Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka

Ajakirjandusleidude rubriik on viimastel kuudel pea ainus, mille alt miskit tuleb. Mis teha, elu on hetkel selline, et tihedamat ja mitmekülgsemat panust ei saa lubada. Keda huvitab kiiremini muutuv keskkond ja dünaamilisem suhtlus, võib alati minna Facebooki, otsida üles skeptik.ee ja vajutada nuppu ‘meeldib’. Otselingi saan ju ka panna: skeptik.ee Facebookis. Hetkel on skeptik.ee-l umbes 1200+ laiki. Või siis saatke ise kaastöid – teemapuudust meil ju pole.

  • Kaal tuleb emotsioonidest
    PM Naine24

    Kaaluprobleemidega kimpus olevad või viimaseid aidata proovivad inimesed jooksevad aga tihtipeale oma püüdlustega ummikusse, sest kaalu mõjutajana on kohal ka vähemnähtav inimese vaimne (psühholoogiline) pool ning alateadvus, kirjutab ajakirjas Psühholoogia Sinule psühhoterapeut ja toitumisterapeut Sirli Kivisaar.

    Aga nagu ikka, leiame tõe hoopis kommentaaridest:

    füüsik 28.09.2011 12:48
    kaal (P) ei tule tegelikult ikka mitte emotsioonidest vaid raskusjõust (g)
    P=mg
    Kui g=0 (kosmoses), siis pole ka kaalu, nii lihtne see ongi, mingeid emotsioone pole valemisee vaja toppida.

  • Selle peale jääb vaid tõdeda nagu Sirje Potissepp: DELFI VIDEO: Toiduainetööstuse Liidu juht: E-ainetest räägivad tihti posijad ja diletandid

    Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhi Sirje Potisepa sõnul on tarbijad hetkel segaduses, sest toidu kohta liigub palju ja vastukäivat infot. „Posijad ja diletandid räägivad samuti tervislikust toitumisest,“ nendib Potisepp, täpsustades, et eriti palju müüte liigub ringi E-ainetest.

  • Avanes uus unikaalne enesearenguportaal Alkeemia.ee

    Enesearenguportaal Alkeemia.ee doseerib tasakaalustatud infot – uuematest teadusuudistest vaimsete vaadeteni.

    Ilusate sõnade taga on tegelikult täielik puderkapsaatika, kus võrdsena kõrvuti näidatakse homöopaatiat ja uusimaid avastusi meditsiiniteaduses, metameditsiini pretensioone olla teerajaja ning geneetika. Ja nii pea iga teemakäsitluse juures. Mõned lood on minu loal sinna hõivatud ka skeptik.ee-st ja olen end veidi sidunud lubadusega, et ma spetsiaalselt selle tarbeks kunagi ka kirjutan.

  • Prantslannad põgenesid wi-fi kiirte hirmus koopasse elama
    Näide selle kohta, kuidas desinformatsioon ja alusetu hirmutamine paneb inimesi ebaratsionaalseid otsuseid tegema ja käituma.
  • Eriliste võimetega laps õpetas emale endaleidmise teed
    Iseenesest südamlik ja inimlik lugu, kuidas võib umbluulaseks saada.
  • Pisike lisandus umbluupealinnast Pärnust:
    Füüsiline ülepinge ja immuunsüsteem
    Toomas Õunap, joogajuhendaja

    Selle punkti mõjutamine vähendab üldist väsimust, ülepingest tulenevat peavalu, silmade väsimust ja krampe, aitab pohmeluse, allergia ja artriidi korral. Samuti saab nii puhastada verd ja tasakaalustada vererõhku (nii kõrge kui madala vererõhu puhul).

  • Teine veel või pigem esimene selles sarjas:
    Silmade väsimine ja immuunsüsteem

    Idamaiste teadmiste alusel põhjustab liigne silmade pingutamine ummistusi peensoole ja südame energiakanalites. Neid on võimalik turgutada akupunkti avameelsusekeskuse ehk tan zhong’i mõjutamisel.

674 Replies to “Leiud novembri ajakirjandusest, mõni tagantjärgi ka”

  1. Teadupärast on lähenemas aastavahetus, peagi algab uus ja ilusam 1987. aasta. Postimees räägib lähemalt:

    Virumaalased alustasid koos Eesti Rohelise Liikumisega (ERL) allkirjade kogumist fosforiidi kaevandamise vastu Eestis.

  2. Discover Magazine räägib täiesti loomulikust ja looduslikust lootetüvirakkude-põhisest südameravivõttest, mida hiired teadlaste nähes üksteise peal toimetanud on.

    What’s the News: Scientists are devoting countless research hours to treatments based on embryonic stem cells, differentiating these blank-slate cells from embryos into brain cells, light-sensing retinal cells, blood cells, and more to replace damaged or destroyed tissues in the body. Now, a new study in mice shows such that nature has arrived at just such a solution, too: When a pregnant mouse has a heart attack, her fetus donates some of its stem cells to help rebuild the damaged heart tissue.

    Avastus tehti hiirte rohelist helendamist uurides.

    How the Heck:
    The researchers started with two lines of mice: normal mice and mice genetically engineered to express green fluorescent protein (GFP), which glows a distinctive green when exposed to blue light, in their cells. They mated normal female mice with GFP-producing male mice. This meant that half the resulting fetuses had the GFP gene, too, making their cells glow, too. Twelve days later—a little less than two-thirds of the way through a normal mouse pregnancy—the researchers gave half the pregnant mice heart attacks.
    When the scientists examined the female mice’s heart tissue two weeks after the heart attacks, they found lots of glowing green tissue—cells that came from the fetus—in the mom’s heart. Mice who had heart attacks had eight times as many cells from the fetus in their hearts as mice who hadn’t had a heart attack did, meaning the high volume of fetal cells was a response to the heart attack.
    What’s more, the embryo’s stem cells had differentiated into various types of heart tissue, including cardiomyocytes, the rhythmically contracting muscle cells that produce a heartbeat.

    On märke, et samalaadne mehhanism võib toimida ka inimestes ja teistes organites.

  3. Loos kiidetakse nii eestlasi kui kohalikku kliimat, tehakse mõned tähelepanekud, jagatakse nõu ja elufilosoofiat: Eestis elav hindu: “Elu on Eestis nagu lill, siin ei ela krokodill!” Õhtuleht

    “Kui eestlased alguses näisidki pisut kinnised, sain üsna kiiresti aru, et sisimas olete sõbralikud ja soojad. Indias on inimesed oma temperamendilt palju elavamad ja energilisemad, kuid siinsed inimesed tunduvad jälle igas mõttes viisakamad nii oma käitumises kui kõnes. Eestlane on võrreldes minu kodumaa inimestega otsekohesem, temas puudub sisemine salakavalus. Minu jaoks on see kõva plusspunkt.”

    Veel meeldivad tõmmunahalisele Vickyle meie viljakas pinnas, kus kõik mahaistutatu hästi kasvab (India põllumeestel pidavat saak või selle ikaldumine palju rohkem ilmastiku suvast sõltuma) ning aastaaegade vaheldumine. “Elu on Eestis nagu lill, siin ei ela krokodill,” vuristab ta hammaste välkudes puhtas eesti keeles.

    Üldiselt on elu Eestis tõmmu Vicky jaoks turvaline. Ta väidab, et pole siinoldud mõne aasta jooksul mingeid võõraviha ilminguid täheldanud.

    Õpetab eestlasi rikkaks saama

    Veel on Vickyle jäänud mulje, et mõiste “tervislik” on Eestis pisut üle ekspluateeritud. “Eestlased muretsevad minu arvates liigselt oma tervise pärast. Tegelikult on üks asi veel, mida eestlased oma igapäevaelus pidevalt taga ajavad, ja see on energia. Nii et rahvusvahelises plaanis hinnates võib öelda, et rohkem kui rahast, on eestlane huvitatud tervisest ja energiast,” muigab ta.

    Ühest asjast ei tea Vicky Eestis siiski mitte midagi – poliitikast. “Ma vihkan poliitikat ja arvan, et inimesed peaksid sellest eemale hoidma! Me ei räägi Katriniga kunagi poliitikast, säilitamaks tunnet, et kõik läheb sujuvalt ja kenasti. Ja kui see tunne säilib, siis lähebki kõik hästi.”

    Nagu tema kirjanikust kaasa Katrin Aedma, otsustas ka Vicky raamatu välja anda. Vicky isa on luuletaja ja temal endalgi on üle 300 luuletuse ja mõistuloo. Esimese raamatu nimeks sai aga “Money Mantra” (Raha mantra) ja selles annab sikhi traditsioonide järgi (tunnustatakse ainujumalat, kes ei loonud inimest mitte selleks, et teda karistada, vaid et ta suudaks jõuda oma tegeliku kosmilise eesmärgini. – Toim) üles kasvanud mees kõigile nõu, kuidas igaüks saaks oma materiaalset olukorda veidi paremale järjele upitada. Lootus on, et raamat ilmub kunagi ka eesti keeles.

  4. Sudafedi nohusiirupit koolieelikutele anda ei tohiks Postimees

    Alates selle aasta kevadest kinnitas ravimiamet Sudafedi siirupi kohta uued soovituslikud nõuded ja nende järgi ei tohi rohtu alla kuueaastastele enam anda. Ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla sõnul sisaldab Sudafed toimeainena pseudoefedriini ja ravim võib tekitada väikestele lastele tõsiseid kõrvalnähte.

    Uusküla sõnul ei ole alla 12-aastastele lastele tehtud veel piisavaid kliinilisi uuringuid, nii ei saa ka väita, et selleski vanuses Sudafed ohutu oleks.

    Ergutav kõrvaltoime

    Näiteks võib see lastel ohustada südamevereringesüsteemi – teiste sõnadega, nende vererõhk võib tõusta ja süda pekslema hakata. Samuti mõjutab pseudoefedriin kesknärvisüsteemi, tekitades ärrituvust, rahutust, lihasvärinaid ja raskel juhul ka krampe.

    Ka Eesti Apteekrite Liidu esinaine Kai Kimmel hoiatas lapsevanemaid pseudoefedriini eest, kuna sellel on väga tugev ergutav kõrvaltoime. «Põhitoime on tal veresooni ahendav – ta võtab turse maha, sest ahendab tugevalt veresooni, ja kui turse on maas, siis on kerge ja hea hingata,» selgitas Paide apteeker.

    Kimmel lisas, et kõrvaltoimed on väga individuaalsed ja neid ei teki kõigil. Siiski on palju selliseid, kellel võib hakata süda kloppima või käed värisema, tekkida ülierutusseisund või kaduda uni. «Mina isiklikult kellelegi ei soovita. Aga paljud arstid armastavad seda,» ütles ta.

  5. Ema nime ega oma sünnipäeva paroolina kasutada ei tasu ERR

    Pärgmäe ütles “Ringvaates”, et kõige ohtlikumad paroolid on näiteks “123456”, kasutajanime kordus, enda eesnimi, oma pereliikmete nimed, sünnikuupäev, aga ka sõna “kala” sisaldavad salasõnad.

    “See on täitsa naljakas asi: Eestis on tekkinud, et väga sageli kasutatakse kas salakala, kalamaja või midagi kalaga seotut. Ma ei tea, kust see tulnud on,” ütles Pärgmäe.

    Häkkerid kasutavad tema sõnul paroolide ära arvamiseks lihtsat meetodit. Masin proovib ülikiire tempoga läbi kogu sõnaraamatu, mis sisaldab ka inimeste nimesid. “Kui parool on Marko1234 või Marko999, siis on see minutite küsimus,” nentis Pärgmäe.

    Ta lisas, et väga hea moodus turvalisuse suurendamiseks on mõne tähe asendamine numbriga, sest masin püüab ära arvata tervet sõna. Inimesed valivad aga sageli turvalisuse asemel mugavuse ja kasutavad lihtsamaid salasõnu.

    “Nad ei mõtle, et tänapäeval paroolide müümine või kontodesse häkkimine on saanud äriks. Inimene mõtleb enamasti, et mida mul sealt kontolt võtta on. Kujutatakse ette, et nii nagu vanasti tuli üks varas uksest, peaks ka üks inimene sisse häkkima. Tegelikult on see kõik automatiseeritud – suured masinad käivad üle keskkondade, leiavad sealt salasõnad, murravad kontodesse sisse, postitavad Facebooki lehele abipalve või levitavad viirusi,” kirjeldas Pärgmäe.

    Inimesed ei peaks arvama, et see on konreetselt nende isiku vastu suunatud tegevus, kuid neid, kes tahavad kontole sisse häkkida, leidub kogu aeg, kinnitas ta.

  6. Blag Hag vahendab kurblikku Ohio Keskpaiga Ateistide kurtmist, kuidas nood panid kokku salakavala plakati ja palkasid pahaaimamatu plakatifirma seda üles panema. Viimasel hetkel taipas plakatifirma aga, et sõnum “Ei usu Jumalasse? Meie ka mitte!” on nii nilbe kui ka rõlge ning ateistide ennekuulmatult upsakas plaan oma olemasolust plakatite vahendusel teatada muutus käigu pealt ennekuulmatult upsakaks plaaniks ateistide olemasolust ristiusu eksklusivistide vihaste röögatuste kaudu teatada.

  7. Bikya Masr kirjutab, kuidas Saudi-Araabia Kõlbluse Edendamise ja Patuelu Preventsiooni komisjon ei julge naistele silma vaadata; appi tuleb piitsaga ähvardav keeluseadus.

    Women with sexy eyes in Saudi Arabia may be forced to cover them up, according to the spokesperson of the Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice (CPVPV) in the conservative Gulf kingdom.

    Spokesman of the Ha’eal district, Sheikh Motlab al-Nabet said the committee has the right to stop a women whose eyes seem “tempting” and order her to cover them immediately.

    Saudi women are already forced to wear a loose black dress and to cover their hair and in some areas, their face, while in public or face fines or sometimes worse, including public lashings.

    The announcement came days after the Saudi newspaper al-Watan reported that a Saudi man was admitted to a hospital after a fight with a member of the committee when he ordered his wife to cover her eyes. The husband was then stabbed twice in the hand.

  8. Uus fenomen: inimesed saadavad magades sõnumeid Postimees

    Belgia Leuveni katoliku ülikooli uneekspertide sõnul on üha rohkem inimesi, eriti noored, hakanud magamise ajal mobiilisõnumeid saatma ehk sleep-texting`ut tegema.

    Eksperdid selgitasid, et fenomeni põhjuseks on see, et inimesed, eriti aga noorem generatsioon on nüüdistehnikast sõltuvuses, edastab The Telegraph.

    Kuid teadlased on üsna eriarvamusel, kuidas magades on võimalik sõnumit kirjutada ja saata. Tekkis küsimus, kas tegemist võib olla automaatkirjutamisega.

    «Noorem põlvkond on sõnumitest sõltuvuses samal viisil nagu mõned on autojuhtimisest,» lausus USA uneekspert Ron Kramer.

    Belgia teadlase Jan Van den Bulcki arvates on mobiiltelefonidest saanud noorte nii-öelda sõrmepikendused.

    Teadlane leidis sarnasusi arvutiklaviatuuril niinimetatud pimekirja kirjutamise ja mobiiltelefonis magades sõnumite kirjutamise vahel.

    USAs Texases elav 24-aastane Jessica Castillo oli üks, keda teadlased uurisid.

    Naine saatis magades oma poiss-sõbrale kaks sõnumit.

    Ta kirjutas: «Baby u there? Need to tell something…» Selle tegemiseks pidi ta tegema 11 liigutust.

    Uneuurijad jätkavad fenomeni uurimist.

  9. Postimees vahendab uusi ja rabavaid uudiseid, mis maailma kardinaalselt muudavad ning mida keegi ette näha ei osanud.

    Eesti kristlike kirikute ja koguduste liitude organisatsioon Eesti Kirikute Nõukogu leiab, et homoseksuaalne eluviis on patt, mida ei saa õigustada ega õiguslikult aktsepteerida.

  10. Postimees räägib kopiraitistide uuest televiisorist.

    Telekanalid Kanal 2, TV3 ja Alo TV soovivad kaabellevioperaatoritelt saada tasu selle eest, et viimased nende programmi oma klientidele taasesitavad.

    Pärismaailmas on Kanal 2 ja TV3 ärimudel teadupärast reklaamipõhine — nad näitavad uudiseid ja sporti ja filme ja ilmateadet ja horoskoopi selle jaoks, et inimesed vaataksid ka nende reklaami ja reklaamihuvilised selle reklaami näitamise eest maksaksid. Nii on nad juba 20 aasta ringis üpris edukalt äri teinud ja probleeme ei paista. Kanalid, kes end tasuta ei levita ning reklaami müügi asemel raha kaabel-TV operaatorite kaudu vaatajatelt koguvad, on maailmas olemas, aga need Eesti kanalid niisuguste hulka ei kuulu.

    Sellegipoolest vahendab artikkel, mis nime poolest peaks justkui ärimaailma mõistvas E24’s ilmunud olema, klassikalist naiiv-fundamentalistlikku libertaarähvardust täiesti tõsise näoga:

    Kultuuriministrile saadetud pöördumises teatab ringhäälingute liit, et toimiva turumajanduse seisukohalt on ebaõiglase olukorra jätkumisel vabalevis olevatel telekanalitel vaid üks alternatiivlahendus – vabalevist lahkumine.

    Näitena tuuakse, et Lätis lahkus AS TV3 sõsarkanal vabalevist sel aastal.

    «Ühelt poolt mõistame, et põhiliste telekanalite lahkumine Eesti vabalevist ei pruugi olla kõikide televaatajate huvides (ennekõike just maapiirkondades on märkimisväärne osa vaatajaist ilmselt sotsiaalmajanduslikel põhjustel ainult vabalevi kanalite tarbijad), mistõttu ei soovi seda otsust põhjalikult kaalumata teha,» seisab liidu pöördumises.

    Yeah, sure. Ja kui reklaamitahvli pidaja ei saa tänavat mööda kõndivatelt ja tahvli poole kiikavatelt inimestelt raha koguda, ähvardab meid võimalus, et reklaamitahvlid võetakse üldse maha.

    Aga äkki on Läti teleturu kahanemise põhjuseks hoopis majanduse madalseis, mis väljendub muuhulgas ka maksuvõimeliste reklaamitellijate arvu vähesuses? Karta on, et kopiraitistlikud sunnimeetmed Läti majandust kuigivõrd tõsta ei aita.

  11. Postimees räägib, et Keskkonnaministeeriumil on probleeme Loodusmuuseumi direktori väljaselgitamisega.

    Eesti Loodusmuuseumi töötajad pöördusid avalikkuse poole märgukirjaga, milles teevad ettepaneku novembri alguses muuseumi direktoriks saanud Heidi Vilu asemele uus juht valida.

    Kirjas väidetakse, et sügisel keskkonnaministeeriumi korraldatud direktorivalimistel esines mitmeid tõsiseid puudujääke ning Vilu jätkamine direktorina seab ohtu muuseumi suutlikkuse edaspidi täita seadusega ette nähtud keskmuuseumi kohustusi.

    «Olulisemate läbi viidud konkursi puudujääkidena saab välja tuua konkursi üldist väga madalat korraldustaset, suutmatust kinni hoida tähtaegadest ja asjaajamise headest tavadest,» seisab kirjas. «Augustis välja kuulutatud konkursil puudusid fikseeritud lõpptähtaeg, üheselt mõistetav hindamisvoorude skeem ning läbipaistvus. Küsitavad on konkursitingimustes toodud madalad nõuded direktorikandidaatidele ning komisjoni ühekülgne koosseis – keskkonnaministeeriumi poolt moodustatud komisjoni kuulusid ainult ministeeriumi töötajad ning sellesse ei olnud kaasatud loodusmuuseumi töövaldkonna asjatundjaid.»

    Loodetavasti ei hakka puudujäägid bürokraatias teaduse populariseerimise seisukohalt olulise institutsiooni tööd segama.

    Olulise institutsiooni tegemistest saab täpsemalt lugeda dyndns’i vahendusel ja veebilepesast, mille nimes sisaldub olulisusest rõkatav fraas testsite2: http://loodusmuuseum.dyndns.or....._geoloogia

  12. @salvey:
    Üks oluline tähelepanek on veel, et paroolide korduskasutamisel on see risk, et kui üks neist ära varastatakse, saab pahalane sellega ka parooliomaniku teistele kontodele ligi. Tänapäeval, kui erinevaid veebipõhiseid süsteeme palju on, on pahatihti mõistlikum igaühele oma parool — soovitatavalt masinaga genereeritud juhuslik parool — panna ja enamik neist üles kirjutada kui kramplikult järgida poolsada aastat vanast jah-meie-linnas-on-ka-arvuti-olemas kultuurist pärit nõuannet paroole mitte kunagi üles kirjutada.

    Alles hiljuti raputas Rootsit juhtum, kui keegi oli turvarikkes veebisaidist ära varastanud 93 000 kasutaja paroolide räsid, millest mitmed kuulusid ajakirjanikele, rahvasaadikutele ja teistele prominentidele. Räsi parooliks teisendamine on arvutuslikult kallis, kuid mitte võimatu — ja kui rahvasaadikute paroolid, mida nad ka Twitteri või GMaili küljes kasutanud on, pahalaste kätte jõudsid, tuli sellest loomulikult hulka segadust. Võib-olla saab seda kunagi ka romantilise komöödiana kinolinal näha.

  13. Falkvinge kergitab esile kummalist Europarlamendile mõeldud aruannet IP/A/STOA/FWC/2008-096/LOT6/SC1, mis muuhulgas väidab, et ilma kopiraidifundamentalismita ei oleks arvuteid olemas.

    The so-called copyright industries are comprised of two main groups: the core copyright industries are based upon the creation distribution, and sale of copyright products and services (e.g., magazines, motion pictures, recorded music, software). Copyright dependent industries are defined as those industries that would not be present without the existence of products and services subject to copyright. Cases in point would be television set manufacturers, DVD player manufacturers or computer manufacturers.

    Falkvinge väljendab skeptitsismi.

    The people who set the copyright monopoly policy do it from the assumption that computers would not exist if it were not for the passive entertainment industry’s products. For real. This is not a typo.

    This is so depressing and penny-dropping at the same time, I don’t know where to begin. “Everything depends on the copyright monopoly, and therefore, it must be safeguarded.” Uhm, no, it doesn’t, and therefore, no, it doesn’t.

  14. ERR vahendab kurba uudist divesinikmonooksiidi helveste kiire liikumisega seotud terviseriskidest.

    USA-s Alaska osariigis lumetormi tõttu kaheks päevaks kadunuks jäänud Keenia pikamaajooksja Marko Cheseto kaotas külmakahjustuste tõttu mõlemad jalad.

    Rassistlikul lugejal võib nüüd tekkida kahtlus, et tegemist oli Keeniast spetsiaalselt jooksuvõistluse jaoks Alaskale sõitnud aafriklasega, kes pärast võistluse lõppu koju tagasi minna ei tahtnud.

    Cheseto, kes õppis ja esindas sportlasena Alaska ülikooli UAA, jäi kadunuks 7. novembril lumetormi ajal ning ei kandnud siis ilmale vastavaid talveriideid, vahendas BBC.

  15. BBC räägib veidratest vihakuritegudest Ohios, kus seadusesilmad on kinni võtnud seitse meest, keda süüdistatakse usulistel kaalutlustel kohalike aamlaste kallale tungimises ja nende juuste ning habemete vägivaldses lõikamises.

    Seven men have been arrested in the US state of Ohio on hate-crime charges following a number of hair-cutting attacks in the Amish community.

    They are accused of carrying out “religiously motivated physical assaults” and causing injury by use of a dangerous weapon.

    It is alleged that they “forcibly restrained multiple Amish men and cut off their beards and head hair with scissors and battery-powered clippers”, according to the Department of Justice.

    Kahtlusalused on ise ka aamlased, kuid nad kuuluvad teise sekti, kellel ohvrite sektiga mõnedes teoloogilistes detailides lahkarvamusi on.

    The affidavit says the feud has been simmering since 2005 when Samuel Mullet excommunicated about eight families who had moved away from Bergholz because of disagreements over his religious leadership.

    It is alleged that Mr Mullet had imposed “extreme physical punishments” on those in the community who defied him.

    These are said to have included making them sleep in a chicken coop on his property for days at a time.

    Toimus ka kõlbluse edendamine ja patuelu preventsioon. Kuna aamlased on lihtsad ja tagasihoidlikud inimesed, kes ei tee KEPP’i avalikkuse nähes, viis isand Mullet patused naised selleks oma koju, ilmarahva silma alt ära.

    It also says that Samuel Mullet had been taking married women from the Bergholz clan into his home so that he could “cleanse them of the devil with acts of sexual intimacy”.

  16. Postimees kirjutab ohtikust ärist.

    Avarii järel kindlustusfirmade poolt maha kantud autod ei lähe tihti romulasse, vaid nutimehed ostavad romud ära, panevad neist ühe auto kokku ja müüvad maha. Riik ei ole aga võimeline lõpuni kontrollima ja tuvastama, kas need autod on taastatud nõuetele vastavalt.

    Moraalipaanika moraalipaanikaks, skeptiku huvi kõditab jutt sellest, kuidas vaakum läbi tihendi välja lekib.

    Info-Auto Volvo teenindusjuht Martin Mäemets kinnitas, et auto oli väga viletsas seisus. «Kõik vead on sellised, mis ei teki kindlasti sajakilomeetrise sõiduga. Kui nimekirjas on, et vahekasti muhv ja vahekast on vaja vahetada ja vahekastil on lõtkud sees, nelivedu ei tööta, siis see on suhteliselt ohtlik. Rooliotsa vigastusega on täpselt samamoodi: halvimal juhul võib see munakas rooliotsa seest välja tulla ja siis on auto täiesti juhitamatu. Tihend, mis on piduripedaali ja pidurivõimendi vahel, laseb läbi vaakumit, mis võib lõpuks lõppeda sellega, et pidurivõimendi lakkab täiesti töötamast ja piduripedaal lihtsalt muutub kivikõvaks. Võib avarii tekkida,» kirjeldas Mäemets Volvo vigu.

  17. dig ütles:

    …cut off their beards and head hair with scissors and battery-powered clippers”…

    Kahtlusalused on ise ka aamlased, kuid nad kuuluvad teise sekti, kellel ohvrite sektiga mõnedes teoloogilistes detailides lahkarvamusi on.

    Tundub, et aamlaste peavoolust lahknevad ründajad ka sellega, et pruugivad elektririistu. Või on kaasaegse teaduse saavutuste tarvitamine harrastel eesmärkidel lubatud “saatana Peltsebuliga väljaajamise” klausli alusel?

  18. Mart K. ütles:

    Tundub, et aamlaste peavoolust lahknevad ründajad ka sellega, et pruugivad elektririistu.

    Aamlastel ei ole selles osas päris ühist seisukohta. Mõned äärmuslikud sektid põlgavad küll kõik elektririistad ära, aga paljude sektide jaoks on patareidel töötavad riistad OK, kuivõrd patune ei ole mitte elekter vaid traat, mida mööda see koju jõuab ja mõõdutundetu kulutamise ning elektrisõltuvusega ähvardab. AFAIU tohib tüüpiline aamlane patareisid nii poest osta kui neid päikeseenergiaga ka kodus laadida.

    Aamlaste moraaliteooriate huvitavaks tahuks ongi just see, et enamasti ei kuuluta nad asju mitte olemuslikult patusteks ja kõlvatuteks nagu tüüpilistes animistlikes-intuitsionistlikes moraaliteooriates vaid mingisse konteksti sobimatuks — näiteks koju (telefon), kuue ette (nööbid) või vankri peale (katus). Mingisuguses teises kontekstis võivad need kõik täiesti vastuvõetavad olla ja kuna aamlased reeglina oma usku naabritele peale ei sunni, ei ole ka midagi ebatavalist selles, kui aamlane helistab oma nööpide ja elektriga naabrile koju, kurdab, et päikest on vähevõitu ja lepib kokku, et ta viib oma mobiiltelefoni ööseks tolle katuse alla laadima.

    Mobiiltelefoniputkad on vast sellise lähenemise kõige kuulsam lahendus. Kuna putka ei ole osa kodust, tohib sinna enamasti ka elektriliin joosta, aga paljud jooksevad päikeseenergial. The Technium kirjutab lähemalt aamlastest häkkerite huvitavatest tehnilistest leidustest, millest mõnede steampunk lahtrisse torkamine eriti palju fantaasiat ei nõuagi.

    Kui me nüüd selle konkreetse juhtumi juurde tagasi tuleme, siis minu meelest ei pane see mitte aamlasi kui religiooni või kultuuri halba valgusse vaid illustreerib lihtsalt närukaelast usujuhti ja ehk ka usulist mehhanismi, mis psühhopaadile autoriteedi kätte andnud on. Nii, nagu enamik katoliiklasi on südametunnistusega inimesed, kes püüavad paavsti ja tema kitlivendade õpetusest-tegemistest hoolimata käituda ontlikul ja kõlbelisel kombel, on ka enamik aamlasi täiesti korralikud inimesed.

    Lõpetuseks märgin, et ei juhtu iga päev, kui peavoolu-uudisveerus seda va vanainimeste viisi kõlbluse edendamiseks ja patuelu preventeerimiseks mainitakse. “Kullake, teie silmad on nii ilusad, et nad lähevad seaduse vastu! Näete, ma olen hayah‘st — andke õige oma number, teeme eraviisiliselt KEPP’i?” on ju anekdoodi puändiks kena küll, aga ehtne uudisnupp on ikkagi kraadi võrra kangem.

  19. Fairleigh Dickinson University teadurid on välja selgitanud, et eksisteerib uudistekanaleid, mille pidev jälgimine vaatajate teadlikkust päevasündmustest platseeboga — uudiseid mittejälgivate inimestega — võrreldes kahandab.

    According to the latest results from Fairleigh Dickinson University’s PublicMind Poll, some news sources make us less likely to know what’s going on in the world. In the most recent study, the poll asked New Jerseyans about current events at home and abroad, and from what sources – if any – they get their information. The conclusion: Sunday morning news shows do the most to help people learn about current events, while some outlets, especially Fox News, lead people to be even less informed than those who say they don’t watch any news at all.

    For example, people who watch Fox News, the most popular of the 24-hour cable news networks, are 18-points less likely to know that Egyptians overthrew their government than those who watch no news at all (after controlling for other news sources, partisanship, education and other demographic factors). Fox News watchers are also 6-points less likely to know that Syrians have not yet overthrown their government than those who watch no news.

    Teadlased on statistika abil tuvastanud, et sellist fenomeni ei saa selgitada hüpoteesiga, mille põhjal rebaseuudiseid peaasjalikult mingi konkreetse jobudust propageeriva partei pooldajad vaatavad.

    “Because of the controls for partisanship, we know these results are not just driven by Republicans or other groups being more likely to watch Fox News,” said Dan Cassino, a professor of political science at Fairleigh Dickinson and an analyst for the PublicMind Poll. “Rather, the results show us that there is something about watching Fox News that leads people to do worse on these questions than those who don’t watch any news at all.”

  20. dig osundas:

    ERR vahendab kurba uudist divesinikmonooksiidi helveste kiire liikumisega seotud terviseriskidest.

    USA-s Alaska osariigis lumetormi tõttu kaheks päevaks kadunuks jäänud Keenia pikamaajooksja Marko Cheseto kaotas külmakahjustuste tõttu mõlemad jalad. […] Cheseto, kes õppis ja esindas sportlasena Alaska ülikooli UAA, jäi kadunuks 7. novembril lumetormi ajal ning ei kandnud siis ilmale vastavaid talveriideid, vahendas BBC.

    Kui praeguseks on paari aastaga asendanud „lumetorm” selle, mis ennevanasti oli tuisk, siis huvitav, mitu aastat läheb, kui kaob ka sõna „äike” ja lehed kirjutavad ainult „elektrilisest tormist”? ;)

  21. Mine võta kinni, kumba pidi püha reliikvia siis toimib: Moskvas on reliikvia juurde kilomeetrite pikkune järjekord

    Moskvas seisavad kümned tuhanded inimesed kuni 12 tundi järjest külma käes mitme kilomeetri pikkuses järjekorras, et kummardada Lunastaja Kristuse peakirikus laegast, milles olevat jumalaema vöö. [snipsnip] Viie päevaga on reliikvia juures käinud üle 400 000 inimese. Arstiabi on vajanud 788 järjekorras seisnut ja 85 neist tuli haiglasse paigutada, vahendasid Interfaks jt. [snipsnip] Vladimir Jakunin, kes juhib reliikvia Kreekas Athose mäel asuvast Vatopedi kloostrist Venemaale toomise korraldanud Andreas Esmakutsutu Fondi hoolekogu, rääkis oktoobris pressikonverentsil, et jumalaema vöö aitab suurendada sündimust, mis on praeguse demograafilise situatsiooni juures Venemaal väga tähtis.

    Jne jne.

  22. Orac paneb tähele, et Piirideta Nõelatorkajad (Acupuncturists Without Borders), sotsiaalmimikrit harrastav organisatsioon, kes end silmnähtavalt Médecins Sans Frontières‘ sarnasena paista lasta püüab, on majandusraskustes.

    It turns out, surprisingly enough, that perhaps AWB is about as popular as the Average White Band is now, 30 years after its prime. Just up on AWB’s Facebook page in October was this message:

    AWB is having to cut back on our staffing temporarily until we receive more funds, donations and membership dues. We now currently have the equivalent of one full time staff position running the entire organization. We hope this will change soon. At the same time, the need for our services, the numbers of inquiries and people interested in our work, and the unbelievably powerful disaster relief programs we’ve been able to support, are at an all-time high.
    Please consider how you can help now – with a donation, a monthly pledge, finding others to donate, renewing your membership, putting out an AWB Donation Kit in your waiting room, or whatever may suit you if you want this important work to continue. And if you can do it today, we would greatly appreciate that. Please go to http://www.ACWB.info to donate or sign up as a new or renewing member. Thank you!

    Maybe there is hope after all.

  23. dig ütles:

    Mobiiltelefoniputkad …

    Kui tüüpiline mobiiltelefoniputka on puust putka, kus sees on mobiiltelefon, pliiats ja paber, siis esiletõstmist võib väärida The Techniumi artikli lõik, mis meenutab vana legendi, et aamlaste mobiiltelefonikasutuse algusaegadel, kui putkades alles traadiga telefonid seisid, seadsid aamlased Ordnungi nimel üles hoopis mobiilsed telefoniputkad.

    According to anecdote, the first Amish alpha geeks to request permission to use cell phones were two ministers who were also contractors. The bishops were reluctant to give permission but suggested a compromise: keep the cell phones in the vans of the drivers. The van would be a mobile phone shanty.

  24. Greg Laden vahendab uusi arenguid Kliimavärava projektis.

    WASHINGTON (Nov. 22, 2011)–In an apparent effort to discredit climate science, hackers again posted stolen emails from leading climate scientists online today, just days ahead of a United Nations climate meeting. According to the University of East Anglia in the United Kingdom, the emails released today are part of the same batch that was stolen from the university years ago. Only some of those emails were released in November 2009. Since then, multiple investigations exonerated scientists who had their emails stolen of misconduct.

  25. Hea näide marksistlikut mõttemaailmast ning haridussüsteemi dekonstrueerimisest.

    Berliini Vaba Ülikooli professori Gerhard de Haani ennustuste kohaselt kaob umbes kolme­kümne aasta perspektiivis kool tänapäevases mõttes ära: õpilased tulevad kokku algteadmiste omandamiseks ja ühiskonnas hakkama saamise õppimiseks. Õppima hakatakse aga interneti vahendusel ja eelkõige seda, mis inimest ennast rohkem huvitab. Usutles Alo Raun.

    Kes ütleb, mida ühiskond vajab…

    kes saab kindlalt öelda, et teab, mis on lapsele vajalik?…

    Juba 9–10-aastane õpilane on piisavalt pädev, et valida, millist ainet on tema huvidest lähtuvalt oluline õppida.

    Me peame aru saama, milliseid kompetentse on meil üldse heaks eluks tulevikus vaja. Üks vastus võib olla, nagu OECD ütleb, et sa pead õppima käituma inimõiguste raames, olema demokraat ja suutma elada jätkusuutlikult. Need on põhiaspektid, mis igal inimesel maailmas peavad olemas olema. Nagu näha, ei ole mainitud siin bioloogiat, füüsikat, matemaatikat jne.

    Mida tänapäeva mõistes inimõigused ja demokraatia tähendavad, seda on meile igasugu sõgedikud vist piisavalt selgitanud. Jätkusuutlikus pole siinkandis veel popp aga mujal maailmas tähendab see seda, et Euroopa ei jää püsima ilma kogu Aafrika ja Araabiamaailma siia toomiseta…..:D

    http://www.postimees.ee/646382.....-teadmisi/

  26. Eesti noorte matemaatika- ja loodusteadmised on Euroopale eeskujuks Postimees

    Eestis ja Hollandis valdab 15-aastaste elanike hulgas halvasti matemaatikat umbes 13 ja Soomes vaid 8 protsenti, samal ajal kui ELi keskmine näitaja – 22 protsenti – jääb tunamullu seatud sihtmärgist kaugele. Ka loodusteaduste vallas omab Soomes 15-aastaste hulgas puudulikke teadmisi kõigest 6, Eestis 8 ja Hollandis ligikaudu 13 protsenti, samas kui ELi keskmine näitaja on 18 protsenti.

    Tahaks loota, et kavandatav haridusreform ja edaspidised aastad ei vii meie õpilasi teadmiste ja testide tulemuste osas allapoole.
    Ja ka individuaalselt võttes ei tahaks, et ühegi õpilase õppimisvõimalused, omandatud teadmiste hulk väheneksid ja potentsiaal jääks realiseerumata.

  27. salvey ütles:

    Tahaks loota, et kavandatav haridusreform ja edaspidised aastad ei vii meie õpilasi teadmiste ja testide tulemuste osas allapoole.

    Ise tahaks ka häid asju loota. Mis on kavandatavas haridusreformis sellist, millest halba ennustada?

  28. Stephen Hawking: inimkonna tulevik sõltub uue koduplaneedi leidmisest Postimees

    «Inimkonda võib katastroof tabada juba järgmise 100 aasta, mitte järgnevate tuhandete või miljonite aastate jooksul,» arvab tuntud füüsik.

    Ta lisas, et inimkond on jõudnud kestmajäämise seisukohalt ohtlikku ajajärku.

    Hawkingi sõnul on hakanud suurt ohurolli mängima rahvaarvu plahvatuslik kasv ja loodusressursside piiratus.

    «Kui vaadata olukorda pikemas ja laiemas perspektiivis, siis inimkonna ainsaks võimaluseks on leida veel eluks sobivaid planeete peale Maa ning seal kogukonnad luua. Tuleb leida uus koduplaneet,» arvas tuntud kosmoseteadlane.

    Hawkingi arvates on kosmosetehnoloogia juba nii kaugele arenenud, et uute elukohtade avastamine ei peaks probleem olema.

    Teadlased avaldasid sel nädalal nimekirja planeetidest ja kuudest, mis võiksid inimkonnale uueks koduks sobida.

  29. Lõuna-Korea vanglad saavad robot-valvurid

    Lõuna-Koreas on loodud vangivalvurite tööd kergendavad robotid.

    Pooleteisemeetri pikkused ja ratastel liikuvad masinad pannakse valvama eelkõige öisel ajal, edastab AFP.

    Teadlaste sõnul on need robotid võimelised ära tundma tavapärasest erinevat käitumist, nagu näiteks enesetapule viitav tegevus või vägivald. Vangid saavad vajadusel suhelda roboti abil inimvangivalvuritega.

    Roboti välja töötanud teadlaste sõnul on süsteem valmis, kuid roboti välimus vajab veel kohendamist, et see sõbralikum välja näeks.

    Esimesed robotitest vangivalvurid võetakse kasutusse järgmise aasta märtsis.

    Lõuna-Koreas on viimastel aastatel üha enam hakatud tegelema robotitehnoloogia arendamisega. Selles riigis kasutatakse roboteid juba koolides inglise keele õpetajatena, koduabilistena ning vastu Põhja-Koread jääva piiri valvamisel.

  30. Kalle Gaston: moodsa aja matused ehk miks ei tasu kiirustada Delfi

    On teada, et me esivanemad ei kiirustanud surnust lahtisaamisega, sageli valvati teda kordamööda ligi nädalajagu öid ja päevi enne matust. Ja kindlasti polnud põhjuseks see, et aega oli palju käes.

    Vanarahvas teadis leina- ja suremiseprotsessist rohkem kui meie täna. Nii teati, et kui inimene hinge heitis, ei tähendanud sündmus seda, et ta lõpuni surnud on. Vanade pärimuste kohaselt nii idas kui läänes on inimesel lisaks füüsisele kehale veel mitmeid peenemaid kehi, mis pole viiele meelele tajutavad, nt emotsionaalne, mentaalne ja juba peenem eeterkeha. Need osised väljuvad surnukehast järgemööda, alul hõredamad, hiljem tihedamad. Ega asjata mälestatud lahkunut 3-ndal, 7-ndal ja 40-ndal päeval pärast surma
    Just neil päevil toimusid lahkunu eemaldumisel siinsetest sfääridest olulised sündmused, mil nad sageli vajasid elavate abi palvete näol. Vanades surnuaia õuduslugudes on sageli juttu öösiti helendavatest haudadest. Nii mõnigi tuttav on poolsalaja tunnistanud, et on lähedase haual kogenud midagi sarnast, aga kartuses hullukuulsuse ees on jätnud läbielatu enda teada.

    Sellised ebamaised tulukesed pole midagi muud kui peenemate kehade väljumine lihakehast. Kui põletame surnukeha kolmandal päeval, võime sekkuda protsessi, mis ei tähenda lahkunule midagi head. Kuigi kaasaegne meditsiin võib vastu vaielda nagu võiks surnu kolmandal päeval üles tõusta nagu Jeesus, on vanades pärimustes küllalt juttu varjusurmast ärganutest.

    Tänapäevasele materialistile on eelöeldu üks udujutt, ent kahtlen, kas oleme neis asjus targemad kui esivanemad?

  31. Kas keegi vaatas veel pühapäeval 20.11 ETV-st sellist saadet nagu Püramiidi tipus (professor Thomas Timusk oli keskmes) ning kas keegi märkas seika, kus valguse kiiruse ja Universumi (vaatlusandmete ja matemaatiliste tulemite põhjal saadud) vanusega pandi ikka täiesti mööda?
    Või on vahepeal midagi muutunud, kuna neutriinode kiirusega pidi fundametaalselt midagi valesti olema?

  32. salvey ütles:

    Tahaks loota, et kavandatav haridusreform ja edaspidised aastad ei vii meie õpilasi teadmiste ja testide tulemuste osas allapoole.

    Selles kontekstis tahaks viidata Targo Tennisbergi artiklile Itimees kui kunstnik, mille rõhuasetus, tõsi küll, on natuke kitsam:

    Eestis tegeleb tõsisemate ülikoolieelsete arvutiteadmiste andmisega kitsas seltskond fanaatikuid, ühelt poolt hakkajamad arvutiõpetajad, teiselt poolt Tartu Ülikooli juures tegutsev Teaduskool ning informaatikaolümpiaadide toimkond, kes korraldab mitmesuguseid programmeerimise ja IT-alaseid võistlusi. Keegi neist ei saa oma tegevuse eest suurt midagi, tegutsetakse pigem hobi korras. Peamiselt on kõik laste enda teha.

    Samas, kui 2000 aasta paiku võttis kasvõi programmeerimisolümpiaadi eelvoorudest osa stabiilselt üle 100 õpilase, on see arv praeguseks langenud keskmiselt 60 kanti. Need on inimesed, kelle seast moodustub kunagi IT-inseneride ja teadlaste tuumik. Et eelmistes punktides toodud kava kohaselt edasi areneda, peaks osalejaid olema mitusada, praegune arv ei võimalda isegi taastootmist. Võrdluseks on Leedus programmeerimine olemas koolides õppeainena ning seal tuleb analoogsetele üritustele 800 õpilast! See tähendab, et 10 aasta pärast on nende potentsiaal IT vallas oluliselt kõrgem Eesti omast ja meil tõsine oht edetabelites veel langeda.

    Milles asi? Kui tiiger esimest korda hüppas, olid arvutite võimalused palju väiksemad ning koolide esimesed arvutiõpetajad jagasid ka lastele eelkõige programmeerimisalaseid teadmisi – et selle arvutiga oleks võimalik rohkem peale hakata. Sajandivahetuseks oli aga juhtunud kaks asja: esiteks oli arvuti jõudnud masskasutusse, sellest oli saanud tarbeasi ning ka fookus nihkus nokitsemiselt praktilisele kasutamisele. Teiseks lahkusid paljudest koolidest need esimese laine õpetajad ning järgmine laine õpetas juba ainult MS Office’it, mitte programmeerimist.

    Tagajärjeks on, et lapsed, kellel muidu oleks eeldusi ja huvi asjaga tegeleda, ei saa vastavat infot ega julgustamist, mis lubaks neil areneda tulevasteks maailmanimega firmade loojateks.

  33. ütles:

    Või on vahepeal midagi muutunud, kuna neutriinode kiirusega pidi fundametaalselt midagi valesti olema?

    Saadet ei ole ma vaadanud, aga see neutriinokatse ei ole andnud põhjust ei valguse kiirust ega universumi vanust ümber arvutama hakata. Katse on tegelikult alles kordamata ka.

    Kui katse kinnitamist leiab, siis minu lemmiktõlgendus on, et kõnealused neutriinod ostsilleeruvad mingisugustel tingimustel tahhüonideks ja tagasi või, et (see) neutriino ise ongi tahhüon. Tahhüonid on eksootilised ja hüpoteetilised osakesed küll, aga kui mõni leitakse, peaks ta lühikeses perspektiivis Standardmudelisse suhteliselt hõlpsasti ära mahtuma ilma vajaduseta fundamentaalseid väärtusi radikaalselt kohendada. Pikemas perspektiivis võiks tahhüonide olemasolu küll huvitavaid järeldusi võimaldada, aga see nõuab järjekordset hullupilguga teadlast Šveitsi patendiametis ilmaasjade üle mõlgutamas. Tõenäosus, et paljud erinevatel viisidel korratud eksperimendid valguse kiiruse mõõtmiseks süstemaatiliselt väga valesid tulemusi andnud on, on sellegipoolest nullilähedane.

  34. dig ütles:

    Katse on tegelikult alles kordamata ka.

    Neutriinod ikkagi liiguvad valgusest kiiremini Novaator

    Peamine nõrk koht selles eksperimendis oli aeg, mil neutriinod teele läksid. Šveitsis Genfi lähedal asuvas kiirendis pommitatakse prootoneid, tekitades niimoodi kõikvõimalikke ebastabiilseid osakesi, ka neutriinosid.

    Selle eksperimendi juures on üks peamisi kahtlusnooli olnud selles, et prootonivalangud on olnud üsna pikad – 10,5 mikrosekundit (miljondikku sekundit) pikad. Seega pole kindel, millal täpselt neutriinod tekkisid ja nii ei saa täpselt mõõta ka seda aega, mis kulus neil Šveitsist Itaalia detektorini 730 kilomeetri pikkuse vahemaa läbimiseks.

    Oktoobris ja novembris on nüüd eksperimente korratud lühemate prootonimpulssidega, mille kestus on 3 nanosekundit, seega on mõõtmised varasemast 3000 korda täpsemad.

    Uues andmestikus on 20 katset, mis on üsna vähe võrreldes kolme aasta jooksul tehtud ligi 16 000 eksperimendiga, millel põhinesid algsed tulemused. Stanco sõnul andsid nüüdsed täpsemad mõõtmised aga väga üheseid tulemusi: neutriinod läbisid vahemaa 60 nanosekundit kiiremini kui valguse kiirus.

    Lisaks võeti uuesti ette kogu statistiline analüüs ja leiti, et mõõtmisviga oli 10 nanosekundit, see veapiir oli juba algartiklis sama suur. Nii on osa teadlasi nüüd nõus oma nime artiklile lisama, kuid endiselt on seltskonnas neid, kes seda teha ei kavatse.

    Mõõtmised jätkuvad – nii vaadatakse uuesti üle fiiberoptilise kaabli pikkus, mille kaudu jõuab info 1400 meetri sügavusel asuvast maa-alusest detektorist maapealsesse andmetöötluskeskusse. Samuti püütakse eksperimente korralda teise detektoriga, kuid selle tulemusteni jõudmine võtab kuid.

  35. salvey tsiteeris:

    Vanades surnuaia õuduslugudes on sageli juttu öösiti helendavatest haudadest. Nii mõnigi tuttav on poolsalaja tunnistanud, et on lähedase haual kogenud midagi sarnast …

    Naljaviluks olgu märgitud neuroloogiast ja psühholoogiast pärinevat mõistet salience — silmapaistvus —, mille visuaalne väljendus võib kergesti helendusena näida, iseäranis pimedas, kui pärisvalgust vähe on. Scholarpedia kirjutab lähemalt: Visual salience.

    Muide, stressihormoonide kõrgemat taset assotsieeritakse teravama salientsiga. Ekstreemsetel juhtudel võib asjasse puutuda hüpervigiilsus.

  36. @dig:
    võta heaks.

    Surnuaia loo kommentaariumis kirjutas keegi, et helendus tuleneb fosfori lahkumisest kehast, peale 40 päeva surmast möödumist.
    Ma jäin peaaegu uskuma :) A`ma ei tea, kas see fosfor ikka maapõuest ja kirstust niimoodi väljatungida saaks…?

  37. Ei, ilmselt mitte.

    Üks võimalik surnuaiahelenduse allikas on veel see, et mõned kõdunevate puutükkide peal elutsevad seened bioluminestseeruvad läbi oma lutsiferiinide oksüdeerumise, umbes niimoodi:

    Chicago Wilderness Magazine kirjutab lähemalt. Paljudes Euroopa kultuurides on kombeks kalmistutele puid istutada või kalmistud tervenisti metsa äärde rajada ning kõdunev puujupp kalmistul ei ole säärases kontekstis just harv sündmus. On täiesti mõeldav, et mõnisada aastat tagasi mõned inimesed seda helendust fosfori helendamiseks pidasid ja nii linna- (või surnuaia-) legendile aluse panid.

  38. Tagasi tulevikku R2

    25.11.2011 – transhumanism aastal 2031

    Alvo Aabloo – professor, Tartu Ülikooli arukate materjalide ja süsteemide labor
    Heilo Altin – doktorant, Tartu Ülikoooli tehnoloogiainstituut, robootika
    Mart Kalvet – ulmefanaatik ja tõlkija
    Kristjan Port – Tallinna Ülikooli Terviseteaduste ja Spordi Instituudi direktor

    homme 13-15 eetris kordus.

  39. ütles:

    Pigem uuri teaduse nurga alt, et mis asi see virvatuluke on.

    You-tube päris tõsise teaduse alla ei liigitu, aga kena vaadata ikka:Phenomenon Will-O’-The-Wisp With Aalborg OST: ‘Will-O’-The-Wisp Theme’

    Mysterious light associated with spirits, found in various folklore tales, seen at night or twilight over bogs, swamps, and marshes.
    The oxidation of phosphine and methane, produced by organic decay, can cause photon emissions. Since phosphine spontaneously ignites on contact with the oxygen in air, only small quantities of it would be needed to ignite the much more abundant methane to create ephemeral fires.

  40. Varsti võime kõik kalmistul helendama hakata

    Man-made super-flu could kill half humanity

    A virus with the potential to kill up to half the world’s population has been made in a lab. Now academics and bioterrorism experts are arguing over whether to publish the recipe, and whether the research should have been done in the first place.
    The virus is an H5N1 bird flu strain which was genetically altered to become much more contagious. It was created by Ron Fouchier of the Erasmus Medical Centre in Rotterdam, the Netherlands, who first presented his work to the public at an influenza conference in Malta in September.

    Põrgutee on alati sillutatud parimate kavatsustega ning erand pole seegi kord.

    However the very same data, if made available to the scientific community, could potentially allow humanity to prepare for an H5N1 pandemic, which Fouchier’s study has shown to be far more probable than was previously believ

    http://rt.com/news/bird-flu-killer-strain-119/

  41. ABC teatab, et Austraalia föderaalvalitsus on käiku lasknud kava, mille järgi lapsevanematelt, kelle lapsed ei ole korralikult vaktsineeritud, võetakse ära õigus lapsetoetusele.

    Parents who do not have their children fully immunised will be stripped of family tax benefits under a scheme announced by the Federal Government.

    The Government says 11 per cent of five-year-olds are not immunised and has announced a shake-up of the system which will take effect from July 1 next year.

    Under the changes, families who refuse vaccinations face losing up to $2,100 per child in benefits.

    Families will need to have their children fully immunised to receive the Family Tax Benefit (FTB) Part A end-of-year supplement.

    Valitsuse hinnangul aitab meede nelja aastaga 209,1 miljonit Austraalia dollarit kokku hoida.

  42. @salvey:

    Kui mina kunagi ühes 8-klassilises koolis käisin, siis meil räägiti maateaduse tunnis, et virvatulukesi mida nähakse surnuaedades on maapõuest eralduva metaani eraldumise ja küünlaleegist põlema lahvatanud gaasikoguse tagajärg.
    Soodes ja rabades ning sõnniku hunnikutes pidavat metaani isesüttimist ka juhtuma, mis hämaras nähtuse tunnistaja nägemismeeles veel tükk aega peale põlemist virvendab, kui juba mujale vaadatakse.

  43. WingNutDaily kirjutab pentsakast juhtumist, kus keegi Ameerika jaemüügiketi Sam’s Club klientidest tundis end peedistatuna seeläbi, et pood müüs talle illustreeritud piiblilugude raamatu, mis illustreeris piiblilugusid, mis talle ei meeldinud. Järgnes peedistamiskaskaad, kus oma osa sai isegi ateistist kunstnik, kes piiblilood LEGOsse ladus.

    After fielding complaints from parents about its “mature” content, the Wal-Mart-owned retailer Sam’s Club has pulled a reported 10,000 copies of a “Bible” off its shelves that uses plastic LEGO blocks to depict Old Testament scenes.

    A woman identifying herself as Tabitha Grace – who engaged in a Facebook conversation with both Smith and Sam’s Club – explained on the social media site why she was among those to complain:

    “When my husband and I first saw ‘The Brick Bible’ at Sam’s Club, we thought, What a fantastic idea for our nephews to have for Christmas,” she wrote. “I flipped through the book, and when I got home went straight to the website in hopes to see if there were more stories. This is where it all went downhill for me. While the website does have a content warning on it, I feel the paraphrase of the Bible stories are not age appropriate and should be identified both on the website and the book itself.”

    Indeed, while Smith says “The Brick Bible” has been edited and abridged to remove objectionable content, the full body of LEGO Bible work on his website is marked with warning labels for nudity, sexual content, violence and cursing.

    Isegi WND ei tea, keda rohkem peedistati.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga