Tuhala pseudoteadus kogub uusi tuure ja saastab kaevud

Tuhala nõiakaev keebInternetti on üles pandud aktiivsete kodanike allkirjade kogumise kampaania Tuhala nõiakaevu päästmiseks väidetavast kuivaksjäämisest, kui sealkandis uued paekivikaevandused avatakse.
Tuhala Nõiakaevule APPI!

Tegelikult pole asi muidugi mitte ainult nõiakaevus, vaid kogu piirkonna omapärases looduses ja elukeskkonnas. Põhjusi, miks kaunist kanti hoida ja kaitsta, on rohkelt välja toodud. Aga ei saada ka siin läbi ilma vitsameeste poolt “avastatud” maa-aluste jõgedeta.

Pöördumise tekstis, millele toetusallkirja küsitakse, on selline lõik:

Kaevandamislubade taotlemisel kasutatakse omapärast taktikat. Arendajate tellitud uuringutes ja keskkonnamõjude hindamistes vaikitakse teadlikult maha Nabala karstiala olemasolu, seal paiknevad maa-alused jõed, arheoloogilised mälestised ning piirkonda jäävad looduskaitsealad.

Vandenõuteooria koostöös pseudoteadusliku agitpropiga. Edasises esineb veel sõna “salakaval”, kuid mina punuksin vandenõuteooria hoopis Ants Talioja, Heiki Potteri, Hella Kingu, Kadi Alatalu ja veel mõnede teadlaste ja ajakirjanike ümber, kes on nõuks võtnud eesti rahvast uute maa-aluste jõgedega petta ja lollitada, seda valet korrata nii kaua, et kõik seda uskuma hakkaksid, nende jõgede smugeldamist salajaste ajukäärude kaudu ametlikesse kanalitesse, kuni need jõed saavad olemasolevateks nii kaartidel, rahva meeltes, turismiradadel, ajakirjanduses, isegi teadusuuringutes, aga mitte päriselt.

Kusjuures nad vaikivad millegipärast teadlikult ja salakavalalt maha seal elutsevad lillad toonemeikad.

Nabala karstialal avaneb kaheksa maa-alust jõge, neist neli saavad alguse Tuhala jõest.

Ei avane ja ei saa, vähemalt pole sellisteks väideteks hetkel mingit teaduslikku alust, on vaid paari vitsamehe soovunelm, võsas kondamine ja kaasinimeste lollitamine, millega paraku on kaasa läinud ka mõned teadlased. Näiteks hüdrogeoloog, geoloogia-mineraloogiakandidaat Hella Kink:

Karstialal voolab kaheksa maa-alust jõge, millest kuus avaneb Paekna allikajärves. Neist pikim on Kurevere maa-alune jõgi (11 km). Maa-alune karst on intensiivselt Nabala lademe lubjakivides. Salajõgede kohal esinevad orud, nõod, järved, kurisud ja allikad moodustavad huvitava karstimaastiku.

Maa-alused jõed on digitaalselt Eesti põhikaardile kandnud AS Eesti Kaardikeskus.

Hella Kink oli ka see isik, kes lasi need olematud maa-alused jõed kanda Ürglooduse raamatusse. Kirjutab Enn Pirrus:

Nn Nabala objekti asjus pöördus minu poole A.Talioja Tuhala Looduskeskusest taotlusega lülitada see piirkond ürglooduse raamatu andmebaasi. Seletasin tallegi ülaltoodud asjaolusid ja viitasin jõgede olemasolu tõestamatusele. Lähtudes minu tõrjuvast hoiakust pöördus taotleja Pakri Looduskeskuse juhataja Hella Kingu poole, kes oli ürglooduse raamatu veeobjektide koordineerija. Seal toimuski mingi arutelukoosolek ja sealtkaudu ilmselt läks asi ka edasi. Loomulikult on nende salajõgede “avastamine” pendelmeetodi abil nonsenss ja niisuguste voolukanalite kaardistamine karsti vähegi tundvatele inimestele lausa absurdne.

Kordan igaks juhuks veelkord üle: uusi maa-aluseid jõgesid ei ole Tuhala kandis avastatud; vitsamehed ei ole selleks võimelised, Soomlaste uuring (fail 1, fail 2, fail 3, fail 4) (pdf kujul koos kaartide ja eestikeelse tõlkega) ei avastanud samuti mingeid uusi maa-aluseid voolusänge. Soomlaste igati korraliku uuringu väärtõlgendamine teeb tuska. Ma suhtlesin nendega ja see käib nende ametiau pihta, et neid kasutatakse kui vitsameeste kolistamiste verifitseerijaid. Võimalike maa-aluste jõgede otsimine oli küll tööülesandes, kuid mittemingisuguseid kindlas kõneviisis väiteid nad jõgede osas ei teinud.

Mõnede teadlaste vitsameestele takkakiitmine on kahetsusväärne, kuna teadlane peaks teadma paremini, kuidas midagi uuritakse ja milmoel millegi olemasolu tõestatakse või ei tõestata. Objektiivsus ja tõele au andmine peaksid isiklikest sümpaatiatest eespool olema. Mõnede ajakirjanike kergeusklikkus on samuti kahetsusväärne, kuna nende kaudu levib sõnum kõvasti, kaugele ja paljudeni.

Kas oskab keegi nõu anda, mida peaks tegema, et libajõgede ametlikustamine peatada?

Samal teemal:

163 Replies to “Tuhala pseudoteadus kogub uusi tuure ja saastab kaevud”

  1. Toorum ütles:

    Praegune kaevandus on eesti rahva kallal toime pandav kuritegu mille eesmärk on hävitada eesti rahvas.

    Ju ma olen loll, aga ma ei saa aru, kuidas kaevanduse rajamine suudaks laieneda genotsiidiks.

    Isegi kui kaevanduse rajamine tekitaks korvamatu kahju Eesti loodusele, ei saa ju see hävitada eesti rahvast.

  2. Kose vald tegi Rahkvälja kaevanduse keskkonnamõjude hindamise avalikul arutelul ettepaneku läbi viia uuring kõigi viie kaevanduse käikulaskmise koosmõjude kohta. Vastus kaevandaja poolt oli kategooriline ei — seadus sellist asja ette ei näe.

    Palun Martin Vällikul kommenteerida kaevandaja ülbust mis kantud samuti JOKK meetmetest:

    “Ülalmainitud koosoleku järel tuli Paekivitoodete Tehase suuromanik minu juurde ja pakkus üleoleva naeratuse saatel kihlvedu ükskõik mille peale, et viie aasta pärast on Rahkvälja kaevandus töös,” tunnistas Pohlak.

    Miks Martin tood välja ainult kaevanduste vastaste emotsionaalsed väljaütlemised,aga lähed mööda kaevanduste pooldajate vassimisest,isegi sinnani,et väidad,et sa ise pole kaevanduste pooldaja,kuigi oled siinseski artiklis öelnud,et kaevanduste keelamine oleks sinu arvates halb.Toon välja su suhtumist mis tõestab,et kaevandajatega ühes paadis oled isegi sellest,et georadariuuringutel mida sina väidetavalt uuesti tegemiseks tellisid on lihtsalt sõna “karstijõed”(kohaliku rahva tellitud georadariuuringute raport)asendatud “anomaalsete piirkondadega”(skeptikute poolt tellitud uuring).On siililegi selge,mis anomaalsed piirkonnad need on.Aga kui kedagi huvitaks tõde,siis tehtaks ka viie kaevanduse koosmõjude hindamine keskonnale,see näitaks,et huvitab tõde,mitte ei ole eesmärk iga hinna eest asi ära teha.

  3. Kriku ütles:

    Ülesköetud rahvahulga irratsionaalsel mässul ei ole demokraatiaga midagi pistmist. Tundub, et Toorum on sama punt Mark Sirõkiga.

    Sedasi hindasid sa muide laulvat revolutsiooni,Jüriöö ülestõusu ja andsid mõista,et õige eestlane on sinu”sugune” mees möisas kas siis teisele kupjana karistust,piitsa andmas või ise pingil rooska saamas.Ma pean silmas iseloomu,sellist mis mõisahärra ees lipitseb.Meil nüüd kenad eurosaksad moskvasakste asemel,talda aga lakuvad ikka samad “EESTLASED”.

  4. Gatzby ütles:

    Toorum ütles:

    Praegune kaevandus on eesti rahva kallal toime pandav kuritegu mille eesmärk on hävitada eesti rahvas.

    Ju ma olen loll, aga ma ei saa aru, kuidas kaevanduse rajamine suudaks laieneda genotsiidiks.

    Isegi kui kaevanduse rajamine tekitaks korvamatu kahju Eesti loodusele, ei saa ju see hävitada eesti rahvast.

    Sinusugused mehed näevad ainult oma nina ette.Kas sa aru ei saa,et kui me rahvas oma tahet läbi suruda ei suuda,siis jäädaksegi sellest üle sõitma ja inimesed tõmbavad kõrvad aina rohkem lonti ja saba jalge vahele.See viimane meeldiks tõelistele kapitalistidele hirmsasti,selline vagur lammasrahvas kes ei oska isegi määä öelda.

    Kuskil olengi näinud vist skeptikute kirjutatud(ei garanteeri,et alias “skeptiiik”on sama mis siinsetel skeptikutel)kommi,et rahvas võib ju “kisada” aga mis sellest kasu on,asja otsustavad keskonna uuringud.Niiet mää kah ei tohi enam öelda,siis oled hull mässuõhutaja nagu širõk?

  5. Juhin tähelepanu,et igal pool käib surve meie maa rebaseuruks kaevamise poolt,uued aevandused ida virumaale,Raukas tahav graniiti ja ohustab kogu põhjaeesti põhjavett,keegi juba tahtis fosforiiditeema uuesti riiklikuks tõsta,aga talle kästi oodata.Ühesõnaga varsti kolime maaalla elama,ikka nendesse urgudesse,ikka selleks,et välismaa seksikad mehed saaks selle killustiku peal sõita mida matsid välja kaevavad.Noh,arvatavasti ei tule need isandad siia songitud maale elama,meie aga ostame ikka soome graniiti,sest kohalik vara on välismaale müüdud,seda selleks,et meie majandus kasvaks,kasvaks,kasvaks.Üle riigi piiride kuni afganistaani peab kohe kasvama see majandus….

    Nüüd saite emotsiooni,sellega ma piirdun,edasi olen ratsionaalne.

  6. Toorum ütles:

    Sinusugused mehed näevad ainult oma nina ette.Kas sa aru ei saa,et kui me rahvas oma tahet läbi suruda ei suuda,siis jäädaksegi sellest üle sõitma ja inimesed tõmbavad kõrvad aina rohkem lonti ja saba jalge vahele

    Sa arvad mind eestlaste hulgast välja? On ainult need, kes Sinuga nõustuvad ja tiblad? Ma ei ole üldse rahvaalgatuste vastu, aga need peaksid olema argumenteeritud mitte Vabaduse väljakul või mujal stiilis jaburdused.

    Mis mõttes ma näen ainult oma nina ette?

  7. Toorum ütles:

    Kriku ütles:

    Ülesköetud rahvahulga irratsionaalsel mässul ei ole demokraatiaga midagi pistmist. Tundub, et Toorum on sama punt Mark Sirõkiga.

    Sedasi hindasid sa muide laulvat revolutsiooni,Jüriöö ülestõusu…

    dig meenutab nüüd, et laulev revolutsioon ei olnud mäss ja Jüriöö ülestõusul ei olnud demokraatiaga midagi pistmist. Elementaarsused need ju on, aga paistab, et mõni veel ei tea.

  8. Kriku ütles:

    Ülesköetud rahvahulga irratsionaalsel mässul ei ole demokraatiaga midagi pistmist. Tundub, et Toorum on sama punt Mark Sirõkiga.

    Ega nad poleks vast nii hüsteerilised, kui neil asjalikke argumente oleks. Pühaduse mõiste ümber lõugamine on muidugi hea nipp, töötab iga rahvuse juures. Aga see nõiakaevu-jutt on justkui vaikselt ära vajumas.

  9. Selline suhtumine, et kui vägivallaga ei saa, siis pole mõtet kodust välja minnagi, ei tee küll mingist otsast laulvale revolutsioonile au.

  10. Sedasi hindasid sa muide laulvat revolutsiooni,Jüriöö ülestõusu

    Laulev revolutsioon ei olnud vägivaldne liikumine. Jüriöö ülestõusul ei olegi demokraatiaga absoluutselt mitte mingit pistmist.

  11. Kas sa aru ei saa,et kui me rahvas oma tahet läbi suruda ei suuda,siis jäädaksegi sellest üle sõitma ja inimesed tõmbavad kõrvad aina rohkem lonti ja saba jalge vahele.

    Mina olen ka rahvas ja mina tahan sõita autoga korralikul maanteel. Ja ma ei ole absoluutselt nõus sellega, et minu kui maksumaksja raha kulutataks Skandinaaviast või tont teab kust killustiku importimiseks, mis on koha peal tootmisest kordades kallim ja nuumab kordades rohkem igasugu kapitaliste.

    Juhin tähelepanu,et igal pool käib surve meie maa rebaseuruks kaevamise poolt,uued aevandused ida virumaale

    Ja veel tahan ma, et kui ma nupule vajutan, läheks pirn laes põlema ning et seinakontaktist tuleks ka suunatud elektronide voog. Ma arvan, et sinagi tahad seda, sest muidu ei jõuaks sinu räuskamine suurt kellenigi. Nüüd pistad aga läpaka otsapidi võrku ja räuskad palju tahad.

  12. Ma tahan,et see elekter oleks esiteks mõistliku hinnaga,mitte ettevõtjate kasumi teenimiseks.Sellise mastaabiga ettevõtted peavad nii väikeses riigis olema ülima seaduse kontrolli all,et keegi ei saaks rikastuda selle arvelt mis on kõigi oma.

  13. Ma ei kutsunudki kedagi vägivallale,sest loodan,et asi sinnani ei käi,kui aga vaenlane asub vägisi ja rahva tahte vastu tööle,siis on kodaniku kohus oma maad kaitsta.Tundub,et see teema on praeguseks ammendatud.Loodetavasti lähvad nüüd kõik rahaorjad punasele väljakule Stalini plakatite alla kulpi lööma,loodame,et nad sealt siis siiamaile enam tagasi ei tule,mingu või jänkistani,seal on juurteta inimeste maa,kus kohalike reservaatidesse küüditatakse,selleks,et valge inimene saaks kaevandada ja raha teha.

  14. Kõige mõistlikuma hinnaga elekter tuleb Eestisse põlevkivikatlast. Põlevkivikatlasse tuleb kütta põlevkivi. Põlevkivi tuleb kaevandustest, meeldigu see Sulle või ei.

    Eesti Energia muide on 100% riigiettevõte. Elektri müümise tulud ei lähe mingitele kapitalistidele, vaid riigile.

  15. Põlevkivi ei pea mitte olema see ainuke vahend millest elektrit välja imeda, on hulgaliselt muid võimalusi ja ka Eestis.
    Jällegi pöörake simad väljaspoole Eestit ja jälgige neid seal hoolega.
    Ja milleks üldse elekter, et telekat vaadata?
    Aga milleks joogivesi?
    Kumb on siis tähtsam kas joogivesi või elekter?
    Või kellegi kasum?
    Kas Eesti on mingite teatud huvigruppide kasutada olev maalapp või kuulub Eestimaa Eesti rahvale.

  16. Kaugelt suuremale osale eesti rahvast jõuab joogivesi koju elektri abil.

    Kaevandamise mõju joogiveele tuleb teaduslikult uurida ja kogu lugu. Niisama lahmida pole mõtet.

  17. Kaugelt suuremale osale eesti rahvast jõuab joogivesi koju põlevkivsist pärit elektri abil.

    Aga, miks mitte tuuleenergia abil või geotermaalse energia abil ?

    Kaevandamise mõju joogiveele ei pea üldse uurima, sest vastus on alati : mõjub…
    Mõjub küll kui sul kaevus enam üldse vett pole, või kui mõni Jersinia Pestis sulle Ülemiste järvest suhu satub ja hiljem küsitakse sinu haua peal, kuidas see küll juhtus, siin Eestis, ega see pole mõni arengumaa, kuid tänapäeva arengumaal teab igaüks, erinevalt meist mida tähendab looduse reostamine…

    Miks me Eestit ei armasta?
    See on küsimus.

    Kas me soovime tulevikus kõik enne pensioniiga varbad sirgu ajada, kuna me enam ei tea, mida me sisse joome.
    Kas sellest, et me teiste poolt ära vistaud kohviubadest jahvatatud kohvi joome ja väljastpoolt Eestit toodud mürgisest piimapulbrist tehtud piima poest ostame ei ole veel küll, nüüd on vaja ka joogivee kallale minna, nagu see Ülemiste järves liikluse tõttu veel vähe reostuks, ja kindlasti on meil vaja ka suuremat liiklust ja suuremaid teid, et reostuskoormust veelgi suurendada, mis sest, et rahvaarv väheneb.
    Tekib küsimus, kellele või kelle jaoks me seda teeme?
    Kas me kaevame iseendale hauda?
    Ja kui palju sulle makstakse selle eest et sa kaevandusi ja ärikaid pooldad?
    Võibolla hakkan ka homme koos sinuga laulma, sest raha on igal eestalsel vaja.

    Lõppude lõpuks mina ei taha läpaka taga klähvida, mina tahan sind näost näkku näha ja kui vaja siis ka otse vastu lõugu anda, selline libaelu on ära tüüdanud…

    Tahan maale… tahan loodust…. vihkan reostust… vihkan autoga sõitmist, mis on tegelikult tühi töö ja aja raiskamine, parem istuksin niisama puu all, hingaksin puhast õhku ja jooksin puhast vett…tulge maa peale tegelikult me kõik tahame seda ja ma julgen öelda, et iga eestlane tahab seda…
    Mida kuradit me laseme endaga teha?

    Ei hakka siinkohal ropendama, muidu arvatakse veel, et…

  18. Kaevandamise mõju joogiveele ei pea üldse uurima, sest vastus on alati : mõjub…

    Ei ole.

    Miks me Eestit ei armasta?
    See on küsimus.

    Ei tea öelda, miks Te ei armasta.

    Lõppude lõpuks mina ei taha läpaka taga klähvida, mina tahan sind näost näkku näha ja kui vaja siis ka otse vastu lõugu anda, selline libaelu on ära tüüdanud…

    Eks tulge ja andke. Mina ennast ei peida. Minu pseudonüüm on erinevalt Teist, kes Te ennast Rootsi lipu taha peidate, avalik.

    vihkan autoga sõitmist, mis on tegelikult tühi töö ja aja raiskamine, parem istuksin niisama puu all, hingaksin puhast õhku ja jooksin puhast vett…tulge maa peale tegelikult me kõik tahame seda ja ma julgen öelda, et iga eestlane tahab seda…

    Teeme nii, et igaüks räägib ikka enda eest, mitte “iga eestlase” eest.

  19. Sorry, aga pean veel kirjutama, tegelikult vabandage väga, aga ma ei olnud varem eelnevaid kommentaare lugenud, kuid mulle tundub, et keegi paneb seal segast.

    Nimelt selles suhtes, et mingi Laulev revolutsioon olevat Eestis aset leidnud, kas see pole juba kõigile selga, et see oli Venemaa poolt soovitatud laulev rev. Minu arust on sellest juba väga pikalt ja põhjalikult ajakirjanduses räägitud ja ka sellest, et Estonia laev lasti põhja mitte ei vajunud, nii et nüüd näeme siis tegelikult, et mingit roosilist mannat ei ole olemas ja keegi meie laulu peale küll midagi tegemata ei jäta.

  20. Minu pseudonüüm on ka avalik Geoloog ja vabandage, kuid ma ei mõelnud Teid selle näkku löömise all, vaid see oli lihtsalt väljend läpaka taga vahtimise vastases kampaanias.

    Samuti küsimus miks me Eestimaad ei armasta oli mõeldud nii, et meie teiega koos,
    ja kas see on siis nii imelik, kui meie teiega koos oleme eestimaalased ja midagi koos teeme?

    Ja iga eestlase eest sellepärast, et me kõik olemegi iga eestlane ja jällegi ei ole nii, et väike huvigrupp omab rohkem kaalu kui iga teine eestlane.
    Meil kõigil on õigus saada kasumit kui väike grupp saab seda?
    Ja mis on meie kasum kui nemad saavad paekivi ja rikuvad põhjavee?
    Mida me selle teega peale hakkame kui keskkond on reostunud?
    Kes siin siis enam elada tahab ehk peate siis kõik minu juurde Rootsi kolima?

  21. Nimelt selles suhtes, et mingi Laulev revolutsioon olevat Eestis aset leidnud, kas see pole juba kõigile selga, et see oli Venemaa poolt soovitatud laulev rev. Minu arust on sellest juba väga pikalt ja põhjalikult ajakirjanduses räägitud ja ka sellest, et Estonia laev lasti põhja mitte ei vajunud, nii et nüüd näeme siis tegelikult, et mingit roosilist mannat ei ole olemas ja keegi meie laulu peale küll midagi tegemata ei jäta.

    Ma juba ootasingi, kuna vandenõuteooriad välja ujuvad…

    Minu pseudonüüm on ka avalik Geoloog

    Ja mis Teie õige nimi siis on, kui Teie pseudonüüm avalik on?

    Samuti küsimus miks me Eestimaad ei armasta oli mõeldud nii, et meie teiega koos

    Minu nimel palun ärge rääkige. Nagu öeldud, selle kohta, miks Teie ei armasta, ei oska ma öelda.

    Ja iga eestlase eest sellepärast, et me kõik olemegi iga eestlane ja jällegi ei ole nii, et väike huvigrupp omab rohkem kaalu kui iga teine eestlane.

    Kõik eestlased ei pea sugugi üht moodi mõtlema ja kindlasti ei pea kõik eestlased mõtlema nii nagu Teie.

    Meil kõigil on õigus saada kasumit kui väike grupp saab seda?

    Kasumit saab ettevõtja, kes selleks investeeringuid teeb. Turumajandus. Kolhoosikord lõppes nii umbes 18 aastat tagasi.

    Ja mis on meie kasum kui nemad saavad paekivi ja rikuvad põhjavee?

    Mida me selle teega peale hakkame kui keskkond on reostunud?

    Esiteks saame “meie”, st. riik, käibemaksu, mis on kõige olulisem riigieelarve täitmise allikas.

    Teiseks saavad tee-ehitajad võimaluse vajalikku toorainet kasutada ning “meie” omakorda võimaluse autoga sõita.

    Kolmandaks ei kaasne kaugeltki igal juhul kui avatakse karjäär või kaevandus, “põhjavee rikkumist”. Kui see nii oleks, siis poleks meil siin enam midagi rikkuda. Keskkonnamõjude väljaselgitamiseks tehaksegi keskkonnamõjude hindamine. Antud juhul võib olla vaja mõju põhjaveele veel täiendavalt uurida, mida TA poolt soovitatigi.

  22. Sellest on vähe, et keegi kuskil midagi soovitas, ei ole aega enam magada…
    Ja miks Te olete kangesti selle vastu, et eestlased võiksid koos midagi teha?

    Näiteks mina Teiega, ma küll ei saa aru, et mul midagi viga peaks olema…

    Mina soovikisn väga kellegagi asju arutada, aga asjalikult ja tõenditega nagu teiegi soovite…

    Ja üks oluline asi veel, mina armastan Eestimaad ja sellega koos ka Teid, ma ei saa aru miks Te mind küll vihkate?

    Ja veel ei maksa sogada enam teemal, et meie saame mingi maksu ja teed jne, selline targutamise ei vii kuhugi, sest nagu ma veel kord kordan, kui vesi on reostatud, siis ei aita ei enam teed ega autod ega kaunid lubadused, siis on vaja raha, et kusagilt joogivett sisse ostma hakata, ja nüüd me alles räägime rahast. Milleise koguse raha selline vesi võib meile maksma minna?

    See on müstiline kuidas mõned inimesed kinnisilmi ei proovigi aru saada millest neile kogu aeg räägitakse.

    Ja veel üks asi, mis pendlimeestest keegi siin seal räägib, jällegi minu viga, ma ei ole eelnevaid postitusi korralikult lugenud, sorry-aja puudus..

  23. Sellest on vähe, et keegi kuskil midagi soovitas, ei ole aega enam magada…

    Ja miks Te olete kangesti selle vastu, et eestlased võiksid koos midagi teha?

    Ma olen väga selle poolt, et eestlased võiksid koos midagi teha. Näiteks “Teeme ära!” oli väga kihvt ettevõtmine. Aga umbluu ajamine ei ole tõesti asi, mida koos või üksigi tegema peaks.

    Näiteks mina Teiega, ma küll ei saa aru, et mul midagi viga peaks olema…

    Seni, kuni Te tõenduspõhistele argumentidele vandenõuteooriaid eelistate, tänan, ei.

    Ja üks oluline asi veel, mina armastan Eestimaad ja sellega koos ka Teid, ma ei saa aru miks Te mind küll vihkate?

    Olge rahulik, ei vihka Teid keegi.

    Ja veel ei maksa sogada enam teemal, et meie saame mingi maksu ja teed jne, selline targutamise ei vii kuhugi, sest nagu ma veel kord kordan, kui vesi on reostatud, siis ei aita ei enam teed ega autod ega kaunid lubadused, siis on vaja raha, et kusagilt joogivett sisse ostma hakata, ja nüüd me alles räägime rahast.

    Ei maksa sogada, et Tuhala karjääri tõttu peaks Eestisse joogivett sisse vedama hakkama.

  24. Me peame reaalsusele näkku vaatama olgu see meile nii valus kui tahes, vee teemadega enam ei mängita ja kui seda tehakse, siis maailm vaatab sellele väga kurjalt, sest ülemaailmne vee kriis ootab ukse taga.

    Palun nüüd jälle mitte jamada nende viidetega, võiksite ennast ise ka natuke harida, sest sada lolli jõuab rohkem küsida kui üks tark vastata.

    Kui põhjavee reostus seoses kaevandusega jääbki normi piiresse, siis tähendab see täna head vee kvaliteedi taset, mis tegelikult on pehmelt öeldes küsitav(ma mõtlen joogiks kõlbulikkuse seisukohalt).

    Aga tõenäoliselt tabab meid ökokatastroof ja kõik kasumi saajad pesevad lihtsalt oma käed puhtaks. Sina väike rott Eestimaal vaata ise kuidas hakkama saad.

    Üldiselt aitäh toetuse eest, ma nüüd lähen, võibolla jääb minu jaoks see viimaseks Eestis olemiseks, sest kui mu kaev kuivaks jääb siis ma jään küll vist välismaale. Soovitan ülejäänud noortel ka mõelda, kas Eesti on ikka õige koht elamiseks?

    Arvan, et sellest ka see emotsionaalsus, ikkagi kodu või nii.
    Ja võibolla ma pole nii väga meessoost…

  25. Vesi ei saa otsa saada, sest on pidevas ringluses. Veepuudus tekib seoses sademete kahanemise, mitte millegi muuga. Eesti kliimas ei ole seda ette näha.

    Mina olen ennast harinud ja leian, et Te levitate väljamõeldisi. Kui Te tahate edasi vaielda, siis esitage allikad, millele Teie väited toetuvad.

  26. Kas keegi ütles, et Eestis tekib sadevete puudus?

    See oleks küll kummaline, mina räägin siin reostatud põhjaveest, mille puhtuse täielik taastumine võtab aega kuni mitu inimpõlve.

    Allikas: Hydrogeology 2010, kättesaadav ainult tellijale SCIENCE DIRECT-is, aga see tähendab, olemas ülikoolides.

    Karst – samuti kirjeldatud samas raamatus kui väga keerukas ja kompleksne süsteem, mille “torkimiseks” on vaja seda ikka väga põhjalikult uurida, eeskätt kõiki karstikoopad jne.

    Karst Disaster- kuum teema, ilma milleta karstiala kaevandamist põhimõtteliselt keegi ette ei kujuta.

    OK läksin jälle ilukirjanduslikuks, kuid mulle ei meeldi teistmoodi kirjutada.

  27. Ausalt öelda ma ei tea, mida Te üleilmsest veekriisist rääkides mõelda võisite. Parema meelega ei hakkaks ka arvama.

    Mis võmalikku põhjaveereostust puudutab, siis selleks ongi keskkonnamõjude hindamine jt. uuringud. Kas Te lugesite Erik Puura artikli läbi?

  28. Kriku ütles:

    Ausalt öelda ma ei tea, mida Te üleilmsest veekriisist rääkides mõelda võisite. Parema meelega ei hakkaks ka arvama.

    Vastus: loodan et saate aru

    If present trends continue, 1.8 billion people will be living in countries or regions with absolute water scarcity by 2025, and two thirds of the world population could be subject to water stress.
    Viide:
    link

  29. Geoloog ütles:

    Me peame reaalsusele näkku vaatama olgu see meile nii valus kui tahes, vee teemadega enam ei mängita ja kui seda tehakse, siis maailm vaatab sellele väga kurjalt, sest ülemaailmne vee kriis ootab ukse taga.

    Killustikukarjääri pärast hakkab maailm meid ülemaailmse vee kriisis süüdistama?
    Tänapäevane killustikukarjäär peaks olema koht, kuhu imbuvat vett võiks ka lombist juua, kui väga peps ei ole.

  30. Sarnast loogikat kasutades peaks valitsus emapalga asemel lapsemaksu kehtestama. Muidu aitame kaasa globaalsele ülerahvastatusele.

  31. Sarnase loogikaga on juba Hiinas lastemaks kehtestatud, aga kuna Eestis niigi rahvaarv väheneb (ma loodan, et seda vähemalt teatakse), siis peaks jah riik peale maksma, et ma oma lapsed siin imelikus kohas (Eestis) üles kasvatatud saaksin.

    Aga, mis me üldse oma Eesti veest hoolime, parem vaatame Venemaa poole, seal on seda veekest ju küll ja saame sealt seda sisse ostma hakata või anume, et Venemaa võtaks meid enda osaks, kuna joogivee puudus on nii suur ja sadevete joomisest on kõrini.

  32. Jah, kuna ma olen nüüd Buratino, siis ma olen sellega nõus, et Eestis ei tule kunagi joogivee puudust.
    Huvitav, kas kliima muutub?
    Ja mis sellel joogiveega pistmist on?
    Meie Eesti loodus on ju väga erinev mujal maailmas olevast, järelikult ei teki meil kunagi ka mitte mingisuguseid keskkonna probleeme. Vähemalt niikaua, kuni meil on võimalus kasumit saada.

    Kogu eelnev jutt tundub juba peaaegu päris teaduslik, s.t. ka väga tark. Kuidas ma seda oskasin?

  33. Huvitav, kas kliima muutub?
    Ja mis sellel joogiveega pistmist on?

    Kui Eesti peaks kliimamuutuse tagajärjel kõrbestuma, siis tekib siin ka joogivee puudus. Muidu mitte.

  34. Jah, olen Teiega täielikult nõus. Ma olen juba peediks muutunud, ega suuda palju enam arukat juttu ajada.
    Eesti joogivesi on mingite valemitega kuidagi eriliselt kaitstud.
    Viide: keegi tehniliselt hästi taibukas inimene ütles.
    Mina Buratinona usun ka sellesse.
    K: Buratino! Meie riigis tehakse seda, mis on majanduslikult kasulkum!
    B: Yes, söör.
    K: Praegu on kasulik põhjavett solkida!
    B: Jah, alati valmis.

    Ja nii jäid vaesed eestlased ilma, nii oma loodusest kui ka joogiveest, ja nad ise kantakse varsti punasesse raamatusse…

    Nutame nüüd kõik koos…

  35. Peedi koha pealt on Teil kahjuks õigus. Ühe karjääri kaudu ei Eesti ega ühegi teise maa põhjavett ära solkida pole võimalik. Nagu Erik Puura juba korduvalt selgitanud on, saab kaevandamise mõju põhjaveele ka kohalikul tasandil usaldusväärselt modelleerida.

  36. Ma sain aru, et kaheksa karjääri ja ärge ajage jama.
    Kusagilt koukisin välja järgneva:

    Akadeemik Endel Lippmaa defineeris jama järgmiselt: «Kõik, mis on olulises vastuolus tuntud loodusseadustega, on kas ülisuure avastuse võimalus või vastasel korral tõesti jama. Keskteed ei ole.»

    Austatud akadeemiku sõnadest ja Teie kommentaarist lähtuvalt võime me nüüd olla ülisuure avastuse lävel, mida peaks ka ülejäänud tuhmile maailmale teatavaks tegema… Nimelt on Eestis avastatud meetod karstiala hüdrogeoloogia kohalikul tasandil modelleerimiseks.

    Tubli, jätkake samas vaimus.
    Näib, et minu kui Buratino kirjutised põhjustavad Eestis enneolematute saavutuste rea, millel, ma oodan ei tulegi lõppu…

  37. Buratino (eks geoloog) ütles:

    Nutame nüüd kõik koos…

    Naljakas tõesti, et inimene, kes peaks Eestis kõige paremini teadma, miks Nabala karjäär Tuhala nõiakaevu mõjutada ei saa, hakkab niimoodi allkirju koguma.
    Miks peaks üldse keegi otsima argumente millegi poolt või vastu, kui võib lihtsalt jalgu siputada ja karjuda?
    Kindlasti tuleks aga uurida kohalike kaevude praegust olukorda. Muidu tundub paratamatuna, et karjääri hakatakse süüdistama kaevude vee rikkumises.

  38. Järjekordselt on minu kommentaar kadunud. Selle kohta, et nüüd kui on avastatud meie teadlaste juhtgrupi poolt (eesotsas Teiega), hüdrogeoloogia kohaliku modelleerimise meetod, saab iga talumees oma õuelt lubjakivi kaevandama hakata ja hiljem saadud raha eest Tallinna linna elama kolida.

    Joogivesi pole Tallinna linnas probleemiks, sest seda saab poest pudelitega osta.

  39. Nagu ütleb tuntud juhtimisekspert Ain-Villu Parvet:

    Loodan, et mõistate otsuse tagamaid ja vajalikkust ning ei hakka põhjendamatult märatsema. Igal juhul, kui ka kõik muu peaks halvasti minema, on alati olemas Viagra, Prozac ja Intral (seks, stressivabadus ja raha)!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga