Aprill lume all ja “kiisude mäss” Eestis

Kirill ja kell

Küllap toimub me elus palju muudki peale mässu. Lisaks tõstsin osad kommentaarid märtsi alt siia.

219 Replies to “Aprill lume all ja “kiisude mäss” Eestis”

  1. Postimees kirjutab hiljutisest kohtuotsusest.

    Märtsis otsustas Torino hambaarstide pöördumist arutanud Euroopa Kohus, et hambaarstid ei pea oma praksises mängiva muusika eest maksma autoritasusid.

    Kohus viitab oma otsuses sellele, et patsiendid lähevad arsti juurde ainult ühel eesmärgil – sooviga saada ravi ning muusika ei ole osa ravist. Patisentide juurdepääs muusikale on juhuslik, kabinetis viibib korraga väga väike hulk inimesi ning mis kõige olulisem, hambaarstid ei mängi muusikat sooviga tulu teenida.

    Demagoogiahuvilistele skeptikutele pakub ehk huvi, kuidas Eesti kopiraidifundamentalistid otsust spinnivad:

    «Euroopa Kohtu lahendi valguses võib õiglase tasu maksmisest vabastus, tõepoolest, teatud juhtudel laieneda ka teistele samalaadsete ametite pidajatele,» sõnas justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Kristjan Altroff.

    Miks tegelane, kes on nii erapoolik, et kohtuotsuse automaatselt ebaõiglaseks tituleerib, riigiametis töötab, mine võta kinni.

    Ausa demagoogina astub üles eraviisiline erapool Urmas Ambur.

    Esitajate Liidu tegevjuhi Urmas Amburi hinnangul on Eestis kehtivad seadused täitmiseks ja teise isiku kohtuasja suhtes tehtud Euroopa Kohtu lahend ei vabasta automaatselt kedagi seaduse täitmisest. «Me küll saame seda lahendit arvestada õiguste teostamisel, aga tahan veel kord rõhutada, et iga kasutaja puhul on muusika kasutamise asjaolud erinevad,» sõnas ta. Ambur lisas, et kuidagi ei saa teha sellist üldistust, et kõik hambaraviteenuseid osutavad ettevõtted on nüüd selle kohtuotsuse valguses vabastatud autoriõiguse seaduses sätestatud kohustuste täitmisest.

    «Mina igatahes soovitan hambaarsti kabinettidel muusikat edasi kasutada, et ravikabinetist ooteruumi kostuvad helid seal viibivaid kliente minema ei hirmutaks,» ütles tegevjuht.

    Ju talle tuleb taotluslik möödarääkimine ja “õigus võib sul olla, aga kohtusse kaebame ikkagi” ähvardus andeks anda, kuna tema riiki ei esinda.

  2. Austrian Times pajatab kahest naisterahvast, kes töötasid Rumeenias mustlastena, aga jäid vahele maagia asemel kõrgtehnoloogia kasutamisega.

    Witches Vanessa, 26, and Melissa, 32, claimed to have a hotline to the spirit world that also included providing spells to protect clients from the devil.

    But in reality they would use high-tech surveillance equipment to gather data on their customers, which they would then pretend had been transmitted to them from the spirit world via a crystal ball to convince their victims that they really were in touch with the other side.

    Victims who were amazed by the women’s knowledge of their activities then paid large sums to speak to dead relatives and gain protection from evil forces.

  3. dig tsiteeris Amburit:

    …iga kasutaja puhul on muusika kasutamise asjaolud erinevad…

    Ma ei imestaks, kui alalhoidlikumad kodanikud hakkavad varsti “muusika kasutamisest” üldse hoiduma — mine tea, kuhu kaevatakse, eks tõesta pärast, et sa pole kaamel. Olen ise sattunud pealt kuulma üht poolt telefonivestlusest plaatide levitamisfirma kontorisse, mille teine pool pinnis firma sekretäri küsimustega, kas ta tohib omandatud plaati kuulata rohkem kui üks kord ja koos abikaasaga ning kellele ja kui palju tuleb maksta, et muusikat oma sünnipäeval külaliste seltsis kuulata nii, et pärast õigusorganitega pahandusi ei tuleks.

  4. MedicalXpress.com teatab Hispaania Granada ülikooli teadlastest, kes on võtnud vaagida sünesteetikute osakaalu auranägijaist imeravitsejate seas ja leidnud selle kopsaka olevat.

    Researchers in Spain have found that many of the individuals claiming to see the aura of people – traditionally called “healers” or “quacks” – actually present the neuropsychological phenomenon known as “synesthesia” (specifically, “emotional synesthesia”). This might be a scientific explanation of their alleged “virtue”. In synesthetes, the brain regions responsible for the processing of each type of sensory stimuli are intensely interconnected. This way, synesthetes can see or taste a sound, feel a taste, or associate people with a particular color. /—/

    This is the first time that a scientific explanation is provided on the esoteric phenomenon of the aura, a supposed energy field of luminous radiation surrounding a person as a halo, which is imperceptible to most human beings. /—/

    The University of Granada researchers remark that “not all healers are synesthetes, but there is a higher prevalence of this phenomenon among them. The same occurs among painters and artists, for example”. To carry out this study, the researchers interviewed some synesthetes /—/

    In the light of the results obtained, the researchers remark the significant “placebo effect” that healers have on people, “though some healers really have the ability to see people’s auras and feel the pain in others due to synesthesia”. Some healers “have abilities and attitudes that make them believe in their ability to heal other people, but it is actually a case of self-deception, as synesthesia is not an extrasensory power, but a subjective and ‘adorned’ perception of reality”, the researchers state.

  5. Who the hell is Bruce Lipton? A totally fruitloops goonybat: you can get a good overdose here, in an hour and a half on Coast to Coast, the radio show where reason goes to die. He believes that epigenetics is magic that will bring about a new age, and that it supplants the old paradigm of mere genes. Here’s a shorter summary; it’s all quantum, unsurprisingly.

    Ütles PZ Myers oma Pharyngula blogis.

    Bruce Lipton on skeptik.ee-s mõned korrad läbi lipsanud, kuna mõned teda alusetult tähtsaks teadlaseks peavad.

  6. Kas asjatundjad oskavad kommenteerida — on’s epigeneetika “asi” (tõsiseltvõetav teadusvaldkond) või rohkem nagu puhtakujuline jaburdus? Mulle kui võhikule oli seni jäänud mulje, et tegemist on geneetika n-ö täppis-edasiarendusega, samas kirjutab nt Richard Dawkins raamatus “The Greatest Show on Earth” (parim asi, mida talt seni lugenud olen, soovitan soojalt!), et epigeneetika on moodne sõnakõlks, mis peagi pildilt kaob (“modish buzz-world now enjoying its fifteen minutes of fame“), ning et epigeneetika entusiastid ei suuda küsimuses, mis asi on epigeneetika, isegi iseendaga kokkuleppele jõuda, saati siis veel omavahel.

  7. Drew Wilson analüüsib skeptiliselt kirjatükki Social Well-Being and IP Theft: A Dynamic Economic Analysis Phoenix Center’ilt.

    The study on copyright (PDF) touts the credentials of four people, three of which have PHD’s. The abstract says, “In this paper, using a very conventional dynamic general equilibrium framework, we show that the theft of IP reduces social well-being, even if we count the benefits to the thief and assume theft requires no resources. In effect, theft acts as a distortionary tax on sellers, and this distortion is not remedied by merely returning the proceeds of the theft as a lump sum transfer to consumers.”

    In essence, the paper sets out to attempt to prove that non-commercial copyright infringement is a hidden tax on consumers. Right in the abstract, we are not off to a good start because the abstract confuses theft with copyright infringement. Theft is the act of physically stealing physical property. Copyright infringement is entirely different in that rights have been infringed on another person. So, the authors want to boast about being experts on copyright and copyright policy, you’d think that they would get basic terminology correct. Clearly, this is not the case here.

    Saadaval on ka artiklisari What filesharing studies really say.

  8. Mart K. ütles:

    Kas asjatundjad oskavad kommenteerida — on’s epigeneetika “asi” (tõsiseltvõetav teadusvaldkond) või rohkem nagu puhtakujuline jaburdus?

    Üks ei välista tegelikult teist. On olemas päristeadlasi, kes teevad DNA metülatsioonist ja muudest põnevatest reguleeritavatest pärimisviisidest päristeadusuuringuid — ja on olemas tegelinskeid, kes teevad puhast jaburdust ja väidavad, et nad epigeneetikat teevad. Nagu kvantfüüsikud juba tähele pannud on, armastavad pseudoteadlased teadusharusid, millest vähesed inimesed aru saavad.

    epigeneetika on moodne sõnakõlks, mis peagi pildilt kaob

    Loomulikult kaob, kui tal eraldi nime enam tarvis ei ole. Temaga võib minna nagu filosoofia täppisedasiarendusega natuurfilosoofia, mis ühel ilusal sajandil hoopis füüsikaks ümber nimetati, aga võib minna ka nagu antropomeetriaga, mis kunagi omaette teedrajav teadusharu oli, aga täpsemate mõõtetehnikate ja põhjalikumate teooriate väljatöötamise läbi teiste teaduste sees ära lahustus.

    Muide, fun fact: antropomeetria sildi all tehti hulka puhast jaburdust nagu frenoloogia ja teaduslik rassism ka.

  9. Hiljuti käskis mingisugune kohus Ühendkuningriigi ISP’del blokeerida ligipääsu veebisaidile The Pirate Bay. Arvutihuviliste veebifoorum Slashdot kirjutab, et seepeale avaldus lugemata hulk inimesi, keda mereröövliasjandus ei tõmba, aga kellele pakub huvi blokeeringust möödasaamine.

    Unlocking The Pirate Bay with a straightforward proxy is just too boring, so just for fun let’s go the hard way round.”

    Tont seda teab, kas niisugusel arengul on mingisuguseid paralleele virgutavate ja uimastavate substantside keelustamisega.

  10. Vaimulik poliitik Urmas Viilma avaldab Delfis arvamust, et seksuaalharidus (tema sõnastuses “laste õpetamine seksima”) väljendab laste suhtes usaldamatust ja lugupidamatust ning vaidlus valimisea muutmise teemal on pseudoprobleem.

    Me ei usalda 16-aastast noort valima valla- ja linnavolikogu või parlamendi liikmeid, küll aga õhutame teda asuma praktiseerima mõnes palju vastutusrikkamas valdkonnas. Näiteks harjutatakse juba põhikooli lastega palge õhetades kunstpeenisele kondoomi pealetõmbamist, küsimata, kas see on lapse mõjutamine mingis suunas, kuhu ta muidu veel nii vara ise ei liiguks. Eeldatakse, et selles vanuses noor on juba küps selliseks praktikaks.

    Keegi ei esita küsimust, milline on sellise mõjutamise tulemus, või kas laps, keda nõnda haritakse, ei taju survet neid oskuseid ka päriselus kiiresti proovida. Veel vähem osatakse arvata, et äkki noormees või neiu ei tahagi kunagi selliseid vahendeid tarvitada, sest kavatseb seksuaaleluga alustada alles abielludes.

    Tänapäeval naerdakse selline veendumus välja. Mis õigusega!? Kas seks on kohustuslik? Ka ei ole seks midagi sellist, mis võib kellegagi ootamatult juhtuda, et peaks selleks kuidagi valmis olema. Nagu võiks kiresööstu võrrelda kontrollimatu ja üllatusliku allergiahooga, mis võib kedagi ootamatult keset igapäevatoimetusi tabada. Soovimatuid tagajärgi (rasedust või haigust) selliselt välja vabandada – see on tõeliselt ebaküps ja lapsik.

    Pigem tõestab see, et noori ei usaldata, nende käitumist alahinnatakse ning neid ei proovitagi kasvatada või harida teisiti. Pigem tuuakse nad vahetunnist, kus äsja palli mängisid, loengusse banaani peal “harjutama”. Ei usuta, et noored suudavad vältida juhusuhteid ja seepärast ei nähta kuigi palju vaeva selleks, et väärtustada püsisuhteid. Lihtsam on õpetada kummi peale tõmbama.

    Isiklikult esindan veendumust, et parim vahend soovimatu raseduse või suguhaiguse vastu on seksuaalsuhtesse asumine alles siis, kui ollakse valmis kandma täielikku vastutust võimalike tagajärgede eest kogu oma ülejäänud elu ning koos selle isikuga, kellega voodisse minnakse. Kristlasena usun, et see aeg saabub abiellumisel.

    Hr Viilma paistab tõsimeeli uskuvat, et kehvemad teadmised ja rohkem rasedaid lapsi on väike lõiv maksta selle eest, et alaealistele jumala pärast koolis kondoomi ja banaani ei näidataks. Kuidagi aitab see tema arvates vist vältida abielueelset suguelu.

  11. Delfi Publik vahendab ajakirja Moi Rebjonok kahtlaseid metalseid edu- ja tervisesoovitusi.

    Tiibeti targad on öelnud: „Kuld pikendab elu… hõbe kuivatab haigusi… vask ravib kuumust…“. Seda tarkust appi võttes, püüdkem siis ära kasutada nende metallide ravivõimeid.

    Vanadel aegadel usuti, et kuld pikendab eluiga, annab tervist ja jõudu. Kulda peeti väga hinnaliseks ka seetõttu, et selle abil võis vabaneda paljudest tõbedest. /—/

    Kulla abil saab parandada oma enesetunnet ja meeleolu. Piisab, kui aeg-ajalt kanda kuldehteid, et paraneks naha seisund, mälu ja intellekt. Kuld aitab tugevdada südant ja immuunsüsteemi. Kuldehted mõjuvad soodsalt ka närvisüsteemile ja psüühikale. Nad on abiks argadele ning melanhooliasse kalduvatele inimestele. Kuldketike lapse kaelas rahustab teda.
    Abielusõrmusel on aga eriline energia — see harmoniseerib abikaasadevahelisi suhteid ning kaitseb neid kõige eest, mis võiks abielu hävitada. Huvitav on lisada, et kuldsõrmus, mida naine kannab vasaku käe nimetus sõrmes ehk sõrmusesõrmes, mees aga paremas käes, kindlustab isiklikku õnne ja edu. Nimetissõrmes kantav sõrmus aitab kaasa karjäärile. Sõrmus väikeses sõrmes aktiviseerib südame tööd ning aitab armuasjades. Keskmises sõrmes kantav sõrmus tugevdab immuunsüsteemi ning annab innustust.

    Meditatsioon, kus kasutatakse, kulda aitab väljuda depressioonist ning unustada rumalad solvumised ja tülid. Piisab, kui võtta kätte kuldehe (võib panna käele käevõru või sõrme sõrmuse) ning asetada see siis päikesekiirte alla nii, et need mängiksid esemel. Siis peab lausuma: „Las Päikese jõud puhastab mind hädadest, kurbusest ja ebaõnnest!“ /—/

    Raviefekti saavutamiseks on tähtis, et hõbe puutuks kehaga vahetult kokku. Näiteks võib hõbemüntidega kaelakeest saada hüpertooniatõve ravim, kui kanda keed kaelas mõned tunnid päevas. Ööseks väikesesse sõrme jäetud hõbesõrmus normaliseerib südametegevust. Vanad uskumused kinnitavad, et kui panna sõrmus ööseks keskmisesse sõrme, võivad unenäod olla prohvetlikud.

    Rasketel eluhetkedel, mälu nõrgenemise ja depressiooni puhul võta 1 tl kuldset vett enne sööki 3 korda päevas. /—/

    Hõbelusikaid saab kasutada ka massaažiks. /—/

    Juba vanas Kreekas raviti vaskplaatide abil kasvajaid, liigese- ja mandlipõletikke, nahahaigusi. /—/

    Eriti vajavad vaske lapsed, beebiootel naised ja eakad inimesed. Vasega ravimiseks võib kasutada 2-, 3- ja 5-kopikalisi münte, mis lasti välja NSVL aegadel kuni aastani 1961. Need sisaldavad suurel hulgal seda ravivat metalli. /—/

    Kui käevõru kandmisel tekivad käele tumerohelised plekid, on see hea märk — vask töötab.

  12. Martin Vällik ütles:

    @Mart K.:
    hõbeda sissevõtmisest võib tekkida seisund, mida nimetatakse argüüriaks (argyria), mil nahk muutub hallikaks-sinakaks.

    Kõnealune artikkel ei paista sissevõtmist promovat, ainult mehaanilist maagiat. Lihtviisil ei kipu metalne hõbe vees eriti lahustuma ega suspenseeruma ja terviseriskid sellest, et massaaži just hõbelusikaga tehakse, on mõistlikult väikesed.

    Oleks jutt hõbekahvlist või hõbenoast, oleks muidugi iseasi.

    Küll aga võib probleemiks olla artiklis soovitatud vask, mis — erinevalt kullast ja hõbedast — kehas agressiivselt pahandust suudab teha. Rohelised plekid nahal on selge ohumärk.

  13. Sports Illustrated vahendab spekulatsioone, et ameerika jalgpall põhjustab ajukahjustusi ja enesetappe.

    Did the game Junior Seau loved help take his life? We don’t know. We don’t know why one of the greatest linebackers of his generation shot himself in the chest Wednesday and died at 43, leaving behind three children. It’s entirely possible his demons came from other external factors. Maybe they were always there. We don’t know. But given everything we’ve learned in the past few years about the brain damage caused by repeated head trauma, the immediate reaction is to point the finger at football.

    Typically, we try not to dwell on the method of someone’s suicide because we fear that might encourage copycats. In Seau’s case, it could be important. In 2011, 50-year-old former NFL safety Dave Duerson shot himself in the chest and died. Only later did we learn why he chose the chest. Duerson had asked family members to donate his brain so doctors could study the long-term effects of multiple concussions. He had shot himself in the chest to leave his brain intact. Duerson’s brain wound up in the possession of the Sports Legacy Institute, a foundation started by neurologist Robert Cantu and former Harvard football player Chris Nowinski to study the long-term effects of concussions. In May 2011, Boston University researchers working with the SLI announced that an examination of Duerson’s brain showed Duerson had chronic traumatic encephalopathy, a trauma-induced disease the researchers had found in the brains of 20 other dead players.

    Millal politseinikud vilavil silmil jalgpallidiilereidtreenereid külavahelt kinni püüdma ja soolaputkasse pistma hakkavad, et ameerika jalgpalli kättesaadavust sedaviisi vähendada, ei ole veel teada.

  14. Irw, irw, irw … Elus moraalsetest reeglitest lähtuvad inimesed on nüüd lõplikult paika pandud. Teatan uhkusega, et ma kuulun igavate kuiviknaiste kategooriasse! Moraalijüngrid, te pole ju midagi muud kui igavad kuiviknaised! http://naistekas.delfi.ee/arch.....d=64347021

    … Aga pange tähele, kui te märkate tänaval rõõmsameelset neidu, kes rahulolevat muusikat kuulab ja elu armastades päikese käes jalutab, siis on tõenöoliselt sellepärast, et ma sain eile keppi. Oi, oi, mis nüüd saab?

    Mart K võib nüüd rõõmustada, kuna tema lemmikuid, „maha ja taha“ eluviisi propageerijaid on mitte ainult Venemaal – Pussy Riot – vaid ka Eestis on „litsi hingega“ naisi. Hurraaaa! Kestvad kiiduavaldised!

  15. Deborah Blum rõõmustab PLoS’i blogiveerus kõiki fobofiile ülevaatega kemofoobiast.

    In the matter of chemophobia, I’d like to refer you to a piece I wrote two years ago following a Kristof column of May 2010: Here’s a short excerpt: “After proposing a link between too much chemistry and not just cancer but diabetes, obesity and autism, Kristof goes on to say “This is not to say that all chemicals are evil…”. I still cannot read that line without rolling my eyes.

    Yes, there are unambiguously dangerous materials – the naturally occurring element lead (Pb) comes to mind. But mostly, it makes no sense to randomly throw the word “chemical” around as if it had any meaning in terms of human health. And when we have influential journalists using the word chemical as a synonym for spawn-of-Satan then we have journalists who’ve missed their opportunity to inform the public as to what is a legitimate risk and what is not.

  16. Kellegi Rain Laane küsitava väärtusega faktiväiteid vahendab Juhtimine.ee, kes näeb kahtlaselt Postimehe moodi välja.

    Eestis on piraattarkvara osakaal umbes 50 protsenti ja see on oluline probleem. Selle lahendamist tuleks alustada aga rohujuuretasandilt. Kui lastele koolis ühiskonnaõpetuse tundides ei õpetata, mis on autorlus ja kui oluline on intellektuaalomand, siis me kaugele ei jõua.

    Minu arvates ei peaks hirm karistuse ees olema see motivatsioonifaktor, mis elu edasi viib, vaid pigem on selleks soov olla konkurentsivõimeline. Piraatlus on sama nagu ümbrikupalga maksmine. Kui me kasutame piraattarkvara, siis innovatsiooni ei ole ning me leiame end konkurentsivõimeliste riikide edetabeli tagaotsast, mis oleks väga kurb.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga