Umbluu preemia 2013 nominendid

Käes on aeg mõelda selle üle, keda sel aastal Umbluu preemiaga pjedestaalile tõsta. Kes on selle aasta jooksul kõige enam kündnud uhhuu-põldu ja laotanud viljatut sõnnikut meie ajudesse, külvanud teadmatust, edendanud ignorantsi ja teinud muud sarnast, mida Umbluu preemiaga pärjata võiks?

On see kohalik Zeitgeist liikumine oma Ulmefilmi ja telegram.ee saidiga (või on alkeemia.ee hullem selles mõttes, et seda tsiteeritakse sagedamini nt Postimehe Naine24 portaalis?); või hoopis Erki Nool homoseksuaalsuse raviideedega; või ajakiri “Psühholoogia Sinule”, mis ähmastab piire päris psühholoogia ja umbluuteenuste vahel; või siis Mihkel Oja oma mitmete tegemistega (chemtrail, mobiilihirm, kauglugevate elektriarvestite vastane tegevus ja muu selline; nimetaks veel ära ka Tarmo Koppeli, aga ilmselt peab ta veel feimi koguma, et Viljo Viljasoo mõõt välja kanda; või siis “energoman” Kalju Paldis, kel pikk ja hoogne umbluu-karjäär selja taga ja küllap ka ees, kui söömatus ära ei võta; ehk hoopis Kaia-Liisa Reinut, kes Universuse asju ajab, umbluud usinalt meinstriimib ja üldhariduslikus koolimajas Sisemise Tarkuse Päevi korraldab; ei tasu unustada ka Annely Sootsi.

Palun esitage oma kandidaate või andke hääl siin nimetatutele. Umbluu preemia 2013 kuulutatakse välja 31. aprillil.

120 Replies to “Umbluu preemia 2013 nominendid”

  1. Minu jaoks on jätkuvalt mõjukaim Ingrid Peek. Suht nadi oli kuulata, kuidas minu makstud maksude eest terve aasta otsa maailmalõppu promoti. Ma isegi kartsin pisut seda kuupäeva selles mõttes, et äkki mõned inimesed hakkavad segaseid tempe tegema.

  2. Kui saaks valida aasta umbluu-toote, siis oleks see kindlasti Devini aluseline pudelivesi. Neil oli ikka kõva “launch”. Inimesed ostsid aluselist vett kokku nagu pöörased.

    Siin ka väike ümber nurga toodet promov artikkel, mis ilmus Buduaaris ja millele viitab ka Devini lehekülg. Aluseline vesi hoiab ära vähi tekke :)

    http://devin.ee/index.php/et/d.....-eest.html

    Kõige koomilisem on, et Devini vee maaletooja on biokeemik Jaanus Lember. Jälle maksahaak meie teadusele.

    http://www.devin.ee/index.php/.....ember.html

    Edu umbluutajate väljanäituse korraldamisel!

  3. Ei ole teiega nõus, kui püüate heita halba valgust vaimsete asjadega tegijatele ja nende praktikatele! Kelle huvides te siin halvustate Kaia-Liisa Reinuti tegemisi või Kalju Paldist? No eks proovige tema kombel toituda ega see kerge ei ole…Õppida on sellest aga küll!
    Kaia-Liisa Reinut on oma küllatki pikaajalise praktikaga aidanud paljusid inimesi leida endas varjatud võimed. Jõudu talle ja tema meeskonnale Sisemise Tarkuse Päevade korraldamisel kui ka Sisemise Tarkuse Keskuse kja Universuse kooli juhtimisel!

    Kui umbluu auhinda tahate välja anda siis see sobiks väga hästi Andrus Ansipile! ;)

  4. Umbluupreemia peaks saama Andrus Ansip ja T-H. Ilves. Esimene oma viie rikkama jutuga meie ajude reostamise eest ja teine jääkeldri protsessi ehk rahva hääle summutamise eest.

    Palju õnne!

  5. Aga Martin Välli, ehk annad selle auhinna ise endale. Sa tegeled palju just teaduse ideologiseerimise ja religioniseerimisega, eeldades et teadus teab absoluutset tõde (selline 18. sajandi kantiaanlik väide). Minu meelest on see täielik umbluu. Teaduse point on pidev tõe otsimine, pidev eneses kahtlemine mitte mingite absoluutsete dogmade loomine. Ideoloogiad ja religioonid esitavad dogmasid. Sina oma karmide hinnangutega virutad järjest igasuguseid dogmasid, mida tõestad just teaduse autoriteediga. Mis on absurd.

  6. @Martin Vällik:
    Või nojah, Erki Nool esines ju ka poliitikuna, kui erinevus on selles, et tema esitas libateaduslikke väiteid, mille kohta on paremad andmed olemas, üldpoliitilised loosungid pole paraku sellisel moel analüüsitavad.

    Seega poliitik võib küll nominent olla ja isegi Umluu preemia saada, aga mitte üldpoliitiliste väidete pärast, vaid konkreetsete umbluuväidete (homoseksuaalsust saab ravida) ja umbluupraktikate soosimise eest (anname homöopaatidele riikliku tunnustuse).

  7. Njaa, keeruline otsustada. Ojamihkel on kindlasti nähtus omaette oma ülilaia profiiliga kuid tegu tundub olevat suhteliselt nõrkade uskumustega tegelasega kes lihtsalt kasutab inimeste ignorantsust oma äriplaanide ellu viimiseks.

    SAPTK ja Nool on suht-koht samast klassist ning lihtsalt ei ole kursis viimase sajandi või veidi pikemagi aja jooksul saadud teadmistega ning suuremas plaanis on suhteliselt kahjutud, ehkki koomilised, nähtused.

    Telegram-ulmefilm on suuresti lihtsalt suuvoodriks teistele ning ise ei tundu suurt midagi ära tegevat, ehk siis taaskord ei pea neid eriti suureks probleemiks.

    Noist märksa hullemaks pean Novembri lugu homoöpaatia kursustest apteekritele:
    https://skeptik.ee/index.php/2012/11/09/eesti-apteekrite-liidust-saab-posimise-haaletoru/
    Kindlasti oli aasta jooksul ka teisi sarnaseid juhtumeid.

    Isiklikult annaks auhinna sarnastele arsti paberitega umbluu propageerijatele-levijatele kuna nonde sõnavõtte kiputakse reeglina märksa tõsisemalt võtma, tegu ju ikkagi arstiga.

  8. Peab tunnistama, et olen täielik võhik nende nimede suhtes. Ilmselt olen mõnedega vaielnud mingites teadusteemalistes kommentaariumites, kuid seal on neil arvatavasti varjunimed.
    Umbluutajatest andis väikese ülevaate see:
    https://skeptik.ee/index.php/category/kes-on-kes/

    Nimekirja peaks täiendama.

    Väljapakutud kandidaatidest pean olulistemaks inimeste tervisega mängijaid – st Kaia-Liis Reinut ja Annely Sootsi. Vaadata tasub Sisemise Tarkuse Kooli päevatasu (13-14.04.). Aga nojah – hind sisaldab ka trükitud kava ja kilesusse. :)
    Kui avaldad kuskil DELFI kommentaariumis kahtlust loodusravi efektiivsuses, saad enamasti hirmsa sõimu osaliseks. Aga selle põhjus ehk ei olegi niiväga veendumused – hoopis majanduslik kasu – koolitustest, kaupadest, posimisest…

    Umbluu auhinnale pakuksin veel kommenteerijat “mömmik” – kuid see on vist teine teema.

  9. Ulmefilmi ja Telegrami seltskond kindlasti vääriks häbimärgistamist, ainult et nemad (ja nende poolehoidjad) ilmselt käsitleksid seda töövõiduna ja rõõmustaksid kaasneva peavoolumeediakajastuse üle…

    Võib-olla tuleks anda auhind kesknärvisüsteemi ja (inim)mõistuse evolutsioonilisele arengule, mis on tinginud olukorra, kus inimesed on võimelised vähimagi pingutuseta uskuma igasugust jama ning mitte märkama, et nende eneseõigustused selliste uskumuste kaitseks on puhtakujuline demagoogia.

  10. Kindlasti on preemiat väärt kristlik organisatsioon, kes algatas kooseluseadusevastase kampaania ja teisena pakun välja Kanal 12 Jututoa saate, kus otse eetris ennustatakse.

  11. @Viive Roomere:
    Kas Kalju Paldise kombel toitumine käib nii, et sööd ära lamba ühe koiva ja siis teatad, et kuna täislammasteni ümardatuna koosnes söök 0 lambast, tuleb kirja panna, et toitumist ei toimunud?

  12. @klõbisti Mis õigusega te inimesi süüdistate ja lahmite? Kes mängib kelle tervisega?
    Iga arukas inimene teeb ise oma valikuid, millistel kursustel osaleb ja on muidugi õigus olla ka skeptiline, aga kirjuatada nii:
    inimeste tervisega mängijaid ..
    Kas see ei ole siiski otsene süüdistus?
    Kas hindate seda kasu, mida saite kursuselt ainult “sussimaksuna ” ja muud kasulikku teavet sealt ei saanudki?

  13. Ma pakun samuti Hando Tõnumaad koos oma ulmefilmi ja telegrammiga. Lisaks on ta on paraja kaose tekitanud noorte hulgas propageerides kanepit ja oma usulahku.

  14. Telegramm + kommentaarium on loomulikult omaette vaatamisväärsus kus ei häbeneta tõmmata võrdusmärke sularahamaksetel ID näitamise ja III maailmasõja vahele, aga nagu keegi juba mainis siis neid ullikesi kütaks igasugune promo ainult takka. Vaba maa, las mässavad.

    Hääle annaks siinkohal vist tõesti SAPTK’ile (kui see täidab üldse vajalike kriteeriumeid?) kuna näen neis tõesti reaalset ohtu avatud teadmistepõhisele maailmavaatele.
    Nende (kahtlemata professionaalne) kampaania kahjuks töötab.

  15. Sedapuhku hakkas isegi minusugusele kahtlejale silma midagi, mille sobivus umbluu-preemia nominendiks on ilma igasuguse küsimärgita :)

    Konkurentsitult parim elamus oli teada saada tõde lennunduse eesmärkidest, selle arengu tegelikust edasiviivast jõust. Nimelt on juba aegade algusest juhtinud lennukikonstruktoreid suur unistus – joonistada taevasse ilusaid valgeid triipe. Aastakümnetepikkuse arendamise ja leiutamise tulemusel viidi see unistus ka ellu. Juba Nõukogude Eesti taevas võis neid aeg-ajalt imetleda, rääkimata juba tänapäevast, mil meile avanevad enneolematud mustrid. Nüüd siis oleme pühendatud ka seni kiivalt varjatud saladustesse – kuidas see kõik on saavutatud ja millised on võimalikud arengusuunad. Pärast Tšeljabinski juhtumit pole isegi enam tarvis tõestada, et projekt on arenenud kosmilistesse kaugustesse ja kõrgustesse. Tänagem nende teadmiste eest kõiki, kes tõid päevavalgele nähtuse nimega chemtrail. Omistagem neile see kuldaväärt preemia!

  16. Viive Roomere ütles:

    @dig Kui kursis ei ole. siis Kalju Paldis toitub ainult puhtast veest ja mahladest… tahket toitu ta ei söö.

    Tutvume usaldusväärse allikaga, kellegi Kalju Paldisega, Õhtulehe vahendusel:

    Paldis kinnitab, et tema puhul on kõik aus ja puhas, mingit söömist pole ette tulnud!
    “Peale vee joon ainult ravimtaimeteesid, vahel harva võtan lusikatäie mett. Aga mahlajoomise olen ära jätnud, mõne punnsuutäie päevas võtan.”
    Energomees ütleb, et maitsmismeel on tal aastaga täielikult kadunud. Tal ei hakka süljenäärmed tööle ka siis, kui keegi meeter eemal šašlõkki sussutab või forelli grillib.
    Siiski. Luke mõisa üritusel söönud Kalju Paldis ühe selle suve maasika ning perefirma tööülesannetes Lätis käies pidi maitsma imeõhukese killukese juustu: “See võis olla nii 20 grammi, sulas suus ega jõudnudki kõhtu.”

    Sööb ja joob, aga ümardab nulliks. Ühesõnaga, valetab.

  17. Minu meelest ei ole Nool ajanud kaugeltki piisavalt umbluud, et terve aasta preemiat ära teenida. Heal juhul võiks talle ergutuspreemia anda, kui umbluu-ajamist ergutada vaja oleks. Võib-olla toimivad ergutuspreemiad umbluulaste peal paradoksaalselt?

  18. @Kriss:
    @Jaanus Nurmoja:
    Pooldaksin ka seda chemtraili seltskonda. Juhtusin ükspäev nende Feissbuuki lehele ja lugesin, naersin ja natuke tundsin hirmu ka selle üle, mida kõike inimesed ikka usuvad… Ja siis olevat eestlased uskmatu rahvas… Kaugel sellest.
    Samas vääriksivad ehk kõik auhinda, nii olekski vast parim anda auhind rumalale inimmõistusele, mis kõike seda usub.

    Aga Päikest muidu!

  19. Hei!
    Mina pakuks välja selle, mis mulle korda läheb. Nimelt ajakiri “Psühholoogia Sinule”.
    Seda kord bussi oodates toda kioskis sirvides ehmatasin end keeletuks. Teaduslikku teadmist pakkuvad ja respektaablid artiklid vaheldusid isehakanud luululiste tegelaste jutukestega. Asi on kuri sellepärast, et ajakiri reklaamib end pakkuvat usaldusväärset teavet – tema reklaamiks on enam-vähem tõsiseltvõtavate artiklite olemasolu.

    Nii ei häiri mind seltskonnad, kes pühitsevad mingit ususekti kuskil keldris või mingil internetilehel. Teadjad teevad oma valiku, uskujad ja kergemeelsed oma.

    Mind häirib umbluu tegelaste lubamine ajakirja, kes reklaamib end teaduse meetodi austamisega. Eks see TEDx on kohati kukkunud samale teele. Teaduse suled on ahvatlevad, millega end ehtida.

  20. Viive Roomere ütles:

    Kelle huvides te siin halvustate Kaia-Liisa Reinuti tegemisi või Kalju Paldist? No eks proovige tema kombel toituda ega see kerge ei ole…Õppida on sellest aga küll!

    tjaa…ega see kerge ole nii kaua salaja süüa. ikka tuleb ju aeg-ajalt poest söögikraami tuua sedasi, et kellelegi vahele ei jää. kunst tõesti!

  21. Pooldan samuti Martini kandidatuuri. Oma ateistliku maailmavaate reklaamimine teaduslikkusele pretendeeriva mimikri abil, häbilugu.
    (PS Margus Kiisile: Kantiga pole sellel mingit pistmist, Kant oli omas kontekstis pigem religiooniapologeet).

  22. Vana tutvuse poolest annan hääle Viljasoole. Ulmefilm vääriks seda küll rohkem, aga tõepoolest ei taha, et see sopp reklaami juurde saaks.

  23. Viive Roomere ütles:

    @klõbisti Mis õigusega te inimesi süüdistate ja lahmite? Kes mängib kelle tervisega?
    Iga arukas inimene teeb ise oma valikuid, millistel kursustel osaleb ja on muidugi õigus olla ka skeptiline, aga kirjuatada nii:
    inimeste tervisega mängijaid ..
    Kas see ei ole siiski otsene süüdistus?
    Kas hindate seda kasu, mida saite kursuselt ainult “sussimaksuna ” ja muud kasulikku teavet sealt ei saanudki?

    Uurisin Sisemise Tarkuse Päevade kava:
    “10.15-11.15 Loeg “Uus paradigma” – Mai- Agathe Väljataga

    11.45-12.45 Loeng “Külluse suurendalmine kristallide abil” – Kaia-Liisa Reinut – Sisemise Tarkuse Kooli UNIVERSUS juhataja ning koolitaja + reiki meister ja õpetaja, kristalliteraapia õpetaja ja gemmoloog http://www.universus.”

    Oletasin, et järgneb loeng on teemal: “lauake, kata end” – aga ei:

    “Pühapäev, 14.aprill 2013

    10.15-11.15 Loeng ” “- Igor Mang”

    Teemasid on veel… Nii et soovitan soojalt osaleda.

  24. Jason ütles:

    tjaa…ega see kerge ole nii kaua salaja süüa. ikka tuleb ju aeg-ajalt poest söögikraami tuua sedasi, et kellelegi vahele ei jää. kunst tõesti!

    Selle kohta on olemas marksistlik kõnekäänd. Kui söömisega vahele jääd, teatad, et mingit söömist pole olnud ja lisad Groucho kombel juurde:

    Who are you going to believe, me or your lying eyes?

  25. Milline peavoolu-meediakanal kõige rohkem neid alkeemikute ja telegrafistide uudiseid ning libaravimiparisnike reklaami oma veergudele napsab? Elu24? Delfi? Postimehe Naine? Mõnele sellisele kuluks küll noomitus ära. NEMAD peaksid ju süüdivad olema, isegi kui hallokosmonaudid ei ole.

  26. Minumeelest see tüüp, Hando Tõnumaa, on lihtsalt üks osav manipulaator, kellele armas jumal :) on jaganud kõvasti energiat ja kes kasutab seda kõike kuulsuse ja raha teenimiseks. Ilmselt ta naudib oma staatust, nii et ma ei soovitaks küll talle mingit auhinda anda, sellega saab ta ainult hoogu juurde. Pigem mõnele, kes selliseid takka aitavad.

  27. Kas see Mihkel Oja on sama tegelane, kes kunagi võrgutamist ja seksivärki rahvale õpetas? Kui nii, siis on tegemist tõenäoliselt samasuguse tähelepanuvajadusega multitalendiga nagu Tõnumaa, kes liigub valdkondi pidi, mis parasjagu kõige rohkem kuulsust tõotab.
    Umbluu-asi on praegu vist igati hea põld sellistele künda, kasvõi Halloo Kosmos jms. on kindlasti head pinnast ette valmistanud.

  28. Teadupärast on olemas inimesed (mõnel neist on ka omad portaalid) kes teenivad umbluutamisega või siis selle vahendustööga raha. Parimad neist teevad seda lausa ERR-s (näide, Ingrid Peek) Nende endi umbluu usklikkus võib varieeruda.
    Meediakanalid, kes teenivad raha umbluuvahendajate vahendamisega (näited, kõik MartK nr. 38 postis ära märgitud. + ise lisan näiteks Tallinna TV, kuhu korra juhuslikult klõpsates juhtusin Jüri Lina filmi nägema. Ma ei tea, kas Tallinna TV teenib sulli, tõenäolisemalt teenib feimi) Nende endi umbluu usklikkus võib varieeruda.
    Inimesed, kes kulutavad oma raha umbluu kaupu tarbides. (näited: helistavad jututoa saatesse või osalevad umbluu üritusel/ kuulavad umbluu loengut) Nende umbluu usklikkus (nagu ka varanduslik seis ja hariduslik tase) võib varieeruda. (näited: usub siiralt, et Kalju Paldis ei söö mitte kui midagi, elab õhust ja armastusest, kuni … no kujutlegem midagi maalähedasemat ette, võimalustest ei tohiks puudu tulla, a`la: kannab oma talismani kaasas, harrastab hommikuti rituaalset päikesetervitust, kuna see tõstab toonust)
    Skeptikute portaal, kes kõrges kontsentratsioonis kogu umbluundust jälgib ja vahendab. (Otsustagu siinkohal iga end skeptikuna defineerija ise, kas tema umbluu usklikkus varieerub või mitte) Kulutatakse taolisele tuuleveskitega võitlemisele oma aega ja halle ajurakke. Sulli teadaolevalt keegi ei teeni, feimi mõningal määral vast ikka, küll aga kõikvõimalikku ja rohket kriitikat – IMHO, võrreldes vähemalt sellega, mis umbluutamise kanaleid tabab – alustades skeptikuile pühendatud teadustööst kuni ehtsa sõimuni välja.
    Niiviisi argumente kaaludes tuleb vist nõustuda, MV võiks pendli endale jätta küll, no näiteks ebaratsionaalsuse eest.

  29. Ma ei kujuta ette, kuidas Tõnumaa oma tegemistega midagi teenida saab. Aga ma pole ka spetsialist veebis jama levitamise kasumlikkuse alal.

  30. @Mart K.:

    Eks ta ikka teenib, iseasi kui palju. Ilmselt on tegemist isikuga, kellele sobivad vaid rahateenimise viisid, millega kaasneb kuulsus, sellest siis selline valik.

  31. Raske valida, Ulmefilm-telegramm on toodetud umbluu mahu poolest mäekõrguselt teistest üle, aga SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks tegutseb olulisemas valdkonnas. Jätan oma hääle esimesele, sest religioosse homoseksofoobia puhul on tegemist väärtushinnangutega ehk siis neil on põmst õigus oma isiklikele deemonitele, küsitav on vaid nende levitamine ja seejuures kasutatav kõnepruuk. Umbluu preemia Ulmefilmile ja selle juurde kuuluvale kärale!

  32. Minu isiklik arvamus on, et ilma au- ja häbitundeta kandidaadid tuleks kui mitte kaalumise alt päris välja jätta, siis vähemalt nende punkte oluliselt kärpida, ja Ulmefilm/Telegramm läheb minu meelest sellesse rubriiki. Kas alkeemia.ee ka, selles olen ma oluliselt vähem kindel.

    SAPTK on väärikas kandidaat olla küll, aga kas möödunud aastal siis usinamat umbluulast Eestis ei tegutsenud? SAPTK umbluu on küll jõuline, kuid suhteliselt kitsas.

  33. Pakuksin välja Igor Mangi! Midagi nii jaburat ei ole võimalik välja mõelda – tagasi keskaega! Ei ja tuhat korda ei.

    Igor Mang: Mida toob aasta 2014? http://www.maaleht.ee/archive/.....d=65918514

    Olen öelnud, et Eesti vajab rahvuslikku päästekomiteed. Asjad on vahepeal jõudsalt edasi arenenud. 21. märtsi Eesti Ekspressis oli tulevane päästekomitee mitmel fotol välja toodud – templirüütlite ordu!
    See kõrgete ideaalidega, kristlikest ohvitseridest koosnev vennaskond võibki kujuneda päästjaks Eesti või ka kogu praeguse tsivilisatsiooni kukkumisel kaosesse.
    ……………………
    Astroloogiat õpetati keskajal Euroopas igas ülikoolis, vaid uusajal kapitalismi tulekuga lükati see kuninglik teadus perifeeriasse ning asendati materialistliku teadusega.

  34. Toetan dig’i – kui Viltuse pendli saaks Telegram.ee, siis see annaks ainult tegijatele tuntust ja hoogu juurde.

    Ma tõstaks hoopis knopkainglit esile:)

  35. Ma arvan ikkagi, et Umbluu preemia peaks kuuluma tõelistele kahjuritele. Jutt meid mürgitavatest lennukitest või kõrgepingeliinidest või aspartaamist või horoskoopidest…, ei tee otseselt viga. Teine lugu on igatsorti “tervendajad”. Loomulikult on olemas platseeboefekt. Kergematel juhtudel see aitabki. Somaatiliste haiguste puhul enamasti ei aita. Oht seisnebki selles, et kvalifitseeritud arstiabi võib posijatele lootes hiljaks jääda.
    Ma ei oska neid kuulsamaid soolapuhujaid nimetada. Selleks peaks vist tuhlama lehekülgedel, kus ma ei käi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga