Mahetomat tapab! ja teisi lugusid eesti ajakirjandusest (oktoobri leiud)

Killer tomatoOsad lood on juba lisatud septembri kommentaaridesse, aga olgu eraldi teema avatud ka oktoobri kohta. Suur tänu kõigile!

Telemaastiku umbluud valitseb muidugi Selgeltnägijate tuleproov, kuid tunne ütleb, et seekordsed katsete korraldused on eelmisest aastast justnagu veidi paranenud. Omamoodi huvitava nüansi lisab muidugi nn loogikute osalemine samadel katsetel.

Järge ootab homöopaat Saima Tišleri etteaste teleriekraanil.

  • Mahetomat tapab!
    Rainer Kerge, Õhtuleht

    Kas keegi teab, mitu kilo peaks laps päevas sisse sööma Eesti tuntuima magusatootja transrasvast toodangut, et tal tekiks transrasvne tervisehäda?

  • MARI JÄRVELAID: Vaktsiin ka HIV vastu?
    Mari Järvelaid, meditsiiniteaduste doktor, Eesti Päevaleht

    Mis on vaktsiin? See on nakkustekitajast pärinev aine (kõnealusel juhul tehti katseid inimese immuunpuudulikkuse viiruse ümbrisest pärinevate osakestega), mis organismi viiduna kutsub esile immuunvastuse sellele nakkustekitajale. Sisaldades viiruse osakesi ajendab vaktsiin immuunvastuse tekke, kuid ei tekita ise nakkushaigust. Organismis käivitub vaktsiinile vastureaktsioon, mis annab meile võimaluse end nakkustekitaja eest kaitsta. Vaktsiini eesmärk on kas ennetada nakatumist või puuduliku immuunvastuse korral vähemalt aeglustada ja kergendada haiguse kulgu.

  • Euroopa toiduamet kahtleb probiootikumide toimes
    PM Tarbija24

    BBC andmetel vaatas amet läbi 180 probiootikumide kohta käivat väidet, kümme neist ei saanud tunnustust ja 170-l juhul olid tõendid ebapiisavad.

    Kas hakkab taas üks tervisealane mull lõhkema? Antioksüdantide pidu juba tuhmub.

  • Anu Hermlin: “Ilvesejaht” kaitseb suurtööstureid
    Anu Hermlin, refleksoloog, Delfi

    Ja mis sellest, et kõikide nende kantserogeenide sissesöömisest (transrasvad, toiduvärvid, säilitusained, maitsetugevdajad, emulgaatorid) on enamik Eesti lastest allergilised? Nende jaoks on ju ravimitööstusel ravimid!

    Mitu otsest viga või vigast eeldust neis kahes lauses leiate?

  • Pääsenu: vandenõu uskumiseks on vaja tõendeid
    Maiko Kalvet, Delfi

    15 aastat on pikk aeg. Ma ei usu, et mingeid uusi tõendeid võib veel välja tulla. Ainuke variant on see, et keegi hakkab rääkima. Et midagi tõestada, peab keegi hakkama rääkima midagi, mida ta varem rääkinud ei ole. Võib ka juhtuda, et keegi ei hakka rääkima, ja võib juhtuda, et keegi ei hakka rääkima sellepärast, et polegi midagi rääkida.

  • Aroomteraapiaga külmetuse ja depressiooni vastu
    Kaire Kenk, ajakiri Naised

    Üks eeterlik õli sisaldab keskmiselt sadat teadusele tuntud koostisosa, mis annavad õlile tervendava toime. Nii saab aroomteraapia abil ravida külmetushaigusi, stressi, unetust jne.

  • 2009. aasta pila-Nobelid jagatud
    Delfi Forte

    California allergoloog Donald Unger pälvis meditsiinipreemia, otsides vastust teisele ajatule küsimusele: kas sõrmenukkide ragistamine põhjustab tõesti liigesepõletikku, nagu ta ema teda hoiatanud oli? Lapsena uskus ta muidugi, et ema teab kõike, kuid teismelisena teaduse olemasolu avastanud, hakkas ta sellistes päritud tarkuseterades kahtlema.

    Et küsimus lahendada, võttis mees ette pikaajalise kontrollitud eksperimendi, see tähendab, hakkas kaks korda päevas ragistama oma vasema, aga mitte parema käe sõrmeliigeseid. Nii on ta toiminud juba üle 60 aasta, kuid kummalgi käel pole artriit välja löönud. “Ema, sa eksisid,” nendib ta praegu kahtlemata, pilk taevasse suunatud. Järgmiseks tahab mees ilmselt teada, kas brokkoli vastuvaidlematu söömine lapsepõlves oli ikka tingimata vajalik.

  • Avariisse sattunud Bendtner: jumal päästis mind surmasuust
    Postimees

    Bendtner usub, et pääses plekihunnikuks muutunud autost eluga vaid tänu jumalale. «Keegi hoolitses minu eest seal teel,» rääkis Bendtner. «Ma ei tea, mis või kes, aga seal oli keegi, kes mind aitas. Usun, et see lihtsalt polnud veel minu aeg siit ilmast lahkuda.»

    See on muidugi tore, et ta õnnetuses tõsisemat viga ei saanud, aga jumala teeb on imelikud — esmalt saadab ta teele teise auto, millele otsasõitu vältides ta teelt välja sõitis. Küllap oli seegi jumala poolt sätitud, et selles kohas olid väikesed puud, mitte aga suured puud või kivid. Jumala sosinat võib kahtlustada ka turvavööde leiutamises ning selle kinniolemises jne.

  • Päevaplaani põhipunkt: “Elu Sõna – Jesus Conference”
    20 aastat auru all

    Rääkida Eesti ärkamisest siis, kui igas vähegi mõistuslikus olendis igasugune religiooni teema okserefleksi tekitab, on muidugi huvitav ajastus, aga tegemist ju siiski “Elu sõna-ga”.

    Tartu rahvas, olge valvsad, Sõna lendab ringi! Hea seegi, et alla 13 keelatud.

  • Mart Saarma: oleme alles pika-pika matka alguses
    Kaarel Kressa, Eesti Päevaleht

    Ka aju toimimisest ei tea me peaaegu mitte midagi. Me ei tea, millel põhineb mälu, millel põhineb mõtlemine, me ei tea päriselt isegi seda, kuidas tekib meie ajus mingit objekti vaadates pilt, visuaalne kujutis. Me teame väga vähe ajurakkude surmapõhjustest. Me ei tea ühegi neurodegeneratiivse haiguse selget tekkepõhjust. Nagu öeldud, meil ei ole ka vahendeid nende raviks. Keerulisematest asjadest rääkimata.

108 Replies to “Mahetomat tapab! ja teisi lugusid eesti ajakirjandusest (oktoobri leiud)”

  1. Asko Künnapi “Ussisõnade” lauamäng ärritab kristlasi

    Õhtulehele ütles Lilleorg [Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku pastor Hermas Lilleorg], et teda kui kristlast ja kahe lapse isa häirivad mängu kirjelduses eelkõige seigad, millega õhutatakse vägivalda: “Seal on konkreetsed asjad, mis minu arust ei sobi, nagu üleskutsed kirikud põlema panna või kloostrid maa sisse tampida.” Lilleorg ei ole oma sõnul lauamängu veel käes hoidnud, info selle olemuse kohta hankis ta asjakohaselt veebilehelt.

    Samamoodi kui kristlikku kirikut ja kõiki ta naljakaid jüngreid, pilatakse autori sõnul mängus ka muid ebausu nähtusi ja tegelasi: tegelikkusega sideme kaotanud jaburat hiietarka, rumalaid ja tuimi külamehi, eestlastele nii armast leivakultust ja meie tarkuse sümbolit – küllaltki primitiivset imetajat siili.

  2. Kõigepealt ikka transrasvast… neis kahes lauses on esmalt vale see, et väidetakse – kõik sulgudes olevad ainete grupid (kusjuures kokku on pandud nö siga ja kägu, kasutusvaldkonna järgi ja molekuli ruumilise konfiguratsiooni järgi eristatud rühmad) on kantserogeenid ehk siis vähkitekitavad ained. Seda nad kindlasti ei ole. Siis selgub, et kantserogeenide tõttu on lapsed allergilised – hm, kui kantserogeenid põhjustaksid allergiat, siis oleks neist ju ülilihtne hoiduda, kas pole, ja me ei haigestuks enam vähki. Kolmandaks – on tekitatud taas kord vandenõuteooria: toidus on “kantserogeenid”, seetõttu on lapsed allergilised, neile antakse ravimeid – seega on ravimifirmad kasumis, kui toidus on palju “kantserogeene”, seega on toiduainetetööstus ravimifirmadega mestis. Mis alustel selline väide seisab, teab ainult väitja ise. Ma kahtlustan vabamüürlaste vandenõu.

    Transrasvadest veel… ajakirjanduses on ilmunud nüüd hulgi väga asjalikke artikleid, kus keemikuharidusega inimesed selgitavad, millega tegu on. Kahjuks ei küündi enamiku lugejate kooliharidus nii kaugele, et seda mõista. Kes mäletab veel, kui keemiaõpetaja plastmasskuulikestest molekule ehitas ja neid väänas, näidates, kuidas tekivad isomeerid? Mina pakun välja avaliku elu tegelastele uue relva, millega surutakse põlvili eesti piimatootjad – teatavasti esinevad ka valgud erinevate vormidena, milledest ühed on organismile omastatavad, teised aga mitte (üks teadlane on neid nimetanud vasaku- ja paremakäelisteks, ehk siis peegelisomeerideks). Nüüd tuleb ainult puhuda suureks mull, kui palju transvalku piim ja piimatooted sisaldavad, erilise luubi alla võtta piimarasv.

  3. Uuring: magnetkäevõru ei leevenda liigesevalu

    «Inimesed kipuvad neid ostma, kui valu väljakannatamatuks hakkab muutuma, ning kui valu aja jooksul väheneb, omistavad nad paranemise võrule,» lisas ta.

    «Meie tulemused aga näitavad, et magnetrihmad ei mõjuta liigesepõletikku sugugi rohkem kui platseebo variandid, mis pole magnetiseeritud ega sisalda vaske.»

    Miks peakski magnet liigesevalu leevendama?

    Üle maailma on taolisi magnetvidinaid nagu käevõrud müüdud miljardite dollarite väärtuses.

    Inimesed kulutavad miljardeid dollareid mõttetuste ostmisele. Inimkond kulutab taastumatuid ressursse mõttetute ja kasutute asjade tootmiseks. Milline raiskamine ja kus on roheliste silmad!?

  4. Martin Vällik ütles:

    Asko Künnapi “Ussisõnade” lauamäng ärritab kristlasi

    […] Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku pastor […] ei ole oma sõnul lauamängu veel käes hoidnud, info selle olemuse kohta hankis ta asjakohaselt veebilehelt.

    Well, mida need kaks fakti mulle meenutavad?

    Aga muidugi Antti Looduse blogi!

    Seekord paistab asjasse puutuvat Ristiusu vaenulike lauamäng – paneme kirikud põlema – lööme nad mätasse! (Loetud 61 korda).

  5. http://www.postimees.ee/?id=177962

    Uurijate sõnul õnnestus neil harakate «matust» näha.

    «Üks kaaslastest astus surnud isendi juurde ja pani ta peale noka vahel olnud taimed. Siis astus ta tagasi. Kõik järgmised tegid sedasama ja jäid siis surnu ümber,» selgitasid uurijad.

    Siis lendasid nad ükshaaval minema.

    Teadlased said pärast oma avastusest kirjutamist inimestelt tagasisidet, et sama on märgatud ka vareste ja ronkade juures.

  6. Ogarate usuühingute entusiastina, EDK Jumalannaliku Ettehoolduse ja Pasteedi Süseräänina ning ordineeritud (diskordianistliku) paavstina tervitan Rahvusraamatukogu poolehoidu Siberi Jeesusele Vissarionile.

    Saabus nimelt selline teade:

    Kohtumine Vissarioniga Eesti Rahvusraamatukogus

    25. oktoobril kell 16.00 kohtub Siberi ökokogukonna Vaimne Õpetaja ja kunstnik Vissarion Eesti Rahvusraamatukogu suures konverentsisaalis kõigi soovijatega, kel tahtmist oma elu üle sügavamalt järele mõelda.

    Kohtumisele võib tulla mõtisklema elu mõtte ja inimkonna tuleviku üle või saama vastuseid olulistele isiklikele küsimustele.

    Vaimne Õpetaja ja kunstnik, kuue lapse isa Vissarion on omanäoliste pühamute ja ökoasulaprojektide autor, maailma suurima vaimse ökokogukonna Koidiku eluase asutaja ning Viimase Testamendi Kiriku juht. Kogukond asetseb Siberis Sajaanide eelmäestikus Krasnojarski krai lõunaosas.

    2008. aastal sai Vissarion esikoha Moskva II rahvusvahelisel maalikunstifestivalil. Tema maale on Eestis eksponeeritud 2006. ja 2009. aastal Tallinnas toimunud näitustel. Eelmisel sügisel osales ta ühe esinejana Von Krahli akadeemia korraldatud loengutsüklis “Kas on elu pärast kapitalismi?”. Tänavu oktoobris külastab Vissarion kõiki kolme Balti riiki. Tema näitus on avatud Riias 22. oktoobrist 1. novembrini. Visiidi Eestisse korraldab Siberi sõpruskond Eestis.

    Sissepääs 50 krooni.

    Kohtumisel on otsetõlge eesti keelde. Kõrvaklappide soov palume teatada 22. oktoobriks: info ät vissarionest.com.

    Täiendav informatsioon:
    Helle Kahro, tel. 521 9466
    www. vissarionest.com

    Teate koostas:
    Õnne Mets
    Eesti Rahvusraamatukogu avalike suhete osakond
    tel. 630 7260

  7. Seltsimehed asjapulgad Kirgiisiast tohterdavad patriotismipuudulikkust platseeboga ning plaanivad seadusemuudatust, mille kohaselt kodanikud on kohustatud hümni kuuldes kaasa laulma. Varem on vastu võetud seadusemuudatused, mille kohaselt kodanikud hümni kuuldes püsti peavad tõusma ning tele- ja raadiokanalid peavad iga saatepäeva alustama ja lõpetama hümni mängimisega. Patriotismi edendamiseks on veel ära keelatud autole numbrimärki monteerides auke puurida läbi riigilipu kujutise numbrimärgil.

  8. Kas seagripivaksiin on ohutu? küsib New Scientist ja kummutab ning selgitab mitmeid vandenõuteoreetikute armastatud väiteid, mis ka meie kommentaariumites levivad

    Eelkõige on huvitav, et:

    what few people know is that flu itself is far more likely to cause Guillain-Barré than any flu vaccine.

  9. Lühim tee õnnele viib läbi eneseabiõpikute. Kas viib?
    Tiina Jõgeda, Eesti Ekspress

    Mida lihtsamalt sõnastatud, seda edukam – selle kinnituseks on aforistlik köögifilosoofia-kogumik “Saladus”, mille kolossaalse üleilmse edu põhjused jäävadki kaine mõistusega inimesele saladuseks.

    Kui Peep Vain teenis guru staatuse välja müügimeestele mõeldud tervenduskoosolekutega Saku Suurhallis, siis Feng-Shui-perekond Siret ja Janno Seeder pugesid tuulekellade helinal eestlaste kodudesse. Seedrite “Eesti oma Feng Shui” esimene osa on enamikus raamatupoodides tilgatumaks müüdud, kuid muretseda ei maksa: kohe hakkab ilmuma üheksaosaline raamatusari, kust leiab nõu nii karjääri, armastuse kui ka raha tekitamiseks.

    Seedrite feng shui koolitusi on tellinud üle tuhande maineka asutuse – alates Merko Ehitusest, Finantsinspektsioonist, Tallinna Kaubamajast ja pankadest ning lõpetades kümnete lasteaedade ja gümnaasiumidega.

    Jube lugu! Lasteaiad ja gümnaasiumid kulutamas maksumaksja raha umbluule?! Ja finantsinspektsioon käib finantsasutustes Feng Shui abil uurimas, kas raha tsoonis on asjad korras.

    Kurat küll, umbluu trügib vägisi igasse eluvaldkonda ja keegi kurat ei arva, et midagi oleks mäda!
    (Peale siia kogunendud marginaalse kamba.)

  10. Lasteaiad ja gümnaasiumid kulutamas maksumaksja raha umbluule?!

    See asi ei pruugi ikka nii hull olla – koolitus võib olla toimunud lihtsalt nende ruumides ilma kuluta maksumaksjale. Võib-olla uhhuud isegi maksavad ise selle eest. Mitte et see taunitav ei oleks, nagu Kadrioru Gmn. ja Reaalkooli näitel räägitud.

  11. Eesti Päevaleht rõõmustab tarbijakaitsjaliku looga:

    Aqualife’i müügimehed teevad sültjat vett ja sunnivad kallile ostule
    Erik Müürsepp, EPL

    Aqualife’i veeionisaatorite müüjad on ukselt uksele käies teinud krooniliste haiguste ravile viidates sedavõrd agressiivset müügitööd, et kaebused on jõudnud ka tarbijakaitseametisse.

    „Reklaamist tulenevalt võib tarbija põhjendamatult jääda lootma veeionisaatori abil töödeldud vee ravivatele omadustele ning lükata edasi arsti poole pöördumist,” märgib tervisekaitseinspektsiooni veeohutuse spetsialist Küllike Birk. Aqualife’i vee ionisaatoriga töödeldud vesi ei ole ravimiseaduse mõistes ravim.

    Et Aqualife tegelastega on meil tegu pseudoteaduste edendajatega, kelle ettevõtmisse tasub ettevaatlikult suhtuda, leiab tõendeid nende endi kodulehelt:

    Puhas vesi, mis voolab looduses mööda looklevat sängi, pöördub torustikus sadu kordi täisnurga all. Oma teekonnal läbi tohutu torustikerägastiku muutub vee struktuur ning veest saab surnud vesi. See tähendab, et torustiku kaudu jõuab inimesteni tegelikult roiskunud vesi, mis elujõu andmise asemel majaelanikelt energiat neelab.

    Nagu selgub Venemaal toodetud filmis “Vesi” (“Voda”) sõna võtnud teadlaste sõnavõttudest, on paljud teaduslikud katsed tõestanud, et veel on mälu. Puutudes kokku erinevate mõjuteguritega, jääb küll vee keemiline koostis samaks, kuid muutub tema struktuur (see, kuidas on organiseeritud veemolekulid). Veemolekulid, mis ühinevad klastriteks, ongi vee mälupesad.

    Firma Aqualife OÜ (registrikood 11554977, endise nimega Aqualux) juhtkond:
    Horre Saluste
    Kristjan Metsur
    Maarius Tiits

    Selle kohta, et nende puhul on tegu silmakirjateenritega, saame kinnitust taaskord nende endi kodulehelt:

    Kuid miks ikkagi leidub tänases Eestis nii palju professionaalseid turundusspetsialiste, kes suudavad elanikele sisse sööta/joota ükskõik millise kemikaalikokteili, samal ajal, kui inimeste tervise eest seisvaid professionaalseid teadustöötajaid tuleb tikutulega taga otsida? Miks ei nõua EV seadused meie toidulauale jõudvast joogist (ja ka söögist) kõikide mürkide osas analüüside võtmist? Miks ei seisa EV valitsus mitte ühegi rahva tervist tõsiselt ohustava teguri vastu? Nendele küsimusele ei taha vastata ükski poliitik, veel vähem mõni toiduanetetööstuse esindaja. Kuni kogu elu alus on KASUM, jääb vastuste otsimine igaühele iseseisvaks mõtlemisaineks.

  12. Veel pseudoteadust Aqualife kodukalt:

    Ioniseeritud vesi on üks suurematest tervisthoidvatest saavutustest ja tehnoloogilistes imedest 21-sel sajandil, kuid ikkagi on see jäänud peaaegu täielikult märkamatuks. Ioniseeritud vesi on võimas antioksüdant mis varustab keha vapustavas koguses hapnikuga ja seeläbi suure hulga energiaga. See on väga aluseline ning aitab neutraliseerida ning pesta happelist jääki kehast mis võib tekitada vähki. See on suurepärane hüdraator ja detoksideerija, sest et ioniseeritud vee molekulid on vähendatud suurusega (10-lt 5-le) ja on seeläbi kergemad. Ioniseeritud vee „väiksem suurus” lubab tal veestada teie keha palju efektiivsemalt, lükates välja toksiine (mürke) samal ajal kui ta kergesti liigub läbi teie kehakudede.

    Kas keegi palun oskab kommenteerida seda väidet:

    Dr. Otto Warburg sai Nobeli preemia avastades vähi põhjuse – see on hapnikupuudus mis on põhjustatud madalast pH-st.

  13. Ta uuris muuhulgas meripurade munade arengut. MInu teada pole nagu vähi põhjust kui sellist avastatud – mutatsioonid tekitavad küll kasvajaid aga eri vähivormide puhul on need erinevad. Oksüdatiivne stress-> vabad radikaalid võivad küll mutatsioone põhjustada. Seega peaks liigaktiivsed hapnikuühendid hoopistükkis kahjulikud olema. Vere pH’d mõjutab rohkem hoopis süsihappegaasi sisaldus ja siiski kõigub pH väga väikestes piirides. (7,35-7,45 ühikut).

    Warburg investigated the metabolism of tumors and the respiration of cells, particularly cancer cells, and in 1931 was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine for his “discovery of the nature and mode of action of the respiratory enzyme.”[

    Nagu siin kirjas, siis Nobelit ta vähiuuringute eest ei saanud. Hoopid respiratoorsete ensüümide avastamise eest sai. Tema vähiraku-hüpotees oli, et vähirakud kasutavad anaeroobset glükolüüsi energia saamiseks. See teooria on küll aktsepteeritud, kuid glükolüüsi tüübi muutumist ei peeta tänapäeval vähi põhjuseks.
    Väga paljud teised rakud , mis on normaalsed, suudavad ka anaeroobselt glükoosi kasutada.

    Mis puutub sellesse lausesse, mis Sa välja tõid, siis näib et see on algsest ideest võib-olla kehva toortõlkega saadud.

    (Väike My, Tartu Ülikoolis, bioloogia magistrantuur).

  14. Pärnu tervisepoes Riiamarii ja alternatiivmeditsiini keskuses Ravikoda on müügil Micrimi kaubamärgi kiibid, mis kleebitakse elektroonilisele aparaadile.

    Kiibil on tervisehäireid ennetav toime, väidavad terviseteadlikud inimesed. Need peidavad elektroonikaseadmete väljastatavad detsimeeterlained, kattes need elava loodusega harmoonias millimeetersageduse lainetega.

    Kiibid muudavad arvuti ja telefoni ohutumaks

    Micro Fa paigaldatakse üldjuhul mobiiltelefoni aku alla ja telefoniga rääkides ei ole aju ülekuumenemise ohtu. Samuti vähendab Micro Faga telefon onkoloogiliste haiguste (näiteks vähk) riski.

    Khmjahhh, ütleks selle kohta.

  15. Martin Vällik ütles:

    Kas keegi palun oskab kommenteerida seda väidet:

    Dr. Otto Warburg sai Nobeli preemia avastades vähi põhjuse – see on hapnikupuudus mis on põhjustatud madalast pH-st.

    1. Jah, üks Otto Warburg oli olemas küll.
    2. Warburg sai Nobeli preemia ka. (link)
    3. Warburgi nime kannavad kaks Warburgi efekti ning ühega neist seotud Warburgi hüpotees.
    4. Botaanikas tähendab Warburgi efekt tähelepanekut, et kõrge hapnikukontsentratsioon taime ümbritsevas atmosfääris pärsib süsinikdioksiidi absorptsiooni ja fotosünteesi. Kena ja lihtne, kuigi sagei vääriti mõistetud.
    5. Onkoloogias tähendab Warburgi efekt tähelepanekut, et kuigi tavalised rakud saavad oma energia püruvaatide oksüdatsioonist mitokondriaalsetes protsessides, saavad vähirakud sageli oma energia hoopis glükolüüsi saaduste fermentatsioonist tsütoplasmaatilises maatriksis. Selle efekti põhjus ei ole veel täpselt teada, aga toimemehhanismi uurimine käib; alles möödunud aastal avastati üks põnevatest asjasse segatud ensüümidest.
    6. Warburg postuleeris hüpoteesi, et vähki põhjustabki rakkude ainevahetussüsteemi niisugune muudatus. Talle võib andeks anda — DNA’d polnud veel avastatud. Arvatavasti oli ta õigel teel selles mõttes, et rakuainevahetust kontrollivate geenide mutatsioonid näivad vähki produtseerida võivat küll. Aga Warburgi hüpoteesi ei saa kinnitada; ka muud mutatsioonid näivad vähi tekitamisega toime tulevat.
    7. Niisuguse ainevahetushäirega vähirakud vajavad energia saamiseks tavalistest rakkudest rohkem hapnikku. (See on üks põhjus, miks edukad vähid veresoonte produktsiooni ergutavad.) pH ei puutu asjasse.
    8. “hapnikupuudus mis on põhjustatud madalast pH-st” on ilmselge fantaasia. Võib-olla ajas selle autoriks olnud pseudoteadlane põhjuse ja tagajärje segamini. Võib-olla ajas ta kaks Warburgi efekti segamini. Võib-olla tegi mõlemat koos.
    9. Vähi põhjuse avastamisega on sedasi, et vähil on palju erinevaid teadaolevaid põhjuseid. Pseudoteadlased muidugi sellest ei hooli, neid huvitab üks ja lihtne põhjus, mida saaks ravida krediitkaardiga.

  16. Väike My ütles:

    Oksüdatiivne stress-> vabad radikaalid võivad küll mutatsioone põhjustada. Seega peaks liigaktiivsed hapnikuühendid hoopistükkis kahjulikud olema.

    Ma tõstan veel esile, et vere liigne süsihappe sisaldus on põhjus ja madal pH selle tagajärg, mitte ei ole pH põhjus ja hapniku madal sisaldus tagajärg. Hapniku sisaldust veres saavad nii inimesed kui laborirotid väga hõlpsalt tõsta hingamise intensiivsuse tõstmise teel — peamiseks erandiks on mõned üksikud kopsude või südame terviserikked nagu kopsu kokkulangemine. Astma puhul võib ka raskusi olla.

    Vere pH’d mõjutab rohkem hoopis süsihappegaasi sisaldus ja siiski kõigub pH väga väikestes piirides. (7,35-7,45 ühikut).

    Tõsi ta on. Aga pH’l on hulka müstilisi omadusi ning kuigi inimesed temast enamasti keskkoolis ja hambapastareklaamis kuulnud on, ei saa paljud inimesed pH’st korralikult aru. Sellepärast on ta suurepärane maagiline tootem, mille kaela kõlbab meditsiinialternatiivikutel kõik hädad ajada. Jäid grippi? Selge, vere pH on vale. Pussitati pimedal kõrvaltänaval ja nüüd veritsed? Ilmselgelt oli nuga happeline, sellepärast veritsedki. Skeptikud ilguvad Internetis? Ära muretse, nad on lihtsalt hapud inimesed.

    Nagu siin kirjas, siis Nobelit ta vähiuuringute eest ei saanud. Hoopid respiratoorsete ensüümide avastamise eest sai.

    Aitäh. Mina ei pannudki seda tähele.

    Tema vähiraku-hüpotees oli, et vähirakud kasutavad anaeroobset glükolüüsi energia saamiseks. See teooria on küll aktsepteeritud, kuid glükolüüsi tüübi muutumist ei peeta tänapäeval vähi põhjuseks.

    Nüüd on mul kuri kahtlus, et ma olen tolle glükolüüsi seostest lisahapnikuga ka valesti aru saanud. Ehk vaatad üle ja parandad, kui vaja on?

  17. Põltsamaal elava pensionieas Roda kraaniveele tegi osav müügimees elektrolüüsikatse ja selle tulemusel tekkinud sade šokeeris Rodat sedavõrd, et ta nõustus kohe ligi 15 000-kroonise seadme ostma.

    Kas elektrolüüsikatse on umbes samasugune nagu detox-jalavann?

  18. Mul on sama mure. Üks mu armas sugulane (igati tore ja normaalne) soetas ka suure hirmuga selle imeviguri. Ma looda, et tal on võimalik sellest veel lahti saada, kuna ostis järelmaksuga. See ongi nende müügiahvide juures kõige hullem, et nad manipuleerivad inimeste tervisega. Muidugi müts maha nende veenmisjõu ees.
    Mina saadaksin need kaupmehed kohustuslikus ühiskondlikus korras koolidesse keemiakatseid tegema. (Selgitusi katsete olemusest peaks muidugi keemia õpetaja tegema) On ju aeg selline, kus õppevahendeid napib.

  19. Naisteajakirja Naised peatoimetaja Inga Raitar gossip.ee-s

    Kas olete isiklikult ka astroloogia vastu suuremat huvi tundnud, uurinud näiteks enda astroloogilist kaarti, lugenud vastavat kirjandust vms.?
    Selleks, et kunagi lubasin ühele tehnilise haridusega mehele ära tõestada, et astroloogia pole “udu-uurimine” lugesin läbi mitu raamatut, mille tõttu teangi nüüd, et astroloogia põhineb väga selgelt teaduslikult seletatavatel alustel – päikese ja kosmiliste kiirguste koosmõjul areneva loote organismile emaihus.

    Ma tean, et meid mõjutavad reaalselt ja füüsiliselt erinevad kosmilised kiirgusväljad, mis mõjutavad ka meie käitumisi ja kujundavad meie erinevadi iseloomujooni.

    Meil kõigil on erilised võimed. Keskmine inimena kasutab vaid 5% oma ajumahust ja selle võimalustest.

    Ilmselt siis tõesti…

  20. Jälle üks “pühakirjast targaks saanud” täiskasvanud inimene jama ajamas:
    Joel Luhamets: homoabielusid ei saa normaalseks pidada

    Tartu Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhamets arvas saates “Kahekõne”, et homoabieludest on mitmel pool maailmas kujunenud probleem.

    Probleem kellele? Sulle? No oma viga, kui selles probleemi näed. Minul näiteks pole sellega probleemi, kui samas soost inimesed abielluda saaksid.

    Pühakirja järgi on seksuaalsus ikkagi soo jätkamiseks ja kui seksuaalsus on millekski muuks kui soo jätkamiseks, siis ta on väärastunud ja ebanormaalne,

    Näedsa, pühakirjaga õigustatakse teiste inimeste mõnitamist. Häbi peaks suurel mehel olema sellist jama ajada. Mis neil kirikuisadel küll viga on, et kuuldes sõna “homoabielu”, läheb neil silme ees mustaks ja aju hakkab lollusi produtseerima? Kui see pole religioossusest tingitud kaasinimeste vaenamine, siis mis on?

    Ma muidu eriti ei usu, et ta ilma oma pronksiajast pärit raamatuta ka tegelikult nii tobedat juttu ajaks, sest inimlikkus ja empaatiavõime on üle kultuuride universaalsed omadused. Aga kui mingid dogmad lastakse inimese ajusid modelleerima, siis võime vaid hinge pidada ja loota, et veel midagi hullemat meile kaela ei valataks.

  21. Kanal 2 Reporter uuris ka asja seoses Rootsi kiriku otsusega laulatada geiabielusid:

    Eesti usukogukond taunib endiselt homosuhteid

    «Meie kirik ei jaga ka Rootsi kiriku tänast seisukohta ja ei toeta neid arenguid, mis seal on olnud. Seal on mitmeid aspekte, miks ühes heaoluühiskonnas, kus on kahtlemata väga hinnatav liberaalne suhtumine, kus on ka väga palju immigrante, kus on väga tõsised probleemid HIVi ja aidsiga, et sellise otsuseni on jõutud. Tänases Eesti kirikus ja ma arvan, et ka Eesti ühiskonnas see teema ei peaks olema aktuaalne,» ütles EELK peapiiskop Andres Põder, vahendas Reporter.ee.

    Just sinu ja paljude teiste kiusamiseks, Põder, on see teema Eesti ühiskonnas meelega aktuaalseks puhutud. Lihtsalt kiusu pärast, sest ega neil inimestel tegelikult ju mittemingisuguseid probleeme elus ei ole, üks lust ja lillepidu ja probleemiks on vaid igavuse tõttu suurenenud enesenäitamise vajadus ja muidugi ka homoseksualism, mis on paha patt, haigus või muidu ebaeetiline värk, mida kirik, arst või kasvatus korrigeerima peaks.

    Ja see asutus soovib olla vaimseks majakaks me ühiskonnas?

  22. Näedsa, pühakirjaga õigustatakse teiste inimeste mõnitamist.

    Kes kus keda mõnitab? Sinu repliigid “kirikuisade” ja “pronksiajast pärit raamatu” aadressil on küll sellise maiguga, aga veel…?

    Lihtsalt kiusu pärast, sest ega neil inimestel tegelikult ju mittemingisuguseid probleeme elus ei ole

    Vähemalt ei ole nad suutelised oma probleeme arusaadavalt sõnastama.

  23. Kriku ütles:

    Näedsa, pühakirjaga õigustatakse teiste inimeste mõnitamist.

    Kes kus keda mõnitab? Sinu repliigid “kirikuisade” ja “pronksiajast pärit raamatu” aadressil on küll sellise maiguga, aga veel…?

    Mind häiris herr Luhametsa sönavött küll. Miks peaks mingite tekstide tõlgendamise tulemust kõikidele inimestele laiendama? Ja kui ma oma elukaaslasega lõbu pärast seksin, siis see on patt, või mis?

    Tegelt olen ma uhke, et olen seksuaalsust kasutanud läbivalt millekski muuks, kui soo jätkamiseks. Tehke järgi vöi ostke ära, eksole :D

    Vähemalt ei ole nad suutelised oma probleeme arusaadavalt sõnastama.

    Ebaõnn.

  24. @Martin Vällik – muide, luhamets on (oli) ühest küljest vabameelne, teisest küljest jällegi silmakirjalik ja/või kahepalgeline. minu kokkupuude temaga pärineb aastast 1998, mil sõbranna abiellus sealsamas pauluse kirikus härra joeli “käe all”. sõbrannal oli ka laps, kes pidi seoses vanemate ristimisega ka ise ristitud saama. seetõttu oli talle vaja ka ristivanemaid. ristiema oli olemas. selleks oli sõbranna sõbranna. ristiisa oli samuti olemas, ent teadmata põhjusel ei ilmunud ta ristimispäeval kohale. kuna rituaal oli planeeritud ja kinni makstud, tehti siis ettepanek minule. no mis mul selle vastu, aga püüdsin härra joelile selgitada, et vähe sellest, et ma satanist olen – ma olen ka ristimata. joel leidis seepeale, et “häda aja härja kaevu ja roti potti” ning kui ikka VAJA, siis pole vahet, kas oled ristitud või satanist – tseremoonia on ikkagi vaja toimetada ja kui ükski osapool selle vastu pole (tema polnud), siis kõlban ka mina.

    mina sellele mignit tähelepanu ei pööranud ega leidnud sellest ka midagi erilist. ent aastaid hiljem tuli see ühes raadiosaates jutuks vist tallinna kaarli koguduse mingi asjapulgaga, kelle nägu seepeale kameeleonina värve muutma hakkas. mees ise läks puhevile, kukkus õhku ahmima ja tatti pritsima ning teatas, et tegu on täieliku jamaga ja see pole lihtsalt võimalik sest “ristimine, teate, noormees, on väga selge ja rangelt reglementeeritud protseduur, mis NÕUAB, et ristivanem oleks ristitud ja kui ta seda pole, siis pole ka lapse ristimine lihstalt võimalik.” einoh…tore. mis mul sellest – ju siis jäi vaene lapsuke tegelikult ikkagi ristimata ja läheb pärast surma ikkagi põrgusse, aga eks see jääb vist ikkagi härra luhametsa hingele, kes taolise inimsusevastase kuriteo sooritas :-)

    point oli igatahes selles, et luhamets on või vähemalt oli tollal kas suhteliselt vabameelne, silmakirjalik või kahepalgeline. otsustage ise.

    PS! luhametsaga seoses meenub ka ammune aegunud šokolaadi skandaal: http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=110361#1 – ega tal seal mingit paharolli just polnud, aga äramärkimist väärib ikkagi, kuidas küll ühel inimesel õnnestub pidevalt igasuguste kahtlaste afääride ja veidrate teemade epitsentrisse sattuda.

  25. Kriku ütles:

    Näedsa, pühakirjaga õigustatakse teiste inimeste mõnitamist.

    Kes kus keda mõnitab? Sinu repliigid “kirikuisade” ja “pronksiajast pärit raamatu” aadressil on küll sellise maiguga, aga veel…?

    kas kaaskodanike väärastunuteks ja ebanormaalseteks nimetamine ei klassifitseeru sinu silmis mõnitamiseks? noh, kui adressaatideks on homod, siis ilmselt vist mitte? paranda mind kui ma eksin.

  26. Hitleri adjutant andis käsu oma memuaarid avaldada
    PM Elu24

    96-aastane Fritz Darges suri möödunud nädalalõpul, kuid ta jättis endast maha täpsed instruktsioonid oma memuaaride avaldamise kohta, kirjutab The Telegraph.

    Darges oli viimane Hitleri siseringi kuulunud isikutest, kes oli Teise maailmasõja ajal natside kõigi tähtsamate otsuste langetamise juures.

    Ekspertide sõnul peaks Dargesi memuaarid paljastama, et Hitler oli isiklikult juutide hävitamisplaani taga, mitte SS-i juht Heinrich Himmler.

  27. kas kaaskodanike väärastunuteks ja ebanormaalseteks nimetamine ei klassifitseeru sinu silmis mõnitamiseks?

    Ei kvalifitseeru. Mõnitamine on puude stigmatiseerimine, mitte väide puude olemasolu kohta. See, kui sina pead puudega inimesi ka sotsiaalses mõttes alaväärtuslikuks, tuleneb ilmselt sinu satanismiusust ja on minu jaoks amoraalne ja vastik.

  28. @Kriku – möh? Sa arvad, et homod või ka teised inimesed, kes seksuaalsust muuks kui soo jätkamiseks kasutavad, ongi väärastunud ja ebanormaalsed ning selle väljaütlemine on vaid tõsiasja nentimine, mitte oma mõnitava hinnangu jagamine? Loodetavasti sain sust valesti aru.

    Jason ei pidanud oma kommentaaris homosid alaväärtuslikeks. Vähemalt mina küll sellest nii aru ei saanud. Ta väljendas kirikutegelase suhtumist teiste sõnadega.

  29. @Kriku – kriku…vabanda palun, aga mis sinuga lahti on? seleta mulle palun, kuskohas ma puudega inimesi alaväärtuslikeks pidanud olen? kus ma neid kirikuisa luhametsa eeskujul näiteks väärastunuteks ja ebanormaalseteks nimetanud olen? kus olen ma nende taolist klassifitseerimist heaks kiitnud või midagi muud taolist väljendanud? Vaata, ma ei tea, kas sa ajasid midagi kogemata sassi või peitub su veidra sõnavõtu põhjus milleski muus, aga kui see teine variant, siis üldiselt on näiteks minu jaoks hoopis selline plärtsumine vastik. tahaks lisada, et ka amoraalne, aga kahjuks ei suuda ma sellest midagi amoraalset leida (tegelikult leian ma amoraalset üldse äärmiselt üksikutest asjadest). seevastu saan aga täie siirusega lisada, et samamoodi on minu jaoks vastik see kui inimesed mingite väidetavate amoraalsuseloosungitega lehvitavad.

    kui see kõik oli nüüd aga üks suur eksitus, siis loodan muidugi, et me mõlemad ilusasti vabandame. kui mitte, siis…noh…polegi nagu rohkemat lisada.

  30. Isikud, kelle sugutung on kanaliseerunud muudele objektidele kui oma liigi vastassoo esindajad, on bioloogilises mõttes ebanormaalsed. See ei tähenda, et nad oleksid sotsiaalses mõttes ebanormaalsed. Täpselt sama käib ka isikute kohta, kes on näiteks sündinud ilma jalalabadeta või kurtidena.

    Juhul, kui seda tõsiasja hakatakse kramplikult eitama, tekib minus alati küsimus, kas eitajad ise ei ole arvamusel, et bioloogilises mõttes ebanormaalne tähendab ka sotsiaalses mõttes ebanormaalset. Milleks muidu on nende jaoks niivõrd oluline tõmmata joon enda ja ülejäänud puudega isikute vahele?

  31. @Kriku – ja kirikutegelased, Luhamets ja Põder nende hulgas, räägivad just sellest bioloogilisest ebanormaalsusest ja väärastumusest?

    Ei usu.

    Vaata, Kriku, kui näiteks mina enda kohta mõista annan, et mu füüsiline eripära (näiteks olen vastassugupoolele keskmisest ligitõmbavam, kuigi olles minuga kohtunud, siis tead, millele vihjan) on looduslikus mõttes puue, siis on see minu traagika, millega hakkama saada. Samas võib see traagika tulla just sellest, et mulle on mu puuet aktiivselt ette heidetud ja püütud jätta muljet, et olen seetõttu vähem inimene. Jah, nad võivad isegi nõustuda, et see on “looduse aps” või midagi näivneutraalset, aga ikkagi on neis vihjetes peidus “normaalse” ja “keskmise” inimese hinnanguline ja üleolev seisukohavõtt.

    Olgu minuga, kuidas on, valdavalt on need sagimised jäänud lapsepõlve, kuigi mu ema põrkus tihti ka täiskasvanute ja ametnike tobemeelsusele, aga soov inimesi “normaalseteks” ja “väärastunuteks” jagada pole kuhugi kadunud. Ma ei ole praeguses elus põrkunud minu suhtes kehtestatud piirangutele, kuid ma tunnen täie südamega kaasa neile, keda nende eripära tõttu ahistatakse.

    Kui sa, Kriku, ei saa aru, et Luhametsa sõnavõtt justnimelt stigmatiseerib, alavääristab, mõnitab homoseksuaale (ja ka teisi inimesi, kes seksuaalsust muukski kui soo jätkamiseks kasutavad), meie oma kaaskodanikke, ja sa leiad sellisele käitumisele õigustust, siis kasutan su enda sõnu “amoraalne ja vastik”.

  32. Bioloogilises mõttes ebanormaalne? Sama, nagu jalutu ja kurt? Hehe :) Kes küll oli see tark tegelane, kes end eile õhtul ühes naaberlõngas nii väljendas:

    Kui sa mõne evolutsiooni tagajärje automaatselt “veaks” kuulutad, kaalumata, mis oli selle kujunemise põhjuseks ja võimalikeks plussideks, kaugened sa loodusteaduslikust mõtlemisest ja väljendad pigem ideoloogilist seisukohta.

    Kriku – ega OMETI sina?

  33. Martin, ausalt öelda pole ma päris kindel, mida sa oma puude all mõtled – kuidagi uduselt on meeles midagi käega seonduvat, aga võin eksida – aga see pole muidugi oluline. Kui sa kritiseerid kirikutegelasi bioloogilise puude sotsiaalse stigmatiseerimise eest, siis teatud juhtudel olen ma sinuga nõus.

    Aga mulle tundub, et sa oled antud teema suhtes keskmisest oluliselt rohkem tundlik ning aegajalt näed stigmatiseerimist seal, kus objektiivne analüüs seda ei leiaks. Ka minus tekitab omasooiharate automaatselt langenuks kuulutamine kristluse kontekstis küsimusi – muuseas seoses näiteks Mt 9:12-ga – aga samas pidada kellegi mõnitamiseks seisukohta, et preestriks ordineeritavale võib mingeid tema bioloogilisest tervisest tulenevaid nõudmisi seada on nüüd ikka ka liig. Samuti on liig pidada omasooiharate mõnitamiseks abielu ümberdefineerimisega mittenõustumist. Jäägem ikka oma emotsioonide peremeesteks.

  34. Talairach, see olin tõesti mina, aga ma ei näe oma avalduste vahel vastuolu. Ma olen täiesti nõus, et homoseksuaalsus on bioloogilises mõttes normaalne populatsiooni seisukohast, aga see ei muuda karvavõrdki tõsiasja, et homoseksuaalsus on ebanormaalne indiviidi seisukohast.

  35. @Kriku – mismõttes “indiviidi seisukohast”? Kui indiviidiks on Eesti kirikuõpetaja, siis ta võib homoseksuaalsust ebanormaalseks pidada, aga see on tema probleem.

    Homoseksuaalne inimene küll ei peaks iseennast ebanormaalseks pidama, paljud ei peagi ja kui keegi enda kohta sedasi siiski arvab, siis tuleneb see pigem ebatolerantsest ühiskonnast ja ebatolerantsetest inimestest, näiteks kirikuõpetajatest, kes igal võimalikul puhul oma homofoobsust väljendavad.

  36. dig ütles:

    Aga tegelikult on mul teoloogiline küsimus ka. Kui preester kassikonservi lahti teeb ja Laekass välja ilmub, kas sellest saab siis järeldada, et Laekass eelistab konservatiivset maailmavaadet?

    Jah, saab. Ei, ei saa. Ei-jah, ei saab.
    “Kes mõistuse kehtetuks tunnistavad, peaksid tõsiselt järele mõtlema, kas nad argumenteerivad mõistuse vastu mõistusega või ilma mõistuseta; kui mõistusega, siis sellega nad kehtestavad printsiibi, mida nad ise üritavad ümber lükata; kui aga ilma mõistuseta (mida nad enesega kooskõlas olles peaksid tegema), on nad mõistuspärase veenmise alast väljaspool ega vääri seda, et nendega mõistuspäraselt vaielda.” (Carl Sagani järgi Ameerika vabadusvõitleja Ethan Allen)
    Põhimõtteliselt on küsimus defineeritud maailmast ja sellega määratud süsteemist, aga üks tõsiusklik skeptik ei saa välistada teatavat konservatiivsust Laekassi maailmavaates, sest tal meenub Must Luik ja Russelli Kalkun. Iga konstrukt on hea, mis on hea selle koostaja arvates. Selle vastavust tegelikkusele on keeruline mõõta, sest tegelikkuse enda määratlemisega on tükk tegemist, rääkimata konstrukti ülekandest koostajavälisele mõõtjale.
    Ammendav vastus võiks olla selline: kui Laekass seda väidab ja ei ole alust teda valetamises kahtlustada, siis jah, saab küll.

  37. Irriteeriks veel veidi…

    Poolikult omaksvõetud või mõistetud teaduslikku meetodit saab valesti tarvitada, on arvanud Peter Watson oma tellises Modern Mind.* Ma arvan, et hr Watson on olnud siin põhjendamatult kitsarinnaline. Nimelt saab valesti tarvitada mitte ainult poolikult omaksvõetud või mõistetud meetodeid. Ma laiendaksin tema mõtet veelgi, murfoloogiliselt: kõike saab valesti tarvitada ja mõista ning enamasti ainult seda tehaksegi.

    Võtame näiteks normaalsuse. Võõrsõnade leksikoni järgi on see normikohane, normile vastav; tavaline, loomulik. Norm on sama tellise järgi väljakujunenud v kehtestatud reegel, ettekirjutus; piirmäär, ettenähtud tase, kogus, suurus vm. Kindlasti olete kuulnud habemega anekdooti raskesti loodavast naiskonnast jalgpallis, sest polevat lihtne leida üksteist ühesuguselt riietuda nõustuvat naist.

    Aastal 1918 oli normaalne poistel kanda roosat ja tüdrukutel sinist:
    “There has been a great diversity of opinion on the subject, but the generally accepted rule is pink for the boy and blue for the girl. The reason is that pink being a more decided and stronger color is more suitable for the boy, while blue, which is more delicate and dainty, is prettier for the girl.” [Ladies Home Journal, June, 1918] – “Gender Specific Colors” **
    http://answers.google.com/answ.....?id=238733

    Seksuaalsusest ja normaalsusest on palju kirjutanud Michel Foucault. On normaalne pidada teda nendes küsimustes autoriteediks.
    “…if you are not like everybody else, then you are abnormal, if you are abnormal , then you are sick. These three categories, not being like everybody else, not being normal and being sick are in fact very different but have been reduced to the same thing”
    http://www.michel-foucault.com/quote/2005q.html

    “Oleks asjatu vaielda, milline definitsioonidest on tõesem. Peegeldab ju definitsioon vaid oma aja vaimu, rahvuslikke ja regionaalseid traditsioone, mis kõikjal on omanäolised.” Nii arvab Aare Laanemäe Kulturoloogias. ***

    __________
    * Mis eesti keelde on tõlgitud miskipärast Kohutavaks iluks.
    Kui leppida mõttega, et ilu on vaataja silmades, siis tegelikult – miks ka mitte.
    ** Tsitaadi algne tekst sisaldab hüperlinki, mis ei avane.
    *** Ei mina mäleta enam, mille kohta Laanemäe seda kirjutas, aga tundus siia lõpetuseks sobima.

  38. Kuu-uurija õigustab Õpetajate Lehes oma “teadustööd”.

    Lunaarsete tsüklite mõju (uurimi­ne) kuulub tabuteemade hulka. Kui keegi püüab selles vallas midagi uurida, on kritiseerijad kohe platsis. Sest nemad – kaasa arvatud UNESCO kõrged, stagneerunud ametnikud – on otsustanud negatiivselt suhtuda. Nemad teavad igasuguste uurimusteta, et Kuu ei saa Maa loodusele mõju avaldada. On uurimusi, mis ei ole lihtsalt kontrollitavad ja järgitavad ning mille tegijad on naeru­vääristamise kartuses oma töö laiemast tutvustamisest loobunud.

  39. @Arko Olesk – Kuu-uurijatega seoses meenus mulle lapsepõlves sügava mulje jätnud lugu leiutaja Goodyearist nõukogude kirjaniku Anatoli Markuša toredast lasteraamatust Imed ratastel.
    http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?10329

    Õieti on see ainus lugu, mida ma sealt mäletan ja sedagi võibolla ekslikult tolle raamatuga seostan, aga lugu ise – st see mis mul sellest meeles – oli järgmine. Vaene leiutaja oli vaimustatud kummimantlitest ja kalossidest, mis olid väga praktilised vihmase ja jahedama ilmaga, aga mis päikese ilmudes võtsid kehaga lahutamatu kontakti.
    Goodyear mässas mitmesuguste erinevate ainetega, proovis iidseid retsepte nõiaköögist ja alkeemikute varasalvest, loitsimist kuuvalgel ja kuu loomise ajal (selle viimase mõtlesin küll praegu juurde), aga ei midagi. Kui ma ei eksi, siis kas mitte hernesupiga ei üritanud mingeid kalosse kokku keeta või midagi seesugust. Igatahes pliidile need kalossid tal kuivama jäid. Ja oh imet!
    Õnneliku juhuse läbi oli mingi osa kalossidest omandanud tähelepanuväärsel kombel tänapäevase nakkumatu kummisuse. Goodyear kahtlustas kõivõimalikku nõidust supikulbi ja muu seesugusega, aga lähemal vaatlusel ilmnes veel mingit puru kalosside ümbruses, mis justkui tiku otsast pärines. See see oligi – varasemate katsetuste käigus oli pliidiservale pudenenud toosist tikke, mille küljest omakorda jäi palju sinna servale, pliidi servale. Toimus vulkaniseerumine. Alles hiljem sai Goodyear teada, et oluline oli selles protsessis väävli osa.

    Loo moraal oli selline, et lootust ei tohi kunagi kaotada, aga kõik oleks toimunud vaesele Goodyearile varanduslikult märksa vähem laostavamalt ja kiiremini, kui ta oleks koolis keemiale rohkem tähelepanu pööranud.

    Ega ma ei võta selle mälestuskillukese eest pead pandiks anda, sest raamat jäi lapsepõlve ja raamatukokku ei viitsi ka praegu minna. Ega pole vist ükski enam lahti. Aga iga kord, kui ma kuulen mõnest kuu-uurijast, siis kerkib mul vaimusilma üks õnnetu kalossikeetja, kes tagajärjetult üritab leida seost sententsi post hoc ergo propter hoc põhjal.

  40. Martin küsis:

    mismõttes “indiviidi seisukohast”?

    Selles mõttes, et populatsiooni jaoks on normaalne, et teatud hulk indiviide on ebanormaalsed. Täpselt sama käib kuritegevuse, vähi või minu poolest kasvõi kopsupõletiku kohta.

    Palun ära nüüd tõlgenda minu mõtet nii, nagu ma peaks homoseksuaale kurjategijaiks või ühiskonda purevaks vähiks, eks ole.

    Homoseksuaalne inimene küll ei peaks iseennast ebanormaalseks pidama, paljud ei peagi ja kui keegi enda kohta sedasi siiski arvab, siis tuleneb see pigem ebatolerantsest ühiskonnast ja ebatolerantsetest inimestest, näiteks kirikuõpetajatest, kes igal võimalikul puhul oma homofoobsust väljendavad.

    Sotsiaalses mõttes kindlasti ei peaks, bioloogilises mõttes kindlasti peaks. Väga paljudel juhtudel igapäevaelus ei ole see bioloogiline kontekst tõesti oluline – aga teisest küljest peaks skeptik siiski olema skeptiline katsete suhtes asendada loodusteaduslikke tõsiasju sotsiaalsete konstruktsioonidega.

  41. Muuseas olen elatud talvede jooksul täheldanud, et täiskuu ajal kipub alati külmalaine olema. See tähendab, ilm on külmem kui noore ja vana kuu paiku. Võiks sel olla mingi teaduslik tõepõhi, või on teie meelest jamaga tegemist? Ise ma oma arvamust küll selles suhtes väga kergesti muutma ei hakkaks.

  42. Salvey, keskmiste temperatuuride graafikud aastakümnete kaupa ja kuufaasid on ju hõlpsasti leitavad ja kontrollitavad? Äkki ikkagi võrdleksid ise enne üle ja küsiksid siis seletust…?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga