Augusti leiud ajakirjandusest, meilt ja mujalt

metsvaarikad Ruhnus

Olen puhkusel ja suurt kohaliku ajakirjanduse kammimist pole olnud väga võimalust teha. Seda enam on oodatud viited kommentaarides neile lugudele, mis skeptikule huvi võiks pakkuda. Eelkõige lood Eesti ajakirjandusest, aga kui lugu on väljamaakeelne, siis palun lisada lühike eestikeelne kokkuvõte.

Tõstan mõned kommentaarid juuli lugudest ka siia.

Kaunist suve jätku!

526 Replies to “Augusti leiud ajakirjandusest, meilt ja mujalt”

  1. Dawkins paistab olevat foobiate küüsis: Richard Dawkins võrdles burkat prügikotiga

    Otseste väljaütlemiste poolest tuntud Briti evolutsioonibioloog Richard Dawkins võrdles mosleminaisi pealaest jalatallani katvat burkat prügikotiga.

    Dawkins sõnas, et kui ta näeb mosleminaisi nende traditsioonilises rõivastuses, tekib tal tahtmine oksendada, kirjutab “Huffington Post”.

    Ateismi pooldajana tuntud Dawkins oli burkakeelu suhtes üsna napisõnaline. Ta lisas, et liberaaline ta ei kiirustaks burkasid keelama, kuid samas ei meeldi need talle.

    Briti moslemite arvates on Dawkinsil islamofoobia.

  2. Näe, Martin on e24 lugu juba kommenteerinud ka:

    Dawkins on aga väljendanud täiesti võrdset suhtumist ka veidraid mütse ja kleite kandvate meeste suhtes, keda muu maailma katoliiklastena tunneb, ning muidugi ka muude ususortide suhtes, seega pole islam sugugi ainus ja eriline, mille suhtes Dawkins tülgastust on väljendanud.

    Äkki Martin siis ütleb meile, mis foobia see on, mida Dawkins põeb?

  3. 15. augustil kell 14 peab Aigar Säde Tartu Ülikooli raamatukogu konverentsisaalis (!) loengu parasiitlusest: “Kuidas energiavampiire ära tunda ja kuidas ennast nende eest kaitsta”. Korraldab Arengutee Klubi.

  4. @Kriku: islamistid ütlevad, et Dawkinsil on islamofoobia. Dawkins ise väljendas end täpsemalt sedasi:

    I do feel visceral revulsion at the burkha because for me it is a symbol of the oppression of women.

    ‘visceral revulsion’ peaks vist tähendama midagi sisikonna pöörituse taolist asja.

    Ses mõttes on veidrad mütsid ja kleidid, mida mõned mehed endale selga panevad, veidi erinevad, kuna vabatahtlikkuse aste on suurem, aga pretsensioon võimule, tõeväärtusele, autoriteedile lihtsalt seepärast, et millegi ütleja kannab mingit mütsi või kleiti, on naeruväärne küll.

  5. Mind lihtsalt huvitab, et kas sinu arvates on foobia inimesel, kellele teatud riietusesemete kandmine tema enda jutu järgi okse peale ajab või ei.

    Vägivald ei puutu asjasse.

  6. @Kriku: miks ei puutu vägivald asjasse, kui mees ise sedasi ütleb? ‘opression of women’

    Ja kui mingi riietusese on selle ‘opression’i’ otsene väljendus või sümbol, siis on seos minumeelest üsna ühene. Mis nimetuse sa sellele anda soovid, on küll su enda asi.

  7. Martin, kas sinu arvates on siis foobia inimesel, kellele teatud riietusesemete kandmine tema enda jutu järgi okse peale ajab või ei?

    Opression” ei tähenda esiteks vägivalda ja teiseks kipuvad foobiat põdevad inimesed tihtipeale selliseid ettekäändeid leiutama. Antisemiidid näiteks õigustavad oma foobiat juutide suhtes ka murega rassitervise pärast jms. irratsionaalsete hirmudega.

  8. Kriku ütles:

    “Opression” ei tähenda esiteks vägivalda ja teiseks kipuvad foobiat põdevad inimesed tihtipeale selliseid ettekäändeid leiutama.

    Just-just, sellepärast ongi tarvis ettekäänetest läbi näha ja tegelikkust analüüsida. Tegelikult ei jookse tegelikkuse tajumine muidu ka mööda külge maha.[1]

    [1] Märgadel hanedel solvumine rangelt keelatud.

  9. Väga õige. Mulle tundub, et kõnealuse väite näol on tegemist tüüpilise irratsionaalse murega, millega vabandatakse oma sallimatust või foobiat teistsuguse suhtes.

    Aga vaatame, mida Martin vastab.

  10. Martin Vällik ütles:

    Ja kui mingi riietusese on selle ‘opression’i’ otsene väljendus või sümbol, siis on seos minumeelest üsna ühene. Mis nimetuse sa sellele anda soovid, on küll su enda asi.

    Mõni muretroll võiks Dawkinsit hüüda türanniks, kes üritab võõramaalastele peale suruda kohalikke egalitaarseid kombeid ja tõsielulised sado-maso mängud isiklike eelistuste pärast ära keelata, kuigi iga egalitaarse taustaga muretroll teab täpselt, et egalitaarsus on despotismiga täiesti võrdne ja seega mitte parem. So what? WingNutDaily toob T-sõna välja iga jumala päev. See on rutiin.

  11. Selle kohta, mille väljendus burka on või ei ole, tasub muuhulgas lugeda Õnne Pärli raamatut “Armastatud Afganistan”.

    Aga vaevalt et Dawkins türann on. Ta lihtsalt vajab abi oma foobiast üle saamisel. Suurbritannia on arenenud tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemiga riik ning kindlasti lõppeb kõik hästi.

  12. Nehvjorgi linnas Meerikamaal olla hulka politseinikke pensionile minnes korruptiivsetel kaalutlustel väitnud, et nad kannatavad vaimuhaiguste all. Surve avaldamiseks on kohalikud võimuesindajad nüüd nende vaeste väetite pensionäride relvalubasid tühistama hakanud, kirjutab NY Post:

    The NYPD has suspended or revoked more than two dozen pistol licenses of retired cops whose names surfaced in an ongoing federal corruption probe, first reported in yesterday’s Post, targeting crooked lawyers and psychiatrists who helped the former Finest obtain Social Security disability benefits by feigning mental illness, sources said.

    The investigation was sparked when Social Security probers noticed an inordinate number of retired cops filing claims for mental disability after having been issued gun permits. In order to obtain the gun permits, the ex-cops would have had to swear that they weren’t taking any drugs for mental problems.

    Siis kuulukse veel, et korruptiivsed kaalutlused olevat olnud hoopis eksjuristidel, kes ekspolitseinikele kahtlase väärtusega pensionilisasid kaela määrinud olevat:

    The client, whom he did not identify, saw his license suspended because a former lawyer filed what appears to be a fraudulent Social Security claim without the ex-cop’s knowledge, Levine explained.

    In early 2008, Levine said, the ex-cop retained a lawyer to file a claim for Social Security benefits for a bad back, but in October 2009, he was awarded benefits that cited his back problem and — to the ex-cop’s surprise — post-traumatic stress disorder.

    “He’s extraordinarily angry at what happened to him,” Levine said of the former cop.

  13. Pakun lugemiseks hoopis ühe Greg Ladeni loo:
    A rape in progress

    I am a scientist observing the culture of the Namoyoma people. I am sitting in a shady spot just outside the village, writing up some notes, and I observe a disturbing event. Four men are trying to drag a young woman from the road into the nearby forest, and from what I hear them saying, they intend to rape her.
    […]
    I am here to study these people, not to interfere. Yet a rape is, at least according to my cultural norms, a bad thing. Do I get involved or not?

    […]
    I tell you this story to ask the question: Is it appropriate for you, as a private citizen living in some country like the US or Australia or wherever you are reading this from, to get involved in changing the way that people’s cultures operate in areas where you happen to think they are wrong? In a culture like the one described above, where rape of women by men is “normal” and “typical” and “happens all the time” one can certainly feel badly for the women, but can you, should you, actually intervene?

    My own answer to the question is substantially different from that of the person who first told the story I relate above. The answer is: “You are asking a stupid question in a stupid way, and need to step back and think about what you are saying.”

    Sarnaselt saab ka küsida, et kui teise taustaga inimesed tulevad mulle naabriks ja neil “on kombeks” naisi riietuse ja muuga rõhuda (mis minumeelest siiski on vägivaldne käitumine teise inimese suhtes), siis millised variandid mul käitumiseks on. Loomulikult ei lähe ma kelleltki riideid seljast kiskuma, ilmselt ei lähe ma konkreetsele inimesele ütlema, mis ma asjast arvan (kui ta just hea tuttav pole), vaid kõige leebem viis olekski väljendada oma arvamust massimeedia vahendusel. Mind ilmselt kuigi paljud ei kuulaks, aga Dawkinsi sugust kajastatakse hea meelega. Kust muidu islami naised teada saaksid, et esineb ka teistsuguseid arvamusi nende riietuse kohta kui need, mida usujuhid ja muud meesisikud väljendavad. Meie kultuuris on kombeks, et naised panevad end ise riidesse nagu soovivad ja igaüks võib väljendada oma arvamust. See, et keegi selle peale solvub, on tavaliselt isiklik mure. Aga ka politsei mure, kui solvuja ähvardama ja vägivallatsema hakkab.

  14. kui teise taustaga inimesed tulevad mulle naabriks ja neil “on kombeks” naisi riietuse ja muuga rõhuda (mis minumeelest siiski on vägivaldne käitumine teise inimese suhtes), siis millised variandid mul käitumiseks on

    Jah, kui kõigele, mis ebameeldivustunnet tekitab, leiutada “rõhumisega” seotud ettekääne, siis saab oma foobiat kenasti toita küll. Täpselt samuti kui “rassitervise” või murega rahva püsimajäämise pärast.

    Mind ilmselt kuigi paljud ei kuulaks, aga Dawkinsi sugust kajastatakse hea meelega. Kust muidu islami naised teada saaksid, et esineb ka teistsuguseid arvamusi nende riietuse kohta kui need, mida usujuhid ja muud meesisikud väljendavad.

    Ja see, et talle okse peale tuleb, on sinu arvates siis “arvamus”, mitte foobia avaldus?

    Meie kultuuris on kombeks, et naised panevad end ise riidesse nagu soovivad ja igaüks võib väljendada oma arvamust.

    Dawkins ütles, et talle tuleb okse peale kõnealust riietust nähes. Kust tema okse teab, kas see on konkreetsel juhul vabatahtlikult selga aetud või ei?

  15. @Kriku: kui sa nii nähtavalt “oksendamisest” oled sisse võetud, siis lase aga käia, aga ehk jagub vahepeal aega ka otsemal moel lugeda, mida ja kuidas ta ütles või ei öelnud, sest teadagi on eestikeelne vahendus tihtipeale ebatäpne.

    Daily Mail: Fury over Richard Dawkins’s burka jibe as atheist tells of his ‘visceral revulsion’ at Muslim dress

    HuffPo: Trash Bags, Speaks Of ‘Visceral Revulsion’ To Islamic Veils

  16. The Daily Gut pajatab huvitavast äriideest:

    So, the Muslim investors championing the construction of the new mosque near Ground Zero claim it’s all about strengthening the relationship between the Muslim and non-Muslim world.

    I’m announcing tonight, that I am planning to build and open the first gay bar that caters not only to the west, but also Islamic gay men. To best express my sincere desire for dialogue, the bar will be situated next to the mosque Park51, in an available commercial space.

    This is not a joke. I’ve already spoken to a number of investors, who have pledged their support in this bipartisan bid for understanding and tolerance.

    As you know, the Muslim faith doesn’t look kindly upon homosexuality, which is why I’m building this bar. It is an effort to break down barriers and reduce deadly homophobia in the Islamic world.

    Suurepärane mõte! Vatikani kuluks ka üks ära. Või paar. Ehk oleksid preestrid siis oma allasurutud seksuaalsusega vähem hädas.

    Toetavat arvamust avaldab ka Pandagon:

    You see? People are angry about something a group of Muslims did. Therefore, it is a perfect and totally proportionate response to do something that you think will totally piss Muslims off, except it’s actually just asinine and completely disingenuous. It’s like that time your neighbors dropped their leaves on your lawn, so you converted your house into an S&M-themed clothing store called “Fuck 908 Higgins Avenue”. Totally rational.

    Personally, I just think if you can get together the money to build a fake gay bar just to piss off a bunch of people who are getting together to take Pilates classes, you’ve got enough money to start an actual business that would make actual money and employ actual employees. But fuck it, we’re not in a recession, and I know nothing about business. Fake gay bar it is.

  17. KWCH kirjutab uskumatust loost Meerikamaal, kus järjekordsetel valimistel said mõlemad kandidaadid ühepalju hääli ning võitja otsustati mündi viskamise teel:

    But one race had just four votes separating it — until Monday morning. By noon, a race for Butler County Commissioner was tied – 902 for the incumbent, and 902 for the challenger.

    Woydziak recalled his life-altering coin-call. “I started to call heads, because everybody says you always call heads, and I decided at the last minute to call tails, and it worked out really well.”

  18. kui sa nii nähtavalt “oksendamisest” oled sisse võetud, siis lase aga käia, aga ehk jagub vahepeal aega ka otsemal moel lugeda, mida ja kuidas ta ütles või ei öelnud, sest teadagi on eestikeelne vahendus tihtipeale ebatäpne.

    Visceral revulsion tõlkida “okse peale tulemiseks” ei ole märkimisväärselt ebatäpne. Muidugi võib ka öelda “võtab sees keerama” või “ajab südame pahaks”

    Aga ma näen, et sa väldid kramplikult mu küsimusele vastamast, kas Dawkinsi avaldus on sinu arvates foobia avaldus või ei. Mis seal siis ikka, eks ole vastamisest keeldumine ka vastus. Au sellised topeltstandardid sulle muidugi ei tee.

  19. Kasvatusteadlane: argumendid koolivaheaja muutmiseks pole tõsised

    Tallinna Ülikooli kasvatusteaduste instituudi direktor Rain Mikser märkis, et pole kuulnud ühtki argumenti, mis räägiks Eesti koolilaste vaheaegade pikendamise või lühendamise kasuks nii tõsiselt, et süsteemi muutma peaks hakkama.

    Kooliaasta alguse varasemaks tõmbamist tuleks Mikseri sõnul analüüsida kompleksselt koos teiste hooajaliste probleemidega nagu koolistress, kooliväsimus, õppekavade ülekoormatus. «Raske uskuda, et näiteks 15. augustil kooliminek vähendaks õpilaste ja õpetajate koolistressi, pigem vastupidi,» sõnas ta.

    Suvevaheaja lühendamise pooldajatelt on ta kuulnud argumenti, et nii pika vaheaja jooksul jõuavad õpilased palju ära unustada. Selle vastu räägib aga tuntud Saksa psühholoogi Herman Ebbinghausi teooria «unustamise kõverast». See väidab, et valdav osa õpitud materjalist, mida ei korrata, unustatakse kohe esimeste päevade või paari nädala jooksul.

    «Rusikareegel on, et paari nädala pärast on õpilastel meeles umbes 10 protsenti õpitust. Jäme järeldus on sellest, et kui me ei tahaks, et õpilased midagi ära unustavad, ei tohiks neid nagu suvevaheajale üldse lastagi,» sõnas Mikser. «Kui uurida, kui suur vahe on selles, mida mäletavad lapsed 15. augustil või 1. septembril, siis minu hüpotees on, et suurt vahet selles pole.»

  20. Forte.ee vahendab AFP-d, et ilukirirgia-patsiendid on Indiast ja mujal Lõuna-Aasiast toonud Euroopasse ja USAsse uued, eriliselt antibiootikumiresistentsed supernakkused.

    Kommentaariumis käib muidugi äge vanenõumöll.

  21. Mart K. ütles:

    Forte.ee vahendab AFP-d, et ilukirirgia-patsiendid on Indiast ja mujal Lõuna-Aasiast toonud Euroopasse ja USAsse uued, eriliselt antibiootikumiresistentsed supernakkused.

    Kommentaariumis käib muidugi äge vanenõumöll.

    Nagu juba kombeks saanud on, räägib muist kommentaatoritest bakterite asemel viirustest või muul viisil teemast mööda. Iseloomulike kirjavigadega kommentaatoriliik, kes komasid valesse kohta (nii ,moodi) paneb, on ka esindatud. Ühel on muidugi vabandus — tema väidab, et tunneb end vastsündinuna, küllap siis ka kirjaoskamatuna.

    Piltliku soovituse tõttu tõstab dig esile kommentaator ravi:

    Pole probleemi, igasugu bakterite raviks on olemas teaduslikult tõestatud vahend ja see on hõbelahus, uurige ise edasi.

    Pilt on selline:

    Pildil kujutatakse Stan Jones’i, kelle kaljukindel usk hõbeda tervistavasse jõusse ravis ta terveks kui smurfi.

    Põnev pisiasi on veel see, et vandenõuteoreetikud on küll ühel nõul, et vandenõuga tegemist on, aga tolle vandenõu olemuses ei jõua kokkuleppele. Muist väidab, et pettus seisneb olematu häda üle kaeblemises, teised jälle, et kurjad katseklaasidega inimesed lasksid reaalse mõrvarliku häda lahti. Isand Jonesi vandenõuteooria — kartus, et kurjad ravimifirmad antibiootikumide tootmise katki jätavad — ei paista esindatud olevat.

  22. Martin kirjutas:

    sina ju tahad Dawkinsit kangesti kuidagi nimetada, eks sa siis nimeta ja ära oma krampi minu peale küll veereta.

    Ei minul ole mingeid krampe. Mina nõustun rahulikult, et foobia või mingi muu vaimne häire on nii inimesel, kes hakkab homoseksuaali nähes oksele kui inimesel, kes hakkab sutaani või burkat nähes oksele. Sina oled see, kes oma iidoli kaitseks siin silmakirjalikke avaldusi teeb ja “foobia” silti valikuliselt ainult oma oponentide kohta kasutab.

  23. Äkki peaks hoopis selle kohta uue teema algatama, miks ikkagi väidetav skeptik Martin Vällik topeltstandardeid rakendab…?

  24. @Kriku: muidugi võid algatada, aga tee seda mingis teises keskkonnas. Anna endale aga aru ka sellest, et näiliselt üritad sa küll olla üliobjektiivne, aga eksid selles püüdluses täpselt samamoodi kui kõik teised inimesed, kuna sümpaatiate-antipaatiate omamine on inimlik.

    Mina pole eales varjanud, et mulle sümatiseerivad pigem ateistid kui jumalausklikud, pigem homod oma püüdlustega kui konservatiivsed või mis iganes põhjustel homopõlgurid. Sinu stiil on teistsugune ja mul sellega üldiselt probleeme pole. Aga kui sulle tundub, et kuivõrd ma Dawkinsit sinu standardite järgi ei hinda, siis olen ma “väidetav skeptik”, siis mulle tundud sa hetkel lihtsalt naljakas :)

  25. Sina isegi ei ürita olla objektiivne, vaid teed – nagu sa isegi tunnistad – varjamatult ühe poole propagandat.

    See, kuidas sa skeptilist meetodit valikuliselt rakendad, seda enda tõekspidamiste suhtes välistades, ei ole naljakas. Sa võiks seda mõnes teises keskkonnas teha.

  26. BBC edastab Venemaa uusi vahendeid ekstreemsete haigusjuhtude arvu drastiliseks vähendamiseks:

    Doctors in Moscow are being told not to diagnose heatstroke as a cause of death after a jump in the mortality rate during the heatwave, Russia media say.

    Speaking on condition of anonymity, one doctor said the unofficial instruction being passed down was to use diagnoses that “sound less frightening”.

    A photo shows a note pinned up in a casualty area which reads “Attention! Do not diagnose heatstroke”.

    Ilmselt on tegemist kurjade ravimitöösturite salakavala vandenõuga.

  27. NPR räägib uudsest, huvitavast ja uskumatust puhkusepoliitikast:

    “When I said, ‘Unlimited paid leave, no strings attached,’ there was a moment of, ‘Are you punking us? Is this a joke?’ ” O’Neill says.

    It was not a joke. O’Neill and her husband, Ted, own Social Strata, a small social media outfit in Seattle. Their business has joined a tiny but growing group: For the first time this year, 1 percent of U.S. businesses say they offer unlimited paid vacation.

    For the O’Neills, the change started with an effort to help an employee in crisis. Their financial officer was struggling to care for a badly injured husband while also keeping up with her work. The O’Neills talked about letting her take off whatever time she needed. After all, she was a hard worker, and they trusted her. Then, they realized that was the case with all of their 10 employees.

    “My husband said, ‘Well, why don’t we just do it for everybody!'”

  28. Kriku ütles:

    Sina isegi ei ürita olla objektiivne, vaid teed – nagu sa isegi tunnistad – varjamatult ühe poole propagandat.

    Igavene häda selle poliitilise korrektsusega. Nagu konservatiiv muistegi, ajab Kriku taga equality of outcome‘i ja nõuab, et Martin järeldaks, et “mõlemad” pooled võrdväärsed on. Martin jälle on oma skeptilise kärbsega pähe saanud ja arvab millegipärast, et equality of opportunity on piisav ning kui pärast “mõlema” poole põhjalikke sõnavõtte järeldus ühekülgne on, siis ei ole sellest midagi katki. Muudes valdkondades — näiteks homöopaatia puhul — töötab säärane lähenemine ju kenasti.

  29. Ei, dig, ma nõuan, et siin leheküljel ennast skeptikuteks nimetavad inimesed ei vassiks ega kasutaks topeltstandardeid. See on kõik.

    Nagu öeldud, mina nõustun rahulikult, et foobia või mingi muu vaimne häire on nii inimesel, kes hakkab homoseksuaali nähes oksele kui inimesel, kes hakkab sutaani või burkat nähes oksele. Martin kasutab aga “foobia” silti valikuliselt ainult oma oponentide kohta.

  30. Kriku ütles:

    Ei, dig, ma nõuan, et siin leheküljel ennast skeptikuteks nimetavad inimesed ei vassiks ega kasutaks topeltstandardeid.

    Ja topeltstandard seisneb selles, et homöopaatide kahesaja-aastast ajalugu ei peeta tõendiks samas kui märksa noorem penitsilliin igale skeptikule meeltmööda raviviis on? :-P

  31. Topeltstandard seisneb selles, et Martin kasutab “foobia” silti valikuliselt ainult oma oponentide kohta, nagu juba kolmandat korda öeldud.

  32. Kriku ütles:

    Topeltstandard seisneb selles, et Martin kasutab “foobia” silti valikuliselt ainult oma oponentide kohta, nagu juba kolmandat korda öeldud.

    Tõsi ka või?

    Aga äkki võtad Sa meelevaldselt hulgad “Martini oponendid” ja “Foobikud” ning keskendud liigselt nonde hulkade ühisosale? Millegipärast ei esine näiteks viimases Martini homöopaatia-teemalises artiklis sõna ‘foobia’ mitte aimsamalgi korral — kuigi on päris ilmselge, et nii mõnedki homöopaatiameelsed kannatavad irratsionaalsete foobiate all meditsiini, arstide või ravimite suhtes. Huvitav, miks Martin seda siis esile ei tõstnud kui tal — nagu Sa vihjad — on komme kõiki oponente foobikuteks hüüda?

  33. Pole siin imestada midagi. Sildistamine ja demagoogia lastakse ikka käiku siis, kui tõenduspõhiseid argumente ei jätku. Homoöpaatide väidete ekslikkust on lihtne tõendada, kuid paljudes poliitilistes küsimustes see nii ei ole. Tulemuseks ongi see, et hakatakse lahmima väljenditega nagu “homofoob” või siis kasutama “kaine mõistuse” poole pöördumist ja muid demagoogiavõtteid. Eriti totraks läheb siis, kui endale sümpaatsete tegelaste vigu eitama hakatakse, nagu Martin Dawkinsi puhul.

    Kui üks skeptik seda teed läheb, saab temast propagandist.

  34. Kriku ütles:

    Sildistamine ja demagoogia lastakse ikka käiku siis, kui tõenduspõhiseid argumente ei jätku

    Kas see peab käima selle kohta, et Martin mõnede teatavate Briti kuninglike perekondlaste peale sildi kasutab homöopaat kleepinud on?

    Mnjaa, ilmselt on täiesti võimatu, et nood tegelased tegelikult homöopaatiameelsed on; Martinil lihtsalt peab mingi anti-rojalistlik — liberaal ikkagi — vihavimm olema, mis teda sunnib prints(ess)e niisugusel kombel diskrediteerima. Küllap tal vist ratsionaalseid argumente monarhia jätkamise vastu ei ole¡

  35. Kuna ülal on juba kolm korda öeldud, mille kohta mu sõnad käivad, ei hakka ma ennast enam kordama. Palun loe edaspidi tähelepanelikumalt postitusi, millele vastad.

  36. Kriku ütles:

    Kuna ülal on juba kolm korda öeldud, mille kohta mu sõnad käivad, ei hakka ma ennast enam kordama.

    Nojah, seda ikka juhtub, et sõnad loogilisele või isegi lihtlabasele analoogilisele analüüsile vastu ei pea ja murenema kipuvad. Eriti sageli tuleb seda ette klišeedega — just nagu Potjomkini külad, näivad paljud loosungid mõistusepärased ainult väga kitsa nurga alt vaadates.

    Skeptikutel on paha komme Potjomkini loosungeid ka teise ja kolmanda ja neljanda nurga alt vaadata. Ära pane seda meile pahaks, näita lihtsalt näpuga järgmise kollase ajaleheartikli peale, küllap lugejate tähelepanu siis mujale veereb.

  37. Postimees kirjutab:

    Nädal tagasi püüdis Sõrve linnujaama harrastusornitoloog Mati Martinson valguspüünisega huvitava suure liblika, millist Eestis varem leitud pole.

    «Sirutasin ta ära ja Teet Ruben (liblikauurija – toim) määras selle eile ära ning selgus, et tegemist on esmaleiuga Eestis,» kirjutab Martinson Sõrve linnublogis.

    «Neid liblikaid lendab siin Sõrves ikka igasuguseid ja nüüd siis sattus siia selline,» ütles ta Saarte Häälele. Eestikeelset nime leitud liblikal veel ei ole ja seda just sel põhjusel, et tegemist on täiesti uue liblikaliigiga Eestis – mõrsjaöölaste perekonda kuuluva mõrsjaöölase Noctua interjecta’ga.

  38. Veel entomoloogiauudiseid Postimehest:

    Üleeile märkas Tartu ülikoolis bioloogiat õppiv Allar Liiv Sõrve poolsaarel rändtirtsu. Esimesel korral ei õnnestunud tal isendit kätte saada, kuid eile püüdis Liiv Sääre mõisa läheduses ühe tirtsu vastava võrgu abiga kinni.

    Kinnipüütud rändtirtsu võivad huvilised näha Sõrve loodusmuuseumis.

    Näedsasiis, kuidas Sõrves kaugetesse külalistesse suhtutakse.

  39. Ameerikas on ära surnud Ted Stevens, keda vast kõige rohkem tuntakse tema tähelepaneku järgi, et Internet on joru torusid. Kirjutab ABC News:

    Although four people perished along with former Sen. Ted Stevens in an Alaska plane crash Monday, the death toll would’ve been higher had it not been for four good Samaritans who raced to the crash site, National Guardsmen said today.

    Mis asjaoludel Samaaria mehed Alaskal seiklesid, on kahjuks teadmata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga