Näidislahkamine — Rein Weberi pendlijutt

Minister Padari umbluu-usk, mida “geobioloog” Rein Weber talle ajakirjanike vahendusel edukalt müümas käis, tõstis taaskord üles teema väidetavatest maasisestest kiirgustest ja veesoontest, mis meie tervist ohustavad ja mida nõiavitsaga mõõta õnnestub. Siia haagib külgepidi pildamine laiemalt, otsapidi ka päästeameti Sniffex ja igatepidi meie avalikus ruumis toimuv umbrohu vohamine, mis omakorda otsapidi jällegi hariduse teema on.

Kergeusklikkus tundub olevat uus riigiusk ja lihtsameelsus on tema prohvet, skeptikud selle loomupärased vastalised:

[…] Ma olen alati ironiseerinud pigem nende skeptikutega”, ütleb minister Padar.

Annan allpool taasilmutatava teksti lahkamisteatri käsutusse, kus iga skeptiliselt kommenteerija võib igat lauset, lõiku ja mõtet tükkideks võtta ning esitada asjaolud selliselt nagu need tänapäevaste parimate teadmiste kohaselt teada on. Panen kommentaarid siia peateksti artikli lõikude vahele ja loodetavasti saab sellest üks näidise moodi asi, kuidas umbluu-teksti lahata. Pööripäeva-, jõulu-, nääri-, aastavahetusesöömade vahepeale võiks üks selline intellektuaalne harjutus täitsa omal kohal olla.

Head isu!

Härra Hartmanniga on ohtlik magada

Autor: Linda Raska. Ilmunud ajakirjas TervisPluss november 2006

Kes on see salapärane härra Hartmann, kes otseselt tervist ja elurõõmu ohustab? Tihti peidab ta end meie voodis.

Juba eelmise sajandi algul panid arstid, eriti onkoloogid tähele, et ühe ja sama koha peal haigestusid inimesed järjest ja sageli ka surid vähki. Midagi pidi sel kohal viga olema. Kuulus saksa onkoloog Ernst Hartmann uuris ulatuslikult seda fenomeni ja 1952. aastal märkis maha omanimelise võrgustiku. See on üks paljudest geomagnetilistest võrkudest, mis mõjutavad meie elukeskkonda. Geopatogeensetest tsoonidest ehk aladest, mis kiirgavad maakiirgusenergiat, kahjustades organismi talitlust, räägib arhitekt ja geobioloog Rein Weber.

Sensitiividega pole siin pistmist, neid nähtamatuid kiirgusvälju on põhiliselt uurinud just arstid-onkoloogid, kelle nimesid tuntud võrgustikud ka kannavad. Hartmanni võrgustik on kõige väiksem ja selle kiirgusseinte ristumised on igal juhul meie magamistoas olemas. Põhja-lõuna- ja ida-läänesuunaliselt moodustab see ristkülikukujulise nähtamatu maapinnast väljuva võrgustiku. Kiirgusseinte paksus on 21-60 sentimeetrit, kuid on teada kohti, kus esineb isegi 1,5meetriseid seinu. Tavaline seinte vahe põhja-lõuna suunas on kahe meetri ringis ja ida-lääne suunas ligikaudu 2,5 meetrit. On tähele pandud, et Hartmanni võrk on muutuva suurusega ja mõjutatav, olles tihedalt seotud päikese aktiivsusega. Magnettormide ajal võivad seinad laieneda sedavõrd, et seintevahelist ruumi peaaegu polegi, kuid see kestab ainult ajutiselt – paar-kolm päeva. Maakoorest paari kilomeetri kõrgusel hakkab Hartmanni võrk hajuma.

Millest geomagnetilised kiirgusseinad tekivad?

Ilmselt maa ja tema üsas oleva “poja” eri pöörlemiskiirgustest. Nimelt on teada, et maa sisemuses asuv metalltuum, mis ujub maakoorealuses hõõguvas plasmas, on ligikaudu sama suur kui Marss ja pöörleb Maast erineva kiirusega ümber oma kesktelje, tekitades elektrigeneraatori efekti. Hartmanni võrgustiku kiirgusseinte ristumiskohad on erinevalt polariseeritud ning ka nende kiirgusväljade intensiivsus on erineva võimsusega. Kui üks ristumiskoht on pluss-, siis teine miinuslaenguga. Arstide tähelepanekutest on teada, et plusspolaarsusega rist soodustab kõikvõimalike põletike teket, miinus aga kasvajate ja reuma arengut. Seetõttu ongi need kiirgusväljad väga ohtlikud. Kantserogeenseteks punktideks nimetatud Hartmanni võrgustiku ristid iseenesest ei põhjusta midagi, vaid muudavad organismi haigustele vastuvõtlikumaks.

Hartmann manipuleerib

Hartmanni võrk on muutuva suurusega, ebapüsiv ja mõjutatav. Mõõtude järgi võiksime ju oma voodikoha ilusasti võrgu keskele ära mahutada, kuid igasugune peen koduelektroonika nagu tõmbaks teda enda poole, meie endi bioväli samuti. Vastsed inglise biofüüsikute tehtud uuringud tõid esile huvitava asjaolu, nimelt inimtühjal saarel samahästi kui puudus Hartmanni võrgu mõju. Kui aga saarele toodi elektrivarustus, oli Hartmann kohe kohal. Tähendab, meie elukeskkonna ülim elektriseeritus on üks Hartmanni võrgustiku võimendajaid.

Moodne koduelektroonika kardab Hartmanni ristide mõju võib-olla rohkemgi kui inimene. Arvutid ja televiisorid peavad vastu kuid, inimene aastaid.

Iga inimene on võimeline töötama Hartmanni võrgustiku määramiseks mõeldud nibuantenniga.

Tants ümber voodi

Meie kehas on olemas kaitsesüsteemid. Kõnnime päevas mitu korda üle “surmapunktide” ja meil pole häda midagi, kulutame enda kaitseks vaid energiat. Magama minnes jääb keha kaitsesüsteemidest tööle kõigest 22 protsenti. Oleme nagu kinni seotud, täiesti abitud. 99 protsenti inimestest paneb oma magamistoa ja voodi äärmiselt negatiivsele kohale. See algab juba projekteerimisest, linnaplaneeringust. Tallinnaga polegi veel nii hull, linn asub pae peal ning paekivi on inimsõbralik ehitusmaterjal. Suurem osa tihedalt asustatud paikadest maailmas asuvad aga väga inimvaenulikel aladel.

Millest siis tuleb, et üks inimene haigestub vähki? N-ö vähiinformatsioon on meil kõigil sünnist saadik sees. Mõni inimene on hästi korralik: ei suitseta ega joo, elab tervislikult ja ometi haigestub, samal ajal kui teine teeb kõik maailma patud ja elab õnnelikult üle saja aasta. Kus on siin õiglus? Aga üks magas n-ö orgi otsas, teine neutraalses tsoonis. Prantsuse onkoloogide statistikast tuleb välja, et Hartmanni ristil magades peab suhteliselt terve inimene vastu kolm aastat, neljandal aastal tuleb võib-olla juba operatsioon. Oleneb ka, millisele kehatsoonile ristikoht satub – sellele piirkonnale ta ka mõjub.

Lisaks onkoloogidele hakkasid Hartmanni risti mõju vastu huvi tundma ka teised eriarstid. Tuli välja, et nendes tsoonides langeb naiste viljakus üle 50 protsenti, meestel tekivad potentsihäired, lastel öine voodimärgamine. Samuti pannakse beebide äkksurm ristide mõju süüks. Ka südame-veresoonkonnahaigused teravnevad kiirgusseinte ristumistel. Uuriti ka noorte enesetappe ja tuli välja, et üldiselt magasid need noored väga halbadel kohtadel.

Majatohter aitab

Peale Hartmanni võrgustiku peidab maapõu endas muudki, kokku üle kümne tuntud kiirgusvälja. Kui need peaksid sattuma Hartmanni ristide alla, halvendavad nad olukorda kümneid kordi. Võiks öelda, et sel juhul muutuvad kantserogeensed punktid juba eluohtlikeks surmapunktideks. Meid mõjutavad maa-alused voolavad veed (nn veesooned), seiskunud ja roiskunud veebasseinid, kuivad koopad, radioaktiivne gaas radoon jm. Geobioloogi ülesanne ongi kõigi nende nähtuste analüüs. Ta peab leidma üles nende asukohad, määrama nende olemuse ja lõpuks leidma “ravimid” ehk kaitseabinõud nende harmoniseerimiseks. Peale Hartmanni määramise nibuantenni kasutatakse ka pendlit. Geobioloog on tõeline majatohter.

Hartmanni võrgustiku ristide neutraliseerimiseks sobib suurepäraselt nn jute- ehk džuutvaip, mis on valmistatud India puuvillast. Mida paksem jutevaip, seda parema kaitse ta annab. Parim on viltalusega vaip, mille võiks paigutada näiteks voodimadratsi alla, et me härra Hartmanniga enam ühes voodis magama ei peaks.

Vaata lisaks www.klubi.energo.ee

105 Replies to “Näidislahkamine — Rein Weberi pendlijutt”

  1. Jüri ütles:

    Vtl ütles:

    Ja arvad Sa tõsimeeli, et ükski antud uurimustööga tegelenud tegelastest ei ole tulnud selle peale ja elanikkonna tihedust tulemustes arvesse võtnud?

    Ma arvan,et sellist uurimust pole kunagi tehtudki. Põhjuseks asjaolu, et ajavahemikus 1980-2003 on pidevalt töötanud ainult 9 jaama. Ülejäänud on kas hiljem ehitatud või varem suletud.

    16 jaama kohta ajavahemikus 1980-2003 polnud võimalik statistikat teha.

    Plah. Uurimuse leiab vabalt üles Martini poolt eelnevalt viidatud PubMed-ist:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pu.....d_RVDocSum

    Tegu siis riikliku tellimusega ja igal pool on kiidetud just seda, et metoodiliselt on uurimus korrektselt tehtud.

    Täistekst (saksa keeles): http://www.bfs.de/de/bfs/druck.....samt_T.pdf

    Mingi arstide ühenduse kommentaar antud uuringu kohta: http://www.ippnw-ulm.de/0801-K.....arning.pdf

    Aga lõpetaks selle jauramise antud aatomiteemal ära, enne, kui Martin leiab vabanduse selle jutu ära tsenseerimiseks põhjendusega, et see on teemaväline ja takistab Weberi materdamist.
    Antud tuumanäide oli algselt minupoolt ainult selleks postitatud, näitamaks, et eksisteerib ka teisi elukohapõhiseid mõjutusi inimorganismile, mida tänase päeva teadus ei oska mõõta ja/või seletada. Seega ei saa välistada ka analoogseid looduslikke anomaaliaid.

  2. Jätame Maa magnetvälja, elektrivälja (millest siin vähe räägitud), kosmilise kiirguse ja pinnasest difundeeruva radooni (nii nagu tänapäevane teadus neid käsitleb) heaga kõrvale, kui tahame nende abil seletada Hartmanni võrgustikku sellisena nagu selle meetrikat ja topoloogiat teema alguses kirjeldatud – siinkohal neid väiteid põhjendamata (vajadusel saab muidugi lahti seletada). Edasi on vaid kaks võimalust – Hartmanni võrgustikku pole (objektiivse reaalsusena) olemas või ei mahu see käibivasse teaduslikku paradigmasse. Mis see viimane on? Antud probleemi kontekstis võiks selle sõnastada nii: kõik siin meie lähikonnas kirjeldub (oluliselt) kvantelektrodünaamika baasil (+ klassikaline gravitatsioon + fenomenoloogiliselt käsitletud aatomituumad).

  3. @vtl
    Ok halbade koodide kartmine on minu isiklik paranoia :D . Uurisin siiski ühte dokumenti.
    Muljed:
    1. Ühes dokumendis oli koos hulk erinevate valdkondade artikleid. Nojah dokument oli seminari kohta aga kas neid uurimusi on kuskil avaldatud ka eraldi?
    2. Viidatud oli uurimustele mis tehtud Ida-Euroopa riikides eelmise sajandi lõpul. (sh ka eestis)
    3. Ühes suvaliselt valitud uurimuses mõõdeti geopatogeenseid tsoone mingite homoöpaatiliste ühendite reaktsioonidega (katsemetoodika ja valitud vahendid ise pole teaduslikud)

  4. Mingi arstide ühenduse kommentaar antud uuringu kohta:

    Selle IPPNW ehk siis “International Physicians for the Prevention of Nuclear War” peale peaks igaühel demagoogiaradar häiret andma. Aga see selleks.

    Hea näide, kuidas agarad parainimesed 334 lk. keerulist teksti läbi lugeda viitsivad ja õige koha 12 lk. üles leiavad.

    Unsere Studie hat bestätigt, dass in Deutschland ein Zusammenhang zwischen der
    Nähe der Wohnung zum nächstgelegenen Kernkraftwerk zum Zeitpunkt der Diagnose
    und dem Risiko, vor dem 5. Geburtstag an Krebs (bzw. Leukämie) zu erkranken,
    beobachtet wird. Diese Studie kann keine Aussage darüber machen, durch welche
    biologischen Risikofaktoren diese Beziehung zu erklären ist

    Tavainimene ei viitsi sellise jamaga tegeleda ja siis muutubki fraas “Diese Studie kann keine” ehk siis “see uuring ei saa” sujuvalt ” Wissenschaftleren kann keine” ehk siis “teadlased ei saa” ,ks.

    Ja kuna tavainimene ei viitsi sellise jamaga tegeleda, siis saab igaüks oma. IPPNW leiab selle koha, kus tuumajaama ja laste vahel on seos. Parainimene leiab eelviidatud koha koha, kus uuring/teadlased pole võimelised….Loodusinimene leiab selle koha, kus tuumajaama ja laste haigestumise vahel on seos.

    Ja skeptiline inimene leiab selle koha, kus on kirjas, et raadius 5km mõõdetakse diagnoosi panemise kohast, ehk siis suurlinn, mis vajab energiat ja arstiabi. Seal on nii kliinik kui ka tuumajaam.

    Ja keegi ei viitsi kogu jama läbi lugeda ega veenduda, et mingit 1980-2003 aastail läbi viidud 16 tuumajaama uuringut pole olemas.

    See viidatud Saksa Keskonnaministeeriumi allosakonna UFOPLAN ( :D ) uuring lähtub jumalteabkuipaljudest erinevatest uuringutest ja ei kinnita/lükka ümber ei tuumaenergia vastaste ega pooldajate ega parainimeste ega skeptikute väiteid.

  5. Jüri ütles:

    Ja skeptiline inimene leiab selle koha, kus on kirjas, et raadius 5km mõõdetakse diagnoosi panemise kohast, ehk siis suurlinn, mis vajab energiat ja arstiabi. Seal on nii kliinik kui ka tuumajaam.

    Viide?
    Minu teada võeti arvesse laste elukoha koordinaadid diagnoosi hetkel ning tuumajaamade korstna koordinaadid.

    Ja keegi ei viitsi kogu jama läbi lugeda ega veenduda, et mingit 1980-2003 aastail läbi viidud 16 tuumajaama uuringut pole olemas.

    PubMedi viidet Sulle juba anti, kuid kui sellest ei piisa, siis siin kahes med.ajakirjas avaldatud artiklite täistekst:
    http://www.alfred-koerblein.de.....C_2008.pdf
    http://www.alfred-koerblein.de.....C_2008.pdf

    Esimesel neist on 3. lk kena tabel tuumajaamadest, nende töötamise ajast ning uuritud perioodist. Miks Sa arvad, et kõik need jaamad oleks kõik need 23 aastat töös pidanud olema, jääb mulle segaseks.

    See viidatud Saksa Keskonnaministeeriumi allosakonna UFOPLAN ( :D ) uuring lähtub jumalteabkuipaljudest erinevatest uuringutest ja ei kinnita/lükka ümber ei tuumaenergia vastaste ega pooldajate ega parainimeste ega skeptikute väiteid.

    Küsimus polnudki kinnitamises või ümberlükkamises. Haigestumiste täpne põhjus pole teada, kuid seos on ometi olemas.

  6. vtl kirjutas:

    Sina copy-pasted sellest siia 10 suvalist rida ja väidad selle alusel, et kogu materjal on jama ja sellise teksti tarbimine käib üle sinu võimete

    Homogeensete materjalide testimine niimoodi käibki. Kui liikluspolitseinik autojuhilt vereproovi võtab, ei pea ta ka kõiki viit liitrit laborisse saatma — piisab viiest milliliitrist. Ja kui nondes viies milliliitris paar promilli etanooli sisaldub, ei võta ükski kohtunik autojuhti tõsiselt, kui too asub väitma, et etanool ainult nondes viies milliliitris oli ning ülejäänud veri täitsa kaine oli.

    Käesoleval juhul testiti siis homogeenset meesveise ekskrementi.

  7. dig ütles:

    vtl kirjutas:

    Sina copy-pasted sellest siia 10 suvalist rida ja väidad selle alusel, et kogu materjal on jama ja sellise teksti tarbimine käib üle sinu võimete

    Homogeensete materjalide testimine niimoodi käibki. Kui liikluspolitseinik autojuhilt vereproovi võtab, ei pea ta ka kõiki viit liitrit laborisse saatma — piisab viiest milliliitrist. Ja kui nondes viies milliliitris paar promilli etanooli sisaldub, ei võta ükski kohtunik autojuhti tõsiselt, kui too asub väitma, et etanool ainult nondes viies milliliitris oli ning ülejäänud veri täitsa kaine oli.

    Käesoleval juhul testiti siis homogeenset meesveise ekskrementi.

    Kui ca 50 erineva esineja ettekanded on Sinu jaoks “homogeene BS”, siis pole meil vastastikku mõtet edasise suhtlemise jaoks bitte kulutada.

    Kas siis Sinu arvates peaks teised skeptik.ee lehel olevasse materjali samamoodi suhtuma – mõnest tuhandikust piisab, et hinnata, millise ekskremendiga tegu on?

  8. vtl kirjutas:

    Kas siis Sinu arvates peaks teised skeptik.ee lehel olevasse materjali samamoodi suhtuma – mõnest tuhandikust piisab, et hinnata, millise ekskremendiga tegu on?

    Ma muidugi ei tea, kuidas Sinu primaadiajuga lood on, aga too primaadiaju, mis minu teenistuses mustreid otsib, on tähele pannud, et skeptik.ee sisu ei ole eriti homogeenne. Ühest küljest on foorumipostitused ja artiklipostitused juba kaugelt märgatavalt erinevalt kategoriseeruvad osised. Kui juba lähemalt ja teisest küljest uurida, võib täheldada näiteks seda, et erinevad inimesed kirjutavad foorumiski võrdlemisi stabiilse kvaliteediga postitusi.

  9. Head inimesed, palun, et siin keskendutaks siiski algtekstile ehk viidatud TervisPlussis ilmunud artiklile, mis kajastab geobioloogi ehk vitsamehe Rein Weberi tõlgendustele maailmast ja selles toimuvast.

    Asi selles, et Rein Weber müüb oma pseudoteadusele toetuvat teenust ja enegro klubi kaudu püütakse mürgitada ka teiste sh noorte inimeste meeli uskuma igat masti jama ja paistab, et keegi üldiselt ei viitsi sellise jamaga tegeleda, et osutada selle ekslikkusele ehk anda võimalikele noortele, kes energo klubis vitsausklikeks koolitatakse, mingeidki skeptilisi vihjeid või aimu selle kohta, kuidas teaduslikkusele pretendeerivaid väiteid käsitleda. See jama ronib juba Toompeale, ministrite ajudesse.

    Selles mõttes on see tuumajaamade jutt siin teemaväline või lausa pahatahtlik tähelepanu kõrvalejuhtimine. Tuumajaamad ei seostu absoluutselt energiasammastega, Hartmanni võrgustikuga või muude vitsameeste luuludega.

  10. Martin ütles:

    Tuumajaamad ei seostu absoluutselt energiasammastega, Hartmanni võrgustikuga või muude vitsameeste luuludega.

    Kahjuks seostuvad. Asi selles, et Weberi bänd ja muud vitsamehed tuginevad oma asjades tippteadlastele. Need on aga tuumafüüsikud, koos oma uurimuste ja jaamadega.

    Ma ei tea miks mingi teadusharu esindajad mingi parateaduse oma šefluse alla võtavad. See pildamine on Saksamaa hullus, mida toetavad füüsika ja eriti tuumafüüsika esindajad.

    Just Münchenis asuvas Ludwig Maximilian,i ülikoolis tehti tuumafüüsika emeriitprofessori Hans-Dieter Betz,i juhtimisel ja Saksa haridusministeeriumi rahastamisel ära 2,5 aastane ülemaailmne uurimistöö, mis lõplikult kummutas kõik skeptikute väited nõiavitsa mittetoimimise kohta.

    Selle tulemusena on Saksamaal nõiavits ja maakiirgus
    ( Erdstrahlen ) pea ametlikult aktsepteeritud. Läbi lillede vihjas sellele ka eelkommenteeritud uurimistöö, mille kallal ma närima hakata kavatsesin.

    Uurimus ise on kättesaadav siin:
    http://www.scientificexplorati.....icles/betz

    Nagu homöopaatia ja nõelravi käsitlemisel ei saa arstidest ja kliinikutest üle ega ümber, nii kahjuks ei saa ükskõik mis vormis pildajatega tegelemisel ilma tuumajaamade ja tuumafüüsikuteta hakkama.

    Näiteks kõlbab kasvõi see, et parainimesed meile esimese asjana tollesama tuumajaamajama nina alla pistsid.

  11. @ Jüri

    Võttes ette postitatud lingi ning uurides seejärel kirjanduse loetelu, pean kurvastusega nentima, et need, kes selle saidi püstitasid, ei tea lihtsat süsteemi, kuidas korralikult algallikatele viidata: artikli autor, artikli pealkiri (ok, see ei ole kohustuslik), artikli avaldamiskoht, artikli avaldamiskuupäev (või ajakirja number). Raamatute puhul on süsteem sarnane.

    Juhul kui sellised võrgustikud tõepoolest eksisteeriksid, siis peaks artikli avaldamiskoht olema Nature, Science, New England Journal of Medicine või miskit sama väärikat.

    “Journal of Scientific Exploration” on ehtne umbluu-ajakiri; seda ei eksisteeri “ISI Web of Knowledge” andmebaasis.

    PS! Teadlased võtavad uut informatsiooni vastu kogu aeg, lihtsalt BS-detektor on töös.

  12. @Marv, @Jüri – Lingitud leht on muidugi tugeva parakaldega, kuid antud uurimusest on räägitud ka neutraalsema hoiakuga ajakirjades. Vikipeedia artikkel dowsing annab lingid järgmistele artiklitele:

    1) Enright, J. T. 1995. Water dowsing: The Scheunen experiments. Naturwissenschaften 82: 360-369., mis kujutab endast uurigu kriitikat: uuringus kasutatud statistilised meetodid olid ebakonventsionaalsed (ja võimalik, et kallutatud) ning analüüsi polnud kaasatud kõiki tipp-pildajate katseid. Viiakse läbi andmete kordusanalüüs tavapäraste meetoditega. Näidati, et pildajate sooritus on samaväärne juhusliku äraarvamisega.

    2) Vastus kriitikale: Betz, H.-D. et al. 1996. Dowsing reviewed — the effect persists. Naturwissenschaften 83: 272-275.

    3) Vastus vastusele: Enright, J. T. 1996. Dowsers lost in a barn. Naturwissenschaften 83: 275-277.

    Kokkuvõttes: statistilise analüüsi järgi kinnitavad ka need uuringud, et pildamine on sama tulemuslik, kui juhuslik äraarvamine.

    @Jüri – Tuumafüüsikud võivad tegeleda uurimustööga ka teistes valdkondades. Kahtlen, et saksa “füüsika ja eriti tuumafüüsika esindajate” seas pildamise promomine reegliks on. Seda vähem on siin seost tuumajaamadega.

    Mis Hartmanni võrgustikesse puutub, siis võib selleks pidada näiteks vähihaigete mittehomogeenset jaotust kaardil. Viimasele omistatakse aga müstilisi omadusi, mida äritegevuses ära proovitakse kasutada. Ülalasuv tekst paistab liialt ebajärjepidevalt üles ehitatud olevat, et sealt kasulikku infot ammutada. Samuti sisaldab see faktivigu elektromagentismil põhinevate nähtuste kohta. Teksti eesmärk on pigem teatud toodete müümine kui tõe levitamine.

  13. Noh, veel on mainimata, et wikipedia artikkel http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_radiation suhtub asjasse väga umbusklikult, nimetades seda pelgalt teoreetiliseks fenomeniks. Lõpus öeldakse: “The vast majority of scholars in geophysics believe that the theory of Earth radiation is nothing but pseudoscience or even a hoax.” (Rõhuv enamus geofüüsikuid usub, et maakiirguse teooria on pseudoteadus või isegi pettus.) Ernst Hartmanni kohta pole üldse artiklit.

  14. Ernst Hartmanni kohta pole üldse artiklit.

    http://de.wikipedia.org/wiki/E.....Mediziner)

    suhtub asjasse väga umbusklikult, nimetades seda pelgalt teoreetiliseks fenomeniks

    http://de.wikipedia.org/wiki/W.....eurteilung

    Pildamine on sakslaste hullus, ingliskeelses maailmas pole asi kuigi popp.

    Aga muidu on herr Hartmann küllaltki müstiline kuju. Tema wikipedias toodud elulugu , haridus, töökäik jne. ei leia kusagil mujal kinnitust. Pilti pole ka. No näiteks on ta eluloo järgi Mannheimi Ülikoolis meditsiini õppinud. Väike uurimistöö näitab, et seda pole seal kunagi õpetatud.

    Volli ütles:

    Kahtlen, et saksa “füüsika ja eriti tuumafüüsika esindajate” seas pildamise promomine reegliks on.

    Vaata saksakeelseid materjale. See nõuab natuke uurimist, ükski instituut ei pane oma kodulehe esimesele lehele nõiavitsa. Meil ka Päästeameti esilehel Sniffeksit pole.
    James Randi annab teada:

    In Germany, these invisible rays and hot spots are accepted by almost everyone, even governmental agencies, who pay dowsers to indicate to them how to relocate the desks of federal employees away from the positions where E-rays can intercept them; hospital beds are similarly moved about to protect patients from cancer.

    http://www.randi.org/encyclopedia/E-rays.html

  15. Hmm, sakslaste pildamislembus võib olla muuseas ka seletus sellele, miks meil siin see teema nii populaarne on. Seda peaks maausku sektantidele rääkima :)

  16. Betz ja König tegelevad küll füüsikaga, kuid mitte tuumajaamade füüsikaga. Samuti pole pildamisuuringud seotud nende füüsikaalase uurimustööga.

    Nagu aru saan, siis väidad, et sakslastest pildamisfüüsikuid on rohkem kui kaks, ning see fakt peaks erinevate ülikoolide ja uurimisasutuste lehekülgedelt lähemal uurimisel ka välja paistma. Ehk annad mõned viited, millest iseseisvalt edasi saan uurida? Ka saksakeelsed materjalid sobivad.

    Betzi pildamisuuringust on kirjutanud ka selline artikkel. Juba andmetele pealevaatamisel peaks igal statistika ja tõenäosusteooriaga tuttaval inimesel selge olema, et korrelatsioon vee tegeliku ja pildajate poolt välja pakutud asukoha vahel on praktiliselt olematu ning et juhusliku äraarvamine annaks samaväärsed tulemused. Siin pole küsimus pildamise toimimises või mittetoimimises vaid andmete väära interpretatsiooni propageerimise motiivides/põhjustes.

  17. Ehk annad mõned viited, millest iseseisvalt edasi saan uurida?

    Annan, aga mitte kohe. See seltskond teab väga hästi, mis neist mujal maailmas arvatakse. Nii et sebida tuleb ja selleks on aega vaja. Vaatame niikaua neid, kes ennast ise reklaamivad. Näiteks Leedu konverentsi delegaate.

    , Gerhard W. Hacker, Annabell Eder, Christoph Augner, Gernot Pauser
    Geopathic Stres Zones and their influence on the human Organism

    http://www.geo.lt/seminaras_2008/Turinys.htm

    Nende akadeemiline taust võtab suu lahti. Tegemist on Salzburgis asuva meditsiiniülikooli professoritega. Asutuse koduleht on siin:

    http://www.pmu.ac.at

    Wikipedia link siin:

    http://de.wikipedia.org/wiki/P.....sit%C3%A4t

    Paljas fakt, et Austria valitsus neile sellise nime all akrediteeringu ( ja raha ) andis, näitab riikliku posimise ulatust. Samuti koostööpartnerite nimekiri Wikipedias. Salzburgi linn tunneb nende üle uhkust

    http://www.salzburg.eu/en/bild.....bjectID=85

    Posimine leiab aset Salzburgi Maahaiglas ( midagi meie Tartu kliiniku sarnast ), kuhu pääseb ülikooli lehe kaudu
    http://www.pmu.ac.at/136.htm
    Ja sealt edasi Salzburger Landskliniken ( SALK), http://www.salk.at/

    Ja kogu see jõuk on siin:
    http://www.med-grenzfragen.at/.....eam_de.htm

    Haigla otsing ei lase seda kampa läbi. Aga kui nime või emaili aadressi järgi otsida, siis leiab üles küll. Samuti aitab füüsiline aadress või telefoninumber.

    Kogu see pikk jutt on näitamaks, et Saksamaal ( Austria on ka Saksamaa aga see on poliitika mitte skeptika ) on pildamine riiklikul tasemel aktsepteeritud ja finantseeritud.

    Saksamaal on peale Teist Maailmasõda kombeks oma ametlikud seisukohad ja tegelikud seisukohad rangelt lahus hoida, nii et lugupeetud tuumafüüsiku nõiavitsaga seostamine ei ole 5 minuti töö.

    Ma otsin need tuumafüüsikud üles ja annan tulemused teada :D

  18. Esimene link viitab seminarile: “Maa väljade- ja psühhofüüsilise keskkonna mõjust organismile”. Seal kohtas ka mõningaid eesti nimesid nagu Heldur Haldre – füüsikakandidaat, tegeleb psühhotroonika ning Kiriliani fotograafiaga ning “on valmis koos aparatuuriga tegema pilte soovijate elujõu võimusest ja tervislikust seisundist” [viide]. Google Scholar annab vaid ühe tema nimega varustatud artikli, mille teemaks on mobiilide mõju inimorganismile. Pealiskaudsel uurimisel ta siiski praktiseeriv füüsik ei paista olevat. Samas leidub Eestiski, mitte just tuumafüüsikuid, kuid tugeva akadeemilise taustaga maaväljade uurijaid.

    Veidi edasi liikudes jõuame Eesti Geopaatia seltsini, kes osalesid seminari “Maa väljade- ja psühhofüüsilise keskkonna mõjust organismile” läbiviimisel aastal 2004. Viimast sponsoreerisid näiteks Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut ja Rakvere Linnavalitsus (link). Nimetatud seminaril tutvustas pildamist ei keegi muu kui akadeemik Anto Raukas. Märksõnana käisid pildamisele pühendatud artiklist läbi ka Hartmanni võrgustikud (lk10). Pildamisuuringuid toetas Eesti Vabariigi sihtfinantseeringu projekt nr 0331759s01 (lk 11).

    Antud meditsiinitegelaste nimekiri viitab ehk sellele, et pildamine pole Saksamaalgi vaid tuumafüüsikute pärusmaa. Igas valdkonnas leidub teatud hulk teadlasi, kes paranormaalsega tegelevad. (Saksa maaväljausklike tuumafüüsikute nimekiri on siiki oodatud.)

    Teine asi, mis välja paistis oli, et mitte ainult Saksa vaid ka Eesti riik toetab loaest võetud hüpoteeside ja nähtuste uurimist. (Siin võivad muidugi teatud põhjuslikud seosed olla.)

    Kolmandaks on ehk natuke veider, et kogu selle rahastamise juures on sedavõrd vähe uuritud pildamise ja ideomotoorse efekti seost. Ideomotoorne efekti hüpotees on pildamise toimemehhanismina piisavalt usutav, et seda eksperimentides vähemalt kontrollida. Kui nimetatud hüpotees positiivseks osutub, pole tarvis ad hoc oletusi nagu psüühilised maaväljad. (Kuigi tegelikult pole neid ju praegugi vaja.)

    Nimetatud uurimuse võiksid käima lükata kasvõi Eesti skeptikud, kui see aega ja raha väärt on?

  19. Jüri kirjutas

    Teine asi, mis välja paistis oli, et mitte ainult Saksa vaid ka Eesti riik toetab loaest võetud hüpoteeside ja nähtuste uurimist. (Siin võivad muidugi teatud põhjuslikud seosed olla.)

    Issver. See ongi teaduse eesmärk ju

    Alati saab igaasja üle viriseda.

  20. @MM – Ei. Mittejärjepidevale loogikale ja valdavalt ad hoc hüpoteesidele tuginev teadus on halb teadus. On tunduvalt olulisemaid uurimisvaldkondi, kuhu resursse suunata, kui muinasjuttude empiiriline analüüs.

    Kui üldse, siis peaksid uuringud keskenduma pildamise psühholoogilisele taustale, sest välise keskkonna ühese mõju hüpotees pole põhjendatud ei teoreetiliselt ega empiiriliselt.

    Kui soovitakse uurida “Maa väljade” mõju inimorganismile, siis tuleks alustuseks mõõta nende intensiivsus erinevates geograafilistes punktides ja nende neeldumine inimese erinevates kehaosades. Seda kogu spektri ulatuses.

    EM(elektromagnet)-välja ning, alfa- ja beeta-kiirguse geograafilist jaotust on juba uuritud (ega neid kiirguse kandidaate palju rohkem polegi). Mis puutub madalsageduslikku (näiteks 50Hz) EM-välja, siis on see maapinnal väga nõrga intensiivsusega ning seda kandvad footonid väga madala energiaga ning (ilmselt) läbivad inimkeha pea täielikult (ei neeldu = ei mõjuta). Teadagi valgustab Päike Maad tunduvalt kantserogeensema UV-kiirgusega. Valguselgi peaks antud loogika järgi tugevam vähkisoodustav mõju olema kui madalsageduslikul EM-kiirgusel, kuid selle kohta mul andmed puuduvad. Lõpuks ümbritseb meid kõikjal ka nõrk radioaktiivne foon, mis siit loetelust ehk kõige mutageensem on. Küsimus on proporstioonides.

    Hartmanni võrgud oma ülal artiklis loetletud omadusega antud pilti ei sobi. Seda pole ette nähtudki, kuna, vähemalt energo klubis, on Harmanni võrgustikud vahend kergesti mõjutavate inimestega manipuleerimiseks. Jutevaipa, näiteks, ostetakse ju rohkem, kui usutakse, et sellest midagi kasu on. Tegelikkuses võib selle installeerimine aga pigem kahju tuua, nagu arvas ell :

    … Kaasaegsete autode ismed on disainitud peale sõidumugavuse (mis samuti reeglina ei vaja täiustamist) ka sellele, et avarii puhul turvavööga korrektselt kinnitatud inimene seal kohal püsiks. Igasuguste isetegevuslike vaipade ja katetega kaetud istmelt võib suure löögijõu puhul ka turvavöö vahelt välja lennata.

  21. @volli – Mitu tegevat teadlast kommenteerib skeptik.ee lehel, kes oleks pädevad otsustama, milline teadus on hea ja õige ning milline mitte. Hobiastronoomid ja poliitikud ei loe.

    Ka keskajal eksisteerisid mitmed instantsid, kes kiusasid neid teadlasi, kes tegelesid nii öelda “vale” teadusega. Oli ju ka siis selge, et kõik on juba ammu ära avastatud ja kõik, kes vastupidist väidavad, on ketserid ja tuleb ära põletada.

  22. @Anonüümne Alkohoolik – ei oska öelda, mitu “tegevat teadlast” siin kommenteerib, kuid selleks ei pea molekulaarbioloog või tuumafüüsik olema, et pildamist pseudoteaduseks nimetada.

    Aga kui tiitlid sulle nii olulised on, siis üks lugupeetud skeptik.ee kaasautor akadeemik-füüsik Peeter Saari ütles sedasi:

    Üldse, kui fundamentaalsed füüsikaseadused on sisult keeluseadused, mille kvintessents kõlab üldinimliku tarkusena “tasuta lõunaid pole olemas”, siis libateadus lubab lahkelt kaduvväikesi või olematuid mõjutusi tasuta “üles võimendada”. Võtame näiteks nõiavitsad, olgu vee, varanduse, pommide vm otsimiseks. Põhimõtteliselt ei saa muidugi välistada veesoonte mõju Maa magnetväljale, pinnasele jms — ehk siis kuldmündid ja lõhkeaine kahtlemata “lõhnavad”, s.t eritavad mingil määral molekule atmosfääri. Ent kuidas nad panevad vitsa inimese käes liikuma, jääb ilma igasuguse mõistliku seletuseta. Õnneks saab sellistele seletamatu tööpõhimõttega riistapuudele alati teste korraldada. Näiteks korraldati USAs lausa riiklikud katsetused ülemaailmselt turustatud populaarsele pommiotsimisvitsale Sniffex,6 mille meiegi päästeamet on ostnud, nagu võis lugeda suvelõpu lehtedest. Tulemus — kallis riistapuu on petukaup ja sama tõhus kui kulli-kirja viskamine (Vällik 2008). Tähelepanu väärib tõsiasi, et seade näeb küll välja nagu nüüdisaegne kõrgtehnoloogiline vidin, kuid sees pole tal isegi vooluallikat, milleta mingi detektori toitmine ja selle signaalide töötlemine pole võimalik.

    Peeter Saari: Libateaduste anatoomiast ja taksonoomiast (osa 2)

    Tähelepanuväärne on muidugi igatsus märtrioreooli järele, roniks või ise tuleriidale ja tõmbaks ise tikku, kuid kangelaseks saamiseks peab ikka midagi kangemat ja uudsemat korda saatma kui hapuks läinud ideede järgi nõiavitsa vibutamine.

  23. @Anonüümne Alkohoolik – Mittejärjepidevale loogikale ja enamjaolt ad hoc hüpoteesidele tuginev teadus on impotentne teadus. On tunduvalt olulisemaid uurimisvaldkondi, kuhu resursse suunata, kui muinasjuttude empiiriline analüüs.

    Kas mu tegeva teadlase staatus annaks neile sõnadele rohkem kaalu? Ei tohiks.

    Pealegi on ajuvaba tegevuse rahastamisest keeldumise samastamine ketserite põletamisega kergelt öeldes kohatu.

  24. Mitu tegevat teadlast kommenteerib skeptik.ee lehel, kes oleks pädevad otsustama, milline teadus on hea ja õige ning milline mitte.

    Selleks, et eristada värsket muna mädamunast ei pea kana olema.

  25. Volli ütles:

    Kas mu tegeva teadlase staatus annaks neile sõnadele rohkem kaalu? Ei tohiks.

    Annab ja kuidas veel. Kui ikka lugupeetud akadeemik ütleb üht ja 3 kl. haridusega taarapunkti abitööline teist, siis rahvas kuulab esimest. Sellepärast ongi parainimestele oluline mõni kraadiga tegelane oma kampa saada. Rahvas kuulab Anto Raukast ja keegi ei küsi , mida Teaduste Akadeemia ülejäänud 57 liiget pildamisest arvavad.

    Stephen Hawking kunagi kogemata pobises, et tema suure paugu teooria ei välista Jumala olemasolu. Seda kordavad kõik maailma usuhullud Teheranist Vatikanini. Telekas ja ajalehed muidugi ka.

    Mina räägin koguaeg, et kui BTR,ile diislisse atsetooni valada, siis läheb paremini edasi, aga see uurimistöö ei välista Jumala olemasolu. Keegi ei kutsu mind BBC otseeetrisse 21 saj. teaduse tulevikust rääkima, ainult irvitatakse ja koputatakse meelekoha peale. :D

    Mis imenipiga neid teadlasi püütakse, seda ma ei tea. Aga parainimesed Saksamaal on suutnud edevad tuumafüüsikud Mannheimi ja Müncheni ülikoolis kuidagipidi lõksu püüda ning need suruvad oma akadeemilise autoriteediga umbluud läbi.

  26. Jüri kirjutas:

    Kui ikka lugupeetud akadeemik ütleb üht ja 3 kl. haridusega taarapunkti abitööline teist, siis rahvas kuulab esimest.

    Aga ei ole ju nii. Rahvas kuulab seda, kes on karismaatiline ja ajab meelepärast juttu.

  27. Rahvas kuulab seda, kes on karismaatiline ja ajab meelepärast juttu.

    Ei kuula. Rahvas kuulab seda, kes on oma seisukohtades kindel ja ei tunne huvi, mis tast arvatakse. Sellepärast irvitataksegi tänapäeva poliitikute üle. Ahvikarjas ei tee karja juht avaliku arvamuse küsitlusi vaid annab pisikesele ahvile malakaga mööda pead.

    Inimkond pole midagi muud kui tuumapommiga ahvikari. Teadlastel ja skeptikutel on see häda, et nad tuginevad argumentidele ja mõistusele.

    Kui sa patrulliga mingisse mägikülla sõidad ja vihane ema karjub, et tema lapsed surevad nälga, siis ei tasu Islami ja Kristluse, ateismi ja poliitika üle vaidlema hakata.

    Parem ütle, et mul ka probleemid, mu ülerasvunud jõmpsikatele jääb paarisaja EUR, isest taskurahast väheks ja naine vingub, miks mul nii luts auto on. Ja sõida sealt külast minema.

    10 aastaselt sadistile mehele pandud emal hakkab kell tiksuma. Ja ülejäänud külarahval ka.

    Sellised naljad on eluohtlikud, aga töötavad.

    Aga kui teemase tagasi pöörduda, siis pole vahet, kas harimatu patrulliülem ütleb, et Lääne elustiil on parem või Müncheni Ülikooli emeriitprofessor ütleb, et nõiavits töötab. Kui tegija ütleb, et midagi on nii, siis kedagi ei koti on tal õigus või ei ole.

  28. @Jüri – Reaalsus kipub tõesti selline olema, et “kui tegija ütleb, et midagi on nii, siis kedagi ei koti on tal õigus või ei ole.” Point seisneb selles, et korralikus arutelus pole autoriteedile kohta. Ei tohi olla. Loevad faktid ja loogiline järjepidevus.

    Antud juhul poleks muidugi raske leida autoriteetseid teadlasi, kes kinnitavad väidet: “mittejärjepidevale loogikale ja valdavalt ad hoc hüpoteesidele tuginev teadus on halb teadus.” Asi on selles, et teadlased, kes vastupidiste põhimõtete järgi toimivad, ei saavuta kunagi kuigi kõrgeid positsioone. Loogika eiramine ja pidev laest võetud oletuste tegemine pole lihtsalt meetod, mis käegakatsutavaid tulemusi annaks.

  29. volli pointis outi:

    Asi on selles, et teadlased, kes vastupidiste põhimõtete järgi toimivad, ei saavuta kunagi kuigi kõrgeid positsioone.

    Ilmselgelt on tegemist mingisuguse vandenõuga!

    ;-)

  30. Kahju.
    Tulin siia otsima konstruktiivsemaid dialooge aga võta näpust (või pendlist).Lugupeetud skeptikud ei püüagi paljastada sarlatane ja valetajaid vaid lihtsalt lahmivad.Ka omavahel.
    Ilmselgelt käib mingi sektisiene võitlus aga mille nimel?

    Vikipedia annab skeptikutele säärase definitsiooni:

    Skeptitsism on filosoofiline seisukoht, mille kohaselt meil kas ei ole mingit teadmist või ei saa olla propositsionaalset teadmist kas mitte millegi kohta või mingis kindlas valdkonnas.
    Globaalne skeptik ütleb iga asja kohta, et meil pole võimalik seda teada või vähemalt me ei tea seda. Globaalseid skeptikuid on filosoofia ajaloos olnud väga vähe, sest see nõuab väga suurt julgust. Globaalne skeptik peaks ju väitma, et ta ei tea, mis ta nimi on, et ta ei tea, kas tal on keha või kas tal on vaim, et ta ei tea, kas ta on elanud kauem kui kümme minutit, ja nii edasi. Selliseid väiteid on väga raske põhjendada, eriti kui öeldakse, et meil pole üldse võimalik midagi teada. Võib-olla oleks lihtsam põhjendada väidet, et me tegelikult lihtsalt ei tea mitte midagi.
    Kui aga keegi väidab, et meil teatavas valdkonnas ei ole või ei saa olla teadmist, siis see on lokaalne skeptitsism ehk partsiaalne skeptitsism ehk osaline skeptitsism.Näiteks skeptitsism välismaailma suhtes ehk välismaailmaskeptitsism tähendab positsiooni, et kellelgi pole võimalik teada midagi selle kohta, mis on olemas väljaspool tema enda vaimu.

    mingi 10000EEK eest ei hakkaks ma küll siin tõestama et :
    tulevik on olemas
    moraal või eetika on olemas
    aja kulg ei ole lineaarne ega radiaalne.
    Inimene ei suuda elu luua — järeelikult pole elu olemas.

    Pendlit pole proovinud.”Nõiavitsa” olen.
    Toimis.
    Kui kahtlete,proovige ise järgi.Toimib kõigil.
    Kuidas proovida? kui huvitab , küsige. Kui ei – olge “targad” edasi.
    Pakuksin 10000EEK sellele kes tõestab mulle et “nõiavits ei tööta aga mul pole plaanis oma sekti asutada ega reklaami teha.

  31. Kahtleks
    vähe tuleviku olemasolu tõestamises.
    Kuna elame väga “õhukeses” ajahetkes siis
    tõestus toimub olevikus ja muutub pidevalt minevikuks?
    Tuleviku kohta saavad olla vaid loogilised konstruktsioonid ja oletused.
    Ühtegi füüsikaliselt mõõdetavat parameetrit me tulevikust ei saa?

  32. Me pakume sulle ise 10 000 kr, kui tõestad, et nõiavits toimib. Tuled oma nõiavitsaga mingisse hoonesse, kus põranda all jookseb hulk torusid. Osades torudes on vesi sees, osades ei ole. Pead oma nõiavitsaga ütlema, kus on torudes vesi sees. Nõus?

    Pean tunnistama, et see nõuab katse skeptiku-poolset ettevalmistust, mida mina ei suuda. Aga ma kujutlen, et niimoodi peaks katse käima. Oletagem, et keegi nõiavitsamees võtab sellise ettepaneku vastu. Kas skeptik suudaks organiseerida hoone põrandaaluste torudega, kus mõnes on vesi sees ja mõnes ei ole? Või ühe toruga, kus vahel on vesi sees ja vahel ei ole? See, kas vesi on torus või ei, määratakse kulli ja kirja viskamisega ning keeratakse kraani ning vitsamees peab ütlema, kas torus on vett täis või tühi?

  33. Ilmselt läheb sellise katse ettevalmistamiseks päris paras hulk raha. Seega, ehk oleks mõtekas enne teha mõni veidi odavam katse mis oleks nö. kvalifikatsiooniks? Kui meil oleks 2 vitsameest kes üksteist täielikult usaldaks, siis võiks testkatseks olla lihtsalt mingisuguse maalapi veesoonte kaardistamine, kui kaardid piisavalt identsed, siis on ehk mõtet alles kallimat katset üritada.
    (“identsuse” saaks üsna üheselt määrata, kaardil veesooned näiteks siniseks, kaardid sisse skannida ja kui pikslite arv mis on mõlemal kaardil sama värvi, ületab teatud kokkulepitud protsendi, ongi piisavalt identsed). See katse muidugi mingile auhinnale ei kvalifitseeruks sest võimalik et mingid muud maalapi omadused (reljeef, taimestik vms) mõjutavad vitsameeste nägemusi sarnaselt. Aga vähemalt saaks aimu kas üldse on mõtet rohkem raha/aega raisata.

    Aga kui vaid üks vitsamees… siis ehk mingi teada oleva veetoru asukoha määramine?

    Tegelikult olekski hea teha üks ajurünnak milline oleks kõige lihtsamini teostatav katse nõiavitsa jaoks. Sest isegi kui innu ei taha ennast tõestama hakata, siis üldiselt on vitsandus Eestis vist selgelt kõige levinum paraoskus ehk siis suure tõenäosusega ilmub varem või hiljem ikkagi välja mõni sobiv katsealune kes justnimelt nõiavitsa valdavat väidab.

  34. Sorry.
    Ma pole mingi kange pendeldaja ja posija.
    Haridus tehniline,töö elektriga seotud,ka programmide kirjutamine.Nii et pole “teie tüüpi mees”.
    Lugu siis selline et:
    Vanal kaugel nöukogude ajal tekkis probleeme ühe tuletõrje veehoidla täitmisega – ei leidnud lihtsalt täitetoru /kraani. See hoidla asus umbes kahe hektari suuruse põllu ääres varem ehitatud sigala ja pumbajaama ning hiljem ehitatud töökoja , II pumbajaama ja farmi läheduses.Jooniseid polnud säilinud ja osad kaevud asfaldi alla jäänud.
    Tollane energeetik siis võttis traadijupid kätte,minu kui kui kõige noorema kaasa ja läksime siis lolli mängima.Tema kõndis nagu külvaja umbes 5m vahedega edasi – tagasi ja mina tegin kaardile ristikesi nendes kohtades kus traadid risti läksid.
    Uus pumbajaam oli keset põldu ja ka 3 trassi meile hästi teada.
    Kaardile tekkis peale nende aga ka drenaazi maa-alune joonis – umbes 8 toru + koguja + pumbajaama äravool .Tekkis muidugi ka seosetuid? täppe ja üks tundmatu joon mis möödus veehoidla vahetust lähedusest.
    Muidugi ei saanud kõik ühe käimisega valmis.Kulus peaaegu terve tööpäev.
    Kuigi see tundmatu joon ei tulnud ühegi hoone poolt ja ei lõppenud hoidla läheduses otsustas energeetik ikkagi kopa maasse panna.
    Välja tuli Pärnu-Viljandi sidekaabel.Tollal kaugekõnede jaoks.Strateegilise tähtsusega , KGB ja siberi lõhnaga.
    Kuidagi asi summutati. Kohalik sidemees lappis pooleteist päevaga kaabli ära ja kolhoos maksis sümboolse trahvi u. 5 sõiduauto väärtuses. Kinni kedagi ei pandud aga kogu publik (töökoja- ja farmi rahvas) sai tükk aega aasida et ega ikka ei tasu posimisega tegelda kui omal parteipilet taskus.
    Veehoidla aeti hiljem pinnast täis.
    Paljud proovisid “nõiavitsaga” kõndida.
    Ühel mehel ei tulnud välja (liiga kärsitu oli).

  35. Enamusel algajatel näitavad vitsad selgesti kaevatud kohti.
    Nii et võtke tundmatu põld drenaaziga ja üks mees hangib kaardi.Kogu lugu.

  36. Kui tahate ise proovida,valige muidugi koht kus keegi hullumaja autot ei kutsu.
    Ja veel – algajate jaoks on kõige paremad 2 jäika traadijuppi millest 1/4 on 90 kraadi all ära keeratud.Materjalil pole tähtsust sest nõiavits või pendel on ainult indikaator inimese kehas tekkivate lihaspingete näitamiseks.
    Neid peab oskama ka õigesti hoida.

  37. Kindlasti on siin mingil moel tegu ideomotoorse efekiga.
    Eriti selle esimese definitsiooniga.
    Ilmselt tekitavad maapinnas segi kaevatud kohad meis mingid refleksid mida ilma mõõteriistata (nõiavits) ei taju.
    Alateadvusest / teadvusest ei saanud aga kõik tulla.
    Kindlasti teadsime kaevude asukoha järgi veetrasside asendeid.
    Olime ju neid enne päevade kaupa küll kaartide kui vanade torumeestega läbi uurinud.
    Puuduva toru kohta puudus igasugune info.
    Drenaazi olemasolust olime ka teadlikud (1 settekaev kogujatorul) ja maamehe mõistus võiks isegi mingi skeemikese maha joonistada.Aga drenaazi pumbajaama minevast otsast ei teadnud ega huvitunud me kumbki.Hiljem siiski otsisime otsa üles ja puhastastasime ära.
    Samuti ei saanudki me teada midagi sidekaablist.Mina eeldasin et see on mingi tee ääres jooksev vana kuivendustoru.
    Koha peal olime tõõtanud 2 ja 3 aastat – nii et ka mingeid vanu mälestusi ei saanud olla.
    Asi ka selles et minu poolt puudus igasugune entusiasm: mängi päev otsa lolli terve töökojatäie hambameeste ja krutskivendade nina all.
    Hiljem oli muidugi huvitav juurelda selle kallal kuidas see asi siis ikkagi toimib.
    Ja kas toimib igaühel või ainult andekatel.
    Mõne käes võib kevadisest pajust tehtud nõiavits kõvasti kinni hoides omal koore maha keerata.
    Kui sakslased arvavad et asjal on veel mingeid perspektiive peale inimese mõõteriistana kasutamise siis on see ju tore.
    Naljakas on muidugi kuulata neid energia ja samba ja deemoni /needuse jutte aga eks igaüks ise tea kuidas oma leiba teenida. Paljud poliitikud ja ärimehed kasutavad ju avalikult samu võtteid.

  38. “Postimehe” majandusajakirja “Otsustaja” juuninumbris (36. siis, ilmub võrku vist 3-numbrilise viivitusega), on kaks huvipakkuvat artiklit.

    Esiteks Sõõruka ja Weberi koostööst Ilmarise kvartali näitel koos märkimisväärse hulga esoteeriliste väidetega (skeptiline kommentaar Tiit Pruulilt). Nagu Weberi puhul tavaliselt, on siin kokku segatud tema üldjuhul mõistlikud arhitektimõtted ning uhhuu.

    Teiseks hüdrogeoloogi Rein Perensi artikkel “Karstist ja Nabala maa-alustest jõgedest”, milles lükatakse ümber rida ennast “geobioloogideks” kutsuvate, kuid tegelikkuses vitsa ja pendliga posijate väiteid. Soovitan igale antud teemast huvitatud isikule.

  39. @Kriku – aitäh viitamast!

    Proportsioonid on muidugi vägevad – algul 3,5 lk Sõõrumaa usukuulutust ja Weberite enesekiitmist ja siis sinna otsa ühe veeru jagu Tiit Pruuli terve mõistuse juttu.

    Idamaade asjatundja ja ärimees Tiit Pruuli ütles, et on naljakaid inimesi, kes püüavad oma põhihariduse puudujääke korvata lünklike esoteeriliste teadmiste rakendamisega igapäevaelus.
    […]
    Astroloogiliste teadete avalik levitamine peaks aga tema sõnul olema seadustega reglementeeritud, nagu seda on pornograafia levitamine või hasartmängude reklaamimine.

    “Kahjuks on lolle, kes arvavad, et need asjad ongi päris. Ei ole, see on lihtsalt ebaeetiline äri naiivsete inimeste arvel,” leidis ta.

    Tiit Pruulile positiivse sõnumi preemia!

  40. Ma ka mõtlesin proportsioonidele, aga proportsioone aitab tegelikult paika ajada kohe järgnev Perensi artikkel, mis käib ju ka sama asja kohta.

  41. Tegelt annab pendliga “nalja” teha küll, ainult see on piisavalt OHTLIK kui ei tunne asja ja ei ole filosoofilisi arusaamu elust enesest, mida võib ja mida mitte (see on samane nagu karateeski).

    Asi jo tegelikult iseenesest lihtne, inf tuleb ilmselt inimesete jmv. kogemustest ja ka geneetiliste teadmiste pagasist – vrdl. mesilaspere, igat sorti linnu- looma- kala- parved, jumalate tarkused jne.

    Üks märkus – alati tasub vaadata meid ümbritseva naturaalse looduse poole, seal on ju kõik tegelikult olemas ja kirjeldatud väga iidsetest aegadest peale( kahjuks seda, ilma vahele segamiseta wärki on väga vähe alles jäänud).

    Tulemus – kui selle asjaga tõsiselt tegelda võib tõesti jõuda peris kaugele – kas või sinne, et linnukene julgeb su peopeale lennata ja seal istuda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga