Aprill-aprill ajakirjanduses, lugusid siit ja sealt

Tuhala energiasammas

  • Tiiu Kiik: kodus sünnitamine tundus turvalisem
    Naisteleht —> Delfi

    Nimelt sattus Tiiule raseduse ajal kätte raamat “Anastasia” […] Ka on Tiiu otsustanud lapsi mitte vaktsineerida. “Lapsel on ju enda immuunsüsteem ja rinnapiimaga saab ta kõik vajaliku.”

  • Ütle veel, et need esoteerika riiulil lebavad raamatud niiväga süütukesed on. Ja kui mõni staarihakatis neid edasi promob, siis levivad need mõtteviirused massidesse.

  • Mart Sander: Kirik, pedofiilia ja Harry Potter
    Eesti Ekspress

    Autor on roomakatoliku kiriku liige aastast 1983.

  • Kui usust saab moeasi
    Anne Vetik, Ajakiri Cosmopolitan —> Delfi
  • Jaan Lahe: risk muutustes midagi olulist kaotada on väiksem, kui teada, mis oluline on
    Postimees

    Kirik pole ka enam moraalivalvur. Muidugi on neid, ka kirikus, kelle arvates peaks kirik selle rolli endale jälle võtma. Kuid see pole lihtsalt võimalik, sest kristlikku moraali ei saa teha kohustuslikuks mittekristlastele.

  • Akupunktuur aitab hambaarstikartusest vabaneda?
    PM Tarbija24

    20 hambaarstikartusega patsiendi peal tehti katse, milles neile anti viie minuti jooksul nõelravi, kirjutab BBC. Tulemused näitasid, et kõigil katsealustel vähenes hirm hammaste parandamise ees.

  • Varro Vooglaid: Mure laste pärast või viha kiriku vastu
    Varro Vooglaid, Helsingi Ülikooli õigusteaduskonna doktorant, Delfi

    Kõiges on süüdi loomulikult homod, seksuaalrevolutsioon, üksikud preestrid, meedia ja veelkord meedia; teised on veel suuremad lapsepilastajad kui kiriku rüpes olevad tegelased jne. Asjalugu on hoopis selline, et üle 90% seksuaalse väärkohtlemise juhtumitest pannakse toime täiskasvanud naiste suhtes (koguduste liikmed, nunnad), aga sellest on meedia tõepoolest valdavalt vaikinud, kuna laste heaolu pälvib suuremat tähelepanu ja laste vastu suunatud kuritegusid peetakse hullemaks kui täiskasvanute suhtes tehtud tegusid.

  • Taimetoitlus ja mahepõllundus ei päästa

    Kui iga inimene hakkaks taimetoitlaseks, nõnda et sööks vaid puu- ja aedvilju, siis väheneks kasvuhoonegaaside tootmine vaid 7 protsenti. Nn orgaaniline põllundus aga suurendaks kasvuhoonegaaside tootmist.

  • Üks Tuhala jutt ikka ka:
    VIDEO ja FOTOD: “Keev” Tuhala nõiakaev meelitab sadu imetlejaid

414 Replies to “Aprill-aprill ajakirjanduses, lugusid siit ja sealt”

  1. digil on ajakirjandusevaenulikud poliitilised vaated, mistõttu dig suhtub juhtumitesse, kus keegi hädaline blogimise asemel ajakirjaniku juurde läheb ja see tema nutu och hala pikalt-laialt ära trükib, suure eelarvamusega.

    Kuule, nii on ajakirjandus mitusada aastat toimunud. Blogimine on viimase 10 a. areng.

    Tavaliselt ei loe dig sääraseid lugusid, kui nad just millegi poolest silmatorkavad ei ole.

    Ühesõnaga digi ei huvita, kui kedagi peedistatakse või taga kiusatakse, kui ta sellest oma blogis ei kirjuta?

  2. Kriku ütles:

    digil on ajakirjandusevaenulikud poliitilised vaated, mistõttu dig suhtub juhtumitesse, kus keegi hädaline blogimise asemel ajakirjaniku juurde läheb ja see tema nutu och hala pikalt-laialt ära trükib, suure eelarvamusega.

    Kuule, nii on ajakirjandus mitusada aastat toimunud. Blogimine on viimase 10 a. areng.

    Tore, et Sa minu ajakirjanduse-teemalisi poliitilisi vaateid mõistad.

    Tavaliselt ei loe dig sääraseid lugusid, kui nad just millegi poolest silmatorkavad ei ole.

    Ühesõnaga digi ei huvita, kui kedagi peedistatakse või taga kiusatakse, kui ta sellest oma blogis ei kirjuta?

    Missugune tore demagoogia! Aga nüüd rehkendame.

    Nagu üleval mainitud, on inimestel paha komme aeg-ajalt üksteisele liiga teha. Tänapäeval on maailmas üle miljardi inimese; kui nüüd oletada, et igal nädalal teeb keegi liiga vähemalt ühele inimesele igast tuhandest, on igal nädalal vähemalt miljon üksikut probleemset juhtumit. Paraku on nädalas ainult pool miljonit sekundit, mis tähendab, et kui üks inimene üritaks kõigi sääraste juhtumite üle arvet pidada, saaks ta igale juhtumile pühendada vaevalt pool sekundit ja millegi muuga tegelemiseks ei jääkski aega.

    Õnneks on tänapäevane tsivilisatsioon siinkohal rakendanud tööjaotust ning välja töötanud vahendid sääraste juhtumite lahendamiseks ilma vajaduseta kõigi ülejäänud inimeste arvamust küsida. (Nagu Sokratese vaim rääkida teab, ei ole too arvamus probleemitu, aga see on omaette teema.) Nende vahendite pikaks lahkamiseks ei ole siin õige koht, kuigi mõned said üleval ära mainitud; olgu ainult öeldud, et ühest küljest jõuab enamik sääraseid juhtumeid mõistliku lahenduseni ilma avaliku sekkumiseta ja enamikul ülejäänud juhtumitest aitavad mõistliku lahenduseni jõuda maksumaksja raha eest ülalpeetavad avalikud teenused. Teisest küljest tähendab see, et igaüks saab paremini keskenduda nondele liigategemisjuhtumitele, mis talle mingisuguses mõttes funktsionaalselt lähemal on — olgu siis geograafilises, sotsiaalses, professionaalses või muus mõttes.

    Kuna dig ei ole rahul viisiga, mida ajakirjandus “huvitavate” juhtumite väljanoppimiseks kasutab, nopib dig oma lugusid ise. Sealhulgas blogidest. Osutub nimelt, et need blogid, mida dig loeb, on talle sotsiaalses mõttes lähemal kui need ajalehed, mida ta ei loe.

  3. Kangesti pikk jutt tuli. Executive Summary on sihukene:

    On teada, et terve hulk hiinakeelseid ajalehti trükib aeg-ajalt juhtumeid inimõiguste rikkumisest Hiinas. Sellest, kui keegi hiina keelt mitte mõistev inimene neid ajalehti iga päev ei loe, ei saa järeldada, et toda inimest inimõigused ei huvita.

  4. Belgia parlamendi alamkoda on vastu võtnud seaduseelnõu, mis keelaks avalikus kohas nägu varjava riietuse kandmist, vahendab Associated Press.

    Christian Democrats and Liberals in the Senate questioned the phrasing of the law, which holds no one can appear in public “with the face fully or partly covered so as to render them no longer recognizable.”

    Nagu tavaliselt, olevat tegemist turvaküsimusega.

    The law’s author, Daniel Bacquelaine, a Liberal, said a burqa is incompatible with basic security as everyone in public must be recognizable and clashes with the principles of an emancipated society that respects the rights of all.

    Seadusega on kiire, kuna burkade kandmine on läinud massiliseks, nagu teavad rääkida Angola ajakirjanikud:

    Only around 30 women wear this kind of veil in Belgium, out of a Muslim population of around half a million.

  5. Postimees vahendab huvipakkuvat BBC uudist sellest, kuidas Hiina koolides läänelikku koolitulistamise kommet üle võetakse:

    Meesterahvas ründas Hiina idaosas asuvas algkoolis haamriga lapsi ning süütas end seejärel põlema ja suri saadud vigastustesse.

    It was the third such incident in China in as many days.

  6. dig ütles:

    Oklahomas on osariigi legislatuur otsustanud, et abordi vastu huvi tundvaid naisi peab arst kõigepealt koledate riistadega torkima, raporteerib Associated Press:

    Jezebel.com tõstab esile teist põnevat seadust tollest paketist:

    The second law, however, is even more disturbing. Basically, it protects doctors from being sued if they decide not to tell patients that their fetus has birth defects. Writes McKinley, “The intent of the bill is to prevent parents from later suing doctors who withhold information to try to influence them against having an abortion.”

    Just take a minute to digest that. In Oklahoma, it’s now legal to keep health information from patients in order to make their reproductive decisions for them. Of course, the doctors who perform prenatal tests won’t be raising the children born to the prospective parents they treat. And yet those doctors can have a say — through subterfuge — in whether those parents choose to give birth or not. Now that this has passed, it’s tempting to wonder what information Oklahoma doctors will get to lie about next. Perhaps they could tell teen girls that condoms spread AIDS. Or maybe just convince women that they’re not actually pregnant until it’s too late for an abortion. The possibilities are endless!

  7. Dig ütles:

    Õnneks on tänapäevane tsivilisatsioon siinkohal rakendanud tööjaotust ning välja töötanud vahendid sääraste juhtumite lahendamiseks ilma vajaduseta kõigi ülejäänud inimeste arvamust küsida.

    Selliste juhtumite avalikustamine on väga tugev vahend nende edasiseks vältimiseks. Täpselt sama kehtib koduvägivalla, pedofiilia jne. puhul.

    Kuna dig ei ole rahul viisiga, mida ajakirjandus “huvitavate” juhtumite väljanoppimiseks kasutab, nopib dig oma lugusid ise. Sealhulgas blogidest. Osutub nimelt, et need blogid, mida dig loeb, on talle sotsiaalses mõttes lähemal kui need ajalehed, mida ta ei loe.

    Ja järelikult huvitavadki digi ainult nende inimeste kannatused, kellest kirjutavad talle “sotsiaalselt lähedased” blogid.

    Niisugune suhtumine on minu subjektiivse arvamuse järgi sügavalt amoraalne. Võiks isegi öelda et jälk.

    On teada, et terve hulk hiinakeelseid ajalehti trükib aeg-ajalt juhtumeid inimõiguste rikkumisest Hiinas. Sellest, kui keegi hiina keelt mitte mõistev inimene neid ajalehti iga päev ei loe, ei saa järeldada, et toda inimest inimõigused ei huvita.

    Demagoogia. Need juhtumid on siin ilusti eesti keeles kirjas.

  8. dig ütles:

    Jah. Ära lase end sellest häirida, et nii Daily Mail kui kõik kolm lugu on Briti saarte algupära. Isand Steyn on ju ikkagi ameeriklane, nimelt Kanadast, ja juba ammu maailmalõppu ennustanud.

    Ei lasegi häirida. Õnneks ma ei tegele ennustamisega ja kõige vähem veel maailmalõppude ennustamistega olgu Ameerikas või Briti saartel.

  9. Kriku ütles:

    Need juhtumid on siin ilusti eesti keeles kirjas.

    Ah see on siis kriteerium.

    Niisugune suhtumine on minu subjektiivse arvamuse järgi sügavalt amoraalne. Võiks isegi öelda et jälk.

    Ah ah.

  10. dig ütles:

    Ah ah.

    Ma ei usu, et see Sinu moraalset palet kuidagi muudab või kellegi arvamust sellest parandaks, aga väikese korrektuuri arvandmetes tahaksin ikkagi teha.

    dig ütles:

    Tänapäeval on maailmas üle miljardi inimese; kui nüüd oletada, et igal nädalal teeb keegi liiga vähemalt ühele inimesele igast tuhandest, on igal nädalal vähemalt miljon üksikut probleemset juhtumit. Paraku on nädalas ainult pool miljonit sekundit, mis tähendab, et kui üks inimene üritaks kõigi sääraste juhtumite üle arvet pidada, saaks ta igale juhtumile pühendada vaevalt pool sekundit …

    Kuna Sa oled (ilmselt puhtast tagasihoidlikkusest) lähtunud ligikaudu viis korda väiksemast inimeste arvust, siis tuleks lõpptulemust umbes viis korda väiksemaks hinnata ehk poole sekundi asemel saaks 0,1 sekundit sündmusele kulutada. See on selline pildivahetuskiirus, mida kinotehnika algusaastail edukalt jooksvate piltide moodustamiseks ja kuvamiseks kasutati. Millest omakorda järeldub, et kui tõepoolest keskenduda sügavalt moraalsele kaasaelamisele kõnealuste juhtumite vaatlusel, siis oleks jälk selle inimesega suhelda. Huvitav, kuskohast ülimoraalsed aega näpistavad siin hinnangute jagamiseks? Kas nende kell tiksub eesti keeles?

  11. Postimees: Suu loputamine spordijoogiga parandab sooritusvõimet

    Spordijoogis sisalduvate süsivesikute positiivne mõju lihastele ei saa avalduda hetkeliselt isegi siis, kui jook alla neelata, sest suhkrud tuleb kõigepealt lagundada ning saadud energia lihastele kättesaadavaks teha. See protsess võtab aega vähemalt kümme minutit, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator New Scientisti.

    Teadlased leidsid, et spordijoogiga suu niisutamine omas kohest positiivset mõju sportlaste sooritusvõimele, kusjuures uuritud ajuosa aktiivsus suurenes 30 protsenti võrreldes nendega, kes said spordijoogi asemel platseebot.

    Ganti sõnul tähendab see, et suure tõenäosusega tuvastavad maitseretseptorid süsivesikute olemasolu joogis ning seejärel saadab aju lihastele teate, et võib kõvasti pingutada, sest abi on peagi saabumas.

  12. Postimees: Inimõiguslased taunisid Jõksi homoseisukohta

    Eesti Inimõiguste Keskus leiab täna avaldatud analüüsis, et sageli väetite ja seaduste kaitsmisega silma paistnud õiguskantsler läks nelja aasta eest lapsesaamist abielu defineerivaks osaks seades vastuollu Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikaga.

    Oma pöördelises Christine Goodwini kaasuses 2002. aastal otsustas kohus, et transseksuaal tohib abielluda inimesega, kes enne operatsiooni oli temaga samast, hiljem aga seega vastassoost.

    «Enam ei saa õiguse piiramisel olla määrav argument, et samasoolistel paaridel ei ole võimalik ühiseid lapsi saada,» tõdesid selle kaasuse põhjal Eesti inimõiguslased.

    Jõks märkis, et «abielu on jätkusuutlik üksus, moodustatud mehest ja naisest, kellel saavad olla ühised järeltulijad ja kes on sellega ühiskonna kestvuse tagajad».

    «Selle seisukohaga läks õiguskantsler otseselt vastuollu Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikaga,» leitakse täna avaldatud analüüsis.

  13. Postimees: Pedofiiliaskandaal jõudis Soome kirikuni

    Pedofiiliaskandaal raputab nüüd ka Soome kirikuringkondi, kuna evangeelse luterliku kiriku siseringist on lekkinud avalikkuse ette laste seksuaalse ahistamise juhtumid.

    Eelmisel nädalal ärgitas Soome luterliku kiriku juhtkond rääkima ahistamisjuhtudest avalikkusele.

    Praeguste oletuste järgi on aastakümnete kokkuvõttes olnud ohvreid vähemalt sada ja ahistajaid mitukümmend, rääkis lastekaitsespetsialist Johanna Hurtig.

  14. Jalgpalli MM-i külastajaile tahetakse jaotada vägistamisvastaseid kondoome, mis on kriitikuid varemgi pahandanud.

    The overriding criticism was a moral one: women should not have to adapt to what has been dubbed a ‘rape culture’ in South Africa. Lisa Vetten, of the Centre of Violence and Reconciliation in Johannesburg, said in 2007: “This is like going back to the days when women were forced to wear chastity belts. It is a terrifying thought that women are being made to adapt to rape.”

    That the device has even been contemplated reflects social problems in South Africa amounting to a humanitarian catastrophe. In a survey conducted by the country’s Medical Research Council last year, one in four men admitted they had raped. Of those men, almost half said they had committed more than one assault. The report said gang-rape was often considered a legitimate form of male bonding.

    * * *

    Paavst valmistub pilastamise-teemaliseks vabanduseks, räägib The Independent.

    Pope Benedict XVI is planning to make the first general apology for the abuse of children and minors by Roman Catholic priests when he meets thousands of clergymen from around the world in June at the climax of the International Year for Priests, Vatican sources say.

    * * *

    New Scientist: uskliku aju lakkab usujuhi jutu mõjul töötamast

    When we fall under the spell of a charismatic figure, areas of the brain responsible for scepticism and vigilance become less active. That’s the finding of a study which looked at people’s response to prayers spoken by someone purportedly possessing divine healing powers. /…/

    It’s not clear whether the results extend beyond religious leaders, but Schjødt speculates that brain regions may be deactivated in a similar way in response to doctors, parents and politicians.

  15. New Scientist: uskliku aju lakkab usujuhi jutu mõjul töötamast

    When we fall under the spell of a charismatic figure, areas of the brain responsible for scepticism and vigilance become less active. That’s the finding of a study which looked at people’s response to prayers spoken by someone purportedly possessing divine healing powers. /…/

    It’s not clear whether the results extend beyond religious leaders, but Schjødt speculates that brain regions may be deactivated in a similar way in response to doctors, parents and politicians.

    Algallikas küll ei väidetud, et need ajuosad oleks skeptilisusega seotud ja seni pole näinud, et keegi neurobioloog oleks anteriorset singulaatkorteksit kriitlise mõtlemisega seostanud.

  16. Rahvuslaste Tallinna Klubi täiendab ajaloo prügikasti ja teeb ootamatuid paljastusi, ehk “Punker nimega Argentiina ehk vastulöök mälurisustajatele”:

    Jutt käib mõistagi Saksamaa toonasest valitsus- ja riigijuhist, riigikantsler Adolf Hitlerist. Tema mälestamist ei saa nüüdisajale iseloomulikult poliitkorrektsuse-usku mõttepolitsei kohe kuidagi sallida. /…/

    Märksõnad „30. aprill 1945“, „Berliin“, „punker“ ja „enesetapp“ on raiutud ka kooliõpikutesse ja ajalooteostesse. Seda aga mitte enam kauaks. Sest praeguseks on tulnud päevavalgele fakte, mis saadavad „punkrisurma-teooria“ selle õigesse kohta – ajaloo prügikasti. /…/

    Ainus nii-öelda asitõend oli üks kolp, mille marssal Žukov oli viinud 1945. aastal Moskvasse ja mille kohta väideti aastakümneid, et see olevat kuulunud Hitlerile. 2009. aasta sügisel uuris seda kolpa USA Connecticuti ülikooli arheoloog Nick Bellantoni. Kolba DNA-d uurides tuvastas Bellantoni, et kolp oli kuulunud hoopis 20- kuni 40-aastasele naisterahvale.

    Bellantoni sensatsioonilist avastust kajastas nii Euroopa, Vene, USA kui ka Eesti ajakirjandus. Üldsuse huvi selle avastuse vastu oli kaunis suur. Kui see hakkas aga muutuma juba „lubamatult suureks“, siis lõpetati kolba-teema käsitlemine nn. peavoolumeedias kiiresti. Öeldi küll A, kuid jäeti ütlemata B. Teisisõnu: jäeti vastamata küsimusele „kui Hitler ei surnud 1945. aasta aprilli lõpul Berliinis enesetapu tulemusena, siis kus, millal ja kuidas ta tegelikult suri?“.

    Vastuse sellele küsimusele andis üks Argentiina kirjanik ja uuriv ajakirjanik, kes oli selleks ajaks uurinud seda teemat juba üle kolmekümne aasta./…/

    Abel Basti andmetel elas Hitler Argentiinas rahulikult kuni oma elu lõpuni ja suri 1960. aastal loomulikku surma. Mehe surma järel asus Eva Braun elama Argentiina naaberriiki – Tšiilisse, täpsemalt selle pealinna, Santiago de Chilesse. Eva Brauni edasine saatus on teadmata.

    Ainus organisatsioon, kes teadis Hitleri pensionipõlve pidamise paika, oli – Abel Basti andmetel – ameeriklaste Föderaalne Juurdlusbüroo. See organisatsioon jälgis Hitlerit kuni 1955. aastani, seejärel aga hävitas kõik Hitleri „surmajärgse elu“ kohta kogutud materjalid, kuna need võinuks Ameerika Ühendriike kompromiteerida Iisraeli silmis./…/

    USA aitas Hitleril põgeneda ja varjas hiljem ta asukohta mitte heategevuse korras või ligimesearmastusest, vaid vastutasuks selle eest, et Suur-Saksamaa juht lubas ameeriklaste käsutusse oma paremad teadlased ja sõjaväelased. Mõlemad seltskonnad andsid olulise panuse USA relvastuse edendamisse, eriti tuumapommi loomisse ning muutsid seeläbi „külma sõja“ ajal USA maailma sõjaliselt võimsaimaks riigiks.

  17. @ajeke:
    Ei, selle ühepäevase lugemisõiguse eest tahetakse 32 dollarit, aga abstraktist oli juba näha, et järeldustega oldi ettevaatlikumad kui ajakirjanik.

  18. Märt ütles:

    @ajeke:
    Ei, selle ühepäevase lugemisõiguse eest tahetakse 32 dollarit, aga abstraktist oli juba näha, et järeldustega oldi ettevaatlikumad kui ajakirjanik.

    Siis järelikult ei vaadanud Sa algallikat, vaid ainult selle abstrakti?

    Most notably, the Christian participants deactivated the frontal network consisting of the medial and the dorsolateral prefrontal cortex bilaterally in response to speakers who they believed had healing abilities. An independent analysis across subjects revealed that this deactivation predicted the Christian participants’ subsequent ratings of the speakers’ charisma and experience of God’s presence during prayer. These observations point to an important mechanism of authority that may facilitate charismatic influence, a mechanism which is likely to be present in other interpersonal interactions as well.

    Järelikult puudub võimalus hinnata, kas uudisartikli tekstis kasutatud mõisted …

    Only in the devout volunteers did the brain activity monitored by the researchers change in response to the prayers. Parts of the prefrontal and anterior cingulate cortices, which play key roles in vigilance and scepticism when judging the truth and importance of what people say, were deactivated when the subjects listened to a supposed healer. Activity diminished to a lesser extent when the speaker was supposedly a normal Christian (Social Cognitive and Affective Neuroscience, DOI: 10.1093/scan/nsq023).

    … on võetud algallikast või mitte. Kas seesugust lisainformatsiooni, mida Sa pakkusid, võiks nimetada infomüraks?

  19. On teada, et terve hulk hiinakeelseid ajalehti trükib aeg-ajalt juhtumeid inimõiguste rikkumisest Hiinas. Sellest, kui keegi hiina keelt mitte mõistev inimene neid ajalehti iga päev ei loe, ei saa järeldada, et toda inimest inimõigused ei huvita.

    Demagoogia. Need juhtumid on siin ilusti eesti keeles kirjas.

    Ah see on siis kriteerium.

    Ei, lihtsalt näide sellest, millise demagoogiani oled sa valmis minema, et tõrjuda juhtumeid, mis sinu maailmapilti või poliitilisse identiteeti ei mahu.

    Niinimetatud “liberaalsete väärtuste” nimel ollakse valmis avaldama ja avaldataksegi sama jõhkrat survet, kui seda on rakendanud need, keda liberaalid enda vastasleeriks peavad. Heaks näiteks on veel toredad antifa noored, kelle jaoks parempoolsete demonstratsiooni laialipeksmine on midagi, mille üle uhke olla ja kes ei kohku tagasi ka atendaadist ja vasakäärmuslaste black bloc taktika, mida tegelikult rakendas juba Mussolini oma Rooma-marsil. Täpselt sama käib hüsteeria kohta N-sõna ümber, mis on võtnud täiesti absurdseid vorme.

    Veel üks näide poliitilise korrektsuse pealetungist: Racial murders: nearly half the victims are white.

    Peter Fahy, the Chief Constable of Cheshire and a spokesman on race issues for the Association of Chief Police Officers, said it was a fact that it was harder to get the media interested where murder victims were young white men.

    ‘The political correctness and reluctance to discuss these things absolutely does play a factor’, he said. ‘A lot of police officers and other professions feel almost the best thing to do is try and avoid it for fear of being criticised. We probably have all got ourselves into a bit of state about this.

    ‘The difficulty in the police service is that the whole thing is being closed down because we are all afraid of discussing any of it in case we say the wrong thing – and that is not healthy.’

  20. @ajeke:
    Prefrontaalse korteksi vajalikkust skeptilisuse jaoks olen valmis uskuma, aga singulaatkorteksi kahjustused kalduvad inimesi emotsioonituks tegema ja selle teatud osade stimulatsioon paneb katseloomi lihtsalt häälitsema. Närvilisuse vähenemine palve kuulmisel võis ka singulaatkorteksi osa inhibeerida. Ma näe kuidas see skeptilises mõtlemises saaks osaleda.

  21. Mõned tee-entusiastid on muret tundnud, et Eestis ei austata teed piisavalt ega tähistata seda pidudega. Not anymore, kui Keskerakond siin midagi teha saab, kirjutab Postimees:

    Täna kell 14 algas Toompea lossi ees Keskerakonna algatatud meeleavaldus, et avaldada meelt pensioniea tõusu, koolireformi ja tööpuuduse vastu.

    Meeleavaldajad hoiavad käes valitsusvastaseid plakateid, millel on kirjas näiteks «Väärime paremat valitsust», «Härra Ansip, astuge tagasi!», «Obama ja Savisaar – OK», «Lastele tasuta kooliharidus», «Tahame tööd» jm.

  22. Pariisis töötav rakendusepistemoloog Serge Galam on üllitanud põneva uurimuse avalikust debatist ebatäieliku teadussisendi kontekstis:

    Public debates driven by incomplete scientific data where nobody can claim absolute certainty, due to current state of scientific knowledge, are studied. The cases of evolution theory, global warming and H1N1 pandemic influenza are investigated. The first two are of controversial impact while the third is more neutral and resolved. To adopt a cautious balanced attitude based on clear but inconclusive data appears to be a lose-out strategy. In contrast overstating arguments with wrong claims which cannot be scientifically refuted appear to be necessary but not sufficient to eventually win a public debate. The underlying key mechanism of these puzzling and unfortunate conclusions are identified using the Galam sequential probabilistic model of opinion dynamics. It reveals that the existence of inflexible agents and their respective proportions are the instrumental parameters to determine the faith of incomplete scientific data public debates. Acting on one’s own inflexible proportion modifies the topology of the flow diagram, which in turn can make irrelevant initial supports. On the contrary focusing on open-minded agents may be useless given some topologies. When the evidence is not as strong as claimed, the inflexibles rather than the data are found to drive the opinion of the population. The results shed a new but disturbing light on designing adequate strategies to win a public debate.

  23. @Märt: Jah, ma olen Sinuga nõus, aga midagi lähemat artiklis kajastatu kohta saaks väita ikka alles pärast algallika enda lugemist. Ma lihtsalt lootsin, et ehk oli Sul kuidagi ligipääs uurimusele, mitte ainult valmisolek uskuda üht või teist väidet või nägemus millegi osalemisest skeptilises mõtlemises. Tunnistan – minu viga.

  24. USA Today kirjutab Prantsusmaa katoliikluse kurvast saatusest — noori prantslasi ei ahvatle enam Richelieux’ karjäär.

    There are around 24,000 priests in France today, down from 42,000 in 1975. The number of Catholics entering the diocese has declined as well, from 116 ordainments in 1999 to 89 in 2009.

    “There is a crisis in vocation,” said French priest and family therapist Stephane Joulain. “We don’t have sufficient numbers to renew the number of priests available for ministry today.”

    “Without a doubt, celibacy is an obstacle for the young today because it’s a radical commitment,” Poinsot said. “It’s also difficult for a young person to envision being a priest forever, especially in a society where people have many careers during their lifetime. The financial question is also difficult. The French priest does not make a lot of money.”

    European priests are also aging. The average age of an Italian priest in 2003 was 60, with one of every eight priests 80 years or over, according to a study by a lay Italian think tank, the Fondazione Giovanni Agnelli, for the Italian bishops conference, found.

  25. ajeke ütles:

    @Märt: Ma lihtsalt lootsin, et ehk oli Sul kuidagi ligipääs uurimusele, mitte ainult valmisolek uskuda üht või teist väidet või nägemus millegi osalemisest skeptilises mõtlemises. Tunnistan – minu viga.

    Innustav kõne. Läksin pubmed central’isse ja kirjutasin “religious fMRI” ning tuli pikalt selliseid uuringuid. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pm.....=pmcentrez See oli teemakohane ning seekord leiti prefrontaalses korteksis religioossetel hoopis tugevamat aktiveerumist võrreldes mitteusklikega. Paljud teised kohad aktiveerusid samuti.

  26. The Orange County Beta Register News pajatab häbematust ebakorrektsusest poliitika vallas:

    The con occurred at the end of January and the beginning of February at places like Cypress College and Golden West College, and outside of discount stores like Wal-Mart and Food 4 Less. It appears to be the same kind of voter registration fraud that engulfed Orange County four years ago and landed eight signature gatherers in jail.

    Since mid-March, at least 99 written complaints have been submitted to state elections officials by Orange County residents who say they were registered to vote Republican without their consent. The Register found an additional 74 voters who said they were duped or coerced into registering to vote as a Republican by signature gatherers who initially asked them to sign petitions for causes like legalizing marijuana, fighting cancer or cleaning up beaches.

    All of the voters identified by the Register are listed as under 28 years old; many said they knew little about politics or voting. A few, when told they were listed on the county voter rolls as a Republican, asked, “What is a Republican?”

  27. @Märt: Kas ma saan õigesti aru, et Schjoedt et al. uurimus vaatles autoriteedi ja tema karisma mõju ajutegevusele, aga Harris et al. uurimus inimese enda uskumusi? Ehk esimesel juhul on mõjutajaks väline, teisel juhul sisemine? Vahet pole, eksisin seal ajusagarate vahel niikuinii ära. Mis siis nüüd aru saama peaks, kas Newscientist.com eksis või mitte: kas väidetud ajuosi võib skeptilisusega siduda ja kas kriitilist mõtlemist võib väidetud osaga seostada?

  28. Mõrvarlikest vitamiinidest valgustab rahvast NY Daily News. Keegi Gary Null, kes muuhulgas on propageerinud massiivseid vitamiinidoose, oli D-vitamiini üledoosi tagajärjel teise ilma poole. Aga siis pöördus ta mingil seletamatul põhjusel pärisarsti poole ja rännak jäi katki:

    Gary Null – described on quackwatch.org as “one of the nation’s leading promoters of dubious treatment for serious disease” – claims the manufacturer of Gary Null’s Ultimate Power Meal overloaded the supplements with Vitamin D.

    The buff “Joy of Juicing” author, whose products include Red Stuff Powder and Gary Null’s Heavenly Hair Cleaner, claims he suffered kidney damage and was left bloodied and in intense pain from two daily servings of the supplement.

    Paraku ei ole isand Null üksi, ka kuus tema klienti on raskete neerukahjustustega haiglas.

  29. @ajeke:
    Tulemused sõltuvad täielikult sellest milline eksperiment tehakse. Esimeses artiklis väitis ajakirjanik, et prefrontaalse korteksi aktiivsuse langus toimus liidri nägemisel, kuid teises katses tõusis selle aktiivsus usklikel rohkem kui pidi vastama piibli ja Jeesuse kohta stiilis õige/vale. Tähelepanuga tegeleb see ajuosa küll aga paistab, et kõik sagarad on mõtlemiseks vajalikud ning skeptiliste ja luuliste mõtted võivad neist kõigist läbi käia ning aktiivsusele panustada.
    Rohkem siin ei räägi mõnda aega, hakkan omasid asju kirjutama ja tähelepanu ajab muidu sassi.

  30. Jackson Free Press kajastab juhtumit, kus üks Mississipi keskkool õpilase pildi aastaraamatust välja viskas, kuna see käitus poliitiliselt ebakorrektsel kombel — poseeris fotol smokingis, olles ise samal ajal lesbi.

    “It’s like she’s nobody there, even though she’s gone to school there for 12 years. … They’ve got kids in the book that have been busted for drugs. There’s even a picture of one of the seniors who dropped out of school,” Rodriguez said.

    “I don’t get it. Ceara is a top student. Why would they do this to her?”

    Kui Ceara vanemad selle liigategemisjuhtumiga ajakirjaniku juurde läksid, erutus see niivõrd, et artikli esimene versioon sai ebatäpne. Sellepärast on artikli juures õiendus ja lubadus veel follow-up’i teha:

    CORRECTION, April 29, 2010: Thanks to a watchful reader, the Jackson Free Press discovered today that reporter Adam Lynch originally misinterpreted Veronica Rodriguez’s phone call about her daughter’s yearbook. The above story originally reported that the yearbook contained no mention or photos of Sturgis or her accolades, but we confirmed from her mother today that she is pictured in sections other than the senior-portrait section. We have edited the above story to reflect this fact, and added the above bolded paragraph based on our conversation with Sturgis’ mother today. We have requested a copy of the yearbook, and will update this story further if needed once we receive it. We apologize for the errors and thank the reader who pointed out the mischaracterization. — Editor Donna Ladd

  31. Dig kirjutas:

    Jackson Free Press kajastab juhtumit, kus üks Mississipi keskkool õpilase pildi aastaraamatust välja viskas, kuna see käitus poliitiliselt ebakorrektsel kombel — poseeris fotol smokingis, olles ise samal ajal lesbi.

    Kui tore, et sa oled nõnda ruttu üle saanud oma vastumeelsusest peedistatute kogemusi vahendava ajakirjanduse suhtes.

  32. Kriku ütles:

    Kui tore, et sa oled nõnda ruttu üle saanud oma vastumeelsusest peedistatute kogemusi vahendava ajakirjanduse suhtes.

    Tore, et Sulle meeldis minu postituse osa, mis juhtumi taustast rääkis. Aga miks Sa juhtumi põhiosa kommentaarita jätsid?

  33. Sellepärast, et kui meist igaüks hakkaks iga juhtumi põhiosa kommenteerima stiils “ah kui jube” või “jumala õige”, siis peaks Martin uusi teemasid iga paari päeva tagant tegema, mitte iga kuu. Mul ei ole juhtumi põhiosa kohta midagi uut ega huvitavat öelda.

  34. Associated Press on jälile saanud põnevale rehkendusveale, mille korrektsus poliitiliseski mõttes kaunis küsitav on:

    LOS ANGELES — Insurance giant Anthem Blue Cross withdrew plans to raise health insurance rates for Californians by as much as 39 percent after an independent audit determined the company’s justification for raising premiums was based on flawed data, state Insurance Commissioner Steve Poizner said Thursday.

    He added that state officials immediately suspected Anthem’s original proposal was inaccurate, but company officials insisted it was not. However, the company agreed to the independent evaluation by outside experts that subsequently uncovered the errors.

  35. Ameerika paremäärmuslased Thomas More Law Center’ist väidavad end olevat leidnud iseäralisi seoseid seksuaalsuse ja sõjapidamise vahel:

    A law firm that defends and promotes Christian heritage and moral values is encouraging members of Congress to defend the current statute that denies homosexuals eligibility to serve in the military.

    “Once you remove that ineligibility, you will have plants coming into the armed forces stirring up trouble. You will have brigades of ACLU lawyers waiting to then file lawsuits and to push the homosexual agenda to the point where it will paralyze the ability of the military to perform its functions,” Thompson predicts. “So this would be a horrible position when they will irreversibly damage the national security merely to allow a president to fulfill a political promise.”

  36. K_V ütles:

    Miks peavad teadusuudised olema sõnastatud sellises veidras vormis, on siis religioon (milline?) füsioloogia tasandil kuidagi unikaalne?

    Aa… aga… aga mis sellisel vormil täpsemalt viga on? Millises vormis peaks teadusuudised sõnastatud olema?

    Ehk võiks rääkida sellest, mida kujutab endast [saatja-vastuvõtja] suhe füsioloogia tasandil üldse.

    Aa… aga… aga kas sellest siis ei räägitagi? Tõekspidamise ja mittetõekspidamise ning kriitikameele lülitumise füsioloogiast? Religioon puutub justkui ainult niipalju asjasse, et on kergem eristada väljakujunenud ja juurdunud arusaamade füsioloogilisi reaktsioone. Erinevalt õpetaja-esineja-rääkija abstraktsest mõjust abstraktsele kujutelmale õpilase-publiku-kuulaja peas, milles puuduvad selgelt vastandlikud seosed. Kuidas mõõta reaktsiooni õpetaja väitele 2+2=4 õpilase peas ja kuidas seda hinnata? Kriitikameele väljalülitumisena ja väite tingimusteta tõekspidamisena, kui õpilasel puudub üleüldse varasem ettekujutus sellest, kas see võiks olla tõde või mitte? Mida mõõta publikus, kes kuuleb esinejat väitmas: “Kloune leidub igal elualal”? Läheb see kuidagi vastuollu varasemate tõekspidamistega või tähendab nõustumine kriitikameele puudumist?

  37. Naftareostus Mehhiko lahel kasvab kiiresti, vahendab MSNBC uudist Associated Press’ilt:

    The oil slick over the water’s surface appeared to triple in size over the past two days, which could indicate an increase in the rate that oil is spewing from the well, according to one analysis of images collected from satellites and reviewed by the University of Miami. While it’s hard to judge the volume of oil by satellite because of depth, it does show an indication of change in growth, experts said.

    Paraku on kurjad ajakirjanikud pool artiklit sisutühjade feel-good lausete peale ära raisanud:

    “These people, we’ve been beaten down, disaster after disaster,” said Matt O’Brien of Venice, whose fledgling wholesale shrimp dock business is under threat from the spill.

    BP Plc., keda nafta hoolega peedistanud on, on oma muredest rääkimisel täpne ja konkreetne:

    Doug Suttles, BP’s chief operating officer for exploration and production, said it was impossible to know just how much oil was gushing from the well, but said the company and federal officials were preparing for the worst-case scenario.

  38. Daily Mail kirjutab poliitiliselt korrektsest kristlikust radikaalist, kes ühes lendlehtedega redeli pealt kinni nabiti ja kohtusse tariti:

    Dale Mcalpine was handing out leaflets to shoppers when he told a passer-by and a gay police community support officer that, as a Christian, he believed homosexuality was one of a number of sins that go against the word of God.

    After seven hours locked up in a cell, he was charged with using abusive or insulting words or behaviour contrary to the Public Order Act 1986.

    Daily Mail’i fännid — juhul, kui meil neid on — saavad eeldatavasti kohe aru, kes on vaene väeti ja kes kuri paharet:

    Mr Mcalpine, 42, who earns about £40,000 a year in the energy industry, was arrested and taken to the local police station in the back of a police van after preaching in the Cumbrian town of Workington on April 20.

    Last night Cumbria police said there was no one available to comment on Mr Mcalpine’s case.

    Juhuks, kui mõnel nende kolme numbri vahel orienteerumisega probleeme peaks olema, on ajaleht abivalmilt lisanud oma kolumnisti kommentaari:

    The Public Order Act of 1986 was not meant to permit the arrest of Christian preachers in English towns for quoting from the Bible. But it has. The Civil Partnerships Act 2004 was not meant to force public servants to approve of homosexuality. But it has.

    And the laws of Britain, being entirely based upon the Christian Bible, were not meant to be used by a sneering judge to declare that Christianity had no higher status in this ancient Christian civilisation than Islam, Buddhism or Hinduism.

    Oleks käepärast mõni juurat tundev inimene, võiks tema käest küsida, mispärast söör Coke oma kirjatükkide ja pastiššidega üldse vaeva nägema hakkas — piibel oli ju juba kirjutatud.

  39. The Local annab teada usulisest kriisist Rootsis, kus arstid väikesi poisse ilma näidustuseta ümber lõigata ei taha:

    “Now we have to go out and find someone who is willing to perform the operations. The doctors’ sector council (Sektorsrådet) have said no to these procedures. We respect the doctors’ position,” said Lars-Göran Moberg, head of the region’s healthcare committee to GP.

    Paediatric surgeon John Westfelt can see no possibility for doctors within the public healthcare system to perform the operations.

    Ümberlõikamine on mõnede Lähis-Idast pärit religioonide komme. Tsiviliseeritud riikides on enamasti keelatud tüdrukute ümberlõikamine; poisse lubatakse ümber lõigata, aga Rootsis peab seda tegema litsentsiga arst.

    Ümberlõikamise küsimused on Rootsis varemgi kõlapinda leidnud; paar nädalat tagasi pidi Uppsala kahjutasu maksma perele, kelle kümneaastast tütart ümberlõikamise suhtes kontrolliti. Uurimine selgitas välja, et ainus kaalutlus tüdruku kontrolli saatmiseks oli asjaolu, et ta vanemad olid pärit Somaaliast ning käisid 2004. aastal Keenias puhkamas — seda aga peetakse poliitiliselt ebakorrektseks aluseks. Kontroll selgitas välja, et tüdruk ei olnud ümber lõigatud.

  40. ajeke ütles:

    Kuidas mõõta reaktsiooni õpetaja väitele 2+2=4 õpilase peas ja kuidas seda hinnata?

    Tõepoolest, kui keegi midagi sellist väidab, on endal aeg kriitikameel aktiivseks muuta. Esimene mõte, et tüüp püüab kuulajate ajusid triviaalsete tõdede kuulmise lainele häälestada. Järgmiseks on karta mingi ilge valega esinemist, et see niimoodi ettevalmistatud ajudesse süstida. Seda, et kehakeemia on inertsiga nähtus, võisid kõigi aegade demagoogid praktikas ära kasutada.
    Kui aga õpilasel näitena toodud väite peale kriitikameel aktiivseks muutub, kuidas mõjutab see tema võimet ainet omandada?
    Kas ei või üheks “kõva pea” põhjustest olla, et õpilasel liigaktiivne kriitikameel?
    Leian, et selliste uurimuste tulemuste hindajate võimekusest sõltuvad väljakäidavad tulemused väga olulisel määral.

  41. Washington Post on avastanud, et kuu-usklike paremäärmuslaste päevaleht Washington Times on müügis:

    Washington Times executives are negotiating to sell the newspaper, after the Rev. Sun Myung Moon’s family cut off most of the annual subsidy of about $35 million that has kept the Unification Church-backed paper afloat, company officials said.

    One of Moon’s children, Justin Moon, who was chosen by his father to run many of the church’s Asian businesses, has slashed the newspaper’s annual subsidy, forcing the paper’s executives, led by Moon’s eldest son, Preston Moon, to search for deep pockets elsewhere. Meanwhile, the newspaper has hacked its newsroom staff by more than half, from 225 in 2002 down to about 70 people, raised the paper’s price and deliberately shrunk its circulation to cut costs, shed its metro and sports sections, and fired or pushed out several top executives, including its publisher earlier this week. Several reporters said most of the staffers are seeking to leave.

    Aga mis on sellel kõigel pistmist jälkide olevustega?

    The finances are so tight that the newspaper hasn’t paid some of its bills or tended to basic maintenance issues — such as hiring an exterminator to deal with mice and snakes sneaking into the building on New York Avenue in Northeast.

  42. K_V ütles:

    Kas ei või üheks “kõva pea” põhjustest olla, et õpilasel liigaktiivne kriitikameel?

    Jah, aga paraku on see võrdlemisi harv nähtus.

  43. American Chronicle on välja nuhkinud pisikesed rohelised mehikesed, kes juba Maa peal olevat.

    According to Martinez, his contact stated, “In reference to your repeated requests to present some new information never before disclosed to the public … I went outside of our agency to close intelligence contacts of mine and secured the following … I just received information on a highly sensitive operation code-named ‘Operation TANGO-SIERRA’ that occurred in early 1980. It involved U.S. intelligence capturing an alien being living among us.”

  44. Teoloog Raivo J. Raave selgitab pikalt, miks kristlik kasvatus a) lämmatab südametunnistuse ja b) annab voli karistamatult petta, röövida ja tappa, ning jõuab lõpuks välja selleni, et kristlasi tuleks sundida pihile.

    Raivo J. Raave: Religioossest kurjusest (Delfi)

    Uskusin siiani, et kristlik kasvatus võib äratada inimese südametunnistuse. Tegelikult on aga vastupidi: kristlik kasvatus uinutab selle. Vahest sootuks. Sest südametunnistuse asemel tuleb jumal või õigemini küll “ise tehtud jumal” ja sellel jumala tahe on juba oma tõlgendamise küsimus. /…/

    Võib-olla mõnedki imestavad, miks kõige silmakirjalikumad ja valelikumad inimesed, keda nad on elus kohanud – on samas…tõsi, tõsi – korralikud kristlased. See paneb küsima, mis asi õieti on religioosne kurjus ja mille poolest ta erineb, tavalisest, mittereligioossest kurjusest. /…/

    Korralik kristlane sigatseb silmagi pilgutamata, juhul kui ainult leiab oma sigadusele Piiblist õigustuse. Ja selle ikka leiab. Öelge palun mõni asi, millele ei oleks võimalik Piiblist õigustust leida? Mina tean nimetada vaid üht – ebajumalateenimist. See on aga maailma levinuim patt. Ebajumalateks, kumiirideks, iidoliteks on enamik asju, mida või keda ihaldatakse. /…/

    Korralik fundamentalistist kristlane üldjuhul ei suitseta, ei joo ega hoora. Aga kui tee peale satub ette mõni nõrgem, kellele on kasulik ära teha, siis litsub selle kõhklematult laiaks nagu lutika, ning ütleb, et see viimane oligi hoor ja joodik või mis iganes. Enne stigmatiseeritakse või kristliku terminoloogia järgi demoniseeritakse inimene väärituks ja patuseks ning siis on juba kõik lubatud.

    Tean üht korralikku lugupeetud kristlikku abielupaari, kes küll ei varastanud, kuid kasutasid võõra vara kättesaamiseks kõikvõimalikke teid alates psühhoterrorist kuni valetunnistajate palkamiseni. Vastaseks oli ju lõppude lõpuks ainult “lits lastega”, kellele ärategemine oligi nende kui korralike kristlaste püha kohus. See oli nende missioon.

    Nende oma lapsest sirgus täiesti tavaline kurjategija. Keegi ei küsi ”miks”? Võib-olla ei teata, et Eestimaa tuntuim inimsööja oli vabakirikliku pastori poeg. /…/

    Hoidku Jumal veel selle eest, et mõni religioosne partei võimule pääseks.

    Keegi ei valaks võõrast verd kergemini.Sest religioossse inimese jaoks pühitseb kõrgem eesmärk alati abinõu. Algul on see esmärk Jumala eesmärk pärast on iga eesmärk ”jumala eesmärk”. Jumala pärast võib kõike teha.

    Üks, mis siiski aitab kristliku kasvatuse puhul südametunnistust hoida ja seda isegi arendada on pihi sakrament. See on aga protsetantismis kaotatud. Et keegi jumala eest ei saaks teada su südame tõelisi mõtteid… /…/

  45. Mart K.

    …miks kristlik kasvatus a) lämmatab südametunnistuse ja b) annab voli karistamatult petta, röövida ja tappa,…

    No näiteks minu mõistmist mööda Kristuse õpetus kahest asjast räägibki.
    a)Kuidas käituda sellega, mida tõeks peetakse.
    b)Kuidas käituda kaasinimestega.
    Et nii mõnedki nn kristlased (muidugi mitte ainult) kuidagi õpetust mõista ei suuda, vaid tõeks peetava levitamisel ikka hirmu ja vägivalda selleks õigeks abinõuks peavad, on lihtsalt selline fenomen.
    Ju siis on nende jaoks lootusetult raske õpetuse tuumani jõuda. Või kasutatakse kristlust sigatsemise ettekäändena.
    Aga artikkel näib küll pühast vihast kantud olevat.

  46. R. J. Raave motivatsiooni kohta pole mul andmeid. Võib sama hästi spekuleerida, et new-age-usundimüüja lihtsalt mustab konkurente; mida ei tea, seda ei tea. Aga mis puutub asjaolusse, et kristlusega on kehvad lood eelkõige sellepärast, et enamik kristlasi “ei suuda õpetust õigesti mõista”, siis tekib mul küsimus, et milleks jätkata sellise õpetuse levitamist, mida ei suudeta mõista.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga