Toitumisteraapia — posijate Trooja hobune
Postimehe tarbijalisas Tarbija24 leidis avaldamist lugu Uus toidupüramiid lükkab riisi ja kartuli troonilt. Uue toidupüramiidi uudise puhul köitis silma selle koostajaks nimetatud Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsioon ja nimed Annely Soots, Sirli Kivisaar, Tiiu Vihalemm, Sille Poola, Helle Müller, Anne Räim, Urmas Soots.
Eelnevast on meelde jäänud, et toitumisteraapiaga on seotud palju umbluud. Mitte et normaalne ja tasakaalustatud toitumine inimese elus ja tervises vähetähtis oleks, aga püüd toitumise muutmisega lausa haigusi ravida ületab selle piiri, mida tõenduspõhisus näidata suudab.
Toitumise ümber käiv on sageli segane segu asjalikest nõuannetest ja puhtakujulisest pseudoteadusest. Näiteks Adik Levini poolt aetav Role test ei oma teaduslikku tähtsust, et selle põhjalt mingeid pädevaid tervisealaseid otsuseid teha; viimastel aegadel palju räägitud pH dieet on teaduslikus mõttes lausa väärteavet sisaldav. Võimalik positiivne efekt tuleneb sellest, et inimene üldse mõtleb ja jälgib, mida ja kui palju ta sööb, ning kui soovitatakse juurde ka mõõdukat füüsilist tegevust, siis enesetunde kohenemine on igati oodatud tulem. Aga parem enesetunne ei tulene mitte pH-libateooriast ega Role testist, vaid iseenda tähelepanust iseenda suhtes. Ja nii saavad näivteaduslikud teooriad teenimatut kiitust mitte ainult “tavalistelt inimestelt”, vaid ka neilt, kes peaksid paremini teadma — arstid, päris toitumisteadlased.
Ma ei oska väga põhjalikult kommenteerida seda “toitumisterapeutide” väljapakutud püramiidi, aga kui meile väidetakse, et püramiid
põhineb Harvardi tervisliku toitumise püramiidil ning viimastel aastakümnetel toitumise vallas tehtud teadusuuringutel.
ja viidatud ei ole ühelegi allikale, siis usutavusele see küll kaasa ei aita.
Ajakirja Pere ja Kodu juulinumbrist saab aga lugeda, et püramiid ja soovitused põhinevad Harvard School of Public Health’i ja Harvard College’i presidendi Walter C. Willett’i tegevusel. Pere ja Kodu ajakirjaniku Made Laasi kiituseks peab ütlema, et tema on küsinud kommentaari ka toitumisteadlase Tiiu Lieberti ja lastearsti Reet Raukase käest. Aga libateadlaste ja päris teadlaste selline kõrvutamine teenib paratamatult libateadlaste renomeed. Kujutage olukorda, kus uudisele uute planeetide avastamise kohta kauge tähe ümber küsitakse kommentaari astroloogilt. Või kui pendlimehe vitsavõnkeid palutakse kommenteerima geoloogi.
Lisateavet saame toitumisteraapia.ee lehelt, kus minu asjatundmatu hinnangu järgi on samuti tegu “terapeutidele” tüüpilise seguga asjalikest nõuannetest
Parimateks köögiviljade valmistamisviisideks on aurutamine, küpsetamine või kiirelt segades õlis kuumutamine (passeerimine). Vältida tuleb liigset küpsetamist või praadimist. Keeta soovitame köögivilju vaid supi jaoks, sest siis saame ka köögiviljadest keeduvette läinud veeslahustuvad toitained kätte. Kui värskeid köögivilju ei ole saadaval, eelistage konserveeritud viljadele külmutatuid.
kuni kahtlaste ja kulukate reklaamüleskutseteni:
Terviseprobleemide puhul tuleb uurida toiduallergia või -talumatuse võimalust. Toiduaine sobivus või sobimatus on individuaalne ning seda saab testida analüüsidega.
Mis sorti ettevõtmine see Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsioon üldse on, saame jälgida sealtsamast toitumisteraapia.ee kodulehelt. Ja ega esmapilk midagi head küll ei tõota — detoksifikatsioon ja puhastumine, kelatsioon ehk raskemetallide eemaldamine kehast, pH seos haigustega, toidutalumatuse testid jne. Kogenud lugejale tähendavad need märksõnad kõrgendatud umbluuohtu. Neil mõistetel on teaduslikus mõttes sisukas tähendus ka olemas, aga see viis, kuidas terapeudiks maskeerunud posija neid mõisteid omatahtsi tõlgendab, on kaugel tänapäevasest teaduslikust arusaamast biokeemiast, füsioloogiast ja muust.
Teadjamad, palun selgitage, kas inimene, kes on küll lõpetanud arstiteaduskonna, kuid pole arstina töötanud ega ole kirjas ka Terviseameti tervishoiutöötajate andmebaasis, võib ennast arstiks nimetada? Annely Soots nimetab end järjepidevalt tiitliga “arst-toitumisterapeut”.
Lisaks otsesele jamale, mida sellelt kodulehelt leida võib, astutakse ka päris ohtlikule pinnasele lubadusega tõsiste pärishaiguste puhul abiks olla. Nad küll keerutavad sõnadega Toitumisteraapiast võib [autori rõhutus] abi olla järgmiste seisundite korral (AIDS, vähk, lastetus, depressioon jne), kuid see on silmakirjalik, sest tegelikult tahetakse pakkuda väära lootust kõigile vaevatuile ja neilt kasutute testidega raha välja rappida.
Sümptomaatiline on ka see, et oma laiaulatuslike väidete tõestuseks ei vaevuta esitama viiteid teadusartiklitele. Isegi see toitumispüramiid, mis on väidetavalt Harvardi materjalide alusel tehtud, on jäetud viitamata.
Artiklite osas on sagedane viidatav ajakiri Medical Veritas, mille maine ei ole kuigi kõrge.
Kokkuvõtteks
Eesti Toitumisterapeutide Assotsiatsiooni poolt tulevatesse teadetesse tasub suhtuda suure umbusuga. Või siis üldse mitte suhtuda ja eirata täiesti. Nende poolt pakutavaid teenuseid ei tasu osta, sest nende puhul ei saa olla kindel, et need ka tegelikult tõenduspõhised on. Suur hulk nende teenustest on tõendatult ebavajalikud.
Ajakirjanik, kes sedalaadi lugusid koostab, võiks pöörata veidi rohkem tähelepanu oma allikate usaldusväärsusele.
Samuti tahan inimeste ja organisatsioonide tähelepanu juhtida sellele, et koostöö Eesti Toitumisterapeutide Assotsiatsiooni, Astroloogide Liidu, Akadeemilise Homöopaatia Seltsi või muu vastava organisatsiooniga ei teeni teadust ega inimeste tervist, vaid annab kõrvutamise kaudu teenimatut kuulsust ja au ebateaduslikele teooriatele ja nende levitajatele.
AlterNetil jagub ka toitumissoovitusi: kaheksa põhjust, miks mune mitte süüa.
1. Mune toodetakse äärmuslikult ebasanitaarsetes tingimustes ja neisse süstitakse antibiootikume.
2. Munad põhjustavad munasarjavähki.
3. Munad munetakse mürgistest gaasidest küllastunud keskkonnas.
4. Munadesöömine on sesotatav diabeediriskiga.
5. Munejaid tõurastatakse eesmärgipäratult ebainimlikult.
6. Munejaid tõurastatakse eesmärgipäraselt ebainimlikult.
7. Kanu koheldakse ebaeetiliselt (kuketibusid jahvatatakse elusalt).
8. Munatööstus on nuhtlus töötajaile, nende naabritele ja keskkonnale.
Punktid 5, 6 ja 7 on minu meelest sisuliselt samad.
Artikkel räägib muidugi Ameerikast, mitte Eestist. Mul pole andmeid, kui palju kanu Eestis päevas surnuks piinatakse.
Valdek ütles:
Ja need oleks?
Mart K. ütles:
Hollandi teadlased on kokku pannud asjasse puutuda võiva uurimuse Loomade heaolu kanatootmissüsteemides: Euroopa Liidu standardite mõju maailmakaubandusele.
Minu subjektiivne ja mitteteaduslik arusaamine on, et üldiselt on kanade mõistlik kohtlemine heaperemeheliku farmipidamise automaatne kõrvalefekt, mistõttu kanu kohtlevad halvasti peaasjalikult farmerid, kes ei mõtle ratsionaalselt vaid peavad kanalat nagu fundamentalistlikku kirikut. Sedasorti farmerid on enamasti turujõudude tagajärjel vähemuses, aga keerulistel põhjustel on neid USAs rohkem kui Euroopas. Peale selle on EL’is rangem põllumajandusjärelevalve, kuna valitsusevastaseid fanaatikuid on siinsetesse valitsustese vähem imbunud.
Leidsin Vahur Kersna artikli kommentaariumist ka ühe (minu meelest) asjakohase kommentaari
salvey ütles:
Ma olen täpselt vastupidiseid arvamusi kohanud. Karrivürtsidega on näiteks lammaste seede-mikrofloorat hoopis tõhustatud ja nende metaaniemissione pärsitud. Miks peaks vürts maole häda tegema?
Mart K. ütles:
Ausalt öeldes pole aimugi, aga mõtlesin, et ehk see dieetarst teab, kes seal ametis on.
TRÜ kliinikumis olen ise last opi järgselt külastanud ja ega ta seal suuremat ei söönud küll, aga ei usu, et sel haigla toidukvaliteediga suuremat pistmist oleks olnud ja eks taolises olukorras tassitakse nagunii kodunt parimad palad ja lemmiktoidud ka kohale, mida haige vähegi nõus sööma oleks.
Igal vürtsil on muidugi oma mõju, aga päris paljud on põletikuvastase toimega, mõned soodustavad seedeprotsesse või hävitavad kahjulikke baktereid jne. Tean, et must pipar võib soolkonda ärritada, mistõttu maohaavadega patsientidele või neile, kellel seisab ees seedekulgla operatsioon, konkreetselt seda ei soovitata, aga kas see laieneb kõigile terava maitsega ainetele? Miks?
Wikipedia märgib, et “maitsetu dieet” (ingl bland diet) on ette nähtud ikka vaid kõhuhädadega haigetele. Ma ei näe põhjust, miks peaks kõiki haiglatoidul inimesi kiusama toidu mittemaitsestamisega. Kas mõni spetsialist oskab kommenteerida?
Mart K. ütles:
See on stereotüüp, mida aitab konfirmeerida asjaolu, et haiglas inimestele tavaliselt natuke tervislikumat toitu antakse kui nad harjunud on. Toda hüütakse kõnekeeles samuti sageli maitsetuks ja kuna tavatoituja ei kipu tähele panema erinevust harjumatu ja ilma vürtsideta dieedi vahel, ongi tulemus käes.
Presidendiproua olla jälle tervisliku toitumise teemal sõna võtnud, mis ajas marru kellegi Marta Valsi: Evelin, ma söön seda, mida kätte saan!
Muu hulgas on juttu ka valmistoitude liigsest soolasisaldusest ja sellest, et sai on märksa odavam kui leib.
(P.S. Kahtlustan, et pr Ilvese väide, et “limonaad mõjub lastele nagu alkohol” on kontekstist välja rebitud paisutus; nii lolli juttu kaine inimene vast tõsimeeli ei räägiks.)
Ei pakisupp ega pelmeenid ole odav söök.
Võileibadel pole häda midagi.
Vingumise asemel võiks tädi turule minna.
Kriku hakkab vist tarka juttu ajama. See on hea mõte küll, kui vingumise asemele turule minna.
Nn. “uut toidupüramiidi” kuulutab tänases “Eesti Päevalehe” artiklis ka Tiit Kändler. Joonise pealkiri on eriti kummaline: “Toidupüramiid on ajas muutunud”. Nagu oleks see mingi objektiivselt jälgitavalt muutuv asi nagu mõne jõe laius või põhjendaks nii kindlat kõneviisi teaduslik konsensus.
Jutu mõte on muidugi hoopis miskis muus.
Leidsin sihukese artikli. Zilmeri soovitustele küll vastukäiv, see siin soovitab hommikuti valku süüa, õhtuti aga süsivesikuid. Zilmer pigem vastupidi. Ka Uibo soovitas “Tervise teejuhis” minu mäletamist mööda õhtuti pigem süsivesikurikast toitu. Mine võta siis nüüd kinni :)
Toit, ajubiokeemia ja rasvapõletus
dig ütles:
Dogberti rolli on seekord keegi James Wilson, kes on leiutanud neerupealisekurnatuse. Uhke veebisait on ka:
Kuidas aru saada, et tegemist on prääkseriiga, kirjutab AmpedTraining, õiglast pahameelt väljendab ka NeuroLogica.
Kokkuvõtteks,
Maaleht tutvustab üllatavat tõika: taldrik rohelist salatit võib ohustada tervist.
“Naistekas” vahendab “Ženskoje Zdorovjet” ja annab tervislikku toitumisnõu. Pilku üle libistades tundus täitsa mõistlik jutt.
Kuidas poes tervislikku toidukaupa leida?
Terje Elias: ärge sööge liiga palju rohelist!
Päris mitu asja kirjas, mida mina näiteks varem ei olnud kuulnud.
Kena kuulda, et valmis salat kõige parem polegi, sest osalt mugavuse pärast olen enamasti alati prae kõrvale või vahepalaks niisama tervet toorest porgandit, tükki kapsast, salatilehti jne pakkunud, aga eks leherood jäävad näiteks kapsas sel juhul muidugi eraldamata ju.
Järgi mõeldes tuli pähe, et küllap siis ka marineeritud aedviljad nitriteid sisaldavad ja hapukapsas muidugi, sest kes oleks iial kuulnud, et kapsast hapendades sealt keegi leherootse eemaldaks.
salvey ütles:
Viimase aja tendents toitumisteemalistes meediakajastustes on olnud see, et toidust “rebitakse” välja mingi selle üksik koostisosa ja vastavalt hetkemoele osutub siis mingi toit kas vähki põhjustavaks või vähki ravivaks…
Viimasel ajal ajalehti lugedes jääb mulje, nagu peamiseks vähi riskiteguriks oleksid aedviljad – ja väga kurb, et see nii on.
Suured uuringud, kus on hinnatud inimeste toidusedeli mõju nende tervisele ja elueale, on leitud, et rohkelt aedvilju söövatel inimestel on tervis keskeltläbi parem kui neid vähe söövatel inimestel, ei ole rohkelt aedvilju söövatel inimestel suuremat risk vähktõppe haigestuda, pigem vastupidi. Ning rohke roheliste lehtköögiviljade söömine paistab vähiriski kõige tõhusamalt vähendavat (Of the food groups analyzed, green leafy vegetable intake showed the strongest inverse association with major chronic disease and cardiovascular disease. For an increment of one serving per day of green leafy vegetables, relative risks were 0.95 (95% CI = 0.92 to 0.99) for major chronic disease and 0.89 (95% CI = 0.83 to 0.96) for cardiovascular disease.)
Ega ma ei kavatsenudki kapsa, salati ja peterselli tarvitamisest loobuda. Sel suvel kuulsin raadiost ka saadet, kus sealiha söömise mõte maha laideti, kuna see sisaldab palju vähi rakke ja üldse soovitati liha tarbimine seemnetega asendada, söön liha seniajani sellegipoolest edasi.
Rapsiõli aitab ennetada dementsust ja põletikku
Ja topelttervislik on neid aedvilju ise kasvatada. Rehad pihku!
Novaator vahendab maailma suurimat dieedi (tegelikult vist toitumisharjumuste) -uuringut ja sedastab, et mõned senistest toitumissoovitustest on olnud liiga üldsõnalised või eksitavad, et neist ülekaalulisuse vastu abi oleks.
Artiklis leidub ka otseseid toitumissoovitusi.
Ettevaatust! Kasulikud aiaviljad
Ekspressis pikem lugu “isehakanud toidunõustajate” libateadusest ja püüdest seda kummutada:
Laste toidunõustaja kuulutas sõja piimale
Üks loll jõuab rohkem lollusi kirjutada kui 100 tarka neid ümber lükata.
Egle Oja lausus vastu:
Vastulause EE artiklile (pdf)
(laadisin selle ka oma masinasse)
Märkust piimast kui vasikate kütusest ja sellega seotud vasikategudest mäletavad Eesti lastekirjanduse tundjad loomulikult säärasest tunnustatud toitumiskäsiraamatust nagu Silvia Rannamaa Kasuema ja selle põhjal vändatud toitumisteaduslikust filmist Naerata ometi.
See hüsteeriline vastulause on paras oopus küll.
Fun fact: piimas suurimat osakaalu eviv inimesele surmavalt mürgine aine on divesinikmonooksiid. Tõsi küll, surmava mürgituse saamiseks tuleb seda piimafraktsiooni päris mitu liitrit ära tarvitada. (Two gallons on rahvusvahelises mõõtühikute süsteemis umbes seitse ja pool liitrit.)
milk.procon.org – võhikuna ei oskagi mingit seisukohta võtta
BMJ ‘is on hunnik uuringuid piima positiivsest mõjust laste immuunsüsteemile ning luude kaltsiumi sisaldusele.
http://www.pcrm.org/search/?cid=157 väidab, et piim takistab D3 vitamiini loomet ning on üks eesnäärmevähi põhjustajatest.
Vastukäivat infot on internetis jalaga segada, raske uskuda, et nii poolt kui vastuargumentide seas üht koma teist tõest ei leidu.
Oja-Simsoni väidet (läbi Ekspressi sule), et piimast loobumine annab selgema mõtlemise on väga raske uskuda-põhjendada. Samas mingid uuringud vähi ja piima mittetarbimise vahelist seost näitavad.
Kui kodanik Dig on toitumise alal pädevam asjamees – ehk kirjutaksid pikemalt lahti – kas ja mida saab väita piima kasulikkuse-kahjulikkuse kohta.
Rait Saar ütles:
Ei ole. Dig ei oska ühtki kunsti peale väidete loogikasse aheldamise ja töötab sellepärast selle paha onuna, kes viriseb kõva häälega “Demagoogia!”, kui …
… vastamiskohustusega ametimeestele suunava küsimuse esitab ja nende kannatlikku püüdmist selgitada, mis värk on, serveerib ümbertnurgajutuna, mida oleks hea mõte survegrupi väidetega “tasakaalustada”. Fair and balanced, minu eesel.
Rait Saar ütles:
Pärismaailmas on rusikareegel, et kui üldtunnustatult kvaliteetse piima tarbimise järel kõht lahti ei lähe või allergiamärke ei ilmne, siis ei ole suuremat põhjust muretseda. Arvestada tuleb küll, et laktoositalumatus kipub kujunema paljude aastate jooksul, nii et lihtsalt sellest, et lapsena laktoos talutav oli, ei saa järeldada, et see nii eluaeg on.
Peale allergia ja piimasuhkrutalumatuse pakub piim muidugi veel nii mitmeski meditsiinilises kontekstis huvi, näiteks veterinaarmeditsiinis kasutatud medikamentide võimaliku valmispiima sattumise või piima-leelise sündroomi asjus. Piima tarbijat need aga kuigivõrd ei puuduta, kui arst just teda mõne ravimi ja piima võimalike ebameeldivate koostoimete eest ei hoiata. Samamoodi on ju ka täiesti mõistetav, et autoraadio kasutaja muretseb selle üle, kas raadio teeb ilusat häält või mitte ja teda ei huvita kuigivõrd, kas autoraadio raam on tehtud pärast Manhattani Projekti toodetud terasest ja seega radioaktiivne. See võiks ehk asjasse puutuda siis, kui sellest terasest täppismõõteriistu ehitataks, aga kindlasti mitte autoraadio kontekstis.
Unustasin mainida, et need piima tarbimise uuringud BMJ’is millele pilgu peale heitsin uurisidki just nimelt kasvavat organismi.
Martin Vällikule:
Tunnistad küll enda võhiklikust aga ikkagi ei mõista ma mille põhjal paned sa soovituse köögivilju kas keeta-aurutada (üldjuhul siis võimalikult vähe) umbluuteaduse alla? Panin tähele, et miskis vanemas toitumise teemalises artiklis olid sa suisa köögiviljade ning värske toidu vastasel seisukohal? Kust selline arusaam?
http://www.nal.usda.go Saab vaadata levinumate toiduainete koostist töötlemata ja töödeldud kujul. Toon välja andmed spinati (mida tuuakse välja kui head foolhappe allikat) kohta
100g toores 194 µg
100g küpsetatud/keedetud 146µg
100g külmutatud, küpsetatud/keedetud 121 µg
Kuskilt meenub, et ka C vitamiin laguneb kuumutamisel (mida pikemalt kuumutada seda vähem C vitamiini toitu alles jääb)
Rait Saar ütles:
Kus ma panin soovituse köögivilju keeta-aurutada umbluuteaduse alla?
Kus ma olin köögiviljade ning värske toidu vastasel seisukohal?
Ise ka imestaksin, kui ma selliseid seisukohti oleksin väljendanud, seepärast ootan täpseid tsitaate ja viiteks ka konteksti, kus need seisukohad väljendatud on.
Minu arusaamist mööda on köögiviljade söögiks tarbimisel nende keetmine etem kui praadimine ja aurutamine etem kui keetmine, aga mitte nii palju, et ilmtingimata ja alati vaid aurutamist peaks teostama. Samas omastab inimene kuumtöödeldud köögiviljadest rohkem kui tooretest, kuid see jällegi ei tähenda, et tooreid taimi ei võiks närida ja sellest mõnu tunda.
Martin, siin samas artiklis hoiatad kreeklaste eest ja tsiteerid soovitust keeta-aurutada ning mitte liigselt küpsetada kui ‘tüüpilist “terapeutide” juttu’ – so keetmine aurutamine ongi se va kurja juur. Ilmselt küll ekslikult aga igatahes järeldasin, et järelikult on selline soovitus sinu jaoks umbluu.
07 vebr 2008
Oled see mida sööd – alatu propaganda
Jäi mulje, et naeruvääristad üleskutsed tarbida köögivilju.
Rait Saar ütles:
Rait, oled ilmselt hämamise alal alles algaja ja teed labaseid vigu. Sellepärast annan Sulle mõned näpunäited, millest kõige tähtsam on: ära viita allikale, kui see ei kinnita Sinu öeldut. Selles artiklis siin ega ka artiklis “Oled see, mida sööd” — alatu valepropaganda ei ole mingisugust Martini hoiatust kreeklaste eest. Oleksid Sa käega lehvitanud stiilis “Martin hoiatab inimesi kreeklaste eest”, ei oleks seda olnud põrmugi nii lihtne põrmustada, iseäranis pärast Oakrocka toetavat tiraadi Kreeka majanduse kehvast seisust või lontivajumisest.
Teine tähtis viga, mida algajad hämajad teevad, on järeldustele justkui-loogiliste mõttekäikude ilmutatult külge panemine. Iga lugeja, kes midagi päris-loogikast teab, taipab siinkohal üsna kiiresti, et niimoodi ei saa järeldada ja paneb “so” külge sildi non sequitur. Edukaks hämamiseks pead loogikast hoiduma kui katkust — vähemalt niikaua, kuni oled puderkapsaatika alal piisavalt vilunud, et suudaksid kokku panna ja vaevatult esitada piisavalt keeruka mõttekäigu, et keskmine lugeja selle keerdkäike jälgida ei suudaks.
Jah, täpselt nii hämataksegi. Jätka samas vaimus.
Hmhh, ei jää päris nõusse sinuga Dig. Viitasin kreeklastele kui sellele halvale mis Trooja hobuse sees leidub. Martin Vällikul pidi olema ju mingi põhjus miks tõi ta toitumisteraapia kodulehelt välja just soovituse köögivilju aurutada ja keeta. Ilmselt oli tegemist minu poolse arusaamatusega, aga kui hoiatad ‘kreeklaste-toiduterapeutides’ eest, siis oletavasti ei viita hobusele vaid ikka kreeklastele?
Minu loogika liiguks umbes seda rada pidi: Toitumisterapeutide jutus on tihti palju hämamist, näiteks tsitaat “bla bla” kus bla on jaburus.
Too ‘oled see mis sööd’ artikkel oli ju ikka ka pigem ilkumine-maha tegemine? Need kaks teksti kokku panna jäigi mulje, et keedetud juurviljade soovitamine on per Martin Vällik umbluu.
Väike toitumisalaste mõistete veebiaabits aitab terminoloogias orienteeruda.
Ei osanud seda mujale panna. Hingepeeglis on ilmunud uuringuviidetega varustatud artikkel, mis kummutavat väidetavalt peavoolumeedias levitatavaid toitumisalaseid valesid. Ehk mõni minust asjatundlikum oskab öelda, millised nende endi väidetest on hüperboolsed, millised vastavad tõele.