Vaktsiinivastaste töövõit: leetrite puhang USAs

Vastutustundlik ema viis lapse vaktsineerimisele.San Diegot tabas veebruaris ebatavaline leetrite puhang – haigestus 12 last, kellest 9 olid vanemate valikul vaktsineerimata ja 3 liiga noored, et vaktsineerida. Vanemad, kes on otsustanud oma lapsi mitte vaktsineerida, on väike kuid kasvav hulk vaktsiiniskeptikuid, kes võtavad vabastusi seadustest, mis nõuavad eelkooliealiste laste vaktsineerimist.

Kasvav arv erandlikke vabastusi teeb epidemioloogid, arstid ja rahvatervise spetsialistid murelikuks, sest vaktsineerimata lapsed on asjatult avatud tõsistele haigustele ning ohuks ka neile, kes küll on vaktsineeritud, aga kellel vaktsiin millegipärast ei tööta. Näiteks on leetrite vastu vaktsineerimine efektiivne vaid 95% juhtudel.

Leetrid võivad põhjustada kopsupõletikku ja ajukelmepõletikku, mis harvadel juhtudel võib ka surmaga lõppeda.

Ameerikas lubavad osariigid vabastusi religioossetel põhjustel, aga suurenev arv vanemaid kuuluvad hoopis teise gruppi – nad usuvad ebateaduslikele andmetele toetudes, et vaktsiinid põhjustavad autismi ja muid tõbesid. Sellele lisandub uskumus, et avalikkuse eest varjatakse teavet vaktsineerimise kahjulikkuse kohta.

Kui sellised erandid kuhjuvad, siis on oodata haigusphangut. Maailmas sureb leetrite tagajärjel üle 200 000 lapse aastas, kuid mitte kaua aega tagasi oli see number miljoni ligi ja on vähenenud tänu vaktsineerimiste. Tänapäeva Lääne inimene ei ole leetritega kokku puutunud ja seetõttu ei oska mõned lapsevanemad selle haiguse riske adekvaatselt hinnata ja mõeldakse välja olematuid vaktsineerimise riske.

Lastearstid peavad vaktsineerimist rahvatervise nurgakiviks, paljud arstid nimetavad vaktsineerimisest vabastuse võtjaid vaktsineeritud enamuse kulul elavateks parasiitideks.

Omal ajal oli vaktsineerimata laps vaesuse ja harimatuse tunnuseks, tänapäeval on keeldujad tihtipeale hästi haritud ja majanduslikult stabiilses seisus ning kannavad tervet komplekti lapsekasvatusega seotud uskumusi.

Osade loodusravimeelsete lapsevanemate seas on populaarsed nn viiruspeod. Viiruspidu peetakse haige lapse juures, kuhu teised lapsevanemad oma lapsi viivad, et needki haigusesse nakatuksid ja selle läbi põeksid, et naturaalset immuunsust ehitada.

Allikas: NY Times

Vaata ka: Vaktsiinivastaste töövõit: leetrite puhang Suurbritannias

114 Replies to “Vaktsiinivastaste töövõit: leetrite puhang USAs”

  1. Tegelikult on eeltoodud nimekirjas küll üks natuke verega seotud töö: “North Estonian blood donors, their motivation and informational needs”
    Pealkirja järgi otsustades on see tehtud doonoritele küsimustikke esitades. Hematoloogiaga on side, ütleme, hämar.

  2. Bettani

    “Ühelt, Eesti meditsiinikooli õppejõult, kes kaitses see kevad magistrikraadi Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas.” (25.03)

    Riho

    Tegelikult on eeltoodud nimekirjas küll üks natuke verega seotud töö: “North Estonian blood donors, their motivation and informational needs”
    Pealkirja järgi otsustades on see tehtud doonoritele küsimustikke esitades. Hematoloogiaga on side, ütleme, hämar.

    Jah, seegi aastast 2004, mitte sellel kevadel, s.o. 2008.
    Ma ise kirjutasin ekslikult 2007, vabandust, pidasin silmas ikka 2008.

    2007.a. ei ole hematoloogilisel teemal küll kaitstud ühtegi õendusteaduse magistritööd…

  3. Hematoloogia on selline teadus, mille avastused ja uuringud toimuvad laborites.

    Magistritöö eeldab anaöüüsi ja sünteesi oskust.

    Kui inimene teeb magistritööd õendusteaduses ei saa ta seda teha hematoloogia vallas, sest see ei puuduta otseselt õendusteadust ja talle öeldakse, et sorry vale teema.

    See aga ei välista tema teadmisi hematoloogia vallas, millega ta tegeleb ja ennast kursis hoiab. Kui ta paar korda aastas peab loenguid verest, siis iga kord ettevalmistusi tehes puutub ta kokku uute avastustega selles valdkonnas.

    Ma ei öelnud teile, et ta kaitses hematoloogia vallas magistrikraadi. Ta lihtsalt on selles valdkonnas spetsialist.

  4. Kui inimene teeb magistritööd õendusteaduses ei saa ta seda teha hematoloogia vallas, sest see ei puuduta otseselt õendusteadust ja talle öeldakse, et sorry vale teema.

    Sama hästi võiks oodata serveriruumi koristajalt, et ta rändkaupmehe ülesande lahendusest midagi asjalikku teaks. Vaatame nüüd reaalsusele silma – õed on madalama astme meditsiiniline personal ja ei ole eriti mingite otsuste tegemisel pädevad, eriti veel spetsialisti erialal, kus ka kõikide teiste erialade arstid spetsialistiga konsulteerivad. Ma isiklikult imestasin, miks õed levitavad mingeid linnalegende ja miks nende üldine haridustase aasta-aastalt alla käib. Vastus lausa karjub näkku – Tallinna Meditsiinikool on täiesti alla käinud.

  5. Tallinna Tervishoiu Kõrgkool

    Olen seda kooli siin blogis mitu korda seoses homöopaatiaga maininud. See on kool, kus peab loenguid (esialgu vist ainult täiendkoolituste raames) ei keegi muu kui Ülle Liivamägi.

  6. Californias on tänu vaktsiinivastaste usinale selgitustööle sel aastal juba üheksa last läkaköhasse ära surnud, kirjutab San Francisco Examiner:

    There have been 4,017 confirmed cases of the potentially fatal respiratory illness, known medically as Pertussis, with one quarter of the cases being reported in the Bay Area. In the nine county regions, 1,161 cases have been recorded. However, the illness has the symptoms of a common cold; so many cases are still unreported. According to State Health Officials, nine infants have died as a result of the illness. State Epidemiologist Dr. Gil Chavez told reporters at a news conference in Sacramento Thursday morning, “I think that we’re definitely in the middle of a Pertussis epidemic.”

    Viimati nähti nii tõsist epideemiat 1955. aastal. Mainimist võib veel väärida, et kõik surnud lapsed olid nooremad kui kolm kuud.

  7. Zimbabwes on leetrite puhang kahe nädalaga 70 last teise ilma saatnud, kirjutab AFP.

    HARARE, Zimbabwe — A measles outbreak has claimed the lives of 70 children in Zimbabwe over the past two weeks, mostly among families from apostolic sects that shun vaccinations, state media said Thursday.

    “The persistent refusal (of immunisations) by some segments of society means these closed communities have large numbers of unvaccinated children,” Manangazira said.

    Members of some apostolic sects in the country shun vaccinations and all other forms of Western medicine, saying it contradicts their belief in supernatural powers.

  8. Ma lugesin Bettani oopused kõik läbi, jumal paraku… Ma ei pea olema arst, et tema väiteid ümber lükata. Ma ei pea isegi omandatud ülikooliteadmisi meelde tuletama hakkama. Piisab sellestki, et ma olen kaks last saanud. Ja olen Rh-, abikaasa Rh+, nagu lapsedki, st kompetents omast käest – no kasvõi väide, et peale aborti ei tehta toda süsti – tehakse küll. Arst ekstra seletas, mis juhtudel süst tehakse, miks tehakse jne.

    Ma kulutasin hulga aega ja nüüd on mul lihtne küsimus – kust sellised lollid välja võetakse? Mina olin viimati nii loll ülikooli lõpetades, kui ma tõesti arvasin end ilmamaa tark olevat. Tänaseks on elu mind viinud niikaugele, et ma üritan enne rahvavalgustamisele asumist omaenese teadmised üle kontrollida, ja seda mitte ajalehesabadest, vaid eelretsenseeritavatest ajakirjadest ja austusvääriliste teadlaste kirjutet raamatutest/artiklitest.

  9. Jah, ja dr Raul Mardi on mulle kunagi isegi preventiivse meditsiini loengut lugenud. Ma olin üpsna ebameeldivalt üllatatud, kui üks tuttav sokutas mulle dr Mardi loengu “konspekti” kõikvõimalike toidulisandite kohta, sõnades, et see on meditsiinikooli loengumaterjal (see oli veel jubedalt kirjavigu täis ka, kes koostas?).

    Tore on teada toidulisanditest ja võimalikest ohtudest, väga kasulik. Et see aga päris surma maitse mõnele inimesele suhu tõi… mõni inimene ei julgenud pärast enam üldse midagi süüa ja ajas pakenditel näpuga järge ja kiljus hirmust, kui nägi nimetusi nagu “gluteen” – oih, vaata, gluteeni sisaldab!!! Appi, fruktoos! Päriselt, noh… Ja siis on muidugi tore, kui mõni inimene kirub, kuidas poejuurikad koledaid tapvaid nitraate sisaldavad, ja siis oma kasvuhoones tomatitele väetist valab :):)

    See on nagu mingi huvitavat sorti lobotoomia, kus reaalsus ja teadmised mõne inimese peas üksteisest täiesti eraldatud on. Teadmised ei peegelda reaalsust, ja reaalsuse kohta pole teadmisi.

  10. Time: USA-s pole viimased 15 aastat nii palju leetritesse haigestutud kui praegu.

    Notably, 89% of the 118 cases in the U.S. involved unvaccinated patients; of the 47 who were hospitalized, all but one had not been vaccinated. Recently, there have been declines in routine childhood vaccination rates in some areas of the U.S. due to fears about vaccine safety and the false belief that vaccines trigger with autism in children. /…/

    When people refuse or fail to complete vaccination, it puts others in the community at risk, especially babies under age 1 who are too young to receive the MMR vaccine and rely on vaccine coverage around them for protection, the CDC says. Even small lapses in coverage can result in large outbreaks of measles, which is highly infectious; following exposure, 90% of susceptible people develop the disease.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga