Head uut — 2012. aastat! (+kosmiline video)

Head skeptik.ee lugejad, vahvat aastavahetust ja toredat uut aastat!

2011. teine poolaasta on skeptik.ee uute lugude mõttes üsna niru olnud, aga kindlasti ei jää see sedasi. Kardina taga küpsetatakse ühtteist ja loodetavasti saame seda kakukest 2012. aastal juba maitsta. Samas pole mul midagi selle vastu, kui mõnest lugejast ja/või kommenteerijast saaks ka loo kirjutaja. Palun anna endast teada, saada oma lugu skeptik@skeptik.ee aadressile. Lugu võib olla refereeriv või mingit oma kogemust või maailma suundumusi kirjeldav.

Lühike kokkuvõte 2011. aastast skeptik.ee lehel

Esiteks loetuimad lood:

Kõigi aegade top:

Populaarsemad otsisõnad: skeptik.ee, skeptik, amway, martin vällik, aigar säde, Tuhala nõiakaev, maailma lõpp, maailmalõpp, lille lindmäe, 2012 maailmalõpp, georg ja universumi salavõti, peeter liiv, aspartaam, veeliks jalakas, tissid, viljo viljasoo, adik levin, kalju paldis, gunnar aarma, neurolingvistiline programmeerimine.

1125 lehevaadet päevas, 250 unikaalset külastajat päevas, suund allapoole alates juulist. Kes lehele tuleb, veedab siin keskmiselt ligi 7 minutit.

Lehele satutakse Google ja Neti otsingutega, tullakse otse, viidete kaudu Facebookist, Novaatorist, blog.tr.ee-st ja rudimendina on listis ka epl.ee.

Kel Facebook tuttav, võib end sealses skeptik.ee lehel ära nimetada. Sealne sisu uueneb tänapäeval kiiremini kui siin. “1321 like this”

Kosmiline kalender

Aastaringi vahetuse puhul pakun uurimiseks kosmilise kalendri, kus universumi vanus 13,73 miljardit aastat on laotatud meie igapäevasemale aastale, milles 365 päeva on:

Allikas ja suurem pilt: Ethan Siegel, Starts With A Bang
Algne idee Carl Sagan – Cosmic Calendar.

Kell 23:53 tervitame inimkonda.
Head uut aastat!

224 Replies to “Head uut — 2012. aastat! (+kosmiline video)”

  1. Terviseamet: ohtlik gripiviirus on Eestisse jõudnud

    17. jaanuaril sai Eestis esimest korda kinnituse A-gripiviirus (H3), mis saab WHO ja ECDC ekspertide arvamusel suure tõenäosusega domineerivaks gripiviiruseks käesoleval hooajal ja mis on ohtlik suure tüsistuste ohu tõttu.

    Suurt gripiviiruse levikut ei ole seni täheldatud üheski Euroopa Liidu liikmesriigis, kuid Norras, Islandis ja Hispaanias on domineeriva gripiviiruse tüvena juba määratud A(H3N2).

    Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul tõrjus kurikuulus seagripi viirus paariks aastaks teised viirused kõrvale, kuid nüüd on need taas kohal. Ta rõhutas, et praegu Eestis kasutusel oleval gripivaktsiinil on kaitse A(H3N2) vastu täiesti olemas.

    Soomes on haigestunuid juba palju ja seal on liigitatud kõnealune gripiviirus tõsiste hulka. Selle tüvega grippi haigestumise kulgu loetakse raskemaks kõrgenenud tüsistuste ning suremuse ohu tõttu.

  2. Mart K. ütles:

    Näiteks hiljuti esitas ühe raadio vestlussaate juht retoorilise küsimuse, et kui ta rahvaloenduses märgib oma usuks islami, siis kas on tal peagi oodata külaskäiku kaitsepolitseist.

    dig väljendab arvamust, et on üsna kurb, kui avaliku raadio vestlussaate juht sundimatult vihjab, et islamiusklikel peaks politsei pelgalt nende usu pärast silma eriliselt peal hoidma ning raadiovaatajad seda lihtlabaseks retoorikavõtteks peavad.

    Üldiselt ei külasta kaitsepolitsei ju inimesi, kes jaburaid asju usuvad, lihtsalt jobuduse pärast. Misjaoks islamile erandit teha?

  3. @salvey:

    Põhimõtteliselt vihkavad nad ameeriklasi, juute ja kristlasi. Kuna eestlased on valdavalt ilma organiseeritud usuta peaks islamiäärmuslased(ja muud moslemid) tegelema siin peamiselt dawahi, mitte militantse džihaadiga. Oleks loogiline.

  4. Delfis: Lapse vaktsineerimata jätnud ema: minust on saanud kurjategija

    [J]õudsingi veendumusele, et see laps ei saa ühtegi vaktsiini enne, kui ise selleks soovi avaldab ning olen päris kindel, et mingit kahju sellest tema tervisele ei sünni, pigem ikka vastupidi. Küll aga pean ma selles küllaltki isiklikus otsuses veenma kõiki asjasse puutuvaid ja mittepuutuvaid isikuid, et ma tõesti ei ole arulage sadist ja kurjategija./—/

    Olen juba õppinud seda teemat vältima või vaikselt seltskonnast eemale tõmbuma, kui jutt hakkab sinnapoole tüürima. Mis õigust on kellelgi öelda, et mina ei armasta oma last, kui ei lase talle erinevaid mürke sisse toppida. Ma ei saa kedagi sundida lugema vastavat kirjandust ja ise uurima, mis on sellise vaktsineerimispoleemika taga ning ravimifirmade kasumiaruandeid vaatama, kuid päris kindlasti tean, et minu otsuse taga on just nimelt piiritu armastus oma kõige kallima vara vastu.

  5. delfis veel

    “Puukallistajad” elavad vaktsineeritud laste kulul!

    Teadupärast jagunevad Eesti lapsevanemad kaheks — need, kes lasevad vabatahtlikult oma lapsele riigipoolse vaktsiini keresse süstida ja need, kes sellele suu ja sõrgadega vastu hakkavad. Mina olen esimeses grupis. Olen oma lapsed kõik kenasti ära lasknud vaktsineerida ning olen rahul. Ei ole mina olnud kordagi oma 20 tööaasta jooksul haiguslehel — lastel on olnud vast korra aastas paaripäevane nohu-köhakene, kõik.

    Kas ma peaks oma peakest murdma vaktsiinide ohtlikkuse pärast, kui mu täiskasvanud laps pole 18eluaasta jooksul kordagi haige olnud? Ei peaks. Meie ei tea oma peres, mis asi on antibiootikum või retseptirohud. Hea tervise retsept on meie peres igapäevane lihatoit ja värske õhk ehk hoiame hemoglobiini taset kõrgel.

    On kurb, et vaktsineerimise vastased ei adu, et nende lapsed on terved minu ja nende laste kulul, kes kõik vaktsineeritud. Kuidas muidu on mumpsi ja leetrite (ja kõik mis haigustega veel) ühele poole saadud? Või mõtleb mõni „puukallistaja“ (nagu Päevaleht tabavalt nimetas), et haigus läks ise minema? Ei. See on lausvaktsineerimise tulemus ning mage on kuulata vaktsineerimise vastaste kaebeid selle ohtlikkusest. Tahaks neilt hoopis küsida, et kas keegi on neist näinud mõnda mumpsihaiget last? Jah, mina lapsepõlves nägin, 80ndatel. Kahjuks lõi mumps tüsistusena poisi munanditesse ning tema jäi sigimatuks. Või on veel mõni mõistlik vastuväide vaktsineerimisele?

    Mina puukallistajate asemel oleksin õige kuss ja tänaksin saatust, et olen tänu kavalusele pääsenud oma lapse vaktsineerimisest… Aga ei. Selle asemel nad karjuvad üle ilma, et vaktsiin on ohtlik! Taovad rusikatega vastu rinda ja spämmivad suvaliste linkidega, et vaat, vaktsineerimine põhjustab autismi, hüperaktiivsust ja tont teab mis veel. Aga olete ikka kindel? Aga kes ütles? Mõni arst? Ei, tõenäoliselt keskharidusega valgustuse saanud trammijuht või mõni muu, kes arstiteadusest nii kaugel nagu kuu maast. Seega — miks peaks ma uskuma kellegi „kootud seeliku“ juttu, kui mulle ütleb 13 aastat ülikoolis õppinud arst, et vaktsineerimine ei ole kahjulik.

    Millegipärast tunnen vajadust siinkohal igaks juhuks lisada, et ma ise olen oma lapsed vaktsineerinud omal ajal. Ma ei ole vaktsineerimisvastane vaid vastupidi, ikka pooldaja, kuigi puid kallistan ülekantud tähenduses lausa päevast päeva, tassides neid süles õuest tuppa.

  6. Ja veel. Kas arst austab su otsust lapse vaktsineerimisest loobuda?

    Viimasel ajal on emad hakanud häält tõstma — süda ütleb, et kõikvõimalikud vitamiinid on lapsele vajalikud, mõistus küsib, mis see täpsemalt on, mida sellele imetillukesele lapsele sisse süstitakse?

    Paljud emad tõstavad häält ja keelduvad vaktsiinidest — kui kunagi saadi ilma hakkama, siis saab ka nüüd. See tekitab aga meelehärmi nii arstides kui tuttavates emades, kellel vakstsiinid korralikuld tehtud.

    Kallis ema, kas sina oled kaalunud lapse vaktsineerimisest loobumist või seda ka teinud? Milline oli teiste reageering — kas arst austas su arvamust või pidas sulle jutlust? Kuidas suhtud ise emadesse, kes oma lapse vaktsineerimisest loobuvad.

    Nojah… Tuleb vist nentida, et hea, et teema üldse tõstatatud on.

  7. Sellega olen täiesti nõus, et sildi “puukallistaja” külgekleepimine vaktsiinivastastele pole mitte tabav, vaid nõme. Kristjan Jõevere ei pruukinud teada, et see on tegelikult tagurlaste konstrueeritud pilkenimi nende kohta, kellele loodusliku keskkonna säilitamine korda läheb, aga teadmatus mu arust siinkohal ei vabanda. Kui Jõevere soov oligi keskkonnakaitsjaid teadlikult samastada nendega, keda kimbutab kriitilise mõtlemise puue (laste) kaitsepookimise küsimuses kitsamalt ja usalduspuue päris meditsiini jm teaduste suhtes laiemalt, on tegu lausa pahatahtliku laimamisega.

    Hädapärast võiks neid “südame häält” kuulavaid ja mõistuse häält lämmatavaid inimesi ehk “puudekallistajateks” nimetada — embavad nad ju oma arutluspuuet ja seavad lapsi tüsistusohtu, millega samuti võib vahel kaasneda puue.

  8. Rullnokk surmas jalahoobiga kahe väikese lapse isa, kes näitas talle keskmist sõrme EE
    Taiesti kohutav lugu, mille kirjeldamise suhtes skepsise ülesnäitameks pole mingit põhjust, tahaks lihtsalt tähelepanu pöörata asjaoludele, et selle õudse teo toimepanija ei olnud mustanahaline ega latiino vaid valgest rassist eestlane, ka mitte narkouimas, ei olnud poolearuline, ei olnud usutunnistuse poolest moslem ega arvatavasti ka mitte kristlane vaid märkis/märgib rahvaloendusel usu kohta esitatud küsimusele tõenäoliselt vastuseks, et ei kuulu usuühendustesse (nagu seda tegin muide minagi)

  9. Selguse huvides: ma eeldan, et Salvey ei tauni mitte rullnokkade provotseerimist keskmise sõrme mõtlematu demonstreerimisega, vaid provotseerija vägivaldset surmamist?

  10. delfi pakub veelgi lugemist Marika Villa räägib http://www.delfi.ee/news/paeva.....saksalaste raskest elust Saksamaal
    Nendin siinkohal, et ega kogu jutt tõenäoliselt ikka päris laest pole võetud ja eks probleemid eksisteerivad, aga minu 700 aastat orjapõlve all kannatanud geenid ja tuima, põikpäise ja jonnaka eestlase iseloom ei saa siinkohal väikese parastuseta sakslaste aadressil läbi: omad vitsad peksavad, ütleksid vanad eestlased. (dig võib loo oma parema äranägemise järgi rassiveergu ringi tõsta)

  11. @salvey:
    eelneva artikli kommentaariumi on Eestlane/mees/isa kirjutanud küll IMHO ehk väheke vastuolulise, kuid lugemist vääriva kommentaari. (Aga eks elu olegi vastuoluline)

    19.01.2012 10:41
    Juba kooli astumisel on alamkihist pärinevad lapsed aastaid tavaperede eakaaslastest maas, ja seda vahet peab tasandama kool. Teisisõnu peab haridusasutus lahendama probleemi, mis pole tema tekitatud ning milleks teda ei ole ka ette valmistatud. Asjaolu, et kõik edendavad ja upitavad eriprogrammid lastele hariduskaugetest või -ükskõiksetest peredest rahastatakse normaalsete kesk- ja ülemkihi laste arvelt, on loomulikult tekitanud rahulolematust ka lastevanemates.

    Ei mõista kust tuleb Eestis selline viha nende migrantide jms suhtes? Artikli tegelik point on , et teatud grupp inimesi ei ole huvitatud haridusest. Rikkad immigrandid rajavad rõõmsalt tasulisi erakoole ning on ühiskonna liikmed positiivses mõttes. Küsimus on just selles alamkihis. Kuid eestis on sama probleem, mida riigitasemel järjest ja järjest võimendatakse – erikoolid kaovad, kõiki sunnitakse koos õppima (hälbed, võimekus, keel), vägivaldseid lapsi ei saa klassist peaaegu kuidagi kõrvaldada, õpetajatel puuduvad võimalused õpetada vaid peavad tegema seda mis kodus tegemata. Erinevus rikastab :( Meie ainuke vahe on selles, et meil pole neid immigrante lihtsalt nii palju, et saaks neid süüdistada. Meie peame süüdistama oma alamkihti. (See, et kedagi saab liigitada alamkihti on väga rõve mõte. Vähem väärtuslik inimene kui mõni teine, haige mõtlemine. Paraku see nii on sest riik ei suuda võimaldada kõigile elanikele elamisväärset elu).

    Ehk siis kui pealkiri panna ümber eesti konteksti: Keskmine Eesti laps saab Eesti alamkihi laste tõttu vähem haridust.

    Enda üks poeg käib lasteaiasrühmas kus on 1 downi tüdruk, 1 aeglase arenguga poiss nign üks suurest perest, ilma isata kasvav, väheste sotsiaalsete oskustega, vägivaldne poiss. Mis te arvate, et mis on 14 tavalise lapse jaoks kõige pidurdavam tegur? Vägivaldne poiss on vastus. Ikka pean kodus kuulma, et last hammustati, kisuti asju, lükati vms. Kordagi pole veel kuulnud, et downi tüdrukuga oleks midagi halvasti olnud. Muuseas need kaks esimest last on isegi nagu õnnistuseks seal rühmas sest seadused näevad ette, et siis peab rühmas olema lisatöötaja. Olen ise tegelikult ka väheke rõõmus olukorra üle, et laps näeb väga varakult tavapärasest erinevaid inimesi ja tema jaoks ei ole neis midagi erilist.

  12. salvey ütles:

    … tahaks lihtsalt tähelepanu pöörata asjaoludele, et selle õudse teo toimepanija ei olnud mustanahaline ega latiino vaid valgest rassist eestlane, ka mitte narkouimas, ei olnud poolearuline, ei olnud usutunnistuse poolest moslem ega arvatavasti ka mitte kristlane …

    Need on kõik tähelepanuväärsed asjaolud. Kurb, et tüüpiline confirmation bias‘ega varustatud rassist, ksenofoob, narkofoob, jobufoob või moslemofoob kaldub sääraseid mitte-seoseid mitte-täheldama.

  13. Keegi on Lapse vaktsineerimata jätnud ema loo sabasse igati ühe IMHO adekvaatse/mõistuspärase/tabava kommentaari jätnud: realist

    19.01.2012 17:57
    Tõsi, loomad elavad vaktsineerimata. Liik säilib tänu suuremale sündivusele. Kui inimkond oleks arvult võrreldav ükskõik millise teise imetajaga, siis oleks ka inimestel parem vaktsineerimata olla, sast epideemiate tekkimine oleks vähetõenäoline. Paraku on meid selleks liiga palju ja pahadele mikroobidele ja viirustele kõik liiklusteed avatud. Kui meditsiini poleks, siis suruks tõved meie arvukuse loodusele loomulikesse piiridesse, st igal kontinendil mõni praid, kes üksteisega kuigipalju läbi ei käi. Poleks paha! Ainult kes meist ei tahaks end ja oma järglasi ellujäänute hulka?! See aga oleks praegustest väheste privileeg!

  14. FBI sulges failivahetussaidi, süüdistatavate seas on ka Eesti kodanik Forte

    USA võimud sulgesid neljapäeval ühe maailma populaarsemaist failijagamissaitidest Megaupload.com ning on esitanud seitsmele inimesele süüdistused autoriõiguste rikkumises ja muudes kuritegudes, süüdistatute seas on ka 32-aastane Eesti kodanik Andrus Nõmm.

    Neli neist on juba vahistatud Uus-Meremaal ja kolm, teiste hulgas ka Nõmm, on endiselt vabaduses. Üks vahistatuist, keda võib ähvardada kümnete aastate pikkune vanglakaristus, on ka lehekülje asutanud 37-aastane Hongkongi ja Uus-Meremaa elanik Kim Dotcom, keda tuntakse ka nime all Kim Schmitz ja Kim Tim Jim Vestor, vahendab BNS.

  15. Taani teater tahab Breiviki terrorimanifesti lavale tuua Delfi

    Dramatiseeritud versioon massimõrvar Anders Behring Breiviki manifestist tekitab Norras vastakaid tundeid, teatab sealne rahvusringhääling NRK. Breiviki manifesti kavatseb lavale tuua Taani teater.

    Ohvrite perekonnaliikmete reaktsioonid ja Norra rahvusliku tugigrupi üleskutsed ei ole Kopenhaageni Cafe Teatreti näidendiprojekti peatanud, vahendab YLE Uutiset.

    Teatri juht Christian Lollike ütles, et mõistab omaste tundeid, kuid tema sõnul võib kogu Skandinaaviat ja Euroopat puudutanud tragöödiat teatri vahenditega käsitleda.

    Taani teatri etendus on kavandatud monoloogina, milles näitleja esitab oma terrorimanifesti koostavat Breiviki.

    Norra rahvusliku tugigrupi juht Trond Henry Blattman peab näidendiprojekti arulagedaks. Blattman ütles NRK-le, et monoloog on just see, mida massimõrvar soovib.

    Teatrijuht kriitikaga ei nõustu. Lollike sõnul ei ole näidendi eesmärk edastada Breiviki ideoloogilisi vaateid, vaid süveneda tema psühholoogiasse ja näidata, kes ta on.

    Cafe Teatreti näidendi esietendus toimub praeguse seisuga augustis, enam kui aasta pärast 77 inimelu nõudnud terroriakte.

  16. Puuviljakärbse lugu Toivo Maimets, Sirp

    Samas juhtis individuaalse arengu protsesside alahindamine (mille objektiivseks põhjuseks oli muidugi ka sel ajal sobivate uurimismeetodite puudumine) tähelepanu eemale asjaolult, et individuaalse arengu käigus toimuvad sündmused on lõpptulemuse (organismi omaduste) seisukohalt vähemalt sama olulised kui kromosoomide poolt juhitud pärilikkuseprotsessid. Organismide individuaalse arengu bioloogia – sama mündi teine pool – jäi ootama oma aega kuni XX sajandi lõpuni ja uue alguseni. Just tänapäeval oleme ilmselt muutuste keskel, mis Morgani maailmapildile „teist poolt” liites võimaldavad näha tervikut ning selle käigus tuleb ka paratamatult ümber hinnata mõndagi, mida me seni geenide olemusest tõsikindlaks oleme pidanud.

  17. Põhikoolis õpetatakse vist siiamaani, et elu jooksul toimunud muutused ei kajastu geenides, ehkki igaüks võib oma väikest varvast vaadates ja mõne “metslase” omaga kõrvutades oma silmaga näha, et see ei ole ilmselt tõsi.

  18. salvey ütles:

    dig ütles:

    Misjaoks islamile erandit teha?

    hmm… sest

    Sest kus on islam, seal on ka džihaad.

    Džihaad, 21. sajandi sõna ja sõda

    Õhtuleht edastab tähtsaid surmateemalisi islami-uudiseid.

    Homme tähistanuks Dajan Ahmet oma 50. aasta juubelit.
    “Dajan rääkis tihti, et tema vanaks ei ela. Ja et ta sureb kuskil kodust eemal,” lisab Erki.
    4. novembril 2006 sõitis Dajan koos näitlejate Rednar Annuse, Anne Veesaare ja Marika Koroleviga väikebussis Tartusse Vanemuise teatrisse etendusele “Pahad poisid”, kui Tallinna–Tartu maantee 123. kilomeetril Põltsamaa vallas Mõhkküla teeristis väikebuss õnnetusse sattus. Traagilise õnnetuse ühe võimaliku põhjusena on nimetatud madalat ja pimestavat talvepäikest.

  19. Mart K. ütles:

    Põhikoolis õpetatakse vist siiamaani, et elu jooksul toimunud muutused ei kajastu geenides,

    dig mängib siinkohal elf’i ja teatab, et see on tõsi ja ei ole ka.

    Üldiselt ei kajastu elu jooksul toimunud muutused järglastele edasi antavates DNA koodiahelates.

    Mutatsioonid sugurakkudes loomulikult kajastuvad.

    Mitmed regulatoorsed protsessid võivad mõjutada DNA lõikude metülatsiooni viisidel, mis päranduvad. Kui mõistet geen vaadelda funktsionaalsena, mitte konstruktiivsena, võiks seda kirjeldada eluliste muutuste geenides kajastumisena. (Sääraseid nähtusi uurivad epigeneetikud.)

    Peaaegu lõpuks mõjutavad elu jooksul toimunud muudatused kaasajooksikuid nagu soolebakterid ja nahal elutsevad mikroobid — ja, kui me geene veel laiemalt funktsionaalse mõistena vaatleme, siis mikrobioomi pärandumine võib ka siia alla mahtuda.

    Lõpuks võivad elu jooksul toimunud protsessid mõjutada kriteeriume, mille alusel toimub suguline valik ja seeläbi kajastuda nendes geenides, mis jõuavad järglaseni isendi seksuaalpartneri sugurakkude vahendusel. Kui näiteks mõne linnupopulatsiooni seas peaks Pavlovi mehhanismi läbi välja kujunema tugev foobia punarebaste värvi suhtes, on alust kahtlustada, et selles populatsioonis kahaneb punast sulevärvi põhjustavate geenialleelide esinemissagedus märgatavalt juba mõne põlvkonna jooksul.

  20. JT Eberhard vahendab põnevat USA Today uudist veel põnevamast The Lancet’i artiklist, mis leiab muuhulgas, et piirkondades, kus tehisabort on hõlpsamini kättesaadav, tehakse aborte vähem.

    LONDON – Abortion rates are higher in countries where the procedure is illegal and nearly half of all abortions worldwide are unsafe, with the vast majority in developing countries, a new study concludes.

    Experts couldn’t say whether more liberal laws led to fewer procedures, but said good access to birth control in those countries resulted in fewer unwanted pregnancies.

  21. @Konspiraator:
    Äkki on ta sinu kolleeg või sõber. Sina jutlustad aina juutidest ja marksismist. Oakrock on vist ainsana kommunistliku riiki promonud aga temaga vahetad peaaegu identseid mõtteid holokausti trivialiseerimisest.

  22. Konspiraator ütles:

    Skeptikutele on kolleeg tekkinud.

    Eesti marksistlik liikumine Revolutsiooniline sotsialism

    Aitäh viitamast, tänan sind Marxi nimel (ma ei ole ta töödega tuttav, kuna pole NL ajal ülikoolis käinud) ühe tema elulugu käsitleva teose olen läbi küll lugenud ja seal ei maalitud tema motiividest mitte kõige õilsamat pilti. (Vbl üritan hiljem selle pealkirja ja autorit üles leida)
    Aga vastuteene korras, kas oled youtubes neid nunnusid Hitleriklippe vaadanud: We will rock you by Hitler

  23. ERR Väike mõtteharjutus, mis aitab valutult saleneda

    Uurimistöö tulemused näitasid, et naised, kes kirjutasid igapäevaselt endale olulistel teemadel (näiteks lähedastest suhetest, muusikast või religioonist) võtsid järgnevate kuude jooksul oluliselt rohkem kaalust alla kui naised, kes seda ei teinud. Olulistest asjadest kirjutamine suurendas naiste enesekontrolli ja aitas neil vastu panna toiduga seotud kiusatustele.

    Uurimistööd juhtinud Christine Logeli unistuseks ja eesmärgiks on teadvustada inimestele, et igaüks saab ettekavatsetult ja tahtlikult sellest meetodist palju kasu lõigata.

    Käesolevas teadustöös osalesid vabatahtlikena naised, sest naisi ohustab kaaluga seotud stress rohkem. Uurimistöös osalenud vabatahtlikud jagati kahte rühma. Esimesse rühma kuulunud naised kirjutasid iga päev ligi 15 minutit neile kõige tähtsamal teemal, samas teise rühma kuulunud naised kirjutasid iga päev sama aja vältel neile vähem tähtsatest väärtustest ja sellest, miks need väärtused kellegi teise jaoks olulised võivad olla. Kirjutamise tulemused oli näha ka kaalule astudes – esimesse rühma kuulunud naised võtsid oluliselt paremini kaalus alla. Kontrollrühma kuulunud naised võtsid kaalus hoopis juurde.

    Selline psühholoogiline eksperiment demonstreerib ilmekalt, kuidas lihtne aga hingele tõhusat tuge pakkuv meetod võib jätta positiivse jälje ka füüsisele. Oluliste asjade väärtustamine ja nende igapäevane teadvustamine aitab seljatada kergelt ligi hiilivat stressi ja keskenduda pikaajaliselt kasu toovatele eesmärkidele.

    Vaata veel: The Role of the Self in Physical Health
    Testing the Effect of a Values-Affirmation Intervention on Weight Loss (Psychological Science)

  24. Rühmaviisilise käitumise mõned vormid pärsivad arukust, eriti naistel, selgub uurimusest.

    Research led by scientists at the Virginia Tech Carilion Research Institute found that small-group dynamics — such as jury deliberations, collective bargaining sessions, and cocktail parties — can alter the expression of IQ in some susceptible people. “You may joke about how committee meetings make you feel brain dead, but our findings suggest that they may make you act brain dead as well,” said Read Montague, director of the Human Neuroimaging Laboratory and Computational Psychiatry Unit at the Virginia Tech Carilion Research Institute, who led the study.

    The scientists used functional magnetic resonance imaging (fMRI) to investigate how the brain processes information about social status in small groups and how perceptions of that status affect expressions of cognitive capacity. /—/

    Among the researchers’ findings:

    1. Dynamic responses occurred in multiple brain regions, especially the amygdala, the prefrontal cortex, and the nucleus accumbens — regions believed to be involved in emotional processing, problem solving, and reward and pleasure, respectively.

    2. All subjects had an initial increase in amygdala activation and diminished activity in the prefrontal cortex, both of which corresponded with a lower problem-solving ability.

    3. By the end of the task, the high-performing group showed a decreased amygdala activation and an increased prefrontal cortex activation, both of which were associated with an increased ability to solve more difficult problems.

    4. Positive changes in rank were associated with greater activity in the bilateral nucleus accumbens, which has traditionally been linked to learning and has been shown to respond to rewards and pleasure.

    5. Negative changes in rank corresponded with greater activity in the dorsal anterior cingulate cortex, consistent with a response to conflicting information.

    6. Neither age nor ethnicity showed a significant correlation with performance or brain responses. A significant pattern did emerge along gender lines, however. Although male and female participants had the same baseline IQ, significantly fewer women (3 of 13) were in the high-performing group and significantly more (10 of 13) fell into the low-performing group. /—/

    “This study tells us the idea that IQ is something we can reliably measure in isolation without considering how it interacts with social context is essentially flawed,” said coauthor Steven Quartz

  25. Kuhu võib viib hirm EM-lainete ees? Forte vahendab, et tagasi koopasse.

    Kaks prantslannat, Anne Cautain ja Bernadette Touloumond, on selle “elav” tõestus. Mõlemad on raadiolainete suhtes ülitundlikud, kannatades nende tõttu muuhulgas kohutavate peavalude käes.

    Nad katsetasid mitme lahendusega tänapäevases maailmas edasi elamiseks, kuid kolisid lõpuks Beaumugne’i linna läheduses asuvasse koopasse, kirjutab Oddity Central.

    Nende elupaiga lähedal künkal on silt “Mobiiltelefonid keelatud!” ja koju jõudmiseks on vaja kasutada väikest redelit.

    52aastane Anne selgitab: “Ma ei kannata mingisuguseid elektromagnetilisi laineid, mis iganes allikast need pärinevad: Wi-Fi, mobiiltelefonid või kõrgepingekaablid”. Ta kolis sinna esimesena ja veedab koopas nüüd oma kolmandat talve. 66aastane Bernadette liitus temaga hiljem.

    Anne Cautain muutus kiirgusele allergiliseks 2009. a jaanuaris, kui tema töökohta Nizza ülikooli paigaldati Wi-Fi võrk. Ta sai levialas põletusi, ei suutnud enam kodus ega tööl olla ja oli sunnitud otsima varjupaigaks “valgeid tsoone”. Öid veetis ta olude sunnil oma autos äärelinna parkimisplatsil. /—/

    Paljud peavad kaht naist hulluks. Nad on kaotanud sõpru ja pereliikmeid, kuigi arstiteadus on tunnistanud ülitundlikkuse elektromagnetilistele lainetele reaalseks. “Ma ei naudi oma elutingimusi, aga mul pole valikut. Igal pool mujal on põrgu,” lõpetab Anne.

    Ma ei oska hästi kommenteerida väidet “arstiteadus on tunnistanud ülitundlikkuse elektromagnetilistele lainetele reaalseks”. Täpsem oleks vist öelda “mõned meditsiiniteadlased peavad reaalseks“.

  26. Sellest, et MV aiamajas draakon võib pesitseda, on kuulnud nii mõnedki /seeolinali, seal pole draakonist haisugi, of course/
    Tänasel päeval aga tähistatakse globaliseerunud maailmas Hiina uue aasta saabumist FOTOD: Suurim sündmus Helsingis oli Hiina uusaasta, mitte valimised Delfi

    Ma arvan, Konspiraatorile võib säärane tähistamine paista kultuurimarksismi ilminguna.
    Skeptikud (kes nalja alati ei mõista väga, kui küsimus skeptikasse puutub) võivad toimuvat ka pahaks panna, sest toimub justkui ebateaduse astroloogia edendamine.. (olgu see filosoofilist laadi küsimus retoorilisena õhku jäetud, sest vastuse saamise peale ei saa tänases ebakindlas maailmas iial kindel olla..)

  27. Päevalehes avaldab meelt üks Eesti kirjanik, kes on avastanud, et tema teosed ei pruugi enam raamatukoguriiulitele jõuda: Wimberg: Langi karuteene
    IMHO on tal täiesti õigus hädakisa tõsta (mis sest, et mul endal tema teose lugemine pooleli jäi) Eesti keeli kirjutatud (ja enam-vähem lugemiskõlbulik) raamat (liiati siis veel Wimberg) võiks ikka raamatukogus saadaval olla.

  28. Naljakas, et skeptikuid jätavad külmaks ACTAga seotud küsimused ja selle vastuvõtmisel pea kohale kirvena kerkivad ohud veeta mitmeid aastaid trellitatud akendega „sanatooriumis“.

    Hakka või vandenõuteoreetikuid uskuma, kuna nende välja toodud tagamaad hakkavad nüüd selgemaid piirjooni võtma. Interneti tsenseerimist ennustati ette juba June 7, 2011 ilmunud artiklis: Interview with Swiss banker reveals Bilderberg 2011 plans for internet censorship are coming http://bilderbergconferences.c.....re-coming/

    Q: Since Ackermann is in the steering committee of Bilderberg, do you think he is a big decision maker there?
    A: Yes. But there are many others, like Lagarde, wo will probably be the next IMF head, also a member of Bilderberg, then Sarkozy and Obama. They have a new plan to censor the internet, because the internet is still free. They want to control it and use terrorism or what ever as a reason. They could even plan something horrible so that they have an excuse.

  29. Mart K. ütles:

    Millest Te seda järeldate?

    Kui kolm korda arvata saaks, pakuks dig esimesena, et samast allikast, kust ka Oakrocka teised tähelepanuväärsed mõttemõlgutused pärit on.

    Anyway, The Economist räägib, kui kummaline on see, et Galaktika ei ole ikka veel ära koloniseeritud.

    All these numbers are necessarily moot. If the vast majority of planets is not suitable, for instance, the average distance for a successful expedition might be much more than five light years. And advanced beings might not need five Earth centuries to get up to speed before they redeploy. However, Dr Hair and Mr Hedman can tweak their probabilities to reflect a range of possible conditions. Using what they believe to be conservative assumptions (as low as one chance in four of embarking on a colonising mission in 1,000 years), they calculated that any galactic empire would have spread outwards from its home planet at about 0.25% of the speed of light. The result is that after 50m years it would extend over 130,000 light years, with zealous colonisers moving in a relatively uniform cloud and more reticent ones protruding from a central blob. Since the Milky Way is estimated to be 100,000-120,000 light years across, outposts would be sprinkled throughout the galaxy, even if the home planet were, like Earth, located on the periphery.

  30. Postimees vahendab piraatluse-uudiseid.

    Somaalia piraadid kujutavad endast küll globaalset nuhtlust, mis läheb aastas maksma 12 miljardit dollarit, kuid Chatham House’i värske raporti väitel on lunarahad selle nurjunud riigi majandusele teretulnud süsti teinud.

    Keskmine lunaraha toob sisse summa, mis võrdub 1650 karilooma ekspordiga. Pantvangide hoidmine annab aga tööd kohalikele kokkadele, tootjatele ja kaupmeestele, seisab raportis.

    Raporti autorite rehkenduste kohaselt on iga röövitud laeva juures ametis kuni 100 inimest.

  31. Popular Science kirjutab, missugusesse pudelisse teadlased vaatama peaksid, et näha neutronit ühest universumist teise kargamas.

    The notion of multiple universes is one that cosmologists like to theorize about but generally don’t relish proving, mainly because doing so would be very difficult. But a team of researchers that showed a few years ago how matter might travel between our universe and others now think they ought to be able to observe this phenomenon in action using existing technology, lending credence to the multiverse theory. All they need is a neutron bottle, some neutrons, and a year.

    Michael Sarrazin at the University of Namur in Belgium and a few colleagues have postulated that maybe these neutrons simply depart for another universe. They have already shown how, theoretically, large enough magnetic potentials could provide the basis for inter-universe matter swapping. Now, in a paper available at arXiv, they’ve used decay rate data to place an upper limit on how often this might be able to happen. They found that it’s probably quite rare if it happens at all–according to their figures, the probability of a neutron making the leap to another universe is smaller than one in a million.

  32. Jutt käib armeenlaste genotsiidi ei’amise kriminaliseerimisest. Genotsiid ise on juba ammust aega seadusevastane.

    Viga paistab ka ERR’i artikli pealkirjas olemas olevat.

  33. Rõõmustav meditsiiniuudis: vaktsiinidest johtuv anafülaktiline šokk on üliharuldane (Allikas: MedicalXpress.com).

    [B]ecause anaphylaxis is rare, it is usually very difficult to pick this up as a potential side effect of a new treatment during clinical trials. Manufacturers have to rely on data collected after the product has come to market.

    The authors base their findings on children under the age of 16 in the UK and Ireland, who were suspected of having experienced anaphylaxis after being vaccinated between 2008 and 2009.

    All the cases came from specialists, who were asked to report on any child they treated with suspected or actual anaphylaxis following a vaccination during this period to the British Paediatric Surveillance Unit.

    During this time, 15 cases were reported following vaccination with the single measles jab; the HPV jab which is used to protect against cervical cancer; two types of vaccine for meningitis; a hepatitis A vaccine; typhoid vaccine; and a school leaver’s booster jab (probably tetanus/polio).

    Only seven of these cases were confirmed as anaphylaxis. Six children required an injection of adrenaline and intravenous fluids. All made a full recovery; one child recovered without treatment. /—/

    Two of the cases were associated with the single component measles vaccine. As more than 16,000 doses were imported over the study period, this gives an incidence of 12 cases of anaphylaxis for every 100,000 doses, say the authors.

    Three of the cases were associated with the HPV vaccine. More than two million doses of this vaccine were administered during the study period, giving an incidence of 1.4 cases per million doses.

    None of the cases were associated with the normal pre-school or infant immunisation schedule, including the triple MMR jab.

  34. Funding of alternative treatments questioned Chicago Tribune

    Thanks to a $374,000 taxpayer-funded grant, scientists now know that inhaling lemon and lavender scents doesn’t do a lot for our ability to heal a wound. For $666,000 in federal research money, we can be certain that distant prayer cannot heal AIDS. Americans also paid $406,000 to learn that squirting brewed coffee into someone’s intestines doesn’t help treat pancreatic cancer and $1.25 million to discover that massage makes people with advanced cancer feel better.

  35. Ruve Schank: Kuidas toita vähemaga rohkem Päevaleht

    Või võtame banaanid. Nad on meie laual päris odavalt tänu sellele, et neid toodetakse tööstuslikult suurtes istandustes, kus varem kasvatasid kohalikud farmerid endale ja ümbruskonnale söögipoolist. Nüüd peavad nad oma toitu mujalt ostma, sest ainult banaane ju iga päev ei söö.
    Niisiis, tuleb välja, et meie küllus on vähemalt osaliselt süüdi selles, et teine pool maailmast on näljas. Kas me saame midagi teha, et see nii ei oleks, või vähemalt seda halba mõju leevendada? Selgub, et saame küll. Ka nendest võimalustest räägib raamat „Toiduraiskajad”.
    Üks oluline järeldus on aga see, et maailmas toodetakse praegugi piisavalt toitu kõigile inimestele, kuid see ei jõua sööjateni. Prognoosid, kui palju toitu vajaks üheksa miljardit inimest, on muutmisel.
    Vanade arvestuste järgi tulnuks toidutootmist aastaks 2050 praegusega võrreldes kahekordistada, uuema prognoosi fookusesse on aga FAO tõstnud kadude vähendamise. Kui kadusid vähendada poole võrra, siis pole tootmist vaja suurendada 100%, vaid ainult 50%.

  36. Maad tabab tugevaim päikesetorm pärast 2005. aastat Delfi

    Maad tabab viimase kuue aasta tugevaim päikesetorm. Pühapäeval ilmunud protuberants mõjutab Maad kolmel erineval viisil kolmel erineval ajal. USA rahvusliku ookeani- ja atmosfääriadministratsiooni NOAA kosmoseilma ennustamise keskuse teatel on kõige suurem probleem kiirgus.

    Radiatsioon on probleemiks peamiselt satelliitidele ja orbiidil olevatele astronautidele. See võib tekitada sideprobleeme polaaraladel lendavatele lennukitele, teatas kosmoseilmakeskuse füüsik Doug Biesecker Associated Pressile.

    Pühapäevase protuberantsi radiatsioon jõudis Maale tunni aja jooksul ning kiirgus saabub Maale veel kogu kolmapäeva. Kiirgustaset peetakse tugevaks, aga on olnud ka võimsamaid torme. Praegune torm on radiatsiooni poolest tugevaim pärast 2005. aasta maid.

  37. salvey viitas Marko Uibu vaktsiinivastasuse-teemalisele artiklile Päevalehes:

    Eelmise nädala Eesti Päevalehe juhtkirjas ja mujalgi pakutud karistused-sotsiaalkampaaniad „laste suhtes hoolimatute puukallistajatest öko­emmede” rumaluse väljajuurimiseks ei toimi, sest juba nende lähtepositsioon on vale. See on vale sellepärast, et vaktsineerimisest loobunud vanemad hoolivad oma lastest väga. Samuti näitab üks USA artikkel, et vaktsiinidest keeldunud emad on keskmisest haritumad. Seega ei toimiks usalduse kaotanud institutsioonidelt tulev käsk või stigmatiseerivast mittemõistmisest kantud loosunglik kampaania.

    Kui lapse vaktsineerimata jätnud vanemaid on väga keeruline ümber veenda, siis kahtlejate puhul võiks olla abi neutraalsest allikast pärinevast materjalist (millega sarnaneb näiteks sotsiaalministeeriumi 2010. aasta buklett „Vaktsiinisüstist on abi”), mis käsitleks levinumaid hirme tasakaalustatult.

    Inimeste sildistamine „puukallistajaks” või karistusega ähvardamine on aga halb tee, sest suurendab vastandumist ja usaldamatust veelgi.

    Selle hinnanguga tuleb küll nõustuda.

  38. Ühiskondlikud ebameeldivused põhjustavad organismis põletikke
    Forte

    Autorid selgitasid, et põletikulised protsessid kujutavad endast reaktsiooni stressiküllastele olukordadele. Usutavasti valmistub inimese immuunsüsteem sel viisil võimalikeks vigastusteks ja haigusteks, mis on, mõistagi, soovitav. Probleemid tekivad aga siis, kui põletik ja tsütokiinide ohtram tootmine vältavad pikemat aega. Varasemad uurimused on näidanud, et see võib kaasa tuua vererõhu ohtlikku tõusu, südame-veresoonkonna haiguseid, vähktõbe, diabeeti ja vaimse tervise häireid.

    Samuti märgib töörühm, et sellised negatiivsed stressiküllased sündmused, mida kirjeldasid katsealused, tõenäoliselt tervisehäireid ei põhjusta. Stressipõhiste haiguste sümptomid hakkavad inimestel ilmnema vaid juhul, kui pingelised olud valitsevad mitmeid aastaid.

  39. salvey tsiteeris Forte pealkirja:

    Ühiskondlikud ebameeldivused põhjustavad organismis põletikke

    Siinkohal on oluline märkida, et väide kehtib ainult negatiivse stressi kohta. Kui ühiskondlikud ebameeldivused juhtuvad põhjustama positiivset stressi, põletikuhormoone, ma eeldan, ei nõristata.

    Huvitaval kombel selgus ka, et positiivsed stressitegurid nagu osalemine meeskondlikes sportmängudes tsütokiini taset ei tõstnud.

    Selle teabe valguses tundub mõeldav, et ebameeldivustele irratsionaalsete põhjuste agar otsimine ning juhuslike kokkulangevuste puhul parastamine stiilis “ma ju ütlesin!” võib olla organismi loomulik kaitsereaktsioon pideva negatiivse stressi vastu.

  40. Mart Laar kustutas oma Facebooki kontolt ACTAga seonduvat arutelu
    Postimees

    Väidetavalt on Laar kustutanud Facebooki kontolt ka hilisemaid päringuid selle kohta, miks ACTAga seotud teemasid on kustutatud.

    Teemat on kajastanud ka Hinnavaatluse foorum.

    MTÜ Eesti Interneti Kogukond juhatuse esimees Elver Loho avaldas lootust, et ACTA temaatika kustutamise taga on mõni üliagar noor IRLi liige, mitte aga kaitseminister isiklikult.

    «Loodan, et peatselt saabub konkreetne selgitus. Samuti loodan, et üliagar noor inimene saadetakse kiiremas korras sotsiaalmeedia koolitusele.

    Niimoodi ei sobi teha. Kodanikud on siiralt mures ja murekirjade avalik kustutamine jätab nii erakonnast kui Laarist halva mulje,» sõnas Loho.

    «Ma küll ei arva, et ma oleks sealt kõik eemaldanud,» vastas Laar täna valitsuse pressikonverentsil ajakirjaniku küsimusele, miks ta on eemaldanud oma Facebooki kontolt kõik ACTAga seotud vestlused ja küsimused.

    «Kui sealt midagi on kadunud, siis ilmselt selle tõttu, et ruum kippus vahepeal otsa saama,» lisas Laar.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga