Uus aasta algas jaanuaris, kokkuvõte ja lugusid

2012. aasta sai läbi ja allpool lühike kokkuvõte skeptik.ee aastast.

Külastuste tipppäevad olid 5. juuni (Veenuse üleminek), 1. oktoober (miljon eurot) ja 19. november (planeetide seis).

Loetuimad lood 2012. aastal:

Valik populaarseid otsisõnasid: skeptik.ee, viljo viljasoo, aigar säde, elery tammemägi, maailmalõpp, clovis clotilde eesti päritolu, soolalamp, elver loho, jure biechonski, ruubiku kuubiku õpetus, 21.12.12, käejooned, gunnar aarma, saientoloogia, viigi viil, “petri krohn” site:ee, amway site:ee, lille lindmäe, maailma lõpp, revolutsioon majandusteaduses, pesupall, martin vällik, skeptik.ee poliitiliselt korrektne pseudo, neurolingvistiline programmeerimine, maailmalõpp 2012, adik levin, peeter liiv, aspartaam, kirna mõis, kalju paldis, toidutalumatuse test, homoöpaatia…

Visiite kokku 147 098 (u 400 päevas), lehevaatusi 286 846 (780 päevas), unikaalseid külastajaid 88 658 (päevas 240), need numbrid on võrreldes eelmise aastaga languses. Keskmiselt ollakse lehel 4 minutit.
Eelmine kokkuvõte on leida siit.

Kuivõrd oluliseks suhtluskanaliks on skeptik.ee puhul saanud ka Facebook, siis annan teada, et 6. jaanuari seisuga on 2150 inimest ‘Meeldib’ või ‘Like’ nuppu vajutanud. Kui palju seal sissekandeid ja kommentaare on, ei oska välja võtta, aga kohati on tegevus Facebookis aktiivsem ja ägedam kui siin koduküljel.

Sügisel toimus Tallinnas kolm reaalset kohtumist ja püüame sellesuunalist tegevust edasi ajada.

Vahepeal toimus MTÜ Eesti Skeptik üldkoosolek, kus otsustati, et juhatus on üheliikmeline ja juhatuse liikmeks on Martin Vällik. Elver soovis seoses muude tegevustega juhatusest kõrvale jääda.

Tõstan siia loo alla detsembri loo all olevad leiud jaanuari ajakirjandusest.

316 Replies to “Uus aasta algas jaanuaris, kokkuvõte ja lugusid”

  1. Postimees:

    Britid vaimustuvad aluselisest dieedist
    Suurbritannias propageerib populaarne kokaraamat «Honestly Healthy» aluselist dieeti, mida järgides peaks hoiduma lihast, karastusjookidest, ubadest, pähklitest, valgest jahust, suhkrust, alkoholist ja kohvist.

    Toitumisteadlaste sõnul on aluseline dieet aga mõttetu vaev, sest keha suudab oma pH-taset ise reguleerida ja selle kõrvaline mõjutamine on võimatu. Erinevalt näiteks süsivesikuid keelavast Atkinsi dieedist pole aga aluseline dieet kuigi ohtlik, sest suhkru, alkoholi ja kohvi vältimine on tervisele kasulik.

  2. @salvey:

    see ei ole ju päris vandenõuteooriate ega sublimaarsete sõnumite otsimise blog

    Autor ise kuulutab ju: Kuid ka selles on peidus oma subliminaarsed sõnumid:. Ma usun et iga õnnesoov iseloomustab selle saajat.

    Mina vanurina annaksin autorile karguga piki pead, kui kätte saaks. See nn. nali ületab kõik sündsuse piirid.

  3. @dig:

    Horoskoopide tõsiselt võtmine võib kahjustada Teie vaimset tervist.

    Suurimad tänud ja sügav kummardus; hea, et keegigi teiste tervise pärast mures on. Meie valitsejad ei ole sellisest hoiatusest vist kuulnudki ja rikuvad rõõmsalt meie vaimset tervist – järjekordne skandaal minevikust: Eesti pankades pesti 10 miljonit dollarit Sergei Magnitski surmaga seotud raha http://www.epl.ee/archive/article.php?id=65573576

    Lühidalt on Magnitski kaasuse keskmes Venemaa maksuametist 230 miljoni dollari suuruse maksutagastuse välja petmine. …
    „Kahtlased ülekanded tehti 2008. aastal. Läbi Eesti pankade teostati ülekandeid ligikaudu 10 miljoni USA dollari väärtuses ning rahaülekanneteks kasutati kümmet erinevat äriühingut,”… „Arvestades asjaolu, et raha liikus Eestist omakorda teistesse riikidesse ja kontode omanikud olid välisriikide äriühingud, mida esindasid välisriikide kodanikud, ning ülekanded teostati internetipanga vahendusel, puudub alus kriminaalmenetluse korraldamiseks Eestis,”

    Teeks korjanduse, et pankadele kinkida moodsad rahapesumasinad, siis ei jääks ehk vahele. Irw, irw, irw.

  4. @salvey:

    Mis tõugu ja sorti, kas valve- või jahikoer? Ennist jutuks olnud jahikoera lihane (sama pesakonna) õde murdis esimese kassi 8-kuuselt ja selle tarkuse võrra targemana ongi kokkupuudet välditud.

    Ja teisele kirjutajale: looduse vastu võib saada küll, seda nimetatakse kultuuriks ;) (nt lemmikloomade steriliseerimine, kui neid peetakse seltsi, mitte aretamise pärast).

  5. Andres Valdre ütles:

    Mis tõugu ja sorti, kas valve- või jahikoer?

    kaks esimest koera, kes kassiga sõbrustasid, olid täiesti krantsid ja teadmata tõugu. Kolmas koer, kes kassi taga ajas, oli pooleldi saksa lambakoer. Ma ei usu, et ta kassi siiski päriselt murdnud oleks, ta oli hästi arukas koer muidu. Aga kindel olla ei saa muidugi.

  6. @Andres Valdre:

    looduse vastu võib saada küll, seda nimetatakse kultuuriks ;)

    Kultuur? Mis asi see veel on? Meil laiutab siin nn. “läbu-kultuur”, millest ei tahaks midagi teada.

    nt lemmikloomade steriliseerimine, kui neid peetakse seltsi, mitte aretamise pärast

    Mõte on ilus, aga … selleks on raha vaja. Mitte kõik ei ole võimelised tasuma steriliseerimise opi hindu, inimeste sissetulek on Eestis häbematult väike. Ka on Eestis hinnatõus Euroopa kiiremaid. Kas vaene maainimene või üksik pensionär ei võigi siis koera pidada?

    HINNAKIRI (kehtib alates 1.01.2013.a) http://www.loomaarst.com/#!hinnakiri/c1vpd

    Suhtelises vaesuses elas 2011. aastal kuuendik elanikest http://statistikaamet.wordpres.....elanikest/
    Statistikaameti andmetel elas 2011. aastal suhtelises vaesuses 17,5% Eesti elanikkonnast ehk 232 600 inimest. Rikkaima ja vaeseima viiendiku sissetulek erines enam kui viis korda.

  7. Tallinna Postimees räägib, kuidas asjast mitte midagi teadnud kodanikule räägiti politseis pähe auku, et just tema on süüdi kirikule tule otsa panemises.

    «See noormees, kes tol ööl kinni võeti, magas ennast kaineks ja hommikul politseis seletati talle, millega ta hakkama oli saanud. Talle räägiti ka seda, millega Peetelis tegeletakse. Tuli välja, et temas oli ta enda sõnade kohaselt vaen kiriku kui sellise vastu. Teadasaamine, et sel ajal, kui ta aknaid sisse peksis ja ukse põlema pani, viibis majas üksteist last, oli talle tõeline šokk,» rääkis Üprus.

    Skeptikute huvi pälvib aga viis Eesti inimeste arvu kasvatamiseks:

    Kui selle inimesega natuke tööd teha, siis on üks Eesti inimene jälle juures,» lisas kirikuõpetaja.

  8. Ebaloomulikul viisil hukkunutest kolmandik tegi enesetapu Postimehes

    Enesetappude arv on üle-eelmise aastaga võrreldes siiski pisut vähenenud: kui 2011. aastal registreeriti 218, siis mullu 199 enesetappu.

    Kõige enam enesetappe registreeriti möödunud aasta suvel: mais 19, juunis 22, juulis 24 ja augustis 20. Valitsuse ülevaate kohaselt vastab see viimase kolme aasta trendile, kus kõige enam enesetappe ongi olnud kevad- ja suvekuudel ehk augustis, juunis ja mais. Kõige vähem enesetappe oli nii mullu kui ka viimase kolme aasta kokkuvõttes veebruaris.

    Kokku hukkus Eestis eelmisel aastal ebaloomulikul teel 623 inimest ehk 40 võrra vähem kui 2011. aastal. Neist 160 inimest suri narkootikumide üledoosi tõttu, 87 kaotas elu liikluses, 57 ründe tagajärjel ja 54 tules, 53 inimest uppus ning 13 hukkus tööõnnetuses. Üle-eelmise aastaga võrreldes on ainsana kasvanud narkosurmade arv, mis oli mullu Eesti kõigi aegade suurim.

  9. Keskus: uus vaenu õhutamise seaduseelnõu kaitseb ka vähemusgruppe Delfi

    Justiitsministeeriumis on valmimas uus vaenu õhutamise vastane seaduseelnõu, millega muudetakse karistusseadustikku, Eesti Inimõiguste Keskuse juhi Kari Käsperi sõnul kaitseb uus seadus ka vähemusgruppe, kelle suhtes on ühiskonnas palju negatiivseid hoiakuid.

    Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on veel vaieldav, kas vaenu õhutamist sanktsioneeritakse kriminaalkaristusega või tuuakse karistusseadustikku ka väärteo karistus, vahendab ERR Uudised “Aktuaalset kaamerat”.

    Kriminaalkaristusena võiks vaenu õhutamine ministri sõnul tähendada äärmuslike juhtumite puhul maksimaalselt kuni kolmeaastast vanglakaristust. Eelnõu olulisemaks vaidluseks on olnud, keda ja milliseid tegusid see puudutab ning kuidas tagatakse sõnavabadus.

  10. Ohio kommunikatsiooniuurijad näitasid, et faktid ei kipu veenma inimesi, kes eelistavad uskuda midagi muud, vahendab Phys.org. Selle teadasaamiseks tuli neil paraku katsealuseid tüssata.

    It seems like a great idea: Provide instant corrections to web-surfers when they run across obviously false information on the Internet. But a new study suggests that this type of tool may not be a panacea for dispelling inaccurate beliefs, particularly among people who already want to believe the falsehood.

    “Real-time corrections do have some positive effect, but it is mostly with people who were predisposed to reject the false claim anyway,” said R. Kelly Garrett, lead author of the study and assistant professor of communication at Ohio State University.

    The experiment was designed to see what would happen when participants read false statements copied from a “political blog” (actually text prepared by the researchers) about the issue of electronic health records.

    While some of the information, collected from news stories and government sources, was correct, the researchers also inserted several false statements about who was allowed access to these records. For instance, the message falsely claimed that hospital administrators, health insurance companies and even government officials had unrestricted access to people’s electronic health records.

    The participants were divided into three groups – some were presented with an immediate correction, saying that FactCheck.org, an independent fact-checking organization, had concluded this blog post contained factual errors. Inaccurate statements were italicized, enclosed in brackets and displayed in red, and a detailed correction appeared at the bottom of the page.

    Others read the blog post with the errors, followed by completing an unrelated three-minute task, and then were presented with the exact same correction.

    The final group was presented only with the inaccurate message during the study. /—/

    The real-time correction worked well with participants who indicated at the beginning of the study that they supported electronic health records /—/

    “But for those who opposed EHRs, the effect of the immediate correction was essentially the same as if they had received no correction at all,” Garrett said.

    The reason appears to be that opponents of EHRs discounted the credibility of the source of the correction, Garrett said. On the other hand, the more favorably an individual felt about EHRs, the more credible the correction was perceived to be.

    Although this pattern was also evident among those who received the delayed correction, the effect was significantly weaker.

  11. Tarbijakaitseamet: imetooted imesid ei tee Postimees

    Tarbijakaitseametis on sagenenud kaebused seoses erinevates veebikeskkondades müüdavate nii-öelda imetoodetega, näiteks salendavad imekapslid Raspberry Ketones ja kortsudevastane kreem Hydroface.

    Kaebusi on peamiselt põhjustanud lubatud imetoime puudumine ning asjaolu, et kaupleja ei täida lubadust toote tagastamisel kogu tasutud rahasumma tagasi maksta.

    Tarbijates tekitab segadust ka see, et väga keeruline on tuvastada, kes neid tooteid tegelikult müüb. Põhjaliku uurimise tulemusel on selgunud, et toodete reaalne müüja on Ameerika Ühendriikides registreeritud ettevõte Lifesisters LLC. Paraku ei ole tarbijakaitseametil võimalik tarbijaid aidata, kui tehing on tehtud väljaspool Euroopa Liitu tegutseva ettevõttega.

  12. Apteeker: käsimüügiravimite müük kauplustes võib tuua mürgistuste kasvu Postimees

    Tervise arengu instituudi pressiesindaja Maris Jakobsoni sõnul on Eestis paratsetamooliravimid põhjustanud vähemalt kolm juhuslikku mürgistust ja ühe surma.

    Tervise Arengu Instituudi surma põhjuste registri edastatud andmete kohaselt suri ravimi kõrvaltoimete tõttu Eestis 2011. aastal 84 naist ja 89 meest, valdavalt surid nad trombolüütiliste ravimite ja vereosiseid mõjustavate tegurite tõttu. Igal aastal kasvab ravimi kõrvaltoimete tõttu surnud inimeste arv 10 võrra.

    Juhuslikku mürgistusse antiepilektlkumide, sedatiivhüpnootiliste, parkinsonismivastaste või mujal klassifitseerimata psühhotroopsetesse ravimitesse suri tunamullu 10, aasta enne seda 13 inimest. Hallutsinogeenide üledoosi suri 2011. aastal 122 inimest ja 2010. aastal 94 inimest.

  13. salvey tsiteeros:

    … valdavalt surid nad trombolüütiliste ravimite ja vereosiseid mõjustavate tegurite tõttu.

    Et see konteksti panna, meenutagem, et tuntumateks trombolüütilisteks ravimiteks on aspiriin suures koguses ja vana rotimürk varfariin. (“Tuntuim” ei tähenda muidugi tingimata “enimkasutatav”.)

  14. Phys.org räägib, et füüsikud on välja otsinud Väga Väikese Mõõdulindi ja prootoni üle mõõtnud. Prooton osutus üllatavalt väikeseks.

    International team of physicists confirms surprisingly small proton radius with laser spectroscopy of exotic hydrogen. The initial results puzzled the world three years ago: the size of the proton (to be precise, its charge radius), measured in exotic hydrogen, in which the electron orbiting the nucleus is replaced by a negatively charged muon, yielded a value significantly smaller than the one from previous investigations of regular hydrogen or electron-proton-scattering. A new measurement by the same team confirms the value of the electric charge radius and makes it possible for the first time to determine the magnetic radius of the proton via laser spectroscopy of muonic hydrogen.

  15. Guardian edastab konservatiivseid uudiseid Westminsterist, kus kohalik konservatiivne partei on kavandanud abielude arvu tõstmise meetme.

    Miller told BBC Radio 4’s Today programme: “We feel that marriage is a good thing and we should be supporting more couples to marry and that is exactly what the proposals being brought forward today do.

    “But it is about making sure that not only do we recognise the rights of same-sex couples in civil life, but we also recognise that some churches won’t want to participate in same-sex marriages. We are trying to make sure that there are the protections there for churches who feel that this isn’t appropriate for their particular beliefs. We know that there are churches who do want to take part in same-sex marriages, so we have made sure that there are provisions there so they can.”

  16. salvey ütles:

    Ebaloomulikul viisil hukkunutest kolmandik tegi enesetapu Postimehes

    :D
    Vabandust, et ära märgin, aga koos sõnaga “Postimees” omandab lause huvitava varjundi.

    PS. Panin tähele, et amügdaliinile on juba eespool reageeritud. Loodetavasti tehakse mürgimüümisele lõpp.

  17. Postimehes on lugeda : Ilona Kaldre: selgeltnägija pole mustkunstnik!

    Kui keegi väidab, et kahtleb teie andes – mida te talle ütlete?

    Mitte midagi. Miks peaksin hakkama kedagi milleski veenma? Kes saab mind sundida midagi tõestama? Kui ei usu, ärge uskuge! Kordan: mu andel on sootuks teistsugune eesmärk kui hakata seda tõestama neile, kes seda kõigest väest eitavad.

    Minu poole pöörduvad inimesed, kes teavad, et neil on mu abi vaja. See on töö, mis vajab kogu tähelepanu, jõu ja teadmiste koondamist, ning kavatsen neid omadusi rakendada inimeste abistamisel, mitte millegi tõestamisel.

    Selgeltnägija pole ju mustkunstnik, kes vaataja soovidele vastu tulles näitab, kuidas ta üht või teist trikki teeb. Olen kindlalt veendunud, et selgeltnägemine ei nõua üldse mingit tõestamist.

  18. @salvey:
    Saatesse läks ta ju ikka millegi/oma võimete tõestamiseks,
    mitte lihtsalt kui mustkunstnik, kes oma trikkide/ülesannete lahendamise tausta ei selgita ?

  19. Pärismaailma mustkunstnikud ei näita, kuidas nad oma trikke teevad mitte vaataja soovidele vastu tulles vaid ikka sellepärast, et metatrikk võib olla naljakam kui algupärane trikk ise.

  20. Postimees:

    Perearst: Eesti inimesed kuritarvitavad külmetusravimeid
    Perearst ja Eesti Perearstide Seltsi juht Anneli Talviku sõnul kipuvad Eesti inimesed talveperioodil külmetusravimeid liigtarvitama, kasutades koos erinevaid ühe ja sama toimeainega ravimeid.

    Talvik ütles Postimehele, et gripitee reklaam on võimas, kandes endas sõnumit kiirest sümptomite leevenemisest, patsiendile võrdub see aga terveks saamisega.

    «Patsiendid tarvitavad ohtralt gripiteesid ja võtavad lisaks paratsetamooli tablette. Nii tablett kui ka tee sisaldavad aga samu toimeaineid ning ohtral koostarbimisel võib üledoosi saada.»

  21. Põllumajandusministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Haidi Kanamäe selgitab Maalehes, miks terviseväidete esitamist on vaja reguleerida ja kuidas see käib.

    Suures plaanis võib toidupakenditel esitatavad väited jagada kaheks: toitumisalased ja tervisealased väited. Toitumisalane väide on selline väide, mis annab mõista, et toidul on kasulikud toitainelised omadused. Siia kuuluvad väited energia, toitaine või mingi muu aine sisalduse kohta, näiteks “suhkruvaba”, ”lahja/light”, “kiudaineallikas” jne. Tervisealane väide on selline väide, mis annab mõista, et toidugrupi, toidu või selle koostisosa ja tervise vahel on seos. Tervisealane väide on näiteks “Vitamiin B12 osaleb rakujagunemise protsessis”. Neile esitatavad nõuded puudutavad eelkõige toiduvalmistajaid, kes peavad tagama väite tõesuse ja põhjendatuse. Väidete kasutamise reguleerimise esmane eesmärk on just tarbija kaitsmine, et edasiantav sõnum oleks piisavalt tõestatud, täpne ega eksitaks. /—/

    Oluline on, et kõik esitatud väited oleksid teaduslikult piisavalt põhjendatud ega eksitaks tarbijat. Ja kui me mingite toidu täiendavate omaduste eest rohkem maksame, siis eeldame, et need omadused ja toime ikka tegelikult ka olemas on. /—/

    Kui valmistaja soovib oma tootel mingit tervisealast väidet esitada, esitab ta selle hindamiseks Euroopa Toiduohutusametile. Piisava teadusliku tõenduse korral lisatakse tervisealane väide heakskiidetud väidete nimekirja. /—/

    Lisaks terviseväite põhjendatusele on teine väga oluline aspekt, et kõikide väidete esitamine on vabatahtlik. Nende esitamise reguleerimise eesmärk ei ole keelata mingite toitude müüki ega väidete kasutamist. Vastupidi, heakskiidetud väited annavad võimaluse neid kasutada ka nendel toidutootjatele, kes ei suuda ise vajalikke teaduslikke uuringuid läbi viia ja tõendusmaterjali kokku panna. Eelkõige puudutab see just väiksemaid ettevõtteid, kellel tuleb ainult kindlaks teha, kas tema toode vastab tingimustele, mis on väite esitamise aluseks.

  22. Eluloofilmis Steve Jobsi kehastav Ashton Kutcher proovis karakterisse sisse elamise korras sama puuviljadieeti, mida Jobs olla harrastanud. Tagajärjed polnud meeldivad, vahendab US Magazine.

    The choice to go “fruitarian” — consuming only fruits, nuts and seeds and no animal products, vegetables or grains — “can lead to some serious problems,” Kutcher revealed. Indeed, as a result, Kutcher “ended up in the hospital two days before we started shooting the movie,” he said.

    “I was like doubled over in pain, and my pancreas levels were completely out of whack, which was completely terrifying, considering everything,” said the That 70s Show alum.

  23. Ühendkuningriigi tervishoiunõunik võttis juhtida valitsuse tähelepanu kahele enesestmõistetavale tõsiasjale: homöopaatia on jama ning uimastipruukijate kohtlemine kurjategijatena on kontraproduktiivne. Valitsust ei paista faktid ja loogika eriti huvitavat, kirjutab Tom Chivers The Daily Telegraphi blogis.

    Point one: Prof Davies described homeopathy as “rubbish”, adding “I’m very concerned when homeopathic practitioners try to peddle this way of life to prevent malaria or other infectious disease” and “I am perpetually surprised that homeopathy is available on the NHS. /—/

    Point two: Prof Davies made the almost equally unarguable suggestion that treating drug addicts as criminals is counterproductive. As she says, and as I write with the relentless monotony for which I am so rightly famous, there is “quite a lot of evidence from other countries” that the best way to treat drug addiction is “as a health problem”. If the Coalition decides to decriminalise drug use, she says, her organisation will “be ready with quite a lot of advice”. /—/

    Probably next week we’ll have the Poet Laureate saying that TS Eliot was quite good at writing poems, or the head of the RAC telling us that cars are vehicles intended to carry small groups of people from one place to another. And perhaps then the Government will release a response to each one, saying that no, they prefer Paula Nancy Millstone Jennings, or that according to the Department of Transport a “car” is a kind of medieval siege weapon. Because that’s basically what’s happened here.

  24. Postimees räägib, et teadlased saavad miljard eurot kleeplindiga pliiatsisöe vastu hõõrumise eest.

    Euroopa Tulevikutehnoloogia (FET) raames eraldatakse grafeeni- ja inimaju neurokeemia uuringutele kaks miljardit eurot, teatasid teadlased esmaspäeval.

    Mõlemale projektile eraldatakse üle miljardi eurot kümne aasta jooksul, teatas projektidega seotud Prantsuse riiklik teadusuuringute keskus (CNRS).

  25. Tuleb jälle tuld ja tõrva välja sülitama hakata (kahju, et põrgut väävlijärvega olemas ei ole, see oleks usuhulludele paras soe koht peesitamiseks!!!) – vastikud wahabistid/salafistid käituvad analoogselt vara-keskaegsete kristlastega, hävitades väärtuslikke iidseid käsikirju. Allikad: Mali islamistid põletasid maha iidsete käsikirjade hoidla http://www.delfi.ee/archive/ar.....d=65592504

    “See, mis juhtus Timbuktus, on tragöödia,” ütles meer. “Islamistid põletasid maha Ahmed Baba keskuse, kus hoiti hinnalisi käsikirju.”
    Timbuktu oli 15. ja 16. sajandil Aafrika islami vaimne ja intellektuaalne keskus. Linn on kuulus oma käsikirjade kogu poolest, millest osa on pärit islamieelsest perioodist.

  26. FWIW, instituudi täisnimi mainib islamiuuringuid ja mitmed selles hoitud käsikirjad kujutasid endast koraane. Niipalju siis islamistidest.

  27. O cookievaba Kameelion ütles:

    (kahju, et põrgut väävlijärvega olemas ei ole, see oleks usuhulludele paras soe koht peesitamiseks!!!)

    Väävli sulamistemperatuur on 115 °C, mille talumine on saunarahvastele käkitegu. Saksa ajaloolane Norbert Ohler väidab raamatus Tod und Sterben im Mittelalter, et kõnekäänd, nagu kostvat põrgus pidev ulgumine ja hammaste kiristamine, olnud varem „ulgumine ja hammaste plagistamine”: põrgus arvati olevat ühekorraga nii kuum, et võtab ulguma, ja nii külm, et võtab hambad plagisema.

  28. @dig:

    kurioosne on siinkohal märkida, et olen viibinud just sellise isiku lahangul. suht noor inimene oli. varajastes kahekümnendates. lahangut viis läbi patoloogia resident. lahanguabiline oli juba sisikonna lauale tõstnud kui lahkaja asja kallale asus. alustas traditsiooniliselt…liikus traditsioonilist rada pidi edasi kuni äkki…jõudis esimese vidinani, mis poleks tohtinud olla seal, kus see sedapuhku oli. oh, kus preilil oli üllatust ja suuri silmi ja elevust!

    kõige huvitavam (lahanguvälises aspektis) oli aga see, et keegi ei teadnud lahangut, et tegu oli tagurpidi-antsuga. polnud teda kunagi lõigutud ega x-kiirtega kiiritatud. või arvati kiiritamise järel, et kiiritaja oli need R-tähekesed fotoplaadile kogemata valesti pannud :-D

  29. Andres Valdre ütles:

    põrgus arvati olevat ühekorraga nii kuum, et võtab ulguma, ja nii külm, et võtab hambad plagisem

    tegelt meenub kuskilt isegi selline kirjeldus, et mingi aja pidid olema ahjus ja seejärel mingi aja jääsupis. tsüklite pikkus ulatus minu mäletamist mööda sajanditeni.

  30. @Andres Valdre:

    põrgus arvati olevat ühekorraga nii kuum, et võtab ulguma, ja nii külm, et võtab hambad plagisema.

    Tänan info eest! Oma skeptiku lehel toimunud usulise eksirännaku käigus ma põrgusse ei jõudnudki, seega on mu teadmised lahjavõitu. VT järgi oli põrguvürst Saatan punktuaalne käsutäitja, kelle põhitegevuseks paistis olevat universumis käske täites ringi sibada, nii et vesi alumises mõtlemisorganis kees. Ka puudus seal põrgu. Väävlijärv on UT järgses kristluses.

    Naljakas, aga islami põrgus kasutatakse tuld ja pigi: 7. Põrgu http://www.islam.pri.ee/index.php?id=675

    „Nende rõivad on vedelast pigist ja nende nägusid katab tuli.“ (14:50)
    „Tuli kõrvetab nende näod ja nemad on seal sees mornid.“ (23:104)

    Ma edasi parem ei loe, kuna ei hooli õudusjutukestest. Julged vennad need ketseritest wahabistid/salafistid, midagi pole öelda.

  31. @dig:

    Mitte eriti ammu tõin ju välja uudise, et Meccas ja Medinas on hävitatud süstemaatiliselt vanu arhitektuuriväärtusi ja pühapaiku, ehitades sinna asemele kaubanduskeskusi, pilvelõhkujaid ja hotelle. Panen uuesti viite, ehk jõuab ka meie lollkommentaatoritele kohale, et salafistidel ei ole islamiga mingit sidet.

    Al Saud plans to destroy remaining Islamic monuments in Medina: Report http://www.presstv.ir/detail/2.....mic-sites/

    The Washington-based (Persian) Gulf Institute says Riyadh has bulldozed 95 percent of 1,000-year-old buildings in the holy cities of Mecca and Medina in the past 20 years with the aim of expanding shopping centers, sky scrapers and luxury hotels.

    During construction of the Jabal Omar complex in Mecca, which overshadowed Masjid al-Harram, Saudi officials destroyed many archeological sites, particularly Prophet Mohammad’s birth place and the house of Prophet’s wife, Khadijah (PBUH), turning the holy locations into library and public toilet respectively.

    Timbuktus oli keskajal ülikool, kus põhirõhk oli usul, kuid seal õpetati ka teadust, matemaatikat ja meditsiini.

  32. Tõstamaa Keskkooli direktor räägib Postimehele oma edust raskesti kasvatatavate laste kasvatamisel.

    «Alustasime õpilaskodu projektiga 2001. aastal: võtsime endale kõurikuid, et ümber kasvatada. Iga aastaga võib täheldada, et asi läheb hullemaks – õpilased muutuvad rohkem korrarikkujamaks.»

    Juba on ka otsustatud, kuidas karistada õpetajat, keda kõurikud kiusasid:

    Kindel on aga, et õpetaja eriklassi ees ei jätka, kinnitab direktor.

  33. Evelin Sepa lapsesuud vahendab Delfi Publik:

    “Vabariigi Valitsus ei valitse Igor Mangi horoskoobi järgi, vaid Mang koostab neid omal moel ja need osutuvad enamasti täpseks ning see ei ole enam usu või uskumise, vaid fakti küsimus,” kommenteerib Evelyn ja lisab juurde, et tema jaoks on tundlikkus või asjade selgelt- või läbinägemise võime sarnane erakordse kuulmis-, maitse- või muu arenenud meelega.

    “Kellelgi on need võimed olemas ja kellelgi meie seast on need vähem arenenud või vähem kasutatud, nii lihtsalt on,” arvab ta. “Ka saatust võib nimetada oleviku kasutamise viisiks, aga eks olevikuga peab igaüks ikka ise vaeva nägema,” ei välista ta aga võimalust iseenda saatusel sarvist haarata.

  34. Mensa Magazine’i novembrinumber kirjutab Brian J. Ford’i eksperimentidest ülemäärase atsetoonisisaldusega inimeste isesüttimise alal.

    My theory needed to be tested.

    So in February this year I went to the butcher and bought some belly pork, which is a nice mixture of fat and tissue, and we made a twelve scale model of a human, about the same size as a Barbie doll, and we marinaded the meat in full strength acetone, dressed it appropriately and seated it on a chair. You could smell the acetone quite distinctly. It was like leaning over a victim of ketosis, but much stronger. We brought a light close to the model and it went up like a rocket.

    “In 20 minutes it had burned away almost to nothing. The reports of SHC in action state that the flames, which were blue, would jet out like those of a blow torch and that’s exactly what happened here. It was quite extraordinary. So we repeated the experiment with another model of the same size and this too burned to ashes in the same way. We videotaped the combustion, of course, and stuck a digital watch near the model so that spectators could see how quickly the whole combustion process took place.”

    At this point Ford showed me the video. I was impressed, but what about those who had spontaneously combusted. Had he looked at their case histories? He had.

    “In almost every case the victims were in poor health. Every time that the state of health was mentioned, they are unwell; some were very ill, some were very old, some were diabetic, some complained of feeling ill for the first time… but there wasn’t an example of someone in prime health who suddenly caught fire. Many were obese and therefore inactive. There would need to be a bit of static, from say, clothes, or stroking a cat, for ignition to take place.”

    But why had alcohol always been blamed ?

    “People moralise. According to them, those who succumbed were alcoholics whose tissues absorbed alcohol and became inflammable. Some victims were found near an open fire, so it was assumed that a stray spark had set them alight, possibly while they dozed. But this ignition process was disputed by the great 19th Century chemist Liebig who remarked that although specimens in his lab were immersed in 70 per cent alcohol, which was twice the strength of anything an acoholic might buy, they didn’t burn. So, before we did the experiment with acetone we tried alcohol. We marinaded the pork in alcohol for a week and placed alcohol-soaked gauze over the meat to represent clothes, but when we lit this gauze it burnt, but the pork soaked in alcohol didn’t burn.”

  35. Religion News Service räägib teravatest küsimustest usuvabaduse alal Ameerikas.

    WASHINGTON (RNS) Half of Americans worry that religious freedom in the U.S. is at risk, and many say activist groups — particularly gays and lesbians — are trying to remove “traditional Christian values” from the public square.

    The findings of a poll published Wednesday (Jan. 23), reveal a “double standard” among a significant portion of evangelicals on the question of religious liberty, said David Kinnaman, president of Barna Group, a California think tank that studies American religion and culture.

    While these Christians are particularly concerned that religious freedoms are being eroded in this country, “they also want Judeo-Christians to dominate the culture,” said Kinnamon.

    “They cannot have it both ways,” he said. “This does not mean putting Judeo-Christian values aside, but it will require a renegotiation of those values in the public square as America increasingly becomes a multi-faith nation.”

  36. PZ Myers tutvustab ristiuskliku vuuduu uuemaid avastusi deemonite väljatohterdamise alal.

    There is an organization in the UK called the Christian Medical Fellowship. OK, no problem, you might think — nothing wrong with Christian fellowship, nothing wrong with doctors who go to church or pray together. But you’d be wrong. Religion poisons everything. This is what the 4000 members of that organization talk about: demons.

    The New Testament tells us that Jesus has commissioned us to ‘drive out demons’ (Mk 16:17), and we must be ready to respond to this commission if and when we are called to do so.

    Psychiatry, then, is not the only domain within which we need to be aware of demonic influence, and perhaps it is not even the most important such domain. Furthermore, we cannot expect to make a simple differential diagnosis according to certain signs or symptoms of demonisation. However, this does not exclude the need to consider other possible links between demonic activity and mental illness.

    Demon possession and mental illness, then, are not simply alternative diagnoses to be offered when a person presents with deliberate self harm or violent behaviour, although they may need to be distinguished in such circumstances, whether by spiritual discernment or the application of basic psychiatric knowledge. It would seem reasonable to argue that demon possession may be an aetiological factor in some cases of mental illness, but it may also be an aetiological factor in some non-psychiatric conditions, and in other cases it may be encountered in the absence of psychiatric or medical disorder.

    How about some truth in advertising: I suggest they change their name to Christian Witch-Doctor Fellowship. I would not want to go to a doctor to discover that he would diagnose depression as possession, or that an ulcer was demonic.

  37. Skeptikute lõbustamiseks on virtuaalsed uksed avanud absoluutselt läbipaistev meediatoode nimega Telegram, mis lubab pakkuda “mitmetahulist pilti välisilmas toimuva kohta”, mida peavoolumeediast ei saavat. Näiteks pole seni keegi vaevunud meile rääkima allmaapüramiidist Alaskal.

    22. mail 1992 viis Hiina läbi maa-aluse katse ühe megatonnise tuumapommiga. Seda jälgisid seismoloogid ja tuumafüüsikud üle maailma, uurides katsetuse mõju maakoorele. Selle käigus avastati muu hulgas suur maa-alune püramiid, mis asub Alaskal Nome’i linnakese ja Mount McKinley vahelises mäeahelikus.

    Uudised püramiidist jõudsid ka tele-eetrisse. Alaska linna Anchorage’i kohalik telekanal Channel 13 edastas 1992. aasta novembris uudise avastatud püramiidist, mis asub maa all ja on vähemalt neli korda suurem kui Giza püramiid Egiptuses.

    USA sõjaväelane Douglas A. Mutschler, kes teenis tol ajal Fort Richardsoni sõjaväebaasis Alaskal, nägi seda uudist Channel 13-st koos 39 kolleegiga. Mutschler soovis uudise jäädvustada videole, aga tema suureks üllatuseks ei räägitud hilisõhtustes uudistes püramiidist enam midagi.

    Uuest lehest leiab veel palju jahmatavat; kõige põnevam info on koondatud rubriikidesse “Maaväline”, “Vaimsus”, “Tervis”, “Teadus” ja “NWO”.

  38. Nutikas uuring õpetab, kuidas mittekummitavaid maju kummitama panna.

    Eight couples who had never experienced any ‘haunting’ activity in their houses and had no reason to expect they would experience ‘ghosts’ were asked by the author to keep a diary for one calendar month from 17th October – 17th November 2012 in which they recorded unusual experiences. 62.5% of the participant couples recruited completed the task and submitted the diaries for analysis. Of the five participant couples who submitted diaries, four reported at least some phenomena that met the criteria, and one couple reported no unusual activity at all.

  39. Drew tutvustab blogis The Worst Things for Sale üsna tülgastavat jälkust: vaktsiinivastast lastekirjandusteost “Melanie suurepärased leetrid”.

    [T]ell that to the members of my family who died of measles because they had the misfortune to get the disease before there was a vaccine.

  40. Ma ikka tükk aega nuputasin, kuidas arusaam, et leetrid on tervisele kasulikud, vaktsiinid aga mitte, Hawthorne’i efektist johtub, kuni taipasin, et Dig pidas silmas hoopis tondijuttu.

  41. Viitasin eespool vaktsiinivastasele lasteraamatule “Melanie’s Marvellous Measles”.

    Austraalia tervishoiusüsteemi ebakohti esile tõstev blog valgustab natuke autori tausta: tuleb välja, et too kaotas ühe lapse pärast vaktsineerimist ning süüdistab selles vaktsiine, mitte aga lapse isalt päritud ränka geneetilist haigust.

  42. Postimehes kirjutab Kristjan Vällik, õpetaja Tartus, Laevas ja Puurmannis : mitte kellegagi ei tohiks nii käituda!

    Ja nii me toimetamegi koolimaja seinte vahel nagu muiste. Õpilased õpivad ja teevad ka pättust, õpetajad õpetavad ja kantseldavad. Jutte õpilasekesksusest ja revolutsioonist, mida toovad meile igasugused vidinad, oleme kuulnud aastakümneid, kui mitte rohkem. Kool jääb alati kooliks, ei aita siin ussi- ega püssirohi.

    Kui keerulisemalt vastata, siis tuletan meelde lihtsat tõde, et kool on ühiskonna peegel. Kui näen, et paljudes koolides on pooled õpilastest erivajadustega – on klasse, kus rohkem kui pool õpib nn lihtsustatud õppekava järgi-, siis mida ma pean sellest järeldama? Kui näen, et põhikooli lõpuklassides on õpilasi, kes ei oska kirjutada ega saa aru eestikeelsest tekstist? Matemaatika? Valemist 6 = 2 x 3 kahe või kolme avaldamine käib pooltele üle mõistuse!

    Põhikoolis ei tohi last istuma jätta vanemate nõusolekuta – see tähendab, et põhimõtteliselt võib kooli lõpetada üldse õppimata!

    Õpetajat võib saata ja saadetaksegi sinna, kuhu päike ei paista, ja mis siis? Politsei? Konstaabel võtab vastu iga kuu teisel teisipäeval … Pealegi on ropendamine õpilaste seas nii tavaliseks muutunud, et seda ei peetagi mingiks patuks. Kehalised võimed? Lapsed ei käi õueski enam. Rikkamad istuvad arvutis, vaesematel pole riideid ja jalatseid, et talvel õue minna. Nägin ise, kuidas õpetaja sidus oma salli õpilasele kaela, sest –20 kraadiga tennistega ja pusa väel kooli tulnud lapsel oli külm …
    Ja nüüd vaatame Youtube’ist uuesti seda koledat ja kurba videot ja mõtleme: kes on ohver? Õpetaja kindlasti. Niimoodi ei tohiks kellegagi käituda.

  43. Postimees:

    Kahtlase Kyäni toidulisandi turustamine keelati
    Veterinaar- ja toiduamet (VTA) teavitab, et Kyäni Europe AB müüdavat toidulisandit Kyäni Sunset ei ole lubatud Euroopa Liidus turustada.

    Põhjuseks öeldi toodetes E-vitamiini allikana ja lisaainena kasutatav tokotrienool, mis ei ole lubatud ühendite nimekirjas.

    E-vitamiin on üldnimetus rasvlahustuvatele tokoferoolidele ja tokotrienoolidele. Looduslikult esineb vitamiin E kaheksas keemilises vormis (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokoferool ning alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokotrienool), mille mõju inimesele on erinev.

    Toidulisandites kasutada lubatud E-vitamiini allikad on loetletud valitsuse määruses nr 165. Lisaainete kasutamist reguleerib vabariigi valitsuse määrus nr 81.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga