Läheb jälle lahti: Selgeltnägijate Tõeline Tuleproov, vol 2

Selgeltnägijate tõeline tuleproov, vol 2Telejaam Kanal 2 on välja kuulutanud uue vooru selgeltnägijate tuleproovi saatesse võistlejate leidmiseks.

Eeskätt on kandideerima on oodatud inimesed, kes on enda juures märganud erilisi võimeid, kuid ei tegele sensitiivsete teemadega iga päev. Võta ühendust ka siis, kui tead sellist tuttavat.

Registeerumiseks võta ühendust sulle sobival viisil.

Tel 51 992 296
tuleproov@kanal2.ee

Eelmisel korral oli võidusummaks 100 000 krooni. Selleks pidi võitja (Nastja) läbima hulga raskeid võttepäevi, tegema katseid, mis tihtipeale polnud üldse tema ampluaa või mis olid emotsionaalselt ja füüsiliselt koormavad (näiteks tegelema vägivaldsete surmadega ja osalema pikkadel väljasõitudel).

MTÜ Eesti Skeptik pakub 1000 eurot (15646,60 krooni), aga seda tunduvalt leebematel tingimustel kui Kanal 2 Selgeltnägijate tuleproovi saade:

  • Osaleja saab ise öelda, millist võimet või oskust testida. Tuleproovi saates on testid saate tegijate poolt ning kõigile ühe mõõdu järgi, aga meie arvame, et head kaugushüppajat pole mõtet kuulitõukega testida.
  • Üldjuhul peaks piisama ühest katsest ühel päeval. Tuleproovi saatega peab nädalate kaupa oma elu ümber korraldama.
  • Testile tulijat ei panda kellegagi võistlema, vaid ta teeb seda, mida ta omasõnul kõige paremini oskab. Tuleproovi saates kõlasid pidevad kahtlustused, et keegi püüab kedagi “mõjutada”, lisaks võib võistlusmoment mõnede arvamuste kohaselt tõelistele võimetele pärssivalt mõjuda.
  • Kui testile tulijat ei huvita niivõrd raha, vaid pigem oma võimete tõeline proovilepanek, siis pole mingit kohustust seda raha pärast teha. Tõe otsimine on ka meie meelest rahast tähtsam. Samas, kui raha on oluline, siis peale skeptik.ee katset on oma võimega võimalik ära võtta soomlaste 10000 eurot, IIG 50 000 dollarit, brittide 14000 naela ja lõpuks ka Randi miljon dollarit. Keegi ei keela ka meie 1000 eurole omapoolset panust juurde lisamast (raha ei pea enne kuhugi üle kandma, kui mõne testi tulemused seda ei nõua).
  • Soovi korral tagame testile tulija anonüümsuse. Tuleproovi saade tõi nii mõnelegi kas siis loodetud või kardetud kuulsust, mis mõistetavatel põhjustel igaühele sugugi ei sobi.

Kindlasti leiavad head lugejad veel häid põhjusi, miks lisaks telesaate tuleproovile ka skeptik.ee Tõelisest Tuleproovist läbi käia. Pakkumine on jõus kõigile, mitte ainult saates osalejatele.

Samas ei tasu muidugi loota, et meilt selle 1000 eurot niisama kätte saab. Selleks peab inimene sõnastama oma erilise paranormaalseks peetava oskuse, võime; koos kavandame katse, mis ühelt poolt peaks selle võime kõige paremini esile tooma, aga teisalt tagama katsetulemuse usaldusväärsuse.

Tõelisel tuleproovil osalemiseks anna endast teada e-kirja aadressil skeptik.ee [-ät-] gmail.com või siin kommentaarides.

Miks skeptik.ee seda teeb?
Uudishimust inimeste võimete ja maailma vastu. Kes siis ei tahaks olla tunnistajaks millelegi seninägematule ja avardada maailmataju?! Ega me mingid silmaklappidega eitajad ole!

Neist lugudest saate lugeda, kuidas eelmise tuleproovi Hannes, Geit ja Teur skeptik.ee testimisel osalesid:
Selgeltnägijate tõeline ja päris tuleproov
Selgeltnägijate tõeline tuleproov. Katseprotokoll ja pildid.

Tutvu kindlasti ka Tõelise Tuleproovi üldtingimustega.

130 Replies to “Läheb jälle lahti: Selgeltnägijate Tõeline Tuleproov, vol 2”

  1. Jason ütles:

    fööni abil näidati just selgelt ära, et see sünnib soojuse mõjul.

    …et see sünnib KA KUUMUSE mõjul. Ei saa tõestada, et pole telekineesi, kui minna kuskile ja tõsta tonn mulda ekskavaatoriga teise kohta. Et ekskavaatoris ongi asi: liigub küll ja palju rohkem ja palju kiiremini. Võiks ikka eeldada, et katsed on kuigivõrdki võrreldavad. Kriku pakutud 36,6 kraadi vesi on selles mõttes korrektne.

  2. @inz – telekineesi mitteolemist ei olegi võimalik tõestada. On võimalik näidata, et sama asja, mida mõned telekineesina demonstreerivad, on võimalik esile kutsuda ka nähtavalt mitteparanormaalseid võimeid kasutades.

  3. @inz – Fööni kasutati arvatavasti õhu konvektsiooni nähtuse ilmestamiseks – tegemist oli pigem demonstratsiooni kui katsega. Korralikus katses oleks mõistlik soojuse ülekandumist vältida, sest vastupidisel juhul tuleb tulemuste analüüsil hinnata ka õhu konvektsiooni mõju katseobjektile ja see on juba üpris keeruline.

  4. @inz – tänu jamaloogide põhupäisusele ei olegi siin mingit lõplikult korrektset varianti. kui võtta mannekeeni kummikäed ja soojendada need püsiva 36-37 kraadini ning spiraal seepeale keerleb, öeldakse, et jah – keerleb KA temperatuuri mõjul. kui jahutada “telekineetiku” käed 20 kraadini ja spiraal ei keerle, siis öeldakse, et telekinees toimubki vaid keha normaaltemperatuuril jnejnejne kuni sinnamaale välja, et telekinees toimubki vaid samaaegselt spiraalile peale puhumisega.

  5. @inz, @Jason – Sel juhul öeldakse, et telekineesi hüpotees on (esitatud kujul) falsifitseerimatu ja visatakse kaarega prügikasti.

    Teisest küljest on kirjeldatud situatsioon teatud määral ka eksperimentaatorite süü, et nad katset nii ei korraldanud, et seda üheselt tõlgendada oleks võimalik. Õhu konvektsiooni mõju on võimalik üpris täpselt hinnata. Kontrollides telekineesi hüpoteesi, katses, kus inimesel lubatakse spriaalile peale puhuda, tuleb ikkagi hinnata, mil määral spiraali liikumine puhumisest tingitud on – ehk tulenebki näiteks nii 2% liikumisest telekineesist. Kirjeldatud katse seda võimalust välistada ei suuda.

    Kolmandaks: selline katse telekineesiga veel seotud poleks – uuritakse siiski õhu konvektsiooni mõju spiraalile. Kui leitakse, et spiraali liikumine pole õhu konvektsiooni abil täielikult seletatav, siis on põhjust ressurside suunamiseks telekineesi hüpoteesi testimisele. Alustuseks tuleks see hüpotees muidugi üheselt sõnastada. Kui seda ei tehta, siis rakendub esimeses lõigus öeldu.

    Neljandaks ja viimaseks jääb asjaolu, et ressursid on piiratud. Korraliku uurimuse läbi viimine nõuab ajusid ja raha. (Esitatud kujul) on telekineesi hüpotees püstitatud eelkõige mõnede inimeste puudulike füüsikateadmiste tõttu. Seega, kui ei tuleks vahendeid eraldada mitte uurimuse tarvis, vaid reaalainete õpetamise edendamiseks. Tõsiseltvõetavate katsete asemel võiks aga läbi viia asjassepuutuvaid nähtuseid ilmestavaid demonstratsioone nagu antud juhul ka tehtud on.

  6. Jason ütles:

    @inz – tänu jamaloogide põhupäisusele ei olegi siin mingit lõplikult korrektset varianti. kui võtta mannekeeni kummikäed ja soojendada need püsiva 36-37 kraadini ning spiraal seepeale keerleb, öeldakse, et jah – keerleb KA temperatuuri mõjul. kui jahutada “telekineetiku” käed 20 kraadini ja spiraal ei keerle, siis öeldakse, et telekinees toimubki vaid keha normaaltemperatuuril jnejnejne kuni sinnamaale välja, et telekinees toimubki vaid samaaegselt spiraalile peale puhumisega.

    Sa lähed elegantselt mööda minu jutu sisust: et õrnadele naisekäekestele pandi vastu elektrijõul tuld purskav koletis. Ja väideti, et nii see käibki. Ja mina väidan, et põhimõtteliselt tõenäoliselt jah – nii see käibki, aga seda võiks korrektsemalt tõestada. Ei muud. Mille vastu sa vaidled?

    Ja see ei ole mingi õnnetus, et siin ei ole mingit lõplikku korrektset varianti, sest see katse on algusest peale ebakorrektne. Kui keegi väidab endal olevat telekineetilisi võimeid, siis nende kontrollimiseks korrektse katse korraldamine ei tohiks põhimõtteliselt kuigi raske olla. Aga siis see pole katse, kus on spiraal paigutatud tõmbetorusse.

  7. Martin Vällik ütles:

    @inz – vaatasin saatelõigu üle – fööniga vehkis saatejuht Roald Johannson.

    Siis anna andeks, mäletasin ebatäpselt. Usun, ja ei hakka ise üles otsima. Aga vähemalt olid sa selles lõigus vastaspoole eksperdi rollis ja seda tahes või tahtmata andsid taolisele “katsele” eksperdi autoriteedi.

  8. Hea mõte minuarust. Mõni psühholoog või ka suvaline muu arst võiks sobida, samuti mõni mälumängija. Päris lahe oleks kui fakt, et üks võistlejatest nõiavõimete olemasolu ei väida, jääks saladuseks kuni sarja lõpuni. Aga karta on, et Eesti väiksuse tõttu tuleks asi üsna kähku avalikuks ja sel juhul oleks ehk parem juba algusest peale lasta pseudo-nõial iga katse korral seletada mismoodi ta just oma järeldusteni jõudis. Vähemalt minu jaoks oleks see kõige huvitavam osa saatest.
    Kusjuures, asja teeks veelgi huvitavamaks kui nende loogiliste mõttekäikude kvaliteeti veelgi suurendada tuues saatesse mitu sellist pseudo-nõida, moodustades nendest arutleva grupi nii nagu mnemoturniiris. Igaüks natuke erineva ala spetsialist. Saate produtsendid võivad küll karta et see kahandaks vaatajate silmis nõidade võimeid ja sellega väheneb veidi vaatajaskond. Aga usun, et kui selline efekt ka on, siis kindlasti tuleb vaatajaid samas juurde nende hulgast kes loogilist mõtlemist naudivad. Ega asjata seesama Mnemoturniir pole nii palju aastaid vastu pidanud, peab ikka sedasorti saadete publikut ka eestlaste seas leiduma.

  9. Santa kirjutas:

    Hea mõte minuarust. Mõni psühholoog või ka suvaline muu arst võiks sobida, samuti mõni mälumängija. Päris lahe oleks kui fakt, et üks võistlejatest nõiavõimete olemasolu ei väida, jääks saladuseks kuni sarja lõpuni. Aga karta on, et Eesti väiksuse tõttu tuleks asi üsna kähku avalikuks ja sel juhul oleks ehk parem juba algusest peale lasta pseudo-nõial iga katse korral seletada mismoodi ta just oma järeldusteni jõudis. Vähemalt minu jaoks oleks see kõige huvitavam osa saatest.

    Eelmisel hooajal vestlesid osalejad muu meediaga üsna heldelt. Kui päris-saade seda osa sisse pista ei taha, võib tolle jutu ilmselt eraldi trükki anda.

    Carlost ei olegi Eestis korralikult tehtud.

  10. … pluss lisaintriig: nõiad saavad nüüd üksteist süüdistada selles, et keegi nende seast peab olema Kuri Nõiduse-vastane Nõid Skeptikute Seltsist. Isegi siis, kui sel aastal sokutamine ei õnnestu, peaks Õhtuleht või Delfi sellest “teooriast” vähemalt paar artiklit kokku panna suutma.

  11. sel aastal ei õnnestu enam miski sest võtted käivad. järgmiseks aastaks peaks tõesti saatma paar musta hobust kelle näod üldususele tundmatud kah katsetama. enne läbi tudeerida hulk loogikat ja külmlugemist ning muudkui tulle.

  12. Muide, loogika ja külma lugemise tudeerimise nimel võivad skeptikud regulaarselt klubilist tegevust ka teha. Mõlemad on otseselt skeptika-eesmärkidega seotud alad.

  13. valdek ütles:

    Kanal 2 võiks nõidade hulka lisada mõne tavalise inimese. Või koomiku. Või teadlase…

    See ka, et pimenduse huvides ei tohi ette teada olla, kes too on. Topeltpimendust siin ilmselt ei saagi, aga ühepoolne pimendus on siiski kasulik. Alustades kasvõi külmast lugemisest — inimest, kes lugejasse eelarvamusega suhtub, on märgatavalt raskem meelitada ettevõtmises korralikult osalema; kui loetav aga lugejale tagasisidet ei anna, siis kukub lugemine kergemini läbi.

  14. Selgeltnägijad panevad oma võimed proovile juba homme

    10. septembril alustab hittsaade “Selgeltnägijate tuleproov” uut hooaega.

    Saatejuht Urmas Eero Liivi kinnitusel ületasid tänavused osalejad saatetegijate julgemadki lootused. “Nende seas on hämmastavaid talente, kelle võimed ei jää kindlasti mulluse võitja Nastja omadele alla. Ehkki ma olen loomult skeptik, olen ma olnud tunnistajaks hetkedele, mis toovad kananaha ihule ja millele ma ei suuda leida ühtki ratsionaalset seletust”, ütles saatejuht Liiv.

    Ja-jaa, Urmas Liiv, oled loomult skeptik, oled-oled :-)

  15. k_v ütles:

    Kui ajaloo pikkusele vaatamata on mingid nähtused tänaseni paranormaalsed, siis ilmselt saabki tegu olla mingites täiesti erilistes oludes ilmnevate nähtustega. Umbes nagu keravälk.
    Karta on, et seda kurge kirvega ikka ei püüa.

    ei ole aegade algusest need nähtused paranormaalsed, pigem nagu on see paranormaalsus tekkinud paralleelselt mõistega ketserlus vms, võimeid on alati usutud. religioon on näinud kurja vaeva et seda arvamust muuta(ka teadus ei mahu religiooni raamesse). Discovryst nägin(ja olen mujaltki kuulnud-näinud) sellist asja et ntx NL ja KGB kasutas ekstrasensse, Venemaal olevat lausa mingi instituut, kuhu saavad sisse vaid andekaimad( üks eesti proua kirjutas raamatu sellest, kuidas ta seal õppis- kahjuks ei mäleta kes ega mis raamatuga oli tegu)…. nii et miskit kuskil toimub…

    mõni ei usu et eksisteerib elu mujal kui Maal…tõenäosus väidab vastupidist(ntx on vähetõenäoline et seda ei eksisteeri mujal kui Maal….või siis “eemaltvaatlejana” on vähe tõenäoline et eksisteerib elu Maal)

  16. Näedsasiis, missugune põnev kahe otsaga asi.

    link ütles:

    k_v ütles:
    Discovryst nägin(ja olen mujaltki kuulnud-näinud) sellist asja et ntx NL ja KGB kasutas ekstrasensse, …

    Ühest otsast ehitati Nõukogudemaal hoolega politseiriiki. Progress oli nii tähelepanuväärne, et tänapäevani kannab Lääne spionaatika tradecraft‘is kõige keerukam tööresiim Moskva reeglite aukartustäratavat nime. Politseiriigi ehitamise teenistusse rakendati röögatu kogus ressursse — nii tööstuslikke, militaarseid kui ka teaduslikke. Ja see tähendas, et teaduse egiidi all rahastas KGB rohkesti kõiksugust uurimistegevust, millel isegi õhkõrn potentsiaal oli, sealhulgas mitmesuguseid esoteerilisi uurimusprojekte, näiteks abielupaar Kirliane. Mõnikord läks raha täie ette — nii juhtus näiteks Lenini rajooni pioneeride nikerdatud USA riigivapiga, mille olulisima detaili autorlust Léon Theremin’ile omistatakse. Teinekord jälle oli tulemuseks Desintegraatori mastaabis fiasco. Väidetavalt lekkinud andmetel ongi KGB mitu aastat näiteks ekstrasensoorset kaugnägemist uurinud. Kurb küll, aga ilma igasuguste tulemusteta.

    … Venemaal olevat lausa mingi instituut, kuhu saavad sisse vaid andekaimad

    Ja siis sai Nõukogudemaa otsa. Uued müstikud ei hoolinud vanadest negatiivsetest kogemustest ja läksid ratsa rikkaks kehvasti haritud rahvale müstilise esoteerika pakkumisega. Ja rajasid instituute, kuhu saavad sisse ainult kõige usinamad maksjad. Vanades kasututes instituutides “uurinud” tegelinskid vajasid töökohti ja lõid ka kaasa.

    Eestis on ka olemas Intuitiivteaduste Kool.

    ( üks eesti proua kirjutas raamatu sellest, kuidas ta seal õppis- kahjuks ei mäleta kes ega mis raamatuga oli tegu)

    Ehk Ave Alavainu, Arstiks kuue päevaga?

  17. Seoses nõukajaga meenub mulle üks lõbus ajakiri nimega Junõj Tehnik. Seal õpetati, kuidas kahe nädalaga maja ehitada. Kõik joonised, materialikulu ja töönormid kirjas. Kellega ja mitu liitrit viina tuli juua, et materiali hankida, seda kahjuks ei kirjutatud. Siis leidsin sealt ka artikli, kus oli täiesti tõsimeeli kirjeldatud tulnukate lennumasina tööpõhimõtteid koos illustriatsioonidega! Väideti, et asjaga tegeletakse! Ilmselt olid selleks otstarbeks ka poliitiliselt haritud paralased leitud.

  18. Ka USA proovis NL-i eeskujul ekstrasensse kasutada, see materjal on kättesaadavam ja usaldusväärsem kui NL-i oma ja ikka ei midagi, nii et lõpuks see projekt lõpetati http://en.wikipedia.org/wiki/Stargate_Project.
    Ma ei tea, kas on siit juba läbi käinud aga “selgeltnägija” ja võlur Derren Brown räägib siin: http://www.youtube.com/watch?v=Xswt8B8-UTM Richard Dawkinsiga selgeltnägemisest lähemalt (intervjuu koosneb kuuest osast).

  19. valdek ütles:

    Siis leidsin sealt ka artikli, kus oli täiesti tõsimeeli kirjeldatud tulnukate lennumasina tööpõhimõtteid koos illustriatsioonidega! Väideti, et asjaga tegeletakse! Ilmselt olid selleks otstarbeks ka poliitiliselt haritud paralased leitud.

    Minu mäletamist mööda cater‘is Юный Техник geek community‘le. ;-) See tähendas, et nad kirjutasid kõigest, mis võiks sihtgrupile huvi pakkuda — avaldasid nii SciFi’d, telesatelliitide efemeere kui ka juhendeid säherduste koduste kõrgtehnoloogiliste riistade nagu isekeerlevad murukastmisriistad kokkupanemiseks.

    See, et mõned lugejad oma aiagnoomide ja aiakärbseseente vahele aialendtaldrikuid ehitasid ja siis üksteisele lendavaid taldrikuid viskasid, ei puutu kuigivõrd ufoloogiasse. See ka ei puutu, et Nõukogudemaal mõnikord kinos ja/või teleris Star Wars‘i näidati.

  20. Stagnaajal oli kirjamustal seaduse jõud. Läbis see ju enne avaldamist range kontrolli. Arvan, et tegemist oli siiski poliitilise vastukäiguga lääne samalaadsetele kõmutekitanud parafenomenidele.

  21. valdek ütles:

    Stagnaajal oli kirjamustal seaduse jõud. Läbis see ju enne avaldamist range kontrolli. Arvan, et tegemist oli siiski poliitilise vastukäiguga lääne samalaadsetele kõmutekitanud parafenomenidele.

    Hei Valdek… lihtsalt siirast huvist küsin… et kas sa pead ise ennast skeptikuks? Või lihtsalt ratsionaalseks inimeseks? Analüütiliseks?

  22. Miskipärast ei mainitud eelnevas artiklis ära, et ka see loogikute võistkonna naisuurija arvas ära, et tegemist oli Marju Länikuga. Saatejuhi küsimusele, kuidas ta ära arvas, vastas ta: ei tea.

  23. no ma arvasin esimesel minutil ära et need mehed kes seal tööstushoones koos kõrgepinge märkidega istusid on tserobõlis käind,algul kui nuga näidati mõtlesin et äkki afganistanis käind aga siis ikka see tööstushoone,imelik et sensitiivid kõik nii juhmakad olid ja puuse panid,osad seal päris vanad ju ja peaks selle katastroofiga kursis olema.

    a kas sa ennast ka skeptikute võistkonda pakkusid ja kui ei siis miks?

  24. http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=349596

    Endine majanduspolitsei uurija, legendaarse näitleja Jüri Järveti lapselaps Alice Järvet paneb saates «Selgeltnägijate tuleproov» ühe loogikuna mõistatuslikke juhtumeid lahti harutades oma naiseliku vaistuga tehnikadoktor Erik Puurale ja endisele teadusajakirjanikule Tiit Kändlerile pika puuga ära.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga