud. Kuigi kõik sündmused leidsid aset eri aastail, tunduvad need ajalugu laiemalt vaadates üsnagi lähestikku asuvat.

    2012. aastaks maalivad Nostradamuse ennustused trööstitu pildi komeedi hirmsast tapatööst. Pole selge, kas komeet tabab Maad või möödub meie planeedist nii lähedalt, et põhjustab tohutuid maavärinaid ja teisi kataklüsme. Kuid kõik Nostradamuse nelikvärsside tõlgendajad on ühisel arvamusel: komeet – ja ilmselt tohutu suur komeet – tuleb millalgi 2012. aasta detsembris. Täpsemaks kuupäevaks on paika pandud 21. detsember.

    Ühe teooria kohaselt võib komeet Maast lähedalt mööduda, põhjustades sellega ühe asteroidi kursi muutumise ning selle kokkupõrke Maaga. Sellisel plahvatusel oleks mitme aatomipommi jõud, mis toob kaasa jubeda hävingu. Mõni ennustab, et maailma superriigid saadavad rakette asteroidi juba kosmoses hävitama, kuid selle tükkidest sünnib ikkagi tulerahe.

    Nostradamus ennustab, et tohutu täht jääb lõõmama seitsmeks päevaks. Veel ütleb prohvet: “Hiigelkoer ulub öösel, kui suur paavst maid vahetab.” Tõlgendajad on pidanud suureks koeraks Suurbritanniat ja Nostradamus vihjavat selle maa hävingule. Paavst olevat mõistagi roomakatoliku kiriku pea ning seetõttu võivat hukkuda ka Rooma.

  33. dig ei ole Tõde lugenud ja peab sellepärast küsima, kas Sacharissa tegi vahet human interest story‘del ja troll interest story‘del või oli ta alatu rassist?

  34. @Kriku:

    Kaidu Meitern: puhas sport on ainult väljend

    Tänane lubatud taastusaine on homne doping. Täiesti puhas sport annaks meile aga 1965. aasta tasemel tulemusi, arvab spordiarst Kaidu Meitern.

    Igaks juhuks täpsustan, et minu vestluskaaslane ei olnud K. Meitern. Rõhuasetus on teine:

    •• Kunagi oli nii, et üks naine jooksis hooaja algul 10,96, siis aga 10,49 ja nüüd ei küüni keegi lähedalegi. Kas see on ka ainult taastumisvahend?

    Dopingained on ka oma suunda muutnud. Vanasti võeti neid samuti enne võistlust ja nagu rääkisite, aeg langes 10,9 pealt 10,4 peale. Aga nüüd kasutatakse rohkem taastumisvahendeid, et jõuda rohkem treenida.

    Aga sõnum on sama.

  35. Kriku ütles:

    Aga sõnum on sama.

    Oletame, et teadlased panevad tähele, et hästi hüdreeritud sportlase jõudlus on suurem. Kas nüüd tuleks vesi dopinguks lugeda? Kas tuleks ära keelata vee liiga kiire joomine? Sünteetilise vee joomine? Vee joomine N päeva enne ja pärast võistlust? Vett sisaldavate lahuste veenisisene manustamine?

    … kas tuleks sportlaste, kes salaja vett joovad, kohta ütelda, et “jah, me ei suuda nende veres sisalduvat lisatud vett kehaomasest veest eristada, aga küllap nad ikka räpast sporti teevad”?

  36. dig ütles:

    dig ei ole Tõde lugenud ja peab sellepärast küsima, kas Sacharissa tegi vahet human interest story‘del ja troll interest story‘del või oli ta alatu rassist?

    Trollid ja inimesed on seal kaks eri liiki. Üks on süsinikul, teine ränil põhinev eluvorm.

  37. Kriku ütles:

    Väär analoogia. Vee joomine on igale inimorganismile hädavajalik – erinevalt hormoonpreparaatide tarvitamisest.

    1. Mille analoogiana see väär on?

    2. Kui teadlased peaksid avastama, et sportlased joovad rohkem vett kui muud inimesed, kas siis tuleks ülemäärane veejoomine dopinguks klassifitseerida?

  38. dig ütles:

    Jah, aga kas neil on erinevad interest story‘d?

    Trollidel, kui inimesest kardinaalselt erineva liigi esindajatel, on kahtlemata teistsugused huvid kui inimestel.

    Mis puutub küsimusse, kas Sacharissa on rassist, siis ma vastaks, et ei. Ta on pigem selline korralik tütarlaps, kes kipub viisakust ja kombeid segi ajama. Eraldi küsimus oleks see, kas Kettamaailmas on üldse rasse.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga