Nõrkteaduslik tervisejuust ja teised leiud märtsi ajakirjandusest

  • Südamejuust sai Euroopa toiduohutusametilt negatiivse hinnangu
    Postimees

    E-Piima väitel aitab Südamejuustu regulaarne tarvitamine vähemalt kolme nädala jooksul vererõhku alandades hoida südame ja südame-veresoonkonna tervist. Selline toime tuleneb firma kinnitusel juustule lisatud Tensia bakterist (Lactobacillus plantarum Tensia).

    «Harmony Südamejuustu tervislikud omadused on teaduslikult tõestatud kliiniliste katsetuste teel, milles on osalenud rohkem kui 200 inimest,» kõlab tsitaat E-Piima mullusest pressiteatest.

    Euroopa toiduohutusamet avaldas hiljuti, et nendest niinimetatud teaduslikult tõestatud kliinilistest katsetustest kolm olid kontrollimata ja seega ei saa neid käsitleda tõendusmaterjalina. Neljanda, nõuetele vastava uuringu tulemused aga ei kinnitanud bakterile omistatud toimet.

    Ameti hinnangu kokkuvõttes seisab selgelt, et Südamejuustu ehk siis Tensia bakteriga rikastatud Edami tüüpi juustu tarvitamise mõju vererõhule pole tõestatud.

    Euroopa Liidu vastav komisjon on tõesti ette võtnud kohutavalt suure hunniku tööd. Teadusuuringute tulemuste teaduslik hindamine ei ole nii triviaalne tegevus nagu teinekord mõnele tunduda võib. Samamoodi nagu mõõdetakse toidulisandite müüjatele ja libemeditsiini harrastajatele, antakse ka suurtele tootjatele, olgu need siis ravimitootjad või toiduainete turustajad. Teadus on kõigile sama.

    Ükskord tasub ehk sellele kodulehele pikem pilk peale visata ja uurida näiteks, mis asutus on Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus.

    [5. märts] Mis juhtus südamejuustuga? Villu Päärt, Novaator

  • Arstid hoiatavad: ise pandud diagnoos on tervisele ohtlik!
    Õhtuleht

    [Perearst Merle] Muda sõnul ei ole üldse mitte harvad juhud, kui inimene otsustab end ise ravida – paneb endale internetis loetu või sõbrannadelt kuuldu põhjal diagnoosi ja tarvitab samu ravimeid või toidulisandeid, mida nemadki.

    Ise diagnoosin, ise ravin, ise hindan tulemusi. Tõeline iseteenindus. Metameditsiini ja muude meditsiininäoliste tegevuste harrastajad toimetava samal ebakompetentsuse tasemel ja omavad julgust oma nõuandeid teistele inimestele jagada.

  • Andrus Saar: tolerantne mittemateriaalne maailm
    Postimees
    Mõtisklusi eestlaste religioossusest ühe uuringu põhjal.
  • Eksperdid: Harilikud külmetushaigused on sisuliselt ravimatud
    Delfi Forte

    USA-s kulutatakse igal aastal 4,2 miljardit dollarit retseptita külmetusravimitele — ja veel palju rohkem alternatiivsetele teraapiatele.

    Siinkohal toome ära tavalise köha-nohu-palavikutõve räpaseimad saladused: seda ei ravi mitte miski. Ning enamik populaarseid külmetusravimeid ei avalda haigussümptomitele peaaegu mitte mingit mõju.

    “Põhimõtteliselt võib öelda, et ei ole midagi, mis töötaks,” kinnitab Ameerika nakkushaiguste liidu IDSA pressiesindaja meditsiinidoktor Aaron Glatt. “On terve röögatu tööstus, mis külmetusravimeid toodab, ja hulk inimesi, kes on nende toimes raudkindlalt veendunud. Puuduvad aga ulatuslikud uuringud, mis üldse mingeid kasulikke mõjusid näitaksid.”

    Seda teadmist võiks sagedamini korrata. Rahvatarkus ütleb juba ammu, et ravides saad külmetusest jagu kõigest ühe nädalaga, ilma ravimiseta kulub koguni seitse päeva.

  • Võimuerakonnad pakuvad vägevaid teaduslubadusi
    Tiit Kändler, teadus.ee

    Millal jõuab Eesti sinnamaale, et teadusteave saab niisama loomulikuks asjaks nagu seda on praegused valimisdebattide tõsieluseriaalid?

    Nii IRL kui Reformierakond lubavad, et tõstavad teaduse rahastamise taseme kolme protsendini SKT-st. Ohhoo, see juba on midagi.

  • Haigekassa: haiguste ja õnnetuste ennetus võimaldab säästa
    Ennetustegevus ja tervislike eluviiside teema on täiesti põhjendatud ja teaduslik ja sellega tegelevad meil ametkonnad riiklikul tasandil. Ei mingit ravimifirmade vandenõud, vaikimist ja varjamist, et inimesed “farmaatsiafirmade nõela otsa” saada. Pikk ja terve elu on väärtus, mille poole meil aidatakse püüelda.
  • Arstid asuvad uute laseritega vähirakkude koostist uurima
    Delfi Forte

    Siiani on olnud võimalik avastada vähi varaseid eelstaadiume koeproovi võtmise ja laboratooriumis analüüsimise abil. Nüüd aga saavad arstid tänu uuele lasertehnoloogiale uurida sügaval kehas olevate elusrakkude biokeemilist koostist juba ammu enne haiguse vallandumist, kirjutab Imeline Teadus.

    Veel üks viis, kuidas lasereid päris meditsiinis kasulikult kasutada.

425 Replies to “Nõrkteaduslik tervisejuust ja teised leiud märtsi ajakirjandusest”

  1. The Jewish Chronicle kirjutab intsidendist lennureisil Alaskast Los Angeles’i, kus veidi pärst õhkutõusmist võtsid võõramaise väljanägemisega mehed välja nahkrihmad, sidusid endale otsa ette kahtlased karbid ja asusid Lähis-Ida moodi kõlavaid maagilisi sõnu lausuma. Lennuki meeskond võttis kasutusele standardsed abinõud ja kõik lõppes õnnelikult.

    Concerned airline staff placed the cockpit on lockdown for the rest of the flight, then arranged for the FBI, several fire engines and police to meet the men when they landed.

    A spokesperson for the airline said: “Shortly after takeoff, a flight attendant saw what she believed was unusual behaviour from three passengers.

    “[They] were praying aloud in Hebrew and were wearing what appeared to be leather straps on their foreheads and arms.”

    The incident followed a similar one on a New Zealand ferry in December. Armed police detained an Orthodox passenger after the man’s tefillin boxes were mistaken for an explosive device.

    Säärasest variserlikust kombest kirjutab lähemalt Jewish Virtual Library:

    Tefillin are two small black boxes with black straps attached to them; Jewish men are required to place one box on their head and tie the other one on their arm each weekday morning. Tefillin are biblical in origin, and are commanded within the context of several laws outlining a Jew’s relationship to God. “And you shall love the Lord your God with all your heart, with all your soul, and with all your might. Take to heart these instructions with which I charge you this day. Impress them upon your children. Recite them when you stay at home and when you are away, when you lie down and when you get up. Bind them as a sign on your hand and let them serve as a frontlet between your eyes” (Deuteronomy 6:5-8).

    Certain Jewish groups — including probably the Sadducees, and definitely the medieval Karaites — understood the last verse to be figurative; it means only that one should always be preoccupied with words of Torah, as if they were in front of one’s eyes. The Pharisees, however, took the text literally; the words of the Torah are to be inscribed on a scroll and placed directly between one’s eyes and on one’s arm. Tefillin are wrapped around the arm seven times, and the straps on the head are adjusted so they fit snugly.

  2. Brave New Climate vahendab õpetlikku lugemist Fukushima tuumaelektrijaamas toimuva teooriast ja praktikast.

    When the earthquake hit with 8.9, the nuclear reactors all went into automatic shutdown. Within seconds after the earthquake started, the control rods had been inserted into the core and nuclear chain reaction of the uranium stopped. Now, the cooling system has to carry away the residual heat. The residual heat load is about 3% of the heat load under normal operating conditions.

    The earthquake destroyed the external power supply of the nuclear reactor. That is one of the most serious accidents for a nuclear power plant, and accordingly, a “plant black out” receives a lot of attention when designing backup systems. The power is needed to keep the coolant pumps working. Since the power plant had been shut down, it cannot produce any electricity by itself any more.

    Things were going well for an hour. One set of multiple sets of emergency Diesel power generators kicked in and provided the electricity that was needed. Then the Tsunami came, much bigger than people had expected when building the power plant (see above, factor 7). The tsunami took out all multiple sets of backup Diesel generators.

  3. Hulka lolli juttu tuumaintsidendist on Delfis avaldanud keegi Jüri Estam: Eesti enda tuumareaktor — miljonirahvale kriipsu pealetõmbaja?

    Tundub — mitte kõik faktid pole laekunud — et Jaapani reaktorit ümbritsev karkass ehk tugev “konservipurk” vahetult selle ümber, ei saanud laupäevases suurplahvatuses kahjustada. Jaapani tuumaenergeetikatööstus on tuntud kidakeelsuse poolest, kuigi antud juhul tuleb tõde tõenäoliselt välja. Aiman juba praegu argumente, millega tuumaenergia hästitasustatud lobistid lagedale tulevad, ilmselt isegi enne, kui jaapanlastel on lein möödas.

    Miks jaapanlased leinavad? Ikka sellepärast, et maavärin ja uputus põhjustasid seni veel lugemata hulgal inimohvreid. Kõnealustel tuumaintsidentidel pole selles leinas mingit rolli.

    Loomulikult ei jää instseneerimata stseenid Mad Max‘ist:

    Laupäeval soovisid kohalikud elanikud mereandide- ja aatomienergialinnast Fukushimast põgeneda, hirm nahas, aga linnast väljaviivad teed olid kuuldavasti maavärinast kahjustada saanud ja liiklusest ummistunud. Keegi ei olnud neid selleks stsenaariumiks otsesõnu valmistanud. Nende valitud esindajad ei suutnud Fukushima inimeste kätte isegi jooditablette õigeaegselt toimetada. Keegi ei oleks seda suutnud. Kuid kas allaneelatud jooditablett annaks lohutust ja uut lootust raskemas situatsioonis, kus ilmneb, et seisad keset kiirgavat n.ö. kõrbemaastiku, ja et laul on lauldud?

    Kuna Tuhala PR edukaks osutunud on, katsub Estam ka tuumaenergiat Tuhalaga seostada:

    Sellele lisandub meie reostamata joogiveega varustamise küsimus. Kas oleme unustanud fosforiidisõja, mille käigus selgus igale vähegi teadvusel olevale inimesele, et Eestile on omane karsttopograafia? Lihtsalt öeldes: et meie maa aluspõhi meenutab settekivimist šveitsi juustu? Et meil on veelaused jõed ja Tuhala nõiakaev?

    Ja muidugi ei pääse ta üle ega ümber ka kuulsast intsidendist:

    Inimkonnal on lühike mälu, aga mina olen piisavalt vana, et mäletada Three Mile Islandi vahejuhtumit Pennsylvanias ja sellele järgnenud veel suuremat õnnetust. Noored ei oska lihtsalt ette kujutada, milline hirm oli inimestel nahas a. 1986. Elasin Tšornobõli katastroofi ajal Saksamaal, kuid viibisin parajasti Ühendriikides. Mäletan, millise akuutse ebameeldivustundega ma lennukisse sisenesin, et minna tagasi tööle Baieris, ja kuidas nihelesin lennukiistmel, kui aknast hakkasid paistma Müncheni punased katused. Veel tund-poolteist lendamist, ja oleksime olnud otse ruineeritud, kiirgava ja suitseva reaktori kohal, mis viis mitmed sinna saadetud eesti päästetöötajad ja teised mehed enneaegselt hauda.

    TMI intsident sai kiiresti maailmakuulsaks ja kiirgusfoobid armastavad sellele tänapäevani viidata. Mitu inimest too kurb vahejuhtum tappis, et ta nii oluline on?

    Vahetult mitte ühtki. Statistiliste hinnangute alusel peetakse võimalikuks, et intsidendi ajal TMI elektrijaamale lähemal kui 10 miili (16 kilomeetrit) elanud inimeste seas võis järgmiste aastakümnete jooksul intsidendi tõttu esineda üks või kaks vähijuhtu rohkem. Ainsaks tõsiseks juhtumiga seotud terviseriskiks peetakse psühholoogilist stressi — mitte kiirgusest vaid selle kolletavast meediakajastusest. Olenevalt kohalikust infrastruktuurist võib üks keskmine maavärin kümneid või sadu kordi rohkem inimohvreid põhjustada.

  4. Tšernobõlile viitamine on tõesti demagoogiline, kuna Tšernobõl ei olnud rangelt võttes tehniline avarii ega ka loodusõnnetus.

    Tšernobõli tagajärjel hukkunutega on aga asi palju tõsisem, kui sa kirjutad. Ainult et see pole vist käesoleva lõnga teema.

  5. See suur, et TMI on Three Mile Island, mitte Tšernobõl. Too viimane tappis küll tuhandete kaupa inimesi ära ja tõi kümnetele tuhandetele ränki kannatusi kaasa. Greenpeace’i hinnangu järgi on otseselt või kaudselt Tšernobõli intsidendi tagajärjel surnute arv peaaegu kolmandik sellest, kui palju India ookeanist lähtunud tsunami 2004. aastal tappis.

    Aga Tšernobõli tüüpi reaktorite ehitamisest ja Tšernobõli tüüpi juhtkondade paikasättimisest hoidumine on hoopis teine teema.

  6. Kuidas elada 100-aastaseks?

    Leia hobi: +2 aastat

    Võimalus mõnusalt aega veeta vähendab stressi ja annab tunde millegi saavutamisest.

    Kasuta hambaniiti: +6,4 aastat

    Vabanedes kahjulikest bakteritest, mis võivad põletikke põhjustada, vähendad südamehaiguste ja rabanduse riski.

    Võta puhkus: +1 kuni 2 aastat

    Vähene vaba aeg võib südamehaiguste riski kaheksakordistada. Lahendus: mine puhka kõigest eemal.

    Maga sisse: +2 aastat

    Ebapiisav uneaeg pidurdab paljude rakkude uuenemist. Proovi öösel 7 kuni 8 tundi täis magada.

    Armatse: +3 kuni 5 aastat

    Seks aitab kauem elada, kuna leevendab stressi ja tõstab «heatuju» hormoonide – näiteks oksütotsiini – taset veres. Lisaks põletad umbes 200 kilokalorit.

    Jooga abil rasvavoltidest lahti

    Hiljutine uuring paneb ette, et jooga tõstab kehatunnetust, mis aitab söömist vähendada.

    Mängides targemaks

    New Mexico teadlased leidsid, et mängides iga päev pool tundi Tetrist, muutub ajutöö tõhusamaks.

  7. Miks Jaapanis tuumajaam paugub ja mida on Eestil sellest õppida?

    “Me oleme geoloogiliselt nii rahulikus kohas, nagu maakeral üldse olla saab,” muigab Lotman. Tõsinedes: “Aga poliitiliselt ei luba meie asend Venemaa piiril arvata, et meil oleks tagatud täiesti rahulik tulevik aegade lõpuni.”

    Just nimelt tuumajaama vajadus anda töös olemiseks pidevalt ära lõviosa toodetavast energiast seob ta sõltuvusse töötavatest ja tarbijaga seotud elektriliinidest, mille kokkukukkumiseks pole vaja kaugeltki nii suurt katastroofi kui Jaapanit tabanu.

  8. Jaapani tuumajaama teemadel Õhtulehes.

    Aleksei Lotman pajatab:

    “Tuumajaama normaalseks töötamiseks peab toimima ka võrk, kuhu ta elektrit annab,” arutleb keskkonnakaitsja Aleksei Lotman. “Ja võrk võib tagant langeda märksa vähem dramaatilistel põhjustel kui maavärin, tsunami või sõda.”

    Väide, et just tarbimise ärakukkumine põhjustas suuremakujulise katastroofi, edendab tuumafoobikute agendat, aga pole kooskõlas faktidega.

    Kui tehnilistest argumentidest puudu jääb, siis kõlbavad ka poliitilised põhjendused tuumafoobia edendamiseks:

    “Me oleme geoloogiliselt nii rahulikus kohas, nagu maakeral üldse olla saab,” muigab Lotman. Tõsinedes: “Aga poliitiliselt ei luba meie asend Venemaa piiril arvata, et meil oleks tagatud täiesti rahulik tulevik aegade lõpuni.”

    Just nimelt tuumajaama vajadus anda töös olemiseks pidevalt ära lõviosa toodetavast energiast seob ta sõltuvusse töötavatest ja tarbijaga seotud elektriliinidest, mille kokkukukkumiseks pole vaja kaugeltki nii suurt katastroofi kui Jaapanit tabanu.

  9. Kas see tarbijate ära kukkumine on tõesti mingi probleem, kas tarbijaid ei anna siis asendada jupi traadi ja kondensaatoritega?

  10. Lippmaa: praegu on õige aeg uue põlvkonna tuumajaama ostuks

    Ka tõi Lippmaa välja, et kavandatav Leedu tuumajaam on samuti vanal tehnoloogial põhinev ja seetõttu ei ole Eesti osalemine leedulaste projektis tema sõnul rentaabel. Ta hindas, et Eesti võib projekti küll rahaliselt panustada, kuid ei saa sealt kunagi mingit kasu.

    Lippmaa lisas, et sakslased on juba otsustanud mõne oma vanal tehnoloogial töötava tuumajaama sulgeda.

    Seevastu on maailmas juba olemas uue põlvkonna tuumaelektrijaamad, mis on palju täisautomaatsed ja ohutumad ning lülituvad välja juba võimaliku elektrikatkestuse korral.

    Ta kirjeldas, et uut tüüpi jaam lülituks välja ka sellises hüpoteetilises olukorras, kus kõik tuumajaama töötajad oleksid surnud.

    Kaasaegsetes tuumajaamades töötab tema sõnul üldiselt vähe inimesi – koos direktori ja koristajatega kokku umbes sadakond.

    Lippmaa sõnul toodavad kaasaegseid tuumaelektrijaamu näiteks Ameerika Ühendriigid. Praeguses turusituatsioonis, kus avalik arvamus võtab hoiaku tuumajaamade vastu, on tema sõnul Eestile just majanduslikult soodne oma uue põlvkonna tuumajaam osta.

    Eesti energiatootmine põlevkivi baasil on Lippmaa sõnul jätkusuutlik veel paarkümmend aastat ja seni tuleb seda tootmisharu arendada.

  11. Santa ütles:

    Kas see tarbijate ära kukkumine on tõesti mingi probleem, kas tarbijaid ei anna siis asendada jupi traadi ja kondensaatoritega?

    Kuna moodsal ajal on üldiselt kombeks ennast mitte millegagi kurssi viia, siis pakuks lambist arvamuse.
    Ei pea tavaliselt turbiini juhitavat auru turbiini juhtima. Selle auru jahutamiseks on palju lihtsamaid võimalusi, kui jahutamine eesmärgiks seada.

  12. Santa ütles:

    kas tarbijaid ei anna siis asendada jupi traadi ja kondensaatoritega?

    Nii suuri energiamahuteid ei hüüta tavaliselt kondensaatoriteks. Tuumaelektrijaama ülejäävat väljundenergiat võib aga hoiustada vee ülespaisutamise teel või ära kasutada boksiidi alumiiniumiks töötlemiseks. Paljudes kohtades ongi sobivad rajatised tuumajaamade ligidal olemas.

  13. dig ütles:

    And you shall love the Lord your God with all your heart, with all your soul, and with all your might. Take to heart these instructions with which I charge you this day. Impress them upon your children. Recite them when you stay at home and when you are away, when you lie down and when you get up. Bind them as a sign on your hand and let them serve as a frontlet between your eyes”

    Heh, ime siis, et kettkirjade fenomen Maa pealt ei kao. It’s biblical in origin: “Kui sa mind sada korda ümber ei kirjuta ja laiali ei saada, tuleb ehutav kolevants.”

  14. Sirvisin kirjastus TEA uut peatselt ilmuvat välja-annet Aja Lugu Raul Vaiksoo
    tähelepanu köitis selline väide

    /…/ kuid praegu üldlevinud “kuulujutt” katastroofilisest globaalsest soojenemisest pole tõsiselt võetav. Kliima soojeneb küll veel mõnda aega, kuid õige pea hakkab maailm visalt, kuid kindlalt liikuma taas järgmisse jääaega.

    Kas siin pole nö erinevad asjad omavahel kokku pandud? No st looduslikud protsessid ja inimtekkeline soojenemine.

  15. dig ütles:

    Selle probleemi vastu on olemas kontrollvardad, millega saab tuumareaktsioonide kiirust reguleerida.

    Vanemas kirjanduses juhtvardad.

  16. Kliima soojeneb küll veel mõnda aega, kuid õige pea hakkab maailm visalt, kuid kindlalt liikuma taas järgmisse jääaega.

    Väljendiga “õige pea” käiakse siin üsna vabalt ümber.

  17. Märt ütles:

    Mida tähendab kliimaeiard?

    Inimest, kes kliimaga seotud fakte ja/või teadustulemusi ebamõistlikel või kõlvatutel kaalutlustel süstemaatiliselt ei’ab. Vaata ka allikat.

  18. Jooditablettide hind on tõusnud lakke

    Näiteks eBay internetioksjonil küsitakse kümne jooditableti eest 400 eurot.

    Jaapanile üsna lähedal asuvate Malaisia ja Taiwani ametnikud hoiatasid elanikke jooditablettide mõttetu tarbimise eest.

    Möödunud nädalalõpul osteti Soome apteekidest rekordiliselt jooditablette, mõnel pool said need otsa.

    Jooditabletid aitavad tuumasaastuse korral ennetada kilpnäärmevähki.

  19. Fukushima tuumaõnnetust hinnatakse raskeks

    Jaapani Fukushima tuumajaamas toimunud õnnetust hinnatakse rahvusvahelisel tuumasündmuste seitsmetasemelisel skaalal nüüd oma tõsiduselt juba kuuendale tasemele.

    Sellest andis täna teada Prantsuse tuumaohutusagentuuri ASN juht Andre-Claude Lacoste, vahendab AFP.

    Tšernobõli tuumakatastroof on siiani ainuke seitsmenda taseme õnnetus.

    Jaapani tuumaohutusagentuur hindas Fukushima olukorra tõsiduse aga neljandale tasemele.

    «Juhtum on võtnud hoopis teised mõõtmed võrreldes eilsega. Selge on see, et oleme tasemel kuus,» sõnas Lacoste pressikonverentsil. «Sündmuse tõsidus on süvenenud.»

  20. Martin, dig ja teised juhtivskeptikud, soovitaksin teil kaaluda Jaapani tuumakriisi teemal eraldi loo postitamist, kuna vastav teemakäsitlus on erinevate veebiartiklite kommentaarisabades juba üpris paanilisi noote võtmas.

    Mitte et olukord polekski nähtavasti päris tõsine.

  21. El Reg kirjutab paanikast Filipiinidel:

    Hoax BBC text messages are claiming that radiation from the stricken Fukushima nuclear power plant has begun spreading in the Philippines.

    Authorities in Manila were obliged to issue an official denial over the SMS messages, which are entirely bogus. The put-up messages (extract below) advise recipients to stay indoors, and to start taking unnecessary medical precautions.

    BBC Flashnews: Japan gov’t confirms radiation leak at Fukushima nuclear plants. Asian countries should take necessary precautions. Remain indoors first 24hours. Close doors and windows. Swab neck skin with betadine where thyroid area is, radiation hits thyroid first. Take extra precaution, radiation may hit Philippines.

    Ka Philippine Daily Inquirer kirjutab paanikast Filipiinidel:

    MANILA, Philippines—The Banco Filipino Savings and Mortgage Bank asked the Bangko Sentral ng Pilipinas for immediate financial assistance as the thrift bank encountered heavy withdrawal by depositors worried about its financial health.

    The bank currently has about P17 billion worth of deposits in more than 60 branches across the country.

    “We have been suffering from an extraordinary financial panic caused by a well-orchestrated smear campaign quoting BSP as source of inaccurate and malicious imputations,” Yasay said.

  22. Austraalia Teadusmeedia Keskus blogib reaktori-intsidentidest Jaapanis:

    The earthquake at 14:46 local time on 11 March 2011 affected at least fourteen nuclear reactors at power stations in Japan. I write this piece based on what I have seen and heard in the media and my general understanding of the safety philosophy of boiling water reactors (BWR). It is difficult to sort out these reports and even the International Atomic Energy Agency (IAEA) has admitted some errors in their reporting.

    Most of the reactors have already achieved safe shut down and have established core cooling. However it is clear that Fukushima Daiichi Units 1-3, are now working within a design level known as “emergency level”. At this level of damage it is intended that a major release of radioactivity is avoided but the reactor is likely never to operate again, at least not without major repairs. The key issue is the extent of damage to the fuel core of the reactor. The avoidance of core damage in any nuclear power station is achieved by a long series of cascading safety measures known in safety philosophy as, “defence in depth”.

    The first point of great importance is that all the reactors shut down when the earthquake occurred at. At that time the control rods entered the core and shut down the nuclear reaction.

  23. Kriku ütles:

    Ei tohiks mingit vahet olla, kas sa võtad tabletti või tilgutad endale joodipudelist kohvi hulka.

    Kuna kaitse kestab lühikest aega, peavad võtjad oma joodi ise doseerima kuni hädaohu lõppemiseni, tabletiga on seda lihtsam teha. Aga kuna jood on hulkraksete elukate nagu inimesed jaoks võrdlemisi vähemürgine ja joodi kaitsev mõju seisneb eeskätt kilpnäärme küllastamises, on doseerimisprobleemid kindlasti ületatavad.

    Küll aga ei ole päris kiiritusriskide vastu kaitset loota kaela joodtinktuuriga kokkumäärimisest. Naha peale määritud tinktuurist aurab jood mõne tunniga lihtsalt ära, mitte ei rända kilpnäärmesse.

  24. Muide, Fukushima kontekstis on mõned uudiskanalid rääkinud sadadest kohalikest inimestest, kellel olevat diagnoositud kiiritustõbi esmaste sümptoomide — oksendamine, kõhulahtisus, palavik — järgi. Enam-vähem seesuguseid haigusnähte on oodata aga tsunamist põhjustatud joogi- ja reovee segunemise ning soolenakkuste leviku tagajärjel. Ka lihtlabane stress võib umbes sedamoodi avalduda, kodu ja lähedaste kaotamine on aga hästi tuntud stressiallikaks.

    Kui arst sedasorti diagnostikaviga täiendavate analüüside abil ära parandab, siis ei pruugi suur ja rahvusvaheline uudiskanal säärase pisiasja pärast veel lisauudist välja lasta.

  25. WHO soovitab täiskasvanule alates 12 eluaastast tuumaõnnetuste retroaktiivseks profülaktikaks anda 100 milligrammi joodi või 130 milligrammi kaaliumjodiidi päevas. Kaaliumjodiidi 5% lahust peaks säärase doosi saamiseks võtma 2,6 grammi, mida tilkades rehkendada on päris arvestatav kogus.

  26. Kaarel Tarand: Tagasilöök Põhja Konnale

    Tegelikult mõtles Eesti tuumajaama algidee välja juba lauluisa Kreutzwald, kui pajatas meile Põhja konnast, kelle keha oli kaetud kivist ja rauast tugevamate soomustega ning kelle silmad hiilgasid heledamini kui küünlad ning suust tuli tuld ja tossu välja. Parem oleks, kui eestlaste rahvuslik tuumajaam Põhja Konn ainult laulu sisse jääkski ja vabariigi valitsus keskenduks reaalselt kodudesse elektrit tootvate päriselektrijaamade ehitamisele. Ja kohe, sest iga viivitus läheb kalliks.

    Milline elektrijaam on päris? Hüdroelektrijaam või?

  27. @salvey:
    Teen Oakrocki ja kleebin ka Delfi komme:

    REALIST, 15.03.2011 16:54
    Tuumakütused saavad ca 50 aasta pärast kas otsa või nende kaevandamine ja eeltöötlemine on siis nii kallid, et tuumaenergia ei ole enam odavaim.

    Tuumajäätmete hoidmine ja ladustamine pole ainult tülikas ja ohtlik, vaid ka maksab palju. Ja kas te teate, kelle käest selleks raha võetakse? No igatahes mitte Eesti Energia või kes ka see tuumajaama omanik poleks käest…

    Tuumajaam võib olla ehitatud ülikindlana, kuid kui tarbimine tagant väljub, on jaama ülekuumenemine kindlustatud. Ja kuigi samas on võtta jahutuse toimimiseks oma energia (kui ikka on), siis selle energia kulu osakaal ei tasakaalusta ülekuumenemist ja jahutussüsteemid ei suuda jaama maha jahutada. Mis siis saab, on Tšernobõli ja praegu Jaapani jaamade näitel näha.

    Eesti tarbija jaoks ei tee eesti tuumajaam elektri hinda sendigi võrra odavamaks. Eesti võib tuumajaamu täis olla aga ikka maksame Euroopa turuhinda. Nagu siis, kui elekter tuleb Prantsusmaalt või Soomest.

    Meie endi energiaga varustamiseks oleme ühendatud üldisesse võrku. Ja Kui suur tarbija see Eesti siis õige ongi? Ilmselt suudame oma enda vahenditega ka oma miinimumvajadused täita, kui julgeolekust rääkida.

    to realist, 15.03.2011 17:24
    Kust sa seda kuulsid et tuumakütus otsa saab,ise mõtlesid välja või.Võta teadmiseks et seda saab isegi mereveest niipalju et mitu sinu põlvkonda ei jõua seda äratarvitada.Aga Eestis on omal maavara selleks olemas,oled ehk kuulnud et venelasedki tootsid Sillamäel uraani või polnud sind siis veel olemaski.

    wäikewemmal, 15.03.2011 17:50
    to realist, 15.03.2011 17:24


    sillamäel oli rikastustehas, nad ei tootnud midagi …
    merevees on kõike, ka plastpudeleid..sa proovi kokku korjata :)

    REALIST to to realist, 15.03.2011 19:21
    Lihtsustatult on kaevandamiskõlblikku loetavat uraanivaru ca 3570kt , toodang aastas ca 41,5kt , tinglik ammendumisaeg ca 86a.

    Kuna kaevandamine on hoogustunud, siis need andmed muutuvad ja varud ammenduvad varem.

  28. Seoses ebameeldivustega Jaapanis on Ühendriikide Kaitseministeerium kehtestanud kahekümne kaheksanda Interneti tarbimise režiimi, teatab CNN:

    Washington (CNN) — The U.S. military has blocked access to a range of popular commercial websites in order to free up bandwidth for use in Japan recovery efforts, according to an e-mail obtained by CNN and confirmed by a spokesman for U.S. Strategic Command.

    The sites — including YouTube, ESPN, Amazon, eBay and MTV — were chosen not because of the content but because their popularity among users of military computers account for significant bandwidth, according to Strategic Command spokesman Rodney Ellison.

    The block, instituted Monday, is intended “to make sure bandwidth was available in Japan for military operations” as the United States helps in the aftermath of last week’s deadly earthquake and tsunami, Ellison explained.

  29. Skeptikutele on varem huvi pakkunud nii kosmoseuudised kui narkosõda. Nüüd edastab Space.com kosmoseuudiseid narkorindelt:

    NASA officials found 4.2 grams of a white powdery substance on March 7. Initial on-site tests by the police indicated that it was cocaine, but the substance is now undergoing follow-up tests, said Renee Juhans of NASA’s Office of Inspector General (OIG), which is conducting the inspection.

    A similar investigation was conducted in January 2010 after a bag containing a small amount of powdery cocaine residue was discovered in the space shuttle Discovery’s hangar at the Kennedy Space Center. The hangar, which is known as the Orbiter Processing Facility, is a restricted zone only open to shuttle workers.

    Approximately 200 NASA employees and contractors who had access to the area underwent drug tests, but none tested positive for cocaine. The investigation was eventually closed without any disciplinary or legal actions.

  30. See pole isegi niivõrd narkosõja, vaid üldse töökultuuri küsimus. Kui oleks viinapudel leitud, ei kõlbaks see ka kuhugi.

  31. Maavärina tõttu Jaapani lähistel lülitab Saksamaa oma tuumaelektrijaamasid välja, teatab BBC.

    Germany has temporarily shut down seven of its nuclear reactors while it reconsiders its nuclear strategy.

    Chancellor Angela Merkel said that all reactors operational before 1980 would be taken offline, and safety checks carried out on the remaining plants.

    The move comes after concerns about radiation leaks at a Japanese plant after last Friday’s earthquake.

  32. Välisministeerium hoiatab:

    Jaapani kirdeosa raputas reedel, 11. märtsil 9,0-magnituudine maavärin, mis põhjustas ka kuni 10 meetri kõrguse hiidlaine ning tõi kaasa suurel hulgal purustusi ja kahjustusi. Järeltõuked jätkuvad mitmetes piirkondades, sealhulgas Tokyos. Märkimisväärseid kahjustusi on saanud infrastruktuur ning esinevad probleemid elektrivarustusega. Seetõttu soovitame vältida Jaapanisse reisimist.

    Tokyost 250 kilomeetrit kirdes asuvas Fukushima tuumaelektrijaamas on toimunud mitu plahvatust, mis on suurendanud piirkonna radiatsioonitaset. Seoses Fukushima tuumaelektrijaama olukorra ja ilmastikuolude ettearvamatusega ning Tokyo lähedusega õnnetuspiirkonnale soovitame kaaluda Tokyost lahkumist Jaapani lõunaosa turvalisematesse piirkondadesse. Samuti soovitame endiselt kõigil Jaapani kirdeosas viibivatel kodanikel õnnetuspiirkonnast lahkuda, et vältida radiatsiooniga kokkupuutumise tervistkahjustavaid mõjusid.

    Vahelduse mõttes viriseb dig nüüd keelekasutuse üle. Hoiatus kirjutab:

    10 kilomeetrit lõunas asuvas Daini nimelises tuumaelektrijaamas on Jaapani välisministeeriumi andmeil kõik seiskunud reaktorid praeguseks piisavalt jahtunud.

    Daiichi (第一) ja daini (第二) ei ole elektrijaamade nimed vaid järjekorranumbrid, vastavalt esimene ja teine.

  33. Üks tuntud jamaline väide on, et kui peatatud reaktorites veel kuumust tekib, siis on juhtvardad oma tööd kehvasti teinud. MIT NSE NIH kirjutab, mis värk sellega on: What is decay heat?

    When there is a SCRAM, where all the control rods are inserted and the reactor is shutdown, the fission reactions essentially stop and the power drops drastically to about 7% of full power in 1 second. The power does not drop to zero because of the radioactive isotopes that remain from the prior fissioning of the fuel. These radioactive isotopes, also called fission products, continue to produce various types of radiation as they decay, such as gamma rays, beta particles, and alpha particles. The decay radiation then deposits most of its energy in the fuel, and this is what is referred to as decay heat. As these radioactive isotopes continue to decay, more and more of them reach a stable state and stop emitting radiation, and thus no longer contribute to the decay heat.

    The amount of the decay heat expected at various times after shutdown is well known. Below is a figure and a table that show an estimate of the decay heat of Fukushima Units 1-3 in MW as time has progressed since the earthquake. This data is not produced from measured data on the actual reactors at Fukushima, but from using a well established model that is routinely used to estimate decay heat from shutdown reactors.

    Saadaval on ka pilt.

  34. Postimees on usutlenud akadeemik Raukast, aga kommenteerijad teavad mõistagi kõiki maailma asju, tuumaenergeerikast jaapanlaste hingeeluni, ikka paremini.

    Aga mind paelus hoopis see kommentaar (16.3.2011 19.15):

    Hõmisejatele ja nugilistele : Vanasti õpetati gümnaasiumides loogikat, nüüd vist selle asemel mõnes koolis astroloogiat. Kui lugeda oskate (ja mitte ainult kirjutada), otsige välja kõige lihtlabasema loogikavea kirjeldus: mis on argumentum ad hominem.

  35. Andres Valdre ütles:

    kommenteerijad teavad mõistagi kõiki maailma asju, tuumaenergeerikast jaapanlaste hingeeluni, ikka paremini.

    Mis mulje on Jaapani tuumajaama teemast jäänud mulle kui infotarbijale, kellega Andres Tarand tuumaenergeetika asjus nõu pidada soovitab.
    Esiteks, tuumajaama praktiliste konstruktsioonilahenduste analüüsimise juurde pole ükski skeptik väljastpoolt teretulnud. Kogu lootus on kohapealsete konstruktorite võimekusel. See muudab kahtlaseks jutu tuumajaamade põlvkondadest, sest saatan peituvat detailides.
    Kõige nürimad pliiatsid karbis võivad olla turvasüsteemide konstrueerijad, kuna kuni avariini võivad jaamad ka nende süsteemideta töötada. Kuni jaamas kõik korras, võib igale ekskursandile turvasüsteemi jubinaid näidates öelda, et need tagavad absoluutse turvalisuse ja on marutargasti projekteeritud.
    Ehk teevad kunagi ka spetsialistid suu lahti, kuigi Andres Tarand neid pole kutsunud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga