Hakka ise selgeltnägijaks ja teisi oktoobri lugusid

  • Kuidas ma selgeltnägijat mängisin ja kõik uskuma jäid

    Ma mängisin kaks päeva, et olen selgeltnägija. Valetasin, et mul on võimed. Et ma näen, mis tulevikus toimub. Nagu täiesti tavaline selgeltnägija.
    Ja inimesed uskusid mind.

    Delfi võttis loo Skämmeripüüdja blogist.

  • Miks meie poodides ikka veel napib tervisele kasulikku toitu?
    Adik Levin, Õhtuleht
    Peale laia pintsliga üldistamist ning kahtlust äratavaid faktiväiteid jõuame lõpuks ikka ka põhiliseni – “tulge minu boksi”:

    Olen nüüdseks juba aastaid sellega tegelnud ja aidanud väga paljusid inimesi. Tähtis on teada, missugused toidud just teile sobivad ja millised mitte, mida millega koos süüa. Selline lihtne lähenemine on paljudel aidanud vähendada või vabaneda ravimite kasutamisest.

  • Rakett 69 teine hooaeg kogub osalejaid!
    Rakett69
    Peaauhinnaks 10000 euro suurune stipendium
    (10x rohkem kui skeptik.ee 1000 eurot paranormalistile – päris teadus tasub paremini ära kui paravärk)
  • Metsamoor rõhutab: iga haigus on meile õppetund
    Delfi Naistekas

    “Iga haigus on meile õppetund,” ütleb Karjus. “Seda ei peaks lihtsalt leevendama, vaid uurima, mis põhjusel ta tuli ning miks organism ta vastu võttis. Haigused on tihtipeale seotud mõtlemise ning närvisüsteemiga. Seega peaks alustama eneseanalüüsist,” rõhutab Metsamoor.

  • Kevad toob Tallinna suure NATO ürituse
    Huvitav, kas turvaoperatsiooni teostamise käigus ka Sniffexit kasutatakse?
  • Suvalistes mustrites ja laikudes on inimesed ikka mõttekaid asju näinud – Neitsi Maarja röstisaial, Lenin niiskel dušikardinal, pilvedes mida iganes. Nüüd selgub, et jumal või mingi muu kõrgem vägi on kirjaoskajaks hakanud ja uuele Lansamäe linnaosavalitsuse hoonele ürgfallilise sõnumi disaininud:

    Pilt leitud Facebookist.
    Nähtuse nimi on pareidoolia.

329 Replies to “Hakka ise selgeltnägijaks ja teisi oktoobri lugusid”

  1. @Andres Valdre:
    ma ei oska muud öelda, kui et et minu perearst on ikka ka tee joomist , kurgu kuristamist, auru sisse hingamist, kuumi jalavanne, sibulat ja küüslauku juba pikki aastaid soovitanud tarvitada mainit tõbede korral. Loomulikult olen nii ka toiminud. (ja olgu öeldud saladuskatte all, et kavatsen edaspidigi:)
    Kas oleks mõttekas temalt järgmine kord küsida kas need soovitused on

    on alusega või aluseta terviseväide või kas ravimise all mõeldakse mikrobioloogiliste haigustekitajate kõrvaldamist või üksnes sümptomite leevendamist?

  2. Token Skeptic kirjutab maagilistest käevõrudest.

    In a blog post over at Science Based Medicine, (‘Pseudoscience Sells’) Dr Steve Novella sums up TitaniumION Bands:

    Next up is the Titanium Ion Bands. Their claims are essentially the same – wear a little bracelet on your wrist and you will have improved performance. Instead of holograms and frequencies, their bands are alleged to work through negative ions. This is just another recycled pseudoscientific claim that has been around for years. Just search on “negative ions” and you will see a variety of products claiming to improve health with negative ions.

    Maagilisi käevõrusid Austraalias ja Uus-Meremaal müütanud Rebel Sport on nüüd ümber mõelnud.

    I wonder if Rebel Sport are subscribers to the writing of Dr Novella and that’s why they Tweeted today that they’ve changed their minds about selling them? Since the trend for wearing multi-coloured gel bracelets started way back with Lance Armstrong’s foundation in 2004, I’m certain a great number of us have either been gifted and/or purchased multi-coloured gel bracelets to show support of a cause or nonprofit organisation. I have about a dozen gel bracelets that I’ve collected (and quickly disposed of the nasty things) over the years, for example.

    However – Power Balance is one plastic band that really should symbolically represent smacking one’s head firmly on the desk. It’s now being joined by NRG TitaniumION Bands.

  3. Postimees kirjutab, et kes koolis ei käi, see saab välismaale.

    Enamik Eestis koolikohustust mitte täitvatest lastest on välismaale kolinud

    Haridusministeerium saatis omavalitsustele kirja, kus soovib selgust 2958 kooliealise lapse kohta, keda pole ühegi kooli nimekirjas. Enamik sellistest lastest on koos vanematega välismaale kolinud, kuid lapsevanemad ei ole rahvastikuregistrisse vastavat muudatust kandnud.

  4. Veiko Märka on märganud, et Maaleht on asotsiaalne ja küsib retooriliselt, kes on süüdi: Asotsiaalmeedia – see on imelihtne Sirbis.

    Eeltoodu laiem mõistmine vajab veel kahte paradigmasse asetamist. Esiteks ei loodud Maalehte nišiväljaandeks nagu Paradoks B või Universum, vaid see peaks esindama kõigi maal elavate või maaelu vastu huvi tundvate inimeste vaateid. Teiseks, kuna Mangi lood on alati väärtustatud esilehel, seega eriti olulised, ei saa ju tõsiselt võtta ka ühtegi teist Maalehes ilmuvat lugu. Ometi ei saa Maalehte ega Mangi kuidagi hukka mõista. Iga amet, mille järele on sotsiaalne nõudmine (antud juhul küll pigem asotsiaalne), on tubli ja austusvääriline. Seetõttu ei suhtu ma Maalehte ega Mangi raasugi negatiivselt.

    Kes on süüdi, et suure osa Eesti rahva maailmapilt on langenud ristiusustamiseelsele tasemele ning neile pole ilmselt tõesti vaja muud kui viiske, harkatra ja kupja keppi? Et terved vallad ja suuremadki piirkonnad on muutunud vaimseteks getodeks? Et tänapäeva lugeja usub tõemeeli, et kui ta vaatab aknast välja, näeb õues maja ja tõstab oma näpu silmade ette, siis asub näpp Maja tähtkujus ja teda mõjutab planeet Aken? Kindlasti mitte üks ajaleht või astroloog.

  5. Delfi vahendab Iltalehtit ja asteroidipaanikat.

    Asteroid 2011SM68, mille läbimõõt on 430 meetrit, võib Maaga kokku põrgates tappa kümneid miljoneid inimesi. Suure massi ja suhtelise kiiruse tõttu vastaks kokkupõrke energia kaheksale gigatonnile TNT ekvivalendis ehk ligi miljonile Hiroshima tuumapommile.

    Mõned eksperdid ja asjaarmastajad usuvad, et asteroid rammib Maad 2016. aasta 17. oktoobril /…/

    Muinonen peab tõenäoliseks, et kokkupõrke võimalus väheneb kaduvväikeseks juba lähinädalate jooksul. Kokkupõrke tõenäosus Maaga on praegu 1:25 000. Praktikas tähendab see, et 24 999 juhul asteroid Maad ei rammi ja ühel juhul ta seda teeb.

    „See asteroid avastati viis ööpäeva tagasi ja selle asukohta on nüüdseks määratud sajakonnal korral,“ ütles Muinonen.

  6. Keskerakondlasest arst Jüri Ennet leiab, et Eesti rahva päästavad kollektiivsest enesetapust eelkõige homodele pere loomise keelamine ja “rahvuslik usk”, aga ka idapiiriülene turumajandus. Hämmastavaid avaldusi vahendab Delfi.

    Psühhiaater Jüri Enneti leiab, et ühiskonnas on vähe koosmeelt ja koostöövalmidust, mille tulemusena on meie ümber palju vägivalda ja vähe teineteisemõistmist. Ta pakub seitsmest komponendist koosneva retsepti, mis aitab vältida Eesti riigi ja rahva aeglast suitsiidi. /…/

    1. Tugev pere
    Peremudel on ühiskonna rakukene. Et see rakukene toimiks hästi ja sobiks hästi ühiskonda, peaks seal olema üks korralik mees, kes jõuaks naist ja lapsi sülle võtta ja naine, kes ei oleks nagu luukere. Kui me propageerime samasooliste kooselu, siis me peame ütlema, et see pole peremudel, vaid valimisteks häältekogumise meede. Need rakud ei tugevda ega paranda ühiskonda. Kui pere on ebakindel, võib kergesti langeda halvale teele.

    2. Rahvuslik usk
    Meil puudub rahvuslik usk. Meil on alahinnatud esivanemate talletatud tarkused. Muutuvas maailmas hoiaks see meid rajalt langemast. Ülemaailmne religioon enam ei toida, sest see laguneb ja mõraneb.

    Usk homode pahelisusse sobib rahvuslikuks usundiks vist täitsa hästi…

  7. Mart K. ütles:

    Keskerakondlasest arst Jüri Ennet leiab, et Eesti rahva päästavad kollektiivsest enesetapust eelkõige homodele pere loomise keelamine ja “rahvuslik usk”,

    Kuskohast selline eelistus või tähsus sellest artikist selgub, kas ainult punktide nummerdamise järjekorrast?

  8. Jüri Ennet metafooris radade ja käimise tee-mal:

    1. … võib kergesti langeda halvale teele.

    2. … rajalt langemast.

    3. … oskab panna vankri ette ka need hobused, kes sinna muidu ei sobiks.

    4. … Valel ja mitterääkimisel on lühikesed jalad.

    Freud oskaks selle kohta midagi naljakat arvata. Kahjuks ei ole mina Freud, nii et mina osutan hoopis, et Ennet ähvardab tema maailmavaatele mitteallumise korral Väga Abstraktsete Ohtudega, mitte konkreetsete tagajärgedega, mille saabumist või mittesaabumist saaks teiste riikide näidetel uurida. Ei tea, kas ta astroloogiat ka harrastab?

  9. Huvitav, kas see et kolm tuntud jutumehest psühhiaatrit – Anti Liiv, Arvo Haug ja Jüri Ennet – kõik Keskerakonda kuuluvad, läheb lihtsalt tõenäosusteooria kraesse või järeldub sellest midagi ?

  10. uurija ütles:

    Kuskohast selline eelistus või tähsus sellest artikist selgub, kas ainult punktide nummerdamise järjekorrast?

    Mina küll nii järeldasin. Võimalik, et ennatlikult — võib-olla peab Ennet tõesti prioriteetsemaks kehalist aktiivsust ja haiguste ennetamist (millega nõustun igati), aga siis tekib küsimus, et miks just selline järjestus. Välistada ei saa muidugi ei reporter Kukemelgu siledat ega Delfi toimetaja karvast kätt…

  11. salvey ütles:

    Huvitav, kas see et kolm tuntud jutumehest psühhiaatrit – Anti Liiv, Arvo Haug ja Jüri Ennet – kõik Keskerakonda kuuluvad, läheb lihtsalt tõenäosusteooria kraesse või järeldub sellest midagi ?

    Tõenäoliselt lihtsalt seda, et nad ei ole partei valimisele palju kuigi palju aega pühendanud. Savisaare kunagine geniaalne mõttevälgatus Rahva Keskerakond — juunõu, nagu Keskraamatukogu või Keskhaigla — sisse seada toetuski ju lootusele, et hulka inimesi astuvad sisse ja moodustavad siis laiapõhjalise, aga mitte eriti poliitikahuvilise alternatiivi senisele Parteile, kelle P suurus toona iga päevaga järjest silmatorkavamaks muutus.

  12. Postimees kirjutab pereplaneerimisest Hiinas.

    Vanemad, kellel sünnib raske vaimse või füüsilise puudega laps, lubatakse «tasuta» ehk trahvi maksmata soetada veel üks laps. Sellega seoses täheldati hiljuti ühes Hiina provintsis huvitavat olukorda: maavalitsuse töötajate järeltulijate seas esines ebaproportsionaalselt palju puuetega lapsi.

  13. PhysOrg.com kirjutab hiljuti valguse kiirusest oletatavasti kiiremini liikunud neutriinodega OPERA-eksperimendi võimalikest vigadest.

    New theories emerge to disprove OPERA faster-than-light neutrinos claim

    It’s been just two weeks since the Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus (OPERA) team released its announcement claiming that they have been measuring muon neutrinos moving faster than the speed of light, causing an uproar in the physics community. Since that time, many papers (perhaps as many as 30 to the preprint server arXiv alone) have been published seeking ways to discredit the findings. Thus far though, only two seem credible. /…/

    The first is by Carlo Contaldi of Imperial College London. He says that it’s likely the OPERA team failed to take gravity into their math equations and its effect on the clocks used to time the experiment. /…/

    The second is by Andrew Cohen and Sheldon Glashow, who together point out that if the neutrinos in the study were in fact traveling as fast as claimed, they should have been radiating particles as they went, leaving behind a measurable trail; this due to the energy transfer that would occur between particles moving at different speeds. And since the OPERA team didn’t observe any such trail /…7 it follows that the neutrinos weren’t in fact traveling as fast as were claimed /…/

    Neither of these papers actually disproves the results found by the OPERA team of course…

  14. Lapsevanem ja patsient Nelli Jung kirjutab oma kogemuste põhjal Postimehes Nelli Jung: ravialusest raviosaliseks

    Minu paikapanemise saateks kostis ikka ja jälle üldsõnaline kinnitus teaduspõhisusest. Ent teadus on esiteks pidevalt arenev ja vanu tõekspidamisi üle vaatav, teiseks ei ole ka hetkel kehtiv teaduslik tõde kaugeltki ühene, vaid mitmeti tõlgendatav. Teaduslikele uuringutele osutavad nii ühe kui teise lahendusvariandi kaitsjad, nii vana kooli apologeedid kui uuenduslike võimaluste uurijad.

    Igal juhul teeb skeptiliseks, kui teadusele viitaja väljendab ebateaduslikku hoiakut ja esitab oma versiooni iseenesestmõistetavusega, mis ei jäta ruumi arengule ega arutelule. Sellega võetakse ka võimalus muuta vormiline otsustamisõigus sisuliseks: teha teadlikke valikuid ja tõesti otsustada oma lapse raviplaani üle.

    Tõsi, kellegi teise elu üle otsustamise õigus ei ole selgelt paigas – ei filosoofilises ega juriidilises plaanis. Ent samasugust ülemuslikku hoiakut olen kohanud ka siis, kui küsimuse all on minu enese elu, tervis ja ravi. Ühest küljest on ilmselge, et inimese tervis ja tervenemine sõltub eelkõige temast endast, tema hoiakutest, valikutest ja otsustest. Teisalt on takistuseks, et patsiendid on sageli asjatundmatud ja pahatihti ka üsna huvitud. Ilmselt mingi osa ravialustest jääbki seetõttu «-alusteks», kelle peal keegi teine ravi teostab.

    Teine osa patsiente on põhimõtteliselt enda tervenemisest huvitatud, kuid võtab kergesti omaks mugava ja mõtlemist mittevajava rolli. Kui nad etteantud tabletid ja muu etteantud ajal alla neelavad ning tõe monopoli ei vaidlusta, siis on nendega enam-vähem hästi.

  15. International Business Times kirjutab, kuidas Tel Avivi teadlased halvatud roti jälle kõndima pilgutama panid. Selleks ei olnudki tarvis mingit imet teha, piisas lihtsalt kunstliku väikeaju siirdamisest.

    Scientists at Tel Aviv University have successfully implanted an artificial cerebellum into the skull of a rat with brain damage restoring its ability to move.

    To conduct the study , the team analysed the signals going into a real cerebellum and the signals that were sent out in response.

    They then used that information to create a synthetic version on a chip that was wired into the brain of the rat using electrodes.

    “It’s a proof of the concept that we can record information from the brain, analyse it in a way similar to the biological network, and then return it to the brain,” says Professor Matti Mintz, of TAU’s department of psychology, who recently presented his research at the Strategies for Engineered Negligible Senescence meeting in Cambridge.

  16. salvey tsiteeris:

    Ühest küljest on ilmselge, et inimese tervis ja tervenemine sõltub eelkõige temast endast, tema hoiakutest, valikutest ja otsustest. Teisalt on takistuseks, et patsiendid on sageli asjatundmatud ja pahatihti ka üsna huvitud.

    Võeh depressioonifoobikut!

  17. dig ütles:

    International Business Times kirjutab, kuidas Tel Avivi teadlased halvatud roti jälle kõndima pilgutama panid. Selleks ei olnudki tarvis mingit imet teha, piisas lihtsalt kunstliku väikeaju siirdamisest.

    Samal teemal kirjutas septembris Forte, mis kasutas paraku allikana The Daily Maili, ja hiljuti Novaator.

  18. Veskimägi: Euroopas võib talvel tulla elektripuudus

    Kõrgeima riskiga ajaks hinnatakse Veskimägi sõnul detsembrit ning tuleva aasta jaanuari kolmandat nädalat.

    Elektrivõimsust teema on Veskimägi sõnutsi muutunud aktuaalseks tänu Euroopa keskse elektrisüsteemi, Saksamaa elektrisüsteemi pingelisele olukorrale seoses tuumajaamade sulgemisega.

    Kuigi juba 2011. aasta suveprognoosis sai viidatud, et kuigi üldjoontes on tootmispiisavus Euroopas tagatud, võib äärmuslike ilmatingimuste korral tekkida oht elektrisüsteemi normaalsele talitlusele, on nüüd olukord muutunud tõeliselt pingeliseks, kinnitab Veskimägi.

    Tuumajaamades toodetud elektrit on Veskimägi sõnul senini kompenseeritud vanade ja ebaefektiivsete söejaamade taaskäivitamise, olemasolevate gaasielektrijaamade suurema kasutamise ja uute tuule- ja päikeseelektrijaamade tööle rakendamisega. Euroliidu liikmesriikide elektritarbimine on võrrelduna 1990. aastaga kasvanud kolmandiku võrra, areng aga vajab energiat.

  19. Meteor Watch ennustab, et Lohe tähtkuju kandis võib näha ilusasti põlevaid objekte Maa suunas lendamas.

    If you live in the Europe, North Africa, and the Middle East area, then keep watching the clock for 17-18:00 UTC when you may be in the right place at the right time for a burst of activity from the annual Draconid Meteor Shower. There’s a possibility you might see up to 1,000 meteors an hour!

  20. Uudisteagentuur “Selveri sein” teatab umbluupäevadest Sikupilli koolis. Lähemalt kirjutab Sisemise Tarkuse Keskus, keda vist ei kõlba Sisemise Tarkuse Kooliga segamini ajada.

    Sisemise Tarkuse Päevad 2011 toimuvad

    5.-6.novembril 2011 Tallinnas, Sikupilli Keskkoolis, Kivimurru 9

    Loengutega esinevad sügisel 2011 nii Eestis kui ka mujal Euroopas tuntud tegijad: Mai-Agathe Väljataga, Igor Mang, Dave Oshana (Inglismaalt) jne.

    * Loeng “Töö iseendaga uuel ajastul” Mai-Agathe Väljataga
    * Loeng “Inimpõlvkonnad läbi astroloogilise sümboolika” Igor Mang
    * Loeng “Kadunud Sümbol”
    * Loeng “Pere- ja töösuhete lahkamine konstellatsioonide abil”
    * Loeng “Inimene kui kristalliline olend”
    * Loeng “Kuidas hoida ise ennast tasakaalus (erinevad meetodid)”

    * Loeng “Energeetilised sidemed laste ja lastevanemate vahel”
    * Loeng “Valu meie kehas – kas sõber või vaenlane”
    * Loeng “Otsene, kogemuslik teekond ilma mõteteta olekuni, ärkamiseni ja valgustumiseni” Dave Oshana

    * Loeng “Sõnaenergiad ja nende kasutamine”
    * Hiina iidse harjutuste kompleksi FALUN GONGi tutvustamine ja õpetamine Hiina õpetajate käe all
    * Lisaks veel töötoad:
    Holistilise psühhoteraapia töötuba
    Maagilise Maatrixi töötuba

    Labürindi, kristallide ja kristallhelikausside töötoad

    * Teraapiatoad, kus saad ise kogeda erinevaid teraapiaid

    * Nõustamistuba, kus võtavad vastu paljud tervendajad ja loodusterapeudid
    * Laste Loovustuba
    * Aurafoto tegemise võimalus

  21. BoingBoing vahendab kopiraitismikiriku paavsti seisukohta, et üleilmaveeb oleks parem, kui see kopiraitistliku maagiaga sisse õnnistatud oleks.

    Last June, the Swiss Press Club held a launch for the Global Innovation Index at which various speakers were invited to talk about innovation. After the head of CERN and the CEO of the Internet Society spoke about how important it was that the Web’s underlying technology hadn’t been patented, Francis Gurry, the Director General of the UN’s World Intellectual Property Organization (WIPO), took the mic to object.

    In Gurry’s view, the Web would have been better off if it had been locked away in patents, and if every user of the Web had needed to pay a license fee to use it (and though Gurry doesn’t say so, this would also have meant that the patent holder would have been able to choose which new Web sites and technologies were allowed, and would have been able to block anything he didn’t like, or that he feared would cost him money).

    Kas parem on poliitilisi otsuseid teha ideoloogia või tõendusmaterjali põhjal?

    This is a remarkable triumph of ideology over evidence. The argument that there wasn’t enough investment in the Web is belied by the fact that a) the Web attracted more investment than any of the network service technologies that preceded it (by orders of magnitude), and; b) that the total investment in the Web is almost incalculably large. The only possible basis for believing that the Web really would have benefited from patents is a blind adherence to the ideology that holds that patents are always good, no matter what.

  22. The Independent räägib uutest tõenditest, et Stonehenge piirkond oli kultuuriliselt oluline paik juba paar tuhat aastat enne kivide monumendiks sättimist.

    Now evidence is emerging that the Stonehenge area could have been an important centre for prehistoric people several thousand years before the giant stone circle was actually built.

    The revelation emerged from a small-scale excavation undertaken by Open University archaeology students, which has uncovered a huge cache of artefacts belonging to hunter-gatherers from the middle of the Stone Age, including the remains of a gargantuan Mesolithic-era feast, which took place close to Stonehenge.

    “Last year, we dug a trench in the south-east area of the spring, and as we went down the trench we found a late Roman layer, then Iron Age, then early Bronze Age – then we found all these flint tools packed together in a 12cm layer,” says Jacques. “We thought it was probably a mixed cache of early prehistoric tools, and assumed some were contemporary with Stonehenge. When we took them back to Cambridge and a number of experts suggested they were all Mesolithic, we started to get very excited.”

    With the tools were animal remains, including what Jacques and his team thought was a cow’s tooth, which they sent away for radiocarbon dating. The result was an astonishingly early date of around 6250BC, firmly in the Mesolithic period and more than 3,000 years before construction on Stonehenge began. Further excavations ensued and, by the end of September 2011, the team had uncovered a rare Mesolithic hoard of more than 5,500 worked flints and tools from just two small trenches 35m away from each other. As well as the tools and tool production debris, large quantities of burnt flint were found, indicating a fire, and more than 200 cooked animal bones, which came not from a cow, but from at least one aurochs – a gigantic creature resembling a buffalo that is now extinct. “An aurochs was something like a large minivan in size, to catch an animal this big would have been a major feat. It would have fed a lot of people. It’s likely there was a large gathering, possibly as many as 100 people, who cooked and feasted on the aurochs,” says Jacques.

  23. Wired pajatab uutest avastustest platseebo- ja kanepiteaduste vallast.

    Most of what we know about placebos results from studies on how we process pain, since it’s more ethical to give someone a placebo instead of a painkiller than it would be to replace an anti-cancer drug or insulin. Some of the analgesic (painkilling) effect of placebo treatment is due to endogenous opioids, ones made by the body. Now, evidence has emerged that suggests an additional effect results from the cannabinoid pathway, according to a publication in Nature Medicine.

    Teadlased on teinud edusammu platseebo valuvaigistava toime neutraliseerimise alal:

    The other group got a placebo plus rimbonant. Normally, the placebo would block the pain but, in this case the rimbonant+placebo had no effect. This indicates that rimbonant blocked the placebo effect. This suggests that cannabinoids are playing an important role in nonopioid preconditioned placebo effects.

  24. Skeptical Science toob teateid Arktikast, kus merejää on soojema kliima ootuses läbi teinud noorendus- ja salenduskuuri.

    This is a reprint of a news release posted by Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research on Oct 6, 2011.

    In the central Arctic the proportion of old, thick sea ice has declined significantly. Instead, the ice cover now largely consists of thin, one-year-old floes. This is one of the results that scientists of the Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research in the Helmholtz Association brought back from the 26th Arctic expedition of the research vessel Polarstern.

    One of the most important research questions was: Did sea ice melt to a greater extent this summer, making it thinner than in past years?

    To answer it, the sea ice physicists headed by Dr. Marcel Nicolaus and Dr. Stefan Hendricks employed a measuring instrument called “EM Bird”. This nearly four-metre-long, torpedo-shaped probe is flown over the ice with a helicopter and measures the ice thickness by means of an electromagnetic induction method. In this way the sea ice physicists created an ice thickness profile of the central Arctic over a total distance of more than 2,500 flown kilometres. Their conclusion is: at sites where the sea ice was mainly composed of old, thicker ice floes in the past decades there is now primarily one-year-old ice with an average thickness of 90 centimetres. Only in the Canadian Basin and near the Severnaya Zemlya island group in northern Siberia did the sea ice physicists encounter significant amounts of several-year-old ice. As a rule, this old ice is between two and five metres thick.

  25. The Raw Story kirjutab IMF’i nõunikust Robert Shapiro’st rääkimas, et kui eurot ei päästeta, on maailma majanduse lõpp ligi.

    In an interview on BBC yesterday, International Monetary Fund (IMF) adviser Robert Shapiro said something quite alarming: without a plan to save the Euro, the global economy will collapse “in two to three weeks.”

    Speaking about European leaders, Shapiro said: “If they can not address [the financial crisis] in a credible way I believe within perhaps two to three weeks we will have a meltdown in sovereign debt which will produce a meltdown across the European banking system.

    “We are not just talking about a relatively small Belgian bank, we are talking about the largest banks in the world, the largest banks in Germany, the largest banks in France, that will spread to the United Kingdom, it will spread everywhere because the global financial system is so interconnected. All those banks are counterparties to every significant bank in the United States, and in Britain, and in Japan, and around the world.

  26. Jaan Lahe: tõde pole muutuste eitamine Postimehes

    Küsimus sellest, mis on patt, on olnud teoloogia ajaloos seotud küsimusega, mis on käsk (ehk see, mida Jumal inimestelt ootab). Piibel sisaldab sadu erinevaid keelde ja käske. Ilmselt ei arva ükski kristlane ega teoloog, et käsud kristlastele ei kehti. Küsimus on vaid selles, millised neist väljendavad igavesti kehtivat Jumala tahet ja on siduvad veel nüüd ja meilegi, millised on aga mõistetavad vaid oma ajastu ja kultuuri ning muistse ühiskonnakorralduse taustal.

  27. dig ütles:

    Loeng “Kuidas hoida ise ennast tasakaalus (erinevad meetodid)”

    Parem tasakaal on muidugi igas mõttes ihaldusväärne, aga konteksti arvestades kardan, et Sisemise Tarkuse Keskuse pakutav tasakaalutreening pole päriselt selline, mis tasakaaluelundi tööd tõhustaks või parendaks.

    Seda, kas leidobjektide osav kuhjaladumine tasakaalumeelt lihvib, ei tea lubada, aga halba ei saa see vast ka teha. Ja kindlasti on see mõistlikum viis vaba aega sisustada kui umbluuloenguid kuulamas käia.

  28. Naked Security räägib, et Chaos Computer Club on paljastanud Saksamaa valitsuse vandenõu kahtlaste inimeste Interneti-tegevuse ja Skype-kõnede pealtkuulamiseks.

    The famous Chaos Computer Club (CCC) has announced the discovery of a backdoor Trojan horse capable of spying on online activity and recording Skype internet calls which, it says, is used by the German police force.

    The malware – which has been variously dubbed “0zapftis”, “Bundestrojaner” or “R2D2” – is likely to kick up a political storm, if the allegations are true.

    For some years, German courts have allowed the police to deploy a Trojan known colloquially as “Bundestrojaner” (“Federal Trojan”) to record Skype conversations, if they have legal permission for a wiretap.

    But the CCC’s claim is controversial, as the Trojan they have uncovered has more snooping capabilities than that. For instance, it includes functionality to download updates from the internet, to run code remotely and even to allow remote access to the computer – something specifically in violation of Germany’s laws.

  29. Teadupärast on hiljuti ära surnud tuntud tehnomaag Steve Jobs, oletatavasti kõhunäärmevähi komplikatsiooni kätte. Mõista, mõista, kuidas Mike Adams sündmust spinnib?

    (NaturalNews) It is extremely saddening to see the cost in human lives that modern society pays for its false belief in conventional medicine and the cancer industry in particular. Visionary Steve Jobs died today, just months after being treated for cancer with chemotherapy at the Stanford Cancer Center in Palo Alto, California. In recent months, he appeared in public photos as a frail shadow of his former self. The thin legs, sunken cheek bones and loss of body weight are all classic signs of total body toxicity observed in chemotherapy and radiotherapy patients.

  30. Archaeology News Network teatab, et arheoloogid on Pavlopetri nimelist sadamalinna põhjalikult uurinud. Pavlopetri hiilgeaeg umbes neli tuhat aastat tagasi; varsti pärast seda läks ta aga põhja. Uued meetodid on võimaldanud Vahemere põhja lähemalt uurida ja pronksiaegsest linnast digitaalse mudeli ehitada.

    This summer it became the first underwater city to be fully digitally mapped and recorded in three dimensions, and then brought back to life with computer graphics.

    The result shows how much it has in common with port cities of today – Liverpool, London, New York, San Francisco, Tokyo or Shanghai – despite the fact that its heyday was 4,000 years ago.

    Euroopa tsiviliseerimise algusaja ehitised pakuvad huvi ka sotsioloogidele.

    This was not a village of farmers but a stratified society where people had professions – there were city leaders, officials, scribes, merchants, traders, craftsmen (potters, bronze workers, artists), soldiers, sailors, farmers, shepherds and also probably slaves.

    Greek Bronze Age society was becoming hierarchical and very organised, everyone had a clearly defined role to play.

  31. Guardian räägib orhideede suguelust. Kaugarmatsemine putukposti vahendusel on taimeriigis igapäevane, aga mõned lillelised perverdid landivad kiimaseid mesilasi seksinukkude ülesseadmise teel.

    Hoping to observe some of this plant sex, the photographer Christian Ziegler and I recently journeyed to one of those remote Mediterranean mountains in search of one of the most ingenious and diabolical of these orchids: the Ophrys, or, as it is sometimes called, the bee orchid. (Some botanists, less politely, call it the prostitute orchid.) I’d been eager to lay eyes on this orchid and meet its hapless pollinator ever since reading about its reproductive strategy, which involves what my field guide called “sexual deception” and “pseudocopulation.” What I learned forced me to revise radically my estimation of what a clever plant is capable of doing to a credulous animal.

    In the case of this particular Ophrys, that animal is a relative of the bumblebee. The orchid offers the bee no nectar reward or pollen meal; rather, it seduces the male bee with the promise of bee sex, then ensures its pollination by frustrating the desire it has excited. The orchid accomplishes its sexual deception by mimicking the appearance, scent, and even tactile experience of a female bee. The flower, in other words, traffics in something very much like metaphor: this stands for that. Not bad for a vegetable

    It works like this. The male bee alights on the bee-like labellum and attempts to mate, or, in the words of one botanical reference, begins “performing movements which look like an abnormally vigorous and prolonged attempt at copulation”. In the midst of these fruitless exertions, the bee jostles the orchid’s column (a structure unique to orchids that houses both male and female sexual organs) and two yellow sacs packed with pollen (called the pollinia, another structure unique to orchids) are stuck to his back with a quick-drying glue-like substance. Frustration mounts until eventually it dawns on the bee that he has been had. He abruptly flies off, pollinia firmly attached, in frantic search of more authentic female companionship.

    There was something poignant about the solitary bee I spotted, flying around madly with what looked like a chubby pair of yellow oxygen tanks strapped to his back. He’d been deluded by the promise of sex – bee sex – when in fact all that was really on offer was plant sex. Botanists have been known to refer to pollen-carrying bees as “flying penises,” but of course most of the world’s bees perform that role unwittingly, with food rather than sex on the brain. Not so for the poor, deluded orchid bee.

  32. New Scientist kirjutab, et Jaapani teadlased on diabeetilised rotid närvitüvirakkude rekonfigureerimise ja siirdamise abil suutnud suhkruhaigusest terveks ravida.

    A cure for diabetes could be sitting in our brains. Neural stem cells, extracted from rats via the nose, have been turned into pancreatic cells that can manufacture insulin to treat diabetes.

    Beta cells in the pancreas produce insulin, which regulates glucose levels. People with diabetes either have type 1, in which native beta cells are destroyed by the immune system, or type 2, in which beta cells cannot produce enough insulin.

    To replace lost or malfunctioning beta cells, Tomoko Kuwabara of the National Institute of Advanced Industrial Science and Technology in Tsukuba Science City, Japan, and colleagues turned to neural stem cells in the brain.

  33. Greg Laden kirjutab, et USA Teaduste Akadeemia on kätte võtnud ja uurinud, missuguseid ebameeldivaid kõrvalnähte 12000 varasemat teadusuuringut umbes 8 erineva vaktsiinikategooria juures leidnud on. Uurimisaruanne on umbes 667 lehekülge pikk ja leidis tõenduspõhise kinnituse tervele hulgale vaktsineerimisega seotud tervisehädadele, näiteks harvaesinevale anafülaksisele ja süstekoha valutamisele. Väidetavad seoseid kolmikvaktsiini ja autismi vahel on tõendusmaterjaliga positiivselt kummutatud, ka teiste üksik- või mitmikvaktsiinide juures selles massiivses uuringus seoseid autismiriski tõusuga ei ilmnenud.

    The evidence used in this study come primarily from two sources: Epidemiologic data and clinical or other biological studies (which the study refers to as “mechanistic”). The epidemiologic findings from previous studies indicate that there may be an effect of interest, provides information about its frequency or link to various risk categories, and allows an assessment of the likelihood that the putative effect is really linked to the vaccine, as opposed to showing up by coincidence. An example of this might be the question of severe flu-like illness as an effect of getting a flu shot. Since people tend to get their flu shots at the beginning of flu season or later, there is a certain chance that they will actually have the flu at the time they get the shot, or some other similar illness. If one person tells you “I got the flu shot once and it gave me the flu” you have not learned anything about the link between flu shots and flu-like side effects. You need to see if among a large number of people a disproportionate number get severe flu-like symptoms after they’ve gotten the shot.

  34. Eesti esimene kosmosesatelliit võtab kuju ajaleht “Postimehes”, Martin Pau

    Pisut enam kui aasta pärast peaks Indias Satish Dhawani kosmosekeskuses hakkama mürisema ja tuld sülgama kanderakett, mis viib Maa orbiidile Eesti tudengite minisatelliidi katsetama Soomes leiutatud päikesepurje.

    Maailma esimene tehiskaaslane, 1957. aasta 4. oktoobril kolmeks kuuks Maa ümber tiirlema lastud Sputnik-1 polnud mingi hiiglane. 58-sentimeetrise läbimõõduga kerajas korpus koos nelja antenniga kaalus 83,6 kilo.

    Tartus sadade üliõpilaste osavõtul kokkupandav, praegu prototüübina mitmesuguseid katseid läbiv Estcube-1 on aga lausa kääbus, mida võiks võrrelda veidi välja venitatud Rubicu kuubikuga või väravpalliga, millel kumerused maha lõigatud.

    Väiksusest ja kõigest kilosest massist hoolimata tuleb satelliidi üleslaskjale maksta 60 000 eurot. Missioon loetakse õnnestunuks, kui kuupsatelliidist õnnestub avakosmoses välja kerida 10-meetrine alumiiniumist nanojuhe – elektriline päikesepuri – ning tõestada, et laetud osakeste ja purje vastasmõju tulemusel tõukab puri satelliiti.

  35. Uued faktid E621 maitsetugevdajast!

    Kuigi Eestis lähevad tootjad järjest rohkem seda teed, et võtavad maitsetugevdaja E621 oma toodetest välja, siis näiteks Saksamaal nõuavad tarbijad selle sama e-aine tagasi toomist. Eesti Toiduliidu juhataja, Sirje Potisepa, sõnul on Saksamaa meist lihtsalt paari aasta võrra ees. „Ka seal nõuti aastate eest E621 eemaldamist toodetest, kuid see tõstis toote hinda ning muutis maitse lahjemaks. Nüüd tahavad nad seda tagasi.“

    – TTÜ toiduainete instituudi toiduteaduse õppetooli juhataja professor Raivo Vokk kinnitab aga, et seda sama e-ainet leiab ka näiteks brokkolist, seentest, tomatist ja ka parmesani juustust. „Paljud maitsetugevdaja vältijad ei teagi, et söövad seda.“

    – Palju on räägitud E621 kõrvalmõjudest. See pidavat tekitama südame pekslemist, peavalu, pearinglust, näo punetust, lihas- ja liigesvalusid ja migreenilaadseid peavalusid. See pole aga Voki sõnul ametlikku kinnitust leidnud. „Uuringud alles kestavad,“ ütleb ta.

    Kommentaatorite arvamused ka:

    ekupeku
    päris huvitav tõesti, aga miks neid uuringuid nii kaua tehakse siis.
    10 oktoober2011 08:10:03
    iuuuuu
    ma siiski väldin seda e- ainet, ükskõik mis ka ei öeldaks. ega need jutud lihtsalt õhust ka ei tule ju.
    10 oktoober2011 08:10:03
    irentsikud
    siiani pole vältinud, aga nüüd targem siis, üritan
    10 oktoober2011 09:10:40
    babe
    aga mina kardan neid e aineid ikkagi.
    10 oktoober2011 10:10:48
    eksiil
    mina pole teadlikult vältinud, aga ma olen kuulnud, et paljud minu tuttavad väldivad.
    10 oktoober2011 11:10:22
    reispass
    ma olen ka palju halba selle e kohta kuulnud, aga vältimiseks pole mul finantse. Mahetoit ja e-vaba toit on ju kohe poole kallim.
    10 oktoober2011 11:10:23
    mant
    ega ta on nüüd ülitervislik ka olla ei saa.
    10 oktoober2011 12:10:17
    muki
    olen hiina restorani sündroomi all kannataja. kui sellest esmakordselt kuulsin, leidsin selgituse, miks mul on peale hiina toidu söömist halb olla alates peavalust lõpetades kõhulahtisusega. tegin paar katset ka ning kõik vaevused kordusid, seega veendusin, et ma ei ole seda välja mõtelnud.
    10 oktoober2011 12:10:29
    eev
    Teaduskirjanduses pole siiski ainsatki tõendit Hiina restorani sündroomi kohta. Üldse on kogu see e621 kahjulikkuse teema pisut liialdatud. Glutamiinhape kuulub valkude koostisse aga paljud toidud sisaldavad looduslikult ka mingis koguses vaba glutamaati. Parmesani juustus on 1200 mg vaba glutamaati 100 grammi kohta. 1 klaas tomatimahla sisaldab 800 mg vaba glutamaati. Organismile pole mingit vahet, kas glutamaat tuleb e621-st või esineb see toidus looduslikult. Pole veel kuulda olnud, et keegi oleks saanud peavalu tomatite või juustu liigtarbimisest.

  36. Siberist kinnitatakse: jah, meil elavad lumeinimesed!

    Üks piirkond Lõuna-Siberis – Kemerovo – teatas, et on leidnud ümberlükkamatuid tõendeid selle kohta, et hiiglalikud ja karvased jetid ehk lumeinimesed just nende koduregioonis elutsevad. Nimelt leiti sealsest Azasskaja koopast suuri jalajälgi ning koguni lumeinimese karvu. Kohalikud võimud on nüüd kindlad, et Šoria mäestik on tõepoolest koduks jetidele.

    Kõnealustele tõenditele satuti Kemerovosse üle maailma kokku kogunenud lumeinimese-uurijate ja -huviliste konverentsi seltskonnaga, millega ka üks eestlane teadaolevalt liituma pidi. “Leidsime jalajälgi, tõenäoliselt magamisaseme ja kõiksuguseid märgistusi, millega just lumeinimene oma territooriumi märkida armastab,” rõõmustasid konverentsilised, vahendab Physorg.com.

    Kahju, et neil Vladimir Putinit kambas polnud, tema oleks jeti nagu naksti üles leidnud ja vahest ühe sõbraliku maadlusmatšigi maha pidanud.

  37. Teadupärast on igipõlisel immigrandimaal USAl käimas poliitilised vaidlused dokumentideta uus-sisserändajate üle. Seisukohti on rannikust rannikuni, näiteks idapoolses Alabamas on seadusetegijad välja kuulutanud, et osariigi kohtud illegaalselt sisserännanute lepinguid ei tunnista ja veevärk neile vett ei jaga. (See, et põllumeestel ei ole kedagi, kellega tomatikorjamislepinguid sõlmida ning tomatid põllul hukka lähevad, on muidugi väike häda.) Lääne pool Californias jälle on vastu võetud seadus, mis dokumenteerimata immigrantidele ilmutatult riiklikku õppetoetust maksta lubab.

  38. Probleemid Euroopa panganduses on alanud

    Dexia panka peetakse euroala kriisi esimeseks ohvriks http://majandus.delfi.ee/archi.....d=59536908

    Belgia valitsus ostis nelja miljardi euro eest Belgia-Prantsuse ühispanga Dexia Belgia haru. Seda finantsasutust peetakse esimeseks euroala kriisi ohvriks, sest hapuks minevate võlakirjade suur osakaal viis panga pankroti äärele.

    Seda protsessi ennustasid ette nii IMF kui ka Euroopa liidrite väljaütlemised:

    Merkel: Pariis ja Berliin leppisid kokku pankade rekapitaliseerimises http://www.delfi.ee/archive/ar.....d=59448234

    Saksa liidukantsler Angela Merkel kinnitas pühapäeval Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga antud pressikonverentsil, et Pariis ja Berliin on jõudnud kokkuleppele pankade rekapitaliseerimises.
    Merkeli sõnul otsustasid pooled teha kõik vajaliku pankade rekapitaliseerimiseks, et tagada majanduse krediteerimine, vahendas BNS.
    Sarkozy kinnitas kokkulepet ning lisas, et Euroopa probleemid peavad olema novembri algul Cannes’is toimuva G20 tippkohtumise ajaks lahendatud.

  39. Peamiselt Facebookis, aga nüüd ka mujal veebis levib selline reklaam:

    Tule osale iidsele väe- (sõja-) ja ravitsemise kunstile pühendatud sissejuhatavas treeningtsüklis, mis keskendub käsitsi võitluse kunstide varjatud võtete, sh. kontaktitute tehnikate praktilisele treenimisele. Treeningud toimuvad esmaspäeviti ja neljapäeviti kl. 18.30-20.30 aadressil Tartu mnt. 80 (sissepääs Kodumasinate kaupluse uksest). Kahekuulise treeningtsükli maksumuseks on 160 EUR-i (80.00 EUR-i kuu).

    Treeninggruppi võetakse vastu vaid 15 meest ja 15 naist . Registreeru esimesena ja saa koht ainulaadses treeninggrupis!

    PS! Peale sissejuhatavat treeningtsüklit on osalejatel võimalik otsustada, kas jätkata süvendatud treeninguid edasijõudnute grupis või keskenduda iidsete Põhjala rahvaste ravitraditsioonide uurimisele.

    Vaata Facebookist lisa: https://www.facebook.com/reqs.php#!/event.php?eid=159065090847527

    Samas ka registreerumine ja juurdepääs ainult grupiliikmetele avatud foorumisse.

    Lisainfot:
    Margus Alviste
    GSM 56 229988
    margus@alviste.com

  40. @Oakrock:

    Seleta palun lahti, et kuidas peakas skeptik lähtuma sinu edastatud majandusuudistest?

    Ei oska kohe teist seisukohta võtta, kui see, et sa üritad edastada mingit tõestust teatud vandenõuteooriate kohta.

  41. “Tartu Postimehes”; Täiskasvanus õppija nädala raames toimub 14.oktoobril Vanemuise 46 professor Tõnu Lehtsaare loeng “Suhtlemiskonflikti psühholoogia”

  42. @:

    Seleta palun lahti, et kuidas peakas skeptik lähtuma sinu edastatud majandusuudistest?

    Nii nagu need on! Poliitikud vägistavad majandusseadusi.

    Ei oska kohe teist seisukohta võtta, kui see, et sa üritad edastada mingit tõestust teatud vandenõuteooriate kohta.

    Ehk valgustate ka mind nendest tõestustest teatud vandenõuteooriate kohta.

    Inimestel peaks olema õigus teada, et selliselt majandust juhtides, liigume me vältimatu kriisi poole ja võibolla mõningad soovivad valmistuda selleks, et see kuidagi pehmemalt üle elada. Kas Teile meeldiks „ootamatu“ kriisi saabumine?.

  43. @Oakrock:

    Kas Sinu öeldu järgi peaksime seaduste vägistamist teostavatesse poliitikutesse skeptiliselt suhtuma, kuna edastad ainult negatiivseid uudiseid?

    Vandenõude kohalt ei hakka ma nämmutama, kuna sa saad ise väga hästi aru, et mida ma mõtlen – valitsev klikk, NWO jne. Kummuta minu kahtlused.

    Samas huvitab mind, et kes sinu arvates täpsemalt vägistab ja millest see poliitikute poolt teostatud vastu tahtmist suguühte astumine majandusega, konkreetsemalt sinu arvates väljendub?

  44. @:

    Kas Sinu öeldu järgi peaksime seaduste vägistamist teostavatesse poliitikutesse skeptiliselt suhtuma, kuna edastad ainult negatiivseid uudiseid?

    Majandusseadusi!
    Peaksime küll!
    Millised on siis positiivsed uudised maailmamajanduses? Siiani kraaksuvad kõik suurt kriisi, mis on ka loogiline, kuna sotsialistlik majandusmudel liidetuna vabaturumajanduse liberaalsete ideedega lihtsalt ei tööta!

    http://et.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman
    Friedman on tuntud kui vabaturumajanduse liberaalsete ideede propageerija. Friedman pooldab valitsuse vähest sekkumist majandusse. Valitsusel on küll kohustus pakkuda selliseid hüviseid, millega turg hakkama ei saa, kuid sekkumiskriteeriumitele vastav hüviste hulk on suhteliselt piiratud, ning tema hinnangul on riik võtnud enda kätte tegevusalasid, millega turg paremini hakkama saaks (näiteks postiveo riiklik monopol USAs).

    kuna sa saad ise väga hästi aru, et mida ma mõtlen – valitsev klikk, NWO jne Kummuta minu kahtlused.

    Kui ka kellelgi mingid plaanid on olnud, siis ei ole nende teostumist küll kusagilt otsast näha; pigem toimub kogu selle sotsialistliku monstrumi lagunemine! Ma ei näe põhjust muretsemiseks.

    kes sinu arvates täpsemalt vägistab ja millest see poliitikute poolt teostatud vastu tahtmist suguühte astumine majandusega

    Kullastandard läks ammu hingusele, kuid Euroopa rahandust üritatakse selle põhimõtete järgi juhtida. Kas see ei ole siis vägistamine?

    Majanduse olukorra kohta on Teil piisavalt teadmisi, kuna Te kommenteerite majandusteemades! Kas ma eksin?

  45. salvey tsiteeris:

    Pole veel kuulda olnud, et keegi oleks saanud peavalu tomatite või juustu liigtarbimisest.

    Küllap see oleneb viisist, kuidas juustu tarvitada. Parmesan on üsna kõva juustusort. Kui juusturattaga vastu pead (või vastupidi) taguda, ei ole peavalu tarvis kaua oodata.

    Tomatitega on muidugi raskem, inimkatsete põhjal on inimesed tomatitega tagumise suhtes üllatavalt vastupidavad.

  46. Oakrock ütles:

    Majanduse olukorra kohta on Teil piisavalt teadmisi, kuna Te kommenteerite majandusteemades! Kas ma eksin?

    Ei ole.
    Pigem kaldun sinna mehhatroonika alale.

    Mis vahe on finants- ja majandusuudistel?

    Ainuke huvi oli Midase valemi kasutamine, mille massilisel kasutamisel ei arvestatud sellega, et üks riik võib enda huvides rahad ringlusest välja tõmmata ning kõik peapele keerata – see helge ajastu skeptiline prognoos muutus ühtäkki reaalsuuseks. Nüüd, tagantjärgi, on kõik targad. Skeptikutel ei ole kombeks näpuga näidata ja parastada, et mida me teile rääkisime. Seega, keegi ei kaajasta neid tagajärgedega tegelemise uudiseid.

    Kuid ikkagi, teiste hoiatamine ja ootamatu kriisi saabumisest etteteatamine? Olete sellest keskkonnast natuke valesti aru saanud, kuna siin olevad inimesed suhtuvad, vastavalt skeptilisele “aurale”, pea kõigisse tulevikuprognoosidesse üsna skeptiliselt – olgu need siis positiivsed või negatiivsed.
    Isiklikult ootan, et võiksid ikka väljendada, et mille suhtes peaksime oma skeptilise pilgu teravaks ajama, nendes sinu edastatud uudistes. Muidu tegu lihtsalt uudise edastamisega, mille külge kleebitud isiklik arvamus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga