Uus aasta algas jaanuaris, kokkuvõte ja lugusid

2012. aasta sai läbi ja allpool lühike kokkuvõte skeptik.ee aastast.

Külastuste tipppäevad olid 5. juuni (Veenuse üleminek), 1. oktoober (miljon eurot) ja 19. november (planeetide seis).

Loetuimad lood 2012. aastal:

Valik populaarseid otsisõnasid: skeptik.ee, viljo viljasoo, aigar säde, elery tammemägi, maailmalõpp, clovis clotilde eesti päritolu, soolalamp, elver loho, jure biechonski, ruubiku kuubiku õpetus, 21.12.12, käejooned, gunnar aarma, saientoloogia, viigi viil, “petri krohn” site:ee, amway site:ee, lille lindmäe, maailma lõpp, revolutsioon majandusteaduses, pesupall, martin vällik, skeptik.ee poliitiliselt korrektne pseudo, neurolingvistiline programmeerimine, maailmalõpp 2012, adik levin, peeter liiv, aspartaam, kirna mõis, kalju paldis, toidutalumatuse test, homoöpaatia…

Visiite kokku 147 098 (u 400 päevas), lehevaatusi 286 846 (780 päevas), unikaalseid külastajaid 88 658 (päevas 240), need numbrid on võrreldes eelmise aastaga languses. Keskmiselt ollakse lehel 4 minutit.
Eelmine kokkuvõte on leida siit.

Kuivõrd oluliseks suhtluskanaliks on skeptik.ee puhul saanud ka Facebook, siis annan teada, et 6. jaanuari seisuga on 2150 inimest ‘Meeldib’ või ‘Like’ nuppu vajutanud. Kui palju seal sissekandeid ja kommentaare on, ei oska välja võtta, aga kohati on tegevus Facebookis aktiivsem ja ägedam kui siin koduküljel.

Sügisel toimus Tallinnas kolm reaalset kohtumist ja püüame sellesuunalist tegevust edasi ajada.

Vahepeal toimus MTÜ Eesti Skeptik üldkoosolek, kus otsustati, et juhatus on üheliikmeline ja juhatuse liikmeks on Martin Vällik. Elver soovis seoses muude tegevustega juhatusest kõrvale jääda.

Tõstan siia loo alla detsembri loo all olevad leiud jaanuari ajakirjandusest.

316 Replies to “Uus aasta algas jaanuaris, kokkuvõte ja lugusid”

  1. dig ütles:

    @salvey: kas on alust arvata, et kui kirik teolooge ei finantseeriks, siis jääksid jutlustajad ilmumata?

    Jutt käib ju ikka riigipoolsest teoloogiaõpingute finantseerimisest.

    Aga õigupoolest pole selle lõpetamine ju praegu nagunii aktuaalne, pole nagu kuulnud, hoopis raamatukogusid tahetakse vist ju kinni panna, või mis jutt see viimane oligi nüüd. Nii et mille üle me üldse vaidleme.

  2. @eln:
    no kui nüüd nii pool naljaga öelda, siis kui läheksin filosoofi juurde konsultatsioonile, ja seda raha eest, nõuaksin minagi temalt kõigepealt magistrikraadi ja töökogemust, ei pea just päris erialane olema. (Sest milline täpsemalt filosoofi erialane töökogemus üldse olla võiks?) Noorele bakaharidusega filosoofile ei julgeks küll panustada, kui arutluse alla tuleb niinõrd tähtis küsimus nagu elumõte.

  3. salvey ütles:

    no kui nüüd nii pool naljaga öelda, siis kui läheksin filosoofi juurde konsultatsioonile, ja seda raha eest, nõuaksin minagi temalt kõigepealt magistrikraadi ja töökogemust, ei pea just päris erialane olema. (Sest milline täpsemalt filosoofi erialane töökogemus üldse olla võiks?) Noorele bakaharidusega filosoofile ei julgeks küll panustada, kui arutluse alla tuleb niinõrd tähtis küsimus nagu elumõte.

    Natuke hingelisema abi koha pealt eksisteerib hingehoidja ametikoht: http://teoloogia.ee/wb/pages/e.....s-1213.php

  4. @snape:

    Huvitav, kes siis mittereligioossele inimesele hingehoidu on ette nähtud osutama? Psühholoogi niisama lihtsalt surivoodile või haiget lohutama ei ole vist kombeks kutsuda ja ei tea ka, kas nad selleks üldse ettevalmistuse saanud on. Ilmalikud matjad on enamasti üldse mingid isehakanud jutumehed, kes peavad ühtlasi ka pulmavanema ametid jms.
    Usuinimeste auks peab ütlema, et nad selliste tõsiste teemadega tegelemist ilma spets. ettevalmistuseta inimeste kätte ei jäta.

  5. eln ütles:

    Huvitav, kes siis mittereligioossele inimesele hingehoidu on ette nähtud osutama?

    Hingehoiuks ei pea olema religioossne inimene. Lisaks saab seda vajadusel ka tasuta.

  6. @snape:

    Kui hingehoidjaid koolitab teoloogiaakadeemia ja sisseastumiseks on nõutav koguduse vaimuliku soovitus, siis jääb ju mulje, et tegemist on religioosse taustaga õpetusega. Ja kui ka see koolitus on usuneutraalne, siis ei oskaks vist neid inimesi mujalt ikka otsida kui koguduste kaudu.
    Kuhu läbinisti ilmalik inimene peab siis pöörduma?

  7. Mart K. ütles:

    Teoloogia-alase hariduse omandamiseks ei pea ju (risti)usklik olema. Või peab?

    Ma arvan, et ei pea (kuigi viidatud õppeasutuses oli nõutav koguduse vaimuliku soovitus)
    Ma küsin siis nii, et kas hingehoid kuulub teoloogia valdkonda? Miks mitte filosoofia? Filosoofiaõppeasutused võiksid ju siis ka korraldada nö ilmalike hingehoidjate koolitusi, pädevus peaks ju piisav olema.

  8. @eln:
    psühholoogi oled proovinud? filosoofia kohta täpselt ei tea, aga äkki on asi selles, et nad tegelevad rohkem üldiste küsimuste, mitte indiviididega.

  9. salvey ütles:

    @eln:
    psühholoogi oled proovinud? filosoofia kohta täpselt ei tea, aga äkki on asi selles, et nad tegelevad rohkem üldiste küsimuste, mitte indiviididega.

    See oli mul rohkem teoreetiline küsimine. Esimesena tuleb muidugi psühholoog meelde aga see pole vist mitte päris see mis hingehoid, kuigi alusharidusena oleks ju psühholoogia väga hea. Endal õnneks ei ole seda abi veel vaja läinud. Rasketel hetkedel oskan ehk lohutust leida mõnest raamatust (ikka päris kirjandusest, mitte mõnest Pilgrimi üllitisest :)) ja tegelikult olen natuke ka filosoofiat õppinud oma lõbuks (põhieriala on prktilisema poole pealt)
    Filosoofia võiks minuarust küll tegeleda palju rohkem, kui praegu praktiliste küsimustega. Heaks näiteks on Alain de Botton’i raamatud, mis on osad ka eesti keeles ilmunud.

  10. eln ütles:

    Usuinimeste auks peab ütlema, et nad selliste tõsiste teemadega tegelemist ilma spets. ettevalmistuseta inimeste kätte ei jäta.

    See oleneb usuinimestest. Näiteks elusõnalased on selle üle uhkedki, et nende jutlustajad on “inimesed rahva seast”. Kõnevennad ise sümboliseerivad seda talaari mittekandmisega. (Googlesõna on lay preacher.)

  11. Valerie Tarico kirjutab AlterNetis, kuidas internet tema arust organiseeritud religioonide hääbumist soodustab.

    Here are six kinds of web content that are like, well, like electrolysis on religion’s hairy toes.

    1. Radically cool science videos and articles. /—/

    2. Curated collections of ridiculous beliefs. /—/

    3. The kinky, exploitative, oppressive, opportunistic and violent sides of religion. /—/

    4. Supportive communities for people coming out of religion. /—/

    5. Lifestyles of the fine and faithless. /—/

    6. Interspiritual okayness.

    Vähemalt esimest pakub jõudumööda ka Eesti Skeptik, eh?

  12. Kaks aastat tagasi levisid kuuldused Fukushima tuumakatastroofist. Nature uurib nendest põhjustunud tervisekahjustusi.

    The past 18 months have taken a mental toll on the family. Kenichi, who had worked at the nuclear plant, was once a keen judo fighter who went out often with friends, but the radioactivity has scattered his martial-arts club. These days, he exercises less and rarely socializes. He drinks more and has put on weight.

    Yuka is prone to public outbursts of anger, unusual among Japanese women in the relatively traditional Fukushima prefecture. She is happy when she thinks about day-to-day life, but when her mind turns to the long term, as it inevitably does, she feels depressed. “This is temporary,” she says. “We leave our house in the morning and we come home and it’s temporary. It’s like floating in the air.

    In the immediate aftermath of the nuclear accident, public-health experts worried about the possible risk from radiation. Subsequent analyses have shown that the prompt, if frantic, evacuation of areas around the reactors probably limited the public’s exposure to a relatively safe level (see ‘The evacuation zones’). But uncertainty, isolation and fears about radioactivity’s invisible threat are jeopardizing the mental health of the 210,000 residents who fled from the nuclear disaster.

  13. Miinimumpalga eest töötamine sunnib kodutuks Päevaleht

    Tallinna sotsiaaltöö keskuse tehtud uuringus küsiti kodututelt ka nende suurimate soovide kohta.

    Loomulikult vastas enamik küsitletuid, et nad soovivad kodu, enamasti väikest ja odavat korterit. Paljud soovisid ka tööd, võlgadest vabaks saamist, toiduabi, arstiabi, juriidilist abi. Üksikud vastajad sõnastasid veel soove:

    ••5 inimest soovisid, et saaksid Tallinnasse sissekirjutuse;

    ••4 inimest soovisid vabaneda sõltuvusest;

    ••4 sotsiaalmajutusüksuste elanikku soovisid lapsele lasteaiakohta;

    ••2 tänaval ja varjualustes elavat inimest soovisid viisakaid riideid ja sokke;

    ••4 öömajade elanikku soovisid, et Põhja-Tallinnas võiks olla kodutute päevakeskus, kus saaks pesemas käia ja pesu pesta;

    ••2 inimest soovisid juriidilist nõustamist;

    ••1 öömaja elanik soovis endale elukaaslast;

    ••1 sotsiaalmajutusüksuse elanik soovis elukaaslast ja last;

    ••1 sotsiaalmajutusüksuse elanik ütles, et tahab last tagasi saada;

    ••1 sotsiaalmajutusüksuse elanik soovis elada koos oma lastega;

    ••1 tänaval ja varjualustes elav inimene soovis, et kioskites lõpetataks odekolonni müümine;

    ••1 inimene soovis rohkem iseseisvust.

  14. BBC räägib, mis kõik pihvidest välja tulla võib, kui nende peal DNA teste teha.

    Horse DNA has been found in some beefburgers being sold in UK and Irish supermarkets, the Republic of Ireland’s food safety authority (FSAI) has said.

    The FSAI said the meat came from two processing plants in Ireland, Liffey Meats and Silvercrest Foods, and the Dalepak Hambleton plant in Yorkshire.

    Horsemeat accounted for approximately 29% of the meat content in one sample from Tesco.

    In addition, 31 beef meal products, including cottage pie, beef curry pie and lasagne, were analysed, of which 21 tested positive for pig DNA.

    “Whilst, there is a plausible explanation for the presence of pig DNA in these products due to the fact that meat from different animals is processed in the same meat plants, there is no clear explanation at this time for the presence of horse DNA in products emanating from meat plants that do not use horsemeat in their production process,” he said.

  15. eln ütles:

    Selveris jälle saab kaardile kogunenud summat kasutada kassas maksmiseks mille iganes eest.

    Ju siis Selver jaksab korralikku raamatupidajat palgata.

  16. Abdul Turay selgitab Postimehes, mis asi on tegelikult feminism.

    Enamik kipub arvama, et nad enam-vähem teavad, mis on feminism, aga tegelikult on see keerulisem kui kvantmehaanika. Ma üritan siiski pisut selgust tuua.

    Moodne feminism on marksistlik mõtteviis. Feminism toetub eeldusele, et ühiskond on patriarhaalne, et selle on kujundanud mehed meeste hüvanguks. Feminism sedastab, et naised on rõhutud ja et see rõhumine ulatub tagasi esiajalukku.

    Feminism kasvas välja Prantsuse filosoofi Simone de Beauvoiri kirjutistest. Klasside rõhumine on neis asendatud soolise rõhumisega.

    Feministid on koondunud idee taha, et meeste ja naiste vahel pole mingeid vaimseid ega füüsilisi erinevusi ja et sugu ei ole bioloogiline, vaid sotsiaalne konstruktsioon. /—/

    [F]eminismi tuumik on marksism. Feministid võitlevad ebavõrdsuse vastu, aga kust on see ebavõrdsus pärit? Ikka patriarhaalsusest.

    Kui seda kord mõista, siis meie maa kogemust marksismiga arvestades peaks häirekell valjusti lööma hakkama. Siinkohal pole ruumi ega aega hakata selgitama, miks ma arvan, et patriarhaalsusteooria on väär, piisab vaid, kui tsiteerida Margaret Thatcheri kuulsaid sõnu moodsa feminismi kohta: «Ma ei võlgne midagi naisliikumisele.» /—/

    [P]ole tõendeid, mis näitaksid, et samas firmas sama tööd tegevad naised teeniksid vähem kui mehed. Mehed ei saa kasu sellest, et võimul on mees – kui üldse, siis võidavad sellest naised –, ja meeste vastu suunatud koduvägivald on sama hull probleem kui naiste vastu suunatud koduvägivald.

    Vaatleme neid asju ükshaaval. ELi andmeil on sooline lõhe Eestis suurem kui mujal liidus, 2010. aasta andmete kohaselt lausa 30 protsenti. Kuid selle seletus peitub inimeste enda langetatud valikutes, mitte diskrimineerimises. /—/

    Ma ei hakka ütlema, et naised teenivad Eestis meestega võrdselt. Ma lihtsalt ei tea seda. /—/ Meie käes on ainult puhas statistika, mis ei ütle õieti midagi, küll annab riigi ja rahva vaenlastele malaka, millega meid materdada.

    Väidetavalt toetuvad kõik Turay väited tõsiseltvõetavatele uuringutele, aga peale Warren Farrelli ei viidata kahjuks ühelegi autorile, nii et veidi raske on kontrollida.

    Mind võttis see jutt üsna pahviks küll.

  17. New Statesman avaldab tõenduspõhise horoskoobi.

    A new year, a new set of horoscopes, a renewed chorus from naysayers who fail to see the link between when they were born and what will happen to them next Tuesday. But science says they’re just not looking hard enough. Tiny seasonal variations at your time of birth can affect both your health and your character. Finally – here’s a horoscope based on real medical evidence.

    Aries: 21 March – 19 April
    You’ve never been that bright, Aries, and medics at Indiana University put this down to a heightened use of pesticides around the time of your birth. You also sometimes feel that you’re sleepwalking through life. Give in to the feeling – it’s just narcolepsy (more likely in those born in March or April).

  18. @Mart K.:

    Mind võttis see jutt üsna pahviks küll.

    Pole ju mingit põhjust! Feminismiga on maailmas natikene probleeme, kuna naised ise ka ei tea, mis see täpselt on. Selle juured pesitsevad nii judaismis kui UT Pauluse luulutustes (naine peab olema madalam kui muru!), kuid seda isegi ei teadvustata. Sellise suhtumise naisepoolseks näiteks: Eva printsiip ehk natside perepoliitika ülistamine http://www.ainosiebert.de/inde.....Itemid=113

    Ajalooprofessor Gisela Bock toob esile, et need protsessid, mida Eva Herman oma raamatutes feministide arvele kirjutab, on saavutatud hoopis poliitiliselt. See, et autor soovitab oma teostes võtta eeskujuks tugevad, naisi kaitsvad mehed ja emalikud naised ega sea vaidluse alla naiste kohustust olla mehele sõnakuulelik, näitab, et Herman on kaotanud reaalsustaju.

    See, et vaesed mehetaolised olendid kaitset vajavad, ilmneb alljärgnevast : Naine ründas meest pannitäie tuliste vorstidega http://www.ohtuleht.ee/506961

    Kuigi mees panniga pihta ei saanud, tabasid teda Falukorvi vorstid ja ports kuuma rasva. Ta sai Rootsi vorstidest vigastada.

  19. Los Angeles Times valgustab uusi tulemusi fekaalide siirdamise alal.

    A new study has found that an infusion of feces from a healthy person into an ailing patient’s gut was significantly more effective than a traditional antibiotic treatment — raising hopes that the unconventional approach could one day help combat obesity, food allergies and a host of other maladies.

    As a treatment for recurrent Clostridium difficile infection — an ailment that affects nearly 1% of patients hospitalized in the U.S. and plays a role in an estimated 100,000 deaths a year — the transplant had a 94% cure rate, three times greater than for those who took only the antibiotic vancomycin.

  20. Satiiri Karnatakast, kus ausad astroloogid nõuavad liba-astroloogide paljastamist ja keelustamist. (Hartosh Singh Bal @ NY Times blog)

    Last month, during its 4th International Astrological Conference, the Karnataka Astrologers Association adopted a resolution to ban “dishonest astrologers in public sphere.” It was responding to predictions based on the Mayan calendar that spread fears the world would end on Dec. 21. The association’s vice president reportedly railed against “fake astrologers” out to make money peddling “mindless prophecies” for damaging “the reputation of astrology, which is traditionally viewed as a science.”

  21. Postimees Lätis kuulutati välja gripiepideemia

    Eelmisel nädalal oli Lätis Jelgavas 107 grippi haigestumist 100 000 inimese kohta, teatab mixnews.

    Epideemiaks peetakse olukorda, kui 100 000 inimese kohta on 100 haigusjuhtu. Lätis kehtiva valitsuse määruse kohaselt kuulutatakse epideemia välja kogu riigis ka juhul, kui selline haigestumine on vaid ühes piirkonnas. Seetõttu kuulutati täna lõunanaabrite juures välja gripiepideemia.

    Terviseameti eelmise reede andmetel on eestis hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 47 korral, neist 22 korral on olnud tegu A-gripi ja 25 korral B-gripi juhuga.

  22. Postimees illustreerib intsidenti, kus tähelepanelikkus tõi kaasa olematute reeglite avastamise.

    «Märkasin sellist asja, et kui ma teen sisseoste üksi, siis paneb kassiir kauba lindile nii, et see sõidab lõppu välja. Aga kui olen koos mehega ja tema jääb kassa juurde ning mina lähen lindi lõppu asju pakkima, siis kassapidaja ei lase asju lindile, vaid jätab enda kõrvale. Kokkuvõttes tuleb mehel nad kas minuni lükata või pean ma ise nende järgi küünitama. Miks nad nii teevad? Kas tõesti kardetakse, et oleme kelmidepaar, ma panen kiiresti asjad kotti ja jooksen nendega minema, kui mees maksma hakkab? » uuris venekeelse Postimehe lugeja Alexandra.

    Prisma pressiesindaja Kadri Lainase arvates on «tegemist on kliendi enda välja mõeldud ja ette kujutatud reeglitega.»

  23. Teen ettepaneku kirjutada sellest viimasel ajal pidevalt käiatavast väljarände teemast. Registritest saab ju vaadata, palju mingis vanusegrupis (isegi aastate kaupa) elab naisi ja mehi, linnas ja maal… tundub, et meedias keeratakse seda statistikat kord nii kord naapidi.

  24. Postimees tutvustab uut vandenõuteooriat vabamüürlastega.

    «Nägin, kuidas rituaali käigus, kuidas vabamüürlastel munandeid saunas tõrvati. Oletada võib, et selle taustaks on mingi meremeeste tava. Vabamüürlased kasutavad seda poliitikute ja ametnike puhul, et need vaikimisvandest kinni hoiaksid,» selgitas Paaso.

    Paaso sõnul võetakse plastmassämber, milles on soe vesi, sinna lisatakse tõrva. Vesi ja tõrv segatakse ning siis võetakse pintsel, millega seda pritsitakse sauna laval olles munanditele ning ka saunalavale.

    Paaso lisas ka, et ta sattus ise mitu korda vabamüürlaste surve alla ja teda ähvardati.

  25. Õhtuleht esitleb uut ettekäänet ealiseks diskrimineerimiseks.

    “Kahekümne aastane võib ennast pildituks juua, lapsi teha ja inimeste pihta tulistada, aga laevaga sõita ei tohi,” ei mõista Tartus elav Tõnu, miks noored saavad laevaga Stockholmi sõita vaid kolmekümneaastase volitatud inimese saatel.

    Lääne sõnul on tänapäeva praktika nii Läänemere regioonis kui ka mujal maailmas, et lõbusõidulaevadel on vanusepiirang.

  26. snape

    Siin on midagi Teie jaoks! Praegu tapavad koeri, võimaluse tekkides hakkavad tapma ateiste ja teiseusulisi …. Nende sõnum on väga selgelt religioosne.

    HOIATUS! Kiili vallas liiguvad ringi koeravihkajast naine ja mees http://eestielu.delfi.ee/eesti.....d=65562364

    Postkasti jätavad kirja sisuga: “Koerad on saatanast ja kassid on inimese loomad.

  27. Ingvar Luhaäär – kunagine Eesti tantra liikumise isa – jäi tänu samal reisil käinud kaasreisija kommentaarile Eesti Ekspressi artiklis valetamisega vahele. Hale.

    Sellise tasemega esoteerik endale lihtlabast valetamist lubada vist ei tohiks. Vanades õpetustes on kõikjal sees aususe nõue!!! Valetada võivad uhhuulased.

    Olin Türgis sufi.Reisijutt http://www.ekspress.ee/archive.....d=65539648

    Mina rääkisin enda kohta päris ausalt: “Tunnetan inimkonna religioosset kogemust ühtse tervikuna ja püüan võtta sellest parima.”
    “Siis oled sa sufi,” naeratas Mustafa. Ta hääletoonist oli küll selgelt tunda, et päris sufiks ta mind muidugi ei pea. Kus nüüd seda – pole ma ju muhameedlanegi!… Aga midagi oli ta õigesti ära tabanud.

    • reisikaaslane
    19.01.2013 12:26
    Tegemist on paraku ilukirjandusliku teosega. Käisime nimelt Luhaäärega Türgis samal bussireisil ja see sufi-lugu on pärit giidi jutust.

  28. O cookievaba Kameelion ütles:

    Siin on midagi Teie jaoks! Praegu tapavad koeri, võimaluse tekkides hakkavad tapma ateiste ja teiseusulisi …. Nende sõnum on väga selgelt religioosne.

    Õige teravapilguline! Induktsiooniahel on vägev. Teen uuesti selle retoorikavõtte ehk dedutseerin välja loogilise järelduse (su enda väljaütlemata sõnu esile manades) – neid tuleks esimesena rünnata.

  29. @dig:

    Mitut linnalegendi tunnust märkasid?

    Ei pruugi olla linnalegend, kuna mürgist liha aeda visates on koeri ennegi mürgitatud. Leian, et hoiatus on omal kohal. Parem karta, kui kahetseda. Seda enam on hoiatatult võimalik need vabandust! idioodid ka teolt tabada.

  30. @snape:

    Teen uuesti selle retoorikavõtte ehk dedutseerin välja loogilise järelduse (su enda väljaütlemata sõnu esile manades) – neid tuleks esimesena rünnata.

    Kus näete Te rünnakut ja üleskutset kristlasi esimesena rünnata?

    Mina juhin ainult tähelepanu usuhullude tegevusele, kelle jaoks on koerad saatanast!!!! Saatan, kui kurjuse kehastus, on teadupoolest kristlaste vaimusünnitis keskajast. Selline teave sai inimesteni jõuda ainult läbi kristlike kanalite. Kurb, aga nii see on. Seega, kristlased on potentsiaalselt ohtlikud. Inimesed, olge valvel!

  31. O cookievaba Kameelion ütles:

    Saatan, kui kurjuse kehastus, on teadupoolest kristlaste vaimusünnitis keskajast. Selline teave sai inimesteni jõuda ainult läbi kristlike kanalite. Kurb, aga nii see on. Seega, kristlased on potentsiaalselt ohtlikud. Inimesed, olge valvel!

    Kristlusest pärit sõnakasutus on eesti keeles sügaval sees. Võta kasvõi see endale lugeda: http://www.folklore.ee/~kriku/ALLIK/allik3.htm
    Mitte igamees, kes vannub “kuradi värdjas!”, pole kristlane, eks. Pigem vastupidi. Artiklis vihjati, et tõenäoliselt on tegu vaimse vajakajäämistega. See, et miski on kellegi arust saatanast, ei näita kristlaseks olemise kohta suuremat.

  32. @dig:

    Kas ka siis, kui jutt käib näiteks tänavat mööda tatsava dinosauruse kartmisest?

    Kus on see koht kus Te dinosaurust nägite??? Iirimaal? Kus? Tahan kaaaa näha, elusat loomulikult.

    Linnalegendidest: Kassitädid (2 tk.) rääkisid tõemeeli, et hulkuvad koerad olevat ära söönud 2 maja juures elanud kassi. Kui on toimunud mõrv, siis peab seal ka vereloik olema – aga … väidetavalt toimus kassimõrv maja ees parkimisplatsil. Juurdluse läbiviimiseks ukerdasin ma autode vahel, vaadates ka nende alla, aga mida ei olnud, see oli veri. Kassitädid ei osanud seletada, kuidas oli võimalik kassid tappa ja ära süüa ilma verd laskmata ja jälgi jätmata. Linnalegend õnnestus igatahes paljastada.

    „Surnud kassid“ ilmusid järgmine päev maja juurde tagasi. Mõni päev hiljem kohtusin muide ka nende 2 „mõrvarkoeraga“ – sõbralikud penid olid.

  33. BBC tutvustab hiljuti avastatud uut kemikaali, mida kurjad farmavabrikandid juba sajandite kaupa inimestele pähe määrivad tervisekahjustustest täiesti hoolimata. Seekord on tegemist atsetüülsalitsüülhappega.

    People who regularly take aspirin for many years, such as those with heart problems, are more likely to develop a form of blindness, researchers say.

    A study on 2,389 people, in the journal JAMA Internal Medicine, showed aspirin takers had twice the risk of “wet” age-related macular degeneration.

    The disease damages the ‘sweet spot’ in the retina, obscuring details in the centre of a patient’s field of vision.

    Mis siis nüüd saab? Kas korjatakse müügilt ära nagu Vioxx?

    The researchers said there was not yet enough evidence to change aspirin use.

    Taking low doses of aspirin every day does reduce the risk of a stroke or heart attack in patients with cardiovascular disease. There are even suggestions it could prevent cancer.

    Tegemist ei ole esimese teadaoleva aspiriiniga seotud ohuga.

    There are already known risks of aspirin such as causing internal bleeding.

  34. O cookievaba Kameelion ütles:

    Kassitädid ei osanud seletada, kuidas oli võimalik kassid tappa ja ära süüa ilma verd laskmata ja jälgi jätmata. Linnalegend õnnestus igatahes paljastada.

    Hea, et kassitädid tunnevad kasse, mitte koeri! :) – nt kuidas koer murrab või kuidas inimeste suhtes nunnu ja sõbralik koer võib suhtuda potentsiaalsetesse saakloomadesse – nagu loomakliiniku sabas juhtunu, kuidas koer vingerdab, vahib kassi poole ja ütleb peenikese häälega “auh!”, mis koera keeles tähendab “olen leidnud saaklooma”, kass vahib hirmust pärani silmadega vastu, aga kassi omanikud, kes koerte käitumist ei tunne, kiidavad: “Kutsu tahab kiisuga mängima tulla!” – “mängima”, jaah… (kui guugeldada fraasi “is that a face of a cat killer”, võib hea õnne peale leida ühe Larsoni pildi just samal teemal).

    Kasse on päästnud see, et asjaomast koera ei ole mitte kunagi kassiga kokku lastud – vastutustundlik lemmikloomaomanik jälgib, mida ta loom teeb.

  35. @Andres Valdre:
    ei kehti alati, vähemalt mitte ühepere loomade puhul, lapsepõlves olid meil koer ja kass, kes lustlikke ja sõbralikke koosmängimisi harrastasid, täiskasvanu põlves on mul endal koer ja kass olnud, kes rahus talvisel külmal ajal eeskojas üksteise kaisus põõnutasid.
    Iga koera ja kassi läbisaamine pole muidugi nii hea olnud, üks on võimaluse avanedes ka kohe suure hasardiga kassi taga ajanud ja ta lähima puu otsa peletanud. Aga seda koera sai ka vahepeal ketis hoitud, samal ajal lui kass oli vaba alati, nii et eks koera vaatepunktist vaadates oli tegu ka selge ebaõiglusega.

  36. @Andres Valdre:

    Hea, et kassitädid tunnevad kasse, mitte koeri! :) – nt kuidas koer murrab või kuidas inimeste suhtes nunnu ja sõbralik koer võib suhtuda potentsiaalsetesse saakloomadesse

    Need konkreetsed „mõrtsukkoerad“ ei olnud näljas, vähemalt figuur oli neil normaalne, mitte düstroofiku oma. Seega vaevalt nad kasse ära süüa tahtsid. Puu otsa ajada? Arvatavasti. Mis selles halba oleks? Fakt on see, et väidetavat kassimõrva ei toimunud.

    Kas koerad peaksid nälga kustutama alljärgneval viisil elik tsiviliseeritult: http://www.worth1000.com/conte.....-tribute-5

    Kasse on päästnud see, et asjaomast koera ei ole mitte kunagi kassiga kokku lastud – vastutustundlik lemmikloomaomanik jälgib, mida ta loom teeb.

    Pool-maakohas teevad koerad vahel jalutuskäike ilma peremeesteta, jooksukate perioodil ei hoia kiimalist isast kinni ükski aed. Looduse vastu ei saa ju. Need armuvalus neljajalgsed valvavad andunult emaste jooksukaga koerte majade uste taga.

    Niipalju kui mina tean, murravad teisi loomi koerad, kelle närvisüsteemi on peremehed ära rikkunud. Uudistest on nii silma jäänud.

  37. Postimees räägib, et tervislikud eluviisid on elukardetavad.

    Mõõdu- ja tasakaalutunde kaotanud trennisõltlast võivad spordiarst Agnes Mäe sõnul ohustada haigused või seisundid, mis teatud juhtudel muutuvad eluohtlikuks.

    Trennisõltlast võib võrrelda hasartmängusõltlasega, kes kaotab tasakaalutunde – treening on tähtsam kui igapäevatöö, perekond, sõbrad. Treenimine on prioriteet, kõik muu igapäevaelus on teisejärguline, selgitab arst. Treeningu ärajäämine mingil põhjusel tekitab sõltlastel süütunnet, närvilisust ja ärevust.

    Lugejale pakutakse võimalust tunda süümepiinu sõltuvuse suhtes:

    Oled riskigrupis, kui…

    • kannatad süümepiinade all ja tunned end halvasti, kui treening jääb vahele;

  38. O cookievaba Kameelion ütles:

    Niipalju kui mina tean, murravad teisi loomi koerad, kelle närvisüsteemi on peremehed ära rikkunud.

    Mida sõid hundid enne, kui nad leidsid endale peremehed, kes nad ära rikkusid ja teiste loomade murdmise kunsti kätte õpetasid?

  39. @dig:

    Mida sõid hundid enne, kui nad leidsid endale peremehed, kes nad ära rikkusid ja teiste loomade murdmise kunsti kätte õpetasid?

    See oli nii ammmuuuuu, kes seda enam mäletab. Mis puutuvad siia hundid???? Koerte teemal las muljetavad asjatundjad:

    mida teha kui koer tahab kassid ära süüa? http://www.uniteddogs.com/et/f.....-ara-suua/

    Anna | Tsiteeri | 1 aasta tagasi
    Meie koerale on huvitavad kassid ainult niikaua, kuni nad eest ära jooksevad. Kui on selline julge ja iseteadlik kass, kes plehku ei pane, siis koer julgeb ainult teda meetri kauguselt vaadata. No ok, kui koera poole kass seljaga, siis julgeb sabaalust ka nuusutada. Käpaga pole vastu nina õnneks saanud. Aga kui koer ikka paar korda vast küüntega saab, siis enam kasse taga ajama ei kipu.

    Kohutavalt kuri koer http://naistekas.delfi.ee/foor.....24,9978532

    teemaalgataja 13. september 2008, kl 17.54

    Aga kõrvaltvaatajad on meid mõlemaid vist ammu debiilikuteks tembeldanud, no võib olla ikka üsna veider vaatepilt, kui tee peal seisab suur hirmust vappuv koer ja eemal seisab kontsakingadega naisterahvas Ragni Sellsi prügikasti kõrval, silitab prügikasti ja räägib meelal häälel “tubli prügikast, pai prügikast, Nelly tule vaata kui pai prügikast on, ta ei taha sulle halba teha, sa ei pea kartma” :D :D :D Ja täpselt sellised meil päevad välja näevadki, mina käin ees (nii toas kui õues), paitan esemeid ja kiidan neid, siis vaatab koer, et kõik on OK ja tuleb mulle järgi. Ma ise ikka naeran, et kui kuskil kiirabiauto signaal on, siis ma alati korraks mõtlen, et ega äkki valgetes kitlites onud mulle järgi ei tule, sest no kui mina näeksin mööda muru käpuli kõndivat ja rehaga vestlevat inimest ja tema järel roomavat koera, siis vist küll helistaks hullumajja :D

  40. Postimehe andmeil ähvardavad Tartu lasteaialapsi toksiinid.

    «Enne jõule olid sarlakid ka ühel Naerupallide rühma lapsel,» meenutas lastekeskuse juhataja Ingrid Saarna. «Selliseid üksikuid juhtumeid on ikka kord-paar aastas ette tulnud, aga epideemiani ei ole asi läinud.»

    Tarvis minna arstile

    Tartu perearst Eva Loskit ütles, et tema vastuvõtul käis üks sarlakihaige laps novembris, rohkem pole ta sel talvehooajal seda diagnoosi pannud. Loskit palus aga lapsevanemail võimalikesse sarlakijuhtudesse tõsiselt suhtuda, sest nagu gripiga, võivad ka sarlakitega kaasneda puuduliku ravi korral tüsistused.

    Enne antibiootikumide leiutamist võisid sarlakid ka tappa. Tänapäeval juhtub seda harva.

  41. Postimees kirjutab, et olümplaste jaoks pole Vene aeg piisavalt hea:

    Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) pöördus Venemaa valitsuse poole, palvega võtta uuesti kasutusele talveaeg, et lihtsustada järgmisel aastal Sotšis toimuvate olümpiamängude teleülekannete tegemist.

    Kui huvitav! dig tahab kohe sellest teemast lähemalt teada ja googeldab Sochi time:

    IOC denies time change reports
    ESPN – ‎1 hour ago‎
    Reports in Moscow claimed IOC member Jean-Claude Killy wrote asking if Sochi could be two hours ahead of Central European Time instead of three. Killy, who leads the IOC panel overseeing Sochi planning, reportedly also raised the issue with President …

    IOC denies reports it asked Russia to change Sochi’s time zone for Olympics
    National Post – ‎27 minutes ago‎
    LAUSANNE, Switzerland – The International Olympic Committee denies asking Russia’s government to turn clocks back one hour to benefit broadcasters of the 2014 Sochi Winter Games. The IOC says it was only asked for an opinion, and any decision is …

    Kurb, et Postimehe ajakirjanikud enne uudisnuppude treimist googeldama ei vaevu.

  42. Rahva Raamat saatis teate, et müügile on ilmunud teos pealkirjaga “Universumi suurejooneline ehitus. Uued vastused elu põhiküsimustele”. Esimene mõte oli, et jälle mingi esoteeriline soust, aga autorite nimesid nähes hakkas koitma, et hoopis korralik aime. Tsiteerin tutvustust:

    Millal ja kuidas tekkis universum? Miks me oleme siin? Miks on loodusseadused nii hästi seatud, et lubavad meiesuguste olendite eksisteerimist? Kas meie universumi ilmselgelt „suurejooneline ehitus“ pole tõend heasoovlikust loojast, kes on kõik käima pannud? Või pakub teadus teistsuguse seletuse?

    Kõige põhilisemad küsimused universumi ja elu tekkimise kohta, mis jäid kord filosoofia ääremaale, haaravad nüüd ala, kus kohtuvad teadlased, filosoofid ja teoloogid, olgu või selleks, et jääda erinevatele arvamustele. Raamatus „Universumi suurejooneline ehitus“ on kõige uuemad teaduslikud arutelud universumi müsteeriumitest esitatud ühtaegu täpses ja lihtsas keeles.

    „Universumi suurejooneline ehitus“ selgitab kaasaegseid arusaamu mudelist sõltuvast realismist (s.t reaalsusi on rohkem kui üks) ja multiversumi mõistest, mille kohaselt on olemas palju universumeid. Siin on uusi ideid kosmoloogia „ülalt alla“ teooriast (arusaam, et universumil pole ainult ühte kindlat ajalugu, vaid et iga võimalik ajalugu on reaalselt olemas). Raamatus on haarav hinnang M-teooriale ja arutlused, kas see ongi see ühtne teooria, mida Einstein otsis. /—/

    Raamatu autorid Stephen Hawking ja Leonard Mlodinow seletavad kosmoloogilise füüsika keerukusi kütkestava selguse ja vaimukusega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga