Kuu, Kuu, kõversuu mõjutab häirekeskust ja teisi lugusid

Kuu 22-kraadise haloga

  • Häirekeskuse kõnede hulk sõltub päevast ja täiskuust
    Vilja Kohler, Postimees

    Peale palga- ja pensionipäevade annavad rohkem tööd ka täiskuuööd, mil helistavad nn püsikliendid. Päästekorraldajad tunnevad neid küll häälest, kuid ühtki kõnet ei tohi eirata, sest ka perutava vaimuga inimene võib olla hätta sattunud. Püsikliendid kurdavad näiteks kummaliste häälte või naabrusest tuleva kiirituse üle.

  • Kuu mõju uurimusest
    Ilmar Raidna, kronobioloog, Õpetajate Lehe lugejakiri

    Lunaarsete tsüklite mõju (uurimi ne) kuulub tabuteemade hulka. Kui keegi püüab selles vallas midagi uurida, on kritiseerijad kohe platsis. Sest nemad – kaasa arvatud UNESCO kõrged, stagneerunud ametnikud – on otsustanud negatiivselt suhtuda. Nemad teavad igasuguste uurimusteta, et Kuu ei saa Maa loodusele mõju avaldada. On uurimusi, mis ei ole lihtsalt kontrollitavad ja järgitavad ning mille tegijad on naeru vääristamise kartuses oma töö laiemast tutvustamisest loobunud.

  • Jogurtibakteritest pole mingit kasu?
    Pamela Eesmaa, Naistemaailm.ee

    Ekspertide hinnangul pole reklaamlausetel, nagu head bakterid võitlevad halbadega, mingit tegemist reaalsusega. 2006. aastast on EFSA keelustanud mittetõestatud tervisekasu informatsiooni levitamist reklaami eesmärgil.

  • Algas üleriigiline gripivastane kampaania
    Delfi

    “Gripist hoidumise kuldreeglid on lihtsad,” ütles tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro. “Meelde tuleks jätta neli põhitõde, nendeks on: pese käsi, köhides või aevastades kata suu, haigestunud inimesega hoia vähemalt meetrist distantsi ning haigena jää koju ja helista arstile.”

    Vt ka gripivastu.ee

  • WHO eksperdid kinnitavad seagripivaktsiinide ohutust
    PM Tarbija24

    Kõik raportid, mis seni kas kliinilistest katsetustes või suurematest vaktsineerimiskampaaniatest saadud on, on näidanud, et ohutusega ei ole muret rohkem kui tavalise gripivaktsiini puhul.

  • Ravi grippi toiduga!
    Naistemaailm.ee

    Ilmselt oled eelnevatel aastatel astunud gripile vastu tablettidega, kuid ei tasuks siiski unustada, et ka Emake loodus on meile päris mitu gripivastast toiduainet kinkinud.

  • Nalja nabani: Eesti apteekrite kogutud killud
    PM Tarbija24

    Beebihäda pillid…
    Üks täiskasvanute nohu palun!
    Midagi nina vastu…
    Selliseid vitamiine palun, kus oleks seda ultravioletkiirgust sees…
    Palun 1 libastumisgeel…

  • Kohtumised oma kaitseingliga
    Õhtuleht

    Suhtlemine oma kaitseingliga tekib aastatega, kui endaga vaimset tööd teha.

    Pärast seda, kui esimest korda kohtusin bioväljade tikkija Lille Lindmäega ja ma avastasin endas pildilise nägemise, nagu see on koertele ja hobustele omane. Sellest järeldan, miks ma nii hästi klapin hobuste ja koertega.

  • Hingedepäev vaimu pealetungi all ehk kuidas kaoses surfata?
    Crystal Ra Laksmi, Delfi

    Me ei saa eitada, et kogu maailm on suurte muudatuste keerises. Mateeria ja vaim hakkavad sulanduma ja kõik protsessid on läbinähtavad.

    Olin hiljuti Tromsö alternatiivmessil ja seal tegin oma kehale kvantmeditsiini testi.

    Võtkem kas või mikrokiip, mis kaitseb mobiilikasutajaid tervisekahju eest, mida see tavaliselt tekitas.

  • Miks ma ei usu surma?
    Manona Paris, Delfi

    Ning jah, ma ei tunnista endiselt surma, vaid näen selles 21-grammise hinge kesta vahetust.

  • Ema süüdistab haiglat oma poja surmas
    PM Tarbija24

    Ajakirjanik Anneli Rõigas süüdistab Põhja-Eesti regionaalhaiglat oma pojale selliste kannatuste põhjustamises, mille tagajärjel poeg elu kaotas.

    Vägivaldne eutanaasia ehk üliraskesse seisu sattunud patsientide elu lõpetamine arstide hooletuse abiga on vähemalt Põhja-Eesti regionaalhaigla Mustamäe korpuses täiesti tavapärane nähtus, mille vajalikkust püüdsid mulle nende kolme nädala jooksul selgitada viiel korral kokku koguni kuus PERHi arsti, keda ei hoidnud tagasi isegi teadmine, et ma polnud mitte üksnes oma poja elu eest võitlev ja kõik need nädalad oma poja kõrval haiglas veetnud ema, vaid ka rahvusvahelises pressis kirjutav ajakirjanik kultuuriruumis, kus vägivaldset ehk patsiendi nõusolekuta tehtavat eutanaasiat peetakse tapmiseks, mitte armu andmise teoks nagu arvab osa PERHi arste.

172 Replies to “Kuu, Kuu, kõversuu mõjutab häirekeskust ja teisi lugusid”

  1. Tema Jumala-lood on küll sageli allpool hea maitse piiri, aga mõned laupäevased kommentaarid seevastu päris muhedad ja tabavad. Aga eks ole antiklerikaalsusel Eestis pikk traditsioon ja kohati päris põhjendatult.

  2. Nõid Nasjta teeb oma blogi!

    Ja kohe üks briljantne sissekanne!

    http://www.nastjaelu.com/220-aastat-tagasi/

    Kohe tundsin kes sõitis sellega,,ja millal see oli,,see oli kindlasti 220 aastat tagasi! Aga tõld ei olnud selline ,nagu praegu, ainult osad ja mingid detailid kuulusid sel kangelasliku ajastusse!

    Ehk siis- läbimurre mootorsõidukite ajaloos! Nõid Nastja avastas maailma esimese teadaoleva mootorsõiduki, mis pärineb aastast 1789!
    … või siis on tunne nii võimas, et laseb ca saja aastaga mööda :D

  3. hjarg ütles:

    Nõid Nasjta teeb oma blogi!

    dig avaldab kahtlust, et tegemist on fänniblogiga. Kas mõni kollane usaldusväärne allikas kinnitab, et nõid ise blogi peab?

  4. Kuidas minagi siis sellest teada sain muidu kui mitte meie armsa ajakirjanduse abil:

    http://www.elu24.ee/?id=194662

    Nastja, miks otsustasid endanimelise blogi üles riputada?

    Tunnen vajadust end rohkem väljendada ja inimestega oma mõtteid jagada ning blogi kaudu suhelda. Blogi on minu jaoks midagi isiklikku. Intervjuud ja pressipublikatsioonid aga ei anna võimalust otse inimestega kontakteeruda.

  5. Tere. Pole vist küll ilus artikleid tellida, aga sa ei hakka ju ometi mind suu pihta lööma. Eestikeelses vikipeedias on artikkel väidetavast uhhuuteadlasest Vladimir Nekrassovist, kes tunnustamata teadussaavutustega Eestis äri ajab. Vikipeedias ei ole ainsatki linki allikale, mis Nekrassovisse kriitiliselt suhtuks. Kui skeptik.ee temast mingi artikli teeks (ükskõik kas pooldava või laitva), saaks sellele viidata.

  6. @Kriku:
    Mina sest asjast ise küll ei jõua kirjutada, lugesin seda artiklit ka ainult selle peale, et sa sellele viitasid, aga kui vajalikuks pead, siis anna aga minna, kui arvad, et kommentaarist üksi vähe ja pedofiilia kohta lisaks artikli demagoogilisuse paljastamisele miskit täpsustavat öelda on.

  7. Mina näen seal inimest arutlemas, küsimusi püstitamas ja neile vastuseid oletamas; kui õigeid, pole aimugi. Poleemiline artikkel nagu palju teisigi, mis demagoogiat seal.

  8. Postimees: Itaalia minister tahab lipule krutsifiksi

    Itaalia infrastruktuuri ja transpordi aseminister Roberto Castelli arvab, et Itaalia lipul peas olema krutsifiks Euroopa kristlike juurte rõhutamiseks, vahendas uudisteagentuur AFP.

    «Ma arvan, et Euroopal on õigus tunnistada oma tõelist indentiteeti, mis on täielikult kadumas,» ütles Castelli, kes kuulub immigrantidevastasesse koalitsiooniparteisse Lega Nord.

    dig lõpetab siinkohal tsitaadi, mis oli täielikult indenteeritud.

  9. Ehkki detsember on juba alanud, pole siia vastava kuu meedianopete teemat veel ilmunud. Seega postitan novembriteemasse lingi tänasele artiklile forte.ee-s.

    Usklikud teevad jumala kohta enesekeskseid oletusi

    Mida võiks uskuda jumal? Usklikud inimesed kalduvad selle küsimuse üle arutledes võtma eeskujuks iseenda uskumusi, kuid seavad endale vähem piiranguid teiste inimeste uskumusi vaagides, selgub värskest uurimusest.

    Chicago Boothi-nimelise ärikooli käitumisteaduste professor Nicholas Epley juhatas ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences uurimust, mille raames rakendati eri küsitlusi ja närvitomograafiat selgitamaks välja, millisel määral suunavad inimeste uskumused nende eelduseid selle kohta, mida usub jumal.

    Epley ja tema kaasautorid Austraalia Monashi ülikoolist ja Chicago ülikoolist laiendasid olemasolevat psühholoogilist teadmistepagasit, näidates, et eelduste kujundamisel teiste uskumuste kohta on inimesed tihti enesekesksed, vahendab teadusportaal PhysOrg.

    /…/

    Uurijad märkisid, et inimesed häälestavad oma moraalse kompassi tihti standardite alusel, mida peavad jumalikeks. “Kompassi keskne omadus on aga, et see näitab kasutaja asendist sõltumatult alati põhja poole,” ütlevad nad. “Meie uurimus annab mõista, et erinevalt päris kompassist võivad oletused jumala uskumuste kohta juhatada inimesi lihtsalt kaugemale suvalisse suunda, mille nad juba niikuinii valinud on.”

    Küll aga ei eita uurimus mingil moel võimalust, et jumala eeldatavad uskumused võivad pakkuda juhatust olukordades, kus inimesed pole oma usus kindlad, osutavad autorid.

  10. «Kui suunata tavalised, valguse kiirusega lained piki ettekujutatava koonuse pinda kindla nurga all koonuse teljega, moodustub teljel kõikide lainete koostoimel kontsentreeritud valgusenergiatomp, mida ümbritsevad nõrgemad rõngad nagu koonilised tiivad või halo,» selgitab Tartu Ülikooli füüsika instituudi laineoptika professor akadeemik Peeter Saari, kes koos oma toonase doktorandi, instituudi praeguse asedirektori Kaido Reiveltiga 1997. aastal kõnealuse katse tegi.

    «Selline laine koos ereda keskmega liigub edasi kiiremini kui valguse kiirus, samas tiivad justkui toidavad energiaga seda tompu keskel, luues seda pidevalt uuesti, ning tegelikult ei liigu energia ega informatsioon valgusest kiiremini. Nagu see peabki relatiivsusteooria järgi olema,» räägib Saari.

    Ning seejärel pole isegi võimatu, et just Tartus algavad Saari rühma käe all ei millegi muu kui kunstliku musta augu tekitamisele sihitud katsed.

    `Must auk Tartus` kõlab natuke hirmutavalt Loodetavasti tuleb ta hästi pisike.http://www.postimees.ee/?id=195593

  11. Kriku ütles:

    Peale Enneti raamatu tõesti polegi ühtki. Ma ei viitsinud reklaamidesse enne süveneda.

    Terve see leht tükkis reklaamidega on pseudoteadustele pühendatud. Ilmselt on keegi neid süstemaatiliselt otsinud.

  12. Täiskuu jälle käes, aga ei mingit minu poolt ennustatud külmalainet :s Selle eest märkasin, et sina, Ajeke oled jälle terve öö üleval veetnud. Oled kindel, et su kolmas silm ei hakka avanema. Või on su töökohustused kuidagi täiskuu öödega seotud? (teen rohkem nalja ikka muidugi)

  13. @salvey ja trikitav täiskuu…

    Olen selle kolm korda hoolikalt läbi lugenud. Stiil on väga selge ja lihtne ning ainus viga, mille leidsin, on autori veidi liigne üksikasjalisus, nagu see on omane reisijaile. Läbi kogu teose kandub mingi tõevaim, ja tõepoolest oli autor niivõrd kuulus oma tõearmastuse poolest, et tema naabrite juures Redriffis sai otse kõnekäänuks, kui keegi tahtis midagi väga kinnitada: “See on nii tõsi, nagu oleks mr. Gulliver seda öelnud.

    Kui sa Peter Watsoni Kohutava iluga oled ühele poole saanud, siis eelnev tsitaat pärineb Jonathan Swifti Gulliveri reisidest. Suur tõearmastaja käsitleb seal samuti erinevate rahvaste kultuuri ning muuhulgas võid sealt ka lugeda, kuidas Kuu ja muud taevakehad korrale kutsuda:

    Saare keskpunktis on umbes viiekümnejardise läbimõõduga auk, kust astronoomid laskuvad suurde kuppelvõlviga ruumi, mida seepärast nimetatakse Flandona Gagnole‘iks ehk astronoomi koopaks […]

  14. @ajeke:
    Annan sulle teada, et olen Watsoni raamatuga (lõpuks) ühele poole saanud. Tsitaadid Gulliveri reisidest (lugenud olen lapsepõlves ja ei mäleta nii üksikasjaliselt) kõlavad ju päris põnevalt, aga et mul see raamat kodus puudub, tuleb üle lugemine edasi lükata. Läbilugemist ootavaid raamatuid on mul aga juba niigi terve hulk, nii et ei ole kindel, et ma üldse Swifti omani jõuan. Aitäh juhatuse eest siiski.

  15. salvey kurtis:

    …aga et mul see raamat kodus puudub, …

    Puuduvate raamatute koha pealt aitab välja raamatukogu.

    Läbilugemist ootavaid raamatuid on mul aga juba niigi terve hulk, nii et ei ole kindel, et ma üldse Swifti omani jõuan.

    Mul sama häda, sellepärast loengi vahele:
    “Laputlaste naised ja tütred hädaldavad, et nad on saarel otsekui vangis. Minu arvates on see meeldivaim koht maailmas, kus nad elavad suurimas külluses ja toreduses ning tohivad teha seda, mida aga tahavad.”

    või:
    “Sõna hiihnhm tähendab nende keeles hobust ja sõnaseletuselt l o o d u s e ü l i m a t t ä i u s l i k k u s t.”

    PS. Eelmise postituse esimeses tsitaadis on vahele jäänud üks sõna, peab olema: “…naabrite juures Redriffis…” Kirjutasin sellest Martinile ka meili peale, et parandust ei õnnestunud postitada, selle asemel tuli valge leht. Näis, kas see läheb üles.

  16. Rahvatarkus kuufaaside ja sademete hulga seose osas leidis teadusliku kinnituse

    Ameerika teadlaste poolt läbi viidud uuring näitas, et Kuu faas võib mõjutada sademete hulka.

    Zuni indiaanlased arvasid, et punane kuu tähendab vihma. 17. sajandi Inglismaa farmerid uskusid samuti, et vihma hulk sõltub poolkuu asendist, kirjutas News.Sciencemag.org.

    Teadlased on leidnud kinnituse veel ühele vanarahvatarkusele: vihma sajab täiskuu ja noorkuu ajal.

    Uuringu käigus kasutati USAs enam kui saja aasta jooksul kogutud andmeid.

    USA geograafidest ja klimatoloogidest koosnev teadlasterühm analüüsis põhjalikult jõgede ja ojade äravoolu, kasutades selleks peaaegu 11000 geoloogilise vaatlusjaama andmeid alates 1900. aastast.

    Iga mõõtmistulemuse jaoks Kuu faasi välja arvutades selgus, et jõgede ja ojade äravoolu osas võib täheldada väikest kasvu veerandkuu ajal.

    Sademete hulga seostamiseks Kuu faasidega, kasutasid teadlased enam kui 1200 sademete hulka mõõtva vaatlusjaama poolt alates 1895. aastast kogutud andmeid.

    Talupojatarkuse järgi kasvab sademete hulk mõni päev enne veerandkuud.

    USA klimaatiliste andmete keskuse teadlase Peter Thorne’i sõnul ei seleta Kuu faasid näiteks hiljuti Pakistanis aset leidnud üleujutusi, kuid samas võivad nad sademte hulka mõjutada üks kuni kaks protsenti.

    Kuu sademete hulgale mõjumise põhjus jääb esialgu siiski mõistatuseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga