September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.

  • Alustan sellest, et on valminud justiitsministeeriumi kontseptsioon kooseluseaduse eelnõu kohta. Ministeerium saatis laiali kirja (pdf) ja ootab tagasisidet. Delfi palus minult selle asja kohta kommentaari, mis on seal loetav:
    Martin Vällik: Kooseluseaduse kontseptsioon sordib osa inimesi teisejärgulisteks

    Väljendan seal arvamust, et kontseptsioon on puudulik ja riik süüdistab homoseksuaale kaudselt abielu positsiooni halvendamises. Veel arvan, et see kontseptsioon on liigne ja asjatu vastutulek kohalikele kirikutegelastele ja konservatiividele, kulukas vaheetapp, mis tegelikult kedagi lõplikult ei rahulda. Avaldan toetust sooneutraalsele abielule ning imestust selle üle, kuidas riik üldse saab arutada kontseptsiooni, mis rajab inimeste vahele uusi barjääre, selmet neid maha võtta. Pikemalt siis Delfis, siia seda lugu täispikkuses ei pane, kuna lubati honorari maksta. Kommentaarid on valdavalt nagu ikka, kuid mingil juhul ei esinda need Eesti elanike enamust.

  • Kontseptsiooni on kommenteerinud EELK:
    Luteri kirik: tegelgem kooselu asemel ristivanematega
    Tegu on minumeelest teema trollimisega stiilis “miks me tegeleme sellega, kui minu arvates on tollega tegelemine hoopis vajalikum”.
  • Postimehe toimetaja Alo Raun arvab, et tegu on kompromissiga, mis võiks rahuldada nii samasoolisi kooselulisi kui ka konservatiivsemaid inimesi, kuna abielu jääb puutumata:
    Alo Raun: laskem koos elada

    Minu meelest võiks mõlemad «vastaspooled» tunnustada ministeeriumi suuri pingutusi leida selles küsimuses ühisosa. Tegu on pika protsessi tulemusega, kus on näha tõsist püüdu jõuda tulemuseni. Vaevalt oleks võimalik leida veel täpsemat «hundid söönud, lambad terved» kompromissi, arvestades tänapäeva maailma ja meie ühiskonna tegelikkust.

    Arvan, et Alo on pingutatult heatahtlik ja teeb pooliku mängu juures paremat nägu kui vaja (parem pool muna kui tühi koor), aga eks näis – kui ka see kontseptsioon IRL-i tõttu kõrvale lükatakse, siis saab aina selgemaks, et ei olda mitte “abielu kaitsel”, vaid tahetakse lihtsalt “homodele ära teha”.

  • Tootja vabandas sünnidefekte põhjustanud ravimi tagajärgede pärast 50 aastat hiljem

    Hommikuse iivelduse vastu mõeldud ravim talidomiid tõi raseduse ajal tarbimisel kaasa lühemate käte ning jalgadega beebide sündimise 1950-ndatel ja 60-ndatel […]

    “Talidomiidi tragöödia leidis 50 aastat tagasi tänasest täiesti teistsuguses maailmas. Rahvusvaheline teadlaste kogukond, ravimitööstus, seaduseandjad ja täidesaatev võim on pidanud sellest palju õppima,” leidis Stock.

  • Paksumaksuga haigekassat päästma
    Andres Võrk, Praxis

    Selgub, et kui kõik 16-65-aastased, kellel on kehamassiindeks alla alumise normväärtuse (<19) või üle ülemise normväärtuse (>25), peaksid maksma maksu minu poolt pakutud suurustes (nt mõõduka ülekaalu puhul 30 eurot aastas iga normväärtust ületava kg/m2 kohta, suurema ülekaalu puhul veelgi enam), siis saabki kenasti puudujääva 0,4% SKPst kokku. Tänases väärtuses oleks paksumaksu kogutav summa sama palju, kui kulub Haigekassal perearstinduse rahastamise peale (ca 70 mln eurot aastas, vt 2012 eelarvet).

    ——————————-
    Lisatud neli tundi hiljem, peale kriitilise tagasiside saamist inimestelt!
    ——————————-

    Kallid lugejad, ajakirjanikud ja ühiskonnateadlased!

    “Paksumaksu” näol on tegemist puhta naljaga, mitte mingi reaalse ettepanekuga.

  • Kas alternatiivmeditsiin on olemas?
    Naomi Loogna, Maaleht

    Homöopaatias ei ravita ravimitega, sest ravimeid kasutatakse üliväikestes annustes, mille lõpplahjendustes ei pruugi raviainet enam üldse olla. Selliste üliväikeste annuste kasutamine pole teaduslikult põhjendatud. Homöopaatilise ravi tulemust mõjutab pigem psühholoogiline pool, autosugestioon ja psühhoteraapia.

  • Üks isiklik uudis on mul ka, täitsa tarkusepäevaga seotud (vihje on pildil loo alguses), aga kuivõrd seda ajakirjanduses ei kajastata, siis las ta olla.

184 Replies to “September on tarkusekuu. Uued leiud ajakirjandusest.”

  1. Ees seisab Ignobeli preemiate väljajagamine. Nagu veebileht kirjutab, näidatakse tseremooniat otse veebis Youtube’i vahendusel. Ülekanne algab kell 7:15 õhtul USA idaranniku aja järgi, mis, kui ma õigesti rehkendasin, on 23:15 UTC ehk 02:15 homme hommikul Eesti suveaja järgi.

    dig ei saa vaadata, kuna peab hommikul vara tõusma :(

  2. salvey ütles:

    EE-s on Aarne Rubeni artikkel “Riigivastalisi hoiatatakse ütkemise eest” (vbl on see ka vaba lugemisel olemas, aga mul leida ei õnnestunud) Loos kajastatakse veidi ka Skeptik.ee tegemisi:

    Nii on meil olemas portaal skeptik, kus kodanikel on võimalik arutada, mis on teaduslik ja mis seda pole ning kas ja kuidas tuleb teadust uskuda või ebateadust põlata. Üksvahe oli sealt lugeda diskussiooni transrasvade kahjulikkuse üle. Kuid dialoogi lõpus selgus, et üks vestleja ei teadnud, et suuremalt jaolt ei toimu seedimine mitte maos, vaid hoopis jämesooles.
    Kõnealune vestleja oli ütkenud spetsialistide arvamuse (loe: teadmiste) kallal.

    Kes tahab juhtumist lähemalt lugeda, võib googeldada ainulaadset eestikeelset sõna duodenumiks ja välja jõuda 2008. aasta augustis ilmunud loo Presidendiproua Ilves imeravitsejate küüsis juurde. Ka jejunumiks on üks üpris haruldane miks.

  3. dig ütles:

    Ees seisab Ignobeli preemiate väljajagamine.

    Alea iacta est.

    PSYCHOLOGY PRIZE: Anita Eerland and Rolf Zwaan [THE NETHERLANDS] and Tulio Guadalupe [PERU, RUSSIA, and THE NETHERLANDS] for their study “Leaning to the Left Makes the Eiffel Tower Seem Smaller”

    NEUROSCIENCE PRIZE: Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller, and George Wolford [USA], for demonstrating that brain researchers, by using complicated instruments and simple statistics, can see meaningful brain activity anywhere — even in a dead salmon.
    REFERENCE: “Neural correlates of interspecies perspective taking in the post-mortem Atlantic Salmon: An argument for multiple comparisons correction,” Craig M. Bennett, Abigail A. Baird, Michael B. Miller, and George L. Wolford, 2009.

    LITERATURE PRIZE: The US Government General Accountability Office, for issuing a report about reports about reports that recommends the preparation of a report about the report about reports about reports.
    REFERENCE: “Actions Needed to Evaluate the Impact of Efforts to Estimate Costs of Reports and Studies,” US Government General Accountability Office report GAO-12-480R, May 10, 2012.

    Kindlasti väärib skeptikute tähelepanu ka anatoomiapreemia, mis anti välja uurimise eest, kas ja kuidas šimpansid üksteise tagumisi nägusid pildi pealt ära tunnevad.

  4. @dig:
    Ilus ja tundub, et kirjeldab hästi tegelikkust. Transrasvade hüsteeria nt tuleb meelde kohe. Kahju, et transvalkudeni pole veel jõutud… siis tulevad pealkirjad: Või on kräpp! Või tapab! Piimas avastatud transvalku – kas piim on uus valge surm?

    Transvalgu all pean ma silmas valgumolekule, mis on keerdunud teistpidi kui suurem osa teisi sama valgu molekule. Ja mis seetõttu ei funktsioneeri organismis samamoodi.

  5. @Mart K.:
    Ma tahan ükspäev oma silmaga näha, kuidas neil Naine 24 ja Buduaari klientidel shlakid kehast lähevad, kes sellist teadmist tarbivad. Shlakk on termin metallurgiast ja tähendab metalli töötlemisel järgijäävat sodi, kui lihtsalt ütleda. Millistest pooridest see C-vitamiin shlakki peaks välja lükkama ja mis jõuga? Kas rauavaegust ei teki?!

  6. katrinv ütles:

    Transvalgu all pean ma silmas valgumolekule, mis on keerdunud teistpidi kui suurem osa teisi sama valgu molekule. Ja mis seetõttu ei funktsioneeri organismis samamoodi.

    Transrasvade kohta võib natuke lihtsustades öelda, et kui cis-rasvad kipuvad keerdus olema, siis transrasvamolekulid on sirgevõitu.

  7. Kui siin loodusest juba juttu tuli, siis võiks kummutada ka müüdi haide ohtlikkusest, tõsi uudis on igivana.

    Deep sea high-fiver: Smiling shark plays up for the camera http://www.dailymail.co.uk/new.....amera.html

    An experienced diver, Mr Martinez insists he was never in any danger.
    He added: ‘I love interacting with sharks, and spend hours with them at a time. We were almost dancing at times.
    ‘They are very calm creatures unless they feel threatened. So as long as I didn’t do anything to alarm her she was always safe to be around.’

  8. @dig:

    See asi ei ole sugugi nii lihtne ja ühene – http://en.wikipedia.org/wiki/Timothy_Treadwell

    In the 85-year history of Katmai National Park, this was the first known incident of a person being killed by a bear

    Võibolla põhjustas karu rünnaku selle loodusentusiasti pruut oma käitumisega? Loomad tunnetavad hirmu … ka hea ja armas koerake võib muutuda teda paaniliselt kartva inimese suhtes agressiivseks, kas pole nii ….

    In October 2003, Treadwell and his girlfriend, physician assistant Amie Huguenard, visited Katmai National Park. In the film Grizzly Man, Werner Herzog states that Amie feared bears and felt deeply uncomfortable in their presence. Her final journal entries indicated that she wanted to be away from Katmai.[

  9. O cookievaba Kameelion ütles:

    In the 85-year history of Katmai National Park, this was the first known incident of a person being killed by a bear

    Jah, niimoodi tõesti müüte ei kummuta. Treadwell oleks pidanud kolima parki, kus igal aastal karud inimesi pintslisse pistavad ning seal inimestele demonstreerima, et tema karudele ei maitse. Siis koliksid tuhanded inimesed tema juurde karuparki elama ja saalomonlik lahendus olekski käes — müüt murtud ja karud ka söönud. Või söödud.

  10. @dig:

    Treadwell oleks pidanud kolima parki, kus igal aastal karud inimesi pintslisse pistavad ning seal inimestele demonstreerima, et tema karudele ei maitse.

    Digikene, vastupidi. Naine võib ju “mehe parim sõber olla”, aga iga naine ei sobi loodusesse, antud juhul maksid nad mõlemad mingi, võimalik et naise, vea pärast oma eluga.

    Lihtsamaks näiteks koerakesed: ründavad ainult neid, kes neid kardavad (ajakirjandus selliseid näiteid täis).

    Korra pidin Nõmmel ühte aeda sisse saama, kuid aia taga vahtis tigeda moega rotikas. Nii saigi koeraga vestlust alustatud, natukese aja pärast lubas ta ennast kõrva tagant sügada, sutsu hiljem sisenesin aeda ja liikusin ühe käega koera kõrva tagant sügades rõõmsalt maja poole. Peremees oli oma “kurja majavalvuri” käitumisest shokeeritud ja lubas ta toidult maha võtta. Siis sai koera kaitstud, et see on ikka tõeline murdja, aga ainult natukene mõjutatav. Hi, hi, hi.

  11. Hea näide inimese täielikust ajukääbiklikkusest on ka kohe nagu varnast võtta. Bronxi loomaaias materdas tiiger aedikusse tunginud külastajat http://www.postimees.ee/981556.....ulastajat/

    Jääb ainult nõustuda selle esimese kommentaatoriga, kes tiigrit tubliks nimetas … Ka loomadel on õigus oma kodust territooriumi kaitsta igasuguste sissetungijate eest.

  12. Tere üle pika aja!

    Neljapäeval 20.septembril tähistati TÜ valges saalis Darwini “Liikide tekkimise” ilmumist eesti keeles. Tõlkija Mart Niklus ja ta sõbrad rääkisid pikalt ja laialt raamatu kujunemisloost aga ka oma eluvintsutustest. Kohalviibijad said ka endale raamatust ühe eksemplari.
    Ma imestan, et seda siin juba mainitud pole… tundub, et enamus skeptikuid on tallinlased.

    http://forte.delfi.ee/news/tea.....d=64993688

  13. Umbrohumürk ja geenmuundatud mais tekitavad vähki Novaator

    Tervisehäired tekkisid ka madalate dooside korral – näiteks siis, kui näriliste joogivees oli Roundupi toimeainet glüfosaati 50 nanogrammi ühe liitri vee kohta. Sama palju võib mürki leiduda põllumajanduspiirkondade kraanivees.

    Mul, kui põllumajanduspiirkonna elanikul on vist põhjust mõõdukal määral murelik olla.

  14. salvey ütles:

    Mul, kui põllumajanduspiirkonna elanikul on vist põhjust mõõdukal määral murelik olla.

    Mul on kuri kahtlus, et mainitud arv käib nende põllumajanduspiirkondade kohta, kus kraanivesi tuleb pinnaveest. Eestis on (mõnede pisikeste eranditega nagu Tallinna linn) kombeks kraanivett põhjaveest ammutada.

  15. See ka, et maailmas on täiesti arvestataval hulgal kohti, kus kodune kraanivesi on kahe kvaliteediga: joodav vesi tuleb köögikraanist, pesuvesi tuleb vannitoakraanist.

  16. Vello Vikerkaar: tantra- mees

    […]
    Minu tantrateekond algas päris tavaliselt. Ma olin tüüpiline abielumees, kes kulutab nädalavahetused igasugusele veidrale jamale, et rahuldada oma hipist naist: jooga, sütel kõndimine, ayahuasca joomine, mediteerimine, elevandi seljas sõitmine ning elektrisinise Egiptuse gallibaya kandmine läbi terve nädalavahetuse.

    Ma ei pidanud ühtegi tegevust ajaraiskamiseks, kuigi pean möönma, et mõnelgi juhul oleksin eelistanud kalale minna. Aga teha asju, mis pakuvad naisele huvi, on juba abielumehe kohustus, ehkki enamik abielumehi peab taluma palju maisemaid piinu, näiteks vaatama «Pähklipurejat» või kuulama orelikontserti.
    […]

  17. Skeptikud on juba tähele pannud, missugused veidrad meemid Perekooli foorumis levivad. Nüüd kirjutab Postimees, et tegemist on üksnes hüppelauafoorumiga:

    Nii kui rasedustestile ilmusid kaks triipu, millest teine oli õhkõrn, otsustas naine internetist lisateadmisi otsima hakata. Otsingud viisid teda ikka ja jälle Perekooli foorumisse, kust Kristi anonüümse kasutajana palju abi sai. Lapse sünni järel loodi Facebooki grupp oktoobris sündinud beebide vanematele. 120-liikmelise grupiga liitus ka Kristi, kellele ei meeldinud sealne tülitsemine ja grupilooja suhtumine, et kõik liikmed peaksid teistele oma laste pilte näitama. Paari teise mõttekaaslasega lõid nad uue grupi, Oktoobribeebid 2011. Nüüdseks on Kristi algatatud beebigrupis 54 liiget, kellest kolm on noored isad.

    Uue foorumi asutajal jätkub kriitilisi sõnu ka vana suunas. Iseäranis meeldib talle toonitrollimine metakriitika:

    «Enam ma Perekooli foorumit üldse ei külasta, sest seal on inimestel võimalik jääda anonüümseks ning teadagi muutuvad inimesed siis vägagi jutukaks ning kritiseerivaks,» märkis ta. «Näiteks eelmisel nädalal arutati seal väga põhjalikult meie pere blogi üle,» vihjas Kristi, kes peab oma pereelu teemal ka veebipäevikut, mis on teadlikult avameelne.

  18. Forte on võtnud avaldada ühe neuroloogi heietuse HuffPo’st; teemaks “Platsenta: süüa või mitte”. Jutt on täitsa tasakaalukas.

    Linnalegendid, dokumenteerimata üksikjuhtumite kirjeldused ja tarvitajate kinnitused viitavad kõik positiivsetele tulemustele hoolimata sellest, kuidas platsenta oli prepareeritud, millal enne või pärast sünnitust seda sisse võeti või kui palju seda manustati.

    Tähtis paistab olevat ainult see, et tarvitaja enne tarvitamist platsenta toimesse usuks. Tegu on klassikaline näitega platseeboefektist — tervise paranemisest tänu patsiendi positiivsetele ootustele, mitte ravimi farmakoloogilistele mehhanismidele. /—/

    On’s platseebod tingimata halvad? Paljud eksperdid kinnitavad, et kuni platseebo ei mõju kahjulikult ning selle manustamisega ei lükata edasi ega asendata teaduslikult pädevat meditsiinilist abi, pole platseebo olemuslikult halb.

    Niisiis — kas platsentofaagia võib inimestele kahju teha? Platsentasöömise kombe peaaegu täielikku puudumist inimestel (võrreldes selle peaaegu täieliku levimusega muude imetajate seas) tuleks sellele küsimusele vastates tõsiselt vaagida.

    Taoline kontrast annab mõista, et platsentasöömine võis inimestele mõnikord halba teha või toimida muidu evolutsioonilises plaanis kahjuliku tegurina.

    Platsenta võib vahel olla reostunud mikroorganismidega, selles võib leiduda verest välja filtreeritud toksiine ning sellel võivad isegi olla ema jaoks negatiivsed immunoloogilised tagajärjed. Tuhandete põlvkondade vältel võib ka väga väike kohandumuslik halvemus evolutsiooniliselt oluliseks osutuda.

    Kuni platsentast pole kasulikud komponendid isoleeritud ja kuni pole läbi viidud teaduslikke uuringuid platsenta manustamise mõjude kohta inimestel, tuleb paraku nentida, et platsenta söömine peab jääma maitseküsimuseks.

  19. Postimees: Arko Olesk: kui palju paanikat on paras?

    Teadlased näevad praegu kõvasti vaeva Mehhiko gripitüvele iseloomulike geenide, valkude ja aminohapete tuvastamisega ning nende võrdlemisega varasemate pandeemiatüvedega. Arstid seiravad hoolikalt haiguse kulgu ja levikut, ammutades sealt vihjeid tüve nakkuslikkuse ja tapmisvõime kohta.

    Need andmed kõnelevad meile peamiselt viiruse eilsest ja tänasest ilmest. Mis saab homme, seda ei tea keegi: kõik asjatundjad kinnitavad ühest suust, et kui milleski saab viiruste puhul kindel olla, siis selles, et need muutuvad.

    Paljud segadused saavadki alguse sellest, kui teadlaste, arstide ja ametnike hoiatusi, mis võib saabuda, võetakse kirjeldusena, mis hakkab juhtuma. Ja kui nii ei lähe, heidetakse ette karjapoisi kombel «Hunt, hunt!» karjumist. Kuigi erinevalt karjapoisist ei aja asjatundjad (globaalset) küla liikvele mitte igavusest ja meelelahutuseks. Avalikkuse valvsuse saavutamise ja asjatu rabelemise tekitamise vahel jookseb õhuke piir.

    Määramatuse korral on mõistetav, et tegutsetakse, lähtudes halvimast võimalikust stsenaariumist, seni kuni laekuvad andmed annavad selgema pildi haiguspuhangu olemusest. WHO on olnud üsna vaoshoitud, hoidudes soovitamast radikaalseid meetmeid, nagu reisikeelde või massikarantiine.

  20. Daily Mail toob meieni teateid katoliku kiriku uutest katsetest välja selgitada, kuidas üks preester lastega läbi käima peaks.

    A police investigation has been launched after a series of disturbing photos emerged showing schoolchildren licking whipped cream from the knee of a Polish priest.

    The images – which are apparently part of an ‘initiation ceremony’ at Salesians High School in Lubin, southern Poland – show both male and female 13-year old pupils taking part in the bizarre practice.

    Father Marcin Kozyra, who is also the school’s principal, has defended his actions by saying such ceremonies for first year pupils have been an annual event for many years.

  21. Orlando Sentinel’i teatel on NASA’l kavas paigutada kosmosejaam Maa-Kuu L2 punkti, kus Maa ja Kuu raskusjõud üksteist tasakaalustavad. Nii kaugel ei ole astronaudid käinud isegi siis, kui Apollo programm veel käigus oli.

    To get there, NASA would use the massive rocket and space capsule that it is developing as a successor to the retired space shuttle. A first flight of that rocket is planned for 2017, and construction of the outpost would begin two years later, according to NASA planning documents.

    Potential missions include the study of nearby asteroids or dispatching robotic trips to the moon that would gather moon rocks and bring them back to astronauts at the outpost. The outpost also would lay the groundwork for more-ambitious trips to Mars’ moons and even Mars itself, about 140 million miles away on average.

  22. dig ütles:

    Nii kaugel ei ole astronaudid käinud isegi siis, kui Apollo programm veel käigus oli.

    Maapinnast seni kõige kõrgema lennu rekordi tegi aprillis 1970 Kuu tagant läbi põrutanud rikkis Apollo 13 (link), mil, nagu näitab film, vaatasid astronaudid kahetsedes aknast allapoole ja nimetasid möödalibisevaid maamärke, mida olid seni näinud väljaõppel imitaatori ekraanil, mis omakorda näitas telekaamera kaudu koolituskeskuse laes suurt kipsmaketti.

  23. Kui vaimulik lubab homoseksuaalsust käsitleda emotsioonideta ning alustab kirjatükki sõnadega “uuring näitab”, on tegu päris kõvade vekslitega. Kas Illimar Toomat Toomet lunastab need välja? Tänase Delfi arvamusloo põhjal saate ise otsustada.

    Uuring näitab, et lesbiliste emade üles kasvatatud lastel on heteroseksuaalsete vanemate lastest sagedamini probleeme toimetuleku, narkootikumide või kuritegevusega.

    Tõsiasju eiravat otsust nimetatakse õigusega emotsionaalseks. See annab vähemalt mõneks ajaks rahulduse. Kui otsus on langetatud väära või ühepoolse teabe alusel, on see veelgi emotsionaalsem. Teabe ühepoolsus on ka üks põhjus, miks homoseksuaalsuse teema käsitlemine meedias tundub niivõrd emotsionaalne. Püüan seda viga parandada ning vaadelda põgusalt mõnda homoseksuaalsusega seotud väidet.

    Esiteks – seks on seks, pole vahet, kas tegemist on homode või heterotega. Kahjuks ei vasta see tõele. /—/

    Teiseks – homoperekond ei erine millegi poolest tavalisest perekonnast ning selles kasvavad lapsed ei erine millegi poolest teistest lastest. Ka see ei vasta tõele. /—/

    [V]õrdlusrühm on värvatud neile suunatud raamatukauplustes ning saadud andmeid on võrreldud rahvastiku keskmisega. Paratamatult osutub taolisel puhul homoseksuaalide laste haridustase ja toimetulek suhteliselt heaks.

    Käesoleva aasta juulis avaldas ajakiri Social Science Research Texase ülikooli professori Mark Regneruse hiljutise uuringu tulemused.

    [Lesbiliste emade] lapsed vajasid ka pärast iseseisvumist neli korda sagedamini sotsiaaltoetusi, olid ligi kaks korda väiksema tööhõivega, tegid kolm korda sagedamini kõrvalhüppeid oma abielus/kooselus, olid lapsepõlves kümme korda rohkem kogenud seksuaalseid puudutusi oma vanema või täiskasvanu poolt, neid oli viimase aasta jooksul 1,4 korda sagedamini arreteeritud.

    Artiklit saavad kommenteerida ainult registreeritud kasutajad.

  24. Prof Regneruse nimi tuli kuidagi tuttav ette; väike guugeldamine näitas, et olen ise siia ühe tema uurimusega seotud loo linkinud ja Dig on seda teinud korduvalt. Osa linkide all leiduvatest artiklitest käsitleb uurimuse puudujääke.

  25. Kindel teadmine on tore asi küll, aga oma vaistu peab korralik arst ka usaldama, nähtub BMJ-s ilmunud uurimusest (Medical Xpress).

    A clinician’s intuitive feeling that something is wrong, even after examination that suggests otherwise, appears to have diagnostic value, even greater diagnostic value than most symptoms and signs. /—/

    Researchers from Oxford and Belgium therefore carried out an observational study on 3890 children between the ages of 0-16 years who presented in primary care in Flanders, Belgium in 2004. They wanted to see what added value gut feeling provides to a diagnosis. Factors recorded included the doctor’s overall impression and whether gut feeling suggested something more serious was wrong. Gut feeling was defined as “intuitive feeling that something was wrong even if the clinician was unsure why”.

    Out of the 3369 children assessed as having a non-severe illness at the time of consultation, six (0.2%) were later admitted to hospital with a serious infection. Results show that acting on gut feeling had the potential to prevent two of the six cases being missed at the cost of 44 false alarms, but that these were not “unmanageable”. The probability of a serious infection decreased from 0.2% to 0.1% when gut feeling was absent.

    In fact, 21 out of the 3890 children were eventually admitted to hospital with a serious infection and nine were not referred at first contact. However, in four of the nine children, the doctor had a gut feeling that something serious was wrong. /—/

    [L]ess experienced clinicians reported it more frequently than their more senior counterparts. However, the diagnostic power of gut feeling was no better in experienced than non-experienced clinicians.

  26. Inimese aju on “loodud” irratsionaalselt optimistlikuks. Appi tulevad teadlased pessimismikahuriga. (Medical Xpress)

    Scientists have known for many years that human beings, as a general rule, are an overly optimistic bunch. We close our eyes to statistics suggesting our eating habits may be killing us, ignore warnings about texting while driving and almost always believe things will come out all right in the end if we’ll just hang in there, despite sometimes obvious indications to the contrary. Research has suggested that two specific symmetrically opposite parts of the brain influence our optimism or pessimism, but until now haven’t been able to offer direct proof. Now however, new research by a group of neuroscientists has found, as they describe in their paper published in the Proceedings of the National Academy of Sciences, that turning off one of these areas via magnetic pulses dramatically reduces overly optimistic tendencies.

    The human brain has two areas in the brain known as the left and right inferior frontal gyrus (IFG) which are believed to at least partly control our feelings of optimism and pessimism. More specifically, the left IFG has been suspected of being the side involved in processing “good” information, while the right does the same with “bad.” Interestingly, the right IFG doesn’t seem to be as good at its job as the left, which has led to some theories regarding while we’re all so darned optimistic about things.

    To gain more evidence regarding the true role of both IFGs, the research team used transcranial magnetic stimulation (TMS), which is a way to focus magnetic energy onto specific parts of the brain to cause them to go to sleep for a little while. Thirty volunteers were enlisted, some of which had the TMS trained on their left IFG, others on the right, and still others on a placebo area of the brain. Afterwards, each volunteer was asked to rate the likelihood of several bad things on a list happening to them. After answering, each volunteer was then read the real likelihood of each of those things happening to them based on actual evidence. The volunteers were then once again asked to rate the likelihood of the same things happing to them to see if hearing the real odds had made any impact. The only change noted was for those that had had the TIMS directed onto their left IFG; they became noticeably more logical and less likely to paint a rosier picture of the evidence just presented to them.

  27. LiveScience vahendab uurimust, mille põhjal on Fox News’i globaalse soojenemise alased uudised 93% ulatuses valed.

    Primetime coverage of global warming at Fox News is overwhelmingly misleading, according to a new report that finds the same is true of climate change information in the Wall Street Journal op-ed pages.

    Both outlets are owned by Rupert Murdoch’s media company News Corporation. The analysis by the science-policy nonprofit Union of Concerned Scientists (UCS) finds that 93 percent of primetime program discussions of global warming on Fox News are inaccurate, as are 81 percent of Wall Street Journal editorials on the subject.

    The report, available online, focused on Fox News and the Journal because of both anecdotal and academic reports suggesting high levels of misleading climate chatter in each. UCS researchers combed through six months of Fox News primetime programs (from February 2012 to July 2012) and one year of Wall Street Journal op-eds (from August 2011 to July 2012), for discussions of global warming.

  28. Postimees: Evelin Ilves asus võitlusse maisisiirupiga

    Presidendi abikaasa Evelin Ilves tunneb muret, et ameeriklasi ülekaaluliseks muutev odav glükoosi-fruktoosisiirup (GFS) hiilib vargsi ka meie poelettidele.

    Kuna fruktoosi töötlemise koormus langeb inimkehas 100protsendiliselt maksale (glükoosi puhul vaid 20 protsenti), siis on teadlased öelnud, et GFSiga magustatud joogid kahjustavad lapse maksa nagu alkohol.

  29. Postimees õhutab vandenõuteooriat.

    Kaitsevägi ega politsei ei suuda selgitada,

    kuid kaitsevägi jäi juhtumi selgitamisel kidakeelseks.

    50 päeva pärast intsidenti välja saadetud pressiteates

    Kaitseväe pressijaoskonna ülem Ingrid Mühling ütles Postimehele aga, et saates kõlanud süüdistus kaitseväe vigasest pressiteatest ei vasta tõele.

    Seetõttu asusid kiirelt tegutsema ka sõjaväelased,

    küsitleti korduvalt nii telefonitsi kui käidi tema töö juures, siis aga tuli mitmenädalane vaikus,

    palusin ka selgitust toimunu kohta, mida ma ei ole siiamaani saanud,

    perekonnal veel saamata selgitus,

    Kaitseväe peastaap ega Põhja prokuratuur polnud ka «Pealtnägijaga» nõus suhtlema

    kaitsevägi ei eita harjutuste toimumist

    Pärast pikka puiklemist ja telesaatele kommentaaride andmisest keeldumist avaldas kaitsevägi reede hommikul hoopis pressiteade,

    lubati aga kaamerate ette Scoutspataljoni ülem

  30. Forte kirjutab sellest, mis Hiina rahvameditsiinil hinge sees hoiab.

    Hiina traditsioonilise arstikunsti pikaealisus ja elujõulisus võivad johtuda selle holistilisest lähenemisest, selgub äsjasest uurimusest /—/

    Hiina rahvameditsiini eesmärgiks pole eelkõige haiguste ravi, vaid inimese kui kehast, mõistusest ja vaimust koosneva terviku eest hoolitsemine.

    Hiina rahvameditsiini algupära ja arengulugu analüüsiva uurimuse kohaselt, mille viisid läbi Hiina teadlased Lin Shi Beijingi (pedagoogilisest) tavaülikoolist ja Chenguang Zhang Minzu edelaülikoolist, on Hiina arstiteadust sügavalt mõjutanud sealne filosoofia ja religioon. Tänase päevani pole nüüdis-arstiteadus suutnud välja selgitada Hiina rahvameditsiini mõjude mehhanisme.

    Uurimus ilmus ajakirja Pastoral Psychology Hiina psühholoogiale ja usunditele pühendatud erinumbris. /—/

    Seekordne analüüs näitab muu hulgas, et Hiina meditsiini põhimiseks eelduseks on inimmeele ja -keha lahutamatus. Hea tervise saavutamiseks peab inimene olema hästi meelestatud ja pöörama tähelepanu oma vaimu kultiveerimisele.

    Hiina arstid “näevad inimest, mitte haiguseid” ning nende jaoks tähendab “haiguse ravimine” sama, mis “inimese ravimine”.

    Mulle tundub selline jutt lihtsalt sõnadega mängimisena.

    Kahjuks ei räägi allikas, mis on need väidetavad mõjud, mille mehhanisme polevat nüüdis-arstiteadus tänini välja selgitada suutnud; oleks vähemalt millestki kinni hakata.

    Samuti nõuab tõestamist hüpotees, et inimene koosneb lisaks füüsilisele kehale ja teadvuslikule ajule ka mingisugusest “vaimust”.

  31. Delfi uudises täpsemalt määratlemata Läti ühiskondlikud organisatsioonid nõuavad ministri tagandamist ja väidetavalt tendentsliku võrdõigusluspropaganda käibelt kõrvaldamist laste säästmise ettekäändel. Kahjuks ei täpsusta uudis, kas organisatsioonid on mingil spetsiifilisel põhjusel vastu konkreetsele õpikule või taunivad sugude võrdõiguslikkust põhimõtteliselt ja igas avaldumisvormis.

    Sama õpikut on oodata ka Leetu ja Eestisse.

    54 Läti ühiskondlikku organisatsiooni saatsid kolmapäeval kirja riigi juhtkonnale, milles nõutakse heaoluministri Ilze Viņķele tagasiastumist lasteaialastele sugude võrdõiguslikkusest rääkiva raamatu pärast.

    Kirja autorid on nördinud sugude võrdõiguslikkusest rääkivate tendentslike raamatute „Päev, kui Kārlis oli Karlīna“ ja „Päev, kui Rūta oli Rihards“ levitamise üle. /—/

    [O]rganisatsioonid nõuavad raamatute ning nendega kaasas käiva pedagoogidele mõeldud materjali levitamise ja lastele näitamise viivitamatut keelamist. /—/

    Raamatu autorid leiavad, et ühine lugemine lasteaedades aitab lastel kujundada arvamust sugude võrdõiguslikkuse kohta. Näiteks: kas tüdrukutel on sobiv mängida jalgpalli ja kas poisid, kes tahaksid mängida nukkudega, peaksid häbenema, või kas kõigile tüdrukutele meeldivad roosad riided, aga poistele tumedad?

  32. Postimees vahendab kahtlast loogikaväidet.

    «Ettevõtlusaktiivsus on Eestis jätkuvalt madal. Seega peab ettevõtlustulu teenimine olema enam soositud kui palgatulu ning sellest tulenevalt ka madalamalt maksustatud, öeldakse Tööandjate manifestis 2011–2015,» seisab liidu juhi Tarmo Kriisi kandvas pressiteates.

  33. Küsimus laiale ringile!
    Kui “geeniusest” presidendikandidaat peaks presidendiks saama, kaua aega võiks võtta uute lennukite kasutuselevõtt ja lennunduseeskirjade väljatöötamine????

    Mõtlen neid tulevasi tuulutatavaid lennukeid. Noh seal 10 km kõrgusel oleks hädasti vaja suutäis värsket õhku võtta … samuti lopendavad kõrvad ju nii graatsiliselt, Teades, et inimeste rumalus on piiritu, siis tuleks juba varakult hakata inimsestel koopereeruma, et kambapeale raha korjata ja isiklik lennuk osta, kuhu lendama võetakse vaid psühhiaatriakliiniku tõendi alusel terveks tunnistatud isendeid. Vastasel juhul hakkab lennukeid taevast alla sadama nagu küpseid õunu. Irw, irw, irw …

    Postimees: Mitt Romney: tulekahju puhul peaks saama lennuki aknaid avada
    Mitt Romney Doesn’t Get Why Airplane Windows Don’t Open [Updated]
    http://nymag.com/daily/intel/2.....-open.html

    “I appreciate the fact that she is on the ground, safe and sound. And I don’t think she knows just how worried some of us were,” Romney said. “When you have a fire in an aircraft, there’s no place to go, exactly, there’s no — and you can’t find any oxygen from outside the aircraft to get in the aircraft, because the windows don’t open. I don’t know why they don’t do that. It’s a real problem.”
    …………………………….
    Postimehe kommentaariumis säras päikese käes alljärgnev pärlikene:
    huvitav9 tundi tagasi
    Asjalik ettepanek. Ka allveelaevas peaks tulekahju korral luugid avama, et tule kustutamiseks vett saada…

  34. Independent räägib, et kui tänapäeva noortele näidata kiirtoidurestorani logot, heliseb nende peades kelluke.

    A generation of young people is growing up with the logos of fast-food companies “branded” on their brains. Scientists say scans of children show the pleasure and appetite centres of their brains light up when they are shown advertising images such as the McDonald’s logo.

    The study reveals that the same areas do not respond to well-known logos that are not to do with food. It suggests fast-food firms are tapping into the reward areas of the brain, and that these develop before the regions that provide self-control, leading to unhealthy choices.

    The study, conducted at the University of Missouri-Kansas City and the University of Kansas Medical Center, selected 120 popular food and non-food brands, including McDonald’s and Rice Krispies, and BMW and FedEx. They used a type of MRI scanner – functional magnetic resonance imaging – which homes in on changes in blood flow: when areas of the brain become more active, blood flow increases.

  35. Tõenduspõhisuse aktivist Elver Loho kirjutab Postimehes, et kui teadlane Lauristin esitab faktiväiteid, peaks ta neid mõõdetavate tõenditega põhjendama.

    Gallupi andmetel uskus revolutsioonieelses Egiptuses ausatesse valimistesse vaid 28 protsenti inimestest. Eestis usub ausaid valimisi 41 protsenti. Võrdluseks Rootsi 80 protsenti ning revolutsioonijärgse Egiptuse 82 protsenti. Usk valitutesse oli Egiptuses niivõrd madal, et vaid 4 protsenti inimestest vaevus uuringueelse kuu jooksul riigiaparaadile oma arvamust avaldama. Eestis on sama number 16 protsenti ja võrdluseks Rootsis 33 protsenti.

    Suvaline arvamusliider võib leheveergudel ja avalikult kirjutada mida iganes tint paberile toob, aga sotsiaalteadlasele nagu Marju Lauristin oleks kohane formuleerida oma arvamus tõenduspõhiselt, kaks jalga maa peal, ning vaadates tõendeid ei näe mina Eestis revolutsioonieelset olukorda. Ajakirjanikud oleksid võinud esitlusel Lauristinilt küsida, millise statistika põhjal ta väidab olukorra olevat revolutsioonieelse, aga noh, rahulolu meedia kvaliteediga on Eestis niikuinii vaid 27 protsenti võrreldes näiteks Venemaa 34 protsendiga.

  36. Kas kaugloetava arvestiga saab sinu elektritarbimist juhtida? Õhtulehes

    Kas tõesti saab kaugloetavate arvestite paigaldamise kampaania raames luua võimaluse kontrollimaks ja isegi juhtimaks inimeste elektri tarbimist, küsivad vandenõuteoreetikud?

    Kaugloetavad arvestid on nutika elektrivõrgu (Smart Grid) loomise eeldus, kus targad kodumasinad pesevad pesu või kütavad põrandat siis, kui elekter on börsil odavam. Sama süsteemi raames on võimalik, et Juhan saab Raplas telefonikõne ja talle pakutakse kahe tunni pärast poole odavamat elektrit, kui ta näiteks kolmest arvutist kaks välja lülitab. Kuidas teavad elektrimüüjad, milliseid aparaate me kodudes kasutame?

    Tallinna tehnikaülikooli energeetikateaduskonna professor Juhan Valtin ütleb esiti, et seda, millist aparaati inimene kasutab, uute arvestitega kohe näha ei ole. Kuid möönab, et eri aparaatidel on ise tarbimismuster. “Minu teada nendel arvestitel, mis Eestisse paigaldatakse, seda võimalust ei ole. Aga elektroonika on kõikvõimas,” ütleb Valtin.

    Kas kodumasinaid saaks juhtida mõistlikumalt elektrit kasutama? “On juttu olnud, et see võiks nii olla. See on maru vahva süsteem,” ütleb Valtin ja selgitab, kuidas igal hetkel peab elektri tarbimine ja genereerimine olema võrdsed – nii palju, kui toodetakse, tuleb ka tarbida. Kui tarbimine suureneb, on Valtini hinnangul kallim elektrijaam ehitada, kui tarbijaga kokku leppida. “Kui inimesel on tohutult põrandakütet, siis ma võiks osaliselt selle välja lülitada, aga sa saaksid selle võrra odavamalt elektrit,” kirjeldab Valtin tulevikuelektrivõrku.

  37. NASA kirjutab uudishimulikust robotist, kes pani ühel ilusal hommikul tähele, et jalutab mööda iidse Marsi-jõe kärestikku.

    PASADENA, Calif. — NASA’s Curiosity rover mission has found evidence a stream once ran vigorously across the area on Mars where the rover is driving. There is earlier evidence for the presence of water on Mars, but this evidence — images of rocks containing ancient streambed gravels — is the first of its kind.

    Scientists are studying the images of stones cemented into a layer of conglomerate rock. The sizes and shapes of stones offer clues to the speed and distance of a long-ago stream’s flow.

    “From the size of gravels it carried, we can interpret the water was moving about 3 feet per second, with a depth somewhere between ankle and hip deep,” said Curiosity science co-investigator William Dietrich of the University of California, Berkeley. “Plenty of papers have been written about channels on Mars with many different hypotheses about the flows in them. This is the first time we’re actually seeing water-transported gravel on Mars. This is a transition from speculation about the size of streambed material to direct observation of it.”

  38. Õhtuleht kirjutab naisterahvast, kellele meeldib tema keeduse mulin.

    Saadik keedab kodus ravimjooke
    ÕL
    29. september 2012, 09:02
    Poliitik Marika Tuus-Laul teab ravimtaimedest kõike – kreeme, rohtusid ja drooge. Ajakiri Naised kirjutas, et taimede vägi on Tuus-Lauli võlunud juba lapsepõlvest ning paelub teda üha enam. «Taimede jõus ei maksa kahelda, vaadake, kuidas mõni õbluke lilleke läbi asfaldi kasvab, ja saate sellest isegi aru,» sõnas Tuus-Laul.

    Artikkel sai siia kopeeritud täies ulatuses. Tähelepanu väärib, et artikkel ei väida, et keedustel mingisuguseid konkreetseid toimeid on, vaid ainult vihjab hägusalt “taimede jõule” ja “ravimtaimedele”.

  39. Õhtuleht on teinud intervjuu mehega, kellel oli probleem — auto läks põlema. Kahjuks ei olnud vaesekesel tööstusliku puhtusastmega vett käepärast, niisiis pidi ta tulekahju ära kustutama vee 95% lahusega. Vesi oli lahustatud piirituses ja sisaldas ka mõningaid tootmise kõrvalprodukte.

    Saarlane kustutas autot õllega

  40. San Diego okeanograaf on koostöös väliskolleegidega välja töötanud matemaatilise riista, mis peaks aitama eristada libakorrelatsioone põhjuslikest seostest. Riista testiti edukalt sardiinide ja anšooviste peal, vahendab Phys.org.

    George Sugihara of Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego and colleagues from around the world have developed a new approach to help ecologists distinguish true causal interactions from misleading correlations.

    Published in the most recent online issue of the journal Science, the method described in the paper, “Detecting Causality in Complex Ecosystems,” extracts the “signature” left by causes embedded in ecological observations—historical records known as time series. The new mathematical approach deduces causes from the affects.

    For example, their technique, called “convergent cross mapping,” was applied to time series records of anchovy and sardine populations to determine whether the species are interacting and responsible for the ups and downs of the other. /—/

    [T]he researchers confirmed that even though the booms and busts of sardines and anchovies move lock step in opposite directions, they were not affecting each other (a spurious correlation much like the numbers of Republicans in the Senate and sunspots). However, the tool was able to uncover that sea surface temperatures, though not correlated with either fish population, are a hidden force driving changes for both stocks.

    “The major novelty of this method is that it is based on a dynamic and interconnected view of nature,” said Sugihara, the McQuown Chair Distinguished Professor of Natural Science at Scripps. “Ice cream sales and rates of violent crime might rise and fall at the same time, but our method is able to determine whether this is due to cause-and-effect, or whether both are simply more common during hot summer months.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga