Veebruaris laulame hümni ja teisi lugusid ajakirjandusest

Ütlesin: “ei laula hümni kolmandat salmi”.

Kui aega on, siis võib ju ka kommentaare vaadata ja saab selgeks, et eesti rahvas ei ole sugugi usuleige. Kui juba vaikimise deklareerimine sellise padurahe suutis teha, siis hõõgub see jumal kusagil tuha all päris kenasti edasi ja piisab väikesest puhangust, et leegid hetkeks välja lööks. Muidugi on ka hulk teisi ja mittereligioosseid põhjendusi, miks mu vaikimine või siis selle vaikimisega kapist väljatulemine üks rumal mõte on, aga las nad siis olla.

153 Replies to “Veebruaris laulame hümni ja teisi lugusid ajakirjandusest”

  1. @O cookievaba Kameelion:
    Su arutlus on pisut segane… mis see Weishaupt siia puutub? Kui ma asjast õigesti aru saan, oli see mees näiteks religiooni liigse domineerimise vastu ja naiste suuremate õiguste poolt mis on ju iseneesest väga hea ja vägagi edumeelsed ideed selle aja kohta. Tollastele religioossetele liidritele ja suures osas kogu ühiskonnale tundus ta võibolla tõesti saatana sigitis olevat aga tänapäeval võiks teda pigem tunnustada kui väga edumeelset inimest oma aja kohta.
    Laigna ja Weishaupti eesmärgid on minuarust täpselt vastupidised.

  2. @Santa:

    mis see Weishaupt siia puutub

    Lihtsalt meeldetuletuseks jesuiitlikust taustast! Paratamatult mõjutab haridus ja kasvatus inimese hilisemat käitumist, seega ei usu ma tema siirasse soovi midagi ühiskonnas muuta. Ordud, seltsid ja usuliikumiste juhid, mille/kelle eesmärgiks oli muutusi läbi viia, olid selleks ajaks kõik füüsiliselt hävitatud. 18. sajandi erinevad ordud, seltsid olid härrasmeeste klubid, nende liikmeid huvitas ühistegevus, suhtlemine, vastastikune abistamine jne. Nende tegevus piirdus sarnaselt kristlastele oma klubi liikmete ja nende perekondadega.

    oli see mees näiteks religiooni liigse domineerimise vastu ja naiste suuremate õiguste poolt mis on ju iseneesest väga hea ja vägagi edumeelsed ideed selle aja kohta.

    Kus see kirjas on? Tahaks ise lugeda, aga ei mõista saksa keelt.

    Teadaolevalt olid jesuiidid protestantide vastase võitluse esirinnas, seega mis oleks veel paremini ketserite maailma lammutanud, kui haritud naised. Jesuiidid kasutasid alatuid võtteid ja sekkusid ilmalikku poliitikasse, eesmärgiga iga hinna eest ketserid “õige” elik katoliku kiriku rüppe tagasi tuua. Miks ei võinud see ka Weishaupti eesmärk olla?

  3. BBC teatel on Švets välja kuulutanud konkursi uue hümniteksti leidmiseks.

    The priority is to have a new text, but contestants will also be free to compose a new tune, project leader Lukas Niederberger told BBC News.

    The current text dates back to 1841 and includes references to God, prayer, mountains and sunshine.

    “The real problem is above all the text,” Mr Niederberger said. He is in the Swiss Society for Public Utility (SGG), the competition organiser. The SGG, founded in 1810, seeks to promote Swiss values and has previously launched social and cultural initiatives.

    “Officially the anthem is a psalm, a prayer, but of course we have an open society, religiously neutral. We have atheists, no single god, so this anthem is a difficulty,” he explained by phone.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga