Maailma lõpp aastal 2012 ja teisi lugusid jaanuari ajakirjanduses (+video suguhaigustest)

  • 2012. aastal oodatakse maailma lõppu. Kuidas see võiks tulla?
    Delfi

    9. Mesilaste hukkumine

    Üle kolmandiku USA mesilasperedest hukkus 2008. aasta talvel. Sündroom, mille puhul kõik töömesilased tarus äkki surevad ja ellu jääb vaid mesilasema, on levinud ka Euroopa riikidesse Prantsusmaale, Belgiasse, Itaaliasse, Portugali ja Hispaaniasse.

  • Rootsis suri seagrippi seitsmeaastane poiss

    Rootsi tervishoiuametnike kinnitusel on tegemist seagripi uue puhanguga, viirustüvesse H1N1 nakatunuid on praeguseks kokku 65. Eelmisel talvel suri seagrippi oma 30 rootslast, vahendab BNS.

  • Aitab soolapuhumisest! Rooma Klubi visioon ehk kuidas asjad tegelikult saavad olema.
    Eesti Ekspress

    „Rooma Klubi on mõttekoda, mõtlejate ring, kes vaatavad tulevikku – minevikku vaadatakse vaid niipalju, kui tuleviku jaoks vaja. Üks aasta on meie jaoks väiksem kui silmapilk. Tegeleme pigem prognoosidega aastakümneteks,” ütles Ekspress.ee-ga rääkima soostunud Rooma Klubi Eesti haru asepresident Hardo Aasmäe.

  • Teisipäeva hommikul on ilus päikesevarjutus
    Mati Soomre, Maaleht

    Suure faasiga osaline varjutus on Eestis näha – kui aga selget taevast oleks! Varjutus algab päikesetõusu ajal ja lõpeb pärast keskpäeva.

  • 2010: juhtiv moraaliekspert jäi vahele vassimisega
    Delfi Forte

    Paljud vastava ala eriteadlased on nõudnud, et Harvardi ülikool juurdluse tulemused avaldaks, rõhutades, et need võivad mõjutada kõiki teadustöid, mis Hauseri töid aluseks võtnud on. Seni pole Harvard seda teinud.

  • 2010: avastati arseenipõhine eluvorm?
    Delfi Forte

    Niipea, kui enneolematu avastus avalikuks tehti, tabas seda aga teadusringkondade äge kriitika.

    Biokeemikud ründasid loendamatutes blogides uurimuse metodoloogiat ja algupärase uuringu järeldusi, mis omakorda tõi kaasa artiklitetormi tavameedias.

  • Kas alternatiivmeditsiin võib olla lastele ohtlik?
    PM Tarbija24

    Üha enam lapsevanemaid otsustab laste ravimisel täiend- ja alternatiivmeditsiini kasuks, arvates, et looduslikud vahendid on kahjutud ja ohutud, kuid värske uurimuse kohaselt on paljudel sellistel rohtudel tugevad ja vahel isegi surmavad kõrvaltoimed.

  • Suguhaigustest tuleb ikka aegajalt rääkida. Propagandafilm aastast 1973:

  • Allikas: Armed with Science

355 Replies to “Maailma lõpp aastal 2012 ja teisi lugusid jaanuari ajakirjanduses (+video suguhaigustest)”

  1. Naistearst: kodusünnitusega kaasnevad suured riskid

    Ridnõi lisas, et kui naine valib kodusünnituse, siis võtab ta teadlikult teatud riske. «Enamikku riskiolukordadest ei ole kodus võimalik efektiivselt lahendada. Toon näite Hollandi kohta, kus kodusünnituste osakaal on kõrge: Hollandi perinataalsuremus on kõrgem kui Eestis, olles tegelikult üks kõrgematest Euroopas.»

    «Seega ma leian, et kodudes võiksid sünnitada vaid rasedad, kellel ei esine ohutegureid. Sünnitusabis ei saa siiski kõiki riskiolukordi ennustada ja tuleb arvestada, et iga viiekümnes sünnitus lõpeb lapse kahjustusega, haiglas on see arv madala riski korral üks tuhandest.»

  2. Tänapäeval, internetiajastul, peaks olema mis tahes väite kontrollimine imelihtne, aga ei, inimene räägib ja leht kirjutab:

    Koera keelel seevastu on antibiootilisi aineid väga palju, koer võib oma lakkumisega lausa haavu parandada. Ja siit tuleb näiteks Dominikaani Ordu nimetus – kui koer parandas lakkumisega kehalisi haavu, siis dominiiklased ravisid hingehaavu,” jutustab Turovski.

    Kui nüüd uskuda Wikipediat, siis saanud dominikaanlased nime hoopis sellest, et nende asutaja nimi juhtus olema Dominicus.

  3. Sõõrumaa puhul on alati hea öelda, et näe, inimene kuulab nõidu ja on aina edukas, tehke järele või makske kinni. Igatahes teab ta, kui suures osas tähed inimeste elusaatust määravad (80%), aga ka seda, et lehe-ennustusi usaldada ei maksa ja peab oskama ise sõnumeid lugeda.

    “Horoskoobis on kirjas 80%, mis inimesega toimub ja mis teda ees ootab,” teab Urmas Sõõrumaa. Tõsi, ajalehtedes ilmuvaid horoskoope peab ärimees ajakirjanduslikuks saastaks. /…/

    “Inimesed võivad teada, kus on meri ja mets, kuid kas nad teavad, millisest merest ja metsast jutt käib?” filosofeerib Sõõrumaa. Ta ütleb, et loeb isiklikust horoskoobist välja kõigest üksikuid sõnumeid.

  4. Aasta arst suri ületöötamise tõttu

    Krista Vinkeli lugu algab tegelikult viis aastat tagasi. Keegi ei tea, kui kaua ta vaikselt kannatanud on, kuid ühel päeval läheb ta ülemuse, Fertilitase juhi Ivo Saarma juurde. Dr Vinkel, kes on oma patsientidele alati ööpäev läbi kättesaadav, ütleb, et midagi on valesti – ta ei jõua enam tööd teha, meeletu väsimus murrab. Lisaks löövad hootised valusähvatused kätesse ja jalgadesse. Saarma võtab dr Vinkeli juttu väga tõsiselt – vähendab töökoormust, võtab ära öövalved ja operatsioonid.

    Dr Vinkel teeb läbi hulga haiglauuringud ja on kaheksa kuud järjest haiguslehel. Selgust, mis temaga toimub, ega diagnoosi ei ole ikka.

    Perekooli foorumis uuritakse: “Kas keegi teab, kuhu on kadunud Krista Vinkel?” Foorumis tekib pikk arutelu jumaldatud arsti äkilisest kadumisest. Nõudlikud patsiendid helistavad oma arstile ikka edasi – ja dr Vinkel vastab. Koormus ei vähene.

    Ta ju teab – paljud naised käivad just tema pärast Fertilitases ja mitte kuskil mujal. Teda peetakse Eesti parima empaatiavõimega günekoloogiks.

    Ka presidendiproua Evelin Ilves kuulub tema patsientide sekka. “On arste, keda pigem peljatakse, ja on arste, keda pigem armastatakse. Naisteasjad on need kõige intiimsemad ja inimesed on nende suhtes ülitundlikud. Olla hea spetsialist, sealjuures suhtlemisgeenius – seda suudavad vähesed,” ütleb Ilves.

    Viimane tööpäev

    Kaks kuud enne surma tunneb Krista Vinkel end korraga väga hästi. Teeb koguni otsuse – aeg on taas tõsiselt tööle hakata. Erialaselt pole ta end hetkekski käest lasknud. Kodust töölauda katab võimas erialane “kultuurkiht” – raamatud, väljakirjutused, konverentside ja seminaride materjalid. Seega teeb dr Vinkel Ivo Saarmale sügisel ettepaneku – kas ei peaks tal koormust suurendama?

    Saarma teeb seda rõõmuga. Talle meenub, kuidas valediagnoos oleks maksnud noore ema elu, kuid just dr Vinkel tabas ära õige asja…

    Seega rakendab Saarma dr Vinkeli täiskoormusega tööle. Omas mõttes veel mõlgutab, et “kui paneks Krista ka öövalvetesse?”. Kuid arvab, et ehk vara veel. Las kosub.

    Krista Vinkel on töötahet täis. Sõbrannale, naistearst Galina Litterile, teatab ta, et ehk hakkab ka Pirital patsiente vastu võtma. Galinagi märkab, et Krista on kuidagi rõõmsam.

    Krista Vinkeli viimane tööpäev on reedel, 26. novembril. Dr Saarmal on see kirkalt meeles. Just sel päeval ütleb Krista Saarmale: “Tead, ma olen vist juba vana…” ja räägib ühe pisut unenäolise mõistuloo surmast. Mõlemad arstid naeravad koos, sest sellisele asjale pole põhjust mõelda – dr Vinkel on heas vormis.

    Ülejärgmisel päeval, pühapäeval jääb Krista üksi koju. Kui lähedased tagasi tulevad, on kõik eriliselt vaikne. Dr Vinkel ei vasta, kui teda hüütakse…

    Väljakutsutud kiirabi ei…

  5. saa kolleegi kurnatud südant enam tööle. Et see tõesti vaevatud oli, selgub paar päeva hiljem. Krista Vinkelil ei olnud see esimene infarkt – oma esimese infarkti põdes ta läbi püstijalu, tõenäoliselt seda ise teadmata. Ammugi ei saanud seda teada kolleegid. Ega patsiendid.

    Võib järeldada, et dr Vinkel töötas viimased aastad jõu piiril, juba väga haigena.

    “Inimesed töötavad end surnuks,” lausub tütar Gerli Morell.

    “Keegi ei tohi töötada üle kaheksa tunni”

    Naistearst Galina Litter ei varja oma valu sõbranna äkksurma pärast. Ta usub, et dr Vinkeli tervise halvenemise taga oligi aastatepikkune pidev stress.

    “Ma arvan, et seda oleks saanud ennetada… Mitte keegi, ka arstid ei tohi töötada üle kaheksa tunni ööpäevas,” ütleb Litter.

    “Arstide läbipõlemine on probleem kogu maailmas, kuid arenenud riikides valvavad selle üle ametiühingud ja kutseliidud. Arstid on ühiskonnas olulised haritlased. Eestis põlevad arstid läbi, sest töökoormus on suur ja saadav tasu väike.”

    Krista ja Galina lõpetasid Tartu ülikooli 1981. aastal. Tänaseks on surnud seitse kursusekaaslast, mitu neist enesetapu tõttu. Nende kursusekaaslane oli ka Mart Kull.

    “Arste Eestis ei hoita,” ütleb dr Litter, “arstidele esitatakse järjest kõrgemaid nõudmisi, vähendades seejuures lepingulist tasu. Tunnustust, eriti ajakirjanduses, on harva.”

    Eero Merilind toob näiteks: perearst võtab kuus vastu 500–600 patsienti (maapiirkondades isegi kuni 800), see teeb 20–30 patsienti päevas. Igaühele on määratud 10–15 minutit. Aga mõni – näiteks värskelt diagnoositud vähiga inimene – tahab “asjade kulgu” arutada kauem kui veerand tundi.

    “Praegu ei tule kõne allagi, et arst jääb haigeks. Ei, ta võtab palavikualandajat ja tuleb tööle.”

    Perearstide töökoormus on suur – kui veel 2005. aastal oli 4,7 miljonit vastuvõttu, siis 2008. aastal juba 5,1.

    Doktor, võta mindFacebookis sõbraks!

    Patsiendid helistavad oma arstile nii ööl kui päeval. Paljud kirjutavad elektronkirju – eriti lapsepuhkuse ajal netifoorumites toimetavad noored emad – ja vihastavad, kui arst ei vasta kümne minuti jooksul. Uus komme on lisada arst Facebookis oma sõbraks. Eero Merilind tunnistab avalikult, et see on arstide seas “kitsaskoht”. “Ma ei lisa patsiente oma sõbraks,” ütleb ta.

    Krista Vinkel oli just selline arst, kes tööl ja puhkusel vahet ei teinud. Patsiendid teadsid tema mobiilinumbrit ja helistasidki… Teati, et dr Vinkel on olemas, rahustab, abistab.

    Kuid mis põhiline – Krista Vinkel ise tahtis olemas olla. Ta ei osanud endas lahutada arsti ja inimest.

    “Krista seletas kõik lihtsaks ja selgeks ning suhtus just nõnda, et kõik probleemid saavad lahenduse. Ja said ka. Tundsin Krista Vinkelit üle 20 aasta. Ma ei jõudnud teda kahjuks küllalt tänada, nii ootamatu oli ta lahkumine,” räägib Evelin Ilves.

    “Kui rääkida arstide…

  6. läbipõlemisest,” ütleb tütar Gerli, “siis iga inimene, kes selle ameti valib, teab ohtusid: unetud ööd, mure ja – eriti naiste puhul – perekonnast eemalolek. Mujal maailmas kaasnevad selle erialaga teatavad boonused – parem tasu, varasem pension –, mis võimaldavad arstil akusid laadida, panustada ka oma heaolule, tervisele…Meil paraku mitte!”

    Kui Gerli pidas pärast keskkooli plaani minna arstiteadust õppima, oli just ema see, kes ütles: “Ei, see töö tapab, eriti naisi!”

    Ja Gerli mõtleski ümber. Vennast on saamas geenitehnoloog – kuid mitte arst.

    Krista Vinkel teadis juba pisikese tüdrukuna, et tahab arstiks saada. Ja ta sai. Naiste arstiks. Krista oli esimene, kes nägi ja puudutas oma lapselast.

    “Öelge arstile aitäh!”

    Fertilitase katuseräästad Viimsis tilguvad ebalevalt, justkui nutaks nad oma arsti taga.

    Korraga ütleb Ivo Saarma – tal on sõna-sõnalt meeles see lugu surmast, mis Krista talle rääkis, ja ta kogu aeg mõtleb, et miks Krista talle seda rääkis – “Kallid inimesed, öelge arstile aitäh siis, kui ta veel elab… Krista oleks seda väga vajanud.”

  7. AZ Central kirjutab, et relvafanaatikud Ameerikas on hiljutisest Tucsoni massimõrvast kiiresti järeldused teinud:

    The owner of two Valley stores and a website that specialize in Glock pistols and accessories says customers are stocking up on high-capacity magazines like the one used in Saturday’s Tucson shootings.

    Gregg Wolff, owner of the Glockmeister stores and the site, said Tuesday that the surge in demand comes from gun owners worried about a crackdown on the magazines, which expand a gun’s usual capacity. The handgun used in the Tucson shootings was a Glock 19, which has a capacity of 15 rounds, with one more if the firing chamber is loaded too. A high-capacity magazine allowed accused gunman Jared Loughner the potential of firing more than double that amount before running out of bullets.

    Wolff said he’s running out of the 33-round extended magazines, which sell for $45. He said the run on them, which has doubled his online business, comes from gun owners’ assumption that laws to ban the magazines will be proposed in the wake of the shootings, which killed six people and wounded 13, including Rep. Gabrielle Giffords.

  8. Andres Valdre ütles:

    Tänapäeval, internetiajastul, peaks olema mis tahes väite kontrollimine imelihtne, aga ei, inimene räägib ja leht kirjutab:

    Koera keelel seevastu on antibiootilisi aineid väga palju, koer võib oma lakkumisega lausa haavu parandada. Ja siit tuleb näiteks Dominikaani Ordu nimetus – kui koer parandas lakkumisega kehalisi haavu, siis dominiiklased ravisid hingehaavu,” jutustab Turovski.

    Kui nüüd uskuda Wikipediat, siis saanud dominikaanlased nime hoopis sellest, et nende asutaja nimi juhtus olema Dominicus.

    Ma olen päris tihti tähele pannud, et Turovski paneb oma juttudega puusse. Kuna ta on viimastel aastatel väga paljudel teemadel sõna võtnud, siis kohati ei jõua kompetents järgi lihtsalt vajadusele. :)

  9. Mõnikord esitavad ka arstidiplomiga inimesed vastutustundetuid väiteid, aga Aleksei Turovski on zooloog, lõpetanud TRÜ bioloogia-geograafia teaduskonna.

  10. Oletan, et Liina peab ebaeetiliseks ja vastutustundetuks hoopis tähelepanu juhtimist kodusünnituse riskidele, millele Kriku viitab postituses 101. Tore oleks muidugi kuulda ka selgitust, miks sünnitajate tervise pärast muretsemine ja võimalike riskide kahandamine tema arust taunitav on.

    Tegelikult on ju täitsa armas, et naistearst räägib sisuliselt, mitte ei viita külmalt asjaolule, et kodus sünnitamine ilma arsti järelevalveta on Eestis üldse keelatud.

  11. Mart K. ütles:

    Tegelikult on ju täitsa armas, et naistearst räägib sisuliselt, mitte ei viita külmalt asjaolule, et kodus sünnitamine ilma arsti järelevalveta on Eestis üldse keelatud.

    Kuidas seda keelata õnnestub?

  12. Kodus sünnitamine ei ole meil üldse seadusega reguleeritud. Seadus on ette valmistatud ja seda siis nämmutatud viimased kümme aastat. Viimase aja olulisem kodus sünnitamise keelamise juhtum Ungaris jõudis Euroopa inimõiguste kohtusse, mis otsustas, et sealne keeld ei ole kohane.

    See, mida teadus ütleb ohutuse kohta, on väga tuliseid vaidluseid tekitav teema. On uuringuid, mis ütlevad, et tõepoolest on oht suurem, ja teised mis ütlevad, et pigem on tervisetulemid samad, ent meditsiinilisi sekkumisi on vähem kodus sünnitajate seas. Et aga tegemist on päris suurte ja tugevate huvigruppidega, siis käib tuline vaidlemine sellel teemal teadusajakirjade veergudel ja huvigruppide seas. Vaieldakse kodusünnituse definitsioonide ja kaasamiskriteeriumite kohta. Samuti tekitab probleeme kasvõi selline lihtne teema, et kuldstandartit (RCT) ei ole võimalik selle teema puhul teha.

  13. dig ütles:

    Missugune paragrahv seda katta võiks?

    Ei tea, lähtun ise ka kolmandate isikute ütlustest; Liina paistab paremini kursis olevat. Tõenäoline, et kodus sünnitamise puhul ei soorita väärtegu mitte sünnitaja ise, vaid teda abistav-mahitav doula või ämmaemand või lähisugulane.

    Nüüd aga teist juttu ajakirjandusest. Forte vahendab nappi nuppu Daily Telegraphist, milles Cambridge’i majandusprofessor väljendab veendumust, religioossuskalduvuse levikus on süüdi usklike paljulapselisus ja mingi eriline “usugeen” (või et usklikkus levib tänu neile, mis teeb sama välja).

    …mida usklikum on inimene, seda rohkem on tal enamasti lapsi, /…/

    Koos mõnede isendite geneetilise usklikkuse-soodumusega on taoline tendents ajendanud professorit religioonide leviku teemal spekuleerima. /…/

    Näiteks on amišite osakaal USA-s kasvanud 1991. aasta 123 000-lt 249 000-le aastal 2010; kui senised tendentsid jätkuvad, on neid 2150. aastaks 44 miljonit.

    Tegelikult irduvad paljud sellistest usulahkudest või abielluvad väljapoole ning saavad seetõttu vähem lapsi kui muidu oleksid saanud.

    Professor viitas, et taoline „desertöörlus“ küll aeglustab usugeeni levikut, ent ei peata seda.

    „Sellistest rühmadest lahkulöömine levitab religioossusgeene ka ülejäänud elanikkonna seas,“ järeldas ta. „Ilmalikku elu elavatel inimestel hakkab geneetiline soodumus usklikkusele üha rohkem ilmnema.“

  14. Liina ütles:

    On uuringuid, mis ütlevad, et tõepoolest on oht suurem, ja teised mis ütlevad, et pigem on tervisetulemid samad, ent meditsiinilisi sekkumisi on vähem kodus sünnitajate seas.

    Kui nende viimaste uuringute väide selline ongi, siis järeldub sellest loogiliselt ja paratamatult, et sünnitushaiglates ei päästeta ühegi lapse elu ega tervist. Kõikvõimalik haiglas sisseseatud abivarustus komplikatsioonide vältimiseks on mõttetu ja tuleks oksjonil kollektsionääridele või vanarauakaupmeestele maha müüa. Rääkimata väljakoolitatud inimestest, kes tuleks tootvale tööle suunata.

    Kuna minul on vähemalt kaks tuttavat, keda ilma kiire tänapäevase meditsiinilise abita sünnitusel praegu olemas ei oleks, liigitan selle jutu loba hulka.

    Intervjueeritud arst tõi välja statistikal põhineva väite Hollandi kohta:

    Toon näite Hollandi kohta, kus kodusünnituste osakaal on kõrge: Hollandi perinataalsuremus on kõrgem kui Eestis, olles tegelikult üks kõrgematest Euroopas.

    Kas see väide on väär? Kui see väide on tõene, siis milles seisneb vastutustundetus ja ebaettilisus? Kuidas saab olla tõeste tervishoiualaste andmete esitamine vastutustundetu ja ebaeetiline?

  15. Kriku ütles:

    Liina ütles:

    On uuringuid, mis ütlevad, et tõepoolest on oht suurem, ja teised mis ütlevad, et pigem on tervisetulemid samad, ent meditsiinilisi sekkumisi on vähem kodus sünnitajate seas.

    Kui nende viimaste uuringute väide selline ongi, siis järeldub sellest loogiliselt ja paratamatult, et sünnitushaiglates ei päästeta ühegi lapse elu ega tervist. Kõikvõimalik haiglas sisseseatud abivarustus komplikatsioonide vältimiseks on mõttetu ja tuleks oksjonil kollektsionääridele või vanarauakaupmeestele maha müüa. Rääkimata väljakoolitatud inimestest, kes tuleks tootvale tööle suunata.

    Ei, sellest ei järgne loogiliselt sinu väidetut.

    Kuna minul on vähemalt kaks tuttavat, keda ilma kiire tänapäevase meditsiinilise abita sünnitusel praegu olemas ei oleks, liigitan selle jutu loba hulka.

    Siiin räägitakse kahest erinevast asjast. Planeeritud kodus sünnitamisel on kindlad piiritletud eeldused: tegemist on normaalselt kulgenud rasedusega ja pole vastunäidustusi kodusele sünnitusele, ning et on olemas ämmaemand, kes hindab protsessi ja sekkub vajadusel/näeb vajadust meditsiinilise abi järgi ja suunab sünnitaja haiglasse.
    Mittenormaalse raseduse korral on abi absoluutselt põhjendatud, teema ei käigi selle kohta.

    Intervjueeritud arst tõi välja statistikal põhineva väite Hollandi kohta:

    Toon näite Hollandi kohta, kus kodusünnituste osakaal on kõrge: Hollandi perinataalsuremus on kõrgem kui Eestis, olles tegelikult üks kõrgematest Euroopas.

    Kas see väide on väär? Kui see väide on tõene, siis milles seisneb vastutustundetus ja ebaettilisus? Kuidas saab olla tõeste tervishoiualaste andmete esitamine vastutustundetu ja ebaeetiline?

    See väide äratas minu tähelepanu. Mul ei ole praegu võimalik statistikasse süüvida, see on huvitav probleem ja mul on plaanis järgmisel nädalal sellega tegeleda. Pisut sirvisin eile Euro-Peristati raportit, mis on leitav sellelt lehelt. Seal on andmed aastate 2003 ja 2004 kohta. Nondel aastatel oli perinataalsuremus Eestis kõrgem kui Hollandis, 3,4 juhtu 1000 sünni kohta vs 3,0 juhtu (0-6 päeva peale sündi) (lk 119). Võib-olla on tal hilisemaid andmeid, otsin järgmisel nädalal. Ent kogu perinataalperioodi suremust ei saa seostada kodus sünnitamisega, eriti juhul kui pole näidatud kodusünnituste arvu.

    Minu jaoks on ebaeetiline hirmutamistaktika kasutamine küsimuses, kus huvid ja teadus on niivõrd üksteisega läbi põimunud. Ühest küljest ma saan aru, et tal arstina ei olegi võimalik muud moodi öelda. Tema väited on täiesti kooskõlas tema maailmavaate, õpingute ja tegevusega. Ent ta oleks saanud seda teha…

  16. Ei, sellest ei järgne loogiliselt sinu väidetut.

    Tervisetulemid on samad -> sünnitaja ega lapse tervise seisukohast pole vahet, kus sünnitada -> puudub vajadus sünnitamiseks eraldi asutuse, kallite aparaatide ja personali järele. Või vähemalt puudub nende järele vajadus praeguses mahus – reservatsiooniga ebanormaalselt kulgevate raseduste osas.

    Kui selles arutluses on loogikaviga, siis palun demonstreeri seda.

    Kuna minul on vähemalt kaks tuttavat, keda ilma kiire tänapäevase meditsiinilise abita sünnitusel praegu olemas ei oleks, liigitan selle jutu loba hulka.

    Siiin räägitakse kahest erinevast asjast. Planeeritud kodus sünnitamisel on kindlad piiritletud eeldused: tegemist on normaalselt kulgenud rasedusega ja pole vastunäidustusi kodusele sünnitusele, ning et on olemas ämmaemand, kes hindab protsessi ja sekkub vajadusel/näeb vajadust meditsiinilise abi järgi ja suunab sünnitaja haiglasse.

    Need eeldused olid ka minu tuttavate puhul täidetud. Üks ei hakanud pärast ilmale tulemist ise hingama ja teisel läks nabanöör kaela ümber ja tehti erakorraline keisrilõige. Mõlemal juhul tekkis vajadus kiire sekkumise järele alles sünnituse käigus või vahetult pärast seda ja kumbagi poleks jõutud õigel ajal haiglasse toimetada.

    See väide äratas minu tähelepanu. Mul ei ole praegu võimalik statistikasse süüvida, see on huvitav probleem ja mul on plaanis järgmisel nädalal sellega tegeleda.

    Selge, ootame siis ära süüvimise tulemused.

    Minu jaoks on ebaeetiline hirmutamistaktika kasutamine küsimuses, kus huvid ja teadus on niivõrd üksteisega läbi põimunud.

    Mis huvidest sa räägid?

    Ent ta oleks saanud seda teha tasakaalustatult ja vähem emotsionaalselt.

    Erilist emotsionaalsust mina tema jutus küll tähele ei pane. Samuti ei ole ma nõus, et statistilisi andmeid peab tingimata “tasakaalustama”.

  17. Nüüd aga vaatame, kuidas üks rahvusvaheliselt tuntud ja laia kõlapinnaga väljaanne asju ajab. Artikliks on Mount Etna Erupts ja see on praegu tunnustatud ajalehe Weekly World News esilugu. Loodetavasti paneb Postimehe toimetaja tähele, missuguse elegantsiga ja adekvaatsusega on esitatud artikli pealkiri.

    Artikli esimene lause algab nii:

    SICILY – Mount Etna erupted last night, …

    Niisiis, Weekly World News suudab kokku panna artikli, milles ei ole ühtki ilmselget jaburdust ei pealkirjas ega esimese lause esimeses pooles. Miks Postimees juba pealkirjas peab nii tegema, nagu WWN alles esimese lause lõpus?

    … killing the leader of the biggest Mafia family in Italy.

  18. New Scientist kirjutab nobelisti uurimusest, mis väidab, et DNA-d saab genereerida selle “teleporditud kvantjäljendi” põhjal, ning väidetele järgnenud skeptitsismi- ja pahameeletormist.

    STORM of scepticism has greeted experimental results emerging from the lab of a Nobel laureate which, if confirmed, would shake the foundations of several fields of science. “If the results are correct,” says theoretical chemist Jeff Reimers of the University of Sydney, Australia, “these would be the most significant experiments performed in the past 90 years, demanding re-evaluation of the whole conceptual framework of modern chemistry.”

    Luc Montagnier, who shared the Nobel prize for medicine in 2008 for his part in establishing that HIV causes AIDS, says he has evidence that DNA can send spooky electromagnetic imprints of itself into distant cells and fluids. If that wasn’t heretical enough, he also suggests that enzymes can mistake the ghostly imprints for real DNA, and faithfully copy them to produce the real thing. In effect this would amount to a kind of quantum teleportation of the DNA. /…/

    Yet the results can’t be dismissed out of hand. “The experimental methods used appear comprehensive,” says Reimers. So what have Montagnier and his team actually found?

    /…/ Two adjacent but physically separate test tubes were placed within a copper coil and subjected to a very weak extremely low frequency electromagnetic field of 7 hertz. The apparatus was isolated from Earth’s natural magnetic field to stop it interfering with the experiment. One tube contained a fragment of DNA around 100 bases long; the second tube contained pure water.

    After 16 to 18 hours, both samples were independently subjected to the polymerase chain reaction (PCR), a method routinely used to amplify traces of DNA by using enzymes to make many copies of the original material. The gene fragment was apparently recovered from both tubes, even though one should have contained just water (see diagram).

    DNA was only recovered if the original solution of DNA – whose concentration has not been revealed – had been subjected to several dilution cycles before being placed in the magnetic field. In each cycle it was diluted 10-fold, and “ghost” DNA was only recovered after between seven and 12 dilutions of the original. It was not found at the ultra-high dilutions used in homeopathy. /…/

    arxiv.org/abs/1012.5

  19. Hee, James Randi nimi jookseb samuti läbi. Artikli sabas on selline nupp:

    How ‘ghost molecules’ were exorcised

    The latest findings by Luc Montagnier evoke long-discredited work by the French researcher Jacques Benveniste. In a paper in Nature (vol 333, p 816) in 1988 he claimed to show that water had a “memory”, and that the activity of human antibodies was retained in solutions so dilute that they couldn’t possibly contain any antibody molecules (New Scientist, 14 July 1988, p 39).

    Faced with widespread scepticism over the paper, including from the chemist Felix Franks who had advised against publication, Nature recruited magician James Randi and chemist and “fraudbuster” Walter Stewart of the US National Institutes of Health in Bethesda, Maryland, to investigate Benveniste’s methods. They found his result to be “a delusion”, based on a flawed design. In 1991, Benveniste repeated his experiment under double-blind conditions, but not to the satisfaction of referees at Nature and Science. Two years later came the final indignity when he was suspended for damaging the image of his institute. He died in October 2004.

  20. Uskumise vägi on suur ja ravimatute haigustega inimeste lootuse pealt saab nii mõnigi palju raha kokku kraapida:

    Rasked haiged loodavad imeravile
    HEIDIT KAIO, Eesti Ekspress

    Paranematut haigust sclerosis multiplex põdevate inimeste seas leidub neid, kes loodavad uuele imeravile, kuigi neuroloogid tunnistasid meetodi kõlbmatuks.

    2009. aastal teatas Paolo Zamboni juhitud Itaalia veresoonekirurgide grupp, et nad avastasid sclerosis multiplex’i täiesti uue põhjuse ja ravi.

    Zamboni väitis, et tema uuringud näitavad: sclerosis multiplex polegi immuunsüsteemi haigus, vaid hoopis südame ja veresoonte probleem ning veene lõigates saab seda kirurgiliselt ravida!

    Kas pole tuttav — teise eriala tegelased näeva asju ikka omaenda mätta pealt. Kui on oled osav noa kasutaja, siis hakkavad mitmed probleemid lõigatavatena paistma.

    Zamboni pasundas avastusest ajakirjanduses. Oota­mata ära uuringuid teistes teaduskeskustes, alustas ta oma kliinikus operatsioone. Haiged olid vaimustuses ja väitsid, et nad paranevad.

    Tüüpiline prääks-käitumine. Meenutagem kasvõi Pons ja Fleischmanni külma tuumasünteesi, millele pressikonverentsi vahendusel, mitte avaldatud teadusartikli toel tuult sisse puhuti.

    Kui mäsu uue ravimeetodi ümber oli juba suureks läinud ja patsiendid nõudsid arstidelt operatsioone, mõistsid neuroloogid, et peavad reageerima. Zamboni tööd korrati kolmes teaduskeskuses Berliinis, Göteborgis ja Amsterdamis. Kusagil ei leitud kinnitust itaallase väidetele.

    Meetod on teaduslikult täiesti ümber lükatud, kuid haigete vaimustust see ei kahanda. “Me alahindasime seda, et inimesed loodavad ühe operatsiooniga terveks saada,” ütleb neuroloog Katrin Gross-Paju.

    Just, kahjuks on see ikka nii, et raskete ja praegu ravimatute haiguste seljas saavad prääksujad pikalt ratsutada. Lisagem mõni vandenõulik element (“Eesti ja ka teiste riikide neuroloogid on sellise ravi vastu, kuna nad on seotud ravimifirmade uute ravimite katsetustega. Ravimifirmad jäävad ilma oma rahadest, kuna sclerosis multiplex’i ravimid on väga kallid ja sellele kulub miljardeid dollareid, nii on võimalik inimesi eluaeg hoida nendest sõltuvuses.”) ja ongi punutud usutav lugu, kus on süütud kannatajad, kurjad ja rahaahned hallid kardinalid ning nende käsilased arstid.

  21. PhysOrg avaldab värskeid uudiseid narkootikumi-uurijailt, kes on avastanud, et isetehtud sigaretid tekitavad tugevamat sõltuvust kui vabrikus tehtud.

    Much of the smoking-related research carried out to date has focused on nicotine, but Dr. Lewis studied the effect that other, non-nicotine components of tobacco smoke have on enzymes such as MAOs. She found that cigarettes contain a number of addictive elements within tar.
    “This is concerning for roll-your-own smokers as New Zealand loose leaf tobacco has a significantly higher ratio of tar to nicotine than manufactured cigarettes.”
    Dr. Lewis says in addition to being exposed to higher levels of tar, the habits of roll-your-own smokers may increase their level of addiction. This includes the size of the cigarette rolled, not using filters and drawing more intensively because the cigarette doesn’t burn as steadily as manufactured brands.

    Vandenõuteooria on muidugi ilmne ja jäetakse lugejale koduseks teoretiseerimiseks.

  22. Kriku ütles:

    Tervisetulemid on samad -> sünnitaja ega lapse tervise seisukohast pole vahet, kus sünnitada -> puudub vajadus sünnitamiseks eraldi asutuse, kallite aparaatide ja personali järele. Või vähemalt puudub nende järele vajadus praeguses mahus – reservatsiooniga ebanormaalselt kulgevate raseduste osas.

    Tõepoolest on mõistlik aeg-ajalt küsida, kas kõik ressursid on võimalikult efektiivselt kasutatud, või on võimalusi nende paremaks kasutamiseks.

  23. Liina ütles:

    Tõepoolest on mõistlik aeg-ajalt küsida, kas kõik ressursid on võimalikult efektiivselt kasutatud, või on võimalusi nende paremaks kasutamiseks.

    Ja minu kaks sõpra, kes oleks kodussünnituse käigus ära surnud, ei ole sellise “mõistliku” inimese jaoks, kes oskab “tasakaalustatult ja vähem emotsionaalselt” kaalutelda, muidugi mitte mingisugune argument.

  24. Kriku ütles:

    Ja minu kaks sõpra, kes oleks kodussünnituse käigus ära surnud, ei ole sellise “mõistliku” inimese jaoks, kes oskab “tasakaalustatult ja vähem emotsionaalselt” kaalutelda, muidugi mitte mingisugune argument.

    Kas selline küsimuse püstitus eeldab automaatselt sellist vastust?
    Lihtne oleks öelda, et näita, kus ma olen üldse seda teemat selle konkreetse juhtumi osas käsitlenud ja sellist järeldust oleks võimalik tuletada.

    Kodusünnitus ei ole vähemalt viimased 20 aastat olnud peamine sünnitamise koht. Tegemist on mõne protsendi naiste valikuga. Ning arsti hirmutamistaktika väites, et nende inimeste valik suurendab mitmeid kordi nende riske on valetamine. Nii tekitatakse ühiskonnas suhtumist ja arusaamist nendest konkreetsetest naistest kui stigmatiseeritutest, vastustundetutest ja halbadest emadest. See ei ole minu arvates õiglane. On tehtud uuringuid eesmärgiga hinnata seda riskide erinevust, ning nagu ma juba olen märkinud, on tulemusi erinevaid. Kindlat tõendust, et tegemist oleks kordi riskantsema tegevusega võrreldes haiglas sünnitamisega, ei ole vähemalt mina näinud. Ma arvan, et ma olen näinud piisavalt väitmaks, et ühiskond ei saa naisele keelata selle valiku tegemist, ning arukas oleks ämmaemandusteenuseid reguleerida nii, et see valikuvõimalus oleks olemas ja ämmaemandusteenus oleks selles osas võimalikult kvaliteetne. See on üks nende riskide maandamise strateegiatest. Ma pole ka selle ala ekspert, vaid lihtsalt huvi tundnud teema vastu.

    Nagu sa ise oma teemaarenduse ja reaktsioonidega tõestasid, on teema emotsionaalne. Olen püüdnud seda vältida, teadlikult. Ka ei ole minul võimalik kommenteerida neid juhtumeid, mis ei olnud ju üldse kodusünnitused. Interneti teel juhuslike infokildude toel järelduste tegemine ei ole kõige mõistlikum tegevus.

  25. Lihtne oleks öelda, et näita, kus ma olen üldse seda teemat selle konkreetse juhtumi osas käsitlenud ja sellist järeldust oleks võimalik tuletada.

    Liina, sa postitasid väite, et on mingisugused uuringud, mis väidavad, et kodussünnitusel ja haiglas sünnitusel ei ole ema ja lapse tervise seisukohast vahet, kui teha reservatsioon, et rasedus on muidu normaalselt kulgenud. Sellise sõnumi lükkavad ümber juhtumid, mil sünnitushaiglas päästetakse niisuguse ema või lapse elu. Nagu öeldud, on ainuüksi minu tutvusringkonnas kaks sellist juhtumit – ja ma ei ole kuidagi eriliselt sellest valdkonnast huvitatud, ei loe “perekooli”, ei käi noorte emade juturingides ega kursustel ega muudel sellistel üritustel. Lihtsalt olen juhuslikult muu jutu sees kuulnud, et asi nii oli.

    Juhul aga kui see väide oleks tõene, siis oleks sellest paratamatu loogiline järeldus, et meil osutatakse sünnitusabi liiga suures mahus. Selle kohta sa ütlesidki, et

    Tõepoolest on mõistlik aeg-ajalt küsida, kas kõik ressursid on võimalikult efektiivselt kasutatud, või on võimalusi nende paremaks kasutamiseks.

    Mina sain sinu tsitaadist nii aru, et sinu arvates ongi õige küsida, kas meil ei peaks sünnitusabi süsteemi kokku tõmbama ja ressursse mujale suunama – hoolimata sellest, et sa väga hästi tead, et nimetatud süsteem päästab aeg-ajalt elusid. Kui sa ei taha, et sind valesti mõistetakse, siis palun väljenda ennast selgemalt.

    arsti hirmutamistaktika väites, et nende inimeste valik suurendab mitmeid kordi nende riske on valetamine.

    Valetamine lausa? Nii kategooriline väide nõuab tõendeid. Jään ootama.

    Kindlat tõendust, et tegemist oleks kordi riskantsema tegevusega võrreldes haiglas sünnitamisega, ei ole vähemalt mina näinud.

    Kas see et “ei ole vähemalt sina näinud” kindlaid tõendeid, tähendab kohe automaatselt, et väite püstitaja valetab?

    Ma arvan, et ma olen näinud piisavalt väitmaks, et ühiskond ei saa naisele keelata selle valiku tegemist

    See, mida ühiskond saab või ei saa keelata, on hoopis ise teema. Ühiskond ei saa keelata ka suitsetamist, kuigi see kasvatab suurusjärkude võrra paljude haiguste riske.

    Ma pole ka selle ala ekspert, vaid lihtsalt huvi tundnud teema vastu.

    Nii, sina ei ole ekspert, aga pead ennast pädevaks ütlema, et praktiseeriv günekoloog valetab?

    Nagu sa ise oma teemaarenduse ja reaktsioonidega tõestasid, on teema emotsionaalne. Olen püüdnud seda vältida, teadlikult.

    Ja selle “teadliku vältimise” juurde kuulub teiste valetamises süüdistamine – hoolimata sellest, et sa ise tunnistad, et sa ei ole kõnealuse ala ekspert?

    Ka ei ole minul võimalik kommenteerida neid juhtumeid, mis ei olnud ju üldse kodusünnitused.

    Arvad sa tõesti, et kodusünnitusel oleks neil paremini läinud? Mis alusel?

  26. Ressursside efektiivsuse teema. Kas on vale esitada küsimus, kui efektiivselt ja eesmärgipäraselt on süsteemis tehtud kulutused? Ning ka sünni ja reproduktiivsusega seotud süsteemis on võimalik küsida, kas kulutused on tehtud mõistlikult, eesmärgipäraselt ja teenivad patsientide huve kõige paremini. Seda, milliseid vastuseid Sina sellest küsimuse püstitusest antud kontekstis järeldasid, ei saa mina mitte kuidagi keelata-käsutada. Kui Sa tahad sellel teemal jätkata, palun väga, aga jätame kodusünnituse teema sellest põhimõtteliselt välja? Kas ma paneksin kodusünnituse teema ressursside efektiivse kasutamisega ühte patta? Ei, ja edasi ma jätkangi ainult kodusünnituse teemaga.

    Valetamine lausa? Nii kategooriline väide nõuab tõendeid. Jään ootama.

    Kui sulle ei meeldi nii emotsionaalne sõna, siis ma katsun tasakaalustatumalt. Kui mina oleksin selle arsti kingades/positsioonis, siis mina nii julgelt ei väidaks.
    Võib-olla praktiseeriva arstina oleks ma tuttav Austraalia uuringuga , kus leitakse, et perioodil 1985-90 oli planeeritud kodusünnituste käigus tervisetulemid lapsele kehvemad võrreldes mujal toimunud sünnitustega. Ning ilmselt on ta ka kursis pisut hilisema Austraalia ülevaatega (http://homebirthaustralia.org/.....5B5%5D.pdf), kus on olemas erinevused tervisetulemites lapsele.
    Ent, pilt ei ole nii ühene, Austraalia uuringutele heidetakse ette, et kodus sünnitasid ka kõrge riskiga rasedad (vaidlus kaasamiskriteeriumite üle).
    Austraalia olukorra kirjeldamiseks on hea järgmine kriitiline ülevaade Home birth and the National Australian Maternity Services Review: Too hot to handle?. Selle artikli autorite üheks sõnumiks on see, et kodusünnitusele juurdepääsu ja ämmaemandusteenuste mitterahastamine on tekitanud olukorra, mis hakkab takistama teenuste osutamise kvaliteeti, mõjutama tulemusi tervises. Austraalia kohta on võimalik leida ka järgmine uuring (), mille puhul ei leitud olulisi erinevusi tervisetulemites.

    jätkan

  27. Ent need ei ole ainsad uuringud. Ma vaatasin huvi pärast neid artikleid, kus autorid on tsiteerinud eespool mainitud Austraalia uuringut, ning siin on valik tulemusi:
    Kanada näide, kus toetatakse ämmemandusteenuseid kodusünnitusel, ning tervisetulemites ei ole erinevust. Kanadast veel teinegi uuring , kus ei ole erinevust.
    Šveitsi näide, kus samuti ei leitud erinevust.
    Rootsi näide, kus erinevus on, ent see ei osutu statistiliselt oluliseks.
    USA näide , samuti ei ole tervisetulemites lapsele olulisi erinevusi.
    Šotimaa näide, kus põhjendatakse kõrgemat perinataalset suremust riskirasedate kodus sünnitamise lubamisega. (Kui riskirasedused analüüsist välja jätta, siis erinevus kaob).
    Varasematest meta-analüüsidest saab välja tuua Olseni töö, milles on näha, et perinataalsuremuses ei ole olulisi erinevusi laste tervise osas, kuid vähem meditsiinilisi sekkumisi.
    Waxi ja kolleegide 2010 aasta meta-analüüs on leidnud palju kritiseerimist, sest perinataalsuremuse (mille osas haiglas ja kodus sünnitamisel erinevust ei olnud) asemel kasutab ta neonataalsuremust ja seal leiab ta väikest osa uuringuid kaasates ja kvaliteetsemad uuringud välja jättes erinevuse. Viited kriitikale (1) (2 ) (3), mis minu arvates on head lugemismaterjalid teema kohta.

    Hoopis teine küsimus on see, mida arst selliste arvamusavaldustega saavutab. Hirmu ja diskussiooni – kindlasti. Väitlust teema osas, kas see tuleks keelata või lubada? Kindlasti. Head, konstruktiivsed koostööd ämmaemandatega? Võib-olla jah, võib-olla ei.
    Me võime püstitada küsimuse, kas kodus sünnitamise keelamine muudaks selle turvalisemaks. Muu maailma näide ütleb, et pigem mitte.

  28. Ehk on abiks terminite täpsustamisel ja hirmude vähendamisel järgmistest eestikeelsetest linkidest:

    Sünnitoetajate ühingu kodulehelt leitav Siiri Põllumaa ülevaade Naise valikut ja rahulolu mõjutavatest teguritest planeeritud kodusünnitusel.
    Ning kodusünnituse reguleerimiseks ettevalmistatud eelnõu projekt.
    Nii on kindel, et me räägime ühest ja samast asjast.

  29. Liina ütles:

    Ehk on abiks terminite täpsustamisel ja hirmude vähendamisel järgmistest eestikeelsetest linkidest:

    dig on läbi lugenud selle postituse ei usu, et Liinat tegelikult “hirmude vähendamine” huvitab. Teadaolevate faktidega on märksa paremini kooskõlas hüpotees, et Liinat huvitab, et inimestel oleks rohkem hirme arstide ja vähem Liina lemmik-uhuu ees. Faktid annavad alust ka oletamiseks, et Liina on lemmik-uhuud mingisugustel kursustel omandamas käinud, nagu Bettani omal ajal.

  30. dig ütles:

    dig on läbi lugenud selle postituse ja ei usu, et Liinat tegelikult “hirmude vähendamine” huvitab. Teadaolevate faktidega on märksa paremini kooskõlas hüpotees, et Liinat huvitab, et inimestel oleks rohkem hirme arstide ja vähem Liina lemmik-uhuu ees. Faktid annavad alust ka oletamiseks, et Liina on lemmik-uhuud mingisugustel kursustel omandamas käinud, nagu Bettani omal ajal.

    Mida sa siis mu “lemmik-uhhuuks” pakud?
    Kas see, kui ma olen kriitiline meditsiini suhtes, tähendab automaatselt hirmude tekitamist arstide ees?
    Palun too näiteid selle kohta, kus ma ütlen, et arstide ees tuleb tunda hirmu.
    Nende tegevuse suhtes on mõtet olla täpselt sama kriitiline kui alternatiivmeditsiini või nanotehnoloogia või misiganes spetsialisti suhtes. Või on meditsiin midagi nii püha ja puutumatut, et ei allu tavalise kriitilise mõtlemise tegevusele?

  31. NaturalNews promob alternatiivintelligentsust:

    (NaturalNews) Observing the various realms of science, medicine, experts and world events, I’ve come to the conclusion that our modern definition of “intelligence” (IQ) is seriously lacking. The label of “high IQ” is typically assigned to those who are experts in narrowly-defined fields such as disease pathology, pharmacology, particle physics, mathematics or other so-called “hard science” areas. And yet, it’s not uncommon to see a high-level mathematics professor with an IQ of 175 chowing down on a processed hamburger laced with toxic chemical additives, while wearing clothes washed in carcinogenic mainstream laundry detergent.

    Similarly, a typical conventional doctor thinks he knows about health, but he buys breakfast cereals made with genetically modified corn and doesn’t even know that GMOs are bad for your health. A quantum physics professor wears antiperspirant deodorant and cologne products that contain powerful cancer-causing chemicals that are absorbed right through the skin. A pharmacist who is an expert in the world of drugs and synthetic chemicals has no clue that the common mineral zinc is crucial for proper immune function.

    Highly-intelligent architects for some reason don’t question the collapse of the WTC 7 building on 9/11 even though the official explanation of the collapse violates the laws of physics (a subject in which architects are well-versed). Chemists don’t consider the chemistry of the toxic shampoos they put on their hair every day. Nor do many scientists think realistically about the toxicity of mercury fillings or the fluorosilicic acid (“fluoride”) dumped into the public water supply. I could go on…

  32. Nagu paljud skeptilised lapsevanemad juba avastanud on, on oluliseks meditsiini-umbluu kandjaks värsketele vanematele orienteeritud veebifoorumid, mille markantseim näide Eestis on perekool.ee. Paraku ei ole see fenomen Eesti-spetsiifiline; sarnaseid juhtumeid leiab ka mujalt maailmast. Kirjutab Science Based Medicine:

    As important as Wakefield is to the genesis of the modern anti-vaccine movement, however, there is another force that acts far more “where the rubber hits the road,” so to speak. This force comes in the form of publications and online discussion forums that cater to new mothers, offering all manner of advice and support. Some of these are very good, but all too many of them are hotbeds of anti-vaccine pseudoscience, confidently proclaimed by “elder statesman” members of these forums and included in articles published in glossy, attractive magazines. As a rather ironic coincidence, just as news of Andrew Wakefield’s latest humiliation was finding its way out into multiple news outlets last week, the first issue of 2011 of just such a glossy publication hit the shelves. I’m referring to Mothering, whose tagline is “Inspiring Natural Families Since 1976.” In reality, it should read: “Inspiring quackery and anti-vaccine views since 1976.” Of course, in the world of “alt-med,” the two often go hand-in-hand. In any case, one of our readers sent me a link to the latest issue of Mothering. Unfortunately, I can’t supply you with that link, because it’s for subscribers. I will, however, describe and quote articles and passages that demonstrate just what a wretched hive of scum and quackery Mothering is, particularly with respect to vaccines but not limited to vaccines. Taking into account its large and vigorous online forums, Mothering is major force for the promotion of anti-vaccine views and quackery among new mothers.

    Mothering says: Don’t worry, be happy about pertussis

    The cover of the January/February 2011 issue of Mothering asks, Whooping Cough: Is Your Family At Risk? Should You Vaccinate?, complete with the mandatory cute photo of a cherubic infant to drive home the point of how important these questions are. Now, it’s very tempting for me to cite the science-based answers and emphasize that the answers are yes and YES!, but, as you might imagine, that’s not exactly what Mothering advocates. Far from it.

  33. Washington Post kirjutab juhtumist Põhja-Carolina maakonnas, kus täiesti mitterassistlikud teepidulised otsustasid pool sajandit kehtinud riigikoolide integreerimise poliitika asendada uuega, mis toetab laste segregeerimist koolidesse perekondliku jõukuse järgi.

    RALEIGH, N.C. – The sprawling Wake County School District has long been a rarity. Some of its best, most diverse schools are in the poorest sections of this capital city. And its suburban schools, rather than being exclusive enclaves, include children whose parents cannot afford a house in the neighborhood.

    But over the past year, a new majority-Republican school board backed by national tea party conservatives has set the district on a strikingly different course. Pledging to “say no to the social engineers!” it has abolished the policy behind one of the nation’s most celebrated integration efforts.

    And as the board moves toward a system in which students attend neighborhood schools, some members are embracing the provocative idea that concentrating poor children, who are usually minorities, in a few schools could have merits – logic that critics are blasting as a 21st-century case for segregation.

    Missuguseid innovatiivseid ettekäändeid asjaosalised kuuldavale lasksid?

    “This is Raleigh in 2010, not Selma, Alabama, in the 1960s – my life is integrated,” said John Tedesco, a new board member. “We need new paradigms.”

    Nüüd, kui uudis sotsiaalsest progressist Raleigh’s on edastatud, laseme moe pärast kõnepulti ka kriitikud. Y’know, lihtsalt tasakaaluks — säärast fancy-pantsy juttu ei saa ju keegi tõsiselt võtta.

    But critics accuse the new board of pursuing an ideological agenda aimed at nothing less than sounding the official death knell of government-sponsored integration in one of the last places to promote it. Without a diversity policy in place, they say, the county will inevitably slip into the pattern that defines most districts across the country, where schools in well-off neighborhoods are decent and those in poor, usually minority neighborhoods struggle.

    The NAACP has filed a civil rights complaint arguing that 700 initial student transfers the new board approved have already increased racial segregation, violating laws that prohibit the use of federal funding for discriminatory purposes. In recent weeks, federal education officials visited the county, the first step toward a possible investigation.

  34. Liina ütles:

    Kas on vale esitada küsimus, kui efektiivselt ja eesmärgipäraselt on süsteemis tehtud kulutused? Ning ka sünni ja reproduktiivsusega seotud süsteemis on võimalik küsida, kas kulutused on tehtud mõistlikult, eesmärgipäraselt ja teenivad patsientide huve kõige paremini. Seda, milliseid vastuseid Sina sellest küsimuse püstitusest antud kontekstis järeldasid, ei saa mina mitte kuidagi keelata-käsutada.

    Kontekst tuleneb minu postitusest, millele sa oma efektiivsusejutuga vastasid. Lõpeta keerutamine.

    Valetamine lausa? Nii kategooriline väide nõuab tõendeid. Jään ootama.

    Kui sulle ei meeldi nii emotsionaalne sõna, siis ma katsun tasakaalustatumalt.

    Ei, Liina, küsimus ei ole siin emotsionaalsuses. “Valetamine” ei ole emotsionaalne hinnang, vaid väga tõsine süüdistus igale avalikkuses esinevale ja akadeemilise haridusega inimesele, eriti aga tervishoiusüsteemis töötavale inimesele. Lahmida selle sõnaga ei maksa.

    Oled sa kontrollinud tema viidet Hollandile, mida teha lubasid?

  35. Mina isiklikult arvan, et kodussünnitamine on eelkõige meditsiinipersonali mitteefektiivne kasutamine. Põhimõtteliselt võiks ju seda lubada, loomulikult 100% patsiendi kulul ( üürib endale ämmaemanda ja kui läheb sõiduks haigla poole, siis ka kõik selle, mis edasi juhtub, haigekassa hinnakirja järgi, ilma õiguseta hüvitusele).

  36. Tonda ütles:

    Mina isiklikult arvan, et kodussünnitamine on eelkõige meditsiinipersonali mitteefektiivne kasutamine. Põhimõtteliselt võiks ju seda lubada, loomulikult 100% patsiendi kulul ( üürib endale ämmaemanda ja kui läheb sõiduks haigla poole, siis ka kõik selle, mis edasi juhtub, haigekassa hinnakirja järgi, ilma õiguseta hüvitusele).

    Milline võiks olla sellise tegevuse mõju tulemustele tervises? Positiivne, negatiivne?

  37. Ja austraalia uuringus oli sünnitusjärgne suremus haigla tasemel. Sünnituse aegne suremus oli 8 korda suurem ja üks suremusviis oli 27 korda kõrgem.

  38. Märt ütles:

    Ja austraalia uuringus oli sünnitusjärgne suremus haigla tasemel. Sünnituse aegne suremus oli 8 korda suurem ja üks suremusviis oli 27 korda kõrgem.

    Austraalia uuringute kriitikas on olulisel kohal kaasamiskriteeriumid. Kui ämmaemand lubab sünnitada kodus kõrge riskiga rasedal ja neil ei ole võimalust minna teise tasandi abi saama, sest see ei ole seal taskukohane, siis loomulikult tekib probleeme.

  39. @Liina:
    Statistilise olulisuse puhul on palju võimalusi leida seda 95% või 99% tõenäolisusega loomuliku varieeruvuse sisse jäämist. Kindlaid standardeid pole ja bioloogias on palju hägust varieeruvust, aga see 3 kordne erinevus tundub küll olulise erinevusena.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.