UFO – see on imelihtne!

ufo uskAmeerika skeptikute ühingu asutaja Michael Shermer on Youtube keskkonnas loonud oma kanali, kus ta käsitleb lihtsal ja arusaadaval moel skeptikute huviorbiidis olevaid asju.

Tänane film räägib sellest, kui lihtne on teha usutavaid ufopilte. Ja lihtne on see tõesti. Koolilapsed meisterdavad ja pildistavad, ranged onud keeruliste aparaatidega ei suuda kindlalt välistada, et need fotod võltsingud on. Pajata juurde usutavana tunduv lugu, kirjuta need raamatuks ning turule!

Lisan juurde ka kohaliku ufoteate Hundioru Nirtilt.

Ja nüüd UFOdest:
http://pilt.delfi.ee/show_original/1174489/
http://nagi.ee/photos/photo_sizes.php?id=1463499&size=l

Ühe mu sõbra sõber (ei ole tuttava tuttava lehma lellepoeg, Sander eksisteerib päriselt) käis Jõgeval motoüritusel. Ja sellised asjad jäid kaadrile. Ootan aktiivset arutelu, et millega tegu.

Ilmselgelt ON siiski tegu UFOdega, sest – 2 sõltumatut inimest said ja selle asjanduse asukoht ajas on muutuv. Need pildid on täiesti edastavad, nii et kui keegi Igor Volke emaili teab, siis edastage need pildid talle, palun.

The truth is out there.

Ilmselt ei ole see tamiili otsa riputatud tordikarp, aga millega tegu?
Ufonaudid kui tehnikalembesed ja rännuhimulised olendid käisid hingesugulasi kaemas?
Või käis politseikopter kontrollimas, et kõik korras oleks?

118 Replies to “UFO – see on imelihtne!”

  1. Kadunud Tõnu Tuvikese arvamus asjast:

    Minu nähtutest on ufole kõige lähedasem 1976. aasta 11. veebruari õhtul Eesti lähedalt üle lennanud nn Balti boliid (boliid on eriti hele meteoor ehk lendtäht). Selle ülelennu järel saadeti üleskutse peale Tõraverre suur hulk kirjeldusi ja joonistusi, millest kõige fantaasiarikkamatel oli kujutatud tiivulisi lennumasinaid, inimesed illuminaatoritest välja vaatamas. Illuminaatorite efekti tekitasid boliidist eraldunud ja temast maha jäänud helendavad tükid, mis paistsid täppidena. Kuna mul oli võrdlusmoment olemas, kaotasin igaveseks usu selliste nähtuste pealtnägijate objektiivsusesse. Ei saa muidugi välistada, et on olemas tundmatuid atmosfäärinähtusi, kuid need on ilmselt üsna ebamäärase kujuga ega meenuta mingil juhul tulnukate antennide ja maandumisjalgadega kosmoselaevu.

  2. Ei seda kindlasti,tulnukaid ei ole olemas.On ainult meie,inimesed.Peaks kindlasti tebiilik olema,et neid uskuda.Jah,inimesed,kõrgelt arenenud rass.Meil on nüüd puutetundlik telefon ja 3D televiisor,ei tea kas hologramm on ulme?Ei julge mõeldagi,hullumajja nagu minna ei taha.
    Jaa,siin me elame,planeet maa.Ainus eluga kaetud planeet.Nii tore,et kusagil mujal elu ei ole.

  3. No vot siis. Teadlased selle kõlaka lendu lasid, et maavälised tsivilisatsioonid võivad olemas olla ja meilgi külas käia. Nüüd söögu oma supp, kui iga voodi all ja põõsa taga tulnukat nägema hakatakse.
    Kui TV moodsad arengud massideni jõuavad, siis hakkavadki tulnukad igal pool mööda tube kolistama. Peab kogu aeg katsuma, ega mõni neist päris tulnukas pole.

  4. Üht ringrajasõitu vaadates nägin kaks korda lendavaid objekte. Üks oli karteripõhjakaitse ja teine, sama auto tagaratas.
    Mõne tsikli ratta alt võis teelvedelev ilukilp lendu minna, või tõstis õhuvool papptaldriku teepealt üles…Minesatea!

  5. Olgu.Maa saan aru,et idiootsust siin ilmas on ja on palju.Aga ma ei saa aru kas skeptik.ee salgab maha igasuguse selle laatse jutu,et on kusagil olemas teised tsivilisatsioonid?Ma jälgisin seda videot ja see ei olnud erilist midagi.Youtube.com on neid täis ja on ka selliseid mida kohe seletada ei oska.Et,mis teema siis on selle asjaga:Kas skeptik.ee salgab maha igasuguse selle laatse jutu,et on kusagil olemas teised tsivilisatsioonid?

    Vastan skeptik.ee eest.

    Kuna ei ole tõestust siis ei ole olemas.

    Küsin edasi.

    Kes või mis peaks seda tõestama?

  6. Mina pole kuulnud, et ükski skeptik väidaks, nagu ei võiks kuskil mingeid teisi tsivilisatsioone olla. Pigem võiks nende olemasolu eeldada.

  7. Teadupärast on mitu huvitavat võõrtsivilisatsiooni avastatud. Üks põnevamaid on maiade jagu, kelle kaela mõned südametunnistuseta inimesed 2012. aastal maailmalõppu ajada kavatsevad.

  8. Ma ei arva, et neid pole. Lihtsalt üks võimalik paljunähtud variant. Prügi autoaknast väljaloopimine ju nii tavaline asi. Eesti kirjadega piimapakid vedelevad Rootsi kiirteede ääreski. Olen ka nii mõnigi kord näinud, kuidas papinõud meelega autokatusele jäetakse, kust tuul need minema viib…

  9. Kuivõrd külastaja ei tea on siin ilmsete jääknähtudega või pole seisund veel üle läinudki, muidu ei oska ma ta viirastusi ja skeptiku hingeellu sisse-elamise raskusi seletada, siis talle vastamine võib tunduda trolli toitmisena, aga kuivõrd teised on end muidu huvitavas küsimuses juba väljendanud, siis ütlen ka omalt poolt, et ma kohe täitsa usun, et mujal universumis võib elu olla, isegi meie mõistes mõistusega elu, kes oleks põhimõtteliselt võimeline meiesugustega ka kontakteeruma.

    Jah, usun, et selline asi on võimalik, sest kindel selles ei saa olla, kuna ühtki vääramatut tõendit nende olemasolu kohta ei ole. Lisaks arvan, et elu olemasolu mujal on täiesti tõenäoline, kuna meil on teada hulk fakte, mis seda arvamust kinnitavad. Näiteks on kosmosest leitud palju erisuguseid keerulisi molekule, leitavad eksoplaneedid muutuvad Maaga aina sarnasemateks (kuigi elu võib ka muudes tingimustes välja kujuneda, aga meil praegu on lihtsam otsida sellist elu, mis meie omaga sarnane), kuna pikksilmad muutuvad teravamateks, lisaks lihtsalt tohutu hulk galaktikaid, nende sees tähti, nende ümber planeete jne.

    Selliste asjadega tegelevad vägagi paljud teadlased iga päev ja elu otsingud universumis või kasvõi siinsamas päikesesüsteemis on igati vahva ja põnev tegevus.

  10. Vähemalt selles võib kindel olla, et mida vähem inimene lendavaid objekte tunneb, seda rohkem on tema jaoks tundmatuid lendavaid objekte.
    Kummituslood kontaktidest tulnukatega liigitan kontaktideks maavälisest tsivilisatsioonist pärit kummitustega.
    Tõenäosust, et mingi (üli)kauge tsivilisatsiooni esindajad leiavad motivatsiooni meile enamvähem pidevalt kolli teha, hindan nullist erinevaks lõpmatult väikese arvu võrra.
    Aga muidu võivad nad minupoolest kõik viimseni olemas olla.

  11. Ma kohtan lisaks tundmatutele lendavatele objektidele vaat’ et iga päev tervet hulka tundmatuid seisvaid, jooksvaid, hüppavaid, voolavaid, krabistavaid ja kidisevaid objekte, aga ma ei pea lihtsalt loogiliseks, et nad on tulnukad mujalt maailmaruumist. Tihti võimaldab lähem uurimine objekti paremini tundma õppida, kui see eest ära ei lenda/jookse/hüppa, aga seni on need objektid minu jaoks reeglina tundmatud.

    Mõistuslik elu võib mujal olemas olla, aga tõenäoliselt me sellega niipea ei kohtu. Mittemõistuslik võõras elu, usun, leitakse veel minu eluajal P-süsteemist mingi sambliku või bakteri kujul.

    Aga see on lihtsalt arvamus. Ei ole välistatud, et UFOd kannavad tulnukaid, kes inimesi varastavad ja opereerivad, ning pärast peidavad oma jäljed hoolikalt, et keegi röövitute juttu ei usuks.

  12. Minu jaoks oli UFOde olemasu tõestuseks üks “Ufo Hunters” sarja episood kus reisilennuki piloodid ja terve lennuki täis rahvast nägi kaht tohutult suurt õhulaeva lennukist möödumas. Ka radaripilt näitas nende olemasolu. Pilootidel oli tõeline hirm kokkupõrke ees. Inim päritolu ei saanud need olla kuna liikumisviis oli neil liiga kiire. Sarnaseid juhtumeid näitas seal sarjas veel kus oli mitme asjatundliku inimese tunnistus ja radaripilt. Minu jaoks on see tõsiseltvõetavam tõend kui mingi udune pilt tulukestest taevas. Selliseid pilte on ilmselt tuhandeid ja need ei tõesta mitte midagi.

    Fakt on ka see, et USA valitsus on teinud kõik, et taolisi juhtumeid salajas hoida. Enamus UFO juhtumeid on USAs salastatud ja neid ei taheta ametlikult kommenteerida. Milleks selline salastatus kui tegemist ei ole millegi tõsisega? Kui panna end riigivalitseja rolli siis on arusaadav, et taolisi asju on lihtsam varjata kui hakata kõigile seletama ja pärast tegeleda hullunud rahvamassidega. Viimaseid ilmselgelt jätkub. Seega on igati loogiline, et valitsused püüavad selliseid juhtumeid varjata.

    Üks huvitav juhtum veel.80ndate lõpus tunnistas Bob Lazard, kes oli töötanud Area 51-s, et tema töö oli seotud allakukkunud Roswelli ufo uurimisega. Kusjuures mees seletas isegi ufode energiallika tööpõhimõtte ära.

    Üldiselt on nii, et kui tahad tõde leida, siis peab eelarvamused kõrvale heitma ja otsima fakte, vastasel juhul otsime me ainult oma eelarvamustele kinnitust. Ma ise pidasin ka seda teemat üsna banaalseks aga pidin oma arusaamu muutma.

  13. Blacu ütles:

    Milleks selline salastatus kui tegemist ei ole millegi tõsisega?

    Siinkohal on abiks tähele panna, et paljud salastatuse-legendid on ilmselgelt paranoilistest peadest pärit kummalised tõlgendused. Seoses Ameerika tervishoiusüsteemi ja -poliitika iseärasustega jääb sealkandis rohkem veidraid vaimuhaigusi välja ravimata, kuni selleni välja, et kodutu tänaval luulusid kuulutamas on stock character.

    Teisest küljest, päris mitu teadaolevat intsidenti, mida UFO-huvilised korrata armastavad, evivad juuri Külma sõja võidurelvastumises. Kui ikka kõne all on ilma uurida võiv kõrgel lendav õhupall, millel on potentsiaalne kasutusala näiteks Türgist põhja poole jäävate Nõukogude militaarbaaside uurimise alal, siis on see projekt lihtsalt igaks juhuks ligipääsupiirangutega ja end luuludega hulluks või igavlevaks kolkareporteriks maskeerinud potentsiaalsele Nõukogude spioonile kommentaare ei anta.

    Enamus UFO juhtumeid on USAs salastatud ja neid ei taheta ametlikult kommenteerida.

    Kujutame ette UFO-vaatlust, mille põhjustas soogaasi isesütteminie. Soogaasi süttimise intsidente üldiselt ükski ametiasutus ei järgi — pole lihtsalt põhjust. Keegi nägi intsidenti pealt ja tuli ametiasutusse küsima, mis värk on. Ükski ametiasutus ei tea asjast midagi. Mis juhtub?

    Võib juhtuda, et midagi ei juhtu. Inimene läheb lihtsalt nõutult minema või komistab kellegi otsa, kes talle spekuleerib, et kuu võis paista ja soogaasid võisid süttida ja kohalikul metsavahil on väike lennuk ka, millega ta aeg-ajalt doonorite organeid kohale viib.

    Ja võib juhtuda, et kiiksuga inimene tõlgendab seda, et ametnikud talle midagi sisulist öelda ei oska, paranoiliselt: “Ahaa! Nad ei räägi asjast — tähendab, varjavad! Ja siis ajavad veel udujuttu soogaasidest ka.”

    Minu jaoks oli UFOde olemasu tõestuseks üks “Ufo Hunters” sarja episood kus reisilennuki … Ka radaripilt näitas nende olemasolu.

    Aviatsiooni kontekstis on kasulik tähele panna, et primaarradarid ehk “päris” radarid on tänapäeva tsiviillennunduses suhteliselt haruldased. Praktikas kasutatakse peaasjalikult sekundaarradareid, mis saavad lennukilt kätte märksa rohkem informatsiooni, kuna lennuk seda neile lahkesti annab — aga see kipub tähendama, et nad tuvastavad ainult objekte, mille küljes on transponder toda infot jagamas. Primaarradaritel on tänapäeval mõtet kontekstides, kus lendav riistapuu ei pruugi koopereerida tahta — piiriseires, sõjategevuses, natuke ka keerulistes poliitilistes oludes. Oled Sa kindel, et saatetegijad ei üritanud Sulle hambasse puhuda jutuga, et ringi lendas lendav taldrik, mille küljes oli USA standardite järgi juttu puhuv transponder?

    Üks huvitav juhtum veel.80ndate lõpus tunnistas Bob Lazard, kes oli töötanud Area 51-s,

    Kas ikka oli? Äkiste oli tegemist lihtsalt aferistiga, kes inimestele tundmatutest elementidest ja kvantiainest lorajuttu ajas?

    Nagu Sa mäletad, ei käinud USA militaarstruktuurid kellegi Bradley Manninguga, keda kahtlustatakse salajaste materjalide avaldamises, kuigi heasoovlikult ringi. Kui isand Lazard midagi samasugust oleks teinud, miks militaristid tal seda siis aastate kaupa teha lubasid selle asemel, et temaga samamoodi halastamatult käituda?

    Kui panna end riigivalitseja rolli siis on arusaadav, et taolisi asju on lihtsam varjata kui hakata kõigile seletama ja pärast tegeleda hullunud rahvamassidega. Viimaseid ilmselgelt jätkub. Seega on igati loogiline, et valitsused püüavad selliseid juhtumeid varjata.

    Ei ole.

    Hullunud rahvamasside suurepäraseks näiteks on möödunud reede. Ameerikas on sihuke veider komme, et pärast tänupüha-neljapäeva teevad poed oma uksed varakult lahti ja pakuvad allahindlusi lootuses, et palju inimesi poodi tuleb ja ostab asju, mida neil vaja ei ole. Tavaliselt tulebki palju inimesi poodi, sellel aastal tegi ilma keegi pipragaasiga ostleja. Näed Sa kuskil uudiseid sellest, et valitsus pidi hullunud ostlejate masside ohjeldamiseks ebatavalisi meetmeid rakendama? Olgu siis osariigi või föderaaltasemel? Nagu Sa mäletad, leidis uudis sellest, kuidas politsei üritas Justin Bieberi agendi jaburaid lubadusi rahvatervise huvides kinni mätsida, isegi Slashdotini — millest saab järeldada, et sedasorti asi on haruldane. Kui koer meest hammustab ja need teised metafoorid.

    Reeglina ei ole ühe lääneriigi valitsusel sooja ega külma sellest, mida tema rahvas UFOdest arvab. Vaata näiteks raeliite, kelle tegevuse takistamine või soodustamine ühelegi valitsusele huvi ei paku.

  14. Mis isand Lazard’isse ja lendavate taldrikute energia-allikatesse puutub, siis Sulle võivad teatavat äratundmisrõõmu pakkuda järgmised pildid:

    Need on ekraanitõmmised 1993. aastal välja tulnud Microprose’i strateegiamängust UFO: Enemy Unknown. Mängu reliisiti korduvalt erinevate turgude jaoks ja erinevate nimedega, nii et mõnes ilmanurgas hüütakse seda ka märksõnaga X-COM. Veebi riputas need ja veel teisedki pildid projekt UFOPEDIA.

  15. Kuna Carl on nüüd ilmselt USA ülikoolis õppimas, siis ma soovitaks siinses diskussioonis ka Kirik keset küla teha.

    Blacu ütleb, et holokausti tunnistaja nägi oma silmaga pealt kuis natsi UFOd juute Aldebaraanile viisid.

    Ja Dig vastutasuks nõustub, et sellisel juhul on UFOde olemasolu ümberlükkamatult tõestatud.

    Holokaust on fakt ja UFOd on fakt. Rahu maa peal ja inimestel hea meel.

  16. Konspiraator ütles:

    Kuna Carl on nüüd ilmselt USA ülikoolis õppimas,

    Nõup. Lihtsalt vaikne, lihtsalt vaikne. Pealegi sa unustad totaalselt fakti, et kui ma kuhugi lähen siis see on Šotimaa.

    Tulnukatest-ufodest rääkides – mõned nädalad tagasi oli uudis briti džentelmenist, kes nägi lendavat taldrikut, mis teda jälitas ja helistas sellega seoses politseisse. Mõned minutid hiljem helistas ta tagasi ja informeeris kohusetundlikult, et pole põhjust karta – see on kõigest Kuu. Artikkel sisaldab mõlemat kõnet ka helis(päris briti aktsentidega!)

    Ilmselgelt pole tal sama palju usaldusväärsust kui piloodil, kuid ärgem unusta – Meil on kõigil, ametist hoolimata, ühesugune aju. Küsimus on selles, kas selle repertuaari kuulub kriitiline mõtlemine.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga