Hakka ise selgeltnägijaks ja teisi oktoobri lugusid

  • Kuidas ma selgeltnägijat mängisin ja kõik uskuma jäid

    Ma mängisin kaks päeva, et olen selgeltnägija. Valetasin, et mul on võimed. Et ma näen, mis tulevikus toimub. Nagu täiesti tavaline selgeltnägija.
    Ja inimesed uskusid mind.

    Delfi võttis loo Skämmeripüüdja blogist.

  • Miks meie poodides ikka veel napib tervisele kasulikku toitu?
    Adik Levin, Õhtuleht
    Peale laia pintsliga üldistamist ning kahtlust äratavaid faktiväiteid jõuame lõpuks ikka ka põhiliseni – “tulge minu boksi”:

    Olen nüüdseks juba aastaid sellega tegelnud ja aidanud väga paljusid inimesi. Tähtis on teada, missugused toidud just teile sobivad ja millised mitte, mida millega koos süüa. Selline lihtne lähenemine on paljudel aidanud vähendada või vabaneda ravimite kasutamisest.

  • Rakett 69 teine hooaeg kogub osalejaid!
    Rakett69
    Peaauhinnaks 10000 euro suurune stipendium
    (10x rohkem kui skeptik.ee 1000 eurot paranormalistile – päris teadus tasub paremini ära kui paravärk)
  • Metsamoor rõhutab: iga haigus on meile õppetund
    Delfi Naistekas

    “Iga haigus on meile õppetund,” ütleb Karjus. “Seda ei peaks lihtsalt leevendama, vaid uurima, mis põhjusel ta tuli ning miks organism ta vastu võttis. Haigused on tihtipeale seotud mõtlemise ning närvisüsteemiga. Seega peaks alustama eneseanalüüsist,” rõhutab Metsamoor.

  • Kevad toob Tallinna suure NATO ürituse
    Huvitav, kas turvaoperatsiooni teostamise käigus ka Sniffexit kasutatakse?
  • Suvalistes mustrites ja laikudes on inimesed ikka mõttekaid asju näinud – Neitsi Maarja röstisaial, Lenin niiskel dušikardinal, pilvedes mida iganes. Nüüd selgub, et jumal või mingi muu kõrgem vägi on kirjaoskajaks hakanud ja uuele Lansamäe linnaosavalitsuse hoonele ürgfallilise sõnumi disaininud:

    Pilt leitud Facebookist.
    Nähtuse nimi on pareidoolia.

329 Replies to “Hakka ise selgeltnägijaks ja teisi oktoobri lugusid”

  1. Oakrock ütles:

    Ilusas eesti keeles, kus seletatakse ära mis, kus, ja kuidas – ning päris puust ja punaseks!

    Vabandust, aga kas Sa valetamisest ja propaganda kui sellise olemasolust oled kuulnud? Ma siin ülalpool mainisin, kuis 1986dal aastal selgitati Vremjas ilusas Vene keeles, et tegemist on tühiasjaga ja paanikaks pole põhjust.

    Sina peaksid ju teadma, et tänapäeval kõik hiilgavad asjad ei pruugi tingimata kuld olla. David Weidner on ju judaist. Petmine on tühiasi kui just holokausti ohvreid ei peteta. Kui kõik teised rahast lagedaks jäävad on kõik korras.

    Sure, he may have swindled charities out of tens of millions of dollars, but does he really compare to Madoff, a Jew swindling foundations set up to aid Holocaust survivors? That’s a special kind of evil.

    http://www.marketwatch.com/sto.....-guy-lacks

    Jajah, pani kümneid miljoneid hakkama aga kuidas saab teda võrrelda Madoffiga, kes pettis holokausti ohvreid. Vaat see on midagi paha…..:D

  2. Delfi vahendab Sky Newsi, mis kirjutab raamatust, mis väidab, et füürer Hitler ei lahkunud siitilmast sugugi sellistel asjaoludel, nagu ajalooraamatud seni väitnud on.

    „Me ei tahtnud ajalugu ümber kirjutada, aga meie avastatud tõendid Adolf Hitleri põgenemise kohta on lihtsalt liiga kaalukad, et neid ignoreerida,“ ütles Williams. „Tema või Eva Brauni surma kohta pole kohtumeditsiinilisi tõendeid ning pealtnägijate jutt nende jätkunud elu kohta Argentinas on mõjuv.“

    Raamat „Hall hunt: Adolf Hitleri põgenemine“ väidab, et füürer ja tema naine Eva Braun lendasid 1945. aasta aprillis salaja fašistide kontrolli all olevasse Argentinasse.

    Väidetavalt elas Hitler seal 17 aastat, kasvatades kaht tütart, ja suri 1962. aastal.

    Raamatus süüdistatakse USA luuret Hitleri põgenemisele kaasa aitamises vastutasuks ligipääsu eest natside sõjatehnoloogiale. /…/

    „Alles nüüd, kui Argentina on taas demokraatia, hakkavad tõelised lood päevavalgele tulema,“ ütles Williams. „Sellest hoolimata said kaks meie tunnistajat tapmisähvardusi tundmatutelt inimestelt, kui tegid meiega raamatu jaoks koostööd.”

  3. Tartu Sügispäevad saabuvad koos teadusega

    Sel aastal toimub sügisene vaimupuhkus tudengitele ja tartlastele 17.–23 . oktoobril. Varemalt on festival kutsunud tudengeid sportima, leidma kunsti, väärtustama sõpru ja vaatama endasse. Sellel sügisel pöörame tähelepanu teadusele, sest teaduseta ajaksime siiamaani üksteist kaigastega taga.

    Lõppkokkuvõttes on maailmalõputeoorias hukkumisest hullem ainult see, kui oled ainus ellujääja, sest kaua sa ikka suudad ilma superstaarisaateta elada. Nii antaksegi sel sügisel teadlastele võimalus jagada oma tarkust ning huvilised saavad ammutada endasse nii palju teadust, et tehisintellektidel tuleb jälle maailmavallutamine edasi lükata.

  4. Arko Olesk: ujuda pärivett Postimehes

    Mida rohkem psühholoogiauuringuid lugeda, seda enam süveneb arvamus, et inimese meeled on petlikud ja veel kõige petlikum on seniste seisukohtade kinnituste ning põhjuse-tagajärje seoste loomise järele janunev aju.

    Festingeri uurimus on üks neist, millega tutvumise järel on raske mitte näha selle ilminguid pea kõikjal. Püüd teatud seisukohti faktidega ümber lükata vaid tugevdab neid.

    Ameerikas on selle abil analüüsitud polariseerumist poliitikas ja vastuolusid näiteks kliima soojenemise ja evolutsiooni õpetamise osas. Eks Eesti poliitikastki leiab igaüks endale sobivaid eelarvamusi kinnitava näite: kes vaatab nii Toompead, kes Toompealt alla. Muudest teemadest rääkimata, spordist kuni pendlimeesteni.

    Ma ei taha kellegi peale näpuga näidata ega väita, nagu koosneks meie ühiskond leeridest, kus ühel poolel on tõde ja teisel vaimupimedus. Esile toodud inimmõtlemise omapära mõjutab kõiki, inimene on juba nõndaviisi evolutsiooni poolt kujundatud. Ainus viis, kuidas sellest üle saada, on olla oma psühholoogiast teadlikum. Siis muutuksid nii mõnedki avalikud diskussioonid tervemaks.

  5. See aeg, mida mina kuulnud olen, oli üheksa kuud, kui Jobs vähist eridieedi abil olevat lahti saada üritanud. Head see ilmselt talle ei teinud.

  6. Kas Steve Jobsi tappis alternatiivmeditsiin? Õhtuleht

    Tehnoloogiagurul diagnoositi 2003. aasta oktoobris üliharuldane kõhunäärme neuroendokriinne kasvaja, mida peetakse erinevalt tavalisimast kõhunäärmevähist ravitavaks. Tavaliselt tekib kõhunäärmevähk kõhunäärmerakkudes endis – just see tappis kaks aastat tagasi näitleja Patrick Swayze. Kuid neuroendokriinne kõhunäärmevähk tekib hormoone tootvate rakkude saarekestes, mis selles organis juhtuvad olema. Selline haruldane saarerakk-kasvaja avastati ka IT-gurul.

    Kas Jobs riskis eluga, kui budistist taimetoitlasena lõikuse asemel alternatiivravi valis ning operatsioon seetõttu üheksa kuud edasi lükkus? Ravi olevat seisnenud eridieedis, mille Jobsile kirjutanud välja alternatiivravi edendaja dr. Dean Ornish. Kui selgus, et algne kasvaja on siiski edasi arenenud, lasi Steve end 2004. aasta juulis Stanfordi ülikooli meditsiinikeskuses opereerida.

    Viie aastaga oli selge, et Jobs pole tervenenud. 2009. aastal tehti talle Memphises maksasiirdamine. Maksametastaasid on tavaliselt märk, et vähk on ka mujal, näiteks luudes või ajus. Seetõttu annab vähist puretud maksa väljavahetamine vaid mõningast armuaega.

    Maineka Harvardi meditsiinikooli esindaja dr. Ramzi Amri on veendunud, et Jobs võinuks pärast diagnoosi elada kindlasti kümme aastat ja rohkemgi. Tavaravist loobudes võis Jobs oma surmaotsusele alla kirjutada. “Asjaolusid arvestades tundub mõistlik oletada, et alternatiivravi eelistamine on viimaks viinud Jobsi tarbetult varajase surmani,” ütles dr. Amri Gawker.comile. Tema sõnul oli Jobsile hiljem tehtud maksasiirdamine ilmne märk sellest, et vähk oli kontrolli alt väljunud ning sellele pidanuks varem piir panema.

  7. Kogu maailma teadlased kinnitavad: kasvuhormooni test on töökindel!
    Õhtuleht

    Hiljuti saatsid 23 teadlast üle maailma NFLile ja mängijate ametiühingule kirja ning palusid kasvuhormoonitesti kasutusele võtta. Professorite sõnul on testimismeetod läbinud kõik vajalikud uuringud, teaduslikult kinnitatud ja täiesti ohutu.

    “Väidetel, et kasvuhormooni- test pole pädev ja teaduslikult kinnitamata, puudub vähimgi alus ning testi kahtluse alla seadmine meedia vahendusel on ebakorrektne,” seisab kirjas. “Kasvuhormoonitest on pika aja vältel välja töötatud ning läbinud kõik vältimatud uuringud.”

    Samadel aadressidel saadeti ka teine samalaadne kiri, millele oli alla kirjutanud 30 teadlast.

    “Pärast neid kirju ei tohiks mängijatel olla ainsatki põhjendust, miks mitte testimiskohustusele alla kirjutada,” sõnas NFLi pressiesindaja Greg Aiello. “Me peame kaitsma mängijate tervist ja andma eeskuju noortele.”

    NFLPA pressiesindaja tõrjus vastase rünnaku: “Valdav osa kirja saatnud teadlastest on ka dopingulaborite juhatajad või muul moel antidopinguagentuuriga seotud. Sestap ei võta me nende sõnu liiga tõsiselt.”

  8. Migreen on antud lehel mäletatavasti kommentaarides korra jututeemaks olnud ka, selle teemaline lugu Tiina Jõgeda sulest EE-s

    Võimalik, et migreenikute elu muudab varsti hormoonravi. Stanfordi ülikooli valu-uurija, professor David C.Yeomans katsetas oksütotsiiniga, hormooniga, mida manustatakse naistele sünnituse esilekutsumiseks ja millest viimasel ajal räägitakse kui “õnnehormoonist”. Pooled katsealustest, kes manustasid oksütotsiini ninaspreina, said peavalule olulist kergendust.

  9. Tartus teenib udutamisega väheke lisaraha Mart Reiniku Gümnaasium: SÜDame Tarkuse päevad Tartus 22. – 23. OKTOOBRIL 2011

    Laupäeval, 22. oktoobril

    10.00 – 11.30 REET PRIIMAN – Emotsionaalse ja ratsionaalse tunnetuse osatähtsus meie elu ja tervise kujundamisel.

    12.00 – 12.50 GALINA ADER – Haigused ja lõikused, millega kaasneb lümfiringe häirumine ning elustiili muutus.

    13.00- 13.30 GALINA GUSAKOVA – Telekinees.

    14.00 – 15.30 MAI-AGATE VÄLJATAGA – Oma väe tagasisaamine.

    16.00 – 17.30 MOSES MAIMON – Tantra – ida seksoloogia müsteeriumid.

    Pühapäeval, 23. oktoobril

    10.00 – 11.30 LILLE LINDMÄE – Reisihetkedest imekaunil Maal.

    12.00 – 13.30 TAIMI UUESOO – Astroloogia – eluabi õpetus.

    14.00 – 15.30 AIGAR SÄDE – Südames elamine. Kuidas saavutada sisemist tasakaalu?

    16.00 – 17.30 KALJU PALDIS – Kuidas läbi toitumise ennast tervendada.

    17.45 – 18.30 Veedalikud mantrad VAISHNAVA MUNKADE esituses.

  10. salvey ütles:

    Tartus teenib udutamisega väheke lisaraha Mart Reiniku Gümnaasium:

    Vaat siis, mis võib juhtuda, kui matemaatikatudengid naabermajast välja kolivad. Kohe on skeptilised torsioonväljad läinud ja umbluurohi lokkab …

    Muidu, uudisteagentuur Kurjad Keeled on aeg-ajalt kurtnud, et MRG’l on rahaga nii kehvad lood, et muist koolimajast on tulnud varisemisohu tõttu sulgeda. Säärases hädas ei olegi väga imeks panna, et ka umbluuraha lehk talutav on.

  11. Konspiraator ütles:

    Selle kultuurimarksistliku lumpeni peletab külm varsti tänavatelt minema.

    Edevus pole patt, nagu üks eelretsenseeritav meditsiiniajakiri meile alatasa kordab, niisiis on mul heameel teatada, et mu prohvetlus hakkab tasapisi jüngreid koguma.

    Miro Copic, turundusprofessor San Diego ülikoolis hoiatab, et ilma selgete eesmärkideta kaotab liikumine oma hoo…….Mõne nädala pärast läheb väljas väga külmaks ja kui selleks ajaks ei ole seatud kindlaid eesmärke, lähevad ka kõige innukamad koju,» kommenteeris ta.

    http://www.e24.ee/602502/kuida.....itlusesse/

  12. Geniaalne! Andreas Sentker, teadusajakirjanik Päevalehes

    Kas inimesest teevad geeniuse geenid või kultuur, jumalik säde või inimlik loodus? Platon ja Goethe uskusid kaasasündinud jumalikku annet, Seneca ja Nietzsche aga – mõnikord traagilist – inimlikku suurust. Kui me mõtleme sõna geenius all eelkõige selliseid suurkujusid nagu Galilei või da Vinci, Newton, Einstein või Marie Curie, siis näeme, et neid imetletakse läbi ajaloo. Tänapäeva teadlased – aju-uurijad ja psühholoogid, ajaloolased ja sotsioloogid – peavad aga juttu kaasasündinud geniaalsusest romantiliseks lähenemiseks. Uuringud näitavad, et inimesed, keda me peame geniaalseteks, on saanud sündides tõesti üht-teist kaasa. Näiteks intelligentsuse või temperamendi. Paljud muud asjad on nad aga pidanud välja võitlema.
    Teadusliku analüüsiga saab selgitada faktoreid, mis aitavad teatud inimestel saada geeniuseks. Need, kes valmistuvad maailma muutma, vajavad eelkõige seitset asja: haridust, loovust, inspiratsiooni, intuitsiooni, sõltumatust, püsivust ja õnne.

  13. @e24.ee/602502…

    Mis oleks, kui nad võtaksid pankadest välja niipalju raha kui antakse, paneksid selle rahatähtedena sobivasse kohta põlema?
    Sügavalt sümboolne, mõjub kellelegi märterlusena ja aitab kuigivõrd ka külma ilma vastu.

  14. Oleg Gross on väga skeptiline ja lubab miljon eurot sellele, kes suudab tõestada, et tema firmas on süstemaatiliselt salateid pestud, vahendab Virumaa Teataja. Korrektse skeptikuna sooritas hr Gross enne rahalubamist kõigepealt eksperimendi:

    “Nende sala­tipesu juttude peale võtsin üks­kord ise kätte ja proovisin – kas tegelikult on ka võimalik halvaks läinud koor salatist väl­ja pesta,” rääkis Gross. “Võtsin sõela ja proovisin voolava vee all pesta. Midagi mõistlikku küll välja ei tulnud. Ma ei kujuta ette, kust sellised jutud tulevad. Ja mis oleks salatipesu mõte? Kui palju see salat ikka maksab? Kui koor välja uha­da, jäävad järele põhiliselt kartul ja purgihernes – kõige odavamad komponendid. Milline on sellise ettevõtmise tööjõukulu? Ja kuidas organiseerida sel­list asja suures ulatuses nii, et see kohe välja ei tule?”

    Ta lisas: “Ma kinnitan täie vastutustun­dega – maksan miljon eurot inimesele, kes tuleb minu juur­de ja tõestab mul­le ära, et tegeles meie firmas organiseeritult salatite pesemisega. Ma ei saa välistada, et müügil on olnud aegumistähtaja ületanud salateid, et salat on üle soolatud või pipardatud, kuid see pesemise jutt on küll puhas absurd.”

    Seni pole keegi salatipesu tõestama tulnud.

  15. Stupid Evil Bastard kirjutab uutest tulemustest palve ja paastu abil finantsprobleemide lahendamise vallast.

    Remember back in June when I wrote about the mayor of Harrisburg Pennsylvania, Linda Thompson, announcing she was going to fast for three days and pray like crazy in the hopes that God would provide her with the means of solving the city’s deficit problems?

    In case you’ve forgotten, here’s a snippet:

    The mayor is going to not eat for three days and pray like she’s never prayed before. Yeah, that’ll probably work. God responds so well to people who starve themselves and beg him repeatedly to do something. Why I’m sure they’ll wake up on the fourth day to find the city’s coffers suddenly overflowing with money from nowhere.

    Well it appears that God must hate either Linda Thompson or the city of Harrisburg as they’ve just announced they’re filing for bankruptcy:

    Pennsylvania’s capital has authorized a bankruptcy filing, making the city the nation’s highest-profile municipality to acknowledge that it can no longer handle its burdensome debt.

    Harrisburg’s city council authorized the measure Tuesday after the government spent the past year and a half trying to find a solution to its $300 million debt crisis.

  16. Dennis Murphy: keskkond muutub, inimesed ja nende mured on endised Postimehes

    Propagandaprofessor Dennis Murphy ütleb intervjuus Sigrid Kõivule, et internet ei tee lapsi rumalamaks ja majanduskriis ei tähenda maailma lõppu. Ajalugu näitab, et inimesed leiavad alati viisi uut ja vana ühitada ning iga kriis sünnitab midagi kasulikku.

    Toon näite oma tudengipõlvest, kuuekümnendate teisest poolest. Meil oli kursusel ülesanne leida periood, mis oli vähemalt sada aastat enne meie oma eluaega, see tähendab, et isegi vanaema-vanaisa käest ei saanud midagi küsida. Või teine variant oli otsida kultuur, mis oli täiesti erinev tudengi enda taustast. Seejärel tuli leida midagi, mis oli tolles ajastus või kultuuris populaarne.

    Ning siis tuli leida, mida toonased kriitikud sellest arvasid. See oli ülesande sisu. Minu teema oli näiteks Victoria-aegne kirjandus Inglismaal.

    Tulemused hämmastasid meid kõiki – polnud oluline, mille keegi valinud oli, kes India, kes 17. sajandi Itaalia jne – kriitikud leidsid kogu aeg ühte ja sama: see, mis on populaarne, rikub meie lapsi ja noori, viib ühiskonna moraalsele allakäigule jne.

  17. salvey tsiteeris:

    Tulemused hämmastasid meid kõiki – polnud oluline, mille keegi valinud oli, kes India, kes 17. sajandi Itaalia jne – kriitikud leidsid kogu aeg ühte ja sama: see, mis on populaarne, rikub meie lapsi ja noori, viib ühiskonna moraalsele allakäigule jne.

    … ja on populaarsele jumalale mittemeelepärane ka. Need on kõik populaarsed ettekäänded, fiktiivsed kohad, kuhu projekteerida isiklikud ebameeldivushinnangud, mida mingil põhjusel omaenda minale omistada ei saa.

    Teisiti öeldes, paljudele moraalikuulutajatele on läbi aja ja üle ilma meeldinud jumalatest, pattudest ja hukas lastest fantaseerida, mitte küll tingimata järjekorras. Katoliku maailmas võib see väljenduda näiteks rollimänguna lateksisse rõivastunud nunnast, joonlaud käes, klassitäit ulakaid mehi veenmas, et need on oma pattudega meelehea — kinnisidumise või piitsutamise või veel midagi — välja teeninud.

  18. Värske Maaleht pakub põneva loo soome pastori palvete abil metastaasidega vähist imeliselt tervenenud pisipoisist, kellel hiljem avaldus väljapaistev muusikaline talent. 10 sendi eest on võimalik looga tutvuda täies pikkuses. Kuidas selliseid äkilisi usutervenemisi seletada? (Eriti võimas ja kiiretoimeline) platseeboefekt? Aga kas aastane laps saab aru, et teda tervendatakse? See lugu tundub olevat kõva pähkel skeptikuile puremiseks!

  19. Jasper ütles:

    Kuidas selliseid äkilisi usutervenemisi seletada?

    Kaks punkti.
    1. konkreetse sündmuse “sellisteks äkilisteks usutervendamisteks” üldistamine on ennatlik.
    2. Maaleht ei ole allikas, millest saadud tervisematerjalide põhjal oleks võimalik rangelt loogilisi seletusi kokku panna.

    Spekulatiivselt võib väärida märkimist, et väikeste laste kasvav organism paistab evivat natuke suuremat tõenäosust vähi edukaks spontaanseks allasurumiseks kui täiskasvanud inimeste oma, aga täpsemaid detaile on mõtet küsida professionaalselt onkoloogilt. Ülejäänud artiklis rõhutatud detailid on tõenäoliselt irrelevantsed, ei palvetamise ega klaverimängu vahel pole arvatavasti põhjuslikku seost vähi või selle taandumisega.

    Mis platseebosse puutub, siis üheainsa patsiendi korral platseeboefektist rääkimine on sama jabur kui üheainsa käe plaksu kuulamine. Platseeboefekt on statistiline agregaat, kahe patsiendigrupi ravitulemuste keskmiste vahe, mitte iseseisev ravifaktor. Pikemalt kirjutas Martin artiklis Platseeboefekt – imeravim või misasi.

  20. Täitsa päri, et Maaleht ei ole veenev teadusinfo allikas. Teisest küljest ei ole minu arvates õigustatud ka üksikjuhtumite ignoreerimine – sisaldab ju teaduslugu rohkesti näiteid algselt eksituseks või pettuseks peetud anomaaliatest, mis on lõpuks sundinud teooriaid ümber kirjutama. Ning alati ei ole sedalaadi üksikjuhtumi esmaseks tutvustajaks teps mitte teadusallikad.

    “Talupojaloogika” ütleb, et nii tõsistel teemadel ei ole inimestel kombeks valetada, ja haigusloo kirjeldus on küllaltki spetsiifiline. Miski ei rõõmustaks mind rohkem kui antud loo põhjalik skeptiline käsitlus, miks muidu ma selle siin välja tõin (vabandust, et veidi provotseerival viisil). Tunnistagem, et kui toodud kirjeldus tõele vastab, oleks tegu väga huvitava meditsiinilise juhtumiga (isegi pastori oletatavat mõju kõrvale jättes). Miks asus seni “passiivsena” püsinud organism kasvajat järsku üliintensiivselt hävitama? Kuni sedalaadi “spontaanse tervenemise” juhtumeid (mida nähtavasti ei olegi nii vähe) veenvalt selgitada (ega ümber lükata) ei suudeta, jääb vastav temaatika mulle huvi pakkuma (sh ka alternatiivsed käsitlused).

    Mis puutub platseeboefekti, siis oli hea dig ehk natuke liialt noriv. Pidasin silmas just tollesama platseeboefekti (mis, nagu Martingi vahendab, pole pelk suvaline statistiline müra, vaid mille taga on nähtavasti reaalsed, kuigi raskesti tuvastatavad põhjuslikud mehhanismid) konkreetset väljendumist. Mina pidasin konkreetselt silmas platseeboefekti üht levinud seletust: mõjutatava mõjutuse-alase ootuse/hoiaku füsioloogilist mõju mõjutuse mõjukusele. :) Sõnastagem siis mu lause poliitkorrektsemalt: (Eriti võimas ja kiiretoimeline) tervisealane efekt, mis tulenest muust kui aktiivsest ravivõttest (antud juhul pastori avaldatud mõjust)? Kas see sobib? :)

  21. Jasper ütles:

    Täitsa päri, et Maaleht ei ole veenev teadusinfo allikas.

    Küsimus ei ole niivõrd veenvuses kui täielikkuses ja korrektsuses. Juunõu, kuivuses, faktimaterjalist kramplikult kinnihoidmises ja ennatlikest järeldustest kui katkust hoidumises.

    sisaldab ju teaduslugu rohkesti näiteid algselt eksituseks või pettuseks peetud anomaaliatest, mis on lõpuks sundinud teooriaid ümber kirjutama.

    Isaac Asimov väljendas seda nii:

    The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds the new discoveries, is not ‘Eureka!’ (I found it) but ‘That’s funny…’

    Jasper ütles:

    Ning alati ei ole sedalaadi üksikjuhtumi esmaseks tutvustajaks teps mitte teadusallikad.

    Ja point on kus? Ka üksik metsamari, mis lõpuks toidupoest kellegi kõhtu jõuab, alustab oma teekonda infrastruktuursetest keskustest kaugel.

    Teisest küljest ei ole minu arvates õigustatud ka üksikjuhtumite ignoreerimine

    Näed Sa kedagi vastu vaidlemas?

    Pärismeedikutel on kombeks huvitavaid üksikjuhtumeid nähes nende kohta igav ja faktipõhine case report kokku kirjutada ja seda teiste meedikute ja teadlastega jagada. Nood pööravad siis võimalikele sarnastele juhtumitele rohkem tähelepanu. Kui intsidente juba mitu tükki koguneb, paneb mõni mustreid otsiv primaat seda tähele ja kirjutab avalduse teadusgrandi saamiseks, et mustri olemasolu teadusliku uurimistööga kontrollida.

    Õpetlikeks näiteiks sobivad näiteks see NEJM’is ilmunud artikkel intsidendist, kus tüdruk sai marutõve, arstid panid ta kunstlikku koomasse ja millegipärast jäi patsient elama ning see CMAJ’s ilmunud artikkel intsidendist, kus esimest artiklit lugenud arstid marutõvega vanamehe kunstlikku koomasse panid ja too ära suri.

    “Talupojaloogika” ütleb, et nii tõsistel teemadel ei ole inimestel kombeks valetada,

    Praktika näitab teistsuguseid tulemusi. Peale teistele valetamise on inimestel kombeks ka iseendale valetada, iseäranis tõsistel teemadel.

    Miks asus seni “passiivsena” püsinud organism kasvajat järsku üliintensiivselt hävitama?

    Kas sellele küsimusele leiavad pädevama vastuse inimesed, kes on hulka aastaid koolis organismide ja kasvajate hingeelu õppinud, teist hulka aastaid pärast seda inimeste vähkisid ravinud ja saavad patsiendi analüüsitulemustele otsa vaadata või hoopis inimesed, kes lugesid intsidendist ajalehest ja eelistavad tegeleda nende vähkidega, keda jõest püütakse?

    Jasper ütles:

    Kuni sedalaadi “spontaanse tervenemise” juhtumeid …

    Kui Sa hoolega vaatad, näed, et ma kasutasin väljendit allasurumine. See ei ole pelk eufemism. Vähil on see paha komme, et päriselt tervenemist temast tänapäeval veel loota ei ole; hea ravitulem on selline, kus vähk saab piisavalt alla surutud — ladina keeles on selle nimi remissio —, et ta elamist ei sega ja patsient sureb enne millegi muu, näiteks vanaduse, kui selle vähi kätte.

    sedalaadi “spontaanse tervenemise” juhtumeid (mida nähtavasti ei olegi nii vähe)

    Ei ole jah, teaduskirjanduses võib neid leida sadade kaupa. Vähiga patsiente on aga mitu suurusjärku rohkem, nii et spontaanse remissio peale lootmine ei ole niigi tulus kui lotopileti ostmine.

    Mis puutub platseeboefekti, siis oli hea dig ehk natuke liialt noriv.

    Ei sugugi. Platseeboefekti vääritimõistmine on üsna levinud viga, mida iga skeptik vajadusel samamoodi parandama peaks nagu päikesejänku ekslikult kehaks pidamist. Iseäranis siis, kui keegi pakub jälle valgusülise kiirusega liikuvaid päikesejänkusid relatiivsusteooriat kummutava eksperimendina või soovitab patsientide tervise parandamiseks nende ravikuurile lisada platseebot.

    Pidasin silmas just tollesama platseeboefekti (mis, nagu Martingi vahendab, pole pelk suvaline statistiline müra, vaid mille taga on nähtavasti reaalsed, kuigi raskesti tuvastatavad põhjuslikud mehhanismid) konkreetset väljendumist.

    Käte plaksutamise taga on teadupärast reaalsed põhjuslikud mehhanismid. Kuidas oleks, kui plaksutaksime kõigepealt ühe ja siis teise käega?

    Platseeboefektiga on samamoodi. Kui ei ole platseebogruppi ja kontrollgruppi, siis ei ole ka platseeboefekti. Põhjuslikud mehhanismid platseeboefekti taga avalduvad statistilises kogumis, mitte üksikjuhtumites.

    Muide, jutt statistilisest mürast on märgist mööda, müra ei puutu asjasse. Pigem võiks mängu tuua määramatuse à la Heisenberg või Nyquist.

    Mina pidasin konkreetselt silmas platseeboefekti üht levinud seletust: mõjutatava mõjutuse-alase ootuse/hoiaku füsioloogilist mõju mõjutuse mõjukusele.

    Ära siis pea niimoodi. Kui Sa küsid skeptikute käest, kas juhtumis X võis asjasse olla segatud fenomen raudnael ja pead selle sõna all silmas hoopis raudnaela pilti, siis ei ole Sul mõtet viriseda, kui skeptikud juhtumit spektromeetriliselt uurivad ja fikseerivad, et ühtki raua aatomit (mõõtmisvea piires) ei täheldatud, mistõttu raudnael asjasse segatud ei ole.

    Sõnastagem siis mu lause poliitkorrektsemalt: (Eriti võimas ja kiiretoimeline) tervisealane efekt, mis tulenest muust kui aktiivsest ravivõttest (antud juhul pastori avaldatud mõjust)? Kas see sobib? :)

    Kui Sul on välja käia veenev tõendusmaterjal, küll ta siis sobib. Ilma tõenditeta ei vii poliitkorrektsus Sind aga kuhugi.

  22. Reuters teatab, et rahvamass on isand Gaddafi elusast peast ära tapnud.

    (Reuters) – Muammar Gaddafi was killed by Libyan fighters he once scorned as “rats,” cornered, beaten and then shot in the head after his chaotic capture by fighters who overran his last redoubt on Thursday in his hometown of Sirte.

  23. Aitäh, dig, viitsimast mu vilumatut juttu pulkadeks võtta – tunnistan, et nii kõrgetasemelise skeptilise retoorikakunsti ees olen võimetu. Siiras respekt! Tänud ka õpetlike täpsustuste eest. Loodetavasti aitab enesealalhoiuinstinkt mul end edaspidi selgemini ja täpsemalt väljendada. :)

    Möönan, et seda Maalehe juttu on info kasinuse tõttu raske viljakal viisil hinnata. Oleks olnud sümpaatsem, kui ajakirjanik küsinuks kommentaari ka poisiga tegelenud tohtritelt.
    Aga eks loo põhifookuses oli hoopis klaverigeeniuse teema.

    Tegelikult sihtisin sinna, et analoogsed kiire spontaanse paranemise juhtumid (mida näib esinevat arvestataval hulgal) tunduvad äärmiselt huvitavad ja vajaksid ehk suuremat tähelepanu, kuna paistavad puudutavat organismi “enesetervendusjõu” (siin ja edaspidi palun vabandust ebateaduslike väljendite kasutamise pärast, aga loodetavasti on mõte arusaadav) tuuma. Kas leidub mingi varjatud faktor, mis eristab “imeparanejaid” analoogset ravi saavatest tavapatsientidest? Sarnaselt pakuvad huvi ka eriti negatiivsed case‘id, mille puhul teadusvõhikutest tavainimesed räägivad elutahte puudumisest, murtud südamest jne. Tahtmata asjasse segada alternatiivikuid ja nende vastavaid ideid, millega veidi tutvunud olen, ei mataks ma siiski maha lootust, et ka peavoolu (vist oleks viisakam öelda: tõenduspõhine) meditsiin võib siit midagi olulist õppida.

    Muide, ma ei ole sugugi kindel, et kõik huviväärsed tervenemisjuhtumid case study vormis avalikuks tehakse. Kujutan ette, et sageli võib arstide jaoks puhtinimlikult olla mugavam selline tülikas (kõmuhõnguline ja segadusse ajav) juhtum maha vaikida.

    Minu 5 korda tüve ‘mõju’ sisaldanud ja platseeboefektist käibivat rahvapärast arusaama kirjeldava lause mõningat kehtivust möönab siiski ka Martini platseebolugu, märkides efekti ühe põhjendusena, et patsiendi “hingeseisundil” on endokriinsüsteemi kaudu arvestatav mõju ravi edukusele. Kas on ikka piisavalt alust väita, et see mõju ei võiks (teatud tingimuste ja eelduste korral) laieneda ka peavalust tõsisematele seisunditele, suutes organismi mingil (seni avastamata) viisil jõuliselt mobiliseerida ja põhjustades jutuks olnud “imetervenemisi”?

    Juhul kui see jutulõng kellegi meelest liiga spetsiifiliseks kisub, siis võiks selle minugipoolest platseeboloo alla tõsta.

  24. Jasper ütles:

    tunduvad äärmiselt huvitavad ja vajaksid ehk suuremat tähelepanu

    See jutt, et miks teadlased ei uuri seda või toda, on mõttetu. Tänapäeval uurivad teadlased seda, mille uurimise eest neile makstakse.
    Samas ei keelata kedagi endale teaduse meetodit selgeks tegemast ja rakendamast. Seda tehes on nad sõnaseletuse järgi teadlased. Ja saavad teada teaduse poolt antavad vastused neid huvitavatele küsimustele. Muud võimalust eriti polegi.
    Muidugi, eriti paksu rahakotti omades võib üritada kedagi teist midagi avastama palgata.

  25. Jasper ütles:

    Aga eks loo põhifookuses oli hoopis klaverigeeniuse teema.

    kleebin tolle loo kommentaariumist kaks küsimust/mõtet, mis mullegi pähe tulid:

    kats, 20.10.2011 18:45
    Küsin uudishimust lihtsalt, kas see väike viie aastane õppis ka nooti lihtsalt üleöö ja iseseisvalt lugema või?
    Lahe, 21.10.2011 10:12
    Mitte, et ma sooviks kahelda ja argumenteerida, sest isegi õppinud lapse kohta on kätetöö klaverikäsitsemisel kena, kuid kui peres on klaver, siis vaevalt poiss üleöö ja esimest korda klaveriga kokku puutus..

  26. Paastu, palveta, armasta (valitsust)! Kaarel Tarand, Sirp

    Nähtavaid märke religioosse käitumise elujõust leiab igapäevases uudistevoos küllaga. Eesti pole siin mingi erand, me ju enamasti ikka matkime seda, mida „suures ilmas” näeme. Ja me arvame nägevat õhtumaade allakäiku. Hesiodost ja Spenglerit asendavad tänapäeval analüütikud ja agentuurid, kelle kaudu jõuab hulkadeni jumalate tahe kas mingi reitingu või majandusprognoosi kujul. Jõudumööda konkureerivad erapreestritega avalike võimuinstitutsioonide kõnemehed. Allakäik on loomulik arengusuund, mida saab takistada ainult üleinimlike pingutustega, rangelt preestrite ja teadmameeste näpunäidete järgi.

  27. Rahasemiootiline segadik Vlady Kellik, Sirp

    /…/ Äärmused kipuvad valitsema. Nii- või teistsuguseid põikeid äärmustesse näeme ka Sirbis ilmunud Kaupo Vipi ja Jüri Saare poleemilistes rahateemalistes artiklites. Maitseasi? Mingil määral ehk tõesti, kuid mitte päriselt. Võtame näiteks subjektivistliku (Saar) ja objektivistliku (Vipp) kallakuga äärmuste põrkumise juhtumi.

    Subjektivist eelistab ütlust (tinglikus näidissõnastuses) „usaldus on kõigi asjade A ja O”. Objektivist ei nõustu: „Kui me soovitame inimestel usaldada mitteusaldusväärset raha, siis tähendab see ausa rahva lollitamist”. Subjektivist ei anna alla: „Eks katsuge usaldusväärsust mõõta, see on ju mingi tabamatult udune värk.” Kas õigus jääbki temale? Tunnistagem koos Jüri Saarega, et tulevikus ei tarvitse tänased tõed enam paika pidada. Seda kergemini võib eilne tarkus homme põrmu variseda. Ennustamine öeldakse üldse tänamatu töö olevat ja ega teaduslikke prognoosegi saa puhta kullana võtta. Oletus jääb oletuseks. Parimat lootes tuleb halvimakski valmis olla. Formaalsete mudelite usaldusväärsusele (isegi nende parimate variantide puhul) ei tasu tõepoolest eriti loota. Antud küsimuses tuleb ilmselt Saare seisukoht Vipi omast veenvamaks tunnistada. Teisiti on lood ent majanduskasvu edasiste võimalustega. Selles asjas tundub Vipp tõele lähemal seisvat. Rahanduslike mõjurite võlujõudu on raske uskuda

  28. Steve Jobs ravis alguses oma vähki ise

    Selle asemel, et minna kohe operatsioonile, kasutas ta puuviljamahlu, nõelravi, ravimtaimi ja muud taolist, kirjutatakse esmaspäeval ilmuvas Steve Jobsi biograafias.

    Oma haiguse hoidis ta saladuses kuini 2004. aasta juulini, kui ta lõpuks operatsioonil siiski oli ära käinud. Senini ei teadnud tema haigusest ei Apple’i töötajad, juhid ega ka aktsionärid, kirjutab The New York Times, mille toimetusel oli võimalus raamatuga enne ilmumist tutvuda.

    Jobsil oli kõhunäärmevähi haruldane vorm, mida on võimalik ravida.

    Walter Isaacsoni Steve Jobsiga koostöös ilmuv biograafia tuleb müüki eeloleval esmaspäeval.

  29. @K_V:
    Uuriksin heameelega ise, sest teema on tõesti huvitav, aga kahjuks jääb vajaka nii rahast kui vastava valdkonna pädevusest. Samas ei võta see asjaolu mult ju veel õigust oma arvamusele.

    Millegipärast ei usu ma, et ka K_V, sarnaselt siinse rahva enamikule, valdava osa teemade suhtes, mille kohta sõna võtavad, ise uuringuid on teostanud või neid kavandamas on. Teisest küljest tabas ta kardetavasti valusat teemat: arvestades kapitalismi toimimisloogikat, ei ole alust arvata, et meditsiiniuuringuid finantseeriv ärisektor huvituks esmajoones patsientide kiirest ja lõplikust tervendamisest. Märksa tulusam on haiguse pikaajaline stabiliseerimine medikamentide abil, nagu on toimunudki näiteks HIV/AIDSi puhul. Kes julgeks kindlalt väita, et meditsiinisektorit kontrollivad kapitalistid on loomuldasa õilsamad mõne muu sektori suunajad? See tõik võib ka mõnevõrra seletada kasinat uurimishuvi minu tõstatatud teemavaldkonna suhtes.

  30. Jasper ütles:

    Kes julgeks kindlalt väita, et meditsiinisektorit kontrollivad kapitalistid on loomuldasa õilsamad mõne muu sektori suunajad?

    Nad on ju samasugused inimesed nagu me kõik oleme, st jäävad ka ise haigeks, nende lähedased haigestuvad samuti. See annab küllaldase põhjuse igasusguste ravimisviiside tõenduspõhiseks uurimiseks, kas see pole siis ilmselge…?

  31. @salvey:
    Kurjad keeled on lobisenud ka versioonist, et Jobs rääkis tuttavatele oma haiguse dieediga ravimisest selleks, et laiali ei läheks kuulujutud, et ta vähki põeb ja kiiritusravi saab. Kuna Jobs oli märkimisväärne osa Apple’i väärtusest — mäletatavasti kaotas Apple Jobsi tagasiastumise järel oma turuhinnast umbes sama palju, kui Paraguay majandus aasta jooksul väärtust loob —, oleks sedasorti PR-manööver mõistetav.

  32. Probleemid teaduse tegemises, tõsi jutt käib sotsiaalteadustest.

    Kas Eestis on võimalik teha tipptasemel sotsiaalteadust?
    Rein Müllerson 20.10.2011 http://www.sirp.ee/index.php?o.....issue=3365
    Sirp, Eesti kultuurileht

    Loodusteadustes on mitmeid tegevusalasid, kus eestlased on – ja mitte ainult enda arvates – maailma või vähemalt Euroopa tasemel. Olles pikka aega akadeemiliselt tegelenud rahvusvahelise õiguse ja poliitikaga, neist viimased kaks aastat Eestis, pean kurbusega nentima, et sotsiaalteadustes on niisuguse taseme saavutamine peaaegu välistatud.

    Teadus on vabalt ja kriitiliselt mõtlevate andekate uudishimulike inimeste tegevuse tulemus. Intellektuaalne vabadus ja arvustav mõtlemisviis eeldavad sõltumatust, kusjuures mitte ainult riigi ja partei, vaid ka tellija soovidest ja eelistustest. Niisugust vabadust ei saa olla, kui teadustegevust rahastatakse peamiselt grantide kaudu. Selline finantseerimine on meie teaduse, sh ühiskonnateaduse, arengule kindlasti kaasa aidanud, kuid see mudel surub teadustegevuse ka võrdlemisi kitsastesse piiridesse.

    Schopenhaueri märkusel, et iga tõde läbib kolm staadiumi: esmalt peetakse seda naeruväärseks, teiseks kohtab see vihast vastupanu ja kolmandaks peetakse seda enesestmõistetavaks, on sees sügav tõetera. …

    Olen mitu korda kuulnud meie noori ühiskonnateadlasi (enamikus doktorandid) kurtmas, et nad on leidnud huvitava teema, millele võiks isegi Euroopa raha taotleda, aga nad kardavad, et kui nad sellise teemaga liiga vara välja tulevad, siis võib keegi, kes virgem või katlale lähemal, teema ära näpsata. Teiseks peljatakse, et teema arendamine võib suure tõenäosusega viia järeldusteni, mis on vastuolus meie ühiskonnas domineerivate arusaamade või huvidega. Sellised hirmud peaksid panema muretsema. Esiteks, see tähendab, et uurimisteemad on pinnapealsed, mitte sügavad ja kontseptuaalsed (muidu ei saaks keegi teine neid varastada); teiseks, kaaluka teaduse (isegi rakendusteaduse) tegemise asemel jahitakse grante ja kolmandaks, noore teadlase akadeemilisele vabadusele paneb piirid kartus, et ühiskond teda ei mõista, saab temast valesti aru või paneb ta põlu alla.

  33. salvey ütles:

    Nad on ju samasugused inimesed nagu me kõik oleme, st jäävad ka ise haigeks, nende lähedased haigestuvad samuti. See annab küllaldase põhjuse igasusguste ravimisviiside tõenduspõhiseks uurimiseks, kas see pole siis ilmselge…?

    Oleks tore, kui asjad toimiksid Salvey pakutud viisil, kuid mulle on jäänud mulje, et suurkorporatsioonide tasandil valdab pigem kalk majanduslik pragmatism, sõltumata sektorist. Nende prioriteediks ja tõukejõuks näikse siiski olema kasv & kasum, mitte inimkonna teadmiste laiendamine, üldise heaolu saavutamine vm õilsad asjad. Hinnatakse ju korporatsioonide edukustki ainult kvantitatiivsete näitajate kaudu, selmet võtta arvesse nende eetilisust ja/või panust inimkonna heaks.

  34. Jasper ütles:

    Aga eks loo põhifookuses oli hoopis klaverigeeniuse teema.

    Mida on hõlbus selgitada kombinatsiooniga poisist, kellel haigena igav oli ning murelikest vanematest, kes lapse annet üle hindavad.

    Tegelikult sihtisin sinna, et analoogsed kiire spontaanse paranemise juhtumid

    Mis annab Sulle alust arvata, et “kiire spontaanse paranemise juhtumid” on “analoogsed”? Võib-olla puutus mõnel juhul asjasse ebatavaline viirus, mis selektiivselt vähirakke tapab, teisel juhul ründas vähki autoimmuunhaigus ja kolmandal juhul ajas ületöötanud diagnostik tsüsti ja kasvaja röntgenipildil segamini?

    Selleks, et juhtumeid mõistlikul viisil grupeerida, on tarvis andmeid nende detailidest ja teadmisi sellest, kuidas neid detaile on mõistlik analüüsida. Minul ei ole kumbagi. Sinul ei ole ka kumbagi. “Inimesed said terveks” on grupeerimismääratlusena umbes sama udune kui Daily Mail’i pilt Jessicast (nimi muudetud), kes kurdab vägistamise üle.

    Kas leidub mingi varjatud faktor, mis eristab “imeparanejaid” analoogset ravi saavatest tavapatsientidest?

    Üht sellist faktorit ei leidu. Üksikuid eraldavaid faktoreid oleks võrdlemisi lihtne üles leida.

    Sarnaselt pakuvad huvi ka eriti negatiivsed case‘id, mille puhul teadusvõhikutest tavainimesed räägivad elutahte puudumisest, murtud südamest jne.

    Aga miks mitte depressioonist? Terve hulk füsioloogilisi häireid saab selle esilekutsumisega hakkama. Kui vähi viimases staadiumis toovad siirded ajus kaasa depressiooni ning teised siirded kaasa surma, ongi teadusvõhikul lihtne järeldada “Ahaa — kaotas elutahte ja siis surigi ära.”.

    Nagu skeptikute vanasõna ütleb, igale küsimusele on olemas täiesti ilmne, lihtne ja vale lahendus.

    Tahtmata asjasse segada alternatiivikuid ja nende vastavaid ideid, millega veidi tutvunud olen, ei mataks ma siiski maha lootust, et ka peavoolu (vist oleks viisakam öelda: tõenduspõhine) meditsiin võib siit midagi olulist õppida.

    Ei ole. Tõenduspõhine meditsiin õpib midagi olulist case study‘sid uurides, keeruliste kemikaalide füsioloogilisi mõjusid analüüsides, kliinilisi katseid läbi viies — mitte kohalikust ajalehest human interest story‘sid kogudes.

    Muide, ma ei ole sugugi kindel, et kõik huviväärsed tervenemisjuhtumid case study vormis avalikuks tehakse.

    Kas Sa tõesti kujutad ette, et üks ambitsioonikas tohter võiks ära ütelda võimalusest, et mõni raske haigus või potentsiaalselt tähtis ravivõte tema järgi nimetatakse?

    Kujutan ette, et sageli võib arstide jaoks puhtinimlikult olla mugavam selline tülikas (kõmuhõnguline ja segadusse ajav) juhtum maha vaikida.

    Tõenäoliselt ei tunne Sa paljusid arste isiklikult.

    See, kui patsient kogemata terveks sai, ei ole arsti jaoks häbiasi. Ka see ei ole, kui arst rakendas eksperimentaalset protokolli ja patsient sellest hoolimata suri. Häbi oleks siis, kui arst teeks lollusi. Lolli tulevase endise arsti tehtud huvitavast veast annab avalikkusele aru tema kolleeg.

    Minu 5 korda tüve ‘mõju’ sisaldanud ja platseeboefektist käibivat rahvapärast arusaama kirjeldava lause mõningat kehtivust möönab siiski ka Martini platseebolugu, märkides efekti ühe põhjendusena, et patsiendi “hingeseisundil” on endokriinsüsteemi kaudu arvestatav mõju ravi edukusele.

    Mõnede haiguste puhul on. Kui Sa hoolega vaatad, näed, et see on üks mitmest liidetavast, mida platseeboefekti modelleerides kasutada võib, eriti haiguste korral, mille sümptoomid on subjektiivsed või mille kulg sõltub ajutegevusele alluvatest hormoonidest. Ülejäänud liidetavad kõrvale jätta ja seda kogu platseeboefekti aluseks pidada puhtsubjektiivsetel igavuse/huvitavuse kaalutlustel ei oleks eriti kaval. Eriti haiguste korral, mille sümptoomid on objektiivsed ja mille kulu hormoonsõltuvust ei ole täheldatud.

    Kas on ikka piisavalt alust väita, et see mõju ei võiks (teatud tingimuste ja eelduste korral) laieneda ka peavalust tõsisematele seisunditele, suutes organismi mingil (seni avastamata) viisil jõuliselt mobiliseerida ja põhjustades jutuks olnud “imetervenemisi”?

    Jah. Kõige lihtsamini öeldes on selleks aluseks Occami habemenuga. Kui ei ole avastatud põhjuslikku seost ravivõtte X ja ravitulemuse Y vahel, siis ei postuleeri mõistlikud inimesed sellist seost. Ja ratsionaalsed inimesed ei rakenda kramplikult ravivõtet X hoolimata sellest, et ravitulemuse Y ilmnemise tõenäosus on paar suurusjärku alla statistilise müra piiri. Isegi ühekäelist bandiiti mängida oleks mõistlikum kui vähki platseeboga ravida — bandiidi kulude ja tulude suhe ei ole ühtainsatki suurusjärku täis.

    Jasper ütles:

    Teisest küljest tabas ta kardetavasti valusat teemat: arvestades kapitalismi toimimisloogikat, ei ole alust arvata, et meditsiiniuuringuid finantseeriv ärisektor huvituks esmajoones patsientide kiirest ja lõplikust tervendamisest.

    Fun fact: Euroopa on täis riike, kes maksavad oma elanike ravimise eest täie rauaga ja on seega kapitalistlikult huvitatud, et nood võimalikult vähe haiged oleksid ja palju tööd teha och makse maksta jaksaksid.

  35. Jasper ütles:

    kuid mulle on jäänud mulje, et suurkorporatsioonide tasandil valdab pigem kalk majanduslik pragmatism, sõltumata sektorist. Nende prioriteediks ja tõukejõuks näikse siiski olema kasv & kasum,

    Korporatsioonidki koosnevad ju praegu siiski inimestest, mitte robotitest, kes on kõik huvitatud vähemalt iseenese heast tervisest. Inimhulkade käitumine on aga alati mõnevõrra ettearvamatu ja prognoosimatu, mistõttu ka vandenõud, kui neid ka sepitsetakse, pikemas perspektiivis oodatud tulemusi kunagi ei anna. (lugesin umbes taolist sõnastust Popperi “Avatud ühiskonnast ja selle vaenlastest”) No ma mõtlen seda, et ükskõik milliseid teadmisi lõplikult vaka all hoida ei õnnestu.
    P.S. Pealegi, palvetamist ei saa ju keegi ära keelata, igaksjuhuks ikka võib :) ega see olukorda halvemaks ei tee. Ratsionaalsematele meetoditele lisaks siis muidugi, mitte nende asemel.

  36. salvey ütles:

    P.S. Pealegi, palvetamist ei saa ju keegi ära keelata, igaksjuhuks ikka võib :) ega see olukorda halvemaks ei tee.

    See on küsitav. WebMD kirjutas mõni aasta tagasi:

    March 31, 2006 — In the largest study of its kind, a group of researchers presented data that are sure to stir debate about a long-held spiritual tradition: praying for the sick.

    The study examined the effects of intercessory or “distant” prayer — prayer provided on another’s behalf — on heart bypass surgery patients. It appears in this month’s issue of American Heart Journal.

    “Prayer had a neutral effect” on the patients’ overall outcomes, researcher Charles Bethea, MD, with the Oklahoma Heart Institute in Oklahoma City, said in a news conference.

    However, knowing that someone would pray for you seemed to have a negative effect on complication rates. Patients that were certain that others would pray for them had a higher rate of complications than patients who were uncertain but did receive prayer.

  37. @dig:

    See „imelise tervenemise” lugu jõudis siiani ühe maakonnalehe kaudu ja vallandas kommentaari, et kui asi pöörab paranemise poole, siis on ikka tänu jumalale, aga kui pahemuse poole, siis olid süüdi arstid.

    Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida, vaid viidata New Scientisti loole, mis räägib raamatust, kus kaheldakse aastate taguse kuulsat psühhiaatriajuhtumi autentsuses: Was Sybil a psychiatrist’s creation?

  38. marve ütles:

    Dig ütles, et terve hulk füsioloogilisi häireid saab depressiooni esilekutsumisega hakkama.Aga kas vastupidi ei ole võimalik?

    Kindlasti. Näiteks on täheldatud, et depressioon võib põhjustada kõrgelt kukkumist, kiiresti liikuva metallitükiga pihtasaamist või rongi alla jäämist, millel on kõigil üsna masendavad füsioloogilised tagajärjed.

  39. Phil Plait kirjutab uuest kliimauuringust, mis pimedalt soojenemist kummardavatest valitsustest põhjustatud bias‘e vältimiseks oma raha eraviisilistest allikatest nagu Koch’i vennad muretsesid.

    Before I say anything else in this post, I will start off right away and say that the results I’ll be discussing here have not yet been published in a peer-reviewed journal. Because of that, the results need to be taken with a grain of salt. However, due to the nature of the study’s foundation and funders, which I will get to in a moment, the results are most definitely news-worthy.

    The study is called the Berkeley Earth Project (BEP), and what they found was stated simply and beautifully in their own two-page summary:

    Global warming is real, according to a major study released today. Despite issues raised by climate change skeptics, the Berkeley Earth Surface Temperature study finds reliable evidence of a rise in the average world land temperature of approximately 1° C since the mid-1950s.

    Wow. Of course, I would change one word in there. Can you guess what it is? The answer is below.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga