… ja muud leiud veebruari ajakirjandusest

pealuu_kontMeie meedia on umbluu asjus lõputu varasalv, kuid õnneks leiab ka meediakriitilisi lugusid ja ka asjalikku teavet. Allpool mõned nopped veebruari leidudest, kuhu headelt lugejatelt lisa ootan.

Teen ka ettepaneku, et valiks millalgi kuu ‘hea loo’ ning ‘halva loo’ või ‘umbluu-killu”. See valitakse kommenteerimise käigus ja kuulutatakse välja uue kuu meedianopetes. Jaanuari ‘heaks looks’ nomineerin Jüri Saar: Meedia toetagu teaduslikku maailmapilti, halvaks looks Dr. Suurküla: gripivaktsiinid on kasutud või siis Huvitaja saade vee-posijatega (saadet ERR arhiivist enam ilmselt ei leia).

Nüüd aga veebruari leidude juurde.

  • Põrgu eeskoda: eneseabiguru higistamistelk viis kliendid hauda
    Õhtuleht

    Koolitaja töötaja Melinda Martin tunnistas, et vaatepilt oli kohutav ja Ray käitus ebaadekvaatselt: “Kõikjal vedelesid kehad, inimesed minestasid. Minu arust ei pannud ta [Ray] isegi tähele, milline põrgu eeskoda seal oli.”

    Eneseabist sai enesetapp, kuna guru juurde läksid nad ju vabatahtlikult ja maksid ilmselt kõva raha, et sinna üldse pääseda. Meil on ka higistavaid gurusid, seega olgem valvsad.

  • Kes on Eesti seksisõltlased?
    Õhtuleht

    …sageli on abielurikkujad leidnud seksisõltuvuse mugavaks vabanduseks

    skeptik.ee-s oli seksisõltuvusest veidi juttu seoses Meego Remmeli loenguga (vt ka kommentaare).

  • Ilmajaam ootab külma, Kuuse-taat vihmasadu
    Ulvar Käärt, Eesti Päevaleht

    Kuuse-taadil aitab ilma ennustada õhuvoolude liikumise jälgimine ja aastakümnete pikkune kogemus. „Ka aprill ja mai peaksid võrdlemisi soojad tulema, õhutemperatuur võib ulatuda 20 plusskraadini – rohket vihma pole siis näha,” ütles Kuus.

    Prognoos vs ennustus.

  • Haiti ja saatan
    Mihhail Lotman, Eesti Päevaleht

    Pat Robertson on tuntud oma idiootsuste poolest, kuid sama ei saa kuidagi öelda vene õigeusu kiriku patriarh Kirilli kohta, kelle avaldus on palju ettevaatlikum ja tasakaalukam, kuid ka sellest võib järeldada, et haitilased on ise süüdi: lodevad eluviisid, narkomaania jne. Igal juhul on põhjused spirituaalsed.

  • Neitsi horoskoope ei usu
    Mihhail Lotman, Eesti Päevaleht

    Näiteks üks minu hea tuttav Venemaal, programmeerijana töötav matemaatik, on kirglik astroloog. Et tal aga ratsionaalse inimesena tekkis vajadus astroloogilist teavet verifitseerida, võttis ta abiks geneetika ud: tema mudeli järgi pärib inimene enda omadused ühelt poolt oma esivanematelt, teiselt poolt on need määratud tähtede seisuga. Niisiis, tuleb koostada programm, mis arvestaks, kuidas esivanemate horoskoobid mõjutavad mingit inimest. See oli mahukas töö, mis kestis üle kümne aasta, ent tulemusi ei andnud (esivanemate horoskoobid ei korreleerunud vastava inimese omaga). Seega tuli ta järeldusele, et geneetika ongi pseudoteadus: omadusi ei saa pärida, kõik tuleneb ainult tähtede seisust.

    Eesti meediaruumi probleemiks ei pea ma niivõrd horoskoopide ja muude parateaduste vohamist, kuivõrd seda, et neid ei põlga ära ka kvaliteetväljaanded ja tõsidusele pretendeerivad tele- ja raadiosaated: ka tõsisemate probleemide lahkamisel küsitakse eksperdiarvamust nõidadelt ja posijatelt. Nõiad annavad meditsiinilisi soovitusi ja ennustavad tulevikku, majandusprobleeme kommenteerivad astroloogid, selgeltnägijad ning muud teadmamehed ja -naised.

    Artikli kahe viimase lause lõppjäreldusega ma küll nõus pole.

  • Dr Suurküla: Eestis kasutatakse ohtlikku gripivaktsiini
    Askur Alas, Eesti Ekspress

    Väliseesti päritolu arsti Jaan Suurküla sõnul pole aga nimetatud kliinilised uuringud tehtud sõltumatu uurijate poolt, vaid tellitud või korraldatud vaktsiini tootja poolt, lisaks on need ka salastatud.

    Jälle esitatakse posijat eksperdi pähe.

  • Hoiatus: internetist ostetud toidulisandid võivad sisaldada steroide
    PM Tarbija24

    Eesti veterinaar- ja toiduameti andmetel pole Bodybuilding.com`i tooteid meil müüdud, kuid kui siiski leidub inimesi, kes sealt ostetud toidulisandeid tarvitavad, peaksid nad selle koheselt lõpetama ja kõrvalmõjude ilmnedes arsti poole pöörduma.

    Ravimi müügile laskmiseks on kadalipp ränk. Nimeta oma nostrum aga toidulisandiks ning peaaegu mitte ükski reegel ei kehti ja müü niikaua, kuni laibarida liiga pikaks venib.

  • E-ainetest ei saa silti uurimata aimu
    PM Tarbija24

    Kui aga hakkasin teise ringiga etikette lähemalt uurima, et teada saada, ega toode ei sisalda e-ainete voldikus märgitud ohtlikke lisaained, mille liigne manustamine võib tekitada tervisehäireid ja mida tuleks tarbida teadlikult, kulus samade asjade kokkukogumiseks 43 minutit.

    See voldik on jama, mida on rahastanud ka Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK). Jama seepärast, et rida aineid tembeldatakse “ohtlikeks ja tervist kahjustavateks”, kuid puudub igasugune selgitus, mis kogustest on jutt ja milmoel see ohtlikkus avalduma peaks. Täpsema info saamiseks peaks vastava raamatu ostma, mille reklaam on maksumaksja raha eest tehtud voldikul kenasti peal. Näiteks on voldikul aspartaam. Kui sul just fenüülketonuuriat pole, siis jutt aspartaami ohtlikusest on demagoogia. Sama loogikaga võiks nimekirjas olla ka vesi, kuna selle ületarbimisse on päris mitu inimest ära surnud.

289 Replies to “… ja muud leiud veebruari ajakirjandusest”

  1. @dig:
    Kuid see pole veel kõik: kui ostad kohe, siis saad tasuta kaasa kaks platseebotabletti!

    Pakis on 28 tabletti ja nende lõppedes tuleb kohe alustada uue pakiga. Iga värviline tablett sisaldab toimeainet, väikeses koguses naissuguhormoone – östradioolvaleraati või östradioolvaleraati koos dienogestiga. Kaks valget tabletti ei sisalda toimeaineid ja neid nimetatakse platseebotablettideks.

    Kuid seegi pole veel kõik! Uue taseme toimeainega erinevaid ravumeid erinevas hinnas näitab Ravimite kataloog päris ükskümmend ja veel ükskümmend viis peale ehk kokku umbes täpselt veerandsada nimetust.

  2. Kolm päeva tagasi on Postimees teatanud:

    Tartu Ülikooli Tervishoiu Instituut avas Eesti esimese internetipõhise rahvatervishoiu raamatukogu (RaTeRa), kuhu on koondatud ligi 500 Eestis valminud tervise valdkonna publikatsiooni, mis on ilmunud alates 2000. aastast.
    […]
    Uude rahvatervishoiu raamatukokku koondatakse jooksvalt tervise valdkonnas valminud Eestit puudutavad uuringud ja analüüsid, raportid ja aruanded, hindamisdokumendid, magistri- ja doktoritööd, strateegiad ja arengukavad, statistikakogumikud ja raamatud. Enamik publikatsioone avaldatakse veebilehel täistekstidena.

    Raamatukogu pakub võimalust tellida ka neli korda aastas ilmuvat uudiskirja, millest leiab infot uusimate publikatsioonide kohta.

    Rahvatervishoiu raamatukogu asub internetis aadressil rahvatervis.ut.ee.

    Igati vajalik ja tervitatav sündmus.

  3. Vee vastikust kombest mürgitusi põhjustada on skeptiku veergudel varemgi kirjutatud. Postimees pajatab nüüd aga, et mõrvarlik vesi on langenud veelgi madalamale:

    Peterburis katuselt langenud jääkamakaga vigastada saanud Eesti kodanik Milana Kaštanova on endiselt koomas ning tema tuttavad otsivad õnnetuse pealtnägijaid.

    Et huvi loo vastu ikka suur püsiks ja vaatajaid väheks ei jääks, seisab Kuningliku Kaelkirjaku kuulutuste all eriti suurte tähtedega:

    Toimetus ei soovita nõrganärvilistel videot vaadata!

  4. Tänahommikune Eesti Raadio saade taimetoitlaste perekonnast:

    Perepilt. Taimetoit.

    Hetkel on peres 6-kuune imik. Ema arutleb lapse tulevase menüü üle:

    Me ei tahaks hakata andma talle liha. Muidugi, kui tuleb välja, et ta organismil on seda vaja, me ei tahaks hakata rikkuma ta tervist, aga nii palju on muid allikaid, kust saab näiteks rauda ja B12 vitamiini ja kõike muud, nii et ei pea liha tingimata sööma. […] Me mõtleme, et me küll ei hakka talle esialgu liha andma.

    Meil on igasugused toredad tooted nagu tofu ja sojalihad, nii et me küll ei tunne puudust lihatoodetest oma toidulaual. Sojaliha on sojaubadest tehtud mass, mis pole tegelikult liha, aga mis sisaldab tegelikult väga palju samu aineid nagu liha, mida inimene vajab ja mida võib väga hästi kasutada liha asendajana toitudes.

    Kui ta [laps] ise juba oskab oma valikuid teha ja ütleb, et ta tahab liha süüa, siis me loomulikult teda keelata ei saa.

    Piima ja mune nad siiski söövad.

    Pereisa poliitilistel ja ühiskondlikel teemadel:

    Pigem ma arvan, et tekib üha rohkem juurde selliseid inimesi, nagu meie, sest üha enam inimesi pettub selles, mis praegu toimub maailmas. Ja just see pettumus levib juba Lääneriikides, kuigi mõnikümmend aastat tagasi oli see kolmanda maailma teema rohkem. Eestis on seda küll väga vähe. Pidades ennast küll rohkem vasakpoolseks inimeseks, siis Eestis on see hästi raske, sest Eestis seostatakse seda kohe nõukogude ajaga ja stalinismiga. Samas ma loodan, et mõnekümne aasta pärast on eestis ka olukord parem.

    [pettumuse all pean silmas] just nagu sellist üleüldist pettumust, et kui meedia räägib pettumisest poliitikast, siis enamasti peetakse selle all silmas, et pettutakse mõnes erakonnas, aga meie puhul on pigem see, et me oleme pettunud kogu selles süsteemis, mis neid erakondi üleval peab, esindusdemokraatias ja padukapitalismis.

    Lõuna-Ameerikas ja Aafrika riikides on üha rohkem vasakpoolset, meie mõistes radikaalset lähenemist sellele teemale. Üha enam võetakse üle igasuguseid tehaseid ja töölised arvavad, et nad ei peaks just palga nimel kõike tegema, vaid seetõttu, et sa saad ise otsustada, mida sa teed ja kuidas sa teed ja siis pärast seda oma enda ja oma pere heaks kasutada, mitte see ei lähe kuskile kolmandatele inimestele müügiks suurema raha eest kui sina palka saad.

    Me oleme sellise ühiskonnakorralduse vastu, mille eesmärk on raha teenida. Meie eesmärgiks on ära elada.

    Pereisa töötab ühel päeval nädalas parklavalvurina, pereema on lapsega kodus. Ühelt poolt on siin muidugi tegu rumaluse, harimatuse või naiivsusega, sest just selline idealism ongi iga kord, kui seda on süstemaatiliselt rakendada üritatud, stalinismiga sarnaste nähtusteni viinud.

    Teisest küljest elavad nad praegu paratamatult ühiskonna rikkusest, mille on loonud neist erineva eluviisiga inimesed. Kui “parasiteerima” on ka liiga karm sõna, siis ometi ei saa mööda faktist, et üks päev nädalas parklas valvates ei looda mingit väärtust, millest perekonda ülal pidada. Mulle oleks kogu see jutt tunduvalt sümpaatsem, kui seda ajaksid inimesed, kes kasvõi oma toidukraami ise kasvataksid.

    Maamajast muidugi unistatakse, kuid tundub, et teistel motiividel:

    [tulevikus võiks] rohkem ühendada enda pereelu ja seda, kuidas me tahaks maailma üldisemalt muuta. Näiteks hästi tore oleks, kui meil oleks 5 a. pärast maja, mille taga oleks hoov, kus oleks 10x rohkem kasse, kui meil praegu on.

    Pereema:

    Minu unistus oleks ka kindlasti maal oma majas elada, aga ma nüüd ei arva, et selle nimel tuleb hakata veri ninast väljas tööd tegema, et saada seda raha kokku, vaid tasapisi sinnapoole liikuda. Nii et kui jääb üle, siis jääb, kui ei jää, siis pole ka midagi hullu. Me saame siin ka ilusti hakkama.

  5. Selver müüb tänapäeval täiesti korralikku sojast tehtud valeliha. dig julgeb soovitada. Kaubamärk ei ole kahjuks meeles :(

    Aga tänane Daily Mail pajatab:

    The Cranfield University study found that switching from British-bred beef and lamb to meat substitutes imported from abroad such as tofu and Quorn would increase the amount of land cultivated, raising the risk of forests being destroyed.

    Donal Murphy-Bokern, one of the report’s authors and a former co-ordinator at the Department of Environment, Food and Rural Affairs told the Times: ‘For some people, tofu and other meat substitutes symbolise environmental friendliness but they are not necessarily the badge of merit that people claim.’

  6. Nojah, siin on nüüd imporditeema ka lisaks. Huvitav, kuidas vasakpoolsele udupeale sobib rohkem süüa ülemaailmsete korporatsioonide poolt toodetud-turustatud sojatooteid kui turult ostetud eestimaist liha….?

  7. @Kriku:

    Aitäh väljavõtte eest! Kuulasin natuke algust, kus pereisal “kassiisu” ehk “isu” armsate kassipoegade järele ajendas neid üksteise järel soetama. Ma rohkem ei raatsinud nende kuulamiseks aega pühendada, sellest ülevaatest siin piisab mulle täiesti.

  8. Postimees: Asjatundja: detox-tooted on jama

    Sõnaga «detox» reklaamitakse väga erinevaid asju äärmuslikest dieetidest spaa-protseduurideni, mis kõik peaksid eriliselt puhastavana mõjuma, kirjutab Healthday.

    Arstide sõnul pole organismi puhastamiseks spetsiaalsete protseduuride ette võtmine aga sugugi vajalik.

    Artikkel on üldjoontes kena, aga see, et professor on äkki lihtlabaseks “asjatundjaks” alandatud, on ikkagi kahetsusväärne.

  9. Nomaeitea – anglo-ameerika ülikoolides nimetatakse iga õppejõudu professoriks.

    See lehekülg ütleb:

    Dr. Vreeman is an assistant professor of pediatrics in the Children’s Health Services Research Program at the Indiana University School of Medicine and a pediatrician at Riley Hospital for Children.

    Ma küll väga täpselt ei orienteeru ülikooliametite hierarhias, aga tundub, et võiks olla näiteks hiljuti tsiteeritud Marje Oonaga võrreldav tegelane.

    Mis artiklisse puutub, siis sauna koha pealt on jutt imelik:

    Vreemani sõnul ei aita ka higistamine kehal puhastuda ning seetõttu pole saunas käimisel tervisele mingit tõestatult positiivset mõju.

    Samas möönis professor, et mõned uuringud on näidanud, et saunas käimine langetas vererõhku, elavdas vereringet ja parandas südametööd, kuid seda vaid südamehaigetel ja kroonilise väsimuse käes kannatavatel inimestel. Samuti on hägusat tõestust leidnud oletus, et saun aitab kroonilist valu leevendada.

    Miks sauna positiivne mõju peaks tingmata just higistamise abil “puhastumises” ilmnema, jääb segaseks. Samuti on saun vahend, mille mõju ei saagi pimekatse abil uurida. Kuna ta räägib positiivsest mõjust südamehaigetele, siis võib-olla mõtleb ta sauna all midagi muud kui seda, mida siinkandis tavaliselt.

  10. Miks rasv presidendiproua asi pole

    Ülekaalulisus ei seondu mitte üksnes halva tervise, vaid ka madala sotsiaalse staatusega. Kui elegantne, vormis ja eelisseisuses proua Obama ei taha jätta muljet, nagu süüdistaks ta alamklasse laiskuses ja lohakuses, peaks ta ütlema: «Ma kavatsen kaitsta ameeriklasi nende paksukstegijate eest»

    Kes need siis on? Kes on need kurjad inimesed või tumedad jõud, kes Ameerika süütutele lastele paha tervist soovivad?

  11. Tõhus soolaravi

    Soola on aastatuhandeid kiidetud kui head ravivahendit, mis sisaldab päikeseenergiat ja tapab kahjulikke mikroorganisme.

    Värskelt jahvatatud soolaosakesed on aktiveeritud kineetilise energiaga, mis on tõhusad astma, psoriaasi, akne, bronhiidi, kroonilise nohu, samuti ägeda nina- ja neelutõve ning kõrvapõletiku puhul.

    No milleks ometi seda energiaplära siia vaja oli??

  12. Erik Puura võrgupäevikust jäi silma kaks sissekannet:

    Kas pooldate tuumaenergia kasutuselevõttu Eestis? Miks?

    Nii imelik kui see ka ei ole, Eestis pole sellel teemal laia avalikku ja kirjalikult salvestatud tõsimeelset diskussiooni üldse toimunud. Seda ilmselt põhjusel, et Eestis puudub tõsine veebipõhine keskkonnafoorum.

    Niisiis, kas pooldate tuumaenergia kasutuselevõttu Eestis? Miks?

    Vastan ise oma teadmistele toetuvalt nii küsimustele kui kommentaaridele energiafoorumis ja oma blogi kommentaariruumis.

    Haiiti maavärina põhjused ja tagajärjed

    Kui mingis piirkonnas pole juba kaua aega maavärinaid olnud, räägivad geoloogid murrangu lukustumisest ning vastavalt seismiliste pauside teooriale tähendab see sageli, et pinged kuhjuvad ning on oodata ülitugevat maavärinat. Just sellise hoiatava ettekande 2.3 miljonilise elanikkonnaga Port-au-Prince’i kohta tegi Texase ülikooli geofüüsik Paul Mann märtsis 2008 Kariibi 18. geoloogiakonverentsil. Lisaks paikneb samas murranguvööndis Jamaica pealinn Kingston. Jaapani teadlased arvutasid Haiti maavärina järel maksimaalseks nihkeks hüpotsentri piirkonnas 5 meetrit ning liikumise kestuseks 16 sekundit.

    Haiti maavärin on põhjustanud ka konspiratsiooniteooriate jätkuvat vohamist ja seda koguni globaalsel poliitilisel tasandil. Venezuela president Hugo Chavez seostas Haiti maavärinat HAARP-iga (The High Frequency Active Auroral Research Program, USA lennuväe, mereväe, kaitseuuringute agentuuri ja Alaska ülikooli ühine ionosfääri uuringute teadusprogramm). Viidatakse Venemaa põhjalaevastikust lähtunud informatsioonile, mille kohaselt USA eesmärgiks oli HAARP-i abil rünnata Iraani, juhtus aga eksitus ning maavärin toimus Haitil…

    Tegelikkuses on selge, et energia vallandumist võis selles piirkonnas oodata ning mida pikemalt pinged oleksid kuhjunud, seda suurem energiakogus oleks võinud vallanduda. Loomulikult oleks maavärin võinud toimuda mitte nii lähedal Port-au-Prince’ile. Aga sõltuvalt inimese asustustiheduse jätkuvast kasvu meie planeedil leiavad maavärinad suuremaid inimasustusi üles üha sagedamini.

  13. Mõned nädalad tagasi oli kõikidel Delfi lugejatel võimalus esitada oma küsimusi astroloog Tiina Varatalule. Tulemused on siin:

    Astroloog Tiina Varatalu, Publik.ee: “Võti astroloogia mõistmiseks on temasse süvenemises. /…/ Astroloogia võimaldab soovi korral õppida tundma ja kooskõlastama oma tervikolemuse erinevate tsüklite toimet. ”

    Ülejäänud tekstist jääb mulje, et korrektor või keeletoimetaja on koondatud või keeldunud üritamastki kammitseda loodusliku talendi ehedat möllu.

    Head metalltiigriaastat! Urr!

  14. Artikli lõpus on õnneks ka aus hoiatus, et juba lähemas tulevikus ootavad soovijaid ees paranormaalsed ja ekstransensoorsed elamused:

    Tiina Varatalu mõtteid saab edasi lugeda homme!

  15. Mart K. ütles:

    Head metalltiigriaastat! Urr!

    Metalltiigri saab tavalisest tiigrist tema tinapaberisse mähkimise teel. Selle tähistamiseks on metalltiigri aasta igati sobiv aeg hõbepaberist mütsikeste valmistamiseks. Tõsi küll, kaduneljapäeva öösel ei sätenda need nii ilusasti kui täiskuu-öösel.

  16. dig hoiatas:

    Tõsi küll, kaduneljapäeva öösel ei sätenda need nii ilusasti kui täiskuu-öösel.

    Kas mikrolaineahjus ei sätendagi kaduneljapäeva öösel? Mul ei ole ahju ega kalendrit, kas keegi kontrolliks, palun, selle pisiasja õigel ajal üle?

  17. Hõbepaberist müts mikrolaineahjus ei sätenda vaid sädeleb. Puupeade vähesus ja kõrge hind teeb selle eksperimendi muidugi ebamugavalt kalliks.

  18. dig on aeg-ajalt kurtnud, et ilma samasooabieludeta ei saa samasoolised lahutuse võlusid nautida.

    News 8 Austin pajatab, et siiski saavad:

    Though the State of Texas does not officially recognize same-sex marriages, a Travis County judge has approved a same-sex divorce.

    Angelique Naylor and Sabina Daly married in Massachusetts five years ago. Naylor sought a divorce, but Daly initially wanted to “void” the marriage.

    The Travis County Court clerk for Judge Scott Jenkins said the divorce was approved, and not voided.

    This is not the first same-sex divorce case to be looked at in Texas. A judge granted a divorce to a same-sex couple in Dallas, citing the 14th Amendment of the U.S. Constitution.

    USA põhiseaduse 14. lisa garanteerib võrdse kaitse seaduse ees. On tore näha, et lahutust loetakse tänapäeval fundamentaalseks põhiõiguseks, mis peab kõigile saadaval olema soost sõltumata.

  19. ajeke ütles:

    Mart K. edastas:

    Tiina Varatalu mõtteid saab edasi lugeda homme!

    Kas ainult mina ei leia seal lubatud mõtteid?

    Seal pole mitte kusagil öeldud, et saab lugeda uusi mõtteid. Tegu oli lihtsalt kinnitusega, et kui kõiki mõtteid läbi lugeda ei jõua, siis saad neid homme edasi lugeda. Ju siis keskmine Delfi lugeja nii pikka artiklit ühe päevaga läbi lugeda ei jõua.

  20. Aga äkki see ongi see järgmine level — kes eelmised kanaldatud astromõtted Publiku vahendusel endale arusaadavaks luges, see ei vaja enam labast maist kandjat ning saab Tiina mõtteid jälgida otse?

    Muidugi on ka võimalik, et Publik, adudes, et astroloog pole võimeline vastama ühelegi talle esitatud küsimusele, tõmbas projektile vaikselt vee või vaiba vms peale.

  21. Inimkatsed sidusrežiimis ehk sissejuhatus paastumisse ehk puuviljapäevad ehk midagi rubriigist “Ainult Delfis” ehk Naistekas.ee ajakirjanik Riin Suursalu pole veel alustanud, kui juba tunneb mastikatsiooninostalgiat.

    Miks ta seda teeb? (Paastub, mitte ei nuta taga mälumisliigutusi, tähendab.)

    Minu paastumise eesmärk ei ole kindlasti mitte kiire kaalualandamine. Kui paljud ei mõistnud seda, et millest puhastuda vaja on, siis heitke vaid pilk oma igapäevasele toidule. Absoluutselt iga E-numbrikombinatsioon ja keelt väänamapanev koostisosa on just see, millest iga organism puhastamist vajab. Paastumisvaldkonda uurivad arstid leiavad, et iga inimene peaks vähemalt korra aastas 7-10 päeva paastuma.

    Pakun välja lihtsama lahenduse kui Kristuse stiilis kannatused: loobuda E-tähtede ja numbrite lugemisest ning võtta mõned tunnid logopeedilist konsultatsiooni, et keel raskemate sõnade hääldamisel enam krampi ei kisuks… aga nüüd on seda vist juba hilja autorile pakkuma tõtata.

    Nojah. Peab pöialt hoidma, et inimene terveks saaks ning kõik E-tähed puljongi ja taimetee toel temast igaveseks lahkuksid.

  22. Meditsiiniteadusväljaanne Financial Times annab Postimehe suu läbi teada:

    Vananemise saladus lahendatud
    Newcastle’i ülikooli teadlased on leidnud vastuse ühele bioloogia suurimatest mõistatustest: miks elusrakud vananevad.

    Inglismaa kirdeosas paikneva Newcastle’i ülikooli rahvusvaheline meeskond tegi koostööd kolleegidega Ulmi ülikoolist Saksamaal. Nad rakendasid põhjalikku süsteembioloogilist lähenemist, mille käigus kasutati arvutimudeleid ning tehti katseid rakukultuuride ja geneetiliselt muundatud hiirtega, et jõuda selgusele rakkude vananemise põhjustes. Vananenud rakk lõpetab pooldumise ning koed, millest ta koosneb, hakkavad manduma, mis põhjustab näiteks naha kortsumist ja südamevaegust.

    Uurimistöö, mis avaldati molekulaarsüsteemide bioloogia ajakirjas Molecular Systems Biology, näitab, et kui vananev rakk tuvastab oma DNAs tõsiseid kahjustusi – mida vananemine ja kulumine põhjustavad – saadab ta välja spetsiifilisi sisesignaale.

    Nende hädasignaalide peale hakkavad rakkude mitokondrid – mis on otsekui raku tillukesed akud või patareid – valmistama oksüdeerivaid vabaradikaal-molekule, mis omakorda annavad rakule käsu iseennast hävitada või lõpetada pooldumine. Eesmärgiks oleks vältida DNA kahjustumist, mis põhjustab vähki.

    Tegemist järelikult isereguleeruva süsteemiga, mille eesmärgiks on enne vähki elutegevus lõpetada. Huvitav, kumb siis surmavam on? Omaette küsimus on teleoloogilisusest, mida rakud või nende mitokondrid on rakkudes surkivatele molekulaarbioloogidele ette sosistanud.

  23. Ajaloolaste publitsistikaväljaanne The Telegraph toob selgust ajaloo teaduslikkuse küsimuses. Postimees vahendab – Uuring: Tutanhamon suri tõenäoliselt malaariasse

    Noorelt surnud valitseja surmapõhjus oli pikka aega müsteerium, kirjutab The Telegraph.

    Nüüd analüüsisid teadlased muumiajäänustest võetud DNAd, mille järgi loodi Tutanhamoni sugupuu.

    «Uuringu andmed viitavad sellele, et ta suri geneetilise luuhaiguse ja malaaria tõttu,» selgitasid uurijad.19-aastaselt surnud Tutanhamon oli Uue Kuningriigi 18. dünastia (1550 – 1295 eKr.) valitseja.

    Tutanhamon suri 1324. aastal eKr. Briti arheoloog Howard Carter avastas ta hauakambri ning maised jäänused 1922. aastal.

    Muuhulgas on rääkima pandud ka auväärt vaarao esivanemad ja oma nimed üles tunnistama ning omaks võtma. Mis meenutab mulle anekdooti:

    Arheoloogilistel kaevamistel leiti väga vana skelett. Et aga selle täpset vanust teada saada, kutsuti kokku kolm gruppi teadlasi: Jaapanist, Ameerikast ja Venemaalt.
    Esimesena sisenesid eksperimendiks ameeriklased, olid seal kolm tundi, kuid mida ei tea seda ei tea. Teisena oli kord Jaapanlaste käes, oli kuulda masinate surinat, kuid nelja tunni pärast loobuti. Siis sisenes ruumi venelaste grupp, viis minutit kostis sealt ilgemat kolinat ja väljudes öeldi:
    “Sündinud 16 august 1581, surnud 23 detsember 1634.”
    Kõik olid vaimustuses ja ajakirjanikud kohe pärima:
    “Kuidas nii täpselt?”
    “Aega ta võttis, aga üles tunnistas!”

  24. Kodumaiseid tervisekaitseinspektoreid vahendab Postimees: Inspektorid haaravad stressil sarvist

    Mullu viis tööinspektsioon koos rakendusuuringute keskusega Centar ja Turu-uuringute ASiga läbi tööstressi uuringu. Selle andmetel kimbutab stress Eestis kolmandikku töötajatest, mis on oluliselt kehvem näitaja kui Euroopa jõukamate riikide keskmine. Nüüdseks on selge ka see, et suurim riskigrupp, keda tööstress mõjutab, on keskastme juhid.
    […]
    Tegemaks kindlaks, millistes ettevõtetes stressitase keskmisest kõrgem on, plaanib inspektsioon kevadel alustada kontrolli. Stressiküsimustele tuleb vastata suuremate ettevõtete keskastme juhtidel. Kui tulemuste analüüsist selgub, et ettevõtte töökeskkond on keskmise näitajaga võrreldes pingelisem, annab inspektsioon nõu, mil moel firma olukorda parandada saaks.

    Messeri sõnul pole inspektsioonil veel konkreetset juhendit, kuidas töökeskkonda pingevabamaks muuta. Samas tuli uuringust välja mitmeid tegureid, mis töötajate stressitaset mõjutavad. Nendeks olid muu hulgas usaldus juhtkonna vastu, õiglus ja ausus ettevõttes, tugi ülemustelt ja tunnustus. Samuti mängib rolli see, kuivõrd töötaja teab oma ülesandeid, kohustusi ja kas tal on ruumi ise mõtlemiseks.

  25. Psühhoterapeut Mart Laisk heietab ja keerutab Delfis ja mulle tundub, et püüab üht uhhuundust teisest ülemaks kergitada.


    Posijad — lohutus keskeakriisis?

    Paljud inimesed hakkavad tegelema erinevate vaimsete praktikatega. Olgu selleks siis idamaiste juurtega meditatsioon või mõni läänelikum praktika, nagu nt minu lemmik, psühhoanalüüs. /…/

    Paraku ei tea suur osa meie ühiskonnast neist võimalustest midagi ja ainus mälestus millestki justkui igavikulisest on lapsepõlvest meelde jäänud muinasjututegelased — nõiad ja võlurid.

    Neid tegelasi esindavadki igasugused selgeltnägijad ja posijad. Nende seas on palju tõeliste võimetega inimesi, aga kuna tegemist on subjektiivse kontrollimatu maailmaga, siis vohab siin ka lihtsalt labane pettus. Näljane inimene on teadagi nõus sööma mida iganes. Nii lähevadki igaviku vahendajatena kaubaks igasugused kaardimoorid ja auratransformaatorid.

    Psühholoogina on minu jaoks meie sisemaailm samasugune realiteet, nagu välismaailmgi. Kuna olen ise nüüdseks juba pea 20 aastat vaimsete praktikatega tegelenud (eriti psühhoanalüüsiga), siis olen palju kokku puutunud mitmesuguste seda sorti tegelastega. Enda jaoks olen seadnud tõsiseltvõetavuse tingimuseks, et inimene ise usub oma maailma. Selle tunneb tavaliselt ära, kas tegemist on puhta müügijutuga, või on taga inimese enda sügav usk oma maailma tegelikku toimimisse. Kuigi ma ise eelistan otseseid kogemusi, on tõeliselt usutud maailmadega alati huvitav kohtuda.

    Ilma usuta on aga ka meie tavamaailm tühi ja väeti.

  26. Perearst: on eksitava info ajastu

    Ülikooli Perearstikeskuse perearsti Marje Oona arvates on levib praegu interneti kaudu palju tervist puudutavaid kuulujutte ja see võib olla üheks põhjuseks, miks gripi vastu vaktsineerimine nii vaevaliselt läheb.
    […]
    «Olen märganud, et inimesed, kes ei soostu vaktsineerimisega kohe, vastavad, et lähevad koju asja üle juurdlema. Olen endamisi mõelnud, millist infoallikat peavad inimesed adekvaatsemaks, kui seda on oma arst?» arutles arst.

    Oona arvates on praegune informatsiooniajastu ka eksitava info ajastu. «Kunagi varem ei ole olnud kuulujutte nii kerge levitada kui nüüd tänu internetile,» leidis ta. Internetist võib leida erineva kvaliteediga informatsiooni ja põhiprobleem seisnebki info ülekülluses.

  27. Martin Vällik edastas:

    põhiprobleem seisnebki info ülekülluses.

    Kogu lugupidamise juures: ma ei näe selles mingit probleemi, põhiprobleemist rääkimata. Ma ütleks, et selline sõnastus on pehmelt öeldes rumal ja ei iseloomusta minu silmis inimese suutlikkust probleemi olemust tabada. Kuulub valdkonda “värske õhu mürgistus” – nagu liiga palju õhku paneb mõnel pea pööritama, nii liiga palju infot hägustab arusaamisvõimet. Probleem ei ole värskes õhu või info ülekülluses, vaid inimese oskuses seda tarbida. Kui hingeldamishoogudega tullakse suuremalt jaolt iseseisvalt toime, siis paraku infoga on täpselt sama lugu: sööda ette mida tahad, inimene ahmib sisse just nii palju ja ainult seda, mida ise tahab.

    Mugav on teisi süüdistada kunstliku hingamise või kohustusliku info manustamise vähesuses, kuid midagi ei ole teha – inimene peab ise hakkama saama. Põhiprobleemi võiks näha enesevalitsuse õpetamise (ehk rahuliku hingamise säilitamise) ja infoga toimetuleku puudulikkuses. Mugav on asju või väliseid objekte süüdistada, aga inimlik lollus pesitseb inimeses, mitte ümbritsevas maailmas. Tsiteeritud teksti peidetud mädamuna seisneb info sulustamises ning doseerimises ülekülluse vastulahendusena. See muna haiseb jubedalt, ei soovita seda kogemust.

  28. Mäletate ju seda mängu oma lapsepõlvest, et sõnumit anti riburadapidi ühelt lapselt teisele edasi – ja need sõnad või see lause, mis rea lõppu jõudis, oli üksjagu erinev algselt öeldust. (On-line) ajakirjandus on ka umbes selline telefonimäng. Too ajakese poolt esiletõstetud lause võinuks välja näha hoopis nii: tänapäeval on probleemiks pigem info üleküllus kui selle puudumine – aga ei näe selline välja, sest öeldud lause ja ilmunud lause vahell on riburadapidi ajakirjanik, kes lauseid vormis ja toimetaja, kes teksti mahlakamaks tegi ja veel toimetaja, kes seda kõike lühemaks surus…

  29. Too on ainult pool probleemist. Tervishoiuvallas käib “info üleküllus” enamasti sedapidi, et Internet on täis vandenõuteooriaid, ussiõlu müügimehi ja muud jama ning Inimene Tänavalt(tm) ei saa pahatihti korralikult päris-info ja jama vahel vahetegemisega hakkama, kuna valdkond on keeruline.

  30. Posijad — lohutus keskeakriisis?

    Kas teadus peab vastama rangetele teaduseks olemise kriteeriumidele või inimeste küsimustele?
    Teadus võib toota triljonite dollarite väärtuses rangetele kriteeriumidele vastavaid uurimistöid, mis oma sisult sobivad naljanurka.
    Üldse ei taheta aga vastata küsimustele, millele vastamine nõuaks teaduse piiride avardamist.
    Mis teha, see on riiklik-bürokraatlikult rahastatud või kitsalt rakendusliku teaduse paratamatus.
    Samas, tänu teaduse senisele arengule, ei vasta alati olulisena tundunud küsimustele enam rahuldavalt ka traditsioonilised religioonid, mis on takerdunud sajanditevanuste rituaalide ja mõttekäikude järjest püüdlikumasse kordamisse.
    Kes peaks üldse andma arukaid vastuseid tõepoolest olulistele küsimustele, on raske öelda. Teadlasi liigsete ootuste-lootustega ma igatahes üle ei kallaks.

  31. K_V arvas:

    Kes peaks üldse andma arukaid vastuseid tõepoolest olulistele küsimustele, on raske öelda.

    Võtan sõnasabast kinni ja kerin natuke edasi või tagasi. Ikka puhta retooriliselt, aga kui kellelgi on palju vastuseid ülearu, siis võib ju ka proovitada mõnele järgnevale küsimusele arukaks kosteks.

    Määra küsimused, mis on olulised? Tõepoolest olulised? Kellele? … Määra arukus. Millised vastused on arukad? Kes otsustab arukuse? Kes peaks küsima tõepoolest olulisi küsimusi ja kes peaks hindama neile antavate vastuste arukust? Kes peab teiste eest mõtlema ja vastama? Kas küsija ja vastaja on erinevad või samad?

    Kas küsimata tõepoolest olulist küsimust ei tohiks muid küsimusi küsida? Kas tõepoolest oluline küsimus ja sellele leitud arukas vastus tuleks anda koos mähkmepakiga lapse sündimisel talle üle? Kas on kindel, et ta seda oluliseks ja mitte triviaalseks ei pea, kui kord suureks saab ja tema jaoks tõepoolest olulisi küsimusi küsima hakkab? Kui hakkab… üldse, küsima.

    Posijad ja papid hästi ei sobi arukaid vastuseid andma, sain nii aru. Teadlastega on kaa kehvad lood, neid üle kallata pole põhjust, vähemalt ootuste-lootustega. Kes siis tegelevad peale posijate, pappide ja teadlaste veel tõepoolest oluliste küsimustega? Raske öelda, tõepoolest. Aga äkki ei olegi neid tõepoolest olulisi küsimusi olemas või polegi neile arukaid vastuseid?

    Fermat’ kuulsale teoreemile olevat arukas lahendus pika ponnistamise peale siiski leitud. Iseasi, kui arukas see nüüd on või enne veel isegi – kas see teoreem ikka tõepoolest oluline on? Kas savanniahvile tõepoolest oluline on sedasama ka saja ühe kirju koera valitud kikilipsu otsas kõlkuvale ploomininale? Aga vastupidi? Kas maetud kilekotis toitu fermenteerivaid pärismaalasi võiks huvitada samad küsimused, mis maailma katusel taime- ja loomariigi laastamist tunnistavaid kaastunde kehastusse uskujaid või kookospalmi ja ahvileivapuu all pikutavat nosserit?

  32. K_V ütles:

    Kas teadus peab vastama rangetele teaduseks olemise kriteeriumidele või inimeste küsimustele?

    See on sama hea küsimus, kui et “Kas toit peab olema seeditav või tekitama täiskõhutunde”? Hea oleks, kui oleks mõlemat. Toidust, mis kõhu raskeks muudab, ent organismile omastatavaod aineid ei sisalda, on sama palju kasu kui mitterange teaduse pakutud vastustest.

    Teadus võib toota triljonite dollarite väärtuses rangetele kriteeriumidele vastavaid uurimistöid, mis oma sisult sobivad naljanurka.

    Raske vastu vaielda, kuni pole kohanud ühtegi näideti väidetavate naljanurgatööde kohta. Mis Teile nalja teeb? Ig Nobeli preemiate laureaate palun mitte siia pasteerida — angerjapeer suhtlemisvahendina või Viagra mõju hamstrite ööpäevarütmidele võivad ju esmapilgul tunduda totrad, aga ei saa väita et taoliste uurimuste pakutud vastused oleks väärtusetud.

    Üldse ei taheta aga vastata küsimustele, millele vastamine nõuaks teaduse piiride avardamist.

    Mis küsimused need on, millega teadus ei tegele, aga Teie arvtes kindlasti peaks tegelema? Ma ei nori, mind lihtsalt huvitavad konkreetsed näited.

    Kes peaks üldse andma arukaid vastuseid tõepoolest olulistele küsimustele, on raske öelda.

    Mis küsimused on Teie jaoks olulised? Ma ei ütle, et elu mõtte või jumala olemasolu küsimused peaksid teadlastele võõrad olema, aga seni, kuni mõned inimesed ei tea, kust ja millal tuleb nende järgmine suutäis süüa või sõõm vett, ei tunne tähti või peab Maad lapikuks (või 6000 aasta vanuseks…), on teadusel minu meelest pakilisemaid praktilisi küsimusi, mida lahendada, jalaga segada.

  33. Kes siis tegelevad peale posijate, pappide ja teadlaste veel tõepoolest oluliste küsimustega? Raske öelda, tõepoolest. Aga äkki ei olegi neid tõepoolest olulisi küsimusi olemas või polegi neile arukaid vastuseid?

    “Otsige iseendas ja Te leiate kõik.” Goethe. Eksistensiaalsete küsimustega tegelevad rohkem kunst, muusika ja kirjandus, kui teadus, arvan ma. Teadus kannab ehk rohkem hoolt selle eest, et aina enam jääks aega tegelda` tõepoolest oluliste küsimustega`.

  34. Mart K. ütles:

    Ig Nobeli preemiate laureaate palun mitte siia pasteerida — angerjapeer suhtlemisvahendina või Viagra mõju hamstrite ööpäevarütmidele võivad ju esmapilgul tunduda totrad, …

    Jah, eeskätt inimestele, kes ei saa aru, kuidas meditsiinilise teadmuse osised üksteisega seotud on. Klassikaline näide on kreatsionism, mis seisneb suure hulga bioteaduste jaoks fundamentaalsete seoste eitamises.

    Reaalses maailmas räägib Viagra mõju hamstrite ööpäevarütmidele meile ka midagi Viagra mõjust kreatsionistide ööpäevarütmidele.

  35. salvey ütles:

    Eksistensiaalsete küsimustega tegelevad rohkem kunst, muusika ja kirjandus, kui teadus, arvan ma.

    Valesti arvad. Kunst, muusika ja kirjandus ei tegele eksistentsiaalsete küsimustega, nad pakuvad ainult eskapistlikku lõbustust võimaldamaks eksistentsiaalsetele küsimustele ajutiselt mitte mõelda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga