Pärnu: Eesti umbluu-pealinn, ja teisi detsembri lugusid

Eestis on huvitav komme, et pealinn käib külakorda — suvepealinn Pärnu, talvepealinn Otepää, veinipealinn Põltsamaa, kevadpealinn Türi, sügispealinn Narva, õllepealinn Saku, mudapealinn Haapsalu, rändavad metsa- ja motopealinn jne.

Paras aeg on välja kuulutada Eesti umbluu-pealinn ja selle austava nimetuse on kuhjaga välja teeninud Pärnu linn, mida on ustavalt umbluu vallas turundanud Pärnu Postimehe kultuuritoimetus, mille juhataja on Silja Joon. Teie pingutusi on märgatud ja leidnud tunnustust.

Palju õnne!

Viimane piisk umbluu-karikas on järgmine lugu:
Geobioloog Kalju Paldis õpetab kodule tere ütlema, Silja Joon, kultuuritoimetuse juht, Pärnu Postimees

Lugu täies pikkuses on paberlehest lugeda, püüan kusagilt pildi saada.

Tegu pole juhusliku üksikjuhtumiga, vaid aastatepikkuse järjepideva tööga, millega kultuuritoimetus ja Silja Joon isiklikult on tutvustanud mida erilisemaid “kultuurisaavutusi”:

Silja Joon pole muidugi ainus, kes vahendab teateid teispoolsusest, näiteks sai Karin Klausi lugu magnetteraapiast aluseks veelgi uuenduslikumale mugutiteraapiale:

Magnetid leevendavad pingeid, Karin Klaus
Laupäevane lugemine: Mugutid leevendavad pingeid, skeptik.ee

Veel umbluu-lugusid Pärnu Postimehes teistelt autoritelt:

Kas pean jätkama? Ilmselt mitte eriti. Aga hea meelega ootan kommentaaridesse linke ka muudele Pärnu Postimehe umbluu-teemalistele lugudele.

Tegu on ilmselt sümbiootilise kooslusega Pärnu umbluumeistrite ning ajakirjanike vahel. Ühelt poolt on Pärnus päris mitu posijapesa, teisalt on olemas vastavate vaimsete huvidega ajakirjanikud, kes on valmis igat masti umbluud lugejatele vahendama.

Pärnu posijapesade traditsioon ulatub juba nõukogude aega — kuulus bioresonantsteraapia viljeleja Sirje Gabriel tegutses muu hulgas ka Pärnus, tänapäeval hoiab Gabrieli vaimset traditsiooni ülal alternatiivmeditsiini keskus Ravikoda ja sellestki on kirjutanud tollal lihtsalt toimetaja Silja Joon:
Bioteraapia pärast pole vaja enam pealinna sõita

Ravikoda pole ainus koht, kus alternatiivselt tervisega tegeleda. Artiklites on sageli juttu kohast nimega Tervistav Stuudio, kus saab alternatiivset teavet inimkehast ja muust loodusest osteopaadilt, refleksoloogilt, kiropraktikult, homöopaadilt, pakutakse organismi puhastamist ja muid huvitavaid teenuseid. Teraapia.com andmetel leiab veel OÜ Salumin, saltandmineral.ee, teenused: bioresonantsteraapia, Feng Shui, Hatha jooga, heliteraapia, kinesioloogia, kiviravi, kõrvaküünlad, lümfimassaaž, nõustamine, reiki, soolaravi. Küllap on neid veel, palun andke kommentaarides teada.

239 Replies to “Pärnu: Eesti umbluu-pealinn, ja teisi detsembri lugusid”

  1. New Scientist on võtnud usutleda psiinähtuste uurijat Daryl Bemi, kelle viimatine uurimustöö palju kõmu, kurje kommentaare, aga ka kiitust on pälvinud.

    Juurdepääs artiklile on piiratud ja nõuab (tasuta) konto loomist, seega tsiteerin paari kohta.

    What reaction are you expecting from sceptics?

    When writing the paper, I tried to cover my ass in every possible way against critiques. My guess is that something probably will appear in Skeptical Inquirer magazine, and one of the things they can say is that we have to wait until replications occur. I totally agree with that. /…/

    How did your interest in psi grow?

    I was already in contact with one person in the audience, Chuck Honorton, who was setting up a laboratory in Princeton, New Jersey. He had asked me to look at his set-up to make sure it was cheat-proof. These were the telepathy experiments known as the ganzfeld technique, in which volunteers try to receive messages while placed in a situation of mild sensory deprivation in a room distant from the sender. I said to him, “If you get positive results with this technique I am willing to try and get these brought to the attention of mainstream psychology.”

    Honorton published the experiments in a parapsychology journal. Then he and I did a meta-analysis of the results and published that in 1994 in the Psychological Bulletin. Sadly, Honorton died from a heart attack nine days before the paper was accepted.

    Why didn’t that get mainstream psychologists interested?

    Part of that is just practical. Everyone is involved in their own work, and doing experiments is hard. That is why this time I decided to be as simple and as transparent as possible, and use experiments that were familiar to psychologists. I wanted to interest people in trying to repeat my work because replication is the gold standard of whether you should believe something.

    James “The Amazing” Randi, a fellow magician and prominent sceptic, has put up a prize of $1 million for anyone who can provide evidence of the paranormal. Are you tempted to enter?

    No. He controls the entire process and he has never been totally clear as to what level of probability he would accept. He also insists on having all the rights to reporting what happened and that’s not how we as scientists progress.

  2. See konkreetne avaldus nüüd küll rassismiilming ei ole.

    On küll, kui arvesse võtta, et nad boikotti propageerivad. Ja kui veel kahtlusi on, siis võib tolle seltskonna muid seisukohti ka põrnitseda.

    Kuidas küll muudab boikoti propageerimine mingi avalduse rassistlikuks? Kas boikott kui selline on rassistlik nähtus?

    Huvitav küll, mida Mr. Charles Boycott sellest küsimusest arvanud oleks…

    Teiseks, ma rääkisin väga selgelt sellest konkreetsest avaldusest. Ei puutu absoluutselt asjasse, kas kõnealuse grupi ülejäänud avaldused on rassistlikud või ei. Avaldus, et film, milles muistse Põhjala panteoni peategelasi kujutatakse neegritena, väärib boikotti, ei ole oma olemuselt rassistlik ja ma kirjutaks sellele isegi alla.

  3. Naiivset tehnousku kuulutab ja üleüldse jama ajab keegi Ostler, kelle raamatut kommenteerib “finantsvaade”:

    finantsvaade: Viimane lingua franca ehk inglise keele tähtsuse taandumine

    Ajalooliselt on niinimetatud maailmakeele väljakujunemist ja levikut mõjutanud peamiselt sõjalised vallutused, kaubavahetus ja religioon. Esimeseks maailmakeeleks oli muidu pärsia keelt emakeelena kõnelnud babüloonlaste poolt kasutusele võetud aramea keel (Aramaic). Pärsia keelest endast kujunes lingua franca alates aastast 1000 pKr kuni ligikaudu aastateni 1800, mil Briti koloniaalvallutused panid aluse inglise keele laialdasemale levikule.

    Suurt osa läänemaailmast ühendasid siiski kreeka ja ladina keel. Prantsuse keel (lingua franca) hakkas ladina keele barbaarse dialektina esile tõusma keskajal normannide jõul ning oli uusajal universaalne diplomaatiakeel. Suure töö selle staatuse tõstmisel tegi ära Prantsuse Akadeemia, mis asutatigi alguses prantsuse keelega tegelemiseks. Ma julgen arvata, et “lingua franca” keelend on ka äkki kuidagi frankidega seotud :)

    Teiseks, inglise keel maailmakeelena taandub, aga seda ei võta üle ükski teine keel, sest selleks puudub tulevikus lihtsalt vajadus. Põhjuseks siinkohal tehnoloogiline hüpe tõlke- ja kõnetuvastustarkvara, aga ka riistvara arengus.

    Ja millal see hüpe siis toimub? Praegu on optimismiks igatahes vara. Aga “tulevikus” on muidugi niisugune mugav udune ajamääratlus, mis selle kasutaja igasugusest vastutusest vabastab.

    Oma raamatu lõpulausena on Ostler kirja pannud: “Seega räägib igaüks just seda keelt, mis talle meelepärane on ja kirjutab selles keeles, mida ta eelistab ning maailm saab ikkagi aru”.

    Ettenähtavas tulevikus ei paista sellist tehnoloogilist võimekust kuskilt.

    Ses valguses tasub ehk siinkohal korraks peatuda ja järele mõelda, kas meie järeltulev põlvkond peaks kulutama kõige kallimat ressurssi siin ilmas, aega, õppimaks keeli või võiks selle ajaga hoopis midagi kasulikumat peale hakata?!

    See tuletab meelde üht Agu Sihvka klassikaaslast, kes oli arvamusel, et inglise keele õppimine on mõttetu, kuna aastal 2000 räägitakse kõikjal nagunii VMN-i maailmakeelt… See õnnis tulevik on esiteks paljude põlvkondade taga. Teiseks ei realiseeru see ilma keeleoskajateta kunagi.

    Oeh…

  4. Kriku ütles:

    Avaldus, et film, milles muistse Põhjala panteoni peategelasi kujutatakse neegritena, väärib boikotti, ei ole oma olemuselt rassistlik ja ma kirjutaks sellele isegi alla.

    Sellel oleks mõtet, kui teos pretendeeriks Põhjala mütoloogia allikatruule kujutamisele, ent nii see kaugeltki pole. Filmi tegevus toimub Marvel Comicsi universumis, mis Põhjala pärimuslooga ainult riivamisi kokku puutub. Tegelased nagu Galactus, Ego the Living Planet ja Kang the Conqueror on Eddadest samuti tundmata — aga kas on mõtet selle pärast kisa tõsta, et fantastilised pildiraamatud muistendeid moonutavad?

  5. See võib asja muuta küll, kuid tolle koomiksi fännide poolt samadel alustel allikatruuduse nõude esitamine võiks IMHO siiski olla asjakohane. Kas koomiksis on ka neegerjumal?

  6. Kriku ütles:

    Kas koomiksis on ka neegerjumal?

    Ei, eelpooltoodud lingi avamisel nähtub, et vägagi roosa. Marveli päritolumütoloogia ise ei määra aga tegelase rassi:

    Thor’s father Odin decides his son needs to be taught humility and consequently places Thor (without memories of godhood) into the body and memories of an existing, partially disabled human medical student, Donald Blake.

    Must nahavärv sobib kaasaegsesse tõlgendusse hästi; kirsiks tordil oleks muidugi mõni sättumuslik kalle.

  7. Must nahavärv sobib kaasaegsesse tõlgendusse hästi; kirsiks tordil oleks muidugi mõni sättumuslik kalle.

    Maitse üle ei vaielda – aga ometigi ei saa niisuguse seisukohaga mittenõustumist rassismiks pidada. Dig pingutas jälle üle.

  8. Kriku ütles:

    Kas koomiksis on ka neegerjumal?

    Fun fact: erinevalt originaalsest skandinaavia jumalast räägib koomiksijumal ameerika keelt. (Aga võib-olla hoopis indiaani keele barbaarset dialekti?)

    Niipalju siis allikatruudusest.

  9. Kriku ütles:

    See võib asja muuta küll, kuid tolle koomiksi fännide poolt samadel alustel allikatruuduse nõude esitamine võiks IMHO siiski olla asjakohane. Kas koomiksis on ka neegerjumal?

    Koomiksis on lugemata arv restarte ja paralleelmaailmu, erinevaid ajutisemaid või püsivamaid tegelaskujude muudatusi sajal ja seitsmel erineval viisil, tosinat erinevat värvi mutante ning humanoidseid tulnukaid (sealhulgas rohelise ning lilla nahaga) ning kujuteldamatus koguses ümberkujutlemist. Kes säärasel taustal mõne tegelaskuju pruuni naha üle viriseb, on ilmselgelt rassist — iseäranis siis, kui tema virin nii kange on, et ta boikotti igatsema hakkab.

  10. ütles:

    soolana mida tavaliselt teatakse kaaliumkloriidina.

    Too on kaalisool, E508. Kapsasool on naatriumkloriid, millel minu teada E-numbrit ei ole. Mõned soolaasendajad nagu PAN-sool sisaldavad mõlemat.

  11. AOL vahendab uudiseid otse taevast. Märkide järgi on tänane päev soodne nii pööripäeva tähistamiseks kui kuuvarjutuse jälgimiseks.

    As many as 1.5 billion people worldwide will be able to watch when the Earth’s shadow creeps across the moon’s surface early Tuesday morning, the first time in hundreds of years that a lunar eclipse will fall on the winter solstice.

    With the full moon high in the winter sky, the lunar eclipse will be visible from four continents, with the best views from North America and Central America if weather permits, scientists say.

    Tähetark vihjab, et niisugune areng näitab meil valitseva riigikorra taevast heakskiitu.

    “It’s a really democratic event,” Andrew Fraknoi, the chairman of astronomy at Foothill College in Los Altos Hills, told the San Francisco Chronicle, “because you don’t need an expensive telescope or any other sophisticated equipment to enjoy the spectacle — just your eyes or, if you like, a pair of binoculars.”

    Kes aga õigel ajal jaole ei saanud, peab leppima kordussaatega.

  12. Postimees kirjutab, et ministrid on avastanud põneva konspiratsiooni ning leiavad, et see tuleks kohe avaldada:

    Valitsuse julgeolekukomisjoni hinnangul tuleb avalikkust täiendavalt teavitada vastuluure käigus saadud informatsioonist Edgar Savisaare rahaküsimise kohta Venemaalt. Kaitsepolitsei väitel on Savisaar lisaks kiriku ehitamise toetamisele küsinud konspireeritud viisil täiendavalt raha erakonnale, kuid see varjatud rahastamise katse tõkestati.

  13. dig ütles:

    Kes säärasel taustal mõne tegelaskuju pruuni naha üle viriseb, on ilmselgelt rassist…

    Kas nüüd just rassist, aga narruse määra poolest võrreldav inimesega, kes nuriseb, kui talle satub pakke tooma mitte-europiidne jõuluvana. Või jutlust lugema valest soost jumalasulane.

  14. dig ütles:

    Kapo

    Kõik, mis Kremli vajalikuks peab, et Savisaart võimule aidata, teeb Kreml ise. Nagu ta alati on teinud. Kui vaja, siis rahastab ise. Selles ei ole küsimus.
    Raha küsimist oli kõige tõenäolisemalt vaja KaPo provotseerimiseks, et selle küsimisega pildile pääseda.
    Soovitaks KaPo-l vähemalt oma tõendeid hoolega hoida.

  15. dig ütles:

    Kes säärasel taustal mõne tegelaskuju pruuni naha üle viriseb, on ilmselgelt rassist — iseäranis siis, kui tema virin nii kange on, et ta boikotti igatsema hakkab.

    Kui sinu fantaasia ei võimalda kujutleda muid põhjusi neegrile mingi rolli andmise vastu olla kui rassism, mis siis ikka.

  16. Kujutage pilti, isegi Shakespeare’i enda Globe Theatre’s mängivad täiesti vale rassilise kuuluvusega näitlejad (keda on seal hulgim) igasuguseid rolle. Nagu sellest veel vähe oleks, lavalaudadele lubatakse naisigi! Mul on siiski ka hea uudis, tegemist on eeskätt kunstiga ning kõigest veidikese harjumise järel on võimalik siiski segamatult nautida puhast näitlejameisterlikkust ning etendust ennast.

  17. Just – tegemist on kunstiga. Kunstilistel kaalutlustel võib öelda, et mõnda rolli sobivad mingi kindla välimusega osatäitjad. Selles ei pea tingimata rassismi nägema.

  18. Natural Newsi allikana kasutavad ERRi teadus- ja haridusuudised teatavad nurisünnituste 700-protsendilisest kasvust pärast H1N1 vastu vaktsineerimisi. Delfi vahendab omakorda ERR-i.

    [USA Haiguste kontrolli ja ennetuse komitee] CDC on vastavate andmete osas asunud täielikult eitavale positsioonile ning annab rohelise tule, et teha 2010-2011. aastal gripi vaktsiini süst kõigile inimestele, sh ka rasedatele naistele.

    Kõrvuti nurisünnituste andmetega tuuakse raportis välja veelgi shokeerivamaid arvulisi näitajaid, rõhutades, et võrreldes eelmiste aastatega, on 2009. aastal vaktsineerimisega seotud loote surmade arvukus suurenenud 2440 %.

    Nurisünnitusi loendanud organisatsiooni National Coalition of Organized Women kohta ei tea internet palju muud, kui et see on tegusõna ja salapärasel moel seotud Eileen Dannemanni salapärase isikuga.

    The National Coalition of Organized Women is a verb, an organizing force, a coalescing energy based on the Unified Field and quantum physics which defines it. NCOW has no matrix, no special tax status, no agenda. It can not be found because it is everywhere and nowhere at the same time. All activities arise from the “individual”, his/her personal connection to Source and the enlightened spiritual impulses deriving there from. NCOW is simply “individuals” spending their own time and money as individuals speaking up for progressive change and a new vision for America…and the world.

  19. Ei noh, kui kõigest näitleja “vale” nahavärv tekitab nõnda vägeva segaduse ja kognitiivse dissonantsi, et kutsub esile iha ühe kunstiteose üldise boikotti järele, ei saa puht tehniliselt muidugi välistada võimaliku põhjusena puudulikku kujutlusvõimet ja/või haridust.
    Seni kuni asja ei esitleta dokumentaalfilmi või üksikasjadeni tõetruu rekonstruktsioonina, peaks inimesed mõistma, et küsimus on kõigest nende isiklikus maitse eelistuses.

    Huvitav kas “Pehmed ja karvased” ajaksid nende kirglike kunstikriitikute juhtme niisama kokku kuna tegelikult loomad ei räägi ja üldse vahtkummist käpiknukud ei tööta riigiametnikena (kuigi viimasel juhul on kohati raske erinevusi märgata)?
    Niisama küsin, kuna ajaloost teada juhte, kus piiratud “realistlik” kunsti mõistmine ning rassism on üsna tugevalt segunenud eriti kui sellega kaasneb veel viikingite mütoloogia lembus.

  20. Kriku ütles:

    Kui sinu fantaasia ei võimalda kujutleda muid põhjusi neegrile mingi rolli andmise vastu olla kui rassism, mis siis ikka.

    Kujutleda võib paljutki. Reaalses maailmas on aga mõistlik aeg-ajalt ka Occami habemenuga pruukida.

  21. Kriku ütles:

    Just – tegemist on kunstiga. Kunstilistel kaalutlustel võib öelda, et mõnda rolli sobivad mingi kindla välimusega osatäitjad. Selles ei pea tingimata rassismi nägema.

    Kui Kevades mängib Joosep Tootsi näitleja, kes kunagi rõugeid põdenud ei ole ja seega Oskar Lutsu suurteose esimese leheküljega karjuvas vastuolus on, kas see on siis mõistlik põhjus kunstiteose boikoteerimiseks?

  22. Mira ütles:

    Seni kuni asja ei esitleta dokumentaalfilmi või üksikasjadeni tõetruu rekonstruktsioonina, peaks inimesed mõistma, et küsimus on kõigest nende isiklikus maitse eelistuses.

    Ja mitte kõiges rassismi nägema.

  23. Postimees: Mis päev on parim seksiks või armumiseks?

    Kas tead, mis nädalapäev on parim seksimiseks või elu armastuse leidmiseks? Kui ei, siis alljärgnevalt on välja toodud, mis teeb igast päevast erilise.

    Londoni majanduskooli uuringu järgi on iga päev millekski kõige parem, et elust viimast võtta – alates seksimisest kuni palgatõusu küsimiseni, vahendas Idiva.com The Suni. Järgnev loend soovitab, mida ühel või teisel nädalapäeval ette võtta.

    Teisipäev

    Sobib suurepäraselt planeeritud ülesannete täitmiseks, kuna oleme sel päeval kõige produktiivsemad. Nädala algul pidavat mõtlemist kontrollima vasak, oletatavasti ratsionaalsem, ajupoolkera, mistõttu sobib see aeg rutiinsete tööde tegemiseks.

  24. Ka Kesknädal käib välja vandenõuteooria:

    “Eestit müüsid Vene erastruktuuridele hetkel Eestis valitsevatesse erakondadesse kuuluvad inimesed. Et vältida trahve, ei nimeta ma nimesid, kuid lugejal on lihtne mõista kellest käib jutt,”ütleb Tšaplõgin.

    “Lood on minu meelest järgmised. 2007. aastal hakkasid teatud erastruktuurid Venemaalt tundma huvi Eesti transiidisfääri vastu. Et odavamalt saada enda kätte seda tollal veel tulukat tegevusharu, otsustati koostöös tol ajal Eestis võimul olnud poliitikutega korraldada sündmus, mis järsult vähendaks üldist huvi Eestit läbiva transiidi vastu ning seega ka sellega seotud ettevõtete hinda. Selleks sündmuseks sai Pronkssõduri ümberpaigutamine. Peale seda, kui Vene transiidi maht läbi eesti vähenes, vahetasid paljud nendest ettevõtetest omanikke,” märgib ajakirjanik.

  25. Royal Society on ajalugu teinud kirjastades uurimuse Blackawtoni küla mesilastest.

    Principal finding: ‘We discovered that bumblebees can use a combination of colour and spatial relationships in deciding which colour of flower to forage from. We also discovered that science is cool and fun because you get to do stuff that no one has ever done before. (Children from Blackawton)’.

  26. Kohustuslik jõuluepistel Malle Pärnalt, kes postuleerib sunnitud veesoonilist pühadust, korrigeeribh kalendrit, taunib mälu ja initsiatiivi ning maadleb hirmutistega:

    Usun, et paljudel inimestel seostub jõuluaeg just selle igatsusega ilu, puhtuse, headuse järele. Ehitud kuusk, küünlad, jõululaulud, kingitused, head soovid – kõik see kuulub jõulude juurde. /…/

    Meie igatsuse allikas on kahe tuhande aasta tagune sündmus – või legend nende jaoks, kes seda sündmust uskuda ei taha: ühe väikese poisslapse sündimine kaugel lõunamaal, lihtsas loomalaudas.

    Jõulud on meie elu kese. Isegi siis, kui me seda endale tunnistada ei mõista. /…/

    Kui hea oleks, kui see nii jääkski, kui me igal jõuluajal kustutaksime oma meeltest kõik selle, mis meid on kiusanud ja kimbutanud möödunud aasta jooksul. Kui me annaksime andeks endale ja teistele selle, mis on valesti tehtud. Kui me alustaksime uut aastat puhta südamega, vaataksime maailma selgema ja lahkema pilguga.

    Kahjuks me ei suuda seda. /…/

    Hirm usu ja usuõpetuse ees on meil väga levinud. Inimesed ei tea, mis on usk, ja mis on usuõpetus. Mõeldakse, et usk on midagi, millel ei ole kohta normaalse aruka kaasaegse inimese elus. Midagi üleloomulikku, midagi teisest maailmast. Et usk võtab inimeselt õige eluvaimu ja elurõõmu ära, teeb ta saamatuks ja igavaks, sunnib täitma karme ja ebaloomulikke käske, ja keelab ära kõik loomulikud rõõmud.

    Kes nõnda mõtleb, see samastab kiriku piiratud fanaatilise ususektiga. /…/

    Selline ekslik ettekujutus usust on nõukogude propaganda vili. /…/

    Uskliku elus on jõulud iga päev.

    Malle ei peaks muretsema. Tee Erise juurde leidnud usklikud on ainsagi erandita varustatud erilise eluvaimu ja -rõõmuga, osavad, põnevad, leebed ning loomulikult naudivad kõike loomulikku.

    Pühaderõõmu kõigile!

  27. Dilemma: kas minna kaasa jõuluvanamüüdiga või ei?

    Jõuluvana arendab tervislikku skepsist

    Igasugu jõuluvana puudutavad jutud muudavad lapse lõpuks skeptiliseks ja sunnivad teda üha enam küsimusi esitama. Näiteks: kuidas saab jõulumees ühe õhtu jooksul sõita ümber maailma ja jõuda igasse kodusse? Kui osa vanematest hakkab siinkohal kirjeldama jõulumehe üleloomulikke võimeid, tuleks lapsele anda pigem loogilisemaid põhjendusi, et ta ise jõuaks järeldusele – punanina on väljamõeldis. Loogilised seletused ja lahendused aitavad kaasa tervisliku skepsise tekkele.

    Ebaõiglus: head saavad kingi, halvad karistada

    Kes on jõulumees, et võib otsustada, millised lapsed on head ja millised halvad? Müüdile takka õhutamine õpetab lapsele, et inimeste üle saab otsustada vaid mõne teo järgi ja et keegi jälgib meid pidevalt. Suuresti on müüt püstitatud ka uskumusele, et igale heateole järgneb autasu. Samuti võimaldab jõulumehejutt omada laste üle kontrolli.

    Jõuluvanamüüt edendab materialismi

    Kinkide saamises ei ole iseenesest midagi halba, ent lapsed parendavad käitumist vaid pühade ajaks lootuses saada kingikotist paremaid palu. Jõulude ajal suunavad nad ka tähelepanu kõiksugu reklaamidele, mis värviliste kirjade ja liikuvate piltidega neile dikteerivad, mida kingiks tahta.

    Jõuluvana ja Jeesus on sama masti mehed

    Paralleel Jeesuse ja jõulumehe vahel on ilmne: kõikvõimsad, üleloomulikud isikud, kes jagavad kingitusi ja karistavad neid, kes ei talita nende loodud käitumiskoodeksi järgi. Mõlema eksistents on küsitav, kuid tasu saamiseks tuleb neisse uskuda.

  28. Kohustuslik ateistlik jõuluepistel Greta Christinalt, kes maadleb samuti hirmutistega.

    Among the pundits and opinion-makers, atheist writers and activists are typically called out for being offensive, intolerant, disrespectful, extremist, hostile, confrontational, and just generally asshats. The question of whether atheists are, you know, right, typically gets sidestepped in favor of what is apparently the much more compelling question of whether atheists are jerks. And if these op-ed pieces and whatnot were all you knew about the atheist movement and the critiques of it, you might think that atheists were simply being asked to be reasonable, civil, and polite.

    But if you follow atheism in the news, you begin to see a very different story. /…/

    “You have no idea what this holiday means for those of use who believe in a greater being. You offend me and everyone else.” /…/

    If you think this is an isolated incident — think again. Look at the atheist billboard and bus ad campaigns — and the reactions to them all over the country and all over the world, atheist organizations have been putting up bus ads and billboards: sometimes with content that deliberately challenges religious beliefs, but usually not. /…/

    And when they do, there’s almost always an angry, intensely offended reaction from religious believers. There are protests, boycotts, demands that the ads be taken down, even vandalism. /…/

    They still want Christmas to be a religious holiday, special to the Christian faith. Yet at the same time, they want it to be a government-recognized Federal holiday that everyone has to observe.

    In other words: They want theocracy.

    Kas neid meist, kes pole suutnud organiseeruda ja, ma ei tea, ühistranspordisõidukite külgedel ateismi reklaamida, saab ka süüdistada teokraatia mahitamises?

  29. Jacques De Molay nimelise noorsoo-organisatsiooni liige (mida muud tähendab “Chev.” nime ees?) Igor Mang hirmutab koheste koledustega raha eest Maalehes.

    …tegu tuleb ebatavalise, lausa müstilise aastaga. Paljudel inimestel avaneb nägemus kõrgemast maailmast kui kõrgemast reaalsusest.

    2011. aasta teeb ka tavainimesele selgeks, et oleme suure katastroofi eelõhtul, mis on juba möödapääsmatu. On tulnud aeg hakata päästma seda, mida veel päästa annab.

  30. Eesti Päevaleht kirjutab, et Soomes käib kuri sõda jõulude vastu ning soomlased eiravad jõuluürituste tõelist peategelast.

    Kiriku tellitud uuringu tulemuste järgi on jõulud soomlastele nii tähtsad pühad, et kõik ülejäänud kahvatuvad selle kõrval. Osa lasteaedade ja koolide jõulupidudel on aga viimastel aastatel jäetud ära religioosse alatooniga jõulukombeid. Selle peamine põhjus on, et Soome lasteaia- ja koolilaste hulgas on üha suurenenud teistsuguse usulise taustaga sisserännanute laste osakaal.

    Ühes paljude sisserännanutega Ida-Helsingi koolis oligi näiteks sel aastal jõulupeo teemaks valitud Lapimaa ja virmalised. Ühes lasteaiarühmas, kus räägitakse kolmeteist emakeelt, aga valmistas lastele suurimat rõõmu kogu rühmaga etteastete õppimine ja erinevustest hoolimata ühise peo pidamine. Inglitele ei olnud seal kohta ja jõulusümboleid esindasid vaid päkapikud. Emade ja isade meele muutis härdaks hoopiski ülistuslaul sõprusele.

  31. Toomas Paul kirjutab, et elu onhukka läinud, kuna inimesed mängivad jumalaid, aga jumala elusaatus on raske.

    Koolivägivalla kasvades nõutakse videovalvet igasse klassiruumi. Meie juhtiv kultuuriajakirjanik, kes kandideerib riigikokku, paneks kaamerad parlamendi komisjonide tööd edastama. Et rahvasaadikud ei saaks teha sobinguid ega kompromisse, vaid poseeriksid valijatele.

    Ei ole sünnis osta kümnetuhandelist nutitelefoni taskuvarga käest kahesaja krooni eest. Aga diplomaatide tagant varastatud memode ja muu sellise kraami edasimüümine on ühtäkki auväärne tegevus. Sõnavabaduse kaitsjad tõusevad tagajalgadele, kui keegi peaks teisiti arvama.

    Sellise nõudmiseni jõudmine on maailmaajalooline paratamatus. Saksa arst Horst Richter kasutas oma raamatus „Jumalakompleks” (Gotteskomplex. Die Geburt und die Krise des Glaubens an die Allmacht des Menschen) psühhoanalüüsist võetud tehnikat ja termineid uusaja filosoofia ajaloo süvatasandi analüüsimiseks.

    Müstifikatsioon hüppas korduvalt uutele ja põnevatele, varasematega sidumata teemadele. Kahjuks oli lõpp täiesti ennustatav.

    Kust siis leida rahu ja elujulgust? Lihtne on leida rahu, mis on alla mõistuse ja mida saab kas või purju juues. Aga lapsel, kes võib haarata kõvasti ümber isa kaela ja usaldada teda, on rahu üle tema enda mõistuse. Ka siis, kui ta ei saa aru, mis ümberringi on lahti.
    Jõulude kuulutus on, et Jumal sai inimlapseks, et inimene võiks saada Jumala lapseks. Soov „olla kui Jumal” on osutunud võimalikuks. Kuid hoopis teisiti, kui seda otsitud. Piltlikult: päike ei tõuse läänest, kuhu ta loojus.

  32. Discovery News kirjutab, et Uus-Meremaa valitsus on kappidest välja otsinud 2000 UFO-toimikute lehekülge ja need avalikuks lugemiseks välja pannud.

    Following hot on the heels of a series of international UFO sighting disclosures, the New Zealand government has joined the party and made public 2,000 pages of UFO eyewitness accounts dating back to 1952.

    Following public pressure (and not the threat of being outed by WikiLeaks — although it is said that there are top secret cables pertaining to UFOs coming soon), the NZ military agreed to open the files for scrutiny, but only if the individuals detailed in the reports could remain anonymous.

  33. Postimees reklaamib esivanemate kultust ja ajab selle kellegi Svea Randmaa kaela.

    Talvine päevakäände aeg (pööripäev 22. detsembril) sai mööda. Esivanemate arvates näitavad ilmamuutused enne ja pärast jõulueelset pööripäeva tuleva talve seisukorda ette.

    Valvati tuult, kuhu ilmakaarde ta pidama jääb. Kui puhub rohkem põhjast, püsivat kevadeni külmad ilmad. Kevad seevastu pidi soe tulema.

    Esivanemate arvamuse kohaselt enne jõule suur lumi ja räästani ulatuvad hanged ennustavad viljarikast suve. Lumeuputus ja heitlik ilm kimbutavad kogu Euroopat, Läänemere maadeni ulatub vaid selle kauge kaja.

  34. PZ Myers vahendab värskeid saavutusi samast soost meeshiirte reproduktsiooni vallast.

    Start with Father #1, whose cells all contain an X and a Y chromosome. Connective tissue cells were extracted from the mouse (in this case, an embryo), and then reprogrammed by viral transduction with modified copies of the genes Pou5f1, Sox2, Klf4, and Myc. This step produces induced pluripotent stem cells (iPS cells), or cells that have the ability to develop into all (probably) of the tissues of the body. These cells are then grown in a dish.

    The next step is to give Father #1’s cells a sex change operation. This turns out to be trivial: in culture, cells can spontaneously lose a chromosome by non-disjunction, and 1-3% of the cells will lose their Y chromosome, and convert to X0. No Y chromosome means it is now a functionally female cell.

    There is a significant difference between humans and mice here. Sometimes (about 1 in 5,000 births) humans are born with only one X chromosome, a condition called Turner syndrome. These individuals appear to be entirely normal females, except for some minor cosmetic differences, an unfortunate predisposition to a few problems like heart disease, and of particular relevance here, are also sterile. Mice are different: Turner syndrome mice are fertile. Apparently, mice have a god-given edge in the gay reproduction race.

  35. Mart K. ütles:

    Kas neid meist, kes pole suutnud organiseeruda ja, ma ei tea, ühistranspordisõidukite külgedel ateismi reklaamida, saab ka süüdistada teokraatia mahitamises?

    Kindlasti. Ja ära unusta leedi Erise, Nähtamatu Roosa Ükssarviku ja Lendava Spagetikoletise koostegevust meelitamaks ateiste ülitähtsa bussikampaania-tegevuse pealt kõrvale. Säärane tegevus kujutab endast päris ilmselgelt jumalate vandenõud teokraatia toetuseks.

  36. CBS vahendab kahtlase väärtusega tulemusi platseebouuringute vallast.

    Incredibly, according to a new study of patients with irritable bowel syndrome, the placebo effect, even when patients were in on the secret, worked almost as well as the leading medication on the market.

    It’s also a lot cheaper. And the best part about placebo – no side effects.

    “I didn’t think it would work,” said senior author and Harvard Medical School associate professor of medicine at Anthony Lembo in a statement. “I felt awkward asking patients to literally take a placebo. But to my surprise, it seemed to work for many of them.”

    Researchers at the Harvard Medical School’s Osher Research Center and Beth Israel Deaconess Medical Center split 80 patients into two groups. One group was given placebos and informed of it. The other group was given nothing.

    “Not only did we make it absolutely clear that these pills had no active ingredient and were made from inert substances, but we actually had ‘placebo’ printed on the bottle,” said Harvard Medical School associate professor of medicine Ted Kaptchuk. “We told the patients that they didn’t have to even believe in the placebo effect. Just take the pills.”

    dig peab tõenäoliseks, et uurimuse tegelik järeldus on: häiritud soolikatega inimeste seas on teadmine platseebo tähendusest haruldasem kui arvata võiks. Kindlasti ei ole väheoluline ka see, et usk arstisse — mis teadupärast on üks platseeboefekti teguritest — jäi kõnealuses uuringus erilise tähelepanuta.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga