Aprill-aprill ajakirjanduses, lugusid siit ja sealt

Tuhala energiasammas

  • Tiiu Kiik: kodus sünnitamine tundus turvalisem
    Naisteleht —> Delfi

    Nimelt sattus Tiiule raseduse ajal kätte raamat “Anastasia” […] Ka on Tiiu otsustanud lapsi mitte vaktsineerida. “Lapsel on ju enda immuunsüsteem ja rinnapiimaga saab ta kõik vajaliku.”

  • Ütle veel, et need esoteerika riiulil lebavad raamatud niiväga süütukesed on. Ja kui mõni staarihakatis neid edasi promob, siis levivad need mõtteviirused massidesse.

  • Mart Sander: Kirik, pedofiilia ja Harry Potter
    Eesti Ekspress

    Autor on roomakatoliku kiriku liige aastast 1983.

  • Kui usust saab moeasi
    Anne Vetik, Ajakiri Cosmopolitan —> Delfi
  • Jaan Lahe: risk muutustes midagi olulist kaotada on väiksem, kui teada, mis oluline on
    Postimees

    Kirik pole ka enam moraalivalvur. Muidugi on neid, ka kirikus, kelle arvates peaks kirik selle rolli endale jälle võtma. Kuid see pole lihtsalt võimalik, sest kristlikku moraali ei saa teha kohustuslikuks mittekristlastele.

  • Akupunktuur aitab hambaarstikartusest vabaneda?
    PM Tarbija24

    20 hambaarstikartusega patsiendi peal tehti katse, milles neile anti viie minuti jooksul nõelravi, kirjutab BBC. Tulemused näitasid, et kõigil katsealustel vähenes hirm hammaste parandamise ees.

  • Varro Vooglaid: Mure laste pärast või viha kiriku vastu
    Varro Vooglaid, Helsingi Ülikooli õigusteaduskonna doktorant, Delfi

    Kõiges on süüdi loomulikult homod, seksuaalrevolutsioon, üksikud preestrid, meedia ja veelkord meedia; teised on veel suuremad lapsepilastajad kui kiriku rüpes olevad tegelased jne. Asjalugu on hoopis selline, et üle 90% seksuaalse väärkohtlemise juhtumitest pannakse toime täiskasvanud naiste suhtes (koguduste liikmed, nunnad), aga sellest on meedia tõepoolest valdavalt vaikinud, kuna laste heaolu pälvib suuremat tähelepanu ja laste vastu suunatud kuritegusid peetakse hullemaks kui täiskasvanute suhtes tehtud tegusid.

  • Taimetoitlus ja mahepõllundus ei päästa

    Kui iga inimene hakkaks taimetoitlaseks, nõnda et sööks vaid puu- ja aedvilju, siis väheneks kasvuhoonegaaside tootmine vaid 7 protsenti. Nn orgaaniline põllundus aga suurendaks kasvuhoonegaaside tootmist.

  • Üks Tuhala jutt ikka ka:
    VIDEO ja FOTOD: “Keev” Tuhala nõiakaev meelitab sadu imetlejaid

414 Replies to “Aprill-aprill ajakirjanduses, lugusid siit ja sealt”

  1. Sinna ei saa me enam midagi parata. Maa on juba aastakümneid teatud lainepikkustel kiiranud võimsamalt kui Päike. Kui jääme silma siis jääme.

  2. Naiste Boobquake tekitas Taiwani maavärina?

    Nimelt vihastas McCreigh Iraani usujuhi ajatolla Kazem Sedighi ütluse peale, et end liiga paljastavad ja abieluvälist seksi harrastavad mosleminaised võivad maavärinaid tekitada, kirjutab metro.co.uk.

    Ameeriklanna avas Facebookis lehekülje Boobquake, milles kutsus naisi suurte dekolteede ja rindade paljastamisega Iraani usujuhi seisukoha vastu täna 26. aprillil protestima.

    Boobquake algkodu

  3. Hiina ja Türgi kristlikest arheoloogidest koosneva meeskonna arvates…

    Vägevad teadlased, pole midagi öelda. Tänapäeva teaduse meetodeid kasutavad, aga seda ka usuvad, et 4800 aastat tagasi oli maailmamere tase paari kuu jooksul 4000+ meetrit praegusest-eelnevast kõrgem…

  4. See 14C-dateeritud Noa laev peab küll mõnes mehes suuri eksistentsiaalseid probleeme tekitama, sest piibellik ettekujutus veeuputusest eeldab, et 14C-dateering on jama. Muidu on ju huvitav leid, sest 4800 aastat Ararati otsas vedelenud puitkonstruktsioon võiks vabalt olla asi, mis seesinasele jutule Ararati otsa kinni jäänud laevast aluse pani.

  5. Mismoodi puitkonstruktsioon Ararati mäe otsas 4800 aastat säilib, seda ma tahaks küll väga teada.

    Muidugi võib olla, et kunagi oli Ararati mäe otsas mingisugune suur laevakujuline pühamu jne., mis siis Noa laeva legendi tekkele kaasa aitas (analoogiliselt Paabeli torniga) – aga see on minu meelest müütide liigne usaldamine. Samamoodi võib Minotaurose müüdi jälgedes arutada selle üle, kas näiteks Kreetal ei toimunud losside siseõues tseremooniaid, millest võttis osa härjamaskiga tegelane. Põhimõtteliselt võimalik, aga niisama hästi võib see härja teema ka kellegi fantaasia olla.

    Kui seal tõesti vesi loksus, siis peaks sellest leiduma ka muid tõendeid peale laevakujulise asja – karpe, tigusid, kalu jne.

    Üldiselt ma arvan, et kogu see lugu on täielik jama. Veel enam, kui URL-i vaadata, siis tundub, et see lugu pärineb 2003. aasta augustist. http://www.jafariyanews.com/ on mingi shiiitlik portaal, millel näib puuduvat otsingu funktsioon. Ühesõnaga ikka eriline tase isegi Inna-Katrini kohta, kes on arvatavasti niigi Eesti kõige rumalam ning harimatum teadusuudiste toimetaja.

  6. Promomees pajatab: Nõia-Ints avas noorte silmad

    Ülemöödunud nädalal pidi Uhtna Avatud Noortekeskuses Lääne-Virumaal esinema loenguga «Selgeltnägijate tuleproovis» au ja kuulsust kogunud staarnõid Nõia-Ints. Kahjuks jäi oodatud loeng ära. Esialgu tundus, justkui oleks selle keelanud kohalik vallavalitsus. Hiljem selgus, et tegu oli lihtsalt arusaamatusega ning Ints pääses siiski nädal hiljem Rakvere noortele loengut pidama.

  7. Täna juhiti tähelepanu huvitavale tootele. Imelisse, installi mittevajavasse USB-pulka on väidetavalt sisse ehitatud “skalaarenergia generaator”, mis, kui uskuda veebilehte, on kuidagi kandadele kasulik (“fine heeling energy“).

    Kuidas see kõik skalaarvälja teooriaga seondub, on mulle arusaamatu. Ilmselt sellepärast, et ma ei saa skalaarväljateooriast aru. Kui uskuda eestikeelset vikipeediat, on näideteks skalaarsetest suurustest elektrilaeng, laengutihedus, voolutihedus, aegruumi intervall, mass, massitihedus, impulsitihedus, rõhk, kiirus, temperatuur,
    energia ja energiatihedus.

    Seega pole vist kliendile otseselt valetatud, kui USB-pulgal ka muid omadusi peale massi ja temperatuuri pole.

  8. Huvitavast juhtumist Austraalias informeerib meid 9News:

    Ian Jolly was told he could not take guide dog Nudge into the Thai Spice last May because a member of staff objected, The Sunday Mail reported.

    “The staff genuinely believed that Nudge was an ordinary pet dog which had been desexed to become a gay dog,” the owners said in a statement to South Australia’s Equal Opportunity Tribunal.

    Lool on siiski õnnelik lõpp:

    The tribunal on Friday ordered the restaurant to pay Jolly $1500 and offer him a written apology for discriminating against him on the grounds of disability.

  9. Mart K. ütles:

    Kuidas see kõik skalaarvälja teooriaga seondub, on mulle arusaamatu.

    Ei seostugi. Pärismatemaatikas on skalaarväli abstraktne üldmõiste funktsiooni, mis kujutab ruumipunktid skalaarseteks suurusteks, jaoks (as contrary to vektorväli, mis kujutab ruumipunktid vektorsuurusteks).

  10. Tadžikistani tabas lastehalvatuse puhang

    Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on Tadžikistanis registreeritud 22. aprilli seisuga 128 ägeda lõdva halvatuse haigusjuhtu, kümme inimest on surnud. Haigestunud on peamiselt lapsed Afganistaniga ja Usbekistaniga piirnevatel aladel.

    WHO andmetel on riigis vaktsineeritud 86 protsenti lastest, mis on madalam WHO ohukriteeriumist. Lastehalvatuse puhanguid vaktsineerimata või puudulikult vaktsineeritud laste seas on esinenud ka Hollandis, Bulgaarias ja Gruusias, seda polioviiruste sissetoomise tagajärjel.

    Eestis on poliomüeliidi vastase vaktsineerimise hõlmatus olnud 2008.-2009. aastal 95 protsenti, sealhulgas kahe aasta vanustel lastel 96 protsenti. Samas on terviseameti andmeil meilgi lapsi, kes on lastehalvatustõve vastu vaktsineerimata või puudulikult vaktsineeritud.

  11. @dig:

    Nagu näha puhuvad Skeptiku leheküljel uutmise tuuled, teid lugedes ei tohi suud lahti teha, tõmbetuul viib sokid jalast.

    Kriku tõukas troonilt minu arvates üleeilse, anonüümse allika alusel 18 sajandi teadusejumala,

    Väga austatud Dig moondus peale kolmanda silma avanemist Kvaliteet-digiks, kes otsib nüüdsest kvaliteet-väljaannetest kvaliteet-jaburaid uudiseid.

    Seda nimetatakse progressiks.

  12. Terve Mõistuse Sündikaat: MARK STEYN: Vabatahtlik liitumine totalitarismiga

    Eelmisel aastal kõrvaldati David Booker oma töölt kodutute hostelis Southamptonis peale hilisõhtust lobisemist kolleegi Fiona Vardyga, milles ta juhtumisi avaldas, et ta ei usu samasooliste abielusse või sellesse, et kirik võiks panna paari homosid. Preili Vardy ei tõstatanud mingeid vastuväiteid sel hetkel, kuid mainis seda järgmisel päeval oma ülemustele. Need kõrvaldasid hr Bookeri koheselt töölt ja teatasid, et “see samm astuti kaitsmaks nii külalisi kui personali.”

    See on hea uudis, kas pole? Hostel kuulub Püha Jamesi Ühingule, mis allub Anglikaani kirikule, mis on teoorias homoseksualismi suhtes samadel seisukohtadel nagu härra Booker. Aga kui kahtled, kõrvalda.

    Kuus nädalat tagasi viskas meditsiinitehnik Roy Amor, kes teeb firmas nimega Opcare proteese, pilgu Withingtoni munitsipaalhaigla aknast välja ning nägi immigratsiooniametnikke. “Sa mine parem peitu,” viskas ta oma neegerkollegile, enda lähedasele töökaaslasele ja abikaasa heale sõbrale nalja. Mitte maailma parim nali, aga see ei solvanud semu, ta naeris selle kui tavalise kontorinöögi üle ja nad mõlemad tegid oma tööd edasi. Seda kuulis aga pealt üks teine kolleeg ja tema tegi ametliku kaebuse, raporteerides härra Amori “rassismi”. Amor kõrvaldati töölt. Viis päeva hiljem sai ta firmalt kirja, milles informeeriti, et tema vastu on alustatud distsiplinaaruurimist ning nõuti lisaselgitust tema algsele avaldusele seoses intsidendiga. Hr. Amor töötas Withingtoni proteeside osakonnas 30 aastat enne, kui tegi enda karjääri õhkiva nalja. Sel pärastlõunal astus ta oma kodust välja ning lasi endale kuuli pähe. Tema “rassismi” must “ohver” osales matustel, nagu ka teised sõbrad.

    Mõne aasta eest palus 14-aastane Codie Stott oma õpetajat Harrop Foldi keskkoolis, kas ta võiks istuda teises grupis oma grupitöö ajal, kuna tema omas rääkisid ülejäänud viis tüdrukut kõik urdu keelt ja ta ei saanud sellest aru. Õpetaja kutsus tüdrukule politsei, kes viis ta jaoskonda, pildistas teda, võttis sõrmejäljed, DNA näidised, eemaldas kõik ehted ja kingapaelad, pani ta kolmeks ja pooleks tunniks kartsa ja korraldas ülekuulamise kahtlustatuna paragrahv viis – “rassiline avaliku korra rikkumine” – rikkumises. Kooli direktor Antony Edkins kuulutas, et “esitati väga tõsine süüdistus seoses rassiliselt motiveeritud märkusega.” Kool ei kavatse “taluda rassismi üheski vormis”. Manchesteri politsei tegi avalduse, milles öeldi, et ta võtab “vihkamiskuritegusid” väga tõsiselt ja nende kohtlemine preili Stotti suhtes oli kooskõlas “normaalse protseduuriga.”

    Valitsuse rahastatav Riiklik Lastebüroo kutsus üles lasteaiakasvatajaid ja päevahoidjaid registreerima ja raporteerima kõigist rassistlikest poetustest juba kolmeaastaste väikelaste puhul.

    Nagu näiteks?

    Noh, näiteks, kui laps “reageerib negatiivselt kulinaarsetele traditsioonidele, mis erinevad tema enda omadest, öeldes öäk.” See oleks selge märk, et neist on kasvamas rassistlikud immigrantide vastaste naljade tegijad nagu kadunud Roy Amor.

  13. Maaleht: Igor Mang kuulutas Smolenski lennuõnnetust ja Islandi vulkaanipurset ette!

    Mullu detsembris ennustas Igor Mang Maalehes

    “1.–8. aprillini on äärmiselt halb aeg, kuna on näha võimalust suuremateks loodusõnnetusteks, mis omakorda võivad esile kutsuda tööstuste avariiolukordi, nafta- ja gaasijuhtmete lekkeid, elektrikatkestusi, suuremaid põlenguid. See aeg nõuab suurt ettevaatust tehnikaga ümberkäimisel.”

    10. aprillil toimus Venemaal Smolenski lähedal ränk lennuõnnetus. /…/ 14. aprillil hakkas Islandil purskama Eyjafjallajökulli vulkaan.

    Kuidas ML jaoks mahuvad kuupäevad 11. ja 14. aprill vahemikku 1.–8. aprill, jääb veidi segaseks. Tervet artikli lugemiseks tuleb olla õige lepinguga õige telefonifirma klient ja maksta raha, nii et täna see ehk saladuseks jääbki.

  14. dig ütles:

    Oli see Postimees nüüd mis ta oli, aga TMS on veel hullem. Öäk!

    Kriku poolt esile tõstetud juhtumite kirjeldusi võib interveebist leida hulgi — kui täpsed need on, ei oska kahjuks öelda. Kui kajastajad fakte väga moonutanud ei ole, on tegemist siiski üsna hoiatavate näidetega poliitkorrektsuse piiriületustest.

    TMS on küll valdavalt tugevat umbusaldust (ja enamiku arvamuslugude puhul hirmu ja tülgastust) äratav “meediakanal”, aga ma olen sealt paar korda ka tarka mõtet sattunud lugema.

    Antud juhtumite kirjelduste puhul tekkis küsimus, kas siis, kui karistatud või nende perekonnad oleksid ahistamised kohtusse andnud, oleks õigus jäänud vallanajdaile-nuhtlejaile või ei. Ma ei ole küll juuras väga kodus, aga halva nalja tegemise ja rumalate vaadete evimise eest, saati siis veel võõrkeelest mittearusaamise eest ei tohiks siiski kedagi kiusata.

  15. Ega Suurbritannia (või Inglise?) õigust meist keegi nii ei tunne.

    Artikli autoril on õigus just ses osas, et väga rahutuks teeb ühiskonna suhtumine, mis selliseid repressioone normaalseks peab. Sama asja kohta kirjutas Vladimir Bukovsky “Akadeemias” 12/2009.

    Ja ärgu tulgu keegi rääkima, et see on “ebaratsionaalse korralduse jäänuk” või muud sellist. Tegu on viimase aja arengute tulemusega.

  16. Hindu joogaguru väitel ei ole ta 70 aastat söönud-joonud
    PM Elu24 kurioosum

    Jani sõnul suudab ta end «toita» hingamisharjutuste abil, saades elusolemiseks kosmilist energiat. Mehe arvates on ta suutnud end maapealsest peaaegu täiesti lahti rebida

    «Mis on selle uuringu eesmärk? Näidata ta hingelist jõudu? Tavaliselt suudab inimkeha olla nädala ilma veeta ja natuke kauem ilma toiduta. Kuid siis hakkab keha «end sööma», et elus püsida. Keha orienteerub ümber ja kogu energia suunatakse südame ja aju töökorras hoidmisse. Kuid ühel hetkel ei ole enam kehas üleliigset, mida kasutada ning inimene sureb,» on McMillan Price`i arvamus.

  17. Platseeboefekt on vägevam kui jumalad ja Prozac, kirjutab SFGate’i veerukirjanik Mark Morford, ja jõuab lõpuks tõdemuseni, et “meil on veel väga pikk tee käia, et jõuda tagasi sinna, kus me kunagi juba olnud oleme”.

    Huvitav lugeda siiski.

    The organized religion racket rakes in hundreds of billions a year, and requires a massive toll in guilt, shame, dogma, homophobia, war, pedophilia and sexual hysteria. The antidepressant market runs $10 billion a year and makes millions into casual addicts, convincing many they are powerless to get better without chemical assistance.

    The placebo market is, at last check, absolutely free. Man, they just hate that.

    Behold, study number two. This research reveals another time-honored truth that science is only now beginning to barely get a grip on, albeit nervously, suspiciously. Few want to claim it or ponder what it might mean to how we define illness, consciousness, God, the sanctity of the DSM-IV.

    This research reveals, once again for the millionth time, that various psychedelics like MDMA, LSD and psilocybin really do, in fact, have a rather stunningly helpful — and often permanent — effect on the health and well-being of numerous patients, almost universally and without fail.

    Traumajärgsete vaimuhädade ravimisest psühhedeelsete ainetega kirjutas äsja ka AlterNet:

    Kept on hold for close to half a century, especially in the U.S., psychedelic science is now coming back to life, in large part due to efforts by the Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies and researchers it has recruited and supported and with whom it has won approvals to do legal studies here and abroad.

    Tänaseks on neil, õigemini uurival ajakirjanikul Robert Whitakeril, juba tõsine kahtlus, et Kurjad Ravimitootjad on süüdi ameeriklaste halvas vaimses tervises:

    The disability numbers don’t prove anything, but, given that this astonishing increase has occurred in lockstep with our society’s increased use of psychiatric medications, the numbers do raise an obvious question. Could our drug-based paradigm of care, for some unforeseen reason, be fueling the increase in disability rates? And in order to investigate that question, you need to look at two things. First, do psychiatric medications alter the long-term course of mental disorders for the better, or for the worse? Do they increase the likelihood that a person will be able to function well over the long-term, or do they increase the likelihood that a person will end up on disability?

    Second, is it possible that a person with a mild disorder may have a bad reaction to an initial drug, and that puts the person onto a path that can lead to long-term disability. For instance, a person with a mild bout of depression may have a manic reaction to an antidepressant, and then is diagnosed with bipolar disorder and put on a cocktail of medications. Does that happen with any frequency? Could that be an iatrogenic [physician-caused illness] pathway that is helping to fuel the increase in the disability rates?

    Tunnistan kohe, et minul puudub pädevus antud teemadel mingite kaugeleulatuvate järelduste tegemiseks. Hallutsinogeenide teadusliku uurimise senine keelustatus ja proosakilaadsete ravumite väidetavalt hooletu väljakirjutamine arstide poolt tunduvad ometi taunitavad.

  18. Jah, ma pidasin silmas seda, et eile rääkis AlterNet psühhedeelikutepõhise ravi uutest perspektiividest ja täna juba sellest, et Prozac ajab hulluks.

  19. Mart K. ütles:

    Kriku poolt esile tõstetud juhtumite kirjeldusi võib interveebist leida hulgi

    Jah. Nagu kogemus näitab, on enamik noist “Meie(tm) oleme paremad kui Nemad(tm)” või “Meie(tm) oleme suures ohus” kettkirjadest kas tugevasti moonutatud või sootuks välja mõeldud. Suure Lombi läänekaldal on säärastele lugudele suur turg — umbes samasugune nagu vandenõuteooriatele.

    Klassikaline näide on sihuke “statistika”. Totalitarismivõrdlused lähevad eriti hästi kettkirjaks, võta näiteks Alert Alert Alert Obama About To Sign Treaty Ceding US Sovereignty To United Nations.

  20. Ahaa, ma saan aru, et Sa kahtlustad kajastajaid valetamises, aga Sul pole tõendeid, et tegemist on valedega?

    Tunnistan, et kirjeldatud juhtumid tunduvad mullegi väga ebatõenäolised. Kuidas oma kahtlustustele küll kinnitust leida? Sõnumitoojat, olgu ta nii tagurlike vaadetega kui tahes, ei tahaks ainult vaadete pärast maha lasta,

  21. Mart K. ütles:

    Ahaa, ma saan aru, et Sa kahtlustad kajastajaid valetamises, aga Sul pole tõendeid, et tegemist on valedega?

    Hämamises. Mul on ainult selle jaoks piisavalt andmeid; valetamises kahtlustamiseks veel ei ole.

    Tüüpiline mehhanism sedasorti häma tekkimiseks on, et midagi konteksti mõttes olulist, aga narratiivi mittesobivat, “unustati” ära.

    Tunnistan, et kirjeldatud juhtumid tunduvad mullegi väga ebatõenäolised. Kuidas oma kahtlustustele küll kinnitust leida?

    Rakenda google-fu’d; otsi nende lugude algupärandid välja. Märka ühiseid nimetajaid. Missugune tabloid on kõik kolm avaldanud? Vaata kuupäevi; uuri, mis nondest lugudest edasi asi. Kas keegi mõisteti süüdi? Kas keegi vabandas kellegi ees? Kas keegi maksis kellelegi kompensatsiooni?

    Tavaline skeptiline uurimistegevus on abiks.

  22. Ainuüksi ilmumiskoht on nõrk alus hämaks kuulutamiseks. “Daily Mail” on muidugi tabloid, aga mitte otseselt mingi huvigrupikese propagandaleht. Kui Eestist analoogi otsida, siis minu meelest võib “Kesknädala” valetamist eeldada, aga “Õhtulehe” puhul siiski mitte – kuigi “Õhtuleht” on ilmselgelt tabloid.

    Kõik lood sisaldavad ka vastaspoole kommentaari. Roy Amori puhul näiteks:

    Opcare chief executive Michael O’Byrne admitted that Mr Amor had been suspended over the joke.

    He added: ‘It’s an enormous tragedy and we are all in mourning. I knew Roy personally and he was an excellent technician.’

    Kui sa kahtled, võid ju alati kirjutada sellele kodanik O’Byrne’ile ja küsida, kuidas asi tegelikult oli. Aga ma ei usu, et DM tema jutu lihtsalt välja mõtles. Selle eest saaks ruttu hagi kaela.

    Ükski neist lugudest ei ole muide selline, et tingimata peaks eeldama kellegi süüdimõistmist, kompensatsiooni või vabandusi. Minu jaoks ei ole neis midagi eriti ebatõenäolist.

  23. Kriku ütles:

    Kui Eestist analoogi otsida, siis minu meelest võib “Kesknädala” valetamist eeldada, aga “Õhtulehe” puhul siiski mitte – kuigi “Õhtuleht” on ilmselgelt tabloid.

    Kui Sa hoolega vaatad, näed, et Daily Mail on kõigil kolmel puhul lasknud kellelgi huvigrupil emotsionaalse narratiivi vormistada, vastulause on kõigil kolmel juhul olnud äärmiselt napisõnaline ja ühelgi nondest kolmest juhust ei ole follow-up’i. Hullem veel, kõik teised allikad paistavad DM’i kordavat või refereerivat; sõltumatuid allikaid ei ole näha. Blogides toimub klassikaline müüdiloome; olematute andmete baasil eeldatakse põnevaid (ja narratiivi sobivaid) follow-up’e.

  24. Daily Mail on kõigil kolmel puhul lasknud kellelgi huvigrupil emotsionaalse narratiivi vormistada

    Kust sa seda võtad?

    vastulause on kõigil kolmel juhul olnud äärmiselt napisõnaline

    Oh, suuremal osal niisugustest vaidlustest jäävad ametnikud napisõnaliseks. Aga ühelgi juhul nad ju ei eita, et selline lugu tõesti oli?

    ühelgi nondest kolmest juhust ei ole follow-up’i

    Ja miks peaks olema? Nii surnud Amori kui koolist politseisse tassitud teismelise plika puhul ma oleks väga imestunud, kui nad oleks kohtusse pöördunud. Ja üleüldse, arvata, et kui inimene kohtusse ei pöördu, siis ei ole järelikult juhtumit ka olnud, on jama.

    Kummalist juhendit pätakate rassismi tuvastamiseks kajastas juba ammu ka BBC. Samuti on BBC kajastanud Bookeri juhtumit.

  25. Kirjanik Arju Virukas väidab tuhapilve tekitatud kahjustuste olematuse näitel seagripi ohutust ja vastupidi… vist.

    Kui hinnanguid annavad sensatsioonimaiad ajakirjanikud, siis on see arusaadav, aga kui oma ala spetsialistid ei suuda kindlaks teha, kas Hornetite turbiinilabadel on happelise tuha kahjustused või lihtsalt tahm, siis no comments. Kui pilve on võimalik projitseerida vaid horisontaaltasapinnal, samas on pilve paksus vaid arvutihinnaguline ning puuduvad andmed osakeste tihedusest, siis tuleb tõdeda, et võideldakse tondiga, mida ei ole olemas.

    /…/

    Infoajastul tekitab meis kõige sagedamini paanikat sensatsiooniihaluse, aga mõnel juhul ka kasusaamise eesmärgil üle paisutatud ja kontrollimata jäetud teave.

  26. Kriku ütles:

    Daily Mail on kõigil kolmel puhul lasknud kellelgi huvigrupil emotsionaalse narratiivi vormistada

    Kust sa seda võtad?

    Ma lugesin need artiklid läbi. Näiteks esimesel korral läinud too Õige Kristlane(tm)(c)(r) mingisuguse kristlaste esindusorganisatsiooni juurde, kust ta sai juristi ja narratiivi. Seejärel läks lehekirjaniku juurde ka. Trial by media on võimas relv.

    Oh, suuremal osal niisugustest vaidlustest jäävad ametnikud napisõnaliseks.

    Nii see on. Sellel on väga konkreetne põhjus: kui “kannatajal” on narratiiv juba valmis, siis “opressor” alles uurib asja ja ei tea detailidest muud kui kõige põhilisemaid. “Kannataja” narratiiv arvestab mõnikord isegi juba sellega ette.

    Sellepärast ongi oluline uurida follow-up’i, et mõlemal osapoolel saaks olla korralikult kaalutletud seisukoht. Loomulikult võib juhtuda, et “opressor” ongi mõtlematult käitunud ja süüdi; follow-up võib selle ilusasti välja tuua. Aga ilma follow-up’ita jääb lugejale hõlpsasti mulje, et “opressor” on asja igakülgselt kaalunud ja otsustanud, et ta peabki “kannatajat” kiusama.

  27. Postimees vahendab, Rein Veidemann sõnastab: kristluse käekäik religiooniturul

    Kure monograafia põhisõnum tugineb veendele, et «elumuutev evangeelium saab rakenduda kristliku ühtekuuluvusena praktilises elus». Mõte on selles, et ükski kristlik konfessioon ei ajaks enam eraldi oma asja – kui, siis ainult liturgilistes praktikates ja kristlike sündmuste fookustes –, vaid leiaks end oikumeenilises evangelisatsioonis. Selle sisuks on Kristuse evangeeliumi lahutamatu seostamine sotsiaalse hoolega.

    Pärineb see viimane siis refereeritavast väitekirjast või ajakirjanikult, loodetavasti ei pannud teksti sõnastaja lihtsalt tähele, mida kirjutas. Vastasel juhul muidugi tugev lisastiimul oma töökohast kinni hoida ja enne pensioniiga ära surra.

  28. Daily Mail on kõigil kolmel puhul lasknud kellelgi huvigrupil emotsionaalse narratiivi vormistada

    Kust sa seda võtad?

    Ma lugesin need artiklid läbi. Näiteks esimesel korral läinud too Õige Kristlane(tm)(c)(r) mingisuguse kristlaste esindusorganisatsiooni juurde, kust ta sai juristi ja narratiivi. Seejärel läks lehekirjaniku juurde ka.

    See, et narratiiv juristi käest pärineb, on täiesti meelevaldne eeldus. Seda järgides ei saaks ju usaldada kedagi, kellel on enne leheneegreid olnud kontakt paragrahviväänajatega.

    kui “kannatajal” on narratiiv juba valmis, siis “opressor” alles uurib asja ja ei tea detailidest muud kui kõige põhilisemaid.

    Kõik need lood kirjeldavad olukorda, kus inimesi on juba kellegi poolt karistatud või peedistatud. Kas sa väidad ülalöelduga, et neid karistati või peedistati veel siis, kui karistaja või peedistaja “ei teadnud detailidest muud kui kõige põhilisemaid”?

    Juhul, kui kõnealuses valdkonnas oleks see tavapärane praktika, oleks põhjust rahutust tunda küllaga.

  29. Kriku ütles:

    See, et narratiiv juristi käest pärineb, on täiesti meelevaldne eeldus.

    Tõepoolest. Küll on hea, et mina seda eeldust ei teinud.

    Narratiivi aitas tal vormistada ikka too kristlaste esindusorganisatsioon. Jurist on kohtussemineku jaoks.

    Kõik need lood kirjeldavad olukorda, kus inimesi on juba kellegi poolt karistatud või peedistatud.

    Küllap Sa tead, misasjad on esialgsed õiguskaitsevahendid. Suspension sarnaneb oma kasutamisloogikalt pigem nendele kui karistustele. Selle “peedistamiseks” abstraheerimine ei ole ka eriti tark. Seda võib isegi demagoogiliseks pidada.

    Mees, kes ennast maha lasi, on muidugi kurvem lugu, aga mul on kuri kahtlus, et selle näol ei olnud tegemist karistusega — ei õigusliku ega distsiplinaarsega. On Sul teistsuguseid andmeid?

    Juhul, kui kõnealuses valdkonnas oleks see tavapärane praktika, oleks põhjust rahutust tunda küllaga.

    Kui mees iga päev koera hammustaks, ei oleks see uudis.

  30. Narratiivi aitas tal vormistada ikka too kristlaste esindusorganisatsioon. Jurist on kohtussemineku jaoks.

    Kas sa väidad, et kõigil kolmel juhul pärineb lugu olulises osas mingilt “kristlaste esindusorganisatsioonilt”? Esiteks tunduvad sellel väitel olevat vandenõuteooria tunnused ja teiseks, kui see nii oleks, siis oleks teine pool need lood olulises osas ümber lükanud. Mida aga ei juhtunud.

    Kõik need lood kirjeldavad olukorda, kus inimesi on juba kellegi poolt karistatud või peedistatud.

    Küllap Sa tead, misasjad on esialgsed õiguskaitsevahendid. Suspension sarnaneb oma kasutamisloogikalt pigem nendele kui karistustele.

    Täielik jama. Suspension is a form of punishment that people receive for violating rules and regulations.

    Selle “peedistamiseks” abstraheerimine ei ole ka eriti tark. Seda võib isegi demagoogiliseks pidada.

    Selle ning ka kooliplika politseisse tassimise abstrahheerimine “peedistamiseks” on täiesti asjakohane ning sinu katset kõnealuse meetme iseloomu osas hämada mitte ainult ei või, vaid tulebki demagoogiaks pidada.

    Kui tahad, võime “peedistamise” asemel kasutada ka väljendit “tagakiusamine”.

  31. Kriku ütles:

    Kas sa väidad, et kõigil kolmel juhul pärineb lugu olulises osas mingilt “kristlaste esindusorganisatsioonilt”?

    Ei väida.

    Ma väidan kahte asja:

    1. Kõigil kolmel juhul on teadaolev võrreldes sellega, mis võiks teada olla, kaunis napp. Sarnasel viisil napp. Seda hoolimata sellest, et kõigist kolmest juhust on juba üsna hulka aega mööda läinud ja lõpplahendused võiksid juba valmis olla.

    2. Asjaolust, et inimeste omavaheline läbisaamine on kohati pingeline ning iga päev mõned inimesed teistele liiga teevad, on loogikavastane järeldada seda, mida TMS’i narratiiv järeldab.

    Tsiviliseeritud maailmas on terve hulk viise nonde läbisaamisprobleemide parandamiseks. Näiteks võib juhtuda, et tüdruku vanemad ja koolipersonal karjuvad mitu tundi üksteise peale, kuni mõlemal hing rahul on ning õpetajanna üles tunnistab, et tal menstruatsiooniga probleeme oli või õpilane üles tunnistab, et ta tegelikult ikka urdu keelest aru saab. Võimalik, et üks või teine pool seejärel teise või ühe ees vabandab või kahjutasu maksab. (Siinpool lompi kiputakse esimest eelistama, sealpool lompi teist.) Aga võib ka juhtuda, et sellest ei aita ning üks või teine pool kaebab kellegi kohtusse ja kohus otsustab, kes kellele liiga tegi. Sääraseid asju tuleb ette. Mõnikord on nood lood nii huvitavad, et neist kirjutavad ajalehed pikalt ja põhjalikult. Mäletad veel isand Madoffi pisikeste juriidiliste probleemide kajastust?

    Muide, skeptikus ilmuvad aeg-ajalt rubriigid, kuhu inimesed värskeid kummalisi uudiseid kokku veavad. Oled ehk mõnda näinud? Paljud nendest uudistest illustreerivad juhtumeid, kus mõni inimene on häbematul, lollil või häbematult lollil viisil käitunud. Need lood pakuvad skeptilistele lugejatele vististi huvi.

    Aga kui nüüd mõni tervemõistuslane tuleks nende rubriikide põhjal järeldama midagi stiilis “lolluse vaim hõljub häbematult inimeste kohal” või maailmalõppu ennustama, oleks selle põhjal mõistlik ohata, irvitada või too TerveMõiStuslane kukeseenele saata. Üks ei välista teist ja mitte tingimata selles järjekorras.

  32. 1. Kõigil kolmel juhul on teadaolev võrreldes sellega, mis võiks teada olla, kaunis napp. Sarnasel viisil napp. Seda hoolimata sellest, et kõigist kolmest juhust on juba üsna hulka aega mööda läinud ja lõpplahendused võiksid juba valmis olla.

    Mis lõpplahendused? Kui ühel juhul on inimene surnud, teisel juhul koolilaps ja kolmandal juhul 19 000 naelase aastapalgaga charity worker, siis on kaunis suur tõenäosus, et sellele, mida ajakirjandus kirjeldas, ei järgenudki enam mingit protsessi, millele võiks lõpplahendust oodata. Kõik ei ole Simon Singhid, kes suudavad ja oskavad oma õiguste eest lõpuni võidelda.

    2. Asjaolust, et inimeste omavaheline läbisaamine on kohati pingeline ning iga päev mõned inimesed teistele liiga teevad, on loogikavastane järeldada seda, mida TMS’i narratiiv järeldab.

    Nõustun, et kaugeleulatuvate üldistuste tegemiseks on need kolm juhtu liiga vähe. Aga see ei muuda hinnangut nende kolme juhu enda kohta. Mäletad, milline lärm läks lahti, kui üks nooruk üritas kirikust armulaualeiba pätsata ja see käteväänamisega lõppes?

  33. Kriku ütles:

    Nõustun, et kaugeleulatuvate üldistuste tegemiseks on need kolm juhtu liiga vähe. Aga see ei muuda hinnangut nende kolme juhu enda kohta.

    Tõepoolest. Hinnang nonde kolme juhu kohta on, et meil kui kaugetel kõrvaltvaatajatel on korralikku hinnangut raske teha ja risk kellegi ettevalmistatud narratiividesse kukkuda suur, kuna infot on vähe. Aga see on kõrvaline; minu meelest märksa olulisem hinnang läks kellegi teise aadressil. Mäletatavasti oli see niisugune:

    Oli see Postimees nüüd mis ta oli, aga TMS on veel hullem. Öäk!

    Mäletad, milline lärm läks lahti, kui üks nooruk üritas kirikust armulaualeiba pätsata ja see käteväänamisega lõppes?

    Kas seepeale järeldas keegi, et maailma lõpp on ligi? Saada ta siis minugi poolt kukeseenele. (Ja fantastiline narratiiv, mida Sa just pushisid, anna talle kaasa.)

  34. Muide, WND’s on sihuke põnev uudis astroloogiast: Is 2nd Coming of Jesus etched in night sky?

    Is it possible the return of Jesus Christ to Earth has been foretold not only in the Bible, but also in the night sky since the creation of the universe?

    If one were to consult a map of the night sky, Arcturus could be found in the “left knee” of a constellation called Bo-otes (often spelled Bootes), meaning “the Coming One,” depicted as a warrior coming to harvest, according to Biltz, citing previous research by noted 19th century Bible scholar E.W. Bullinger who wrote “The Witness of the Stars.”

    Biltz explains the Hebrew word translated as “Arcturus” in Job comes from the same root word found in the Book of Joel discussing the return of Jesus, but is rendered in Joel 3:11 as “assemble.”

    Mõnede inimeste maailm on nii lihtne, et mis iganes neile jalgu jääb, saab see tähendada täpselt ühte asja. Maailma lõpp on ligi!

    While the Bible itself condemns astrology, Biltz says there’s a big difference between astronomy, the study of objects and matter outside the earth’s atmosphere, and astrology, the divination of the supposed influences of the stars and planets on human affairs and terrestrial events by their positions. He claims the astronomical truth of God has been twisted into astrological confusion by Satan the devil himself.

    Nojah …

  35. Hinnang nonde kolme juhu kohta on, et meil kui kaugetel kõrvaltvaatajatel on korralikku hinnangut raske teha ja risk kellegi ettevalmistatud narratiividesse kukkuda suur, kuna infot on vähe.

    Täiesti piisavalt võrreldes keskmise uudislooga, kaasaarvatud selle küpsisevarguse teemaga. Inimeste nimed ja asutused on kirjas ja kahtluse korral võid alati asja edasi uurida. Kui sa paljastaksid “kristlaste esindusorganisatsiooni” vandenõu või et DM need lood välja mõtles, teeniksid sa igal juhul vähemalt suure aplausi ära.

    Mulle isiklikult näib aga, et sa suhtud kõnealustesse juhtumitesse nii suure eelarvamusega oma poliitiliste vaadete tõttu. Alati on muidugi mugav keelduda sel juhul uskumast, aga kas ka kõige inimlikum…?

    Kas seepeale järeldas keegi, et maailma lõpp on ligi?

    Ja kes nüüd on väitnud, et maailma lõpp on ligi?

  36. Kas vandenõuteooria selle kohta, et Obama presidendiks saamine ja selliste juhtumite sagenemine USA-s on omavahel seotud, on juba leiutatud? Kui ei, siis pretendeeriksin:P
    Maailm on suur ja lai ja igasugu absurdseid asju võib juhtuda ja juhtubki. Õnneks on ju meil päris teadused- politoloogia, demograafia ja mis- nad-iganes-kõik-on, mis suudavad inimeste käitumist ja selliseid protsesse kenasti ette ennustada. Aamen :)

  37. Kriku ütles:

    Täiesti piisavalt võrreldes keskmise uudislooga,

    Kui Sa hoolega vaatad, näed, et dig virisebki paljude uudislugude üle. Küllap viriseks keskmise uudisloo hädade üle ka, kui sihuke elukas kuskilt välja ilmuks.

    Kui sa paljastaksid “kristlaste esindusorganisatsiooni” vandenõu

    Kord ennemuistsel ajal oli siin üks kristlaste esindusorganisatsioon, kes abordipropagandat tegi. Kas see on Sinu mätta otsast vaadates vandenõu?

    Seda, missuguseid narratiive kokku veeretab asutus nimega “Christian Legal Centre”, võib näha nende veebilehelt.

    Kõige esimene lugu on praegu Justice Denied for Christians as Counsellor Refused Right to Appeal. Iseenesest ei ole selles, et apellatsiooni ei menetleta, midagi imelikku, aga selle “Justice Denied”‘iks freimimine MÜÜB. Tulemuseks on muidugi järjekordne lugu sellest, kuidas kurjad geid ja lesbid vaeseid kristlasi taga kiusavad.

    Teine lugu on Judges are biased against Christianity, say senior Church figures. Kole küll, kui kohtunikud kristlasi taga kiusavad, aga kui juturidade vahed hoolega läbi lugeda, tuleb välja, et see kohtulik tagakiusamine seisneb selles, et kristlikel radikaalidel ei lubatud geisid ega lesbisid taga kiusata.

    Kolmas lugu on Christian Nurse to Fight On in ‘Cross Row’. Selle sisu on ehk natuke huvitavam, aga kõnealuses vormistuses kiusab jälle keegi kristlasi taga.

    Minu raamatus ei ole sihuke asi vandenõu vaid survegrupp. Midagi Notšnoi Dozor’i taolist.

    Mulle isiklikult näib aga, et sa suhtud kõnealustesse juhtumitesse nii suure eelarvamusega oma poliitiliste vaadete tõttu.

    Sul on täiesti õigus. digil on ajakirjandusevaenulikud poliitilised vaated, mistõttu dig suhtub juhtumitesse, kus keegi hädaline blogimise asemel ajakirjaniku juurde läheb ja see tema nutu och hala pikalt-laialt ära trükib, suure eelarvamusega. Tavaliselt ei loe dig sääraseid lugusid, kui nad just millegi poolest silmatorkavad ei ole. (Kurjad keeled räägivad küll, et isand Võsa telesaade olevat ilma digitagi populaarne.) Paraku torkasid Sina nad seekord oma TMSindusega lausa mõlema silma sisse.

  38. salvey ütles:

    Kas vandenõuteooria selle kohta, et Obama presidendiks saamine ja selliste juhtumite sagenemine USA-s on omavahel seotud, on juba leiutatud?

    Jah. Ära lase end sellest häirida, et nii Daily Mail kui kõik kolm lugu on Briti saarte algupära. Isand Steyn on ju ikkagi ameeriklane, nimelt Kanadast, ja juba ammu maailmalõppu ennustanud. Paar aastat tagasi laskis ta välja isegi raamatu pealkirjaga Üksildane Ameerika: teada-tuntud maailma lõpp.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga