Lõpp läheneb ja muud lood detsembris


Loited Päikeselt põhjustavad nähtavaid efekte ka planeedil Maa (sinine täpp keskel). Pildistanud ja komponeerinud Martin Vällik. Klõpsa pildile, näed suuremalt.

  • Mikk Sarv: maailmalõpu(l)ootus

    Vanasti teadis iga karjalaps, et päike tuleb pilve tagant välja, kui teda paluda. Kõige kiiremini juhtub see siis, kui paluda lauldes. Inimese mõttel ja soovidel on tohutu jõud. Eriti suur on häälega välja öeldud soovi jõud ning kõige suurem on see lauldud soovil. Küllap on see põhjus, miks kõigis usutalitustes on nii suur osa laulul ja muusikal.

    Ja seepärast ei olnud vanasti ei põuda, ei üleujutusi…

  • Kenn Konstabel: kui palju maksavad psüühikahäired?

    Psühholoogi roll Eesti tervishoiusüsteemis on ebamäärane – näiteks puuduvad siin erinevalt mitmest lähinaabrist selged nõuded psühholoogi ettevalmistuses; tervishoiu tugispetsialistide hulka kuuluvad meil hingehoidja ja massöör, kuid psühholoog mitte.

    Selline ebamäärasus on kasulik ainult lobapsühholoogidele – käid nädalalõpukursustel, saad kujundatud paberi, nimetad end (mingi heakõlalise eesliitega) terapeudiks ja hakkadki patsiente vastu võtma.

  • Mõned Eesti meediakanalid (ei suuda ühtki viidet viidata, raadiost kuulsin) teatasid, et Põhja-Koreas olla leitud ükssarvikute pesa. Asja kommenteerib Tuftsi ülikooli juures tegutseva Fletcheri juura ja diplomaatia kooli Korea uuringute professor Sung-Yoon Lee:
    Live Science: The Real Story of North Korea’s Unicorn Lair
  • FOTOD: Riigikogus toimus järjekordne palvushommikusöök

    Eesti palvushommikusöök sünnib Eesti Evangeelse Alliansi ja Eesti Kirikute Nõukogu koostöös tegevtoimkonnaga, mida juhivad pastor Miguel Zayas, vaimulik ja eetik Meego Remmel ning misjonär Triin Rait.

    Tänavuse palvushommikusöögi juhid ja auesimehed olid riigikogu aseesimehed Laine Randjärv ja Jüri Ratas.

    Sellele üritusele peaks tegema mingi paralleelse narrimisürituse, et osundada palvuse naeruväärsusele ning usuvärgi mittesobivusele sekulaarse riigikorralduse juurde. Ettepanekud rituaali vormi ja sisu suhtes teretulnud.

  • Meil siin on Umbluu preemia, aga mujal on Jaan Tatika ja Saalomon Vesipruuli aurahad, mille üheks nominendiks on pakutud ka yours truly:

    Seekord tahab Persona in fieri tunnustada ka alternatiivmeedia esindajaid ja esitab nominentide hulka portaali skeptik.ee vaimse juhi ja arvamusliidri Martin Välliku, kes kirjutas Maaülikoolile Saalomon Vesipruuli stiilis kaebekirja dr.Viljo Viljasoo vastu, pärides aru, kuidas julgeb selline inimene väljuda teadusliku dogmaatika raamidest ning esineda teaduslikus poliitbüroos mitte heaks kiidetud arvamustega. Persona in fieri ei sea kahtluse alla hr. Välliku kiiduväärseid teeneid füüsika ja astronoomia propageerijana, kuid auraha omistamisega juhime tähelepanu, et oma maailmaruumist väljumine ei või lõppeda teiste maailmaruumide hävitamisega.

  • Soome skeptikud nimetasid kõrvavalguse turundajad Huuhaa auhinna saajaks:
    Skepsis nimesi Valkeen kirkasvalokuulokkeet vuoden Huuhaaksi
    Kõrvavalgusega masenduse peletamisest kirjutas isegi muidu päris teadusuudiseid vahendav portaal Novaator.

109 Replies to “Lõpp läheneb ja muud lood detsembris”

  1. @dig:

    Mõnedes inimestes või suurtes annustes võivad amfetamiinid tõepoolest psühhoosi ja ebatavaliselt agressiivset käitumist põhjustada.

    Veresauna korraldamiseks piisab mõnest inimesest, kes olukorra üle kontrolli kaotavad.

    Kuna ATH on hinnanguliselt 3–8% ameeriklastest, on ATH ravimid, sealhulgas amfetamiinid, laias kasutuses, aga see ei tähenda, et paljusid ameeriklasi ähvardaks amfetamiinist indutseeritud psühhoos

    Aktiivsus-tähelepanuhäire täiskasvanueas http://www.eestiarst.ee/static.....anueas.pdf

    ATH kulgu mõjutavad tegurid: 2. Psühhosotsiaalse keskkonna mõju.
    Mida stressirohkem ja lapsele positiivsete elamuste vaesem on psühhosotsiaalne kasvumiljöö, seda suurem on ATH püsimise tõenäosus ka täiskasvanueas.

    Ülaltoodust selgub, et inimese vaimne tervis on otseselt seotud tema kodus valitseva olukorraga. See ei ole seotud vaesuse/rikkusega, vaid inimestevaheliste suhetega. Järsku aitaks laste proleeme ära hoida tulevastele vanematele koolieas antavate psühholoogia-alaste teadmistega, et nad teaksid kuidas käituda ja suudaksid luua harmoonilise kodu.

    Ravi kohapealt tuleks kuulata spetsialiste, kes asjaga otseselt kokku puutuvad: Psüühikahäirete ravimiseks ei piisa vaid rohtudest http://www.tarbija24.ee/410944.....rohtudest/ (Kahjuks ei ole ma Meditsiiniuudiste tellija, seega ei ole võimalik põhjalikumalt artiklis toodud seisukohti tutvustada)

    Kliiniline psühholoog ja psühhoterapeut Katri-Evelin Kalaus kirjutas ajalehes Meditsiiniuudised, et sageli ei piisa ainult ravimitest, et psüühika- ja käitumishäirete ravis oodatud ja ajas püsivat tulemust saavutada.

    «Ravijuhised soovitavad tõenduspõhise psühhoteraapia meetodeid psüühika- ja käitumishäirete korral väga olulise ning kergete ja mõõdukate seisundite puhul sageli esimese ravivalikuna. Samas pole olemas ühtki psühhoteraapiameetodit, mis oleks efektiivne kõigi häirete ravis. Meetod on tulemuslik siis, kui tema tõhusust on konkreetse psüühika- ja käitumishäire ravis kontrollitud teadusuuringutega tõestatud,» selgitas Kalaus.

  2. Evelin Ilves kirjutab Postimehes, et kui vanematel oleks suurem sotsiaalne kindlustunne, teeksid nad rohkem lapsi.

    Presidendi abikaasa Evelin Ilves ütleb, et vanemate kindlustunne tagaks selle, et Eestis sünniks rohkem lapsi.

    Järgmises lauses kirjutab Evelin Ilves, et kui vanematel oleks väiksem sotsiaalne kindlustunne, teeksid nad rohkem lapsi lootuses kindlustunnet kasvatada.

    «Ja võib-olla vajavad noored ka rohkem positiivset egoismi, et mõista, kes tulevikus – nende endi vananedes – neile toeks ja abiks saab olla,» ütles Evelin Ilves Õpetajate lehele antud intervjuus.

  3. Nüüd, kui maailm juba kenasti ära lõppenud on ja paanika üleskerkimise hirmu enam pole, on paras aeg meenutada kaks aastat vana uudist Pravdalt:

    It is about time science should say its word regarding the problem, and it did. SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), an independent non-commercial organization, released a sensational statement.

    Three giant spaceships are heading towards Earth. The largest one of them is 240 kilometers wide. Two others are smaller. At present, the objects are beyond the orbit of Pluto.

    The spaceships were detected by HAARP search system. The system, based in Alaska, was designed to study the phenomenon of northern lights. According to SETI researchers, the objects are nothing but extraterrestrial spaceships. They will be visible in optical telescopes as soon as they reach Mars’s orbit. The US government has been reportedly informed about the event. The ships will reach Earth in December 2012.

    The date of the supposed space contact with extraterrestrial civilization brings up thoughts about the Mayan calendar, which ends on December 21, 2012. Is it just a coincidence? Most likely, though, SETI researchers mistake the wish for the reality: fifty years of constant monitoring of space have not yielded any results.

    Esitatakse ka provokatiivne küsimus:

    Is all of that just spam or is it fantastic truth? Will we ever know?

  4. Postimees räägib siberlasega.

    Kui mõni arvab, et elu Siberis on võrreldes Eestiga hoopis teistsugune, siis on ta langenud kas eksiarvamuse või pettekujutelma küüsi. Tegelikult vahet pole, väidab teleprodutsent, kes võttis kaugel Venemaal aastaks ürgse koduperenaise rolli.

    Räägitakse skeptikast …

    Sa usud Vissarioni?

    Ma pole temaga silmast silma kohtunud, aga ma ei suhtu temasse küüniliselt ega ütle kindlalt, et ta ei ole uuesti sündinud Jeesus Kristus. Mind ei ole ta veel lihtsalt kõnetanud. Teie olete palju skeptilisemad! Mina olen valmis uskuma, et ta on päästja.

    … teadusest …

    (Arbo kõrvalt: suured teadussaavutused on tulnud sageli juhuslikult või hullumeelsushoos.)

    … meditsiinist …

    Käisin naistepuna korjamas. Ma isegi ei teadnud, mida sellega peale hakata, aga kuna teised korjasid, seda oli nii palju ja nägi ilus välja, siis ma korjasin ka. Sõitsime naistepunapuhmastega kodu poole, kui meid peatas jõeäärne onnielanik, kes pidas vaimustunud loengu naistepuna kasulikkusest ning õpetas tegema naistepunaõli.

    Kui selle pikk kasutusjuhend lühidalt kokku võtta, siis naistepunaõli olemasolu korral pole vaja mitte ühtegi teist arstirohtu. Meie lüpsilehma perenaine kurtis, et tal on randmed valusad. Mul oli just valminud võimas laar naistepunaõli, mida tahtsin tallegi pakkuda.

    Aga ta jõudis minust ette – ütles, et ta määrib käsi kompanii Sibirskoje Zdorovje toodetega ning on ise ka selle kataloogikauba müügiesindaja. Pistis mulle pihku värsked kataloogid ja lisas, et kõik tooted on tehtud puhastest ravimtaimedest salastatud retsepti järgi. Ma sain aru, et isegi siin looduses kahvatub otse metsast toodud taim kataloogikaubanduse ees.

    … ja lõppenud maailmast.

    Selles mõttes on mul kahju, et maailmalõpp ära jäi. Siis saanuks teada, mis on minu elus ikka tõeliselt hädavajalik, mida elus tegelikult tarvis läheb ja mida sugugi mitte.

  5. Wall Street Journal’i teatel meenutab patriarh Kirill oma lõbusatele kitlivendadele, et need enne auto juhtimist pühi sakramente ei tarbiks ja kui siiski asjaks läheb, siis juhiksid odavaid autosid. BMW aktsia on 0.72% võrra langenud.

    The Russian Orthodox Church has been marred by scandals in 2012, some of which were vehicle-related. Social networks, popular with the Russian opposition and the country’s politically active middle class, have been inundated with photos of the clergy’s expensive cars.

    In August, a monk identified as Ilya crashed into road workers in Moscow while driving his Mercedes SUV. He killed two people in the incident, leaving the scene without calling for help, said the police, according to state-run news agency RIA.

    Va primaat ise sõidab ringi limusiiniga. Tal on vabandus ka — Vladimir Vladimirovitš sunnib.

    Kirill, who became the head of Russia’s Orthodox Church in February 2009, said that he uses cars from the state car pool and, as a guarded official, cannot use any other vehicles. The highest officials of the state in Russia mostly use armored Mercedes limos.

  6. Space.com vahendab ennustust, et eelseisval aastal leitakse esimene teine Maa moodi planeet.

    The first truly Earth-like alien planet is likely to be spotted next year, an epic discovery that would cause humanity to reassess its place in the universe.

    While astronomers have found a number of exoplanets over the last few years that share one or two key traits with our own world — such as size or inferred surface temperature — they have yet to bag a bona fide “alien Earth.” But that should change in 2013, scientists say.

  7. Eesti Evangeelne Allianss — это Meego Remmel. Juhuks, kui keegi veel ei tea.

    Miks vaeseke oma usuasjadega Eesti Kirikute Nõukokku ära ei mahu ja omaenda allianssi vajab, selle üle võib muidugi vaid spekuleerida.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga