Mürgine taevas ja teisi noppeid juuni ajakirjandusest

  • Reaktiivlennukite taga hõljuvad kondensjäljed soojendavad öid
    Ain Kallis, Maaleht

    Kõik me oleme näinud kõrgel taevas reaktiivlennukite järel pikki valgeid pilvesabasid. Need tekivad mootorist eralduvate gaaside ning kondenseerunud veeauru toimel väga külmas keskkonnas. Jutu sees kutsutakse neid kondensjälgedeks, kirja pannakse – Cirrocumulus tractus.

    Lugu on inspireeritud 18. mai Pealtnägijast (alates 30:28). 9. juunil on siis vastav pikett tulemas.

  • 28 uskumatut müüti toitumise kohta
    PM Tarbija24

    Müüt: kartul, makaronid, riis ja leib teevad paksuks.
    Müüt: söömine pärast kella kaheksat õhtul teeb paksuks.
    Müüt: light-tooteid süües saab kiiresti kaalus alla võtta.
    Müüt: paastumine on tervislik viis organismi «puhastada».
    Müüt: pruun suhkur on tervislikum kui valge suhkur.
    Müüt: paljusid toiduaineid ei tohi süüa koos.
    Müüt: energiajoogid annavad energiat.

  • Kuhu kulged, inimene?
    Peeter Liiv, Eesti Päevaleht

    Nagu Bruce Lipton ja Steve Bhaerman oma epohhiloovas ja nüüd eesti keeleski ilmunud raamatus “Spontaanne evolutsioon. Meie positiivne tulevik ja kuidas sinna jõuda” (Pilgrim 2011) tuvastavad, ootab tsivilisatsiooni juba lähiaegadel ees murranguline ja vaat et “paratamatu” “programmimuutus” meie mõtlemises, mõjutades kogu seda filtrit, läbi mille maailma täna näeme. Kanti meenutades võiks öelda, et […]

    Bruce Lipton ja epohhiloov, “programmimuutus”=2012 vibratsiooni vahetus või lausa maailmalõpp=paradigma vahetus… ja muud Peetrikese unenäod koostöös Eesti Rahvusringhäälingu raadiokanali Raadio 2 saatega “Hallo, Kosmos!”.
    Ei puudu ka päästetute definitsioon:

    Don Becki, Chris Cowani jt tuntud Spiraaldünaamika mudeli (1995) järgi, mis vaatleb inimkonna arengut läbi aegade, kuulub kahte uusimasse ja kõrgeimasse – integraalsesse ja holistlikku teadvuselainesse vastavalt 1% ja 0,1% maailma täiskasvanud elanikkonnast (Eestis siis üle 10 000 inimese!); eelmisesse, postmodernsesse meemi (mille vaimseks väljundiks New Age) 10%, USAs ja Euroopas (küllap ka Eestis) 20-25%. Valitseb kaasaja maailmas siiski veel ratsionaal-teaduslik (modernistlik) meem (30% elanikkonnast, kuid 50% võimust) absolutistlik-religioosse meemi ees (vastavalt 40% ja 30%). Kusjuures mida kõrgem “teadvuselaine”, seda mõjusam võrreldes oma kvantiteediga see on. Nõnda on integraalsel meemil täna juba 5% võimu ja holistlikul 1%.

  • Maailmalõpud on tulusad äriprojektid
    Mati Soomre, Maaleht

    Üks hästi kindel maailmalõpp peab saabuma 21. detsembril 2012. Sellel plaanil on küll väike iluviga: prohvetid ei suuda kuidagi kokku leppida, mismoodi lõpp just tuleb.

    Ühed teavad, et selle põhjustab nn galaktiline joondumine: Maa, Päike ja Linnutee keskpunkt sattuvat sel päeval ühele joonele. Paraku käisid need ühel joonel ära juba tükk aega tagasi – 1998. aastal.

  • Lahvatanud mobiili-paanikale lisaks selline lugu tarbija24.ee-st:
    Vaata, milline on su telefoni SAR-väärtus, aga huvitavam on hoopis artikli autori soovitatud link, kust saab eri telefonide SAR väärtusi uuriga, nimelt sarshield.com, mis äritseb mobiilikiirgust väidetavalt vähendavate kleebistega. Ja ongi meil vandenõuteooria – mobiilipaanikat edendavad kaitsevahendeid pakkuvad ärikad, kes on suutnud ka hulga teadlasi ära osta ja isegi WHO oma pilli järgi tantsima panna.
  • Muud leiud siis kommentaarides.

134 Replies to “Mürgine taevas ja teisi noppeid juuni ajakirjandusest”

  1. Postimees vahendab uusi pretsedente postuumse jurisprudentsi vallast:

    Iisraeli meedia teatel mõistis rabidest koosnev kohus kividega loopimise läbi surma hulkuva koera, kes kohtu hinnangul on kohtunikke solvanud advokaadi taaskehastus.

    Iisraeli veebiportaali Behadrei Hadarim teatel sisenes koer paari nädala eest ühte Jeruusalemmas asuvasse finantskohtusse ning ei lahkunud sealt isegi siis, kui teda püüti kohtust välja ajada, kirjutas Ynet.

    Kohtunikele meenus aga 20 aasta tagune juhtum, kui rabidest kohtunikud panid needuse mõne aasta eest surnud tuntud advokaadile, soovides, et tema vaim elaks pärast surma edasi koera kehas. Seejuures peetakse koera judaismi traditsioonide kohaselt ebapuhtaks loomaks.

    Mis värvi on ajaleht, kust uudis pärineb, ei ole veel selge:

    Peakohtunik Avraham Dov Levin eitas süüdistusi, nagu oleks kohtunikud kutsunud üles koera kividega surnuks loopima. Samas on üks anonüümseks jääda soovinud kohtuallikas kinnitanud Iisraeli meedias ilmunud väiteid.

  2. Tuntud tõeliste lesbide häälekandja LezGetReal kirjutab geidest kasuvanemate nappusest Londonis asuva Lambeth Council’i tegevuspiirkonnas.

    Lambeth Council Cabinet Member for Children and Young People Services, Councillor Pete Robbins, said he was very concerned that there were not many gay couples in the borough coming forward to foster.

    He said: ‘ We are worried that gay couples in the borough think they can’t apply but this is simply not the case. There are many myths around who can be a foster carer, so this Father’s Day (19 Jun), we are urging single men, gay men and gay couples to come forward and find out more about fostering. The ability to provide a stable and loving environment for a child is the first qualification’.

    Muret jagab ka Christian Institute.

    Lambeth Council is calling for homosexual men and same-sex couples to apply to be foster parents and has urged other local authorities to follow its lead.

    Yet no specific appeal was made for more heterosexual, married couples to consider fostering.

    “Myth”?

    Council chiefs said they wanted to dispel the “myth” that single-sex couples, especially homosexual men, are not eligible to foster.

    Spin on kolmekordne: CI edendab narratiivi, et juhmid riigiametnikud eelistavad geisid mittegeidele, vihjab, et kasuvanematel on õigus kasulastele ning väljendab poliitilist ning ebatõest seisukohta, et seaduse järgi ei kõlba geid kasuvanemateks. Narraatorile tuleb tunnustust avaldada detailide lisamisel hoolikuse ja säästlikkuse ülesnäitamise eest. Mitte igaüks ei suuda paari jutumärgi ja küsimärgi abil põlgust väljendada ja seadust oma pilli järgi tantsitada!

  3. Ettevaatust – kristlik kool!
    Andrus Kivirähk, kirjanik
    Õpetajate Leht, sama asi Delfis, kui rohked kommentaarid juhtuvad huvi pakkuma.

    Aastasadu on selge pilguga inimesed kogu maailmas võidelnud selle eest, et peletada koolist mustakuuemehi, lahutada haridus religioonist, saata köster sinna, kus on tema koht – kirikusse küünlaid süütama. Aga religioonil on omadus pärast seda, kui ta on uksest välja visatud, akna kaudu tuppa tagasi ronida. Mis parata – mõned inimesed ilmselt ei saa ilma, nii nagu mitte iialgi ei kao maailmast mõnuained. Kuiva seadust pole mõtet kehtestada, kuna see ei toimi nagunii, küll aga on igas normaalses ühiskonnas takistatud alkoholi ja tubaka müük alaealistele. Miks peaks see religiooni puhul teisiti olema? Las laps saab suureks – ja kui ta siis tunneb, et elus teisiti hakkama ei saa, las ta siis laseb ennast ristida ja hakkab mõne koguduse liikmeks. Aga väikestest inimestest võiksid vaimulikud oma näpud küll eemal hoida.

  4. Nõudmine, et kirikusse alla 16- või 18- või 21-aastaseid inimesi lasta ei tohi, oleks päris huvitav idee, aga mina ei võrdleks seda alkoholi müügiga vaid kasiinodega.

  5. Tunnustatud pahateaduste-huviline Ben Goldacre uurib Guardianis, kui paha on Briti ajakirjanduse terviseteadus.

    After years of threats, abuse, complaints with forged documentation, crude attempts at blackmail and more, I can tell you that journalists can be quite sensitive about criticism. But there is one valid objection to this column: that I cherry pick the worst examples to write about.

    So how much reporting, overall, is unreliable? To find out, you’d have to take a systematic and unbiased sample – perhaps a whole week’s worth of stories – and then check the evidence behind every claim. This would be an enormous job, but a new paper in the journal Public Understanding of Science does exactly that. I’m in a strange position to be writing about it, since the study was my idea, and I’m one of the authors.

    Here’s what we found: 111 health claims were made in UK newspapers over one week. The vast majority of these claims were only supported by evidence categorised as “insufficient” (62% under the WCRF system). After that, 10% were “possible”, 12% were “probable”, and in only 15% was the evidence “convincing”. Fewer low quality claims (“insufficient” or “possible”) were made in broadsheet newspapers, but there wasn’t much in it.

  6. Canberra Times toob meieni uudiseid talvisest Austraaliast, kus mingit sorti õigeusklikud on kliimateadlasi surmaga ähvardanud.

    The Australian National University has confirmed it moved several high-profile climate scientists, economists and policy researchers into more secure buildings, following explicit threats to their personal safety.

    More than 30 researchers across Australia ranging from ecologists and environmental policy experts to meteorologists and atmospheric physicists told The Canberra Times they are receiving a stream of abusive emails threatening violence, sexual assault, public smear campaigns and attacks on family members.

    Missugune kole ketserlus võiks säärast viha esile kutsuda?

    One researcher told of receiving threats of sexual assault and violence against her children after her photograph appeared in a newspaper article promoting a community tree-planting day as a local action to mitigate climate change.

    Vandenõu!

    Australian Greens deputy leader Christine Milne said the emails were ”an orchestrated, extremist anti-science campaign attempting to threaten and intimidate people into silence.”

  7. Meerikamaal on mäletatavasti uus traditsioon taastamismiitinguid pidada. Möödunud aastal taastati niimoodi Ameerikat, mõistlikkust ja/või hirmu ning ees seisab julguse taastamine. Skeptikuid rõõmustab kindlasti DeSmogBlog’i teadaanne, et varsti on tulekul teadusliku meetodi taastamine:

    The Heartland Institute is having yet another conference to undermine climate science, and this time, they are flying it under this banner: “Restoring the Scientific Method.” It’s like they think they are now Francis Bacon (at left) or something. Here’s how they describe the conference, which will be set in Washington, D.C., at the end of June:

    The theme of the conference, “Restoring the Scientific Method,” acknowledges the fact that claims of scientific certainty and predictions of climate catastrophes are based on “post-normal science,” which substitutes claims of consensus for the scientific method. This choice has had terrible consequences for science and society. Abandoning the scientific method led to the “Climategate” scandal and the errors and abuses of peer review by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

    The scientists speaking at this conference, and the hundreds more who are expected to attend, are committed to restoring the scientific method. This means abandoning the failed hypothesis of man-made climate change, and using real science and sound economics to improve our understanding of the planet’s ever-changing climate.

    Silmakirja? Palun väga:

    Anyone who can call human-caused global warming a “failed hypothesis” isn’t paying very close attention to Baconian warnings. A very very large number of scientists see it as a very serious “hypothesis” indeed, so calling it “failed” sounds awfully hubristic.

    Meanwhile, Heartland also claims these mainstream scientists are making a claim to “scientific certainty” when they aren’t. Scientific certainty is literally an oxymoron, a contradiction in terms. We may try to approach it but we never get there, and the IPCC has never said the science of climate is “certain.”

  8. Väidetava ülemeremaa suurnina, keegi Jimmy Carter kirjutab New York Times’is muutustest uimarindel.

    IN an extraordinary new initiative [link tagasi pikendatud] announced earlier this month, the Global Commission on Drug Policy has made some courageous and profoundly important recommendations in a report on how to bring more effective control over the illicit drug trade. The commission includes the former presidents or prime ministers of five countries, a former secretary general of the United Nations, human rights leaders, and business and government leaders, including Richard Branson, George P. Shultz and Paul A. Volcker.

    The commission’s facts and arguments are persuasive. It recommends that governments be encouraged to experiment “with models of legal regulation of drugs … that are designed to undermine the power of organized crime and safeguard the health and security of their citizens.” For effective examples, they can look to policies that have shown promising results in Europe, Australia and other places.

  9. Ma saan täitsa aru, et antud postituse koht ei ole ilmselt siin teemas, aga samas ei oska sobivat leida ka. ERR-i-keskset teemat nagu pole, ateismist vahutakse kümnes eri teemas, tänavuste aprilli uudiste teemat ei pruugi keegi jälgida. Igatahes…

    Hommikul ERR-i teadusuudiseid sirvides jäi silma Ööülikooli loengute sakk. Laadisin alla viimatise, Kalev Tarkpea loengu teemal “Mis on füüsikaline maailmapilt”.

    Suurem osa loengust on jampsiv savijalgne selgitus, miks õigetel füüsikutel on religioosne maailmapilt.

    Umbes kümne minuti möödumisel loengu algusest hakkasin tegema märkmeid räigemate ohumärkide kohta. Ajad on umbkaudsed.

    12:04 räägib Tarkpea sellest, kuidas inimesel, kes ei usu, et tema reaalsus pärast palvetamist muutub, reaalsus ei muutugi.

    12:40 teab ta öelda, miks kõik õiged füüsikud varem või hiljem jõuavad religioonini.

    14:40 hakkab mees tegelema radikaalse numeroloogiaga, viidates universaalsete konstantide umbkaudsetes väärtustes korduvatele numbritele (mitte arvudele) kui “märkidele” sellest, et on olemas olemasolevast kõrgem struktureeriv tegur.

    19:22 teab ta anda nõu, et kui usklik teadlane on jõudnud ummikseisu, siis ausaim ja parim nõuanne on palvetada.

    20:35 peetakse ennast positiivseks näiteks tuues vajalikuks märkida, et kui usklik teadlane on joviaalne ja naerab esimesena, kui ta vigadele tähelepanu juhitakse, siis ateistliku loomuga teadlane/õppejõud elab lakkamatus hirmus, et ta võib eksida. Sest ta peab säilitama fassaadi, mille kohaselt ta Teab Kõike.

    21:50: laiatarbeateism on pragmaatiline, kuna selle ajendiks on soov vabaneda (eeldatavasti ainult konfessioonide raames kehtestatud) piirangutest.

    22:40: biolooge sunnib end avalikult ateistiks tunnistama primitiivdarvinismi agressiivne surve. Tegelikult on paljud neist salaja usklikud; Tarkpea teab nimesid, aga ei reeda.

    24:05 algab põnev ekskurss ksenofoobia valdkonda. Tarkpea teab, et soomuslaevade ehitamise eelduseks on kristlus. Islam on reaalsusekaugete ida-rahvaste jaoks lihtsustatud kristlus. Hinduistidel ja budistidel on aga eriline staatus, kuna nende pärand langeb kokku füüsikute viimatise avastusega, et aega ja ruumi pole olemas.

    25:30 peetakse vajalikuks tsiteerida Fritjof Capra “Füüsika taod”.

    32. minuti paiku hakatakse rääkima sellest, kuidas paljud relativistliku füüsika spetsialistid ei adu tegelikult relativistliku füüsika järelmeid — mille hulgas, nagu teadlane kellelegi neiu Annika küsimusele “aga miks?” vastust otsides leidis, on, et universum koosneb ainest ja väljast, millel on kardinaalselt erinevad omadused.

    Vahepeal jõuti isiklike kogemuste toel kinnitada ka rahvuslikke stereotüüpe: vene inimesed olla emotsionaalsed ja tulevat kallale, kui neid ärritada.

    Kas oleks põhjendatud skeptik.ee seisukohavõtt sellise saate küsimuses? Kas või ainult selleks, et…

  10. Mart K. ütles:

    12:04 räägib Tarkpea sellest, kuidas inimesel, kes ei usu, et tema reaalsus pärast palvetamist muutub, reaalsus ei muutugi.

    See on täiesti peavooluline seisukoht. Imelikuks läheks asi siis, kui ta väidaks, et uskuvate inimeste reaalsus pärast palvetamist muutub.

    hakkab mees tegelema radikaalse numeroloogiaga, viidates universaalsete konstantide umbkaudsetes väärtustes korduvatele numbritele (mitte arvudele) kui “märkidele” sellest, et on olemas olemasolevast kõrgem struktureeriv tegur.

    Ai-ai, kui üks füüsik ei ole välja jõudnud nii kaugele, et kõikide ühikute numbriks on 1 (üks), on ta numerot ebapiisavalt looginud.

    21:50: laiatarbeateism on pragmaatiline, kuna selle ajendiks on soov vabaneda (eeldatavasti ainult konfessioonide raames kehtestatud) piirangutest.

    See on klassikaline religioosne autoritaarne meem. Toetub maailmapildile, kus “õiged inimesed” (mõnikord “meie”) järgivad kramplikult “õige usu” (mõnikord “ühiskonna”) piiranguid (mõnikord “elavad nagu korralikud ristiinimesed kunagi”), aga ateistid on teistsugused ja vaikimisi “valed inimesed” (mõnikord “nemad”), kes elavad “väljaspool ühiskonnas kehtestatud reegleid”. Üks korralik autoritaarlane rakendab seda muidugi ka kõiksuguste teiste “ebaõigete” inimeste rühmadele, mitte ainult ateistidele.

    Mart K. ütles:

    Kas oleks põhjendatud skeptik.ee seisukohavõtt sellise saate küsimuses?

    Minu meelest küll, aga ma ei oska veel hästi ette kujutada, missugune see seisukoht olema peaks. Peakoht on selge — säärase saate kontekstis on pea ainus mõistlik koht umbes niisuguse laua kaitsmiseks mõeldud instrumendi sees:

  11. PZ Myers näitab näpuga säherduse põneva blogi suunas, mis dokumenteerib kuulsaid surnud mormoone nagu Aleksander Suur (surnud 10. juunil 323 e. m. a., mormooniks ristitud Utah’s 17. aprillil 1993), Giordano Bruno (surnud 17. veebruaril 1600 uue kalendri järgi, mormooniks ristitud Arizona’s 9. jaanuaril 1992) ja George Carlin (surnud 22. juunil 2008, mormooniks ristitud Lõuna-Carolina’s 14. augustil 2010).

    This is amusing: it’s a blog dedicated to documenting Famous Dead Mormons, listing those well-known people who were posthumously brought into the church. At the top of the list today, Alexander the Great, well-known for his ten-year mission to Persia and India.

    Kommentaator Electrabotanical’i hinnangul kvalifitseerub isand Carlin suurepäraselt pühaduseteotuse kaitsepühakuks.

  12. ABC News kirjutab innovaatilistest lahendustest Põhja-Carolina tervishoiusüsteemis.

    A 59-year-old man has been jailed in Gastonia, N.C., on charges of larceny after allegedly robbing an RBC Bank for $1 so he could get health care in prison. Richard James Verone handed a female teller a note demanding the money and claiming that he had a gun, according to the police report.

    He then sat down and waited for police to arrive. “… I say, ‘I’ll be sitting right over here, on the chair, waiting for the police,'” Verone told reporters, recalling the June 9 robbery in an interview from Gaston County Jail.

  13. Orac jagab huvitavat tähelepanekut NaturalNews’is elutseva Mike Adams’i religioossetest veendumustest.

    What Tufted Titmouse showed me is that Adams is likely a Scientologist, or at least affiliated with Scientology in some way. She found an old Scientology video, which I provide to you below for your amusement:

    Still, I’m not 100% sure. There’s definitely a resemblance, but it’s not obvious enough that I consider it a slam dunk that these are picture of the same person at different ages. The Titmouse pointed me to this discussion thread, however, where one member wrote:

    Hmm. Kinda looks like a younger Mike Adams.

    To which a member with the ‘nym “Smurf” replied:

    Yup, it’s the same crackpot. I met with Mike several times in the past.. he was convinced HIV/AIDS could be cured by vitamins & purified water.

  14. Los Angeles Times kirjutab Ühendriikide seadusetegijate uutest ideedest kanepi asjus.

    Marijuana laws should be set at the state, not federal, level, Reps. Ron Paul and Barney Frank argued in a bill they introduced Thursday.

    The goal of the bill, HR 2306, is not to legalize marijuana but to remove it from the list of federally controlled substances while allowing states to decide how they will regulate it.

    Frank räägib, et tema meele tegi mõruks tembutamine kanepiseaduste kehtestamisel:

    Frank admitted in a conference call Thursday that he didn’t think the bill had a chance of passing, but according to Reason’s Hit & Run blog, the congressman was “particularly struck by the hypocrisy of public officials who will themselves talk about smoking marijuana, wink at it, and then make it criminal for other people,” which leads to “a very discriminatory pattern of enforcement.”

    Mida arvavad asjast kehtestamisküsimusi hästi tundvad jurisprudentsispetsialistid?

    The bill appears doomed on arrival, according to the Associated Press, which reported that House Judiciary Committee Chairman Lamar Smith said his panel, which the proposed law is required to venture through, would not even consider it.

    Skeptikutele pakutakse ka uut närimist, muidugi mõista.

    Smith cited the theory that pot is a gateway drug, and then added the curious belief that legalizing weed would increase the coffers of drug lords.

    “Decriminalizing marijuana will only lead to millions more Americans becoming addicted to drugs and greater profits for drug cartels who fund violence along the U.S.-Mexico border. Allowing states to determine their own marijuana policy flies in the face of Supreme Court precedent,” Smith said.

  15. Eilses saates “Olukorrast riigis” oli juttu lehtede ilmumisest (või õigemini mitte ilmumisest) pühade ajal. Kalle Muuli tõi paralleeli kohvikute mitte lahti olemisega ja viitas, et ka nõudepesijad jt puhkasid. Minu meelest pole kõige õnnestunum võrdlus, sest lihttöölised saavad reeglina ju tunnipalka, nii et kui tööl pole, siis raha ka ei saa, aga ajalehe eest maksavad tellijad ju iga kuu ühesuguse summa. See, et inimesed lehte ei oodanudki, ei vasta ka (vähemalt minu puhul) päris tõele, käisin küll laupäeval postkasti kiikamas.
    Skeptikasse see vist küll suuremat ei puutu, olgu lihtsalt repliigi korras ära mainitud.

  16. Madis Metsis: Bermuda kolmnurka uppunud püramiid

    Meie omamaine teadusmõtte populariseerimine peatus seletatavatel ja seletamatutel põhjustel koos vabaduse saabumisega. Oma koolipoisipõlvest mäletan, niipalju kui mälu tagasi ulatub, et nii minu kui sõprade kodudes olid diivanilaual vähemalt Horisont ja Eesti Loodus. Lemmiksaateks raadios oli «Mnemoturniir», millele alati koos venna ja ema-isaga kaasa mängisime ja mida ka õue peal sageli poistega jätkasime.

    Siis tulid meie meediapilti klatši-, seksi- ja naisteajakirjad ning vabaturu loogika marginaliseeris teadust seletavad väljaanded üsna kiiresti. Igapäevameediasse tungisid samal ajal nõiad, homöopaadid ja selgeltnägijad. Õigemini ei pidanudki nad tungima, sest meedia – mitte ainult meelelahutuslik – võttis nad avasüli vastu.

    Peagi hakkasid ajalehed rääkima, et ülikoolides on popimad alad ärijuhtimine, juura ja haldusõpe. Inseneriks või keemikuks õppima võisid minna need, kes mujale ei mahtunud. Vaikselt hakkas Eestist kaduma tööstus. Selle asemele sirgus usk, et väikeriik võib ilma teha teenindusmaana. Vargamäe Andrese asemel sai tegija prototüübiks rehepapp.

    Nüüd oleme jõudnud uuele ringile ja räägime taas teadmistepõhisest ühiskonnast ning sellest, kui tähtis on innovatsioon. Samas usub enamik meist sinisilmselt, et innovatsiooni võib käsu korras esile kutsuda ja tarvis ongi vaid jõulist juhikätt, et see majanduse tõmbevedur ülikoolidest välja väänata.

    Põhjuste ja tagajärgede seosed teatavasti Eestis kedagi eriti ei huvita.

  17. Näljane maailm vajab laboriliha: katseklaasikotlet tuleb juba aasta jooksul

    Nad [teadlased] usuvad, et vastav toode — tüvirakkudest kasvatatud looma-hakkliha — võib sillutada teed sellisele lihasöömisele, mis ei eelda elusloomade tapmist.

    Mõnede põhimõtteliste taimetoitlaste viimased kantsid langevad – liha söömiseks ei pea enam kedagi tapma, seega eetilised kaalutlused langevad varsti siis ära. Lisaks väidetakse (väidete tõeväärtus on muidugi veel hindamata), et uut moodi liha (või lihasarnase toote) tootmine on oluliselt väiksem koorem keskkonnale – maakasutus, energiatarve, kasvuhoonegaaside eritamine:

    Ühest Oxfordi ülikooli uurimusest nähtus, et taoline protsess kulutaks traditsioonilise kariloomakasvatusega võrreldes 35–60 protsenti vähem energiat ja 98 protsenti vähem maapinda, tootes samas 80–95 protsenti vähem kasvuhoonegaase.

    Ilmselt on varsti oodata tüviraku vabastamise rinde (TüVaR) teket.

  18. David McRaney kirjutas 10. juunil blogisse You Are Not So Smart artikli nn tagasilöögi-efektist (“The Backfire Effect”), mille AlterNet.org avaldas 26. juunil pealkirja all “Why Do People Believe Stupid Stuff, Even When They’re Confronted With the Truth?”

    Loe, kust tahad, huvitav on ikka (ehkki kohe alguses viidatakse Nyhani ja Rifleri eksperimentidele võlts-uudistega, mida on kajastatud ka Eesti meedias).

    Once something is added to your collection of beliefs, you protect it from harm. You do it instinctively and unconsciously when confronted with attitude-inconsistent information. Just as confirmation bias shields you when you actively seek information, the backfire effect defends you when the information seeks you, when it blindsides you. Coming or going, you stick to your beliefs instead of questioning them. When someone tries to correct you, tries to dilute your misconceptions, it backfires and strengthens them instead. Over time, the backfire effect helps make you less skeptical of those things which allow you to continue seeing your beliefs and attitudes as true and proper. /…/

    As the psychologist Thomas Gilovich said, “”When examining evidence relevant to a given belief, people are inclined to see what they expect to see, and conclude what they expect to conclude…for desired conclusions, we ask ourselves, ‘Can I believe this?,’ but for unpalatable conclusions we ask, ‘Must I believe this?’”

    This is why hardcore doubters who believe Barack Obama was not born in the United States will never be satisfied with any amount of evidence put forth suggesting otherwise. When the Obama administration released his long-form birth certificate in April of 2011, the reaction from birthers was as the backfire effect predicts. They scrutinized the timing, the appearance, the format – they gathered together online and mocked it. They became even more certain of their beliefs than before. The same has been and will forever be true for any conspiracy theory or fringe belief. Contradictory evidence strengthens the position of the believer. It is seen as part of the conspiracy, and missing evidence is dismissed as part of the coverup.

    This helps explain how strange, ancient and kooky beliefs resist science, reason and reportage. It goes deeper though, because you don’t see yourself as a kook. You don’t think thunder is a deity going for a 7-10 split. You don’t need special underwear to shield your libido from the gaze of the moon. Your beliefs are rational, logical and fact-based, right?

  19. The Local kirjutab, et traditsioonilised soorollid on isegi neonatside seas murenemas.

    What does a Neo-Nazi look like? One’s typical stereotype might be of a jackbooted skinhead. But increasing numbers of active right-wing extremists in Germany are actually women, experts say.

    Although there are no definitive numbers, up to one-fifth of participants in the far-right scene are female, said Andrea Röpke, who recently released the book Mädelsache! (Girl Thing!) on the topic.

  20. Kiikan aeg-ajalt sulev.ee-st totraid pealkirju. Täna hakkas silma selline:

    Pärnu linn annab laste varjupaiga jumala kätesse.

    Lugu ise on küll juba 2. juunist, aga huvitav ikka.

    Pärnu linnavalitsus kavatseb linnale kuuluva pereabikeskuse laiali saata ja hakata laste varjupaiga teenust ostma misjoniorganisatsiooniks pürgivalt Shalomi abikeskuselt.

    Misjon on kristluses misjonikäsu alusel toimuv kristluse kuulutamine mittekristlastele ja kristlusest eemale jäänutele. Kuigi Shalomi abikeskuse juhataja Anne Aas kinnitab, et usku kellelegi peale ei sunnita, on vägivaldsete vanemate eest põgenevad lapsed psühholoogiliselt kergesti mõjutatavad.

    Probleem pole kristliku hoolekande eluõiguses. Kui lastele jääks valikuvabadus, võiks igaüks endale sobiva varjupaiga valida, nüüd aga tahetakse linnaasutuse tegevus lõpetada ja kogu laste eest hoolitsemine jääks kristlastele.

  21. Y Combinator vahendab huvitavat Chess Vibes’i uudist, mille andmeil ICGA, International Computer Games Association, on parima võistleva maleprogrammi Rybka diskvalifitseerinud. Kummalisel kombel ei ole põhjuseks doping vaid plagiaat.

    The International Computer Games Association (ICGA) has disqualified and banned Rybka and its programmer Vasik Rajlich from previous and future World Computer Chess Championships. The ICGA accuses Rajlich of plagiarizing two other programs, Crafty and Fruit, and demands that he returns the trophies and prize money of the World Computer Chess Championships in 2007, 2008, 2009 and 2010.

  22. Huvitav skandaalimaiguline lugu Hubble’ist, Lemaitre’ist ja vassimisest ERR-i teadusuudiste rubriigis.

    Edwin Hubble’i nimest on saanud moodsa astronoomia üks lahutamatutest osadest. Tema järgi on nimetatud teleskoope, konstante, füüsikaseadusi ning isegi galaktikate kvalifikatsiooni skeeme. Mitu hiljuti ArXiv-i veebikeskkonnas ilmunud ning astronoomia-alastel konverentsidel esitatud meenutust seavad Hubble’i kuulsuse ning teadlase maine aga tõsise kahtluse alla. /…/

    Lemaitre töö jõudis laialdasema lugejaskonnani alles 1931. aastal avaldatuna ajakirjas Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS). Muidugi ei olnud sellised juhtumid Interneti-eelsel ajastul ebatavalised. Ikka ja jälle jõudsid sama valdkonna spetsialistid maailma eri piirkondades paralleelselt samadele järeldustele. Hubble’i ja Lemaitre kummaline juhtum ei lõppe aga seal.

    Veidral kombel puuduvad Kuningliku Astronoomia Seltsi toimetistes ilmunud belglase töö inglisekeelses versioonis mitmed võtmelõigud. Lemaitre arutlus universumi paisumisest ning kirjeldus seda tõestavast 42 sooritatud galaktika vaatlusest on täielikult kaduma läinud. Üks tähtsaimatest 31-st võrranditest ilmus muudetud kujul, mis tõestas just nimelt Lemaitre ühe kosmoloogia tähtsaima konstandi leidmist! Ülejäänud ilmunud uurimus järgib sõnasõnaliselt 1927. aastal „Annales de la Société Scientifique de Bruxelles“ avaldatud originaalartiklit.

    Van den Bergh koos mitmete teiste mainekate astronoomidega arvab, et Lemaitre artikkel oli meelega valesti tõlgitud. Selle tulemusena kaotas belglane toona igasuguse lootuse avastuse eest au endale saada. Üks Lõuna-Aafrika astronoomidest, David Block, laskub veel kaugemale ning vihjab, et ka Hubble’i käsi võis tehtud muudatustes rolli mängida. Tema sõnul ei olnud Hubble mitte kunagi eriti aldis oma kolleegidele viitama.

  23. Liberal Values Blog vahendab kurba kurtmist Mediaite’ist keisri CNN’i uute rõivaste punditite kohta:

    This might be the most mind-bogglingly idiotic thing I have ever seen on cable news, and I say that having seen a lot of idiotic things on cable news. CNN has now upped the ante several degrees by devoting a segment about the economy not to unemployment, not to our nation’s financial institutions, but to the question of what if f**king psychics had all the answers?

    Here’s where it gets really weird: One woman thinks she can predict the future of the economy based on Ben Bernanke’s moon sign. (On a related note: What the heck is a moon sign?) She predicts that Bernanke will have great success sometime in the late summer/early fall, though this might not necessarily have anything to do with the economy. Maybe he wins a free ocean cruise vacation or something. And by October Bernanke is “really, really happy.” Well, that settles it, then. Show’s over, folks, you can all go home! The Fed Chairman is scheduled to be really, really happy in about four months’ time, so you have absolutely nothing to worry about!

  24. Natuke ilusaid uudiseid meelelahutusmaailmast

    Õllesummeri korraldajad on Winny Puhhi nõudmistest shoki aarel http://www.elu24.ee/483274/com.....oki-aarel/

    Väljavõte nõudmistest:
    Lava tugevus peab kannatama 150 tonni raskust
    Professionaalne 5-ribaline PA-süsteem (C.Heil, D N`B`, NEXO, APG 4000, mis on võimeline katma kogu väljaku/staadioni ulatuses 145 dB moonutustevaba helirõhuga sagedusalas 10-50 000 Hz
    Kõrgharidusega helitehnikud
    Valgustuskunstnik ja valgustustehnik peavad olema eraldi inimesed. Mõlemal nõutav kõrgem või kesk-eri haridus valgustuskunstis.
    Söögiraider: 15 saunalina (valged) • 7 peedisalatit; • 2 kg musta kalamarja; • 1 kast Suntory Hibiski viskit; • Keedetud ploomid (koorimata); • 2 pudelit «Papidou» kalvadost: • Muna: • 12 liitrit Leffe Brun õlut
    Keegi ei tohi tehnilisest meeskonnast esinejaid kõnetada.
    Enne esinemist vajab ansambel 1h täielikku vaikust.
    Võõrkeeli valdav lavamanager

  25. @Oakrock: Tegemist on muusikatööstusesse juba umbes sajandi kuulunud kontravärsi punumisega teemal “teile tuleb esinema suur staar, kes meie, vaeste väetite muusikaärimeestega dramaatiliselt kakleb — tulge siis teda vaatama ka”. Tehiskontravärss on trollilaadne loom: temale on iga tähelepanu keelepärane. Lahtisaamiseks tuleb vaikselt istuda ja temast mitte välja teha, siis läheb väike ja nõrk värss oma ohvreid mujalt otsima.

  26. Kivisildnikul on öelda EPL-is.

    (:) sektantide ohvreid ei saa päästa

    Paastulaagrid, nõiatrummilaagrid, auratransformatsiooni koolitused, karmavõla vähendamine mõõduka tasu eest, vähiravi sogase soolveega endise klaasitehase töötaja juhendamisel, totrate eneseabiraamatute kultus ja muud sellised posimistegevused elujärje parandamise eesmärgil on meil laialt levinud.

    Me oleme populaarses avalik-õigusliku televisiooni saates näinud täiskasvanud, kõrgharidusega ja edukaid inimesi, kes on maksnud sadu tuhandeid kroone mustlasele needuse mahavõtmise ja surmaga lõppenud vähi alternatiivravi eest. Väiksemaid, kuid siiski piinlikke summasid on makstud laavakivist imeväelise seibi, mütoloogilise veefiltri ja muu säärase eest. /…/

    Eestlastele on omane nii vana kooli sektandi õnnetu armastus ja lõputu iha seksikate Euroo­pa meeste järele kui ka uue laine sektandi ahnus, kindel teadmine oma väljavalitusest ning ääretu ja sügav rumalus, mis laseb uskuda igasugust absurdset jama.

    Tegelikult räägib ta hoopis EL-i paariariikidele laenamise mõttekusest.

  27. @dig:

    Selgitused Eesti superstaari Winny Puhhi nõudmistele: http://www.ohtuleht.ee/432970

    Winny Puhh – miks peab teie lava kannatama vähemalt 150tonnilist koormust. Korraldajate arvates on see küll organiseeritav, aga nõuab vähemalt 3000eurost lisakulu. Mis teil seal nii hiiglaslikku toimuma hakkab?
    Seekord tuleb meil lavale uskumatult palju inimesi. Plaanis on seninägematult grandioosne lavašõu. Koguni oma suur buss pannakse käima, kes rahvast ümber Eesti kohale toob. Kas nüüd 150 tonni kokku tuleb… Aga väike varu peaks ikka jääma.

    Soovite vähemalt kõrgharidusega helitehnikuid ning valguskunstnikke…
    Meile aitab juba igasugustest matsidest ja töllakatest. Sooviks kordki oma kõrvale inimesi, kellega sünnib ka tööd teha. Nii kõrgeltharitud inimesed kui meie tahavad enda kõrvale ka võrdset partnerit.

    Olete nõudnud oma toidumenüüsse 15 saunalina, 7 peedisalatit, 2 kg musta kalamarja, kasti viskit, keedetud ploome (koorimata), 2 pudelit Calvadost, 1 muna ja 12 liitrit Leffe Brun õlut. Kas see vähe ülepingutatud pole? 2 kg kalamarja söandas lava taha nõuda ainult Lady Gaga oma Euroopa tuuril.
    ….. Mis keedetud ploomidesse puutub, siis meie trummaril avastati kummaline haigus, millele ei osata isegi nime anda. Ta sügeleb. Hullul moel. Arstid soovitasid talle anda neutraalset toitu. Just keedetud ploome. Kahtlustatakse, et tal on lehemädanik. Esimest korda taime haigus inimese küljes.

    Tund aega esinemiseelset vaikust? Festivalil?
    See on juba korraldaja mure. Meile on lisaks muusikale lisatud väga palju ka pildimaterjali. Ning koos muusikaga hakkab see mängima ainult vaikuses. Sellel kooslusel on isegi raviv toime.

    Mitmeid võõrkeeli rääkiv lavamänedžer veel takkapihta?
    Eks siingi mängib oma rolli meie pidev tahe pääseda välismaale. Seepärast peab ka võõrkeeli praktiseerima.

  28. Pühapäeva puhul siis prominente ja nende selebrumbluud.

    Chuck Norris kirjutab WingNutDaily’s elektrilisest udust.

    Our world has become an intertwined entanglement of electrical wires and waves, radio, television and satellite signals, wireless and Wi-Fi networks, cell phone towers, etc. Combine those with the myriad electrical appliances in most houses, such as computers, cordless phones, microwaves, lights, refrigerators, hair dryers, etc. – and those don’t include the barrage of personal electronic gadgets that have proliferated our lives and remain in our possession 24/7.

    Individually, the health risks of each of the above may be marginal, but in a cumulative sense, they end up emitting into our lives streams of what experts call “electrosmog.”

    Konkreetsed nõuanded John Hodgman wannabe’lt võiksid täita terve huumorinurga.

    Kreatsionistide häälekandja Evolution News kirjutab, et John Lennon neid evolutsiooniasju eriti ei tundnud, aga oli päris kindel, et tegemist oli jamaga.

    Nor do I think we came from monkeys, by the way… That’s another piece of garbage. What the hell’s it based on? We couldn’t’ve come from anything–fish, maybe, but not monkeys. I don’t believe in the evolution of fish to monkeys to men. Why aren’t monkeys changing into men now? It’s absolute garbage. It’s absolutely irrational garbage, as mad as the ones who believe the world was made only four thousand years ago, the fundamentalists.

    There, indeed. Nothing in his comments suggests that Lennon was particularly well informed about evolutionary matters, as he himself blithely admitted. But there’s something refreshing, needless to say, about hearing a man as he shrugs off all the opinions you are supposed to hold when you’re a musician or a movie star, or a professor or a journalist, and just says what he thinks. Darwinism? It’s “absolutely irrational garbage” that “old professors” want “to ram…down everybody’s throat.” Delicious.

  29. siit vist pole veel läbi käinud see meeleolukas klipp, kus USA osariikide missid vastavad küsimusele, kas koolis peaks rääkima evolutsioonist.

    Sängitasin lingi taga oleva klipi lugeja-vaataja hüvanguks. — dig, 2011-07-04T14:46Z
  30. Guardian kirjutab teismelisest tüdrukust, keda ootab mõrvaprotsess, kuna tema rasedus katkes surnultsünnitusega. Loomulikult Meerikas. Kus siis veel?

    Gibbs became pregnant aged 15, but lost the baby in December 2006 in a stillbirth when she was 36 weeks into the pregnancy. When prosecutors discovered that she had a cocaine habit – though there is no evidence that drug abuse had anything to do with the baby’s death – they charged her with the “depraved-heart murder” of her child, which carries a mandatory life sentence.

    Gibbs is the first woman in Mississippi to be charged with murder relating to the loss of her unborn baby. But her case is by no means isolated. Across the US more and more prosecutions are being brought that seek to turn pregnant women into criminals.

    “Women are being stripped of their constitutional personhood and subjected to truly cruel laws,” said Lynn Paltrow of the campaign National Advocates for Pregnant Women (NAPW). “It’s turning pregnant women into a different class of person and removing them of their rights.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga