Märtsi planeetide seis ja leiud ajakirjandusest

  • Planeetide seis on märtsis vaatamisväärne. Õhtu jooksul on võimalik ära näha Merkuur, Veenus, Jupiter, Marss, Saturn – kõik klassikalised ja palja silmaga vaadeldavad planeedid, mida tunti juba iidsetel aegadel ja osati eristada taevavõlvil kinni seisvatest tähtedest.

    Kohe peale päikeseloojangut tuleb loojangu suunast horisondi kohalt otsida Merkuuri, abiks binokkel, kuna taevas on seal suunas veel hele. Kõrgemal on näha hele Veenus, mida võib üritada tabada juba enne Päikese täielikku loojumist, ja veel kõrgemal Jupiter.

    Klõpsa pildile, näed suuremalt.

    Kuigi planeet Marss ronib Lõvi jalgade vahel üle horisondi juba kella kuueks õhtul, muutub ta seda silmatorkavamaks, mida pimedamaks muutub taevas. Või siis oodata umbes südaööni ja vaadelda Marssi koos Saturniga, kes selleks ajaks mõlemad kagusuunas kõrgust on kogunud.

    Klõpsa pildile, näed suuremalt.

    Pildid on tehtud tasuta planetaariumiprogrammiga Stellarium.

    Olgu etteruttavalt veel näidatud planeetide seis 21. detsembril 2012:

    planeedid seisuga 21. detsember 2012

    Kuidas tundub – kas joonduvad kõik planeedid ühele joonele ja raskuskese nihkub Päikesest välja?

  • Hingamisterapeut ja ekstaatiline algallikas
    Liisa Kaal, Femme.ee
    Muu hulgas täiesti legitiimne ja sisuline küsimus:

    Palun nüüd kõigil posijail ja soolapuhujail ning nende pooldajail mulle ära seletada, mida head teeb hingamisterapeut.

  • Ametlik statistika – vaktsineerimine paneb haigestuma
    Celtic kohtus numbritega ja need ajasid ta segadusse. Kui kellelgi meist on soovi asja asjalikul moel ja korrektselt üle seletada, siis oleksin mina ja tuhanded teised tõe otsijad tänulikud.
  • Mees, kes hoidis ära kolmanda maailmasõja
    Aadu Hiietamm, Õhtuleht

    Kell 00.15 [1983. aasta 26. septembril] hakkas ootamatult huilgama sireen. Kosmosest baseeruvalt hoiatussüsteemilt tuli teade, et USA idarannikult on NSVLi poole saadetud mandritevaheline tuumarakett.
    […]
    Olnuks see tõepoolest tuumarakett, jäänuks tuumaplahvatuseni kusagil Venemaal 25 minutit.
    […]
    Kuus kuud kestnud juurdlus selgitas, et luuresatelliit pidas USA tuumarakettide stardiks kõrgetest pilvedest peegeldunud päikesekiirt.
    […]
    Tänavu 24. veebruaril sai sõjaväepensionär Stanislav Petrov Baden-Badenis Saksa ekspresidendilt Roman Herzogilt maailma päästmise eest maineka Saksa meediaauhinna.

Täna polegi midagi rohkemat öelda, aga küllap teie usinad käed toimetavad siia uusi lugusid.

170 Replies to “Märtsi planeetide seis ja leiud ajakirjandusest”

  1. Karjus: Kaia jäi psühholoog Mare Porki lõksu

    Eesti parima tennisisti Kaia Kanepi endise treeneri Silver Karjuse sõnul on tema ja Kanepi koostöö lõppemise taga sportlast nõustav psühholoog Mare Pork, kelle tegevus on jätnud treeneri arvates ka Kanepi tulemustele jälje.

    Karjus rääkis täna hommikul ETV saates “Terevisioon”, et Mare Pork hakkas Kanepit mingil hetkel valesti suunama ning on asunud teda ette valmistama tippsportlase karjääri lõpetamiseks.

    Karjuse sõnul järgis Kanepi psühholoogi juhtnööre ning see muutis teda sportlasena.

    “Ta hakkas teistmoodi suhtuma, ta ei suhtunud lõpuks enam nagu sportlane,” rääkis Karjus.

    Ei ole muidugi skeptikute ampluaa, kuivõrd Mare Pork pole ju mingi posija vaid kvalifitseeritud psühholoog, kuid päris huvitav ja intrigeeriv lugu ikkagi.

  2. Kas aju mäletab antidepressante? Novaator

    Andmete analüüsimisel vaatles uurija eraldi neid patsiente, kes olid varem antidepressante võtnud ning neid, kelle masendust polnud kunagi varem ravitud.

    Selgus, et depressiooniravimite tarvitamine vähendas prefrontaalse ajukoore aktiivsust kõikidel inimestel.

    Hunteri sõnul ei pruugi ajuaktiivsuse vähenemisel tingimata olla negatiivset mõju, sest ka ülemäära toimekas ajukoor tekitab depressioonihaigetel probleeme.

    Kuid platseebo tarvitajatel puhul oli näha suur erinevus. Neil, keda polnud kunagi varem antidepressantidega ravitud, tekkis platseebo mõjul prefrontaalse ajukoore aktiivsuse suur tõus.

    Seevastu elu jooksul depressiooniravimeid tarvitanutel kahanes ajukoore aktiivsus. Mõju oli väga sarnane päris ravimi toimele, neid polnud ajuentsefalogrammi põhjalik võimalik eristada

    “Aju reaktsioon platseebole tundub sõltuvat sellest, kas närvisüsteem on varem kogenud depressiooniravimite mõju,” selgitas Hunter. “Kui inimene on varem ravimeid võtnud, siis reageerib aju ilma toimeta tabletile nii nagu oleks tegu tõelise ravimiga,” lisas ta.

    Uurija sõnul sarnaneb nende poolt kirjeldatu klassikalise tingimisfenomeniga, kus ravim ise ja selle võtmisega seotud tegevused– näiteks arsti või õe ilmumine, tableti võtmiseks veeklaasi täitmine, võivad ajus esile kutsuda sarnase vastuse.

    Nii võib eelnev ravi mõjutada käimasoleva ravikuuri edukust.

    Siiski on võimalikud ka teistsugused seletused. Edaspidiste uuringute käigus loodab Hunter selgeks teha, millised antidepressantidest tingitud ajumuutused viitavad haige paranemisele.

    Uurimus ilmus ajakirjas European Neuropsychopharmacology.

    Päris huvtav.

  3. Mart K. ütles:

    Delfi vahendab perearst Janika Viilupit, kes keelab uskuda foorumitest leitud vaktsineerimisalast teavet.

    Artikli alt foorumist võib leida uskumatut vaktsineerimisalast teavet.

  4. Enda sõnul teispoolsusest tagasi pöördunud Vello usub, et elab võõra hingega Õhtuleht

    Vello kõhkleb, kas rääkida. Ta teab, kui raske on teistel teda uskuda ja mõista. Vello arvab nimelt, et talle anti teise inimese hing ja ta on elus ainult tänu sellele. Võõra hingega elab ta juba kaheksandat aastat pärast seda, kui tema süda haiglavoodis seiskus. Siis sattus Vello teispoolsusesse, kus talle öeldi: vara veel tulla.

    Pärast teise inimese hinge saamist teab praegu Pärnumaal Tootsis elav Vello (64) selle inimese mõtteid veel enne, kui too on jõudnud midagi öelda. Ta teab tema haigusest või murest ka siis, kui nad on teineteisest kaugel.

    Ja juhtub ka vastupidist. Mõnikord helistab see inimene talle hommikul ja ütleb, mida Vello unes nägi või kust tal valutas, et ta öösel magada ei saanud.

    Rohkem lugemiseks peaks 10 senti maksma.

  5. Tulevast aastast elukindlustus naistele tõenäoliselt kallineb Postimees

    Järgmisest aastast ei tohi kindlustusfirmad elukindlustuselepingute sõlmimisel kasutada hinnastamise ühe komponendina inimese sugu ja kohati võib see tähendada kindlustuse kallinemist naisklientidele.

    «Järgmisest aastast hakkavad elukindlustuses kehtima unisex-tariifid, mis tähendab naistele ja meestele võrdseid, kuid ka kallimat elukindlustuse hinda. Märkimisväärselt tõuseb just naiste elukindlustuslepingu hind, sest naised on pikema eluea ja parema tervisega. Meestega juhtub sagedamini õnnetusi või surmajuhtumeid, järgmisest aastast hakatakse meeste kõrgemat riskikäitumist kompenseerima naiste kõrgemate kindlustusmaksetega,» ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst.

  6. salvey tsiteeris:

    Järgmisest aastast ei tohi kindlustusfirmad elukindlustuselepingute sõlmimisel kasutada hinnastamise ühe komponendina inimese sugu ja kohati võib see tähendada kindlustuse kallinemist naisklientidele.

    Kuna hinnatõuse juhtub harva, aga alla lähevad hinnad iga päev, siis ei ole see, kui elukindlustus mittenaissoost inimestele odavamaks muutub, loomulikult uudisnupus äramärkimist väärt.

    SEB teatas, et pakub eesootava muutuse tõttu aasta lõpuni elukindlustust senisest madalama hinnaga.

  7. Vabadusraadio räägib kunagi Duumas istunud ja teisi sulitempe teinud Mavrodist.

    is company once raked in millions of dollars a day. He owned enough cash to pack several rooms full with banknotes. He was elected to the Russian State Duma and even attempted a run for president.

    Today, Sergei Mavrodi, the man behind the infamous MMM financial pyramid that cheated millions of Russians out of their savings in the 1990s, is broke and in prison for nonpayment of a 1,000-ruble ($33) fine.

    A Moscow court jailed him for five days on March 14 after he failed to pay the fine, slapped on him for an unspecified administrative offense. A court representative said he faced 10 identical charges.

    Nagu heaks kombeks on, kuulutas vaeseke end kohe enne tagakiusamise algust märtriks.

    “My goal is a financial apocalypse, a destruction of the global financial system,” he told RFE/RL just hours before his March 14 arrest. “I consider the current financial system unfair; it’s not fair that some people own billions while others have nothing. The system must be destroyed and something else must be built in its place. That’s precisely what I’m working on.”

    Lääne-eurooplaste hääletoruna väljendab Raadio Vaba Euroopa loomulikult ka üleolekut jobude venemaalaste suhtes:

    His foray into the West, however, may prove tricky. Russia’s porous legislation and the population’s inexperience with capitalism at the time enabled MMM to defraud millions of Russians in the early 1990s.

    Western citizens, well-seasoned in the principles of a market economy, may prove tougher to persuade. Western laws could also be an obstacle.

    Teadupärast ei ole kapitalistlikus Läänes Ponzi skeemid kunagi töötanud. Sellepärast ei nimetagi me neid itaalia päritolu Carlo Pietro Giovanni Guglielmo Tebaldo Ponzi järgi vaid ikka ja alati idamaiselt püramiidskeemideks.

  8. @dig:
    No vaat siis, hea, et läksid ja uudise ikka korralikult lõpuni lugesid.

    Mul üpris ükskõik tegelikult, ei plaani ei ennast kindlustada ega ka meest mitte :)

  9. Teadupärast laskis hiljuti Meerika militant seersant Bates maha hulka süütuid afgaane. KLEWTV andmeil uurib USA sõjavägi nüüd võimalust, et vaeseke hullus psühhoaktiivse medikamendi tarbimise järel. Kandidaadiks on meflokiin, mida troopilistes piirkondades tegutsevatele meeriklastele manustatakse malaaria profülaktikaks.

    WASHINGTON – A top Pentagon official has ordered an emergency review of a controversial anti-malaria drug – now that it has been potentially linked to the massacre of Afghan civilians.

    No one has confirmed whether Staff Sgt. Robert Bales was using the drug, known as Mefloquine. But the drug has been linked to dangerous side effects – including depression, psychosis, and suicidal thoughts.

  10. Truthout pomiseb krüptozooloogiast, nimelt müütilisest loomast nimega ajakirjanduseetika.

    A March 25 article by Mark Benjamin at The Huffington Post seriously misled readers about a link between the controversial antimalarial drug mefloquine and the mass murder in Afghanistan attributed to Staff Sgt. Robert Bales. Relying on a document he wrongly identified, and with zero evidence backing up his claims, Benjamin’s headline stated “Military Scrambles to Limit Malaria Drug Just After Afghan Massacre.” As a matter of journalistic ethics, Benjamin should apologize to his readers and retract the story.

  11. Postimees paljastab Indoneesia suurnina räpaseid mõtteid — too peab nimelt miniseelikuid pornograafilisteks.

    Indoneesia usuasjade minister Suryadharma Ali määrati juhtima pornovastast töörühma. Ta väitis, et üheks pornograafia kriteeriumiks on miniseelik.

    Doktor Suryadharma selgitas, et enne, kui töörühmal on võimalik pornograafiat keelustada, peavad nad paika panema universaalsed kriteeriumid, vahendab The Sidney Morning Herald. Kui pornograafia on tema sõnul midagi, mis on tuntav, siis kvalifitseerub ka miniseelik pornograafia alla.

  12. Washington Post kirjutab uuest võimalikust mesilasperede äkksurma põhjusest, milleks on mürk.

    Two new studies found that honeybees and bumblebees had trouble foraging for food and returning with it to their hives after exposure to the class of insecticides, which is widely used to protect grains, cotton, beans, vegetables and many other crops.

    Although the authors of the studies published Thursday in the journal Science do not conclude that the pesticides — called neonicotinoids — are the sole cause of the American and international decline in bees or the more immediate and worrisome phenomenon known as colony collapse disorder, they say that the omnipresent chemicals have a clearly harmful effect on beehives.

    Uuringu läbiviimiseks kleepisid teadlased mesilaste selga raadioaparaadid.

    The honeybee research involved a novel technique to track the bees: Researchers in France glued tiny radio-frequency microchips to the insects’ thoraxes before the bees went out into the wild to forage for food.

  13. Virgin edastab kuuldusi rikaste miljonäride uutest puhkusereisidest.

    Republic of Vanuatu

    Richard Branson launches journeys to the centre of the Earth through Virgin Volcanic. Academy Award winning actor Tom Hanks to join first expedition.

    Only 500 people have been to space, only three people have been to the bottom of the ocean, but no one has ever attempted to journey to the core of an active volcano. Until now.

  14. Psychology Today uurib, miks väikestel prantslastel ADHD’d pole.

    Is ADHD a biological-neurological disorder? Surprisingly, the answer to this question depends on whether you live in France or in the United States. In the United States, child psychiatrists consider ADHD to be a biological disorder with biological causes. The preferred treatment is also biological–psycho stimulant medications such as Ritalin and Adderall.

    French child psychiatrists, on the other hand, view ADHD as a medical condition that has psycho-social and situational causes. Instead of treating children’s focusing and behavioral problems with drugs, French doctors prefer to look for the underlying issue that is causing the child distress—not in the child’s brain but in the child’s social context. They then choose to treat the underlying social context problem with psychotherapy or family counseling. This is a very different way of seeing things from the American tendency to attribute all symptoms to a biological dysfunction such as a chemical imbalance in the child’s brain.

  15. märts sai küll läbi, aga kuna järgnevas loos on tähtsal kohal ka Maa kaaslane Kuu ning kevadine pööripäev, siis ehk on ta seetõttu sobilik linkimiseks möödunud kuu tähisesse ajakirjandusteemasse.
    Paast, püha nädal ja ülestõusmisaeg Eesti Päevaleht

    Ülestõusmispüha on kõige vanem kristlik püha, mis lõpetab nädala, mida on nimetatud nii pühaks, suureks kui ka vaikseks nädalaks.

    Järgneb ülestõusmisaeg, mis kestab kuni nelipühadeni. Ülestõusmispüha kuulub kirikukalendri teise tsüklisse. Kirikuaasta ehk liturgilise kalendri algus novembris või detsembris sõltub sellest, millisele nädalapäevale langeb esimene jõulupüha.

    Esimene ehk jõulutsükkel koosneb advendiajast, jõuluajast ja ilmumisajast. Viimase pikkus on muutuv – kaks kuni kuus pühapäeva – ja sõltub ülestõusmispühadest. Selle määramise aluseks on kevadine pööripäev, mille järel tuleb oodata järgmise täiskuuni, millele järgnev pühapäev ongi ülestõusmispüha. Kolmas tsükkel on nelipühajärgne aeg.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.