Tuhala pseudoteadus kogub uusi tuure ja saastab kaevud

Tuhala nõiakaev keebInternetti on üles pandud aktiivsete kodanike allkirjade kogumise kampaania Tuhala nõiakaevu päästmiseks väidetavast kuivaksjäämisest, kui sealkandis uued paekivikaevandused avatakse.
Tuhala Nõiakaevule APPI!

Tegelikult pole asi muidugi mitte ainult nõiakaevus, vaid kogu piirkonna omapärases looduses ja elukeskkonnas. Põhjusi, miks kaunist kanti hoida ja kaitsta, on rohkelt välja toodud. Aga ei saada ka siin läbi ilma vitsameeste poolt “avastatud” maa-aluste jõgedeta.

Pöördumise tekstis, millele toetusallkirja küsitakse, on selline lõik:

Kaevandamislubade taotlemisel kasutatakse omapärast taktikat. Arendajate tellitud uuringutes ja keskkonnamõjude hindamistes vaikitakse teadlikult maha Nabala karstiala olemasolu, seal paiknevad maa-alused jõed, arheoloogilised mälestised ning piirkonda jäävad looduskaitsealad.

Vandenõuteooria koostöös pseudoteadusliku agitpropiga. Edasises esineb veel sõna “salakaval”, kuid mina punuksin vandenõuteooria hoopis Ants Talioja, Heiki Potteri, Hella Kingu, Kadi Alatalu ja veel mõnede teadlaste ja ajakirjanike ümber, kes on nõuks võtnud eesti rahvast uute maa-aluste jõgedega petta ja lollitada, seda valet korrata nii kaua, et kõik seda uskuma hakkaksid, nende jõgede smugeldamist salajaste ajukäärude kaudu ametlikesse kanalitesse, kuni need jõed saavad olemasolevateks nii kaartidel, rahva meeltes, turismiradadel, ajakirjanduses, isegi teadusuuringutes, aga mitte päriselt.

Kusjuures nad vaikivad millegipärast teadlikult ja salakavalalt maha seal elutsevad lillad toonemeikad.

Nabala karstialal avaneb kaheksa maa-alust jõge, neist neli saavad alguse Tuhala jõest.

Ei avane ja ei saa, vähemalt pole sellisteks väideteks hetkel mingit teaduslikku alust, on vaid paari vitsamehe soovunelm, võsas kondamine ja kaasinimeste lollitamine, millega paraku on kaasa läinud ka mõned teadlased. Näiteks hüdrogeoloog, geoloogia-mineraloogiakandidaat Hella Kink:

Karstialal voolab kaheksa maa-alust jõge, millest kuus avaneb Paekna allikajärves. Neist pikim on Kurevere maa-alune jõgi (11 km). Maa-alune karst on intensiivselt Nabala lademe lubjakivides. Salajõgede kohal esinevad orud, nõod, järved, kurisud ja allikad moodustavad huvitava karstimaastiku.

Maa-alused jõed on digitaalselt Eesti põhikaardile kandnud AS Eesti Kaardikeskus.

Hella Kink oli ka see isik, kes lasi need olematud maa-alused jõed kanda Ürglooduse raamatusse. Kirjutab Enn Pirrus:

Nn Nabala objekti asjus pöördus minu poole A.Talioja Tuhala Looduskeskusest taotlusega lülitada see piirkond ürglooduse raamatu andmebaasi. Seletasin tallegi ülaltoodud asjaolusid ja viitasin jõgede olemasolu tõestamatusele. Lähtudes minu tõrjuvast hoiakust pöördus taotleja Pakri Looduskeskuse juhataja Hella Kingu poole, kes oli ürglooduse raamatu veeobjektide koordineerija. Seal toimuski mingi arutelukoosolek ja sealtkaudu ilmselt läks asi ka edasi. Loomulikult on nende salajõgede “avastamine” pendelmeetodi abil nonsenss ja niisuguste voolukanalite kaardistamine karsti vähegi tundvatele inimestele lausa absurdne.

Kordan igaks juhuks veelkord üle: uusi maa-aluseid jõgesid ei ole Tuhala kandis avastatud; vitsamehed ei ole selleks võimelised, Soomlaste uuring (fail 1, fail 2, fail 3, fail 4) (pdf kujul koos kaartide ja eestikeelse tõlkega) ei avastanud samuti mingeid uusi maa-aluseid voolusänge. Soomlaste igati korraliku uuringu väärtõlgendamine teeb tuska. Ma suhtlesin nendega ja see käib nende ametiau pihta, et neid kasutatakse kui vitsameeste kolistamiste verifitseerijaid. Võimalike maa-aluste jõgede otsimine oli küll tööülesandes, kuid mittemingisuguseid kindlas kõneviisis väiteid nad jõgede osas ei teinud.

Mõnede teadlaste vitsameestele takkakiitmine on kahetsusväärne, kuna teadlane peaks teadma paremini, kuidas midagi uuritakse ja milmoel millegi olemasolu tõestatakse või ei tõestata. Objektiivsus ja tõele au andmine peaksid isiklikest sümpaatiatest eespool olema. Mõnede ajakirjanike kergeusklikkus on samuti kahetsusväärne, kuna nende kaudu levib sõnum kõvasti, kaugele ja paljudeni.

Kas oskab keegi nõu anda, mida peaks tegema, et libajõgede ametlikustamine peatada?

Samal teemal:

163 Replies to “Tuhala pseudoteadus kogub uusi tuure ja saastab kaevud”

  1. Oeh, mis puutub siia seks, strssivabadus ja raha?
    Kõik need kolm on Eestimaal puudu.
    Mis siis teha?
    Kui nüüd joogivee kraanid ka kinni keeratakse, siis on asi päris hull.

    Altervnatiiv oli ise oma tagahoovist kaevama hakata. Sellega seoses raha saada. Raha on saadud siis tekib stressivabadus.
    Ja stressivabadusega koos tekib soov ohjeldamatult seksida.

    Aga nii ei ole, nii et seksimine jääb ära.

  2. @Martin Vällik:

    Kui inimene leiab kaevanduse vastasest kampaaniast mingi tühise kõrvalise detaili ja hakkab seda suure pasunakisaga ümber lükkama, püüdes jätta muljet, et kogu kampaania on jama, siis võib julgelt eeldada et erapooletu ta ei ole ehk järelikult esindab teist poolt (kaevanduse pooldajaid siis). Või esindab iseennast ehk teeb endale vahendeid valimata promo.

    Karstiala kujutab endast maa-aluseid voolusänge; see kas need on jõed või mitte ja kas need on kaardistatud või mitte, ei oma nende hävimise seisukohalt erilist tähendust. Kui nad on läinud siis nad on läinud. Lendorava väljasuremisoht ei sõltu sellest, kas tal on kolm või neli varvast.

  3. @bstard: oot, kas Tuhala nõiakaev, mis on kogu kampaania ikooniks tehtud, on tegelikult siis tühine kõrvaline detail ja tegelikult mängitakse hoopis mingit kõrgemat mängu, millest meile kui lihtsurelikele teada ei anta? Täna väga silmade avamise eest!

    Ja kust sa tead, et seal on need maa-alused voolusängid või jõed lisaks Tuhala jõe maa-alusele pooleteisele kilomeetrile? Ning ka keskkonnamõjude hinnang just ei peakski sellega tegelema, et võimalikud mõjud selgitatakse välja ja vastavalt sellele siis antakse või ei anta kaevandamiseks luba?

    Jah, praegu tundub, et kogu kaitsekampaania on üles ehitatud suurematele ja väiksematele valedele. Mul pole küll kuigi palju ette heita heatahtlikele inimestele, keda infoga manipuleeritakse ja kelle meelde istutatakse vastandusi, aga vitsa- ja energiasambameeste tung kütta üles kirgi seal, kus terve mõistuse ja teadusliku uurimisega asju lahendatakse, on küll taunimisväärt.

  4. Martin Vällik ütles:

    Jah, praegu tundub, et kogu kaitsekampaania on üles ehitatud suurematele ja väiksematele valedele. Mul pole küll kuigi palju ette heita heatahtlikele inimestele, keda infoga manipuleeritakse ja kelle meelde istutatakse vastandusi, aga vitsa- ja energiasambameeste tung kütta üles kirgi seal, kus terve mõistuse ja teadusliku uurimisega asju lahendatakse, on küll taunimisväärt.

    Jah, jälle õigus. Milleks valetada kui saab kohalikul tasandil modelleerida. Modelleerime siis juba kogu Eesti suuremateks ja väiksemateks kaevandusteks. Teie jutu järgi pidi sellest väga ilus loodus tekkima.
    Teen ettepaneku tekkivatesse kaevandusaukudesse naabermaadest radioaktiivseid jäätmeid koguma hakata. See oleks üks järjekordne suur võimalus rahvale raha tuua ja uusi töökohti luua. Samuti saaks siis edaspidi koolitada hulgaliselt hambaarste, kes alles jäänud hambututele inimestele uusi hambaid hakkaksid panema, jällegi hulk töökohti juures!

    Tänud, Teile teadlased, kes Te lõite selle kohalikul tasandil modelleerimise meetodi. See ongi Eesti uus NOKIA!!!

  5. Inimeste lollitamine libaargumentidega on saanud päris argumendiks kohtus:

    Muu hulgas pidas Tallinna halduskohus vajalikuks välja tuua, et Nabala lubjakivimaardla piirkonna vastu on suur avalik huvi, mida väljendavad näiteks 64 000 toetusallkirja internetis piirkonna kaitseks. See on igal juhul tõsiseltvõetav argument kaitse alla võtmise küsimuse hoolikaks ja kaalutletud ning kiirustamata lahendamiseks, leidis kohus.

    Nabalas kaevandada soovivad ettevõtted kohtult õigust ei saanud

  6. Ee, AFAIU on argumendiks ju see, et poliitilise seisukoha võtnud inimesi suures koguses on. Avaliku halduse küsimustes — ja kaevanduse paigutamine kipub sellesse kategooriasse kukkuma — on kohalike inimeste tahtmine täiesti pädev otsustamise sisend ja selle tahtmise väljakujunemise probleeme on mõistlik likvideerida enne kohut.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga