Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka

Ajakirjandusleidude rubriik on viimastel kuudel pea ainus, mille alt miskit tuleb. Mis teha, elu on hetkel selline, et tihedamat ja mitmekülgsemat panust ei saa lubada. Keda huvitab kiiremini muutuv keskkond ja dünaamilisem suhtlus, võib alati minna Facebooki, otsida üles skeptik.ee ja vajutada nuppu ‘meeldib’. Otselingi saan ju ka panna: skeptik.ee Facebookis. Hetkel on skeptik.ee-l umbes 1200+ laiki. Või siis saatke ise kaastöid – teemapuudust meil ju pole.

  • Kaal tuleb emotsioonidest
    PM Naine24

    Kaaluprobleemidega kimpus olevad või viimaseid aidata proovivad inimesed jooksevad aga tihtipeale oma püüdlustega ummikusse, sest kaalu mõjutajana on kohal ka vähemnähtav inimese vaimne (psühholoogiline) pool ning alateadvus, kirjutab ajakirjas Psühholoogia Sinule psühhoterapeut ja toitumisterapeut Sirli Kivisaar.

    Aga nagu ikka, leiame tõe hoopis kommentaaridest:

    füüsik 28.09.2011 12:48
    kaal (P) ei tule tegelikult ikka mitte emotsioonidest vaid raskusjõust (g)
    P=mg
    Kui g=0 (kosmoses), siis pole ka kaalu, nii lihtne see ongi, mingeid emotsioone pole valemisee vaja toppida.

  • Selle peale jääb vaid tõdeda nagu Sirje Potissepp: DELFI VIDEO: Toiduainetööstuse Liidu juht: E-ainetest räägivad tihti posijad ja diletandid

    Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul on tarbijad hetkel segaduses, sest toidu kohta liigub palju ja vastukäivat infot. „Posijad ja diletandid räägivad samuti tervislikust toitumisest,“ nendib Potisepp, täpsustades, et eriti palju müüte liigub ringi E-ainetest.

  • Avanes uus unikaalne enesearenguportaal Alkeemia.ee

    Enesearenguportaal Alkeemia.ee doseerib tasakaalustatud infot – uuematest teadusuudistest vaimsete vaadeteni.

    Ilusate sõnade taga on tegelikult täielik puderkapsaatika, kus võrdsena kõrvuti näidatakse homöopaatiat ja uusimaid avastusi meditsiiniteaduses, metameditsiini pretensioone olla teerajaja ning geneetika. Ja nii pea iga teemakäsitluse juures. Mõned lood on minu loal sinna hõivatud ka skeptik.ee-st ja olen end veidi sidunud lubadusega, et ma spetsiaalselt selle tarbeks kunagi ka kirjutan.

  • Prantslannad põgenesid wi-fi kiirte hirmus koopasse elama
    Näide selle kohta, kuidas desinformatsioon ja alusetu hirmutamine paneb inimesi ebaratsionaalseid otsuseid tegema ja käituma.
  • Eriliste võimetega laps õpetas emale endaleidmise teed
    Iseenesest südamlik ja inimlik lugu, kuidas võib umbluulaseks saada.
  • Pisike lisandus umbluupealinnast Pärnust:
    Füüsiline ülepinge ja immuunsüsteem
    Toomas Õunap, joogajuhendaja

    Selle punkti mõjutamine vähendab üldist väsimust, ülepingest tulenevat peavalu, silmade väsimust ja krampe, aitab pohmeluse, allergia ja artriidi korral. Samuti saab nii puhastada verd ja tasakaalustada vererõhku (nii kõrge kui madala vererõhu puhul).

  • Teine veel või pigem esimene selles sarjas:
    Silmade väsimine ja immuunsüsteem

    Idamaiste teadmiste alusel põhjustab liigne silmade pingutamine ummistusi peensoole ja südame energiakanalites. Neid on võimalik turgutada akupunkti avameelsusekeskuse ehk tan zhong’i mõjutamisel.

674 Replies to “Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka”

  1. Maagilised taimed Maalehes:

    Ühel novembrikuu nädalal said huvilised Tallinna Botaanikaaias (taas)tutvuda taimedega, kelle abil oma elu kirkamaks, armastuserohkemaks, jõukamaks või turvalisemaks muuta. /—/ mõned üsna meelevaldsed väljanopped. /—/

    – Ingver annab maagilist ja füüsilist energiat, julgust, kaitset, raha ja armastust. Eriti kasulik on süüa ingverit teisipäeval – saad suurel hulgal lisaenergiat. Ingver suurendab loitsu mõju ja vaimseid võimeid ning avab tee vaimudega suhtlemisel. /—/

    – Saialill on saladuste allikas. Kui noor naine puudutab jalaga saialille, hakkab ta mõistma lindude keelt.

    Kõigile eelpoolkiselnuile soovin kannikesi.

    – Kannikese lõhn ravitseb murtud südant ja teeb võimalikuks uue armastuse.

  2. Konspiraator ütles:

    Natsionaalsotsialism aitab. Seda on proovitud.

    Kindlasti oleks ta aidanud kõigi hädade vastu. Isegi hobuse harjutamine näljaga oleks ühel mehel peaaegu õnnestunud. Paraku suri hobune just enne äraharjumist ja natsionaalsotsialism hävitas (lisaks miljonitele inimestele) iseennast napilt enne kõigi probleemide lahendamist; isegi lihtsalt-sotsialismil jätkus kordades kauemaks võhma.

  3. Oakrock ütles:

    Hukas on noorus nagunii, selle vastu ei aita ei ussi ega püssirohi!

    Väga tore, aga misajast see uudis on? Kui siin on uudiste veerg, siis on mitteuudised ju teemast väljas.

  4. @
    Õhtuleht

    Baumeri sõnul võib nokkima hakates teaduslikest kirjeldustest leida igasugu absurdsusi, ja seda põhjusel, et keeles puuduvad nähtuse kirjeldamiseks täpsed sõnad.

    Kui Baumer selle tarvis, mida ta öelda tahab, õiged sõnad leiutab, siis võiks uuesti proovida.

    Teadlastest vaatlejate silma all käitub osake nagu kuul, mis barjäärist läbi pääsemiseks tekitab kas ühe või teise avause. Sündmust salvestanud kaamerasilm näitab aga, et osake käitus barjääri kohates nagu laine: läbis samal ajal mõlemad avaused.

    Kui inimmõõtmelises maailmas sama jama oleks, paneks see kaameraärile põntsu. Ja kunstnikud oleksid hinnas.

    Veel kord: kui maailmas võiks tekkida hetk, mil mitte ükski inimolend oma pilku taevasse Kuu poole ei pööra, poleks Kuud sel hetkel olemas.

    Millisest hetkest tuleks lugeda seda inimolendit inimolendiks? Kas näiteks 6000 aastat tagasi sobiks?

  5. Eesti Ekspress: Lapsepiinajad said riigilt miljon krooni aastas

    Riik maksis vägivaldsetele ja sügavalt usklikele asendusvanematele Maido ja Margot Konksule kahe ja poole aasta jooksul 2,3 miljonit krooni.

    Kirjadele ja telefonikõndele vastas ainult pereisa Maido. […] „Jah, ma pole salanud, et vitsa andsin, tutistasin, nõgesed olid korra… Aga me jäime üksi. Olime ju pioneerid sellel alal, kõike ei saa ette näha,” otsib ta põhjendusi, miks lõppes fiaskoga kogu nende viimaste aastate töö. Kõik oli ju olemas — vaikne elukeskkond, uus maja turvalises elurajoonis, tahtmine lapsi aidata…

  6. Eesti Ekspress: NASA eriagent sellest, kuidas eestlased sajandi küberkuriteo korraldasid

    Mõned nakatanud arvutitest kuulusid USA kosmoseagentuurile NASA. Mõni päev enne Tšaštšini ja tema sõprade kinnipidamist jõudis New Yorgi lõunaringkonna kohtusse NASA eriagendi Sean Zadigi kirjalik vandetunnistus. Kahe aasta jooksul, mil FBI ja Eesti politsei Tšaštšinil sabas olid ning tõendeid kogusid, puutus endine politseinik Zadig uurimisega tihedalt kokku. Ta esitas kohtule detailse kirjelduse, kuidas ja kelle arvelt Eesti küberkurjategijad raha tegid. Ekspress avaldab väljavõtteid Zadigi ligi 57leheküljelisest tunnistusest.

  7. dig väljendas hinnangut:

    Esiteks ei ole kuigi usutav, et Eesti riigiraamatupidamise väline auditeerimine mingisuguseid tõsiseid puudusi leiaks.

    Oakrock tahtis kangesti vastu vaielda:

    Kas suhkrutrahv on meelest läinud?

    [pikk heietus ühes kehvasti markeeritud ajaleheväljalõigetega]

    Natukese raamatupidamiskogemusega dig andis Oakrockale võimaluse viga ära parandada:

    Oakrock ütles:

    Kas suhkrutrahv on meelest läinud?

    Nii-nii, ja missugused raamatupidamise-hädad siis suhkrutrahvi kaasa tõid?

    (Tüpograafilise kõrvalmärkusena olgu rõhutatud, et kursiivi kasutamisega märgitakse tavaliselt esiletõstu.)

    Viga märganuna otsustas Oakrock hämamistaktika kasuks:

    @dig:

    Nii-nii, ja missugused raamatupidamise-hädad siis suhkrutrahvi kaasa tõid?

    Need olid EL totakad reeglid, mida Eestil õnnestus rikkuda, elik meie juhid ei pidanud vajalikuks avalikkust nendest reeglitest teavitada. El-ga liitumisele eelneval ajal oli eestlastel suhkruostupaanika (osad vist ostsid 10 aasta suhkrutagavara kokku! Irw, irw. Ei saanud sellest siis aru, ei taha praegu teada).

    [pikk ajaleheväljalõige, mis räägib suhkrutrahvist, aga mitte raamatupidamisest ja on seega teemaväline]

    Oakrock, ära niimoodi uudisveerus tee. Teemasse mittepuutuvate heietuste ja süsteemitute ajaleheväljalõigete jaoks on tarandik, eks ole. Mul ei ole küll aega iga päev neid kommentaare sorteerida, aga kui see töö liiga suure tähtsuse omandab, võib ühel hetkel juhtuda, et ma pean kokku panema Mehaanilise Koioti, kes terad sõkaldest eraldaks. Ja kui Koiott ise hätta jääb, küllap tean ma siis ka paari sümpaatset mehaanilist kitse, kellele kärneritöö mokkamööda võiks olla.

  8. Märt ütles:

    Kui üritada kumbagi lepitada siis oakrock nimetab kristlaseks ja konspiraator marksistiks. Lisaks hunnikuga süüdistusi külge mõeldud seisukohtades. Oakrock näitas ajas korduvalt et nõuan et naised oleks paljasjalgsed ja rasedad. Konspiraator hakkab kriitika korral ajama, et tema kritiseerija kaitseb vägistajatest immigrante vms.

    Tõesti huvitav, et need kaks radikaalselt erinevate ideedega isendit nii ühtemoodi on.

  9. dig ütles:

    Catholic League väljendab muret, et ateistid ei pruugi teada nende lähedal elavate kristlaste olemasolust. Lahenduseks on, et eriti agressiivsed kristlased valivad mõne konkreetse ateisti välja ja tuletavad oma olemasolu tollele igal võimalusel meelde.

    Ettepanekut analüüsib PZ Myers.

    Bill Donohue doesn’t seem to realize that he and Dave Silverman are in highly asymmetric situations (which doesn’t surprise me — Donohue is not a particularly insightful fellow). The Catholic church’s problem is not that people are unaware of them; as the largest single Christian denomination, Catholicism has name brand recognition. Their problem is that people know all about the Catholic church, and they run away screaming from it.

    Its fusty medievalisms are the stuff of gothic horror novels and Dungeons & Dragons games, not contemporary life. Its most notable claim to fame recently has been raping children, and I think anyone can tell you, getting your brand name associated with child abuse, enslaving women, and providing a cushy old folks home for unrepentant pedophiles is not good marketing.

    And along those lines, proposing to “adopt” people, something we usually associate with children…that’s not a good reminder to throw out there, Bill. When I first heard of this misbegotten plan to have a Catholic ‘adopt’ people like me, it wasn’t that they’d teach me to appreciate the true story of Christmas, but that my virginal anus was under threat.

  10. Märt ütles:

    Konspiraator on nagu kapitalistide/poliitiliste parempoolsete paroodia kes ajab ühiskonna hädad marksismi ja immigrantide kaela ning kiidab natse.
    Kumbki ei kavatsegi kellegagi siin hästi läbi saada

    Et siis hea läbisaamise huvides tuleb jamale takka kiita. Sa võiksid ise algust teha ja mõne homöpaadi või pendlimehe siia kirjutama ilmumisel tema steitmentidega hea läbi saamise huvides nõustuda.

    Aga mis marksistidese ja immigrantidesse puutub, siis miks nende tekitavaid probleeme mingiks abstraktseks ühiskonna hädaks peaks nimetama? Võime ju teisi tegelasi ka vaadelda.1940date esimesel poolel polnud taanlased oma riigis toimuvaga rahul. Kas Sinu arvates oli tegemist ühiskonna hädaga või oli immigrandi taustaga Hugo Bossi kandvatel uustaanlastel ja mõne teatud ideoloogia kandjatel ka rahva pahameele tekitamises oma roll?

  11. The Local toob meieni majandusuudiseid Norrast, kus iseäralik dieedihullus on kaasa toonud võidefitsiidi ning salavõi-vedajad.

    Many Norwegians who live close to Sweden do their grocery shopping across the border where prices are lower, but to import butter has proven more difficult.

    “They (Norway) have, as we see it, very restrictive trading politics, borderline protectionist,” Jonas Carlberg at the Swedish Dairy Association (Svensk Mjölk) told daily Dagens Nyheter, adding that the high custom duty is a way to protect domestic production in Norway.

    But the shortage has made people turn to desperate measures, according to news agency TT.

    A Russian man was caught on Friday trying to bring 90 kilogrammes of butter over the Swedish border to Norway without paying the custom duty.

    Võinõudluse järsu tõusu tagamaid valgustab Vancouver Sun, aga tegelikult Reuters.

    OSLO — The soaring popularity of a fat-rich fad diet has depleted stocks of butter in Norway creating a looming Christmas culinary crisis.

    Norwegians have eaten up the country’s entire stockpile of butter, partly as the result of a “low-carb” diet sweeping the Nordic nation which emphasizes a higher intake of fats.

    Vaesele Norra riigile, kes pimedal aastaajal oma kodanike toitlustamisega hätta jääb, on juba ulatanud abistava käe ülemerenaabrid:

    Still, the problem has certainly provided the Danes with a good laugh over their richly buttered breakfast toast.

    Morning TV show Go’ Morgen Danmark amid much hilarity offered a paltry 1,000 packets of butter on Wednesday to help ease the pain.

  12. MSNBC vahendab uusi tuuli tripperi diagnostika vallas.

    “Our research revealed that infection disease reduces odor attractiveness in humans …” wrote Mikhail Moshkin, a professor at the Institute of Cytology and Genetics in Novosibirsk, Russia, and the lead author of research published in the most recent issue of the Journal of Sexual Medicine.

    The off-putting scent may be subtle, more a chemical warning than a blast of body odor, but it definitely has an effect, according to the experiment conducted by Moshkin and his colleagues.

    The researchers had long observed that certain animals, such as mice and rats, were not as attracted to the scents of other critters when they were infected with disease. They wondered whether humans, too, would be turned off by the scent of an infected person, particularly one harboring an STD.

  13. Reuters räägib, et autismi põhjuseks võib olla liiga suur hulk närvirakke teatud ajupiirkondades.

    (Reuters) – Children with autism appear to have too many cells in a key area of the brain needed for communication and emotional development, helping to explain why young children with autism often develop brains that are larger than normal, U.S. researchers said on Tuesday.

    Their study suggests the condition starts in the womb because brain cells in this area known as the prefrontal cortex typically develop during the second trimester of pregnancy.

    The findings could help narrow the search for a cause of autism, which affects one in every 150 children born today in the United States, or about 1 percent of the population.

    “We found a really remarkable 67 percent increase in the total number of brain cells in the prefrontal cortex,” said Dr. Eric Courchesne of the University of California San Diego Autism Center of Excellence, whose study appears in the Journal of the American Medical Association.

    Kui tulemused kinnitust leidma peaksid, oleks tegemist olulise läbimurdega autismiteaduses.

    “For years, it’s been a big puzzle from the standpoint of evidence. Where is the evidence that autism has a prenatal origin?” Courchesne said.

    “For the first time, we have something really solid,” he said.

    The researchers acknowledge that their study is small.

    Courchesne said it is difficult to find brain samples from young people with autism, and his study included some from very young children, ranging from ages 2 to 16.

  14. @dig:

    Oakrock, ära niimoodi uudisveerus tee. Teemasse mittepuutuvate heietuste ja süsteemitute ajaleheväljalõigete jaoks on tarandik, eks ole

    Langetan kurvalt kõrvad ja tõotan järjekordselt hea laps olla!!!!

    Suhkrutrahvi tuletasin meelde, kuna nooremad ei pruugi sellest midagi teada. EL regulatsioone tuleb täpselt täita, vastasel juhul halastust loota ei ole.

    Teeb murelikuks võimalus, et meil tuleb välja käia EFSF tagatise rahasumma (liitumisega annab Riigikogu kahe miljardi euro suuruse garantii, millega tagab EFSFi võlakirju), siis kasvab võla osatähtsus oluliselt ja ühel hetkel lööb EL hambad meie riigi olematusse majandusse, lajatades meile hellebardina selga tapvad trahvid. Püksirihma võib ju mingi aeg pingutada, kuid ühel momendil surevad inimesed lihtsalt nälga.

    Ma võin küll loll olla, aga vot ei usu kärpimisse, kui võluvahendisse, mis majanduse hoobilt korda teeb, seda enam majanduskasvu algava languse staadiumis.Võlakriis on ju lahendamata!

  15. Teadupärast ilmus sel nädalal British Journal of Psychiatry‘s meta-uurimus seostest tehisabordi ja vaimse tervise rikete vahel. The Skeptical Sleuth uurib lähemalt:

    Over the past three blog posts [1,2,3], I have revealed the exceptionally bad science of a meta-analysis written by an American antiabortion activist and published in British Journal of Psychiatry. The meta-analysis made wild claims, such as that over a third of all suicides and 10% of all mental health problems among women of reproduction age are due to their being distraught after having had an abortion.

    Scathing Rapid Responses from an international group of experts continue to be posted on the journal website, attacking the article’s many flaws and the serious conflict of interest of its author, Priscilla Coleman. The author’s evasive Rapid Response reply is unlikely to satisfy anyone who has actually read her meta-analyses carefully.

    Nagu PZ Myers osutab, uuris eraelus abordivastast propagandat edendav emand Coleman oma meta-analüüsis peaasjalikult omaenda kirjutatud analüüse ja väänas statistikat niimoodi, et tema numbritel oleks kõrgem väärtus kui teiste omadel.

    Those numbers are so extravagantly extreme that there ought to be alarm bells going off in your head right now, and the research had better be darned thorough and unimpeachably clean.

    As it turns out, it isn’t. The author of the paper, Priscilla Coleman, is an anti-abortion advocate, and 11 of the 22 studies sampled for the meta-analysis are by…Priscilla Coleman. Methinks there might be a hint of publication bias there, something that has been confirmed statistically by Ben Goldacre.

  16. Delfi Naistekas kirjutab keegi Kaaluabi huvitavast toitumisteaduslikust hüpoteesist, et inimesed mõtlevad end paksuks.

    Artiklist saab teada pööraseid asju.

    Rasv ja suhkur lähevad otse ajju, need aitavad meil rahuneda ja ennast hästi tunda, asendades näiteks puuduvat armastust. /—/

    …meil on täpselt selline keha nagu me soovime — välimus on meie sisemuse väljendus. Kui oleme liiga paksud, on selle põhjuseks ühel või teisel viisil see, et me soovime olla ülekaalulised.

  17. Briti inimõiguste boss pahandab omaenda kontoriga

    Human rights laws are being interpreted in a way that is ‘thoroughly bonkers’ – according to Britain’s own human rights chief.
    Trevor Phillips, head of the Equalities and Human Rights Commission, said the laws had ‘fallen into disrepute’ and were seen as protecting criminals, terror suspects and illegal immigrants at the expense of everyone else.

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/new.....z1gJtsJtYO

  18. Boris ütles:

    Väga hea lugu on möödunud laupäevases Õhtulehes.

    10. 12.11. ilmunud Õhtulehe 10. ja 11.leheküljel oleva loo pealkiri on “Surm on kõigest illuioon. Nii väidab kvantfüüsika.”
    Juttu on paljudest huvitavatest nähtustest. Soovitan lugeda.

    Link artiklile

    Huvitav oli lugeda inimeste reaktsioone teemale, mida tegelikult teadaolevalt keegi ei mõista. On ainult arvamus, et saadakse aru, kuna muidu jäädakse rumala isiku rolli.

  19. ütles:

    Link artiklile
    Huvitav oli lugeda inimeste reaktsioone teemale, mida tegelikult teadaolevalt keegi ei mõista.

    Teema teemaks, aga teise inimese väidetest saadakse ehk ikka aru.
    Nagu mullu ja muistegi.
    Milline reaktsioon tundus huvitav?

  20. @K_V:

    Milline reaktsioon tundus huvitav?

    Huvitav või mitte, polegi oluline, aga see-eest milline vinge munakivi saadeti skeptikute kapsaaeda!!!!

    Andres Klemet, 16:39, 11. detsember 2011
    Suur tänu huvitava artikli eest! Jah, see sobib laupäevaseks ja ka edaspidiseks mõtiskluseks, kuid siin on teadvustavardavat veel üsna palju. Jah, religioonid on paljude nimetatud tõdede juurde jõudnud juba ammu. Teadus jõuab nendeni pika tee kaudu, tunnistades, et me absoluutset tõde ei tea, juba nüüdsama, Skeptikute punt ja teised “kõiketeadjad” jõuvad selleni võib olla ehk 22. sajandil, kui nad samas stiilis jätkavad.
    Mõeldes suurele plaanile, näivad pisimured tühisena. Tänud!

  21. K_V ütles:

    Teema teemaks, aga teise inimese väidetest saadakse ehk ikka aru.
    Nagu mullu ja muistegi.
    Milline reaktsioon tundus huvitav?

    Mul ei ole vaja näidet lisada, kuna seda tehti minu eest.

    Oakrock ütles:

    @K_V:

    Milline reaktsioon tundus huvitav?

    Huvitav või mitte, polegi oluline, aga see-eest milline vinge munakivi saadeti skeptikute kapsaaeda!!!!

    Andres Klemet, 16:39, 11. detsember 2011
    Suur tänu huvitava artikli eest! Jah, see sobib laupäevaseks ja ka edaspidiseks mõtiskluseks, kuid siin on teadvustavardavat veel üsna palju. Jah, religioonid on paljude nimetatud tõdede juurde jõudnud juba ammu. Teadus jõuab nendeni pika tee kaudu, tunnistades, et me absoluutset tõde ei tea, juba nüüdsama, Skeptikute punt ja teised “kõiketeadjad” jõuvad selleni võib olla ehk 22. sajandil, kui nad samas stiilis jätkavad.
    Mõeldes suurele plaanile, näivad pisimured tühisena. Tänud!

  22. Miami Herald räägib, et Florida seadusetegijad plaanivad auto juhtimise ajal mobiilsõnumite saatmise ära keelata.

    A few state senators breathed life into the conversation last week when they approved a proposed (and pretty mild) ban on texting while driving at the measure’s first committee hearing.

    The proposal, sponsored by Sen. Nancy Detert, R-Venice, would make texting while driving punishable as a secondary offense, meaning law enforcement could not pull over motorists simply if they see them texting. A citation could be issued only on top of some other offense, such as speeding, reckless driving or after a crash.

    Bans have failed in Florida in recent years despite widespread public support for such a law. Defeat usually comes at the hands of Republicans who view the law as an intrusion on personal liberty. Sen. Ellyn Bogdanoff, R-Fort Lauderdale, famously blocked a proposed texting ban from being heard in her House committee in 2010, a move that killed the bill.

    Mida arvavad numbrid sääraste seaduste tõhususest liiklusohutuse tõstmisel?

    About 95 percent of drivers agree sending emails or texts while on the road is unacceptable, and 87 percent favor laws against texting while driving, according to the AAA Foundation’s 2011 Traffic Safety Culture Index.

    But two studies show traffic safety has not improved in states with bans on cellphone use and texting while driving, according to two studies from the Insurance Institute for Highway Safety, which car insurance companies fund to research ways to reduce the number of traffic accidents.

    “Lawmakers should not expect a big safety payoff from these laws,” said Russ Rader, the group’s spokesman. “We’re just not seeing the effects we thought we would.”

  23. dig ütles:

    Mida arvavad numbrid sääraste seaduste tõhususest liiklusohutuse tõstmisel?

    Uus kurjategija: roolimobiilik Päevaleht

    „Niikaua, kuni telefon juhil käes oli, tunduski, et kõik on hästi: räägin, ja sõidan rahulikult edasi, aga kui telefon käest kukkus, siis tahes-tahtmata oli juhi reaktsioon vaadata, kuhu see kukkus. Antud juhul hakkas juht seda ka istme alt põrandalt õngitsema ja piisaski vaid mõnest sekundist, et auto kaldus vastassuunavööndisse ja põhjustas raske õnnetuse, mille tagajärjel on kolm last haiglas. See illustreeribki, et piisab mõnest sekundist, kui tähelepanu on häiritud ja võib juhtuda õnnetus,” nentis Põhja prefektuuri liiklusjärelevalve talituse juht Elari Kasemets.

  24. Mõtetel on suur jõud: oska soovida nii, et kõik su soovid ka täituksid!

    Kuid kui asjad pole läinud ootuspäraselt, tasuks ehk maailma, Jumala või vanemate süüdistamise asemel veel kord mõelda ja küsida endalt päris ausalt: kas ikka tean, mida soovin?
    Kvantfüüsikute arvates ei tegele inimesed sellisel juhul oma sooviga piisavalt põhjalikult — nad lasevad muudel paralleelsetel piltidel ja soovidel hägustada oma tõelise südamesoovi. Kui me milleski tõeliselt veendunud oleme, on meie südame magnetväli kuni 5000 korda tugevam kui aju oma. See tekitab teatud laadi energiavälja ja oma DNA-ga anname teistele teada, mida me tõeliselt igatseme.

    Külgetõmbeseaduse järgi tõmbame oma ellu just sellised olukorrad ja inimesed, millest ja kellest me kõige intensiivsemalt mõtleme. Näiteks juhul, kui näeme end üksiku ja õnnetu vallalisena, ei saagi me ellu positiivselt mõtlev partner tulla, sest viibime ise negatiivses energiaväljas. Selle asemel et mõelda eitavalt (mida ma ei taha, mis mulle ei meeldi jne), võiks võtta fookusesse oma südamesoovid ja küsida endalt: mida ma tahan, mis mulle meeldib?
    Või kui me pole päriselt veendunud, et oleme oma ellu ära teeninud tõelise armastuse või kui me ise ennast piisavalt ei armasta, siis tõmbamegi ligi n-ö valesid inimesi, kes meist tõepoolest ei hooli või meile lausa haiget teevad. Kui me aga oma soovidesse tõeliselt usume, siis manustame neisse oma südamejõu ja anname neile palju suurema võimaluse tõeks saada.

    Külgetõmbeseadus toimib väga lihtsatel alustel: sarnane tõmbub sarnasega. Kvantfüüsika mõttes näeb see välja järgmiselt: tunne südames „tõlgitakse“ energeetilisse ja magnetilisse keelde, mis omakorda suhtleb meie hinge ja kõigi aatomitega, millest maailm koosneb. Ühises kvantväljas ehk maatriksis toimub pidev info liikumine ja vahetumine, kõik on kõigega ühenduses.

  25. Raul Rebane: naispuudega Eesti Postimees

    Pärnu juhtimiskonverentsi samateemaliseks ettekandeks valmistudes nägin, et paljud peavadki Eesti olukorda täiesti normaalseks ja on veendunud, et kõik meeste eelised ongi ausalt teenitud ja põhjendatavad meie füsioloogiliste ja vaimsete erinevustega ehk mees on jumalast antuna targem ja tugevam. Samalaadsed geneetilised müüdid (must ei kõlba presidendiks, valge ei jõua joosta, kana pole lind…) liiguvad Eestis veel tihedalt ka avalikus infoväljas.

  26. salvey ütles:

    Mõtetel on suur jõud: oska soovida nii, et kõik su soovid ka täituksid!

    Kohe alguses hakkas silma see magnetvälja teema.
    Rohkem ei viitsi sellisele saastale keskenduda.
    Kuid uskujad olge ettevaatlikud, kuna 5000 korda tugevam magnetväli võib aju tööd häirima hakata ja hakate hoopis luulusid nägema ja tajud ning haistingud muutuvad ebareaalseteks. Lisaks sellele veel kahjustate oma organismi ning lähedal olevaid elektroonikaseadmeid (saan süüdistada umbluu uskujat enda elektroonikaseadme rikkumises).

    Kuid kui keegi tahab vastu vaielda, et see 5000x magnetvälja tugevus on reaalsus, siis skeptikute rahapakk ootab.
    Ei tee ka paha, et keegi viiteid sellistele uuringutele annaks.

    Sellised artiklid saab kokku võtta lühidalt.
    Loll olla on ju hea. Õpetame inimesed rumalaks, siis vähem muresid ning seega ka tervem hing ja keha ning raha ka parem kätte saada.

    Lisaks veel oma varasema arvamuse (see käib kavntfüüsika kohta):
    Huvitav oli lugeda inimeste reaktsioone teemale, mida tegelikult teadaolevalt keegi ei mõista. On ainult arvamus, et saadakse aru, kuna muidu jäädakse rumala isiku rolli.

  27. Kuna ma ei osanud seda teksti mujalepanna ja ootan tarandikku: D

    – Miks nn ‘skepptikud’ kasutavad kontrollitud meediaallikaid?
    – Mikas nn ‘skeptikud’ ei pööra tähelepanu kontrolitudmmeediapoolt ilmutatd teoste suunas?
    – Miks nn ‘skeptikud’ ei kahtleikunagi kontrollitud media poolt, eeltsenaseeritud artiklite osas?
    -Miks ‘skjeptikud’ nii lollid on?

  28. Keegi Martin Kõdar kirjutab Postimehes egoistlikust külgetõmbeseadusest.

    Suurbritannia väikelinnas asuv kodumasinate tootja Dyson leidis paarkümmend aastat tagasi, et ettevõttes tuleb teha muudatusi. Kasvanud kulubaasi tõttu ei olnud Dysoni tooted enam piisavalt konkurentsivõimelised. Juhtkond ja omanik otsustasid, et kohapealsest tehasest tuleb tootmine üle viia Aasiasse, kus on võimalik madalamate kuludega toota. Ettevõtte kodulinna plaaniti alles jätta müügi- ja arendusüksus. Omaniku jaoks oli see emotsionaalselt väga raske otsus, kuna ta ise oli selle väikelinna elanik ning otsuse mõju oli linna jaoks erakordselt suur.

    Paari aasta möödudes selgus, et karm otsus oli ennast õigustanud. Ettevõttel läks hästi, müük kasvas, hoogsalt arendati uusi tooteid. Sellega seoses oli müügi-, arendus- ja administratiivosakonna töötajate hulk jõudsalt kasvanud ning uute töötajate arv oli jõudnud samale tasemele varasemalt koondatud tootmistööliste arvuga. Väikelinna jaoks tähendas see, et kunagiste tootmistöökohtade asemele olid loodud oluliselt kõrgema lisaväärtusega töökohad.

    dig paneb tähele klassikalist vormelit “Juhtus sündmus A. Pärast juhtus sündmus B. B oli meelepärane, järelikult tuleb A’d veel teha.” Filosoofid on sellele ladinakeelse nime ka pannud, post hoc, ergo propter hoc. Seekord on marinaadiks natuke egoismieetikat ja eduteoloogiat ka sekka sokutatud.

  29. Discovery News toob meieni elu uudiseid Marsilt (aga ilma IKH’ta).

    Australian scientists who modeled conditions on Mars to examine how much of the Red Planet was habitable said that “large regions” could sustain life.

    Charley Lineweaver’s team, from the Australian National University, compared models of temperature and pressure conditions on Earth with those on Mars to estimate how much of the distant planet was livable for Earth-like organisms.

    While just one percent of Earth’s volume — from core to upper atmosphere — was occupied by life, Lineweaver said their world-first modeling showed three percent of Mars was habitable, though most of it was underground.

  30. BBC vahendab uudiseid jõulusõjarindelt, kus Põhja-Korea on ähvardanud, et kui Seoul peaks piiri lähedale jääva jõulukuuse-kujulise torni küljes lambid põlema panema, tuleb tal oodata ootamatuid tagajärgi.

    North Korea has warned South Korea of “unexpected consequences” if it lights up a Christmas tree-shaped tower near their tense border.

    The North’s state-run Uriminjokkiri website said it would amount to a form of “psychological warfare”.

    Seoul’s annual tradition of lighting up a Christmas tree tower was suspended in 2003 following a warming of ties.

  31. Sattusin töö kõrvalt kuulama sellist saadet nagu Huvitaja 13.12.2011, kus räägiti pH-tasakaalust toitumisel.

    Kuigi tervisliku toitumise teooriaid on sadu, tutvustavad iga koolkonna esindajad end parimateks ja võib-olla isegi ainuõigeteks. Seekord tuleb saates juttu pH-toitumisest, mille väitel muudab meie tavapärane toitumine organismi liialt happeliseks ja seda tuleb neutraliseerida. pH-tasakaalust toitumisel räägivad perearst Riina Raudsik ja keemik Jaanus Lember.

    Saade ise.

    See mida otse eetris oma töö kõrvalt kuulsin, oli üsna asjalik, kuid vahele viskas ka vimkasid, et inimorganism saab oma energia ainult vesinikioonidest (st prootonitest siis) ja mõned korrad mainiti ka mingeid teadusele senitundmatuid energiaid.

    Keegi asjalikum võiks selle saate otsast lõpuni ära kuulata ning veel toredaid tähelepanekuid välja tuua. Ise ei viitsi küll sellisete pooltõdedele enam aega raisata, kuna need pooltõed erinevad teineteistest ainult sellest, kui keeruliselt keegi oskab müstikat ja umbluud teadusliku teksti põimida.

  32. dig ütles:

    BBC vahendab

    Pyongyang has previously accused Seoul of using the tree to spread the Christian message to people inside the atheist state.

    Christian-message vastu aitaks ehk see, kui asja tipust rist ära koristada.
    Aga jöulupuu secular-message – olla ostuhulluse märgutuleks – on Põhja-Korea jaoks samuti võõra usu külvamine.
    Kui secular-message ka ära kaotada õnnestuks, oleks tegemist puhta maausu sõnumiga, millest Lennart Meri nõuka-ajal rääkis.

  33. @:

    Saates väideti näiteks, et tavalist vett tuleks juua vähemalt 3 liitrit päevas, aga kui juua aluselist vett, siis piisab ka liitrist või kahest.

  34. Eesti teadlaste avastus loob uusi võimalusi viljatuse ravis Postimees

    Kuid geenide ja valkude kaar­distamine annab võimaluse leida tulevikus igale naisele sobivaim raviviis, näiteks emaka limaskesta koeproovi analüüsi alusel, lisas ta. «Palju räägitakse personaliseeritud meditsiinist – ma arvan, et see hakkab kehtima ka lastetuse ravimisel.»

    Salumetsa sõnul töötab Tartus asuv Reproduktiivmeditsiini Tehnoloogia Arenduskeskus ka veretestidega, mis aitavad ennustada, missugune on emaka limaskesta kvaliteet. «On teada, et naise tõenäosus rasestuda kõigub väga palju tsüklist tsüklisse ka viljakate naiste puhul. Sellisel juhul on võimalik otsida naisele sobilikku menstruaaltsüklit, kus rasestumise tõenäosus on kõige suurem. Sama infot saab kasutada ka lastetuse ravi tulemuste parandamisel.»

    Salumetsa kinnitusel jätkab töörühm embrüo arengu jaoks oluliste geenide uurimist. «Esimese töö käigus püüdsime kaar­distada üldise maastiku, järgmise sammuna püüame läheneda üksikute molekulide kaupa,» ütles ta.

    «Koostasime kogumiku umbkaudu sajast põnevast hüpoteesist, mille detailsem uurimine võib viia arenguteni personaalse meditsiini valdkonnas,» sõnas Reimand.

    Teadlaste rühm, kuhu kuulusid ka Rootsi ja Soome spetsialistid, kasutas Rootsis viljatusravist üle jäänud ja teadusele annetatud embrüoid. Töö põhiautorid olid Jüri Reimand ja praegu Hispaanias Granada ülikoolis töötav Signe Altmäe.

  35. Soome rahvameditsiini Nokia kogub Eestis populaarsust Õhtuleht

    Ainult lümfiteraapiale pühendudes võinuks ta aastaid rahus edasi tegutseda, ent elu esitas uued väljakutsed. “Inimesed on väga haiged, lümfiteraapia jääb sageli lahjaks. See toimib, kuid nõuab pikemat aega, alles 8–10 protseduuri järel on täheldada esimesi paranemismärke. Aga inimestel on elamisega kiire, neil on tarvis ruttu terveks saada.” Galina kinnitab, et rutem aitavad endisesse elurütmi tagasi saada just verikupud. Hiljem võib ravi jätkata ka lümfimassaažiga.

    Kolm nädalat tagasi tuli Soomes ehitajana töötav Toomas (32) koju käima. Ema kamandas ta verikupumassaaži, sest kaelast ja turjast kange poeg ei saanud valu pärast kohvitassigi tõsta. “Mis mul üle jäi, kui oma perearst käib üle nädala Soome tööle.”

    Nüüd, pärast “verelaskmist”, kannatavad käsi ja selg küll liigutamist ja öösel saab ka magada, kuid päris korras Toomase tervis veel pole.

    Galina sõnul on verikuppude panemine ehk kupulaskmine tänapäeva meditsiinipraktikast peaaegu kadunud: ” Selle meetodi ravitoime ei seisne mitte “halva vere” eemaldamises, nagu omal ajal arvati, vaid ärrituses, mis verevarustust võib parandada ja organismi üldist reageerimislaadi oluliselt muuta.”

  36. Keda verikupud aitaksid? Õhtuleht

    Tõstamaa perekeskuse perearst Madis Veskimägi: «Verikupu toime on ülimalt kahtlane. Tekitatud nahahaav on soojas õhutühjas kupuklaasis väga veritsev ja siit omakorda tulenevad ohud verega edasikantavate haiguste, näiteks aidsi, B-hepatiidi ja nahamädanike levikuks.

    Arvamus, et nii imetakse halb veri välja, kuulub pigem kusagile keskaega. Aga kui piisavalt veendunult verikupu mõju haigele seletada, unustamata seejuures kordades eriarsti visiidihinda ületavat tasu küsida, siis sellega ongi seletatav protseduurist saadav kergendus ehk platseeboefekt. Protseduuri menukust suurendab ka kogu tegevuse müstilisus. Kui vähegi võimalik, oleks targem siiski protseduurist hoiduda.»

    Põlvamaa perearst Anu Mõtsar: «Ma ei ole kuulnud, et seda iidset raviviisi tänapäeva Eestis keegi teeks. Aadrilaskmine jääb siiski aegade hämarusse. Ilmselt teatud haiguste taastusravina võiks verikupp kõne alla tulla, kuid perearstidel on nüüdisaegse meditsiini vallas kasutada märksa tõhusamaid ja ka ohutumaid ravimeetodeid.»

  37. Meenus õhtusel kojusõidul seegi müstiline väide (Huvitaja 13.12.2011, kus räägiti pH-tasakaalust toitumisel), et inimene ei tohi liiga kiiresti vesiniku ioone ammutada, muidu võib tekkida ahelreaktsioon nagu vesinikpommis.
    Võibolla ei olnudki see maailma suurim, venelaste korraldatud, venikpommi plahvatus Tsar Bomba, vaid mingi Maša kugistas ülisalajase eksperimendi käigus pH tasakaalust väljas olevat toitu ja …
    Õnneks on kõik müstikud enese- ja inimestearmastajad, et nad ei hakka ennast ja teisi õhku laskma.

    Ohutut ja positiivset prootonite ammutamist kõigile!
    PS! Ärge siis üle pingutage, kuna aluseline vesi on kerge happeliseks muutuma nendest liigsetest prootonitest!

  38. K_V ütles:

    Christian-message vastu aitaks ehk see, kui asja tipust rist ära koristada.

    Sellega on see piinlik lugu, et see konkreetne jõulutorn ei saa Seoulilt mingisugust toetust, selle panidki üles Lõuna-Korea eraviisilised katoliiklased ja nende jaoks on rist tähtis sümbol. Ristivangerdused võiksid kõne alla tulla siis, kui tegemist oleks mingi riikliku jõulupuuga.

    Kas Pyongyang ei saa tõesti eraviisiliste jõulutornide mõistest aru või üritab Seouli jonni pärast torni tsenseerima sundima, ei oska muidugi keegi ära arvata.

  39. salvey tsiteeris:

    Arvamus, et nii imetakse halb veri välja, kuulub pigem kusagile keskaega.

    Antiikaega, kui täpne olla. Õpetus neljast huumorist ja halvast verest kujunes välja Vana-Kreekas üle kahe tuhande aasta tagasi. Keskaega jõudis ta läbi Rooma linnas teise sajandi paiku tegutsenud tipparsti Galenose, kes kirjutas nii põhjapanevaid meditsiiniõpikuid, et kui Rooma riik põhja käis, panid need raamatud keskaegsele meditsiinile põhja veel ka teisel aastatuhandel.

  40. Postimees: Wiesenthali keskus otsib Eestist taas natsikurjategijaid

    Simon Wiesenthali keskus pakub 25 000 eurot pearaha sellele, kes annab seni tabamata natsikurjategijateni viivat infot. Teiste riikide seas otsitakse kurjategijaid ka Eestist.

    «Aja möödumine ei kahanda mingilgi määral mõrvarite süüd,» kinnitas Wiesenthali keskuse Jeruusalemma haru juht Efraim Zuroff uudistevõrgu AFP vahendusel. «Vanadus ei tohiks pakkuda kaitset massimõrvade eest. Iga ohver väärib, et nende mõrtsukate leidmiseks tehtaks jõupingutusi.»

    Sedamööda, kuidas aja kulg lihast ja verest natsikurjategijad tontideks ja kummitusteks konverteerib, hakkab nende otsimine skeptikutele üha rohkem huvi pakkuma.

  41. Wiesenthali keskus on minu silmis oma maine täiesti nulli viinud kahe avaldusega:
    – kui üks väidetav natsikurjategija jäi süüdi mõistmata tõendite puudumisel siis süüdistati Eestit poliitlilse tahte puudumises. Minuarust on juudid ju hästi näinud seda, mis juhtub kui kohtud hakkavad tegutsema mitte tõendite vaid poliitilise tahte alusel.
    – Pronksmehe surnuaiale viimine mõisteti hukka. Kiu Jerusalemma kesklinnas oleks mingi natsisümboolika ja nad selle eemaldaksid, kas neile meeldiks siis kui eestlased teeksid avadlusi, et tegelikult oli ikka kena märk ja tegelikult ikka ei olnud ju niiväga natsidega seotud see märk.

  42. Eesti Kirikute Nõukogu esindajad kohtusid peaminister Andrus Ansipiga

    Toimus arutelu mitmete Eesti ühiskonda ja kirikuid puudutavate teemade üle.

    EKNi poolt tunnetatakse vajadust välja töötada uus kirikute ja koguduste seaduse eelnõu. Pöörati tähelepanu nii riigi kui ka EKNi ühisele eesmärgile tugevamalt kaitsta ja väärtustada perekonda. EKN peab äärmiselt oluliseks teha koos riigiga ühiseid jõupingutisi, selleks et väärtustada ja tähtsustada abielu ja perekonda Eesti ühiskonnas.

  43. Wiesenthali keskuse tegevus kisub põnevaks jah. Enam ei huvita neid konkreetsed teod, ammugi konkreetsed inimesed, vaid suvaline inimene suvalise teo eest. Näiteks Santa kommentaar siinsamas tõenäoliselt kvalifitseerub – äkki lööte käed, Martin annab ta üles, siis saab Santa 15000 valurahaks ja ühtlasi võib umbluupakkumise 10000 euroni tõsta?

  44. Tänase Eesti Ekspressi Areenis on pikem artikkel “Harduses ja ogaruses” frivoolsetest ja/või iroonilistest usunditest nagu Lendava Spagetikoletise Kirik, diskordianistid, djudistid, subgenialistid jt. Kahjuks pole see veel veebis loetav.

  45. Santa ütles:

    kui üks väidetav natsikurjategija jäi süüdi mõistmata tõendite puudumisel siis süüdistati Eestit poliitlilse tahte puudumises. Minuarust on juudid ju hästi näinud seda, mis juhtub kui kohtud hakkavad tegutsema mitte tõendite vaid poliitilise tahte alusel.

    Natsiprotsessid käivadki poliitilise tahte alusel. Meil Eestis lihtsalt keelduti mujal maailmas tavaks saanud nõiaprotsessi läbi viimast.
    Suvalise natsikuriteo asjaolusid uurides veendub iga vähegi objektiivsem inimene, et tõendid ja nende hindamine on pehmelt öeldes kummalised. Egas muidu teatud ajaloosündmuses kahtlemine paljudes riikides kuritegu poleks.

  46. Konspiraator ütles:

    Meil Eestis lihtsalt keelduti mujal maailmas tavaks saanud nõiaprotsessi läbi viimast.

    Vaata. Meil siin Eestis ei keeldutud, vaid nende inimeste taust on kolme riigi poolt juuksekarva poolitamiseni läbi uuritud ja nad on nn mitte natsiks tunnistatud. Eesti riik ei näinud vajadust uuesti alustada uurimist. Paljudes teistes riikides süüdimõistetute isikute kohta, ei ole eelnevalt uurimist tehtud, mida sina pead nõiajahiks.
    Keeldumine ja juriidilistel alustel uuest uurimisest keeldumine on kaks erinevat asja.

    Sedasi need väärad arusaamad sünnivadki.

    Igaks juhuks lisan veel seda, et kommunistliku režiimi ajal ei olnud teatud isikute vastu võimalik sõltumatut uurimist alustada (nn nõukogude kangelased) ja seda tehakse nüüd.

  47. ütles:

    Paljudes teistes riikides süüdimõistetute isikute kohta, ei ole eelnevalt uurimist tehtud, mida sina pead nõiajahiks.

    Mina ei pea nõiajahiks mitte uurimist vaid inimeste igasugu jama põhjal represseerimist.

    ütles:

    nende inimeste taust on kolme riigi poolt juuksekarva poolitamiseni läbi uuritud ja nad on nn mitte natsiks tunnistatud.

    No aga selles probleem ju hetkel ongi, et meie poliitiline otsus on süütuid inimesi mitte vangi panna. Erinevalt paljudest teistest riikidest.

  48. Huvitavad graafikud valejärelduste tegemise kohta seoste järgi, millede vahel puudub tegelik korrelatsioon. (kliima soojenemine vs Kariibi mere piraatide hulga analoogid)

    GraphJam

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga