Juulis tehakse hapukurke ja muid lugusid Eesti ajakirjandusse

graafik

  • Tüüpilist libaajalugu alkeemia.ee müüdimasinast – Bermuda kolmnurk, Atlantis ja muu:
    Bermuda kolmnurgas avastati hiigelsuur kristallpüramiid

    Ajalooliste andmete järgi avastas püramiidi 1968. aastal juhuslikult üks loodusraviarst nimega Ray Brown, kes on pärit Arizonast Mesa linnast. Brown läks Kariibi mere äärde puhkusele ja käis sõpradega sukeldumas Bahama saarte lähedal ühes piirkonnas, mida teatakse kui “Ookeani Keelt”.
    […]
    Ja muidugi pole maailma eri ülikoolid kuigi innukad uurima võimalust iidsete varemete olemasolust, kus peitub arenenud tehnoloogia, sest see seaks kahtluse alla põhimõtteliselt kõigi nende lemmikteooriate alustalad.

  • Raadioarhiivist Traditsiooni Tarkus, kus Peeter Liivi külaliseks on Mai-Agathe Väljataga ja teised.
    Maailmalõpp 21.12.2012
    Hoiatan ette, et selle jutu kuulamiseks on kasulik omada paindlikku aju, vastasel korral on oht praksuga katki murduda.
  • Terviseamet on välja pannud teksti
    SIHTUURING
    “ILU- JA ISIKUTEENUSTE OSUTAMINE”. “PIIRIPEALSED TEENUSED”.
    (pdf)

    Võimalik pädevuse ületamine ja ravimite salakaubandus on laialdaselt levinud:

    Suurem osa teenuse osutajaid on kosmeetikud, küünetehnikud, maniküürijad, pediküürijad, massöörid jt. Osades salongides osutavad teenuseid meditsiinilise haridusega teenindajad ning üksikud nendest on registreeritud tervishoiutöötajate registris.

    Seadusandlusega ei ole praegu täpselt defineeritud, milliseid protseduure võivad teostada iluteenuste osutajad (näiteks: kuna Botox on ravim, siis selle süstimist tohiks teha ainult meditsiiniharidusega spetsialist).
    […]
    Sihtuuring näitas, et ilusalongides kasutatakse teenuse osutamisel retseptiravimeid (Botoxit, tuimestusvahendeid), mille soetamiseks saadakse retseptid kõrvalistelt isikutelt (tutvuste kaudu perearstide käest, tuuakse sisse teistest riikidest).

  • Teise uudise Terviseameti kokkuvõtetest saaks sõnastada:
    Vaktsineerimisest keeldujate arv tõusnud aastaga üle 600 võrra
    Pealkirja aluseks on kokkuvõtlik tabel Immuniseerimiskava täitmine 2011 (xls)

    Tekst, millele annab lapsevanem allkirja, kui keeldub lapse vaktsineeriisest:

    Olen teadlik, et minu laps võib vaktsineerimata jäämise tõttu haigestuda nakkushaigusesse.
    Olen teadlik, et tegemist on raskete ja eluohtlike tüsistustega nakkushaigustega ning lapse vaktsineerimata jäämine võib ohustada haigestumise korral tema elu ja tervist.

  • Teaduslikku lisandust narkoteemalisse arutellu:
    Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis
    Prof David J Nutt FMedSci, Leslie A King PhD, Lawrence D Phillips PhD, on behalf of the Independent Scientific Committee on Drugs

    Kommenteeritud ülevaade, kus näha ka graafik, mis iseloomustab eri ainete (alkoholist seenteni) individuaalset ja sotsiaalset mõju:
    The relative dangers of drugs: What the science says
    Thomas Kleppestø

205 Replies to “Juulis tehakse hapukurke ja muid lugusid Eesti ajakirjandusse”

  1. dig ütles:

    Medical Xpress edastab uudiseid Ugandast, kus Ebola on jälle valla pääsenud.

    CNN räägib, et seekordne Ebola tõug on iseäranis pehmeloomuline.

    Ondoa described the Ebola-Sudan strain detected as “mild” compared to other types of Ebola, noting that victims’ lives can be saved with intervention.

    Seni on nakatunutest õnnestunud päästa 30%.

    National health authorities say the outbreak has infected at least 20 people, of whom 14 have died.

  2. TorrentFreak räägib, et muusikafirmad, kes kunagi kurtsid, et Pirate Bay tõttu muusikud raha ei saa, ei plaani kohtus Pirate Bay’lt välja mõistetud raha muusikutega jagada.

    Earlier this year the sentences against the Pirate Bay defendants were made final. Aside from prison sentences, they will have to pay damages to the entertainment industries, including €550,000 to several major music labels. The court awarded the damages to compensate artists and rightsholders for their losses. However, it now turns out that artists won’t see a penny of the money, as the labels have allocated it to IFPI to fund new anti-piracy campaigns.

  3. Guardian räägib, mäherdused ristiinimesed aafriklastele homoseksofoobiat viimas on.

    Christian evangelical groups in the US are attempting a “cultural colonisation” of Africa, opening offices in numerous countries to promote attacks on homosexuality and abortion, according to an investigation by a liberal thinktank.

    American religious organisations are expanding their operations across the continent, lobbying for conservative policies and laws and fanning homophobia, argues the Boston-based Political Research Associates (PRA).

    The groups include the American Center for Law and Justice (ACLJ), founded by the televangelist Pat Robertson, which has established bases in Kenya and Zimbabwe.

  4. Andres Valdre ütles:

    @dig:

    Hiljuti siin viidatud loogikavigade poster märkis, et sama loogikaviga ära kasutades (et loosiõnn naeratab jälle) on USAs Nevada osariigis rajatud terve suurlinn.

    AFAIU mängib kõnealune tegelane tarbijamänge ja viktoriine, nii et investeerib raha asemel aega. Kuna tal geneetilisel loteriil ei vedanud, on aega küllaga käes, nii et katki pole tegelikult midagi.

    Minu virin oli suunatud ajakirjanikule, kes teeb nägu, et ebatavaliselt sageli loosiga võitmine on midagi ebatavalist ka inimese puhul, kes ebatavaliselt sageli mängib.

  5. Postimehes Andres Lehtmets: Breivik sai väga hästi aru, et ta tapab inimesi

    Teine ekspertiis ütleb väga selgelt, et skisofreenia kriteeriumid ei ole täidetud. Nad rõhutavad, et Breiviki veidraks peetud luulumõtted pole üldse veidrad, vaid klassikalised äärmusradikaali mõtted. Seal pole tulnukaid ega üleloomulikke mõjutamissüsteeme.

    See, et inimene peab ennast mingi konfliktil põhineva mudeli eestvõitlejaks, pole veider. Sellega kukub kokku ka esimese ekspertiisi üks nurgakive.

    Kui ma poleks arst, siis ma küsiks, kas siin pole taga mõtet, et kui kaunis Norra riigis keegi üldse arvab, et on mingeid vaenulikke ideoloogiaid, siis nii arvaja juba ongi veider. See oleks klassikaline psühhiaatria kuritarvitamine, millega ma ei saa arstina mitte mingil juhul nõus olla. Ei tohi panna mis tahes riiklikku ideoloogiat psühhiaatria vankri ette ja öelda, et kõik, kes mõtlevad teisiti, on veidrad.

  6. Postimehe Naine24-l on saanud kombeks avaldada alkeemia.ee-st võetud lugu ja siis see ära koristada, kui kommentaarid liiga kriitiliseks lähevad (või siis mingil muul põhjusel, aga läind need on).

    Pildil on tõend sellest, et lugu nimega Mobiiltelefonid mõjuvad ohtlikult nii lastele kui rasedatele – Pere – naine24.ee seal kunagi oli, aga praegu ei leia enam midagi.

    Millise jamaga tegu oli ja miks on igati õigustatud, et sellist pole õige mitteskeptilistele heausksetele inimestele tõe pähe pakkuda, saab jätkuvalt lugeda alkeemia.ee-s:
    Hoiatus kõigile mobiiltelefoni kasutajatele
    31.07.2012
    Allikas: http://www.articles.mercola.com

    See oleks ikka tase küll, kui Mercola heietused peavoolumeediasse hakkaksid jõudma.

    Juulikuus on siis teadaolevalt kolm lugu maha võetud:
    * Uuring: vaktsineeritud lastel esineb rohkem haigusi ja tervisehäireid kui vaktsineerimata lastel
    * Kuidas märgata lapse seljaprobleeme?
    * Mobiiltelefonid mõjuvad ohtlikult nii lastele kui rasedatele

    Kaks neist alkeemia taustaga, kolmas kiropraktikult. Loodetavasti ollakse õppimisvõimelised.

  7. Minut on teinud uudise osakonnaga parteid-surevad-välja: Erakonnad on kaotanud kahe kuuga 125 liiget:

    Eestis ametlikult registreeritud erakondadel on täna kokku 125 liiget vähem kui kahe kuu eest. Viimase kuu jooksul on erakondlaste koguarv langenud neljakümne võrra. Kokku on neid registri andmetel praegu 55343 ehk 9.5% 2011. aastal Riigikogu valimistest osavõtnud hääleõiguslike kodanike arvust.

    Niisiis, kaks kuud tagasi oli liikmeid 55343 + 125 = 55468. 125 inimest moodustab sellest 0,23%. Tegemist on nii väikese muutusega, et sisuliselt on Minuti korrespondent statistilise müra seest kirsi noppinud ja sellest trendi ekstrapoleerinud.

    Kuna väikesi arve on inimestel raske ette kujutada, vaatame sellele muudatusele teistpidi. Oletame, et tegemist ongi trendiga ja tulevikus kahaneb iga kahe kuu jooksul erakondade liikmete koguarv 125 võrra. Millal saavad erakonnaliikmed sootuks otsa?
    $ irb
    >> require 'date'
    => false
    >> (Date::today + (55343.0 / 125) * 60).asctime
    => "Tue Apr 24 15:21:36 2085"

    Mitu korda poliitiline konjunktuur enne 2085. aastat muutuda jõuab, sellest kõnealune ekstrapolatsioon targu vaikib.

  8. Martin Vällik ütles:

    Postimehe Naine24-l on saanud kombeks avaldada alkeemia.ee-st võetud lugu ja siis see ära koristada, kui kommentaarid liiga kriitiliseks lähevad (või siis mingil muul põhjusel, aga läind need on).

    Mõni alkeemia.ee fänn töötab Postimehes ja torkab oma lemmiklugusid üles, aga siis jõuab peatoimetaja jaole ja noomib teda?

  9. Gizmodo räägib Austraalia miljonärist, kes plaanib dinosaurusi kloonida ja nad lõbustusparki elama panna.

    For those not familiar with the CV of mining billionaire Clive Palmer, you could be forgiven for thinking this sounds a bit out there, but sources close to the man himself are reporting that Palmer wants to clone a dinosaur from DNA and release it in his resort in Coolum, Queensland.

    Ilmselt on tegemist ekstsentrikuga.

  10. AFP edastab uudiseid Paapuate Uus-Guineast, kus politsei on kinni nabinud inimsööjad, kellele pannakse pahaks vähemalt seitsme inimese äratapmist, nende ajude värskena pintslisse pistmist ning peeniste supiks keetmist.

    SYDNEY — Papua New Guinea police have arrested members of an alleged cannibal cult accused of killing at least seven people, eating their brains raw and making soup from their penises, a report said Friday.

    Kannibalide näol oli tegemist protestiliikumisega — nad ei valinud ohvreid juhuslikult, vaid ründasid kohalikke nõidu.

    The 29 people, who appeared in court this week charged with murder and cannibalism, were part of a 1,000-strong group formed to combat errant sorcerers …

    Nõiad olid säärase kohtlemise ära teeninud jultumusega nõidumisteenuste hinnad lakke tõsta.

    … group formed to combat errant sorcerers who The National newspaper said had begun charging exorbitant fees.

    The cost of a witch doctor revealing a cause of death or casting out an evil spirit was usually 1,000 kina ($475) cash, plus a pig and a bag of rice, but some were also demanding sex as payment.

    Mõnede kohalike arvates on säherduste hindade kasseerimine sügavalt ebamoraalne.

  11. Energoman räägib, et Avanemise Suvepäevad 2012 on maha peetud.

    ELU ÕNNE HETKE LOOB TEGELEMINE ISEENDAGA

    27-29 JUULI. 2012 HARJUMAAL

    SAKU VALLAS METSANURME KÜLAKESKUSES

    Seekord on esoteerikud leidnud ka hetke heitmaks pikali. Loomulikult esoteerilisel kombel — mitte nii, nagu eksoteerikud seda teevad.

    Muusikaline etteaste “Pane ennast murule maha“ esitab- Kadi Uibo

  12. Postimees vahendab lolluse-uudiseid New Yorgist.

    New Yorgi börsil läksid arvutid jälle lolliks

    Maagia küsimusi paluti loomulikult kommenteerida asjatundjal, ühel Rincewind’i kompanjonidest.

    «See on järjekordseks näiteks selle kohta, mida arvutid võivad aktsiaturgudel korda saata,» ütles tehnoloogiafirma Wizzard Software investorsuhetega tegeleva ettevõtte juht Arthur Batson.

  13. Medical Xpress teatab, et patsientidele luiskamine aitab ennetada notseeboefekti.

    The researchers found that the underlying mechanisms behind nocebo responses included learning by Pavlovian conditioning and reaction to expectations induced by verbal information or suggestion. Unintentional negative suggestion on the part of physicians and nurses was found to trigger nocebo responses. The patients’ negative expectations, along with being given information about possible complications, increased the likelihood of adverse effects. A nocebo effect was found to cause adverse events under treatment with medications.

    “Physicians face an ethical dilemma, as they are required not just to inform patients of the potential complications of treatment, but also to minimize the likelihood of these complications, i.e., to avoid inducing them through the potential nocebo effect of thorough patient information,” the authors write. “Possible ways out of the dilemma include emphasizing the fact that the proposed treatment is usually well tolerated, or else getting the patient’s permission to inform less than fully about its possible side effects.”

  14. CNBC teatab, et Knoxville’is on lahti lastud 82-aastane nunn, kes oli kinni võetud Oak Ridge tuumarajatise turvaperimeetri läbimise eest. Kas tegemist on islami- või lendava spagetinunnaga, on kahjuks teadmata.

    Officials said the facility was shut down on Wednesday at least until next week after peace activists Megan Rice, 82, Michael Walli, 63, and Greg Boertje-Obed, 57, cut through perimeter fences to reach the outer wall of a building where highly enriched uranium, a key nuclear bomb component, is stored.

  15. Surematus on viimasel ajal kuum teema, niisiis tahab ka Templetoni rahastu endale koogitükki. Teatab UCR Today:

    Anecdotal reports of glimpses of an afterlife abound, but there has been no comprehensive and rigorous, scientific study of global reports about near-death and other experiences, or of how belief in immortality influences human behavior. That will change with the award of a three-year, $5 million grant by the John Templeton Foundation to John Martin Fischer, distinguished professor of philosophy at the University of California, Riverside, to undertake a rigorous examination of a wide range of issues related to immortality. It is the largest grant ever awarded to a humanities professor at UC Riverside, and one of the largest given to an individual at the university.
    “People have been thinking about immortality throughout history. We have a deep human need to figure out what happens to us after death,” said Fischer, the principal investigator of The Immortality Project. “Much of the discussion has been in literature, especially in fantasy and science fiction, and in theology in the context of an afterlife, heaven, hell, purgatory and karma. No one has taken a comprehensive and sustained look at immortality that brings together the science, theology and philosophy.”

    Miks uurida surematust säärasel veidral käänulisel kombel, seda aitab selgitada RationalWiki:

    The Templeton Foundation[2] is a supposedly philanthropic organisation focusing on the crossover of religion and science, founded by Sir John Templeton (1912-2008). It is currently headed by his son, Dr. Jack Templeton, who quit his medical practice to work full time for the organisation in 1995. Although it acts a source of funding for numerous science causes (that answer what it calls the “Big Questions”) such as genetics, and more personal stuff such as “cognitive creativity” and personal development, it is probably best known for the Templeton prize – which is basically a big wad of cash[3] given to any famous scientist that will say something nice about God.[4]

  16. Postimees edastab mereröövli-uudiseid Vihulast, kus tundmatud isikud on tule otsa pannud mereröövlite laeva piraatkoopiale.

    Päästjate saabudes põles lahtise leegiga Toolse linnuse varemete kõrvale maismaale ehitatud puidust laevamakett ca 15×5 meetrit. Turistide meelisobjekt hävis tules peaaegu täielikult.

    Päästjad likvideerisid tulekahju kella 1.22ks. Tulekahju arvatav tekkepõhjus on süütamine.

  17. Postimees kirjutab, et endine justiits- ja nüüdne kultuuriminister ei ole riigi ja ajakirjanduse erinevustega tuttav.

    Langi sõnul sätestab Eesti põhiseadus üheselt rahvusvaheliselt juba sajandeid kinnistunud printsiibi, et kedagi ei tohi käsitada kuriteos süüdi olevana enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus. «Minule isiklikult tundub, et eesti ajakirjandus ei ole selle sättega meie põhiseaduses tuttav,» lausus ta.

    Ministrihärrale teeb muret, et tema majesteet arvamustoimetaja võib ministrid ootamatult lahti lasta või ära koondada.

    «Kui need tõele ei vasta – tõe peab selgitama uurimine -, tõusetub küsimus: kas ühe ajalehe arvamustoimetaja võib valida avaldamiseks artikli, mis vahetab valitsuse ministreid või vahetab riigis valitsusi. Kes ja mis alusel on andnud ajalehele sellised volitused?» küsis Lang.

  18. Postimehes saab sõna imetaja-õiguslane.

    Ajakirjanik Merle Liivak küsib ajakirja Pere ja Kodu augustinumbris, et miks on avalikus kohas imetamine üldse mingi teema; kus läheb piir viisakuse ning vajaduse vahel kustutada väikese inimolendi nälga ning miks me kardame näha imetamise käigus paljastuvat ihu, kuigi rinnad on meid ümbritsevas keskkonnas läbivaks visuaalseks motiiviks?

    Tõusetub ka kahtlasi faktiväiteid.

    Ta kirjutab, et inimesed on planeedi Maa ainus teadaolev liik, kelle täiskasvanud takistavad emadel oma lapsi toita …

    … nagu toitumisspetsialist Gabrielle Palmer on öelnud – osasid mehi võib alateadvuses imetamine häirida seetõttu, et rinnaga toita saab ainult naine ja nad näevad selles jõudemonstratsiooni.

  19. IEEE Spectrum räägib, et Marsi taevasse ennustatakse tulihända, pärast mida võib tulnukas kolmandalt planeedilt ringi veereda. Insenerid teevad viimaseid ettevalmistusi — kontrollivad jumalate nimekirja, kelle poole palvetada, palvete süntaktilist korrektsust ja varuvad väikesi loomi ohvritalitusteks.

    We’re here at JPL, all set to cover the landing of the Mars Science Laboratory tomorrow night at about 10:30 PST. We’ll be following along with the entry, descent, and landing (EDL) team as things happen. If you’re going to stay up with us to watch how things go down (so to speak), here’s what you can expect to see and when.

    Eesti suveaja järgi peaks see olema kella poole üheksa paiku õhtul. Kas kellaaeg on antud Marsi või Maa aja järgi, pole kahjuks teada.

    Before we get to the schedule, there are two key concepts to understand to put what’s going to happen in proper perspective. First, there’s the time delay that we’re dealing with. Right now, Mars is hundreds of millions of kilometers away, meaning that even at the speed of light, signals take fourteen minutes to get from Earth to Mars. If you do the math, that means that seven minutes after the entire landing process is all finished, back here on Earth we’ll just be getting our first signal that MSL has entered the Martian atmosphere. The upshot of this is that nobody can really do anything to help the rover out: it’s completely on its own from start to finish, relying on hundreds of thousands of lines of code to help it cope with anything that Mars might throw at it.

  20. dig ütles:

    Eesti suveaja järgi peaks see olema kella poole üheksa paiku õhtul.

    Kas siiski mitte hommikul? NASA “Curiosity clock” näitab hetkel, et marssumiseni on jäänud vaid tund ja kümme minutit.

  21. Rõõmukisa, plaksutamise ja emblemise põhjal, mida NASA TV-st hetkel paistab, võib järeldada et Uudishimu on marssunud.

    “Signal from Odyssey remains strong,” teatati just. Ja mingit pilti paistab ka — ei mäleta täpselt, mitmekümne miljoni kilomeetri kauguselt.

    Palju õnne!

  22. Skeptikutele tõenäoliselt ammugi tuttavaid vandenõuteooriaid pakub kunsti pähe režissöör ja muusik Hando Tõnumaa. 1.–13. augustini lisandub filmi Facebook-lehele iga päev üks klipp.

    Teie ees on Ulmefilm, mis on täis ulmelisi sündmuseid ja teooriaid. Enamus neid asjadest on nii uskumatud, et need võiksid eksisteerida tõepoolest ainult ulmefilmis. Kuid tihti on nii, et just need kõige ulmelisemad asjad äratavad sind unest ning uskumatud asjad osutuvad tõeks.

    Ulmefilmil on 13 osa, millest esimene viib sind maatriksisse, kust tagasiteed enam ei ole. Iga päev ilmub uus osa, mis paljastab meie ulmelise maailma telgitaguseid. Nõnda saavad sinu järgmised kaks nädalat olema väga põnevad. Ja pärast seda ei ole piire enam olemas.

    Ulmefilm ei ole soovitatav nõrganärvilistele.

    Projekti pealkiri on eksitav; klassikalises tähenduses ulmega seovad seda vaid filmist “Matrix” laenatud jupid. Tegemist on žanrile tüüpilise foto- ja arhiivikaadrite montaažiga, millele lisatud autori kommentaarid (vrd “Loose Change” jpt). Pealiskaudne sirving näitab, et seni on käsitlemist leidnud panganduse, 11. septembri, JFK atentaadi, Globaale Eliidi salaplaanide, eesti poliitikute altkäemaksuskandaalide, Osama ibn Ladeni tapmise kahtlaste asjaolude, ID-kiibistamise, William Cooperi tapmise, Bilderbergi grupi ja meediamanipulatsioonide teemad. Autori vaatevinkel paistab suuresti kattuvat Alex Jonesi ja tema mõttekaaslaste omaga.

    Hando Tõnumaa alias Sibipihkuri eelmine film oli IMDB andmetel “Rutsi reis ehk Eesti jooma eripära”.

  23. ABC News räägib, et mägigorillade on õppinud salaküttide seatud püüniseid kahjutuks tegema.

    Staff at the Dian Fossey Gorilla Fund’s Karisoke Research Center in Rwanda recently witnessed two 4-year-olds and a teenage mountain gorilla work together to destroy the types of snares that have killed at least two young gorillas this year. It was also the first time staff members have been able to see up close exactly how gorillas dismantle the snares.

    Iseäranis põnevaks teeb arengu asjaolu, et vanad gorillad õpetavad kõnealust kunsti agarasti noortele.

    One of the staff members reported he moved to dismantle the snare when a silverback (adult male) in the group grunted at him warning him to stay back. Then two youngsters named Dukore and Rwema and a blackback (teen male) named Tetero ran toward the snare. Together they jumped on the taught branch attached to a rope noose and removed the rope. They then ran over to another nearby snare and destroyed it the same way. Pictures the staff members took show the young gorillas then examining broken sticks used to camouflage the noose on the ground.

    Kahjuks ei oska gorillad veel salaküttidele püüniseid üles seada.

  24. Must huumor. Õhtuleht vahendab The Daily Maili uudist jumalasulasest, kes vähktõbe ihunuhtlusega välja ajada üritab.

    Todd Bentley on tätoveeringutega kaetud jutlustaja, kes tekitab inimestes oma vähi ravimisviisiga vastuolulisi tundeid, kirjutab Daily Mail. Mees väidab, et jumal on andnud talle võime oma löökidega inimesi ravida.

    Seega on levinud videoklipid, milles ta inimesi lööb. Ühes lööb ta vähihaiget põlvega kõhtu ja teises lööb meest sedamoodi, et see kaotab ühe hamba.

  25. Õhtuleht: Kalju Paldisel tiksub toiduta teine aasta: “Peale vee joon ainult ravimtaimeteesid, vahel harva võtan lusikatäie mett.”

    Kalju Paldis on enda sõnul tänaseks elanud valgustoidul ehk siis vaid veest ja kõiksusest saadaval energial aasta ja kolm kuud. Kaljult on otse küsitud – kas ta on veel ikka hinges ja millal ta nälgimise lõpetab. “Küsin vastu: teie ikka veel elate, kuigi ajate näost sisse igasugust rämpsu?” muigab end energomeheks nimetav Kalju Paldis, ja rõõmustab, tema õpetusele on järgijaid.

    Kes võiks mängida skeptiku rolli?

    Selgeltnägija Ille Lepasepa sõnul ei vasta tõele, nagu elaks energomees Kalju Paldis juba rohkem kui aasta toiduta: “Milleks selline tsirkus Paldise tuntuse juures? Tema pealt on ju näha toitumuse jälgi, aga ka vaimset tasakaalutust. Kaalu on ju pisut, nii paar kilokest, viimastel kuudel juurdegi tulnud, kuidas seda seletada? Näljapaistetus?!”

    Jaanuaris näidatud Kanal 2 dokumentaalsarjas “Kuidas elada 100aastaseks” osalesid teiste seas nii Kalju Paldis kui ka tervendaja Volli .
    “Ma ütlesin juba tookord, et Paldise jutt on hämamine. Ma usuksin seda meest ainult sel juhul, kui ta püksid alla laseks ja näitaks, et ämblik on tal s***augu peale võrgu pununud.”

  26. Möödunud kuul käisid Novellad ja teised skeptikud Google’is rääkimas, kuidas olla teadlik tervisetarbija. Nüüd on nende jutt YouTube’is üleval.

  27. Võitlev äärmusžurnalist Ian Murphy kirjutab AlterNetis ateistidest, kes talle ei meeldi ja kes tema arust ateistlikku mõtet lahjendavad ja õõnestavad.

    The 5 Most Awful Atheists

    Many notable atheists believe in some powerfully stupid stuff, thereby eroding the credibility of all atheists. /—/

    Sam Harris

    While it’s fine to ridicule Islam, for the oppression of women, or say, the ridiculous story about Muhammad (PB&J) flying to Jerusalem on a Buraq (a winged and inexplicably shame-ridden horse with a dude’s face), it’s quite another thing to defend torture and racial profiling. /—/

    Bill Maher

    The “Real Time” host’s thinly veiled misogyny, obtuse notion that fat, poor people just need to, like, shop at Whole Foods, and self-righteous condescension in all things religious and political might be tolerable were it not for the fact that he’s on comedic par with cervical cancer. /—/

    In ’09, he told America that getting “[a] flu shot is the worst thing you can do.” He then tried to “clarify” his Luddite remark with a piece on the anti-vax Huffington Post that conflated scientific consensus with…(wait for it)…religion! /—/

    Penn Jillette

    Like many skeptics, the bloviating, ponytailed half of Penn & Teller arrived at his disbelief via the world of magic. However, like giant mystified toddlers, the smoke and mirrors of economic libertarianism has the two performers completely duped. Unable to call bullshit on Ayn Rand, they used to carry a dogeared copy of Atlas Shrugged around on tour /—/

    At least Teller has the decency never to speak. /—/

    Ayaan Hirsi Ali

    While she’s to be commended for her staunch defense of women suffering under Sharia law, the Somali-born former Dutch politician’s few good deeds shouldn’t absolve her for being to Islam what Ayn Rand was to Communism. Hirsi Ali notoriously received death threats for writing the screenplay to Submission, the documentary which inspired the assassination of its director Theo van Gogh, and her ridiculous objectivist spin on this tragedy was nothing short of shameful:

    “[The killer] was on welfare….he had the time to plot a murder, which in the United States he would not be.” /—/

    S.E. Cupp

    Pop quiz: Who wrote the book Losing Our Religion: The Liberal Media’s Attack on Christianity? Although it’s tempting to presume such dreck must be the work of a religious demagogue like Bryan Fischer or John Hagee, the answer is obviously one Sarah Elizabeth Cupp. As a devout Randroid and atheist outlier, the co-host of MSNBC’s newly minted phony-balance-media-abortion “The Cycle” is more at home bashing atheism than she is defending it—per market demand.

  28. Boing Boing tutvustab värsket ristiinimestele kõlbavat matemaatikaõpikut, mis hoiab kaugele säärastest ketserlikest õpetustest nagu hulgateooria.

    “Unlike the “modern math” theorists, who believe that mathematics is a creation of man and thus arbitrary and relative, A Beka Book teaches that the laws of mathematics are a creation of God and thus absolute….A Beka Book provides attractive, legible, and workable traditional mathematics texts that are not burdened with modern theories such as set theory.” — ABeka.com

    Wait? What?

  29. Artiklisse süvenemata julgen väita, et hulgateooria õpetamine algklassides, nagu seda Nõukogude ajal tehti, oli täielik ogarus, mis arvutusoskusele ega “matemaatikatajule” mitte midagi juurde ei andnud. Ehkki matemaatika alused on hulgateooriaga väga tihedalt seotud (väidetakse; ma ise ei mõika seda värki siiamaani), ei tähenda see, et matemaatika õpetamist peaks alustama selle alustest. Meelevaldne võrdlus: see on sama mõistlik kui alustada liikluseeskirjade õpetamist põhjaliku süüvimisega elastomeeride keemiasse ja/või bituumenikesksesse materjaliõpetusse põhjendusega, et sõiduk toetub kummile ja asfaldile.

    Dig kindlasti oskab mu võrdluse dekonstrueerida, aga vähemalt mulle on selline mulje jäänud seni.

    Siiamaani on kõige huvitavam asi, mida ma hulgateooriaga seoses mäletan, et teooria autori George Boole’i tütar oli radikaalsete vaadetega Iiri naiskirjanik Ethel Lilian Voynich, kellelt on eesti keelde tõlgitud ja sügaval Nõuka ajal sarjas “Ajast aega” ilmunud romantiline revolutsiooniromaan “Kiin” (“The Gadfly”). (Kultuuri?)marksistliku (?) sõnumi tõttu kujunes teos menukaks Hiinas ja Liidus, kus olla see mõnel pool suisa kohustuslik kirjandus olnud.

  30. Drew kirjutab blogis “The Worst Things for Sale”, et 2012. aasta trendikaimaks liba-tervisetoiduks paistavad olevat kujunenud õlisalvei seemned.

    The “superfood” for 2012 seems to be Chia, which are seeds from the Chia plant, related to mint. I’ll start off by pointing out that seeds are fine for you and the nutritional profile of Chia is almost exactly the same as flaxseed. Fiber, fat, and a little protein. /—/

    Chia seeds are technically full of Omega-3 fatty acids, which are good for you. The catch is that the O-3 fatty acid in chia is alpha-linolenic acid, just as in flax seeds. This isn’t used directly by the body, but converted to EPA and DHA, the fatty acids we actually need and use. Only a small fraction (around 10%) is actually converted, as a matter of fact (here’s an abstract on PubMed for the three readers who care and are still reading.) So chia is actually a poor source of omega-3 fatty acids, contrary to labeling. /—/

    [T]he companies selling chia try to imbue the seeds with the “secrets of the ancients” mystique. Native Americans would eat chia, they say! They would bring a big bag of chia and just eat the chia when they went on trips! That’s because they didn’t have Lunchables, dipshits.

    On’s keegi Salvia hispanica seemneid Eestis kahtlaste terviseväidete toel turustatavat näinud?

  31. Mart K. ütles:

    “secrets of the ancients” mystique. Native Americans would eat chia, they say!

    Vanad Lähis-Ida kõrgtsivilisatsioonid sõid hummust, järelikult on tegemist hüva roaga …

  32. Õhtuleht räägib skeptitsismist Rootsi suurima sarimõrvari elutöö suhtes.

    Sageli teraapias olnud mees pandi sundravile, kui ta 1991. aastal panka oli röövinud, kirjutab Iltalehti. Bergwallile määrati raviks teraapia ja suur ports ravimeid. Ravil olles hakkas aga mees jutustama, et on toime pannud hirmsaid kuritegusid ja tapnud palju inimesi.

    Aastatel 1994-2001 mõistis Rootsi kohus Bergwalli süüdi kaheksas mõrvas. Sture Bergwallist sai Rootsi kõige koletuslikum sarimõrvar.

    Nüüd on hakatud Rootsis kahtlema, kas mõrvu ikka toimus.

  33. National Catholic Register räägib, et taeva-asjade asjatundjad Vatikanis ei karda, mida marsikulgur Curiosity Marsi pealt (ja alt) leida võib.

    Fr. Funes said the Church should have nothing to fear from any discoveries it might make, such as finding extra-terrestrial life forms, adding that the Church is deeply committed to scientific research. “That’s the reason why the [Holy See] has an observatory,” he said. “Whatever the truth might be, we are open to new results, once they are confirmed by the scientific community.”

    Pika mäluga täheteaduse-iharad muidugi meenutavad, et julge teoloogi rind on rasvane — nii põleb ta riidal paremini.

  34. Tänases Eesti Ekspressis tehakse häbitut promo umbluule artiklis “Pintsaklipslasest elustiiliinimeseks” (kus “pintsaklipslane” tähistab ausat tööinimest, “elustiiliinimene” aga kui mitte kergeusklike tüssamise moodi tegevustega elatist teenivat umbluuparisnikku, siis vähemalt kirgastunud joogatreenerit).

    Usutleda on võetud järgmisi inimesi:

    Jaan Jääts (64), reiki õpetaja, endine OÜ Baltram juhataja

    Mae Märks (28), kundalini jooga õpetaja, endine keeletoimetaja

    Toivo Aalja (57), kella- ja kullaärimees, indiaani kultuuri viljeleja, joogaõpetaja, vaimsete praktikate koolitaja

    Kadri Nurk (32), krija hatha jooga õpetaja, endine finantsjuht ja raamatupidaja

    Kogu tekst kubiseb “energiatest” ja “vaimsusest”; Toivo Aalja oma lisaks veesoontest, väekohtadest, pendlitest ja ohtrast name-dropping‘ust.

    Artikkel pole (seni) täies mahus tasuta veebis loetav.

  35. Medical Xpress annab teada, et teadlased uurisid nähtust, mida USA telesatiirik Stephen Colbert on nimetanud sõnaga “truthiness” — tunnet, et miski peaks olema tõsi, olgu faktid, millised tahes (vrd Lameda Maa Ühenduse lipukirjaga “Oma südames sa tead, et ta on lame!”). Tulemused on kõhedusttekitavad, lisades kaalu järjekorras teisele piiblikäsule klassikalisest kümnest: “Sa ei tohi enesele teha kuju ega mingisugust pilti sellest, mis on ülal taevas, ega sellest, mis on all maa peal, ega sellest, mis on maa all vees!” Nimelt tuleb välja, et just pildid on teguriks, mis inimesi ratsionaalsusest eemale kallutab…

    In a series of four experiments in both New Zealand and Canada, Newman and colleagues showed people a series of claims such as, “The liquid metal inside a thermometer is magnesium” and asked them to agree or disagree that each claim was true. In some cases, the claim appeared with a decorative photograph that didn’t reveal if the claim was actually true—such as a thermometer. Other claims appeared alone. When a decorative photograph appeared with the claim, people were more likely to agree that the claim was true, regardless of whether it was actually true.

    Across all the experiments, the findings fit with the idea that photos might help people conjure up images and ideas about the claim more easily than if the claim appeared by itself. “We know that when it’s easy for people to bring information to mind, it ‘feels’ right,” said Newman. /—/

    “Our research suggests that these photos might have unintended consequences, leading people to accept information because of their feelings rather than the facts.”

  36. Postimees: Uus püramiidskeem kutsub liituma salaühinguga

    Tarbijakaitseameti andmetel on Eestisse jõudnud uus püramiidskeem GIN, mis lubab sellesse salaühingusse kuuluvatele inimestele juurdepääsu erilisele informatsioonile, mis õpetab, kuidas saada rikkaks ja saavutada kõik see, millest sa iial unistanud oled.

    Mõista, mõista, millist saladust kuulutab GIN’i veebileht?

    GIN provides its members with exclusive, confidential, never before released information regarding:

    The Law of Attraction

  37. dig ütles:

    Postimees: Uus püramiidskeem kutsub liituma salaühinguga

    Tarbijakaitseameti andmetel on Eestisse jõudnud uus püramiidskeem GIN, mis lubab sellesse salaühingusse kuuluvatele inimestele juurdepääsu erilisele informatsioonile, mis õpetab, kuidas saada rikkaks ja saavutada kõik see, millest sa iial unistanud oled.

    Noo, ma ei tea, kui rahakott lubab ja on tahtmine säärasesse “ekslusiivsesse klubisse” kuuluda (vaatasin kommentaare, nende põhjal jäi juskui mulje, et mõned soovijad võivad tõepoolest leiduda) siis andku aga minna, tõepoolest. (Selle kohta käib see upsakate ning ahnevõitu ja mitte eriti arukate isikute rahast ilma jätmise seadus, ma arvan :)

  38. Postimees vahendab jama:

    Jah, on küll, sest kõrvitsat süües hakkab kehas eluenergia kasvama: kõrvits lükkab eest seismajäänud energiad sinu sees, vabastades teed uuele, kirjutab metsamoor Irje Karjus ajakirjas Tervis Pluss.

    Lisaks pirukate ja hautiste valmistamisele, söö väikseid suvikõrvitsaid ka värskelt nagu värsket kurki – see viib organismist välja jääkained ja aitab maksal puhastuda.

  39. Postimees räägib, et TV3 räägib, et Valgamaal on tombisid raiditud.

    Arheoloog Heiki Valk ütles, et tegutsetud on äärmiselt jõhkralt – ligikaudu 500 ruutmeetrit pinnast on kopaga läbi kaevatud ning otsitud metallidetektoriga välja mündid ja väärismetallist leiud. Alles on vaid raud- ja klaasesemed, mida detektor ei võta, ütles Valk.

    Rüüstatud kalmekoht avastati juba ligi aasta eest, kuid seni polnud arheoloogidel aimu tehtud kahju mastaapsusest.

  40. Phys.org teatab, et ajakirjas Nature võtavad bioloogid sõidelda sensatsiooninäljast ajakirjandust, kuna too kippuvat loomade seksuaalsust puudutavaid teateid väärtõlgendama.

    Andrew Barron and Mark Brown of Macquarie University, Sydney and Royal Holloway University of London, respectively, have a bone to pick with those who resort to tabloid sensationalism when creating headlines and indeed entire articles when writing for science journals and magazines, as they attempt to describe the sexual behavior of animals. In their commentary piece published in the journal Nature, they say that the media too often resorts to ascribing human sexuality terms to animals especially regarding atypical sexual relationships which can in some cases have negative connotations. /—/

    To bolster their case, they include a chart that lists actual titles or phrases used in scientific study papers, and the various ways writers and editors have butchered the words to help increase magazine sales or increase traffic on web sites. One such example: “The Ram as a model for behavioral neuroendocrinology” became “Brokeback Mutton” or “Yep, They’re Gay.” While somewhat humorous, the changes create the illusion that the behaviors exhibited by the real life ram, are somehow the same as those of gay human beings, which is of course utter nonsense because with humans, human emotions are involved, while emotions in animals, if they even really do exist, are not understood at all. But that’s beside the point, the real issue here is journalistic integrity, or the lack of it.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga