Millest ma AHHAA konverentsil rääkisin (2010 energiast ja “energiast”)

Teaduskeskus AHHAA korraldas sel aastal teaduskommunikatsiooni teemalise konverentsi KULD KUPLI ALL ja nagu heaks kombeks on juba kujunenud, oli mullegi kui skeptik.ee toimetajale antud täita üks lõik ettekannetest.

Allpool ettekande slaidid ja lühike jutt ka juurde.

Energia on üks paljudest mõistetest, mida kasutatakse teaduses ja tavaelus eri tähenduses. Omalaadse tähendusvälja on energiale loonud nn vaimuinimesed (mitte kirjanikud, kunstnikud, heliloojad, teadlased ja muud loomeinimesed), kel on kombeks teadusest tuttavate sõnadega oma ebateadusele usaldusväärsuse muljet luua.

Füüsikas on energia kui “keha võime teha tööd”, sellel on füüsikalised ühikud, selle muutu on võimalik mõõta, eri olukordades arvutada, kehtivad teatud seaduspärasused, mille kehtivust on põhimõtteliselt võimalik igaühel üle kontrollida.

“Energia” seevastu on ääretult laialivalguv mõiste, millega paistab sobivat nimetada ükskõik mida, see on püüdmatu, iga indiviidi jaoks isesugune, ühikuta.

Sarnasused energia ja “energia” vahel on see, et neid on võimalik vägagi eri olukordades rakendada ning mõlema eest võib teistele arveid kirjutada — Eesti Energia elektrienergia eest, auraparandaja “energia”augu lappimise eest.

Nn alternatiivmeditsiin on iseenesest üks vägagi laialivalguv kogum erisugustest nähtustest, mille ühiseks näitajaks on see, et nende võimalik toimivus pole leidnud teaduslikku kinnitust; paljudel juhtudel on tuvastatud lausa kahjulik toime. Selles mõttes ei ole olemas alternatiivset meditsiini — on kas teaduslikult põhjendatud meditsiiniline tegevus või siis teaduslikult põhjendamata tegevus.

Küll aga on USA rahvusliku riikliku terviseinstituudi (NIH) all tegutseva alternatiiv- ja täiendmeditsiini keskuse (NCCAM) teadurid esitanud mõningased liigitamise alused ja üheks alavaldkonnaks on energiateraapiad.

Näited mitmetest “energia”teraapiatest. Osad kasutavad tundud energiavorme (magnetid, elektririistad, laserid), teised taas tundmatuid ja püüdmatuid “energia”vorme (reiki, palve, homöopaatia).

Mis on haigus ja selle ravi “energia”teraapia mõttes.

Meil küll ei õnnestu “energiat” teaduslikul moel mõõta, aga ometi tunnevad inimesed, et kui nad terapeudi juures seansil käivad, siis justnagu voogaks neile enegiat. Millega võib tegu olla? Eri inimesed tunnevad isemoodi.

Võibolla seletuvad need tunded siiski tuttavate kehareaktsioonide kaudu? Näiteks kui ma asetan oma käe teise inimese kohale või kõrvale, siis on mu käsi ju teatud pinge all, mis ergutab verevarustust; “patsiendil” on teatud ootused ja küllap mu soe käsi ka miskit kiirgab, mida temperatuuritundlik inimnahk on võimeline registreerima.

Eri kultuurides on sel “energial” eri nimetused. Piiblit tuleb ikka ka tsiteerida. “Energial” on ka eri liike ja väljendusvorme, mida allpool vaatame.

Näiteks on Tuhala kandis Eesti võimsaim energiasammas. Kes selle võimsust mõõtis ja kuidas seda tehti, pole teada.

“Energia”sammas on see puunott kaevu kõrval.

Massimo Polidoro tunnetab maa seest kiirgavat “energiat”, Ants Talioja õpetab.

“Energiat” kanaldavad, vahendavad, salvestavad ka elutud asjad, nt kristallid, mida samuti kasutatakse terapeutilistel eesmärkidel.

“Energia” on ka petukaupade müümisel kasutatav argument. Mida teaduselikum, seda parem – kvant, skalaar, nano…

Muidugi püramiid, mis koondab kas siis kosmilist või hoopis maa “energiat”.

“Energia” mõõtmise masin. See mudel ravib kõike ja maksab 11500 dollarit.

“Energia”pööriseid esineb ka põldudel.

Maa sees on müstilised “energia”liinid, Hartmanni võrgustik, mida on võimalik nt nõiavitsaga tuvastada.

Nõiavits on ka Päästeameti pommimeestel töövahendina kasutusel. Selle nimi on Sniffex.

Kogu toimunud üritusest väike uudislõik: ETV videouudis.

Loo alguses oleval pildil teeme parasjagu pisikest praktikumi, kuidas “energiaid” tunnetada.

Eelmiste aastate teemad ja kaks ettekannet

37 Replies to “Millest ma AHHAA konverentsil rääkisin (2010 energiast ja “energiast”)”

  1. Aitäh ettekande eest!

    Siiski tahan ära märkida, et lühendis NIH olev sõnake “national” tuleks antud kontekstis tõlkida mitte “rahvuslikuks” vaid “riiklikuks”. Seega ikka Ameerika Ühendriikide Riiklik Terviseinstituut.

  2. Muide, esimene kindel märk, kuidas väärtõlgiti sõna national sõnaga „rahvus”, on juba ligi 40 a vana sõna „rahvuspark” (national park → rahvuspark) – ehk siis kuidas on rahvuspargiks nimetatavad kaitsealad seotud rahvuse ehk etnosega? ;)

  3. Energiajutule lisaks ilmekas näide sellest, kuidas “energia” eest raha saab küsida:
    Miks inimesed oma auraga läbi ei saa?
    Kristiina Kruuse

    «See pole mingi ime, müstika ega mull,» ütleb tema abikaasa Indrek Palm, samuti auratransformaator. «Probleem on lihtne: enne kaheksakümnendate lõppu sündinud inimesed on vana, vikerkaareauraga, aga praegu tuleb kosmosest peale uut, kristallenergiat ning vana auraga on uues maailmas raske elada,» räägib ta.

    Auratransformatsioon aitabki mehe selgitusel inimestel oma vana aura uue vastu välja vahetada.

  4. Keegi võiks ära seletada, et pole niisugust asja nagu eraldiseisev, vabalt ringihulkuv energia.
    Et kui me räägime mingist energiast, siis mõistame selle all ju tegelikult impulssi, mis võib edasi kanduda, lahendamaks potensiaalide erinevust.
    Mina pikemalt ei viitsi.

  5. Iga päev jõuab pärast veidi rohkem kui kaheksa minutit kestnud ringihulkumist Maani lugemata hulk kohalikust tähest vabanenud energilisi footoneid.

  6. Mulle meeldib see Hartmanni energiavõrgstik üle kogu maa, ja et seda saab vitsaga tunnetada. Mõõtkava arvestades on üks liini joon poole Eesti laiune. Huvitav, kui suure vitsaga seda tunnetada saab? Kalevipojast ja tema laudadestki jääb vist väheks :-)?

  7. @ valdek
    Mine võta raamatukogust mõni elektrialane raamat. Näiteks “Elektrimasinad” (1961). See näide seepärast, et raamat mul endal meenutamiseks käsil ja oli kohe riiulist võtta.
    Loe ja näed, et igasugused müstikud üritavad tõlgendada teaduslikult tõestatud fakte oma maailma sobivalt.
    See nn vaba energia on reaalsuses igas kehas olevad vabad elektronid, mis näiteks tekitavad elektrivoolu, kui elektrijuht-kehale rakendada elektromagnetväli. Või siis see, et elektronkihti lisandub veel üks elektron, siis nimetatakse aatomit ioniseerituks, kuid müstikutel on terve terminoloogiate pagas kirjeldamaks antud füüsikalist sündmust.

    Nende kristallidega on veel parem. Pooljuht elektroonika algusaastatel kasutati terminit kristallid, milledel on skeemide koostamisel omad ülesanded. Kuid müstikud said jälle asjast omamoodi aru või siis tahtlikult sobitasid kristallide omadused müstilisse maailma. Tänapäeval on antud komponedid kolinud korpustesse ja nimetatakse kvartsideks.

    Mis viimasel ajal eriti nalja pakub on Jaapanlaste nano-tehnoloogial baseeruvad Kvantripatsid. See jutt mis sinna juurde räägitakse on täielik saast. Võetakse paar teadusliku alust ja siis kukutakse jahuma mingist täiesti arusaamatust, mis peaks väljendama teaduslikult tõestatud seisukohti.

    Põhiline mis toimub on see, et kasutatakse ära inimese teadmatust ehk rumalust. On inimesi, kes on õppimisvõimelised. Kuid kahjuks muutuvad need õppimisvõimetud ajapikku lollideks, keda on siis sellise segapudruga hea manipuleerida. Üldine nimetus võiks olla m*-pooltõed. Põhiline kuidas neid rumalaid püütakse/kasvatatakse on see, kus öeldakse, et sa oled loll kui sa seda ei usu. Siis see rumal ei taha loll olla ning usub, et asjad ongi kõik müstikaga seotud. Palju õnne – õppimisvõimeline rumal isik muutus sellest hetkest tavaliseks lolliks.

    * – Soovitan kasutama hakata “m-” tähistust, et eristada reaalseid tähendusi ja termineid väljamõeldud müstilistest tähendustest. N: m-energia, m-väli ehk siis müstiline-energia ja müstiline-väli.

  8. ütles:

    Soovitan kasutama hakata “m-” tähistust, et eristada reaalseid tähendusi ja termineid väljamõeldud müstilistest tähendustest. N: m-energia, m-väli ehk siis müstiline-energia ja müstiline-väli.

    See ajaks vee ainult segasemaks, kuna stringiteooria laiendusena välja pakutud m-teooria on “m-energia” müügimeeste jaoks kindlasti magus pott, kust ammutada õõnsat aga väga ilusakõlalist pseudoteadust.

  9. Müstikute energia purki püüdmisega on nagu on. Teadusel pole meetodit, millega seda mõõta.
    Aga.
    Midagi toimub. Väidetavad qi-energia kanalid on jäänud juba kaardile… Vaadake vastavaid uurimistöid:

    Li HY, Yang JF, Chen M, Xu L, Wang WC, Wang F, Tong JB, Wang CY: Visualized regional hypodermic migration channels of interstitial fluid in human beings: are these ancient meridians?

    Meng JB. Study on the Propagation Along Meridians of 12 Healthy Normals Using Radioactive X-Stroboscopic Photography Techniques. Zhenci Yanjiu. 1989; 14 :1.

    Li RW, Wen S, Meng JB, Gao HH, Chang BQ, Tian JX, Zhang SW. Analysis of the linear migration of the radionuclide along meridians in perfused extremities of monkey. Zhenci Yanjiu. 1992; 1 :67–70.

  10. Ma ei pea ammu neid raamatuid enam sirvima, et teada, kustmaalt need m-muinasjutud algavad.
    Mingid elektronid pole samuti energia.
    Pöörakem parem tähelepanu sõnapaarile POTENSIAALIDE VAHE.
    Sõna energia on potensiaalide vahe väljendamiseks väljamõeldud. Näiteks ELEKTRI ENERGIA. Energiale ei saa automaatselt omistada korpuskulaarseid omadusi. See oleks m-mädasoo…

  11. @valdek:
    potensiaalide asemel tuleb tegelikult potentsiaalide kirjutada. Ma kirjutasin ka varem valesti, aga nüüdseks olen õige kirjapildi meelde jätnud. Jutt käis siis õigekirja kohta, sinu jutu sisuline pool jäi mulle arusaamatuks, tunnistan.

  12. vice versa ütles:

    Midagi toimub. Väidetavad qi-energia kanalid on jäänud juba kaardile… Vaadake vastavaid uurimistöid:

    Selleks, et piiratud hiina keele oskusega lugejad eksikombel vice versa “uurimistöid” tõsiselt ei võtaks, olgu ära mainitud, et viidatud ajakiri “Zhenci Yanjiu” (õieti “针刺研究”, ingliskeelses literatuuris rohkem tuntud kui “Zhēn cì yán jiū”) ei ole teadusajakiri, vaid akupunktuurihuviliste ajakiri, mida Hiina riiklik “Traditsioonilise Hiina meditsiini” agentuur välja annab. Selle pealkiri tähendab tõlkes “Nõelraviuuringud” ja SCImago andmeil ei ole seda teaduskirjanduses aastatel 2000–2007 kordagi tsiteeritud. Kaheksa aastat järjepannu ei leidnud mitte ükski 针刺研究 artikkel mitte üheski teadusajakirjas isegi joonealust äramärkimist. 2008. aastal toimus väike hüpe ning teda tsiteeriti 16 korda. Võrdluseks, näiteks Ühendkuningriigis ilmuv Journal of General Virology on neil aastatel enam-vähem stabiilselt 3600–4000 tsiteerimist aastas pälvinud, mis teeb keskeltläbi kolm tsiteerimist iga artikli kohta. Ja JGV ei ole kuigi suur ajakiri; säärane elevant nagu JAMA suudab välja teenida 26000–33000 tsiteerimist.

    Aga see pole veel kõik. Kui uurida, mida 针刺研究 kirjastanud on, tuleb välja, et nende peamiseks uurimismeetodiks on insuldi- või infarktiohvrite nõeltega torkimine, umbes niimoodi:

    METHODS: A total of 90 ACI patients were randomized into ear-acupuncture, scalp-acupuncture and body-acupuncture groups, with 30 cases in each. For patients of ear-acupuncture group, the main otopoints used for penetrative needling were Zhen(MA-AT)-Nie(MA-AT)-E(MA-AT) on the affected side in combination with Jian(MA-SF 4)-Suogu(MA-SF 5) and Zhou(MA-SF 3)-Wan(MA-SF 2)-Zhi(MA-SF 1) for upper-limb paralysis, and with Tun (MA-AH 5)-Zuogushenjing(MA-AH 6), Kuan(MA-AH 4)-Xi(MA-AH 3), and Xi(MA-AH 3)-Huai(MA-AH 2)-Zhi(MA-AH 1) for lower-limb paralysis, and body acupoints as Jianyu(LI 15), Hegu(LI 4), Huantiao(GB 30), Taixi(KI 3), etc. For patients of scalp-acupuncture group, scalp-points used were Dingnie Qianxiexian(MS 6) and Dingnie Houxiexian(MS 7) on the healthy side, and combined with body acupoints (the same as those mentioned above). For patients of body-acupuncture group, only body acupoints were used. The treatment was given once daily for 14 days.

    RESULTS: Comparison among 3 groups showed that the increased myodynamia of both upper and lower limbs in ear-acupuncture and scalp-acupuncture groups was significantly superior to that of body-acupuncture group (P < 0.01). The neurofunctional deficit scores of ear-acupuncture and scalp-acupuncture groups were significantly lower than that of body-acupuncture group (P < 0.01) after the treatment. In comparison with pre-acupuncture, the neurofunctional deficit scores of the 3 groups lessened considerably after the treatment (P < 0.01). Of the 30 cases in each of earacupuncture, scalp-acupuncture and body-acupuncture groups, 0, 1 and 0 were cured basically, 21, 18 and 4 experienced marked improvement, 9, 11 and 20 were improved, 0, 0 and 6 failed, respectively. The therapeutic effects of ear-acupuncture and scalp-acupuncture were obviously superior to that of body-acupuncture group (P < 0.01). No significant differences were found between ear-acupuncture and scalp-acupuncture groups in myodynamia improvement, neurofunctional deficit scores and clinical curative effect (P > 0.05).

    CONCLUSION: Acupuncture can effectively improve ACI patients’ clinical symptoms and the therapeutic effect of ear-acupuncture and scalp-acupuncture was superior to that of simple body acupuncture.

    ACI tähendab akuutset ajuinfarkti.

    Isegi, kui me eetilised ja statistilised küsitavused kõrvale jätame, on 针刺研究 teadusallikana umbes sama tõsiseltvõetav kui Nõukogude Liidus ilmunud publikatsioon lõssenkismi võidukäigust kodanliku evolutsiooni vastases võitluses.

  13. Huvitav lähenemine digi poolt antud küsimusele.
    See, kui mitu korda midagi tsiteeritud on, on statistika, ja kas 3000 korda tsiteeritu on teaduslikum 30 korda tsiteeritust, on rohkem terve mõistuse küsimus.
    Kui aga kedagi sisu huvitab, siis laenasin tsitaadi:

    Although there are many theories, the actual mechanism of the meridians is not fully understood. What is understood and repeatedly demonstrated is that there is some structure in the body that does not conform to any of the known structures, such as blood or lymph vessels, that closely corresponds to the traditional Chinese meridian theory.

    http://www.naturalnews.com/024.....e_TCM.html

    Sealt leiab veel hulga toredaid viiteid.

  14. @dig:

    Skeptikute ja lillelaste vahe on, et skeptikud tahavad iga väite juures näha viidet tõestusele. Lillelapsed aga võtavad kõike kirjapandut kui püha tõde.

  15. @dig:
    Väljavõtteid

    Skeptics believe that the human body has no ability to defend itself against invading microorganism and that the only things that can save people from viral infections are vaccines.

    • Skeptics believe that pregnancy is a disease and childbirth is a medical crisis. (They are opponents of natural childbirth.)

    • Skeptics believe that human beings were born deficient in synthetic chemicals and that the role of pharmaceutical companies is to “restore” those deficiencies in humans by convincing them to swallow patented pills.

    • Skeptics believe that the SUN has no role in human health other than to cause skin cancer. They completely deny any healing abilities of light.

    • Skeptics believe that there is no such thing as human consciousness. They do not believe in the mind; only in the physical brain. In fact, skeptics believe that they themselves are mindless automatons who have no free will, no soul and no consciousness whatsoever.

    Never argue with drones. You only waste your time and annoy the drone.

    Skeptics… zombies… drones… different words for the same thing. Soulless, mindless, lacking consciousness and free will, having no awareness of the value of life… these are the skeptics arguing for vaccines, mammograms and chemotherapy today. They are agents of death who can only find solace in an industry of death — the industry of modern medicine.

    ::::::
    Kommentaarid paistsid ühekülgselt kiitvatena

  16. @ Mart K.
    Ära pahanda, kuid mees kes ühendas 5 stringi teoreemi üheks nimetab seda M-teooriaks. Kuid mida tähendab see M?
    Ei saa olema m-teooria-energia, m-teooria-väli, vaid on M-teooria (mis peaks siis ühendama meile tuntud füüsikalised jõud), mis kahjuks tõestamata ja omab ainult filosoofilist tõestust.

    Aga sümbol μ- ajaks matemaatikud närvi.

    Seega m-, sidekriipsuga oleks hea lahend.

  17. Üks tähelepanek veel see, et kas keegi viitsib tegelast müstik dig väitlusele kutsuda, kui tal puudub ligipääs internetile?

    Internetis (kommentaaiumid, foorumid) targutamine on sama mis nn tagantjärgi tarkus. Aga tagantjärgi tarkus on tavaline targutamine ehk võlts teadmiste ja oskuste najal.

    Mina ei ole selleks reaalses keskkonnaks võimeline, kuna juba töö juures kontoris, üle laua, müüb üks kolleeeg teistele raviripatseid ning ma ei ole suutnud teistele selgeks teha, et see on ainult raha tegemine, kuna olen kohati liialt pealepressiva ja järsu iseloomuga.

  18. Kvantripats, mis kasutab nanotehnoloogiat, on väga huvitav – kuna nano- märgib sihukesi objekte, mis on üks miljardik meetrit. Miks ma seda ripatsit siis palja silmaga näen? Või vabanevad selle seest nahal kandmisel nanoosakesed? Ja tungivad läbi epidermise partiklite tsütoplasma kandja interkosmost ühendava vedela sidekoe rauaioonidega rikastatud tuumatutesse rakkudesse, tõstes nii vere energiataset kümne ühiku võrra ning loovutades elektroni, millega viiakse välja toksiinid elutähtsatest organitest, alandades sel moel oksüdatiivset stressi ja minimiseerides tuumorrakkude aktiivset migratsiooni?

    Soovitaksin juhtida naiste tähelepanu, kes sihukesi ripatseid ostavad (kuna 10 astmel miinus üheksa ei ütle neile midagi), et nanoosakeste käitumine organismis on meie jaoks uus valdkond ning võimalikud kõrvalmõjud teadmata, väidetavalt jõuavad nanoosakesed vereringe kaudu ka ajusse, ja mida nad seal teevad – ?! Võib ju olla, et mitte head…

    VV – keegi ei nimetanud Hiina qi-meistreid vandenõulasteks, aga kui sa oleksid lugenud läbi, mida sinu poolt viidatud kodulehel pannakse “süüks” skeptikutele, siis peaks sinu arvamus selle allika tõsiseltvõetavuse kohta kui mitte kaduma, siis vähemalt veidi vankuma. Viidatud Oxfordi lehe puhul on tegemist tõenduspõhise alternatiiv- ja täiendmeditsiini leheküljega. Ja siin pole keegi kuhugi imbunud, sest teadlastele ka meditsiinis on omane, et lihtsalt niisama midagi tõe pähe ei võeta ja valeks ei kuulutata, vaid teadlastel on selline kange himu kindlaks teha ja teada saada, kuidas miski toimib ja miks ta nii toimib, või äkki ei toimi. Ja qi-st ei ole selles esimeses artiklis ju küll juttu, ikka nõelravist. Ja nõelravi uuringuid on tehtud palju, ja nende tulemused on vastukäivad – üks uuring leidis, et on raviefekt, teine – ei ole. Tegelikult tehakse sadu uuringuid ja ühe-kahe-kolme uuringu põhjal ei saa öelda midagi ravimi/meetodi tõhususe kohta. Tuleb võtta statistiliselt arvestatava suurusega valim artikleid (juhuslik valim, et vältida analüüsitulemuste mõjutamist objektide valiku läbi) ning teostada nende kompleksne analüüs. Nii ka tehakse, kuid see on loomulikult aeganõudev ja tülikas töö, lihtsam on guugeldada ja võtta mõni suvaline endalemeeldiv artikkel ja teha oma järeldused selle alusel (seda teevad ka toidulisandite müüjad ning ravimifirmadki).

    Teine link viitab hoopis masina- ja inseneriteaduse lehele, ja artiklis endas on viidatud lp härra Volli kuulsale Demetron imemasinale. Juba see tekitab minus kahtlusi. Lisaks olen ma ise üht analoogset Jaapani imevidinat proovinud, mis pidi teatud kohtade peal piuksuma hakkama. Piuksus küll, aga suvalistes kohtades ja raviefekti polnud mingisugustki (abikaasa kroonilisele nohule nt).

  19. Oma sõnade kinnituseks lisan ka mõne lingi:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396602

    Line patterns in the mosaic electrical properties of human skin–a cross-correlation study.

    Martinsen OG, Grimnes S, Mørkrid L, Hareide M.

    Department of Physics, University of Oslo, Norway. ogm@fys.uio.no
    Abstract

    A vehicle with 16 electrodes for the two-dimensional electrical admittance mapping of human skin is presented. Measurements on 20 test subjects have been carried out and analyzed for the possible detection of line patterns in the electrical properties of the skin, claimed to coincide with the so-called acupuncture meridian lines of ancient Chinese medicine. No such lines were found.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pu.....t=Abstract

    []Skin impedance measurements at various skin sites yield different impedance loci for normal skin and special skin sites. The results of skin impedance measurements taken at such sites with a two-electrode measurement system are presented herein. Some of these sites can be identified as acupuncture points. Data from 4 volunteers were acquired by means …[]

    Viimase lõiguga ma sooviksin näidata, et kõik pole kuld. Kui artiklis on öeldud, et MÕNDA punkti võib seostada nõelravi punktiga, siis nii seda tuleb ka mõista. Mitte nii, et mõõdetud erinevused naha elektrilises näivtakistuses ongi tõenduseks nõelravipunktide ja nõelravi efektiivsuse kohta. Ma lihtsalt sirvisin artikleid, ja nägin, et tulemsued on väga erinevad, alates sellest, kui suured need alad on kuni selleni, kas neid üldse on ja kus nad paiknevad.

    Teine asi – 4 inimesega teostatud uuring ei anna kindlasti statistiliselt usaldusväärset tulemust.

  20. oi, KatrinV
    tead, ravist ega raviefektist ja-tõhususest, polnud küll kummaski minu eelmises kommentaaris antud viites juttu. Ka esimeses kommentaaris mitte.
    Kogu tants käib selle ümber, et püütakse meridiaane, neidsamu, mida mööda müstiline qi kulgeb, teha nähtavaks (“making the meridians ‘visible’.”) mängides akupunktuuripunktidega mitmel erineval moel. Iga artikli lõpus on ka hulk viiteid sarnastele uuringutele ja neid pole teps mitte paar-kolm.
    Ja veel, kui ükskõik millises artiklis on juttu nõelravist, siis tea, et nõelravi e. akupunktuuri ilma qi-ta ei käsitleta, sest akupunktuur on qi-ga manipuleerimine. Kui ma ütlen püksid, siis ma mõtlen pükse, mitte vasakut pükssäärt, näiteks, kui muidu aru ei saa.

    Praegu on mul küll jäänud mulje, et vestlen siin masinatega, kes lülituvad tööle mingi märksõnad peale ja nägemis- ning mõtlemisvõimetutena, lihtsalt vastavalt sisseseatud programmile hakkavad tapeete väljastama. Seda VV-le suunatud manitsust räägi oma vanaemale, nunnu oli.

  21. @vice versa:

    esiteks peab ütlema, et ma pole akupunktuuri vastu – jälgin teaduslikku uurimistööd ja tunnen isiklikult inimesi, kes akupunktuuri teaduslikult uurivad. seetõttu tean öelda, et isegi kui akupunktuur teatud piiratud valdkondades (nt iiveldamise ja oksendamise vastu) mõjub, pole sellest loogiline järeldada, et postuleeritud alusmehhanism õige on – võib olla, et akupunktuur mõjub mõnel teisel viisil.

    st akupunktuuri toimimine (teatud piiratud juhtudel) ei tähenda, et oleks olemas ka qi. ja seega pole õige väide, nagu ei võiks akupunktuuri uurida ilma qi-ta – võib üritada teaduslikult uurida, miks akupunktuur teatud valdkondades töötab, esialgu qi mängust välja jättes. ehk läheb akupunktuuri efektide lõplikuks selgitamiseks tarvis midagi taolist, mida me veel teaduslikult ei tunne (qi?), aga ehk saame ilma hakkama.

  22. Kogu tants käib selle ümber, et püütakse meridiaane, neidsamu, mida mööda müstiline qi kulgeb, teha nähtavaks (“making the meridians ‘visible’.”) mängides akupunktuuripunktidega mitmel erineval moel.

    Ja Katrini viimane postitus, nr. 27 siis, oli ju sama asja kohta?

  23. Mina pean aga ütlema, et olen akupuntuuri vastu. No vähemalt sellise akupuntuuri, mida hulgi harrastatakse ja uuritakse. Akupunktuur, kui iseseisev ravimise viis annab tulemusi vaid üksikutel arstidel, vähemalt räägivad seda hiinlased ise. Akupuntuuri ajaloos on selline ära mainitud olnud, tema nimigi oli Kolme Punkti Li või midagi sarnast, ma täpselt ei mäleta. S.t. ta ravis inimesed terveks mõjutades kõige rohkem kolme punkti. Kui akupunktuuris on erinevatel andmetel kasutusel 365-700 punkti, siis kogu kunst ongi leida need õiged, mille mõjutamine annab positiivse tulemuse. Li leidis alati, tema oli tõeline kunstnik. Aga nagu me teame, kunstianne pole kopeeritav, paljundatav ega saa mingi valemiga muuta laiatarbekaubaks. Tavaarstidel on diagnostika võtted, ka nende tulemuslikkus oleneb andekusest ja raviks kasutavad akupunktuuriga paralleelselt fütoteraapiat, mis on sisuliselt ravim, ja patsient peab lisaks tegema enesemassaaži ja/või harjutusi. Kui kolme päeva jooksul muutusi ei täheldata, määratakse uus ravi.

    Aga mis meil tehakse!?

    Kui nüüd qi olemasolust või mitte, rääkida, siis kuidas saab väita, et seda ei ole olemas, kui tegelikult ei aduta, mis on qi. Näiteks öeldakse, et Kuu qi mõjutab tõusu ja mõõna. Või oled näiteks migis piisituatsioonis ja sul lööb põhja alt ära, siis öeldakse, et sul on nõrk qi (pabistaja). Kõik polkovniku lese hädad on ka qi mõju. Mõte on qi. Jne. jne.
    Qi’d purki pole veel püütud, nagu juba oma esimese kommentaaris mainisin ja, nagu ka austet loo autorgi esitlusest näeme, saame rääkida vaid qi avaldumistest mitmel erineval moel. Ja nagu Jaan ütles, et äkki on see veel midagi, mida me ei tunne, aga… kui saame tundma ja paneme siis sellele omale suupärase nime, siis ei saa küll kuidagi keerutada end välja, et me qi’d ei vaja, sest just see uus nimetatu ongi qi.

  24. Kriku, Katrin võis ju midagi postitada ja isegi õiget asja, aga asi on selles, et ta ei jaga asjast midagi ja iriseb oma tõekspidamiste najal.

  25. Mart K. ütles:

    Aga mis siis, kui subjektiivselt teeb paremaks, aga objektiivselt halvemaks?

    :))))
    See sobib hästi olukorda, kus mina varastan Kuu ja peidan oma kambrisse.

  26. Sellises olukorrad, kus meditsiinis muutub patsiendi olukord subjektiivselt paremaks aga objektiivselt halvemaks ei olegi nii harvad. Kohe tulevad pähe mõned haigused, mis nõuavad piiratud toidu/veeratsiooni ja mille puhul režiimist mittekinnipidamine võib küll mõnus olla, aga head ei tee.

    Teine aspekt on teadmiste tasemel – kui miski rumalus kedagi kunagi aitas, või tekitas tunde, et aitas, siis on see juba poolel teel libateadmiseks saamiseni. Liigne platseeboefektil mängimine mürgitab inimkonna teadmist sellest, mis tegelikult toimib.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga