Märtsi planeetide seis ja leiud ajakirjandusest

  • Planeetide seis on märtsis vaatamisväärne. Õhtu jooksul on võimalik ära näha Merkuur, Veenus, Jupiter, Marss, Saturn – kõik klassikalised ja palja silmaga vaadeldavad planeedid, mida tunti juba iidsetel aegadel ja osati eristada taevavõlvil kinni seisvatest tähtedest.

    Kohe peale päikeseloojangut tuleb loojangu suunast horisondi kohalt otsida Merkuuri, abiks binokkel, kuna taevas on seal suunas veel hele. Kõrgemal on näha hele Veenus, mida võib üritada tabada juba enne Päikese täielikku loojumist, ja veel kõrgemal Jupiter.

    Klõpsa pildile, näed suuremalt.

    Kuigi planeet Marss ronib Lõvi jalgade vahel üle horisondi juba kella kuueks õhtul, muutub ta seda silmatorkavamaks, mida pimedamaks muutub taevas. Või siis oodata umbes südaööni ja vaadelda Marssi koos Saturniga, kes selleks ajaks mõlemad kagusuunas kõrgust on kogunud.

    Klõpsa pildile, näed suuremalt.

    Pildid on tehtud tasuta planetaariumiprogrammiga Stellarium.

    Olgu etteruttavalt veel näidatud planeetide seis 21. detsembril 2012:

    planeedid seisuga 21. detsember 2012

    Kuidas tundub – kas joonduvad kõik planeedid ühele joonele ja raskuskese nihkub Päikesest välja?

  • Hingamisterapeut ja ekstaatiline algallikas
    Liisa Kaal, Femme.ee
    Muu hulgas täiesti legitiimne ja sisuline küsimus:

    Palun nüüd kõigil posijail ja soolapuhujail ning nende pooldajail mulle ära seletada, mida head teeb hingamisterapeut.

  • Ametlik statistika – vaktsineerimine paneb haigestuma
    Celtic kohtus numbritega ja need ajasid ta segadusse. Kui kellelgi meist on soovi asja asjalikul moel ja korrektselt üle seletada, siis oleksin mina ja tuhanded teised tõe otsijad tänulikud.
  • Mees, kes hoidis ära kolmanda maailmasõja
    Aadu Hiietamm, Õhtuleht

    Kell 00.15 [1983. aasta 26. septembril] hakkas ootamatult huilgama sireen. Kosmosest baseeruvalt hoiatussüsteemilt tuli teade, et USA idarannikult on NSVLi poole saadetud mandritevaheline tuumarakett.
    […]
    Olnuks see tõepoolest tuumarakett, jäänuks tuumaplahvatuseni kusagil Venemaal 25 minutit.
    […]
    Kuus kuud kestnud juurdlus selgitas, et luuresatelliit pidas USA tuumarakettide stardiks kõrgetest pilvedest peegeldunud päikesekiirt.
    […]
    Tänavu 24. veebruaril sai sõjaväepensionär Stanislav Petrov Baden-Badenis Saksa ekspresidendilt Roman Herzogilt maailma päästmise eest maineka Saksa meediaauhinna.

Täna polegi midagi rohkemat öelda, aga küllap teie usinad käed toimetavad siia uusi lugusid.

170 Replies to “Märtsi planeetide seis ja leiud ajakirjandusest”

  1. Wall Street Journal kirjutab uuest õhuturvapraktikast USAs.

    Hate the full-body scans, pat-downs and slow going at TSA airport security screening checkpoints? For $100, you can now bypass the hassle.

    The Transportation Security Administration is rolling out expedited screening at big airports called “Precheck.” It has special lanes for background-checked travelers, who can keep their shoes, belt and jacket on, leave laptops and liquids in carry-on bags and walk through a metal detector rather than a full-body scan. The process, now at two airlines and nine airports, is much like how screenings worked before the Sept. 11 attacks.

    Terroristidel ei ole teadupärast kohe kuidagi võimalik $100 maksta ja nende ajalugu on täis suitsiiditerrorit, mis TSA’le otsekohe silma torkab.

  2. Yahoo räägib, missuguse kivi alt Austria põllumees uhvu välja kaevas.

    According to news reports, an Austrian farmer discovered a mysterious, deep, perfectly round hole that apparently had appeared in his field overnight. And, of course, extraterrestrial activity was assumed.

    Farmer Franz Knoglinger discovered the hole while looking for a lost pet. In an interview with the Austrian Times newspaper, Knoglinger said: “I was looking for our family cat, Murlimann, when I noticed the hole. I didn’t know how deep it was, so I dropped the stone down there and heard a metallic clunk. From the time it took for the stone to reach the bottom, I realized it was very deep.”

    Intrigued, Knoglinger used a rope to lower a magnet into the hole, and he concluded that whatever was at the bottom was metallic. This only deepened the puzzle, and soon the mystery drew local, national and, finally, international attention. Curiosity-seekers, geologists and UFO buffs flocked to the farm to see the hole for themselves. A buried UFO became a favorite explanation.

    Ajaloolased suutsid mõistatuse siiski lahendada. Kass aga külitas kapis.

  3. MSN teatab, et näpuga näitamine aitab laste usaldust võita.

    Pointing makes kids believe you. And it may convey an air of authority to adults, too.

    That’s the finding of a pair of psychologists at the University of Virginia. In a new study probing how young children make inferences about what other people know, co-authors Carolyn Palmquist and Vikram Jaswalfound that adults can convince a 4-year-old that they know something simply by pointing while delivering the message. This act even overrides all other evidence that the pointer is clueless.

    Ehk tuleks näpuga näitamise tabu pidada antiintellektualismi või sunniviisilise tagasihoidlikkuse väljenduseks?

  4. Tallinna Postimees vahendab seisukohta, mille põhjal tuleks linnaliinibusse pidada elitaarseteks sotsiaalasutusteks.

    Tasuta ühistranspordi puhul ei hakka ma kohe kindlasti vähem autot kasutama. Hakkan hoopis rohkem igapäevaselt autoga tööle käima, sest bussid lähevad seega veelgi räpasemaks.

    Tõepoolest, praegu sõidavad bussiga ainult ontlikud inimesed, kes kuuluvad kirjutaja lemmik-sotsiaalgruppi.

    Lasnamäe liinidel olevate bussidega ei kannata juba praegugi sõita! Mustad, haisevad ja õhtuti alates kella 22 liikleb nendel liinidel alkoholijoobes noori, kes lärmavad ja lõugavad. Leidub ka tegelasi, kelle silmad vaevalt lahti püsivad ja silmamunad keerlevad silmakoobastes, arvata on, et tegu pole just suhkru ületarbimise tagajärjega.

    Tähelepanek, et suhkru üksipäi tarbimisel ja seltskondlikul tarbimisel ühes pärmiseentega on täheldatud mõnevõrra erinevaid tagajärgi, on loomulikult kõrvaline.

  5. Think Progress vahendab USA föderaalsenaatori ja endise Senati keskkonnakomitee esimehe James Inhofe hinnangut, missugune on peamine kriteerium soojeneva maailma usutavuse üle otsustamiseks.

    “I was actually on your side of this issue when I was chairing that committee and I first heard about this. I thought it must be true until I found out what it cost.”

    In short, learning about the (supposed) high cost of the solution is what turned him from a believer in climate science to a denier.

    Pakkuda on ka kummalisi ideid lobistamisrahade vahekordadest.

  6. Sakala edastab sõltuvus-uudiseid Viljandist.

    Kultuuriminister Rein Langi rahakotis on alates reede õhtust viis võimalust võita vähemalt kümme miljonit eurot, sest minister oli üks esimesi inimesi Eestis, kes ostis just müügile tulnud Eurojackpoti pileti.

    “On küll öeldud, et see on väga ebaeetiline,” viitas Lang väidetele, et kultuuri toetatakse pahest saadud rahaga. “Lotomängud aga ei tekita sõltuvust.”

    Ka isand Ansipi kuulus catchphrase “väga õige asi” saab ära märgitud.

    Kultuuriministri sõnul on sellise süsteemi järgi kultuuri rahastamine väga õige ja tema seda muuta ei kavatse.

    Viis aastat tagasi märkis LoHud.com teadupärast:

    Nobody knows how many people have developed an addiction by playing Lottery games, or how many compulsive gamblers feed their addiction through the Lottery’s many offerings. But the New York Council on Problem Gambling found that 40 percent of calls to its hot line in 2005 were by people with troubles related to lottery games. The next-highest category, casinos, triggered 27.4 percent of calls; no other category was in double figures.

    “There’s just not a lot of research” on the subject, said Jim Maney, executive director of the council. But for gamblers, he said, the Lottery is “the biggest problem in New York state.”

  7. Õhtuleht toob teateid rahvaloendamise rindelt

    Kuu aja jooksul, mil tuhanded rahvaloendajad on sallide lehvides, loendusvarustusega kohver käeotsas küsitlust läbi viinud, on kuus neist sattunud ka otsesesse tööõnnetusse.

    “Loendajat on hammustanud üks koer ja üks kass, kolm loendajat on libisenud ja kukkunud, ühelt aga üritati varastada kohvrit,” räägib rahva ja eluruumide loenduse välitööde juht Maris Post. Kohvriröövli küüsi langes loendaja nädal tagasi Põhja-Tallinnas, kui teda ründas ilmselt narkojoobes tegelane.

    “Olin leppinud ühe Sõle tänava maja elanikega kokku, et lähen neid õhtul kella 20 paiku üle lugema. Õues oli pime, libe ja inimtühi,” jutustab kallaletungi üle elanud loendaja.

    Olles majade vahele jõudnud, nägi ta endale kiirel sammul vastu tulemas üht meesterahvast. “Ta kõndis mulle otse kehaga peale. Püüdsin teha paar sammu taha, et ta mulle otsa ei jookseks,” räägib loendaja. “Ta liikus kui klapid peas edasi ja lõi mu oma kehaga pikali. Seejärel seisis mees mu kohale ja käskis kohvri talle anda.”

    Mõni päev enne eespool kirjeldatud juhtumit ründas koer Saaremaal loendajat, kui ta oli sisenenud aiaga piiramata hoovi, et uksele koputada. Nüüdseks on loendaja tervis taas korras ning ta jätkab tööd.

    “Lisaks on kuulda olnud veel kahest-kolmest hammustamisjuhtumist, kuid kuna loendajad pole ilmselt arsti poole pöördunud, pole need tööõnnetusena ka registreeritud,” märgib Post. “Teada on, et ühel korral hammustas koer hoopis loendajaga kaasas käinud ajakirjanikku.”

    Ükskord läks vaja ka politsei sekkumist, kui rahvaloendajat ründas loendatava purjus kaaslane.

  8. The Guardian vahendab katoliku nunna innovatiivseid mõtteid laste ahistamise alal.

    Sister María Gómez has been formally named as a suspect in the investigation into one of more than 1,500 cases of suspected illegal trafficking of babies who were stolen, sold or given away by adoption over four decades until the 1980s.

    Torres told the magistrate she had contacted Gómez after separating from her husband and becoming pregnant by another man. The nun, who worked with two Madrid clinics in the 1970s and 80s, had placed ads in local newspapers offering to help single mothers. Torres said Gómez promised to put the baby in an orphanage where she could visit her until she was able to look after the child herself. But after the birth Gómez told her the baby had been given to another family.

    Püha õde näitas üles meisterlikkust õeluse alal:

    When Torres complained, the nun allegedly threatened to denounce her for the crime of infidelity and have her other daughter, born to her first husband, taken away.

    “Her words were: ‘I’m taking this one away and I can take the other one too. And then you’ll go to jail,'” Torres told Antena 3 television.

  9. Arvamus: uued “targad” elektriarvestid kiirgavad eluohtlikult Delfi majandus

    Peeter Liiva poolt hallatav blogi “Elektromagnetkiirgus” kirjutab, kuidas Eesti Energia poolt varsti paigaldatavad uued “targad”, näitu iseedastavad arvestid kiirgavad eluohtlikku elektromagnetkiirgust. Samast blogist on aga hirmu ja vigastuste vältimiseks võimalik osta ka erinevaid vitamiine ja kiirgust eemalhoidvat seinavärvi.

    Järgneb sissekanne “Elektromagnetkiirguse” blogist:Seoses sellega, et Eestis tekib kohe-kohe vaba elektriturg, kavatsetakse meie kodumaal paari aasta jooksul vahetada välja kõik elektriarvestid, seal hulgas ka need, mis asuvad sinu kodus või sinuga seotud hoonetes. Uued kaugloetavad arvestid on nn „targad arvestid“ ehk varsti pole sul tarvis oma elektrinäitu Eesti Energiale või mõnele muule teenusepakkujale telefoni teel või interneti kaudu teatada, sest „tark elektriarvesti“ teeb selle töö sinu eest ära!

    Selleks otstarbeks on „targa arvesti“ sisse ehitatud võimas raadiosaatja, mis töötab mobiili- ja traadita interneti (WiFi) lähedasel 2.4 GHz sagedusel. Selles spektris asuv kiirgus läbib absoluutselt kõike. Nii betooni kui ka inimese luud ja liha. Esimesed sellised arvestid Eestis paigaldatakse Sauele juba 2012. a keskpaigas.

    Ja kuigi need „targad arvestid“ peaksid tootjate sõnul olema inimesele igati ohutud, on Internetis juba mitmeid videosid ameeriklaste koduaedadest, kus peale kaugloetava arvesti paigaldamist on muru ja taimed ära närtsinud või pruuniks muutunud. See valge seade on elektromagnetkiirguse mõõtur, mis oskab vaadeldava kiirgusmüra heliks muuta. Nagu näha kiirgab elektriarvesti tugevasti ja mitu korda minutis.

  10. Skeptikud teavad loomulikult, et iridoloogia on jama. Millestki täiesti muust kirjutab Postimehe naisterubriik:

    California ülikooli uurijad leidsid, et inimestel, kellel on retinopaatia – silma võrkkesta kahjustus veresoonkonna haiguse tulemusena, on ka kõrgem risk mõtlemis-ja mäluprobleemideks. Seda seetõttu, et veresoonkonna haigus, mis on kahjustanud silma võrkkesta, võib olla kahjustanud ka aju.

  11. Postimees rabab lugejat uute paljastustega lototeooriast: Usin mängimine ja analüüs ei pruugi lotovõiduni viia

    «Lotovõit on õnne asi,» kinnitas Eesti Loto nõunik Evi Kits. Tema sõnul pole võimalik öelda, et suurem šanss võita on neil, kes mängivad mingi kindla numbrikombinatsiooniga.

    Järgneb mitu tükki anecdotal evidence‘i, mille ülesandeks on panna inimene tõenäosused kõrvale jätma ja selle asemel meenutama, et kes kunagi lotot ei mängi, sellel pole üldse mingit võiduvõimalust.

  12. Tähetorn kutsub tähti vaatama ja vee olemust avastama Forte

    Tartu tähetorn ootab teisipäeval, 20. märtsil kell 18.15 kõiki huvilisi astronoomialoengusse teemal „Imeline vesi“. Vee olemust aitab avastada Tartu Observatooriumi teoreetilise astrofüüsika töörühma vanemteadur Jaan Pelt.

    “Juttu tuleb veest, jääst, lumest kõige erinevamates tingimustes nii Maal kui ka ilmaruumis. Lisaks arutame selle üle, kas veel on mälu ning kuidas on omavahel seotud vesi ja muusika. Miks vesi on nii kummaline? Kuidas leida vett maal ja ilmaruumis? Kõik need ja mitmed teisedki küsimused saavad loengus kindlasti vastuse“ tutvustab Pelt.

    Samuti on kõik oodatud koolivaheaja neljal õhtul tähetorni tähti vaatama. Avalikud vaatlusõhtud toimuvad 20., 21., 22., ja 23. märtsil kell 19-21 ning selge ilma korral on võimalik näha Veenust, Jupiteri ja Marssi.

    Astronoomialoeng ja vaatlusõhtud on osalejatele tasuta.

  13. NZ Herald räägib laiskadest bürokraatidest, kes ei viitsinud tühipalja 200 miljoni dollari nimel tähtsaid seaduse-pabereid õigesti täita.

    Internet tycoon Kim Dotcom’s cash, cars and property were seized using a court order which should never have been granted.

    A judgment from Justice Judith Potter on Friday declared the restraining order “null and void” and having “no legal effect”.

  14. Postimees kirjutab, kuidas Eestis püramiidihuvilisi peedistatakse.

    Tarbijakaitseamet tuletab meelde, et Eestist taas ohvreid koguva Sergei Mavrodi püramiidskeemi reklaamimine on karistatav.

    Ametile teadaolevalt on Eestis taas avaldatud üleskutseid liitumiseks Sergei Mavrodi (Sergey Mavrody) püramiidskeemiga. Amet soovitab tarbijatel neid üleskutseid eirata.

  15. GMU juures tegutsev Mercatus Center pajatab, et moraalipaanikad on moest minemas — uuel sajandil teevad ilma tehnopaanikad.

    This paper deconstructs cultural and economic myths that come from fear arguments in the technology policy debate with a particular focus on online child safety, digital privacy, and cyber security.

    Where do cyber fears come from? Logical fallacies instigate many calls for regulations in the technology policy arena, and these give rise to the technopanics and fear cycles, where different institutions reinforce fear appeals amongst each other. Among all this panic, the public, media pundits, intellectuals and policymakers articulate their desire to “do something” to rid society of the apparent menace. What truly defines the panic is the effort to demonize it and control a particular type of content or technology.

    The rhetorical device most crucial to all technopanics is threat inflation. Jerry Brito and Tate Watkins have warned of the dangers of threat inflation in cyber security policy and the corresponding rise of the “cyber security industrial complex.” Such arguments illustrate the importance of fear appeal: “Cyber attacks will become more sophisticated and catastrophic—If we don’t act we will be open to attack—therefore, policymakers must regulate technology to ensure our safety.”

  16. TorrentFreak kirjutab Piraadilahe plaanidest taevasse lendavate robotpiraatide eskadrill saata.

    “With the development of GPS controlled drones, far-reaching cheap radio equipment and tiny new computers like the Raspberry Pi, we’re going to experiment with sending out some small drones that will float some kilometers up in the air. This way our machines will have to be shut down with aeroplanes in order to shut down the system. A real act of war.”

  17. Postimehes kurdavad politseinikud, et seadusemeistrid on seadust kehvasti teinud.

    Kui varem võisid politseisõidukid peatuda ja parkida ohutussaartel ning kõnniteedel, siis eelmisel aastal jõustunud liiklusseadus lubab seda vaid juhul, kui sõidukil töötavad vilkurid.

    «Mitmes liiklusohtlikus kohas on liiklusjärelevalve muudetud tegelikult pea võimatuks. Töötavate vilkuritega seistes on kiiruseületajaid või keelava fooritulega ristmikest üle sõitjaid tabada pea võimatu,» tõdes politseiameti liiklusjärelevalvetalituse vanemkomissar Raul Sihver.

    Põhja prefektuuri liiklusteenistuse vanema Sirle Pai hinnangul teeb selline keeld politseinike töö eriti keeruliseks talvistes oludes, kus teeääred on lumevallidega kaetud.

    Kole lugu küll, kui üks auto sõidab talvist kehvasti hooldatud ja lumevallidega ääristatud teed mööda seadusega lubatust kiiremini ja politsei ei saa selle eest mitte sentigi trahviraha.

  18. Mida teeb Kreeka majandus, kui money supply jäikus järsult suureneb? Guardian uurib.

    In recent weeks, Theodoros Mavridis has bought fresh eggs, tsipourou (the local brandy: beware), fruit, olives, olive oil, jam, and soap. He has also had some legal advice, and enjoyed the services of an accountant to help fill in his tax return.

    None of it has cost him a euro, because he had previously done a spot of electrical work – repairing a TV, sorting out a dodgy light – for some of the 800-odd members of a fast-growing exchange network in the port town of Volos, midway between Athens and Thessaloniki.

    In return for his expert labour, Mavridis received a number of Local Alternative Units (known as tems in Greek) in his online network account. In return for the eggs, olive oil, tax advice and the rest, he transferred tems into other people’s accounts.

    “It’s an easier, more direct way of exchanging goods and services,” said Bernhardt Koppold, a German-born homeopathist and acupuncturist in Volos who is an active member of the network. “It’s also a way of showing practical solidarity – of building relationships.”

    Naljakas küll, aga see, et isand Koppold jamateenuseid müüb, ei puutugi seekord asjasse.

  19. dig ütles:

    Tallinna Postimees vahendab seisukohta, mille põhjal tuleks linnaliinibusse pidada elitaarseteks sotsiaalasutusteks.

    Tasuta ühistranspordi puhul ei hakka ma kohe kindlasti vähem autot kasutama. Hakkan hoopis rohkem igapäevaselt autoga tööle käima, sest bussid lähevad seega veelgi räpasemaks.

    Ausa ja tasakaalus hääletoruna avaldab Tallinna Postimees loomulikult ka vastaste arvamusi: Tasuta ühistranspordile leidub ka vastaseid.

    Solarise hääletuspunktis oli esimese paari tunni jooksul käinud 30-40 inimest. Üks neist oli 18-aastane õpilane Ann, kes vastas «ei».

    «Kardan seda, et bussid läheksid liiga täis,» põhjendas ta. «Lisaks jääb siis riigieelarve veel rohkem miinusesse.» Kuulnud, et küsitluse hind on 259 000 eurot, leidis naine, et küsitluse läbiviimine on mõttetu – niikuinii on vastus «jah».

  20. Tuntud teadusajakiri Wall Street Journal tutvustab uut teadust sõnade sündimisest ja suremisest.

    Can physicists produce insights about language that have eluded linguists and English professors? That possibility was put to the test this week when a team of physicists published a paper drawing on Google’s massive collection of scanned books. They claim to have identified universal laws governing the birth, life course and death of words.

    The paper marks an advance in a new field dubbed “Culturomics”: the application of data-crunching to subjects typically considered part of the humanities. Last year a group of social scientists and evolutionary theorists, plus the Google Books team, showed off the kinds of things that could be done with Google’s data, which include the contents of five-million-plus books, dating back to 1800.

    Published in Science, that paper gave the best-yet estimate of the true number of words in English—a million, far more than any dictionary has recorded (the 2002 Webster’s Third New International Dictionary has 348,000). More than half of the language, the authors wrote, is “dark matter” that has evaded standard dictionaries.

  21. Sydney Morning Herald räägib, et kohalik Riiklik Tervise- ja Meditsiiniuuringute Nõukogu on homöopaatiat kaalunud ja leidnud kerge olevat.

    A draft public statement concluded it was ”unethical for health practitioners to treat patients using homeopathy, for the reason that homeopathy (as a medicine or procedure) has been shown not to be efficacious”.

    The president of the Australian Medical Association, Steve Hambleton, backed the council’s draft statement. He said he hoped it would force health insurers to reconsider their funding of homeopathy, as well as other ”questionable” therapies such as iridology and reflexology.

  22. New Scientisti värskes jumala-eris tehakse juttu usu, inimloomuse, teaduse ja teadvuse suhetest mitmes artiklis (mida kõiki ma ei hakka siia eraldi linkima).

    Can’t live with him, can’t live without him. In a special series of articles we lay out a new vision that resets the terms of the debate

    In our enlightened world, god is still everywhere. In the UK, arguments rage over “militant atheism” and the place of religion in public life. In the US, religion is again taking centre stage in the presidential election. Try as we might, we just don’t seem to be able to let go.

    Perhaps that is because we have been looking at god the wrong way. Atheists often see gods and religion as being imposed from above, a bit like a totalitarian regime. But religious belief is more subtle and interesting than that. In these articles we lay out a new scientific vision that promises to, if not resolve ancient tensions, at least reset the terms of the debate.

    Like it or not, religious belief is ingrained into human nature. And a good thing too: without it we would still be living in the Stone Age.

    Viewing religion this way opens up new territory in the battle between science and religion, not least that religion is much more likely to persist than science.

    Of course, the truth or otherwise of religion is not a closed book to science: the existence of a deity can be treated as a scientific hypothesis.

    Meanwhile, society is gradually learning to live without religion by replicating its success at binding people together. This is something secularists ought to take seriously. Only by understanding what religion is and is not can we ever hope to move on.

    Temaatilised artiklid on järgmised:

    We are all born believers

    Our minds solve fundamental problems in a way that leaves a god-shaped space just waiting to be filled by religion, explains Justin L. Barrett

    Religion is the key to civilisation

    As early humans expanded beyond hunter-gatherer groups, religion was the glue that held societies full of strangers together, says Ara Norenzayan

    Science won’t loosen religion’s grip

    Those who would dance on religion’s grave are underestimating its staying power, says Robert N. McCauley

    God is a testable hypothesis

    Whether an ultimate creator as envisaged by religion exists or not is a question that science can address, argues Victor J.

    Alain de Botton’s religion for atheists

    Religions are not literally true but neither are they total nonsense. Alain de Botton explains why atheists need to reclaim the useful bits

  23. Leidsin ühe umbluutamise lehe, mida varem pole näinud, (pakub ka tasulisi teenuseid):

    vara-web

    Tasuta saab näiteks kohvipaksult ennustamise kohta ettekujutuse omandada:

    Mida kujutab endast kohvipaksu pealt ennustamine?

    Kohvipaksu pealt ennustamist on kasutanud väga paljud rahvad ning see on kasutusel olnud juba üle tuhande aasta. Tegevus nõuab vähemalt kahte inimest, sest ise enda saatust ennustada ei ole võimalik, vähemalt seda ei peeta võimalikuks.

    Kohvipaksu pealt ennustamine meenutab mõnevõrra Rorschach teste või pilvede vaatamist. Tuleb ju mõlema puhul leida vaste kujutise sisule.

    Ettevalmistus

    Oluline on kohvipaksult ennustamisel see, et ennast sellele tegevusele häälestaksid. Mida paremini suudad keskenduda, seda parem saab olema ka tulemus.

    Kuidas ennustamine käib

    – Kohvi peab valmistama inimene, kes hakkab ennustama.
    – Parima tulemuse saavutamiseks kasuta valget tassi. See võimaldab paremini mõista tekkivaid kujutisi.
    – Kohvi asemel võib kasutada lahtist teed.
    – Kasuta vanamoodsat ennustusviisi – pane tassi kohvipuru (1-2 teelusikat) ning kalla vesi sellele peale.
    – Ära kasuta kruusi, vaid madalat kohvi- või teetassi.
    – Vesi tuleb kuumutada keemiseni.
    – Sega kohvi veega korralikult läbi.
    – Ära lisa kohvile suhkrut ega muid lisandeid.
    – Joo või kalla suurem osa kohvist ära.
    – Jäta veidi kohvivett tassi. Keera tass alustaldrikule kummuli ja lase vedelikul tassist välja nõrguda (1-2 minutit).
    – Võta tass ning hakka tekkinud kujutisi tõlgendama. Siinkohal on oluline see, et ennustada ei tohi ise, vaid tuleb lasta kellelgi teisel tassi põhja tekkinud kujutist tõlgendada.

    Ennustamisel on oluline see, kuhu kohvipaks on tassis kinni jäänud. Tassi servad ennustavad kõige lähemaid sündmusi, tassi põhi aga kaugema tuleviku sündmusi.

  24. Cracked.com tutvustab kuut alternatiivmeditsiinilist meedet, mis polegi 100% jama. Luubi alla sattusid nõelravi, lõhnaravi, naistepuna, ogapaanaks e ženženn, paast ja… bio-tagasisidestamine?

    Let’s face it: If alternative medicine worked, it wouldn’t be called “alternative.” It’s no shock to find out that remedies involving magic and ghosts don’t really make your pain go away. It would be more of a surprise to learn that they do.

    Well, surprise! They do! Sort of!

    #6. Acupuncture /—/

    When an acupuncturist sticks a tiny needle in your skin and twirls it around, she’s not quite harming you enough to cause real pain, but she is harming you just enough for your body to act in self-defense and release a natural chemical called adenosine, which acts like a local anesthetic.

    As a side effect, you also experience relief from whatever else might be ailing you. Of course, this doesn’t mean that the process is actually healing you, but it has been shown to treat some pains that Tylenol can’t help with. /—/

    #5. Aromatherapy /—/

    [I]t stands to reason that if you take some pleasant scent that a person doesn’t run into in his everyday life and introduce him to it during a pleasant massage or bubble bath, then the next time he smells it he’ll get back into that massage state of mind.

    #4. St. John’s Wort /—/

    [H]yperforin interacts with the neurotransmitters in your brain. Simply put, it gives the brain more access to serotonin and dopamine, two of the most important feel-good chemicals your body makes. In other words, it does the same thing to your brain as Prozac.

    #3. Ginseng /—/

    [G]inseng actually does seem to improve stamina in the bedroom — after testing its effects on 45 men with erectile dysfunction, scientists found that 60 percent of them reported an improved ability to “salute.” All they had to do was take 2,700 milligrams of ginseng a day. Otherwise known as “a shitload.” /—/

    #2. Fasting /—/

    [Y]ou can accidentally reap a benefit from fasting if you’re really bad at it. Recent research suggests that if you alternately stop eating and then pig out every second day, your body gains a whole host of new weapons to combat diabetes and coronary heart disease. The specific sort of bodily stress and hunger caused by fasting forces the body to use up glucose of the body as nutrition, which in turn reduces the number of fat cells in the body — which in turn reduces diabetes risk and symptoms and decreases cholesterol. /—/

    #1. Biofeedback /—/

    When you tell a stressed person to calm down, odds are that she will panic more at being unable to calm down. But when you tell a person that she can physically control her heart rate, muscle tension and hand trembling by concentrating real hard and telling these body parts to stop being assholes, you give that…

  25. Postimees küsib: Miks on Su silmad nii suured, hiidkalmaar? ja vastab:

    Hiidkalmaarid jahivad söögiks kašelotte. Kašelotid on samuti suured, kuid ookeani hämaras valguses saavad hiidkalmaarid kašelottide kohta infot vaid planktonist lähtuvast bioluminesentsist. Kui kašelott liigub läbi planktoni, siis toimub selles muutus. Planktonist lähtuv bioluminesents on see, mis annab hiidkalmaari silmadele märku kašeloti asukohast.

    Korvpalli suuruste silmade abil on hiidkalmaarid võimelised kašeloti asukoha tegema kindlaks 120 meetri pealt. Uurijate sõnul on see piisav vahemaa, et kašelott saaks põgeneda.

    Uurijate sõnul on veel vastamata küsimusi, kuna kašelottide ja hiidkalmaaride suhtlemist ja elu on raske uurida.

    Teadlased ei olnud elus hiidkalmaari näinud jahti pidamas kuni 2005. aastani, mil Jaapani teadlastel õnnestus see videole saada.

  26. @Jason:
    Ma arvan ka muidugi, et kašelotid ajavad ikka kalmaare taga, mitte vastupidi. Ja nüüdseks on ilmselt ka Postimehes taolisele järeldusele tuldud, seepärast see (Inna Katrin Heina) imepärane kirjatükk on ka maha võetud :)

  27. Delfi on kahe New Scientisti jumala-erinumbri artikli tõlgetest ja ühest lugejaküsitlusest kokku pannud eriploki pealkirjaga “Teaduse ja religiooni igavene vägikaikavedu”.

    Jumala olemasolu on eksperimentaalselt tõestatav (või kummutatav)

    Küsimus, kas kõikvõimas looja sellisel kujul, nagu usundid väidavad, tegelikult olemas on, mahub empiirilise teaduse piiresse.
    Nii usklike kui ka uskmatute teadlaste hulgas valitseb seisukoht, et teadus ja usund on, nagu Stephen Jay Gould ütles, “mittekattuvad magisteeriumid”, s.t valdkonnad, millel puudub ühisosa, vahendab New Scientist.

    1998. aastal väljastas USA teaduste akadeemia NAS seisukohavõtu, milles kinnitas: “Teadus ei saa mitte midagi öelda üleloomuliku kohta. Kas jumal on olemas, pole küsimus, milles teadus oleks neutraalne,” kirjutab Hawaii ülikooli emeriit-füüsikaprofessor ja Colorado Boulderi ülikooli filosoofiaprofessor Victor J. Stenger. /—/

    Me saame käsitleda Jumala olemasolu teadusliku hüpoteesina ja otsida empiirilisi tõendeid, mis sellest järelduma peaksid. Paljudel judaistlik-kristlik-islamistliku ainujumalaga seonduvatel tunnustel on konkreetsed tagajärjed, mida saab empiiriliselt kontrollida. Vastav jumalus peaks etendama keskset rolli universumi toimimises ja inimeste eludes. Seega peaksid tõendid temast olema teaduslike vahenditega kergesti tuvastatavad.

    Kui korralikult kontrollitud eksperimendi käigus tehakse vaatluseid, mida ei saa selgitada looduslike põhjendustega, peaks teadus mittemateriaalse maailma olemasolu võimalusse suhtuma täie tõsidusega.

    Pole lootust, et teadus nõrgendab religiooni haaret inimeste üle

    Need, kes unistavad juba tantsulöömisest religiooni haual, alahindavad usulise mõtteviisi kestlikkust.

    Inimese ajus ei ole konkreetset sektorit usklikkuse jaoks. Selle asemel paistavad usundid kujutavat endast omavahel seondumatutel põhjustel evolutsiooni käigus arenenud mitmesuguste kognitiivsete süsteemide kõrvalsaadust /—/

    Nii paljude usklike kartus ja ärevus — ja nii paljude religioonikriitikute juubeldamine — selle üle, et teadus religiooni kõrvale tõrjub, on mitmes mõttes alusetu.

    Esiteks alahindavad usundite kadumise kuulutajad küpsusloomuliku tunnetuse võimsust ja valdavust. /—/

    Teiseks alahindavad nad teoloogia loomingulisust ja kujutlusvõimet, nagu ka selle suutlikkust kohaneda kõigi muutustega meie teaduslike meetmetega omandatud arusaamises universumist. /—/

    Kolmandaks alahindavad nii usklikud kui kriitikud seda, kui raske on teha teadust. /—/

    [Teaduse] püsimise tõenäosus [on] vähemalt pikas perspektiivis habras, eriti võrreldes religiooni jätkuva kestmise…

  28. homöopaatia ja hüpnoosiga veniva kevadväsimusele vastu soovitab Delfi (muuhulgas)

    Kui kevadväsimuse periood kestab üle kahe nädala ja sümptomeid tuleb järjest juurde, on see organismilt edastatud tõsine häiresignaal. Abi võib leida kompleksravist: kerged antidepressandid, ainevahetust ja peaaju tööd parandavad vahendid, homöopaatilised preparaadid organismi kaitsevõime tugevdamiseks, rahustavad ravimteed, mis alandavad närvisüsteemi kõrgenenud erutuvust, nõelravi, massaaž, vesiravi, kerge hüpnoos, hommikune kontrastdušš ja õhtune rahustav vann männiokkaekstrakti, meresoola või palderjanitõmmisega.

  29. Novaator kirjutab, et depressiooniga seotud geneetilised iseärasused võivad endast kujutada evolutsiooni käigus kujunenud tervisekaitsekäitumist.

    “Enamus depressiooniga seostatavatest geneetilistest variatsioonidest mõjutavad ka immuunsüsteemi toimimist,” selgitas Miller. “See pani meid järele mõtlema, miks ikkagi püsib depressioon inimese genoomis kinnistatuna.”

    “Meie juhtmõte on, et depressioon ja seda soodustavad geenid olid väga kohandumisvõimelised, aidates muistsetel inimestel, eriti väikelastel, vältida nakkustesse suremist ning seda vaatamata sellele, et depressiivne käitumine ei mõju hästi inimsuhetele,” täpsustas Raison.

    Nakkushaigus oli varajaste inimeste seas peamiseks surma põhjuseks, mistõttu oli nakkuse üle elamine geenide edasiandmiseks võtmetähtsusega.

    Miller ja Raison kirjutavad ajakirjas Molecular Psychiatry avaldatud uuringus, et evolutsioon ja geneetika on omavahel sidunud nakkusesse suremist vähendavad depressiivsed sümptomid ja füsioloogilised reaktsioonid. Nii palavik, väsimus/tegevusetus, suhtluse vältimine kui anoreksia on nakkusega võitlemise seisukohalt adaptiivse käitumise eri vormid.

    Varem on avaldatud arvamust, et depressioon võib olla inimlooma introspektiivse käitumise ja loomingulise eneseväljenduse tõukejõuks.

    Wilson talks to Melissa Block about why the world needs melancholy — how it pushes people to think about their relation to the world in new ways and ultimately to relate to the world in a richer, deeper way.

    He also explores the link between sadness, artistic creation and depression — which has led to suicide in many well-known cases.

    Samuti on leitud, et pärilik kalduvus depressioonile lööb tõenäolisemalt välja pigem individualismi kui kollektivismi väärtustavates ühiskondades.

    In other words, a genetic vulnerability to depression is much more likely to be realized in a Western culture than an East Asian culture that is more about we than me-me-me.

    The study coming out of the growing field of cultural neuroscience takes a global look at mental health across social groups and nations.

    Depression, research overwhelmingly shows, results from genes, environment and the interplay between the two. One of the most profound ways that people across cultural groups differ markedly, cultural psychology demonstrates, is in how they think of themselves.

  30. CNN tutvustab huvitavat Uganda laste seas levivat zombistava toimega haigust.

    Nodding disease gets its name from the strange nodding-like symptoms that children display in the first stages of a seizure. But doctors on the ground and at the U.S.-based Centers for Disease Control and Prevention (CDC) say that is the least profound effect.

    Severe epilepsy-like seizures grip the children, they struggle to eat, and they become shells of their former selves. It is a progressive and debilitating syndrome that robs children of their future.

    The seizures are triggered in strange ways, say community members, such as when unfamiliar food is brought to the children or when the weather changes.

    There are other bizarre symptoms. Often the children will wander off by themselves and get lost in the bush. And other children will start fires, according to parents and medics in the field. Others appear confused and traumatized.

  31. NPR räägib astmaatilistest hiirtest ja kummaliselt tervetest maalastest.

    The discovery was one of those lovely “aha” moments in science. Or as says Richard Blumberg, the chief of gastroenterology at Brigham and Woman’s Hospital in Boston, and co-author of the study says: “We made the serendipitous observation that these cells were dramatically enriched in the lung and colon in mice that lacked any microbes.”

    These are mice raised in totally germ-free environments in the lab. What really piqued the scientists’ interest was that the immune response in the super-clean mouse innards looked very similar to what happens in diseases like asthma.

    But they were still missing the connection with exposure to bacteria in early childhood. So Blumberg and his colleagues took pregnant germ-free mice and exposed them to microbes the day before they gave birth. The baby mice had fewer iNKT cells in their guts, even after they grew up.

  32. salvey ütles:

    homöopaatia ja hüpnoosiga venivale kevadväsimusele vastu soovitab Delfi naistekas

    Nipid kevadväsimuse seljatamiseks Delfi Forte

    3. Puhka ennast välja

    Kuigi Sinu naine arvab, et magamine on puhas laiskus ja kodutööde eest hoidumine, siis tegelikult see nii päris ei ole. Nimelt taastub magades inimese organism väsimusest kõige paremini. See on juba lapsepõlvest järeleproovitud teema…

    Pea meeles, et puhkamiseks ei saa nimetada teleka ees niisama lesimist või sõpradega napsutamist. Viimase tegevuse puhul võid olla kindel, et „puhkusest” taastumiseks peab keha päris palju vaeva nägema. Kui tahad kindel olla, et järgmisel kevadel ei kordu sama jama, mis tänavu, siis puhka ennast sellel suvel korralikult välja!

    6. Vaheta oma garderoob välja

    Oled sa mõelnud sellele, miks naised mõtlevad alatihti uutele ja moekatele riietele? Eks ikka sellepärast, et näha hea välja, saada hulgaliselt komplimente ja läbi selle tunda rõõmu lihtsalt olemisest. Kas mees peab siis kehvem olema?

    Kui võimalusi on, siis võib muidugi igal aastaajal endale kapitäie riideid osta. Kui mõistus veel olemas, siis võib alustada ka lihtsalt näiteks erksavärvilisest triiksärgist või uuest lipsust.

    Tõepoolest Delfi naistekat loevad (kommentaariumi järgi otsustades) ka mehed. Vahest on see siis ka põhjuseks, miks naistekas olnud loos pole ju vististi otseselt mainitudki, et kerge hüpnoosiga, homöopaatiaga, eksootiliste puuviljade eiramisega ja muude loos olnud soovitustega peaks just naised oma kevadväsimusega võitlema.
    Miskipärast aga paistab, et Forte lugejateks peetakse ainult mehi, sest nende poole on antud loos selgesõnaliselt pöördutud. Mis seal`s ikka, aga sel juhul oleks ka pealkirjas ehk võinud olla mainitud, et tegu on just meestele mõeldud soovitustega.
    Praegu jääb kuidagi selline naljakas mulje, mu arust :)

  33. Reuters paljastab salakavala vandenõu tuumapomm ehitamata jätta.

    Reuters has learned that in late 2006 or early 2007, U.S. intelligence intercepted telephone and email communications in which Mohsen Fakhrizadeh, a leading figure in Iran’s nuclear program, and other scientists complained that the weaponization program had been stopped.

    That led to a bombshell conclusion in a controversial 2007 National Intelligence Estimate: American spy agencies had “high confidence” that Iran halted its nuclear weapons program in the fall of 2003.

    Säärase alatu tembu tõeliseks ohvriks olid Ameerika Ühendriigid, kelle diplomaatilistest jõupingutustest läks kaks tervet aastat täielikult vett vedama.

    The 2007 report gummed up efforts by the Bush administration to persuade the U.N. Security Council and others to add pressure on Iran with more sanctions. It was greeted with disbelief by Israel and some European allies.

    “It really pulled the rug out of our sanctions effort until we got it back on track in 2008,” recalled Stephen Hadley, former national security adviser to Bush.

  34. Guardian räägib, mida Coca-Cola Company ja Pepsico tegid, kui California osariik sai teada, et nendes lürbetes sisaldub muuhulgas kõrvetatud suhkrut.

    Coca-Cola and Pepsi are changing the way they make the caramel colouring used in their drinks as a result of a California law that mandates drinks containing a certain level of carcinogens bear a cancer warning label.

    The companies said the changes will be expanded nationally to streamline their manufacturing processes. The changes have already been made for drinks sold in California.

    FDA on rottidega katseid teinud ja välja selgitanud, et juba tuhande purgitäie koolajoogi rüüpamisel per päev — see on kõigest veidi üle 300 liitri — ähvardab tarbijat vähirisk.

    But he noted that a consumer would have to drink more than 1,000 cans a day to reach the doses administered that have shown links to cancer in rodents.

    Tüüpiline purgitäis koolajooki sisaldab muidugi ka muid mürgiseid aineid, näiteks 30–50 milligrammi kofeiini. (Allikas.) Tuhandes purgitäies on kokku 30–50 grammi kofeiini, mis ületab 2–3 korda ka 75-kiloste küülikute populatsioonist poole tapvat doosi. Hiirtele ja rottidele on kofeiin veel mürgisem. (Allikas.)

  35. Business Insider räägib jõugust, kes terroriakte ette valmistab.

    What the people of Cleveland, and American Muslim communities as a whole have noticed, is that the FBI and Homeland Security slip these informants into the lives of ordinary citizens, and provide the motivation, the money, and the means to do harm.

    Often, informants will bribe impoverished targets with material goods they could never otherwise afford, if only they’ll say OK to a terror plot. When they do, the government is quick to file charges and trot out another “terrorist,” plucked from our midst.

    Alicia McWilliams, aunt of one of the alleged terrorists of Newburgh Four, told AOL News that the FBI offered to pay for her other nephew’s liver transplant if his brother agreed to take part in the terrorist plot.

    “You can’t go bearing gifts into impoverished communities,” McWilliams says. “They’re using criminals to create criminals.”

  36. NASA nuputas välja, kuidas tekitada supernoovat

    Põhjustel, mida USA kosmoseagentuur pole pidanud vajalikuks selgitada, tunneb NASA üsna suurt huvi selle vastu, kuidas täpselt kutsuda esile Ia-tüüpi supernoovat. Tänu SWIFTi orbitaalobservatooriumi abiga tehtud vaatlustele röntgen- ja ultraviolett-lainealas on NASA teadlastel nüüd nende endi sõnul selgem pilt sellest, mida on tarvis tähtede õhkimiseks, vahendab DVICE.

    Mida see kokkuvõttes tähendab? Sisuliselt seda, et kui NASAl õnnestuks mõni valge kääbus Päikese lähedale toimetada, oleks Ia-tüüpi supernoova korraldamine tõenäoliselt täiesti võimalik.

    Tohoh, nonoh!
    Paanika on siinkohal siiski ilmselt enneaegne :) hea on, kui NASA-l tulevikus vajadusel õnnestub mõni meteoriit Maast mööda juhtida või miskit taolist, arvan ma. Tähe liigutamisest pole siiani (vist) isegi ulmefilmi valmis vändatud.

  37. salvey ütles:

    Tähe liigutamisest pole siiani (vist) isegi ulmefilmi valmis vändatud.

    Tähe liigutamine on imelihtne. Kõigepealt tuleb massiivsem täht strateegiliselt valitud punkti liigutada ja gravitatsioon teeb ülejäänu juba ise.

  38. Postimees: Iga viiendat tööle kandideerijat ei kutsuta vestlusele sotsiaalvõrgustiku teabe pärast

    In Nomine konsultant Heikki Sal-Salleri sõnul on tõsiasi, et Eestis ei kutsuta iga viiendat kandideerijat töövestlusele suhtlusvõrgustikes avaldatud teabe pärast ja see on selge näide sellest, millises digitaalses tegelikkuses me praegu elame.

    dig väljendab skeptitsismi hüpoteesi, et isand Sal-Salleri käsutuses on vahendid säärase statistika kogumiseks, suhtes.

  39. Independent kirjutab uuest Noa laevast.

    A mountain looming over a French commune with a population of just 200 is being touted as a modern Noah’s Ark when doomsday arrives – supposedly less than nine months from now.

    A rapidly increasing stream of New Age believers – or esoterics, as locals call them – have descended in their camper van-loads on the usually picturesque and tranquil Pyrenean village of Bugarach. They believe that when apocalypse strikes on 21 December this year, the aliens waiting in their spacecraft inside Pic de Bugarach will save all the humans near by and beam them off to the next age.

  40. @dig:

    See on ju õite vana uudis ja Salvey on sellele ka viidanud!

    Meie ajakirjanduses kirjutati sellest juba 22.12.2010. 2012. aasta maailmalõpus jääb püsima vaid üks Prantsuse küla? http://www.elu24.ee/361296/201.....suse-kula/

    «See sai alguse meie küla elanikust, kelle väitel kuulis ta mäe juurest imelikke helisid ja seostas neid maaväliste olenditega. See informatsioon jõudis internetti, tekitades laiaulatusliku huvi.

    10. august 2011 Maailma lõpp läheneb. Kas tulnukad päästavad inimkonna? http://www.ohtuleht.ee/438653

    Jean-Pierre Delord suhtub külastajate hüppelisse kasvu vastakate tunnetega. Ühelt poolt on see külaelanikele täiendav sissetulekuallikas. … Külavanem Delord lasi valmistada menuka postkaardi, millel näeb ufot Pic de Bugarachi kohal lendamas.
    ………………………………..
    Peab tõdema, et PR on korralik, pidevalt meelde tuletades ei kao kohalikel kunagi leib laualt ja majanduskriis neid eriti ei puuduta, sest hipi põlvkonna traditsioonid ja uskumused on siiani elujõulised. Kurb ….

  41. Delfi vahendab perearst Janika Viilupit, kes keelab uskuda foorumitest leitud vaktsineerimisalast teavet.

    Perekooli foorumis keegi just kirjutas, et tema laps jäi vaktsineerimise pärast autistiks, teine jälle, et lapsel oli suvel neli puuki ja küll on hea, et puugisüstid kevadeks tehtud said. Naabrite kolmeaastane on alalõpmata haige, nädal lasteaias, kaks kodus, ei tea, kas ta on vaktsineeritud või vaktsineerimata… Nii palju on noortel vanematel, mille peale mõelda, ja üldse on kogu aeg kiire. Samas on vaktsineerimine teema, mille üle mõtlemiseks ja arutlemiseks võiks ja peaks kindlasti aega leidma. /—/

    Laste ja noorukite ühtlase, õigeaegse ja kõikehõlmava vaktsineerituse tulemusel kujuneb elanikel kollektiivne immuunsus: nakkushaigus ei saa enam levida, kui pole piisavalt vastuvõtlikke inimesi. Kui elanike hõlmatus vaktsineerimistega ei ole piisav või on ebaühtlane, on võimalik haigustekitajate edasine ringlus ning haiguspuhangute teke. /—/

    Kui lapsevanemal on kahtlusi või küsimusi vaktsineerimise kohta, soovitan alati nõu pidada perearstiga, mitte teha järeldusi internetifoorumites (enamasti) anonüümseks jäävate kirjutajate kogemuste ja arvamuste põhjal. /—/

    Eestis on läkaköhasse haigestumine viimastel aastatel oluliselt kasvanud ning samal ajal on järjest kasvanud noorukite ja täiskasvanute osakaal haigestunute seas.

  42. Harvardi uurimus: kaks napsi päevas vähendab infarkti läbielanute surmaohtu
    Delfi

    Meestel, kes olid infarkti läbi elanud ja jõid kaks alkoholi sisaldavat jooki päevas, on 42 protsenti väiksem oht surra südame-veresoonkonna haigustesse ja 14 protsenti väiksem oht surra ükskõik millisel põhjusel, leiti uurimuses, mida juhtis Harvardi meditsiinikooli meditsiini abiprofessor Jennifer Pai. Uuriti 1818 meest 20 aasta jooksul pärast nende esimest infarkti, vahendab Bloomberg.

    Hmm … osa mehi muutub surematuks lausa?

    Eurooplased joovad alkoholi rohkem, umbes kaks korda rohkem kui ülemaailmne keskmine, ehk 12,5 liitrit absoluutset alkoholi aastas, teatas maailma tervishoiuorganisatsioon WHO. See teeb 27 grammi alkoholi päevas. Tarbimine on suurim Kesk-Euroopa idaosas ja Ida-Euroopas.

    Kas pole vähemalt Eestis suurim suremus just nimelt südame- veresoonkonna haigustesse? Ja meie meeste eluiga pole ju kuigi pikk, vaatamata napsitamise suurele levikule.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.