Mida vaktsiinivastased räägivad

Pudipõll: Ütle oma sõpradele, et MMR on turvaline. badscience.netVaktsiine peetakse teadusliku meditsiini üheks suurimaks saavutuseks rahva tervise tagamisel. Sellele vaatamata on häälekas vaktsineerimisvastaste liikumine viimastel aastakümnetel mitmel moel vaktsineerimise ohutuse ja tõhususe kahtluse alla seadnud. Seni pole aga teaduslike meetoditega uuritud, mida vaktsineerimisvastased oma interneti kaudu kättesaadavate kodulehtede vahendusel räägivad. Internet on oluline infokanal ja väga suure tõenäosusega satuvad lapsevanemad ka vaktsineerimisvastaste külgedele, kui otsitakse teavet vaktsineerimiste kohta.

Ameerika Arstide Liidu ajakiri (JAMA) avaldas juba 2002. aastal uuringu selle kohta, milliseid väiteid tüüpilised vaktsineerimisvastaste kodulehed sisaldavad.

Vaktsiinid põhjustavad idiopaatilisi (selge tekkepõhjuseta või teadmata põhjusega) haigusi. See väide esines peaaegu kõigil vaktsineerimisvastastel kodulehtedel. Peamised nimetatud haigused olid autism, immuunsüsteemi häireid, diabeet, neuroloogilised haigused (sh ajukahjustused, õppimishäired, tähelepanuhäired, antisotsiaalne käitumine), ekseemid, astma jt.

Mitmikvaktsiinid ja saastunud vaktsiinid on eriti ohtlikud. Oli isegi viidatud paarile uurimusele (A. Wakefieldi osalusel tehtud), mis seda väidet näisid kinnitavat, aga jäeti viitamata mitmetele muudele uuringutele ja ülevaadetele, mis seda seost ei kinnita.

Vaktsiinid likvideerivad loomuliku immuunsuse ja vaktsiinidest saadud immuunsus on ajutine. Juurde öeldakse, et “normaalsel” moel saadud haigused treenivad immuunsüsteemi ning ennetavad astmat ja atoopiat, aga vaktsiinid häirivad seda protsessi.
Ajutise immuunsuse väide esines 81% kodulehtedel.

Vaktsineerimise kahjulikud kõrvalmõjud on alaraporteeritud. Seda väitsid lausa 95% vaktsiinivastaste kodulehtedest. Põhjused on aga erinevad – osad ütlevad, et arstid ei saa neist kõrvalmõjudest aru või ei raporteeri neid korralikul moel, teised on kindlad, et teatud agentuurid tegelevad tõe kinnimätsimisega.

Haigused on niigi taandunud ja alternatiiviks on homöopaatia. Kolmveerand kodulehtedest sisaldab väidet, et haigestumised hakkasid vähenema enne vaktsineerimiste algust tänu paremale hügieenile, kuid au antakse teenimatult vaktsineerimistele. Homöopaatia, alternatiivsed ja looduslikud meetodid edendavad immuunsust, abiks rinnaga toitmine, korralik toitumine. Homöopaatiat pakutakse ka vaktsineerimisjärgsete vaevuste leevendamiseks. Paljud lehed ründavad Pasteuri ja haiguste pisikuteooriat.

Vaktsineerimispoliitika on ajendatud kasumist. Valdav enamus vaktsineerimisvastastest lehekülgedest väidab, et ravimifimad teenivad vaktsiinide pealt hiiglaslikke kasumeid, mille abil saab muu hulgas negatiivse info kinni mätsida. Äärmuslikumad väidavad koguni, et arstid on ravimifirmade poolt otse motiveeritud aina enam vaktsineerima.

Inimõiguste rikkumine. Vaktsineerimiste register on Suure Venna üks versioonidest, kohustuslik vaktsineerimine pole kooskõlas isikuvabadustega.

Aborteeritud loote kudede kasutamine. Kolmandikule on mureks, et osad viirused on kasvatatud aborteeritud loodete rakukultuuridel.

Väga levinud olid tunnistajate lood väidetavalt vaktsineerimise tõttu kahju saanud lastest ning antakse õigusnõu, kuidas vaktsineerimisest hoiduda.

Sellised kodulehed esitavad mitmeid väiteid, mis on eelretsenseeritava teaduskirjanduse poolt kinnitamata. Need väited jagunevad suures plaanis kolme teemasse:
* vaktsineerimise ohutus ja efektiivsus;
* kohustuslik vaktsineerimine on õigustamatu sekkumine inimese õigustesse; usaldamatus, mis väljendub uskumuses, et valitsusasutused varjavad teavet;
* alternatiivsed ravimeetodid on paremad kui teaduspõhine tervishoid ning vaktsineerimine muutub seetõttu ebavajalikuks.

Enamus nendest argumentidest on pärit 19. sajandist, mil kohustuslik rõugete vastu vaktsineerimine hoogu kogus.

Enam kui pooled kodulehtedest sisaldasid lugusid lapsevanematelt, kes uskusid, et nende laps oli vaktsiinide tõttu surnud või jäädavaid kahjustusi saanud, veerandil esitati ka kahjustustega laste pilte. Samal ajal on kujutised vaktsineerimiste silmnähtavatest kasudest kadunud, kuna kadunud on vastavad haigused, nt lastehalvatus.

Kuigi selle uuringu ülesanne polnud hinnata väidete meditsiiniliste algallikate tõepärasust, siis ühes teises uuringus leiti, et nende allikate sisu on tihti väärtõlgendatud. Paljud väited said toetust homöopaatilisest või muust alternatiivmeditsiinilisest kirjandusest. Tüüpiline tehav loogikaviga on post hoc ergo propter hoc (peale seda, järelikult seepärast), ehk aetakse segi assotsiatsioon ja põhjuslikkus.

Uuringu täistekst: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/287/24/3245

Vist kõiki neid ja enamgi veel väited võib eestikeelsena leida kohalikult vaktsineerimisvastaselt kodulehelt IAmFree.

197 Replies to “Mida vaktsiinivastased räägivad”

  1. Paljud lapsevanemad on vaktsiinide osas kahtleval seisukohal. Asjata, nagu on korduvalt tõdetud. Osad lapsevanemad ei lase oma lapsi üldse vaktsineerida, osad jällegi teevad seda valikuliselt ning pikema aja jooksul.

    Ameerikamaal on dr Robert Sears välja pakkunud oma ajakavad neile, kes kõhklevad-kahtlevad, kuid oma lapsi päris ilma vaktsiinide kaitseta ka ei soovi jätta. Tema soovitusi tuntakse kui “Dr Bob’s Alternative Vaccine Schedule”, mida ta tutvustab oma raamatus The Vaccine Book: Making the Right Decision for Your Child.

    Ameerika pediaatite akadeemia ajakirjas on aga selgitatud ta raamatus esinevate väidete paikapidamatust ning ohtlikkust. Peamine etteheide seisneb selles, et doktor ei taha või ei oska vahet teha heal ja halval teadusel ning sellest tulenevalt on ta soovitused lugejale mitteharivad ehk lausa eksitavad.

    Tervet artiklit on võimalik lugeda siit:
    The Problem With Dr Bob’s Alternative Vaccine Schedule
    Paul A. Offit and Charlotte A. Moser
    Pediatrics 2009;123;e164-e169
    DOI: 10.1542/peds.2008-2189

  2. Keegi “faktipõhiselt” kirjutas:

    Küll võib teatud juhtudel põhjustada aeglast tüüpi ülitundlikkust (iga aine võib põhjustada ülitundlikkust)

    Ei, ainult niisugused ained, mis vähemalt mõnikord antikehadele jalgu jääda võivad. Klassikaline näide ainest, mis kunagi ülitundlikkust ei põhjusta, on vesi.[1] Veel mitmed anorgaanilised ühendid ja näiteks kõik väärisgaasid on võimetud otsest allergilist reaktsiooni provotseerima.

    [1] Õige sousti sees saab sellest “vesinikhüdroksiid on nii salakaval aine, et immuunsüsteem ei pane seda tähelegi — ja valitsus lubab seda meile kraanist serveerida!” paanika kokku panna.

  3. Sihuke ketserlik mõte:

    Alternatiivikalembestele vanematele meeldib “valida”. Mis oleks, kui pakuks neile valikut “tavalise”, “feng shui printsiipe järgiva” ning “astroloogiliselt korrastatud” vaktsineerimiskava vahel? Vaktsiinid on kõigis samad (aga seda avalikult ei öelda), lihtsalt kahel viimasel juhul “korrigeeritakse” täpseid vaktsineerimise kuupäevi, et kuu faaside või tuule suunaga “ühilduda”.

    Rahvatervisele oleks kindlasti kasulikum, kui woolased ei vaidleks selle üle, kas vaktsineerida või mitte, vaid selle üle, missugused nädalapäevad või Merkuuri seisud vaktsineerimiseks sobivamad on.

  4. @dig – Aga tee proovi: kirjuta mõnda parafoorumisse vastavateemaline sissekanne koos kõikide pararetoorika “heade” tavadega.

    Teisest küljest on taoliste võtete moraalne pool kergelt öeldes küsitav.

  5. Ei osanud kuhugi mujale panna, siis panin siia. Eks Martin tõsta ümber, kui veel üht omaette teemat väärib.

    Vaidlesin mõni nädal tagasi ühe noore emaga õllekannu taga selsamal teemal. Märkimist väärivad järgmised asjad.

    Esiteks: laialtlevinud loogikavead – põhjusliku seose eeldamine (“pärast seda” ei pruugi olla “selle pärast”) ning teiseks meetodipõhine üldistamine (arvamus, et vaktsiini kui sellise kõrvaltoime kohta on võimalik midagi öelda olenemata sellest, mis haiguse vastu on vaktsiin mõeldud või mida see abiainetena sisaldab). Esimese alajuhuna käibivad isiklikud tuttavad, kelle laste seisund olevat pärast vaktsineerimist halvenenud.

    Teiseks: vandenõuteooria ravimifirmade lobitööst. Täielikult loogikavaba: ravimifirmad teeniksid palju rohkem raskete massiliste haigestumiste pealt kui vaktsineerimise pealt.

    Kolmandaks: loodusteaduslikult põhjendamata või väärad väited, millest markantseim oli “vaktsineerimine ei hoia ära haigestumist, vaid leevendab haigusnähte”. Kui palusin selle allikaviidet, lubati saata autoriteetse lehekülje URL, mida pole aga senini laekunud.

    Neljandaks: tõenäosustes mitteorienteerumine. Rea vaktsiinide võimalikud kõrvaltoimed võivad olla krambid, kooma ja surm, samas suurel osal ravimitest on põhimõtteliselt sellised äärmuslikud tüsistused võimalikud. Näiteks difteeria, teetanuse ja läkaköha kolmikvaktsiini puhul on raskete tüsistuste tõenäosused krampidel 1 : 14 000, koomal või ajukahjustusel vähem kui 1 : 1 000 000. Sama käib mõnede vaktsiinide abiainetes leidunud elavhõbedakoguse hindamise kohta (näiteks ebakohane võrdlus hambaplommidega).

    Viiendaks: kartus vaktsiinide abiainete toime ees. Minu oponent küll teadis, et elavhõbedat enam ei kasutata, kuid pelgas munavalgeallergiat.

    Kuuendaks: osundamine sellele, et tema laps elab keskkonnas, milles on teatud haigustesse nakatumine välistatud. See võib olla rohkem põhjendatud, sest üldised vaktsineerimissoovitused koostatakse statistika ja tõenäosuste alusel. Põhimõtteliselt võib möönda, et enne kui laps käima õpib, ei pruugi tal ohtu teetanusse nakatuda olla. Sama käib B-hepatiidi kohta – kuigi Eesti linnastumus on üle 70% ning enamus lastest võib kokku puutuda narkomaani poolt ära visatud süstlaga, on põhimõtteliselt samas kindlasti võimalik last kasvatada keskkonnas, kus nakatumine on vähemalt teatud eani välistatud. Antud konkreetsel juhul kõlab see usutavalt. Samas tasub kindlasti vaktsineerida haiguste vastu, mis on levinud väljaspool Eestit. Paljude haiguste tekitajad võivad Eestisse jõuda põhimõtteliselt ükskõik kust näiteks saastunud puuviljaga või siis nakatunu vahendusel. Jah, tõenäosus on väike, kuid riskida pole mõtet.

    Seitsmendaks: osundamine sellele, et teatud haiguste põdemine ei kujuta endast sellist probleemi, et peaks ennast tüütama vaktsineerimisega, muuhulgas ka tänu sellele, et sümptomite ravimine on võrreldes vaktsiinide eelse ajaga tohutult arenenud. Näiteks toodi tuulerõuged, punetised ja leetrid. Kui kahel esimesel juhul võib minu oponendil ses mõttes õigus olla, et tagajärjed pole vähemalt lapsena haigestumisel eriti kõneväärt, siis leetrite tüsistused on oluliselt tõenäolisemad kui leetrivaktsiini omad (ühel haigel kümnest tekib tüsistusena kopsupõletik või keskkõrvapõletik, harvem entsefaliit ehk ajupõletik). Iseäranis tähelepanuväärne oli jutt emadest, kes üksteise haigetel lastel külas käivad, et nende lapsed ikka oma leetrid loomulikul teel kätte saaks. Paraku kõlas jutt usutavalt.

    Mulle näib, et vaktsineerimisega on seotud oluline kommunikatsiooniprobleem. Vaktsiin.ee küll pakub infot selle kohta, millal ja kui sageli millegi vastu vaktsineeritakse, kuid korralikult süstematiseeritud lehekülge võimalikest kõrvaltoimetest ja vastunäidustustest ei ole. Teatavasti on ka vaktsiinide puhul teatud haigusi ja seisundeid, mida tuleb käsitleda erireeglite järgi. On elementaarne reegel, et infovaakum täidetakse varem või hiljem desinformatsiooniga.

    Minu meelest oleks tungivalt vaja lehekülge, kus oleks:
    1) üles loetud tervet last tabada võivad kõrvaltoimed koos tõenäosustega, võrrelduna vaktsiini abil välditavatesse haigustesse nakatumise tõenäosuste ja võimalike tagajärgedega ja nende tõenäosustega;
    2) nimekiri haigustest ja seisunditest, mille puhul tuleks teatud haiguste vastu vaktsineerimisest hoiduda;
    3) teave kasutatavate abiainete kohta ning võimaluse kohta last allergilise reaktsiooni suhtes eelnevalt testida;
    4) enam levinud väärarusaamade käsitlused.

    Usutavasti on õige, et suur osa arste on tüdinud nende jaoks elementaarsete tõdede selgitamisest ja suhtlevad seetõttu mõnevõrra tõrjuvalt. Võib väita, et ratsionaalset inimest ei aja solvumine mõne mitte just kõige suhtlusaltima arsti peale posijate manu, aga kahjuks ei ole märkimisväärne osa noortest emadest (ega inimestest üldse) ses mõttes ratsionaalsed. Valeinfo küllus võrgus on muljetavaldav ning tänapäeval loeb ka humanitaar ennast suuteliseks otsingumootori abil tõde välja selgitama ka siis, kui see võib tähendab oma lapse tervise või isegi elu üle otsustamist.

  6. Loen seda lõnga ja mõtlen omaette…

    Mitte muffigi ei ole muutunud. Mingid tolad korrutavad oma õpikutarkusi. Elutarkust neil ei ole. Omaarust suured teadlased, teadmisi aga napib. Ammuilma on juba näidatud, et vaktsineerimine jms on selleks, et inimesi allutada ja muuta neid kergesti juhitavateks.

    Ammu oleks aeg, et keegi selle teadusmaffia teod päevavalgele kisuks. Kui Looja vähegi tervist ja aega annab, siis ma sellega ka suvel tegelen. ST. kirjutan pikema artikli teaduse metodoloogia pudulikkusest, valikulisest tõest jms., vaktsineerimise valest muu hulgas.

    Aga siia ei ole mõtet sellise teemaga tulla, arvatavasti, siin ju kestab NL’i aegne sotsialistlik materialims edasi.

  7. Muide, pärast mõningast (möönan, et pealiskaudset uurimist) ei leidnud ma siit lehelt kanalit, mille kaudu ma saaks oma kaastööd edastada. Kas pikemate tekstide (artiklite) edastamine on ainult liikmete eralõbu?

  8. Miskipärast tuli meelde- 50% ühiskonna IQ on alla 100; seega selgitustöö võib venida pikale ja anda mittesoovitud tulemusi.
    ***
    Või vaktsineerimise/mitte-vaktsineerimise näol samuti tegemist mingi trendi-ilmunguga? Kui naabripoiss ei ole vaktsineeritud, jätta enda jõnglane ka süstimata?
    ***
    Ennast häirib pigem see, et koolides on rääkitud haigustest, vaktsiinidest jne, kuid ometigi leidub neid, kes leiavad, et räägitu on vaid “õpetaja isiklik seisukoht” või “ülemaailmne vandenõu”.

  9. vaktsineerimine jms on selleks, et inimesi allutada ja muuta neid kergesti juhitavateks.

    Küll sinu ettekujutatud maailm võib ikka jäle ja kuri olla… Öösel ikka magada saad, või ei lase hammastekrigin uinuda?

  10. @.-. – Teadusmaffiast loeks tõesti huviga; arvan, et siinne seltskond kuulaks suisa elevusega. A’ kui sa murettegeva “keskkonna” all mõtled seda, et jutu üle enne takkakiitmist või mahategemist mõeldakse, siis oleks kindlasti ohutum mõni tagasisideta avaldamisvorm valida.

  11. Mingid tolad korrutavad oma õpikutarkusi. Elutarkust neil ei ole. Omaarust suured teadlased, teadmisi aga napib. Ammuilma on juba näidatud, et vaktsineerimine jms on selleks, et inimesi allutada ja muuta neid kergesti juhitavateks.

    Me ei ole tolad. Meid kõiki on lihtsalt vaktsineerimise teel allutatud ja juhitakse siia postitama. Muidu oleme me kõik päris kenad inimesed.

  12. miskipärast usun ma, et ka teatav eelkõnelenud kodanik on omal ajal vaktsineeritud ning seega kergesti mõjutatav ja ilmselgelt ka juba kellegi poolt allutatud.

    aga kui nüüd tõsiseks jääda ( ;-) ), siis mismoodi kord juba vaktsineeritud inimesed oma vaktsineeritust tühistada saaks? vaat vanal heal ajal oli lihtne – nühiti ristimine (üks tollane isemõtlemisevastane vaktsiin) luuaga maha (siinkandis näiteks 1343.a laiemalt praktiseerimist leidnud meetod) aga mida tänapäevaste vaktsiinidega teha tuleb? mulle on kuskilt kõrva jäänud, et mõnikord saab abi näiteks david icke’i raamatute lugemisest aga kas see vastab tõele ja kas on ka muid vahendeid?

  13. Ammuilma on juba näidatud, et vaktsineerimine jms on selleks, et inimesi allutada ja muuta neid kergesti juhitavateks.

    Siia sobiks üks lõiguke Douglas Adamsi sulest:

    (eelneb vanamehe pikk jutt hiirtest kes maailma kontrollisid)
    “You know,” said Arthur thoughtfully, “all this explains a lot of things. All through my life I’ve had this strange unaccountable feeling that something was going on in the world, something big, even sinister, and no one would tell me what it was.”

    “No,” said the old man, “that’s just perfectly normal paranoia. Everyone in the Universe has that.”

  14. Jason ütles:

    aga mida tänapäevaste vaktsiinidega teha tuleb

    Väga lihtne: tood kolm sõpra vaktsineerimisele, siis annab kohalik soolapuhuja Sulle tõendi, et oled vaktsineerituse-patust lahti saanud.

  15. Tahtsin tollele postitusele vastusena öelda eelkõige seda, et oleks väga vajalik, kui saadaksid oma ettepanekud vaktsineerimisteemalise veebilehe kohta otse sotsiaalministeeriumile – kas rahvatervise osakonna juhatajale näiteks andmed peaks olema SoM veebilehel.

    Tehtud.

    Samas, objektiivset vaktsineerimisteemalist infot edastav veebileht ei saa mu arust olla ühe inimese eraalgatus – selliselt poleks ta autoriteetsem ega usaldsväärsem kui vaktsineerimisvastased veebilehed.

    Samas kuskil keegi peab otsa lahti tegema – kui keegi koostaks kasvõi kalendervaktsiinide kohta mngi sellise käsitluse, siis võiks loota, et autoreid-toetajaid hakkab lisanduma. Ka ühe inimese poolt korralikult allikaviidetega ja süsteemselt esitatud infoga lehekülg oleks palju parem kui üldse mitte midagi.

    Kogu see asi võiks muidugi olla ka kliinik.ee teema.

  16. Ürgemade võitlus tavameditsiini reeglite vastu

    Seetõttu läks rahvusringhäälingu poole teele ka lastearstide ja infektsioonihaiguste seltsi ühisavaldus.

    «Lastearstid on tõsiselt mures, et Eesti Rahvusringhääling avalik-õigusliku telekanalina levitab ilma spetsialistide poolsete kommentaarideta väidet, et lapsi pole vaja vaktsineerida ja kaitsesüstimine on kahjulik ning igasuguste haiguste vastu aitab uriiniravi,» seisab avalduses.

  17. Ron Paul on Ron Paul. Teda häirib see, et 18. sajandil ei pandud põhiseadusesse kirja, et inimesi vaktsineerida tohib ja Internetti rahastada tohib ja tulumaksu korjata tohib.

    Talle ei tasu liiga palju tähelepanu pöörata.

  18. Otsisin lehepäisest siinsete skeptikute üldist proofiili või määrangut aga tulutult.
    Kuna :
    skeptitsismile, millega peab kaasnema kahtlus, vastandub iga kord dogmatism, mis tähendab selle uskumist, milles skeptitsism kahtleb;
    siis on ka normaalne et tekkivad pinged inimeste vahel kes pole endale selgeks teinud kes nad ise on ja kuhu nad sattusid.

    Pakuks siis Celticule ja ka teistele dogmaatikutele ühe skeptitsismi definitsiooni paljudest.
    Ehk lehe omanikud parandavad või täiendavad mind?

    Skeptitsism tuleneb positiivse teadmise ebaõnnestumise kogemustest, erinedes sellega kahtlusest, millega kriitiline mõtlemine peab algama. Reeglina tähistab skeptitsismi esiletõus mingi filosoofiaperioodi lõppu.
    Skeptitsismi ajendiks on dogmaatiliste filosoofiate üksteisele vasturääkimine.
    Skeptitsismi esiletõusu põhjust on nähtud väärtuste kriisis.
    Franz Brentano esitas 1895 õpetuse neljast faasist. Nii antiikfilosoofia, keskaja filosoofia kui ka uusaja filosoofia läbib Brentano järgi neli faasi, millest skeptitsism on kolmas faas (ja teine allakäigufaas). Keskajal esindab seda nominalism, uusajal Hume.
    Umbusule teaduse vastu järgneb neljanda faasina reaktsioon skeptitsismile uue, kuid pelgalt vägivaldse dogmatismi näol.

    allikas — Vikipeedia

    PS
    Skeptikute järgi on õigem öelda et Päike tiirleb ümber Maa!!! Asi on taustsüsteemides. Kahe objekti liikumise kirjeldamiseks peab olema taustsüsteemil ( ja ka jälgimisseadmetel) pidepunkt ja selle asetamine Päikesele või mingisse kosmosenurka pole ju reaalselt võimalik . Maale paigaldatud taustsüsteemi suhtes tiirleb päike selle ümber …. Kõik muu on juba eeldused ja järeldused st dogmaatikute ja vaimumaailma jura ja skeemi lihtsustamine……Proovige praktiliselt tõestada vastupidist.

  19. Sorry , Celtic.
    Võib -olla siiski mitte süüdistus vaid lihtsalt ennatlik järeldus selles teemas oleva jutu põhjal. Dogmaatiku maailmapilt on ju siiski kujunenud rohkem filosoofiliste ja uskumuslike trendide kui “tõestatud” faktide põhjal. Äärmusnäiteks Mao Zedong.
    Aga teema kohta:
    Ise jäin nõuka ajal hepatiidi vaktsiinist ilma.Olin lihtsalt massivaktsineerimise ajal ühikas haige. Pärast oli hea meelgi sest üle poolte poistest põdes seda vaktsiini mitu päeva.Osa palavikus , osa ka oksendas. Koolist anti lihtsalt ja ilma tõendita vabaks.
    Kroonus lõuna-siberis viidi 1000 meest õppustele pärapõrgusse. Ilmselt mingite GULAGi laagrite varemetele.
    Mingit epideemiat ei tekkinud aga sõjaväe haiglas saime siis kokku need 12 meest tuhandest kes olid jäänud erinevatel põhjustel vaktsineerimata. Üks suri ,ülejäänud pääsesid 2…3 kuu pärast maksakahjustustega. Minul ca25..40%. Esimesed 10 aastat peale kroonut dieedil, edasi ei teagi kas läks paremaks või siis olen lihtsalt harjunud.
    Mis oleks toimunud ilma kohustusliku vaktsineerimiseta ma ei taha teada.
    Ma ei võta isiklikult süüdistusi narkomaanias.
    Teisalt on praegu väga raske saada kätte infot konkreetse vaktsiini toime kohta näiteks kuna Eestis esineb vähemalt kaks tüve puukentsefaliiti siis kas meil pakutav vaktsiin toimib mõlema tüve puhul ? Ka selle haigusega on mul väga lähedased ja kurvad kogemused .

  20. Puukentsefaliidi viirusi on ikka meil siin Eestis üks, küll on Eestis kaht liiki puuke (võsapuuk ja laanepuuk), mõlemad võivad olla puukentsefaliidi viiruse kandjaks, aga vaktsineeritakse ikka viirusliku entsefaliidi, mitte puugi vastu ju:)

  21. Tahtsin tollele postitusele vastusena öelda eelkõige seda, et oleks väga vajalik, kui saadaksid oma ettepanekud vaktsineerimisteemalise veebilehe kohta otse sotsiaalministeeriumile – kas rahvatervise osakonna juhatajale näiteks andmed peaks olema SoM veebilehel.

    Tehtud.

    Mingit vastust pole tulnud.

  22. Kas keegi on tähele pannud, milline vaktsiinivastaste paanika enamuse seagripialaste artiklite kommetaariumites valitseb? Kui skeptik.ee’s loodaks rubriik “kuu vandenõuteooria” jätkuks materjali vähemalt aastaks.
    /Siinkohal, ma absoluutselt ei väida, et seagripivaktsiin oleks täiesti ohutu vms. Arvatavasti ei ole – kiiruga tehtud ja vähe katsetatud ikkagi/.
    Mäletab keegi, mis teooriad 90ndatel valitsesid? (Vahepeal on olnud sars ja linnugripp) aga oma põhikooliajast ma nagu ei mäleta mingeid selliseid asju?

  23. @väike My – gripi põdemine 90-algupoolelt(võis ka 80-te lõpp olla) meenub küll, aga seda et tal mingit ilusat nime oleks olnud, ei mäleta. Arst, kes koduvisiidil käis, ütles tookord, et gripivältimiseks tema ise võtab tableti aspiriini mustakohviga. Tema oli seda omakorda kuulnud mingilt teiselt vanemalt arstilt. Olen seda ise kasutanud, kui keegi juba on kodus gripis olnud või mingil muul põhjusel on grippi karta olnud. Mõnikord on õnnestunud terveks jääda, alati mitte. Eks vist oleneb organismi üldseisundist. (Ma ei ole vaktsineerimisvastane) See vist oli nüüd selline perekooli jutt rohkem. Vabandust. Ja nõrga südame korral pole see ka arvatavasti soovitav, lastele ka mitte ilmselt.

  24. Norras olid vaktsineerimisele pikad sabad. Hind 150 NOK,i. Sadakond inimest said eksituse tõttu isegi destilleeritud vett vaktsiini asemel. Kui Sumatrat ja teisi paiku India Ookeani kallastel tabas tsunaami, siis oli samalaadne paanika. Räägiti rohkem kui kahest tuhandest hukkunud norrakast. Hiljem avaldatud ametlikud arvud olid 10 korda väiksemad ning meediakanalitel läks kadus huvi asja vastu.

  25. Arst, kes koduvisiidil käis, ütles tookord, et gripivältimiseks tema ise võtab tableti aspiriini mustakohviga. Tema oli seda omakorda kuulnud mingilt teiselt vanemalt arstilt.

    Aspiriin ja kofeiin nüüd küll grippi nakatumist ära ei hoia, kuigi kofeiin koos aspiriiniga on üsna võimas enesetunde parandaja. Minu mälu mööda olid aga sellel kombinatsioonil ka omad ohud, aga kuna pole minu ala, siis rohkem ei patra. Siin on kindlasti pädevamaid kommenteerijaid.

    Näide aga sobib suurepäraselt illustreerima seda, kuidas meditsiinist saab folkloor.

  26. Tom Jefferson: “This pandemic really is: a commercial operation.
    Why else would the Australian government plan to immunize millions of people after the epidemic with a partially evaluated vaccine? […] It is assumed that once vaccinated, people will be protected. So the key question is how these laboratory markers relate to the protection of people. To answer the question we reviewed all influenza vaccines studies from 1948 to 2007. A straight answer is made difficult by the poor quality of these studies, but vaccines have performed very poorly especially in the elderly (for which they are universally recommended).”
    http://medicalconsumers.org/20.....or-threat/

  27. ma vaatasin, et seal on kommentaarides põhimõtselt kõik juba ära kommenteeritud. või mis sulle veel selgusetuks jäi? äkki küsid otsesõnu, mis sind huvitab?

  28. @Mister:

    Vaktsineerimisel nagu ka igasugusel muul mehhanismil pole 100% efekti. Seega on loomulik, et hoolimata vaktsiinist mõned haigusjutumid ikkagi aset leiavad.

    Aga mis puutub asjaolusse, et haigestunud olid enamasti vaktsineeritud lapsed, sellele on suhteliselt lihtne selgitus. Vanemad, kes oma lapsi ei vaktsineeri, väldivad ilmselt tohtrit muudel juhtudel ka ning kuna viidatud tõved ei ole eriti suure letaalsusega, siis on täiesti võimalik, et mittevaktsineeritud haigestunud lapsi poputati kodus koduste meetoditega terveks ning nad arsti juurde ja seega statistikasse ei jõudnudki.

    Lisaks on viidatud artikkel pealiskaudne ning ei käsitle karmimaid tõbesid. Samuti tuleks vaktsiinide juures vaadelda haigestumiste arvu mittevaktsineeritud piirkondades.

  29. Teadaolevad tõsised kõrvaltoimed, millel antud teatistes esineb ajaline seos vaktsiini manustamisega, mistõttu põhjuslik seos vaktsiiniga on võimalik
    Rotaviirusinfektsiooni vaktsiin: 4-kuusel imikul tekkisid mõni tund pärast vaktsineerimist soole invaginatsiooni nähud (rahutus, nutuhoog, meteorism, oksendamine, kõhulahtisus, veri väljaheites). Laps vajas kirurgilist ravi.
    Märkus: Kuigi kliinilistes uuringutes ei täheldatud võrreldes platseeboga suuremat invaginatsiooniriski, on turuletulekujärgselt väike risk selle tekkeks ilmnenud. Enamusel juhtudest on invaginatsioon tekkinud kuni 7 päeva jooksul vaktsineerimisest.
    Vaktsiini manustamisel tuleb lapsevanemale selgitada, et järgmiste sümptomite: äge kõhuvalu, püsiv oksendamine, verine väljaheide, kõhupuhitus ja/või kõrge palavik, tekkimisel tuleb koheselt pöörduda arsti poole.
    Rotaviirusinfektsiooni vaktsiini manustati 2011. aastal Terviseameti andmetel 1090 lapsele.

    Tuberkuloosi nõrgestatud elusvaktsiin: 2-kuusel imikul tekkis ligikaudu 2 kuud pärast vaktsineerimist lümfisõlme abstsess. Laps vajas kirurgilist ravi.
    Märkus: Süstekoha induratsioon ja haavandi teke mõni nädal pärast vaktsineerimist on sage kõrvaltoime (esinemissagedus >1/100), harvem võivad suureneda regionaalsed lümfisõlmed ning veelgi harvem (esinemissagedus <1/1000) võivad tekkida mädane lümfadeniit ja abstsess.
    Eesti andmebaasis on 7 teatist (perioodil 2008-2011), kus tuberkuloosi nõrgestatud elusvaktsiini manustamisel on tekkinud kaenlaaluse lümfisõlme suurenemine ja abstsess, mis 5-l korral on vajanud kirurgilist ravi. Ajavahemik vaktsiini manustamise ja abstsessi tekkeni on teatiste põhjal 2…4 kuud.
    Tuberkuloosi nõrgestatud elusvaktsiini manustati 2011 aastal Terviseameti andmetel 13 913 lapsele.

    B-hepatiidi vaktsiin: 12-aastasel lapsel tekkisid vaktsineerimispäeva õhtul alajäsemete krambid (kestvusega 1 minut, krambid kordusid iga 3-5 minuti järel), järgmisel päeval tekkis süstepoolse üla- ja alajäseme tuimus ja nõrkus, nähud püsisid üle nädala (edasine info puudub). Kompuuter-tomograafia uuringu leid ja vereanalüüside näitajad olid patoloogiata.
    Märkus. Paresteesia on B-hepatiidi vaktsiini teadaolev kõrvaltoime, mille esinemissagedus kliinilistes uuringutes on hinnatud harvaesinevaks (≥1/10 000 kuni <1/1000).
    B-hepatiidi vaktsiiniga vaktsineeriti 2011 aastal Terviseameti andmetel 29 274 isikut ja revaktsineeriti 149 isikut.

    Pneumokokkinfektsiooni vaktsiin: 7-kuusel lapsel tekkisid vaktsineerimisele järgneval päeval fokaalsed krambid ja teadvuse kaotus kestusega 15 minutit. Varasemate vaktsinatsioonide järgselt kõrvaltoimeid tekkinud ei ole. Uuringute leiud patoloogiata, MRI’d haiglas ei teostatud.
    Märkus. Pneumokokkinfektsiooni vaktsiini teadaolevaks harvaesinevaks (≥1/10 000 kuni <1/1000) kõrvaltoimeks on krambid, sh febriilsed krambid ning hüpotooniline-hüporeaktiivne episood.
    Lapsevanemaid tuleb informeerida, et lapsi…

  30. Lausa lust on seda arutelu lugeda. Muidugi tulevase arstina on mul väga kahju, et leidub nii palju skeptikuid ja vaktsineerimise vastaseid. Ja kurb, et neid ei anna kuidagi ümber veenda. Aga nagu teil siin korduvalt on öeldud, siis hulludega ei ole mõtet vaielda. Tahtsin lihtsalt veelkord tähelepanu juhtida mõnele asjaolule.
    1) ainukesed oma nime alt kommenteerijad on vaktsineerimise pooldajad
    2) valdav enamus, kes mingit teaduslikku kirjandust näideteks toovad on samuti vaktsineerimise poolt
    3) kahjuks pillutakse üksteist poriga (targem annab ju järele)
    4) meil on demokraatia ja paraku käivad asjad vabatahtlikkuse alusel – seega, kes ei taha vaktsineerida, palun, see on teie õigus, aga MÕELGE HÄSTI JÄRELE, NEED ON TEIE OMA LAPSED, KELLE TERVISEGA TE KATSETATE
    5) kui vaktsineerimise vastased toovad välja, et vaktsiinide mõju, efektiivsust jne pole piisavalt uuritud, siis mõelge selle üle, kui kaua on praktiseeritud laste mittevaktsineerimist ja mis tulemused sel olid – kes ei mäleta omast käest, lugege Tammsaaret
    6) mul on tõesti kahju, et enamus arste ei oska ega taha selgitada, miks on vaja vaktsineerida ja mille vastu, mis on olulised vaktsiinid ja mis soovituslikud (lastehalvatus vs hooajaline gripp), mis vanuseni saab vaktsineerimist edasi lükata jne – loodan, et tulevane põlvkond arste viib end selle informatsiooniga kurssi ja jagab seda küsijatele lahkelt

    (PS vastata pole mõtet, ma nagu nii ei satu siia enam)

  31. Vaktsiinivastaseid, nagu ka teisi, mitteratsionaalset mõistust kasutavaid sotsiaalseid gruppe ühendab üks lause – elu on ilus senikaua kuni jumal laseb lolle vohada nagu ohakaid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga